Срокът на бременността е към своя край и много жени започват да слушат по-внимателно телата си, за да не пропуснат първите признаци на предстоящо раждане. Те искат да знаят как започва раждането, за да не отидат случайно в родилното отделение и да не заседнат там в отделението по патология, докато бебето се роди, или още по-лошо, да бъдат незабавно стимулирани..

Механизми за започване на работа

Започвайки от 37-38 седмици от бременността, тялото започва да се подготвя за раждането на бебе:

 • Хормонална корекция. Количеството на производството на хормона прогестерон, който е отговорен за поддържането на бременността, намалява. Започва производството на естроген, който е отговорен за стимулиране на раждането.
 • Готовността на матката да се свие. Миометриумът (мускулните влакна на матката) узрява. Повишава се неговата чувствителност към хормона окситоцин, който е отговорен за контракциите на матката и стимулирането на целия труд. На последния етап матката спира да се разтяга. Главата на плода потъва и започва да го дразни. Повишава се концентрацията на хормони в кръвта на жената, които отговарят за стимулирането на раждането. Всичко това подтиква матката да започне да се свива..
 • Зрелост на плацентата. Тялото е в състояние да определи кога е изпълнило своята функция и скоро ще стане ненужно. Настъпва естествено стареене на плацентата.
 • Зрелостта на плода. Високата концентрация на метаболитни продукти в плода, намаляване на обема и скоростта на образуване на околоплодната течност не позволяват да се поддържат нормални метаболитни процеси.

Всички тези фактори са тясно взаимосвързани. Прилагането им в комплекс и започва началото на раждането.

Признаци за започване на раждането

Помислете за признаците, които започват да се появяват малко преди началото на раждането:

Намаляване на корема

Обикновено при първородните жени стомахът започва да потъва 2-4 седмици преди раждането, при многородящите жени - непосредствено преди началото на трудовия процес. В някои случаи коремът може да не потъне. Леко изместване на корема надолу е причинено от движението на плода във входа на малкия таз, като по този начин се подготвя за раждане. В същото време за бъдещата майка става по-лесно да диша, яде, киселини изчезват, тъй като никой не стиска диафрагмата, белите дробове и стомаха.

Болки в гърба и долната част на корема

Приблизително 3-4 седмици преди раждането могат да се появят нередовни болки в долната част на гърба и долната част на корема. Те се появяват в резултат на повишаване на чувствителността на централната нервна система, както и изместване в сакрума на прешлените, което води до притискане на нерв.

Повишено уриниране

Отпуснатият плод започва да притиска пикочния мехур, като по този начин причинява чести позиви за уриниране.
Изтъняване на изпражненията. Повечето бременни жени може да имат разхлабени изпражнения малко преди раждането. Така тялото под въздействието на хормони се прочиства и се подготвя за раждането на дете. Ако обаче честите изпражнения са чести (повече от 10 пъти на ден), придружени от повишаване на телесната температура, гадене, повръщане, тогава има голяма вероятност това да е чревна инфекция.

Изхвърляне на лигавицата

Слизестата запушалка може да се откъсне изцяло или на части, както 2 седмици, така и 2 часа преди началото на раждането. Като правило изобщо няма болка. Това е съсирек от слуз, който наподобява протеина на сурово яйце. Понякога в него могат да присъстват кръвни ивици, произтичащи от разкъсване на капилярите. Но ако в лигавичната запушалка присъства много кръв, това може да е симптом на преждевременно отделяне на плацентата. В този случай трябва да отидете в болницата възможно най-скоро..

Намаляване на броя на движенията на плода

Няколко седмици преди раждането бебето спира да се движи активно. Това се дължи на факта, че той е достигнал големи размери, поради което му става тясно в маточната кухина, следователно двигателната му активност намалява.

Обучение на Бракстън Хикс или фалшиви контракции

Малко преди началото на раждането, тренировъчните контракции стават по-чести и по-болезнени..

Промяна в апетита

Приблизително 1-2 седмици преди раждането на бебето настъпва намаляване на апетита. Това ще бъде особено забележимо за жени, които непрекъснато са искали да ядат през цялата си бременност..

Отслабване

Някои бъдещи майки могат да получат загуба на тегло с 1-2 кг седмично преди раждането. Това се обяснява с повишената секреция на излишната течност от тялото. Бременна жена, страдаща от оток, ще забележи, че те са станали много по-малко или напълно са изчезнали.

Всички тези признаци са индивидуални. При някои бременни жени те могат да се появят няколко седмици преди раждането, при други - няколко дни или дори часове..

Как да разберем кога е време да отидем в болницата

Помислете за признаците на започващия труд:

Изхвърляне на околоплодната течност

Понякога раждането започва с разкъсване на феталния пикочен мехур и отделяне на околоплодната течност. Обикновено изливането на вода се случва в количество от 200-300 мл, което трудно ще се пропусне. В този случай не трябва да чакате пристигането на контракции, трябва да се обадите на линейка или да отидете сами в родилното отделение.

Обикновено околоплодните течности са без мирис, безцветни, понякога с наличието на бели частици на подобна на сирене смазка на плода. Зелената, неприятна миризма, с примеси на оригинални изпражнения (мекониева) вода показват патология и изискват спешна медицинска помощ. Последиците от това могат да бъдат доста сериозни..

Редовни контракции

В повечето случаи раждането започва с контракции - редовни контракции на матката, водещи до нейното отваряне. Първите контракции на матката могат да бъдат пренебрегнати, тъй като са безболезнени. След известно време те се усилват, причинявайки дърпащи болки в долната част на гърба и долната част на корема.

В началото контракциите са слаби и не дълги (няколко секунди), с интервал от около 10-12 минути. Постепенно те стават силни, чести (на всеки 2-3 минути), дълги и много болезнени..

Временни характеристики на труда

Фаза, продължителностПродължителност на биткатаЧестота на контракциитеРазширение на шийката на матката
Първоначално (7-8 часа)20 сек15-30 минутиДо 3 см
Активен (3-5 часа)20-60 сек5 минути3-7 см
Преходно (30-90 мин)60 сек2-3 минути7-10 см

Кървави проблеми

Понякога някои бъдещи майки имат малко количество зацапване, което показва началото на раждането. Ако има много кръв, тогава е невъзможно да се колебаете, необходимо е спешно да се обадите на линейка, това състояние може да е признак за преждевременно отделяне на плацентата, което е изключително опасно за здравето на майката и бебето.

Началото на раждането може да хване бъдещата майка навсякъде и по всяко време. Затова трябва да се подготвите за него предварително. Жената, започваща от втория триместър на бременността, винаги трябва да носи карта за обмен със себе си. По този начин е по-безопасно. Притежавайки този документ при себе си, бъдещата майка винаги ще може спешно да се свърже с родилното отделение, ако е започнала раждане..

Признаци за започване на раждането

Започвайки от 38 седмици, когато бременността се счита за доносена, всяка жена с тревога очаква началото на раждането. Всеки ден той слуша тялото си, психически прибързващ събитието. Това е ясно. В допълнение към желанието да видите бебето си, има и обективна причина - умора. Жената беше уморена от наднормено тегло, дискомфорт в корема, отоци и киселини. А нервната възбудимост от постоянното очакване може да направи последните седмици на бременността, вече трудни, напълно непоносими. В тази статия ще научите как започва раждането, кои признаци показват началото им и кои само показват подготовка за раждане..

Първите признаци на предстоящо раждане

Възможно е да знаете точната дата на раждане на бебето само ако имате планирано цезарово сечение. В други случаи мама ще трябва да бъде търпелива и да чака. Мнозина се опитват да ускорят процеса, използвайки методите на „баба“: надвишават завесите, изкачват се по стълбите, окачват се на вратите. Някой убеждава детето, вярвайки, че се страхува да се роди. Или представя удостоверение за раждане с конкретна дата, с надеждата, че подобно автоматично обучение ще работи. Но ако тялото все още не е готово, е много трудно да го накарате да побърза. Две седмици преди началото на раждането се извършва хормонално заместване - нивото на естроген се повишава бързо, осигурявайки нормална дилатация на шийката на матката и еластичност на вагиналните тъкани в бъдеще..

Жената може да забележи промяна в душевното си състояние: повишена възбудимост, сълзи и дори сривове, постоянна забрава. И обратно: спокойствие, доволство.

В допълнение към настроението има и обективни признаци на започващ труд:

тялото започва да се освобождава от излишната течност. Постоянното желание за уриниране кара жената да ходи до тоалетната няколко пъти през нощта. Следователно за мнозина отокът може да изчезне, теглото да намалее;

коремът пада. Разбира се, това не е задължителен показател за всички жени, но повечето забелязват промяна във формата на корема и допълнителна тежест в тазовата област. Това дете постепенно се придвижва към изхода от родовия канал. В резултат на това натискът върху стомаха намалява, гаденето и киселините престават да измъчват;

появяват се конвулсии. Спуснатата глава на детето притиска кръвоносните съдове, насищането на тъканите с кислород се влошава, което води до конвулсивни контракции на краката. Ако плодът е голям, тогава припадъците могат да започнат много по-рано от 38 седмици;

тренировъчните контракции стават по-изразени и чести. Понякога те са толкова силни, че жените ги бъркат с истински и вярват, че раждането е започнало;

изхвърляне на лигавицата. Много жени вярват, че ако запушалката бъде освободена, скоро ще започне раждането. Това не винаги е вярно, защото щепселът може да се откачи сам 1-2 седмици преди раждането или след вагинален преглед. Корковата слуз може да излезе наведнъж или може на части след няколко дни.

Признаци на започващ труд

Всички горепосочени признаци показват само наближаването на раждането. През този период трябва да бъдете внимателни и внимателни към себе си. Не напускайте града, събирайте необходимите неща и документи за болницата. И за да се разбере, че раждането е започнало, ще помогнат два основни и безусловни признака: изливането на околоплодна течност и реални контракции.

Изливане на околоплодна течност

Смята се, че водата трябва да се оттича, когато шийката на матката е вече полуотворена. На практика всичко се случва индивидуално. Водите могат да изтекат преждевременно, а понякога и много по-рано. В този случай настъпва преждевременно раждане. Бебето не може да остане дълго време без околоплодна течност, така че такава бременност не може да бъде спасена.

Понякога отварянето на пикочния мехур се случва внезапно, без никакви допълнителни усещания и признаци на предстоящо раждане. В този случай трябва да отидете в болницата възможно най-бързо, без да чакате началото на контракциите. Понякога, дори след като околоплодната течност е напуснала, контракциите може да не започнат. Тогава ще трябва да стимулирате раждането с хормонални лекарства..

Обикновено след изливането на вода контракциите стават по-интензивни. Следователно, лекарят със слаб труд може да отвори пикочния мехур, за да ускори процеса на раждането. Независимо от това как и кога водата ви се е счупила, трябва да знаете, че раждането вече е започнало.

Контракции

Появата на контракции се счита за основен признак на началото на раждането. Те могат да започнат, дори ако феталният пикочен мехур не се е спукал и щепселът не се е откъснал. Колко време ще отнеме раждането. В крайна сметка контракциите могат да бъдат фалшиви. Независимо от опита и броя на предишните раждания, за жената може да й е трудно да различи тренировъчните контракции от реалните. Особено, ако напрежението в корема стане силно, болезнено и редовно. И само лекар, когато шийката на матката е готова, може да определи дали раждането е започнало или контракциите са фалшиви. А у дома жената трябва да легне и да си почине. Ако контракциите са реални, тогава болката и честотата ще се увеличат. Ако свиването на матката се случи на всеки 10 минути и продължи поне минута, тогава е време да отидете в болницата.

Началото на първото раждане в живота на жената не е много по-различно от състоянието на многородени. Единствената разлика е, че периодът на контракциите по време на първото раждане обикновено е по-дълъг и може да продължи 12-18 часа. При жените, които раждат за втори или трети път, този период е по-кратък. Следователно те не могат да си позволят да изчакат повечето контракции у дома. В случай на бърз труд, опитите могат да започнат в линейката и в приемното отделение на родилния дом. Ето защо е по-добре да играете на сигурно място и да отидете в болницата по-рано, веднага щом се уверите, че контракциите не са фалшиви, а истински.

Документи за раждане в болница

От 38 седмица бременността се счита за доносена и жената може да усети или забележи първите признаци на раждане по всяко време. Ето защо е по-добре предварително да подготвите "куфар за болницата" и да поставите всички необходими документи на едно място. Ако не вземете някои неща със себе си, няма значение, близките ви ще ги донесат по-късно, но без документи ще бъде много по-трудно. В края на краищата, дори и с пълен пакет необходими документи, регистрацията в приемната служба не става бързо - около половин час. И при липса, например, на обменна карта, в която се въвеждат всички резултати от теста, съществува риск да бъде изпратен в инфекциозното отделение на родилния дом. В допълнение към обменната карта, следните документи се считат за задължителни:

Други документи могат да изискват:

договор за раждане (ако раждането е платено);

препоръка от лекаря в предродилната клиника (ако жената отиде в болницата предсрочно или обратно, терминът е дошъл и раждането не започва).

Ако съпруг или друг роднина присъства на раждането, ще се изисква неговият паспорт и кръвни тестове за ХИВ, за сифилис, за хепатит В и С, както и отговор на флуорография.

Началото на раждането е дългоочакван момент. Не бива да ви изненадва. Затова подгответе тялото си, емоционалното си настроение предварително, съберете необходимите документи и неща..

Как да определим началото на раждането

Бременните жени в края на бременността са склонни да очакват с нетърпение наближаващия срок. За мнозина въпросът за това, което все още се счита за признак на началото на раждането, все още не е окончателно решен.

Един опитен приятел казва едно, друг казва друго, а в специална литература - трета информация. Тук се обърквате... И става страшно: „Ами ако не разбирам, че това е раждане, че е време да отида в болница? Без значение какво се случва ".

Подобни мисли се появяват, защото поради разпръснатите отзиви на опитни приятели или след четене на специална литература, разликата между подготвителните етапи (предшественици) на раждането и истинските признаци на тяхното начало все още не се е установила в главата ми.

В тази статия за признаците на настъпване на раждането, отговорът ще бъде даден на максимума от въпроси, които бременната жена може да има относно началото на трудовия процес. Така че всички въпроси да бъдат разрешени, страховете се разсейват безследно и остава само очакването за щастието на майчинството.

Причини и механизми за настъпване на раждането

От около 37-38 седмици от бременността женското тяло започва да се подготвя за раждане..

Основните причини за началото на раждането са:

 • Хормонални промени в тялото на родилка. Производството на прогестерон, хормон, който запазва бременността, намалява. Има стимулиране на производството на комплекс от естрогени - женски полови хормони, които стимулират раждането;
 • Съкратителна готовност на матката. Мускулните влакна на матката (миометриум) напълно узряват. Повишава се чувствителността на мускулите на матката към окситоцин, хормон, който е основният стимулатор на маточната контракция и цялата трудова дейност. В последните етапи на бременността матката губи способността си да се разтяга свободно. В резултат на механично дразнене на матката от увисналата глава на бебето и повишаване на концентрацията на хормони в кръвта, които стимулират трудовата дейност, се формира повишена контрактилна готовност на матката и тя започва да се свива;
 • Зрелост на плацентата. Плацентата е така нареченото бебешко място в утробата. Чрез плацентата има връзка между организмите на майката и детето, храненето на плода. Тялото вече „знае“, че плацентата е изпълнила своята функция и скоро ще стане ненужна. Естествените процеси на стареене и разрушаване (дегенерация) протичат в напълно узряла плацента;
 • Зрелостта на плода. Ограничаващото натрупване на метаболитни продукти в плода, намаляване на обема и намаляване на скоростта на образуване на околоплодната течност не позволява поддържането на метаболитните процеси на същото ниво.

Всички горепосочени причини и фактори са тясно взаимосвързани. Именно тяхното прилагане в комплекс предизвиква началото на раждането..

Вероятни признаци на раждане (предвестници)

Предвестниците на раждането са редица признаци, които се наблюдават при бременна жена предварително, няколко седмици или дни преди заветното събитие. Те свидетелстват за готовността на женското тяло за процеса на раждане. В зависимост от характеристиките на тялото на жената, комбинацията от тези признаци ще бъде строго индивидуална във всеки отделен случай..

И така, първо първо. Един от първите признаци на наближаване на раждането е намаляване на активността на плода. Още няколко седмици преди раждането жената може да забележи, че броят на движенията на плода по време на бременност е намалял и те са станали по-малко интензивни. Тъй като бебето е пораснало достатъчно и има малко свободно място в матката, двигателната му активност е затруднена.

Знаете ли, има такава житейска ситуация, когато е тясно в стая или, например, в тролейбус. След това казваме: „Тук е толкова претъпкано, че не можеш да се обърнеш“. Или не мърдайте. Това е положението с бебето. Той също не се обръща, не се движи.

Стомахът пада, тазовите кости се разминават.

Това се случва, когато бебето слезе, за да се подготви за преминаване през родовия канал. По това време главата му е притисната към входа на малкия таз. Дъното на матката (най-високата част от нея) е изместено надолу. При първичните пациенти този вероятен симптом може да се появи 2 седмици преди началото на раждането. За майки, които вече са изпитали радостта от майчинството - няколко дни преди заветното събитие, но по-често непосредствено преди раждането.

Бременната матка, след като е паднала, вече не притиска толкова много диафрагмата. В същото време жените казват, че им става по-лесно да дишат, киселини практически не се притесняват. Въпреки че външно увиснал корем, не всеки независимо забелязва.

Тъй като главата на бебето пада и оказва натиск върху тазовите кости, походката на бременната жена се променя. В гинекологията това се нарича „горда стъпка“. Жената движи раменете и лопатките назад, центърът на тежестта се измества и бременната започва да ходи, леко се поклаща.

Поради прекомерния натиск на главата на плода върху тазовите органи (черва, пикочен мехур), честотата на уриниране и желание за дефекация се променя. Жената често изпитва желание за уриниране, по-рядко, но има дори уринарна инконтиненция. Поради механично дразнене на чревните стени, запекът се появява няколко дни преди раждането. И понякога това може да не е запек, а диария..

Преди раждането обемът на вагиналните секрети се увеличава поради хормонални промени. Те стават по-малко вискозни. Понякога жените могат да объркат това отделяне с изтичане на околоплодна течност. За да се разграничи изписването в болницата, се извършват специални тестове.

Какво трябва да знаете за това? Ако периодът на бременност е повече от 37 седмици или има предпоставки за преждевременно или бързо раждане, тогава ако се установи обилно влагалищно отделяне, трябва спешно да отидете в болница.

Тест за стерилна марля

Ако изхвърлянето не е много, но повече от обикновено, у дома можете да проведете прост тест, като използвате стерилно парче марля, сгънато на няколко слоя. Амниотичната течност обикновено е бистра и бързо се абсорбира, без да оставя следи. Разтоварването се абсорбира слабо, често оцветява марля.

Този тест е прост, но предполага субективна оценка на резултатите. И тук не всяка жена може да го разбере сама. Ето защо е по-добре да отидете в болница за навременна диагностика..

Ако лекарят потвърди, че това е просто изписване, ще бъдете безопасно изпратени у дома. Но ако се окаже, че изтича околоплодна течност, тогава сте постъпили правилно, за да отидете в болницата възможно най-скоро. Дългият сух период е много опасен за здравето на бебето..

Преди да роди, бъдещата майка може да забележи загуба на тегло (от 1 до 2 кг). Поради влиянието на променения хормонален фон, тялото се отървава от излишната течност. Това се случва няколко дни преди доставката..

Фалшиви контракции

Фалшивите (тренировъчни, подготвителни) контракции могат да започнат от 36-37 седмици от бременността и периодично да се появяват до раждането. Колкото по-близо до датата на раждане, толкова по-често матката става по-тонизирана. Бъдещите майки описват това като "камениста" матка. В този случай се появяват дърпащи болки в долната част на корема, по-рядко в долната част на гърба, понякога тревожни болки (от сакрума до пубиса). Интензивността на болката може да се сравни с усещанията по време на менструация..

Фалшивите контракции, за разлика от истинските контракции, са кратки (40-60 секунди) и нямат ясна редовност. Друга отличителна черта на фалшивите контракции е тяхното изчезване след промяна в позицията на бременна жена или кратка почивка..

Тренировъчните контракции не водят до отваряне на фаринкса на матката, но ускоряват нейното съзряване и подготвят мускулите на матката за предстоящата активна съкратителна дейност по време на раждането. Не забравяйте да информирате Вашия лекар за появата на такъв предвестник като тренировъчните контракции..

Благодарение на всички горепосочени фактори, шийката на матката се променя. Главно под въздействието на естрогени, цервикалният канал се скъсява по времето на началото на раждането. Самата шийка на матката се омекотява и отваря с около един сантиметър („пропуска един пръст“, както казват акушер-гинеколозите). Въпреки факта, че само лекар може да запише този знак по време на прегледа, жената трябва да знае този важен предвестник.

Тъй като шийката на матката се отваря леко, излиза лигавица, която изпълнява защитна функция през цялата бременност. Тоест, тази запушалка предотврати проникването на инфекции в матката. Слизестата запушалка е плътен, лек лигавичен секрет, понякога с включване на кръвни ивици. Понякога коркът е светлокафяв. Щепселът може да се откачи напълно. В някои случаи оставя на порции.

Кога точно се отлепва лигавицата?

Времето за поява на този симптом може да варира от 2 седмици или няколко часа преди началото на раждането. Ако забележите, че лигавицата се е отлепила, трябва да уведомите гинеколога, който ви наблюдава.

Много често срещам факта, че жените в по-късните етапи се уморяват от бременността, трудно им е, очакват с нетърпение датата на падежа. Но в същото време много бъдещи майки имат емоционален прилив в навечерието на раждането. Жените активно подготвят дома си за пристигането на нов член на семейството (измиване, почистване, пренареждане на мебели и дори дребни ремонти).

По аналогия със животинския свят тази странност се обяснява с инстинкта за "гнездене". И ако изведнъж сте почувствали някое от проявленията на този „инстинкт за гнездене“, например, спешно сте пожелали да пренаредите нещо в апартамента, тогава считайте това за предвестник на скорошния старт на заветното събитие.

Надеждни признаци на труда

Те включват появата на редовни контракции (истински) и изливането на околоплодната течност. Невъзможно е да се установи причинно-следствена връзка между тях. Какво е първично и кое вторично не може да бъде ясно посочено. Във всеки случай началото на раждането е индивидуално..

Контракции

Началото на редовни контракции е в основата на началото на раждането. Истинските контракции определят първия етап на раждането, когато шийката на матката се отвори. Майката не може да контролира силата на свиването. Благодарение на контракциите шийката на матката се омекотява, изглажда и фаринксът на матката се отваря до 10 см (пълно разкритие). Матката и влагалището са свързани, образувайки единен родов канал, през който бебето преминава, идвайки на света (II етап на раждането).

Понякога е трудно за примипарите да разграничат фалшивите и истинските контракции. По-горе вече има описание на фалшиви контракции. Сега нека поговорим по-подробно за истинските контракции..

Има долни болки в долната част на корема. При първопарите тези болки често започват в долната част на гърба. Продължителността и интензивността им се увеличават. И най-важното е, че има ясна редовност на появата им..

Много хора задават въпроса: "С каква честота на контракциите вече трябва да отидете в болницата?" Само лекар, който ви наблюдава, може да даде ясен отговор. При многородените жени раждането е по-бързо. Те не трябва да седят у дома с контракции. Как се чувстваха контракциите - по-скоро към болницата.

При първичните деца първият стадий на раждането продължава по-дълго (средно 12 часа). По принцип те могат да почакат у дома известно време с контракции, но първо трябва да се консултирате с вашия гинеколог по този въпрос. Но е по-добре да отидете в болницата веднага щом се уверите, че това са истински, а не фалшиви контракции..

Ще дам таблица (толкова по-ясно) на средните стойности на продължителността и честотата на контракциите.

Временни характеристики на труда

Фаза на труда и нейната продължителностПродължителност на битката, секЧестота на контракциите, минРазширение на шийката на матката, cm
Начална фаза
(7-8 часа)
20.15-300 или до 3
Активна фаза
(3-5 часа)
20-602-43-7
Преходна фаза
(от 30 минути до 1,5 часа)
60 и повече2-37-10

Изливане на околоплодна течност

Първо, предните околоплодни води излизат. Предната околоплодна течност е онази част от водата, която при навлизане в плътния пръстен на тазовите кости остава във феталния пикочен мехур заедно с феталната глава. Обемът на предната околоплодна течност може да варира. И те могат да се излеят наведнъж или на малки порции.

При нормална бременност околоплодната течност е без цвят, без мирис и може да има бели включвания (частици от подобно на сирене смазка на плода). Зеленикав, обиден, с примес на меконий (фетални изпражнения), околоплодната течност се появява по време на патологична бременност.

По правило мембраната на феталния пикочен мехур се разкъсва с изливането на предната околоплодна течност в първия стадий на раждането, когато шийката на матката се разшири с 3-7 cm.

Случва се околоплодната течност да напусне преди появата на редовни контракции и желаното отваряне на шийката на матката. Във всеки случай, с изтичането на околоплодната течност, жената трябва незабавно да влезе в болницата под наблюдението на специалисти. Дългият сух период (повече от 6 часа) е заплаха от инфекция на детето.

Съвети за бъдещи майки в края на бременността

По-добре е да се подготвите за раждането предварително. Където и да отидете или не отидете, винаги носете документите си за бременност (карта за размяна) с вас. По-безопасно е. Невъзможно е да се предскаже точния момент на започване на раждането. Но ако имате обменна карта с вас, където и да откриете признаци за започване на раждането, винаги ще сте готови спешно да се свържете с болницата и да избегнете излишни притеснения..

Началото на раждането - причини, предвестници, признаци. Начини за ускоряване на началото на раждането

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Въведение. Как да разпознаем началото на раждането?

Много бременни жени често се чудят за предстоящия термин, а жените, които са на път да раждат за първи път, са особено притеснени. Като правило те много се страхуват да не разпознаят началото на раждането навреме и да ги объркат с временно неразположение. В много случаи внимателното наблюдение на жената върху промените, които се случват в тялото й, ще помогне за разрешаването на тези вълнения..

Още на 38 седмица започва пренаталният период, когато се появяват първите предвестници на раждането и първите, все още нередовни (тренировъчни) контракции. Такива контракции се появяват нередовно и те изчезват след промяна в положението на тялото или кратка почивка. При първородени жени подобни тренировъчни контракции на матката могат да продължат пет, а в някои случаи дори повече дни преди раждането. Когато се появят, не е нужно да се притеснявате и спешно да отидете в болница, но бъдещата майка трябва да уведоми своя лекар, семейство и приятели за подобни промени в тялото си.

Когато се появят първите признаци на изтичане или изтичане на околоплодната течност, които могат да показват началото на раждането или преждевременното раждане, жената трябва незабавно да уведоми лекар или самостоятелно да се свърже с медицинско заведение, за да реши проблема с по-нататъшната хоспитализация.

Ако жената се е научила да разпознава тренировъчните контракции, тогава тя ще може да ги различи от началото на раждането или истинските контракции. Тези усещания е трудно да се объркат с всеки друг симптом, тъй като те се характеризират с периодичност и ритъм. Например, битката продължава 20-30 секунди, а след това има 20-минутна пауза - това се повтаря много пъти подред и интервалите от време почти не се променят.

В началото на раждащите болки родилката или нейните роднини трябва да информират лекаря за настъпването на раждането, да извикат линейка или да отидат сами в родилния дом.

Причини за настъпване на раждането

До началото на раждането в тялото на бременна жена се случват много сложни процеси, които, намирайки се в тясна взаимовръзка, осигуряват появата на такъв рефлекс като раждане.

Основната причина за началото на раждането е готовността на матката за раждането на нероденото дете и зрелостта на плода..

Бременна матка:

 • набира достатъчно тегло и размер;
 • нейният нервно-мускулен апарат е готов за контрактилна дейност;
 • плацентата напълно узрява.

2 или 3 седмици преди началото на раждането, матката се освобождава от излишната част на нервните влакна. Това намалява болката по време на раждането и увеличава свиваемостта на маточните стени..

Няколко фактора влияят върху началото на раждането:

 • неврорефлекс - в резултат на намаляване на възбудимостта на мозъка, увеличаване на възбудимостта на гръбначния мозък и повишаване на чувствителността на мускулните влакна на матката към окситоцин се произвежда повишена контрактилна активност на матката;
 • хормонални - в края на бременността производството на прогестерон намалява и производството на комплекс от естрогени се увеличава, които стимулират началото на раждането;
 • неврохуморален - в края на бременността в тялото на жената се увеличава синтеза на окситоцин, простагландини, серотонин и други биоактивни вещества, които увеличават чувствителността на матката към вещества, които предизвикват активно свиване на нейните мускули;
 • биоенергични - в тялото на майката се натрупва достатъчно количество вещества (гликоген, АТФ, фосфорни съединения, електролити и микроелементи), които правят матката способна на засилена контрактилна активност;
 • механична - узрялата матка губи способността си да се разтяга и в отговор на двигателната активност на плода и повишаване нивото на окситоциноподобните хормони започва активно да се свива;
 • трофичен и метаболитен - натрупването на някои отпадни продукти в тялото на зрял плод води до активното му движение, а дегенеративните процеси в зрялата плацента и пълното узряване на мускулните влакна на матката допринасят за началото на раждането.

Състоянието на нервната система на родилката е от основно значение за формирането на всички механизми за началото на раждането, тъй като именно тази система осигурява готовността на матката за естествено раждане.

Всички горепосочени фактори, намирайки се в тясна връзка, допринасят за появата на контракции, които се заменят с опити и завършват с изхвърлянето на плода от маточната кухина и раждането на плацентата.

Предвестници на началото на раждането

Предвестниците на раждането се наричат ​​набор от признаци, които показват непосредственото начало на активен труд. Има много предвестници за началото на раждането, но за всяка жена тяхната съвкупност е индивидуална и зависи от характеристиките на организма на бъдещата майка..

 • Пролапс на корема.
  Такава промяна, която се определя отвън чрез леко изместване на корема надолу, е индивидуална за всяка бременна жена и не винаги може да бъде забелязана независимо. При първородните жени този предвестник може да се появи 2-4 седмици преди деня на раждането, а при многоплодните жени - няколко дни или непосредствено преди раждането..
 • Промяна на походката.
  Схемата на походка се променя след коремна птоза. Жената започва да се върти поради натиска на главата на бебето върху тазовите кости и дъното на матката.
 • Промени в уринирането и изхождането.
  Пролапсът на корема може да причини повишено уриниране или уринарна инконтиненция, тъй като матката оказва по-голям натиск върху пикочния мехур. Механичното въздействие на бременната матка върху чревната стена може да провокира запек, а в някои случаи и диария, няколко седмици или дни преди раждането.
 • Промяна в характера на отделянето от гениталния тракт.
  Вагиналните секрети под влияние на хормонални промени стават по-обилни и течни. В някои случаи, за да се изключи отделянето на амниотична течност, се извършва специален тест от акушер-гинеколог.
 • Изхвърляне на лигавицата.
  Този предвестник на раждането може да настъпи 2 седмици преди началото на раждането и няколко часа преди началото на раждането. В някои случаи лигавичната запушалка не се отделя изцяло, а на малки порции. На практика този симптом изглежда като отделяне на вагинално течение (понякога смесено с малко количество кръв). Бременната жена трябва да информира своя акушер-гинеколог за изхвърлянето на лигавицата.
 • Загуба на тегло на бъдещата майка.
  Няколко дни преди раждането бременна жена може да забележи, че тежи с 1-2 кг по-малко. Тази загуба на тегло може да се обясни с елиминирането на излишната течност от тялото под влияние на промените в хормоналния фон..
 • Намаляване на броя на движенията на плода.
  Плодът, няколко седмици преди раждането, се движи по-рядко. Това се дължи на бързия му растеж. Бъдещото бебе става тесно в маточната кухина и движенията му са трудни.
 • Тренировъчни контракции.
  По-близо до датата на раждането матката започва все по-често да навлиза в повишен тонус, който се изразява в усещането за тренировъчни контракции. Те се различават от родилните болки по редица характеристики: кратка продължителност, неравномерност, слаби болкови усещания (напомнящи на болка по време на менструация), спонтанно изчезване след промяна в положението на тялото или почивка.
 • Проявата на инстинкта за "гнездене".
  Много жени в последните дни и дори часове преди раждането започват да подготвят домовете си за предстоящото раждане на дете. Тези действия могат да се изразят във факта, че жената започва старателно да почиства, измива и дори може да започне ремонт.
 • Промени в шийката на матката.
  Само акушер-гинеколог може да забележи такъв предвестник на предстоящото раждане, когато преглежда жена на гинекологичен стол. Под въздействието на естрогенните хормони шийката на матката се съкращава и става по-еластична до 38 седмици. Външната цервикална ос започва да се отваря преди появата на родилни болки.

Предвестниците на раждането при първородни и многоплодни жени имат свои собствени характеристики..

Предвестници на началото на раждането - видео

Признаци за започване на раждането

Надеждни признаци за започване на раждането са:
1. Контракции;
2. Изливане на околоплодна течност.

Тези два признака винаги показват началото на раждането и всяка бременна жена трябва да знае как протичат..

Контракции

Вярно е, че родилните болки се наричат ​​контракции на мускулните влакна на матката, които се появяват на равни интервали и които жената не може да контролира. Именно този знак бележи момента на започване на раждането..

Първите истински контракции са придружени от незначителни болезнени усещания, които повечето жени сравняват с болки по време на менструация. Болката е поносима и може да излъчва в долната част на гърба или да се локализира в долната част на корема. Повечето родилки започват да изпитват контракции през нощта. Някои жени отбелязват, че по време на контракция на матката матката се „превръща в камък“, тоест, ако родилката постави ръка върху корема си по време на контракция, тя може да усети твърдата, напрегната матка.

Можете да определите истинността на контракциите с помощта на хронометър. Тяхната честота и постоянно възникване, което не се елиминира от промяна в положението на тялото, вземане на топла вана или почивка, показва началото на раждането.

В началото контракциите се появяват на интервали от половин час (по-често в някои случаи). С всяка контракция родилката започва да чувства не само болезненост, но и ритмични контракции на мускулите на матката. Постепенно контракциите стават все по-забележими и тяхната честота, продължителност и интензивност се увеличават. При всяко свиване околоплодният мехур и главата на плода притискат дъното на матката, причинявайки постепенно разширяване на шийката на матката.

Изливане на околоплодна течност

При класическия ход на раждането изтичането на околоплодната течност се случва, след като шийката на матката се отвори до 3-7 см. Под натиска на плода амниотичната мембрана се разкъсва и част от околоплодната течност се излива.

Родилката с класическото изливане на вода може да си помисли, че неволно е уринирала. В някои случаи водата се излива постепенно, на малки порции. В този случай жената може да забележи появата на мокри петна по бельото или спалното бельо и да изпитва усещания, като например, когато вагиналното или менструалното течение са отделени..

Понякога руптура на околоплодната течност може да настъпи преди появата на редовни контракции и отварянето на шийката на матката или много по-късно от пълното отваряне на фаринкса на матката. Тези състояния не винаги означават, че ще има патология на раждането или плода, но обикновено гинеколозите използват различни специални тактики за по-нататъшно управление на такъв труд, за да предотвратят възможни усложнения.

Признаци за започване на раждането - видео

Контракции в началото на раждането

Акушер-гинеколозите разграничават три фази на родилните болки:

Начална (скрита) фаза:

 • продължителността на битката - 20 секунди;
 • честотата на контракциите е 15-30 минути;
 • разширение на фаринкса на матката - 0 или до 3 cm.

Началната фаза продължава от 7 до 8 часа.

Активна фаза:

 • продължителност на схватката - 20-60 секунди;
 • честотата на контракциите е 2-4 минути;
 • отваряне на фаринкса на матката - 3-7 cm.

Активната фаза продължава от 3 до 5 часа. Обикновено в тази фаза амниотичната течност изтича..

Преходна (преходна) фаза:

 • продължителност на битката - 60 секунди;
 • честотата на контракциите е 2-3 минути;
 • отваряне на фаринкса на матката - 7-10 cm.

Продължителността на преходната фаза е от половин час до час и половина.

Трудови болки се появяват на първия етап от раждането (периодът на разкриване).

Началото на раждането при първородни

Вероятните предшественици на раждането могат да се появят 1-2 седмици преди раждането и няколко дни преди началото им. Повечето акушер-гинеколози вярват, че появата дори на два или три предшественика на раждането е причина да посетите лекар..

Началото на раждането е по-надеждно сигнализирано от такива признаци на трудова дейност като контракции и изливане на околоплодна течност. Обикновено, ако раждането протича по класическия сценарий и родилката няма предразположение към бързо и преждевременно раждане, периодът на контракциите и изливането на вода отнема повече време при първородите, отколкото при многоплодните (около 8-11 часа). Това се дължи на факта, че родовият канал все още не е преживял процеса на раждане, те са по-малко еластични и тялото на родилката ще се нуждае от повече време, за да отвори напълно маточната шийка..

При първородна жена първо се отваря вътрешният фаринкс на матката, а след това външният, т.е. първо шийката на матката се изглажда и съкращава и едва след това шийката на матката се отваря напълно.

Началото на раждането в многороден

Вероятните признаци на раждане при многоплодни в повечето случаи започват да се появяват след 38 седмици от бременността. Те се появяват по-бързо и показват близкото начало на раждането. Родовите пътища на жените, които раждат не за първи път, вече са физиологично и анатомично подготвени за раждане. Многородовите жени вече знаят за усещанията, които предвещават близкото раждане и, като правило, лесно ги забелязват..

За разлика от първородните, не за първи път се появяват предшественици при раждащите един или два дни преди раждането. Една от характерните черти е фактът, че при такива бъдещи майки коремът пада почти непосредствено преди раждането..

При многородните има по-бързо начало на раждането, отколкото при първородните. Периодът на контракции и изливане на околоплодната течност трае 6-7 часа, шийката на матката се отваря доста бързо. Вътрешната и външната ос на матката се отварят почти едновременно с периода на изглаждане на шийката на матката и след това следва II етап на раждането (период на опити).

Началото на преждевременно раждане

Раждането се счита за преждевременно, ако започва на 28-37 седмица.

Началото на преждевременно раждане може да бъде причинено от различни фактори и като правило бременната жена се уведомява за тази възможност и се предлага да отиде в болницата предварително за постоянен медицински контрол..

Но в някои случаи преждевременното настъпване на раждането може да дойде внезапно и затова всяка бъдеща майка трябва да знае признаците на настъпване на ранен труд..

Признаци и симптоми на преждевременно раждане:

 • постоянно чувство на тежест в долната част на корема;
 • коремен пролапс преди 35 седмици;
 • често намиране на матката в добра форма;
 • наличието на кървави отделяния от родовия канал;
 • силен натиск върху перинеума и тазовите кости;
 • схващаща болка.

Преждевременният труд често може да започне много по-бързо от нормалния труд. Тази ситуация изисква незабавна хоспитализация на бременната жена, тъй като ранното разширяване на шийката на матката може да предизвика началото на бърз труд и развитието на различни усложнения, които са опасни за бъдещата майка и дете..

Как да ускорим началото на раждането?

В някои случаи, когато бременността се удължава до 41-42 седмици, става необходимо да се прибегне до методи, които ускоряват процеса на раждане. Въпреки широко разпространената им реклама в медиите, те могат да се използват само по препоръка на лекар, тъй като неграмотното им използване може да доведе до сериозни и опасни последици за здравето на бебето или майката..

Има няколко метода за стимулиране на раждането..

Народни начини

Секс
Много лекари и жени отбелязват, че незащитеният секс може да предизвика началото на раждането. Това се обяснява с факта, че спермата съдържа простагландини (биологично активни вещества), които могат да причинят маточни контракции. Активните движения, галенето на зърната и оргазмът също могат да причинят началото на раждането..

Укрепване на двигателната активност
Дълга разходка, почистване на дома, набор от упражнения с навеждания, клякания и ротационни движения на таза - всички тези двигателни натоварвания могат да причинят появата на маточни контракции и началото на раждането.

Стимулация на зърната
Масажирането на зърната и областта на гърдите може да освободи хормона окситоцин в кръвта, което стимулира раждането. Трябва да се помни, че движенията по време на масаж трябва да бъдат нежни и да не са травматични..

Подобряване на функцията на червата с прочистващи клизми или диета
Активната перисталтика (двигателна активност) на червата, която се причинява по време на прочистваща клизма или при консумация на пресни зеленчуци или плодове, може да причини контракции на матката и поява на контракции. Специална диета за стимулиране на началото на раждането може да включва цвекло, магданоз, салати от сурови зеленчуци с добавени растителни масла. Някои експерти препоръчват да се използва рициново масло като слабително средство..

Ароматерапия
Вдишването на някои ароматни масла може да доведе до започване на раждането. При липса на алергична реакция можете да излеете розово или жасминово масло в ароматната лампа, за да ускорите началото на раждането.

Топли бани
Вземането на топла вана (при температура на водата 40-42 o) може да доведе до свиване на матката и началото на раждането.

Медицински методи

За да стимулират раждането по време на слаби контракции и ако има индикации за тяхното стимулиране, акушер-гинеколозите извършват:

 • Амниотомия - пункция на феталния пикочен мехур (извършва се с помощта на специални хирургически инструменти; околоплодната течност се излива и намаляването на обема им причинява появата на контракции).
 • Прилагане на лекарства на основата на простагландини или окситоцин, причиняващи появата на контракции или засилващи ги (лекарствата могат да се дават като таблетки или инжекции).

Тези техники могат да се използват само в болнични условия, след като се изключат всички противопоказания за тяхното използване..

С известно разтягане, акупунктурата (акупунктура) може да се отдаде на медицински методи за ускоряване на началото на раждането. Стимулирането на началото на контракциите се постига чрез въвеждане на специална игла в определена биоактивна точка, която активира маточните контракции. В спешни случаи тази техника практически не се използва..