Често момичетата избират орални контрацептиви, за да избегнат непланирана бременност. Но преди да ги използвате, трябва да разберете дали можете да забременеете след противозачатъчни хапчета като цяло и кога можете да забременеете след прием на противозачатъчни хапчета, без да навредите на бъдещото бебе и на себе си. В нашата статия ще се справим подробно с въпроса..

Колко ефективни са противозачатъчните хапчета?

Редовните контрацептиви, препоръчани от лекарите, съдържат малка доза полови хормони, достатъчна да блокира процеса на овулация, без която бременността е невъзможна. Хапчетата се пият през целия цикъл стриктно в съответствие с инструкциите. Пропускането на поне едно от тях увеличава шансовете ви да забременеете след противозачатъчни хапчета.

Шанс да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета

Изправена пред избора на средства, жената търси най-безопасното, установява след кои противозачатъчни хапчета могат да забременеят и които дават по-голяма степен на гаранция. Но днес е трудно да се реши този проблем, тъй като всички контрацептиви от ново поколение, съгласно инструкциите, трябва да предпазват от зачеване, почти в 99% от случаите..

Когато приемате хапчета, не гарантира резултати

За да избегнете непредвидена ситуация, трябва да знаете в коя ситуация хормоналните агенти могат да действат с отклонения:

 • в началото на курса през първите 7-9 дни е необходимо да се предпазите с допълнителни средства;
 • ако пропуснете хапче, вземете го веднага и ако са изминали повече от 12 часа, вземете спешно контрацептивно лекарство;
 • при продължително маточно кървене контрацептивният ефект намалява;
 • антибиотиците отслабват ефекта на контрацептивите;
 • повръщане 3-4 часа след хапче или диария допринася за бързото оттегляне на лекарството, което все още не е имало желания ефект.

Ако едно от тези събития се е случило с вас, тогава оплождането може да се случи, докато приемате някакви контрацептиви.

Ако сте пропуснали приема на хапчето или повръщате няколко часа след хапчето, ефектът на хормоналното лекарство значително намалява.

Процесът на възстановяване на организма

Когато решите, че времето за зачеване е настъпило, е необходимо да спрете приема на орални контрацептиви само в края на цикъла, след като последното хапче от опаковката е изпито. Колко дълго можете да забременеете след контрацептивни хапчета и колко време ще отнеме, за да се възобнови женската функция, времето е чисто индивидуално.

Защо бременността не настъпва

Колко бързо едно момиче може да забременее след противозачатъчни хапчета зависи от способността на репродуктивната му система да се възстанови. По време на приема на лекарството тялото се отпусна, не е необходимо да се напряга и да произвежда собствени хормони, тъй като ги получава отвън в достатъчни количества. Изглежда, че яйчникът заспива, фоликулите не узряват и ако се появи такъв, който е продължил първата фаза, той няма да се спука поради действието на лекарството.

Как да забременеете бързо след противозачатъчни хапчета

Когато курсът на контрацепция бъде прекратен, яйчниците започват своята функция от началото на цикъла. Няколко ритмични периода могат да преминат по инерция без освобождаването на яйцеклетка и понякога се наблюдава овулация в първия цикъл.

Кога можете да забременеете след прием на противозачатъчни хапчета

В каква времева рамка е възможно зачеването

По многобройни въпроси на жените, когато е възможно да забременеете след контрацептивни хапчета, експертите казват 2 - 3 месеца, а в някои случаи и до 6. Следователно, обикновено преди зачеването, се препоръчва да прекарате около шест месеца в подготовка за раждане на дете, както и:

 • рационализирайте ритъма си на живот;
 • яжте здравословни храни;
 • приемайте витамини;
 • пийте фолиева киселина.

През този период репродуктивната система на бъдещата майка ще се нормализира, менструалният цикъл и функцията на яйчниците ще се подобрят, а ендокринната система ще се нормализира.

Подготовката на тялото е необходима, за да забременеете след противозачатъчни хапчета, трябва да водите премерен начин на живот, да се храните правилно, да увеличите приема на витамини.

Как да забременеете след противозачатъчни хапчета не е голям проблем. Зачеването може да се случи веднага след спиране на курса на прием на тези лекарства, когато настъпи овулация. Такива случаи не са необичайни..

Това свойство на тази група лекарства се използва от гинеколозите при лечението на някои видове хормонални нарушения, за да се получи бременност при отмяна, т. Нар. Отскок - ефект, когато контрацептивът се предписва за 3 месеца с терапевтична цел, за стимулиране на функцията на яйчниците, които след почивка за известно време, произвеждат пълноценни яйцеклетки много ревностен. Следователно можете веднага да забременеете след противозачатъчни хапчета, ако приемането им не е продължило години.

Колко време отнема да забременеете след противозачатъчни хапчета

Възстановяването на тялото и колко бързо можете да забременеете след противозачатъчни хапчета директно зависи от периода на тяхното използване и възрастта на жената. Когато използвате тази група контрацептиви в продължение на няколко години без почивка, ще отнеме около година за нормализиране на процесите, а при жените след 30 години този период може да продължи до 5 години. Бременност след една година прием настъпва след 3 месеца.

Много момичета във форумите, попитани кога е възможно да забременеете след противозачатъчни хапчета, отговарят, че е по-добре да използвате противозачатъчна защита за няколко месеца, за да избегнете спонтанен аборт и след това да планирате зачеване.

Изход

Както можете да видите, е напълно възможно да забременеете след премахването на противозачатъчните хапчета. Основното им назначаване и отмяна трябва да се извърши със съвета на Вашия лекар. И ако искате да забременеете, откажете се от тях поне шест месеца.

Противозачатъчните хапчета възможно ли е да забременеете след тях

Всичко за видовете прекъсване на бременността и методите за контрацепция

Бременност след прием на противозачатъчни хапчета

Бременност след прием на противозачатъчни хапчета настъпва веднага след като нивата на хормоните се нормализират и жената се върне към обичайния си редовен менструален цикъл. Следователно първата стъпка в опитите да забременеете е да спрете приема на хапчетата..
Жената може да забременее скоро след спиране на употребата на контрацепция. Колко скоро обаче тя може да направи това, зависи от индивидуалните характеристики на тялото, а понякога и от лекарството, което е било използвано..

След спиране на употребата на комбинирани орални контрацептиви (наричани по-долу КОК), овулацията се връща незабавно, но това не означава, че плодородната функция на организма се е нормализирала.

Кога да спрете приема на контрацептиви

Контрацептивните хапчета в медицинската практика, въпреки основното им предназначение, често се използват за ускоряване на зачеването. Премахването на контрацептивите драстично стимулира яйчниците. Поради тази хиперактивност, шансовете за зачеване на дете скоро се увеличават..

Не можете обаче да хвърлите лекарството наполовина. Отмяната на лекарството се случва само с разрешение на лекаря, при спешни ситуации, със силни прояви на странични ефекти. В противен случай ще настъпи хормонален неуспех, менструалният цикъл ще бъде нарушен, ще започнат „месечни анулации“ (освобождаване на незряла яйцеклетка). За да не навредите на ендокринната система, е необходимо да довършите хапчетата до края на опаковката.

Колко време отнема да забременеете след противозачатъчни хапчета

Противозачатъчните хапчета, известни също като орални контрацептиви (OC или COC), съдържат или естроген, естроген и прогестин, или само прогестин. Тяхната работа е да предотвратяват овулацията и да увеличават слоя цервикална слуз..

След спиране на хапчето, овулацията и способността за раждане трябва да се възобновят след месец. Понякога отнема до три месеца, за да се върне плодовитостта.

Важен фактор за определяне кога е възможна бременността е етапът на менструалния цикъл, в който противозачатъчното хапче е спряно. Ако жената спре да приема лекарството в средата на цикъла си, тогава тя може да забременее почти веднага. Ако назначението е приключило в края на цикъла, бременността ще бъде възможна след около месец.

Жените често погрешно вярват, че имат здравословни проблеми, ако цикълът не е започнал 2-3 месеца след прекратяването на контрацептивното лекарство. Но такова забавяне след спиране на хапчетата е често срещано..

За да оплоди яйцеклетка, жената се нуждае от овулация. Изчакването може да отнеме известно време..

Понякога овулацията може да се случи по-рано; в други случаи може да отнеме повече време. Първият признак, че овулацията се е върнала, обикновено е повтарянето на редовен менструален цикъл, няколко седмици след овулацията.

Менструация след прекратяване на контрацептивите

Някои жени могат да видят менструацията си в продължение на 1 до 2 седмици, след като спрат да приемат контрацептиви. Докато при други чакането на менструалния цикъл може да отнеме няколко месеца. Менструацията може да се забави или да не е дълго, ако жената е започнала да приема КОК, които вече имат проблеми с нередовен цикъл или овулация.

Ако менструацията не настъпи дълго време след спиране на контрацептивното лекарство и не настъпи овулация, има вероятност жената да е вече бременна и да се направи тест за бременност. Положителен резултат се получава дори ако менструация не е настъпила след отнемане на КОК. Отрицателният тест за бременност, особено ако се повтори в рамките на една седмица, обикновено означава, че жената не е бременна.

Аменорея след прекратяване на контрацептивите

Аменореята след спиране на употребата на контрацептивно лекарство е липсата на менструален цикъл, който се среща при около 1 на 30 жени след прекратяване на приема на хапчета. Случаят е рядък, но се среща на практика поради неизправност на хипоталамо-хипофизната система (има провал в производството на хормони от организма). За да се избегнат подобни последици, хормоналните контрацептиви трябва да бъдат правилно подбрани от пациента заедно с гинеколога въз основа на хормонални тестове.

В случай на аменорея след премахване на хормоналната контрацепция, трябва да се свържете с вашия гинеколог и ендокринолог. Важно е да се премахнат хормоналните нарушения и да се нормализира ендокринната система..

Какъв е шансът да забременеете след спиране на контрацептивните лекарства

 • 21,1% от жените могат да забременеят през първия цикъл след спиране на употребата на КОК;
 • 79,4% забременяват в рамките на една година след прекратяване на КОК.

До 35-годишна възраст възрастта на жената не влияе значително върху нейната плодовитост (плодовитост). При жените над 35 години при пушачите процентите на бременност са по-ниски. Тези резултати са подобни на тези от проучвания на жени, които никога не са използвали орална контрацепция за контрацепция. Това означава, че противозачатъчните хапчета нямат ефект върху плодовитостта..

Какво да направите, ако бременността не настъпи след противозачатъчни хапчета

Има много малък шанс тялото да се нуждае от помощ за успешно зачеване на дете. Най-често тези ситуации се случват, ако менструалният цикъл на жената е бил нередовен преди започване на контрацептивни лекарства..

В този случай жената трябва да потърси помощ от специалист - гинеколог. На консултацията лекарят предписва лекарства и специални препарати, които стимулират процеса на оплождане. Това могат да бъдат лекарства за три цели:

 1. FSH и LH лекарства, които стимулират растежа на фоликулите в яйчниците (Puregon, Klostilbegit, Menogon и др.);
 2. HCG лекарства, които подпомагат „срещата“ на яйцеклетката със спермата (Horagon, Gonacor, Pregnyl и др.);
 3. Препарати за прогестерон за подготовка на матката за успешното развитие на плода (Duphaston е най-ефективен и следователно най-популярен, Visanne, Veraplex, Nemestran и др.).

Как видът на контрацептивното лекарство може да повлияе на бременността след прекратяването му

Какво се случва след спиране на приема на комбинирани орални контрацептиви?

Комбинираните орални контрацептиви са най-честата форма на контрол на раждаемостта. Те съдържат както естроген, така и прогестин. Приемайки този тип контрацепция ежедневно, в същото време жената получава максимален контрацептивен ефект (95,5% според таблицата на Перла).

Скоростта, с която тялото възстановява плодовитостта след спиране на употребата на КОК, до голяма степен зависи от вида на използваното лекарство. Ако лекарството е от стандартен тип, съдържащ три седмици активни таблетки, бременността е възможна през следващия месец след менструация.

Някои комбинирани хапчета като Seasonale и подобни лекарства са склонни да удължават цикъла. Тоест лекарството се приема в количество от 84 активни таблетки, използвани ежедневно без прекъсване. Благодарение на това менструалният цикъл настъпва на всеки три месеца. След прекъсване на такова лекарство ще отнеме повече време за нормализиране на цикъла (около три месеца за възстановяване на плодовитостта). Но дори и този случай не пречи на жената да забременее само месец след отмяната..

Какво се случва, след като спрете да приемате хапчета само с прогестин?

Лекарството съдържа само прогестин, така че няма "неактивна" седмица на хапчета.

Тъй като в състава няма естроген, ефективността на лекарството е малко по-ниска. Според статистиката около 13 от 100 жени забременяват всяка година, докато приемат хапчета само с прогестин. Това също означава, че бременността настъпва скоро след прекратяване на приема на само прогестиновото хапче..

Комбинираните контрацептиви, съдържащи едновременно естроген и прогестерон, са най-често използваните орални контрацептиви. Те предотвратяват овулацията, като поддържат определени хормонални нива, като потискат други естествени хормони, които иначе биха стимулирали яйчниците да узреят и да освободят яйцеклетките.

Докато жената приема орални контрацептиви, менструалният цикъл не настъпва, както и овулацията. Тъй като цикълът се контролира от хапчета, с орални контрацептиви менструацията се появява редовно на всеки 28 дни..

Когато хапчето свърши, постоянните нива на хормоните, които потискат овулацията, спират. Тялото започва самостоятелно да произвежда необходимото ниво на хормони, което отнема малко време. Яйчниците се подготвят за старата "плодородна" работа. Въпреки факта, че в яйчниците има няколкостотин хиляди яйцеклетки, може да отнеме известно време, докато те отново овулират..

Бременност след прием на противозачатъчни хапчета

Оралните контрацептиви значително променят производството на хормони в тялото на жената, което води до преструктуриране на функционирането на цялото тяло. Следователно, бременността след противозачатъчни хапчета не е лишена от собствените си характеристики. Тази статия е за тези, които използват хормони от дълго време и сега са решили да заченат дете. Всичко за характеристиките на планирането и хода на такава бременност по-нататък в статията.

Възможно ли е да забременеете след противозачатъчни хапчета

За да разберете каква е вероятността от бременност след премахването на противозачатъчните хапчета, трябва да разберете механизма на тяхното действие. Тези лекарства се състоят от синтетични производни на женските полови хормони - естрогени и прогестерони. Поради това се инхибира производството на собствени хормони, което предотвратява узряването на фоликула в яйчника и освобождаването на яйцеклетката.

След премахването на тези лекарства хормоналният фон бързо се нормализира и репродуктивната функция се възстановява. Това обаче не винаги е така. Фертилитетът често се връща с течение на времето, тъй като тялото трябва да се адаптира към спирането на хормона отвън и да започне да произвежда свой собствен.

Рядко се случва бременност след хормонална контрацепция да не настъпи изобщо. Няколко фактора влияят върху възможността за възобновяване на бременността, както и времето за възстановяване:

 • възраст на момичето;
 • колко време е взето противозачатъчното;
 • индивидуални характеристики на хормоналната регулация.

Колко време отнема да забременеете след противозачатъчни хапчета

Както беше отбелязано по-горе, периодът, след който можете да заченете дете, зависи от редица причини. Ако говорим за възраст, тогава колкото по-младо е момичето, толкова по-скоро може да се развие бременност след прием на контрацептиви. Фертилитетът на 25-годишно момиче обикновено се възобновява през втория или третия месец след анулирането им. 30-годишна жена ще трябва да изчака около година, на 35 години - 2-3 години.

Важна роля играят индивидуалните характеристики на производството на полови хормони в организма. Дори ако две жени на една и съща възраст са приемали едно и също лекарство за определен период от време, първата може да забременее след няколко месеца, втората след няколко години.

Възможно ли е да забременеете веднага след спиране на контрацептивите

Инструкциите за контрацептиви показват, че е възможно да се зачене дете вече в следващия овулаторен цикъл след спиране на лекарството. Тоест за около две седмици. Всъщност, ако едно момиче няма заболявания на репродуктивната система или съпътстващи патологии на други органи, тя е взела съвременни контрацептиви, стриктно следвайки инструкциите, бременността идва бързо.

Бременност след продължителна употреба на противозачатъчни хапчета

Продължителността на употребата на контрацептиви е важен фактор, влияещ върху времето за възстановяване на плодовитостта. При краткосрочна употреба в повечето случаи бременността настъпва почти още в следващия цикъл. Но зачеването след продължителна употреба на противозачатъчни хапчета е възможно след около година и половина. Въпреки че не забравяйте за индивидуалните характеристики на тялото.

Планиране на бременност след прием на противозачатъчни хапчета

За да може гестацията да премине без усложнения и да се роди здраво бебе, трябва да се придържате към няколко правила за неговото планиране:

 1. Започнете да опитвате поне един месец след спиране на контрацепцията.
 2. Напълно завършете курса на хапчета в съответствие с инструкциите, тъй като ако бъде отменено неправилно, състоянието на тялото на майката страда значително.
 3. Опитвате се само след като вашият менструален цикъл се възстанови напълно.
 4. Когато планирате бременност, приемайте витамини (групи В, С, Е), минерали и фолиева киселина, тъй като хормоналните контрацептиви причиняват недостиг на тези вещества в организма.

Когато започнете да се опитвате да заченете дете, трябва да се подложите на медицински преглед, който включва следните методи:

 • ултразвуково изследване на матката и нейните придатъци;
 • намазка от шийката на матката, за да се изключи възпалителен процес;
 • гинекологичен преглед;
 • изследване за инфекция с TORCH - група инфекциозни заболявания, които имат отрицателен ефект върху развитието на плода.

Внимателното спазване на всички горепосочени правила значително увеличава шанса за успешна бременност..

Ефекти на оралните контрацептиви върху оплождането и плода

Въздействието на оралната контрацепция върху здравето на нероденото дете отдавна е предмет на дискусии сред учените. И така, в Норвегия беше проведено проучване, чиято цел беше да се установи как хапчетата прогестерон влияят върху дихателната система и имунитета на бебето. Учените са стигнали до заключението, че приемът на прогестини от майка увеличава риска от бронхиална астма при неродено дете. Но с течение на времето тези данни бяха отречени, позовавайки се на недостатъчна доказателствена база..

На настоящия етап учените отричат ​​отрицателното въздействие на оралните контрацептиви върху растежа и развитието на нероденото дете. Изследванията обаче продължават и до днес..

Кога можете да забременеете след прием на противозачатъчни хапчета

Лекарите препоръчват започване на опити за забременяване поне месец след като момичето напълно е спряло да приема контрол на раждаемостта. Това се дължи на факта, че е необходимо време за възстановяване на нормалната овулация. Също така, лигавицата на вътрешния слой на матката отнема известно време, за да се подготви за имплантиране (прикрепване) на яйцеклетката.

След продължителна употреба на контрацептиви (повече от шест месеца) е по-добре да изчакате още три месеца. Всъщност, както беше отбелязано по-горе, продължителната употреба на контрацептиви води до дефицит на фолиева киселина и витамини. Следователно този дефицит трябва да бъде премахнат за три месеца..

Как да забременеете след противозачатъчни хапчета

За бързо възстановяване на плодовитостта само планирането на бременност понякога не е достатъчно. Също така трябва да обърнете внимание на това как правилно да пиете контрацептиви, за да забременеете. Има фактори, които пречат на оплождането на яйцеклетката, дори ако момичето е направило всичко както трябва. Повече за това по-нататък в статията.

Колко контрацептив да изпиете, за да забременеете при отмяна

Бременността при премахване на контрацептивите наистина е възможна. Лекарите дори идентифицират отделен термин, наречен "ефект на отскок". Същността му се крие в рязко повишаване на функцията на яйчниците след премахването на контрацептивите. По този начин те компенсират своята „неактивност“ по време на притока на хормони отвън. Този ефект значително увеличава шанса за бързо оплождане и дори увеличава вероятността от раждане на близнаци..

Но „ефектът на отскок“ е възможен само при краткотрайна употреба на контрацептиви (максимум 3 месеца), както и при условие на пълно здраве на жената.

Защо бременността може да не настъпи

Има много причини, поради които бременността не настъпва след премахването на контрацептивите. Но тези проблеми рядко са пряко свързани с хапчета. Патологиите както на женското, така и на мъжкото тяло могат да доведат до безплодие. Основните са изброени по-долу:

 • нарушение на качеството или количеството на сперматозоидите - основната причина за мъжкото безплодие;
 • промени в нивото на хормоните, не само полови хормони, но и хормони на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези;
 • инфекциозни възпалителни заболявания на репродуктивната система;
 • ако жената има антитела към сперматозоидите на сексуалния си партньор - имунологичен конфликт;
 • генетични причини.

Приемът на хормони не причинява пряко развитието на патологиите, изброени по-горе, но може да засили тяхната проява.

Как напредва бременността след контрол на раждаемостта

Ако една жена в продължение на няколко месеца приема противозачатъчни, за да забременее, детето се ражда без усложнения. И дори след продължителна употреба на контрацептиви, ако изчакате няколко месеца, не трябва да има отрицателни последици.

Една от характеристиките на бременността е наличието на "рикошет ефект", за който беше споменато по-рано. В противен случай, при условие че жената се е придържала към правилата за приемане на хапчета и тяхното анулиране, а също така е преминала всички необходими прегледи при планиране на бременност, раждането на дете не се различава от бременността на момичета, които не са използвали орална контрацепция.

Препоръки на лекарите

Лекарите препоръчват внимателно планиране на бременност, за да се увеличи вероятността от зачеване и успешно раждане на дете. И това се отнася не само за тези, които са пили противозачатъчни..

Преди зачеването трябва да се консултирате с лекар, да преминете през всички предписани методи за изследване и, ако е необходимо, да вземете лекарства. Момичето трябва внимателно да следи здравето си, защото това е необходимо за доброто развитие на бебето..

Заключение

В повечето случаи бременността настъпва бързо и успешно след противозачатъчни хапчета. Ако след анулирането се наблюдават затруднения с зачеването, е необходима консултация с квалифициран специалист. Само лекар ще може точно да определи причината и да предпише ефективна терапия..

Бременност след премахване на хормоналните контрацептиви: кога можете да забременеете и какъв е ефектът на възстановяване?

Влияние на контрацептивите върху бъдещата бременност

Контрацептивните лекарства станаха изключително популярни в наше време и броят им се увеличи значително. Мненията на гинеколозите за планиране на бременност с помощта на контрацептиви често не съвпадат. Ето защо много жени се интересуват от въпроса: безопасна ли е бременността след прием на противозачатъчни и колко скоро можете да опитате да заченете дете?

На такъв въпрос може конкретно да отговори компетентен гинеколог, който в зависимост от съществуващите проблеми и избраното лекарство ще може да даде препоръки.

На първо място, всичко зависи от взетите средства, както и от здравето на момичето, което планира да забременее, нейната възраст и начин на живот. Повечето съвременни хормонални лекарства позволяват да забременеете вече около 3-4 месеца след премахването на контрацептивите.

Всички орални или хормонални контрацептиви имат еднакъв начин на действие върху тялото. Хормоните, които те съдържат - естроген и прогестин - имат потискащ ефект върху яйцеклетката. В резултат на това овулацията не настъпва и процесът на освобождаване на яйцеклетката във фалопиевата тръба спира. Вторият защитен ефект на такива агенти е промяната на структурата на ендометриума. Поради това яйцеклетката не може да се закрепи върху ендометриума поради размера си, тъй като става твърде тънка, тоест неподходяща за прикрепване на оплодено яйце.

Ефектът на противозачатъчните хапчета: какъв е ефектът? 2

Има много хапчета, които струват от 500 до няколко хиляди рубли. Принципът и механизмът на действие обаче са идентични. Женската репродуктивна система не може да запази свойствата си, ако те са повлияни отвън от различни лекарства. Работата на яйчниците спира напълно или частично; овулацията става рядка, броят на ановулаторните месеци се увеличава; слуз се появява в шийката на матката, за да възпрепятства движението на спермата.

Наситеността на хормоните с лекарствата е твърде ниска, но оскъдната доза може да причини катастрофални промени. В същото време остава възможността за зачеване, така че си струва да разберете кои лекарства, за кои физиологични характеристики на женското тяло трябва или не трябва да се приемат.

Важно! Самоизборът на контрацептивни лекарства за продължителна употреба може да доведе до нарушения на ендокринната система, да причини инсулт и да провокира развитието на диабет, пиелонефрит и жлъчнокаменна болест.

Rebound ефект - какво е това?

Някои момичета, които се интересуват от въпроса за бременността след противозачатъчни хапчета, са чували за ефекта на отскок неведнъж. През последните десетилетия гинеколозите доста често предписват курс на приемане на орални контрацептиви с цел възстановяване на ефекта. Обикновено такива срещи са необходими за момичета, които са сексуално активни, но те не могат да заченат дете в продължение на няколко месеца..

Какво е отскок ефект и какъв е основният принцип на неговото действие? Възвратният ефект е бременност поради премахване на хормоналните контрацептиви. За да провокира оплождането на яйцеклетката, лекарят предписва курс на ОК за около 2-4 месеца. По това време яйчниците престават да функционират, тоест имат време за почивка.

След завършен курс е необходимо да се отмени употребата на контрацептиви и да се пристъпи директно към зачеването. Поради отмяната на приема на ОК, които блокират производството на женски хормони, има рязко освобождаване от тях, което причинява активната функционалност на яйчниците.

Тук обаче има някои нюанси. Някои лекари не съветват да забременеете през първия месец след отмяната им, тъй като по време на приема на лекарството ендометриумът става достатъчно тънък и не може да фиксира оплодено яйце. Други експерти са сигурни, че ако ендометриумът е твърде тънък, тогава зачеването просто няма да се случи, в друг случай яйцеклетката ще се оправи успешно и ще настъпи желаната бременност.

Този процес се нарича отскачащ ефект, но този вид лечение трябва да бъде строго контролиран от лекуващия лекар. Преди да започнете курс на прием на ОК, трябва да се подложите на пълен преглед, както и да преминете тестове за хормони, за да изберете най-подходящото лекарство.

За целите на ефекта на отскок се предписват лекарства като Yarina plus, Jess, Janine и така нататък. След спиране на употребата на хормонални хапчета, зачеването настъпва в рамките на 1-3 месеца, ако липсва, трябва да потърсите помощ от специалист и да повторите курса.

В никакъв случай не трябва да започвате да приемате перорални контрацептиви сами, тъй като това може да причини хормонален дисбаланс и сериозни здравословни проблеми.

Последици от приема на орални контрацептиви

Всички лекарства имат странични ефекти. След приемане на ОК могат да се наблюдават следните последици:

 1. Появата на акне по кожата.
 2. Липса на различни витамини и минерали в организма, както и фолиева киселина.
 3. Нарушаване на менструалния цикъл.
 4. Неизправност на черния дроб.
 5. Липса на йод в организма.
 6. Нарушение на кръвосъсирването.

Правила за анулиране ОК за зачеване

За да предотвратите усложнения и възможни последици, както и да забременеете успешно, трябва да вземете най-безопасните противозачатъчни хапчета, а също така да се придържате към някои правила. Най-често те се споменават в инструкциите за лекарството или обикновено се съобщават от лекуващите лекари.

Не можете рязко да прекъснете рецепцията

Курсът трябва да бъде завършен съгласно схемата, описана в инструкциите. В противен случай може да се появи кървене, болка в матката, цикълът може да бъде нарушен или следващата менструация може изобщо да не дойде. Следователно е необходимо започнатото опаковане да се довърши до края..

Изчакайте, докато цикълът се възстанови

Средно отнема от 1 до 4 месеца за възстановяване на цикъла след отмяна на ОК. Ако вашият период не започне през очаквания период, трябва да си направите тест за бременност или да потърсите медицинска помощ. Понякога овулацията не настъпва в първия цикъл след отмяната или се случва в неподходящо време - твърде рано или късно. В този случай обикновено не е възможно да се зачене дете..

Попълнете пълна диагноза

Дори в процеса на планиране на бременността се препоръчва да се подложи на пълен преглед, който ще помогне да се изключи наличието на сериозни патологии, които пречат на зачеването, както и възможни инфекции и заболявания на пикочно-половата система.

Как действат оралните контрацептиви

Съставът на такива лекарства включва няколко хормона наведнъж, чиято задача е да потискат овулацията при жената, образуването на някаква слуз, която забавя движението на сперматозоидите и предотвратява сливането им с яйцеклетката.

ОК са необходими за регулиране на следните процеси:

 1. За да се избегне нежелано зачеване или при планиране на дете, когато в даден момент е абсолютно невъзможно една жена да забременее.
 2. Ако редовността на менструалния цикъл се провали.
 3. Ако по време на критични дни жената има обилно отделяне и силна болка.
 4. За гинекологични заболявания или кървене в матката.
 5. При анемия, дефицит на желязо.
 6. За да се отървете от акне, обриви и други кожни заболявания.

Пероралните контрацептиви се предписват за предотвратяване на нежелано зачеване, като лечение на някои гинекологични и кожни заболявания.

Тези лекарства имат странични ефекти, но те са незначителни. Няма ефект върху ендокринната система..

Истина и митове за влиянието на ОК

Има няколко мнения относно ефекта на хормоналната контрацепция върху женското тяло. Някои от тях са митове, а други са факти:

 1. След премахването на ОК, шансът за многоплодна бременност се увеличава - вярно е. След като спрете да приемате хормони, яйчниците работят много по-активно, което може да доведе до две овулации или съзряване на доминиращи фоликули в размер на две или повече единици. Това води до многоплодна бременност.
 2. Дългосрочната употреба на OK потиска плодовитостта - мит. Несъмнено по-рано това мнение беше факт, но с развитието на фармакологичните продукти и лекарства този факт се превърна в мит. Но си струва да се отбележи, че след 30-годишна възраст трябва да бъдете по-внимателни с ОК и все пак да правите почивки периодично.
 3. Хормоните са опасни за нероденото дете - мит. Те не могат да се натрупат достатъчно, за да навредят на детето. Нещо повече, съвременните лекарства са безопасни и напълно изведени от тялото на жената.

За да защитите себе си и нероденото дете, спазвайте две основни правила - хормоналните контрацептиви трябва да се избират само от гинеколог, вашата задача е да следвате инструкциите и схемата за приемане на лекарството. Ако не е възможно зачеването на дете за дълго време (повече от година), трябва да потърсите помощ от гинеколог, може би да се свържете с репродуктивен център.

След което зачеването на близнаци се случва по-често?

Съществуват много съвременни хормонални контрацептиви..

Според наблюденията на руските лекари, близнаците след премахването на КОК се появяват в резултат на употребата на следните лекарства:

 1. Регулон. Жена, приемаща Regulon, може да планира да забременее само 3 месеца след отмяната му. Статистиката гласи: бременността в такива случаи настъпва между 3 и 18 опита (цикъла), което се счита за норма. Първите седмици след прекратяването на употребата на лекарството Regulon, репродуктивната система на жената постепенно се подготвя за независимо функциониране. През това време тялото напълно премахва остатъците от хормони.
 2. Ярина и Джес. Тези лекарства имат подобен състав, но дозата на хормоните в таблетките Джес е малко по-ниска. Зачеването може да се планира 3 месеца след премахването на тези контрацептиви. Жената трябва да бъде подготвена за два възможни варианта: ранна бременност в първите два цикъла след пауза или за зачеване малко по-късно - около година по-късно. По правило през това време менструалният цикъл се възстановява напълно. По-точното време на зачеване зависи от продължителността на употребата на тези лекарства..
 3. Новинет. След края на приема на таблетките Новинет не е необходимо да правите паузи преди зачеването. Въпреки това повечето гинеколози все още препоръчват да се изчака 3 месеца, за да се възстанови напълно менструалният цикъл. В някои случаи през първите месеци могат да възникнат трудности, например липсата на редовни периоди. Следователно някои жени забременяват до края на първата година след отмяната, докато други забременяват буквално в първия цикъл..

За ваша информация: Компонентите на всички изброени лекарства бързо се отстраняват от тялото. Следователно ранното зачеване не влияе върху хода на бременността и състоянието на плода..

След премахването на КОК обаче жената може да се сблъска с някои трудности:

 • Неуспех на менструалния цикъл (пълно отсъствие на менструация, удължаване или скъсяване на цикъла).
 • Сърдечно-съдови заболявания (разширени вени, тромбоза, ангина пекторис).
 • Проблеми със зачеването (може да се появи при жени, приемащи хапчета повече от 3 години).
 • Нарушаване на въглехидратния и липидния метаболизъм (често се среща при жени, които пушат).


Ще ви е интересно да знаете

Как се прави CTG по време на близначна бременност?

Как фолиевата киселина влияе върху зачеването на близнаци? Прочетете тук.

Как да приемате дуфастон при зачеване на близнаци? Разберете тук.

Възстановяване на функцията и планиране на концепцията

Преди да планирате бременност след ОК, трябва да дадете време на тялото да се възстанови..

Акушер-гинеколозите препоръчват използването на презервативи за 1-2 месеца след спиране на употребата на хормонални лекарства. През това време жената ще може да се справи със здравето си и да се подложи на задълбочен преглед..

Това време се изразходва за възстановяване на хормоналните нива, защото докато се приемат КОК, жлезите с вътрешна секреция на жената „почиват“, а хормоналните хапчета поемат тяхната функция. След 2-3 месеца повечето жени имат нормални нива на хормоните и правилен менструален цикъл..

При по-голямата част от двойките бременността настъпва 3-6 месеца след края на употребата на хормонална контрацепция.

Времето за окончателно възстановяване на репродуктивните функции е индивидуално за всяка жена и е свързано с общото здравословно състояние, продължителността и правилността на приема на ОК, нивото на хормоните, които те съдържат..

Бременността се случва ли бързо след дълго приемане на противозачатъчни хапчета?

Комплексните орални контрацептиви (те са добре или COC) са истинско спасение за съвременното момиче. Те са удобни, надеждни и в някои случаи решават медицински и козметични проблеми. Например те помагат за изглаждане на ПМС, премахване на излишните косми по тялото и пъпки по лицето. Идва обаче момент, когато жената мисли за децата..

Дали бременността настъпва бързо след прием на противозачатъчни хапчета зависи от няколко фактора. А именно: от продължителността на приема на ОК, от възрастта на бъдещата майка, от нейния хормонален фон, здравословното състояние на двамата родители, от конкретно лекарство. Прочетете повече за това (както и за това как протича бременността след премахването на ок, ще повлияят ли хормоните на детето) прочетете в статията.

Ефект отскок след кратък курс на ОК

Понякога лекарят предписва OC за стимулиране на яйчниците в случай на хормонален дисбаланс, след като пациентът е преминал хормонални тестове при планиране на бременност. Факт е, че когато хормоналните контрацептиви бъдат отменени, шансовете за успешно забременяване се увеличават значително. И лекарите се възползват от свойствата на тези лекарства. Те се предписват за кратък период (за 2-4 месеца) и приемът се отменя. Това помага на някои пациенти да забременеят бързо и успешно да носят бебето. Лекарите наричат ​​това явление "ефект на отскок".

След спиране на употребата на контрацептиви, веднага може да дойде овулация, а заедно с това и зачеване.

Важен нюанс: след премахването на OC, вероятността от многоплодна бременност се увеличава. В крайна сметка изкуствените хормони от противозачатъчните хапчета потискат репродуктивната функция. След премахването на контрацептива яйчниците работят в засилен режим и не едно, а няколко яйцеклетки могат да узреят наведнъж.

Не е ли вредно? Как хапчетата ще повлияят на здравето на бебето? Този въпрос тревожи много отговорни бъдещи майки. Лекарите казват, че нито кратката, нито продължителната употреба на орални контрацептиви по никакъв начин няма да повлияе на бременността и развитието на детето. Статистиката показва, че майките, които са приемали ОК преди бременността, нямат по-висок риск да имат болно дете от всички останали..

Още по-притеснени са онези майки, които „са успели” да забременеят по време на контрацептивите. Това може да се случи, ако жената е пропуснала хапче или ако хапчето не е усвоено, например, поради чревна инфекция. Лекарите казват: ако бременността е "настъпила", тогава жената има всички шансове да издържи и да роди здраво дете. Но разбира се, трябва да спрете да приемате хапчета веднага щом разберете за бременността..

Зачатие след продължителна употреба на ОК

Да кажем веднага, че няма нужда да се притеснявате: можете да забременеете след противозачатъчни хапчета. Но има важни нюанси. Преди това лекарите позволиха на двойка да забременее веднага. Сега някои лекари препоръчват да се изчака един цикъл след курса на ОК, като се използват презервативи и едва след това да се забременее. Това се прави с цел възстановяване на ендометриума, който атрофира след приема на хапчетата..

В инструкциите за някои лекарства е посочено, че периодът на бременност след отмяната на ОК може да бъде буквално месец. На практика не всичко е толкова безоблачно, следователно трябва да се вземат предвид някои характеристики и препоръки..

Още преди премахването на контрацептивите се препоръчва да прекарате шест месеца или една година в подготовка за раждане на дете:

 • приемайте различни витамини;
 • изпийте курс на фолиева киселина;
 • яжте само здравословни и по-добри домашни храни;
 • рационализиране на режима и ритъма на живот.

Когато една жена осъзнае, че иска да стане майка, е необходимо да завърши месечния курс на контрацепция до края (в противен случай е възможно хормонално нарушение).

Кога можете да забременеете след прием на противозачатъчни хапчета? Ако сте пили контрацептиви на кратък курс, предписан от лекар, за да заченете бебе, тогава можете да забременеете след месец. Ако приемът на ок беше дългосрочен, възможно е тялото да се нуждае от повече време, за да възстанови хормоналните нива. Експертите казват, че някои жени се нуждаят от 2-4 месеца за това (по това време е препоръчително да използват презервативи, за да се предпазят), а в отделни случаи една година или дори повече.

През това време репродуктивната система се нормализира, ендометриумът се възстановява, функционирането на яйчниците и пълният менструален цикъл. Колкото по-дълъг беше ходът на хапчетата, толкова по-дълго отнема възстановяването.

Възрастта на пациента също е важна. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-дълго ще се възстанови хормоналният фон. На 20 години можете да забременеете веднага след отмяна на ок, след 30 години може да отнеме повече от година.

Ако след премахването на хапчетата са изминали 3-6 месеца или повече, менструалният цикъл се е възстановил и все още няма бременност, все още няма какво да се притеснявате. Нормата е зачеване в рамките на една година. Ако 12 месеца не са били достатъчни за зачеването, и двамата съпрузи трябва да посетят лекар и да бъдат прегледани.

И, разбира се, задължително трябва да отидете на лекар, ако менструалният цикъл не се е възстановил в рамките на 3-4 месеца след спирането на лекарството: месечни нередовни или изобщо липсват, те са твърде обилни или оскъдни.

Коментар на акушер-гинеколог

- Днес приемът на комбинирани орални контрацептиви (КОК) се счита за златен стандарт на контрацепция. Тоест това е най-удобният метод за контрацепция с минимален риск от странични ефекти. През последните години списъкът с КОК се разшири значително и дозите на хормоните в съвременните контрацептивни хапчета са минимални. През 60-те години на миналия век приемът на контрацептиви води до тежки странични ефекти и дори провокира развитието на безплодие.

Това не може да се каже за настоящите KOC. Можете да ги приемате за противозачатъчни цели толкова дълго, колкото искате, включително и за млади жени, които не раждат (месеци, години). Единственото изискване, преди да се вземе решение за продължителна употреба на КОК, е тяхното назначаване и избор от лекар. И ако не толкова отдавна се смяташе, че постоянният прием на КОК изисква почивка за 1 - 3 месеца, днес е доказано, че приемът трябва да бъде непрекъснат, без никаква почивка, уж необходима, за да не забравят яйчниците как да работят. По-скоро прекъсванията в постоянния прием на КОК са вредни за организма, той непрекъснато трябва да се възстановява или към приема на полови хормони отвън, а след това и към тяхното независимо производство.

Възстановяването на плодовитостта при жената настъпва 1 до 3 месеца след отнемане на лекарството в 90% от случаите. Ако жената планира бременност, тя трябва да спре употребата на КОК 3 месеца преди желаната бременност. След прекратяване на лечението, яйчниците не се нуждаят от известно време, за да се възстановят и съответно от каквото и да е лечение.

Всички фоликули, които те съдържат, когато приемат КОК, просто са били в „латентно състояние“, но след отмяна на хапчетата, веднага или след известно време, те се „събуждат“ и започват да узряват, което води до овулация. Един от „недостатъците“ на приемането на дългосрочни хапчета и тяхното анулиране е появата на многоплодна бременност.

Ако в рамките на 12 месеца след премахването на противозачатъчните хапчета желаната бременност не е настъпила, причината трябва да се търси в жената, тоест тя има някои скрити гинекологични заболявания, които не са били диагностицирани преди назначаването на КОК. Това може да бъде липса на телесно тегло, късно настъпване на менархе и късен пубертет, анамнеза за менструални нарушения и т.н..

Характеристики на хормоналните лекарства

Бременността след противозачатъчни хапчета идва в различен период, който пряко зависи от конкретното лекарство.

Логест

Бременност след Логест може да настъпи още три месеца след премахването на контрацептивите. През този период се възстановява хормоналният фон, репродуктивната функция на жената се подобрява. Възможно е да забременеете дори между приема на хормонални орални контрацептиви, когато правите планирана почивка. Зачеването се случва по подобен начин след прилагането на медианата..

Диана 35

Бременността след тези КОК настъпва бързо (понякога след месец или два), ако лекарството Diane 35 е избрано от гинеколог или ендокринолог. Това лекарство силно влияе на хормоналния фон, поради което лекарят трябва да го предпише, като се фокусира върху характеристиките на тялото. Често се предписва като лек, например, при поликистозни яйчници.

След една година прием на Diana 35, лекарят може да препоръча почивка за около три месеца. Функциите на яйчниците трябва да имат време да се възстановят, за да не окажат негативно влияние върху способността за зачеване в бъдеще. Ако се появят нежелани реакции, трябва да спрете приема на тези орални контрацептиви и да намерите заместител за тях..

Регулон

Как да забременеете след контрол на раждаемостта, ако сте приемали Regulon? След прием на добре си струва да планирате бременност само след 3 месеца. В този случай забременяването е достатъчно лесно. Обикновено зачеването настъпва в период от 3 месеца до година и половина, което се счита за норма..

Необходимо е, под наблюдението на лекуващия лекар, да спрете да използвате ОК. През първите месеци репродуктивната система, функционирането на яйчниците и менструалният цикъл ще бъдат възстановени. Regulon няма ефект върху плода, така че не се притеснявайте, ако бременността настъпи много бързо след продължителна употреба на контрацептивни хапчета.

Други лекарства

Желаната бременност след Zhenale е възможна, ако не злоупотребявате с това лекарство. Тези хапчета са спешна контрацепция за еднократна употреба. Този тип контрацептивни хапчета трябва да се приемат само в краен случай. Лекарството е доста лесно за приемане, но влияе отрицателно на хормоналния фон..

Някои от момичетата, които се възползваха от Женале, се притесняват колко надежден е той. Лекарите казват, че всичко зависи от това кога сте го приели. През първия ден след полов акт лекарството ще действа в 95% от случаите. Ако са изминали повече от три дни, тогава е безполезно да се приема..

Бременността след обикновена Klayra идва по същия начин с други контрацептивни хапчета.

Възможно ли е да забременеете бързо след Мирена? Инструментът е хормонална намотка. След Мирена тялото на жената се възстановява много бързо, връща се възможността да забременее. Понякога може да отнеме няколко месеца, за да се възстанови след използване на Мирена. За да забременеете бързо, по-добре е да се консултирате с лекар как правилно и ефективно да върнете женското тяло в норма..

Препоръки

В отделни случаи бременността след анулирането на приложението настъпва по различно време, така че е невъзможно да се отговори точно на въпроса колко скоро ще настъпи зачеването. Самото лекарство също влияе върху продължителността на курса.

Колко време отнема забременяване след спиране на противозачатъчните хапчета, колко време ще отнеме процесът на планиране на бременността, зависи от конкретната ситуация и от репродуктивното здраве на двойката.

Приемането на хормонални контрацептиви е удобно и лесно. Ето защо много момичета сами се решават на този метод на контрацепция. Все пак трябва да посетите добър лекар, за да вземе контрацептив. Тогава можете лесно да забременеете, когато моментът е подходящ.

Консултация

Акушер-гинекологът Елена Артемиева отговаря на въпросите на пациентите.

- Пия Линдинет от пет години. Планираме дете. Колко време трябва да "почивате" след премахването на контрацептивите преди зачеването?

- С този въпрос е по-добре да се консултирате с лекар за целодневна консултация. Прекъсването между концепцията и премахването на КОК в повечето случаи не е необходимо. Друго нещо е, че не всеки репродуктивната функция се възстановява веднага. Следователно не е факт, че бременността ще настъпи през първия цикъл и дори през първите шест месеца. Преди да планирате бременност (дори преди хапчетата да бъдат отменени), трябва да се подложите на преглед: направете цитонамазка, направете тест за TORCH инфекция, дарете хормони на щитовидната жлеза. А също и OAM, UAC.

- На 24 години съм, имам бебе. Мога ли да се предпазя с COC? В бъдеще искам повече деца, страхувам се да навредя на здравето си...

- За да изберете КОК, трябва да отидете на гинеколог. За правилния избор на лекарството трябва да преминете тестове, да направите ултразвуково сканиране и т.н. Когато приемате контрацептиви, трябва редовно да посещавате гинеколога си. Тогава хапчетата няма да ви навредят и можете да раждате толкова деца, колкото искате..

- Колко бързо да забременеете след противозачатъчни хапчета? Вече две години пия „Даяна“, на 28 години съм.

- Първо трябва да отидете на гинеколог и да бъдете прегледани. Ако няма проблеми с репродуктивното здраве, можете да планирате бременност още в първия цикъл след отмяна..

Как и кога да планирате бременност след спиране на противозачатъчните хапчета?

Когато хормоналните контрацептиви бъдат отменени, шансовете за бременност се увеличават. Лекарите дори използват това свойство при лечение на безплодие - краткосрочното предписване на лекарството и отмяната му наистина помага на някои пациенти да заченат дете. Но в същото време много жени са загрижени за следните въпроси: дали бременността ще протича нормално след контрацептивни хапчета, дали хормоните, взети по-рано, ще повлияят на детето и дали са безопасни за репродуктивната система?

Използването на контрацептиви не противоречи на факта, че в бъдеще жената иска да стане майка. Това е най-често случаят. Инструкциите за перорални контрацептиви показват, че бременността може да настъпи още в първия цикъл след изоставяне на лекарството. Но на практика всичко се оказва не толкова безоблачно..

Кога да спрете приема на противозачатъчните хапчета?

Експертите съветват да се откажат от противозачатъчните хапчета 3 месеца преди планираната бременност. През този период от време хормоналната система на жената ще може да се възстанови до състоянието преди началото на оралната контрацепция..

Тримесечна почивка е необходима за формирането на менструалния цикъл и нормализирането на яйчниците. Но не бива да се притеснявате, ако не забременеете веднага. Докато процесът на възстановяване е в ход, можете да се грижите за здравето си. Може би по време на хормоналната контрацепция в организма са възникнали определени проблеми, които трябва да бъдат лекувани преди зачеването.

Как бързо да забременеете след отмяна на най-популярните контрацептиви?

Изборът на хормонални контрацептиви е достатъчно широк. Нека разгледаме най-популярните.

Регулон

Ако една жена е приела Regulon, тогава зачеването може да се планира не по-рано от 3 месеца след неговото отмяна. Според статистиката бременността настъпва между 3 и 18 месеца опити и това се счита за норма..

В първите месеци след отмяната на Регулон в женското тяло репродуктивната система е подготвена за самостоятелно функциониране без излишно стимулиране. Също така, тялото напълно премахва натрупаните хормонални компоненти. Трябва да се отбележи, че Регулон няма токсичен ефект върху плода и ако зачеването настъпи веднага след приема му, няма какво да се притеснявате.

Ярина и Джес

Можете да започнете да планирате зачеването от 3-ия месец след анулирането на Ярина. Но трябва да сте подготвени за два варианта за развитие на събитията: бременността настъпва незабавно, в първите два цикъла след почивка, или зачеването ще настъпи много по-късно - около година по-късно, след пълното възстановяване на менструалния цикъл. Засегнато от продължителността на употребата на Ярина.

Както в случая с Ярина, зачеването след отмяна на Джес може да бъде планирано за 3 месеца. Тези лекарства имат подобен състав, но дозата на хормоните при Джес е по-ниска. Обикновено бременността след спиране на употребата на този контрацептив трябва да настъпи в рамките на една година.

Новинет

След отмяната на Novinet не е необходимо да правите почивка преди планиране на бременност. Но повечето гинеколози препоръчват да се изчака 3 месеца, за да се установи нормален менструален цикъл..

По това време често възникват трудности, например липсата на редовна менструация. Следователно бременността може да настъпи по-късно от очакваното - до края на първата година от планирането..

Но има и изключения от правилото. При някои жени бременността след противозачатъчни хапчета Novinet настъпва веднага, в първия цикъл. Такова бързо зачеване по никакъв начин не влияе върху хода на бременността, тъй като след края на приема на лекарството, той бързо се екскретира от тялото.

Проблеми, които могат да възникнат

След спиране на контрола на раждаемостта могат да настъпят следните неприятни промени:

 • неуспех на менструалния цикъл, характеризиращ се с удължаване или скъсяване на цикъла, понякога пълно отсъствие на менструация;
 • проблеми с зачеването, които се появяват при някои жени след продължителна употреба на лекарства (най-малко 3 години);
 • сърдечно-съдови патологии, влошени или възникващи по време на прием на контрацептиви, като ангина пекторис, разширени вени, тромбоза, белодробна хипертония;
 • нарушение на липидния и въглехидратния метаболизъм, особено при жените, които пушат.

Правила, които трябва да следвате, за да забременеете по-бързо

Ако една жена иска в близко бъдеще да настъпи бременност след противозачатъчни хапчета, на първо място тя трябва правилно да завърши приема на лекарството. Важно е да завършите започнатите опаковки до края, в никакъв случай не се отказвайте от приема в средата. Правилното премахване на оралните контрацептиви ще избегне усложнения, свързани с хормонален дисбаланс.

Но отказването от противозачатъчни хапчета не може да гарантира бърза и лесна бременност. Много зависи от фактори като възрастта на жената, нейното здраве, продължителността на употребата на контрацептиви..

По-малко проблеми с зачеването се наблюдават при млади, здрави жени на възраст между 18 и 24 години, при условие, че противозачатъчните хапчета се използват не повече от 12 месеца. В този случай менструалният цикъл може да се възстанови много бързо - след около 1-2 месеца или дори по-рано..

За жените на възраст между 25 и 30 години може да отнеме до една година, докато репродуктивната им система се възстанови. След 30 години бременността не настъпва при всички жени, процесът на възстановяване на функцията на яйчниците продължава по-дълго, особено ако хормоналните контрацептиви се използват от няколко години без прекъсване.

Няма начини да се гарантира бременност със сто процента вероятност след противозачатъчни хапчета. Можете само да посъветвате планиращите жени да се грижат за здравето си, да премахнат лошите навици, да приемат витамини. Положителното отношение и липсата на здравословни проблеми увеличават шансовете за желана бременност. Повече за планирането на бременността →

Колко често срещаните митове за ефектите на контрола върху раждаемостта върху бременността са свързани с реалността

Без съмнение приемът на хормонални лекарства не остава незабелязан. Но е важно да се отдели истината за тяхното въздействие от спекулациите и слуховете. Помислете за най-често срещаните митове за ефекта на противозачатъчните хапчета върху бременността и репродуктивното здраве на жената.

Мит първи: след хормонални контрацептиви многоплодната бременност е по-честа.

Наистина е. Механизмът не е труден за обяснение. Изкуствените хормони, които влизат в тялото, потискат репродуктивната функция. След тяхното анулиране яйчниците започват да функционират в подобрен режим, възстановявайки работата си.

През този период се увеличава вероятността за едновременно узряване на няколко яйцеклетки, а оттам и началото на многоплодна бременност. Това явление е по-характерно за първия менструален цикъл след премахването на противозачатъчните хапчета..

Мит втори: след премахването на контрацептивите не можете да забременеете в продължение на 3 месеца

Това твърдение е основателно. Но спазването на това условие не винаги се изисква..

Ако лекарството е предписано на жена за краткосрочен курс, за да стимулира работата на яйчниците, тогава може да се планира бременност след противозачатъчни хапчета веднага след отмяната им. В случай на продължителна употреба на контрацептиви, наистина е по-добре да откажете това начинание, като дадете време на тялото да се възстанови.

Мит трети: дългосрочната употреба на противозачатъчни хапчета влияе негативно върху репродуктивната функция на жената

Този страх се обяснява с факти от миналото, когато контрацептиви са били произвеждани с доста високи дози хормони. Такива средства по-трудно се понасят от жените, те изискват задължителни прекъсвания в приема, така че тялото да запомни непосредствената си функция..

Произвежданите днес лекарства могат да се приемат непрекъснато. Но трябва да запомните, че продължителната употреба изисква задължително възстановяване на менструалния цикъл преди планирането на бременността..

Мит четвърти: хормоните могат да повлияят на бъдещите деца

Доказано е, че хормоните, съставляващи оралните контрацептиви, не се натрупват в тялото. Следователно, не трябва да се притеснявате за здравето на бъдещото поколение..

Дори ако зачеването е настъпило директно по време на приема на лекарството (такава вероятност съществува, въпреки че е много малка - около 1%), това не е индикация за аборт. В този случай контрацептивите се отменят и по-нататъшното раждане на детето се случва без особени особености..

Бременност след контрол на раждаемостта

Бременността след противозачатъчни хапчета протича по същия начин, както всеки друг - със собствени рискове и проблеми, в зависимост от възрастта и здравето на бъдещата майка. Информацията, че изкуствените хормони, взети по-рано, могат да причинят деформации на плода, е неоснователна. Ако бременността е настъпила и се развива, приемът на хормонални контрацептиви в миналото няма да повлияе по никакъв начин на нейния ход.

Единственото, върху което противозачатъчните хапчета могат да окажат ефект, е зачеването на близнаци, тризнаци и др. Рискът от многоплодна бременност се увеличава, ако жената е използвала орални контрацептиви повече от 6 месеца. Този ефект продължава за първия цикъл след отнемане на лекарството.

Ако след хормонална контрацепция бременността не настъпи повече от година и половина, трябва да се консултирате със специалисти. Най-вероятно проблемът ще бъде решен с хормонална терапия и стимулиране на овулацията, но не бива да се колебаете да посетите лекар. Колкото по-рано жената започне лечение, толкова по-малко време и усилия ще са необходими за постигане на желаната бременност..

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru