Здравето е най-важният компонент на нашето качество на живот. В много отношения състоянието на здравето, общото благосъстояние, красотата, понякога дори настроението зависи от баланса на хормоните в тялото, както при мъжете, така и при жените.

Правилната концентрация и баланс на хормоните правят жената женствена, красива, любяща, спокойна и уникално здрава и щастлива..

Прогестеронът се счита за един от най-важните „женски“ хормони. Това е стероиден хормон от прогестероновата група, който влияе върху менструалния цикъл, развитието на ембриона по време на бременност при хора и други видове примати..

Произвежда се в яйчниците при жените, в тестисите при мъжете, в надбъбречните жлези и в плацентата. По време на бременност прогестеронът се произвежда първо от жълтото тяло, а след това от плацентата..

Скоростта на прогестерон при жените пряко влияе върху общото здравословно състояние на жената, нейното благосъстояние и външен вид, носещи ембрион по време на бременност.

 1. Свойства на прогестерона при жени в детеродна възраст
 2. Нормален менструален цикъл
 3. Функции на прогестерона
 4. Норми на съдържание на прогестерон
 5. Тест за прогестерон
 6. Липса на прогестерон
 7. Повишен прогестерон
 8. Корекция на нивата на прогестерон
 9. С повишено ниво на хормони
 10. С ниски нива на прогестерон
 11. Duphaston лекарство за повишаване на нивата на прогестерон
 12. Препоръки за поддържане на нивата на прогестерон

Свойства на прогестерона при жени в детеродна възраст

Прогестеронът играе, без преувеличение, най-важната роля в тялото на жената:

 1. Високата концентрация на хормона стимулира оплождането на яйцеклетката, която се освобождава от фоликула по време на овулацията.
 2. Липсата на прогестерон причинява неприятни симптоми на ПМС, като внезапни промени в настроението, неразположение в навечерието на менструацията. Поради тази причина през този период лекарите могат да препоръчат приемането на допълнителни прогестеронови препарати за повишаване на концентрацията на хормона в организма, за да се намалят симптомите на ПМС..
 3. Прогестеронът се произвежда умерено до средата на месечния цикъл на жената. След това от яйчника се освобождава яйцеклетка. Ако оплождането не е настъпило, нивото на хормона спада рязко и бързо и след това настъпва следващата менструация, според стабилен менструален цикъл. Когато тя се оплоди, нивото на прогестерона продължава да се повишава и расте до шестнадесетата седмица на бременността. Започвайки от шестнадесетата седмица от деня на последната менструация, плацентата изпълнява функцията за осигуряване на тялото с прогестерон.
 4. Ако жената е в интересна позиция, нивото на хормона е ниско, тогава има риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Прогестеронът стимулира матката да задържа плода, да натрупва подкожни мазнини, да подготвя млечните жлези за хранене на бебето.

Нормален менструален цикъл

Като правило в тялото на жените количеството прогестерон може да варира в зависимост от храненето, хормоналните лекарства (контрацептиви), наличието на лоши или здравословни навици, сексуална активност, физическа активност, дневен режим, бременност или менопауза, стрес.

Менструалният цикъл обикновено има четири основни фази:

 1. Менструална фаза. Продължителността му е от пет до седем дни. Това са дните на менструация, когато ендометриумът е отхвърлен и тялото се подготвя за освобождаването на следващото яйце. Тази фаза се характеризира с наличие на менструален поток.
 2. Фоликуларна фаза. В тази фаза узрява ново яйце. Нивото на прогестерон обикновено е в ниска концентрация. Продължителността на тази фаза може да бъде 7-22 дни нормално при здрава жена, в зависимост от индивидуалните характеристики на репродуктивната система на конкретна жена..
 3. Овулаторна фаза. По време на тази фаза узрялата - готова за оплождане яйцеклетка напуска яйчника и се премества във фалопиевите тръби. Продължителността на овулаторната фаза е само три дни. Това време е много благоприятно за зачеване. Зряло яйце излиза от спукания фоликул и се придвижва към спермата за оплождане. И ако яйцеклетката не се срещне със спермата, бременността не настъпи, тогава яйцеклетката умира. Ако яйцеклетката е оплодена - настъпва зачеване, тогава вече оплодената яйцеклетка започва бързо да се дели и се движи през тръбите към матката, за да се зарови в пухкавия ендометриум, като по този начин започва нов живот. И в същото време нивото на прогестерон в организма бързо нараства..
 4. Лутеална фаза. През този период от цикъла жълтото тяло произвежда хормона прогестерон в най-голямо количество, насочвайки всички сили на тялото към запазване и развитие на възможна бременност. Продължителността на тази фаза на цикъла е 13-14 дни. В случай, че бременността не настъпи в настоящия цикъл, жълтото тяло умира, нивото на хормоните в тялото рязко спада и след един или два дни идва следващата менструация. Във връзка с спад в нивото на хормоните възникват неприятни усещания и лошо здраве в навечерието на следващата менструация.

Функции на прогестерона

Хормонални функции:

 • Прогестеронът намалява тонуса на матката, ако има бременност, като по този начин допринася за нейното запазване, като същевременно увеличава тонуса на шийката на матката, помагайки й да задържи плода вътре в маточната кухина.
 • Насърчава запазването на секреторната функция на ендометриума, увеличава съдържанието му на гликоген, като по този начин създава благоприятни условия за имплантиране и развитие на нероденото бебе.
 • Хормонът прогестерон пречи на узряването на нова яйцеклетка в яйчниците, като по този начин спира менструацията по време на бременност.
 • Отговаря за телесната температура. По време на производството на прогестерон от жълтото тяло съгласно 2-рата фаза телесната температура, включително базалната, се повишава до 37,2 - 37,4 градуса и остава в тези граници през 1-ви триместър по време на нормална бременност. Базалната температура спада, когато нивото на прогестерон падне, което може да сигнализира за риск от спонтанен аборт и изисква навременна корекция при бременни жени за благоприятно завършване на настоящата бременност чрез навременно раждане.
 • Прогестеронът в нормална концентрация в тялото на здрава жена предотвратява образуването на фиброзни възли, както и кисти в млечните жлези.
 • Помага за трансформиране на мазнините в необходимата енергия, нормализира съсирването на кръвта, а също така е отговорен за нормалната концентрация на захар в кръвта.
 • Нормалната концентрация на хормона прогестерон, в съответствие с фазите, предотвратява появата на неприятни симптоми на ПМС преди менструация.

Норми на съдържание на прогестерон

При липса на бременност нормалното количество прогестерон за здрава жена, която не приема хормонални лекарства, е нормално, в рамките на показателите по-долу:

 • Фоликулярна фаза - от 0,32 до 2,25 nmol / l
 • Овулаторна фаза - от 0,49 до 9,41 nmol / l
 • Лутеална фаза - от 6,95 до 56,63 nmol / l

След менопаузата скоростта на нивата на прогестерон е до 0,64 nmol / l

В състоянието на бременността прогестеронът се счита за нормален, съгласно следните показатели, според седмиците на бременността от деня на последната менструация:

Отнемаме една седмица. (n / b)

Съдържание на прогестерон nmol / l (нормално +/-)

Прогестерон при жените: норма, повишени, намалени хормонални нива, за които са отговорни прогестероновите препарати

Балансът на хормоните в човешкото тяло играе важна роля. Работата на всички органи и системи се извършва с тяхното пряко участие. Нарушаването на производството води до сериозни нарушения в дейността на организма. Репродуктивното здраве на жената зависи от нормалната концентрация на прогестерон в кръвта. Именно той е отговорен за процесите на оплождане на яйцеклетката и успешното носене на плода..

За какво е отговорен прогестеронът при жените

Прогестеронът е един от представителите на прогестагенната група. При жените се синтезира от жълтото тяло в малко количество в надбъбречната кора, а по време на бременност от плацентата. За разлика от други женски полови хормони, прогестеронът се произвежда само в третата фаза на менструалния цикъл..

За какво е отговорен хормонът прогестерон при жените? Основната му задача е да стимулира процесите, които осигуряват имплантирането на яйцеклетката и развитието на бременността..

Функции на прогестерона в тялото на жената

 • уплътнява цервикалната слуз;
 • насърчава узряването на фоликулите, овулацията, имплантирането;
 • по време на бременност намалява контрактилната активност на матката;
 • насища лигавицата на матката с гликоген и хранителни вещества, необходими за яйцеклетката;
 • намалява имунитета, за да предотврати отхвърлянето на ембриона;
 • засилва кръвообращението в матката;
 • намалява свиваемостта на фалопиевите тръби;
 • подобрява сексуалното желание;
 • подготвя млечните жлези за лактация.

Интересен факт! Поради положителния си ефект върху репродуктивната система на жените, прогестеронът се нарича още "хормонът на майката".

В допълнение към гениталната област, хормонът прогестерон засяга и други телесни системи:

 • засяга метаболизма на мазнините в организма, позволява ви да извлечете максимално количество калории от въглехидратите;
 • намалява чревната перисталтика, което води до повишено образуване на газове преди менструация;
 • има успокояващ ефект;
 • стимулира изпотяването, производството на себум;
 • отпуска връзките и сухожилията.

Скоростта на прогестерон при жените

За да получите надеждни резултати от теста, трябва да знаете в кой ден от цикъла можете да дарите кръв за прогестерон. За да направите това, трябва да разберете как се променя нивото му в определени периоди от време..

Концентрацията на прогестерон в кръвта варира в зависимост от фазата на менструалния цикъл. По време на фоликуларната фаза тя е минимална, тъй като през този период хормонът се произвежда само от надбъбречната кора. След овулацията фоликулът, разположен на повърхността на яйчника, се превръща в жълто тяло. Тази временна жлеза секретира 80% от целия прогестерон в лутеалната фаза. Ако бременността не е настъпила, жълтото тяло започва да обръща развитието и нивото на хормона пада. При успешно оплождане временната жлеза продължава да произвежда прогестерон, докато плацентата поеме своите функции..

Тест за прогестерон

Тестът за прогестерон се взема по време на лутеалната фаза, т.е. когато жълтото тяло е напълно оформено. Вземането на кръв се извършва на 21-23 дни (цикълът започва от първия ден на менструацията) в нормален цикъл. При такива менструални нарушения като олигоменорея, аменорея, кръв за прогестерон се взема първо на 15-ия ден от цикъла, след това на интервали от 3 дни. По време на бременност тестовете могат да се правят всеки ден..

Много жени са загрижени за въпроса: как да приемат прогестерон, дали е необходима подготовка. Пет дни преди да отидете в лабораторията, трябва да спрете приема на каквито и да е лекарства, ако това не е възможно, трябва да предоставите на лаборанта списък с лекарствата, които сте приемали. Опитвайки се да избегнете стреса, тежките физически натоварвания, откажете да правите секс - всичко това може да промени концентрацията на хормона, резултатът не е надежден. Вземането на кръв се извършва на гладно.

Нормални нива на прогестерон при жените

 • Фоликуларна фаза 1-2.85 nmol / l.
 • Овулаторна фаза 6-9,5 nmol / l.
 • Лутеална фаза 24,8-80 nmol / l.
 • През 1-ви триместър на бременността нормалните стойности са 35-100,4 nmol / l, през 2-ри триместър, 120-288 n / mol, през 3-ти триместър, 153-756,5 n / mol.
 • По време на менопаузалния период стойностите падат до 0,05 n / mol.

Повишен прогестерон при жените

Повишеният прогестерон при жените по време на бременност се счита за нормален, в други случаи промяната в нивото се разглежда като патология.

Причини за повишен прогестерон при жените

Хиперпрогестеронемия възниква при следните състояния:

 • аменорея;
 • злокачествени тумори на надбъбречните жлези или яйчниците;
 • кистозен дрейф;
 • маточно кървене;
 • многоплодна бременност;
 • кисти на жълтото тяло;
 • вродени аномалии на яйчниците;
 • чернодробна патология;
 • бъбречна недостатъчност.

Приемът на някои лекарства също влияе върху баланса на гестагена в кръвта; противогъбични, антиепилептични, хормонални лекарства имат такъв страничен ефект.

Симптоми на повишен прогестерон при жените

Симптоматологията на хиперпрогестеронемия е неспецифична, проявата й е трудно да се разграничи от други заболявания. Жените изпитват смущения в менструалния цикъл, появява се апатия и работоспособността намалява. Често има кървави отделяния от гениталния тракт, главоболие, дискомфорт в долната част на корема и кръста. Състоянието на косата, кожата се влошава.

Последици от повишения прогестерон

Ако 17-OH прогестеронът на жената надвишава нормата, може да има проблеми със зачеването, раждането на дете. Освен това се увеличава рискът от развитие на тумори в таза и остеопороза..

Как да намалим нивата на прогестерон

Терапевтичната тактика за хиперпрогестеронемия се определя в съответствие с причината, която я е причинила. Злокачествените новообразувания подлежат на хирургично отстраняване, последвано от химиотерапия. Кисти, доброкачествени тумори често са хормонално зависими, в този случай се предписва лекарствена терапия. Обикновено се използват лекарства от следните групи:

 • Антигестагени. Те блокират прогестероновите рецептори, намалявайки чувствителността на тъканите към шума. Забавя растежа на тумори, миома.
 • Комбинирани орални контрацептиви. Потискат овулацията, в резултат функцията на жълтото тяло намалява. Медикаментозното лечение трябва да се комбинира с диетична терапия. Ежедневната диета включва повече зеленчуци, плодове, билки. Приемът на протеинова храна е ограничен.

Понижен прогестерон при жените

Ниските нива на прогестерон иначе се наричат ​​лутеална недостатъчност. Разстройството често се наблюдава на възраст между 18-30 години.

Интересен факт! Дори преди 10-15 години жените не са имали хормонални нарушения. В наши дни постоянният стрес и прекомерният темп на живот водят до хормонален дисбаланс..

Причини за ниски нива на прогестерон

Причината за нарушаването на дейността на жълтото тяло е стрес, неправилен начин на живот, преумора, прекомерно физическо натоварване. Неправилно използване на орални контрацептиви, чести аборти - всички тези фактори нарушават функцията на яйчниците. Физиологичните причини за хормонален дефицит включват менопауза и възраст след 30 години. През тези периоди синтезът на хормона е значително намален поради изчезването на активността на жълтото тяло, което не се счита за патология. Функцията на яйчниците е нарушена при наличие на заболявания на щитовидната жлеза, злокачествени тумори.

Ниски симптоми на прогестерон

Симптоми на липса на прогестерон при жените:

 • удължаване на предменструалния синдром;
 • болезнени менструации;
 • виене на свят, гадене;
 • кървене от гениталния тракт;
 • повишено изпотяване;
 • повишена умора;
 • болезненост на млечните жлези;
 • депресивни разстройства;
 • менструална дисфункция.

Промяната в скоростта на прогестерон по време на бременност се придружава от зацапване на кървене, болка в долната част на корема, долната част на гърба.

Последици от понижения прогестерон

Най-опасните последици от дефицита на гестаген са проблеми с раждането на плода и безплодие. Нарушаването на баланса на половите хормони, когато естрогените доминират, лигавицата на матката расте, като същевременно образува множество полипи. Периодичното набъбване на млечните жлези води до образуването на мастопатия, кисти, фиброаденоми.

Как да увеличим прогестерона при жените

Ако след прегледа се разкрие недостатъчност на жълтото тяло, гинеколозите предписват хормонозаместителна терапия. Обикновено това са прогестеронови лекарства, те се предлагат в таблетки, инжекционни разтвори, вагинални супозитории. Курсът на лечение и дозировката се избират индивидуално, след оценка на резултатите от теста. Тези, които нямат критични показатели или не искат да се лекуват с хормони, се интересуват от: как да се увеличи прогестеронът при жените по естествен начин? Можете леко да увеличите производството на прогестаген, ако се храните правилно, избягвате стреса, водите здравословен начин на живот, отървете се от наднорменото тегло.

Прогестеронови препарати

Гестагенните лекарства се разделят на естествени и синтетични. Естествените гестагени често се използват в акушерската практика. Те практически не причиняват странични ефекти, но са малко по-слаби от синтетичните..

Утрожестан

Лекарството е подобно на хормона на жълтото тяло. Предписва се при менструални нарушения, безплодие, застрашен аборт, мастопатия. Предлага се под формата на капсули, които също могат да се приемат вагинално.

Дюфастон

Лекарство, което съдържа дидрогестерон, е синтетичен аналог на прогестерон. Използва се при спонтанен аборт, менопауза, ендометриоза, безплодие. Този прогестерон се предлага на хапчета.

Норколут

Основната активна съставка на Norkolut е норетизерон. Произвежда се под формата на таблетки. Използва се при тежък предменструален синдром, хиперпластични заболявания на ендометриума, миома, дисфункционално маточно кървене.

Оргаметрил, Exluton

Препарати със същата активна съставка - линестринол. Прогестероновите препарати се предписват при маточни кръвоизливи, олигоменорея, аменорея, ендометриоза, както и при забавяне на менструацията. Произвежда се в таблетки.

Veraplex, Provera

Идентични лекарства, които съдържат синтезиран аналог на прогестерон - медроксипрогестерон. Те се използват за инхибиране на растежа на ендометриални тумори, с хормонално зависими образувания на млечните жлези. Освободете форма-таблетки.

Визан

Продуктът съдържа диеногест, производно на нортестостерон. Използва се за лечение на ендометриоза. Предлага се в таблетки.

Баланс на естроген и прогестерон

За женското тяло нормалното съотношение на естроген и прогестаген е много важно. Естрогените доминират във всички фази на цикъла, с изключение на втората. Съотношението им се променя в съответствие с фазата на цикъла. Поради преобладаването на естрогените и недостатъчната им блокада от прогестерон се създават благоприятни условия за развитие на тумори на гърдата и шийката на матката. Като цяло здравето се влошава, възникват тежка депресия, оток, чести главоболия.

Дейности, насочени към увеличаване на прогестерона, спомагат за възстановяване на хормоналния баланс. За да не нарушите баланса на половите хормони, е необходимо да водите здравословен начин на живот, да се храните рационално и да приемате мултивитамини. Хормоналното лечение се предписва от лекар след задълбочен преглед, в момента терапията се провежда в съответните пропорции на прогестерон и прогестагени, което осигурява организма срещу нежелани последици.

Скоростта на прогестерон при жените по фази на цикъла и гестационна възраст

Процентите на прогестерон при жените се определят от възрастта, фазата на менструалния цикъл и продължителността на бременността. Това не е някаква точна стойност, а приемлив диапазон, тъй като нивото на хормона в тялото се променя почти постоянно под влияние на физическата активност, емоционалното състояние, диетата и дори времето на деня.

Прогестеронът подготвя ендометриума за имплантиране на оплодено яйце, намалява активността на имунната система, което помага да се предотврати отхвърлянето на ембриона, под негово влияние цервикалната слуз се уплътнява, образувайки вид запушалка, която предпазва маточната кухина от чужди агенти.

Прогестеронът е един от най-важните стероидни хормони, който има сложен ефект върху женското тяло. Той не само регулира репродуктивната система, но също така участва в синтеза на някои други хормони, по-специално кортикостероиди. Въпреки значението на хормона за организма обаче, всички негови функции, както и нормативните показатели и предпоставки за тяхната промяна, остават напълно неизследвани..

Хормонът прогестерон: норма при жените

В ежедневната практика гинеколозите и ендокринолозите използват таблици, които посочват нормите на прогестерон при жените за различни клинични ситуации..

Прогестероновите нива при бременни жени:

Скорост на прогестерон, nmol / l

Прогестероновите нива в зависимост от фазата на менструалния цикъл:

Показатели за прогестерон, nmol / l

По този начин обхватът на нивата на прогестерон при нормални жени е доста широк. В тази връзка само лекар може правилно да интерпретира резултата от анализа, тъй като нормалният прогестерон за един пациент може да бъде висок за друг или нисък за трети..

Секреция на прогестерон

В женското тяло прогестеронът се произвежда от жълтото тяло на яйчника и надбъбречните жлези..

Жълтото тяло е временна ендокринна жлеза, която се образува на мястото на спукания везикул Graaf. Жълтото тяло се развива бързо и достига зрялост на 21-ия ден от менструалния цикъл за 28-дневен период. Това е така нареченото жълто тяло на менструацията. Ако бременността не е настъпила, тогава от 22 ден тя претърпява постепенна регресия с образуването на белезникав белег (бяло тяло) на нейно място.

Ако жената е потвърдила дефицит на прогестерон, на етапа на планиране на бременността във втората фаза на менструалния цикъл, й се предписват лекарства, съдържащи този хормон.

В случаите, когато настъпва зачеване, жълтото тяло продължава да се развива (жълтото тяло на бременността) през първите 12 седмици от бременността. След това, когато плацентата се формира, функциите на жлезата, секретираща прогестерон, се прехвърлят върху нея и жълтото тяло постепенно изчезва.

Биологичната роля на прогестерона

Основната роля на прогестерона е в регулирането на репродуктивната функция. Подготвя ендометриума за имплантиране на оплодено яйце, намалява активността на имунната система, което предотвратява отхвърлянето на ембриона, под негово влияние цервикалната слуз се уплътнява, образувайки вид запушалка, която предпазва маточната кухина от чужди агенти, които могат да проникнат в нея от влагалището. Рязкото намаляване на нивото на прогестерон в кръвта насърчава началото на раждането, е сигнал за началото на лактацията в следродилния период. Именно за тези функции се нарича хормон на бременността..

Прогестеронът играе важна роля в секрецията на някои други хормони. Например неговият дисбаланс води до нарушаване на дейността на алдостерон и също така влошава чувствителността на гръдната тъкан към действието на естрогените.

Прогестеронът също влияе върху състоянието на кожата. С възрастта нивото му в тялото на жените постепенно намалява. В резултат на това се нарушава синтеза на колаген и еластин, тургорът на кожата се влошава, появяват се бръчки. Характерно е, че когато на пациентите се предписват лекарства, съдържащи прогестерон, състоянието на кожата им значително се подобрява.

Прогестеронът влияе върху производството на важен невростероид за дейността на централната нервна система - алопрегнанолон. Според изследователите този невростероид, в комбинация с прогестерон, има значителен ефект върху сексуалната възбуда на жената..

При бременни жени признаци за възможен дефицит на прогестерон са дърпаща болка в долната част на корема и / или в лумбалната област и зацапване.

Имайки предвид всичко по-горе, става ясно колко е важно да се поддържат нормални нива на прогестерон при жените..

Ненормални нива на прогестерон

Следните симптоми са характерни за пониженото ниво на прогестерон:

 • оскъдна менструация;
 • безплодие или спонтанен аборт в ранните етапи;
 • висок риск от развитие на ниска плацентация и предлежание на плацентата;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • диспепсия (метеоризъм, запек);
 • по-ниска телесна температура, необяснима от други причини;
 • прекомерен растеж на косата (хирзутизъм);
 • липса на подуване на млечните жлези преди менструация.

При бременни жени признаци за възможен дефицит на прогестерон са дърпаща болка в долната част на корема и / или в лумбалната област и зацапване.

Обикновено повишен прогестерон се наблюдава само при бременни жени. Ако няма бременност, тогава високите нива на хормона са свързани с патология (например злокачествени тумори на яйчниците или надбъбречните жлези, чернодробна цироза).

Правила за даряване на кръв за прогестерон

Кръв за прогестерон се взема сутрин на гладно. След последното хранене трябва да минат поне осем часа.

Небременните жени обикновено даряват кръв за изследване на прогестерон на седмия ден от фазата на лутеинизиране, когато жълтото тяло в яйчника е максимално. Има смисъл да се проведе проучване на 21-ия ден от менструалния цикъл само за пациенти с редовен 28-дневен цикъл. Във всички останали случаи лекарят определя оптималното време за анализ на индивидуална основа..

Обикновено продължителността на фаза II от цикъла е 12-14 дни, а продължителността на фаза I може да е различна (това обяснява разликите в продължителността на менструалния цикъл при различните жени). Ето защо, ако жената има редовен цикъл, обикновено се препоръчва да дарите кръв за прогестерон 7 дни преди началото на следващата менструация..

Обикновено повишен прогестерон се наблюдава само при бременни жени. Ако няма бременност, тогава високите нива на хормоните са свързани с патология..

В случаите, когато менструалният цикъл на пациента е нередовен, се определя датата на овулация. Това може да стане по няколко начина:

 1. Определяне на базалната температура. Всеки ден по едно и също време сутрин, без да става от леглото, една жена измерва температурата в ректума. В първата фаза на цикъла е под 36,8-37 ° С. 12-24 часа преди предстоящата овулация, базалната температура намалява с още 0,3-0,5 ° C, а след това се повишава и във втората фаза достига 37,1-37,4 ° C. Повтарящо се понижение на базалната температура се отбелязва 1-3 дни преди началото на менструалното кървене, което е свързано с регресия на жълтото тяло в яйчника.
 2. Тестове за овулация. Можете да използвате тест-ленти за лутеинизиращ хормон, които се продават без рецепта. Тестът трябва да се извършва не със сутрешна урина, както при определяне на hCG, а с дневна или вечерна урина. Тестът за урина трябва да започне 17 дни преди началото на менструалното кървене. При нередовен цикъл денят на началото на тестовете за урина се изчислява въз основа на най-краткия цикъл.
 3. Фоликулометрия. Използвайки ултразвук, лекарят наблюдава растежа на доминиращия фоликул и момента на неговото разкъсване, т.е. овулацията.

Корекция на нивата на прогестерон

Ако жената е потвърдила дефицит на прогестерон, на етапа на планиране на бременността във втората фаза на менструалния цикъл, й се предписват лекарства, съдържащи този хормон. При липса на бременност (потвърдено от резултатите от кръвен тест за hCG), лекарството се анулира на 12-13 ден, което допринася за появата на менструално кървене. Ако настъпи бременност, прогестероновите препарати продължават да се приемат до 16-та гестационна седмица, тоест до момента, в който плацентата е напълно оформена, която ще поеме производството на хормона.

Нивото на прогестерон в организма се променя почти постоянно под влияние на физическата активност, емоционалното състояние, диетата и дори времето на деня.

В климактеричния период на жените могат да се предписват комбинирани хормонални лекарства, които съдържат както естрогени, така и прогестерон. Такава терапия намалява риска от рак на матката, остеопороза, премахва неприятните симптоми на менопаузата и подобрява състоянието на кожата..

Скоростта на прогестерон при жените: какви трябва да бъдат показателите за концентрацията на хормона "бременност"?

Нормалната концентрация на хормони в женското тяло е отговорна за пълноценното функциониране на репродуктивната система. Един от най-важните хормони е прогестеронът, който насърчава бременността. Каква е скоростта на прогестерон при жените и колко опасно е нарушаването на този показател? Ще говорим за това днес.

За какво е отговорен прогестеронът в женското тяло?

Хормонът прогестерон е отговорен за оплождането и пълното носене на плода до периода на раждането. В женското тяло този хормон се произвежда главно от яйчниците или по-точно от лутеалното тяло. Малък процент прогестерон се произвежда от надбъбречните жлези.

В зависимост от концентрацията на този хормон в женското тяло, менструалният цикъл е разделен на няколко периода. В по-голяма степен прогестеронът се секретира по време на началото на овулацията и последващата лутеална фаза. Жълтото тяло, образувано на мястото на зрял фоликул, започва активно да произвежда прогестерон, така че плодът да се прикрепи към стените на матката и да може да се развива нормално.

В допълнение, именно този хормон е отговорен за хода на бременността: нормализиране на метаболитните процеси и промяна в нивото на физическа активност върху женското тяло. На различни етапи от менструалния цикъл концентрацията на този хормон се променя. Всяко отклонение от нормата може да доведе до развитие на сложни последици. Ако съдържанието на прогестерон в кръвта не съответства на нормалния показател, тогава бременност няма да настъпи, а в случай на зачеване може да има спонтанен аборт.

Анализ за прогестерон: норма при жените

Концентрацията на прогестерон в женското тяло може да се определи чрез вземане на кръв в определен ден от менструалния цикъл. По правило скоростта на прогестерон се определя на 22-ия ден от цикъла. Ако вашият менструален цикъл е ясен и няма аномалии, тогава един кръвен тест ще бъде достатъчен. В противен случай акушер-гинекологът може да настоява за систематично кръводаряване в различни периоди от менструалния цикъл, разчитайки на графиките за измерване на базалната температура. Вземането на кръв се извършва изключително от венозен съд и винаги на гладно. Сравнително проучване се извършва в лаборатория. При изследване на кръвна проба специалистите вземат предвид редица фактори:

 • период на менструалния цикъл;
 • носещ плод;
 • състоянието на климактерична пауза;
 • приемане на хормонална заместителна терапия или орални контрацептиви.

По-долу е дадена таблица, която ясно показва нормалното ниво на концентрация на прогестерон в различни периоди от менструалния цикъл. Всички отклонения могат да показват развитие на патология..

Скоростта на прогестерон при жените може да бъде измерена в различни единици, по-специално ng / ml, nmol / L и μg / L. Както можете да видите, по време на настъпването на овулаторната фаза концентрацията на прогестерон се увеличава рязко и с формирането на лутеалното тяло тези показатели могат да се увеличат 9 пъти. По време на бременността нивата на прогестерон също се различават значително във всеки триместър. По време на доставката концентрацията му може да достигне 160 μg / l..

За да определите концентрацията на прогестерон по гестационни седмици, можете да използвате следната таблица, която отразява нормалните нива на този хормон по време на бременност..

Какво е 17-OH прогестерон?

Прогестерон 17-ОН се произвежда директно от надбъбречните жлези. Хормонът, произведен от тях, също участва активно в процеса на оплождане, като носи плод и нормализира менструалния цикъл. На различни етапи скоростта на 17-OH прогестерон при жените е значително различна, особено за тримесечията на бременността. Концентрацията на прогестерон 17-ОН също се влияе от възрастта на жената. В случай на отклонение от нормалните параметри в тялото, може да се развие сериозна патология.

Често много от нежния пол се опитват да дешифрират резултатите от лабораторни изследвания сами, тъй като опитът не им позволява спокойно да чакат посещение при акушер-гинеколог. Визуална таблица ще ви помогне да определите концентрацията на 17-OH прогестерон в зависимост от възрастта.

Прогестеронът при жените: норма, симптоми, отклонения

Един от най-важните "женски" хормони традиционно се счита за прогестерон - стероиден хормон от прогестагенната група, който има много широк комплексен ефект върху тялото на жената. В допълнение към директния ефект върху женското тяло, прогестеронът е важна връзка в синтеза на други хормони от ендогенен произход, включително редица полови хормони и кортикостероиди.

Въпреки такава мащабна роля на прогестерона, съвременната медицина не знае всичко за него. Неговите функции, причините за промени в нивото в организма и предпоставките за растежа на стандартните показатели остават не напълно изяснени. Ще говорим за това какво можем да кажем със сигурност за прогестерона.

Синтез на прогестерон

Прогестеронът се синтезира в организма от два органа: жълтото тяло (временна отделителна жлеза, която се образува в постулаторния период) и надбъбречните жлези. Благодарение на хормона, произведен от жълтото тяло, се наблюдава увеличаване на секреторната активност на ендометриума и увеличаване на васкуларизацията - процесът на образуване на нови кръвоносни съдове. Благодарение на тези процеси вътрешната лигавица на матката е подготвена за приемане на оплодено яйце и подвижността на самата матка се забавя. Тоест женското тяло се подготвя за бременност. В допълнение към жълтото тяло и надбъбречните жлези, той синтезира прогестерон и плацентата. Това се случва главно по време на бременност. Ще говорим повече за този етап на синтез малко по-долу..

Функции на прогестерона

Вече отбелязахме, че прогестеронът има изключително широк ефект върху женското тяло. Нека разгледаме основните му функции по-подробно:

Посока на въздействиетоОсновни функции
Репродуктивна системаРедица лекари дават на прогестерона друго име - „хормон на бременността“. Благодарение на него матката е подготвена за зачеване. В допълнение, след оплождането прогестеронът намалява интензивността на имунния отговор на женското тяло, което избягва отхвърлянето на ембриона..
По време на раждането спадът на нивото на прогестерон в женското тяло помага да се улесни техният ход, а след раждането намаляването на обема на синтеза на хормони е предпоставка за началото на лактацията.
Хормонален балансПрогестеронът има доста сериозен ефект върху синтеза на други хормони. Вече споменахме полови хормони и кортикостероиди. В допълнение, дисбалансът на прогестерона може да повлияе на дейността на алдостерон, хормон на надбъбречната кора, както и на функционирането на естрогените, по-специално в тъканите на гърдата..
КожаФункциите на прогестерона в тази посока са доста противоречиво твърдение, но редица лекари ги приемат като аксиома. Смята се, че наличието на прогестеронови рецептори в кожата формира тясна връзка между хормона и кожата. Спадът на нивото му може да доведе до увеличаване на броя на бръчките, както и до намаляване на силата и еластичността на кожата. Това твърдение е частично подкрепено от факта, че хормоналната терапия, използваща лекарства, съдържащи прогестерон, в по-голямата част от случаите има положителен ефект върху качеството на кожата..
Централна нервна системаПрогестеронът се синтезира частично в централната нервна система и според международната класификация той се класифицира като ендогенен стероид. Освен това синтезът на прогестерон е предпоставка за производството на алопрегнанолон - невростероид, който е доста важен за организма..
Сексуално поведениеСъществува мнение, че прогестеронът, заедно с гореспоменатия алопрегнанолон, повишава сексуалното желание в женското тяло. В допълнение, редица проучвания, проведени от д-р Диана Флейшман, показват известна връзка между високите нива на прогестерон и тенденцията към хомосексуални връзки. Но тази теория не получи широко разпространение в медицината..

Норми на прогестерон в женското тяло

Както при всичко, свързано с прогестерона, нормативните показатели за съдържанието му в организма не са напълно разбрани и доста неясна концепция. Има четири таблици с норми за съдържанието на прогестерон при жените:

 • по фази на менструалния цикъл,
 • по фази на менструалния цикъл за жени, използващи хормонални контрацептиви,
 • по дни от менструалния цикъл,
 • до триместър на бременността.

Нека ги разгледаме отделно.

Нормите на съдържанието на прогестерон в женското тяло по фази на менструалния цикъл

Фаза на менструалния цикълСкорост на съдържание на прогестерон
Фоликуларен0,32-2,25 nmol / l
Овулация0,49-9,41 nmol / l
Лутеал6,95-56,63 nmol / L
ПостменопаузаПод 0,64 nmol / L

Нормите на съдържанието на прогестерон в женското тяло по фази на менструалния цикъл за жени, използващи хормонални контрацептиви

Фаза на менструалния цикълСкорост на съдържание на прогестерон
ФоликуларенПод 3,6 nmol / L
Овулация1,52-5,45 nmol / l
Лутеал3,01-66,8 nmol / L
ПостменопаузаПод 3,19 nmol / L

Норми на прогестерон в женското тяло по дни от менструалния цикъл

Дни на цикълаСкорост на съдържание на прогестерон
1-50,32-2,23 nmol / l
6-80,37-4,41 nmol / l
9-130,41-4,81 nmol / l
14-150,48-9,41 nmol / l
16-180,51-9,67 nmol / L
19-286,99-56,93 nmol / l

Норми на прогестерон в женското тяло по триместър на бременността

Триместър на бременносттаСкорост на съдържание на прогестерон
Първият8,9-468,5 nmol / l
Второ71,5-303,2 nmol / l
Трето88,7-771,5 nmol / l

Разглеждайки числата в четирите таблици, могат да се направят няколко извода. Първо, медицината признава много широки регулаторни диапазони за прогестерона. Това се дължи на факта, че количеството на хормона се променя в тялото почти постоянно и зависи от много фактори:

 • време на деня,
 • емоционално състояние,
 • физическа дейност,
 • начин на живот.

Освен това нито един от тези фактори не е патологичен и дори сериозно повишаване на нивото на прогестерон, ако няколко от тях съвпадат, не е признак на патология.

Второ, можем ясно да видим бързото покачване на прогестерона по време на бременност. Това само потвърждава твърдението, че прогестеронът е „хормон на бременността“ и че е изключително важен за репродуктивната функция на жената..

И на трето място, тези цифри показват, че анализът за прогестерон трябва да се изследва изключително от лекар. Не може да става дума за някаква самодиагностика. Дори много високи цифри в резултатите от лабораторни изследвания може да са резултат само от индивидуалните характеристики на женското тяло.

Симптоми на повишен прогестерон при жените

Повишаването на нивото на прогестерон в организма няма ясни специфични прояви и само лабораторен анализ и консултация със специалист определено могат да поправят това нарушение. Съществуват обаче редица симптоми, за които обикновено се смята, че се появяват при висок прогестерон:

 • значително количество акне по кожата,
 • обилно окосмяване по тялото,
 • неразумно наддаване на тегло,
 • обща умора, често придружена от стрес и депресия,
 • по-чести алергични реакции на организма,
 • доста ярки и редовни главоболия,
 • външно неразумни промени в кръвното налягане в двете посоки,
 • чувствителност на гърдите,
 • проблеми с менструалния цикъл,
 • вагинално течение с кръвни петна.

В същото време още веднъж отбелязваме: всички тези признаци са неспецифични. Невъзможно е да се диагностицира само на тях. Но проявата на няколко от тях е ясно послание за доставяне на анализ за прогестерон, за да се идентифицира развитието на вероятна патология на ранен етап и да се елиминира без последствия.

Също така трябва да запомните: рязкото повишаване на прогестерона е ясен признак за бременност. И тази проява трябва да бъде проверена първо..

Патологични причини за повишен прогестерон при жените

Има само няколко патологии, които се проявяват с повишаване на нивата на прогестерон. Най-честата сред тях е вродената дисфункция на надбъбречната кора. Това заболяване води до нарушаване на синтеза на много хормони от надбъбречните жлези. Някои от тях се произвеждат в недостатъчни количества, а други, включително прогестерон, в излишък.
Почти целият хормонален състав също расте с кистозен дрейф - патология на бременността, която води до оплождане на яйцеклетка с чифт сперматозоиди или дефектен майчин материал. На фона на кистозния дрейф нивото на прогестерон е високо дори в сравнение с нормите на този хормон по време на бременност. Тази патология изисква доста сериозна и навременна терапия, включително химиотерапия, тъй като нейното развитие може да доведе до образуването на злокачествени новообразувания..
Друга патология, която се проявява с повишаване на нивата на прогестерон, е ракът на яйчниците. Следователно за такъв анализ са необходими качествено проучване и квалифицирана лекарска консултация..

Начини за понижаване на нивата на прогестерон

Необходимо е да се прилага терапия, насочена към намаляване на нивото на прогестерон, само ако се потвърди патологичният характер на това проявление. Главно трябва да изключите бременността, тъй като всеки ефект върху хормоналния фон през този период може да доведе до много неприятни последици..
Лекарственият ефект върху високия прогестерон може да се извърши от следните лекарства:

НаркотикЦенаОписание
Тамоксифенот 280 рубли.Тамоксифенът се свързва с естрогенните рецептори и инхибира производството на женски полови хормони.
Мифепристонот 1300 рубли.Синтетично стероидно антигестагенно лекарство. Неговият ефект върху производството на прогестерон се основава на блокиране на прогестероновите рецептори.
Валпроева киселинаот 410 руб.Производно на мастни киселини. Действието му се основава на промяна на свойствата на натриевите канали и повишаване нивата на гама-аминомаслена киселина в мозъка..
Кломифенот 980 руб.Нестероиден антиестроген, който се свързва с естрогенните рецептори, разположени в яйчниците и хипофизната жлеза.

В допълнение към лекарствената терапия, ограничаването на употребата на редица продукти ще помогне за нормализиране на нивото на прогестерон:

 • ядки,
 • бобови растения,
 • млечни продукти,
 • говеждо и птиче месо.

Освен това изключването на тези продукти не е независим метод, но се използва като допълнение към лекарствената терапия..
Също така се смята, че високият прогестерон помага за понижаване на ментата. Чай от това растение трябва да се пие до три пъти на ден..

Калкулатор "Прогестерон при жените"

Калкулаторът ще ви помогне да дешифрирате кръвен тест за прогестерон при жени по дни от началото на цикъла, след овулация и по седмици от бременността.

По време на бременност можете да вземете кръвен тест за прогестерон всеки ден, ако има доказателства за това. Можете да изчислите приблизителното време на анализа, когато планирате бременност в калкулатора.

Прогестерон в менструалния цикъл

Фоликуларна фаза - 1-1,5 ng / ml - 3,2-4,8 nmol / l
Лутеална фаза - 2-28 ng / ml - 6.4-89 nmol / l

Прогестерон по време на бременност

1 триместър - 9-47 ng / ml - 28,5-150 nmol / L *
2-ри триместър - 17-147 ng / ml - 54-468 ​​nmol / l
3 триместър - 55-200 ng / ml - 175-636 nmol / l

Нивата на прогестерон се увеличават постепенно по време на бременност.

* Лабораторните стандарти могат да включват в статистическите данни от изследването на всички бременни жени, включително пациенти с ин витро оплождане и тези на изкуствена поддръжка с прогестеронови лекарства. В този случай горните стойности за първия триместър могат значително да надхвърлят стойностите, типични за нормалната бременност..

Калкулатор

Фоликуларна фаза

Нормално ниво
> 1,5 ng / ml (4,8 nmol / L) - Високо ниво

Жълто тяло фаза

Ниско ниво
> 10 ng / ml (32 nmol / L) - Нормално ниво

1 триместър на бременността

Ниска честота, нежизнеспособна бременност (100%)
Ниска, необичайна бременност
съмнителен резултат
> 25 ng / ml (80 nmol / L) - Нормално ниво, жизнеспособна маточна бременност (98%)

2 триместър на бременността

Ниско ниво
> 40 ng / ml (125 nmol / L) - Нормално ниво

3 триместър на бременността

Ниско ниво
> 80 ng / ml (255 nmol / L) - Нормално ниво

Здравейте, кажете ми, моля, преминах кръвен тест за hCG и получих отговор от 7,6 mU / l, моля, кажете ми, че мога да бъда бременна?

Да, може да е бременност. Но резултатът е съмнителен, трябва да повторите анализа.

Моля, кажете ми, преминах анализа на hCG, резултатът дойде

Girlsiiiiii! Днес е 11-ият ден на закъснение, периодично гадене, гърдите са станали с размер по-големи, те не се вписват в сутиен, тя стана чувствителна, на първия ден на закъснението тя повърна диво, направи два теста, на 3-ия ден на закъснението и днес, и двата отрицателни Не мога да отида на лекар - в чужда държава! Незащитени ПА всеки ден / през ден. Каква е вероятността за бременност?

Здравейте! Днес е 10-ият ден от закъснението. Направих 3 теста, показаха положителни резултати. Е преминал анализа за hCG (прогнозна гестационна възраст), резултатът е както следва:> 5000.
Притеснението е, че преди това, преди зачеването, бях проверен от лекар и според резултатите от анализа тя ми каза, че имам липса на прогестерон и следователно няма овулация и ми предписа прогинекс. Пих от 14 до 23 дни от цикъла. И през същия месец забременях, въпреки че ми казаха, че този месец няма овулация. Сега лекарят е във ваканция, аз самият си направих тест за прогестерон, резултатът е 32,1 ng / ml. Оказва се, че у мен период от 3-4 седмици. Това нормално ли е? Подкани!

в бременния цикъл прогестеронът е 31,1 nmol / l... сега е минала 6-та седмица - нищо не пречи... според вашата таблица това е ненормална бременност, кажете ми как е? А сега какво мога да направя?

Добър вечер! Дарих кръв за прогестерон, резултатът е 12,5 ng / ml, нормално ли е това, ако съм уж в петата седмица на бременността??

Помогнете, моля, HCG, резултат 1.20, бременност ли е или не?

Помогнете, моля, преминах hCG, първият показа 1.2, а вторият hCG показа 0.1, че това е тест, който показва една ярка лента, а втората бледа трудно може да види закъснение от 15 дни.

Виктория, ти не си бременна, аз също имам такъв HCG индикатор, ние наистина се радваме на бебето малыш

Добър ден, може ли да ми кажете дали мога да съм бременна? Прогестерон 85,4 nmol, естрадиол - 574 pmol? Много искам бебе

Здравейте, дарих кръв за прогестерон и резултатът показа 14,59 това е норма?

Добър вечер. бърза дарена кръв за прогестерон на 20-ия ден от цикъла, резултатът е 1,6 nmol / l. цикълът не е редовен. нормално ли е или не?

Здравейте момичета! Кажете ми, моля - узистът определи краен срок от 7 акушерски седмици (B е маточна, всичко е нормално, има сърдечен ритъм), няколко дни по-късно тя отиде да бъде изследвана за hCG и прогестерон. Такива резултати са hCG -55111 IU / L, прогестерон 49,6 nmol / L. Какво означава? HCG е нормално, а прогестеронът е малък. Възможен спонтанен аборт?

Здравейте! Преди да отида при моя гинеколог (вече 3 пъти този месец!), Искам да се консултирам с вас. На 13-ия ден от цикъла (цикъл средно 28-29 дни), направих ултразвук, лекарят каза, че десният яйчник съдържа жълто тяло с размери 21 на 18 мм (полов акт е в деня преди ултразвука). Буквално в същия ден (в деня на ултразвука) започнах да дърпам долната част на корема. На 21-ия ден от цикъла тя преминава прогестерон, резултатът е 104,0 nmol / l. Днес току-що направих тези тестове, долната част на корема отново ме боли, гърдите ме болят. Вече се страхувам да отида в болница. Какво може да означава дадено ниво на прогестерон??

Здравейте. Помогнете за дешифрирането на ултразвука: последната менструация беше 9/11/2015, сега 24 dts. цикъл обикновено е 29-31 дни.
Размерите на матката са 50 mm дълги, 45 mm дебели, 60 mm широки. Контурите са равномерни, позицията е правилна, тя се отклонява отпред.
Ендометриум: дебелина 12 mm, гладки ясни контури, хомогенна ехо структура.
Ехо структурата на миометриума е хомогенна. Дебелина на предната стена 17 мм, задна 16 мм.
Десният яйчник е 21x39x20 mm, контурите са ясни в центъра, амеба с форма на жълто тяло, с размер 8 mm.
Ляв яйчник 21х21х15мм.
Цервикс 40х35, ендоцервикс 1 мм. В малкия таз няма свободна течност. Вените на миометриума са разширени до 3,4 мм, вените на ациновидния сплит са 5,8 мм отдясно, 6,1 мм отляво.

Кажи ми моля те. На 23 години съм, наистина искам бебе, преминах тестове на 22-ия ден от цикъла:
Прогестерон 1,4 nmol / L
Тестостерон 1,83 nmol / L
Кортизол 242nmol / L
Пролактин 132 мед / л.
Какво имат предвид? Къде е нормата и къде не?
Благодаря много.

Здравейте! Кажете ми, pzhlst, може ли да има бременност: 29 ден от цикъла, 13 след PA, hcg

Добър ден! Можете ли да ми обясните резултата от HCG? резултат на 8-мия ден на закъснение 4159,6 IU / l? какво означава? каква е мерната единица? Благодаря!

Здравейте!
на 4-ия ден от менструацията е преминала хормонални тестове. Прогестеронът 10.6 е нормален