Раждането на дете е най-щастливото събитие за всяка жена. Изглежда, че всички мъчения са свършили, тук е щастие... За съжаление не винаги е така. В крайна сметка раждането протича на 2 етапа: раждането на бебето и раждането на плацентата. Ако раждането не е родено независимо, тогава лекарят трябва да го премахне, като използва други техники, например остъргване, вакуумна аспирация.

В какви случаи е необходимо почистване на матката след раждане

Случва се, че след раждането на бебето, след въвеждането на окситоцин (лекарство за засилване на свиването на матката), раждането не излезе напълно или изобщо не излезе. В този случай акушерът прибягва до ръчно отстраняване на плацентата или до хирургични техники (кюретаж на маточната кухина, вакуумна аспирация). Освен това, преди изписването от болницата (3-5 дни след раждането), според данните от ултразвука жената в матката разкрива признаци на възпаление, кръвни съсиреци или части от плацентата. С тези симптоми лекарите извършват изключително хирургично почистване на матката..

Разбира се, жената може да откаже да извърши манипулация. Но трябва да знаете, че отхвърлянето му е изпълнено със сериозни и понякога фатални последици. Те включват:

 • маточно кървене поради невъзможността на матката да се свие след раждането,
 • следродилен ендометрит - възпаление на вътрешния слой на матката (ендометриум),
 • сепсис - обща инфекция на кръвта от патогенни микроорганизми, причинена от локална инфекция на матката.

Тези 3 патологии водят до смърт при ненавременна помощ и лечение..

Съвременни методи за почистване на матката

В акушерската и гинекологичната практика се използват методи като кюретаж на маточната кухина, вакуумна аспирация, измиване на маточната кухина.

Кюретаж на маточната кухина

Кюретаж на стените на маточната кухина след раждане - инструментално отстраняване на повърхностния слой на ендометриума за терапевтични цели, се извършва под контрола на хистероскопия. При правилна манипулация, растежният слой на ендометриума остава непокътнат.

Техника на манипулация

Манипулацията се извършва на гинекологичен стол, като преди това е изпразнен пикочния мехур:

 1. Първо, жената се лекува с външните полови органи и влагалището с антисептични разтвори.
 2. След това огледалото се вкарва във влагалището, за да се отвори достъп до шийката на матката.
 3. Вратът се третира с йодна тинктура и се хваща с форцепс. Тъй като родилката има отворен цервикален канал, няма нужда да се разширява, така че лекарят незабавно преминава към основния етап на операцията - кюретаж кюретаж.
 4. Кюретата премахва кръвни съсиреци, части от плацентата и функционалния слой на ендометриума, които ще растат отново след месец.

Основният етап на операцията е остъргване на повърхностния слой на ендометриума с кюрета

 • След остъргване, приложените форцепс се отстраняват, шийката на матката се третира отново с йод и спекулумът се отстранява от влагалището.
 • По-нататъшни тактики на лечение и възможни усложнения

  След операцията е необходимо да се премине курс на антибиотична терапия според предписанието на лекуващия лекар, тъй като всяка хирургическа интервенция носи риск от инфекциозни усложнения..

  След изстъргване е забранено:

  • спортувайте през първия месец,
  • душ,
  • използвайте хигиенни вагинални тампони,
  • правите вагинален секс през първия месец,
  • взимам си вана,
  • посещение на сауни, бани.

  Тези забрани се дължат на факта, че след операцията вътрешният слой на матката е отворена повърхност на раната - с проникването на чужди микроорганизми е възможно развитието на ендометрит.

  Всяка операция носи риск от усложнения, кюретажът не е изключение от правилото. За щастие рядко се усложнява..

  Ранните последици от операцията включват:

  • кървене,
  • инфекция на матката - ендометрит (възниква рядко, главно ако не се спазват правилата на антибиотичната терапия),

  Ендометрит - възпаление на вътрешния слой на матката (ендометриум) перфорация на маточната стена - чрез пункция на маточната стена с кюрета. Днес това е много рядко усложнение, тъй като операцията се извършва под контрола на хистероскоп..

  Понастоящем пробиването на стената на матката с кюрета е почти невъзможно

  Късните усложнения включват:

  • безплодие. Това се случва поради травма на растежния слой на ендометриума, който обикновено не трябва да бъде засегнат от кюретата. В резултат на това оплодената яйцеклетка не може да се прикрепи към вътрешния слой на матката.,
  • адхезивна болест. Развитието на заболяването се дължи на предишен възпалителен процес на тазовите органи (например ендометрит). Но това усложнение може лесно да бъде избегнато - просто следвайте предписанията на лекаря по отношение на антибиотичната терапия и правилата за лична хигиена..

  Облекчаване на болката при остъргване на маточната кухина

  Естествено, процедурата по изстъргване не е приятна, всички знаят това. Следователно операцията се извършва под местна или обща анестезия. Изборът на вида на облекчаване на болката зависи от състоянието на жената, нейните хронични и остри заболявания. Например, ако родилката има сърдечен дефект, не се препоръчва да я поставяте под упойка. Не се отчайвайте, ако ви бъде отказана обща анестезия и сте ужасени от всякакви хирургични интервенции. Най-вероятно, в допълнение към местната анестезия с лидокаин, ще бъдете инжектирани интравенозно със седативи (транквиланти). Следователно няма да почувствате болка и преживяванията ще ви заобиколят..

  Вакуумна аспирация

  Вакуумната аспирация е метод за отстраняване на повърхностния слой на ендометриума с помощта на вакуум. Принципът на действие е подобен на използването на прахосмукачка. В сравнение с кюретажа, той принадлежи към щадящите методи на лечение. Заздравяването на ендометриума след вакуум е много по-бързо и няма увреждане на шийката на матката. Дългосрочните последици от операцията под формата на безплодие са сведени до нула, тъй като по време на манипулацията няма риск от нараняване на растежния слой на ендометриума.

  Техника на процедурата

  Операцията се извършва на гинекологичен стол:

  1. Първо външните полови органи на жената се третират с антисептик, след това гинекологични огледала се вкарват във влагалището.
  2. Когато се отвори достъп до шийката на матката, тя също се третира с антисептичен разтвор..
  3. След лечение катетър се въвежда в цервикалния канал, като бавно го завърта в кръг. Към катетъра е свързан вакуумен апарат, който инжектира отрицателно налягане, поради което съдържанието на маточната кухина излиза навън.
  4. Лекарят контролира изхода на аспирата от маточната кухина, веднага щом спре да излиза, операцията може да се счита за завършена.

  Продължителност на манипулацията - 10 минути.

  Основният етап на операцията е аспирация на повърхностния слой на ендометриума

  По-нататъшно лечение и усложнения

  След работата на вакуума матката е отворена повърхност на раната, така че основната задача на жената в периода на възстановяване е да се избегне инфекция. Трябва да се придържате към основните правила:

  • откажете се от вагинален секс за 1 месец,
  • откажете да използвате тампони, спринцовки,
  • не вземайте горещи вани,
  • не посещавайте сауни и бани,
  • избягвайте физическа активност,
  • избягвайте хипотермия,
  • лекувайте гениталиите с антисептик в продължение на 5-7 дни, приемайте антибиотици, както е предписано от лекар.

  Докато приемате антибиотици, трябва напълно да спрете кърменето..

  Въпреки че вакуумната аспирация щади женското тяло, понякога възникват усложнения. Най-често срещаните са:

  • ендометрит. Катетърът е с малък диаметър, така че може да не смуче напълно части от плацентата или кръвни съсиреци. Мъртвите тъкани и кръв са идеални места за размножаване на микроби,
  • кървене,
  • адхезивна болест - късно усложнение на вакуум аспирация поради възпалителен процес на тазовите органи.

  Методи за облекчаване на болката

  Манипулацията се извършва под обща анестезия или местна упойка, в зависимост от състоянието на жената, нейното здраве. Няма особена нужда от обща анестезия, тъй като операцията е бърза. Лекарите препоръчват използването на местна упойка.

  Измиване на маточната кухина

  Промиването на маточната кухина (промиване на матката) е гинекологична процедура, която се състои във въвеждане на голям обем антисептични или антибактериални разтвори в матката. Използва се за лечение на следродилен ендометрит. Процедурата намалява абсорбцията на токсични вещества в матката и унищожава патогенните микроорганизми.

  Техники за промиване на матката

  Има две възможности за промиване на матката: аспирационно-зачервяване и опростено:

  1. За аспирационно промиване се използват силиконови или PVC тръби, електрически аспиратор. Тръбата се вкарва в маточната кухина. Чрез тесен канал на тръбата в кухината се изливат 500-1000 ml антисептичен разтвор, а през широк канал, свързан към електрически аспиратор, се отстранява.
  2. В опростена версия се използва гумен катетър, при който течността, излята в матката, изтича спонтанно, без помощта на електрически аспиратор.

  Промиването на матката се извършва ежедневно в продължение на 3-5 дни. Продължителността на процедурата е 1-2 часа. Лекарите използват лекарства като фурацилин, хлорхексидин, диоксидин, антибиотици.

  Изписване след почистване на матката

  След почистване на матката трябва да се обърне специално внимание на отделянето от гениталния тракт. Те приличат на менструален поток, тъй като по време на менструация, както и след почистване, матката губи най-горния слой на ендометриума. Следователно отделянето трябва да бъде: умерено, кърваво, без неприятна миризма. Продължителността им е 5 дни, като всеки ден количеството на изхвърлянето трябва да намалява. Жената може да се притеснява от болки в долната част на корема, както при менструация - това е нормално.

  Ако отделянето не спира 10 дни след почистването, мирише неприятно, има неестествен цвят, отсъства, трябва да се консултирате с лекар. Продължителният неприятно миришещ секрет показва възможното развитие на ендометрит. И тяхното отсъствие е около хематометър, заболяване, при което кръвта се натрупва в маточната кухина поради нарушение на изтичането.

  Видео: лекар за кюретаж на матката

  Почистването на матката е неприятна процедура, но не трябва да се страхувате и да я отказвате, ако има обективни индикации. Всъщност, ако откажете, вие се обричате на сериозни усложнения, евентуално дори фатални. Ето защо е по-добре да оцелеете веднъж в операцията, отколкото да загубите гениталния орган или живота по-късно..

  Промиване на матката

  Промиването на матката е медицинска процедура, извършвана за жени след раждане, които имат натрупване на кръвни съсиреци и частици след раждането в репродуктивните органи. На този фон пациентите развиват възпалителен процес, поради което по време на манипулация се използват антисептични лекарства..

  Ако подобно състояние се е развило при родилка и е била предписана промивка на матката, какво е необходимо да се знае, тъй като в повечето случаи тази процедура предизвиква страх, тъй като жените не знаят с какво ще трябва да се сблъскат, какви усложнения могат да се развият в бъдеще.

  Главна информация

  Маточната промивка е гинекологична процедура, по време на която в женския орган се вкарва специална тръба, с помощта на която кухината й се напоява с разтвори с антисептичен ефект..

  Как се извършва процедурата по промиване. Източник: vashamatka.ru

  Манипулацията има трипосочен ефект върху тялото на пациента:

  1. Съществуващите съсиреци се отстраняват механично;
  2. Възпалителният процес се спира поради антибиотично лечение;
  3. Матката се свива бързо, тъй като е физиологично засегната.

  Най-често такава процедура се извършва при жени след раждане или извършване на аборт в края на бременността, тъй като в тези периоди има значително отваряне на цервикалния канал, което означава, че няма пречки за въвеждането на дренажен инструмент.

  Измиването на матката от съсиреци може да се извърши по два начина. В първия случай прибягвайте до метода на аспирация. За неговото прилагане е необходимо да се свържете със системата за интравенозно приложение на резници от силикон или PVC, което помага на лекарствения разтвор да достигне до маточната кухина. Чрез широк канал съдържанието се отстранява с помощта на електрически аспиратор.

  Опростена техника е гравитачното измиване. В този случай дренажната тръба се заменя с конвенционален катетър, който отстранява натрупаната течност навън..

  Защо го правят

  В медицинската практика можете да чуете такова нещо като десетия месец от бременността. Това е времето на първите тридесет дни след раждането на детето. През целия период в тялото на жената се случват различни трансформации, а самият репродуктивен орган постепенно намалява размера си.

  Раната, която се е образувала от вътрешната страна на органа, зараства, мускулите на таза се възстановяват. До настъпване на пълното завършване на процеса на епителизация. От влагалището жената има отделяне под формата на ихор, който се нарича лохия. В същото време е възможно периодът на възстановяване да премине с усложнения..

  Ако частици от плацентата останат вътре в органа, те могат да провокират началото на възпалителен процес, ако инфекцията започне да се разпространява. Факт е, че тези тъкани са живи и тъй като те не получават храна, започва процесът на разпад и разпад. Тази среда е идеална за размножаване на патогенни микроорганизми. Ако патологията не бъде излекувана своевременно, тогава това ще доведе до развитие на ендометрит или сепсис.

  Следродилният ендометрит е индикация за извършване на промиване на матката. Източник: oblacco.com

  Също така си струва да се каже, че останалите тъкани се възприемат от тялото като чужд обект, така че той започва да насочва сили за преодоляване на прогресията на патологията. Но тъй като имунитетът вече е отслабен след раждането, не е възможно да се справите сами. И ако процесът на възстановяване се забави, тогава възпалението започва активно да прогресира.

  На този фон някои може да имат непълно (частично) свиване на репродуктивния орган в следродилния период. В този случай лекарите говорят за субинволюция на матката, при която натрупаните кръвни съсиреци и последици вътре в цервикалния канал.

  Възможно е следродилният ендометрит да започне да прогресира, при което възпалението засяга вътрешните слоеве на матката. Съпътстващите симптоми ще се проявят като повишаване на телесната температура, болезненост в долната част на корема, признаци на интоксикация на тялото, продължително кървене от гениталиите.

  Често се случва развитието на ендометрит да възникне при наличие на някакви патологии на плацентата. Но състоянието може да бъде и след нейното ръчно отхвърляне, в случай на тежък труд, когато жената е заразена по време на бременността. Ето защо е много важно своевременно да се извърши промивка на матката, ако има описани условия.

  Как се прави

  Начинът на измиване на матката представлява интерес за всяка жена, на която е назначена тази процедура. Първоначално тя трябва да седне на гинекологичния стол и да постави краката си върху специални опори. След това външните полови органи се третират с антисептични лекарства..

  Освен това процедурата следва следния алгоритъм:

  • Използвайки огледала, лекарят излага шийката на матката;
  • Съдържанието на ексудата се отстранява от маточната кухина със спринцовка и впоследствие се изпраща за бактериологично изследване;
  • След това входящата тръба се въвежда до самото дъно на матката, за да може лекарят да обработи вътрешната повърхност възможно най-задълбочено;
  • Първоначално течността, предварително охладена, се излива на поток (манипулацията продължава 20 минути);
  • След това скоростта на отделяне на течности намалява с 10 ml / min и продължава още един и половина или два часа..

  За извършване на измиване се използват разтвори с антисептичен ефект. Пълният курс е 3-5 процедури и всички те трябва да бъдат завършени, въпреки че не са съвсем приятни. Следните лекарства се използват като лекарства:

  1. Антисептична група: фурацилин, диоксидин, димексид;
  2. Новокаин се използва за облекчаване на болката;
  3. Канамицинът се предпочита като антибиотик;
  4. За да се предотврати вероятността от образуване на сраствания на матката, се използват ензими (Longidase).

  При една процедура специалистите изливат около 2-3 литра стерилен разтвор, който предварително се охлажда до температура, съответстваща на 4-5 градуса. Тъй като течността е студена, се създават допълнителни условия за по-добро облекчаване на болката..

  За процедурата се използва разтвор на фурацилин. Източник: vseogorle.ru

  Разбира се, естественият въпрос е дали боли при прането. По-голямата част от пациентите казват, че когато извършват промиване на матката, те не са усетили такъв синдром. Единственото, което се усеща, е как течността тече от гениталиите навън. Също така някои казаха, че дискомфортът причинява усещане за студ в стомаха..

  Трябва да знаете, че преди да извършите манипулацията, специалистът ще даде на пациента анестетична инжекция. Ето защо, за да бъде процедурата успешна, на момичето се препоръчва да се отпусне възможно най-много. Някои момичета също казват, че когато течността се влива, има усещането, че стомахът се пръска, но след като изплакването приключи, това изчезва.

  Възстановяване

  Във всеки клиничен случай гинекологът трябва да обясни подробно на пациента как да се държи след промиване на матката. Освен това специалистът ще предпише необходимите лекарства, които ще помогнат да се предотврати развитието на следродилен ендометрит, както и да ускори процеса на връщане на матката до естествения й размер..

  Сред общите препоръки са следните:

  • За известно време е необходимо да се предпазите от въздействието на топлината;
  • Забранено е да влизате в интимност, за да не провокирате кървене или да не заразите;
  • Не се препоръчват силни физически упражнения и вдигане на тежести.

  След процедурата лекарят може да посъветва пациента да приема лекарства със спазмолитично действие за известно време. Благодарение на тях процесът на отстраняване на нежеланата течност от маточната кухина ще се ускори. Но е важно да се разбере, че не всички лекарства могат да се приемат по време на кърмене и кърмене, така че този момент трябва да бъде изяснен.

  След процедурата интимният контакт е забранен. Източник: headinsider.net

  За да се подобри процесът на свиване на матката, на жената може да бъде предписан окситоцин. Ако има признаци на следродилен ендометрит, тогава може да се извърши парентерално приложение на лекарства от групата на антибиотиците. Тъй като нивото на проникване на полусинтетичните пеницилини в тъканите е доста високо, те се препоръчват за отстраняване на инфекция.

  Няколко дни след лечението се предписва контролен ултразвук, резултатите от който ще покажат колко високо е постигнат терапевтичният ефект. Промиването на матката обаче не се извършва при следните условия: по тялото на матката има некомпетентни конци, развива се перитонит, пациентът е в тежко състояние или има сепсис.

  Обобщавайки, можем да кажем, че измиването на репродуктивния орган в следродилния период е показано на жени, които са диагностицирани с развитие на гнойно-възпалителен процес в репродуктивните органи. Също така си струва да се каже, че в съвременната медицина те се опитват да се отдалечат от тази процедура. Счита се за по-предпочитано почистването на маточната кухина, т.е. остъргване или въвеждане на лекарства чрез ултразвукова кавитация..

  Какво да не се прави след кюретаж на матката

  Почистването на матката е често срещана и далеч не безобидна процедура. Ако се извършва от опитен лекар, рискът от възможни усложнения е нисък. Ходът на следоперативния период зависи от самата жена. Тя трябва да обърне внимание на естеството на изхвърлянето, за да разграничи нормата от патологията.

  Видове, етапи на изстъргване

  Почистването на матката (лат. Abrasio cavi uteri) е незначителна хирургическа интервенция в гинекологията, която може да се извърши механично или с вакуум. Техническите процедури почти не се различават от медицинските аборти и могат да се извършват с терапевтични и диагностични цели.

  По време на механично почистване на матката (или кюретаж), гинекологът, използвайки специално оборудване и инструменти, разширява шийката на матката и навлиза в маточната кухина през цервикалния канал.

  По време на хирургичната процедура се използва специален апарат, хистероскоп. С негова помощ лекарят визуално оценява кухината на органа, определя незасегнатите области и извършва директно изстъргване: премахва горния слой на лигавицата. Лекарят събира извлечените проби от тъкани в епруветка и ги изпраща за хистологично изследване.

  Почистването на матката с вакуум се счита за по-щадяща процедура. Извършва се с помощта на специален инструмент - спринцовка за аспирация. Органната кухина, ендометриумът и шията са по-малко изложени на нараняване, жената понася добре процедурата и рискът от усложнения е минимален.

  Вакуумното почистване на матката се използва за диагностични цели, за аборти, аспирация на замразена бременност. Процедурата се счита за проста, ефективна и нежна..

  Показания, противопоказания

  В гинекологията механичното и вакуумно кюретаж дава възможност за идентифициране и лечение на повечето патологии. Най-често почистването на матката се предписва при ендометриоза и кървене. Условия, при които се използва вакуумна аспирация:

  • Менструални нередности с продължително, масивно кървене.
  • Оскъдно отделяне от гениталния тракт.
  • Остатъци от яйцеклетката след аборт.
  • Остатъци след раждането на плацентата.
  • Спонтанен аборт.
  • Замразена бременност с недоразвитие на ембриона.
  • Аборт (до 3 месеца).

  Условия, при които се предписва механично почистване на матката (кюретаж):

  • Патология на ендометриума.
  • Полипозни израстъци.
  • Кървене с менопауза.
  • Съмнение за злокачествено новообразувание.
  • Вътрематочен лепилен процес.
  • Ендометриална хиперплазия, ендометриоза.

  Процедурата е противопоказана при жени с извънматочна бременност, новообразувания в маточната кухина, малформации на органа. Кюретаж не се предписва с активен възпалителен процес, тежки соматични заболявания.

  Ако след аборт не са минали шест месеца и с масивно кървене, остъргване също не се извършва.

  Периодът след изстъргване

  След почистване на матката започва кърваво отделяне. Колко дълго ще продължат, зависи от това колко силно е тялото и неговия хормонален фон..

  Признаци, по които може да се твърди, че възстановяването след кюретаж протича нормално:

  1. Изписването продължава около седмица, но не повече от 10 дни.
  2. Обемът им постепенно намалява и до края придобива размазващ характер..
  3. Болезненост от умерена до лека интензивност.

  Кафявото отделяне е добър и показателен знак. Това предполага, че маточната кухина се възстановява. Но когато те продължат повече от 10 дни, посещението при гинеколог не може да бъде отложено.

  Ако след процедурата жената се оплаква от силна болка и появата на левкорея, може да се приеме, че възпалителен процес започва с кървене. Това се случва, когато се отстрани прекомерно количество от растежния слой и по стените на матката са се образували рани..

  Ако отделянето е обилно, придружено от силна болка в яйчниците, висока температура и обща слабост, жената трябва спешно да бъде хоспитализирана.

  Ако остъргването се извършва от опитен и квалифициран специалист, тогава усложненията са доста редки, но са възможни. Каква патология може да се развие след аспирация и кюретаж:

  1. Перфорация на матката (пункция) в резултат на механично кюретаж. Причини: технически затруднения по време на разширяване на органите, прекомерен натиск, разхлабена или променена маточна стена. Незначителните перфорации се лекуват спонтанно и ако за по-големи лезии се извършват операции и зашиване.
  2. Разкъсване на маточната стена. Това може да се случи по време на процедурата, когато скобите за фиксиране на шийката на матката отлетят. Малките наранявания се лекуват сами, ако големи - се извършва шев.
  3. Нарушаването на септичните и антисептичните условия, липсата на поддържащо антибактериално лечение може да доведе до възпаление на матката.
  4. Процес на адхезия с образуване на синехия - израстъци на съединителната тъкан, които нарушават менструалната и генеративната (генеративна) функция на яйчниците.
  5. Обилно кървене. Матката има интензивно кръвоснабдяване и рискът от това усложнение е доста голям. Ситуацията се влошава, ако жената страда от нарушение на коагулацията. Това е опасно състояние, което изисква незабавна хоспитализация..
  6. Хематометър - натрупване на кръв със спазматична шийка.
  7. Алергична реакция към лекарства, които са били използвани за анестезия.

  Ако процедурата се извършва от лекар с недостатъчен опит и техника, неговите силни и агресивни действия могат да доведат до нараняване на растежните клетки, които покриват лигавицата.

  С увреждане растежът на нова тъкан става невъзможен..

  След кюретаж с ендометриоза, при прекомерно почистване на лигавицата, често се развива нелечима болест аденомиоза - пълно спиране на растежа или активен неконтролиран растеж на основния слой на съединителната тъкан.

  Възстановителен период

  Жените, на които е показано да почистват матката, не трябва да се страхуват от процедурата. Ако се извършва на модерна апаратура от квалифициран лекар, всичко ще мине без вреда за здравето.

  В рамките на две седмици след изстъргването жената трябва да се въздържа от полов акт и физическа активност, да не се къпе или да се къпе, да не се прегрява или преохлажда. И най-важното: дори и при незначителни признаци на усложнения, задължително трябва да отидете на лекар.

  Измиване на матката след кюретаж

  След операцията внимателно наблюдавайте чувствата си, не забравяйте, че е по-добре да безпокоите лекаря напразно, отколкото да стартирате възможни усложнения. Не трябва съзнателно да отказвате тази процедура - кюретаж на маточната кухина, последиците може да не настъпят изобщо.

  След остъргване на маточната кухина. Възможни усложнения

  На фона на вековния хирургичен опит в кюретаж на маточната кухина, в ръцете на опитен лекар, тази процедура е относително безопасна операция и усложненията рядко се придружават от нея, но въпреки това те са.

  Това е например перфорация на матката с всеки използван инструмент. Малките перфорации се затягат сами под наблюдение и комплекс от терапевтични действия, други перфорации трябва да се зашият, т.е. операцията се извършва отново.

  Възможно е и разкъсване на шийката на матката, когато шийката на матката е твърде мека и в момента на напрежение форцепсът се измества и разкъсва шийката на матката. Малките сълзи също се лекуват сами, а големите се зашиват.

  Възпаление на матката възниква, ако са били нарушени изискванията на антисептиците и септичните ями и не е извършен профилактичен курс на антибиотици. В случай на възпаление се провежда антибиотична терапия.

  Натрупването на кръв в маточната кухина се случва в случай на цервикален спазъм. Натрупаната кръв може да се зарази и да се прояви като болка. Тук се нуждаете от медикаментозно лечение и премахване на цервикален спазъм.

  При прекомерно и прекалено активно остъргване е възможно увреждане на лигавицата, което може вече да не бъде възстановено. Това усложнение е почти невъзможно за лечение..

  След изстъргване трябва внимателно да наблюдавате промените в тялото. Зацапване на петна може да се появи в продължение на няколко дни..

  В случай на бързо спиране на отделянето и поява на коремна болка, трябва да се упражнява бдителност, тъй като в този случай съществува опасност от спазъм на цервикалния канал и образуване на хематоми. трябва незабавно да информирате Вашия лекар за това.

  Ако ултразвукът потвърди наличието на спазъм, ще бъдете лекувани незабавно..

  • Превантивните мерки срещу хематомите са използването на хапче no-shpa три пъти дневно през първите дни след кюретаж.
  • След операцията е препоръчително да се предпише малък курс на антибиотици, това е и превантивна мярка, насочена към възможни възпалителни усложнения.
  • След седмица и половина заключенията от хистологичното изследване вече трябва да са известни, трябва да се запознаете с тях и да послушате съветите на лекаря.

  Като цяло изстъргването е много често срещана и необходима, незначителна операция в гинекологията. Той е незаменим при лечението и диагностиката на някои гинекологични заболявания и се понася много добре в наше време, сега е доста удобна и почти безболезнена намеса. Опитайте се, разбира се, да стигнете до спретнат гинеколог и анестезиолог.

  Защо новите лекарства толкова привличат вниманието ни? Абонирайте се и четете в новия брой!

  Изписване след кюретаж на маточната кухина

  Кюретажът на маточната кухина е една от най-важните диагностични и терапевтични интервенции в гинекологията. Извършва се за премахване на маточно кървене, за отстраняване на остатъците от яйцеклетката по време на произволни аборти или спонтанни аборти, за получаване на хистологичен материал за диагностика на различни заболявания.

  Видове стържене

  Днес си струва да се подчертаят два основни вида изстъргване: пълно и разделно.

  Много от нашите читатели активно използват нов метод, базиран на естествени съставки, открит от Наталия Шукшина, за ЛЕЧЕНИЕ НА МИОМА НА МАТКАТА. Съдържа само естествени съставки, билки и екстракти - без хормони и химикали. За да се отървете от миома на матката, имате нужда всяка сутрин на гладно.

  Но отделно кюретаж се извършва повече за диагностични цели. Същността му се състои във факта, че различни части от маточната кухина се изстъргват поотделно и полученият материал се изработва с отделни препарати за изследване. Това ви позволява да идентифицирате приблизителната локализация на процеса в случаите, когато не е възможно да се проведат други методи на изследване..

  Разтоварване след изстъргване: кога да подадете аларма?

  Жените понякога са изправени пред необходимостта да извършат процедурата по изстъргване, някои го понасят нормално, докато други имат усложнения. Но във всеки случай, отделяне се появява след кюретаж на маточната кухина, чийто характер е важен диагностичен признак.

  Въведение: какво е остъргване?

  Кюретажът е хирургична процедура. Извършва се под обща анестезия, ако няма противопоказания. Такава намеса се извършва за почистване на маточната кухина от нежелана или замразена бременност. но понякога лекарите предписват процедура за диагностични цели.

  Независимо от задачата, жената има кървяща рана в продължение на няколко дни, защото същността на операцията е инструменталното остъргване на живите клетки. И единствената разлика е количеството отстранена тъкан..

  Следователно изхвърлянето след кюретаж на замразена бременност е подобно на течности, които естествено се отделят в резултат на намеса по други причини. Има обаче няколко нюанса, по които лекарите определят успеха на операцията и липсата на усложнения..

  Лечение след кюретаж с хиперплазия на ендометриума

  Процедурата за почистване на маточната кухина е позната на много жени. Прави се при няколко патологии на органи, по-често, ако ендометриумът има тенденция да расте прекомерно, провокирайки маточно кървене. Но терапията не завършва с операция. С диагнозата хиперплазия на ендометриума лечението след кюретаж ще продължи още няколко месеца.

  Защо трябва да почиствате

  Въпросната патология засяга функционалния слой на маточната лигавица. Той вече е периодично заместван по време на менструация. Но това не означава, че болестта ще изчезне със следващата менструация. Напротив, повишаването на концентрацията на естрогени в определена фаза на цикъла дава допълнителен стимул, тъй като хиперплазията има хормонален характер. Следователно е необходимо да се лекувате.

  Но необходимо ли е да се прави кюретаж при хиперплазия на ендометриума? Жените, които се притесняват от това, се притесняват как лигавицата на матката ще се възстанови по-късно, дали операцията ще ги лиши от възможността да раждат. Почистването се извършва във всеки случай на заболяването, когато дебелината на лигавицата е 15 mm или повече. Има повече от една причина за това:

  • Симптомите на хиперплазия са подобни на тези при други гинекологични патологии и материалът, получен след кюретаж, може да бъде изследван за установяване на точна диагноза;
  • Има шанс на ранен етап да се идентифицират атипични клетки, ако те присъстват в лигавицата;
  • Това е единственият начин за спиране на маточно кървене. В този случай не е обсъдено дали е необходимо да се направи кюретаж при ендометриална хиперплазия. Изчакването ще доведе до голяма загуба на телесна течност, която може да бъде фатална. А употребата на кръвоспиращи лекарства дава временен моментен ефект, но може да допринесе за анемия, влошаване на общото благосъстояние, припадък.

  Диагностично кюретаж на маточната кухина с ендометриална хиперплазия се извършва във всички случаи на заболяването. Но тази манипулация се използва и като основна част от лечението, освобождавайки се от неоправдано увеличен слой от лигавична тъкан. Те причиняват изтощително кървене и болка..

  Техника на изстъргване

  За да бъдат психологически готови за манипулация, много жени търсят в Интернет информация за вълнуващ проблем, забивайки в търсене на „хиперплазия на ендометриума, остъргване, как се прави“.

  Тъй като всичко се прави под обща анестезия, няма да има болезнени усещания. Експертите се опитват да спасят репродуктивната система от голям шок, поради което манипулацията се предписва за периода, предхождащ критичните дни или в самото начало, когато функционалният слой на лигавицата, който е надживял времето си, е готов да бъде отстранен и заменен с нов..

  Маточната кухина се почиства по два начина:

  • Кюретаж. Методът се именува с името на инструментите, които се произвеждат. Те са с различни размери за всяка част от матката. Шийната област се разширява, за да се получи достъп до кухината на органа. Кюретите с лек натиск се задвижват по вътрешната повърхност на маточните стени, като събират отделената лигавица в специално подготвен съд. На отделяне подлежи само функционалният слой на ендометриума, заедно с патологично разпространените тъкани. Но тъй като видимият изглед при този метод е много малък, е възможно увреждане на базалния слой, както и оставяне на нездравословни зони на едно и също място;
  • Хистероскопия. Изстъргването по този начин е за предпочитане, тъй като намалява възможността за всякакви медицински грешки и неточности. Хистероскопът, инжектирайки въглероден диоксид в маточната кухина, позволява на хирурга да види работното поле, а не да прави всичко на случаен принцип. Разграничаваме всяка част от органа, тяхната дебелина и, ако има такива, полипи. Манипулацията се извършва подобно на първия метод, т.е. чрез премахване на функционалния слой на лигавицата към шията. Събраният в контейнера материал се изпраща в лабораторията за окончателна диагноза.

  В някои случаи почистването се извършва отделно. Лекарят първо работи с шийката на матката, след което събира лигавицата на кухината в отделна тава.

  След почистване

  Ендометриалната хиперплазия принуждава да продължи лечението след кюретаж. Механичното елиминиране на необичайно обрасли тъкани няма да реши радикално проблема, ако причината, която е причинила заболяването, продължи да действа. И това е дисбаланс на хормоните с преобладаване на естроген.

  Освен това периодът на рехабилитация протича по време на прием на антибиотици и кръвоспиращи лекарства, за да се избегнат усложнения..

  Последващата терапия може да се състои от следното:

  • COC Yarina, Janine, Regulon или Triquilar, Tristep;
  • Norkolut, Dyufaston, Utrozhestan;
  • Бусерелин, Диферелин.

  Всички те решават един проблем по различни начини - стабилизират хормоналния фон, повишавайки нивото на гестагените, изравнявайки баланса между тях и естрогените, или временно потискайки производството на тези и други вещества, за да се предотврати развитието на ендометриума.

  Храненето и начинът на живот като цяло допринасят за предотвратяване на рецидиви и възстановяване на функциите на органите. От последните си струва да се изключи всичко, което пречи на регенерацията на тъканите, т.е. тютюн, алкохол, кофеин, транс-мазнини. Важно е да избягвате хипотермия и прегряване, да поддържате хигиена, да не носите тежки предмети и да не правите секс поне 2 седмици.

  В храната трябва да предпочитате витамини, полиненаситени мастни киселини, храни, които регулират производството на хормони:

  • Морска риба;
  • Ядки;
  • Лимони, портокали, ягоди;
  • Моркови, тиква, броколи, семена, цвекло, зелен грах и ориз
  • Турция, пиле;
  • Елда, овесени ядки;
  • Хляб с трици.

  След неуспешно лечение

  Ако спазвате условията за възстановяване, шансовете са големи, че вече няма да помните болестта. Но понякога хиперплазията на ендометриума след кюретаж е в състояние да се върне. Това е по-вероятно при тези, които пренебрегват спазването на условията за възстановяване или се лекуват с хормони на своя собствена опасност и рискуват без лекарско предписание..

  След това на жената се показва операция, хиперплазия на ендометриума се елиминира заедно със самия орган. Това се нарича аблация и представлява унищожаване на цялата дебелина на лигавицата с помощта на лазер, течен азот, радиовълни.

  Манипулацията води до факта, че ендометриумът престава да функционира напълно, тоест възможността за раждане е изключена, въпреки безопасността на матката.

  Но изтощителното кървене спира, рискът от рак се намалява.

  До какво почистване може да доведе с хиперплазия

  Ендометриална хиперплазия, остъргване, последствията могат да бъдат както естествени, така и нежелани. Често понасяните прояви включват:

  • Кърваво отделяне от гениталния тракт, което може да се екскретира 5-7 дни след интервенцията. Това не е необичайно, ендометриумът включва голям брой съдове. В нормата обаче няма много разряд;
  • Лека болка в областта на манипулацията, т.е.долната част на корема, долната част на гърба;
  • Лека слабост, замаяност. Те са свързани главно с опита с анестезия, поради което продължават само първия ден. Допълнителна сила ще бъде забележимо добавена.

  Ако здравословното състояние на жената след операцията се е променило към по-лошо, т.е. силни болки, треска, отделянето не спира повече от седмица, лекарите трябва да установят усложнения:

  • Развитие на инфекция в маточната кухина;
  • Увреждане на органи, като разкъсване на шията или перфорация на стената. Ако са непълнолетни, те не дават очевидни симптоми и се лекуват сами. А при сериозни случаи се налага операция;
  • Хематометър. Течност с кръв може да се натрупва в кухината на органа поради цервикална стеноза. Голям брой се отстранява хирургически, малък брой - с помощта на лекарства.

  Препоръчваме ви да прочетете статия за особеностите на менструацията с ендометриална хиперплазия. Ще научите за заболяването и неговия ефект върху менструалния цикъл, ефекта върху менструацията, методите на лечение.

  Отдалечена последица от прочистването поради хиперплазия може да бъде спонтанен аборт. Това може да се случи, когато зародишният слой на органа е сериозно повреден и поради това функционалният слой е лишен от възможността за развитие. Ембрионът няма да може да проникне в лигавицата, тъй като не достига достатъчна дебелина.

  Кюретаж с хиперплазия на ендометриума не трябва да бъде страшен, въпреки вероятните усложнения. Последиците от нелекуването навреме могат да бъдат не по-малко сериозни, една от тях е раковият тумор. Съвременна медицинска апаратура, използвана при интервенцията, добър специалист - достатъчни гаранции за качеството на операцията.

  Изстъргване (почистване). Приготвям се. Капец колко страшно

  Повечето жени в живота си са изправени пред ситуация, когато гинеколог, след преглед, предписва кюретаж. Често тази операция на жените помежду си се нарича "почистване". Не на всички пациенти се казва в достъпна форма за какво става дума в тази операция и това невежество поражда неразумни преживявания.

  Нека да разберем.

  • Какво се изстъргва (малко анатомия)?
  • Декодиране на имена
  • Защо се извършва изстъргване
  • Каква е подготовката за изстъргване
  • Как е остъргването
  • Усложнения на остъргване
  • Какво следва?

  Матката е мускулен орган с форма на „круша“, в която има кухина, която комуникира с външната среда чрез шийката на матката, която се намира във влагалището. Маточната кухина е мястото, където плодът се развива по време на бременност. Маточната кухина е облицована с лигавица (ендометриум). Ендометриумът се различава от другите лигавици (например в устната кухина или в стомаха) по това, че е способен да прикрепи оплодено яйце към себе си и да даде началото на развитието на бременността. По време на целия менструален цикъл лигавицата на матката (ендометриума) се удебелява, в нея настъпват различни изменения и ако не настъпи бременност, тя се отхвърля под формата на менструация и през следващия цикъл започва да расте отново. По време на кюретаж се отстранява лигавицата на матката - ендометриума, но не цялата лигавица, а само повърхностният (функционален слой). След изстъргването в маточната кухина остава растежен слой на ендометриума, от който ще порасне нова лигавица. Например всяка есен розов храст се отрязва в корена и през пролетта от този корен расте нов розов храст. Всъщност остъргването е подобно на редовната менструация, извършва се само с инструмент. Защо се прави това - прочетете по-долу. По време на тази операция се изстъргва и цервикалният канал (мястото, където се намира входа на матката). С това обикновено започва процедурата по изстъргване - лигавицата се остъргва, облицовайки този канал също към слоя на растежа. Полученото стържене се изпраща за изследване отделно.

  Изстъргването е основното действие по време на манипулация, но самата манипулация може да носи различни имена..

  РДВ - отделно диагностично (понякога се използва допълнение: терапевтично и диагностично) кюретаж на маточната кухина. Същността на това име: ще бъде направено

  • отделно (първо кюретаж на цервикалния канал, след това маточната кухина)
  • лечение и диагностика - полученото остъргване ще бъде изпратено за хистологично изследване, което ще позволи точна диагноза, „лекувана“ - тъй като образуването (полип, хиперплазия), за което е предписано, обикновено се отстранява по време на процеса на остъргване.
  • изстъргване - описание на процеса.

  WFD + GS - отделен диагностичен кюретаж под контрола на хистероскопия е съвременна модификация на кюретаж. Конвенционалното изстъргване се извършва практически на сляпо.

  При използване на хистероскопия ("hystero" - матка; scopy - "поглед") - лекарят вкарва устройство в маточната кухина, с което изследва всички стени на маточната кухина, разкрива наличието на патологични образувания, след което прави кюретаж и накрая проверява работата си.

  Хистероскопията ви позволява да прецените колко добре е извършен кюретажът и дали има някакви патологични образувания.

  Кюретажът се извършва с две цели: да се получи материал (остъргване на лигавицата) за хистологично изследване - това позволява да се постави окончателната диагноза; втората цел е да се премахне патологичната формация в маточната кухина или цервикалния канал.

  • ако при ултразвук се открият промени в лигавицата на жената, ултразвукът не винаги позволява точна диагноза, най-често виждаме признаци, показващи наличието на патологичен процес. Понякога ултразвукът се извършва няколко пъти (преди и след менструация). Това е необходимо, за да сме сигурни, че патологичната формация действително съществува и не е просто вариант на структурата на лигавицата само в този цикъл (артефакт). Ако откритата формация остане след менструация (т.е. отхвърляне на лигавицата), това означава, че това е истинска патологична формация, тя не е била отхвърлена заедно с ендометриума, трябва да се извърши остъргване.
  • Ако жената има обилна, продължителна менструация със съсиреци, интерменструално кървене, бременност и други, по-редки състояния не се появяват дълго време и според ултразвук и други методи на изследване не е възможно да се установи причината
  • Ако има съмнителни промени на шийката на матката, се извършва диагностичен кюретаж на цервикалния канал
  • Преди планова гинекологична операция или процедура за миома на матката, при която матката ще бъде запазена.
  • Полипи на лигавицата (полипоидни израстъци на лигавицата на матката) - няма друг вид лечение, не изчезват медицински или самостоятелно (на сайта ще има отделна статия)
  • Хиперпластичният процес на ендометриума (хиперплазия) - прекомерно удебеляване на лигавицата на матката - се лекува и диагностицира само чрез кюретаж, последван от лекарствена терапия или инструментални методи (на сайта ще има статия за хотел)
  • Маточно кървене - причината може да не е известна. Кюретаж се извършва за спиране на кървенето.
  • Ендометритът е възпаление на лигавицата на матката. За цялостно лечение първо се остъргва лигавицата.
  • Остатъци от мембрани и ембрионални тъкани - лечение на усложнения след аборт
  • Synechiae - сливане на стените на маточната кухина - се извършва с помощта на хистероскоп и специални манипулатори. Адхезиите се изрязват под контрола на зрението

  Ако остъргването се извършва не за спешни индикации (като например при маточно кървене), а по планиран начин, операцията се извършва преди менструация, няколко дни преди да започне. Това е необходимо, за да може самият процес на остъргване практически да съвпада във времето с физиологичния период на отхвърляне на лигавицата на матката (ендометриума). Ако планирате да извършите хистероскопия с отстраняване на полипа, операцията, напротив, се извършва веднага след менструация, така че ендометриумът да е тънък и местоположението на полипа може да се види точно. Ако кюретажът се извършва в средата на цикъла или в началото, това може да доведе до продължително кърваво отделяне в следоперативния период. Това се дължи на факта, че лигавицата на матката расте синхронно с растежа на фоликулите в яйчниците - ако лигавицата на маточната кухина се отстрани много по-рано от началото на менструацията, хормоналният фон, създаден от яйчниците, "влиза в конфликт" с липсата на лигавицата и няма да й позволи да расте напълно... Това състояние се нормализира само след повторното появяване на синхронизацията между яйчниците и лигавицата. Би било логично да се предложи кюретаж по време на менструация, така че естественото отхвърляне на лигавицата да съвпада с инструменталното. Това обаче не се прави, тъй като полученото остъргване няма да бъде информативно, тъй като отхвърлената лигавица е претърпяла некротични промени.

  • Общ анализ на кръвта
  • Коагулограма (оценка на системата за кръвосъсирване)
  • ЕКГ
  • Тестове за хепатит В и С, RW (сифилис) и ХИВ
  • Вагинален тампон (не трябва да има признаци на възпаление)

  В деня на остъргването трябва да дойдете на празен стомах, косата в перинеума трябва да бъде премахната. Носите със себе си халат, дълга тениска, чорапи, чехли и подложки. Поканени сте в малка операционна, където седите на маса с крака като гинекологичен стол. Анестезиологът ще ви попита за всички медицински състояния и алергични реакции, които имате към лекарства (подгответе се предварително за тези въпроси). Операцията се извършва под интравенозна анестезия - това е вид обща анестезия, но само тя е краткосрочна средно 15-25 минути. След като инжектирате лекарството във вена, веднага заспивате и се събуждате вече в отделението, тоест вие спите по време на цялата операция и не изпитвате неприятни усещания, а напротив, може да сънувате сладки сънища. Преди това се използваха тежки лекарства за анестезия, от които имаше много неприятни халюцинации - сега те вече не се използват, въпреки че изкуството на анестезиолог при провеждане на анестезия е от голямо значение. Самата операция се извършва, както следва. Лекарят поставя спекулум във влагалището, за да разкрие шийката на матката. Със специални форцепс („куршуми“ в краищата на този инструмент има зъбче) се придържа към шийката на матката и я фиксира. Това е необходимо, за да бъде матката неподвижна по време на процедурата - без фиксиране тя лесно се измества, тъй като е окачена от връзки. Със специална сонда (желязна пръчка) лекарят влиза в цервикалния канал и прониква в маточната кухина, измервайки дължината на кухината. След това започва етапът на разширяване на маточната шийка. Разширителите са набор от железни пръти с различна дебелина (във възходящ ред от най-тънкия до най-дебелия). Тези пръчки се вмъкват последователно в цервикалния канал - който постепенно разширява канала до размер, който позволява на кюретата да премине - остъргващия инструмент. Когато цервикалният канал се разшири, лигавицата на цервикалния канал се остъргва. Това се прави с най-малката кюрета. Кюретата е инструмент, подобен на лъжица, с дълга дръжка, единият ръб на който е заточен. Изстъргването се извършва с остър ръб. Изстъргването, получено от цервикалния канал, се поставя в отделен буркан.

  Ако кюретажът е придружен от хистероскопия, след разширяването на цервикалния канал се вкарва хистероскоп (тънка тръба с камера в края) в маточната кухина. Маточната кухина, всички стени се изследват. След това се извършва кюретаж на лигавицата на маточната кухина.

  Ако една жена е имала полипи, те се отстраняват с кюрета по време на процеса на остъргване. След края на кюретажа, хистероскопът се поставя отново и резултатът се проверява. Ако нещо остане, кюретата се поставя отново и се изстъргва, докато всичко се постигне..

  Някои образувания в маточната кухина не могат да бъдат отстранени с кюрета (някои полипи, синехии, малки миоматозни възли, растящи в маточната кухина), след това специални инструменти се вкарват в маточната кухина чрез хистероскоп и тези образувания се отстраняват под визуален контрол.

  След края на процеса на кюретаж форцепсът се отстранява от шийката на матката, шийката на матката и влагалището се обработват с антисептичен разтвор, ледът се поставя върху стомаха, така че матката да се свие под въздействието на студ и малките кръвоносни съдове на маточната кухина да спрат да кървят. Пациентът е преместен в отделението, където се събужда.

  Пациентът прекарва няколко часа в отделението (като правило тя спи, има лед по корема) и след това става, облича се и може да се прибере у дома (ако това не е дневна болница, а болница - изписването се извършва на следващия ден).

  По този начин остъргването протича без никакви болезнени и неприятни усещания за жената, отнема около 15-20 минути, в същия ден жената може да се прибере у дома.

  Като цяло изстъргването в спретнатите ръце на лекар е доста безопасна операция и рядко се придружава от усложнения, въпреки че те се случват.

  Усложнения на кюретажа:

  • Перфорация на матката - матката може да бъде перфорирана с всеки от използваните инструменти, но най-често е перфорирана със сонда или дилататори. Две причини: шийката на матката е много трудна за разширяване и прекомерният натиск върху дилататора или сондата я кара да пробие матката; друга причина - самата матка може да бъде значително променена, което прави стените й много разхлабени - поради това понякога и най-малкото натискане върху стената е достатъчно, за да я пробие. Лечение: малките перфорации се затягат сами (извършват се наблюдение и набор от терапевтични мерки), други перфорации се зашиват - извършва се операция.
  • Разкъсване на шийката на матката - шийката на матката най-често се разкъсва, когато куршум форцепс отлети. Някои шийки на матката са много "отпуснати" и куршумите с форцепс не ги държат добре - в момента на напрежение форцепсите отлитат и разкъсват шийката на матката. Лечение: малки сълзи зарастват сами, ако разкъсването е голямо, шевове.
  • Възпаление на матката - това се случва, ако е извършена кюретаж на фона на възпаление, изискванията на септичните и антисептичните средства са нарушени и не е предписан профилактичен курс на антибиотици. Лечение: антибиотична терапия.
  • Хематометърът е натрупване на кръв в маточната кухина. Ако след кюретаж настъпи спазъм на шийката на матката, в нея се натрупва кръв, която обикновено трябва да изтече от маточната кухина в продължение на няколко дни и може да се зарази и да причини болка. Лечение: медикаментозна терапия, бужиране на цервикалния канал (облекчаване на спазъм)
  • Увреждане на лигавицата (прекомерно изстъргване) - ако остъргването се извършва много силно и агресивно, растежният слой на лигавицата може да бъде повреден, което ще доведе до факта, че новата лигавица вече няма да расте. Много лошо усложнение - практически не се лекува.

  По принцип усложненията могат да бъдат избегнати, ако тази операция се извърши внимателно и правилно. Усложненията на кюретажа включват ситуации, когато след тази операция всички патологични образувания (полип, например) или част от тях остават на място. По-често това се случва, когато кюретажът не е придружен от хистероскопия, тоест е невъзможно да се оцени резултатът в края на операцията. В този случай изстъргването се повтаря, тъй като е невъзможно да се остави патологичното образувание в маточната кухина..

  След остъргване в продължение на няколко дни (3 до 10), може да имате зацапване.

  Ако кървавото отделяне веднага спря и се появят болки в корема, това не е много добре, тъй като има голяма вероятност да се е получил спазъм на цервикалния канал и да се е образувал хематометър.

  Трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар и да го информирате за това. Той ще ви покани на ултразвуково сканиране и ако спазмът бъде потвърден, те ще ви помогнат бързо.

  Като профилактика на хематоми в първите дни след изстъргването можете да приемате no-shpa, по 1 таблетка 2-3 пъти на ден..

  В следоперативния период трябва да Ви бъде предписан малък курс на антибиотици - това е необходимо за предотвратяване на възпалителни усложнения.

  Резултатите от хистологичното изследване обикновено са готови 10 дни след операцията, не забравяйте да ги вземете и обсъдете с Вашия лекар..

  В заключение бих искал да отбележа, че кюретажът е една от най-честите и най-необходими малки операции в гинекологията. При лечението и диагностиката на някои гинекологични заболявания не можете да направите без него.

  Сега тази операция се прехвърля много удобно и вероятно може да се нарече една от най-удобните интервенции, които са в гинекологията, тъй като не изпитвате болка и дискомфорт.

  Разбира се, ако стигнете до спретнат гинеколог и анестезиолог.

  Болезнено ли е да се прави кюретаж, какво е невъзможно след кюретаж

  Болезнено ли е да правите остъргване, трябва да знаете предварително

  Съвременната медицина разполага с пълна гама лекарства и инструменти, така че жената да не изпитва дискомфорт и болка по време на тази процедура. Не се извършва кюретаж без присъствието на анестезиолог.

  Локалната анестезия не може напълно да облекчи болката, но притъпява. Но все пак по-голямата част от лекарите са против локалната употреба на анестезия, тъй като агентът може да проникне в кръвта, пациентът ще загуби съзнание, може да се развие тахикардия и т.н..

  Общата анестезия със спонтанно дишане на пациента е по-популярна..

  • Тя диша сама чрез кислородна маска.
  • В същото време интравенозно се инжектира седативен разтвор, аналгетик, по време на процедурата пациентът спи, не чувства болка или дискомфорт.
  • Пропофол, кетамин, натриев тиопентал се използват като средства за анестезия..
  • В същото време те се опитват да използват кетамин възможно най-рядко, тъй като лекарството причинява халюцинации, пациентът трудно излиза от анестезия, главоболие, гадене.
  • Пропофолът, от друга страна, потапя човек в мек сън, след събуждане няма замайване, няма болка.

  Преди процедурата лекарят поставя дилататор за разширяване на стените на влагалището и по-добра видимост на шийката на матката.

  • След това поставя гинекологична сонда със заоблени краища.
  • Извършва се хистероскопия - тоест задълбочен преглед на матката с видеокамера.
  • Изстъргването се извършва с кюрета, която представлява дълга метална лъжица.
  • Лекарят остъргва горния слой на лигавицата, събира получените материали в специален контейнер за по-нататъшно хистологично изследване.

  Кюретажът е хирургичен процес, той не преминава без последствия. Не се страхувайте от кървене, слабост, сънливост. След процедурата болки в долната част на корема и гърба могат да се усещат в продължение на няколко дни.

  За да локализирате крампи, трябва да вземете упойка. Изхвърлянето под формата на кръвни съсиреци намалява след няколко часа, но жълтият или кафявият секрет може да продължи 7-10 дни.

  Причината за продължително излекуване може да бъде неспазване на основните правила в продължение на 2 седмици, поради което е категорично невъзможно:

  • Правене на секс;
  • Измиване;
  • Инжектирайте тампони;
  • Посетете сауната, солариума, вземете вана;
  • Вдигайте тежести, спортувайте;
  • Прием на разредители на кръвта, като ацетилсалицилова киселина.

  Ако последствията от кюретаж продължават, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Съществуват редица лекарства, благодарение на които периодът след процедурата може значително да се намали, да се предпазите от инфекция, да облекчите болката и да съкратите периода на рехабилитация..