Кърмещите майки често се притесняват за детето си - или то спи лошо, след това крещи, след това го боли корема. Най-честата причина за притеснение е дали вашето бебе е гладно? По правило тези притеснения са безпочвени. Справянето с различни бебешки проблеми не е много трудно и майките не трябва да се притесняват, но понякога бебето няма достатъчно кърма по различни причини. В този случай възниква въпросът за въвеждането на допълнително хранене в диетата на бебето.

Всяка майка иска да даде на детето си най-доброто

Дохранване или допълващо хранене?

Като начало, нека разберем терминологията: д-р Комаровски в книгата си „Началото на живота“ обясни, че две понятия - допълващо хранене по време на кърмене и допълващо хранене - имат малко по-различни значения (вж. Също: съставяме схема за допълващо хранене според Комаровски). Ако бебето няма достатъчно кърма, тогава се въвежда добавка. Това означава добавяне на бебето с млечна формула, мляко от земеделски артиодактили или друга кърмачка. От 4-6 месеца можете постепенно да въвеждате допълващи храни (препоръчваме ви да прочетете: първите допълващи храни с кърмене от 4 месеца: схема). Това означава въвеждане на течни каши и зеленчукови пюрета в диетата. След известно време се добавят пюрета от месо. Тоест, допълващото хранене е постепенно привикване на детето към храна за възрастни..

На каква възраст се въвежда добавка?

 1. Необходимо е да добавяте адаптирано мляко към храната, ако майката има малко мляко и бебето не яде нормата си. Как да се определи това? На първо място, по тегло. Бебето се претегля веднъж месечно в клиниката. Можете да потърсите специални везни в продажба и да претеглите бебето у дома, като проверите резултата с таблицата за средно наддаване на тегло. Освен това, неразумният, постоянен плач може да означава недохранване. Има и друг начин: заменете памперсите с парцалени пелени за един ден и вижте колко пъти бебето се изпикае. Ако е по-малко от 12 пъти, той може да е недохранван..
 2. Ако кърмещата майка е болна. Понякога лекарят предписва на жената мощни лекарства, които са вредни за бебето. След това кърменето трябва да бъде спряно за няколко дни, докато майката се лекува. За този период кърменето се заменя с млечна формула..
 3. В днешно време много жени напускат отпуск по майчинство, за да работят, без да чакат края на лактацията. Храненето на бебета не е лесно да се впише в работния ден, така че дневното кърмене често се заменя с изкуствена бебешка храна..
 4. Бебето не разбира ползите от майчиното мляко за организма и често отказва да го яде само. След това трябва да го прехвърлите на хранене с адаптирано мляко.
 5. Има някои медицински показания за допълнително хранене или пълно спиране на кърменето: ако майката няма същия Rh фактор като бебето, ако е имало цезарово сечение и много загуба на кръв, ако са родени близнаци.

Как да изберем правилната добавка?

Сред родителите на здрави бебета има погрешно схващане, че видът добавка не играе никаква роля, можете да изберете всяка изкуствена храна, да редувате смеси помежду си, тъй като бебето им не е податливо на алергии и не страда от стомашни болки. Всъщност това не е така. Има няколко правила, които родителите трябва да спазват, когато избират адаптирано мляко за бебето си, и то не трябва да се променя до навършване на шест месеца:

 • по-добре е да предлагате на бебе на възраст под 3 месеца не само допълнително хранене, но и да го кърмите едновременно;
 • адаптирано мляко за бебе през първите шест месеца от живота трябва да бъде избрано от състава възможно най-близо до кърмата, с маркировка 1 на етикета;
 • трябва да разберете дали бебето е алергично към лактоза и в този случай го хранете със специална соева смес;
 • в случая, когато бебето страда от болка в корема, за него се избира млечна формула с пробиотици;
 • за избраната смес трябва да уредите пробен период от поне 3 дни, след което да решите дали е подходяща за вашето дете.

Точки, които трябва да се имат предвид при закупуване на адаптирано мляко:

 • Храните за кърмачета на прах често имат по-дълъг срок на годност;
 • преди да разреждате сместа, трябва внимателно да прочетете инструкциите и стриктно да ги спазвате;
 • преди да купите, попитайте познати майки на малки деца, погледнете форуми в интернет, за да не купувате умишлено нискокачествен продукт.

Понякога педиатърът предписва дарено кърма. Не го вземайте от приятел или съсед. Има опасност млякото им да не е подходящо за бебето, те могат да приемат каквито и да било лекарства, които са вредни за бебето или просто да се разболеят от нещо заразно.

Какво да направите, за да предотвратите загубата на кърма от майката?

Храненето с кърмачета трябва да се инжектира правилно, за да не откаже бебето да суче гърдите на майка си, защото е много по-лесно да изсмуквате сместа от шише, защо да се притеснявате? За да не се случи това, хранете бебето с изкуствена млечна смес от лъжица или от пипета. Тогава бебето ще продължи да яде кърма с удоволствие, а майката ще го произвежда.

Бебето се храни на всеки 3 часа през първите седмици от живота. Когато майката не може да направи това, гърдата също трябва да се изцежда на всеки 3 часа. В случай, че гърдите са стегнати и не се изразяват с ръце, трябва да се използва помпа за кърма.

Честото прихващане към гърдите може да помогне за увеличаване на производството на мляко

В случая, когато майката има много малко мляко, в началото на храненето все още е необходимо да прикрепите бебето към гърдата и след това да го нахраните. Колкото повече бебето суче гърдите, толкова повече мляко произвежда майката. Увеличете честотата на кърменето, това ще ви бъде от полза.

Правилното хранене на жената играе важна роля за увеличаване на количеството кърма. За диетата за кърмене можете да прочетете в едноименната статия. Пиенето на много е важно. Специални билкови чайове, които се продават във всяка аптека, помагат за производството на мляко. Пийте млечен чай у дома.

Как да изчислим сумата на формулата?

Когато сте прехвърлили новородено на изкуствено хранене, трябва да отидете на педиатър и да се консултирате колко грама формула трябва да яде детето на ден. Лесно е да изчислите количеството смес сами, но все пак си струва да отидете на лекар за консултация.

Така нареченият тест за мокра пелена ще ви помогне. Необходимо е да се определи колко пъти бебето пикае на ден (припомнете си, че е нормално - 12 пъти). Ако на възраст от 3 месеца той пикае 10 пъти на ден, добавете към него 60 мл адаптирано мляко. На 4 месеца, когато изпразвате пикочния мехур на детето 8 пъти на ден, добавете 160 мл млечна формула. Таблицата за въвеждане на изкуствена смес в диетата е както следва:

 • на 3 месеца се подават 30 мл от сместа на детето (препоръчваме да прочетете: как и какво можете да кърмите на 3-месечна възраст?);
 • след това на всеки 4-5 седмици добавяйте 10 ml към това количество.

Разделете дневното количество смес на 5 части и хранете детето на равни интервали, започвайки от 6 сутринта и завършвайки в полунощ. Това време е приблизително. Давайте на бебето адаптирано мляко в 6 сутринта, 10 часа сутринта, след това 14 часа, 18 часа и 22 часа. Не хранете формулата през нощта, предлагайте на бебето гърда - в края на краищата точно по това време се активира производството на кърма поради активната „работа“ на хормона пролактин.

Не е страшно леко да промените схемата на хранене, давайки на бебето адаптирано мляко преди и след сън. Докато спи 2 пъти през деня и 1 път през нощта, допълнителните храни ще бъдат разделени на 6 порции. Изчислете колко грама адаптирано мляко на 1 хранене трябва да дадете на бебето, така че то да изяде цялата си дневна доза.

Ако броят на изпразването на пикочния мехур на детето е не по-малък от 12, тогава добавянето не е необходимо, дори ако детето не наддава. Необходимо е само да се държите правилно по време на кърмене - не научавайте бебето да използва залъгалка, по-често я прилагайте върху гърдите, уверете се, че зърното е правилно захваната. Ако следвате всички препоръки, бебето ви ще расте здраво и щастливо..

Възможно ли е да се допълва с формула по време на кърмене и как да се смесва правилно

Лактационният период за много майки е придружен от нервно напрежение, към което често се добавя и умора. Не всички жени имат знанието, че могат да помогнат за организирането на правилното хранене. В резултат на постоянна тревожност обемът и качеството на отделеното мляко намаляват. При кърмене е необходимо допълнително хранене със смес, когато бебето наистина не се храни достатъчно, не получава достатъчно количество микроелементи и витамини.

Основни принципи на смесената храна

Ако детето е постоянно гладно, тялото му не е наситено с вещества, необходими за развитието и растежа..

Жените трябва да допълват кърмата по време на кърмене, когато:

 1. Хлапето не наддава.
 2. Роден преждевременно.
 3. Мама се лекува с лекарства, които са вредни за детето.

Ако е необходимо, педиатрите съветват да давате на бебето смес в количество, което не надвишава половината от обема на кърмата. Жената трябва да определи частта, която липсва на бебето. Ако тя не знае как да го изчисли сама, можете да посетите лекар..

Обемът на млякото се увеличава при изцеждане, прихващане на новороденото към гърдата. За да не спре бебето да го суче, по-добре дайте сместа с лъжица или инжектирайте със спринцовка. Ако детето пие от бутилка, възникват проблеми с дишането, поради което бебето често плаче.

Кърменето и изкуственото хранене са необходими, ако жената продължава да работи. Трябва да нахраните бебето, когато то остане гладно, а след прикрепване към гърдата трябва да се добавя мляко със смес. Когато трохичката порасне, в диетата се въвеждат зърнени храни, които трябва да се редуват с месо или зеленчуково пюре.

Предимства и недостатъци

Смесеното хранене има предимства, но допълнителното хранене не е без недостатъците.

Сместа може да се дава на бебето не само от майката, но и от всеки друг член на семейството. Бебето получава хранителни вещества, когато суче, което помага за укрепване на имунната система, предпазва от заболявания.

Когато бащата участва в храненето, между него и бебето се образува тясна връзка..

Поради намаляването на лактацията, жената често:

 • млякото застоява;
 • има болка в гърдите;
 • се развива мастит.

Допълнителните допълващи храни също са трудни за бебето, което се отразява на поведението и апетита. След като вкусиха сместа от шише, някои бебета не искат да кърмят, не оставят майките си да спят през нощта, палави са и плачат. Те често имат болки в корема, поради натрупването на газове възникват болезнени колики..

В същото време педиатрите препоръчват да се дава кърма или смес, ако бебето е недохранено, за което свидетелства липсата на телесно тегло. Особено такова хранене е необходимо за деца, които са родени много по-рано от датата на падежа..

Кога да се въведе допълнително хранене на бебета

Когато бебето няма достатъчно майчино мляко, то се храни със същия животински продукт, от друга жена или готова формула.

Допълнението е необходимо, ако детето не яде това, което трябва. Това се определя чрез месечно претегляне на трохите. За 1 месец бебето трябва да качи поне 0,5 килограма. Фактът, че бебето няма достатъчно майчино мляко, показва фактът, че то постоянно плаче, пише по-малко от 12 пъти на ден.

Ако бебето е на не повече от 2 месеца, то трябва да се прилага едновременно върху гърдата и 60 милилитра от сместа, давана на ден, количеството трябва да бъде 1/5 от телесното тегло. Дори когато бебето напълнява бавно, но се изпразва толкова пъти, колкото е необходимо, не е необходима допълнителна храна.

Ако бебето е на 4 месеца и пикае 8 пъти на ден, се препоръчва да се дават 160 милилитра хранителна формула, разпределяйки това количество на равни интервали. По-добре е да започнете да храните детето в 6 сутринта и да давате сместа на всеки 4 часа..

Ако бебето е на 5 месеца, дозата на допълнителните храни се увеличава с 10 милилитра и същото количество се добавя след следващите 4 седмици. Педиатрите не съветват да давате адаптирано мляко на детето през нощта, тъй като през този период от деня майката произвежда повече кърма.

След 6 месеца и до една година количеството на допълващите храни не трябва да надвишава една девета от телесното тегло на бебето. Трябва да го претеглите преди и след прикрепването към гърдата, което ще ви помогне да разберете количеството мляко, което пиете, да изчислите дали бебето получава достатъчно протеини и мазнини.

Чести причини за въвеждане на допълнително хранене

Често след раждането жените, притесняващи се, че бебето плаче, защото е гладно, започват да го хранят. Ако бебето се успокои след допълнителна порция, майките смятат, че е пълно и е задължително да се допълни с формулата.

При кърмачетата храносмилателната система едва започва да се адаптира към промяна във външната среда, поради което такива деца все още не са в състояние да абсорбират много течност. Жена, която е родила бебе, веднага има дебела и задоволяваща коластра, която е достатъчна за бебето. За да не спре лактацията, а да се засили, трябва да се приложи върху гърдата.

Успоредно с майчиното мляко, адаптираното мляко трябва да се дава на бебето, което е родено преди време, когато мъничкото мъжко е много трудно.

Има и други причини, поради които се въвежда допълнително хранене. Те включват раждане на близнаци, различен резус фактор, цезарово сечение. Много жени отказват да кърмят, защото не искат да развалят фигурата, а напуканите зърна причиняват болка при допир.

Когато не се изисква добавяне

Бебето може да плаче и да е нервно, не защото е гладно, а поради силни колики, болки в корема, което не е необичайно при бебетата. Бебето е палаво, когато не знае как да вземе зърното, а мама не е научила как да го прави. В този случай е необходимо бебето да бъде внимателно прегледано от лекар..

Понякога е достатъчно да не давате на бебето манекен и проблемът сам ще изчезне..

Ненормалната френума на езика пречи на бебето да хване зърното. Хирургът извършва най-простата операция само за 5 минути. Комбинацията от адаптирано мляко и кърма е нежелана, докато бебето навърши шест месеца. Жената трябва да реши дали да храни детето, заедно с педиатъра, въз основа на медицински показания.

Смесен избор

Някои родители не обръщат много внимание на храненето на новородените, купувайки първата опаковка, на която попаднат. Добавките за дете под 6 месеца трябва да се приемат с рецепта. Съставът на формулата трябва да съдържа най-голямо количество вещества, присъстващи в кърмата.

За бебета с алергия към лактоза се избира диета, базирана на соя. При болки в корема и проблеми с изпразването децата се хранят със смеси с пробиотици.

Ще отнеме 3 дни, за да се определи дали съставът на опаковката е подходящ за кърмаче.Не трябва да купувате храна с палмово масло, тъй като това вещество пречи на усвояването на калция..

Когато избирате смес, трябва да обърнете внимание дали компонентите присъстват в нея под формата:

 • суроватка от мляко;
 • таурин;
 • Омега 6 и 3 киселини.

Ако на опаковката има 1, това означава, че съставът на продукта е близък до кърмата.

За допълнително хранене педиатрите препоръчват руското бебе, което съдържа пребиотици, лактоза и йод. Но соевият лецитин често провокира алергии..

В сместа от Semilak 1 освен тези компоненти присъства и таурин. Произвежда се от испанска компания, подходяща за бебета, които страдат от колики и запек.

Nutrilon 1 се произвежда от немска компания на основата на млечна суроватка, но с добавка на палмово масло. Прахът се разтваря добре, бързо се абсорбира, помага за укрепване на имунната система.

Nanny 1 не е достъпна за всяка жена. Цената на опаковката надвишава хиляда рубли, но тази смес не причинява алергии при кърмаче, тя се оценява за наличието на пребиотици. Такава храна се прави от козе мляко. За недоносени бебета лекарите съветват да купуват смес, наречена Humana Expert.

Бебетата харесват, когато им се дава Hipp 1 за допълващи храни, защото има приятна миризма и вкус, но педиатрите не препоръчват такава храна на бебетата.

Ферментирала млечна смес Agusha се произвежда в Русия. Когато се консумира при бебе, храносмилането се нормализира, запекът изчезва, но поради наличието на палмово масло има риск от алергии. За Nutrilak Premium са написани много положителни отзиви, но е проблематично да го купите.

Има благоприятен ефект върху храносмилателните органи на трохите Nestogen 1, липсата на смес е наличието на соев лецитин.

При хранене на бебе с балансиран състав Nan 1 Premium, имунитетът се подобрява (към него се добавя рибено масло).

Изчисляване на количеството

За да знаете количеството допълнителна храна за бебе, трябва да се свържете с педиатър, който, като вземе предвид телесното тегло на пациента, ще изчисли количеството смес в милилитри за всяка възраст.

При изкуствено хранене:

 • до 2 месеца се взимат 20% от теглото на бебето;
 • до 4 - 1/6 от тази стойност;
 • до шест месеца - 1/8.

Ако бебето кърми, количеството добавки не трябва да надвишава 50% от общата храна. Дневният обем, изчислен от педиатъра, се разделя на 5 части и на бебето се дава сместа след същия брой часове. Млякото не е подходящо за тази цел - козе или крава, ферментирало печено мляко или кефир.

След като са изчислили нуждата от кърмаче в количеството допълнително хранене, те определят от колко хранителни вещества се нуждае. Четиримесечно бебе на килограм тегло се нуждае в грамове:

 • катерица - 3;
 • въглехидрати - 12;
 • мазнини - 6.

Преди да купите храна за бебе, препоръчително е да разберете отзиви за него, внимателно прочетете анотацията. Сместа ще трябва да се смени, ако трохите имат обрив, страдат от колики, започва диария и има запек.

В някои случаи педиатър може да препоръча кърма от донор, но това не означава, че можете да се обърнете към всеки, когото познавате. В детската кухня храната ще се приготвя по лекарско предписание.

От какво да се храня

Много майки предпочитат да дават сместа на бебето в шише със зърно. Това е много удобно, но опасно, защото той ще спре да приема гърдата, защото тогава трябва да работите, самото мляко няма да тече в устата. Има и други начини, по които можете да задоволите глада на малкия си човек..

Чаена лъжичка

В аптеките и специализираните магазини можете да закупите не само лекарствени смеси от местни и чуждестранни производители, но дори устройства и системи за хранене. Чаена лъжичка е добър и доста прост вариант с малко количество храна. Ако нахраните бебето с него, то няма да се откаже от сученето на гърдата.

Пипета на спринцовка

Когато по някаква причина малкото момче използва сместа, само полегнало в скута на майка си или в изправено положение, има смисъл да закупи такъв продукт като пластмасова спринцовка и пипета. Вярно е, че за да нахраните бебето, ще отнеме много време и търпение..

Купа

Ако в ранна детска възраст мускулите на езика работят нормално, в бъдеще е възможно да се избегнат както необичайна захапка, така и неправилна дикция. Чаша кара бебето да ги развива, защото за да се храни, бебето трябва да работи. Това устройство, като лъжица, е лесно да се измие, но от такива съдове се излива течност, не е възможно да се използва по време на ходене..

SNS система

В чуждите страни е популярна технология, благодарение на която според специалистите кърмачето получава необходимия обем от сместа, има пряк контакт с майката. Системата SNS е разработена за хранене на трохи.

В бутилката, напълнена с формула, се вкарва малка тръбичка и се насочва към зърното. Тази опция има своите недостатъци, тъй като не може да се приложи, ако жената временно спре да слага сина или дъщеря си на гърдите си. Трохата често изплюва тръбата. Измиването и почистването на системата отнема много време.

Бутилка

Нито чаша, нито спринцовка, нито лъжица няма да помогнат на малкото момче да спре да суче. Отказът от него може да провокира само бутилка. За да задоволи глада по този начин, да пие мляко, трохичката не трябва да работи.

Правила за допълнително хранене

Храносмилателните органи на бебето все още не са се приспособили към употребата на специална храна и могат да реагират на приема му с нарушения на изпражненията, алергии и други неприятни явления. Преди да въведете допълнително хранене със смес, трябва да изучите основните правила..

Независимо от това колко мляко има майка, син или дъщеря, трябва незабавно да кърмите и само когато в нея не остане нищо, дайте сместа. В противен случай бебето ще задоволи глада и зърното няма да бъде взето.

Много жени, без да чакат края на лактацията, отиват на работа, правят бизнес. Процесът на хранене трябва да бъде организиран така, че бебето да използва сместа 2 пъти на ден, а през останалото време майката да го храни с мляко.

По-добре е да давате допълнителна храна на бебето от лъжица, за да не се откаже от гърдата. С голямо количество смес любимото дете се полива от шише, но върху него слагат здраво зърно, правят малка дупка. За да се храни в този случай, той ще трябва да работи добре с езика и устните си..

Не е необходимо да се използва предложената диета, но ако бебето яде формула, броят на храненията трябва да се намали с едно време.

Чаши, лъжици, системи трябва да се стерилизират, а не само да се измиват с вряща вода. Храната не може да се приготвя предварително, това трябва да се направи преди самия процес на хранене на бебето.

Преди да отиде на работа, жената трябва да провери дали синът й може да се справи с бутилката. Препоръчително е да започнете допълнително хранене 2 седмици преди честите и продължителни отсъствия на майката.

С какво не може да се допълни

Без консултация с педиатър на кърмачето не трябва да се дава смес. Може да причини алергии, диария или запек. Лекарят избира допълнителна храна, като се фокусира върху възрастта на бебето и показанията. Ако бебето не понася млечен протеин, педиатърът ще посъветва смес на соева основа, при колики и коремни болки - храна, в която присъстват пребиотици. В случай на хепатит В (кърмене) е забранено да се поливат бебета с животинско мляко.

Какво да направите, ако бебето не харесва бутилката

Често е много трудно да се разбере защо бебето е капризно, плаче, отказва да се храни. Преходът от кърмене към изкуствено хранене често е голямо предизвикателство. Ако малкото момче откаже бутилката, понякога просто трябва да смените зърното или да налеете изцедено кърма в него.

Сместа трябва да се нагрее до 37 °. В топла форма любимото ви дете ще хареса повече храната. Когато той все още не иска да пие от бутилка, жената ще трябва да го предпазва от кърмене през деня. Като е много гладно, бебето ще поеме сместа.

Някои деца се радват на добавки, когато са в положението, в което смучат майчиното мляко..

Какво да правите, ако бебето не кърми след бутилката

Много по-често се случва обратното. След като вкуси вкусна смес, за която не е нужно да работите, бебето се отвръща от зърното, не иска да вземе гърдата, тъй като е много по-трудно да се получи храна от нея, отколкото от бутилка. Не винаги, дори когато е много гладен, малкият син ще започне да суче кърма и жената ще трябва да го прехвърли на изкуствено хранене..

Във всеки случай трябва да се опитате да направите нещо. Ако дупката в зърното е направена много малка, синът или дъщерята ще трябва да положат усилия. Тогава бебето често отново взема гърдата.

Те прибягват до допълващи храни не по-рано, отколкото любимото дете навърши 4 месеца. Диетата не включва млечна смес, а пюре от зеленчуци и месо, течни зърнени храни. Когато използва такива продукти, бебето на бебето свиква по-бързо с храненето на възрастни.

Когато се роди бебе, жената трябва да се опита да не се притеснява, тогава няма да има проблеми с лактацията, любимото й дете ще консумира кърма и ще расте и ще се развива добре.

Допълване на бебето с адаптирано мляко

Допълване на бебето с адаптирано мляко през първите шест месеца от живота

Допълнителното хранене е допълнителна храна, която бебето получава през първата година от живота с кърмата. Въвеждането му е причинено от липса на кърма. Това може да се дължи на продължителна лактационна криза, невъзможност за редовно кърмене или първична хипогалактия.

В последния случай проблемът се открива още в първите дни след доставката. Добавянето на новородено в родилния дом е често срещано нещо. Детски мед. сестрите винаги имат на склад млечна формула, в случай че бебето не вземе гърдите на мама или тя няма достатъчно мляко за хранене на бебето. Въпреки че казват, че коластрата винаги е достатъчна, за да могат бебетата да се наситят, всъщност често се оказва, че е необходимо бебето да се допълва със смес. Особено често този проблем възниква, ако детето е родено голямо, 4 кг или повече. Той се нуждае от повече храна, отколкото три килограмово бебе. Ако бебето плаче често, губи много през първите дни и не напълнява до момента на изписване от болницата, педиатърът говори за правилното хранене с формулата и съветва различни начини за установяване на лактацията.

Най-важното е да не се храни бебето по график. Давайте гърди по-често. Това правило важи особено за деца от първия месец от живота. Добавянето на сместа през нощта не се препоръчва. По време на нощен сън е по-добре бебето да кърми. Това е много благоприятно за лактацията. А липсата на нощно кърмене, заедно с адаптираното мляко, много бързо ще доведе до пълното изчезване на млякото от майката..

Най-добрата формула за хранене на бебе

Добре е, ако Вашият лекар Ви посъветва. Това е особено важно за дете с особености в развитието. Например, ако е роден преждевременно, с липса на телесно тегло, склонен към обилна регургитация, алергии и т.н..

Но като правило за децата от първата година от живота те купуват млечни формули с думата „комфорт“ в името. Задължително силно адаптиран (с номер 1), тоест максимално по състав, подобен на майчиното мляко. Такива смеси рядко причиняват колики, задържане на изпражнения и алергични реакции. Дори да е еднократна добавка през нощта, изберете най-доброто изкуствено хранене.

Желателно е храната да не съдържа нишесте и захароза. И имаше омега-3 и 6, пребиотици и нуклеотиди. Що се отнася до съдържанието на палмово масло, добро или лошо е спорен въпрос. Той е в повечето смеси и не представлява заплаха за здравето на детето.

Коя смес е по-добре да се дава за допълнително хранене - с козе или краве мляко? Много хора смятат, че козето мляко е по-малко алергенно. Но това не е така. Важно е избраната от вас смес да е подходяща за вашето дете. Ето защо, купувайте най-първата може разумно. Веднага помислете дали можете да овладеете закупуването на тази смес в бъдеще, дали е достъпна за вас на цена, дали е оскъдна в най-близките магазини.

Каква смес да се избере за допълнително хранене на новородено и къде да се купи трябва да се внимава, ако храненето се изисква терапевтично. Например, лекарят препоръчва антирефлуксна смес (от която децата по-малко отстъпват) или нисколактозна смес. Те не могат да бъдат намерени в супермаркети и аптеки в селата и малките градове. Ще трябва да поръчате по пощата, онлайн или да излезете до по-големите градове.

Опитът да смените сместа с подобни, но по-евтин (въпреки че не става въпрос за цената) не си струва. Тялото на детето свиква с определена смес и промяната му задължително ще доведе поне до разстроено движение на червата у детето..

Кога да храните новородено бебе с адаптирано мляко

Само в краен случай, ако детето има забавяне в наддаването и растежа на теглото или е било много притеснено повече от един ден, уринирането е рядко. След това бебето трябва да бъде нахранено. В други случаи мама може да се справи сама. Женското тяло е много сложен механизъм. И ако сега в магазините нямаше толкова много адаптирано мляко, смесеното хранене на деца би било много по-рядко срещано. Ако нямате проблеми с лактацията, не е нужно да купувате буркан с формула "за всеки случай". По-добре прецедете и замразете няколко порции мляко за всеки случай.

Педиатрите, преди да предписват допълнително хранене, обръщат внимание на следните точки.

1. Ниско наддаване на тегло. Обикновено едно дете през първите три месеца от живота добавя поне 600 грама на месец. Тоест около 20 грама на ден. Ако бебето е добавило не 600, а 500 грама, то с доброто му здраве и развитие то просто се наблюдава по-внимателно. Ако увеличението е с 300-400 грама или по-малко, жената се съветва да претегли бебето преди и след хранене. И гледайте колко наистина бебето изсмуква от гърдите.
Ако смученето е активно, но бебето изсмуква много малко мляко, СЗО препоръчва храненето на бебето с изкуствена формула. Ако бебето суче много вяло, често заспива по време на хранене, мама трябва да се опитва да го кърми по-често. След 2-3 седмици всичко трябва да се нормализира. В същия случай, ако до вечерта в гърдите има много малко мляко, детето е гладно и крещи, можете да му дадете малко смес. Но в бъдеще е препоръчително да се отдалечите от него, постепенно да намалите до нищо.

2. Рядко уриниране. Обикновено бебе, което пие само майчиното мляко, не получава вода, уринира 10 пъти на ден. За да преброите броя на уринирането, ще трябва да спрете да използвате памперси за 1-2 дни. Ако уринирането е по-рядко, това вече е опасно за здравето на детето и изисква действия.

„Празната гърда“ не е знак, че няма да даде мляко. В случая с мързеливия издънка това се превръща в проблем. Но въпреки всичко, трябва да оставите бебето да го смуче. Ако има лактационна криза, тогава проблемите с лактацията са временни и ще изчезнат през следващите няколко дни.

Как правилно да допълним формулата, ако няма достатъчно мляко

Педиатърът ще ви каже приблизителното количество адаптирано мляко, за което ще добавите средното количество мляко, изсмукано от бебето. Сместа ще трябва да се дава след гърдата.

Когато бебето започне да получава адаптирано мляко, съществува риск лактацията да намалее още повече. За да предотвратите това, използвайте системи за хранене като Medel. Това е просто устройство, което представлява контейнер с куха тръба, прикрепена към него, от вида, който се намира в капкомери. От контейнера сместа влиза в тръбата и в устата на детето. Върхът на тръбата приляга точно на зърното на майката. Тоест се оказва, че бебето смуче гърдите на майката, като по този начин стимулира лактацията и в същото време получава сместа през сондата. Той е много мек и не се усеща от бебето.

Ако давате адаптираното мляко от шише, тогава има голям риск бебето да не иска да кърми, което вече няма твърде много мляко. В краен случай използвайте зърно с много малък отвор за бутилката, от който течността изтича на капки, а не на струйка.

Ако количеството допълнително хранене не е голямо, например 30 грама, тогава можете да го дадете от лъжица за хранене или просто от чай.

И още едно важно правило, как да се въведе допълнително хранене със смес, докато кърмите - по-добре е да давате допълнително хранене 5 пъти на ден, 30 грама, отколкото веднъж 150 грама, тоест да замените едно хранене напълно. Бебето трябва да стимулира гърдите постоянно.

Какво представлява добавката, кога е необходимо и как правилно да се храни дете с hv

Преди да въведете допълнителни храни в диетата на новородено по време на кърмене, струва си да се уверите, че бебето наистина се нуждае от допълнително количество храна. Освен това трябва да вземете отговорен подход към избора на сместа, защото никой състав не може да замести майчиното мляко. И децата често се затрудняват да изживеят момента на въвеждане на сместа, единият вид няма да хареса вкуса му, другият по миризмата, а третият ще предизвика алергична реакция. Следователно даването на смес на бебето трябва да става само под ръководството на лекуващия лекар..

Какво представлява добавката

Допълнителното хранене се нарича допълнително хранене на бебе със смес, ако на възраст от шест месеца то няма достатъчно майчино мляко. В същото време не го бъркайте с допълнителни храни, тъй като допълнителните храни и допълнителните храни се различават коренно. В първия случай част от основната храна се добавя към бебето, а във втория паралелно с кърменето се въвеждат нови продукти в менюто на децата, за да се обогати тялото с необходимите елементи. Тоест, добавките се въвеждат само при някои деца, а допълващите храни се препоръчват за всяко бебе след достигане на 6 месеца..

Когато започнат да се хранят

С въвеждането на сместа бебето преминава към смесен тип хранене (гърди и смес). Има някои индикации за допълнително хранене:

 • Леко наддаване на тегло при бебе, или обратно - новородено отслабва.
 • Ако бебето е родено преждевременно.
 • Болест на кърмачка или прием на силни лекарства, които пречат на кърменето.
 • Невъзможността да продължи кърменето поради работа или продължителното напускане на майката.
 • Проблеми с лактацията, когато млякото на мама просто изчезва.

За да допълвате или не, като правило, погледнете теглото на бебето. За първия месец от живота, едно дете трябва да наддаде средно 600 грама, през следващите месеци процентът се увеличава. Но тези цифри са много произволни, тъй като всяко бебе се развива по свой собствен начин. Всяка жена реагира по различен начин на стресови ситуации, диети или заболявания. Една майка е в състояние да храни бебето повече от година, а на втората липсва мляко през третия месец, ако не и по-рано. В тези случаи майките също са склонни да дават на бебето адаптирано мляко, виждайки, че то не е сито. Но не въвеждайте веднага добавки, по-добре е да направите всичко възможно, за да запазите и удължите лактацията (можете да разберете как да увеличите лактацията за кърмачка тук).

Въвеждането на сместа обаче не означава, че детето напълно ще премине към изкуствено хранене, понякога добавянето е временно..

Или се използва по-дълго време, но редувайки се с естествено хранене, в случай че майката не се отчайва и се опитва да установи производството на кърма. Поради това се препоръчва да се въведе допълнително хранене само след консултация с лекар, който ще даде ясни препоръки относно храненето на всяко конкретно бебе..

Когато не се изисква добавяне

Съществува погрешно мнение на кърмачките относно въвеждането на допълнително хранене, ако:

 1. Бебето поема гърдите доста неспокойно. В този момент може да изглежда, че млякото не е достатъчно или не е достатъчно хранително за бебето. Но най-често проблемът се крие в нещо съвсем различно - новороденото може да бъде обезпокоено от корема, може да не улавя правилно гърдата и т.н. Ако няма причини за колики и бебето е здраво, тогава трябва да преразгледате подхода към храненето, да опитате други позиции, да изключите зърната и шишетата, а също и да опитате по-често кърмене.
 2. Бебето често иска гърди. Прикрепването на бебето към гърдата на всеки два часа може да е нормално. Ако бебето се прилага по-често, това не означава, че е гладно и трябва да му се даде смес. Майчината гърда за новородено е своеобразен символ на успокояване, бебето не винаги може да пие мляко, а просто следва своите физиологични инстинкти.
 3. Контролното изпомпване показва лоши резултати. Тази система работеше и преди, когато бебетата се хранеха на час. Сега, когато бебето се храни при поискване, тези цифри не отговарят на реалността, тъй като изпомпването през деня може да покаже различни резултати. И никога преди никоя майка не е успявала да изцеди толкова мляко, колкото едно дете изяжда наведнъж..
 4. Детето има кожен обрив или атопичен дерматит. Необходимо е да се установи естеството на обрива, а в случай на хранителна алергия да се установи източникът, като се отстраняват последователно продуктите от рисковата група и се наблюдава реакцията на бебето.
 5. На мама са предписани определени лекарства. По правило много лекарства са съвместими с HV, въпреки противоположните данни, посочени в инструкциите за употреба, тъй като е неизгодно за производителите да провеждат скъпи проучвания и е по-лесно и по-безопасно да посочат лактационния период като противопоказание. Съвместимостта на лекарствата с gv може да се провери по няколко начина, като се използват наличните електронни справочници и ресурси. В допълнение, за повечето лекарства, несъвместими с gv, има съвместими аналози.

Много майки правят грешката да прилагат формулата веднага след раждането. През първите няколко дни има твърде малко мляко, само коластра, но е важно да се разбере, че колкото по-често майката слага новороденото до гърдата, толкова повече мляко ще пристига. В допълнение, тя е проектирана физиологично, така че секретираната коластра да задоволи напълно нуждите на бебето. Обикновено при изписване лактацията се стабилизира и кърмата напълно замества употребата на адаптирано мляко.

Как може да се въведе добавка

Не напразно новородено се поставя върху гърдите на майката веднага след раждането. Първо, той трябва да усеща миризмата и вкуса на млякото, и второ, рефлексът на смучене трябва да бъде правилно развит у детето, така че в бъдеще да няма проблеми със заграбването на зърното. В тази връзка се използват няколко метода за въвеждане, основните от които са:

Шише за зърна

Това е опцията, която лекарите най-рядко съветват да се използва. Тъй като е много по-лесно за бебето да смуче зърното на шише, има големи страхове, че в бъдеще бебето ще бъде мързеливо и няма да вземе гърдата. Освен това, когато смуче зърното, детето отваря устата си много по-малко, отколкото при улавяне на областта на зърната на гърдата на майката. След този метод на кърмене има проблеми с неправилното кърмене. Това от своя страна води до усложнения за женските гърди, пукнатини или мастит..

В същото време лекотата на смучене на бутилка се крие във факта, че млякото може да тече неравномерно от гърдите, зърната на майката могат да имат неправилна форма и една и съща струя винаги тече от бутилката, без да се изисква специална сила. Ако бебето свикне да пие мляко от шишето, майката ще трябва постоянно да се изразява, което не е много приятна процедура и скоро майката ще трябва изцяло да премине към изкуствено хранене, лишавайки бебето от всичко най-полезно и необходимо.

Лъжица

Въвеждането на допълващи храни с лъжица е много по-безопасно за безопасността на кърменето, но изисква известни умения. Отначало част от течността ще тече, но с течение на времето мама свиква с този метод. С това допълнително хранене си струва да започнете лъжица приблизително до средата на езика или зад бузата, така че детето да не изплюе храната. Ако в родилния дом, където се ражда, те са фокусирани върху естественото хранене, тогава най-вероятно младата майка лесно ще бъде научена да инжектира течност от лъжица. Защото с бързи и уверени движения можете да постигнете успех и скоро да не хвърлите и капка. В допълнение, лъжица винаги е на разположение за хранене, а в случай на временна добавка, новороденото лесно се връща на гърдата.

Спринцовка или пипета

Използването на спринцовка за добавки също се практикува широко в родилните болници. В същото време има няколко техники за хранене, например можете да поставите спринцовка върху бузата на бебето, да натиснете и да подадете мляко в устата. Или оставете палеца си да смуче и в същото време внимателно инжектирайте мляко от спринцовка в ъгъла на устата си. Спринцовката за тази технология може да се използва в различни обеми, в зависимост от възрастта. Ако бебето е новородено, тогава обемът на консумираната смес е подходящ за пипета. Можете да го използвате, но ако бебето вече е пораснало, тогава храненето с пипета ще бъде твърде дълго. Има моменти, когато бебето изобщо отказва да яде, след като изпробва всички методи на хранене, майката се връща към храненето от пипетата.

Купа

При този метод е позволено да се използва всяка чаша, по-добре е тя да има тънки ръбове, като за кафе. Допълването от чаша или купчина се препоръчва дори за недоносени бебета, въпреки че бебета, които не са родени навреме, може да се окажат малко по-трудни за свикването с такова хранене. Ако разглеждате процеса на хранене стъпка по стъпка, тогава първо трябва внимателно да задържите главата на бебето, след това да прикрепите ръба на чашата към долната устна. Оставете устата да влезе в контакт с течността - не изливайте в гърлото. Детето ще скучи напитката с език, докато чашата трябва да се държи в същото положение, колкото е възможно, за да е по-удобно за бебето да преглъща. При този метод също се изисква опит, но след няколко хранения несигурността на майката ще отстъпи, а самият процес ще върви по-бързо и по-уверено. Тъй като течността ще се разлее малко, можете да излеете още малко в чашата. Тогава самото дете ще спре да отпива от напитката веднага щом е доволно..

Sns система

Той означава „допълнителна система за хранене“ и прилича на специално устройство с тръба, прикрепена към гърдите на майката. Такова устройство перфектно поддържа връзката между майката и бебето. Използвайки SNS, бебето не само получава майчиното мляко заедно с добавката, но и допълнително стимулира млечните жлези. И също така веднага се научава да кърми, а не обекти на трети страни. За една жена такава система също не причинява излишни притеснения - можете да използвате контейнер за смес или мляко няколко пъти, изплакване и обработка след следващото хранене. Самият резервоар може да се постави директно върху гърдата и всяка жена може да го използва, дори и с най-ниска лактация.

Как правилно да прилагате добавки

Още при първото хранене в болницата опитни медицински сестри, ако е необходимо, ще покажат и ще ви кажат как правилно да се хранят новородените. Всъщност, често първият ден започва с малка порция коластра и допълнително хранене със смес. Трябва да се въведе, както следва:

 1. Независимо от производството на мляко от новородената майка, бебето първо се прилага последователно върху едната и другата гърда. Оставете го да изпразни напълно двете гърди. И след 20 минути. (10 минути за всяка гърда) предлагат допълнително хранене.
 2. Първоначално формулата трябва да се дава на бебето от лъжица, обикновена чаена лъжичка или специална детска стая (направена от силикон или пластмаса), спринцовка или чаша.
 3. Опитайте се да кърмите при всяко хранене, за да насърчите лактацията, особено през нощта, когато се произвежда пролактин.
 4. Във всяка ситуация добавката се въвежда постепенно, започвайки от 20 грама. Често младите майки вече имат затруднения с избора на сместа и ако все още давате на бебето голяма част от новата смес, тогава най-вероятно бебето ще има проблеми с изпражненията.

В същото време е погрешно да се смята, че допълнителното хранене може да се въведе под формата на каквото и да е мляко или да се замени с ранни допълващи храни. Тялото на бебето започва да произвежда специални ензими едва след 6 месеца, които могат да усвоят тежка храна. Следователно, адаптирано мляко, кърма или адаптирано търговско мляко се използват за допълнително хранене..

Как и каква смес да изберем за допълнително хранене

Въпросът "коя смес да изберете" е по-добре да зададете на Вашия лекар, той ще посъветва формулата, подходяща за състава на конкретно дете, като вземе предвид здравословното му състояние. При въвеждане на добавки, струва си да се даде предпочитание на силно адаптирани смеси, те са най-близки по състав до майчиното мляко. Често имената на такива продукти съдържат думите „комфорт“ или „бебешка храна от първи етап“. Използването на такива имена рядко провокира чревни колики или алергии. Дори ако майката на бебето рядко храни бебето, не трябва да спестявате от формулата и трябва да изберете най-доброто.

Когато купувате смес, обърнете внимание, че продуктът не съдържа нишесте и захароза. И напротив, така че омега киселините, пребиотиците са включени в състава. Използването на палмово масло, краве или козе мляко за адаптирано мляко все още е противоречиво сред педиатрите, няма категоричен отговор. Не трябва да купувате оскъден продукт, постоянна промяна в храненето не е желателно за дете. По-добре е да купувате сместа, която мама лесно може да закупи на рафтовете на магазините и на достъпна цена.

Ако по медицински причини на бебето се предписва добавка, кърмещата майка не трябва да се разстройва. При спазване на правилата за въвеждане на сместа, детето ще стане по-силно, ще подобри здравето си и много скоро ще пропусне родната си гърда. За мама през това време най-важното е да се запази и установи лактацията, след това скоро всичко ще се нормализира и бебето отново с радост ще получи ценна напитка - кърма.

Липса на мляко, част 4. Как да допълним, но да не загубим кърменето

Продължение. Започнете статия тук.

Вече говорихме за допълнително хранене и методи за определяне на липсата на мляко. В ситуация, в която количеството мляко наистина е намалено, е необходимо да се определи целесъобразността на въвеждането на допълнително хранене и след това, ако е необходимо, да се въведе правилно сместа и бързо да се остави, като отново се върне пълноценното кърмене..

Кога да мислим за добавки?

Ако сте провели тест за мокри памперси и според неговите резултати са били 6-8 от тях, или при следващата среща с педиатър бебето е наддало малко тегло, по-малко от 500 грама на месец, тогава трябва да се консултирате с педиатър, който подкрепя кърменето, или да поканите консултант на естествено хранене у дома. Понякога е достатъчно да получите съвет в Интернет, понякога като се обадите на горещата линия, но в повечето случаи консултант трябва да бъде поканен във вашия дом. Съветникът ще прецени правилното прикрепване към гърдата, ще наблюдава активността на бебето и ще ви попита за всички подробности за процеса на хранене. Ако при премахване на всички фактори, влияещи върху сученето и количеството мляко - неправилно приложение, въвеждане на по-чести приложения и стимулиране на лактацията, няма ефект, се решава въпросът за допълнителното хранене.

С помощта на консултант или лекар вие ще решите кой тип добавка е за предпочитане във вашата ситуация - изцедено мляко или адаптирано мляко и също така ще определите кой тип формула да изберете.

Откъде да започна, ако има проблем с млякото?

На първо място, една млада майка трябва да се успокои и да се събере, да не се кара и да не се изнервя - млякото в гърдите е по-трудно да се отдели от стреса и притесненията ви поради блокирането на окситоцина. Тогава дори млякото, което е на разположение, е трудно за бебето да получи и то започва да се изнервя и да плаче, да бъде капризно. Прочетете онлайн ресурси за кърмене на доверени ресурси като уебсайта на AKEV, La Leche League или регионалните сайтове за подкрепа на кърменето. Има много подробни и подробни препоръки, снимки и ценни съвети, там можете да се свържете с опитни консултанти.

Проверете прикрепването към гърдата, ако откриете грешки, опитайте се да ги поправите, прикрепете бебето по-често, сменете позицията за хранене, опитайте техниката за гнездене, носете бебето в слинг, оставете го буквално да "виси" на гърдите.

Хранете бебето възможно най-често, при първа молба, без да чакате момента, в който бебето плаче и поради плача няма да може да се целува нормално. Понякога в първите дни може да изглежда, че бебето виси на гърдите. Всъщност бебетата просто изсмукват обема на млякото си..

Храненето е задължително при заспиване, през нощта - поне веднъж на всеки два до три часа, при събуждане и през деня, правете максималния интервал не повече от един и половина до два часа. Ако бебето е заспало, внимателно го прикрепете към гърдите, децата имат силно развити смукателни рефлекси - те могат да спят и да се хранят едновременно. Ако през нощта ви е трудно да ставате често и да се храните дълго време, ще бъде по-удобно да организирате съвместен сън, тогава можете да си починете и бебето винаги може да яде толкова, колкото му е необходимо.

Опитайте се временно да ограничите посещаването на места с много хора с вашето дете и чести отсъствия от бебето, ограничете посещенията на дома ви от гостите, приглушете светлините и се откажете от шумовите стимули - това се нарича „гнездене“, като сте постоянно с бебето си, постоянно го храните и носите на ръце.

Когато извършвате всички тези дейности, контролирайте броя на мокрите пелени на ден, можете в рамките на няколко дни. Но не е нужно да претегляте детето всеки ден - контрол на теглото се извършва веднъж седмично. Ако теглото си заслужава, е необходимо да се вземе решение за допълнително хранене, но ако теглото достигне ниво от 100-120 g на седмица, активирайте действия за увеличаване на лактацията. Ако дефицитът на тегло е силно изразен и изобщо няма наддаване на тегло, се посочва допълнително хранене - в идеалния случай то трябва да бъде кърма (изцедено или дарено), но обикновено допълнителното хранене се дава под формата на смес.

Как да изчислим количеството мляко, от което се нуждаете?

Колко мляко или смес трябва да се дават в едно допълнително хранене, колко допълнително хранене е необходимо на ден, как да се стимулира лактацията, как да не се премине изцяло към изкуствено хранене, а да се върне пълен ХС - тези въпроси възникват веднага при предписване на допълнително хранене Така че е необходимо да се извършат специални хранителни изчисления, за да се определи количеството на допълнителното хранене и въвеждането му. Необходимо е да се установи точната липса на мляко, за да се допълни с формулата, но в същото време да не се прехранва бебето с формула, да не се намалява количеството кърма, а да се стимулира лактацията. Внимание, невъзможно е да се даде сместа „на око“ от самата майка, без да се правят изчисления - това ще доведе до бързо оттегляне към изкуствено хранене.

Изчисления на мощността

Деца над 10 дни използват три варианта на изчисления, които дават много сходни резултати. Първият метод е обемен, според него дневният обем на храната:
- за бебе до месец и половина оставя 1/5 от телесното тегло,
- за бебе от един и половина до 4 месеца е 1/6 от масата,
- от 4 до 6 месеца - е 1 7 от телесното тегло,
След половин година 1/8 маса,
но не повече от 1000 ml за деца под една година. Това е максималният дневен обем мляко за деца от първата година от живота, не можете да давате повече от него - ще има прехранване.

Съществува и висококалоричен начин за изчисляване и изчисляване на количеството протеиново хранене, но само лекарите могат да ги извършват. Тези методи са сложни и изискват таблици и на практика използват обемни методи най-често поради тяхната простота и яснота..

Обемът на едно хранене се изчислява чрез разделяне на дневния обем на броя на храненията. Деца под шест месеца трябва да имат поне 7-8 от тях на ден. При всяко хранене са допустими колебания в количеството на хранене от всяка страна с 10-20 ml, поради разликата в апетита през деня.

Методи за правилно приложение на сместа

Допълването се предписва през първите шест месеца, когато поради възрастта е невъзможно да се въвеждат допълнителни храни на бебето под формата на каша или картофено пюре. След шест месеца въпросът за допълнителното хранене се решава индивидуално, според ситуацията, обикновено вече не се изисква, можете да добавите със зърнени храни. Ако решат за допълнително хранене, те отдават предпочитание на смеси-хидролизати, те не вкусват толкова приятно като кърмата и бебето няма да се откаже от гърдата в полза на смес.

Сместа се въвежда стриктно под контрола на уринирането, а храненето се извършва стриктно според часовника. Целият обем смес на ден се разделя на равни обеми и се дава изключително през деня - обикновено от шест сутринта до 21-22 часа на всеки три часа. Гърдите, за разлика от допълнителното хранене, се дават при поискване и преди допълнителното хранене е необходимо да се дават едновременно двете гърди на детето и едва след това се въвежда сместа. През нощта, поне от полунощ до шест или девет сутринта, се дава само гърдата, дори ако детето практически ще спи на гърдата. По този начин се осъществява стимулирането на производството на мляко при майката и постепенното оттегляне от допълнителното хранене.

Започваме да даваме на бебето минимално количество от сместа, около 30 ml, ако бебето уринира по-малко от 8-10 пъти на ден с това количество смес, се добавят още 20-30 ml от сместа. Ако бебето уринира много върху даден обем от сместа, повече от 15 пъти на ден, най-малко 50-100 ml от сместа могат да бъдат отстранени наведнъж от храната му. Средно достатъчно количество храна се посочва от броя на уриниранията 12-15 пъти на ден..

Ако след кърмене бебето не изяде целия обем от сместа, тя се излива, следващата порция от добавката се дава в следващия предписан час. Ако този път бебето отново не изяде обема, обемът на сместа се отрязва напълно от това количество. Даваме на бебето гърдата постоянно, без контрол върху времето. Ако дневното количество допълнително хранене е малко, до 200 ml на ден, можете съвсем безопасно да отстраните около 50 ml от сместа или едно от храненията със сместа.

Докато бебето получава адаптираното мляко, е необходимо да се контролира обема на уриниране и наддаването на тегло. Тъй като теглото се стабилизира и активните печалби, както и с достатъчно количество уриниране, те преминават към плавно отмяна на сместа съгласно горните методи.

Всяко допълнително хранене се дава на дете само от лъжица, чаша или специална система, но не и от шише със зърно. Смукането на зърната и смученето на гърдите са много различни по механизъм и смученето на шишета може да доведе до отхвърляне на гърдата. Допълването и храненето се наблюдават от педиатър или консултант по кърмене, който ще ви помогне да инжектирате и изтеглите формулата, докато теглото и уринирането ви се нормализират.

Може ли да се върне пълноценното кърмене??

Разбира се, че можете, освен това това трябва да се постигне в крайна сметка. Днес консултантите по кърмене имат богат практически опит с прехода от смесено хранене към пълноценно кърмене. Но това е невъзможно да се направи за един ден, мама трябва да бъде търпелива, да бъде спокойна и уверена в своите способности, тогава всичко ще се получи. Във всеки случай е необходимо да се стремим да сведем до минимум количеството допълнително хранене при всеки случай на смесено хранене, тъй като всяка капка кърма е безценна за здравето на бебето. Времето за връщане към пълноценно кърмене ще зависи пряко от количеството на допълнителното хранене, но можете да се върнете към пълноценното кърмене дори с напълно изкуствено хранене - основното е искрено желание и търпение.

Ако обемът на допълнителното хранене е около 100 ml, той може да бъде отстранен за два до три дни и ако бебето активно суче, а в същото време, просто изоставяйки сместа в полза на чести приложения. С дневен обем на сместа от 150-250 ml, можете постепенно да отстранявате сместа с 50 ml за около седмица или да намалите обема на всяко допълнително хранене и, достигайки 100 ml, постепенно да ги отмените напълно.

Обемът на сместа над 300 ml на ден се отменя в рамките на две до три седмици с постепенно намаляване на обема на сместа в полза на по-честото кърмене. Обемът на сместа се отстранява наполовина и след това, след като се фиксира този резултат, сместа постепенно се анулира напълно.

Успоредно с оттеглянето от сместа е необходимо да се положат усилия за стимулиране на лактацията - това е не само правилно хранене и специални напитки, но и достатъчен сън, спокойствие и често и пълноценно кърмене.