Първото споменаване на простатит в медицината е известно от 1857 година. Младите, активни мъже могат да страдат от безплодие и простатит (както остър, така и хроничен). Интересно е, че жените са по-притеснени за здравето си, следователно при първите симптоми на някакво заболяване те незабавно се консултират с лекар. Мъжете, от друга страна, много трудно говорят за мъжките си проблеми, затова отлагат посещението при уролога.

Класификация на простатит

Възпалението на простатата може да бъде инфекциозно или неинфекциозно и може да бъде остро или хронично. Инфекциозният простатит се разделя на бактериален, смесен и причинен от специфични инфекции..

Анатомия на простатата

Простатата или простатната жлеза е несдвоен мъжки генитален орган, който се намира зад пубиса пред ректума. Той се намира пред пикочния мехур и обгражда началото на уретрата (уретрата) като пръстен. Каналите за изтласкване на сперма преминават през простатата, които започват в края на епидидима и се отварят в простатната уретра. И така, влияе ли простатитът върху плодовитостта? По време на оргазма мускулите на жлезата се свиват и съдържанието им влиза в уретрата на простатата. От семепровода се изхвърлят доста силно сперматозоиди със секреция на простатната жлеза и семенните мехурчета.

Причини за простатит и безплодие

Инфекцията на простатата може да проникне в простатната жлеза по няколко начина. Единият е възходящ, когато простатитът се причинява от бактерии, течащи по уретрата. Те могат да бъдат поставени с помощта на пикочен катетър по време на медицинска процедура, така че медицинската грешка да причини безплодие. Когато микрофлората на сексуалните партньори се промени, например, когато жената е болна. Инфекцията се разпространява по низходящия път със заболяване на отделителната система, като пиелонефрит. Тогава инфекцията може да слезе от бъбречното легенче в простатата.

Също така, причината за безплодието може да бъде случаен полов акт, ако полов акт се случи без защита и е вероятно жена, която е носител на заразена микрофлора, да се зарази с мъж. Редица външни фактори, които допринасят за задържането на кръвта в малкия таз, имат значителен ефект: постоянна заседнала работа през целия работен ден, ниска подвижност, запек, вибрации, консумация на алкохол, пикантна храна, стрес и нередовен сексуален живот.

Симптоми на простатит

Острият простатит се проявява под формата на парене и болка в уретрата по време на уриниране, болка в перинеума и в долната част на корема. Възможно е задържане на урина или уриниране с кръв. Характерна е и общата реакция на тялото към изменения: висока температура, студени тръпки, мускулни болки. Хроничният простатит не винаги започва след остър простатит. Това може да бъде независимо заболяване без остра фаза.

Симптоми на хроничен простатит:
Болка с различна интензивност над пубиса.
Болка в перинеума.
Болка в пениса (особено в главичката).
Често уриниране.
Усещане за тежест в тестисите.
Болка и дискомфорт по време на еякулация.

Хроничният простатит засяга появата на безплодие, следователно, ако се появят няколко симптома, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Лечение

Тъй като остър простатит е сериозно състояние, лечението трябва да започне веднага след поставяне на диагнозата. Може ли простатитът да се лекува с народни средства? Не, бактериалният простатит се лекува с антибактериални средства, като се отчита чувствителността на микробите към антибиотици. По време на лечението не се препоръчва сексуална активност. Ако има остра задръжка на урина, трябва да се направи надпубисна катетеризация. Ако остър бактериален простатит се лекува правилно (трябва да приемате антибиотици поне четири седмици, за да избегнете хроничен простатит), има шанс да се възстановите напълно.

Хроничният простатит може да бъде причина за безплодие и поради това изисква незабавно лечение. Тъй като има няколко различни вида простатит, често е трудно да се разбере дали това се дължи на бактериално заболяване или състояние, свързано с други заболявания на таза или други телесни процеси. Ето защо е трудно да се получат желаните резултати при лечение на хроничен простатит. Лекува се по различни начини: ако има инфекция, се предписват антибактериални лекарства. За лечение на хроничен простатит обикновено се използват антибиотици с широк спектър, които засягат повечето болестотворни микроорганизми. Също така се предписват нестероидни противовъзпалителни лекарства, масаж на простатата, рефлексотерапия, физиотерапия, мускулни релаксанти, термотерапия, психотерапия, йога.

Предотвратяване

Нормален, редовен сексуален живот, доста активен начин на живот. Ако работата е заседнала, правете почивка от 10 минути на всеки час и активно се движете или ходете. Избягвайте алкохол, пикантни храни, храни с високо съдържание на въглехидрати, кофеин. Трябва да ядете повече храни, съдържащи протеини, плодове и зеленчуци, животинските мазнини трябва да бъдат заменени с растителни.

Репродуктивна дисфункция при мъжете поради простатит

Безплодието е невъзможност на двойката да забременее за година и половина или повече, при условие че имат редовен сексуален живот (поне два пъти седмично), без да използват контрацепция. Около 10% от семейните двойки в детеродна възраст се сблъскват с пречки за зачеване. Те разграничават абсолютно безплодие, което поради редица причини не може да бъде лекувано, и относително - в този случай остава шансът да се роди дете.

Понятието за безплодие при мъжете

Мъжкото безплодие се отнася до нарушение на репродуктивната функция, в резултат на което има невъзможност за оплождане на женска яйцеклетка. Основните проблеми, които могат да възникнат със спермата:

 • нарушена жизненост и / или подвижност;
 • намаляване на броя на активните клетки;
 • появата на препятствия по пътя на тяхното развитие по семепровода.

Уролог, андролог или репродуктолог могат да помогнат на безплоден мъж.

Възможни причини

По пътя към зачеването на желаното дете двойката може да се сблъска с различни препятствия. Статистиката казва, че само 55% от случаите на безплодие се случват в здравето на жените. От страна на мъжкото тяло, проблеми като:

 • нарушение на еректилната функция;
 • промени в анатомичния характер, включително вродени аномалии;
 • хормонални нарушения;
 • възпалителни процеси в пикочно-половата система, както и в тазовите органи;
 • инфекциозни заболявания;
 • доброкачествени или злокачествени новообразувания в тестисите.

Понякога причината за загубата на жизненост на сперматозоидите може да бъде:

 • прием на лекарства;
 • хронична умора и намален имунитет;
 • психоемоционална нестабилност, стрес;
 • прекомерна страст към спорта;
 • Бельо;
 • често прегряване на тялото.

Влияние на простатита върху способността на мъжа да зачене

Хроничният простатит и безплодието са тясно свързани, тъй като дисфункцията на простатната жлеза може да провокира развитието на проблеми със зачеването. Секретът, произведен от простатата, е част от спермата. Обикновено компонентите на секрета поддържат функционалната способност на сперматозоидите в женския генитален тракт..

Наличието на възпалителен процес нарушава качеството на еякулата, което може да повлияе отрицателно на репродуктивната активност. Производството на активни сперматозоиди е значително намалено, броят на дефектните мъжки зародишни клетки и нежеланите примеси се увеличава.

Аденомът на простатата нарушава пропускливостта на сперматозоидите през семенните канали. Развитието на безплодие може да се насърчи от заболявания, възникнали на фона на възпаление на простатната жлеза, като везикулит и епидидимоорфит. И наличието на инфекциозни агенти в органите на мъжката репродуктивна система е изпълнено с усложнения по време на бременност, както и развитието на патологии при нероденото бебе.

Простатитът засяга сексуалната сфера на живота. Дискомфортът, който мъжът изпитва по време на полов акт, може значително да намали привличането, да се превърне в психологически компонент на импотентността.

Опасността от остра форма на заболяването за репродуктивната функция

По време на периода на остър простатит броят на активните сперматозоиди намалява наполовина, в резултат на което вероятността за оплождане на яйцеклетката също намалява. Често при обостряне на възпалението на простатната жлеза се наблюдава наличието на левкоцити в семенната течност, които също инхибират мъжките репродуктивни клетки, намалявайки плодовитостта.

Продължителното пренебрегване на лечението на заболяването може да бъде придружено от наличието на гной в спермата. Такъв състав включва деформирани сперматозоиди, които могат да повлияят на хода на бременността и да провокират усложнения. При остър простатит се препоръчва да се използва бариерна защита по време на полов акт.

Безплодие като последица от хроничен простатит

Липсата на своевременно лечение на болестта води до хроничен простатит. Мудна форма, която понякога не засяга по никакъв начин качеството на живот на мъжа, може да се превърне в сериозна пречка по пътя към бащинството.

Процесът на адхезия в семенните канали води до нарушаване на движението на сперматозоидите. Терапевтичният и профилактичен масаж помага да се отървете от белезите, като пряко засягате простатата. Необходимо е да масажирате само според указанията на лекар. Според прегледите на пациентите след първата процедура се наблюдава подобряване на потентността и намаляване на болката. В някои случаи се предписва операция за възстановяване на проходимостта..

Хроничният простатит може да причини развитието на имунологично безплодие. Болестта се характеризира с производството на антиспермни антитела, чието наличие значително намалява подвижността на сперматозоидите, нарушавайки тяхната функционална цялост и пречи на процеса на имплантиране.

Калкулозният простатит е сложна форма на хронично заболяване. Характеризира се с образуването на камъни в простатната жлеза и отделителните канали. Развива се на фона на задръствания и продължителен възпалителен процес, има по-изразени симптоми, които се влошават при изхождане, продължително ходене, докато седите на твърда повърхност. Масажирането на простатата с калкулозна форма на заболяването е строго забранено.

Типични признаци на възпаление на простатата

Острата форма на възпаление на простатната жлеза има по-изразени симптоми от хроничната. Техните общи черти се проявяват по следния начин:

 • болка и парене по време на уриниране;
 • чести, понякога фалшиви позиви за уриниране;
 • болки в корема, кръста, перинеума;
 • еректилна дисфункция;
 • намалена чувствителност и болка по време на полов акт;
 • повишаване на телесната температура (типично за остра форма).

Рискови фактори

Мъжете на всяка възраст са податливи на простатит. В същото време категорията на възрастните хора е в по-рискова зона. Следните фактори могат да провокират развитието на болестта:

 • липса на лечение за вирусни и бактериални инфекции;
 • нередовен сексуален живот;
 • болести, предавани по полов път;
 • лошо хранене;
 • заседнал начин на живот;
 • хронична умора, стрес;
 • намален имунитет;
 • лоши навици;
 • чести запек;
 • нарушен хормонален фон;
 • продължителна хипотермия.

Диагностика на безплодието

За идентифициране на причините за безплодие при мъжете се прави спермограма. Лабораторният анализ на еякулата е основният изследователски метод. Тя ви позволява да установите способността или невъзможността за оплождане, а също така посочва възможни заболявания на репродуктивната система. За надеждност се прави спермограма поне три пъти. Въз основа на резултатите на мъжа се предписва допълнителна лабораторна и инструментална диагностика.

В лабораторни условия изследвайте:

 • уретрален тампон и секрети от простатата при полово предавани болести;
 • кръв за наличие на антитела към чужди микроорганизми;
 • хормонални нива.

Инструменталната диагностика включва:

 • скрининг на скротума;
 • Ултразвук на простатата;
 • рентгенография на семепровода;
 • тестикуларна биопсия.

Методи на лечение

Специалистът предписва лечение, което се състои от няколко етапа. Ако простатитът е идентифициран като причина за мъжкото безплодие, е необходим терапевтичен курс, за да се премахне острият период на заболяването и да се постигне ремисия. Ако проблемът със зачеването е причинен от нарушение на пропускливостта на сперматозоидите, предписват се лекарства за резорбция на срастванията.

Масаж на простатата при безплодие

Методът се използва успешно за възстановяване на плодовитостта. Стимулирането на простатната жлеза с пръсти насърчава изтичането на секрети, производството на тестостерон, подобрява кръвообращението в тазовите органи и повишава ефективността на медикаментозното лечение.

Тази техника е възможна у дома с помощта на масажор, но е необходимо да се консултирате с уролог, преди да използвате устройството, тъй като има противопоказания (например остра и калкулирана форма на заболяването).

Медикаментозна терапия

Тя е насочена към премахване на причините за простатит, облекчаване на болката, намаляване на възпалителния процес и рехабилитация на организма чрез повишаване на имунитета. През този период се препоръчва да се прибегне до контрацепция, чиято употреба може да бъде отменена 72 часа след края на курса с употребата на лекарства. През този период спермата се обновява напълно..

Корекции на начина на живот

Този метод се състои в премахване на вредни фактори и навици. Здравословната диета и умерените упражнения помагат при лечението на болестта и поддържането на постигнатия резултат. Сексуалната активност се препоръчва поне 3 пъти седмично.

Оперативна намеса

Необходимо е за лечение на усложнения, причинени от простатит, като разширени вени на семенната връв и нарушена тръбна проходимост.

Осеменяване

Това е името на медицинска технология, която увеличава шансовете двойка да забременее, ако броят или качеството на сперматозоидите при мъж е нарушено. Спермата, взета извън полов акт, се инжектира в матката на жената. Този метод често се използва за имунологично безплодие..

В лабораторни условия се избира най-подвижният сперматозоид, който с помощта на микроманипулатор се довежда до разреза на мембраната на яйцето или се инжектира в неговата цитоплазма.

Превантивни препоръки

Спазвайки прости препоръки за профилактика на простатит, мъжът значително увеличава шансовете за пълноценен живот без чувство на психологически и физически дискомфорт, причинен от възпаление на простатната жлеза. И на етапа на планиране на дете, простатитът няма да причини развитието на безплодие..

 1. Здравословният начин на живот предполага правилно хранене, обогатено с витамини, протеини и диетични фибри, пиене на достатъчно количество течности (повечето от които трябва да е чиста вода), спазване на съня и будността, умерена физическа активност, липса на лоши навици под формата на тютюнопушене, употреба на наркотици и злоупотребата с алкохол.
 2. Спазването на хигиената на сексуалната сфера предполага редовен контакт с постоянен партньор, като се избягва ерекция, която не завършва с еякулация. Ако мъжът няма стабилна връзка, е необходимо да се използва презерватив..
 3. Навременно лечение на бактериални и вирусни инфекциозни заболявания, както и патологии на ендокринната система.
 4. Упражненията на Кегел са отличен начин да поддържате мускулите на пикочно-половата система в добра форма, което също се отнася до превантивните мерки при простатит.

Ако бременността не настъпи в рамките на година и половина или повече редовни опити, е необходимо да се подложите на преглед и да изберете квалифициран метод на лечение. С помощта на съвременната репродуктивна медицина много семейни двойки преодоляват безплодието и стават щастливи родители..

Може ли простатитът да е причина за безплодие??

Болести като простатит и безплодие са свързани помежду си. И двамата са свързани с нарушаването на правилното функциониране на пикочно-половата система при мъжете. Без липсата на адекватна терапия, рано или късно, възпалението в простатната жлеза води до необратими процеси в органа, поради което пациентът активно развива безплодие. Справянето с подобно усложнение е много трудно. Мъжът е принуден да се подложи на продължително лечение, което не винаги дава положителен резултат.

Връзката на простатит с безплодие

Патологията е изключително опасна, поради което изисква навременна диагностика и незабавно лечение

Простатитът оказва пряко влияние върху развитието на безплодие при мъжете, ако те не се справят своевременно. Простатната жлеза играе важна роля в организма. Тя създава тайна, която присъства в спермата. Също така жлезата участва активно в производството на хормони, които са отговорни за качеството на спермата..

Всеки мъж трябва да е наясно дали простатитът засяга мъжкото безплодие и какви последици от такова заболяване може да възникне. Най-често това усложнение се появява при липса на лечение на патологичния процес. Има много голяма вероятност от развитие на безплодие, ако мъжът има инфекциозно възпаление в простатата.

Не мислете, че само възрастни могат да получат простатит. Възпалението на простатната жлеза се диагностицира на различна възраст. Болестта може да причини значителна вреда на цялата пикочно-полова система и да причини ранното развитие на безплодие при момчета и млади мъже..

Простатитът е опасен за здравето, тъй като не винаги е възможно да се излекува напълно. Нелекуваното заболяване води до рецидив и постоянна нужда от курс на терапия.

Болестта носи голям дискомфорт на мъжа. Поради това има общо неразположение, дисфункция на нервната система. Простатитът влияе неблагоприятно на сексуалния живот, намалява неговата редовност и качество. Пациентите имат патологични промени под формата на влошаване на ерекцията и преждевременна или забавена еякулация. Ако тези симптоми бъдат открити, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, тъй като те показват активно развитие на възпаление в пикочно-половата система.

Качество на спермата

По време на възпалителния процес качественият състав на сперматозоидите се променя значително.

Пациентите трябва да разберат дали простатитът може да бъде причина за безплодие и какви последствия има заболяването върху мъжкото тяло. Във всеки случай патологията засяга качеството на спермата. По време на развитието на болестта тя може да включва:

 • Патогенни микроорганизми. Поради енергичната си активност сперматозоидите се увреждат. Това явление обяснява защо бактериалният простатит най-често води до бързо развитие на безплодие;
 • Антитела, произведени от човешкото тяло. Болестта води до проникване на патогенни агенти в спермата. Тези съединения се опитват да елиминират причинителя на възпалението, като същевременно причиняват значителна вреда на спермата и жизнеспособните сперматозоиди.

Ненавременното лечение на простатит или неправилната терапия на заболяването води до значително влошаване на качеството на спермата. Това е един от факторите, който рано или късно води до невъзможност за зачеване на дете..

Репродуктивна функция и хроничен простатит

Болестта може лесно да провокира развитието на други заболявания.

Хроничният простатит представлява голяма опасност за организма. Симптомите му са леки и нередовни. Поради това пациентът може дълго време да не забелязва хода на възпалителния процес..

Хроничният простатит причинява много усложнения. Те включват безплодие. Възпалението на простатата влошава функционирането на вътрешните органи, в резултат на което започват да се появяват болезнени симптоми. Заедно с простатита в тялото на мъжа могат активно да се развият и други заболявания. При такива обстоятелства вероятността от безплодие се увеличава няколко пъти..

Методи на лечение

С навременното лечение простатитът не представлява сериозна заплаха. За да го стартирате, трябва да преминете през пълна диагноза и да определите диагнозата.

Ако спазвате всички предписания от лекаря и избягвате самолечение, пациентът бързо ще може да подобри общото състояние. Неправилната терапия на простатит може не само да не излекува болестта, но и да доведе до нейната активна прогресия. Всичко това само увеличава шансовете за развитие на безплодие при мъжа..

Медикаментозно лечение

Масажът на простатата се препоръчва за мъже с хронични симптоми на заболяването

Урологът предписва терапия в съответствие със степента на развитие на заболяването и причината за появата му.

За лечение на остър простатит са необходими антибиотици, лекарства за облекчаване на възпалението и борба с гъбичките. Курсът на лечение ще варира от няколко седмици до 3 месеца. Ще отнеме повече време за лечение на хроничен простатит. Често курсът отнема най-малко 6 месеца. Лекарят предписва задължителен прием на антибиотици, за да се предотврати вторична инфекция.

Като допълнителна терапия се предписват алфа-блокери. Те намаляват симптомите на възпаление на простатата. Продължителността на приема на тези лекарства е 1-6 месеца.

Противовъзпалителните лекарства помагат за облекчаване на болката. За добър резултат се препоръчват ректални супозитории. Също така урологът може да включи в хода на терапията:

 1. Имуномодулатори.
 2. Витаминен комплекс.
 3. Адаптогени.
 4. Лекарства за подобряване на притока на кръв.

Физиотерапията има положителен ефект върху пикочно-половата система с хроничен простатит. С такава диагноза се препоръчват следните процедури за мъже:

 • масаж на простатата;
 • комплекс от терапевтични упражнения;
 • електрофореза;
 • психотерапия.

Ако лекарствената терапия не носи положителни резултати, лекарят ще настоява за извършване на операция на простатата.

Традиционни методи

Лечението на простатит с народни средства има положителен ефект. Действа като допълнителна терапия.

Като нестандартно лечение на болестта се предлагат следните народни средства:

 • Овес. Необходимо е да излеете малко количество зърна в гореща вода. След сместа се изисква да се охлади и се прецежда. Трябва да вземете инфузията в 1 супена лъжица. л. за 2 месеца;
 • Тиквени семена. При простатит мъжът се препоръчва да яде поне 30 семена дневно;
 • Леска. За да приготвите народно лекарство, трябва да излеете вряла вода върху изсушените листа и кората. Тази инфузия трябва да се приема 3 пъти на ден по 2 супени лъжици. л. в рамките на 3 седмици.

Преди да започнете лечение с народни средства, трябва да се консултирате с целесъобразността на такива методи с Вашия лекар..

Физически упражнения

Редовната йога практика ефективно помага за справяне с мъжките заболявания

Упражненията са добро поддържащо действие при лечението на простатит. Лекарите могат да съветват следните видове упражнения:

 1. Клекове.
 2. Упражнения на Кегел.
 3. Йога.
 4. Упражняваща терапия за укрепване на мускулите.

Предотвратяване

Спазването на превантивни мерки ще помогне да се избегне възпаление на простатата и безплодие. Мъжете, които са изложени на риск, се съветват да:

 1. Водете здравословен начин на живот. Включва правилно хранене, здравословен сън, липса на лоши навици и редовни упражнения..
 2. Не отлагайте лечението на други заболявания, които могат да доведат до увреждане на простатата.
 3. Нормализирайте сексуалния живот. Трябва да е редовно. При сексуални контакти с непознати партньори е необходимо да използвате презерватив.

Правилното и навременно лечение на простатит избягва безплодието. Ето защо, в интерес на мъжа, при най-малкото заболяване незабавно се свържете с уролог, за да определите диагнозата и да предпише курс на терапия..

Как простатитът и безплодието при мъжете са взаимосвързани?

Простатитът е заболяване, което носи много проблеми на мъжете. Изисква задължително лечение, в противен случай съществува риск от тежки усложнения. Данните от проведените наблюдения и проучвания показват, че простатитът влияе негативно върху репродуктивната система. Наблюдава се влошаване на качеството на сперматозоидите и намаляване на подвижността на сперматозоидите, което затруднява зачеването. Ще говорим за това как простатитът и безплодието са свързани в представената статия..

В статията ще ви кажем:

Как простатитът влияе на зачеването?

Възпалението на простатната жлеза причинява намаляване на либидото и развитие на усложнения, в резултат на което шансът на жената да забременее е намален. С течение на времето може да се наблюдава образуването на простатна киста, което влияе негативно на сперматозоидите.

Ако бременността настъпи, тогава тя може да бъде придружена от много проблеми. Трябва да се отбележи, че видът на простатита и неговото пренебрегване влияе върху шанса за зачеване на дете..

Остър простатит

Възпалението на простатната жлеза в острата фаза влияе отрицателно върху функционалната способност на пикочно-половите органи. Клиничната картина на заболяването се проявява с изразени патологични симптоми..

Простатитът влошава качеството на сперматозоидите, може да съдържа примеси от гной, което значително намалява шанса за зачеване. Патологията може да причини безплодие.

Хроничен простатит

Въпросът за раждането на дете е доста сериозен, така че трябва да се отнасяте отговорно към него. Бактериите, които провокират развитието на хроничен простатит, могат да причинят безплодие, тежки патологии с вроден характер, аборт и замръзване на плода.

Всичко, което е необходимо, за да се зачене дете без проблеми, е да се лекува хроничен простатит.

Застоен простатит и зачеване

Този вид простатит се диагностицира по-често при мъже на възраст между 30 и 40 години, може също да причини безплодие. Заболяването изисква задължително лечение, което се състои от прием на лекарства, физиотерапевтични упражнения и масаж.

В началните етапи използването на лекарства ще бъде достатъчно, но ако патологията е преминала в пренебрегвана форма, само хирургичното лечение ще спаси.

Калкулозен простатит

Патологията се характеризира с образуването на камъни в простатната жлеза и нейните канали. Това води до намаляване на подвижността на сперматозоидите, инхибиране на процеса на секреция и влошаване на потентността. Зачеването е възможно след лечение на заболяването.

Бактериален простатит

В по-голямата част от случаите опитите за зачеване на дете при мъже, страдащи от хроничен бактериален простатит, са нулеви. Дори след преминаване на курс на терапия, шансовете не са достатъчно големи, те свързват това с отрицателното влияние на бактериалните агенти.

Шансовете за зачеване на дете с хроничен простатит се увеличават, ако резултатите от спермограмата са добри. Хроничният простатит обаче може да повлияе негативно на състоянието на плода и бъдещата майка, дори и след преминаване на терапевтичен курс на лечение.

Връзката между простатит и безплодие

Много мъже се интересуват от въпроса дали простатитът може да бъде причина за безплодие. Доказателствата от изследванията показват това.

В края на краищата процесът с възпалителен характер влияе отрицателно върху състоянието на еякулата, наблюдава се:

 • намаляване на броя на сперматозоидите;
 • намалено ниво на подвижност на сперматозоидите;
 • промени в структурата на сперматозоидите.

Ако не се вземат навреме медицински мерки, могат да се образуват рубцови промени в семепровода. Те пречат на движението на сперматозоидите и навлизането им в спермата.

При възпаление на простатната жлеза в спермата на мъжа броят на левкоцитите и бактериите се увеличава, което от своя страна нарушава способността на сперматозоидите да се оплождат, защото:

 • патогенните микроорганизми имат способността да се прикрепят към сперматозоидите, като влияят негативно на зародишните клетки;
 • бактериите могат да провокират развитието на автоимунни реакции, в резултат на което се наблюдава производството на антитела срещу собствените сперматозоиди;
 • кислородът, произведен от белите кръвни клетки, уврежда еякулата.

Обобщавайки представената информация, можете лесно да разберете дали простатитът засяга безплодието.

Влияние на аденом на простатата върху зачеването

Болестта в началните етапи на формиране практически няма ефект върху процеса на оплождане.

С течение на времето обаче шансовете за зачеване на дете стават все по-малко, тъй като при доброкачествена хиперплазия на простатата:

 • има участие на пикочно-половите органи в процеса на възпалителен характер;
 • нарушава се работата на гениталните органи, отговорни за производството на сперматозоиди;
 • има образуване на рубцови промени в семепровода, те представляват пречка за сперматозоидите;
 • инфекция по време на полов акт влиза във влагалището на жената и променя нейната микрофлора.

Ако се развие възпалителен процес в женските полови органи, се наблюдава образуването на сраствания, които също възпрепятстват движението на сперматозоидите. Ето защо при нелекуван аденом на простатата е невъзможно да забременеете по естествен път..

Началото на бременността е възможно само ако болестта е в ранен стадий на развитие и не е провокирала нарушения в пикочно-половата сфера.

Възможно ли е зачеване след операция на аденом на простатата??

След хирургичното лечение на аденом на простатата е напълно възможно да се зачене дете по естествен път..

Но само в ситуация, при която не се наблюдава развитие на усложнения като:

 1. Сух оргазъм. Характеризира се с проникване на сперма в кухината на пикочния мехур, поради увеличаване на лумена в простатната част на уретрата.
 2. Импотентност. Появява се при лица, страдащи от сексуална импотентност и преди лечение.

Шансовете за зачеване се появяват при липса на сраствания и подлагане на медицинско лечение. В сложни случаи може да се наложи провеждане на микрохирургична операция..

Как да увеличите шансовете си за зачеване на дете?

Ако има проблеми с работата на простатната жлеза по време на периода на планиране на бременността, мъжът трябва да посети лекар, като направи с него спермограма.

След като го анализира, медицинският специалист ще може да направи определени изводи и, ако е необходимо, да предпише допълнителни изследвания, а именно:

 • изследване на секрецията на простатата;
 • хормонален спектър.

Ако има проблеми с функционирането на простатата, на първо място, е необходимо да се подложи на курс на лечение с използване на лекарства..

Освен това се препоръчва:

 • да откаже от лоши навици;
 • да водят активен начин на живот;
 • ревизирайте диетата си.

Именно следвайки съвета на лекар, ще повлияе положително не само на състоянието на простатата, но и на здравето на целия организъм. И това несъмнено ще помогне да се зачене дете и да се почувства радостта от бащинството..

Бъдете внимателни към здравето си, появата на патологични симптоми не трябва да се пренебрегва. Необходимо е да се консултирате с лекар възможно най-скоро и да лекувате заболяването, предотвратявайки преминаването му в по-тежка форма.

Простатит и безплодие - особености, диагностика и лечение

Възпалението на простатната жлеза е патология, която е придружена от нарушение на функциите на органите. Болестта води до появата на изключително неприятни симптоми и усложнения. Много представители на силния пол са загрижени за вероятността да заченат дете с това заболяване. Възможно ли е да се комбинират простатит и безплодие?

Особености и последици от патологията

Възпалението в простатната жлеза не е непосредствена причина за безплодие. Много представители на силния пол, страдащи от хроничен тип заболяване, не изпитват затруднения с зачеването. Влошаването на функцията на органите обаче намалява вероятността за нов живот. Трябва да се помни, че тежестта на симптомите зависи от характеристиките на определен мъж и вида на заболяването. Например, бактериалният простатит и безплодието са доста често срещана комбинация. По принцип възпалителният процес в простатната жлеза е лечим. Трябва обаче да се свържете със специалист още при появата на първите признаци..

Често мъжете отлагат посещението на лекар и патологията прогресира. Възпалението става хронично и симптомите му се влошават от време на време. Липсата на адекватна терапия води до такива последици като злокачествен тумор, склероза, аденом. Пренебрегваният патологичен процес значително намалява вероятността от зачеване.

Защо се появява безплодие?

Простатната жлеза е орган, наречен „второ сърце“. Нормалните му дейности са от съществено значение за здравето на репродуктивната система. Простатата има следните функции:

 1. Участва в производството на сперма.
 2. Регулира потока на сперма по време на еякулация.
 3. Контролира кръвоснабдяването на репродуктивните органи.
 4. Участва в обмена на мъжкия полов хормон.

В резултат на продължително възпаление простатната жлеза не може да функционира нормално. В такива случаи простатитът и безплодието са много вероятна комбинация.

Спешността на проблема

Преди няколко години се смяташе, че болестта засяга предимно възрастни хора. Днес сред пациентите има мъже на възраст от двадесет до тридесет и пет години. Инфекцията, причинена от бактерии, затруднява зачеването в три от десет случая. Освен това заболяването води до влошаване на качеството на интимния живот. Пациентът се притеснява от дискомфорта при дърпане и рязане. Ерекцията става слаба. За мъжа е трудно да контролира процеса на отделяне на сперма; той изпитва неприятни усещания по време на секс. Нуждата от полов акт намалява.

Ако се появят подобни симптоми, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Тези прояви могат да бъдат признаци на простатит и мъжко безплодие..

Разновидности на заболяване

Има следните форми на възпалителния процес:

 1. Остра (поради инфекция).
 2. Хронична. Провокира се и от микроорганизми..
 3. Неинфекциозен сорт. Патологията може да бъде свързана с възрастта, калкулозна, застояла.

Възпалението на простатната жлеза възниква под въздействието на бактерии (например стрептококи), херпесни вируси. Болестта понякога се развива в резултат на влиянието на други микроорганизми (причинители на гонорея, туберкулоза, микоплазмоза). Повечето пациенти с простатит обаче са диагностицирани с неинфекциозен тип патология, причините за която все още са неизвестни..

Лабораторните тестове не показват наличие на възпалителни патогени. Мъжът обаче изпитва дискомфорт и при изследването се разкриват промени, характерни за заболяването. Болестта не е придружена от тежки симптоми. Следователно патологията неусетно преминава в хроничен стадий. Лечението на тази форма на заболяването е доста дълъг и сложен процес. В допълнение, това води до намаляване на сексуалната функция, намалява вероятността от зачеване. Хроничният простатит и безплодието е често явление в медицинската практика.

Фактори, провокиращи развитието на болестта

Експертите не могат да отговорят точно на въпроса защо възниква патологията.

Известно е обаче, че такива обстоятелства допринасят за появата му:

 1. Имайки лоши навици.
 2. Неактивен начин на живот.
 3. Постоянна умора, психологическо претоварване.
 4. Честа смяна на сексуални партньори или редки сношения.
 5. Наличие на полово предавани болести.
 6. Грешна диета.
 7. Често задържане на изпражненията.
 8. Отслабване на имунитета.
 9. Излагане на ниски температури.
 10. наднормено тегло.
 11. Хормонален дисбаланс.

Възможно ли е зачеване при остър тип патология?

Тази форма на заболяването има изключително негативен ефект върху функционирането на репродуктивната система. Освен това инфекцията провокира повишаване на температурата, гной се появява в спермата и урината. Тези секрети допринасят за влошаване на качеството на семенната течност, пречат на процеса на зачеване. Острият простатит е причина за безплодие при много пациенти. Този вид заболяване е дори по-опасно за репродуктивната система, отколкото хроничният тип възпаление. Ако се появят признаци на заболяване, трябва своевременно да се консултирате с лекар, да се подложите на прегледи и терапия. Защо болестта провокира безплодие? Това се дължи на следните причини:

 1. Ефектът на микроорганизмите върху тъканите на половите жлези, намаляване на обема на спермата.
 2. Намалена подвижност на гаметите.
 3. Лошо кръвообращение в репродуктивната система. В резултат на това на половите жлези липсва кислород, процесът на производство на сперма се нарушава..
 4. По време на възпалителния процес се произвеждат вещества, които унищожават спермата.
 5. Наблюдава се намаляване на имунитета. Тялото започва да произвежда антитела към спермата.
 6. Преждевременна секреция на сперматозоиди поради заболяване.

Често под влияние на рекламата мъжете купуват съмнителни добавки и се опитват да се справят сами с проблема. Правейки това, те само изострят ситуацията. Терапията трябва да се извършва само под наблюдението на лекар.

Безплодие с хроничен тип заболяване

Тази форма на заболяването е свързана с прогресивни промени в тъканите на жлезата. Той причинява периодично влошаване на благосъстоянието. Имунната система на пациента се влошава. В гениталиите се образуват огнища на белези, които пречат на нормалната секреция на семенната течност. Въпреки това, безплодието поради простатит, според лекарите, не винаги се случва. Някои момичета казват, че въпреки наличието на хронично възпаление при съпруга й, е настъпило зачеване.

Но разпространението на болестта в други репродуктивни органи може да попречи на бременността. Освен това пациентите с простатит изпитват психологически затруднения (безпокойство за здравето си, чувство за непълноценност). Ето защо навременните прегледи, диагностика и терапия на заболяването са много важни, особено за мъжа, който планира да стане баща в близко бъдеще..

Въздействието на болестта върху тялото на партньора

Простатитът и безплодието не са единствените проблеми, които засягат пациентите с възпаление на простатата. Мнозина се притесняват дали сексуалният контакт с тази патология е опасен за жената. Разбира се, отровни вещества и патогени попадат в тялото на партньора по време на интимност. Те предотвратяват проникването на мъжки полови клетки в репродуктивната система, провокират влошаване на местния имунитет. Жената може да изпита възпалителни процеси в ендометриума, яйчниците, бартолиновата жлеза.

Въздействието на болестта върху здравето на детето

Много двойки се чудят дали простатитът влияе върху плодовитостта. И въпреки че патологията понякога причинява затруднения при зачеването, бременността все още е възможна. А жените често се притесняват от състоянието на нероденото бебе. Болестта не представлява непосредствена заплаха за детето, тъй като плодът е защитен от негативни ефекти от плацентата.

Въпреки това, инфекциозният тип патология, причинена от херпес, може да доведе до развитие на аномалии, които са несъвместими с живота. Освен това много жени имат сериозни нарушения по време на бременността (спонтанно прекъсване на живота на ембриона, тръбна или замразена бременност). Следователно двойките, които планират бебе, трябва да се подложат на тестове. Особено ако мъжът има симптоми на възпаление на простатата. При простатит и безплодие лечението значително увеличава шансовете за зачеване и раждане на здраво бебе.

Диагностични мерки

Ако пациентът има признаци на заболяване и опитите на партньора да забременеят са неуспешни, специалистът предписва прегледи.

Те включват:

 1. Лабораторен анализ на секрецията на простатата.
 2. Изследване на сперма.
 3. Оценка на състоянието на репродуктивната система с помощта на ултразвукова машина.
 4. Лабораторен кръвен тест за хормони.

Партньорът на пациента също трябва да се подложи на прегледи, за да се изключи наличието на патологии на женската репродуктивна система.

Терапии

За борба с това заболяване се използват следните средства:

  Лекарства, които убиват микробите.

Съществуват и други методи за лечение на безплодието като усложнения на хроничния простатит. Постите се използват от някои експерти като начин за борба със симптомите на патологията. Такова лечение не е в състояние да премахне напълно болестта, но може да намали дискомфорта. В допълнение, хранителните ограничения спомагат за намаляване на теглото. А излишните килограми, както знаете, влошават репродуктивната система..

Правилният начин на живот помага да се поддържа здравето на мъжете и увеличава шансовете за зачеване. Ако настъпи безплодие при простатит при мъжете, експертите съветват да преразгледат дневния режим, да ядат здравословни храни, да се откажат от лошите навици, да спортуват.

Особености на планирането на бременността

Колко време трябва да отнеме от започване на терапия до зачеване? Този въпрос си струва да се обсъди с Вашия лекар. Отговорът на него зависи от състоянието на отделния пациент и методите на лечение. Като правило експертите се придържат към следните препоръки:

 1. Ако няма инфекция и показателите за изследване на сперма са в рамките на нормалното, можете да планирате дете.
 2. След завършване на курса на лекарства трябва да премине определен период. Двойките, които са изправени пред проблеми като простатит и безплодие, трябва да помнят това. Антибиотиците влияят върху свойствата на семената и цялостното благосъстояние. За подобряване на състоянието се препоръчват диета и пробиотици.
 3. След края на курса на терапия, експертите съветват да се изчака обновяването на зародишните клетки. Този процес обикновено отнема най-малко 72 дни. Такава мярка ще избегне оплождането на женската гамета с необичайни сперматозоиди..

Знаейки как простатитът влияе на безплодието, трябва да се отбележи, че само внимателното отношение към вашето здраве може да избегне проблеми с зачеването и раждането на дете..

Простатит и безплодие: какво да правя и как да лекувам

Простатата е жлеза, разположена под пикочния мехур при мъжете. Болест като възпаление на простатната жлеза при мъжете е доста разпространена в съвременните реалности. Освен това може да се прояви независимо от възрастта. Почти всеки представител на силния пол може да го идентифицира..

Мъж с простатит е безплоден?

Не, не е. При такова заболяване обаче вероятността за зачеване на дете намалява значително. Според статистиката успешното зачеване се случва само в 5-10% от случаите..

Тази коварна болест има сериозно въздействие върху плодовитостта на мъжа. Зачеването с простатит е изключително рядко поради много по-малкия брой подходящи сперматозоиди в спермата. Освен това тяхната активност е значително намалена. Болестта може да бъде причина за безплодие при мъжете и тъй като зародишните клетки претърпяват морфологични увреждания. Вероятността от генетични аномалии в плода се увеличава по време на развитието, ако зачеването е настъпило. В този случай бременността може да бъде прекъсната изкуствено.

Простатитът е една от най-честите причини за мъжко безплодие..

При простатит семепровода се уврежда и в тях се появяват белези, което прави по-малко вероятно естественото оплождане. Безплодието при мъжете в 15-20 процента от случаите е свързано с простатит. Ако мъж и жена решат да направят IVF, всеки от тях ще бъде обучен в продължение на 2-3 месеца. През този период мъжете ще бъдат прегледани. Лекарите ще обърнат специално внимание на състоянието на репродуктивните органи. Първото нещо, което ще бъде проверено, е състоянието на простатната жлеза чрез опипване през ануса.

При простатит образуването на сперматозоиди се нарушава поради факта, че левкоцитите и други бактериални клетки постоянно се натрупват в простатната жлеза, което има отрицателен ефект върху процесите на сперматогенеза.

При хроничната форма на заболяването се наблюдава втвърдяване на простатната тъкан. Освен това съществува опасност от развитие на антитела, които ще възприемат клетките на собственото им тяло като чужди. Тази автоимунна реакция също е често срещан спътник на простатит. Такова нарушение води до имунологично безплодие (прочетете повече за това подробно в нашата отделна статия тук).

Имунните клетки на организма произвеждат твърде много реактивни кислородни видове за борба с простатита. При такива обеми газът е много токсичен. Унищожават се не само бактериалните клетки, заразяващи простатата, но и сперматозоидите.

Препоръчваме ви да гледате този много информативен видеоклип за ефекта на простатита върху безплодието и по-специално производството на сперматозоиди:

Как се проявява простатитът в ранните етапи?

За да забележите възпалителни процеси в ранните етапи и навреме да потърсите помощ от специалист, трябва да знаете първите признаци на простатит. В началния етап симптомите могат да се проявят в различни вариации. Но първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е болката по време на уриниране, нейното забавяне. Също така, симптомите на простатит включват:

 1. Болка в слабините и лумбалната област.
 2. Урина с примеси.
 3. Често болезнено уриниране.
 4. Втрисане, повишена телесна температура.
Ето как изглежда здравата и възпалена простата. Можете да видите колко възпалението блокира уретрата, поради което уринирането е толкова болезнено.

Възрастова група на простатит

Сега това заболяване има изключително широк възрастов диапазон. Освен това появата на простатит при 18-годишни момчета не се счита за рядкост. Но основният връх на болестта се наблюдава при мъже над 35 години. Мъжете трябва внимателно да следят здравето си и да се подлагат на редовни прегледи..

Дори при най-малката болка в областта на слабините трябва да потърсите съвет от специалист. Болката може да бъде придружена от затруднено уриниране.

Също така, в началните етапи може да има проблеми с воденето на сексуален живот, намаляване на качеството на оргазма, намаляване на продължителността на половия акт..

Видове простатит

Възпалението на простатната жлеза обикновено се разделя на:

 • бактериален простатит;
 • хроничен простатит.

Бактериалният простатит възниква, когато простатната жлеза е увредена от микроорганизми: стафилококи, ешерихия коли. В този случай се препоръчва да се подложи на стационарно лечение.

Хроничното възпаление на простатата може да бъде резултат от нараняване или остро заболяване.

Симптоми на простатит

Острият бактериален простатит при мъжете се проявява, както следва:

 1. Честа нужда от уриниране, придружена от болезнени усещания.
 2. Дискомфорт в слабините.
 3. Сексуални проблеми.
 4. Повишаване на телесната температура до 39 градуса.
 5. Подчертаване на телесен тон.
 6. Депресия, постоянна умора, апатия.

Разграничават се следните симптоми на хроничен простатит:

 • режеща болка в областта на слабините;
 • честа нужда от уриниране;
 • намалено качество на сексуалния живот, бавен оргазъм.

Когато се появят тези симптоми, мъжът трябва незабавно да се консултира със специалист, тъй като ранната диагностика на заболяването дава повече шансове за реално преодоляване на болестта.

Какво влияе върху развитието на простатит?

Има много фактори, които провокират развитието на възпалителни процеси в простатната жлеза, главно те включват:

 1. Хипотермия, провокираща настинки.
 2. Заседнал начин на живот, което води до лоша циркулация
 3. Хормонално нарушаване на тялото.
 4. Проблеми със систематичния сексуален живот.
 5. Дисфункция на пикочно-половата система.
 6. Полов акт без контрацепция, с честа смяна на партньори.
 7. Лоши навици (пушене, злоупотреба с алкохол).
 8. Отрицателното въздействие на природната среда.
 9. Механично нараняване.

Как се диагностицира простатитът??

Само специалист може правилно да диагностицира заболявания на пикочно-половата система, като проведе цялостен преглед, след което се определя терапевтична терапия.

Прегледът на пациента започва с устен разпит на пациента, след което се извършва външен преглед. Специалистът трябва да отбележи наличието на оток, деформации или други аномалии на простатната жлеза.

Урологът обръща внимание на:

 • естеството и редовността на болката;
 • изхвърляне (консистенция, цвят);
 • честота на уриниране през нощта;
 • редовност на сексуалния живот.

В края на интервюто и външния преглед се извършват лабораторни изследвания - пациентът взема необходимите изследвания (кръв от вена, бактериална култура, биопсия).

Ако резултатите от теста са незадоволителни: повишена СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите), висок брой левкоцити, лекарят може да насочи пациента за ултразвуково изследване и томография.

Лекарят определено ще направи ултразвук на простатата през ануса. Колкото по-близо до възпаление, толкова по-добре можете да видите.

Редица фактори могат да провокират развитието на простатит:

 1. Висока физическа активност.
 2. Спазми в слабините.
 3. Аномалии във функционирането на репродуктивната система.
 4. Получени наранявания.

Методи на лечение

Възможностите за лечение на възпаление на простатата могат да бъдат грубо разделени на:

 • лекарства;
 • народни методи;
 • физически упражнения.

Във всеки случай е невъзможно да се самолекувате, тъй като можете само да влошите състоянието си.

Медикаментозно лечение

След пълен цялостен преглед лекарят предписва лекарствена терапия за лечение на простатит, която често включва няколко етапа:

 1. Допълнителен преглед за идентифициране на стадия на заболяването.
 2. Прием на специални антибактериални лекарства.
 3. Масотерапия. Масажът на простатата се предписва за подобряване на кръвообращението.

Приемът на антибактериални лекарства се предписва в началните етапи на лечение на бактериален простатит. В случая, когато простатната тъкан е засегната от микроорганизми.

Най-често предписваните антибактериални лекарства са:

 • Офлоксацин. Предписвайте курс на прием - 10 дни, 1 таблетка 2 пъти на ден;
 • Ципрофлоксацин;
 • Гатилоксацин. 1 таблетка 2 пъти на ден (преди хранене сутрин и вечер).

Успоредно с приема на антибиотици, експертите често препоръчват приема на мускулни релаксанти (например Баклофен или Метокарбамол)

Когато се приемат антибиотици, естественият имунитет на организма се потиска, чревната микрофлора се нарушава. Ето защо, наред с антибактериалните лекарства, лекарите предписват мултивитаминни комплекси, пребиотици, имуностимуланти.

За да се възстановят функциите на отделителната система и да се подобри кръвообращението, експертите често съветват използването на ректални супозитории. Те помагат за облекчаване на болката и подуването. Най-често предписваните лекарства са:

 1. Простатилен.
 2. Олестезин, продължителност на терапията - седмица, използва се 3 пъти на ден.
 3. Простопин. Прилага се в рамките на 2 седмици, веднъж на ден (през нощта).

Всички лекарства трябва да се приемат стриктно според указанията на лекуващия лекар. Но при силна болка е разрешено употребата на диклофенак. Ако лечението не започне навреме, простатитът може да има изключително негативни последици: импотентност, аденом на простатата, безплодие, подуване.

Традиционни методи

Има много алтернативни лечения за простатит, които се основават на консумацията на естествени храни, като например:

 1. Лечение с мед. Редовна консумация от около 150 гр. натурален мед за храна.
 2. Бульон от овес. Няколко зърна овес трябва да се запарят с вряща вода, прецедете, използвайте 1 супена лъжица на ден в продължение на 2 месеца.
 3. Тиквени семена. Те имат високо съдържание на цинк, изключително полезен елемент за мъжкото тяло. Достатъчно е да ядете поне 30 парчета на ден.
 4. Чистотин с мед. Сухият жълтурчета (около 1-2 супени лъжици) се залива с вряща вода (около 1 литър), влива се, филтрира се. Към получения бульон се добавят около 400 грама мед. Продуктът трябва да се приема по 1 супена лъжица три пъти на ден..
 5. Леска. Кората и сухите листа се заливат с вряща вода, влива се. Полученият бульон се приема 3 пъти на ден по 2 супени лъжици.
 6. Градинска четка. Сухите листа трябва да се пресяват през сито. Използва се много фина фракция под формата на прах, по-голяма, залива се с вряща вода и се използва като отвара.
 7. Тиква и мед. Обелените тиквени семки се натрошават и се смесват с мед. От получената смес се овалват малки топчета, които се изяждат с 1 бр. половин час преди хранене.

Ето още няколко видеоклипа с рецепти:

Физически упражнения

Специалните физически упражнения се считат за доста популярен метод за лечение на простатит, например:

 • Клекове. Въпреки своята простота, това е много ефективно упражнение, което влияе върху нормализирането на кръвообращението. Но трябва да изпълнявате клякания с високо качество, седнете дълбоко до пода. За да постигнете желания ефект, клякането трябва да бъде поне 100 пъти на ден, може да бъде разделено на няколко подхода;
 • Упражнявайте "ножици", седнали на пода. Бягайте 30 пъти;
 • Легнали по корем, ръце по тялото, повдигнете прави крака, 25 пъти;
 • Легнете по гръб, придърпайте краката към гърдите, „прегърнете“ краката си с ръце и останете в това положение около 15 минути;
 • Стояща позиция, краката заедно, изпълнявайте плитки клекове, с крака, хвърлени напред. Редуващи се крака.

Тези упражнения наистина помагат, само трябва да ги правите редовно и точно както е показано в това видео:

Възпалението на простатната жлеза е често срещано заболяване и при навременна диагноза възстановяването е възможно на 100%. Ето защо, при най-малката проява на дискомфорт по време на уриниране и други неприятни симптоми, не трябва да отлагате посещението при лекар.

Не забравяйте да пишете коментари, да задавате въпроси, да споделяте своя опит в лечението и да оценявате статията със звезди. Публикувайте в социалните си мрежи. Благодарим ви, че посетихте нашия уебсайт. пази се!