Замразената бременност е патология, причините за която все още не са напълно изяснени. Замразената бременност в медицината се нарича неуспешен аборт. Вероятността от развитие на проблема не зависи от възрастта на жената, нейния социален статус и броя на предишните бременности. Причините за патологията все още не са напълно изяснени. Според статистиката пропусната бременност се случва на всеки 176 жени, които планират да станат майка..

 1. Какво е патология?
 2. Причини за пропусната бременност
 3. Симптоми на патология в ранните етапи
 4. Симптоми на патология в края на бременността
 5. Диагностика на замразена бременност
 6. Патологично лечение
 7. Последиците от замразена бременност
 8. Профилактика на пропусната бременност

Какво е патология?

Неразвиваща се бременност - вътрематочна смърт на плода, свързана с необратими процеси, протичащи в тъканите му. Патологията няма изразени признаци, като например спонтанен аборт. Поради тази причина е важно да знаете за първите признаци на патология, за да потърсите незабавно помощ от лекар..

Важно! В гинекологията често се среща такова понятие като празно фетално яйце. Състоянието възниква, когато яйцеклетката се оплоди и се прикрепи към ендометриума. Самата клетка обаче не съдържа ембрион..

Причини за пропусната бременност

Най-честата причина за спонтанен аборт са генните мутации. Именно те в 70% от случаите са причина за смъртта на ембриона до 8 седмици. Многобройни фактори могат да доведат до генетични нарушения в организма: хронични или наследствени заболявания, употреба на наркотици, консумация на алкохол от бъдещи родители.

Важно! По време на бременност е задължително да се подлагате на скрининг, предписани от гинеколог и генетик. Това проучване ще открие генни аномалии при дете в ранните етапи..

Вероятността от неуспешен аборт се увеличава, ако бъдещата майка не може да се откаже от лошите навици: пушене, неправилно хранене, пиене на алкохол. Лекарствата, които бременната жена приема без съгласието на лекаря, могат да провокират различни аномалии в плода.

Ето защо през първия триместър мощните лекарства се предписват само в екстремни случаи, например при тежки инфекциозни заболявания. След 10 седмици от бременността се образува силна плацента, която предпазва плода от външни негативни влияния. В този случай приемът на лекарства за него няма да бъде толкова опасен..

Други причини за замразена бременност включват:

 1. Резус конфликт между майка и плод. Проблемът е особено актуален за жени, които са претърпели множество аборти. Постепенно тялото на жената натрупва антитела към ембриона, които намаляват вероятността от успешна бременност.
 2. Тежки инфекциозни и вирусни заболявания. Бъдещите майки са уязвими на патогенна флора, поради което бързо се заразяват по време на епидемии. Някои заболявания (рубеола, варицела, морбили) могат не само да провокират смъртта на ембриона, но и да предизвикат физически и психически аномалии при детето в бъдеще. В такива случаи майката може да се съгласи на аборт или да реши да роди и отгледа специално бебе..
 3. Хормонални смущения. Липсата на пролактин или излишък от тестостерон може да е причина за спонтанен аборт. Ако преди зачеването една жена е имала нередовна менструация, наложително е да информирате гинеколога за това..

Рискови фактори за развитието на замразена бременност:

 • възрастни жени над 35 години;
 • многобройни аборти в миналото;
 • наличието на дефекти в структурата на матката;
 • извънматочна бременност, диагностицирана преди това.

Ако има поне един рисков фактор, жената се поставя под специален контрол при гинеколог. Рисковата група за необичайна бременност включва и жени, които отказват да посетят специалисти.

Важно! Всяка бременна жена трябва да се регистрира при гинеколог на 7-8 седмици от бременността.


Времето на замразена бременност

Проблемът възниква на всеки етап от бременността (дори няколко дни преди раждането). Изследвайки статистически данни, лекарите отбелязват няколко периода, най-опасни за формирането на плода:

 • 3-та и 4-та седмица от момента на зачеването;
 • 7-11-та седмица;
 • 16-18-та седмица.

След 20-та седмица има малко случаи на спиране на развитието на детето. В по-голямата част проблемът възниква до 14 гестационни седмици. Причината за аномалията през първия триместър са генетични аномалии и хормонални нарушения, през втория или третия триместър - инфекциозни заболявания.

Симптоми на патология в ранните етапи

Жената може да не забележи замразена бременност веднага, особено ако тя не показва клинични признаци. Независимо от това, състоянието представлява заплаха за живота на жената, тъй като разлагащият се плод отрови тялото и вреди на репродуктивната система. Въпреки това, при внимателно проучване на състоянието си, жената може да забележи следните признаци, характерни за неразвиваща се бременност:

 1. Ненормално отделяне. Тялото на жената се опитва да се отърве от плода самостоятелно след смъртта му. В рамките на 48 часа тя може да има белезникаво отделяне с редовна консистенция. След това в слузта се появяват кървави ивици. Постепенно кървенето става по-обилно.
 2. Промяна в интензивността на токсикозата. След имплантирането на яйцеклетката много жени усещат повръщане. Те са свързани с повишено производство на hCG. Ако плодът умре, тогава производството на хормона спира. За един ден жената може да почувства облекчение от състоянието. За 4-6 дни след смъртта на плода признаците на токсикоза изчезват напълно. Този симптом не винаги показва патологични процеси в организма. Интензивността на токсикозата може да намалее в резултат на физиологичната зависимост на жената към плода.
 3. Влошаване на общото благосъстояние. Ембрионът, който се разлага в тялото на жената за дълго време, провокира интоксикация на тялото. Отначало състоянието наподобява настинка и е придружено от умора, загуба на сила. Две седмици по-късно се появяват по-ярки признаци на патология: виене на свят, безпокойство, коремни спазми, треска.
 4. Резки промени в базалната температура. При бременни жени показателят е на ниво над 37 градуса. След като плодът умре, маркировката на термометъра пада до 36,7 градуса, а по време на разграждането на ембриона се повишава до 37,5 градуса.

Симптоми на патология в края на бременността

От втория триместър други прояви се присъединяват към изброените симптоми на замразена бременност. Ярка клинична картина на проблема е свързана с факта, че плодът е голям.

Основните прояви на неразвиваща се бременност през втория или третия триместър включват:

 • отсъствие на движения на плода за повече от 24 часа;
 • дърпаща болка в корема;
 • изтичане на вода с неприятна гнилостна миризма.

Липсата на движение на плода може също да сигнализира за недостатъчно снабдяване с кислород към него. Ситуацията възниква, когато пъпната връв е оплетена около врата или торса на бебето. Ако една жена се обърне своевременно към лекар, бебето може да бъде спасено от задушаване.

Един от характерните признаци на избледняване в края на бременността е промяната в размера на гърдите. Ако ST настъпи преди 25-та седмица, тогава гърдата се връща към предишния си размер в рамките на няколко дни. На по-късна дата след смъртта на плода може да се отдели коластра от жлезите..

След смъртта на плода не само гърдите намаляват по размер, но и стомаха. Това се дължи на факта, че след трагедията количеството на околоплодните води намалява. Изброените признаци ще се наблюдават при жена един до два дни след смъртта на плода. В края на бременността тялото се опитва да се отърве от починалото дете вече на 4-ти-5-ия ден.

Диагностика на замразена бременност

Изследването за замразена бременност включва следните видове процедури:

 • визуален преглед от гинеколог;
 • Ултразвук;
 • вземане на кръвна проба за hCG;
 • измерване на базалната температура

Първите два метода се считат за основни при идентифициране на признаци на замразена бременност, останалите са спомагателни.

Важно! Ако преди 7-та седмица има съмнения за замразена бременност, тогава абортът се отлага до втори ехографски преглед. Може да се случи, че устройството не е открило жизнените функции на ембриона или лекарят е направил грешка при изчисляване на времето за зачеване.

 • ранен срок - неправилно местоположение на яйцеклетката или увреждане на нея;
 • късен срок - липса на сърдечен ритъм при плода и несъответствие между неговия размер и термина.

Данните от ултразвук не са достатъчни за поставяне на окончателната диагноза - ST. Поради хормонални смущения и психологически стрес при жените, забавянето на растежа на плода може да бъде до четири седмици. В този случай се прави втори ултразвук след две седмици. Ако плодът не се е увеличил по размер, това означава, че е мъртъв..

Патологично лечение

Популярен начин за освобождаване на маточната кухина от мъртъв плод е медицинският аборт. В Русия се провежда до 9 седмици от бременността, в европейските страни - до 12. За терапия се използват лекарства мифепристон и мизопростол. Този метод дава ефективен резултат, но има списък от противопоказания:

 • нарушение на съсирването на кръвта;
 • тежка анемия;
 • бъбречно и чернодробно увреждане;
 • извънматочна бременност.

Ако пропусната бременност се диагностицира на 13-22 седмици, тогава те прибягват до изкуствено стимулиране на раждането чрез един от методите:

 1. Интрамално. 20% разтвор на натриев хлорид се инжектира във феталния пикочен мехур с помощта на фина игла.
 2. Изолирани. Поставяне на мифепристон или мизопростол във влагалището с едно от лекарствата, приемани през устата.

Ако горните методи за отстраняване на плода не доведоха до резултати или имат противопоказания за извършване, тогава лекарите прибягват до налагане на товар върху представящия участък на феталния пикочен мехур.

През третия триместър починалият плод се унищожава чрез изкуствено раждане. В този случай е забранено извършването на цезарово сечение, тъй като може да възникне инфекция на кръвта. Жената ще трябва да роди починало дете без упойка по спешност.

След лечението жената ще трябва да се придържа към следните правила:

 1. Вземете хормонални лекарства за бързо възстановяване на ендометриума.
 2. Пийте антибиотици, за да предотвратите инфекция на ендометриума. Предписани лекарства от макролидната група или цефалоспорини.
 3. Подложете се на физиотерапевтични процедури, насочени към регенериране на увредените маточни тъкани.
 4. Прием на лекарства за укрепване на имунната система.

Друг начин за премахване на яйцеклетката е остъргването. До 12 седмици е приемлива вакуумна аспирация на матката. Стандартната процедура на кюретаж се извършва само в екстремни случаи, тъй като може да доведе до необратимо увреждане на епитела.

Показания за традиционно изстъргване:

 • неефективност на лекарствената терапия;
 • почистване на матката от фетални остатъци след непълен спонтанен аборт.

Кюретаж се предписва на жени след ултразвуково сканиране, кръвен тест и електрокардиограма. Необходима е предварителна консултация с лекар, който ще извърши анестезия.

Курсът на кюретажната процедура:

 1. На жената се прилага интравенозна анестезия, която започва да действа в рамките на няколко секунди.
 2. Гениталиите се третират с антисептични средства.
 3. Лекарят използва спекулум, за да фиксира шийката на матката с форцепс и да разшири цервикалния канал.
 4. Процедурата за почистване се извършва с кюрета, снабдена с примка в края. С негова помощ се остъргват всички лигавици на цервикалния канал и матката.
 5. След кюретаж в маточната кухина се инжектират лекарства, които стимулират свиването. Третираната зона се дезинфекцира с йоден разтвор.

След края на операцията всички фиксиращи гинекологични инструменти се отстраняват. Студът се поставя върху стомаха на жената, което допринася за стесняването на малките съдове и тонизира матката. Менструалният цикъл на жената трябва да се възстанови 6-7 седмици след кюретажа. Операцията може да се извършва до втория триместър (по-рядко на по-късна дата).

Последиците от замразена бременност

Прекъсването на бременността е стрес за женското тяло, независимо от избрания метод на лечение по-късно. Пълното възстановяване от операцията ще бъде възможно само след 6 месеца. През това време жената ще трябва да пие хормонални лекарства..

Усложнения след замразена бременност:

 1. Психологическа травма, свързана със страх от неуспешен ход на последваща бременност или невъзможност за зачеване на дете.
 2. Безплодие. За да се предотврати развитието на усложнения, е необходимо да се следват препоръките на лекаря и редовно да се преглежда от гинеколог. Симптоми за спешно посещение при гинеколог - треска, тежко вагинално кървене.
 3. Възпалителни заболявания на маточната кухина. Усложнението често се развива след традиционния кюретаж. По време на операцията се отстраняват лигавиците на гениталния орган, което го прави по-уязвим за патогенна флора.
 4. Процеси на адхезия. Възпалението на матката води до факта, че определени части от нея се слепват. Деформацията на кухината на органа по-късно става причина за безплодие.

Профилактика на пропусната бременност

Всяка двойка, планираща дете, първо трябва да се подложи на набор от изследвания, който включва кръвен тест за инфекции, ултразвук на тазовите органи и генетични тестове. Препоръчително е да се въздържате от зачеване, ако някой от партньорите е имал рубеола, варицела или тежък грип преди по-малко от 6 месеца.

Други мерки, насочени към предотвратяване на замразена бременност, включват:

 • провеждане на превантивни ваксинации;
 • посещение на генетик;
 • нормализиране на хормоналните нива;
 • поддържане на здравословен начин на живот;
 • въздържане от летене през първите месеци след зачеването.

При правилно планиране шансът за успешна бременност е около 90%. Това важи и за случаите, когато една жена е претърпяла неуспешни опити да роди дете в миналото. Важно е да не се пренебрегват посещенията на мултидисциплинарни специалисти, които ще изготвят компетентен план за лечение след замразена бременност.

Замразена бременност: защо възниква и как да се избегне

10 до 20% от всички бременности завършват спонтанно. За повечето жени това се превръща в огромна трагедия - ужасът и паниката от болка и обилно кървене потъват в шок. Въпреки това, всяка десета (а според някои източници - и всяка пета) такава бременност се прекъсва неусетно: докато жената се опитва да играе ролята на бъдеща майка, нов живот тихо отмира. Защо се случва това, как да разберем дали бременността е приключила и как да я избегнем?

Замразена бременност или спонтанен аборт е смъртта на ембрион или плод с дълго забавяне в маточната кухина. Вътрематочната смърт на плода или ембриона в ранен стадий причинява „синдром на мъртвия плод“: контрактилната активност на матката се инхибира и в тялото на майката се появяват хемостазиологични нарушения - кървене и образуване на кръвни съсиреци.

”През първия триместър, в 75% от случаите, смъртта на ембриона предхожда симптомите на заплашен аборт.

За съжаление, в случай на замразена бременност, смъртта на плода е необратима. Невъзможно е по някакъв начин да се „излекува“ и да започне отново процесът на развитие на бебето.

Когато бременността може да замръзне

Има опасност от вътрематочна смърт на плода на всеки етап от бременността, но вероятността от тази трагедия е по-висока в определени периоди. Така че, според статистиката, най-често се диагностицира замразена бременност:

 • на 3-4 седмици;
 • на 8-11 седмици;
 • на 16-18 седмици.

Избледняването на бременността в най-ранния етап обикновено се свързва с анембриония - патология, при която е настъпило оплождането на яйцеклетката, но клетките не са започнали да се делят (често проблемът е причинен от качеството на сперматозоидите). Такова оплодено яйце се държи "като здраво" - попадайки в маточната кухина, предизвиква съответните промени и дори започва да образува мембраните. Но след няколко седмици такава бременност се прекъсва..

8-ма седмица - периодът на ембриогенеза, полагането на основните органи на ембриона, в този момент е вероятно проявата на генетични аномалии, които правят плода нежизнеспособен.

Причините, поради които избледняването настъпва на 16-18 седмица, все още са противоречиви сред специалистите. Може би причината е неправилно оформена плацента (този процес приключва на 15-та седмица).

Как да подозирате замразена бременност

Често в първите дни след изчезването на бременността благосъстоянието на жената дори се подобрява: токсикозата спира, чувствителността на зърната намалява - това, което тревожи жените през първия триместър. Те отиват на лекар, когато вече има наистина тревожни признаци - болка в долната част на корема и кървави въпроси. Във втория триместър жената вдига алармата по-рано - когато престане да усеща движенията на бебето (обикновено се усещат около 10 движения на бебе на ден за период от 18-20 седмици).

Всичко това (и дори зацапване) не означава непременно аборт, но подобна ситуация изисква спешна консултация с Вашия лекар!

Ако не се консултирате с лекар, плодът, уви, започва да се разлага в маточната кухина: отделянето става гнойно, температурата се повишава и накрая, най-страшното усложнение е дисеминирана вътресъдова коагулация (дисеминирана вътресъдова коагулация, която се характеризира с образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове с едновременно намаляване на кръвосъсирването) ) - всичко това без спешна медицинска помощ може да бъде фатално.

Как лекарят ще определи замразена бременност

Първото нещо, което ще накара всеки лекар да бъде предпазлив, е несъответствието между размера на матката и плода и акушерския период на бременността. Дори да няма признаци на замразена бременност, това е причина за задълбочен преглед..

Вторият признак, който ще предупреди лекаря по време на прегледа е, че той няма да чуе сърдечния ритъм на бебето (на 18-20 седмици това вече може да се направи с помощта на стетоскоп). Това обаче не е задължителен признак, тъй като разположението на плацентата на предната стена на матката не позволява нито на лекаря да чуе сърдечния ритъм, нито на майката - да усети движенията на бебето.

„За да потвърди или успокои притесненията, лекарят ще назначи допълнителни изследвания. Това е ултразвуково (ултразвуково) изследване, както и анализ на нивото на човешкия хорион гонадотропин (hCG) в кръвта.

За съжаление грешката не е възможна. Ако нивото на hCG не съответства на гестационната възраст, лекарят не вижда сърдечния ритъм на бебето на ултразвука, значи бременността вече е прекратена! Необходимо е да завършите този процес възможно най-скоро, преди да настъпят неблагоприятни последици за здравето на жената..

Как да прекъсна замразена бременност

Ако лекарят е сигурен, че процесът на аборт на починалия плод вече е започнал, тогава най-вероятно той ще позволи на тялото на жената да се справи самостоятелно с проблема. Замразената бременност ще завърши със спонтанен аборт и това, колкото и неприятно да звучи, е най-благоприятният резултат..

За периоди до 8 седмици от бременността е възможно да се приемат специални лекарства - процесът ще бъде подобен на медицински аборт.

И накрая, операцията се изисква на по-късна дата. Лекарят ще предприеме същите стъпки, както при конвенционален аборт: използвайки вакуумна аспирация или кюретаж на маточната кухина. Дори да сте основно против аборта, трябва да разберете, че в този случай това е необходима операция - детето вече е починало.

„Независимо дали спонтанният аборт е станал сам или мъртвият плод е отстранен от хирург, Вашият лекар определено ще Ви предпише антибиотици. Не пренебрегвайте тази препоръка, такава терапия ще помогне да се избегне инфекция на маточната кухина и в бъдеще да се извърши здраво дете!

Защо бременността замръзва

Най-честата причина са генетичните аномалии на плода, причиняващи нарушения, които са несъвместими с по-нататъшното развитие. „Виновниците“ за това не винаги са майката, бащата или и двамата наведнъж - има и случайни мутации, докато генетично и двамата родители са абсолютно здрави.

„Най-често такива бременности се прекъсват на най-ранните етапи: 75% от генетично анормалните бременности се прекъсват на 6-7 седмици, други 20% - на 12-17 седмици, до 28 седмици, не повече от 7% от такива бебета се развиват.

На второ място са хормоналните нарушения в тялото на майката: липса на прогестерон, захарен диабет, хипер- и хипофункция на щитовидната жлеза, хиперандрогения - повишено съдържание на мъжки полови хормони и редица други патологии. Трябва да се отбележи, че повечето от тях не са абсолютна пречка за успешното раждане на бременността, но изискват задължителна корекция и подготовката трябва да започне преди момента на зачеването.

Автоимунните заболявания, по-специално антифосфолипидният синдром, който провокира образуването на тромби, също играят своята роля в спонтанния аборт. Това е основната причина за смъртта на ембриона след 10-та седмица от бременността. Трябва да се отбележи, че навременната терапия намалява отрицателното въздействие на този фактор и ви позволява да издържите и безопасно да родите здраво дете..

Инфекции. Противно на общоприетото заблуждение, бременността не завършва от настинка. Основните инфекциозни виновници за застинала бременност са рубеола и грип, особено с усложнения. Сред причините обаче са посочени и други заболявания: цитомегаловирус, херпес, токсоплазмоза (особено ако инфекцията е възникнала по време на бременност), всички видове венерически болести.

Оплождане ин витро. По неизвестна причина абсолютно здрави ембриони, имплантирани в матката на идеално подготвена жена, могат да спрат развитието си на ранен етап..

Сред косвените причини е посочена и възрастта на родителите, особено на майката. Най-вероятно това се дължи на факта, че с възрастта рискът от генетични "грешки" и тежестта от инфекции и броят на хроничните заболявания се "натрупват".

„За 20 години спонтанният аборт е застрашен от около 10% от жените, на 35 години - 25%, на 45 години - 50%.

Как да избегнем замразена бременност и каква е вероятността за нейното повторение

Уви, невъзможно е да се гарантирате напълно срещу неблагоприятен изход, тъй като, както беше подчертано по-горе, редица генетични "сривове" са резултат от даден случай. И все пак, ако първата бременност се оказа замразена, препоръчва се остатъците от плода да се дадат за генетични изследвания, за да се установи дали такъв резултат може да е резултат от наследственост..

„Рискът от многократно спонтанно прекъсване на бременността с анамнеза за един спонтанен аборт е около 8% (тоест абсолютно същият като за всяка жена, независимо от броя на успешните раждания).

Ако обаче последващите бременности завършат със спонтанни аборти, тогава най-вероятно рискът е от сериозни генетични нарушения. И така, вероятността след три спонтанни аборта и четвъртата бременност да бъде прекъсната по-рано е 40%, петата е повече от 60%. Не трябва да експериментирате със собственото си здраве и да рискувате да станете майка. След две прекъснати бременности, не забравяйте да се свържете с вашия генетик и, ако е необходимо, използвайте процедурата за ин витро оплождане. Изборът на генетично здрав ембрион значително ще увеличи шансовете за раждане и раждане на здраво бебе.

„Ако не сте установили някакви генетични аномалии и заболявания, засягащи носенето на дете, тогава можете да планирате нова бременност вече 3-6 месеца след смъртта.

Ако се окаже, че негенетичните нарушения са причина за избледняване на бременността, тогава е необходимо да се обърне внимание на лечението и подготовката за зачеване. Не разчитайте на случайността.

Безплодието след една замразена бременност е доста рядко усложнение (по-малко от 10%), но многократната замразена бременност сама по себе си се превръща в рисков фактор, причинявайки хормонални смущения.

Какви съвети можем да дадем на майки, чиято бременност е неуспешна?

Това, което ви се е случило, не е необичайно. Съвременните изследвания показват, че всяка пета бременност прекъсва спонтанно. Просто някои спонтанни аборти се случват на толкова ранен етап, че жените дори не подозират, че са били бременни, като се има предвид това, което се случва, е неизправност в менструалния цикъл..

Запомнете: вие не сте виновни за случилото се, точно като бащата на детето и лекарите. Шансовете на това дете да оцелее не са по-високи, отколкото ако бременността изобщо не е настъпила..

Това, което ти се случи, е трагедия. Не се страхувайте да обсъждате това със съпруга си, родителите или приятелката си. Не се оттегляйте в себе си! Не се колебайте да се консултирате с психолог.

Замразената бременност в по-голямата част от случаите е злополука. Нищо няма да ви попречи да забременеете и да имате здраво бебе. Шансовете друга ваша бременност да приключи са абсолютно същите като тези на вашия приятел, който все още няма деца. Или като познат, който вече има пет деца. С други думи, неблагоприятната статистика не се натрупва, всеки път, когато всичко започва от нулата..

И нека на този празен лист се появи щастлива история за майчинството!

Признаци на замразена бременност

Основните признаци на патологична, замразена бременност

Признаците на замразена бременност не винаги са очевидни, докато знанието за тази патология е желателно още в първите дни след случилото се. Нека да разгледаме набързо симптомите, които самата провалена бъдеща майка, както и наблюдаващите я лекари, могат да забележат. Какви са признаците на избледняване на бременността?

В ранните етапи

1. Изчезването на токсикозата. Това със сигурност ще бъде забелязано от жени, страдащи от тази неприятна проява на бъдещото майчинство. Само жената повърна, имаше гадене сутрин, когато изведнъж всичко се нормализира. И с всичко това, до втория триместър, когато признаците на токсикоза трябва да изчезнат, все още е много далеч.

2. Млечните жлези стават меки, безболезнени. Почти всички жени забелязват тази проява на спонтанен аборт. Гърдите стават безболезнени приблизително 3-6 дни след смъртта на ембриона.

3. Кърваво изхвърляне. Такива доста очевидни признаци на замразена бременност на ранен етап могат да се появят само няколко седмици след смъртта на ембриона. Понякога се случва да се появи малко зацапване и след това да спре. Жената смята, че всичко е наред, „носено“, но плодът вече не се развива.

4. Общо неразположение, слабост, главоболие, треска, леко гадене - прояви, донякъде подобни на токсикоза, могат да се наблюдават при някои жени, чиято бременност е спряла да се развива 3-4 седмици преди този момент. Този признак на замръзване се дължи на редовното попадане на продуктите на разпадане на мембраните в кръвта..

5. Рязко понижение на базалната температура. Жените, които се притесняват за здравето на нероденото си дете, понякога играят на сигурно място и продължават да измерват базалната температура след зачеването, потвърдено от лекаря. Обикновено през първите седмици на бременността температурата се поддържа 37 градуса и повече. След смъртта на ембриона той намалява поради продължаващите хормонални промени в организма, намаляване и пълно спиране на производството на хормони, които регулират развитието на ембриона. Понякога обаче базалната температура може да спадне без основателна причина, така че не винаги температурните спадове са признаци на замръзване на плода. Това често означава заплаха от спонтанен аборт..

6. Намаляване или спиране на растежа на човешки хорион гонадотропин. Ако лекарят заплаши да прекъсне бременността или ако има основание да подозира извънматочна или замразена бременност, се предписва мониторинг на съдържанието на този хормон в кръвта. Обикновено трябва да расте бързо през първия триместър. Ако растежът внезапно спре, най-вероятно това е признак на замръзване. В този случай на дамата е назначен ултразвук.

7. При ултразвуково изследване лекарят забелязва или липсата на ембрион в яйцеклетката, или липсата на сърдечен ритъм за периоди над 7 седмици. Не може да има повече грешки.

8. Данни от гинекологичен преглед. Патологичните промени са особено забележими, ако не се направи първият гинекологичен преглед по време на тази бременност. Гинекологът отбелязва несъответствието между размера на матката и гестационната възраст, размерът на матката е по-малък, отколкото би трябвало да бъде. Ако след смъртта на ембриона са минали повече от 3-5 седмици, тогава изчезването на цианозата на вагиналната лигавица и шийката на матката - един от основните ранни признаци на бременност.

Но не винаги, за съжаление, плодът спира да се развива през първия триместър на бременността, смъртта му може да настъпи по всяко време. Но ако говорим конкретно за спонтанен аборт, а не за антенатална смърт на плода, тогава до 28 седмици. Освен това според статистиката на всеки 5-8 бременности завършва с неуспех и около половината от тях - именно чрез спиране на развитието на плода. Но не винаги е възможно самата бъдеща майка да научи дълго време за патологията. Ето защо ще разгледаме различните признаци на замразена бременност през втория триместър - всички бъдещи майки трябва да ги познават.

По-късна дата

1. Липса или спиране на движенията на плода. От 20-та седмица на бременността първородните и от 18-те многоплодни започват да усещат леки тръпки на бебето. И оттогава лекарите препоръчват внимателно да следят честотата и редовността на тези движения. В идеалния случай трябва да има поне 10 от тях на ден. Това са 10 серии от шокове. Този брой може да намалее донякъде само непосредствено преди раждането, когато порасналото бебе просто няма достатъчно място за извършване на движения в матката. Така че, ако не усещате движенията на детето в продължение на няколко часа - спешно посетете лекар! Отначало това може да е симптом на фетална хипоксия (липса на кислород), а след това да се превърне в признак на замразена бременност, ако не се вземат спешни мерки.

2. Намаляване на размера на млечните жлези, намаляване на тяхното напрежение, омекотяване. По принцип е подобно на това, което се случва в същата ситуация в ранните етапи. Омекотяването на млечните жлези се случва приблизително 3-6 дни от вътрематочната смърт на детето. Тези признаци на избледняване на бременността са доста информативни в началото и средата на втория триместър, докато се усети движение. Освен това, ако периодът е повече от 25 седмици, тогава има голямо количество коластра, а след това и кърма..

3. Резултати от гинекологичен преглед. Лекарят забелязва отварянето на цервикалния канал. Като правило, при плодородните разкритието е до 1,5 см, а при родилите до 3. Ако периодът е повече от 14 седмици и смъртта на плода е настъпила около месец преди изследването, тогава гинекологът диагностицира при изследването дебело кафяво отделяне от шийката на матката. И същите кафяви води се изливат, когато почистват матката или предизвикват изкуствено раждане, за да се отърват от мъртъв плод.

4. Липса на сърдечен ритъм. Разбира се, този признак на замръзване може да се определи предимно чрез ултразвук. Но не само. След 20-та седмица от бременността лекарят може да слуша сърдечния ритъм на бебето през коремната стена на жената с помощта на акушерски стетоскоп - специална дървена тръба, единият край на която е поставен върху корема на бъдещата майка, а другият лекар е облегнат на ухото му. Бременната жена лежи на твърд, равномерен диван по гръб. Само в тази позиция можете да слушате детското сърце. Лекарят слуша сърцето на детето на всяка среща. Но самата бъдеща майка няма да чуе ударите, стетоскопът няма да помогне и дори съпругът да приложи ухо до стомаха си, той също е малко вероятно да чуе нещо. Ако по-рано чутият сърдечен ритъм не се чуе при следващата среща, лекарят спешно насочва жената за ултразвуково изследване. Трябва да се отбележи, че не трябва веднага да се паникьосвате, че това са признаци на замразена бременност. Понякога сърцето е трудно да се чуе поради факта, че плацентата се намира на предната стена, като по този начин заглушава звука. Или заради голям мастен слой върху коремната стена на жена.

5. Резултати от ултразвук. Както споменахме по-горе, лекарят веднага ще забележи липсата на сърдечен ритъм. Други признаци са деформацията на крайниците, гръбначния стълб, нетипичното му положение в матката и др. Лекарят може също така да определи кога плодът е умрял на определени основания. Като правило, колкото по-кратък е периодът на бременността, толкова по-изразени са различни деформации..

6. Дължината на матката не се е увеличила за 1-2 седмици. При всяка среща лекарят използва рулетка, за да измери дължината на матката. В идеалния случай дължината на матката трябва да отразява продължителността. В случай, че има замразена бременност, нейните признаци се проявяват при липса на растеж на матката или несъответствие с акушерския период. Но това може да бъде и при вътрематочно забавяне на растежа на плода - също патология, но не толкова сериозна. Следователно диагнозата се потвърждава чрез търсене на други признаци и провеждане на диагностични изследвания, най-малко - ултразвук и гинекологичен преглед.

Какви са причините за това неприятно явление? Ако бременността замръзне на много ранен етап, тогава най-вероятно причината е хромозомни аномалии на ембриона. Ако и двамата родители са здрави, тогава има минимален шанс ситуацията да се повтори. За дълги периоди от време различните инфекции, предавани по полов път, могат да бъдат виновникът. Ето защо се препоръчва на всички двойки да планират дете и да преминат предварителен преглед. Защото е напълно възможно да се излекувате малко преди зачеването. Но това ще бъде от полза и за бъдещото дете. В по-редки случаи признаци на замразена бременност се появяват, когато липсва прогестерон, когато възникне Rh-конфликт или поради автоимунни патологии. Но медицината не стои на едно място. Ако ви се е случило такова нещастие, можете да сте сигурни, че ще има изход и така или иначе ще станете щастливи родители..

Как се определя замразената бременност на 6.7 седмици: симптоми, признаци, причини

Замразена бременност може да се случи при всяка жена. Статистиката казва, че всяка втора бременност завършва със замръзване на плода, настъпва спонтанен аборт. Това се случва дори преди закъснението на менструацията, така че жената дори не подозира за това. Ако тестът вече показва бременност, тогава вероятността тя да е спряла да се развива е 20%.

Какво?

Замразената бременност (ST) е прекратяване на вътрематочното развитие на плода. Обикновено ST се появява през първия триместър, до 13 седмици. Очевидно смъртта на плода предполага неговото отхвърляне, което означава, че настъпва спонтанен спонтанен аборт. Ако това не се случи, тогава жената се подлага на процедура за извличане на починалия плод.

Признаци за 7-8 седмици

Често пропусната бременност настъпва през първия триместър на 7-8 седмици.

По това време плодът се развива бързо, матката се увеличава, което причинява болка при жената. Долната част на гърба също боли. В случай, че болката е спазми, трябва да се консултирате с лекар.

На 7-та седмица от бременността жените забелязват главоболие. Това е така, защото обемът на кръвта се променя в съдовете. Затова се препоръчва да прекарвате повече време на открито и повече почивка. До 8 седмици тазовите кости започват да се подготвят за предстоящото раждане, така че болката се появява в сакралната област..

За период от 7-8 седмици жената може да жадува за своя избраник. Няма ограничения за полов акт през този период, разбира се, ако бременността протича без патологии.

Към 7-8 седмици от бременността жените започват да имат леко кървене. Това не означава, че има заплаха от спонтанен аборт, може би причината е наличието на заболяване. Медикаментозната терапия за този период е нежелана, но гинеколозите предписват лекарства с естествени съставки или билкови супозитории. Струва си да се помни, че има вероятност бременността да не се развие..

Разбира се, трудно е да се определи независимо този факт, но трябва да слушате тялото, то със сигурност ще подаде сигнали. Следните признаци са алармен звънец за бременна жена:

 • изчезването на всички признаци на бременност: отсъствие на гадене, повръщане, намалена чувствителност на млечните жлези;
 • кървави вагинални секрети;
 • схващащи болки в долната част на корема;
 • втрисане;
 • несъответствие в размера на матката;
 • понижаване на базалната телесна температура.

Как се появяват първите симптоми?

Всяка жена изпитва симптоми на бременност. Когато плодът спре да се развива, повечето не знаят за това. Бременността не се е развила отдавна и момичето все още усеща симптомите си, тъй като тялото вече е започнало да се адаптира към чуждо тяло.

На седмица 7

За период от 7 седмици жената трябва да бъде чувствителна към състоянието си. Предпоставка е наблюдението на естеството на вагиналното течение. Ако са размазващи и кървави, ще се наложи преглед при гинеколог. Често по това време, с вероятността от замразена бременност, токсикозата изчезва.

Необходимо е да се следи базалната температура. Това не е основният симптом, но ако е станало това, което е било преди бременността, има причина да посетите гинеколог.

На 8 седмици

В случай, че плодът е спрял да се развива на 8 седмици, това със сигурност ще се отрази на телесната температура. Следователно е наложително термометърът да е в „интересна позиция“ и да се използва на всеки два дни. Най-опасният признак на ST е кървенето. Ако този симптом е налице, трябва незабавно да се обадите на линейка.

В случай, че бременната жена има някой от горните симптоми, основното е да потърсите медицинска помощ навреме. Може би наличието на един от симптомите за конкретна жена е норма в съзнанието на нейните физиологични характеристики.

Причини

"Защо ми се случи това?" - всяко момиче, което е изправено пред замразена бременност, си задава такъв въпрос. Гинеколозите са идентифицирали редица фактори, които влияят върху хода на бременността:

 • наличието на инфекция при бъдещата майка;
 • резус конфликт;
 • нарушение на хормоналните нива;
 • стрес;
 • дисбаланс в храненето;
 • наличието на лоши навици;
 • генетично предразположение;
 • IVF или изкуствено осеменяване.

Тази патология за период от 7 седмици често се провокира от наличието на инфекции (остри респираторни инфекции, грип) или други хронични заболявания при майката.

Причината за замръзване на плода е наличието на генитални инфекции при бременна жена. Неадекватното хранене, пристрастяванията също са фактори, които провокират замръзване на плода.

Диагностика

Ако в главата ми блесна мисълта за евентуално замръзване на плода и има причина да се вярва в това, трябва да посетите гинеколог. Пренебрегването на посещението може да доведе до смърт не само на плода, но и на майката..

Ултразвуков апарат (ултразвук) ще ви позволи да установите наличието / отсъствието на сърдечен ритъм, да разберете дали плодът се развива нормално, дали размерът му отговаря на гестационната възраст.

Струва си да се отбележи, че благодарение на ултразвук можете да видите главата на детето, неговите движения и жълтъчната торбичка. Задължително е да се фиксира теглото на бъдещата майка, докато то все още не набира, но от този ден започва внимателното наблюдение на този показател.

На 8 седмици размерът на плодовете може да се сравни с череша. На ултразвук специалистът ще види движението на крайниците, което прави. Плодът се увеличава всеки ден с 1 мм.

За да установите вероятността от ST на 7-8 седмици, можете да използвате анализа за hCG (човешки хорион гонадотропин). Когато бременността протича нормално, този показател се увеличава няколко пъти на всеки два дни, съответно, ако бременността не се развие, тогава индикаторът ще остане същият.

Какво да правя?

Като цяло има три възможности за поведение на жената, ако тя има замразена бременност: спонтанен аборт, спонтанен аборт, отстраняване на плода чрез операция. Всичко зависи единствено от това колко дълго ще бъде открито.

В първия триместър тогава настъпва намаляване на нивата на хормоните

Почистването на матката е травматично. Тази операция се извършва от специалисти, те хирургично отстраняват плода. В случай, че почистването е направено добре, с правилния ход на възстановяване, жената има шанс да забременее отново след 6-8 месеца.

Как да определите у дома?

Можете да откриете наличието на патология у дома, като използвате Inexscreen тест. Можете да си купите тест във всяка аптека, но си струва да разберете, че той няма да постави точна диагноза, но само: важно е! ще определи дали има аномалии в хода на бременността или не. И тогава всичко е във вашите ръце. За да не се притеснявате за вашето състояние и състоянието на бебето, трябва да посетите гинеколог.

Замразената бременност не е присъда. Ако един ден се случи това нещастие, това не означава, че вече няма шанс да станеш майка. Необходимо е да се спазват всички препоръки на специалист: приемайте антибиотици, преглеждайте се, грижете се за себе си. След период на рехабилитация и последващ преглед от гинеколог, отново можете да помислите за зачеване и носене

Замразена бременност: признаци и причини

Как да намалим вероятността от спонтанен аборт.

Игор Макаров доктор на медицинските науки, професор, доктор от най-висока квалификационна категория

Какво трябва да знаете за замразена бременност, как да намалите вероятността от спонтанен аборт - казва доктор по медицина, професор Игор Макаров.

При неразвиваща се бременност, която се нарича още „замразена бременност“, настъпва смъртта на ембриона / плода, но няма клинични признаци на спонтанен аборт.

Причини за пропусната бременност

Причините за пропусната бременност са различни. По този начин, спирането на развитието на ембриона / плода може да се дължи на възпалителния процес в резултат на действието на различни микроорганизми. Най-честите причинители на възпаление са: стрептококи, стафилококи, Е. coli, Klebsiella, вирус на рубеола, цитомегаловирус, херпес симплекс вирус, Coxsackie вирус, микоплазма, хламидия, трепонема, микобактерии, токсоплазма, плазмодия, гъбички (млечница).

Хроничните инфекциозни заболявания при жената най-често не водят директно до вътрематочна смърт на плода, но причиняват определени нарушения, които допринасят за това. Например, в резултат на прякото влияние на инфекциозен фактор, в плода се образува сърдечен дефект, който предотвратява по-нататъшното му нормално развитие. Не винаги и не всяка инфекция води до смърт на ембриона. Ефектът на инфекцията в този случай зависи от пътя на нейното проникване, участие в инфекцията на плода и околоплодните мембрани, вида и активността на патогена, броя на проникващите микроорганизми, продължителността на болестта на майката, активността на защитните сили на организма и други фактори.

Микроорганизмите могат да проникнат в матката от долните части на репродуктивната система, заразявайки околоплодните води, които след това се поглъщат от плода. Инфекцията може да се разпространи през амниотичните мембрани и по-нататък до плода, причинявайки увреждане на вътрешните му органи, което от своя страна е причина за смъртта му. Инфекцията може да достигне до плода и от хронични огнища на възпаление във фалопиевите тръби и в яйчниците.

Смъртта на ембриона / плода може да се дължи на нарушение на имунната връзка, като се има предвид, че яйцеклетката е наполовина чужда за майчиния организъм. В този случай се активират реакции на отхвърляне, насочени към въздействие върху яйцеклетката и отстраняването й от матката. Неразвиващата се бременност може да бъде причинена от различни хромозомни аномалии: в първите седмици на бременността са налице хромозомни промени в случаите на спонтанен аборт, c - c c - с възрастта вероятността от хромозомни аномалии се увеличава. Причините за развитието на хромозомни аномалии също са неблагоприятни външни фактори. Спирането на растежа и развитието на ембриона / плода може да причини тромботични усложнения поради генетични дефекти в системата за коагулация на кръвта при бременна жена. Най-често срещаните сред тях са: мутация на фактор V на Лайден, мутация на протромбин G202110A, мутация на метилтетрахидрофолат редуктаза, полиморфизъм на ген на плазминогенен активатор, полиморфизъм на тромбоцитни рецептори.

Нарушенията на системата за кръвосъсирване, причинени от антифосфолипиден синдром, също определят неблагоприятното развитие на ембриона / плода. В ранните етапи на бременността не е изключена ролята на директния увреждащ ефект на антифосфолипидните антитела върху структурите на яйцеклетката с последващ спонтанен аборт. При тази патология се нарушава процесът на имплантиране на яйцеклетката. В допълнение, при антифосфолипиден синдром се наблюдава намаляване на образуването на кръвоносни съдове на плацентата и намаляване на нейната функция, което може да причини пропусната бременност. Друга причина за нарушено развитие на ембриона и плацентата при антифосфолипиден синдром е тромбозата и увреждането на маточно-плацентарните съдове.

Сред причините за спонтанен аборт също се различават хормонални промени. Нарушеното образуване и намалената функция на жълтото тяло в яйчника води до намаляване на прогестерона и неадекватна подготовка на матката за имплантиране на яйцеклетката. В тази връзка се нарушава образуването на маточно-плацентарното кръвообращение, което води до намаляване на кръвоснабдяването на ембриона / плода и неговата смърт. Често такива нарушения се случват при прекомерно натрупване на мъжки полови хормони в тялото на жената (синдром на Stein-Leventhal, адреногенитален синдром), с намалена или повишена функция на щитовидната жлеза.

Колкото по-кратък е гестационният период, толкова по-висока е чувствителността на ембриона / плода към действието на увреждащите фактори. Въпреки това, той намалява неравномерно по време на вътрематочното развитие. Разграничават се критични периоди по време на бременност, при които яйцеклетката, ембрионът, плодът са особено уязвими към неблагоприятни ефекти: период на имплантиране, период на ембриогенеза, период на формиране на плацентата (до 12 седмици), период на формиране на най-важните функционални системи на плода

Клинични признаци на застинала бременност

Разграничават се редица последователни нарушения, характерни за неразвиваща се бременност: намаляване и спиране на маточно-плацентарната циркулация на фона на увреждане на структурите на плацентата; спиране на маточно-плацентарната циркулация; нарушение на структурата на вътрешния слой на матката (ендометриума), причинено от наличието на мъртви елементи на яйцеклетката в маточната кухина.

Клиничните признаци на неразвиваща се бременност могат да бъдат изключително оскъдни на фона на спирането на увеличаването на размера на матката и несъответствието им с гестационната възраст. Въпреки това, матката може да бъде с нормални размери, може да бъде намалена и дори може да бъде увеличена, ако е пълна с кръв по време на отделянето на яйцеклетката.

Известно време след смъртта на ембриона / плода пациентът може да се почувства бременна. С течение на времето обаче субективните признаци на бременността постепенно изчезват. Периодично се отбелязват зацапващи петна от гениталния тракт и коремни спазми. Хорион гонадотропин в кръвта на жената, като правило, е на изключително ниско ниво или дори напълно липсва.

Диагностика на неразвиваща се бременност

Най-надеждната идентификация на неразвиваща се бременност може да се основава на резултатите от ултразвуково изследване при липса на сърдечен ритъм на плода. Един от най-често срещаните видове пропуснати бременности е анембрионията, т.е. липсата на ембрион в кухината на яйцеклетката след седмици на бременността. В този случай яйцеклетката е по-малка, отколкото трябва да бъде, и ембрионът не се визуализира.

В други случаи на неразвиваща се бременност, според ултразвуковото изследване размерът на яйцеклетката съвпада или изостава в развитието си, ембрионът може да бъде визуализиран, но без сърдечен ритъм. Често може да се открие ретрохориален хематом, който представлява натрупване на кръв на мястото на отделяне на яйцеклетката от маточната стена.

При по-дълъг престой на мъртвия ембрион в матката визуализацията на ембриона е невъзможна, няма признаци за жизнената му активност. Размерът на матката изостава от гестационната възраст, има деформация на яйцеклетката с размити контури.

Отстраняване на мъртвата яйцеклетка

Смъртта на ембрион / плод не винаги е придружена от спонтанното му изхвърляне от матката. Често се наблюдават случаи, когато мъртва яйцеклетка се задържа в матката за неопределено дълго време. Причината за това забавяне може да бъде: първично плътно прикрепване на яйцеклетката към маточната стена по време на имплантацията, неадекватност на реакциите на имунно отхвърляне на мъртвата яйцеклетка, намаляване на контрактилната активност на матката.

Когато мъртъв ембрион е в матката повече от 4 седмици, елементите на разлагането на яйцеклетката влизат в майчиния кръвен поток, което може да причини масивно кървене при опит за прекъсване на бременност. Следователно, преди кюретаж на матката е необходимо да се извършат изследвания на състоянието на кръвосъсирващата система и, ако е необходимо, да се проведе подходящо лечение..

След задълбочен преглед и подходяща подготовка на жена (провеждане на терапевтични и превантивни мерки, насочени към намаляване на риска от развитие на възможни усложнения), е необходимо да се прекъсне замразена бременност. За тази цел се извършва инструментално или медикаментозно разширяване на шийката на матката и инструментално отстраняване на съдържанието на матката. Също така е възможно да се използват специални лекарства за неоперативно отстраняване на яйцеклетката от матката. Непосредствено по време на аборта или веднага след неговото завършване е необходимо ултразвуково сканиране, за да се гарантира, че части от плода и плацентата са напълно отстранени. След отстраняване на яйцеклетката при неразвиваща се бременност, независимо от избрания метод за прекъсване, препоръчително е да се проведе противовъзпалително лечение.

Във всеки случай, при неразвиваща се бременност, се изисква задълбочен преглед, за да се идентифицират възможните причини за прекъсване на бременността с последващо елиминиране или отслабване на действието.

Как да намалим вероятността от смърт на ембриона?

За да се намали вероятността от действието на възможни увреждащи фактори в хода на бременността, е необходимо да се проведе скринингов преглед на пациенти, планиращи бременност, както и жени в ранните етапи на бременността за урогенитална инфекция. Също така е важно да се провеждат медицински и генетични консултации, за да се идентифицират високорисковите групи за вродена и наследствена патология. При наличие на ендокринни причини за спонтанен аборт трябва да бъде избрана подходяща коригираща хормонална терапия.

Също така е важно да се идентифицират различни автоимунни нарушения и тяхната корекция. Повторната бременност е възможна, когато идентифицираните причини за смърт на ембриона / плода се елиминират и след необходимото лечение. С нова бременност се извършва ултразвуково изследване, определяне на маркери в кръвта на възможни нарушения на развитието на плода, включително: α - фетопротеин, хорион гонадотропин, тест PAPP-A в най-информативен план. Според индикациите се извършва и инвазивна пренатална диагностика, включително хорионна биопсия, амниоцентеза или кордоцентеза за определяне на хромозомни и редица моногенни фетални заболявания. Освен това те извършват терапевтични и профилактични мерки, насочени към елиминиране на инфекциозния процес, провеждат специфична противовъзпалителна терапия в комбинация с имунокоректори, коригират нарушенията в системата на кръвосъсирването и предотвратяват плацентарната недостатъчност от седмици на бременността.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.