Разглеждат се характеристиките на контрацепцията по време на кърмене. Преглед на противозачатъчните хапчета за кърмене, както и други средства, които е разрешено да се използват през този период от живота на жената.

 1. Лактационна аменорея
 2. Контрацепция по време на кърмене
  1. Какво може да се използва?
 3. Противозачатъчни хапчета за кърмене
 4. Как да започнете да приемате противозачатъчни хапчета

Лактационна аменорея

Има мнение, че докато майката кърми, бременността е невъзможна. Това мнение се основава на такова явление като лактационна аменорея. Всъщност, за около 6 месеца след раждането на бебето (при условие на хранене при поискване и без допълнителни храни), хормонът пролактин инхибира активността на яйчниците, потискайки овулацията.

Не рядко обаче жената забременява, докато кърми в рамките на 2-4 месеца след раждането. Така се раждат бебетата от времето.

Защо това е възможно? Овулацията настъпва приблизително 2 седмици преди началото на първия следродилен период. Понякога узряването на яйцеклетката настъпва след 8-10 седмици от момента на раждането на бебето. Жена, разчитайки на принципа на лактационна аменорея, не използва контрацептивни методи и в резултат на това започва нова бременност. Как да го избегнем?

Контрацепция по време на кърмене

Характеристика на контрацепцията по време на кърмене е моментът, в който повечето продукти, лекарства и други вещества, приети от майката вътре, в една или друга степен, попадат в тялото на детето - чрез кърмата.

Тоест използването на комбинирани орални контрацептиви:

 • "Регулон",
 • "Линдинет",
 • "Logest",
 • "Жанин",
 • "Джес",
 • "Ярина",
 • Даян-35

Затова към избора на контрацептиви по време на кърмене трябва да се подхожда с цялата отговорност, идеалният вариант е да се консултирате с гинеколог и педиатър.

Какво може да се използва?

Помислете за приемливите контрацептиви за кърмене:

Средства и методиХарактеристикаЕфективност
Спермицидни лекарства (вагинални супозитории, мехлеми, кремове, вагинални хапчета)Те имат локален спермициден ефект, не се абсорбират в кръвта и са безопасни за детето. Може да се прилага веднага след раждането.до 90%
ПрезервативиНай-лесният и достъпен начин да се предпазите. Може да се използва от първите дни след раждането. Презервативите също са безопасни, тъй като чужди вещества и инфекции не попадат в матката след раждането..85-98%
Други бариерни методи (контрацептивен пръстен, диафрагма, капачка)Те изискват определено умение при използване, те могат да бъдат неудобни за жените, ако не е имало предишен опит с използването им. Освен това може да има проблеми с намирането на правилния размер.98-100%
Вътрематочно устройствоИнсталирането на вътрематочно устройство може да има редица странични ефекти и трябва да се извършва само от квалифициран гинеколог
Контрацептивни инжекции и имплантиИнжекциите (Depo-Provera) могат да започнат от 6 седмици след раждането и трябва да се повтарят на всеки 3 месеца. Подкожен имплант (лекарство "Norplan") е инсталиран под кожата на предмишницата, допустимо е да се използва от 6-8 седмици след раждането и е валиден 3 години. Нито инжекциите, нито имплантите имат никакъв ефект върху детето и са високоефективни
Спешна контрацепцияСпешна контрацепция ("Postinor", "Escapel") е допустима за употреба по време на кърмене, тъй като се основава на веществото левоноргестрел, което не засяга кърмата
ПротивозачатъчниПри кърмене са приемливи само чисти прогестинови орални контрацептиви (POC) или както ги наричат ​​още „мини-хапчета“. Мини-хапчетата съдържат само минимални количества гестагени и не влияят върху състава на кърмата.

Противозачатъчни хапчета за кърмене

Списъкът на противозачатъчните хапчета, подходящи за кърмене, е доста широк:

 • "Лактинет",
 • Есклутон,
 • "Чаросета",
 • Микронор,
 • "Norkolut",
 • "Микролут".

Всяко лекарство има странични ефекти и когато става въпрос за хормонални лекарства по време на кърмене, тогава трябва да бъдете особено внимателни. При избора на контрацептиви не трябва да разчитате на съветите и мненията на приятели, роднини, познати, отзиви от интернет.

Само гинеколог-ендокринолог може да избере оптималното за вас контрацептивно хапче въз основа на извършените изследвания. Само компетентен специалист ще може да вземе предвид характеристиките на вашето тяло и по този начин да обезсили ефекта на противозачатъчните хапчета върху детето.

Как да започнете да приемате противозачатъчни хапчета

Мини хапчетата трябва да се започват през първия ден на менструацията и да се приемат ежедневно по едно и също време без прекъсване. Тоест, за разлика от КОК (които се пият в продължение на 21 дни с пауза от 7 дни), мини-хапчетата трябва да се приемат непрекъснато 365 дни в годината, независимо дали има кървене.

Ако все още няма менструация, тогава първият прием на контрацептиви може да бъде всеки ден, започвайки от 6-8 седмици след раждането..

Основната характеристика на мини триона е неговата точност. Такива лекарства са подходящи само за много организирани жени. За да имат хапчетата стабилен контрацептивен ефект, те трябва да се приемат стриктно по едно и също време, оптимално около 17-19 часа. Това се дължи на факта, че максималната концентрация на прогестин в кръвта се достига 4-5 часа след приема на хапчето, а половият акт обикновено се случва през нощта. Ако хапчето е пиян дори 2-3 часа по-късно от обикновено, тогава трябва да се използват допълнителни методи за контрацепция за още 5-7 дни.

Проучванията показват, че прогестинът в онези минимални дози, в които се съдържа в препаратите мини-пили, не може да има осезаем ефект върху състава на кърмата и здравето на детето. Тоест, контрацептивите за кърмене са не само приемливи, но и препоръчани от водещи специалисти в областта на педиатрията и гинекологията..

Контрацепция по време на кърмене

По правило всички негативни аспекти, свързани с раждането, изчезват в рамките на няколко дни след раждането. Млада майка се гмурва стремглаво в грижи за новородено, в домакински задължения и не забелязва как минава месецът, след това вторият и всички следващи след раждането. Но веднага щом здравето на жената се нормализира, освен грижата за бебето, в живота на майката се активира също толкова важен процес - интимен живот със съпруга си. И тук на преден план има такъв въпрос като - контрацепция по време на кърмене. Кърмещата майка се интересува дали е възможно да се пият противозачатъчни или е по-добре да се прибегне до бариерни методи за защита срещу нежелана бременност.

Защо втората поредна бременност е нежелана

Раждането в живота на всяка жена винаги е различно. Някой е изправен пред следродилна депресия и не може да се отърве от нея доста дълго време. На някои, напротив, раждането на дете не създава никакви проблеми и веднага след като напусне болницата, една жена е готова да тръгне след второто бебе. Периодът на възстановяване и адаптация на организма след раждането също е различен за всички. Това, което е добро за една жена, може сериозно да навреди на друга. Най-често, ако е минало твърде малко време между раждането на деца, една млада майка може да се сблъска със следните трудности:

 • Тъй като след раждане и кърмене тялото е отслабено и предписаните 2-3 години не са изминали за пълното му възстановяване, нова бременност често се превръща в спонтанен аборт или преждевременно раждане.
 • Кърменето и скорошното раждане вече са натоварване на тялото и повтарящата се бременност може да влоши стресовото психологическо състояние на жената.
 • По време на втората бременност, ако не са изминали две години от първото раждане, често се появява анемия поради липса на желязо в тялото на майката. През това време запасът му все още не е попълнен в достатъчна степен, особено ако бебето кърми твърде дълго. За майката това е изпълнено с развитието на токсикоза през последните месеци на бременността, а за детето - с поднормено тегло при раждането..
 • За жената е доста трудно да се справи физически с две бебета..
 • Появата на нов член на семейството ще се отрази негативно на първородния, тъй като при повторна бременност най-вероятно ще трябва да отбиете бебето. Липсата на майка по време на второто раждане също ще бъде твърде дълга раздяла. Мама ще трябва да споделя цялото си внимание и обич за двама - това може да нарани психиката на детето.
 • Най-нежеланата втора поредна бременност е при жени, които наскоро са имали цезарово сечение. Отнема достатъчно време, докато шевът заздравее и не се разпадне, когато плодът се носи.

Съвременната медицина предлага няколко начина за прекъсване на нежелана бременност. Но освен етичната и морална страна на такъв „деликатен“ въпрос, има и здравето на жената. В крайна сметка абортът, направен няколко месеца след раждането, може да доведе до сериозни проблеми и дори безплодие. И за да защити здравето си и цялото семейство, всяка майка трябва да знае как да се предпази след раждането с охранители.

Метод на лактационна аменорея

Сред кърмещите майки е добре известен методът на лактационна аменорея - естествената превенция на зачеването по време на кърмене. Съществува обаче мнение, че този метод на контрацепция не дава 100% гаранция. Следователно кърмещата майка, за да предотврати нежелана бременност, трябва да следва някои правила за кърмене:

 1. Прикрепване възможно най-рано след раждането - по-добре е да приучите новороденото към гърдите в първите минути от момента на раждането.
 2. Да нахрани бебето по негова първа молба, а не според режима. В този случай не трябва да поддържате интервал от повече от 4 часа между храненията през деня и повече от шест часа през нощта. Не е необходимо да се допълва и допълва детето до шестмесечна възраст. Тогава моделът на сучене на бебето няма да се промени и лактацията ще продължи със същата интензивност..
 3. Редовен и пълноценен HV дори с болест на майката.

Същността на метода на лактационната аменорея е, че хормонът пролактин, който влияе върху производството на кърма, по естествен начин предотвратява овулацията. А стабилните показатели на пролактина зависят от самия процес на лактация - колко често бебето суче. Благодарение на стимулацията на млечните жлези, производството на хормона се увеличава. Освен това тялото на жената е проектирано по такъв начин, че през нощта да се произвежда ценен хормон в по-големи количества, което налага да се храни бебето през нощта. След всичко

колкото по-дълъг е интервалът между приложенията, толкова по-малко е активирането на производството на хормона пролактин и толкова по-голям е шансът да забременеете.

Следователно методът на лактационна аменорея е възможен, ако жените все още не са имали менструация след раждането. А също и през първите шест месеца от датата на раждане на детето. В противен случай е невъзможно да се гарантира надеждна защита срещу зачеването. Нещо повече, след 6 месеца репродуктивните функции постепенно започват да се усилват.

Контрацепция за кърмачки

Когато кърмите, е много важно да изберете приемлив метод за контрацепция:

 1. Оралните контрацептиви са хапчета, които влияят на хормоналните нива. Лекарствата от днешното поколение ви позволяват да ги приемате дори докато бебето Ви кърми. Но само с разрешението на лекуващия лекар, не трябва да купувате лекарства самостоятелно, без подходящи препоръки. Така например, лекарствата, които едновременно съдържат прогестерон и естроген, ще навредят на бебето повече, отколкото ще помогнат на кърмещата майка. Въз основа на здравето на кърмещата майка, лекарят ще напише рецепта за лекарства, съдържащи гестаген или прогестерон. Само тези компоненти се препоръчват за предпазители. Те не влияят на производството на мляко и не увреждат бебето..
 2. Презервативите са подходящи и като средство за защита срещу непланирано зачеване по време на лактация. Освен това те ви позволяват да защитите отслабеното женско тяло от възможни инфекции, предавани по полов път. Но само качествените презервативи могат да осигурят по-голяма защита. И все пак те са по-малко ефективни от хормоналната контрацепция.
 3. Спермициди - супозитории или гелове, се отнасят до бариерните методи за контрацепция. Въпреки че са лесни за използване, те не са много ефективни. Такива лекарства се препоръчват за употреба в комбинация с други възможности за защита..
 4. Спиралата е сигурен метод за защита при кърмене. Спиралата се въвежда вътрематочно, което по никакъв начин не засяга лактацията и бебето. Но въпреки предимствата, такава защита не гарантира липсата на инфекциозни заболявания и може да провокира болка по време на менструация. Спиралата се инсталира в продължение на няколко години, но не се използва след цезарово сечение. Този метод на контрацепция ще ви спаси от нежелана бременност вече след 6 седмици от датата на раждането..

Какви противозачатъчни хапчета могат да приемат кърмещите майки?

Всяко лекарство, което кърмещата жена използва, трябва да бъде предписано от лекар, оралните контрацептиви не са изключение. Някои лекарства не са съвместими с антибиотици или например не са разрешени след цезарово сечение. Също така си струва да се спазват препоръчаните дози и ясен интервал от време за употреба, което само личен гинеколог ще ви каже с увереност..

Как действат хапчетата

Ефектът на хапчетата против зачеване се основава на хормонални промени в тялото на жената, които причиняват активните компоненти на такива средства. От всички хормони кърмещите майки имат право да приемат само лекарства, съдържащи гестаген. Той пряко засяга овулацията, като по този начин предотвратява зачеването. Лекарствата от тази група са най-ефективни и осигуряват до 95% защита срещу непланирана бременност..

Сортове

Всички противозачатъчни хапчета са разделени в две категории: комбинирани и гестагенни лекарства. Ако средства с няколко компонента едновременно (комбинирани) по време на кърмене не е позволено да се пият. Тогава гестагенните лекарства са таблетки, съдържащи един компонент. Най-често в състава им е включен прогестоген или прогестерон, те изключват естрогена от навлизането в тялото на кърмачка, както в първия случай.

Тези таблетки почти напълно премахват страничните ефекти, не влияят на производството на кърма и активните вещества влизат в детето в минимални количества.

Най-популярните лекарства

Всички препоръчани продукти имат сходен състав и почти еднакъв ефект. Това са предимно следните хапчета:

Лактинетът е активно вещество в състава на лекарството - дезогестрел. Това е вид прогестаген, който спира овулацията, като ефективно предотвратява бременността. Не пречи на процеса на лактация, той е безопасен за мама и бебе. Негативните последици от приема включват рядко наддаване на тегло, спиране на менструалния цикъл.

Charosetta е пълен аналог на предишното лекарство. Страничните ефекти, показанията за употреба и съставът са идентични, единствената разлика е в цената.

Exluton - има активна съставка - linestrenol. Принципът на действие е един и същ, потиска овулацията, увеличава вискозитета на слузта, предотвратявайки навлизането на сперматозоиди. Въпреки високата цена, има повече странични ефекти - според прегледите на кърмачките, хапчетата могат да причинят гадене, главоболие и неприятни болезнени усещания в гърдите.

Microlut е лекарство на базата на прогестоген. Лесно се понася, изключен от употреба при заболявания на жлъчния мехур и черния дроб.

Как да приемате контрол на раждаемостта по време на кърмене

Както при всяко лекарство, контрацепцията трябва да се приема с повишено внимание при HV. За да не навреди на себе си или на детето, кърмещата жена трябва да се придържа към следните правила:

 1. Началото на приема на такива лекарства трябва да бъде 21-28 дни след раждането..
 2. Не можете да позволите пропускане на хапчета. Ако по някаква причина майката не е изпила хапчето, тогава по време на полов акт си струва да се използват допълнителни средства за защита.
 3. Не трябва да сменяте различни имена, а също и да променяте дозата на продукта по желание. Това може да провокира както странични ефекти, така и пълна липса на защита срещу бременност..
 4. Ежедневните хапчета трябва да се приемат по едно и също време на деня..
 5. В началото на приема (задължително през първите 14 дни) е по-добре допълнително да се погрижите за други контрацептиви, които се използват паралелно.
 6. За да се избегнат негативни реакции на организма, се препоръчва да приемате хапчета вечер, преди лягане..
 7. Ако страничният ефект от приема на хапчетата е различен от описания в инструкциите или реакциите са твърде силни, по-добре е да се консултирате с гинеколог, за да установите причината или да смените лекарството.

Когато не можете да пиете орални контрацептиви с hv

В допълнение към противопоказанията за всяко отделно лекарство по време на кърмене, орални контрацептиви не трябва да се приемат, ако:

 • жената има неоплазми в областта на млечните жлези;
 • има диагноза - цироза на черния дроб или тумор;
 • притеснен за сърдечно-съдовата система и съпътстващите заболявания;
 • тялото е засегнато от хепатит (активно заболяване);
 • присъстват бъбречни заболявания, подуване или кистозни лезии.;
 • има припадъци от епилепсия;
 • често се случва кървене с неизвестен произход.

Странични ефекти

Контрацептивите за HV под формата на контрацептивни хапчета са най-безопасните за здравето на жените, което означава, че страничните ефекти на такива лекарства трябва да бъдат сведени до минимум. На практика това е почти така, но в редки случаи менструалните нарушения се считат за характерна липса на контрацептиви..

Когато приемате хапчета, менструацията може да бъде нередовна или да изчезне напълно. И те могат да се превърнат в по-оскъдни, отколкото са били преди да вземат лекарствата.

Всяко явление се счита за норма, тъй като всеки организъм се развива по свой собствен начин. Това може да се счита за патология, само ако проблемът не изчезне след отмяна на употребата на контрацептиви.

Започването на лечение може да бъде придружено от главоболие, чести промени в настроението или гадене. С течение на времето тези симптоми трябва да отшумят. Но ако приемането на орални контрацептиви действа върху количеството кърма, тогава е по-добре да смените такова лекарство, като първо се свържете с гинеколог.

Влияние на контрацептивите върху бебето

Всички лекарства по време на кърмене се препоръчват да се приемат само ако няма риск за бебето. Също така с орални контрацептиви - можете да приемате само еднокомпонентни лекарства, без естроген. Това не само ще повлияе на по-нататъшното развитие и формиране на детето, но и ще провокира проблеми с лактацията..

Ако една млада майка смята, че противозачатъчните хапчета са най-гарантираният вариант за защита срещу непланирана бременност, тогава изборът на подходящо име може да бъде само по съвет на гинеколог. Когато предписва лекарства, лекарят се фокусира върху здравословното състояние на майката, взема предвид потенциалните рискове за детето и ефекта на нежеланите реакции върху женското тяло.

Какви противозачатъчни хапчета могат да пият кърмачки?

Кърменето е естествена бариера за нова бременност. За съжаление този вид защита не работи на 100%. Когато избира метод за контрацепция срещу нежелана бременност по време на кърмене, жената трябва да вземе предвид нейния ефект не само върху кърменето, но и върху бебето си..

 • 1 Лактационна аменорея
 • 2 Видове орални контрацептиви
 • 3 Кога да вземете контрол на раждаемостта
  • 3.1 Използване на противозачатъчни хапчета
  • 3.2 Контрацептивна безопасност
  • 3.3 Наименования на противозачатъчни хапчета
 • 4 Противопоказания
 • 5 Спешна контрацепция за кърмене

Лактационна аменорея

Аменореята е отсъствие на циклична менструация при полово зряла жена. При кърмене състоянието възниква поради хипофизната жлеза, което увеличава секрецията на пролактин. Хормонът задейства механизма за секреция на мляко и във високи концентрации инхибира образуването на прогестерон в яйчниците. Инхибира се и образуването на гонадотропини в хипофизната жлеза, които са необходими за нормалното функциониране на яйчниците. Това явление е абсолютна физиологична норма, която предпазва тялото на майката от стрес и загуба на кръв..

Лактационната аменорея предпазва от настъпване на нова бременност с 98%, ако са налице следните условия:

 • необходимо е да кърмите често, на всеки 3-3,5 часа, като се избягва нощна почивка за повече от 6 часа;
 • не са минали повече от 6 месеца след раждането;
 • менструалният цикъл все още не се е възстановил;
 • детето не е било запознато с допълнителни храни.

За да се гарантира, че този естествен метод на защита работи, съществува следната схема за оценка:

Видове орални контрацептиви

След определено време след раждането на бебето, жената е изправена пред въпроса за избора на метод за контрацепция. Всичко се решава лесно, когато детето получава изкуствени смеси. Ако родилката кърми, трябва да се има предвид ефектът от контрацепцията върху лактацията и новороденото. Много жени решават да приемат противозачатъчни хапчета, тъй като това е един от най-надеждните методи за предотвратяване на нежелана бременност..

Основните видове орални контрацептиви:

 1. Комбинирани орални контрацептиви (КОК). Тези лекарства съдържат хормоните естроген и прогестин. В зависимост от концентрацията на веществото те се разграничават като микродоза, ниска доза, средна доза и висока доза. Микро- и ниски дози лекарства се използват за постоянен прием..
 2. Мини пиеше. Съставът на лекарствата включва изключително хормона прогестерон в ниска доза (най-често дезогестрел, 0,075 mg).

Контрацептивните лекарства имат редица недостатъци:

 • когато избирате лекарство, трябва да се консултирате с лекар;
 • възможността за развитие на странични ефекти;
 • жената трябва ясно да контролира времето за приемане на лекарството, което не винаги е удобно с новородено бебе на ръце;
 • намален ефект след прием на други лекарства, като антиепилептични и противогъбични лекарства, както и грейпфрут.

Кога да вземете контрол на раждаемостта

В повечето случаи се препоръчва да се възстановят сексуалните отношения с жена не по-рано от 2 месеца след раждането на дете. Преди това задължително трябва да се консултирате с гинеколог..

Препоръчително е да се използват противозачатъчни хапчета за кърмене след раждане, което е било преди поне 6 седмици. COC не се прилагат през първата половина на годината. Това се дължи на потискането на производството на мляко от естрогени, които се съдържат в тези лекарства..

Според американския протокол: „Контрацепция по време на кърмене“ 2015 г. има ограничения за употребата на противозачатъчни хапчета по време на кърмене.

Използване на противозачатъчни хапчета

Таблица 1. Използване на хормонални контрацептиви по време на кърмене.

Контрацептивен типСледродилно времеПрепоръка
Комбинирани орални контрацептиви0-6 седмициНе се използва

6 седмици-6 месецаНе се използва
> 6 месецаСа използвани
Мини пиеше0-6 седмициНе се използва
6 седмици-6 месецаСа използвани
> 6 месецаСа използвани

Безопасност на контрацепцията

Изследванията на ефектите на комбинираните орални контрацептиви върху предлагането на мляко показват противоречиви резултати, според библиотеката Cochrane. Не са наблюдавани неблагоприятни ефекти върху здравето на новороденото.

Кърмещите майки се съветват да приемат без естроген противозачатъчни хапчета. Мини-хапчетата са продукти, съдържащи минимална доза прогестерон. Дозата на хормона, който прониква с кърмата до бебето, е незначителна. Следователно, те не причиняват намаляване на количеството кърма и не оказват вредно въздействие върху бебето (няма признаци на дисфункция на имунната система или отклонения в наддаването на тегло и други показатели).

Действието на контрацептивите с прогестерон се основава на увеличаване на плътността на цервикалната слуз и намаляване на двигателната активност на фалопиевите тръби. По-плътната слуз се превръща в пречка по пътя на сперматозоидите към яйцеклетката. А също така в някои случаи хормоните потискат овулацията: освобождаването на яйцеклетката няма да се осъществи.

Имена на противозачатъчни хапчета

Таблица 2. Разрешени противозачатъчни хапчета за кърмене.

Дезогестрел, 75 мкг

Имена на лекарстваАктивно веществоСтраничен ефект
Чаросета,
Холандия
Гадене, чести промени в настроението,
качване на тегло,
нарушение на менструалния цикъл,
главоболие.
Лактинет,
Унгария
Гадене, нецикличен менструален поток,
акне, намалено либидо,
качване на тегло.
Exluton,
Холандия
Линестренол 0,5 mgГадене, нередовни менструации,
болезнени гърди, промени
настроения, главоболие.
.

Лекарството се приема по една таблетка на ден, всеки ден по едно и също време. Опаковката съдържа 28 таблетки. Няма прекъсване в приема на лекарството. Ако имате някакви странични симптоми, трябва незабавно да отидете на лекар. С настъпването на бременността трябва незабавно да спрете приема на лекарството..

Предимства на мини-хапчето в сравнение с комбинираните орални контрацептиви:

 • може да се консумира още 2 месеца след раждането на детето;
 • имат по-малко странични ефекти и противопоказания;
 • нямат ефект върху детето;
 • съставът не влияе върху количеството и качеството на млякото.

Ако повръщането започне в рамките на няколко часа след използване на продукта, трябва да вземете друго хапче. С правилната употреба на тези лекарства, техният контрацептивен ефект достига повече от 99%.

Противопоказания

Лекарят може да предпише противозачатъчни хапчета за кърмене след внимателно изясняване на ограниченията от страна на майката. Ако има противопоказания, тези лекарства трябва да се изхвърлят, тъй като лекарствата могат да допринесат за появата на такова сериозно усложнение като белодробна емболия (PE) или венозна тромбоза на долните крайници.

Основните противопоказания за употребата на тези лекарства:

 • вродени нарушения на съсирването на кръвта;
 • предсърдно мъждене;
 • дълбока венозна тромбоза на краката;
 • История на белодробна емболия;
 • пушене на повече от 15 цигари на ден;
 • тежки заболявания на чернодробната тъкан и бъбреците;
 • диабет;
 • очаквана бременност;
 • хормон-зависим рак;
 • хранене на бебето през първите 2 месеца след раждането.

Спешна контрацепция за кърмене

Ако полов акт е незащитен, жената може да използва спешна контрацепция. Лекарствата от тази група включват лекарства, чиято активна съставка е левоноргестрел, Postinor и Escapel. Те съдържат голямо количество прогестин, който причинява хормонален "експлозия" в тялото и стимулира появата на менструации.

Колкото по-бързо се приема Postinor, толкова по-висока е неговата ефективност, тъй като инхибира оплождането. След прием на лекарството, кърменето трябва да бъде спряно за 24 часа.

Има много начини за предотвратяване на нежелана бременност. Когато избирате най-добрия метод за контрацепция, трябва да се консултирате с гинеколог, който ще проведе задълбочен преглед след раждането и да ви каже кои противозачатъчни хапчета могат да се приемат по време на кърмене.

Контрацептивни методи за кърмене (кърмене): контрацептивни хапчета и др..

Дата на публикуване: 20.05.2018 | Преглеждания: 41362

Търсите одобрени противозачатъчни хапчета, докато кърмите? Не всички видове контрацепция са разрешени за кърмачки. Както при всеки вид наркотик, и тук има списък на лекарствата, разрешени и забранени за употреба от жени на HB.

Кои е най-добре да не използвате по време на кърмене и кои можете? Как хапчетата за контрол на раждаемостта влияят на кърменето и бебетата? Какви са правилата за прием на контрацептиви? Какви алтернативни методи за контрацепция има? Нека разберем по-нататък.

Контрацептивни методи за хепатит В: сравнение на ефективността

Противозачатъчни

Сред противозачатъчните хапчета, като се има предвид съставният компонент, има:

 • гестагенен, т.нар. мини пиене (ефективността е 99%, ако се приема правилно, в противен случай - 92%) [2];
 • комбинирани лекарства или КОК.

Мини-хапчетата са еднокомпонентни продукти, съдържат гестаген или прогестаген. Ефикасността се основава на способността на прогестагените да действат върху слузта, която затваря матката, правейки я по-дебела, създавайки бариера за спермата за процеса на оплождане. Може да се приема веднага след раждането (при липса на противопоказания).

Незначителен дял от хормоните се предава на бебето с кърмата и това не вреди на бебето. Такива противозачатъчни хапчета са безопасни при кърмене, тъй като нямат ефект върху функционирането на гърдата. Организмът ги понася нормално, не съдържа широк списък от странични ефекти, рядко влияе негативно.

КОК съдържат два вида хормони: синтетичен естроген и прогестаген. Тези лекарства са едно-, дву- и трифазни, в зависимост от процента на хормоните в състава.

По време на кърмене са забранени комбинираните контрацептиви.

Други методи за контрацепция: контролен списък

По всяко време след раждането, ако нямате медицински рискове, можете да използвате:

 • контрацептивен имплант (ефективност над 99%) [3];
 • контрацептивна инжекция (ефективност над 99%) [4];
 • мъжки презервативи (98% ефективни при правилно използване) [5];
 • женски презервативи (когато се използват правилно - 95%) [6]:
 • IUD (вътрематочно устройство) (повече от 99% ефективност) [7];
 • ВМС (вътрематочна система) (ефективност над 99%) [8].

ВМС може да се постави в рамките на 48 часа след раждането. Ако системата / бобината не са били поставени в рамките на 48 часа, препоръчително е да изчакате до четири седмици след раждането, за да започнете да използвате. [десет]

Разрешени хапчета

Кърмещата майка смята, че няма да забременее, докато кърми, но това е само наполовина вярно. Само през първите шест месеца рискът от бременност е сведен до минимум.

Лактационната аменорея е естествена контрацепция, тя инхибира овулацията и дава 98-99,5% от резултата. [1]

Дори при стриктно спазване на лактационната аменорея, все още съществуват няколко процента от риска. Всяка жена е различна, цикълът на менструацията може да започне през втория месец от храненето. Но овулацията настъпва преди установяването на менструалния цикъл. Вероятността за зачеване по време на хранене, дори ако цикълът все още не е започнал, съществува.

Пероралните лекарства са 99% ефективни. Преди това кърмещите майки нямаха право да използват такъв метод на контрацепция, но с развитието на медицината се появиха лекарства, които бяха разрешени за жени с хепатит В. Противозачатъчните хапчета по време на кърмене се предписват от специалист, като се вземат предвид физиологичните характеристики на организма, тъй като повечето дори нямат представа за това какви противозачатъчни хапчета могат да се използват за кърмене.

Мини пиеше

Мини-хапчета са разрешени за употреба по време на кърмене.

Мини хапчетата са подходящи противозачатъчни хапчета след раждане по време на кърмене.

Те са гестагенни контрацептиви. Те не влияят върху лактационната активност и продължителността на храненето. Нежеланите реакции липсват или са сведени до минимум. Тяхната употреба намалява риска от тромбоза, не намалява либидото. Те са отлична възможност за менструация с болезнени усещания, фиброкистозна мастопатия, прекомерен растеж на ендометриума.

Основният страничен ефект са промените в менструалния поток. Лекарството действа така, че 40% от клетките на ендометриума са неактивни и тяхната дебелина също се променя. Количеството на изхвърлянето намалява, може да изчезне съвсем. Ако спрете да приемате, цикълът се възстановява. Способността да забременеете също се възобновява за нула време. Първо се появяват странични ефекти под формата на болка в главата и пристъпи на гадене, след известно време те изчезват.

Дори като се вземе предвид факта, че такава контрацепция е разрешена при хепатит В, препоръчително е да се консултирате със специалист преди употреба..

Лекарят ще избере подходящия контрацептив и подходящата доза. Трябва да се отбележи, че има лекарства, които е забранено да се използват след изкуствено раждане (раздел) по време на антибиотично лечение.

Lactinette ®

Отпуска се по лекарско предписание. Активно вещество - Дезогестрел.

Тези противозачатъчни хапчета се използват широко при кърмене. Лактинетът е ефективен, като същевременно съдържа малки дози гестаген. Неговият ефект е насочен към ограничаване на овулацията. Проведени са проучвания, според които няма регистрирана разлика между психическото и физическото развитие на децата, чиито майки са приемали лактинет, и развитието на други деца..

Charosetta (Cerazette ®)

Отпуска се по лекарско предписание. Активно вещество - Дезогестрел.

Контрацептивните хапчета на Charosetta са сходни по състав с Lactinet. Charosetta е забранен при чернодробни проблеми, маточни кръвоизливи, поява на тумори, венозна тромбоемболия, образуване на кръвни съсиреци в дълбоките вени, бъбречна дисфункция, индивидуална неспособност да се понасят определени компоненти. Ефектът на лекарството е подобен на повечето КОК.

Ако изберете Lactinet или Charosetta, трябва да се отбележи, че съставът и действието на лекарствата са идентични, но цената на Charosetta е два пъти по-висока.

Exluton

Отпуска се по лекарско предписание. Активно вещество - Linestrenol.

Exluton потиска овулацията. Синтетичният гестаген намалява количеството и вискозитета на цервикалната слуз, намалява проникващата способност на сперматозоидите. Намалява транспортния капацитет на фалопиевите тръби.

Microlut®

Основният компонент на контрацептива е Левоноргестрел. Количеството на активната съставка е минимално, така че се понася перфектно.

Потиска овулацията. Намалява менструалното кървене, премахва менструалната болка. Microlut не се предписва при чернодробни заболявания, маточно кървене.

таблица за сравнение

Таблица 1 - Сравнение на одобрени противозачатъчни хапчета за НВ

Име:Активно вещество:Начин на приложение:Цена:
ЛактинетДезогестрел1 таблетка на ден, 28 дни650 руб
ЧаросетаДезогестрел1 таблетка на ден, 28 дни1300 руб
ExlutonЛинестренол1 таблетка на ден, 28 дни2100 руб
MicroluteЛевоноргестрел1 таблетка на денНе е за продажба

Ако се открият странични ефекти, употребата се прекратява. С помощта на специалист трябва да изберете различен тип средства или метод на защита.

Забранени хапчета

При кърмене е забранено да се пият комбинирани лекарства, няма значение едно-, дву- или трифазна: те увеличават обема на естрогена. Голяма част от естрогена влияе върху физическото формиране на бебето. КОК имат много странични ефекти.

Компонентите на тези лекарства се екскретират в кърмата, освен това количеството му може да намалее.

Списък на забранените противозачатъчни хапчета: Jess, Logest, Lindinet, Silest, Zoely, Klayra, Dimia, Minisiston, Novinet, Mersilon, Janine, Femoden, Desmulen, Chloe, Tri-Mercy, Microginon, Siluet, Marvelon, Miniziston, Rigevidon, Bel, Regulon, Trikvilar, Non-Ovlon, Tri-Regol, Ovidon, Trizeston.

8 правила за прием на противозачатъчни хапчета по време на кърмене

За да може контрацептивът да има резултат и да не навреди, е необходимо да приемате противозачатъчни хапчета стриктно следвайки инструкциите и препоръките.

 1. Препоръчително е да започнете да приемате представители на гестагенни видове на 21-ия ден след раждането..
 2. Пълно спазване на инструкциите и препоръките на специалист. Не увеличавайте или намалявайте дозата. Прекомерността ще доведе до нежелани странични ефекти и малка доза няма да даде резултат.
 3. Спазвайте времето на приемане на лекарството: 3-часова таблетка (традиционна таблетка, съдържаща само прогестаген) трябва да се приема не по-късно от 3 часа (след полов акт) по едно и също време всеки ден; 12-часова таблетка (дезогестрел, съдържащ само прогестаген) трябва да се приема не по-късно от 12 часа по едно и също време всеки ден [2].
 4. Ако се забележи страничен ефект, лекарството се отменя.
 5. Когато се диагностицира зачеването, приемът се спира (тъй като лекарството има абортивен ефект).
 6. Не се използва по време на антибиотично лечение.

Влияние на контрацептивите върху кърмачетата

Основната цел, освен защитата, не е да навреди на бебето. Важно е да се определи кои противозачатъчни хапчета могат да се приемат при HV. Основното правило: те не трябва да имат естроген-активен компонент: това не само има отрицателен ефект върху процеса на лактация, но и върху бебето, инхибирайки развитието.

Малко количество синтетични хормони в контрола на раждаемостта ще премине във вашето мляко, няма доказателства, че то е опасно за вашето бебе. Някои бебета на възраст под шест седмици могат да имат проблеми с хормоналния метаболизъм и поради тази причина не се препоръчва да започнете да използвате хормонални контрацептиви, докато бебето не е по-голямо. [девет]

Алтернативни методи за контрацепция

Има индивидуални причини, поради които жената не трябва да пие противозачатъчни хапчета, докато кърми. Експертите съветват да се изберат алтернативни контрацептиви за кърмене.

Бариерни методи

Бариерните методи са използването на презервативи, диафрагми и капачки. Тази контрацепция не засяга функционирането на жлезите, което е много важно за кърмещите майки. Те нямат ефект върху бебето. Преди употреба е необходимо да се определи размерът на женските бариерни продукти, тъй като размерът на влагалището се е променил след раждането на бебето. За подобряване на ефекта е разрешено използването на спермициди.

Противозачатъчните хапчета за HV могат да отстъпят по ефективност на бариерните методи за контрацепция.

Контрацептивни супозитории

Активните вещества на супозиториите не се абсорбират в кръвта, не проникват в млякото и не засягат детето. Този метод на контрацепция има някои недостатъци, които се крият в химичния състав на контрацептива: контрацептивните супозитории за НВ при продължителна употреба нарушават вагиналната микрофлора. Също така самият полов акт зависи от продължителността на действието на лекарството - трябва да изчакате, докато действа. И след интимност, трябва да изчакате определен период за хигиена..

Въпреки неудобството, контрацептивните супозитории за кърмене имат предимство пред оралните контрацептиви - те се използват само когато е необходимо.

Вътрематочно устройство

Експертите са склонни да използват спиралата, тъй като тя има висока степен на ефективност. Какво е по-добре да се използва: противозачатъчни хапчета за хранене или спирали - зависи от кърмещата майка след консултация със специалист. Има спирали, които имат хормони: те също се използват за лечение на ендометриоза. Спиралата е поставена за няколко години. Тя няма ефект върху бебето и върху лактацията..

При липса на противопоказания (раждането е било нормално), ако няма съмнение за инфекция, този метод може да се използва в следродилния период. Може да се инсталира в рамките на 48 часа след доставката или след 4 седмици [10]. Намотки не се инсталират след изкуствено раждане (цезарово сечение).

Вътрематочните устройства не предпазват от инфекции.

Календарен метод

Когато използват календарния метод, те изчисляват прогнозната дата на овулация и се въздържат от полов акт във фертилни дни. Този метод е неефективен. 9-40 от 100 жени ще забременеят.

Противозачатъчните хапчета са по-ефективни по време на кърмене.

Когато вземате решение за контрацепция, трябва да се консултирате със специалист дали можете да приемате този тип контрацептиви. Основното внимание се обръща на влиянието на основното активно вещество върху състоянието на кърмещата жена и върху формирането на дете. Взема се предвид физиологичната специфичност на жената и осигуряването на странични ефекти.

Библиография:

 1. Кърмене и плодовитост - от Кели Бонята, BS, IBCLC (публикувано на 20.07.2011).
 2. Хапчето само с прогестоген - от NHS (проверено на 08.01.2018).
 3. Контрацептивен имплант - от NHS (проверено на 22.01.2018).
 4. Инжекцията за контрацепция - от NHS (публикацията е проверена на 07.02.2018).
 5. Презервативи - от NHS (проверено на 19.09.2017).
 6. Женски презервативи - от NHS (проверено на 22.02.2018).
 7. Вътрематочно устройство (IUD) - от NHS (проверено на 22.02.2018).
 8. Вътрематочна система (IUS) - от NHS (проверено на 22.02.2018).
 9. Контрол на раждаемостта - от LLLI (публикувано на 23.01.2018 г.).
 10. Кога мога да използвам контрацепция след раждане на бебе? - от NHS (публикацията е проверена на 19.07.2017).

През 2019 г. тя завършва Федералната държавна бюджетна образователна институция за висше образование „Национален изследователски Мордовски държавен университет им. Н. П. Огарева "със специалност педиатрия.

Серия и регистрационен номер на дипломата: 101318 0420079

Противозачатъчни хапчета за кърмачки

Много майки са уверени, че не могат да забременеят по време на кърмене. Това обаче не е съвсем вярно. През първите шест месеца на кърмене наистина рискът от бременност е сведен до минимум. Лактационната аменория е естествен естествен контрацептив, който потиска овулацията и дава 99% гаранция.

Но действа само през първите шест месеца след раждането на дете и само при определени условия. На първо място, това е правилно коригирано кърмене, което включва често и редовно кърмене, хранене при поискване, продължителна лактация и др. Прочетете повече за метода на лактационна аменория тук.

Дори ако спазвате условията на лактационна аменория, минималната вероятност за бременност все още остава. Моля, обърнете внимание, че менструацията след раждането може да дойде още на втория или четвъртия месец. За да се избегне нежелана бременност, кърмещите майки се препоръчват да използват различни методи за контрацепция. Не всички лекарства обаче могат да се използват по време на кърмене. Нека разгледаме кои контрацептиви са безопасни за кърмачките..

Видове контрацепция за кърмене

 • Лактационната аменория действа само през първите шест месеца след раждането и само когато детето е напълно кърмено;
 • Презервативите могат да се използват през първите дни след раждането. Достъпен и лесен метод за защита не влияе върху хода на лактацията, не засяга здравето на бебето и майката. Имайте предвид обаче, че ефективността на този метод е 86-97% и пряко зависи от качеството на продукта и правилната употреба;
 • Спермицидите също могат да се използват веднага след раждането. Предлага се под формата на супозитории, таблетки и мехлеми. Това са безопасни продукти, които при правилна употреба дават ефективност над 90%;
 • Вътрематочното устройство е разрешено само след шест седмици, при условие че раждането е било без усложнения. Надеждността на продукта е 98-100%, а срокът на валидност е до 7 години, в зависимост от вида. Можете да премахнете спиралата по всяко време. Не забравяйте, че само лекар може да извършва процедури!;
 • Оралните контрацептиви или противозачатъчните хапчета се използват 6-8 седмици след раждането на бебето. Продуктите не оказват влияние върху производството и кърменето, но не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди употреба! Надеждността на лекарствата е около 98%;
 • Инжекционният метод за контрацепция (Depo-Provera) включва инжектиране в мускулите на всеки три месеца. След доставката може да се прилага след 6 седмици. Лекарството не влияе върху лактацията, здравето на мама и бебе.

Противозачатъчни хапчета за кърмене

Има гестагенни и комбинирани контрацептивни хапчета. Последните не трябва да се пият по време на кърмене, тъй като те повишават нивата на естроген, което се отразява негативно на производството на мляко. Освен това високите нива на естрогени влияят отрицателно върху развитието на бебето и благосъстоянието на майката. Комбинираните таблетки могат да се използват не по-рано от шест месеца след раждането и само под наблюдението на лекар. Имайте предвид, че те често водят до депресивно настроение и причиняват хормонални смущения..

Прогестогенните таблетки или мини-хапчета са еднокомпонентни лекарства, които съдържат само прогестоген или прогестерон от хормони. Те не съдържат естроген! Съдържанието на средствата влиза в бебето заедно с кърмата в малко количество и не влияе върху благосъстоянието на бебето. Освен това мини-напитките не влияят по никакъв начин на обема на млякото. Те се понасят лесно, нямат силни странични ефекти и рядко имат отрицателно въздействие..

Мини напитките са чудесни за жени, които раждат и за прием по време на кърмене.

Преди да използвате каквото и да е лекарство, не забравяйте да се консултирате със специалист. Оставете го да намери правилното лекарство и да предпише правилната доза. Моля, обърнете внимание, че някои от тези лекарства не трябва да се приемат след цезарово сечение или докато приемате антибиотици! Нека разгледаме отблизо кои противозачатъчни хапчета за кърмещи майки са безопасни..

НаркотикСъстав и характеристики на приемаСтранични ефектиЦена
ЛактинетАктивното вещество е дезогестрел. Пийте по една таблетка на всеки 24 часа, ефективността значително намалява с интервал между две таблетки от 36 часаГадене, промени в настроението, болки в гърдите, наддаване на тегло, менструални нарушения и главоболие650-850 рубли (28 таблетки)
ЧаросетаАктивното вещество е дезогестрел, ако закъснеете с приема за 12 часа, ефективността не намаляваГадене и главоболие, подуване на млечните жлези, акне, лошо настроение900-1200 рубли (28 таблетки)
ExlutonАктивното вещество е линестренол. Нормализира и контролира менструалния цикъл, приемайте хапче на денГадене и главоболие, подуване и подуване на гърдите1900-2200 рубли (28 таблетки)

Правила за прием на контрацептиви по време на кърмене

 • Мини пиенето може да се пие 21-28 дни след раждането;
 • Спазвайте стриктно инструкциите и предписанията на Вашия лекар. Не увеличавайте, но не намалявайте и дозировката. Излишъкът от лекарства може да причини тежки странични ефекти и липсата му няма да доведе до желания ефект;
 • Тези хапчета се приемат веднъж дневно по едно и също време;
 • Първите две седмици от приема се препоръчват да се използва допълнителна контрацепция;
 • По-добре е да приемате лекарството преди лягане, тъй като таблетките често причиняват замайване и гадене, слабост и временно неразположение;
 • Ако се появи страничен ефект, спрете приема на лекарства и се обърнете към Вашия лекар;
 • Спрете незабавно да приемате противозачатъчни хапчета, ако забременеете.

Бременност при кърмене

Сред признаците на бременност с кърмене има забавяне на менструацията, болка в гърдите и зърната и намаляване на лактацията без видима причина. Нова бременност засяга вкуса и състава на млякото, поради което през този период бебето може да започне да се държи неспокойно, да бъде капризно и да отказва да кърми. Освен това стандартните симптоми на бременност се появяват под формата на токсикоза. Появяват се повръщане и гадене, неразположение и бърза умора, понякога кръвното налягане намалява.