Според средните статистически данни 13-15% от всички бременности завършват с фетална смърт на ранен етап от развитието. Най-често избледняването на бременността се диагностицира при жени над 45 години - в 50% от случаите, по-рядко женският пол е изложен на риск от 20 до 35 години - в 10% от случаите.

След като е чула диагнозата "пропусната бременност", една жена изпитва истински стрес. Често тя започва да се задълбочава и да се съмнява дали е направила всичко правилно, за да задържи детето. Но в повечето случаи измръзването на плода през първите 3 месеца от бременността е свързано с фактори, които не зависят от поведението на бъдещата майка..

Не можете да се застраховате от замразена бременност: както многодетна майка, така и жена, която се готви да стане майка за първи път, може да чуе такава диагноза. Можете само внимателно да обмислите здравето си преди планираното зачеване, да преминете необходимите тестове, да излекувате съществуващи заболявания и инфекции. И, разбира се, трябва да знаете за симптомите, причините и методите за предотвратяване на ранна смърт на плода..

Какво е пропусната бременност?

Такава диагноза се поставя, когато развитието на плода напълно спре и той умре. Замразената бременност е вид спонтанен аборт. Отначало всичко върви както трябва: настъпва имплантиране на оплодено яйце, менструацията спира, млечните жлези се подуват, тялото на матката се увеличава.

Моментът на замръзване на плода през първия триместър на бременността обикновено е невидим за жената. Може да се случи така, че ембрионът след имплантацията изобщо да не се развие, а само мембраните му узряват. Тази патология се нарича анембриония („празно фетално яйце“).

Причини за замразена бременност в ранните етапи

В съвременната медицина има цял списък от фактори, влияещи върху развитието на ембриона и водещи до избледняване на бременността. Порталът woman-club.su предупреждава, че често самите лекари не могат да дадат надежден отговор на въпроса "защо?" при диагностициране.

Основните причини за замръзване на плода са:

 • Генетични нарушения. Тази причина може да се нарече основна, тъй като именно за нея бременността замръзва в около 70% от случаите. Хромозомните аномалии в ембриона се появяват рано - до 8 седмици и често такива аномалии са несъвместими с живота. И майката, и бащата могат да "представят" грешните гени на нероденото дете. Същият проблем може да възникне, ако гените на двамата родители не успеят да се свържат. При последващо избледняване на бременността лекарите често се фокусират върху генетиката като основна причина.
 • Хормонален дисбаланс. Недостигът или излишъкът на определени хормони в организма на бъдеща майка често причинява спонтанен аборт и затихване на бременността. Липсата на важния хормон прогестерон води до растеж и смърт на плода. И ако тялото има излишък от мъжки хормони андрогени, тогава причината за замразена бременност може да се крие и в тях..
 • Инфекции. Доста често (до 30% от всички случаи) бременността замръзва поради инфекциозно заболяване в остър стадий. Състоянието на бременност води до намаляване на имунитета, тъй като само по този начин тялото на бъдещата майка няма да може да прогони чуждото тяло, което е ембрионът. Намаляването на защитните сили на организма създава идеални условия за навлизане на инфекции в него. Патогенните бактерии и гъбички се размножават, увеличавайки риска от фетална инфекция. Рубеола и цитомегаловирус представляват голяма опасност. Ако инфекцията е възникнала по време на бременност, вероятността за замръзване на плода се увеличава няколко пъти. Обичайните остри респираторни инфекции също могат да доведат до катастрофални последици - интоксикацията и повишената температура нарушават кръвообращението в плацентата, причинявайки недостиг на кислород и хранителни вещества.
 • Неспазване на дневния режим. Честите стресови ситуации и нервно напрежение също могат да причинят замразена бременност. Ако жената работи много, почива малко и се храни "в движение", може да има повишаване на тонуса на матката или отлепване на плацентата. В резултат на това фетален гладен кислород и спиране на жизнената дейност.

Бременността след ин витро оплождане (IVF) често е податлива на избледняване в ранните етапи, а в някои случаи това се улеснява и от лошите навици на бъдещата майка, например алкохол и тютюнопушене. Но най-често спирането на развитието на плода става по стечение на обстоятелствата и не зависи от желанието на жената.

Симптоми на замразена бременност

През първия триместър бременната жена изпитва много нови усещания и често е трудно да се избере сред тях това, което сигнализира за опасност. Ситуацията се усложнява, ако бременността на жената е първа и тя няма с какво да сравни състоянието си. Важно е своевременно да се определят признаците на замръзване на плода, за да се избегнат сериозни последици за тялото на майката..

Обикновено спирането на развитието се обозначава с:

 • Изхвърляне, смесено с кръв от влагалището;
 • Втрисане, слабост в цялото тяло;
 • Издърпване на болезнени усещания в долната част на корема;
 • Повишена телесна температура;
 • Изчезване на токсикоза;
 • Невъзможност за улавяне на сърдечния ритъм на плода;
 • Матката има размери, неподходящи за продължителността на бременността;
 • Липса на напрежение в млечните жлези.

В повечето случаи замразената бременност води до спонтанен аборт: матката се свива, яйцеклетката се отделя и заедно с кръвта се отделя от тялото. Кървавото зацапване притеснява жената в продължение на няколко дни и след това изчезва. Но за да се елиминира вероятността от непълно освобождаване на яйцеклетката, на жената се препоръчва да посети лекар или да направи ултразвук.

В някои случаи изтласкването на яйцеклетката от матката не се случва. Порталът woman-club.su напомня, че една жена определено трябва да информира своя гинеколог за това, за да предприеме необходимите мерки. Във всеки случай плодът не може да остане вътре в жената - това ще доведе до сепсис и смърт..

Неразвиваща се бременност: кой е изложен на риск?

Въз основа на наличието на определени фактори и здравословното състояние на жената е възможно да се определи дали тя има риск от замразена бременност.

Тези фактори включват:

 • История на абортите;
 • Извънматочна бременност или късна смърт на плода в миналото;
 • Възраст над 35;
 • Особености на анатомията на репродуктивните органи (седловидна матка, сраствания в малкия таз и др.);
 • Някои заболявания, като захарен диабет, дисфункция на щитовидната жлеза, инфекции на пикочно-половата система и др.;
 • Менструални нередности;
 • По-рано диагностициран хормонален дисбаланс.

Как да забременея след замразена бременност?

Желанието да забременеете отново при повечето жени се появява почти веднага след прекъсване на бременността. Това се дължи на психологическия фактор: загубата на най-скъпата влече желанието да се направи така, сякаш нищо не се е случило и отново да се почувствате щастлива майка. Но в този случай не бива да бързате.

Лекарите препоръчват да се възобновят опитите за забременяване само 6 месеца след трагедията. И през това време е по-добре да се изследвате за скрити инфекции, да посетите репродуктивен специалист, генетик, да вземете тестове, които определят нивото на хормоните. В рамките на шест месеца можете да излекувате установените заболявания или поне да коригирате състоянието си. Тогава вероятността от бременност, при която всичко ще върви по план до самото раждане, ще се увеличи многократно..

За да се намали до нула рискът от усложнения след замразена бременност, е необходимо, заедно с партньор, да се спазва диета, режим на почивка, да се приемат мултивитамини и да не се пренебрегва контрацепцията по време на прегледа. След получения стрес тялото ще отнеме време да се възстанови, а дългоочакваната бременност с щастлив изход ще помогне най-накрая да се отърве от притесненията и страховете.

Симптоми на замразена бременност

За много жени замразената бременност на 8 седмици е силен шок и симптомите на това състояние са много типични. С други думи, неуспешната майка интуитивно усеща, че нещо не е наред и в повечето случаи отива на лекар. Възможно ли е независимо да се определи сърдечният арест на плода през първия триместър и какви последици от ST могат да очакват жената?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg "alt =" причини и симптоми на замразена бременност "width =" 660 "height =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Замразена бременност - какво е това?

Първият триместър на бременността е най-важен, тъй като през този период органите на бебето са положени. Но той е и най-непредсказуемият. Не напразно на бъдещите майки се препоръчва да се грижат за себе си рано и да следят здравето си особено внимателно. Случва се обаче плодът да спре да се развива..

ZB е патологично състояние, което означава, че бременността се е развивала. Колко често се случва това и кога? Според статистиката, ST най-често се появяват през първите няколко седмици..

Процент на случаите на ST по седмица:

 1. В ранните етапи, т.е. през първия триместър - 25% -30% от спирането на по-нататъшното развитие на ембриона се случва преди 9 седмици. Най-уязвимите периоди са 3-4 и 8 седмици..
 2. 10% - 15% падат на късни дати - от 16-та до 20-та седмица.

Процентът на ZB към възрастови категории жени:

 1. 15% - 20-25 години
 2. 25% - над 35 години
 3. 50% - над 40 години

Това се дължи на факта, че с възрастта тялото на жената синтезира по-малко прогестерон и най-честата причина за ZD е неговото намаляване. Този хормон взема активно участие както в процеса на зачеване, така и в процеса на полагане и формиране на тъкани и органи на плода..

Защо плодът замръзва

Защо възниква ST? Понякога причините не са ясни, но има определен списък от фактори, които могат да имат отрицателно въздействие върху неговия ход:

 1. Генетичните сривове са може би една от най-честите причини за ST. Генетично обусловените патологии могат да доведат до доста опасни малформации, често несъвместими с живота. Причините за хромозомните аберации се наричат ​​възраст над 35 години, тютюнопушене, лъчение и т.н. Такива нарушения водят до забавяне на физическото и психическото развитие, нарушена координация, патологии на вътрешните органи. Децата с тежки генетични дефекти често не доживяват своята втора година.
 2. Инфекцията в ранните стадии - вирусни заболявания и генитални инфекции, които включват рубеола, цитомегаловирус, уреаплазма, хламидия и обща ARVI, водят до избледняване. Те влияят негативно на плода, влошават връзката между него и майката. Възпалителните процеси в матката пречат на нормалното имплантиране на яйцеклетката. Ако бременна жена се зарази в края на бременността, тя може да роди бебе, което е получило вътрематочна инфекция. Ранната фетална инфекция води до тежки малформации.
 3. Хормонален статус - всички бременни жени, както и жени, които планират да заченат дете, трябва да бъдат тествани, за да се определи хормоналния фон. Това включва андрогени - полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и др. Нарушенията на нивото на тези конкретни хормони могат да доведат до регресия на развитието на ембриона.
 4. Автоимунните патологии могат да доведат до изместване на детето като чужд агент.
 5. Освен това неправилният начин на живот - пушене, пиене на алкохол по време на бременност, ненормална почивка и сън, прием на лекарства, твърде енергична физическа активност, некачествена диета също може да доведе до регресия на бременността.

Повече за причините можете да прочетете в статията: Защо бременността спира да се развива

Знаци и симптоми

Как да разпознаем първите признаци на регресираща бременност? Всяка нормална бременност има свои собствени симптоми, въпреки факта, че не е болест. Бъдещата майка се притеснява от умора, сънливост, гадене, повишена чувствителност на млечните жлези. Но не всеки успява да почувства симптоми на ST в ранните етапи без допълнителна диагностика..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg "alt =" замразена бременност "width =" 660 "height =" 495 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / Zamershaya-beremennost - 300x225.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Косвените признаци на ST включват:

 • дърпаща болка в долната част на гърба или долната част на корема;
 • кървави, а понякога дори гнойни секрети;
 • повръщането и гаденето изчезват;
 • намаляване на базалната температура и след няколко дни рязкото й повишаване.

При ZB в по-късните етапи може да няма треперене, да се появят схващащи болки, могат да се появят кървави отделяния. Но преди да се изплашите с мисли за ST, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар за точна диагноза и квалифицирана помощ.

Важно! Не използвайте форумите на мама за диагностика, както и отзиви в различни интернет ресурси. Доста често подозрителните жени се навиват и в резултат на нервно напрежение бременността наистина спира развитието си.

Температура при ZB

Базалната температура определя хода на бременността. Това е първият признак, който се променя както по време на имплантацията, така и когато плодът замръзне. При нормална бременност базалната температура може да достигне 38 ° C, докато при замразена след два дни тя започва да намалява и достига 36 ° C.

Трябва да се помни, че ниската базална температура не винаги показва замръзване, но може да означава заплаха. Ако спирането на развитието на ембриона не бъде диагностицирано навреме, започва възпалителен процес в съседните тъкани и температурата, не само базална, но и обща, рязко се повишава до фебрилни цифри - започва треска.

Матка с фетално замразяване

Възможно ли е да се разпознае ST чрез палпация? Факт е, че е много трудно сами да усетите промените в матката. Разбира се, тя преминава през поредица от трансформации по време на бременност или нейното избледняване..

Гърда със замразена бременност

В ранните етапи на бременността гърдата може да е по-чувствителна, а по-късно тя се увеличава по размер. При ZB чувствителността на млечните жлези намалява и по-късно изчезва съвсем, става груба, болезнена и има излишно отделяне.

Като се имат предвид тези симптоми, може да се подозира регресивно развитие на плода, но това все още е ненадежден признак..

Гадене със замразена бременност

Как да се определи ST по симптоми на токсикоза? По време на нормална бременност, особено в ранните етапи, жената може да бъде обезпокоена от гадене и повръщане. Но можете ли да се почувствате зле, когато замръзвате? Възможно е обаче гаденето обикновено да изчезне. Чувствителността към различни миризми също изчезва. В случай на избледняване, гаденето може да се появи като симптом на интоксикация поради възпалителния процес.

Трябва да се помни, че при нормална бременност е възможно и рязко намаляване на токсикозата, поради което трябва да се вземат предвид и други симптоми.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg "alt =" гадене при замразена бременност " width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg 660w, https: // dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Изписване по време на замразена бременност

По време на бременност белезникавите или сиренести секрети може да са нормални и да не са признак на патологични процеси. Но какви секрети могат да показват заплаха със ST?

По принцип това е мазнина или кръв, която прилича на менструация. Понякога кървенето е придружено от силна болка в долната част на корема. При наличие на такива симптоми е необходимо незабавно да се консултирате с лекар, тъй като това състояние може да показва, че бременността се развива, но, уви, извънматочна.

Как да диагностицираме замръзване на плода

У дома може да бъде доста трудно да се определи ST, следователно всички бременни жени, започващи от 3-4 седмици, трябва да се подложат на редица диагностични мерки:

 1. Гинекологичен преглед.
 2. Ултразвукова диагностика.
 3. Взимане на тестове за инфекции и определяне на хормонален статус.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg "alt =" anembryony "width =" 660 " височина = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/maxresdefault-1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Първата стъпка е консултация със специалист; при преглед лекарят може да предложи бременност и да изпрати за допълнителни изследвания. При ST могат да бъдат открити такива отклонения:

 1. Липсата на сърдечен ритъм или ембрион според резултатите от ултразвук е най-важната и най-точна диагностична опция.
 2. Нисък растеж на β-hCG - обикновено β-hCG трябва да се удвои почти за два дни, отклоненията от нормата показват нарушения на хода на бременността.
 3. В допълнение, наличието на такова състояние се потвърждава от непреки симптоми: спад на базалната температура, спиране на токсикозата, патологично отделяне от влагалището.

Последиците от замразена бременност

За съжаление, ST не е толкова рядък, колкото бихме искали, и множество случаи имат негативни последици за живота и репродуктивното здраве на жената..

Рискът от това състояние е, че може да доведе до инфекциозни и възпалителни процеси в маточната кухина, които завършват с трудности при зачеването или дори безплодие. След ZB хормоналният фон може да се обърка, което също води до определени трудности. Емоционалният статус на жената обаче страда най-много..

Това е труден случай за всеки, но все пак повечето жени могат да забременеят отново, да носят и да раждат здраво бебе. Прочетете за това как да преминете през труден период в нашата статия..

Изписване след прочистване за ST

Всички жени с такава диагноза незабавно се хоспитализират в гинекологичното отделение и получават необходимото лечение. Накратко това е медицински аборт, по-късно - хирургическа интервенция под формата на кюретаж.

Ако плодът замръзне след 5 седмици от развитието, четкането е по-надеждно. В наши дни вместо кюретаж все по-често се извършва вакуумна аспирация - по-малко травматичен метод за отстраняване на плода от матката.

Как протича фазата на възстановяване и колко дълго ще останете в болницата? След почистване следоперативният период е доста лесен. Жената трябва да бъде в болница за не повече от 5-7 дни, в някои случаи тя е изписана на същия ден. Болката не трае дълго, зацапването след операция в продължение на 10-14 дни е нормално. Отнема известно време, докато хормоналната сфера се върне към нормалния си ход. Това обикновено отнема няколко месеца. И след нормализирането и възстановяването на тялото, една жена може да се опита отново да забременее.

Необходими прегледи след регресивна бременност

Последиците от ST могат да бъдат много отрицателни, особено ако не се повтарят за първи път. Следователно след ST е необходимо да се изследват напълно и да се преминат необходимите тестове. Задължителен е хистологичен анализ на ембриона след отстраняването му от матката. Именно това проучване ще посочи най-точно причината за избледняването..

Може ли това да се предотврати?

Пропусната бременност почти винаги води до разстройство на емоционалното състояние, следователно, на първо място, жената трябва да си почине, да се възстанови и да запази позитивно отношение. Всичко зависи от здравословното състояние и желанието.

Трябва да се помни, че регресивната бременност не трябва да се повтаря. За съжаление не винаги е възможно да се намери причината за спиране на развитието на плода, но ако всички необходими изследвания се извършат преди зачеването, тогава тази ситуация може да бъде избегната.

Основната причина за спонтанен аборт или пропусната бременност

Какви тестове да вземете след замразена бременност на ранен етап

Олга Белокон акушер-гинеколог, доктор по доказана медицина, блогър

Ранната загуба на бременност е трудно преживяване в живота на жена, която вече е успяла да направи тест за бременност или дори първия ултразвук. Но именно по този начин - чрез ранен спонтанен аборт или замразена бременност - природата се отървава от нежизнеспособни ембриони. Винаги е имало много от тях, просто съвременните диагностични методи „виждат“ дори тези, на които преди никой не би обърнал внимание. Защо бременността замръзва? И какво заплашва жената, която е направила първия спонтанен аборт?

Двойките, които са преживели загуба на бременност, се нуждаят от съпричастност, състрадание и осъзнаване на емоциите си, често работят с терапевт, но още повече се нуждаят от знания.

Когато знаете поне нещо за това, което се случва с вас и защо се е случило, страхът и ужасът престават да ви обхващат и е много по-лесно в такава ситуация да се съберете и да разберете в каква посока да продължите напред.

Загубата на ранна бременност понякога се преживява емоционално като мъртво раждане или ранна смърт на новородено дете - това може да е толкова травмиращо за някои двойки.

Загубата на една бременност обаче е феноменално нормална история и се превръща в трагедия само защото една жена никога не се е сблъсквала с подобно нещо и не знае, че това се случва. Звучи налудничаво, но е вярно: след една неуспешна бременност с вероятност над 98-99%, тази история няма да се повтори.

Когато се диагностицира повтарящ се спонтанен аборт

Около 15–25% от бременните жени получават потвърдена загуба (спонтанен аборт или замразена бременност), а още повече „биохимични“ бременности се губят, когато има факт на зачеване, но яйцеклетката не се прикрепя в маточната кухина (според някои доклади до 50%) а жената дори не знае за това, тъй като това се случва до следващата менструация.

Само 2% от жените изпитват две последователни загуби на бременност и само 0,5–1% изпитват три или повече последователни загуби на бременност. И, за съжаление, само в около 50% от случаите е възможно да се открие и отстрани причината за повтарящи се спонтанни аборти..

Така че, обичайният спонтанен аборт е две (според някои доклади три) или повече прекъснати бременности подред, които са потвърдени чрез ултразвук или хистологично изследване на ембриона (понякога въз основа на кръвни тестове, когато се установи повишен общ B-hCG).

Какви тестове не е необходимо да се правят след замразена бременност или спонтанен аборт

Жената е имала замразена бременност и е претърпяла хирургично прекъсване на бременността (вакуумна аспирация на маточната кухина). Освен това отстранената тъкан на ембриона по правило се изпраща за хистологично изследване и след това идва някакво скучно и безинтересно, често напълно необосновано заключение за "хроничен ендометрит" (възпаление на маточната кухина), "признаци на инфекция на ембриона" и предстоящата му смърт, най-вероятно, поради ужасна и пренебрегвана инфекция.

Очите на жената са кръгли, ръцете й треперят, тя започва да прави 150 теста за всички известни и неизвестни инфекции и след това в продължение на месеци да лекува уреаплазма, гарднерела, Е. coli или, още по-лошо, антитела в кръвта (IgG) към цитомегаловирус, токсоплазмоза, херпес, хламидия или нещо друго. Списъкът с глупави прегледи и ужасни режими на „лечение“ може да продължи и да продължи..

Защо да не направите това? Що се отнася до инфекциите, първо, с помощта на хистологично изследване на абортиран материал, диагнозата "инфекция" не се поставя - има клинични, лабораторни, инструментални методи за това..

На второ място, обикновено хистолозите описват вторични промени в тъканите на ембриона, които са резултат от пропусната бременност или спонтанен аборт, а не тяхната причина..

Трето, инфекциите не са интересни за нормалните гинеколози, тъй като разбират, че инфекциите не могат да бъдат причина за повтарящи се спонтанни аборти..

Дори да приемем, че една жена е получила цитомегаловирус или токсоплазмоза и бременността й е била прекъсната точно по тази причина (въпреки че това все още трябва да се докаже), тогава същите тези инфекции не могат да повлияят на последващата бременност, това е "еднократна" история.

Поради това не се препоръчват скрининг и тестове за инфекции при жени след неуспешна бременност. Абсолютно безсмислено е да се изследвате за херпес, цитомегаловирус, токсоплазмоза, рубеола, вирус на Epstein-Barr, уреаплазма и др. Не губете време и пари за това, това е напълно безполезно упражнение.

Как са свързани замразената бременност и кистозното приплъзване?

Тогава защо хистологичното изследване на абортиран материал се извършва по целия свят? За да се изключи образуването на мехури. Това е отделна аномалия, когато не настъпва нормалното развитие на ембриона (той или е там, но е дефектен, или има отделни части от него, или липсва съвсем), а хорионните вили растат под формата на мехурчета, пълни с течност.

Опасността от кистозен дрейф е, че в някои случаи поради него в тялото на жената може да възникне злокачествен тумор, хорионепителиом, който може да даде метастази.

Най-често жените се излекуват успешно от него, но е важно да се постави диагноза навреме, да се проведе внимателно наблюдение и наблюдение на такава жена след прекъсване на бременността и да се започне лечение (химиотерапия) навреме, ако е необходимо, тъй като кистозният дрейф не винаги се трансформира в злокачествен тумор (в зависимост от тип) и съответно не всички жени се нуждаят от него.

Генетиката е най-честата причина за спонтанни аборти?

Да, точно така: по-голямата част от спорадичните неуспешни бременности (около 60% и ако вземем ранните периоди, до 7-9 седмици, тогава още по-голям процент) се случва именно поради генетични нарушения, когато ембрионът получава необичаен брой хромозоми по време на оплождането. Това обикновено се случва по напълно случаен начин, а не поради наличието на някакво заболяване / състояние при вас или вашия сексуален партньор.

Честотата на бременностите с генетични аномалии се увеличава сред жените на възраст 35 и повече години, тъй като яйцата често имат хромозомни проблеми.

По този начин най-често бременността се прекъсва поради наличието на анормален хромозомен набор в ембриона, който може да възникне поради оплождането на дефектна яйцеклетка или дефектна сперма. С помощта на генетично изследване на ембриона е възможно да се изследва неговият хромозомен набор и да се изключат най-често срещаните хромозомни заболявания: синдром на Даун, Патау и някои други.

Необходимо ли е да се направи генетично изследване на ембриона след спонтанен аборт?

Ако това е първата неуспешна бременност - по-скоро не, отколкото да, защото дори да се разкрие нещо, това няма да повлияе на по-нататъшни действия, интервенции, тактики. Най-вероятно, независимо от резултата, ще се препоръча прием на фолиева киселина и нови опити за естествено зачеване.

Но ако жената иска да разбере дали хромозомните "разпадания" на самия ембрион могат да бъдат причина за спонтанен аборт / пропусната бременност, това може да се направи. Трябва обаче да се разбере, че подобен преглед не изключва всички генетични заболявания, а само най-често срещаните и сериозни.

Ако това е втората, третата или по-неуспешна бременност, разбира се, можете да направите генетично изследване на ембриона, както и изследване на кариотипа на жената и нейния сексуален партньор. В тази ситуация е напълно оправдано.

Необходимо е обаче да се разбере, че гените не лекуват и ако се разкрият сериозни отклонения според резултатите от генетичните тестове, могат да се препоръчат методи за асистирани репродуктивни технологии или нови опити за бременност, ако има поне някакъв процент от вероятността за успешна бременност в бъдеще.

По този начин прегледите от генетик не се провеждат с цел да се излекува жена, а само с цел да се определят по-нататъшни тактики: IVF със собствени / донорни полови клетки или шанс за успешна независима бременност.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Замразена бременност: защо възниква и как да се избегне

10 до 20% от всички бременности завършват спонтанно. За повечето жени това се превръща в огромна трагедия - ужасът и паниката от болка и обилно кървене потъват в шок. Въпреки това, всяка десета (а според някои източници - и всяка пета) такава бременност се прекъсва неусетно: докато жената се опитва да играе ролята на бъдеща майка, нов живот тихо отмира. Защо се случва това, как да разберем дали бременността е приключила и как да я избегнем?

Замразена бременност или спонтанен аборт е смъртта на ембрион или плод с дълго забавяне в маточната кухина. Вътрематочната смърт на плода или ембриона в ранен стадий причинява „синдром на мъртвия плод“: контрактилната активност на матката се инхибира и в тялото на майката се появяват хемостазиологични нарушения - кървене и образуване на кръвни съсиреци.

”През първия триместър, в 75% от случаите, смъртта на ембриона предхожда симптомите на заплашен аборт.

За съжаление, в случай на замразена бременност, смъртта на плода е необратима. Невъзможно е по някакъв начин да се „излекува“ и да започне отново процесът на развитие на бебето.

Когато бременността може да замръзне

Има опасност от вътрематочна смърт на плода на всеки етап от бременността, но вероятността от тази трагедия е по-висока в определени периоди. Така че, според статистиката, най-често се диагностицира замразена бременност:

 • на 3-4 седмици;
 • на 8-11 седмици;
 • на 16-18 седмици.

Избледняването на бременността в най-ранния етап обикновено се свързва с анембриония - патология, при която е настъпило оплождането на яйцеклетката, но клетките не са започнали да се делят (често проблемът е причинен от качеството на сперматозоидите). Такова оплодено яйце се държи "като здраво" - попадайки в маточната кухина, предизвиква съответните промени и дори започва да образува мембраните. Но след няколко седмици такава бременност се прекъсва..

8-ма седмица - периодът на ембриогенеза, полагането на основните органи на ембриона, в този момент е вероятно проявата на генетични аномалии, които правят плода нежизнеспособен.

Причините, поради които избледняването настъпва на 16-18 седмица, все още са противоречиви сред специалистите. Може би причината е неправилно оформена плацента (този процес приключва на 15-та седмица).

Как да подозирате замразена бременност

Често в първите дни след изчезването на бременността благосъстоянието на жената дори се подобрява: токсикозата спира, чувствителността на зърната намалява - това, което тревожи жените през първия триместър. Те отиват на лекар, когато вече има наистина тревожни признаци - болка в долната част на корема и кървави въпроси. Във втория триместър жената вдига алармата по-рано - когато престане да усеща движенията на бебето (обикновено се усещат около 10 движения на бебе на ден за период от 18-20 седмици).

Всичко това (и дори зацапване) не означава непременно аборт, но подобна ситуация изисква спешна консултация с Вашия лекар!

Ако не се консултирате с лекар, плодът, уви, започва да се разлага в маточната кухина: отделянето става гнойно, температурата се повишава и накрая, най-страшното усложнение е дисеминирана вътресъдова коагулация (дисеминирана вътресъдова коагулация, която се характеризира с образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове с едновременно намаляване на кръвосъсирването) ) - всичко това без спешна медицинска помощ може да бъде фатално.

Как лекарят ще определи замразена бременност

Първото нещо, което ще накара всеки лекар да бъде предпазлив, е несъответствието между размера на матката и плода и акушерския период на бременността. Дори да няма признаци на замразена бременност, това е причина за задълбочен преглед..

Вторият признак, който ще предупреди лекаря по време на прегледа е, че той няма да чуе сърдечния ритъм на бебето (на 18-20 седмици това вече може да се направи с помощта на стетоскоп). Това обаче не е задължителен признак, тъй като разположението на плацентата на предната стена на матката не позволява нито на лекаря да чуе сърдечния ритъм, нито на майката - да усети движенията на бебето.

„За да потвърди или успокои притесненията, лекарят ще назначи допълнителни изследвания. Това е ултразвуково (ултразвуково) изследване, както и анализ на нивото на човешкия хорион гонадотропин (hCG) в кръвта.

За съжаление грешката не е възможна. Ако нивото на hCG не съответства на гестационната възраст, лекарят не вижда сърдечния ритъм на бебето на ултразвука, значи бременността вече е прекратена! Необходимо е да завършите този процес възможно най-скоро, преди да настъпят неблагоприятни последици за здравето на жената..

Как да прекъсна замразена бременност

Ако лекарят е сигурен, че процесът на аборт на починалия плод вече е започнал, тогава най-вероятно той ще позволи на тялото на жената да се справи самостоятелно с проблема. Замразената бременност ще завърши със спонтанен аборт и това, колкото и неприятно да звучи, е най-благоприятният резултат..

За периоди до 8 седмици от бременността е възможно да се приемат специални лекарства - процесът ще бъде подобен на медицински аборт.

И накрая, операцията се изисква на по-късна дата. Лекарят ще предприеме същите стъпки, както при конвенционален аборт: използвайки вакуумна аспирация или кюретаж на маточната кухина. Дори да сте основно против аборта, трябва да разберете, че в този случай това е необходима операция - детето вече е починало.

„Независимо дали спонтанният аборт е станал сам или мъртвият плод е отстранен от хирург, Вашият лекар определено ще Ви предпише антибиотици. Не пренебрегвайте тази препоръка, такава терапия ще помогне да се избегне инфекция на маточната кухина и в бъдеще да се извърши здраво дете!

Защо бременността замръзва

Най-честата причина са генетичните аномалии на плода, причиняващи нарушения, които са несъвместими с по-нататъшното развитие. „Виновниците“ за това не винаги са майката, бащата или и двамата наведнъж - има и случайни мутации, докато генетично и двамата родители са абсолютно здрави.

„Най-често такива бременности се прекъсват на най-ранните етапи: 75% от генетично анормалните бременности се прекъсват на 6-7 седмици, други 20% - на 12-17 седмици, до 28 седмици, не повече от 7% от такива бебета се развиват.

На второ място са хормоналните нарушения в тялото на майката: липса на прогестерон, захарен диабет, хипер- и хипофункция на щитовидната жлеза, хиперандрогения - повишено съдържание на мъжки полови хормони и редица други патологии. Трябва да се отбележи, че повечето от тях не са абсолютна пречка за успешното раждане на бременността, но изискват задължителна корекция и подготовката трябва да започне преди момента на зачеването.

Автоимунните заболявания, по-специално антифосфолипидният синдром, който провокира образуването на тромби, също играят своята роля в спонтанния аборт. Това е основната причина за смъртта на ембриона след 10-та седмица от бременността. Трябва да се отбележи, че навременната терапия намалява отрицателното въздействие на този фактор и ви позволява да издържите и безопасно да родите здраво дете..

Инфекции. Противно на общоприетото заблуждение, бременността не завършва от настинка. Основните инфекциозни виновници за застинала бременност са рубеола и грип, особено с усложнения. Сред причините обаче са посочени и други заболявания: цитомегаловирус, херпес, токсоплазмоза (особено ако инфекцията е възникнала по време на бременност), всички видове венерически болести.

Оплождане ин витро. По неизвестна причина абсолютно здрави ембриони, имплантирани в матката на идеално подготвена жена, могат да спрат развитието си на ранен етап..

Сред косвените причини е посочена и възрастта на родителите, особено на майката. Най-вероятно това се дължи на факта, че с възрастта рискът от генетични "грешки" и тежестта от инфекции и броят на хроничните заболявания се "натрупват".

„За 20 години спонтанният аборт е застрашен от около 10% от жените, на 35 години - 25%, на 45 години - 50%.

Как да избегнем замразена бременност и каква е вероятността за нейното повторение

Уви, невъзможно е да се гарантирате напълно срещу неблагоприятен изход, тъй като, както беше подчертано по-горе, редица генетични "сривове" са резултат от даден случай. И все пак, ако първата бременност се оказа замразена, препоръчва се остатъците от плода да се дадат за генетични изследвания, за да се установи дали такъв резултат може да е резултат от наследственост..

„Рискът от многократно спонтанно прекъсване на бременността с анамнеза за един спонтанен аборт е около 8% (тоест абсолютно същият като за всяка жена, независимо от броя на успешните раждания).

Ако обаче последващите бременности завършат със спонтанни аборти, тогава най-вероятно рискът е от сериозни генетични нарушения. И така, вероятността след три спонтанни аборта и четвъртата бременност да бъде прекъсната по-рано е 40%, петата е повече от 60%. Не трябва да експериментирате със собственото си здраве и да рискувате да станете майка. След две прекъснати бременности, не забравяйте да се свържете с вашия генетик и, ако е необходимо, използвайте процедурата за ин витро оплождане. Изборът на генетично здрав ембрион значително ще увеличи шансовете за раждане и раждане на здраво бебе.

„Ако не сте установили някакви генетични аномалии и заболявания, засягащи носенето на дете, тогава можете да планирате нова бременност вече 3-6 месеца след смъртта.

Ако се окаже, че негенетичните нарушения са причина за избледняване на бременността, тогава е необходимо да се обърне внимание на лечението и подготовката за зачеване. Не разчитайте на случайността.

Безплодието след една замразена бременност е доста рядко усложнение (по-малко от 10%), но многократната замразена бременност сама по себе си се превръща в рисков фактор, причинявайки хормонални смущения.

Какви съвети можем да дадем на майки, чиято бременност е неуспешна?

Това, което ви се е случило, не е необичайно. Съвременните изследвания показват, че всяка пета бременност прекъсва спонтанно. Просто някои спонтанни аборти се случват на толкова ранен етап, че жените дори не подозират, че са били бременни, като се има предвид това, което се случва, е неизправност в менструалния цикъл..

Запомнете: вие не сте виновни за случилото се, точно като бащата на детето и лекарите. Шансовете на това дете да оцелее не са по-високи, отколкото ако бременността изобщо не е настъпила..

Това, което ти се случи, е трагедия. Не се страхувайте да обсъждате това със съпруга си, родителите или приятелката си. Не се оттегляйте в себе си! Не се колебайте да се консултирате с психолог.

Замразената бременност в по-голямата част от случаите е злополука. Нищо няма да ви попречи да забременеете и да имате здраво бебе. Шансовете друга ваша бременност да приключи са абсолютно същите като тези на вашия приятел, който все още няма деца. Или като познат, който вече има пет деца. С други думи, неблагоприятната статистика не се натрупва, всеки път, когато всичко започва от нулата..

И нека на този празен лист се появи щастлива история за майчинството!

Замразяване на ранна и късна бременност: причини и превенция

БЪРЗАТА БРЕМЕННОСТ е прекратяване на развитието на плода и неговата смърт до 28 седмици. Причините за това неприятно и понякога дори опасно явление могат да бъдат много различни - замразената бременност може да бъде резултат от генетични нарушения в ембриона (или плода), причинени от обостряне на инфекциозни заболявания или дори лоши навици. Замразената бременност се диагностицира по-често през първия триместър на бременността (до 13 седмици). Причините за замразена бременност в ранните етапи са различни от по-късните. Нека разгледаме по-подробно такова явление като замразена бременност, нейните причини и превантивни мерки.

Така че, дори по време на периода на планиране на бременността, е необходимо да спрете да пиете алкохолни напитки (особено в големи количества) и да пушите. Алкохолът и тютюнопушенето не винаги водят до замразена бременност, но рискът от появата му при такива жени се увеличава.

Абсолютно точно през периода на планиране и самата бременност (за да се избегнат спонтанни аборти и замразени такива), не трябва да използвате лекарства без лекарско предписание. И преди да започнете да ги приемате, трябва внимателно да прочетете инструкциите за лекарството, може би има бременност в противопоказания. В допълнение, много лекарства имат свойството да се екскретират от тялото за дълго време. Бъдещата майка може да не знае, че е настъпила бременност и да приема каквито и да било лекарства и в резултат на това е замръзнала. Ембрионът е много податлив на тератогенни ефекти. Но междувременно една замразена бременност ще бъде увредена от приема на лекарства на много ранен етап - 7-10 дни от деня на оплождането на яйцеклетката, тъй като през този период няма тясна връзка между нероденото дете и майка му. И след 8-10 седмици детето е частично защитено от тератогенни ефекти от плацентата и съответно броят на замразените бременности за дълги периоди от време е малко намален. Ако работите в опасни индустрии, тогава имате и повишен риск от пропусната бременност..

Причината за замразена бременност може да се крие в хормоналния дисбаланс на жената, най-често това е липсата на прогестерон, хормонът на бременността. Ако имате анамнеза за замразена бременност, спонтанен аборт, често забавена менструация и растеж на косата по мъжки модел, тогава преди да планирате бременност, трябва да се подложите на хормонални тестове и ако е необходимо да се подложите на лечение, като по този начин ще намалите вероятността от замразена бременност в бъдеще.

Следващата причина за замразена бременност, не само в ранните, но и в по-късните етапи, са всякакви инфекции. Особено опасно е не обострянето на съществуващите инфекциозни заболявания, а тяхното заразяване по време на бременност. Инфекцията с някои от тях (например варицела и рубеола) може да доведе не само до замразена бременност, но и, най-лошото, фетални малформации. И тогава ще трябва да вземете решение за прекъсване на бременността... Именно инфекциите могат да причинят такова състояние като замразена бременност на по-късна дата.

Как да избегнем замразена бременност поради обостряне или инфекция с инфекциозно заболяване? Първо, трябва да погледнете медицинския картон на децата си или да попитате родителите си (ако самият не си спомняте) дали сте имали заболявания като рубеола и варицела в детството. Ако не, а освен това сте изложени на риск (работа с деца), за да се избегне инфекция с тях и в резултат на замразена бременност или спонтанен аборт, е по-добре да ги ваксинирате 3 месеца преди планирането на бременността. Ако имате ППИ (инфекции, предавани по полов път), първо трябва да се отървете от тях и едва след това да планирате бременност.

Но ако бременността дойде неочаквано, за да се избегне замръзване или спонтанен аборт, лекарят може да ви предпише антивирусен курс.

Без изключение всички жени, за да предотвратят замразена бременност и други неприятности, трябва да укрепят имунитета си по време на щастливото очакване на бебето. Има много начини, не е необходимо да се пият хранителни добавки и витамини. Правилната, питателна храна ще бъде достатъчна. По време на бременност имунитетът винаги намалява, това се дължи на производството на специален хормон - хорион гонадотропин, една от функциите на който е да предпази нероденото дете от имунната система на майка си. Без това тялото на майката възприема плода като „извънземен“ обект, който трябва да се изхвърли, ето друга възможна причина за замразена бременност.

Но въпреки това най-честата причина за замразена бременност са генетичните аномалии в плода. Самата природа не позволява на "болния" ембрион да се развива и настъпва замразена бременност. Като правило, ако това е причината за замразена бременност при жената, тогава има голяма вероятност това да не се повтори, ако самите родители са здрави.

Симптоми на замразена бременност и нейната диагноза

За съжаление, замразената бременност на ранен етап може да не се усети по никакъв начин. По-късно симптомите на замразена бременност при жената могат да бъдат спазми и зацапване. Обикновено това се случва в началото на отделянето на яйцеклетката, т.е. започване на спонтанен аборт.

Субективните симптоми на замразена бременност в ранен стадий могат също да включват рязко спиране на токсикозата (ако е била). Болезнеността на млечните жлези също може да премине и базалната температура може да намалее. Обикновено тези симптоми на замразена бременност не се пренебрегват от жената. Замразената бременност в късните етапи се характеризира с липсата на движения на бебето.

Има три начина за диагностициране на замразена бременност: вземете кръвен тест за hCG, отидете на преглед при гинеколог или направете ултразвук.

При замразена бременност нивото на hCG е по-ниско, отколкото би трябвало да бъде на този етап от бременността. Ултразвуковото сканиране не показва сърдечен ритъм на плода. И при гинекологичен преглед лекарят определя несъответствието между размера на матката и гестационната възраст.

Така че, ако подозирате, че сте пропуснали бременност, знайте, че симптомите са незначителен признак. Основното нещо са медицински доказателства, така да се каже... При такова явление като замразена бременност симптомите при различните жени могат да се различават или дори да липсват изобщо.

Обикновено замразената бременност завършва с "почистване" на маточната кухина в стационарни условия. Но в ранните етапи е възможно да се извърши вакуумна аспирация или да се предизвика спонтанен аборт с помощта на определени лекарства (под наблюдението на лекар). Понякога, със замразена бременност в ранните етапи, лекарите заемат изчакваща позиция, тоест очакват жената да спонтанно спонтанен аборт. И ако това не се случи в рамките на времето, посочено от лекаря или чрез ултразвук в матката, се диагностицират остатъците от яйцеклетката, тогава се извършва кюретаж (остъргване) на маточната кухина.

Бременност след замразена бременност

Лекарите препоръчват планиране на бременност след замразена бременност поне шест месеца по-късно. През това време, за да се предотвратят бъдещи случаи на пропусната бременност, се провежда лечение. Няма стандарт за лечение, всичко зависи от причината, която е причинила замразената бременност. Но абсолютно всеки е желателно да премине някои тестове и да се подложи на изпити..

На първо място, струва си да вземете цитонамазка за всички видове полово предавани инфекции чрез PCR, да вземете кръвен тест за определяне на нивото на хормоните в кръвта и да се подложите на ултразвуково изследване. Ако е необходимо, определете кариотипа (своя и партньора си), груповата съвместимост и други тестове и изследвания, както и се подложете на лечение, препоръчано от лекаря, въз основа на резултатите от всички изследвания като профилактика в бъдеще на замразена бременност.

Жена, която е преживяла състояние като замразена бременност, може изобщо да не се нуждае от лечение, ако всички резултати от теста са нормални. Както писахме по-рано, замразена бременност най-често се случва поради генетична грешка, която е малко вероятно да се случи отново... Но ако замразената бременност се е случила не за първи път, тогава лечението най-вероятно е необходимо така или иначе.

Най-добрата профилактика е здравословният начин на живот и редовните посещения при гинеколога и тогава едва ли ще бъдете застрашени от замразена бременност.

Замразена бременност - причини и лечение


Неразвиваща се бременност (пропуснат аборт, пропуснат аборт) означава смърт на ембрион (плод) без клинични признаци на спонтанен аборт. В структурата на репродуктивните загуби честотата на тази патология остава стабилна и възлиза на 10-20% от всички желани бременности..

Замразена бременност - причини

Причините за пропусната бременност са многобройни и често сложни. В ежедневната практика често е трудно да се установи специфичен фактор, довел до дадена патология, тъй като това е затруднено от тъканната мацерация след смъртта на плода, което усложнява техните генетични и морфологични изследвания..

Сред водещите етиологични фактори на неразвиващата се бременност трябва да се отбележи, на първо място, инфекциозна. Постоянството в ендометриума на бактериално-вирусна инфекция често допринася за засилване или поява на ендокринопатии при майката, придружено е от нарушения в системата на хемостазата и метаболитни промени в лигавицата на матката, което може да доведе до спиране на развитието на ембриона (плода).

Характеристика на етиологичната структура на възпалителните заболявания в момента са различни асоциации на микроорганизми, включително анаеробни бактерии, факултативни стрептококи, вируси. Това се дължи до известна степен на особеностите на имунния отговор на тялото на майката, при които пълното елиминиране на патогена от тялото е невъзможно..

Не всеки ембрион (плод), който влиза в контакт с инфекция, е задължително заразен; освен това степента на увреждането му е различна. Може да бъде причинено от микроорганизми, които имат определен тропизъм към някои тъкани, както и съдова недостатъчност поради възпаление на съдовете на плода или плацентата.

Замразена бременност - инфекции, водещи до смърт на плода

Спектърът от инфекциозни агенти, които могат да причинят ранна антенатална инфекция и последваща смърт на ембриона, следващият.

1. Някои видове опортюнистична флора - стрептококи, стафилококи, Е. coli, Klebsiella и др..

2. Вируси на рубеола, CMV, HSV, аденовирус 7, вирус Коксаки.

3. Микоплазма, хламидия, трепонема, микобактерии.

4. Най-простият - токсоплазма, плазмодий, гъби от рода Candida.

При вирусни и микоплазмени лезии възпалителните промени в децидуалната мембрана се комбинират с остри нарушения на кръвообращението в маточно-плацентарните артерии. При бактериални лезии възпалителните инфилтрати се откриват по-често в амниона, хориона и интервилното пространство. При наличие на инфекциозна патология при майката смъртта на ембриона (плода) се причинява от масивна възпалителна инфилтрация, както и микронекроза на мястото на директен контакт на хориона с майчините тъкани.

Доказана е тератогенната роля на инфекциозните заболявания при майката; тя е отговорна за 1 - 2% от всички тежки вродени аномалии в плода, които са несъвместими с живота. Дали наличието на инфекция е причина за антенатална смърт на ембриона (плода) и спонтанно прекъсване на бременността зависи от пътя на проникване на микроорганизмите, участието на плода и околоплодните мембрани в инфекцията, вида и вирулентността на микробите, броя на патогенните микроорганизми, продължителността на болестта на майката и други фактори..

Възходящият път на инфекция на ембриона (плода), преобладаващ през първия триместър на бременността, се дължи на опортюнистични бактерии, както и на микоплазми, хламидии, гъбички от рода Candida, херпес симплекс вирус. Предразполагащи фактори за развитието на възпалителния процес могат да бъдат истмично-цервикална недостатъчност, частично разкъсване на мембраните и някои инвазивни манипулации за оценка на състоянието на ембриона (плода): хориална биопсия, амниоцентеза и др..

Микроорганизмите проникват в маточната кухина от долните части на репродуктивната система, заразявайки околоплодните води, независимо дали тяхната цялост е нарушена или не. Плодът поглъща околоплодната течност или инфекцията се разпространява през околоплодните мембрани и по-нататък до плода, причинявайки увреждане на белите дробове, храносмилателния тракт и кожата, което от своя страна може да причини антенатална смърт на плода. Характерът и разпределението на възпалителните лезии на органи се определя главно от интензивния обмен на заразена околоплодна течност с дихателната, отделителната система на плода, както и неговия стомашно-чревен тракт..

Низходящият път на инфекция, като правило, започва от хронични огнища на възпаление във фалопиевите тръби и яйчниците и по-често се дължи на гонорейни и хламидиални инфекции. Възпалителните процеси в маточните придатъци допринасят за инфекцията на маргиналните синуси на плацентата с развитието на плацентарния хорионамнионит, което води до смесен тип увреждане на органите на плода и неговата антенатална смърт.

Вътрематочната смърт на плода може да бъде свързана не само с директния увреждащ ефект на инфекциозния агент, но и с неадекватното развитие на имунните реакции в плацентарната тъкан..

Замразена бременност - имунологични причини

Известно е, че регулирането на имунния отговор се извършва главно от Т-хелпери или CD4 лимфоцити. Съществуват две вещества от тези клетки - Тх тип 1 и Тх тип 2. Те се различават по секретираните цитокини. TX1 секретира интерферон гама, IL-2 и бета-TNF, а TX2 - IL-4, -5 и -10. алфа-TNF се секретира от двете субпопулации на клетките, но главно TX1. Цитокините са медиатори в развитието на възпалителни и имунни отговори в системата майка-плацента-плод. Цитокините, секретирани от Th, чрез механизъм за обратна връзка регулират функцията на тези клетки. Установено е, че TX2, който осигурява главно хуморални имунни отговори, благоприятства физиологичния ход на бременността. TX1, напротив, стимулира клетъчната връзка на имунитета и може да има абортивен ефект.

В ендометриума и децидуята има огромен брой клетки на имунната система, всички от които са способни да секретират цитокини. Нарушаването и прекратяването на развитието на бременността може да възникне в резултат на нарушен имунен отговор на антигени. В резултат на това феталното яйце става цел на клетъчната връзка на имунитета. Антигените, които активират макрофагите и лимфоцитите, най-вероятно са трофобластни антигени. Това се потвърждава от факта, че основните цитокини, секретирани от TX1, потискат развитието на ембриона, както и разпространението и нормалното развитие на трофобласта. Те въздействат върху ембриона както пряко, така и косвено, в зависимост от интензивността на секрецията и диференциацията на прицелната тъкан..

Имунната система може да доведе до загуба на плода чрез активиране на NK клетки и макрофаги. NK клетките участват пряко в лизиса на трофобласти. Активирането на макрофаги засилва производството и секрецията на цитокини, които действат върху ефекторни клетки, включително NK клетки. Цитокиновата каскада може да бъде предизвикана не само от инфекциозен агент, но и от ендогенни причини (хипоксия, хормони и др.).

Хромозомните аномалии при партньорите са може би единствената несъмнена причина за пропусната бременност. Смъртта на ембриона може да бъде причинена от патологичното развитие на зиготата, ембриона, плода или структурни аномалии в генетичната програма за развитието на плацентата. При наблюдения на спонтанни аборти, причинени от хромозомна патология, са много характерни различни нарушения в развитието на ембриона до пълното му отсъствие..

Замразена бременност - генетични причини

Хромозомните аберации играят специална роля в етиологията на пропусната бременност. По-голямата част от ембрионите с анормален кариотип умират през първите седмици на бременността. Така че, през първите 6-7 седмици от бременността, 60-75% от абортите имат анормален кариотип, на 12-47 седмици - 20-25%, 17-28 седмици - само 2-7%. Сред хромозомните аберации при аборти 45-55% са автозомни тризомии, 20-30% са монозомии 45X0, 15-20% са триплоидии и 5% са тетраплоидии..

Автозомната тризомия е отговорна за повече от половината от патологичните кариотипи. В този случай, като правило, ембрионът отсъства или има множество дефекти в развитието; хорионната кухина е празна и малка. Повечето автозомни тризомии са резултат от липсата на хромозомна дивергенция по време на първото митотично делене на яйцеклетката и честотата на това явление се увеличава с възрастта на майката. Трябва да се отбележи, че възрастта на майката не е определяща за други хромозомни аномалии, които причиняват прекъсване на бременността..

В 20-25% от случаите с патология на кариотипа се извършва монозомия. Монозомията X причинява аплазия на ембриона, от която често се запазва само остатъкът от пъпната връв, или запазеният ембрион е в състояние на изразена воднянка. При монозомия 98% от бременностите завършват със спонтанен аборт и само 2% при раждане със синдром на Търнър.

Триплоидията и тетраплоидията се срещат с умерена честота, но онези случаи на триплоидия, при които има двоен родителски компонент, обикновено водят до частично отклонение на пикочния мехур, което клинично се проявява по-късно при бременност.

Важна структурна патология на хромозомите е транслокацията (2-10%), която може да се предаде от един от родителите - балансиран носител. Трябва да се подозира балансирана (компенсирана) транслокация в случаите, когато съпрузите имат анамнеза за повтарящи се неразвиващи се бременности или спонтанни аборти. Сред другите видове нарушения на кариотипа - различни форми на мозайка, двойна тризомия и друга рядка патология.

Човешката хромозомна патология зависи не само от интензивността на мутационния процес, но и от ефективността на селекцията. Изборът отслабва с възрастта, така че аномалиите в развитието са по-чести.

Сред всички неразвиващи се бременности 60% се дължат на бластопатии и са свързани главно с хромозомни аномалии или малформации, причинени от неблагоприятни външни фактори. Бластопатиите, водещи до фетална смърт през първите седмици на бременността, се класифицират, както следва.

1. Аномалии в развитието на бластоциста, околоплодна кухина и жълтъчна торбичка.

2. Празна ембрионална торбичка поради аплазия или резорбция на ембриобласта (без амнион, амниотична педикула и жълтъчна торбичка).

3. Хипоплазия на околоплодната кухина с частично или пълно екстраамниално разположение на ембриона в целома.

4. Аплазия, хипоплазия или калцификация на жълтъчната торбичка.

5. Дефекти на близнаци: торакопаги, ишиопаги и др..

6. Неопределени ранни бластопатии: анормална бластоциста, пълна инверсия на топографски ембробласт.

Най-честите форми с груби хромозомни аномалии са празни ембрионални торбички, които се откриват в 14,9% от случаите. Празните торби се класифицират като малформации и се различават следните разновидности.

1. С рязко хипопластична амниотична кухина (със или без жълтъчна торбичка).

2. С липсата на ембриона, пъпната връв и жълтъчната торбичка.

3. С наличието на околоплодната мембрана, пъпната връв и жълтъчната торбичка (среща се в 80% от случаите).

В 9,3% от случаите настъпват промени, които засягат целия ембрион и по този начин водят до смъртта му.

Ембриопатиите се проявяват по-често с вродени дефекти, обикновено под формата на груби нарушения на развитието на ембриона. Част от ембриопатията обаче може да причини и вътрематочна смърт на ембриона (плода).

Замразена бременност - хормонални причини

Сред причините за неразвиваща се бременност трябва да се разграничат ендокринните фактори - нарушение на образуването и хипофункцията на жълтото тяло, свързано с дефицит на прогестерон и слаба децидуализация на ендометриалната строма. Непълната или слаба инвазия на цитотрофобласти в съседния ендометриум допринася за намаляване на броя и обема на гестационните промени в маточно-плацентарните артерии и намаляване на маточно-плацентарното кръвообращение. Последицата от това може да бъде смъртта на ембриона и отделянето на трофобласта..

Недостатъчността на първата вълна от цитотрофобластна инвазия често се комбинира с хромозомни аномалии, което е следствие от дефект в гена, отговорен за този процес, или нарушение на общата генетична програма за развитието на ембриона и плацентата.

Не всички ендокринни заболявания причиняват вътрематочна смърт на ембриона (плода). Хиперандрогенизмът (синдром на Stein-Leventhal, адреногенитален синдром), хипо- и хиперфункцията на щитовидната жлеза допринасят за недостатъчна подготовка на ендометриума за бременност и неадекватно имплантиране на яйцеклетката, което изисква специфична хормонална корекция. Често смъртта на ембриона (плода) настъпва, когато майката има захарен диабет, което диктува необходимостта от подготовка за планираната бременност.

Автоимунен фактор. APS е един от вариантите на автоимунни заболявания..

Антифосфолипидните антитела променят адхезивните характеристики на предимплантационната морула (заряд); засилват протромботичните механизми и десинхронизират процесите на фибринолиза и образуване на фибрин, което води до имплантационни дефекти и намаляване на дълбочината на децидуална инвазия на трофобласти. Антифосфолипидните антитела директно взаимодействат със синцитиотрофобласт и цитотрофобласт и инхибират междуклетъчното сливане на трофобластните клетки. В допълнение, антифосфолипидните антитела потискат производството на hCG и усилват тромботичните тенденции, като предоставят матрици за коагулационни реакции.

При автоимунни заболявания се наблюдават тежки реологични нарушения, водещи до образуване на ретроплацентен хематом и блокада на маточно-плацентарната и фетоплацентарната циркулация. Поради тромбоемболично увреждане на трофобласта и плацентата поради увреждане на съдови ендотелни клетки и тромбоцити е възможна смъртта на ембриона (плода).

Според литературата, без лечение, ембрионална / фетална смърт се наблюдава при 90-95% от жените с антифосфолипидни антитела.

Замразена бременност - причини за смърт на плода

Други фактори, водещи до вътрематочна смърт на ембриона (плода). Само 10% от случаите на преждевременно прекъсване на бременността са свързани със заболявания на майката, като остра инфекция. По-често хроничните инфекциозни заболявания на майката не водят до вътрематочна смърт на плода, а причиняват фетопатии, които допринасят за вътрематочна смърт под въздействието на други фактори. Сърдечните дефекти са много ясен пример в това отношение..

Ако преценим чувствителността на ембриона и плода към увреждащи фактори, тогава можем да кажем, че колкото по-кратък е гестационният период, толкова по-висока е тази чувствителност. Въпреки това, той намалява неравномерно по време на вътрематочното развитие. Има така наречените критични периоди по време на бременност, когато яйцеклетката, ембрионът, плодът са особено чувствителни към неблагоприятни фактори: период на имплантиране (7-12 дни), период на ембриогенеза (3-8 седмици), период на формиране на плацентата (до 12 седмици), периодът на формиране на най-важните функционални системи на плода (20-24 седмици).

Замразена бременност - последици

Патогенеза. Основният патогенетичен момент на неразвиваща се бременност е арестът, преди всичко, на FPC с продължаващата маточно-плацентарна циркулация. Съществуват следните патоморфологични процеси, характерни за неразвиващата се бременност.

1. Намаляване и спиране на ембриохориалната циркулация в комбинация с неволни промени в хорионните ворсинки. Граничното състояние между нарушена и неразвита бременност е липсата на червени кръвни клетки в лумена на отделно запазени съдове. Това показва несъмнената смърт на ембриона и пълното спиране на метаболитните процеси, необходими за развитието на бременността..

2. Прекратяване на КМП на фона на неволни промени в децидуалната тъкан.

3. Перифокална левкоцитно-фибринозна ексудативна реакция на ендометриума, причинена от наличието на мъртви елементи на яйцеклетката в маточната кухина. Неговата характеристика е изразен фибринозен компонент, поради което се случва биологичното „запазване“ на ембриотрофобластните остатъци.

При неразвиваща се бременност може да има феномен на „обратно развитие на ендометриума“, свързан с дългосрочно персистиране на жълтото тяло на яйчника в условия на постепенно отшумяваща хормонална активност на починалия плод.

Ендометриумът, съседен на зоната на местоположение на регресиращия фетален пикочен мехур, може да поддържа децидуална трансформация за известно време, но в по-голяма степен има нефункциониращ или хипопластичен вид. При пълна регресия на жълтото тяло може да започне съзряването на следващите фоликули в яйчника и тогава ендометриумът ще има признаци на ранен, среден или късен етап на фазата на пролиферация. Признаците на жлезиста кистозна хиперплазия на ендометриума свидетелстват за продължително персистиране на неразвита бременност.

След смъртта на ембриона и спиране на FPK, стените на съдовете се срутват, в лумена на капилярите на ворсинките се откриват еритроцити, отбелязват се хидропичен оток (вторичен) и фиброза на вилозната строма. Ако в съдовете на вилите няма еритроцити, тогава може да се приеме, че спирането на ембриоплацентарната циркулация е настъпило преди 4-5 гестационна седмица; ако преобладават ядрените еритроцити, тогава смъртта на ембриона е настъпила по време на циркулацията на жълтъка (5-9 седмици от бременността). Наличието на безядрени еритроцити показва нарушение на развитието на ембриона още на по-късен етап от бременността.

Замразена бременност - признаци

Клиника. Клиничен признак на неразвиваща се бременност е замъглена картина на субективни прояви на нарушения на бременността на фона на стабилизиране на размера на матката и тяхното несъответствие с периода на гравидарната аменорея. Матката може да бъде с нормални размери, може да бъде намалена, дори може да бъде увеличена, ако в кухината има хематом.

В този случай, като правило, hCG в кръвта на жената е на изключително ниско ниво или дори напълно липсва. Субективните признаци на бременност постепенно изчезват (въпреки че известно време след смъртта на ембриона или плода пациентът може да се чувства бременна), периодично се отбелязват зацапване на петна от гениталния тракт, коремна болка със спастичен характер.

Замразена бременност - диагноза

Диагностика. Диагнозата на неразвиваща се бременност се установява въз основа на данни от ултразвуково сканиране при липса на сърдечен ритъм на плода. С ултразвук се определят няколко варианта за неразвиваща се бременност.

Най-често срещаната е анембриония, т.е.отсъствието на ембрион в кухината на яйцеклетката след 7 седмици от бременността. Феталното яйце е по-малко, отколкото би трябвало да бъде за очакваната гестационна възраст, децидуята има прекъснат контур, ембрионът не се визуализира или феталното яйце е с размер според гестационната възраст, ембрионът може да бъде визуализиран, но много малък по размер и без сърдечен ритъм. Често се появява ретрохориален хематом. Ако изследването се извършва преди 8 седмици от бременността, то трябва да се повтори след 7 дни.

Друга ехографска картина на неразвиваща се бременност е „замразен плод“, при който се визуализират фетално яйце и ембрион с нормална форма и размер без признаци на фетална активност. По правило такива признаци са характерни за скорошната смърт на ембриона, която все още може да не е придружена от клинични признаци на заплашено прекратяване..

При по-дълъг престой на мъртвия ембрион в матката визуализацията на ембриона е невъзможна, няма признаци за жизнената му активност. Размерът на матката изостава от гестационната възраст, структурата на яйцеклетката е рязко променена - има деформация, размити контури и формата на яйцеклетката, наличие на множество свивания и отделни разпръснати ехо структури.

От особено значение е установяването на вариант на ехографската картина на неразвиваща се бременност, когато нормален плод може да има преходна брадикардия или синкопално отсъствие на сърдечен ритъм, следователно е необходимо наблюдение в продължение на няколко минути. Други признаци на фетална смърт са тежка липса на вода, както и увреждане на костите на черепа с припокриване на костни фрагменти един след друг.

Ултразвукът може да разкрие специална форма на неразвита бременност - многоплодна бременност в ранните етапи. Често при такива жени се наблюдава резорбция на единия от ембрионите с нормалното развитие на другия. По-често регресията на яйцеклетката настъпва според вида на анембрионията, по-рядко според вида на вътрематочната смърт на един от плодовете (с дихориални близнаци).

Диференциалната диагноза на неразвиваща се бременност трябва да се извършва с появата на спонтанен аборт и трофобластична болест.

Замразена бременност - резултатът

Неразвиващ се резултат от бременността. Смъртта на ембриона (плода) не винаги е придружена от бързо спонтанно експулсиране от матката. Липсата на каквито и да е пролиферативни и метаболитни процеси от страна на клетъчните и тъканните елементи на феталния пикочен мехур поради техните дълбоки дегенеративни и некробиотични промени се влошава от неотзивчивостта на матката, която не отхвърля мъртвия плод. Често се наблюдават случаи, когато мъртво оплодено яйце остава в матката за неопределено дълго време..

Към днешна дата причините за такова продължително удължаване на неразвита бременност и факторите, които определят патологичната инертност на матката, не са достатъчно ясни. Очевидно неотзивчивостта на матката може да бъде свързана със следните фактори.

1. Дълбока инвазия на хорионните ворсинки, осигуряваща плътно закрепване или истинско нарастване на формиращата плацента поради:

o повишена пролиферативна активност на инвазивния хорион в областта на мястото на плацентата;

o първоначална структурна и функционална непълноценност на ендометриума в зоната на имплантиране поради предишен кюретаж на матката;

o имплантиране на яйцеклетката на места с непълна гравидарна трансформация на лигавицата на матката.

2. Неадекватност на реакциите на имуноцелуларно отхвърляне на мъртвия фетален пикочен мехур. Развива се каскада от имуноклетъчни реакции, насочени към отхвърляне на "алогенната трансплантация", която е загубила всички имуноблокиращи фактори поради смъртта си. При определена генетична идентичност на съпрузите (роднински брак) биологичната съвместимост на майката и плода може да бъде толкова близка, че да определя състоянието на имунологична неотзивчивост на матката по отношение на мъртвия ембрион.

3. Маточна реактивност. Съкратителната хипофункция на миометриума може да се дължи на:

o биохимични дефекти в системата на ензимно-протеиновия метаболизъм;

o хронични възпалителни процеси в матката, когато не се образуват рецептори за свиване на вещества;

o липса на хормонална подкрепа от мъртвия плод и неразвиващата се плацента.

Най-често постепенно отхвърляне на мъртвата яйцеклетка се случва с помощта на фибринозно-левкоцитна ексудативна реакция в отговор на некротична тъкан. В хода на този процес, заедно с фибрин и левкоцити, трофобластни, тромбопластични вещества, еритроцитите се освобождават от ендометриалните съдове, което води до постоянно зацапване на кървави отделяния от матката. Тялото на матката става меко, тонусът на миометриума изчезва, шийката на матката се отваря леко. Всички признаци на бременност (цианоза на влагалището, шийката на матката) изчезват.

Замразена бременност - последиците от мъртъв ембрион в матката

При продължително (2-4 седмици или повече) присъствие на мъртъв ембрион в матката настъпва автолиза, развива се притокът на тромбопластични вещества в кръвния поток на пациента и синдром на DIC. Всичко това е рискът от развитие на тежко коагулопатично кървене при опит за прекъсване на бременност. Най-неблагоприятните условия на маточната хемостаза се наблюдават при пациенти, при които фазовите промени в хемокоагулацията са в състояние на хипокоагулация и се изразява хипотония на миометриума.

Трудностите, възникващи при отстраняване на мъртъв плод, могат да се дължат на предлежанието на хориона, плацентата, разположена в областта на вътрешната ос на матката. Преди кюретаж на матката е необходимо да се изследва състоянието на хемостатичната система (разширена коагулограма). В случай на установени нарушения (хиперагрегация, хиперкоагулация, синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация) е необходима коригираща терапия (прясно замразена плазма, HAES-стерил и други компоненти). Облекчаването на хемостазиологичните нарушения на нивото на съдово-тромбоцитната връзка се улеснява от използването на дицинон и АТФ. В следоперативния период е показана антитромбоцитна и антикоагулантна терапия (трентал, курантил, фраксипарин). Енергийният потенциал на матката се възстановява чрез назначаване на глюкоза, витамини, калциев хлорид в комбинация със спазмолитични лекарства.

Замразена бременност - лечение

Лечение. Задържането на мъртъв ембрион в маточната кухина представлява заплаха не само за здравето, но и за живота на жената и следователно изисква активна тактика. След като бъде диагностицирана пропусната бременност, дългосрочното консервативно лечение е рисковано.

След задълбочен преглед и подходящо обучение на жената (провеждане на мерки за лечение и превенция, насочени към намаляване на риска от развитие

усложнения), е необходимо да се прекъсне неразвиваща се бременност. През първия триместър на бременността:

1. Разширение на шийката на матката и аспирация с вакуум.

2. Подготовка на шийката на матката с простагландини или хидрофилни дилататори и вакуумна аспирация.

3. Използване на антипрогестагени в комбинация с простагландини.

През втория триместър на бременността:

1. Разширяване на шийката на матката и евакуация на продуктите от зачеването с предварителна подготовка на шийката на матката.

2. Терапевтичен аборт с използване на интра- и екстраамниотично приложение на простагландини или хипертонични средства.

3. Използването на антипрогестаген в комбинация с простагландин.

4. Изолирана употреба на простагландини.

Непосредствено по време на аборта или веднага след неговото завършване е необходимо ултразвуково сканиране, за да се гарантира, че части от плода и плацентата са напълно отстранени.

След отстраняване на яйцеклетката при неразвиваща се бременност, независимо от избрания метод за прекъсване, препоръчително е да се извърши комплексно противовъзпалително лечение, включително специфична антибактериална, имунокорективна и възстановителна терапия.

Всеки случай на неразвита бременност изисква задълбочен преглед във връзка с генетична, ендокринна, имунна и инфекциозна патология.

Замразена бременност - медицински мерки

Тактиките за управление на пациенти с неразвиваща се бременност в историята са както следва.

1. Идентифициране на патогенетични фактори на смъртта на ембриона (плода).

2. Елиминиране или отслабване на идентифицираните фактори извън и по време на бременност:

o скринингов преглед на пациенти, планиращи бременност, както и жени в ранна бременност за урогенитална инфекция;

o медицинско и генетично консултиране за идентифициране на високорискови групи за вродена и наследствена патология;

o диференцирана индивидуално подбрана хормонална терапия за ендокринната генеза на неразвиваща се бременност;

o определяне на автоимунни нарушения (определяне на лупус антикоагулант, анти-hCG, антикардиолипинови антитела и др.) и индивидуален подбор на антитромбоцитни средства и / или антикоагуланти и глюкокортикоиди под контрола на хемостазиограмите.

3. Нормализиране на психическото състояние на жената (успокоителни, промоция на здравословен начин на живот).

Повторната бременност се препоръчва при отстраняване на известните причини за смърт на ембриона (плода) и след провеждане на противовъзпалителна, възстановителна и хормонална терапия според показанията.

Бременност след замразена бременност

Тактиките за управление на пациента по време на последваща бременност са както следва.

1. Скрининг с използване на неинвазивни методи: ултразвук, анализ на маркери на серумните протеини алфа-фетопротеин, хорион гонадотропин в кръвта в най-информативен план.

2. По показания - инвазивна пренатална диагностика за определяне на хромозомни и редица моногенни заболявания на плода.

3. Провеждане на терапевтични и превантивни мерки, насочени към:

o премахване на инфекциозния процес, провеждане на специфична противовъзпалителна терапия в комбинация с имунокоректори;

o потискане на производството на автоантитела - интравенозно капене на гама-имуноглобулин, 25 ml през ден № 3;

o елиминиране на хемостазиологични нарушения - антитромбоцитни средства, директни антикоагуланти.

СПОНТЕН АБОРТ (спонтанен аборт)

Спонтанен аборт (спонтанен аборт) - спонтанен аборт, преди плодът да достигне жизнеспособна гестационна възраст.

Според дефиницията на СЗО абортът е спонтанно експулсиране или екстракция на ембрион или плод с тегло до 500 g, което съответства на гестационна възраст под 22 седмици.

O03 Спонтанен аборт.
O02.1 Неуспешен спонтанен аборт.
O20.0 Заплашен аборт.

Спонтанният аборт е най-честото усложнение на бременността. Честотата му варира от 10 до 20% от всички клинично диагностицирани бременности. Около 80% от тези загуби настъпват преди 12 гестационна седмица. При отчитане на бременността чрез определяне на нивото на hCG, честотата на загубите се увеличава до 31%, като 70% от тези аборти се случват преди времето, когато бременността може да бъде клинично призната. В структурата на спорадични ранни спонтанни аборти, 1/3 от бременностите се прекъсват преди 8 седмици от типа на анембриония.

Разграничават се клинични прояви:

· Заплашителен аборт;
· Започнал аборт;
· Аборт в ход (пълен и непълен);
NB.

Класификацията на спонтанните аборти, приета от СЗО, се различава малко от тази, използвана в Руската федерация, съчетавайки започнал спонтанен аборт и протичащ аборт в една група - неизбежен аборт (т.е. продължаването на бременността е невъзможно).

Водещ фактор в етиологията на спонтанния аборт е хромозомната патология, честотата на която достига 82–88%.

Най-честите варианти на хромозомна патология при ранни спонтанни аборти са автозомни тризомии (52%), X монозомия (19%), полиплоидия (22%). Други форми се отбелязват в 7% от случаите. В 80% от случаите първо настъпва смърт, а след това и експулсиране на яйцеклетката.

Вторият по важност етиологичен фактор е метроендометритът с различна етиология, който причинява възпалителни промени в лигавицата на матката и предотвратява нормалното имплантиране и развитие на яйцеклетката. Хроничен продуктивен ендометрит, по-често с автоимунен генезис, е отбелязан при 25% от така наречените репродуктивно здрави жени, които са прекъснали бременността чрез предизвикан аборт, при 63,3% от жените с повтарящ се спонтанен аборт и при 100% от жените с НБ.

Сред другите причини за спорадични ранни спонтанни аборти се различават анатомични, ендокринни, инфекциозни, имунологични фактори, които са по-склонни да причинят повтарящи се спонтанни аборти..

Възрастта е един от основните рискови фактори при здравите жени. Според данните, получени при анализа на резултатите от 1 милион бременности, във възрастовата група на жените от 20 до 30 години рискът от спонтанен аборт е 9-17%, на 35 години - 20%, на 40 години - 40%, на 45 години - 80%.

Паритет. Жените с анамнеза за две или повече бременности имат по-висок риск от спонтанен аборт в сравнение с новородени жени и този риск не зависи от възрастта.

История на спонтанен аборт. Рискът от спонтанен аборт се увеличава с броя на такива. При жени с анамнеза за един спонтанен аборт рискът е 18-20%, след два спонтанни аборта достига 30%, след три спонтанни аборта - 43%. За сравнение: рискът от спонтанен аборт при жена, чиято предишна бременност е приключила успешно е 5%.

Пушене. Консумирането на повече от 10 цигари на ден увеличава риска от спонтанен аборт през първия триместър на бременността. Тези данни са най-разкриващи при анализа на спонтанен аборт при жени с нормален набор от хромозоми..

Използването на нестероидни противовъзпалителни лекарства в периода, предхождащ зачеването. Получени са данни, показващи отрицателния ефект на инхибирането на синтеза на PG върху успеха на имплантацията. При употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства в периода преди зачеването и в ранните етапи на бременността честотата на спонтанните аборти е 25% в сравнение с 15% при жените, които не са получавали лекарства от тази група.

Треска (хипертермия). Повишаването на телесната температура над 37,7 ° C води до увеличаване на честотата на ранния спонтанен аборт.

Травма, включително инвазивни методи за пренатална диагностика (хориоцентеза, амниоцентеза, кордоцентеза) - рискът е 3-5%.

Пиенето на кофеин. При дневен прием на повече от 100 mg кофеин (4-5 чаши кафе) рискът от ранни спонтанни аборти значително се увеличава и тази тенденция е валидна за плод с нормален кариотип.

Излагането на тератогени (инфекциозни агенти, токсични вещества, лекарства с тератогенен ефект) също служи като рисков фактор за спонтанен аборт.

Дефицит на фолиева киселина. Когато концентрацията на фолиева киселина в кръвния серум е под 2,19 ng / ml (4,9 nmol / L), рискът от спонтанен аборт значително се увеличава от 6 до 12 гестационна седмица, което е свързано с по-висока честота на формиране на анормален кариотип на плода.

Хормоналните нарушения, тромбофилните състояния са по-скоро причини за не епизодични, а обичайни спонтанни аборти, чиято основна причина е дефектната лутеална фаза.

Според многобройни публикации от 12 до 25% от бременностите след IVF завършват със спонтанен аборт..

КЛИНИЧНА КАРТИНА И ДИАГНОСТИКА

По принцип пациентите се оплакват от кървави отделяния от гениталния тракт, болки в долната част на корема и кръста със забавена менструация.

В зависимост от клиничната симптоматика се различават заплашващ спонтанен аборт, започнал, аборт в ход (непълен или пълен) и NB.

Заплашеният аборт се проявява чрез дърпане на болки в долната част на корема и кръста, може да има оскъдни кървави отделяния от гениталния тракт. Тонусът на матката е повишен, шийката на матката не е съкратена, вътрешният фаринкс е затворен, тялото на матката съответства на гестационната възраст. Ултразвукът регистрира сърдечния ритъм на плода.

С началото на аборта болката и кървенето от влагалището са по-изразени, цервикалният канал е леко отворен.

При аборт в хода се определят редовни схващащи контракции на миометриума. Размерът на матката е по-малък от очакваната продължителност на бременността, в по-късните етапи на бременността ОМ може да изтече. Вътрешният и външният фаринкс са отворени, елементите на яйцеклетката са в цервикалния канал или във влагалището. Кървавото отделяне може да бъде с различна интензивност, по-често обилно.

Непълният аборт е състояние, свързано със забавяне в маточната кухина на елементите на яйцеклетката.

Липсата на пълно свиване на матката и затварянето на нейната кухина води до продължаващо кървене, което в някои случаи е причина за голяма загуба на кръв и хиповолемичен шок.

По-често непълен аборт се наблюдава след 12 седмици от бременността в случая, когато спонтанният аборт започва с изливането на ОС. При бимануален преглед матката е по-малка от очакваната гестационна възраст, обилно е кърваво отделяне от цервикалния канал, с помощта на ултразвук в маточната кухина се определят остатъците от яйцеклетката, през II триместър - остатъците от плацентарната тъкан.

Пълният аборт е по-често в края на бременността. Оплодената яйцеклетка излиза напълно от маточната кухина.

Матката се свива, кървенето спира. При бимануален преглед матката е добре контурирана, по-малка от гестационната възраст, цервикалният канал може да бъде затворен. При пълен спонтанен аборт се използва ултразвук за определяне на затворената маточна кухина. Възможно е да има леко зацапване.

Инфектираният аборт е състояние, придружено от висока температура, студени тръпки, неразположение, болки в долната част на корема, кървави, понякога гнойни отделяния от гениталния тракт. При физикален преглед се определят тахикардия, тахипнея, предизвикателство на мускулите на предната коремна стена, при бимануален преглед - болезнена, мека консистенция на матката; цервикалният канал е разширен.

С инфектиран аборт (със смесени бактериални вирусни инфекции и автоимунни нарушения при жени с повтарящ се спонтанен аборт, влошен от антенатална фетална смърт от акушерска история, повтарящи се генитални инфекции), интравенозни имуноглобулини (50-100 ml 10% разтвор на гамимун 5%, 50-100 ml octagama © и др.). Извършва се и екстракорпорална терапия (плазмафереза, каскадна плазмена филтрация), която се състои във физикохимично пречистване на кръвта (отстраняване на патогенни автоантитела и циркулиращи имунни комплекси). Използването на каскадна плазмена филтрация предполага детоксикация без отстраняване на плазма. При липса на лечение е възможно генерализиране на инфекцията под формата на салпингит, локален или дифузен перитонит, септицемия.

Неразвиваща се бременност (антенатална фетална смърт) - смърт на ембрион или плод по време на бременност по-малко от 22 седмици при липса на експулсиране на елементи на яйцеклетката от маточната кухина и често без признаци на заплаха от прекъсване. За диагностициране се извършва ултразвуково сканиране. Тактиката на аборта се избира в зависимост от гестационната възраст. Трябва да се отбележи, че антенаталната фетална смърт често е придружена от нарушения на хемостатичната система и инфекциозни усложнения (вж. Главата "Неразвиваща се бременност").

При диагностицирането на кървене и разработването на тактики за управление през първия триместър на бременността определяща роля играе оценката на скоростта и обема на кръвозагубата..

При ултразвук се разглеждат неблагоприятни признаци по отношение на развитието на яйцеклетката по време на маточна бременност:

· Липса на сърдечен ритъм на ембрион с CTE повече от 5 mm;

Липсата на ембрион с размера на яйцеклетката, измерен в три ортогонални равнини, повече от 25 mm при трансабдоминално сканиране и повече от 18 mm при трансвагинално сканиране.

Допълнителните ултразвукови признаци, показващи лош резултат от бременността, включват:

• необичайна жълтъчна торбичка, която не съответства на гестационната възраст (повече), с неправилна форма, изместена в периферията или калцирана;

· Сърдечната честота на ембриона е по-малка от 100 на минута в периода 5-7 седмици;

Големи размери на ретрохориален хематом (повече от 25% от повърхността на яйцеклетката).

Спонтанният аборт трябва да се разграничава от доброкачествените и злокачествените заболявания на шийката на матката или влагалището. По време на бременност е възможно кърваво отделяне от ектропиона. За да се изключат заболявания на шийката на матката, се прави внимателен преглед в огледалата, ако е необходимо, колпоскопия и / или биопсия.

Кървавото отделяне по време на спонтанен аборт се различава от тези по време на ановулаторния цикъл, които често се наблюдават при забавяне на менструацията. Няма симптоми на бременност, тестът за hCG b-субединица е отрицателен. При бимануален преглед матката е с нормални размери, не е омекотена, шийката на матката е плътна, не е цианотична. Историята може да има подобни менструални нарушения.

Диференциална диагноза се извършва и с кистозен дрейф и извънматочна бременност.

При кистозен дрейф 50% от жените могат да имат характерно отделяне под формата на мехурчета; матката може да е по-дълга от очакваната бременност. Характерна картина с ултразвук.

При извънматочна бременност жените могат да се оплакват от зацапване, двустранна или генерализирана болка; припадък (хиповолемия), чувство на натиск върху ректума или пикочния мехур, b-hCG тестът не е необичайно. При бимануален преглед има болка при движение зад шийката на матката. Матката е по-малка, отколкото би трябвало да бъде по време на очакваната бременност.

Можете да палпирате удебелената фалопиева тръба, често изпъкнали от блудовете. С ултразвук във фалопиевата тръба е възможно да се определи яйцеклетката, когато се разкъса, да се открие натрупване на кръв в коремната кухина. За изясняване на диагнозата е показана пункция на коремната кухина през задния форникс на влагалището или диагностична лапароскопия.

Пример за формулировка на диагноза

Бременност 6 седмици. Започващ спонтанен аборт.

Целта на лечението при заплаха от прекъсване на бременността е да се отпусне матката, да се спре кървенето и да се удължи бременността, ако в матката има жизнеспособен ембрион или плод.

В САЩ, западноевропейските страни, заплашен спонтанен аборт до 12 седмици не се лекува, като се има предвид, че 80% от тези спонтанни аборти са "естествен подбор" (генетични дефекти, хромозомни отклонения).

В Руската федерация обикновено се приема различна тактика за управление на бременни жени със заплаха от спонтанен аборт. С тази патология се предписва почивка в леглото (физическа и сексуална почивка), пълноценна диета, гестагени, витамин Е, метилксантини, а като симптоматично лечение - спазмолитични лекарства (дротаверин, супозитории с папаверин), билкови успокоителни (отвара от майчина трева, валериана).

Олигопептидите, полиненаситените мастни киселини трябва да бъдат включени в диетата на бременна жена.

Хормоналната терапия включва естествен микронизиран прогестерон 200 300 mg / ден (за предпочитане) или дидрогестерон 10 mg два пъти дневно, витамин Е 400 IU / ден.

Drotaverin се предписва при тежки болезнени усещания интрамускулно 40 mg (2 ml) 2-3 пъти дневно, последвано от преминаване към перорално приложение от 3 до 6 таблетки дневно (40 mg в 1 таблетка).

Метилксантини - пентоксифилин (7 mg / kg телесно тегло на ден). Супозиториите с папаверин 20-40 mg два пъти дневно се използват ректално.

Подходите за лечение на заплахата от прекъсване на бременността са коренно различни в Руската федерация и в чужбина. Повечето чуждестранни автори настояват за нецелесъобразността на поддържането на бременността за период под 12 седмици.

Трябва да се отбележи, че ефектът от използването на всяка терапия - медикаменти (спазмолитици, прогестерон, магнезиеви препарати и др.) И нелекарствени (защитен режим) - не е доказан при рандомизирани многоцентрови проучвания..

Предписването на кървави изписвания на бременни жени агенти, които влияят на хемостазата (етамизилат, викасол ©, транексамова киселина, аминокапронова киселина и други лекарства), няма основание и доказани клинични ефекти поради факта, че кървенето по време на спонтанни аборти се дължи на отделяне на хорион (ранна плацента) а не нарушения на коагулацията. Напротив, задачата на лекаря е да предотврати загубата на кръв, водеща до нарушения на хемостазата..

При постъпване в болницата трябва да се направи кръвен тест, да се определи кръвната група и ресуспендирането.

При непълен аборт често се наблюдава обилно кървене, при което е необходима спешна помощ - незабавно инструментално отстраняване на остатъците от яйцеклетката и кюретаж на стените на маточната кухина. Изпразването на матката е по-щадящо (за предпочитане е вакуум аспирация).

Поради факта, че окситоцинът може да има антидиуретичен ефект, след изпразване на матката и спиране на кървенето, приложението на големи дози окситоцин трябва да бъде прекратено.

По време и след операцията е препоръчително да се прилага интравенозно изотоничен разтвор на натриев хлорид с окситоцин (30 U на 1000 ml разтвор) със скорост 200 ml / h (в ранните етапи на бременността матката е по-малко чувствителна към окситоцин). Те също така провеждат антибактериална терапия, ако е необходимо, лечение на пост-хеморагична анемия. Анти-резус имуноглобулин се прилага на жени с Rh-отрицателна кръв.

Препоръчително е да се контролира състоянието на матката чрез ултразвук.

При пълен аборт по време на бременност по-малко от 14-16 седмици е препоръчително да се направи ултразвуково сканиране и, ако е необходимо, кюретаж на стените на матката, тъй като има голяма вероятност да се намерят части от яйцеклетката и децидуалната тъкан в маточната кухина. На по-късна дата, при добре свита матка, кюретаж не се извършва.

Препоръчително е да се предпише антибиотична терапия, да се лекува анемия по показания и да се прилага антирезусен имуноглобулин при жени с Rh-отрицателна кръв.

Хирургичното лечение на НБ е представено в глава "Неразвиваща се бременност".

Следоперативно лечение

В следоперативния период се препоръчва профилактична антибиотична терапия..

При жени с анамнеза за ПИД (ендометрит, салпингит, оофорит, тубоовариален абсцес, пелвиоперитонит), антибиотичната терапия трябва да продължи 5-7 дни.

При Rh-отрицателни жени (по време на бременност от Rh-положителен партньор), през първите 72 часа след вакуумна аспирация или кюретаж по време на бременност в продължение на 7 седмици и при липса на Rh-AT, Rh имунизацията се предотвратява чрез прилагането на анти-резус имуноглобулин в доза от 300 μg (интрамускулно).

Няма специфични методи за предотвратяване на спорадичен спонтанен аборт. За профилактика на дефекти на нервната тръба, които частично водят до ранни спонтанни аборти, се препоръчва да се предписва фолиева киселина 2-3 менструални цикъла преди зачеването и през първите 12 седмици от бременността в дневна доза от 0,4 mg. Ако жената има анамнеза за дефекти на невралната тръба на плода по време на предходна бременност, профилактичната доза трябва да се увеличи до 4 mg / ден.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА

Жените трябва да бъдат информирани за необходимостта от посещение на лекар по време на бременност, ако се появи болка в долната част на корема, кръста или кървене от гениталния тракт.

След остъргване на маточната кухина или вакуумна аспирация се препоръчва да се изключи използването на тампони и да се въздържате от полов акт в продължение на 2 седмици.

Планирането на следващата бременност се препоръчва не по-рано от 3 месеца по-късно и следователно се дават препоръки за контрацепция за три менструални цикъла.

По правило прогнозата е благоприятна. След един спонтанен спонтанен аборт рискът от загуба на следващата бременност нараства леко и достига 18–20% в сравнение с 15% при липса на анамнези за спонтанни аборти. При наличие на два последователни спонтанни аборта на бременността се препоръчва да се направи преглед преди желаната бременност, за да се установят причините за спонтанен аборт при тази семейна двойка..