В идеалния случай всяка бременност трябва да завършва с раждане. В живота всичко е много по-сложно: желаната бременност понякога завършва с произволно прекъсване, нежеланата бременност завършва с аборт; раждането е успешно и сложно; бебетата се раждат здрави и болни...

Много семейства умишлено планират раждането само на едно дете, но за щастие има и такива, които са готови да родят няколко. Както и да е, но трябва да се подготвите за раждане както физически, така и психологически, независимо дали първото, второто или десетото поред раждане. С първата всичко е ясно: подготовката определено е необходима. Защо да се подготвя за второ и последващо раждане? Оказва се, че многородовите жени имат толкова много въпроси относно раждането, колкото първородените, и дори малко повече. Нека да разберем.

Колко време се провежда второто раждане??

В обществото е твърдо вкоренено мнението, че второто и следващите раждания се случват по-рано от първото. Естествено, такъв сценарий е напълно вероятен (особено след като плодът по теглото си вече не се държи от маточната шийка толкова здраво, колкото за първи път), но изобщо не е необходим! Броят на бременностите в миналото или тяхното отсъствие не оказва значително влияние върху периода на раждане на бебето..

Вашето второ бебе може да се роди, когато е готово за него. Но също така е възможно той да се задържи в утробата: има много случаи, когато второто раждане е станало след 40 седмици, и чрез стимулация. Така че не се настройвайте да раждате преди 37 седмици. Както знаете обаче, това може да работи: често раждането се случва точно в момента, за който мама се е „програмирала“: за ваканцията на съпруга си, след като родителите дойдат на гости, за рождения ден на бащата или в новогодишната нощ.

Напълно нормално е да се роди второ дете навреме или в рамките на няколко дни от очакваната дата на раждане. И така, непременно преждевременното второ раждане е чист мит.!

Колко трае второто раждане?

Лекарите казват, че второто раждане е по-бързо и лесно. Раждането на първото дете отнема средно 11-12 часа, на второто - само 7-8. По време на второто раждане времето се намалява на всички етапи: шийката на матката при многократни раждания е по-мека, по-еластична, по-лесно се разтяга, което означава, че ще се отвори по-рано, тъй като при многократни раждания се свива и отваря едновременно; вторият етап - опити - е много по-енергичен, тъй като тялото „помни“ предишното раждане и лесно навлиза във фазата на фетално експулсиране. Многородена жена диша и бута по-компетентно и може да „изтласка“ бебето само за няколко минути.

В същото време лекарите заявяват: всяко раждане е уникално и индивидуално, независимо какви са те. Самите майки са съгласни с това мнение: много от тях са родили за втори път много по-дълго от първия. Затова всяко раждане се третира с пълна отговорност, внимателно подготвено и, разбира се, притеснено.

Психологическият аспект на второто раждане

На пръв поглед тук не може да има нюанси. Втората бременност е в съзнание, което означава, че жената е психологически готова за предстоящото раждане. Но не винаги е така. Дори втората и следващите бременности, като първата, са планирани или „случайни“. И в двата случая жената отново ще трябва да се изправи пред процеса на раждане, който при всички случаи е доста болезнен. Понякога жената не е готова да роди второ дете именно поради страха от самото раждане. Това обикновено се случва, ако първото раждане е било достатъчно трудно. Но дори и тези жени, които са родили първото си бебе лесно и бързо, се страхуват от следващото.

Статистиката все още твърди, че от психологическа страна жената е по-готова за второ раждане и в процеса на раждането се държи уверено и спокойно при всякакви обстоятелства..

Но как можете да се принудите да преодолеете страха от предстоящото раждане? На първо място, трябва да се отървете от всички лоши мисли за предишни раждания от главата си, да изтриете от паметта си и да не обсъждате трудното раждане на вашите приятели и познати. За една многородна жена е лесно да превключи, защото има толкова много грижи с първото си дете. Всъщност не е нужно да се страхувате от раждането, а да подготвите първото бебе за появата на брат или сестра в къщата. Е, тогава, в края на краищата, ясно осъзнавате, че никой няма да може да роди вместо вас и със сигурност си спомняте как за първи път вашето невежество ви е попречило да дишате правилно и да натискате: какво ще се случи по-нататък? Сега вече не сте начинаещ, което означава, че ще бъдете по-опитни в раждането. Повярвайте ми, в точния момент можете лесно да разберете какво и как.

Как протича второто раждане? Физиологичен аспект

Тук няма да се случи нищо ново. Подобно на първото, и второто раждане има три етапа: разширяване на шийката на матката (контракции), период на изгонване на плода и раждане на плацентата:

 • Контракции. След първата контракция самото тяло ще запомни колко болезнено и мъчително е. В това състояние жената може да се нуждае от облекчаване на болката по време на раждането, но просто трябва да се успокоите и да преминете към правилното преживяване на контракциите, благодарение на което ще родите бебето си. Ще трябва да помним за удобните пози, точно сега един съпруг може да му бъде полезен с ефективен масаж. По време на свиването трябва да се отпуснете, като дълбоко вдишвате и издишвате..
 • Опити. Вслушайте се в съветите на акушер-гинеколозите и им се доверете напълно. За да могат опитите да бъдат възможно най-ефективни, е важно да можете да задържате дъха си и правилно да освобождавате въздух чрез напрежението на коремните мускули. Практиката показва, че по време на второто раждане повечето жени настояват правилно и ефективно, така че бъдете спокойни към себе си.
 • Доставка на плацентата. Ако по време на първото раждане жената е изпитвала дискомфорт при раждането на плацентата, то по време на второто обикновено не се обръща внимание на тази процедура. Всички емоции са насочени към бебето, което рефлексивно търси майчината гърда с гъби, а самата майка, радостна и уморена, психически се подготвя за следродилния период, за завръщането си у дома, където може напълно да усети истинското си майчинско щастие, бидейки до двете деца.

Всичко това ви очаква по време на нормалното протичане на раждането. Възможно е обаче да възникнат непредсказуеми ситуации, за които не винаги е възможно да се подготвите предварително. Във всеки случай трябва да се успокоите и да разчитате на специалисти. Това е единственият начин да помогнете на себе си и на бебето си..

Има и ситуации, когато може да се предвиди ходът на второто раждане, като се фокусира върху здравословното състояние на жената, хода на предишното раждане и много други фактори..

Предвестници на раждането при многородени: лекарски списък

Предвестниците на раждането при многородени обикновено идват по-бързо

Признаци за непосредствено начало на труда

За раждането на дете тялото мобилизира всичките си сили и радикално възстановява работата на ендокринната и нервната системи. Максималните промени настъпват директно по време на раждането на бебето, но подготвителните етапи започват през последните няколко седмици. Списъкът на очевидните предшественици на раждането при многородени жени е подобен на симптомите на наближаващото първо раждане. Основните разлики са продължителността и продължителността на такива предупредителни сигнали..

Какви предшественици ще бъдат за всички, независимо от броя на бременностите:

 1. Пролапс на корема. Това е името на външни промени, които са забележими не само за бременната жена, но и за околните. Ако през всички гестационни седмици коремът на жената изпъкна най-вече в централната част близо до пъпа, то в края на третия триместър обемът му се увеличи в долната част и дъното на матката вече не е толкова високо. Причината - главата на бебето потъва в таза на майката, подготвяйки се за предстоящата среща. Това освобождава малко пространство в горната част на корема и облекчава натиска от матката върху диафрагмата. Не забравяйте, че този знак не означава скорошно раждане..
 2. Изхвърляне на лигавицата. По време на бременността входът на шийката на матката е бил блокиран от специална слуз, която е служила като защитна бариера от инфекция за плода. Началото на трудовия процес е придружено от разширяване на шийката на матката, поради което слузът вътре в цервикалния канал се отделя и излиза навън. Тъй като това се случва още с отварянето на шийката на матката, такъв знак се счита за по-точен и се наблюдава по-близо до датата на раждане..
 3. Увеличение на фалшивите контракции. Фалшивите или тренировъчните контракции са контракции на мускулите на матката, които причиняват болка. Няма да помогне да се объркат истинските битки с тренировъчните, тъй като всички опити да се отпуснете по време на истински бой се оказват безполезни.
 4. Психологически промени. В последния триместър на бременността тялото на жената се подготвя за появата на бебе, не само физически, но и психологически. Работата на нервната система е значително възстановена, изостряйки чувството за самосъхранение, нуждата от комфорт и уют, увеличавайки педантичността и взискателността. Добре известен признак за скорошна среща с бебе е инстинктът за гнездене. Проявява се в острото желание на жената да извърши общо почистване, да завърши започнатата работа и дори да направи фундаментални промени. В същото време бъдещата майка изпитва емоционален прилив и изпитва радост, въпреки физическия дискомфорт поради големите обеми на корема.
 5. Почистване на организма. С наближаването на раждането хормоналният фон се променя, което води до неразумно разстройство на изпражненията. Жената може да ходи до тоалетна няколко пъти на ден и изпражненията й стават по-тънки. По този начин има естествено прочистване на организма, за да се улесни преминаването на детето през родовия канал..

Нека да разгледаме възможните разлики в симптомите, които показват наближаващата дата на раждане по време на първата и втората бременност..

Колко време преди да започнат предшествениците зависи от хода на бременността

Възможни разлики в симптомите при първородени и вече установени майки

 1. Пролапс на корема. По време на първата бременност този сигнал е неточен и се появява няколко седмици преди раждането, тъй като тялото на жената отнема повече време, за да се подготви за такъв важен процес. При многократни раждания пролапсът на корема ще настъпи няколко дни преди срещата с бебето, така че бъдещата майка не трябва да очаква, че има още много време за подготовка. Роднините или собствените им чувства ще могат да предполагат, че стомахът е спаднал. Жената ще почувства, че й е станало по-лесно да диша и да се храни, а постоянният задух и неприятната киселини са изчезнали.
 2. Отстраняване на тапата. Знакът се счита за доста точен и показва предстоящо раждане. Трябва обаче да се има предвид, че степента на дилатация на маточната шийка, особено по време на първата бременност, е индивидуална за всяка жена. Процесът може да отнеме няколко дни или дори седмици. В многоплодни, след преминаването на тапата, трябва да се очаква раждане през следващите няколко дни. Причината за това е по-бързото отваряне на шийката на матката. Можете да различите корка от ежедневното отделяне по външния му вид - това е малка плътна бучка, която може да съдържа ивици в кръвта. Трябва да се има предвид, че когато запушалката е плътно прикрепена към стената на цервикалния канал, тя може да се отдалечи още директно при раждането.

Много многородени жени пристигат на втория етап на раждането в рамките на няколко часа след началото на редовните болезнени контракции.

 1. Психологически промени. Реорганизация на нервната система и подготовка за среща с бебето настъпват независимо от серийния номер на бременността. Инстинктът за гнездене е еднакво изразен, когато се носи първото и второто бебе. Освен това, ако жената вече има дете, тя може да не забележи подобни психологически промени или да не им отдава значение..
 2. Почистване на организма. Появата на разхлабени изпражнения няколко дни преди раждането се наблюдава независимо от броя на бременностите. Промените са причинени от биохимични процеси в организма и са необходими за улесняване на раждането.
 3. Лекарите казват, че признаците за готовност на детето за раждане при втора бременност идват на по-ранна дата, започвайки още от 36 седмици. Освен това самото раждане също се случва малко преди времето..

Признаци като отделяне на околоплодна течност и редовни контракции показват началото на първия етап на раждането..

Раждане в многоплоден

Нека сравним първото и второто раждане според няколко критерия:

 1. Колко време отнема започването на подготвителни промени. При втората бременност сигналът за предстоящо раждане ще започне да пристига на по-ранна дата..
 2. Дата и час. Смята се, че втората бременност трае малко по-малко от първата, но индивидуалните характеристики играят роля тук, така че не трябва да разчитате на това твърдение.
 3. Болка. Второто раждане според жените е много по-болезнено от първото, тъй като шийката на матката се отваря по-бързо и по-интензивно.
 4. Раждаемост. Интервалът между първите контракции и раждането на бебето е по-кратък през втората бременност. Пълното разширяване на маточната шийка отнема до 8 часа. Това се дължи на тренираните мускули на влагалището и вече познатия ход на процеса за нервната система..
 5. Психологическото състояние на жената. И лекарите, и пациентите казват, че второто раждане се понася по-лесно. Не ги приемайте обаче твърде лекомислено. Не забравяйте, че когато започнат контракциите на втората бременност, бебето може да се роди след няколко часа..

Всяка жена трябва да има представа за класическите признаци на готовност и разликите между първото и второто раждане. Такива сигнали от тялото помагат правилно да се оцени случващото се и да се подготви навреме за раждането на бебе. В същото време трябва да разберете, че всяко раждане е индивидуално и уникално, следователно те не могат да продължат според сценария, който са имали вашите приятели или роднини. Един от важните компоненти е психологическото състояние на жената, така че бъдете спокойни, почивайте колкото е възможно повече, не се притеснявайте и се пригответе скоро да се срещнете с бебето си.

Предвестници на второто раждане

Раждане при многородени и техните предвестници

Втората бременност не винаги е подобна на първата и предвестниците на раждането също. Как може бъдеща майка, която очаква второ бебе, да разбере, че X-часът вече е много близо и, ако е необходимо, да отиде своевременно в болницата?

Когато жената очаква второ раждане, предвестниците ги търсят със същата упоритост, както по време на първата бременност. В крайна сметка до края на това всяка жена изпитва умора от приятното си положение. Въпреки че е страшно за мнозина, искам бързо да доставя. Подобни мисли възникват още на 36-37 седмица, когато бебето е почти доносено и рядко се ражда със здравословни проблеми. Между другото, раждането при многородени често започва по-рано от очакваната дата на раждане. Но ако не, тогава удължаването на бременността се случва много по-рядко поради „паметта“ на родовия канал за миналото раждане. Особено ако бяха малко преди втората. Майките на времето често раждат бързо, дори ако всички жени в семейството им са имали продължителна трудова дейност.

Мнозина вярват, че предшествениците при многородени жени са приблизително същите като при първата бременност. Изчаква се да се повтори същият сценарий. И обикновено това е класическа версия с появата първо на тренировъчни контракции, след това истински контракции и отделяне на околоплодната течност самостоятелно или с помощта на акушерски манипулации, извършвани в родилен дом. Но предшествениците на предстоящото раждане при многородени могат да бъдат напълно различни и целият процес протича по нов начин за тях.
Например могат да се появят тренировъчни контракции, които няма да се превърнат в истински, а ще доведат до ранно или преждевременно разкъсване на околоплодната течност. Е, изхвърлянето на околоплодната течност не винаги означава автоматично започване на раждането. Случва се така, че водите се оттичат, докато шийката на матката е готова, а след това лекарите трябва да решат дали да доставят жена хирургично, или е възможно бързо да се стимулира шийката на матката с лекарства. Взети са под внимание и други възможни относителни показания за цезарово сечение и фактът, че жената е многоплодна. Втората точка е плюс в полза на естествената доставка..

Ще изброим няколко класически признака за това как започва второто раждане и какви са предвестниците на второто раждане, съдейки по историите на родилките.

1. Тренировъчни контракции и болка в лумбалната област. Това са така наречените контракции на Бракстън Хигс. По правило се появяват през третия триместър, но по време на раждането те стават по-чести и могат да наподобяват реални контракции. Но тяхната разлика е нередовност и слабост. Многородна жена, която е преживяла първия етап на раждането по-рано, може напълно да осъзнае, че това все още не е раждане. Можете да премахнете тренировъчните контракции с помощта на спазмолитици, а понякога просто като се отпуснете настрани или вземете топла вана..

2. Изхвърляне на околоплодна течност. Това не е най-доброто начало на раждането, тъй като често води до слабост в раждането. Това обаче може да се случи, ако второто съкращение на раждането и предшественика е достатъчно силно. Едно такова свиване и околоплодната течност може да се спука.
Не винаги околоплодната течност излиза веднага в големи количества. Възможно е изтичане. Но във втория случай също трябва спешно да отидете в болницата.

3. Изхвърляне на лигавицата. Тази слуз се образува в шийката на матката, за да предпази плода от инфекции. Заминава в началото на раждането, когато вътрешният фаринкс на матката започва да се отваря. Това е слуз в обем 1-2 супени лъжици, цветът е светлокафяв или жълтеникав, мръсен. В слуз може да присъстват кървави ивици.
Но дори когато раждането се повтаря, тези предвестници може да не бъдат забелязани, ако лигавицата се е отдалечила едновременно с водите..

4. Почистване на тялото и отслабване. Обикновено четкането означава диария. Явлението е неприятно и трябва да се разграничава от чревна инфекция или нарушение на чревната микрофлора. Течността напуска тялото, което означава, че теглото намалява. И веднага в началото на първия период на раждането, ако вярвате, че жените, които знаят от своя опит, разказват за второто раждане и своите предшественици, жените започват с диво желание да отидат до тоалетната по голям начин. И това не винаги се получава. Този симптом често се появява, ако шийката на матката на жената се отвори бързо. Възможен е бърз труд.

Това са основните предвестници на предстоящото раждане. Ако вече сте ги забелязали, не забравяйте да подготвите всичко необходимо за постъпване в болницата.

Признаци на раждане при многородени

Жените, на които им предстои второ раждане, обикновено разбират и знаят много за този процес, но все пак има един нюанс, който повдига въпроси - как да разберат усещанията и да не пропуснат началото на раждането. Повечето бременни жени са наясно, че следващото раждане е напълно различно от първото и следователно всички усещания и предшественици могат да се различават значително. В този материал ще ви разкажем как точно жените, които раждат не за първи път, разпознават, че раждането започва.

Разлики между следващите родове

Първородната дама се отличава от многородящата, преди всичко, с наличието на специално преживяване, което не може да бъде споделено или научено от Интернет и историите на „опитни“. Опитът при раждане дава на жената повече увереност, помага й психически и физически да избере правилната тактика на обучение. Тези, които раждат отново, нямат паника, както и силен, неустоим страх, който понякога така пречи на раждането лесно и без почивки за родилките за първи път.

При бременни жени с общ опит тялото се подготвя по-бързо за отговорен процес. И това е несъмнен медицински факт. Мускулатурата на матката след първото раждане е по-еластична и шийката на матката се отваря по-бързо, с по-малко вътрешно съпротивление. Следователно при многородна жена самото раждане и подготовката за него са по-интензивни и отнемат по-малко време на всеки от етапите..

Предвестниците, които могат да разберат, че раждането е скоро, с повтаряща се бременност, обикновено се появяват непосредствено преди началото на раждането, докато при раждането на първото дете бъдещата майка може да усети предвестниците и три, и четири седмици преди раждането.

Самите предвестници са по-деликатни по отношение на усещанията в многороден, следователно, понякога дори незабележими, или жената просто не осъзнава ненатрапчивите усещания, които по своята същност не са много подобни на това, което й се е случило по време на първата й бременност.

Такива характеристики не оставят на жената голям избор. След откриване на признаци за предстоящото раждане, тя трябва да извърши последната подготовка и такси, тъй като предвестниците най-често идват само 1-3 дни преди началото на раждането или няколко часа. И след появата на редовни истински контракции, не трябва да стоите твърде дълго вкъщи, тъй като периодът на контракциите ще бъде по-кратък от първия път.

Предвестници

Опитна бременна жена може лесно да разпознае подхода на раждането от предшествениците. Трудността е, че предшествениците на предстоящото раждане се появяват много по-късно, отколкото при първата бременност. Второто раждане най-често се случва на 38-39 седмици. До 40-та седмица вторите бебета рядко се износват. Предвестниците започват няколко дни преди това, а понякога бременната жена започва да усеща промени в състоянието си само няколко часа преди началото на раждането.

Първите признаци на близко раждане за второплодна жена означават, че е време да проверите дали всичко е събрано в болницата, дали всичко е готово за бебето, дали документите, които ще са необходими за хоспитализация, са в ред. На какви признаци и симптоми трябва да обърнете внимание, нека разгледаме по-подробно.

Пролапс на корема

Преди да роди бебето заема най-удобната и физиологично правилна позиция - главата е притисната към изхода от матката. Поради това стомахът, както казват лекарите и самите жени, потъва. Височината на изправяне на дъното на матката намалява, поради това се променя не само формата на корема, но и благосъстоянието на бременната жена. За нея става по-лесно да диша, задухът и киселините намаляват, но усещането за натиск в много долната част на корема се увеличава забележимо. Бебето започва да натиска с главата върху пикочния мехур, натискът върху тазовите кости се увеличава и поради това се появява болка в областта на срамната артикулация и уринирането става по-често.

Ако по време на първото раждане това може да се случи след няколко седмици, то при многократни раждания бебето пада главата надолу най-често 2-3 дни преди раждането, а в някои случаи дори половин час преди контракциите или с тяхното начало. И също така е възможно стомахът изобщо да не потъне. Този сценарий е реалистичен, ако жената носи близнаци или тризнаци, с многоводие, а също и с неправилно положение на плода в матката, различно от главата.

Отслабване

Жената започва да отслабва поради изпускането на излишната течност, натрупана под въздействието на прогестерон. Веднага след като концентрацията на този хормон започне да намалява (което е активна подготовка на тялото за раждане), течността започва да напуска тялото на жената. Освен това количеството на околоплодните води намалява, тъй като бебето вече е много голямо, просто няма достатъчно място в матката за него и за предишния обем околоплодни води - мембраните под налягане могат да се спукат преждевременно. Общо жената отслабва до 2-3 килограма около седмица преди да роди.

Промяна в характера на изхвърлянето

Изписването от гениталиите се променя, обикновено 2-3 дни преди раждането при втората бременност. Те стават по-тънки и по-обилни от преди. Това се дължи на промяна в хормоналните нива и намаляване на концентрацията на прогестерон. В някои случаи водното отделяне може да означава изтичане на околоплодната течност. Ето защо, когато сменяте изписването, задължително се консултирайте с лекар..

При втората бременност шийката на матката се подлага на пренатална подготовка по-бързо и следователно изхвърлянето на лигавицата в многоплодните обикновено е завършено, т.е. слузният съсирек, който е лигавицата, излиза напълно от цервикалния канал. Това особено може да послужи на жената не много добро обслужване - коркът може да излезе неусетно, например по време на изхождане или вземане на душ.

Опитните майки вече знаят, че след като слузът напусне цервикалния канал, не можете да плувате в реката, в морето, не можете да се къпете и да правите секс, за да избегнете инфекция на маточната кухина, тъй като входът към нея вече не е защитен от корк.

Натрупване на коластра и гърди

Освобождаването на коластра от силно уголемена гърда по време на многократна бременност няма да бъде същият ярък предвестник на раждането, както по време на първата бременност, тъй като млечните канали при раждащите не са за първи път, по-широки и следователно коластрата в много от тях започва да се произвежда през първия триместър на бременността. В края на бременността, в този случай, коластрата просто става повече..

Странностите и поведението се променят

Непосредствено преди раждането жените отбелязват, че вкусовете им могат да се променят, апетитът им се променя, появява се безсъние и емоционалната им реакция на всички събития. Дори ежедневна дреболия може да доведе жената до горчиви и искрени сълзи и след половин час тя ще се смее от сърце на прочетена книга или сцена, видяна във филм. Такива странности са следствие от промените в хормоналните нива..

Често жените отбелязват появата на повишена тревожност и раздразнителност, но тези прояви изобщо не са необходими.

Поведение на бебето

Малко преди раждането дори подвижните и активни бебета се успокояват и леко намаляват физическата си активност. Обикновено при второто раждане това се случва 2-4 дни преди раждането. Защо това се случва, не е напълно известно. Някои учени смятат, че въпросът е във вътрешната подготовка на плода, в един вид "енергоспестяващ" режим, при който бебето почива и натрупва сили, тъй като раждането не е лесен процес и за него. Други предполагат, че намаляването на активността има доста просто физиологично обяснение - детето просто става много тесно в матката, тъй като почти е достигнало максималните си параметри и тегло.

Узряване на шията

Шийката на матката узрява постепенно, но преди второто раждане този процес обикновено отнема много по-малко време, отколкото преди първото, и следователно, дори на 38 седмица, шийката на матката може да не е достатъчно зряла, според акушер-гинеколога в антенаталната клиника. След няколко дни тя ще бъде съкратена, изгладена и леко открехната, напълно готова за последващо разкриване едновременно с родилни болки.

В случай на недостатъчна зрялост или незрялост на маточната шийка, на жената се предлага хоспитализация за предварителна лекарствена подготовка на маточната шийка за раждане. Но при второто раждане това е по-скоро рядкост..

Какво е важно да знаете, когато анализирате собствените си чувства? Фактът, че понякога усложнението на бременността може да се крие зад симптомите на предшественика. Всичко, което поражда съмнения, трябва да бъде обсъдено с Вашия лекар..

Така че, диарията и гаденето може изобщо да не са признак на раждане след няколко дни, а банално хранително отравяне или чревна инфекция. И повишено уриниране, съчетано с болезнеността на самия процес - признак на цистит или бъбречни проблеми.

Всички подготвителни признаци са тясно свързани с физиологичните прояви на подготовката за раждане. Изтръпващи усещания, дърпащи усещания в долната част на корема и в долната част на гърба, нередовни тренировъчни контракции показват, че матката е набрала необходимата маса, започнало е узряването на нейния невро-контрактилен апарат, по време на което маточните тъкани губят излишните мускулни влакна и шийката на матката започва да се съкращава и свива.

Мозъкът става все по-малко чувствителен към нервните импулси на рецепторите на матката, но възбудимостта на гръбначния мозък се увеличава. Плацентата бързо старее и в един момент започва да произвежда хормона окситоцин, който в крайна сметка трябва да доведе до ритмични контракции на мускулите на матката, което ще бъде първата болка при раждането.

Началото на раждането

Началото на раждането от многоплодни, въпреки вече съществуващия опит, не винаги е възможно да се разпознае веднага. Работата е там, че текат гладко и скритите контракции, символизиращи началото, може да са по-малко забележими. Но все пак, както при първото раждане, признаците на раждането ще се състоят в систематичността на маточните контракции, в това, че те ще се повтарят на равни интервали. Това е внимателно наблюдение на това, което "дърпа" или "болки", както и измерването на времето между появата на такива усещания, ще помогне на жената да разбере истинските родилни болки във времето, да разбере, че раждането е започнало.

Първите контракции обикновено се повтарят на интервали от 30–35 минути. В този случай няма остра болка, а по-скоро усещанията могат да бъдат сравнени с усещанията по време на менструация. Но да останете вкъщи твърде дълго не си струва. Ако по време на първото раждане латентният период е продължил около 8-10 часа, тогава по време на второто няма да има повече от 6 часа, след което шийката на матката ще се отвори до 3-4 сантиметра и ще започнат активни контракции. И следователно трябва да отидете в болницата с контракции, интервалът от които не е един на пет минути, както беше за първи път, ако раждането е протекло без усложнения, а с интервал от една контракция за 10 минути.

Всички етапи на раждането ще бъдат по-малко болезнени и значително съкратени във времето, ако, разбира се, раждането ще протече по класическата схема, без патологии и усложнения.

По време на второто раждане, подобно на първото, е много важно незабавно да се обадите на линейка, ако раждането не е започнало с контракции, а с изтичане на околоплодна течност или поява на кръвоизлив от гениталния тракт. И двете ситуации изискват незабавно участие на квалифициран медицински персонал..

За предвестниците на раждането вижте следващото видео.

Характеристики на втората бременност

Съществува мнение, че втората бременност и второто (последващо) раждане са по-лесни от първата. В действителност това не е така, втората бременност и раждане са много различни от носенето и раждането на първото дете и тяхното протичане може да се влоши от придобиването на хронични соматични и гинекологични заболявания, дълга пауза между миналото и новата бременност / раждане, появата на лоши навици и индустриални опасности.

Характеристики на хода на многократна бременност

Гинеколозите смятат, че оптималната пауза между раждането на първото и второто дете е 3 - 5 години. Препоръчително е да планирате нова бременност не по-рано от 2 години след спонтанно раждане и 3 години след цезарово сечение. През посочения период от време тялото на жената успява да се възстанови, което е необходимо за успешното раждане, първото бебе пораства, като по този начин освобождава време за майката за нов период на майчинство, а хормоналният фон придобива стабилност - важно условие за зачеването. Ако интервалът между първото и второто раждане е 10 или повече години, тогава лекарите считат такива раждания за първи (женското тяло е "забравило" за всички промени, причинени от първата бременност и раждане).

Повторното носене на плода е придружено от следните характеристики:

 • Първите признаци на бременност. Много жени могат да предвидят настъпването на нова бременност дори преди забавяне на менструацията. Това се дължи на опита на бъдещата майка и промените, свързани с хормонални промени в организма, се възприемат от нея по-рано, отколкото от първите бременни жени (обостряне на обонянието, промени във вкуса, поява на сънливост, умора, натрупване на млечните жлези). Ако една жена е страдала от ранна токсикоза при първата си бременност, тогава появата на нейните симптоми по време на многократна бременност е напълно ненужна. И обратно, рискът от ранна токсикоза по време на втората бременност се увеличава няколко пъти, когато бъдещата майка придобие патология на храносмилателния тракт (гастрит, дискинезия на жлъчката).
 • Растящ корем. Коремът при повторно бременни жени става забележим по-рано и към края на първия триместър вече не е възможно да се скрие бременността. Това се дължи на разтягането на мускулите и връзките на коремната преса и поддържането на матката, загубата на тяхната еластичност. Ето защо акушер-гинеколозите препоръчват на всички бъдещи майки, които очакват раждането на следващото си дете, да носят превръзка.
 • Разбъркване на плода. При повторно бременни жени чувствителността на матката е по-висока, следователно те започват да забелязват двигателната активност на нероденото бебе по-рано, в период от 18 седмици (първичните бременни жени улавят движения на 20 седмици). Възможно е да се регистрират първите движения на 16 - 17 седмици, което е характерно за стройните жени.
 • По-голямо тегло на новороденото. В сравнение с първороденото, второто дете тежи с 300-500 грама повече, което е свързано с наличието на удобни условия в матката за растежа на плода (плодът е адаптиран за бременност, маточно-плацентарният кръвен поток се е образувал без нарушения).
 • Притискане на представящата част на плода към входа на малкия таз. Ако при първородените жени главата / тазовият край спада и притиска входа на малкия таз 10 дни - 2 седмици преди раждането, то при многоплодни жени това се случва с началото на редовната активност. Следователно, един от предвестниците на раждането - облекчение на дишането поради отпускане на диафрагмата и пропускане на представящата част при жени, които очакват второ дете, не се появява.

Възможни усложнения при многократна бременност

Рискът от усложнен ход на гестационния период се увеличава няколко пъти при многократна бременност, което се дължи на добавянето на хронични заболявания, изчерпването на запасите от яйцеклетки и техните дефекти, въздействието на вредните фактори на околната среда върху бъдещата майка. Възможните усложнения включват:

 • Анемия. С съкращаването на периода между първата и втората бременност тялото на жената изчерпва запасите от желязо, участващи в образуването на хемоглобин. Хемоглобинът е част от червените кръвни клетки, които доставят кислород до органите и тъканите. Липсата на хемоглобин и еритроцити води до развитие на хронична вътрематочна хипоксия на плода и забавяне на растежа му. Жените, решили да раждат след дълга пауза (над 10 години), често страдат от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, което води не само до изчерпване на запасите от желязо и поява на анемия при бременни жени, но е изпълнено и с хиповитаминоза.
 • Заплахата от прекъсване. С всяка нова бременност рискът от спонтанен аборт се увеличава поради наранявания на шийката на матката при предишни гестации и образуване на истмично-цервикална недостатъчност, дефицит на хормони, които поддържат бременността (колкото по-възрастна е жената, толкова по-висок е рискът от хормонален дисбаланс). Дефект в яйцеклетките също играе роля, което води до появата на вътрематочни малформации, несъвместими с живота или аненцефалията, разтягане на мускулно-лигаментния апарат, предишни операции на матката (цезарово сечение, миомектомия) и неуспех на маточния белег, добавяне на гинекологична патология, усложняваща концепцията, имплантацията и периода гестация (полипоза на ендометриума, тумори на матката, аденомиоза и др.).
 • Разширени вени. Вероятността от развитие на разширени вени на долните крайници се увеличава с всяка следваща бременност, което се дължи на нарастващото натоварване на кръвния поток в малкия таз по време на бременността.
 • Гестоза. При многократна бременност рискът от гестоза е по-висок, отколкото при раждането на първото дете. Това се дължи на съдова недостатъчност и нарушения на микроциркулацията, артериална хипертония и хронични заболявания на бъбреците и черния дроб, хроничен стрес.
 • Групова или Rh фактор несъвместимост. Ако по време на първата бременност вероятността от развитие на изосерологична несъвместимост е по-малка от 5%, то с всяка следваща бременност (включително прекъсната от медицински аборт) рискът от несъвместимост между плода и майката по кръвна група или Rh фактор се увеличава няколко пъти (колкото повече бременности в историята, по-високата). При изосерологична несъвместимост тялото на майката започва да произвежда антитела, които оказват негативно влияние върху плода. В резултат на това се развива хемолитична болест на плода, която е придружена от хемолиза (разграждане) на еритроцитите, тежък оток и пожълтяване на плода и анемия. Може да доведе до смърт на плода.

Характеристики на второто раждане

Всяко следващо раждане е различно от предишните, особено от първото. Първото раждане (при липса на трудови разстройства) продължава 10 - 12 часа. При многократни раждания отворът на маточния фаринкс е по-активен и по-бърз (шийката на матката е претърпяла структурни промени при първото раждане, „узрява“ до края на повторната бременност по-бързо и се отваря за 6-7 часа при редовно раждане). Следователно многократните раждания обикновено са винаги по-кратки от първите и тяхната продължителност е не повече от 10 часа..

Смята се, че многократните раждания са придружени от по-болезнени контракции, а дискомфортът на родилката е по-изразен..

Това твърдение е неправилно, тъй като, първо, чувствителността на контракциите се определя от прага на болката на родилката (за някого тя е ниска, а за някого е висока и дори първото раждане се възприема от жената като незначителна физическа активност). На второ място, жената е подготвена за многократно раждане психологически (опитът от първото раждане, паниката и очакването на непоносима болка изчезват) и физиологично (родилният канал е еластичен и готов за преминаване на плода, няма ригидност на мускулите на влагалището и перинеума). Също така, при многородящите жени вторият етап на раждането се съкращава (той продължава от момента на пълно разкриване на маточния фаринкс до изгонването на плода), продължителността на опитите е 10 - 15 минути (опити - активно свиване на коремните и вагиналните мускули), което се обяснява със способността на жената да координира опитите, да контролира тяхната сила и сила продължителност.

Видео: Бременност в рамките на една година след раждането

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Предвестници на раждането при 2 бременности

Според статистиката най-малко 50% от ражданията, които започват извън болницата, се диагностицират при жени, носещи второ дете. Във втората бременност може да няма признаци на раждане. Това се дължи на преходността на контракциите, които понякога продължават 40-60 минути. Мама понася бременността спокойно, без излишна паника, знае как да се държи при първите симптоми. Срокът на раждането не зависи от броя на родените деца, но ако на 41 седмица няма усещане, че е необходимо скоро да се роди, е необходима хоспитализация в патологичния отдел.

Характеристики на втората бременност и раждане

Разликите в многократната бременност са забележими още в началото на срока, майката през втората седмица от зачеването усеща хормонални промени. Някои хора се потят повече, други усещат подути гърди, сухота в перинеума.

 1. знаци;
 2. движение на плода;
 3. контракции.

Тестовете и ултразвуците показват бременност 5-7 дни след оплождането. Но второродна жена, ако не се е подготвила за зачеване, ще почувства хормонални промени, без диагноза, още на първия ден от закъснението. Освен това, по време на второто раждане, тестът реагира точно на ранен етап, поради бързи промени в тялото.

Второродената жена усеща движенията още в началото на втория триместър, на 12-13 седмици. Докато първото дете натиска от 16 седмици. Това се дължи на факта, че майка, която веднъж е изпитала тези усещания, няма да ги обърка с нищо.

Второто раждане започва с бързо нарастващи контракции. Средна продължителност 2-3,5 часа. По време на първата бременност са необходими до 12 часа от началото на маточните контракции до отварянето на шийката на матката..

Напредването на бебето през родовия канал е по-лесно, жената диша правилно и бута. Спокойствието, концентрацията, липсата на паника помагат на плода да се роди по-бързо.

Признаци за наближаване на раждането при 2 бременности се появяват в период от 36 седмици, както и при първородени. Някои твърдят, че за втори път се чувстват предвестниците по-ярки. Особено поясни болки, трениращи контракции.

В 25% от случаите симптомите преди раждането при жени с второ раждане са слаби или остават незабелязани. Мама е по-малко притеснена, не обръща внимание на дреболии и е уверена в повторение на събитията. Гинеколозите съветват да не изпадате в крайности и да бъдете внимателни към вашето благосъстояние, за да не пропуснете началния етап на раждането.

Първите предвестници

Ако жената слуша вътрешни промени, тогава тя няма да пропусне симптомите. Започвайки от 36 седмици, тялото показва признаци на раждане през втората бременност. Това може да се случи по-късно, обикновено, когато първите промени в обичайното здравословно състояние се появят в период от 37-40 седмици..

 • тренировъчни битки;
 • загуба на тегло (загуба на тегло);
 • отделяне на коластра;
 • синдром на гнездене;
 • промяна в походката;
 • смяна на настроението.

Тренировъчни пристъпи. През третия триместър, на 28-36 седмици, жената ще почувства фалшиви контракции по време на второто раждане. По този начин родилният канал се подготвя предварително за плода. Структурата на тъканта постепенно се променя, стените на матката се опитват да се разтегнат, за да отворят шийката на матката, с други думи, "упражнение". Фалшивото свиване не носи болезнени усещания, дискомфортът изчезва, ако промените позицията, изпиете спазмолитик.

85% от многородните хора си спомнят „Бракстън“, така че не възприемат този симптом като причина да отидат в болница. Жените, които са бременни за втори път, се приемат в болницата още на първия етап на раждането.

Отслабване. 2 седмици преди разрешаването на бременността изчезват 2,5-3 кг тегло. Основната причина е намаляване на отока, поради намаляване на концентрацията на хормона прогестерон, който задържа течности. Ако мама се притеснява, апетитът се губи. Теглото понякога струва през последния месец - това също е норма.

Коластра. Един от първите предшественици на 2 раждания е появата на течност в гърдите от 26-27 седмици. Цветът в началото е прозрачен, по-близо до рода разрядът става бял. През този период се препоръчва в бъдеще да се стимулират зърната, за да се увеличи лактацията..

Гнезден синдром. 1,5-2 седмици преди раждането, майката изпитва неочакван прилив на сили, желание да изкупи всички бебешки аксесоари и да оборудва къща за бебето. Натрупва се запас от кърпи, обувки, спално бельо, хигиенни продукти, стерилизация. Синдромът на гнездене ясно показва, че раждането е близо след 1,5-2 седмици.

Походка. Промени при всички жени в края на бременността. Плодът става по-тежък, измества се надолу, дърпа напред, гърбът автоматично създава противотежест назад. Това ходене често се нарича "гъска".

Смяна на настроението. Усещанията преди раждането по време на втората бременност са по-малко ярки. При първороденото прагът на болката е по-нисък, тъй като тъканите на матката не са еластични. При многороден плодът се спуска бързо, налягането в главата е по-силно, нервните окончания реагират с болка. Поради хормонални промени се появяват раздразнителност, сълзливост, липса на сън.

Всеки от предвестниците не винаги означава, че скоро предстои среща с бебе. Но ако една жена чувства, че се притеснява от 2 или повече симптоми, трябва да вземете чантата в болницата.

Признаци за започване на раждането

Ако една майка не очаква първото си дете, усещанията се проявяват ясно и ясно. Преобладаващият хормон прогестерон по време на бременност се заменя с естроген. Неговата задача е да подготви матката за освобождаването на плода, да омекоти родовите пътища. Хормоналните промени засягат цялото тяло.

Как да разберем, че раждането скоро ще започне при второ дете:

 1. често уриниране, изхождане;
 2. движение на плода;
 3. увисване на корема;
 4. промяна в шийката на матката;
 5. изпускане;
 6. изхвърляне на тапата;
 7. изливане на вода;
 8. истински контракции.

Аварийните предшественици при второто раждане изглеждат същите като при първата бременност. До края на срока плодът се придвижва до изхода от матката, налягането се концентрира в тазовите органи. Следователно жената изпитва чести позиви за уриниране, дори ако пикочният мехур е празен. Понякога, няколко дни преди раждането, диарията започва, няколко пъти на ден. Причината - хормонът естроген омекотява чревните стени, активира се перисталтиката.

Поради промяната в положението на плода в утробата, бебето става тясно, в затворено пространство. Изместването в долната част на матката се проявява външно, коремът пада. Жената има необичайно усещане за избледняващи движения..

Стените на матката променят своя структурен състав, влакната от надлъжната адхезия преминават към изместване. Черупката на органа става по-дебела, разтяга се, провокира разширяването на долния сегмент. Отварянето на шията с 2-3 см е знак за второ раждане след няколко дни. Диагностициран чрез ръчен преглед от гинеколог.

Следващият етап е появата на лигавични секрети. Отначало тайната едва се вижда на уплътнението. Но след 1-2 дни става по-дебел, сянката става жълта. Коркът ще последва, неговата функция е да предпазва от инфекции и бактерии. Следователно изхвърлянето на цервикалната слуз дава възможност да се разбере, че второто раждане е започнало, околоплодният мехур скоро ще се спука.

Околоплодната течност се излива в момента, когато бебето е готово за раждане.
Първоначалният обем вода е 800 - 100 ml, това е частта, която е концентрирана между главата и шията. Останалата част от течността ще се отдели по време на раждането, заедно с плацентата.

Изливът е мощен взрив, труден за пропускане. Цветът обикновено е прозрачен, няма мирис. Многоплодни, когато водата се оттича, се препоръчва да бъдете в болница, поради риск от бърз труд.

Първият признак на контракциите при втората бременност е силен спазъм, който бременните жени сравняват с токов удар. Когато шийката на матката започне да се отваря, вълнообразната болка периодично се освобождава за 20-30 минути. Силното фетално налягане разширява тазовите органи, притиска опашната кост, има усещане за изтръпване на краката.

Как да идентифицираме контракциите преди раждането при второ дете:

 • повече от 7 пъти на всеки 2 часа;
 • нарастваща болка;
 • продължителността на спазма се увеличава всеки път;
 • интервалът между контракциите намалява;
 • болкоуспокояващите не помагат.

От самото начало интервалът между контракциите е 25-30 минути. Постепенно честотата става по-честа и до втория етап на раждането ще бъде 40-50 секунди. По това време шията е отворена с 10-12 cm.

Етапи на труда

Ходът на контракциите във всеки отделен случай е индивидуален. Но жените, които не раждат първото си дете, се препоръчват да бъдат в болница по време на началото на маточните контракции. След появата на първия признак на раждане преди второто раждане (силен спазъм), може да отнеме по-малко от час преди натискане.

Колко време трае раждането за вторите деца? Продължителност 3-5 часа, но има случаи, когато бебе се роди след 1,5-2 часа. Но болката също е висока, има рискове от усложнения, особено ако са минали по-малко от 4 години от първото раждане.

 1. разширение на матката;
 2. хода на плода по родовия канал;
 3. отделяне на плацентата.

Етап 1. Признаците на контракции при втора бременност означават, че раждането е на път да започне, когато шийката на матката се отвори. Контракциите на матката постепенно се увеличават, отначало, интервал от 25-30 минути, до края на първия период почивката между контракциите е 0,5-2 минути.

При многоплодни етапът на подготовка на родовия канал продължава не повече от 3 часа. Веднага след като цервикалният канал се отвори до 12-13 см, болката отслабва, свиването става контролирано, бебето започва да се движи навън.

Етап 2. Болката е притъпена. Жената е в състояние да контролира опитите по команда на акушер-гинеколог. Боят продължава не повече от минута. Между тях трябва да поемете дълбоко въздух и да задържите въздуха в белите дробове. На контракцията издишайте с "таз".

Важно е да ангажирате вътрешните мускули, за да изтласкате бебето навън. Контролираното избутване продължава, докато плодът се освободи напълно. Общият брой тласъци е не по-малък от 20, не е важна силата на тласкане, а навременността.

Етап 3. След раждането на дете тялото трябва да отхвърли останалите ненужни тъкани - децидуята, плацентата с пъпната връв. Контракцията продължава още 1-2 пъти, като изчиства напълно матката. Периодът продължава 5-10 минути.

От момента на основния признак на началото на раждането по време на втората бременност (контракции), преди опитите минават 1,5-3 часа; Вторият етап трае до 1,5 часа, третият отнема само 5% от времето. Ако опитите са започнали, през следващите няколко часа бебето ще бъде в ръцете на майката.

Кога да отида в болницата

До края на 36-та седмица бременната жена трябва да подготви чантата за родилния дом. Ако усещате предвестниците на второто раждане при второродени - фалшиви контракции, диария, често уриниране, не изпадайте в паника. Може да отнеме още 2-4 седмици, преди да започнат спазмите..

Предвестници на началото на раждането:

 • повтарящи се контракции;
 • изхвърляне на цервикална слуз;
 • изтичане на околоплодна течност.

Ако водите са се отдалечили без признаци на контракции, това е често явление, което се случва при всяка трета родилка. Контракциите се очакват не повече от 4 часа, след което се предписва стимулиране на отваряне на шийката на матката с лекарства.

Бързото раждане е често усложнение при многородните майки. Понякога бутането започва в линейката, в най-лошите случаи у дома. Без медицинско оборудване, наблюдение от професионални акушер-гинеколози, има рискове от сериозни последици. Следователно, навременността на хоспитализацията е основната разделителна дума за второродния.

Когато няма признаци за настъпване на раждането при втората бременност, препоръчително е да се наблюдава коремен камък. Когато контракцията се повтаря, зачестява, за период от повече от 37 седмици е време да отидете в болница.

Също така, ако 40-та седмица от бременността приключи и няма признаци, жената се препоръчва да бъде приета в болница. Необходим е преглед, за да се изключи рискът от недоносеност. В 80% от случаите на 41-ва седмица се използва изкуствено стимулиране на раждането.

Разберете кога да родите второ дете с помощта на онлайн калкулатор на тематични сайтове. Трябва само да въведете началната дата на вашия период или овулация. Но при втората бременност статистическите данни не са надеждни. Всеки трети случай не съответства на очакваната дата на падежа.

Характеристики на втората бременност

Съществува мнение, че втората бременност и второто (последващо) раждане са по-лесни от първата. В действителност това не е така, втората бременност и раждане са много различни от носенето и раждането на първото дете и тяхното протичане може да се влоши от придобиването на хронични соматични и гинекологични заболявания, дълга пауза между миналото и новата бременност / раждане, появата на лоши навици и индустриални опасности.

Характеристики на хода на многократна бременност

Гинеколозите смятат, че оптималната пауза между раждането на първото и второто дете е 3 - 5 години. Препоръчително е да планирате нова бременност не по-рано от 2 години след спонтанно раждане и 3 години след цезарово сечение. През посочения период от време тялото на жената успява да се възстанови, което е необходимо за успешното раждане, първото бебе пораства, като по този начин освобождава време за майката за нов период на майчинство, а хормоналният фон придобива стабилност - важно условие за зачеването. Ако интервалът между първото и второто раждане е 10 или повече години, тогава лекарите считат такива раждания за първи (женското тяло е "забравило" за всички промени, причинени от първата бременност и раждане).

Повторното носене на плода е придружено от следните характеристики:

 • Първите признаци на бременност. Много жени могат да предвидят настъпването на нова бременност дори преди забавяне на менструацията. Това се дължи на опита на бъдещата майка и промените, свързани с хормонални промени в организма, се възприемат от нея по-рано, отколкото от първите бременни жени (обостряне на обонянието, промени във вкуса, поява на сънливост, умора, натрупване на млечните жлези). Ако една жена е страдала от ранна токсикоза при първата си бременност, тогава появата на нейните симптоми по време на многократна бременност е напълно ненужна. И обратно, рискът от ранна токсикоза по време на втората бременност се увеличава няколко пъти, когато бъдещата майка придобие патология на храносмилателния тракт (гастрит, дискинезия на жлъчката).
 • Растящ корем. Коремът при повторно бременни жени става забележим по-рано и към края на първия триместър вече не е възможно да се скрие бременността. Това се дължи на разтягането на мускулите и връзките на коремната преса и поддържането на матката, загубата на тяхната еластичност. Ето защо акушер-гинеколозите препоръчват на всички бъдещи майки, които очакват раждането на следващото си дете, да носят превръзка.
 • Разбъркване на плода. При повторно бременни жени чувствителността на матката е по-висока, следователно те започват да забелязват двигателната активност на нероденото бебе по-рано, в период от 18 седмици (първичните бременни жени улавят движения на 20 седмици). Възможно е да се регистрират първите движения на 16 - 17 седмици, което е характерно за стройните жени.
 • По-голямо тегло на новороденото. В сравнение с първороденото, второто дете тежи с 300-500 грама повече, което е свързано с наличието на удобни условия в матката за растежа на плода (плодът е адаптиран за бременност, маточно-плацентарният кръвен поток се е образувал без нарушения).
 • Притискане на представящата част на плода към входа на малкия таз. Ако при първородените жени главата / тазовият край спада и притиска входа на малкия таз 10 дни - 2 седмици преди раждането, то при многоплодни жени това се случва с началото на редовната активност. Следователно, един от предвестниците на раждането - облекчение на дишането поради отпускане на диафрагмата и пропускане на представящата част при жени, които очакват второ дете, не се появява.

Възможни усложнения при многократна бременност

Рискът от усложнен ход на гестационния период се увеличава няколко пъти при многократна бременност, което се дължи на добавянето на хронични заболявания, изчерпването на запасите от яйцеклетки и техните дефекти, въздействието на вредните фактори на околната среда върху бъдещата майка. Възможните усложнения включват:

 • Анемия. С съкращаването на периода между първата и втората бременност тялото на жената изчерпва запасите от желязо, участващи в образуването на хемоглобин. Хемоглобинът е част от червените кръвни клетки, които доставят кислород до органите и тъканите. Липсата на хемоглобин и еритроцити води до развитие на хронична вътрематочна хипоксия на плода и забавяне на растежа му. Жените, решили да раждат след дълга пауза (над 10 години), често страдат от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, което води не само до изчерпване на запасите от желязо и поява на анемия при бременни жени, но е изпълнено и с хиповитаминоза.
 • Заплахата от прекъсване. С всяка нова бременност рискът от спонтанен аборт се увеличава поради наранявания на шийката на матката при предишни гестации и образуване на истмично-цервикална недостатъчност, дефицит на хормони, които поддържат бременността (колкото по-възрастна е жената, толкова по-висок е рискът от хормонален дисбаланс). Дефект в яйцеклетките също играе роля, което води до появата на вътрематочни малформации, несъвместими с живота или аненцефалията, разтягане на мускулно-лигаментния апарат, предишни операции на матката (цезарово сечение, миомектомия) и неуспех на маточния белег, добавяне на гинекологична патология, усложняваща концепцията, имплантацията и периода гестация (полипоза на ендометриума, тумори на матката, аденомиоза и др.).
 • Разширени вени. Вероятността от развитие на разширени вени на долните крайници се увеличава с всяка следваща бременност, което се дължи на нарастващото натоварване на кръвния поток в малкия таз по време на бременността.
 • Гестоза. При многократна бременност рискът от гестоза е по-висок, отколкото при раждането на първото дете. Това се дължи на съдова недостатъчност и нарушения на микроциркулацията, артериална хипертония и хронични заболявания на бъбреците и черния дроб, хроничен стрес.
 • Групова или Rh фактор несъвместимост. Ако по време на първата бременност вероятността от развитие на изосерологична несъвместимост е по-малка от 5%, то с всяка следваща бременност (включително прекъсната от медицински аборт) рискът от несъвместимост между плода и майката по кръвна група или Rh фактор се увеличава няколко пъти (колкото повече бременности в историята, по-високата). При изосерологична несъвместимост тялото на майката започва да произвежда антитела, които оказват негативно влияние върху плода. В резултат на това се развива хемолитична болест на плода, която е придружена от хемолиза (разграждане) на еритроцитите, тежък оток и пожълтяване на плода и анемия. Може да доведе до смърт на плода.

Характеристики на второто раждане

Всяко следващо раждане е различно от предишните, особено от първото. Първото раждане (при липса на трудови разстройства) продължава 10 - 12 часа. При многократни раждания отворът на маточния фаринкс е по-активен и по-бърз (шийката на матката е претърпяла структурни промени при първото раждане, „узрява“ до края на повторната бременност по-бързо и се отваря за 6-7 часа при редовно раждане). Следователно многократните раждания обикновено са винаги по-кратки от първите и тяхната продължителност е не повече от 10 часа..

Смята се, че многократните раждания са придружени от по-болезнени контракции, а дискомфортът на родилката е по-изразен..

Това твърдение е неправилно, тъй като, първо, чувствителността на контракциите се определя от прага на болката на родилката (за някого тя е ниска, а за някого е висока и дори първото раждане се възприема от жената като незначителна физическа активност). На второ място, жената е подготвена за многократно раждане психологически (опитът от първото раждане, паниката и очакването на непоносима болка изчезват) и физиологично (родилният канал е еластичен и готов за преминаване на плода, няма ригидност на мускулите на влагалището и перинеума). Също така, при многородящите жени вторият етап на раждането се съкращава (той продължава от момента на пълно разкриване на маточния фаринкс до изгонването на плода), продължителността на опитите е 10 - 15 минути (опити - активно свиване на коремните и вагиналните мускули), което се обяснява със способността на жената да координира опитите, да контролира тяхната сила и сила продължителност.

Видео: Бременност в рамките на една година след раждането

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!