За много жени замразената бременност на 8 седмици е силен шок и симптомите на това състояние са много типични. С други думи, неуспешната майка интуитивно усеща, че нещо не е наред и в повечето случаи отива на лекар. Възможно ли е независимо да се определи сърдечният арест на плода през първия триместър и какви последици от ST могат да очакват жената?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg "alt =" причини и симптоми на замразена бременност "width =" 660 "height =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Замразена бременност - какво е това?

Първият триместър на бременността е най-важен, тъй като през този период органите на бебето са положени. Но той е и най-непредсказуемият. Не напразно на бъдещите майки се препоръчва да се грижат за себе си рано и да следят здравето си особено внимателно. Случва се обаче плодът да спре да се развива..

ZB е патологично състояние, което означава, че бременността се е развивала. Колко често се случва това и кога? Според статистиката, ST най-често се появяват през първите няколко седмици..

Процент на случаите на ST по седмица:

 1. В ранните етапи, т.е. през първия триместър - 25% -30% от спирането на по-нататъшното развитие на ембриона се случва преди 9 седмици. Най-уязвимите периоди са 3-4 и 8 седмици..
 2. 10% - 15% падат на късни дати - от 16-та до 20-та седмица.

Процентът на ZB към възрастови категории жени:

 1. 15% - 20-25 години
 2. 25% - над 35 години
 3. 50% - над 40 години

Това се дължи на факта, че с възрастта тялото на жената синтезира по-малко прогестерон и най-честата причина за ZD е неговото намаляване. Този хормон взема активно участие както в процеса на зачеване, така и в процеса на полагане и формиране на тъкани и органи на плода..

Защо плодът замръзва

Защо възниква ST? Понякога причините не са ясни, но има определен списък от фактори, които могат да имат отрицателно въздействие върху неговия ход:

 1. Генетичните сривове са може би една от най-честите причини за ST. Генетично обусловените патологии могат да доведат до доста опасни малформации, често несъвместими с живота. Причините за хромозомните аберации се наричат ​​възраст над 35 години, тютюнопушене, лъчение и т.н. Такива нарушения водят до забавяне на физическото и психическото развитие, нарушена координация, патологии на вътрешните органи. Децата с тежки генетични дефекти често не доживяват своята втора година.
 2. Инфекцията в ранните стадии - вирусни заболявания и генитални инфекции, които включват рубеола, цитомегаловирус, уреаплазма, хламидия и обща ARVI, водят до избледняване. Те влияят негативно на плода, влошават връзката между него и майката. Възпалителните процеси в матката пречат на нормалното имплантиране на яйцеклетката. Ако бременна жена се зарази в края на бременността, тя може да роди бебе, което е получило вътрематочна инфекция. Ранната фетална инфекция води до тежки малформации.
 3. Хормонален статус - всички бременни жени, както и жени, които планират да заченат дете, трябва да бъдат тествани, за да се определи хормоналния фон. Това включва андрогени - полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и др. Нарушенията на нивото на тези конкретни хормони могат да доведат до регресия на развитието на ембриона.
 4. Автоимунните патологии могат да доведат до изместване на детето като чужд агент.
 5. Освен това неправилният начин на живот - пушене, пиене на алкохол по време на бременност, ненормална почивка и сън, прием на лекарства, твърде енергична физическа активност, некачествена диета също може да доведе до регресия на бременността.

Повече за причините можете да прочетете в статията: Защо бременността спира да се развива

Знаци и симптоми

Как да разпознаем първите признаци на регресираща бременност? Всяка нормална бременност има свои собствени симптоми, въпреки факта, че не е болест. Бъдещата майка се притеснява от умора, сънливост, гадене, повишена чувствителност на млечните жлези. Но не всеки успява да почувства симптоми на ST в ранните етапи без допълнителна диагностика..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg "alt =" замразена бременност "width =" 660 "height =" 495 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / Zamershaya-beremennost - 300x225.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Косвените признаци на ST включват:

 • дърпаща болка в долната част на гърба или долната част на корема;
 • кървави, а понякога дори гнойни секрети;
 • повръщането и гаденето изчезват;
 • намаляване на базалната температура и след няколко дни рязкото й повишаване.

При ZB в по-късните етапи може да няма треперене, да се появят схващащи болки, могат да се появят кървави отделяния. Но преди да се изплашите с мисли за ST, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар за точна диагноза и квалифицирана помощ.

Важно! Не използвайте форумите на мама за диагностика, както и отзиви в различни интернет ресурси. Доста често подозрителните жени се навиват и в резултат на нервно напрежение бременността наистина спира развитието си.

Температура при ZB

Базалната температура определя хода на бременността. Това е първият признак, който се променя както по време на имплантацията, така и когато плодът замръзне. При нормална бременност базалната температура може да достигне 38 ° C, докато при замразена след два дни тя започва да намалява и достига 36 ° C.

Трябва да се помни, че ниската базална температура не винаги показва замръзване, но може да означава заплаха. Ако спирането на развитието на ембриона не бъде диагностицирано навреме, започва възпалителен процес в съседните тъкани и температурата, не само базална, но и обща, рязко се повишава до фебрилни цифри - започва треска.

Матка с фетално замразяване

Възможно ли е да се разпознае ST чрез палпация? Факт е, че е много трудно сами да усетите промените в матката. Разбира се, тя преминава през поредица от трансформации по време на бременност или нейното избледняване..

Гърда със замразена бременност

В ранните етапи на бременността гърдата може да е по-чувствителна, а по-късно тя се увеличава по размер. При ZB чувствителността на млечните жлези намалява и по-късно изчезва съвсем, става груба, болезнена и има излишно отделяне.

Като се имат предвид тези симптоми, може да се подозира регресивно развитие на плода, но това все още е ненадежден признак..

Гадене със замразена бременност

Как да се определи ST по симптоми на токсикоза? По време на нормална бременност, особено в ранните етапи, жената може да бъде обезпокоена от гадене и повръщане. Но можете ли да се почувствате зле, когато замръзвате? Възможно е обаче гаденето обикновено да изчезне. Чувствителността към различни миризми също изчезва. В случай на избледняване, гаденето може да се появи като симптом на интоксикация поради възпалителния процес.

Трябва да се помни, че при нормална бременност е възможно и рязко намаляване на токсикозата, поради което трябва да се вземат предвид и други симптоми.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg "alt =" гадене при замразена бременност " width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg 660w, https: // dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Изписване по време на замразена бременност

По време на бременност белезникавите или сиренести секрети може да са нормални и да не са признак на патологични процеси. Но какви секрети могат да показват заплаха със ST?

По принцип това е мазнина или кръв, която прилича на менструация. Понякога кървенето е придружено от силна болка в долната част на корема. При наличие на такива симптоми е необходимо незабавно да се консултирате с лекар, тъй като това състояние може да показва, че бременността се развива, но, уви, извънматочна.

Как да диагностицираме замръзване на плода

У дома може да бъде доста трудно да се определи ST, следователно всички бременни жени, започващи от 3-4 седмици, трябва да се подложат на редица диагностични мерки:

 1. Гинекологичен преглед.
 2. Ултразвукова диагностика.
 3. Взимане на тестове за инфекции и определяне на хормонален статус.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg "alt =" anembryony "width =" 660 " височина = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/maxresdefault-1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Първата стъпка е консултация със специалист; при преглед лекарят може да предложи бременност и да изпрати за допълнителни изследвания. При ST могат да бъдат открити такива отклонения:

 1. Липсата на сърдечен ритъм или ембрион според резултатите от ултразвук е най-важната и най-точна диагностична опция.
 2. Нисък растеж на β-hCG - обикновено β-hCG трябва да се удвои почти за два дни, отклоненията от нормата показват нарушения на хода на бременността.
 3. В допълнение, наличието на такова състояние се потвърждава от непреки симптоми: спад на базалната температура, спиране на токсикозата, патологично отделяне от влагалището.

Последиците от замразена бременност

За съжаление, ST не е толкова рядък, колкото бихме искали, и множество случаи имат негативни последици за живота и репродуктивното здраве на жената..

Рискът от това състояние е, че може да доведе до инфекциозни и възпалителни процеси в маточната кухина, които завършват с трудности при зачеването или дори безплодие. След ZB хормоналният фон може да се обърка, което също води до определени трудности. Емоционалният статус на жената обаче страда най-много..

Това е труден случай за всеки, но все пак повечето жени могат да забременеят отново, да носят и да раждат здраво бебе. Прочетете за това как да преминете през труден период в нашата статия..

Изписване след прочистване за ST

Всички жени с такава диагноза незабавно се хоспитализират в гинекологичното отделение и получават необходимото лечение. Накратко това е медицински аборт, по-късно - хирургическа интервенция под формата на кюретаж.

Ако плодът замръзне след 5 седмици от развитието, четкането е по-надеждно. В наши дни вместо кюретаж все по-често се извършва вакуумна аспирация - по-малко травматичен метод за отстраняване на плода от матката.

Как протича фазата на възстановяване и колко дълго ще останете в болницата? След почистване следоперативният период е доста лесен. Жената трябва да бъде в болница за не повече от 5-7 дни, в някои случаи тя е изписана на същия ден. Болката не трае дълго, зацапването след операция в продължение на 10-14 дни е нормално. Отнема известно време, докато хормоналната сфера се върне към нормалния си ход. Това обикновено отнема няколко месеца. И след нормализирането и възстановяването на тялото, една жена може да се опита отново да забременее.

Необходими прегледи след регресивна бременност

Последиците от ST могат да бъдат много отрицателни, особено ако не се повтарят за първи път. Следователно след ST е необходимо да се изследват напълно и да се преминат необходимите тестове. Задължителен е хистологичен анализ на ембриона след отстраняването му от матката. Именно това проучване ще посочи най-точно причината за избледняването..

Може ли това да се предотврати?

Пропусната бременност почти винаги води до разстройство на емоционалното състояние, следователно, на първо място, жената трябва да си почине, да се възстанови и да запази позитивно отношение. Всичко зависи от здравословното състояние и желанието.

Трябва да се помни, че регресивната бременност не трябва да се повтаря. За съжаление не винаги е възможно да се намери причината за спиране на развитието на плода, но ако всички необходими изследвания се извършат преди зачеването, тогава тази ситуация може да бъде избегната.

Признаци на замразена бременност в ранните етапи

Според официалната статистика 15% от всички бременности завършват със замразена диагноза. И колкото по-възрастна е жената, толкова по-голям е рискът плодът да умре в утробата. Например при 45-годишни жени тази патология се среща в 50% от случаите, докато при жените на 20-годишна възраст този показател се поддържа на 10%. Веднага трябва да се отбележи, че в 90% от случаите след замразена бременност следващата преминава добре и се раждат здрави бебета. Следователно, ако се е случило нещо подобно, е необходимо, колкото и трудно да е, да съберете смелост, да се подложите на рехабилитация и преглед, за да установите причините за неблагоприятния изход от бременността. И не само да ги установи, но и да ги премахне.

Според официалната статистика 15% от всички бременности завършват със замразена диагноза. И колкото по-възрастна е жената, толкова по-голям е рискът плодът да умре в утробата. Например при 45-годишни жени тази патология се среща в 50% от случаите, докато при жените на 20-годишна възраст този показател се поддържа на 10%. Веднага трябва да се отбележи, че в 90% от случаите след замразена бременност следващата преминава добре и се раждат здрави бебета. Следователно, ако се е случило нещо подобно, е необходимо, колкото и трудно да е, да съберете смелост, да се подложите на рехабилитация и преглед, за да установите причините за неблагоприятния изход от бременността. И не само да ги установи, но и да ги премахне.

В медицината замразена бременност се нарича прекратяване на развитието на плода и смъртта му до 28 седмици. Повечето пропуснати бременности настъпват през първите 14 седмици, така че лекарите ви съветват особено да слушате тялото си по това време. И все още има най-опасните периоди по отношение на появата на тази патология. Те включват 3-4, 8-10, 13-14 седмици от бременността. Това се дължи на особеностите на развитието на плода..

Има доста причини за замразена бременност. Най-честите са вродени аномалии на плода и така наречените "генетични сривове", латентни инфекции при жените (особено тези, които се предават по полов път), влошаване на околната среда и дори лоши навици (като тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотици).

За да определите замразена бременност в ранните етапи, трябва да имате информация за това кои са признаците на това състояние.

В повечето случаи кафяво или червено вагинално течение е първият предупредителен знак. В този случай жената може абсолютно да не чувства болка. В случай на изписване е необходимо спешно да се обадите на лекаря и да го информирате за случващото се. Ако подходящият преглед (ултразвук) потвърди, че плодът е умрял, жената се поставя в болница, където се извършват изследвания, предписва се медикаментозно лечение (антибиотична терапия) и се почиства маточната кухина. След това се предписва друг курс на антибиотична терапия..

Замразяване на ранна бременност: причини, симптоми, кюретаж, последици

Всяка жена иска да опита ролята на майка. За съжаление дори успешното зачеване не винаги завършва с доставка. Доста често лекарите диагностицират замразена бременност в ранните етапи. Причините за тази патология са различни и всяка жена трябва да ги знае..

Медицинско свидетелство

Под замразена бременност е обичайно да се разбира вътрематочна фетална смърт, която се проявява със съответните признаци. Патологията се появява преди 28-та седмица, но най-често се появява в ранните етапи (преди 16-та седмица). Първите 2 месеца след зачеването се считат за особено опасен период, когато се залагат ембрионалните органи и плацентата все още не е имала време да се образува.

Има 3 вида замразена бременност:

 1. Анембриония (празно фетално яйце се вижда на ултразвук).
 2. Смъртта на ембриона (ултразвуковото изследване позволява да се установи, че ембрионът е бил жив, но умрял).
 3. Многоплодна бременност, последвана от смъртта на един от ембрионите.

Замразената бременност е доста често срещана и представлява 40 до 80% от всички случаи на спонтанен аборт. С него могат да се сблъскат всички жени, но вероятността за появата му се увеличава с възрастта..

Защо плодът замръзва в началото на бременността?

Въпреки постоянното развитие на медицината, лекарите не винаги са в състояние да обяснят причината за вътрематочна смърт на дете. Има голям брой фактори, които могат да деактивират естествения механизъм на размножаване. Освен това ситуацията се усложнява от кратък период на бременност. На този етап ембрионът или се справя с влиянието на агресивни фактори и оцелява или умира.

По-долу ще разгледаме основните причини, поради които пропусната бременност настъпва в ранните етапи..

 1. Генетични нарушения. Те могат да се наследят или да се появят за първи път, под въздействието на агресивни фактори.
 2. Възраст. Рискът от замръзване нараства експоненциално с възрастта. При жени, които са преминали 40-годишна възраст, спонтанен аборт се случва в една трета от случаите. След цитологично изследване се установяват генетични аномалии в ембриона.
 3. Инфекциозни лезии. Наличието на инфекции при жената е една от честите причини за пропусната бременност в ранните етапи. Ето защо, гинеколозите препоръчват на етапа на планиране да се подложи на цялостен преглед на тялото, ако е необходимо, също лечение. Особено внимание трябва да се обърне на латентни форми на инфекции (вирус на Epstein-Barr, цитомегаловирус и др.).
 4. Хормонален дисбаланс. Известно е, че дефицитът на хормона прогестерон в кръвта на жената води до избледняване. Ако е възможно своевременно да се идентифицира отклонението и да се вземат мерки за отстраняването му (лекарствена терапия), рискът от прекъсване се намалява.
 5. Метаболитно заболяване. Висока вероятност от спонтанен аборт се наблюдава при жени със затлъстяване, некомпенсиран диабет, СПКЯ.
 6. Аномалии на матката. Говорим за полипи, миома, вродени малформации, сраствания. Хирургия, необходима за възстановяване на репродуктивната функция.
 7. Тромбофилия. Нарушаването на процеса на съсирване на кръвта, което е наследствено, също може да бъде причина за замразена бременност в ранните етапи.

Вътрематочна смърт на плода може да настъпи дори след ин витро. Процесите, които се случват в женското тяло след въвеждането на ембриона в матката, съвременната медицина не е в състояние да контролира напълно. В случай на IVF, причината за избледняване може да бъде стрес и нервно напрежение, зависимости и неактивен начин на живот. За да избегнете този проблем, е необходимо внимателно да планирате предстоящата бременност и, ако е възможно, да изключите всички рискови фактори..

Първи симптоми

Смъртта на плода може да се определи чрез наблюдение на естеството на вагинално течение, токсикоза, графика на базалната температура. Това са косвени признаци за пропусната бременност в ранните етапи. Присъствието им обаче е сигнал за незабавна медицинска помощ..

Въпреки смъртта на плода, за известно време яйцеклетката остава в маточната кухина. През първите 1-2 дни отделянето обикновено има белезникав цвят, не се откроява в консистенция. Тогава ембрионът започва да се разлага и оплодената яйцеклетка се ексфолира от стените на матката. В същото време по време на замразена бременност в ранните етапи могат да се появят ивици кръв. След 2 седмици вагиналният секрет става кафеникав. По правило появата на кръв принуждава жената да се консултира с гинеколог. Този симптом обаче не винаги показва замръзване на плода. Може би ембрионът е все още жив и отделянето на яйцеклетката е започнало по други причини..

Ако токсикозата придружава жената от първите дни на зачеването, по промяната в нейната интензивност може да се прецени вероятната патология. Това състояние се причинява от повишаване на концентрацията на хормона hCG в кръвта и е съвсем естествено. На втория ден след замръзването показателите му започват постепенно да намаляват. Предишното повръщане се заменя с леко чувство на гадене. При замразена бременност в ранните етапи, след 4-5 дни, токсикозата напълно изчезва. Намаляването на тежестта му обаче може да бъде свързано с привикването на тялото в нова позиция..

Много жени, дори на етапа на планиране на бременността, водят диаграма на базалната температура. С негова помощ можете да определите деня на овулацията, а след това - зачеването, което се е случило. Някои продължават да измерват след успешно оплождане, което позволява ранно разпознаване на смъртта на плода. Това е още един признак за пропусната ранна бременност. Това е температурата, която реагира на промененото състояние по-бързо от другите симптоми. Обикновено не трябва да пада под 37 градуса. Когато плодът умре на втория ден, той спада до 36,8, а след още 4 дни - до 36,7 градуса. След това процесът на разлагане на ембриона навлиза в активна фаза. Възпалението в тялото е придружено от рязко повишаване на базалната температура.

Има и други симптоми на пропусната бременност през първия триместър:

 • слабост, общо неразположение, дискомфорт в долната част на корема;
 • остри болки в матката и повишена температура до 38 градуса;
 • намалена чувствителност на гърдите;
 • необичайните гастрономически предпочитания изчезват;
 • загуба на съзнание.

Дългосрочното присъствие на яйцеклетката в маточната кухина е опасно от развитието на възпаление и сепсис. Следователно, към симптомите на замразена бременност през първия триместър трябва да се подхожда внимателно и да не се пренебрегва..

Диагностика на замразена бременност

Неразвиващата се бременност се открива с помощта на лабораторни и инструментални диагностични методи. Ако жената е заподозряна в патология, се препоръчва следният списък от мерки:

 1. Преглед на гинекологичен стол (позволява да се определи състоянието на шийката на матката, директно на самия генитален орган и съответствието му с гестационната възраст). Ако се открият промени, се препоръчва ултразвук.
 2. Ултразвукът на матката е най-точният метод за откриване на пропусната бременност в ранните етапи. Как се проявява патологията? Признаците са: неравномерни контури на яйцеклетката, локализация на ембриона в долната част на маточната кухина. В случай на съмнителни резултати се предписва второ проучване след 5-7 дни..
 3. Кръвен тест за hCG. Те прибягват до неговата помощ възможно най-рано (до 8-10 седмици). През първите седмици на бременността hCG се удвоява на всеки 24-48 часа. Липсата на увеличение или неговото намаляване показва замръзване на плода.

Гинекологът е отговорен за интерпретацията на резултатите от диагностиката. Този лекар също оценява риска от развитие на патология и, ако е необходимо, предписва лечение. Възможностите за лечение ще бъдат разгледани подробно по-долу в статията..

Опасност от късна диагноза

Последиците от замразена бременност в ранните етапи могат да бъдат тежки, ако мъртвият ембрион остава дълго време в маточната кухина. Най-честите са развитието на инфекция и сепсис, коагулопатични нарушения, кървене. Всички те влияят отрицателно върху по-нататъшната репродуктивна функция, здравето на самата жена.

Изчакайте и вижте тактиката

Най-благоприятният резултат, когато плодът замръзне, се счита за спонтанно експулсиране от тялото. През първите седмици много жени дори не знаят за настъпването на бременността и възникналата патология. Отлепването на яйцеклетката е безболезнено и наподобява нормална менструация. Известно време зацапването може да продължи и през следващия цикъл менструацията няма да дойде по график. От около третия месец здравето на жените се нормализира, но това не е причина за повторно зачеване. Лекарите препоръчват да се изчака поне 6 месеца след замръзване на плода.

Възможности за лечение

В случай на спонтанен аборт на бременна жена се предписват медицински процедури и интервенции, насочени към отстраняване на ембриона и неговите мембрани от маточната кухина. Как да премахнете замразената бременност на ранен етап? За това се използват следните методи:

 1. Метод на лечение. Предполага интравенозно приложение на лекарства за повишаване на тонуса на матката, последвано от контракции. Едно от тези лекарства е Mifepristone. Ембрионът оставя репродуктивния орган естествено през вагината. След манипулации на жената трябва да бъде назначен контролен ултразвук, за да се оцени състоянието на матката.
 2. Кюретаж. Процедурата включва почистване на маточната кухина със специални инструменти. Извършва се с помощта на анестезия. Шийката на матката се разширява и след това инструменти за изстъргване се вкарват директно в кухината. При замразена бременност в ранен период такава процедура е опасна за своите усложнения: кървене, възпаление, нарушена репродуктивна функция. Те прибягват до нейната помощ в изключителни случаи, когато други методи са противопоказани..
 3. Вакуумна аспирация. Това е нежна интервенция, по време на която се прилага специално вакуумно засмукване. Използва се за ранен аборт. Върхът на устройството се вкарва в шийката на матката без използване на дилататори. След като съдържанието на матката с мъртвия ембрион се смуче под налягане.

Жената трябва да се ръководи не само от чувствата на замразена бременност в ранните етапи, но и от мнението на гинеколог. Невъзможно е да се опитате сами да премахнете патологията у дома (например с помощта на билкови препарати, които допринасят за свиването на матката). Такъв подход е опасен с риск от частично освобождаване на ембриона от маточната кухина, в резултат на което се развива възпалителен процес. Освен това има възможност за кървене, което изисква лечение в болница..

Възстановителен период

След прекъсване на бременността, жената трябва да бъде известно време под наблюдението на гинеколог. В зависимост от метода за отстраняване на патологията се препоръчва стационарно или амбулаторно лечение, за да се избегне вероятността от усложнения. Терапията включва прием на витаминни комплекси, широкоспектърни антибиотици и кръвоспиращи лекарства. Всички лекарства, както и дозировката им, се избират индивидуално.

За да се идентифицира причината за замразена бременност на ранен етап, ендометриумът и тъканите на ембриона задължително се вземат за хистологично изследване. Ако се открият хромозомни аномалии, на потенциалните родители се възлага консултация с генетик, за да се установи съвместимостта. Също така, жена прави кръвни тестове за оценка на хормоналния статус, цитонамазка за флора и наличие на генитални инфекции. Определянето на причината помага да се предотврати повторната поява на проблема.

Има ли шанс за успешно зачеване?

Лекарите съветват планирането на бременността не по-рано от 6 месеца по-късно. По време на кюретаж ендометриумът, вътрешният слой на матката, е сериозно повреден. Той не може напълно да гарантира началото на бременността. Само шест месеца след процедурата матката става способна да роди здраво дете. Тези термини са много важни за жената, ако тя не иска втората бременност да замръзне в ранните етапи..

С цел защита лекарите предписват комбинирани орални контрацептиви (например "Regulon"), както и комбинацията им с активна форма на фолиева киселина ("Jess Plus", "Yarina Plus"). В допълнение към контрацептивния ефект, лекарствата имат следните свойства:

 • намаляване на риска от инфекциозни възпалителни лезии чрез увеличаване на вискозитета на слуз в цервикалния канал;
 • намаляване на загубата на кръв по време на менструация;
 • допринасят за интензивното развитие на местните имунни фактори.

Прогнозата след измръзване на плода обикновено е благоприятна. Почти всички жени, които някога са се сблъсквали с тази патология, са успели да опитат ролята на майка. Ако инцидентът е резултат от специфично заболяване или разстройство, се изисква квалифицирана медицинска помощ. Само след установяване на причината и преминаване на курс на лечение можем да се надяваме на успешно зачеване..

Ако след изтичане на периода на възстановяване жената е успяла да забременее, е необходимо постоянно да се консултирате с гинеколога и да следвате всички негови препоръки. Това ще помогне да се избегне повторение на патологията в бъдеще..

Превантивни методи

Как се проявява замразената бременност в ранните етапи, всяка жена трябва да знае. Това е необходимо, за да разпознаете навреме проблема и да потърсите медицинска помощ. Продължителният престой на мъртъв ембрион в маточната кухина е опасен в своите последици.

Може ли да се предотврати замръзване на плода? За съжаление е невъзможно да се защити женското тяло на 100%. Въпреки това е доста лесно да се минимизират факторите, които могат да провокират патологията дори няколко месеца преди зачеването. Лекарите дават следните препоръки:

 1. Премахнете всички зависимости, включително употребата на алкохолни напитки. Препоръчително е да направите това 3 месеца преди зачеването..
 2. По-добре е да не се опитвате сами да планирате бременност за онези жени, чиято възраст е преминала 40-годишната граница. През този период тялото обикновено изпитва хормонални промени. Бременността често се прекъсва поради хромозомни аномалии в плода.
 3. Важно е да се нормализира телесното тегло. Затлъстелите жени обикновено не могат да забременеят дълго време. Ако все пак се случи зачеване, има голяма вероятност от замръзване на плода. Ето защо въпросът за бременността трябва да се обсъжда индивидуално с гинеколога. Може да се наложи консултация със специализирани специалисти.
 4. Храненето трябва да бъде преразгледано. Диетата трябва да бъде здравословна и балансирана. По-добре е да спрете да ядете прекалено мазни и солени храни. Храната трябва да бъде по-диетична.
 5. Ако в анамнезата вече има случаи на замразена бременност, на етапа на планиране трябва да се свържете с предродилната клиника. След цялостен преглед на тялото, лекарят ще предпише лекарства за стимулиране на фоликулите в яйчниците, мултивитаминни комплекси.
 6. Не можете самостоятелно да си предписвате лекарства за стимулиране на овулацията. Такива действия могат да повлияят на качеството на яйцето. С развитието на дефекти бременността най-вероятно ще бъде трудна и патологична.
 7. По-добре е да не използвате вътрематочно устройство като основен метод за контрацепция. Продължителната му употреба допринася за появата на възпалителен процес, който изгаря ендометриума. В резултат на това може да се развие безплодие..

Особено внимание трябва да се обърне на психо-емоционалното състояние на жената. Стресовите ситуации трябва да бъдат сведени до минимум или изцяло елиминирани. За борба с негативните емоции йога, масажни сесии или психотерапия помага на мнозина. Необходимо е да прекарвате повече време на чист въздух и просто да се разхождате, да се занимавате с възможни спортове. По-добре е да намалите количеството на интензивна умствена дейност. Ако се спазват изброените препоръки, бременността ще дойде бързо и нейният ход няма да се усложни от патологии.

Симптоми на замразена бременност

Замразената бременност е патология, причините за която все още не са напълно изяснени. Замразената бременност в медицината се нарича неуспешен аборт. Вероятността от развитие на проблема не зависи от възрастта на жената, нейния социален статус и броя на предишните бременности. Причините за патологията все още не са напълно изяснени. Според статистиката пропусната бременност се случва на всеки 176 жени, които планират да станат майка..

 1. Какво е патология?
 2. Причини за пропусната бременност
 3. Симптоми на патология в ранните етапи
 4. Симптоми на патология в края на бременността
 5. Диагностика на замразена бременност
 6. Патологично лечение
 7. Последиците от замразена бременност
 8. Профилактика на пропусната бременност

Какво е патология?

Неразвиваща се бременност - вътрематочна смърт на плода, свързана с необратими процеси, протичащи в тъканите му. Патологията няма изразени признаци, като например спонтанен аборт. Поради тази причина е важно да знаете за първите признаци на патология, за да потърсите незабавно помощ от лекар..

Важно! В гинекологията често се среща такова понятие като празно фетално яйце. Състоянието възниква, когато яйцеклетката се оплоди и се прикрепи към ендометриума. Самата клетка обаче не съдържа ембрион..

Причини за пропусната бременност

Най-честата причина за спонтанен аборт са генните мутации. Именно те в 70% от случаите са причина за смъртта на ембриона до 8 седмици. Многобройни фактори могат да доведат до генетични нарушения в организма: хронични или наследствени заболявания, употреба на наркотици, консумация на алкохол от бъдещи родители.

Важно! По време на бременност е задължително да се подлагате на скрининг, предписани от гинеколог и генетик. Това проучване ще открие генни аномалии при дете в ранните етапи..

Вероятността от неуспешен аборт се увеличава, ако бъдещата майка не може да се откаже от лошите навици: пушене, неправилно хранене, пиене на алкохол. Лекарствата, които бременната жена приема без съгласието на лекаря, могат да провокират различни аномалии в плода.

Ето защо през първия триместър мощните лекарства се предписват само в екстремни случаи, например при тежки инфекциозни заболявания. След 10 седмици от бременността се образува силна плацента, която предпазва плода от външни негативни влияния. В този случай приемът на лекарства за него няма да бъде толкова опасен..

Други причини за замразена бременност включват:

 1. Резус конфликт между майка и плод. Проблемът е особено актуален за жени, които са претърпели множество аборти. Постепенно тялото на жената натрупва антитела към ембриона, които намаляват вероятността от успешна бременност.
 2. Тежки инфекциозни и вирусни заболявания. Бъдещите майки са уязвими на патогенна флора, поради което бързо се заразяват по време на епидемии. Някои заболявания (рубеола, варицела, морбили) могат не само да провокират смъртта на ембриона, но и да предизвикат физически и психически аномалии при детето в бъдеще. В такива случаи майката може да се съгласи на аборт или да реши да роди и отгледа специално бебе..
 3. Хормонални смущения. Липсата на пролактин или излишък от тестостерон може да е причина за спонтанен аборт. Ако преди зачеването една жена е имала нередовна менструация, наложително е да информирате гинеколога за това..

Рискови фактори за развитието на замразена бременност:

 • възрастни жени над 35 години;
 • многобройни аборти в миналото;
 • наличието на дефекти в структурата на матката;
 • извънматочна бременност, диагностицирана преди това.

Ако има поне един рисков фактор, жената се поставя под специален контрол при гинеколог. Рисковата група за необичайна бременност включва и жени, които отказват да посетят специалисти.

Важно! Всяка бременна жена трябва да се регистрира при гинеколог на 7-8 седмици от бременността.


Времето на замразена бременност

Проблемът възниква на всеки етап от бременността (дори няколко дни преди раждането). Изследвайки статистически данни, лекарите отбелязват няколко периода, най-опасни за формирането на плода:

 • 3-та и 4-та седмица от момента на зачеването;
 • 7-11-та седмица;
 • 16-18-та седмица.

След 20-та седмица има малко случаи на спиране на развитието на детето. В по-голямата част проблемът възниква до 14 гестационни седмици. Причината за аномалията през първия триместър са генетични аномалии и хормонални нарушения, през втория или третия триместър - инфекциозни заболявания.

Симптоми на патология в ранните етапи

Жената може да не забележи замразена бременност веднага, особено ако тя не показва клинични признаци. Независимо от това, състоянието представлява заплаха за живота на жената, тъй като разлагащият се плод отрови тялото и вреди на репродуктивната система. Въпреки това, при внимателно проучване на състоянието си, жената може да забележи следните признаци, характерни за неразвиваща се бременност:

 1. Ненормално отделяне. Тялото на жената се опитва да се отърве от плода самостоятелно след смъртта му. В рамките на 48 часа тя може да има белезникаво отделяне с редовна консистенция. След това в слузта се появяват кървави ивици. Постепенно кървенето става по-обилно.
 2. Промяна в интензивността на токсикозата. След имплантирането на яйцеклетката много жени усещат повръщане. Те са свързани с повишено производство на hCG. Ако плодът умре, тогава производството на хормона спира. За един ден жената може да почувства облекчение от състоянието. За 4-6 дни след смъртта на плода признаците на токсикоза изчезват напълно. Този симптом не винаги показва патологични процеси в организма. Интензивността на токсикозата може да намалее в резултат на физиологичната зависимост на жената към плода.
 3. Влошаване на общото благосъстояние. Ембрионът, който се разлага в тялото на жената за дълго време, провокира интоксикация на тялото. Отначало състоянието наподобява настинка и е придружено от умора, загуба на сила. Две седмици по-късно се появяват по-ярки признаци на патология: виене на свят, безпокойство, коремни спазми, треска.
 4. Резки промени в базалната температура. При бременни жени показателят е на ниво над 37 градуса. След като плодът умре, маркировката на термометъра пада до 36,7 градуса, а по време на разграждането на ембриона се повишава до 37,5 градуса.

Симптоми на патология в края на бременността

От втория триместър други прояви се присъединяват към изброените симптоми на замразена бременност. Ярка клинична картина на проблема е свързана с факта, че плодът е голям.

Основните прояви на неразвиваща се бременност през втория или третия триместър включват:

 • отсъствие на движения на плода за повече от 24 часа;
 • дърпаща болка в корема;
 • изтичане на вода с неприятна гнилостна миризма.

Липсата на движение на плода може също да сигнализира за недостатъчно снабдяване с кислород към него. Ситуацията възниква, когато пъпната връв е оплетена около врата или торса на бебето. Ако една жена се обърне своевременно към лекар, бебето може да бъде спасено от задушаване.

Един от характерните признаци на избледняване в края на бременността е промяната в размера на гърдите. Ако ST настъпи преди 25-та седмица, тогава гърдата се връща към предишния си размер в рамките на няколко дни. На по-късна дата след смъртта на плода може да се отдели коластра от жлезите..

След смъртта на плода не само гърдите намаляват по размер, но и стомаха. Това се дължи на факта, че след трагедията количеството на околоплодните води намалява. Изброените признаци ще се наблюдават при жена един до два дни след смъртта на плода. В края на бременността тялото се опитва да се отърве от починалото дете вече на 4-ти-5-ия ден.

Диагностика на замразена бременност

Изследването за замразена бременност включва следните видове процедури:

 • визуален преглед от гинеколог;
 • Ултразвук;
 • вземане на кръвна проба за hCG;
 • измерване на базалната температура

Първите два метода се считат за основни при идентифициране на признаци на замразена бременност, останалите са спомагателни.

Важно! Ако преди 7-та седмица има съмнения за замразена бременност, тогава абортът се отлага до втори ехографски преглед. Може да се случи, че устройството не е открило жизнените функции на ембриона или лекарят е направил грешка при изчисляване на времето за зачеване.

 • ранен срок - неправилно местоположение на яйцеклетката или увреждане на нея;
 • късен срок - липса на сърдечен ритъм при плода и несъответствие между неговия размер и термина.

Данните от ултразвук не са достатъчни за поставяне на окончателната диагноза - ST. Поради хормонални смущения и психологически стрес при жените, забавянето на растежа на плода може да бъде до четири седмици. В този случай се прави втори ултразвук след две седмици. Ако плодът не се е увеличил по размер, това означава, че е мъртъв..

Патологично лечение

Популярен начин за освобождаване на маточната кухина от мъртъв плод е медицинският аборт. В Русия се провежда до 9 седмици от бременността, в европейските страни - до 12. За терапия се използват лекарства мифепристон и мизопростол. Този метод дава ефективен резултат, но има списък от противопоказания:

 • нарушение на съсирването на кръвта;
 • тежка анемия;
 • бъбречно и чернодробно увреждане;
 • извънматочна бременност.

Ако пропусната бременност се диагностицира на 13-22 седмици, тогава те прибягват до изкуствено стимулиране на раждането чрез един от методите:

 1. Интрамално. 20% разтвор на натриев хлорид се инжектира във феталния пикочен мехур с помощта на фина игла.
 2. Изолирани. Поставяне на мифепристон или мизопростол във влагалището с едно от лекарствата, приемани през устата.

Ако горните методи за отстраняване на плода не доведоха до резултати или имат противопоказания за извършване, тогава лекарите прибягват до налагане на товар върху представящия участък на феталния пикочен мехур.

През третия триместър починалият плод се унищожава чрез изкуствено раждане. В този случай е забранено извършването на цезарово сечение, тъй като може да възникне инфекция на кръвта. Жената ще трябва да роди починало дете без упойка по спешност.

След лечението жената ще трябва да се придържа към следните правила:

 1. Вземете хормонални лекарства за бързо възстановяване на ендометриума.
 2. Пийте антибиотици, за да предотвратите инфекция на ендометриума. Предписани лекарства от макролидната група или цефалоспорини.
 3. Подложете се на физиотерапевтични процедури, насочени към регенериране на увредените маточни тъкани.
 4. Прием на лекарства за укрепване на имунната система.

Друг начин за премахване на яйцеклетката е остъргването. До 12 седмици е приемлива вакуумна аспирация на матката. Стандартната процедура на кюретаж се извършва само в екстремни случаи, тъй като може да доведе до необратимо увреждане на епитела.

Показания за традиционно изстъргване:

 • неефективност на лекарствената терапия;
 • почистване на матката от фетални остатъци след непълен спонтанен аборт.

Кюретаж се предписва на жени след ултразвуково сканиране, кръвен тест и електрокардиограма. Необходима е предварителна консултация с лекар, който ще извърши анестезия.

Курсът на кюретажната процедура:

 1. На жената се прилага интравенозна анестезия, която започва да действа в рамките на няколко секунди.
 2. Гениталиите се третират с антисептични средства.
 3. Лекарят използва спекулум, за да фиксира шийката на матката с форцепс и да разшири цервикалния канал.
 4. Процедурата за почистване се извършва с кюрета, снабдена с примка в края. С негова помощ се остъргват всички лигавици на цервикалния канал и матката.
 5. След кюретаж в маточната кухина се инжектират лекарства, които стимулират свиването. Третираната зона се дезинфекцира с йоден разтвор.

След края на операцията всички фиксиращи гинекологични инструменти се отстраняват. Студът се поставя върху стомаха на жената, което допринася за стесняването на малките съдове и тонизира матката. Менструалният цикъл на жената трябва да се възстанови 6-7 седмици след кюретажа. Операцията може да се извършва до втория триместър (по-рядко на по-късна дата).

Последиците от замразена бременност

Прекъсването на бременността е стрес за женското тяло, независимо от избрания метод на лечение по-късно. Пълното възстановяване от операцията ще бъде възможно само след 6 месеца. През това време жената ще трябва да пие хормонални лекарства..

Усложнения след замразена бременност:

 1. Психологическа травма, свързана със страх от неуспешен ход на последваща бременност или невъзможност за зачеване на дете.
 2. Безплодие. За да се предотврати развитието на усложнения, е необходимо да се следват препоръките на лекаря и редовно да се преглежда от гинеколог. Симптоми за спешно посещение при гинеколог - треска, тежко вагинално кървене.
 3. Възпалителни заболявания на маточната кухина. Усложнението често се развива след традиционния кюретаж. По време на операцията се отстраняват лигавиците на гениталния орган, което го прави по-уязвим за патогенна флора.
 4. Процеси на адхезия. Възпалението на матката води до факта, че определени части от нея се слепват. Деформацията на кухината на органа по-късно става причина за безплодие.

Профилактика на пропусната бременност

Всяка двойка, планираща дете, първо трябва да се подложи на набор от изследвания, който включва кръвен тест за инфекции, ултразвук на тазовите органи и генетични тестове. Препоръчително е да се въздържате от зачеване, ако някой от партньорите е имал рубеола, варицела или тежък грип преди по-малко от 6 месеца.

Други мерки, насочени към предотвратяване на замразена бременност, включват:

 • провеждане на превантивни ваксинации;
 • посещение на генетик;
 • нормализиране на хормоналните нива;
 • поддържане на здравословен начин на живот;
 • въздържане от летене през първите месеци след зачеването.

При правилно планиране шансът за успешна бременност е около 90%. Това важи и за случаите, когато една жена е претърпяла неуспешни опити да роди дете в миналото. Важно е да не се пренебрегват посещенията на мултидисциплинарни специалисти, които ще изготвят компетентен план за лечение след замразена бременност.