По време на бременност човек трябва да се ограничава не само в храната, упражненията и лекарствата. Под забраната попадат и някои методи за диагностика и медицински преглед, особено тези, свързани с вредното облъчване. Те включват рентгенови лъчи - един от най-популярните и показателни диагностични инструменти.

Могат ли бременните жени да правят рентгенови лъчи?

Тъй като рентгеновото изследване се използва от дълго време в медицината, не е необходимо да се говори за безопасността на процедурата за възрастни. Радиацията е напълно безвредна за тях, но дали е така, когато става въпрос за плода??

По време на самия процес на снимане водата, съдържаща се в тъканите, се йонизира. В резултат на това се освобождават активни радикали, които могат да повлияят отрицателно на процеса на клетъчно делене: да причинят мутации, хромозомни патологии, смъртта на отделни клетки и превръщането им в нетипични - ракови. Детето може да се сблъска с тези усложнения в най-лошия случай..

Не може да се каже със сигурност, че рентгеновата снимка със сигурност ще повлияе на състоянието на бебето. Някои майки успяват да поддържат бременност и да раждат здраво дете, така че няма категоричен отговор на въпроса дали бременните жени могат да правят рентгенови снимки..

Ефектът или липсата му върху бременността и състоянието на плода зависи от много фактори: от частта на тялото, изложена на радиация, гестационната възраст, общото състояние на родилката и други характеристики.

Преди да предпише такъв диагностичен процес, лекарят оценява възможните рискове от заболяването, което трябва да бъде потвърдено или опровергано, и рентгеновия апарат. Въз основа на получените плюсове и минуси се взема решение дали бъдещата майка се нуждае от рентгенова снимка.

Ефектът на рентгеновите лъчи върху бременността в зависимост от периода

- в ранните етапи

Най-вече съмненията и страховете възникват именно в ранните етапи - през първия триместър. Това не е без основание, тъй като периодът се характеризира с формирането на всички основни вътрешни органи на бебето и няма начин да се намесва в този процес, още повече по такъв безмилостен начин.

Рентгеновите лъчи са най-опасни през първите 2 месеца от бременността: по това време той може да причини малформации. Ембрионът е много чувствителен към йонизиращо лъчение и тук важи просто правило: колкото по-рано плодът е изложен на рентгенови лъчи, толкова повече бъдещата майка е изложена на риск.

През първите 8 седмици от бременността рентгеновите лъчи могат да причинят спонтанен аборт, да доведат до смърт на ембриона, тежки патологии на вътрешните органи и нервната система, така че процедурата може да се извърши само при съмнение за състояние, което застрашава живота на майката.

- по-късна дата

От около 9-та седмица отрицателният ефект на рентгеновите лъчи върху плода постепенно намалява. Но не може да се каже, че процедурата става напълно безопасна, просто тя вече не е толкова критична, колкото през първите няколко месеца..

Органите и тъканите на бебето вече се формират през втория триместър, така че вероятността от малформации почти изчезва. Съществува обаче заплаха за невропсихичното развитие на детето и известен риск от задействане на ракови процеси в тялото на бебето. Това е особено опасно, тъй като много от тях може да не се появят веднага след раждането и през първите месеци от живота. Понякога лекарите, а след това и родителите, научават за болестите случайно по време на определен преглед, след няколко години живот.

Какви могат да бъдат последствията?

Ако една жена по някаква причина трябва да направи рентгенова снимка, тя бива информирана за рисковете от самата процедура и какви биха могли да бъдат, ако не бъдат направени. Във всеки случай жената взема решение относно необходимостта от преглед само съвместно с лекар..

Има случаи, когато рентгеновата снимка е практически безопасна и бъдещата майка не трябва да се притеснява за състоянието на бебето. Това е например моментна снимка на зъб или нос: частите на тялото са твърде далеч от корема, а мощността на лъчението е незначителна, така че нищо не застрашава плода.

Рентгеновите лъчи на белите дробове, крайниците, главата и гръдния кош са по-опасни: въпреки че няма пряко облъчване на плода, рентгеновото покритие покрива голяма част от тялото и е трудно за самата жена да оцелее при тази процедура. Увеличава се рискът от неприятни последици..

Най-опасни са изследванията на коремната кухина, гръбначния стълб и таза: самият плод е изложен на радиация, така че вероятността от негативни ефекти е много висока. Но не трябва да се паникьосвате и да отказвате рентгеновите лъчи: за да нанесете сериозна вреда на бебето, е необходимо излъчване от 1 mSv, което е около 50 изображения на гърдите. Рентгеновите лъчи на коремната кухина и малкия таз (6 mSv) и гръбначния стълб (8 mSv) са от критично значение..

Сред най-плачевните последици са:

 • аборт;
 • смърт на плода;
 • аномалии в развитието на вътрешните органи;
 • образуването на онкологични огнища в плода;
 • забавяне на умственото и физическото развитие.

При относително приемливите видове рентгенови лъчи, особено тези, направени след 9-та седмица от бременността, вероятността от малформации е близка до нулата..

Какво да правите, ако е предписана рентгенова снимка?

Ако изведнъж на жена се предписва рентгенова снимка от лекар, който не знае, че е „в позиция“, той трябва да бъде информиран за това. Естествено, ако коремът все още не се вижда, говорим за период до 4 месеца. Тогава най-вероятно лекарят ще разчита на показанията за рентгенова снимка и, ако е възможно, ще избере различен диагностичен метод..

Рентгеновите лъчи по време на ранна бременност се правят само при състояния, които са животозастрашаващи. Когато ги идентифицира, жената трябва да разбере:

 • доза радиация на апарата;
 • възможността да замените рентгеновите изследвания или с алтернативен метод, или да изберете клиника с най-модерно оборудване, което минимизира негативното въздействие върху плода;
 • възможността да се отложи изследването поне до 9-та седмица от бременността.

Полученото направление в ръцете на бременна жена е добра причина да се свържете с вашия гинеколог. Той трябва да потвърди, че бременността протича без усложнения и рентгеновото изследване не е противопоказано.

Но е важно да се разбере, че в случай на спешни индикации не трябва да отказвате прегледа, за да не се сблъскате с още по-сериозни последици. В този случай трябва или внимателно да се подготвите за рентгеновата снимка, или да помолите Вашия лекар да предпише по-безопасен диагностичен метод..

Ако въпреки това рентгеновата снимка не може да бъде избегната, първо трябва да се настроите на позитивно настроение. Не забравяйте да информирате рентгенолога за вашата „позиция“, ако коремът все още не се вижда, и поискайте допълнителни предпазни средства под формата на оловни бариери, които ще ограничат експозицията и ще предпазят бебето от експозиция.

Има ли безопасна алтернатива на рентгеновите лъчи по време на бременност?

Индикациите за провеждане на рентгеново изследване по време на бременност винаги са оправдани, поради което е невъзможно да се остави ходът на заболяването да се развие, ако се подозира. Можете да се уверите, че нищо не застрашава здравето на майката и бебето по различни начини и рентгеновите лъчи не са незаменим диагностичен метод, поне в повечето случаи.

По-безопасни процедури са:

 • ЯМР. Магнитното поле, което е в основата на метода, не влияе на ДНК на клетките и не предизвиква тяхната мутация. Медицината не познава нито един случай, в който ЯМР да повлияе негативно на състоянието на бебето. Вярно е, че този тип изследване не винаги е толкова информативно, колкото рентгеновото изследване, но ако е възможно, по-добре е да отидете на ЯМР.
 • Ултразвук. Не е тайна, че една жена трябва да мине през няколко ултразвукови процедури през целия гестационен период. Ултразвукът е напълно безвреден за бременна жена и плод и понякога може да замести рентгенова снимка на коремната кухина, тазовите органи, ставите, щитовидната жлеза, лимфните възли, мускулите и връзките.
 • Визиографско изследване. Рентгеново устройство от ново поколение се нарича визиограф. Основното му предимство е, че високочувствителният сензор, който замества филма, ви позволява да настроите мощността на излъчване на по-ниско ниво. Вярно е, че това устройство все още се използва само в стоматологията..

Други алтернативни методи за диагностика, като КТ, флуорография, флуороскопия, изотопно сканиране, за съжаление са забранени по време на бременност.

Здравето на бъдещата майка не бива да се пренебрегва, тъй като по време на бременността става въпрос не само за нейното благосъстояние, но и за благоприятните условия за развитието на бебето. Ако има нужда от поставяне на диагноза с помощта на рентгеново изследване, не трябва да го отказвате, слушайки съветите на приятели и роднини. В извънредни ситуации трябва да разчитате на компетентността на специалист и неговите препоръки, а не на собствените си притеснения..

Наличието на бременна жена на рентгенова снимка

Свързани и препоръчителни въпроси

1 отговор

Търсене в сайта

Ами ако имам подобен, но различен въпрос?

Ако не сте намерили необходимата информация сред отговорите на този въпрос или ако проблемът ви е малко по-различен от представения, опитайте да зададете допълнителен въпрос на лекаря на същата страница, ако е свързан с основния въпрос. Можете също така да зададете нов въпрос и след известно време нашите лекари ще отговорят на него. Безплатно е. Можете също да търсите подходяща информация в подобни въпроси на тази страница или чрез страницата за търсене в сайта. Ще бъдем много благодарни, ако ни препоръчате на вашите приятели в социалните мрежи..

Medportal 03online.com извършва медицински консултации в режим на кореспонденция с лекари на сайта. Тук ще получите отговори от реални практикуващи в тяхната област. В момента на сайта можете да получите съвет в 50 области: алерголог, анестезиолог-реаниматор, венеролог, гастроентеролог, хематолог, генетик, гинеколог, хомеопат, дерматолог, детски гинеколог, детски невролог, детски уролог, детски ендокринен хирург, детски ендокринен хирург, специалист по инфекциозни болести, кардиолог, козметолог, логопед, УНГ специалист, мамолог, медицински юрист, нарколог, невропатолог, неврохирург, нефролог, диетолог, онколог, уролог, ортопед-травматолог, офталмолог, педиатър, пластичен хирург, ревматолог, психолог, ревматолог, рентгенолог, сексолог-андролог, зъболекар, трихолог, уролог, фармацевт, фитотерапевт, флеболог, хирург, ендокринолог.

Отговаряме на 96,63% от въпросите.

Въпроси

Въпрос: Рентгенови лъчи по време на бременност?

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Здравейте, на 6 април направих рентгенова снимка на кръстната кост и кръста. 2 снимки. Около този ден трябваше да започне менструация. Оказа се, че съм бременна. Връзката със съпруга й се осъществи на 24 март, т.е. Рентгенов прошол на 13-ия ден след полов акт. Менструацията беше от 14 до 20 март. Имам цикъл от 21-23 дни.Искам да разбера колко опасно е за детето, което очаквам на този етап от развитието на плода?

За съжаление има шанс рентгеновото изследване на този етап от бременността да повлияе на развитието на бебето. На такива ранни етапи обаче радиацията може по-скоро да доведе до спонтанен аборт, тъй като през този период действа принципът „всичко или нищо“. Ако бременността продължи и плодът се развие, най-вероятно той ще се роди здрав, но определено трябва да се подложите на ултразвуково сканиране на 8 седмици и биохимичен скрининг от 12 до 19 седмици.

Благодаря за отговора. Ако има спонтанен аборт в случай на рентгенова снимка, кога може да се случи? От рентгеновата снимка е изминала повече от седмица.

Обикновено спонтанен аборт се случва през първите няколко часа след масивна радиация..

Бременна съм в 35 седмица. На първото дете трябваше да му направят рентгенова снимка на гърлото (костите са заседнали). Направиха го три пъти, аз го държах. Веднъж без престилка, после пак ми позволяват да я облека. Как това може да повлияе на плода. Благодаря за отговора.

На този етап от бременността такова облъчване вече не може да причини раждането на вродени малформации у детето. Въпреки това, в бъдеще са възможни смущения в кръвоносната система, поради което ще е необходимо детето да бъде допълнително изследвано от хематолог след раждането..

Здравейте.Наистина се нуждая от вашата помощ! Аз съм на 26 години, тегло 58 кг. 12 дни преди овулацията, професионален преглед направи флуорография на белите дробове (без защитна престилка) -.10 μs.По време на зачеването (за 1 седмица) на 7-8 ден след зачеването, рентгенова снимка беше направена от линейка, коремна кухина (без защитна престилка) -1,5 mSv = 0,15 рад, направена е инжекция на аналгин и лидокоин - за да се изключи чревна непроходимост, не знаех за бременността. В момента периодът е 12 седмици. Утре отивам на планиран ултразвук. Четох, че рентгеновите лъчи по време на бременност влияят върху развитието на левкемия и други видове рак, много се притеснявам за бебето. Много се притеснявам. Благодаря Ви предварително за въпроса.

Абсолютно прави сте в началото на бременността, има правило „всичко или нищо“. Трябва обаче да се подложите на всички скрининги, за да определите състоянието на плода и да изключите аномалии в развитието. Пожелаваме ви здраво бебе.

На 25 седмица от бременността си изкълчих ръката, изпратиха ме на рентген, за да се уверя, че няма фрактура, сложих престилка. как това лъчение може да повлияе на детето?

Краткосрочното обучение на областта на ръцете по никакъв начин няма да повлияе на развитието на плода.

Здравейте! Такъв въпрос измъчва. Направиха рентгенография на гръдния кош на 3-годишно дете, сложиха предпазна престилка само отзад и той постоянно падаше, аз трябваше да държа сам престилката. Изобщо нямах престилка. Рентгеновите снимки са направени преди седмица, сега имам закъснение от 3 дни, може да съм бременна. Много се притеснявам за сегашното дете (чета го, пишат навсякъде, че престилката трябва да покрива от двете страни) и за евентуалното неродено дете. Благодаря предварително за вашия отговор!

В случай, че изображението е направено при обичайното облъчване за обикновена рентгенография, това няма да навреди на детето. На първо място, трябва да установите дали сте бременна. В случай, че забавянето продължава допълнително, в продължение на 5-6 дни, е необходимо да се провери нивото на hCG в кръвта (това проучване е по-точно от определянето на hCG в урината с помощта на експресния метод за изследване). Обикновено, в случай че неблагоприятни фактори, включително рентгеново лъчение, въздействат върху ембриона на толкова ранен етап, се задейства принципът „всичко или нищо“; ембрионът или умира, или продължава да се развива без патология.

Направих рентгенова снимка на главата през шестата седмица на бременността. какви са последиците? как това се отразява на здравето на детето?

Моля, изяснете дали на корема е носена защита (оловна престилка)?

Здравейте! Последните менструации бяха 27sens. овулация около На 11 октомври и на 13 октомври направих рентгенова снимка на червата, тези на втория ден след ПРЕДЛОЖЕНАТА овулация. Забавете два дни, тестовете показват бременност. Как ще се отрази рентгеновият ефект. Кажи ми! Това е първата ми бременност.

Не се безпокой. Регистрирайте се навреме, изпълнете всички заповеди на лекаря и се насладете на бременността си.

добър ден! Моля, помогнете ми да разбера. Много се притеснявам.Срокът на бременността е 9 седмици, по това време на първата ми дъщеря са направени рентгенови снимки на писалката 2 пъти - имаше съмнение за фрактура. Бях в тази стая, на разстояние около 3 метра от апарата зад защитна стена, до специалиста, който правеше рентгеновата снимка (нямаше други средства за защита нито при мен, нито при рентгеновия специалист). Сега полудявам при мисълта, че това може по някакъв начин да повлияе на развитието на бебето в утробата. Знам, че устройството беше цифрово. Моля коментирайте. Много ви моля Много благодаря.

В случай, че сте били зад защитна стена, не трябва да има причина за безпокойство, защото тази стена напълно предпазва от проникването на рентгенови лъчи в стаята, където сте били. Прочетете повече за рентгеновите лъчи в поредица статии, като щракнете върху връзката: Рентгенова снимка.

Здравейте! Направих флуорография през третата седмица на бременността и след това рентгенова снимка на белите дробове, но отдолу имаше престилка. Че по-късно научила, че е бременна. Как ще се отрази това на бебето?

Рентгеновите лъчи могат да имат ефект върху бързо делящите се клетки, но като се има предвид, че по време на стандартното изследване са използвани защитни методи и малка доза рентгенови лъчи, в този случай рискът не се счита за висок. За това трябва да информирате гинеколога, който виждате, за бременността, както и да се подложите своевременно на всички препоръчителни прегледи, които са необходими по време на бременност. За повече информация относно рентгеновите изследвания можете да получите информация в тематичния раздел на нашия уебсайт: Рентгенови лъчи

Помогнете ми, направих рентгенова снимка на зъб на 17 седмица от бременността, носеше се престилка от шията до коленете и още една на корема за всеки случай. Мога ли да нараня бебето? Благодаря.

Не се притеснявайте, в този случай нито вие, нито бебето сте в опасност. По време на рентгеновата снимка на зъба се използва минималната доза рентгенова снимка и в допълнение ви е осигурена надеждна защита по време на рентгеновата снимка. Моля, не се притеснявайте, няма риск. Можете да научите повече за рентгеновите лъчи в раздела: Рентгенови лъчи

Здравейте.Съпругата ми направи рентгенова снимка на дебелото черво седмица преди "тези дни", след което след закъснение се оказа, че е бременна, периодът беше 4-5 седмици. Степента на радиация (или как да го кажа) е 0,00610mSV. Направихме снимка на оборудването на Philips. Кажете ми колко е опасно? Какво да направим по-нататък?

При извършване на диагностично рентгеново изследване се използват минималните дози радиация, но като се има предвид, че изображението е направено в корема, съществува минимален риск. Препоръчвам Ви да информирате Вашия гинеколог за това, както и да се подложите своевременно на всички скрининги за бременност. Можете да научите повече за провеждането и назначаването на скринингови проучвания от тематичния раздел на нашия уебсайт: Скрининг. Можете да получите допълнителна информация за ефекта на рентгеновите лъчи в съответния раздел на сайта, като кликнете върху връзката: Рентгенова снимка

Добър ден! Зъбният пулпит е диагностициран на 20-та седмица от бременността. По време на лечението бяха направени 4 зрителни изображения на радиовизиограф (наведнъж). Престилката беше включена. Моля, кажете ми колко е опасно за плода и има ли висок риск от усложнения при бебето след раждането?

Не се притеснявайте, в такива ситуации се използва минимална доза рентгенови лъчи, които няма да имат вредно въздействие върху развиващия се плод и няма да причинят усложнения след раждането, особено като се има предвид, че е била носена защитна престилка. Можете да научите повече за пулпит от тематичния раздел на нашия уебсайт: Пулпит

Здравейте! Последното ми м беше на 6 ноември, на 24 ноември направих рентгенова снимка на сакро

лумбална зона 1 странично и 2 директно (доза 2,6 mSv общо), различните лекари говорят по различен начин. Рентгенологът каза, че това е 50 пъти по-малко от дозата, която може да се получи през цялата бременност! Какво е вашето мнение? Бременността е желателна, някои казват, че не е страшно, други да прекъсват!

В ранните етапи на бременността, когато плодът е изложен на неблагоприятни фактори (включително рентгенови лъчи), се задейства принципът „всичко или нищо“. Това означава, че плодът или умира, или продължава да се развива без патология. Огледайте се при гинеколог и направете ултразвук, в случай че оплодената яйцеклетка не е повредена, няма да има причина за прекъсване на бременността. Можете да прочетете повече за значението на ултразвука по време на бременност в нашата статия: Ултразвук по време на бременност.

здравей, направих рентгенова снимка на главата, рентгенова снимка на корема, след това направих интравенозна урография с въвеждане на радиоактивен изотоп на йод (или нещо подобно), след това разбрах, че съм бременна (3-4 седмици), моля, кажете ми колко опасно е и какво да правя?

В този случай рентгеновата експозиция е твърде висока и вероятността от фетални аномалии е много висока. Използването на радиоактивен йод допълнително влошава прогнозата, рискът от аномалии и мутации се увеличава до 10-15%. Препоръчва се да се прекъсне бременността, да се премине курс на рехабилитационна терапия и след това да се планира бременност след половин година. Ако искате да запазите бременността, препоръчва се скрининг и консултация с генетик. Прочетете повече за ефекта на рентгеновите лъчи върху тялото, като следвате връзката: Рентгенова снимка.

Здравейте, на 24 седмици паднах и получих тройна фрактура на глезена. Направих рентгенова снимка на крака, когато ме приеха в болницата, същия ден, отново след редукция и на 5-ия ден след редукция, при изписване. Във всички случаи се използват оловни престилки за защита на корема, гърдите и перинеума. Рентгеновият апарат беше цифров сименс. Кажете ми дали трябва да се страхувам за състоянието на плода?
Благодаря Ви предварително за отговора.

В този случай рискът е минимален, тъй като дозата на радиация в този случай е незначителна. Независимо от това, трябва да бъдете внимателно наблюдавани от лекуващия гинеколог, да се подлагате своевременно на всички прегледи и да следвате медицински препоръки. Можете да научите повече за рентгеновите лъчи в тематичния раздел на сайта: Рентгенови лъчи

Здравейте.
Бременността вероятно е 3-4 седмици. Бях рентгеново с дъщеря ми, сложиха оловна престилка, но аз застанах странично към машината, защото снимката беше направена отстрани и тя трябваше да държи ръцете си нагоре. Кажете ми как може да повлияе на бременността и какви тестове могат да се правят?

В тази ситуация радиацията се появява в най-ниската възможна доза, което не влияе върху хода на бременността. Независимо от това, уведомете лекуващия гинеколог за това и своевременно се подложите на скрининг. Прочетете повече за това в раздела на нашия уебсайт, като щракнете върху връзката: Прожекция

Здравейте! На 27 ноември 2013 г. претърпях медицински преглед от предприятието и ми направиха рентгенова снимка на белите дробове, гестационният период беше 8 седмици. Не знаех, че рентгеновите лъчи не са разрешени. Когато прочетох статията в интернет, бях ужасен (рентгенова снимка на белите дробове по време на бременност никога не трябва да се прави, тъй като това гарантирано води до фетални мутации и много негативни последици. Тази процедура е забранена за бременни жени.) Какво да правя.

За съжаление, тази ситуация не може да бъде коригирана, затова препоръчвам да предупредите лекуващия гинеколог за направената рентгенова снимка, да се подложите на първи и втори скрининг своевременно и лично да се консултирате с генетик. За повече информация по вашия въпрос можете да получите информация в тематичния раздел на нашия уебсайт: Рентгенова снимка

критичните дни бяха от 05.11.13. до 11.11.13г. На 20 ноември направих флуорография, защото отиваше в болницата, а в болницата на 29 ноември беше направена рентгенова снимка на дясната тазобедрена става. На 27 ноември използвах теста - той се оказа отрицателен, но не с цел да разбера дали е възможно да се направи рентгенова снимка (дори не мислех за опасността!), Само за да знам. Вчера 12/01/13 направих втори тест, т.к. усети промени в тялото, втората лента беше едва видима. Днес две отделни ивици. В паника съм! Детето е добре дошло. Искам да напусна. Лекарят каза, че апаратът е модерен, в цифри, облъчването е 0,113 от нещо, слаба доза и времето е малко (това е моят лекуващ лекар, а не гинеколог) и гинекологът започва да говори за аборт от кадифе. Толкова се притеснявам! Моля, консултирайте се. 05.12. Записах се за генетик, но се страхувам от информация. Благодаря!

За съжаление излагането на рентгенови лъчи не е безопасно в началото на бременността, тъй като делящите се клетки са много чувствителни към него. След консултация с генетик, препоръчвам ви отново да посетите гинеколог, за да определите по-нататъшни тактики за управление на бременността. Прочетете повече по този въпрос в тематичната поредица статии на нашия уебсайт, като кликнете върху връзката: Рентгенова снимка

Здравейте. Направиха ми рентгенова снимка на зъба на детето, държах го на ръце, не можех да сложа престилка. Бременна в 23 седмици. Моля, кажете ми дали това може по някакъв начин да повлияе на здравето на нероденото дете? Благодаря.

В тази ситуация рискът от всякакви последици е минимален, тъй като дозата на радиация е изключително малка. За това обаче трябва да информирате лекуващия гинеколог. За повече подробности по този въпрос прочетете тематичната поредица от статии на нашия уебсайт, като щракнете върху връзката: Рентгенова снимка

Здравейте, моля, кажете ми, че съм много притеснен. Направих рентгенова снимка на гръдно-лумбалния отдел на гръбначния стълб на 12/2/13, след това, след 5 дни разбрах, че съм бременна (1-2 седмици), и в продължение на 4 дни ми инжектираха антибиотика цефазолин. Последните месеци бяха 11/9/13, моля, кажете ми колко опасен е и какво да правя, ние наистина искаме бебе?

За съжаление, в тази ситуация съществува риск, тъй като през първите седмици на бременността, когато настъпи интензивно клетъчно делене, излагането на рентгенови лъчи може да бъде опасно. Препоръчвам ви да уведомите лекуващия гинеколог и да продължите да наблюдавате. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка:

Здравейте, имаше съмнение за фрактура на крака, направихте ли рентгенова снимка без защитна престилка? Как може да бъде опасно?

Дозата на облъчване в този случай е минимална, така че не може да има особен риск, ако не сте бременна. Можете да получите по-подробна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Рентгенова снимка

Здравейте, аз съм на 25 години, първата ми бременност, за период от 15 пълни седмици, некомпетентен лекар ме изпрати на мамография и ултразвук на гърдата със съмнение за тумор, в резултат направиха шест снимки с недигитален рентгенов апарат от стар тип (това не беше мамограф, който Какия разбра, а обикновен рентген го позиционира като мамография). Коремът беше защитен с престилка, те казаха, че дозата е много малка, след което не можеха да ми кажат със сигурност. Тубусът беше голям, диаметър 25 сантиметра, не мисля, че това може да облъчи гърдата само локално. Какъв риск може да бъде плода? Какви фетални изследвания трябва да се направят и колко скоро да се види дали бебето е било облъчено? Предварително, благодаря

В тази ситуация трябва своевременно да се подложите на скрининг, ултразвук от втория триместър и да информирате лекуващия гинеколог за извършените изследвания. Можете да намерите по-подробна информация по този въпрос в тематичния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Мамография

И все пак, какъв е процентът на риска и какви могат да бъдат отрицателните последици за плода в такъв момент (поднормено тегло или малформации?). Имам втори скрининг тази седмица, ще покаже ли наличието на промени толкова скоро? Ултразвукът все още не искаше да го направи, тъй като вече са направени четири ултразвука, два от които с интервал от седмица

В тази ситуация, за съжаление, има среден риск от вътрематочно увреждане на плода, тъй като са направени 6 рентгенови изображения едновременно и ефектът на рентгеновите лъчи върху делящите се клетки на плода е нежелан. Можете да намерите по-подробна информация по този въпрос в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Рентгенова снимка

Здравейте. На 24 години съм. В началото на декември тя неуспешно падна и си счупи крака (областта на глезенната става). Рентгеновите изображения са правени няколко пъти (при допускане до травматология, по време на операция и седмица след операцията). Извършена е операция (остеосинтеза) с локална анестезия - проводима анестезия (както обясниха лекарите, тоест блокираха само рецепторите за болка на единия крак). След операцията й бяха дадени антибиотици, които не са посочени в картата, освен това тя взе болкоуспокояващи и лекарството Detralex. На 6 седмици след операцията на крака научих за бременността, периодът е 8-9 седмици. Гинекологът повдига въпроса за възможността за запазване на бременността, изпрати я за консултация при специалист по генетика. Генетикът обясни, че няма абсолютни индикации за прекъсване на бременността, но рискът от развитие на вродени малформации е висок. Моля, обяснете как точно всичко, което се е случило, може да повлияе на бебето и дали наистина има нужда от прекъсване на бременността. Бременността е желана, дългоочаквана. Бременност при брой 3 (първото - раждане без патологии, второто е извънматочно)

За съжаление, вземането на рентгенови лъчи, приемането на антибиотици и болкоуспокояващи може да има отрицателен ефект върху развитието на плода и може също да причини развитието на хромозомни аномалии в плода. За съжаление не е възможно да се предвиди развитието на определени нарушения, поради което в тази ситуация, при условие че бременността продължава, препоръчвам да продължите внимателно наблюдение от лекуващия гинеколог и своевременното преминаване на всички препоръчани диагностични тестове (скрининг, ултразвук, лабораторна диагностика).


Можете да получите допълнителна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Прожекция. Можете също така да получите допълнителна информация от следните тематични раздели на нашия уебсайт: ултразвук по време на бременност, календар на бременността

Добър ден.Подозирам, че съм бременна. Вероятно на 8-9-ия ден от предполагаемата бременност е направена рентгенова снимка на зъба с престилка. Колко е опасно?

Излагането на рентгенови лъчи е нежелано по време на бременност, тъй като влияе отрицателно върху развитието на ембриона по време на интензивно клетъчно делене. Въпреки това, като се има предвид, че е използвана защитна престилка и дозата на лъчение за рентгенови лъчи на зъба е минимална, рискът от нежелани последици е сведен до минимум. Можете да получите допълнителна информация по въпроса, който ви интересува, в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Рентгенова снимка. Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Календар за бременност

Здравейте! случи се така, че през последния месец съпругът ми беше вкъщи само един ден, защото работи в друг град. и в този ден имахме няколко сношения през деня, но същия ден вечерта успях да падна от стълбата и около 22.00 часа отидохме в болницата. там ми направиха 4-5 рентгенови снимки на гръдния кош без защитна престилка. тестът показва бременност днес, трябва ли да се притеснявам? бременност е желана. Благодаря много предварително!

За съжаление, в тази ситуация съществува риск, затова препоръчваме лично да информирате лекуващия гинеколог за това, своевременно да се подложите на необходимите прегледи (ултразвук, скрининг), които ще ви позволят да определите по-нататъшните тактики за управление на бременността. Можете да намерите по-подробна информация по този въпрос в съответния раздел на нашия уебсайт, като кликнете върху следната връзка: Вероятност за забременяване и в поредица от статии: Рентгенова снимка. Можете също така да получите допълнителна информация в следния раздел на нашия уебсайт: Календар за бременност

Здравейте! Паднах и счупих глезена на десния крак без изместване.Бременност 32 седмици как рентгеновите лъчи влияят върху плода и развитието на бременността? Бях с 3 парчета оловни престилки. Какво трябва да се направи, за да няма последствия?

В тази ситуация, предвид използването на защитни престилки, както и локализацията на фрактурата, рискът от нежелани последици е сведен до минимум, така че няма причина за безпокойство. Понастоящем не се изискват специални мерки. Препоръчваме ви да продължите да наблюдавате вашия гинеколог, както е планирано..

Здравейте! Направени са 4 рентгенови снимки на сакрума, за да се изключи фрактура. След 2 дни започна менструация. Възможно ли е да планирате бременност след края на тези периоди?

Може да се планира бременност, тъй като по време на фазата на овулация не се препоръчва рентгеново изследване, ако планирате бременност в текущия цикъл.

Учене по медицина, продължителност 7-8 седмици. Отидохме на практика в болницата, показаха ни рентгенова стая. Едно от устройствата беше включено, за да покаже принципа на работа, но естествено никой не беше рентгенов. Когато устройството щракна при включване, аз излязох. Опасна ли е тази ситуация? Притеснявам се за бебето.

В този случай не се притеснявайте, няма вероятност от увреждащ ефект върху плода.

Рентгенов! ако бременна жена е била наблизо, опасно ли е.

+Ето историята:

Снощи котката ми падна от прозорец от 5-ия етаж. Съпругът ми има важен ден на работа и не можеше да остане с нас. Не издържах на вида на страдащо животно и помолих съсед за помощ, отидох с него в клиниката. Те погледнаха Кися и ги почувстваха. След това направиха рентгенова снимка в мое присъствие, тъй като той се побърка и се мъчи, без да чуе гласа ми. Аз бях там. Казаха ми, че това няма да ме засегне. Но искам да попитам дали това е така и колко вредно. Притеснявам се много! След това беше направен нов ултразвук. Трябваше да сдържам котката, тъй като той не им се подчиняваше и виеше.

Рентгеновият апарат беше насочен, лъчът му не ме удари, но все пак е страшно.

 • miscellanea
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Посещения на лекар и LCD
 • Анализи
 • Диагностика
 • Състояние и здраве на плода
 • Бременност с хронични заболявания
 • Комплект за първа помощ за бъдеща майка
 • Болници за майчинство и перинатални центрове

Потребителски коментари

И ето моите заклещи:

Не се безпокой! Не са го направили вместо теб.

Не мисля, че е много страшно.

Как е котката? Защо няма екрани на прозорците?!

дървени прозорци - съветско време... котката вече е по-добре, дори яде. истината не може да прости злоупотреба със себе си под формата на пътуване до ветеринарната клиника и последващи екзекуции, включително бръснене на корема и 4 инжекции в дупето.

това са прозорците на голяма стая, един от "включимите" му... никога не е бил изхвърлен и обича да седи на корниза.

и какво го направи толкова щастлив... вероятно той просто не беше внимателен.

Винаги лежи на прозореца... и тук.

Лекарят каза, че покривът на балкона на 4-ия етаж под прозореца ни е спасил, там са останали дори следи от нокти. Казва чудо, че има само синини. Ние говорим 3 парашутисти на ден и единствените в задоволително състояние. Единият не е доставен. Вторите щифтове бяха забити в костите и събрани от костите. Кошмар и нищо повече! Лекарят много ни се скара. казва - затворете прозорците! и той ги обича толкова много... дори не знам... 1 път това му се случи.

Рентгенова снимка по време на ранни последици от бременността

За родителите

За деца

Популярни днес

След потвърждаване на факта на бременността в живота на жената започва изключително отговорен и важен етап, към който трябва да се подходи с максимална готовност и познаване на редица съществени нюанси. Здравето на нейното неродено бебе директно зависи от здравето на бъдещата майка..

По-специално отношението към изследванията, които изискват използването на рентгеново оборудване, трябва да бъде тревожно, тъй като такова облъчване по подразбиране не е абсолютно безопасно за възрастен, следователно коментарите за развиващия се плод са напълно ненужни.

Много майки се интересуват от това какво да правят, ако рентгенова снимка е направена по-рано, когато все още не е известно за бременността и какво да направя, ако трябва да се подложите на такъв преглед по време на процеса на носене на плода?

След като прочетете информацията по-долу, ще получите пълна картина на характеристиките и последиците от въздействието на въпросния преглед върху тялото на майката и детето по време на бременност като цяло и в началните етапи в частност.

Рентгенови лъчи по време на бременност: основна информация

Механизмът на действие на такава радиация върху тялото на бременна жена отдавна е добре проучен до най-малките подробности. Установено е, че дете, развиващо се в жената, е много уязвимо, поради което рентгеновите лъчи, които, както беше отбелязано, не са напълно безопасни за възрастни, могат да повлияят отрицателно на процесите на формиране на плода.

Когато рентгеновите лъчи взаимодействат с телесните тъкани, протича процесът на йонизация на водата, по време на който се образуват различни активни радикали. Под въздействието на последните се забелязват нарушения на клетъчното делене. Резултатът от такива процеси е плачевен - появяват се хромозомни патологии, в резултат на което клетките могат или напълно да умрат, или да мутират, превръщайки се в генетично дефектни или ракови.

Под въздействието на рентгеновите лъчи плодът може да образува тумори, всякакви малформации и други генетични нарушения. Най-сериозните щети настъпват при прилагане на мощност на облъчване над 1 mSv - в този случай е по-вероятно една жена да има спонтанен аборт или дете да се роди тежко болно.

В подкрепа на горната ситуация експертите цитират резултатите от експерименти с животни и медицински случаи, регистрирани след бомбардировките в японските градове Хирошима и Нагасаки - от жените, които са успели да оцелеят и поддържат бременност, около 20% са родили деца с различни видове нарушения в развитието. Най-честите малформации на нервната система.

Особености на влиянието на рентгеновите лъчи в ранните етапи

Рентгеновите лъчи са най-опасни през първите 2 месеца от бременността. В съответствие с данните от медицински изследвания, след 16-та седмица от периода лъчите не са в състояние да провокират малформации в развиващото се бебе, но това изобщо не означава, че след определеното време жената може да бъде изложена неконтролируемо на радиация.

Като цяло рентгенографията може да бъде класифицирана в 3 основни групи на опасност. Информация относно тези точки е дадена в следващата таблица..

Таблица. Класификация на рентгенографията според степента на опасност

ГрупаОписание
Най-опасните рентгенови изследванияНай-голяма вреда за бъдещата майка и детето, което се развива в нея, причиняват рентгенови изследвания на коремната кухина и гръбначния стълб, както и на таза.
При тези условия лъчите преминават директно през детето..
Проучвания със средна опасностПо-малко опасни в сравнение с описаните по-горе изследвания, но все пак изискващи предпазливост и най-внимателно отношение, са рентгеновите изследвания на белите дробове, крайниците, главата и гърдите.
Няма пряко облъчване на плода, но самата майка е изложена на доста силно облъчване и изображението обхваща доста голяма площ.
Проучвания с най-малък рискСледните изследвания се класифицират като минимално опасни: рентгенови лъчи на носа и зъбите. За извършване на такива манипулации се използва специално оборудване, покриващо много по-малка площ в сравнение със стандартните изображения..

По принцип лекарите винаги се въздържат да предписват рентгенови изследвания за бременни пациенти. Единственото изключение се прави в ситуации, когато здравето и живота на жената са под сериозна заплаха без рентгенова снимка или в бъдеще се планира изкуствено прекъсване на бременността..

До какво може да доведе рентгеновата снимка по време на бременност?

Предоставената по-рано информация може да шокира всяка бъдеща майка. В действителност обаче ситуацията в повечето случаи е по-малко опасна и сложна. След проучване на разпоредбите на нормативната документация, използвана от лекарите, можете да установите, че рентгеновите лъчи са строго забранени да се извършват изключително през първия триместър..

Както беше отбелязано, най-опасно за бебето е излъчването от 1 mSv. За сравнение, за да се постигне това ниво, трябва да се направят най-малко 50 изображения на гърдите (1 mSv включва 1000 μSv и не се отделят повече от 20 μSv по време на една белодробна рентгенова процедура).

Като цяло, ако въпросният преглед е направен след 16-та седмица от срока, последиците за бебето едва ли ще бъдат твърде опасни. На практика е установено, че значителна заплаха за бебето възниква само ако бременната жена се подложи на множество рентгенови снимки на опасните зони, изброени в таблицата по-горе. Но при всички обстоятелства необходимостта и безопасността на използването на рентгеново изследване се обсъждат с лекаря индивидуално..

Какво да направите, ако не можете без рентгенови лъчи?

В някои ситуации е невъзможно да се откаже рентгенография. Като правило, в случай на бременност, такива процедури се предписват само на пациенти с риск от различни видове тежки усложнения, които представляват заплаха за майката или плода..

Както беше отбелязано, колкото по-близо е изследваният район до плода, толкова по-голяма опасност той представлява за последния. Като цяло експертите използват различни видове защитни средства, които помагат за намаляване на интензивността на вредното въздействие върху бебето. Например, ако жената трябва да направи рентгенова снимка на крайник, ще се използва екраниране за защита на корема, гърдите и таза. Въпреки това, дори такава защита не е 100% ефективна, поради което след рентгеновото изследване е наложително да се подложи на ултразвуково изследване, за да се провери състоянието на развиващия се плод..

Ако рентгеновото изследване е извършено преди да се потвърди фактът на бременността, ситуацията трябва да се обсъди с лекаря индивидуално. След необходимите диагностични мерки специалистът ще направи обективни заключения и ще даде най-подходящите препоръки за конкретен случай..

Полезни съвети за бъдещи майки

За да сведе до минимум рисковете за себе си и за развиващото се дете, жената трябва да запомни няколко прости препоръки и стриктно да ги спазва в бъдеще..

 1. Първо, не стойте в стаята за рентгенови изследвания, освен ако не е абсолютно необходимо. Ако по-голямото ви дете е рентгеново, намерете друго семейство или приятел, който да го придружава.
 2. Второ, не ходете на рентген, без да обсъдите възможността да го направите с Вашия лекар. При всички обстоятелства специалистът ще се опита да намери алтернативни изходи от тази ситуация, за да сведе до минимум рисковете за вас и развиващия се плод.
 3. Трето, проверете предварително какво оборудване ще бъде използвано за създаване на рентгена. Най-добрият вариант са модерните устройства с минимално ниво на вредни ефекти.

Ако е невъзможно да се избегне рентгеново изследване, предупредете специалиста, който го провежда, за факта на бременността..

По този начин, рентгеновата снимка, дори ако се извършва в ранните етапи, далеч не винаги е 100% гаранция за появата на патологии при бебе, но и такива изследвания не могат да се нарекат напълно безопасни, поради което те прибягват до тях само в екстремни случаи и само след предварителна консултация. със специалист.

Видео - рентгенови лъчи по време на ранни последици от бременността

Хареса ли ви материалът? Моля оценете!

Рентгенови лъчи по време на бременност: кога можете да диагностицирате

Рентгеновото изследване е ценна диагностична процедура, която помага да се визуализират органи и тъкани по неинвазивен начин (чрез проникване на лъчи през човешкото тяло).

Изследването се провежда за всички пациенти, но те предпочитат да не предписват рентгенови лъчи по време на бременност поради възможни неблагоприятни ефекти върху плода.

 1. Рентгенови лъчи по време на бременност: какво трябва да знаете за диагностиката
 2. Как рентгеновото въздействие засяга плода
 3. Рентгенови съвети за бременни жени
 4. Колко често да се правят рентгенови лъчи за бременни жени
 5. Алтернатива на рентгеновото изследване
 6. Видео

Рентгенови лъчи по време на бременност: какво трябва да знаете за диагностиката

Отговорните родители следят здравето си и здравето на детето си от момента на зачеването. След като научат за бременността, жените се опитват да се предпазят от негативното влияние на различни фактори след зачеването, включително рентгеновите лъчи.

За да разберете колко вредни са рентгеновите лъчи и кога са необходими, е важно да знаете основната информация за този тип диагноза..

Погълнатата доза радиация има собствена мерна единица - милизиверт (mSv). Неблагоприятната доза радиация, която може да навреди на детето, е 0,7 mSv = 700 μSV (микросиверт).

Това е доста значителна доза изследвания и е необходима много работа, за да се получи. Например за тази доза могат да се направят сто рентгенови изследвания на зъб..

При преминаване на рентгенова снимка си струва да изберете цифров рентгенов апарат, като в този случай дозата на облъчване ще бъде минимална. Попитайте вашия рентгенолог за информация относно оборудването. Снимка с доза до 60 μSV (0,06 mSV) е безопасна за възрастен и плод. Пример: дозата на радиация в Москва е 20 μSV, на места достига 35-40 μSV, например това са метростанции с гранит.

Струва си да се вземат предвид показанията за провеждане на изследването и фактът, че лъчението не трябва да надвишава максимално допустимата доза до 5 mSV / година (5000 mSV).

Що се отнася до рентгеновото изследване на други органи, например тазовите органи, тук лъчението се подава по-високо - 0,05-0,5 mSV.

Зависи от вида на апарата (цифров, филмов), изследвания орган и неговата плътност. Ето защо лекарите не препоръчват рентгенови лъчи за бременни жени..

Оборудването за облъчване, което може да се използва от бременна жена, не дава повече от 0,5 mSV на изхода, което означава, че е просто невъзможно да се получи тератогенна доза за плода по време на изследването..

Най-опасният период за детето е първите шестнадесет седмици от вътрематочното развитие, когато се формират системи и органи. В следващите периоди радиацията е най-малко опасна, така че не трябва да се притеснявате за нея.

Когато провеждате рентгенова снимка, трябва да вземете предвид степента на нейната вредност:

 • 1 степен - опасно изследване. Това включва облъчване на гръбначния стълб, бедрото, коремните и тазовите органи;
 • Степен 2 е по-малко опасно проучване, но също така трябва да се третира внимателно. Това е рентгенова снимка на ръката, крака, гърдите, главата. Рентгеновите лъчи на белите дробове и бременността са съвместими на по-късна дата;
 • Степен 3 - безопасно проучване по време на бременност, засяга диагностика на патологии на зъбите, носните синуси. Изследването се извършва по техника с най-ниска доза облъчване, следователно е най-безопасно.

Лекарите не правят рентгенови лъчи на 6 седмици от бременността и наистина през първия триместър, тъй като това е забранено от санитарни и хигиенни препоръки.

Изключение правят научните изследвания, когато е абсолютно необходимо да се запази живота и здравето на майката. Правят се рентгенови снимки, ако жената не иска да поддържа бременността.

Как рентгеновото въздействие засяга плода

Рентгеновите лъчи могат свободно да проникнат в човешкото тяло. Отразявайки от органи с различна плътност, те ви позволяват да получите изображение от черно-бели нюанси, които показват състоянието на вътрешните органи - нормално или патологично.

По време на преминаването на лъчите през клетките на човешкото тяло, рентгеновите лъчи нарушават целостта на ДНК веригата, прекъсват я, което допринася за освобождаването на свободни радикали.

Свободните радикали имат токсичен ефект върху тялото, но човек се справя добре с такова натоварване, този процес не причинява заболявания или отклонения.

Заплахата за тялото, която изследователите виждат, е, че клетките стават нежизнеспособни, дефектни.

Такива клетки имат повишен риск от мутация, което може да провокира тяхното злокачествено заболяване, т.е. злокачествено заболяване.

Преди нормалните клетки след излагане на рентгеново лъчение ще започнат да се делят необичайно, засягайки тялото.

Като се има предвид, че рентгеновите лъчи в началото на бременността просто ще уловят процеса на активно разделяне на феталните клетки, лекарите не съветват бременните жени да бъдат изложени на риск за пореден път..

Това може да провокира аномалии на плода, вътрематочни нарушения, деформации.

Лекарите отбелязват, че през първия месец на бременността основните системи и органи са заложени само в плода..

Това все още е дефектно сърце, бели дробове, нервна система или мускулно-скелетна система, но процесът на диференциация на клетките води до образуването им в тялото на бебето.

Ако тялото на майката е облъчено на 1 седмица от бременността, тогава феталните клетки чувствително ще реагират на такава експозиция и могат да придобият необичайни признаци.

През първите месеци на вътрематочното развитие при детето се формират надбъбречните жлези и сърцето, полагат се основите на имунната система.

Ако въздействате на такива клетки с рентгенови лъчи, това допълнително ще доведе до отслабване на здравето на бебето..

Вторият и третият триместър са по-безопасни по отношение на изследването. Рискът от патологии по време на вътрематочното развитие е намален, тъй като вече е настъпила диференциация на клетките, детето е формирало органи и системи, които през останалото време само растат, укрепват и развиват.

Лекарите отбелязват, че рентгеновите лъчи през втория и третия триместър също могат да бъдат опасни и да причинят аномалии в кръвта и храносмилателната система.

Трудно е да се определят патологиите, които рентгеновата снимка ще провокира, но лекарите се страхуват повече от недоразвитие на мозъка и патологии на нервната система - това завинаги ще направи детето инвалидно и социално пасивно в обществото.

След като са научили за възможния ефект на рентгеновите лъчи върху плода, бременните жени често отказват да учат, което е фундаментално погрешно..

Описаните отрицателни ефекти са възможни, а рискът от развитие на фетални аномалии е изключително незначителен.

Съвременното диагностично оборудване е безопасно. Обемните рентгенови инсталации, които дадоха голяма доза радиация, отдавна ги няма..

Сега има възможност за дозирано използване на рентгенови лъчи, правят се изследвания с ниски дози, които няма да повлияят на организма..

Това не означава, че рентгеновите лъчи на бременни жени могат да се правят винаги и колкото е необходимо. Изследванията на учените показват, че рентгеновите лъчи през първата седмица от бременността могат да прекъснат бременността, тъй като при облъчване на етапа на прикрепване към матката яйцеклетката става нежизнеспособна и не се развива по-нататък.

Често жените не знаят за бременността, отивайки на рентгеново изследване, така че следващата менструация не се възприема като нарушение на зачеването.

В същото време проучването все още не е завършено и дали си струва да обвиняваме рентгена за неуспеха на бременността, все още не е доказано..

Поради високата тератогенност на лъчите, лекарите предпочитат да отложат рентгена до по-късна дата..

Рентгенови съвети за бременни жени

Има няколко съвета, които ще ви помогнат да изчистите ефектите на радиацията от тялото си. Червеното вино и млякото се считат за ефективни срещу лъчите..

Разбира се, ще трябва да се откажете от червеното вино в деликатна позиция, но млякото по никакъв начин няма да навреди на бременната жена и ще помогне за премахването на свободните радикали. Лекарите дават следните съвети:

 1. Пийте мляко веднага след процедурата и няколко дни след нея. Изследванията са доказали, че млякото е в състояние да премахва токсините, поради което често се използва за целите на детоксикация, включително след рентгенови лъчи..
 2. Пресните сокове също ще бъдат полезни след облъчване. Не трябва да се купуват само сокове, а прясно изцедени. Най-добрите антиоксиданти са соковете от нар и грозде. Те са в състояние да възстановят молекулярната цялост и да неутрализират свободните радикали, които се отделят по време на рентгеновото изследване..
 3. Йодът е добро средство за премахване на последиците от радиацията. За да се ускори този процес, към храната се добавят храни, съдържащи йод - водорасли, храни с йодирана сол и др..
 4. За да облекчите интоксикацията, вземете "Polyphepan". По време на бременност това е разрешено лекарство, дори се препоръчва като средство срещу токсикоза. Лекарството има естествен състав, включва дървесен лигнин, който е в състояние да премахне радионуклидите от тялото.

Колко често да се правят рентгенови лъчи за бременни жени

Ако няма индикация за рентгенова снимка, това не трябва да се прави. Дори и с флуорографско изследване можете да изчакате, ако е дошло времето да направите нов скрининг.

Следователно, въпросът за честотата на снимките по време на бременност трябва да се разглежда от гледна точка на крайна необходимост и възможно намаляване на дозата..

Бременните жени не трябва да се страхуват от единични изстрели, например, ако една жена си счупи ръката - тук не можете да направите без рентгенова снимка на ръката. В стоматологичното лечение ще има безопасна и лъчева диагностика.

В същото време, ако има алтернатива на рентгеновите лъчи, по-добре е да се използват такива изследователски методи. Забранени са лъчеви сесии за лечение на онкологични патологии.

Алтернатива на рентгеновото изследване

Ако е необходимо да се правят рентгенови снимки за жени по време на бременност, не се отчайвайте - можете да изберете алтернативен преглед, който не вреди на детето.

Ако рентгеновите лъчи не са спешно необходими на 2 седмици от бременността, лекарят ще предложи ултразвук или ядрено-магнитен резонанс.

Ултразвукът е безопасен във всеки период от развитието на плода, така че се предписва на бременни жени без страх. Недостатъкът на ултразвука е невъзможността да се видят костите и трудностите при преминаването на газова среда.

Следователно ще бъде трудно да се види фрактурата, да се изследват храносмилателните органи. Лекарите по-често избират ЯМР - той дава висококачествено изображение и е безопасен по време на бременност.

Възможно ли е да се направи рентгенова снимка по време на бременност - основният въпрос за жените, които са изправени пред необходимостта от диагностика по време на бременността.

Лекарите казват, че рентгеновите лъчи са опасни само през първия триместър, а в по-късните етапи малки дози няма да навредят на детето. Следователно, когато диагностицират, жените трябва да бъдат избирателни в процедурата и да вземат предвид всички характеристики..