Развитието на детето не напредва - то се движи бързо и изисква все повече енергия. Бебето получава по-голямата част от кърмата, но всеки месец нуждите му се увеличават. Родителите неволно мислят за допълващи храни вече на 5 месеца. Въвеждането на нови продукти обаче е сериозен тест както за майката, така и за тялото на бебето. Необходимо е да се подхожда внимателно и компетентно, следяйки внимателно реакцията на бебето към необичайна за него храна. Съветът на педиатър също е важен, за да ви помогне да избегнете грешки и да изберете правилните продукти..

Ако родителите вярват, че бебето не се храни достатъчно, те могат да свържат допълнителни храни много рано

Мога ли да започна да се храня от 5 месеца?

Педиатрите са на същото мнение и наричат ​​времето за започване на допълнително хранене - шест месеца. С достатъчно количество кърма и високо калорично съдържание, бебето има достатъчно хранене, може да се справи и без допълнителни храни до 6 месеца. Настоява за такъв режим на кърмене и лекар Комаровски, който смята майчиното мляко за най-добрия продукт за бебето. Освен това, според дълбокото убеждение на Комаровски, за да се държи детето на кърма до 6 месеца без допълващи храни, е необходимо майката да се храни добре.

Какви признаци определят готовността на детето за допълващи храни?

Възрастта от 6 месеца, препоръчана от експертите за първото допълващо хранене, е среден показател. Развитието на всеки малък организъм протича по индивидуален план както в сферата на психиката, така и в областта на вътрешните органи. Очевидно нуждите на децата на същата възраст също се различават. Някои признаци ще ви помогнат да определите, че бебето ви е готово за допълващи храни:

 • Теглото на бебето се е удвоило от раждането. Недоносеното бебе е наддало 2,5 пъти на тегло.
 • Рефлексът на изтласкване е изчезнал, когато езикът на бебето рефлекторно изтласква предмети, попадащи в устата, играейки ролята на защитник. Ако въведете допълващи храни преди този рефлекс да напусне, мъничето няма да може да погълне храна..
 • Уверена „седнала“ позиция, когато съкровището ви седне, без да се срути или поклати.
 • Бебето явно липсва обичайната храна, усърдно смуче сисия, след като изпи бутилка със сместа, иска още, плаче, чувства глад.
 • Детето се обръща от храната в лъжицата, показвайки на родителите си, че не иска да яде сега.
 • Зъбни зъби на първите зъби.
 • Повишен интерес към храната, която яде мама. Малкото дете може да се опитва да вземе парче от чинията на мама.
Никненето на зъби е знак за готовността на детето да въвежда допълващи храни

Би било погрешно да се говори за наличието на всички признаци, защото децата започват да сядат на различна възраст и зъбите на всички растат по различни начини. Ясно е, че трябва да следите общото развитие на вашето съкровище и да не отлагате въвеждането на допълващи храни, ако не сте открили всички описани признаци в него. Сърцето на майката и постоянното наблюдение на бебето ще ви подскажат кога е дошъл моментът за въвеждане на допълващи храни.

Какви храни могат да се хранят?

Кърменето или адаптираното мляко е основната храна на бебето на 5 месеца. Докато подготвяте вашето 5-месечно бебе за допълващи храни, трябва постепенно да ги въвеждате в нови храни, без да налагате прехода към храни за възрастни. Всеки педиатър ще ви каже да давате нови храни на малки порции. Освен това изборът на продукти трябва да бъде внимателен и компетентен. Какво е подходящо за хранене на 5-месечно бебе? Недвусмисленото мнение на експертите се съгласява за каши без мляко и зеленчукови пюрета.

Въпреки това, добре познатият лекар Комаровски съветва да започнете да храните бебето с ферментирали млечни продукти. Известният педиатър аргументира своите предложения с факта, че повечето ферментирали млечни ястия са максимално близки по своя състав до майчиното мляко и адаптираното мляко. Важен фактор в полза на ферментиралата млечна храна Комаровски счита способността на млечнокиселите бактерии да потискат различни чревни инфекции и да унищожават вредните микроби.

Как да започнете първото си хранене?

Въз основа на горните признаци и след като са получили "зелено" от педиатъра, родителите трябва компетентно да организират запознаването на детето с необичайна храна. Запомнете следните правила:

 • въведете нов продукт само когато бебето ви е абсолютно здраво;
 • не можете да започнете допълнително хранене, ако се планира ваксинация или ваксинацията е направена предния ден;
 • сервирайте само прясно приготвени ястия;
 • направете меню, като използвате еднокомпонентни формулировки;
 • консистенцията на съда трябва да бъде хомогенна и полутечна;
 • първите допълнителни храни трябва да се въвеждат сутрин, за да се проследи реакцията на тялото на трохите (препоръчваме да прочетете: на каква възраст трябва да започнете да въвеждате допълнителни храни с изкуствено хранене?);
 • количеството нов продукт не трябва да надвишава 1 чаена лъжичка;
 • след като сте запознали детето с един продукт, въведете следващия не по-рано от седмица след първия.

Допълнителните храни ще станат пълноценно хранене, когато еднократната порция достигне размера от 100-150 грама, дотогава майката трябва да продължи да храни бебето с мляко или адаптирано мляко. Таблицата ще ви помогне да избегнете грешки:

ПродуктиКоличество на ден
Кърма800 мл
Плодови пюрета45 грама
Зеленчуково пюре130 грама
Еднокомпонентна каша50 грама
Растително масло3 грама
Масло3 грама
Делът на допълващите храни трябва да се увеличава, като постепенно се нормализира

Оптимална схема на хранене

Въвеждането на нови храни е еднакво за всички храни и възрасти. Едновременно може да се дава само един нов продукт на бебе. Педиатрите препоръчват да се хранят деца с храна от същата група: каша или зеленчуци. Когато вашето бебе започне да яде пълна порция от ястията от първата група, можете да продължите с храненето на ястията от втората група. Схемата на поетапно хранене е както следва:

 • 1 чаена лъжичка порция течна каша или пюре се дава на бебето в началото на сутрешното хранене, след което бебето се храни както обикновено (кърма или адаптирано мляко).
 • Следващото сутрешно хранене започва с две чаени лъжички допълващи храни, ако през деня тялото на бебето възприеме положително новия продукт.
 • През цялата седмица бебето се храни с един продукт, като удвоява порцията при всяко сутрешно хранене.
 • След като доведете сумата до пълна порция, можете да преминете към друг продукт, който трябва да се дава в същите пропорции като първия.
 • Когато бебето е малко свикнало с непозната храна, можете да я въведете във втората храна..
 • Като удвоите порцията на нов продукт, трябва да намалите наполовина количеството на вече познато ястие..
 • Преходът от един продукт към друг се извършва, когато трохичката ще изяде цялата част от предишното ястие. След известно време, когато детето е свикнало с „възрастна“ храна, можете да му давате многокомпонентни ястия.

Зеленчуци за първо хранене

Специалистите препоръчват започването на хранене със зеленчукови пюрета. Зеленчуците съдържат много хранителни вещества и имат благоприятен ефект върху функционирането на храносмилането на децата. Използвайте зеленчуци като моркови, тиквички и зеле, различни от бяло зеле. Как правилно да въведете зеленчукови пюрета в диетата на бебето:

 • Когато избирате готово картофено пюре в буркани, отдавайте предпочитание на еднокомпонентни хомогенизирани видове.
 • Вземете една чаена лъжичка картофено пюре, загрейте го малко до затопляне и го дайте на бебето си преди сутрешното хранене. Ако детето е опитало пюрето и веднага го изплюе, не се притеснявайте, бебето се нуждае от време, за да свикне с необичайна храна. Продължавайте да опитвате всяка сутрин с кърма или адаптирано мляко.
 • Ако мъникът е изял предлаганата му храна без капризи, удвоете порцията за следващото хранене. Разпределението на порциите за всеки ден е както следва: 1,2,4,8 чаени лъжички. Когато броят им достигне 150 грама, можете да извършите едно хранене само със зеленчуково пюре..
 • След като усвоите един зеленчук с трохи, продължете да се запознавате с друг плод. Не забравяйте, че въвеждането на нов плод трябва да стане не по-рано от 2 седмици след първия продукт. Увеличавайте размера на порцията постепенно.
За да започнете допълнителни храни, по-добре е да изберете еднокомпонентно пюре

Как да си направим картофено пюре у дома?

Майките, които обичат да стоят сами до печката и да глезят близките си с домашна храна, ще трябва да овладеят готвенето за най-малкия член на семейството. Ако ще готвите ястие сами, спазвайте следните правила:

 • Пюре от пресни, зрели, органични зеленчуци. Не забравяйте да измиете плодовете добре и да ги обелите преди готвене..
 • Сварете или изпечете зеленчуци за картофено пюре, можете да ги готвите в двоен котел, като плодовете се поставят във вряща вода.
 • Консистенцията на пюрето трябва да е много нежна, така че варете зеленчуците старателно през сито или прекарайте няколко пъти в блендер. Не се допускат бучки и влакна в ястието с трохи.
 • Разредете пюрираните зеленчуци с кърма или зеленчуков бульон.
 • Добавете растително масло към зеленчуковото пюре, като започнете с една капка при първото хранене и постепенно доведете количеството до 1 чаена лъжичка на порция.
 • Осоляването на ястието е забранено.
 • Пюрето, готово за употреба, трябва да е полутечно и топло, само под тази форма може да се предлага на дете. Въведете нов вид зеленчук, след като бебето свикне добре с предишния.

Какви зърнени храни са подходящи за бебета?

Кашата се препоръчва за бебета, които не наддават добре. Предлаганите от магазините готови зърнени храни съдържат захар и са много популярни сред бебетата. Много трохи ги изяждат с удоволствие, но в такова обожание се крие известна опасност. Опитвайки вкусен вкус, трохичката може да откаже да яде безквасни зеленчукови пюрета, от които се нуждае колкото каша. Поради тази причина педиатрите съветват първо да запознаят децата със зеленчуци и едва след това да ги научат на каша..

За 5-месечно бебе са подходящи зърнени храни като елда, ориз, царевица. Овесена каша и грис каша се предлагат на дете за тестване от 8-9 месеца.

Новата диета изключва въвеждането на зърнени храни с мляко. Факт е, че млякото съдържа амилаза, а трохите все още не са развили ензими, които могат да го разграждат. Млечната каша се дава на възраст от 7-8 месеца (за повече подробности вижте статията: кога се въвеждат млечни каши за деца?). За осигуряване на балансирана диета ще помогнат индустриалните зърнени храни, наситени с необходимите компоненти. Каша за бебета трябва да бъде:

 • топло и течно;
 • по-добре без захар;
 • сервира се в стерилен съд и с лъжица;
 • равна на 1-2 чаени лъжички на порции, с постепенно увеличаване;
 • по-добре е да се храни с каша преди лягане, така че детето да се насити и да спи дълбоко, д-р Комаровски настоява на това.
Първите зърнени храни на детето трябва да са без млечни продукти

Възможно ли е плодово пюре?

Нашите баби помнят младите си години, когато са хранели бебетата с плодови пюрета и са се чувствали чудесно. Много педиатри, включително Комаровски, не са съгласни с тях. Експертите по бебешка храна предупреждават, че плодовете като първата нова храна са нежелани за бебета на възраст 5-6 месеца. Такива препоръки са свързани с факта, че картофеното пюре се прави от сурови плодове. Кърменото или хранено с адаптирано мляко бебе се използва за мляко или адаптирано мляко и стомахът му все още не е подготвен за смилане на сурови храни. Ферментирали млечни продукти, зърнени храни и зеленчукови пюрета осигуряват този препарат.

Какво съветва д-р Комаровски?

Любимият ни детски телевизионен лекар Комаровски вярва, че първите ястия, които трябва да се въведат на бебе на 5-6 месеца, трябва да бъдат от редица ферментирали млечни продукти. Кефирът, изварата, домашните кисели млека са близки до състава на майчиното мляко и се абсорбират добре от трохите. Единственото изискване за такива храни се основава на тяхното съдържание на калории. Известен педиатър съветва да се избират ястия с ниско съдържание на мазнини, които се приготвят в специализирани млечни кухни.

Освен това лекарят уверено заявява, че започвайки допълващи храни с ферментирала млечна храна, вие помагате на детското храносмилане бързо и лесно да свикне с новото меню. Важен аргумент в полза на изварата и кефира е фактът, че те съдържат млечнокисели бактерии, които допринасят за развитието на микрофлора в червата и спомагат за бързото усвояване на храната. Ако вашата любима е на смесено хранене, панкреасът му е в повишен стрес поради преработката както на млякото, така и на адаптираното мляко. Ферментиралата млечна храна е идеална за такова бебе като първоначално допълнение към менюто..

Схема на Комаровски

В допълнение към полезните съвети, д-р Комаровски разработи своя собствена схема. Предлагаме ви да се запознаете с описанието на режима през деня:

 • Първи ден. Даваме на детето 2-3 чаени лъжички топъл кефир преди второто сутрешно хранене, добавяме мляко или смес.
 • Втори ден. Увеличаваме порцията с два пъти, след което я допълваме с обичайната храна.
 • Трети ден. Увеличаваме обема на допълващите храни до 40-60 ml, даваме го от лъжица.
 • Четвърти ден. Добавяме разнообразие и добавяме 1-2 чаени лъжички извара към кефир. Не забравяйте да наблюдавате възприятието на бебето за нова храна, обърнете внимание на консистенцията на изпражненията.
 • Петият ден. Увеличаваме порцията извара до 30 грама, оставяйки количеството кефир същото. Ако бебето не е пълно, кърмете или адаптирано мляко.
 • Шести и седми ден. Количеството ферментирала млечна храна, получено от дете при едно хранене, достига 150-180 ml, което съответства на една пълна порция храна. Разширяваме броя на заменителите и постепенно въвеждаме нов продукт за още едно хранене на ден. Следвайки инструкциите на таблицата за допълнително хранене, ние продължаваме да променяме менюто на бебето, което след няколко месеца ще се промени напълно.

След като установихме, че не можете да правите без допълващи храни и че това е много важно за бебето, разгледахме различните му видове. Ако има нужда да се дават на детето нови продукти, родителите трябва да ги предоставят, дори ако бебето е на възраст под шест месеца. Изборът на продукти за първите допълващи храни се прави от родителите, но само след консултация с педиатър. Обмислете всички препоръки и се съсредоточете върху тялото на вашето съкровище.

Допълнително хранене на 5 месеца

Как да въведете допълващи храни на бебе на 5 месеца трябва да се обсъди с педиатър. Всички продукти за бебешка храна на онлайн магазин "Дочки-Синочки" отговарят на изискванията на СЗО.

Как правилно да се въвеждат допълващи храни на 5 месеца

Преди започване на допълващи храни от 5 месеца е важно да проследите дали детето проявява интерес към храната за възрастни, колко тежи бебето, как наддава. На възраст от пет месеца компонентите на новото меню се въвеждат в диетата постепенно. Порцията се увеличава в рамките на 7-10 дни.

Според препоръките на педиатрите първата храна на бебето на 5 месеца трябва да започне с порция от 1 чаена лъжичка. След 1-2 седмици дневната доза се увеличава до 100-150 g.

Съвети за това как правилно да започнете допълнително хранене на 5 месеца:

 • най-добре е да давате на бебето допълващи храни преди второто и третото пълноценно хранене с адаптирано мляко или кърма;
 • ако откажете храна, трябва да смените съда и да опитате отново след 2-3 дни;
 • можете да започнете допълнително хранене само ако бебето е здраво и не е ваксинирано през последните 2 седмици;
 • след успешен първи ден на допълнително хранене, порцията трябва да се удвоява всеки следващ ден;
 • ако се открият признаци на алергия, е необходимо да се изключи от менюто продуктът, предизвикал реакцията, и да се свържете с педиатър;
 • запознаването със следващото ястие може да започне след две седмици успешно хранене.

Важно!

Пет месеца е приемлива възраст за започване на допълващи храни. Храносмилателните ензими вече се секретират активно и са готови да се справят с обработката на по-тежки храни, отколкото адаптираното мляко или кърмата. Първата допълваща храна след 5 месеца започва много внимателно, като се използват ястия от един продукт и минимални порции.

Какво можете да давате на 5 месеца като допълващи храни

Най-добрият вариант за хранене ще бъде зеленчуково или плодово пюре и каша. Като допълваща храна на 5 месеца на детето могат да се предлагат само еднокомпонентни ястия. Това е продиктувано от необходимостта от идентифициране на възможен алергенен продукт. Ако едно ястие причини алергична реакция, то трябва да бъде премахнато от диетата..

Какви допълнителни храни от 5 месеца са особено полезни за бебето? Това са ястия от пюре, приготвени от тиква, карфиол, броколи, тиква и печени зелени ябълки. Изброените зеленчуци и плодове не причиняват алергии и се усвояват лесно от организма. За наддаване на тегло са подходящи каши от елда, царевица или ориз. Тези зърнени култури, за разлика от овеса, пшеницата и ечемика, не съдържат глутен, който разрушава лигавицата.

Таблица 1. Списък на храните за допълващо хранене за деца на 5 месеца с график на дневен прием
Допълнителен хранителен продуктДопълнителен обем на хранене
Пюре от тиквички, тиква, зеле140-150 g
Плодово пюре от зелени ябълки50-60 g
Извара30-40 g
Млечна каша с елда, ориз, царевица100-150 g
Масло1-3 g

Когато съставяте меню за допълваща храна на 5 месеца, трябва да знаете, че дете на тази възраст яде около 5-6 пъти на ден. Препоръчително е менюто да се разшири с допълнителни храни преди втория, третия или четвъртия прием на основното хранене.

Заедно със сместа бебе на 5 месеца може да яде:

 • пюре от зеле, тиква или тиква;
 • пюре от печена ябълка;
 • извара;
 • каша от царевица, елда или ориз.

Препоръчително е да добавите 1-3 g масло към каша или зеленчуково пюре.

Таблица 2. Дневно меню за петмесечно бебе, посочващо количеството основна и допълнителна храна
Брой хранения на денХраненеДозировка
Първо храненеФормула или кърма200 мл
Второ храненеМлечна каша150 гр
Ябълково пюре50 гр
Трето храненеЗелено зеленчуково пюре150 гр
Масло3 g
Хранене за кърмачета, кърма50 мл
Четвърто храненеИзвара40 гр
Смес, майчино мляко150 мл
Пето до шесто храненеМлечна формула, майчино мляко200 мл

Експертно мнение

„Допълнителните храни за 5-месечно бебе трябва да бъдат безвредни и да имат естествен вкус, така че добавянето на захар и сол е нежелателно. Няма нужда да солите бебешка храна по ваш вкус или да добавяте подправки там.

Нашият онлайн пазар предлага зърнени храни за хранене на петмесечни бебета (царевица Bebi Premium, елда със сушени кайсии и ябълки, пшеница "FrutoNyanya" с тиква), зеленчуци (тиквички Хайнц, карфиол от баба "карфиол, тиква) и плодови пюрета (Fleur Alpine Organic ябълка-шипка, ябълка-банан-касис-боровинка, круша "Агуша"), както и друга висококачествена бебешка храна ".

Специалист на онлайн магазин "Дочки-Синочки"
Антонова Екатерина

заключения

Правилното хранене на 5 месеца предвижда запознаване и въвеждане на зърнени храни, пюре от зеленчуци или плодове, както и извара и масло в ежедневната диета на бебето. Частта от основните допълващи храни трябва постепенно да се увеличава до 100-150 g.

Как да въведем допълващи храни на 5 месеца според всички правила, педиатърът ще каже. Само лекар ще ви помогне да коригирате менюто, като вземете предвид особеностите на развитието на конкретно дете.

Как да въведем допълнителни храни на дете на 5 месеца: описание стъпка по стъпка

Допълнителното хранене обикновено започва, когато бебето е на шест месеца, но понякога лекарите препоръчват по-рано да се въвеждат нови храни. Ако бебето яде изкуствена смес или количеството кърма не е достатъчно, тогава първото допълващо хранене започва на 5 месеца.

Как да разберем, че е време бебето да въведе допълващи храни?

Защо бебето трябва да получи допълнително хранене:

 1. Появява се поднормено тегло;
 2. Бебето е неспокойно между храненията, плаче, изисква гърда;
 3. Бебето е постоянно гладно, за което свидетелства характерният плач;
 4. Детето се интересува от лъжицата си;
 5. Хлапето не избутва съдържанието на лъжицата назад. Опитайте да дадете на бебето си лъжица вода да пие. Водата беше върху гърдите - твърде рано е да се въвеждат допълнителни храни.
 6. Детето трябва да държи добре главата си и да може да седи. Легнал, той няма да може да демонстрира на родителите си, че не иска да яде;
 7. Зъбите на бебето започват да никнат;
 8. Хлапето наблюдава с интерес как се хранят родителите.

Не можете сами да въвеждате допълващи храни, без да се консултирате с педиатър..

Ползите от навременното въвеждане на първите допълващи храни

Важно е да не пропускате времето, когато въвеждането на нови продукти е наистина необходимо. С храненето с адаптирано мляко храненето често започва рано. Допълнителното хранене след 5 месеца с кърмене също има своите положителни страни. Как и какви са ползите от него:

 • Първата храна компенсира дефицита на основни вещества;
 • Подобряване на функционирането на стомашно-чревния тракт;
 • Бебето се научава да развива дъвчещи умения, тренира челюстите за самостоятелно дъвчене на храна.

Как да въведем допълващи храни на 5 месеца - характеристики и общи правила?

Основните правила за въвеждане на допълващи храни, за да не се навреди на здравето на петмесечно бебе:

 • В случай на заболяване е необходимо да се отложи допълващото хранене на петмесечно дете до пълното му възстановяване;
 • Ако се планира ваксинация, не трябва да въвеждате нов продукт седмица преди и седмица след това;
 • Предлага се нов продукт сутрин;
 • Въвеждането започва в минимални обеми (от половин чаена лъжичка), като постепенно се увеличава порцията;
 • Въвежда се един продукт, ако за 6-7 дни не се наблюдават алергии, може да се добави нов;
 • Обикновено започнете със зеленчукови пюрета, като постепенно добавяте зърнени храни и плодове.

На бележка! Ако детето има значително поднормено тегло, педиатрите препоръчват да се започне със зърнени храни и след това да се добавят зеленчуци и плодове;

 • Картофено пюре или каша трябва да се готвят преди употреба, не можете да давате на бебето два пъти затоплено;
 • Храната трябва да е със стайна температура.

Допълнителни храни и алергии

Как правилно да се въвеждат допълнителни храни на дете на 5 месеца с алергии?

 1. Майките с алергии трябва да кърмят бебетата си по-дълго;
 2. Разрешени първи зеленчуци: тиква, карфиол;
 3. Първи плодове: зелени ябълки, зрели банани, круши;
 4. Въвеждането на нов продукт при деца с алергии започва с четвърт чаена лъжичка, след реакцията на трохите;
 5. Предпочитание трябва да се дава на готово консервирано пюре;
 6. Кашата трябва да е без глутен. Предпочитат се елда и ориз.

Откъде да започнем допълнителни храни?

Майките, след като са взели решение да започнат първото допълващо хранене, задават въпроса: "Как да започнат да хранят дете на 5 месеца с кърмене?" Мнозина ви съветват да започнете със сок от зелена ябълка. Плодът се абсорбира бързо и рядко причинява алергии. Можете да опитате да предложите сок от тиква. Препоръчително е да започнете с няколко капки, разредени с вода. При липса на алергични реакции, схемата за въвеждане на допълващи храни по време на кърмене на 5 месеца: на следващия ден се дават 4 капки, увеличавайки обема всеки ден. На 6 месеца бебето ще пие 50 мл ябълков или тиквен сок.

Можете да предложите на бебето си компот от ябълки. Сухите ябълки се измиват и се заливат с вряща вода за няколко часа.

Много хора включват първо в диетата зеленчукови пюрета. За бебета зеленчуците се отглеждат с майчиното мляко.

На 5 месеца печената каша от зелени ябълки се въвежда в диетата на бебето. Измитата ябълка трябва да се разреже наполовина, да се намаже на сърцевина и да се изпече. Извадете охладената пулпа от кората, накълцайте. Ябълките са богати на желязо, пектин, фосфор. Те подобряват функционирането на храносмилателния тракт, укрепват имунната система.

Какво може?

Какви допълнителни храни мога да дам на 5-месечно бебе? Позволено е картофено пюре от някои зеленчуци, зърнени култури без глутен, варени във вода. По-добре е да започнете с тиквички, добавете карфиол през следващата седмица, след това броколи. Когато зеленчуците се въведат напълно, те могат да се смесват.

По-добре е да правите търговски зърнени храни, предназначени за бебешка храна. Те съдържат балансирано количество основни вещества, те са много фино смлени, не изискват готвене, не съдържат сол и захар.

Какво не е позволено?

През първите месеци не се препоръчва да давате моркови на трохите, тъй като те могат да предизвикат алергични реакции. Хлапето не трябва да яде бяло зеле, бобови растения, домати, патладжани, цвекло. Те се въвеждат последни поради риск от алергии и газове.

Не: краве или козе мляко, извара, месо, риба, яйца. Той ще се запознае с тези продукти много по-късно..

Как трябва да протича процесът на допълнително хранене?

Съвети за майки, които започват допълнително хранене на пет месеца:

 1. Закупете специални бебешки съдове: чиния и силиконова / пластмасова лъжица. Те могат да бъдат закупени в аптека или в специализирани детски отдели на супермаркети;
 2. Не забравяйте да нахраните бебето с лъжица. Не използвайте бутилката, дори ако производителят посочи, че е за течна храна;
 3. Записвайте ежедневно каква храна и колко е яло детето. Като водите дневник, ще бъде много по-лесно да следите към кой продукт е алергично бебето. Когато се появи обрив, зачервяване, чревна дисфункция, запек, нов продукт трябва да бъде изключен от диетата за един месец;
 4. Ако категорично откажете ново хранене, можете да добавите малко кърма или адаптирано мляко;
 5. Консистенцията на храната трябва да бъде еднородна, при стайна температура;

Дали да се дава вода на детето?

Бебето не се нуждае от допълнителна вода, СЗО съветва да не се дава вода преди допълнително хранене. На бебета, растящи върху сместа, се предлага вода от раждането. Когато започвате допълнителни храни, не забравяйте да предложите на бебето да пие. Мама трябва да й предложи мляко, вода, компот след хранене. Ако бебето откаже да пие, не се притеснявайте, то знае по-добре дали е жадно или не. Но е необходимо да се предложи!

Представяне на нов допълващ хранителен продукт

При gv и изкуствено хранене често се използва схема за въвеждане на допълващи храни на бебе на 5 месеца. Започваме да даваме нови продукти от сутринта. Ако през деня не се появи зачервяване или обрив, порцията се удвоява на следващия ден и можете да предложите на детето цяла лъжица. До края на въвеждането част от един продукт ще бъде 100-150 грама. След като нов продукт бъде въведен изцяло, той трябва да замени едно хранене.

Диетата на бебето и изкуственото - каква е разликата?

Храненето на изкуствено бебе на 5 месеца се основава на млечни смеси. Стомашно-чревният тракт се адаптира много по-бързо към храната за възрастни при изкуствени хора, отколкото при бебета. Количеството пюре се определя според таблицата. Ако детето е с поднормено тегло, педиатърът може да препоръча да се започне със зърнени храни. Обикновено безглутеновите зърнени храни се приготвят за изкуствени деца, използващи млечна формула.

Диетата на 5-месечно бебе на кърма се определя от педиатър. Ако майката няма достатъчно мляко, на детето липсват хранителни вещества, допълващото хранене при кърмачета започва на 5 месеца. Ако липсва тегло, първо се въвежда каша без млечни продукти, в която можете да добавите няколко капки майчино мляко. Количеството на допълващите храни трябва да съответства на схемата.

Диетата на петмесечно бебе

Диетата на дете от 5 месеца трябва да бъде такава, че бебето да свикне да получава храна по едно и също време. Таблица за допълнително хранене за бебе на 5 месеца при кърмене:

 • Кърмата при събуждане.
 • Второ хранене. Зеленчуково пюре или 50 грама безглутенова каша без млечни продукти. Кърмене.
 • Обяд: кърма
 • Вечеря: картофено пюре (зеленчуково или плодово), кърма
 • 22.30 Ракла

Диетата на децата по адаптирана формула:

 • След събуждане на млечна смес (200 ml)
 • 11.30 Каша, приготвена на основата на млечна смес
 • 15.30 Еднокомпонентно зеленчуково пюре, смесете
 • 19.00 Пюре от плодове или зеленчуци, смесете
 • 22.30 Млечна смес

Колко допълващи храни трябва да яде бебе на 5 месеца

Много млади майки се чудят колко допълнителни храни трябва да яде едно дете на 5 месеца?

Кърмачета на 5-месечна възраст, които се хранят с адаптирано мляко, получават по-малка част от бебетата. Това се дължи на факта, че сместа е по-калорична от човешкото мляко. Бебето трябва да яде не повече от 900 ml на ден. Бебетата трябва да ядат 50 мл каша, 50 грама пюре от зеленчуци и плодове. Бебетата на 5 месеца, които ядат формулата, получават 30 грама зеленчуци, плодове и 30 мл каша.

Рецепти за хранене, което може да се дава на петмесечни бебета

Менюто на бебето на пет месеца се основава на майчиното мляко или адаптирано мляко. Ако допълващото хранене започва със зеленчуци, малкото ще яде каша с удоволствие. Ако запознанството започне с каша, той може да откаже зеленчуци, защото кашата е много по-вкусна. Много хора предпочитат сами да готвят картофено пюре от био зеленчуци. Менюто на бебе на 5 месеца ще е богато на основни микроелементи. Готвенето на зеленчукови ястия няма да отнеме много време, но ще донесе огромни ползи за здравето на малкия човек..

Ако сте категорично против готовите детски зърнени храни, опитайте се сами да приготвите каша за вашето бебе. За това измитите зърнени храни (например ориз, елда) се смилат в блендер или кафемелачка до консистенция на прах. Изсипете плоска супена лъжица от сместа във вряща вода (100 ml) и гответе при непрекъснато разбъркване за около 10 минути на тих огън.

Рецепти от зеленчукови пюрета

Пюре от броколи

Сортирайте броколи, отстранете листата и стъблата, измийте старателно. Гответе до омекване във вода, без да добавяте сол, разтривайте през сито. Предложете бебешко пюре при стайна температура.

Скуош пюре

Обелете добре младите тиквички, измийте, отстранете семената. Нарежете пулпата на малки кубчета, варете до омекване. Охладете, разбийте с пасатор до гладка смес. Дайте 5-месечно бебешко пюре при стайна температура.

Плодови пюрета

Бананово пюре

Нарежете зрелия банан на парчета, накълцайте в картофено пюре. Добавете малко смес или мляко.

Ябълково пюре

Смелете пулпата от зелена ябълка, добавете вода. Сварете ябълките до омекване, след това охладете до стайна температура, смилайте с пасатор. Добавете адаптирано мляко или майчино мляко.

Кое е по-добре - буркани или гответе сами?

Приготвянето на картофено пюре самостоятелно или закупуването на буркани е индивидуален избор. Плюсове на консерви:

 • Спестяване на време;
 • Качеството на храната се контролира от специални служби;
 • Има широка гама от различни производители в продажба.

Плюсове на домашната кухня:

 • Известно е какви продукти са били използвани;
 • Можете да контролирате количеството готвена храна;
 • Използвайки зеленчуци и плодове, отглеждани на вашия сайт, можете да сте сигурни в тяхната екологичност.

Д-р Комаровски за допълнителните храни

Д-р Комаровски, добре познат на мнозина, съветва първото хранене да започне с ферментирали млечни продукти. Първо, на детето се предлага кефир, след седмица се добавя извара. След месец в диетата на бебето се въвеждат зърнени храни, които трябва да се готвят в млечна формула.

Всеки родител иска най-доброто за своето бебе. След консултация със специалист след 5 месеца могат да се въвеждат допълнителни храни за някои показания. Правилно, ранният прием на храна за възрастни ще има положително въздействие върху растежа и развитието на детето..

Дохранване от 5 месеца

Кърмата е от съществено значение за бебето да расте и да се развива. СЗО препоръчва кърмене на деца под тригодишна възраст.

Бебе на висок стол с лъжица

Необходимо ли е бебе на пет месеца от допълнителни храни

В определен период само млякото става недостатъчно за детето. Обикновено не се изискват допълнителни храни преди 6 месеца. Бебето има достатъчно кърма. По-късно тя не престава да бъде ценна и продължава да бъде в основата на храненето на бебето поне няколко месеца. С течение на времето се променя само качественият състав на млякото, но минералите и витамините остават на място, калорийното съдържание дори се увеличава.

Причини за ранно въвеждане на допълващи храни

Има моменти, когато трябва да започнете допълнителни храни по-рано. Това се определя от педиатър след преглед на детето. Препоръчително е да се хранят бебета от 5 месеца, които лошо наддават и страдат от разстройство на изпражненията. СЗО разработи таблица за теглото и ръста на бебетата. Информацията в него се събира по месеци. След като го проучите, можете да разберете дали теглото на детето е нормално, надвишава стандартния показател или има недостиг. Обикновено се наблюдава поднормено тегло при деца, хранени с бутилка.

За бебета, кърмене или смесено хранене се препоръчва да започнете допълнително хранене по-рано, ако липсва майчиното мляко. Когато детето не се храни достатъчно, то често ляга на гърдите, става неспокойно, капризно.

Допълнителна информация. Ако детето не се храни достатъчно, то също наддава малко тегло. Освен това можете да определите дали млякото на майка ви е достатъчно, като наблюдавате пикаенето на бебето. Трябва да са повече от 10 на ден.

Въвеждането на нови продукти трябва да се следи отблизо, обърнете внимание на реакцията на бебето. Храносмилателната система все още не е перфектна до 5 месеца, особено за деца с пазачи. Механизмите на абсорбция в червата не са напълно установени, поради което могат да се появят признаци на алергия. Хранените с адаптирано мляко бебета (върби) се отличават с това, че към тази възраст храносмилателната им система е по-зряла, подготвена за появата на нова, по-твърда храна. Следователно е възможно те да започнат допълнително хранене от 5 месеца.

Бебешки напитки от бутилка

Последователност на ранното въвеждане на допълващи храни

Има признаци, по които можете да определите готовността на бебето да започне допълнителни храни. Те включват:

 • Удвояване на теглото на бебето от раждането;
 • Детето седи без помощта на родителите;
 • Има хранителен интерес, бебето гледа плочите на родителите, опитва се да вземе парче, гледа храната;
 • Детето е здраво, ваксинацията не се планира в близко бъдеще;
 • Той не се появява с мляко, смес. Често се прилага върху гърдата или бутилката;
 • Появиха се зъби;
 • Детето не изтласква с език храната, която е в устата му. Това е рефлекс от раждането, с времето избледнява.

Ако бебето има повече от половината от изброените признаци, то е готово за допълващи храни. Това е важно събитие, трябва да се подготвите за него предварително. Основното е, че бебето е здраво, зъбите не се режат.

Важно! Избягвайте наслагването на стресови ситуации в живота на бебето. Въвеждането на допълващи храни е нов етап в живота, изпълнен с радост и вълнение.

За да няма въпроси за това как да се въвеждат допълващи храни на дете на 5 месеца, стъпка по стъпка трябва да се проучи внимателно описанието на процеса. Няма точен модел. Но запознаването със следващите стъпки ще ви позволи да създадете план за действие, подходящ за всяко семейство..

Ако детето изглежда готово за допълващи храни, можете да започнете. Първо трябва да изберете как бебето ще започне да се запознава с нова храна. Обикновено те започват със зеленчуци. Възможно е използването на зърнени култури. Трябва да го въведете постепенно, преди обяд, дайте на бебето 5 грама нов продукт, обърнете внимание на реакцията. Ако се появят кожни обриви, безпокойство, въвеждането трябва да се отложи за известно време. Дайте нов продукт на следващия ден. Ако бебето реагира нормално, увеличете количеството до 100 грама. Правете го постепенно. Например, не се въвеждат два различни зеленчука на ден. Това ще натовари повече храносмилателната система. Освен това, ако се появи алергия, няма да е ясно какво я е причинило..

Храната трябва да бъде смачкана и намачкана на пюре. Можете да си купите готови кутии с бебешка храна или да го приготвите сами, при условие че има увереност в качеството на използваните продукти. Трябва да нахраните бебето от лъжица, на малки порции. Ако детето иска да се храни самостоятелно, няма нужда да му забранявате. По-добре е да започнете с продукти без ярки цветове, с ниска алергенност (това са карфиол, тиквички). Ако планирате да започнете със зърнени култури, най-добре е те да не съдържат глутен, например царевична каша. Също така може да предизвика алергична реакция.

Допълнителни храни на 5 месеца

Ако се открият допълнителни храни с малко наддаване на тегло на бебето, педиатрите препоръчват да се започне със зърнени храни. Можете да добавите елда, след това ориз и царевица.

В началото на допълващи храни от зеленчуци, тиквички, зеле: карфиолът и броколите се въвеждат постепенно, по един зеленчук в даден момент. След като детето свикне с новата храна, добавете моркови и тиква. Те са повече алергени, така че трябва да наблюдавате кожата и общото състояние на бебето. Картофите се добавят последни. Той може да бъде отложен за няколко месеца поради високото си съдържание на нишесте. Не е необходимо да давате този зеленчук на бебето в чист вид, да го смесвате с други, вече познати продукти. Основното е, че картофите трябва да са не повече от половината от общата маса на ястието.

Ако мама планира да готви сама, тогава зеленчуците трябва да бъдат задушени или на пара. След това се смила в блендер, ако е необходимо, се разрежда със зеленчуков бульон или вода. Не е необходимо да използвате сол. Препоръчително е да го въведете в диетата след една година. Добавете растително масло към готовото ястие, разбъркайте.

Можете да въведете плодове, пюре от тях. Препоръчително е да започнете с ябълка и банан, добавете круша малко по-късно. Ако го приготвите сами, можете да изпечете плодовете, след което да направите картофено пюре от тях..

Меню за кърмене на бебе

Млякото продължава да формира основата на диетата на петмесечно кърмено бебе. Първото и второто хранене трябва да се състоят само от него, обикновено в 6 и 10 сутринта. За обяд бебето може да опита вкус на пюре от зеленчуци. Кой зависи от това, което вече е въведено в диетата му. Следва кърмата.

Опция за допълнителна храна

Важно! Ако детето откаже да яде, обърне се, няма нужда да го насилвате.

Вечерта, за вечеря, около 6 часа, 5-месечно бебе може да яде плодово пюре. Ако се въведат зърнени храни, можете да ги предложите. Преди лягане, след около 4 часа, - кърма. Постепенно менюто се разширява, а количеството консумирана храна се увеличава, съответно нуждата от мляко намалява. Можете да разменяте закуска и обяд, така че детето да получава нови храни сутрин. Това е необходимо, за да се проследи реакцията му..

Бебешка храна на 5 месеца

За да не забравяме нищо и да опростим допълнителните храни, масата от 5 месеца ще стане незаменима. Той е съставен въз основа на препоръките на СЗО, ще помогне да се планира появата на нови храни в диетата и да се проследят възможни промени в случай на алергични реакции.

Маса за допълнително хранене

ДенНов продуктГрамПредставен продуктГрам
Карфиол за закуска
1Пюре от карфиол3
2Пюре от карфиол8
3Пюре от карфиол20.
4Пюре от карфиол40
петПюре от карфиол70
6Пюре от карфиол (добавете масло - 5 мл.)120
7Пюре от карфиол (добавете масло - 5 мл.)166
Появата на нов продукт - тиквички. Първо на детето се предлагат тиквички, след това карфиол, за да избира.
8Пюре от тиквички3Пюре от карфиол (добавете масло - 5 мл.)166
деветПюре от тиквички8Пюре от карфиол (добавете масло - 5 мл.)162
десетПюре от тиквички20.Пюре от карфиол (добавете масло - 5 мл.)150
единадесетПюре от тиквички40Пюре от карфиол (добавете масло - 5 мл.)130
12Пюре от тиквички70Пюре от карфиол (добавете масло - 5 мл.)100
тринадесетПюре от тиквички (добавете масло - 5 мл.)120Пюре от карфиол50
четиринадесетПюре от тиквички (добавете масло - 5 мл.)166
Появата на нов продукт - броколи. Първо на детето се предлагат броколи, след това карфиол или тиквички, за да избира.
петнадесетПюре от броколи3Пюре от тиквички (добавете масло - 5 мл.)166
шестнадесетПюре от броколи8Пюре от карфиол (добавете масло - 5 мл.)162
17Пюре от броколи20.Пюре от тиквички (добавете масло - 5 мл.)150
осемнадесетПюре от броколи40Пюре от карфиол (добавете масло - 5 мл.)130
19.Пюре от броколи70Пюре от тиквички (добавете масло - 5 мл.)100
20.Пюре от броколи (добавете масло - 5 мл.)120Пюре от карфиол50
21.Пюре от броколи (добавете масло - 5 мл.)166

Към ястието се добавя растително масло, когато обемът му надвишава 100 грама. След хранене бебето може да пие адаптирано мляко или мляко..

Каша в диетата на петмесечно дете

По аналогия се съставя таблица, когато зърнените храни се добавят към дневното меню. Те започват с елда, след това дават царевица и ориз. Трябва да оставите бебето да избере колко да яде, не можете да насилвате фуража. Нормата, дадена в таблицата, е условна. Всичко по-горе не трябва да се спазва точно. След зърнени култури се добавят тиква, моркови.

Кашата от елда е най-полезна, поради своя състав, богата на витамини и микроелементи, лесна смилаемост. Можете да готвите сами, да нарязвате обикновени зърнени храни или да купувате индустриални зърнени храни. Достатъчно е да ги напълните с вода и да разбъркате. Когато купувате, трябва внимателно да проучите състава, много производители добавят захар, малтодекстрин, които са противопоказани при деца под една година. Кашата трябва да е без млечни продукти. Овесените ядки се въвеждат по-близо до годината. Грисът може да се готви до една година.

Необходимостта от въвеждане на сокове

В миналото храненето на бебета започва със сокове..

Забележка! В момента стойността им е под въпрос поради ниското им съдържание на хранителни вещества и голямо количество захар. Може да повлияе неблагоприятно на вкуса на бебето и здравето на зъбите. Много деца на тази възраст вече израстват първите си зъби. Единственото нещо е, че соковете са известни с високото си съдържание на витамин С. Ако го замените с други продукти, тогава въвеждането на сокове на 5 месеца не е необходимо. Засега СЗО препоръчва да се прилагат от 5 милилитра. Максималният дневен обем е 60 милилитра. Ако е възможно да приготвяте сокове сами, без да добавяте захар, трябва да го използвате. Ползите от плодовете са неоспорими.

Консервирано пюре в храненето

Когато купувате пюре в буркани, трябва да следите качеството на продукта. Контейнерът не трябва да се повреди. Ако не чуете пукане на памук, когато го отворите, най-добре изхвърлете буркана - най-вероятно картофеното пюре не е годно за консумация. Обикновено те пишат правилата за използване и приготвяне на ястието. Съдържанието трябва да се прехвърли в чист съд и да се нагрее до 40 градуса на водна баня. Не се препоръчва загряването в самия буркан. Използването на микровълновата печка не е забранено, но е необходимо ястието да се разбърка добре, така че да е с еднаква температура. Отворена консерва може да се съхранява в хладилник за не повече от един ден. Същото важи и за самостоятелно приготвената храна. По-добре е детето да яде прясна храна. Колкото по-дълго се съхраняват, толкова по-малко полезни свойства запазват..

Младите майки често са загрижени за въпроса как да въведат допълнителни храни на дете на 5 месеца. Първо трябва да се уверите дали трябва да започнете толкова рано. За да направите това, трябва да се консултирате с педиатър. Задължително е да запомните, че кърмата съдържа всичко, което е необходимо за хармоничното развитие на детето. Правилният навременен подход към въвеждането на допълващи храни е в основата на здравословното хранене на детето.

Схема за допълнително хранене за кърмене (моята измама).

Възрастта на вашето бебе бързо се приближава до шест месеца - скоро ще се въведат първите допълващи храни. И тогава родителите имат много въпроси - защо се въвеждат допълващи храни, откъде да започнат, колко да дават и как? А бебето, което яде майчино мляко, има ли нужда от него? В края на краищата всички казват, че няма нищо по-полезно от GW...

Как да храните бебето си?

До шест месеца всички нужди на бебето от храна и напитки, минерали, витамини и биологично активни вещества се попълват с кърмата и не е необходимо да се въвеждат допълнителни продукти. Но след шест месеца тялото на бебето се нуждае от много по-голямо количество протеини, енергия, витамини и минерали - желязо, калций, магнезий, цинк. Кърмата вече не може напълно да задоволи тези нужди и има нужда от допълнителни храни. В допълнение към около шест месеца ензимите и чревната стена узряват, ставайки непроницаеми за алергени и токсини, което прави възможно правилното усвояване на храна, различна от млякото. От тази възраст челюстите започват да растат и за правилното им формиране е необходимо да се научите да дъвчете. Ако допълнителните храни закъсняват, може да е трудно да се въведат нови храни и да се развият дъвкателни умения. В допълващите храни основното е да не бързате, но също така не си струва да отлагате въвеждането му дълго време, след 7-8 месеца ще бъде трудно да въведете допълнителни храни - детето ще се противопостави на новия продукт, ще се храни зле. И е време да научите нови вкусове, защото освен миризмата и вкуса на майчиното мляко, бебето все още не знае нищо друго. В редки случаи, само по медицински причини, е допустимо да се започне допълнително хранене малко по-рано - на 4,5-5 месеца. Този въпрос се решава само съвместно с лекар и консултант по кърмене, при условие че майката не може да установи пълноценно кърмене.

Признаци за готовност за допълващи храни

За да въведе допълнителни храни, детето трябва не само да е на подходяща възраст, но и да има индивидуални признаци на готовност да го получи. Какви са тези знаци? 1. Бебето увеличава честотата на хранене, показва признаци на глад след изпразване на майчината гърда. 2. Когато се опитвате да почерпите детето си с нещо ново, то не изтласква лъжицата навън с езика си и не я отмята. 3. Бебето се интересува от храна за възрастни, опитва се да вкуси храна от вашата чиния. 4. Хлапето може да седи дълго време на висок стол или в скута на възрастен и знае как да приема храна с ръце. Ако повечето от признаците на детето ви вече са налице, можете да закупите набор от първи ястия и да запознаете бебето си с нова храна. Допълнителните храни не се прилагат 2-3 дни преди планираната ваксинация и в рамките на 4-5 дни след нея. Също така трябва да отложите въвеждането на нов продукт, ако бебето е болно или никне на зъби, ако навън има силна топлина. Ако планирате пътуване, пристигане на гости, преместване, изменение на климата, по-добре е да отложите запознаването с допълнителни храни за 2-3 седмици.

Правилното начало

За бебета се препоръчва да се дават всички допълващи храни само от лъжица - неприемливо е да се използват бутилки за тези цели, дори производителите да посочат, че имат зърно специално за допълващи храни. В края на краищата запознаването с бутилката е рискът да се откажете от гърдите и да нарушите формирането на правилно хранително поведение. Закупете специална лъжица от аптека или специализиран детски магазин. Може да е със силиконово покритие от метал или пластмаса. Помиришете и огънете лъжицата. Ако не се счупи и няма силна химическа миризма, тогава можете да си купите. Като започнете да въвеждате допълващи храни, започнете хранителен дневник. По този начин, в случай на неприятни реакции или алергии, можете да проследите продукта, отговорен за тези симптоми. В дневника отбележете времето, вида и количеството на продукта, който детето яде, начина на приготвянето му (готвене, приготвяне на пара, задушаване) или производителя, ако това са индустриални допълващи храни. Воденето на хранителен дневник се препоръчва най-малко на възраст една година и половина. Струва си да се помни за естеството на изпражненията: с въвеждането на допълващи храни, той се променя доста силно, което тревожи и плаши родителите. Например, зеленчуците, благодарение на фибрите, разхлабват изпражненията, следователно за деца, склонни към запек, те ще бъдат препоръчани като първите курсове на допълващи храни. Плодовете влияят на изпражненията двусмислено - месестите и воднисти (кайсия, праскова, киви, ябълка) обикновено са отслабени, но плътните плодове (круша, банан) се укрепват. Първите допълващи храни активират черния дроб и ензимите, което може да предизвика леко примесване на зеленина и слуз в изпражненията. Ако в същото време благосъстоянието на бебето не бъде нарушено, това е нормална храносмилателна реакция, изпражненията ще се нормализират в рамките на една седмица. Освен това отначало картофеното пюре може да напусне тялото почти неусвоено - това също е нормална чревна реакция: ензимите просто се учат да работят с нова храна. Не се опитвайте да представяте колкото се може повече продукти на вашето дете. Често такъв прилив се превръща в категорично отхвърляне на всички допълващи храни като цяло. За да оцени ново ястие, детето трябва да го опита поне 10 пъти, след което ще се храни добре. Обикновено се препоръчва въвеждането на нов продукт не по-рано от 7-10 дни след въвеждането на предишния. Ако бебето не иска да яде допълващи храни, опитайте се да се възползвате и го разредете с майчиното мляко - може би по този начин то ще стане по-подкрепящо. Децата са ужасни консерватори и те възприемат всичко ново с повишено внимание, включително новата храна. Усещайки познат вкус, детето по-смело ще пробва нови неща.!

Първи продукт

Много майки, по съвет на по-старото поколение, дават на бебетата си сок като първа допълваща храна, което е фундаментално погрешно. До края на миналия век (и дори сега на някои места в пустинята) съществува мнение, че сокът не е допълващ хранителен продукт, а уж коригираща добавка и може да се дава почти от 3-4 месеца. Кърменото бебе обаче не се нуждае от никакви сокове поне до 9-10 месеца, но е по-добре да се въздържате от него до една година. Ранното въвеждане на сок причинява значителна вреда на здравето, което се потвърждава от десетилетия изследвания на педиатри в Европа. Соковете не съдържат висококачествени витамини и минерали (те задоволяват нуждите на детето от тях само с 1-2%), а желязото от ябълков сок изобщо не се усвоява. Соковете са агресивен продукт за незрялото храносмилане на дете, съдържат много плодови киселини, които дразнят и могат да причинят диария. Соковете съдържат твърде много захар: те прекъсват апетита и не са от полза за организма. Поради сладостта си соковете могат да доведат до отхвърляне на други допълващи храни с неприятен вкус. Ако все пак решите да давате сок на бебето си, не забравяйте да го разреждате два до три пъти с вода. Концентриран сок не се дава на дете. И така, откъде да започнете? Има две схеми за въвеждане на допълващи храни: едната препоръчва да се започне с плодове, а другата със зеленчуци и зърнени храни. Първата схема не е особено успешна в клиничната практика - факт е, че всичко казано за сока е вярно за плодовите пюрета. Пюрето се дава сурово, което означава, че съдържа и дразнещи плодови киселини, а освен това съществува риск след сладки плодове детето да не яде зеленчуци, зърнени храни или месо. Поради това повечето съвременни лекари преминават към схемата за допълнително хранене, препоръчана от Световната здравна организация за кърмачета..

Съвети за мама

По време на въвеждането на допълнителни храни даваме гърдите след картофено пюре, въпреки че понякога е по-удобно детето да го прави и обратно. За първите допълващи храни изберете местни зеленчуци, бели или зелени, с изключение на картофите: той е богат на въглехидрати, трудно смилаем и не се дава като отделно ястие до една година и половина, използва се в смес с други зеленчуци (не повече от 30-50% от общия брой)... Първите зърнени култури трябва да са без млечни продукти; те се варят във вода и се разреждат с изцедена кърма. След 1-1,5 месеца можете да правите смеси от познати зеленчуци и зърнени култури - смесете два или три вида зеленчукови пюрета или два вида каши. Можете да добавите тиква към кашата и ако бебето не яде добре каша, е допустимо да добавите няколко лъжици плодово пюре към тях за вкус. Първите допълващи храни се приготвят без сол, захар и подправки. Ако в семейството има страдащи от алергии, препоръчително е да се въвеждат допълнителни храни още по-плавно, като се опитват само монокомпонентни храни през първите 2-3 месеца. Също така си струва да се отбележи, че като такива няма твърди обеми, до които трябва да се доведе въведеният продукт. В края на краищата основната цел на първите допълващи храни е да обогатят вкусовите усещания на трохите и да научат храносмилането им да работи с нови видове храни. Вашето бебе може да яде 40-50 g допълващи храни и може би 150 g: всичко зависи от готовността на храносмилането и вкусовите предпочитания, активността на детето. Не се стремете да храните детето с „коремни“ допълнителни храни, храненето чрез сила предизвиква отрицателен рефлекс и допълнително заплашва с проблеми с храната.

Схемата за въвеждане на допълнителни храни на деца на кърма и смесено хранене (с дневен дял на кърмата от поне 50-70%), според СЗО

Приблизителен график за въвеждане

(взето от потребител Navi с разрешение)

Забележка: Обемите на допълнителни храни, въведени по-долу, са обема, като се вземе предвид последващото кърмене. Тези. частична подмяна на едно хранене. Ако искате напълно да замените едно кърмене (или ако бебето ви е на IV и искате да премахнете сместа), тогава порцията може да бъде доведена до възрастовата норма според същия принцип.

6 месеца - зеленчуци

1 път на ден - обяд.
1 седмица - тиквички
1 ден - 1 ч.л. тиквено пюре (във вода без сол и други камбани и свирки (можете да добавите кърма или няколко капки растително масло (маслина / царевица / слънчоглед))). В продължение на една седмица, като добавяме лъжица всеки ден, я довеждаме до 50-60 грама. (това е 7 ч.л. + - лъжица)

2 седмица - кол. зеле
1 ден - 6 ч.л. тиквички + 1 ч.ч. цвят зеле
Ден 2 - 5 ч.ч. тиквички + 2 ч.ч. цвят зеле и др. в рамките на една седмица, докато напълно заменим тиквичките с цвят. зеле.

3 седмици - картофи
1 ден - 6 ч.л. цвят зеле + 1 ч.ч. картофи
Ден 2 - 5 ч.ч. тиквички + 2 ч.ч. картофи и др. в рамките на една седмица довеждаме нашите картофи до 7 супени лъжици, като редуваме вече въведените зеленчуци.

4 седмици - моркови
1 ден - 6 ч.л. цвят зеле + 1 ч.ч. моркови
Ден 2 - 5 ч.ч. картофи + 2 ч.ч. моркови

Ден 3 - 2 ч.л. тиквички + 2 ч.ч. картофи + 3 ч.ч. моркови и др. в рамките на една седмица, редувайки вече въведените зеленчуци. Донесете морковите до 7 ч.ч. не е задължително.

5 седмица - тиква
въведени по същия принцип като морковите.

Така вкусваме зеленчуци за един месец!

7 месеца - каша

1 път на ден - закуска.

Започваме, както се очаква, със зърнени култури без глутен, без сол и захар. Първо правим абсолютно тънки, след това постепенно по-дебели. (за 100 г вода - 2-3 ч. л. зърнени храни)

1 седмица - елда
1 ден даваме 1-2 ч.л. да опитате (дайте сутрин). Ако няма реакция, продължаваме.
Ден 2 - 3-4 ч.ч. елда
Ден 3 - 5-6 ч.ч. нашата течна елда
Ден 4 - правим кашата по-плътна, консистенция на сметана, само течна заквасена сметана, а не домашна сметана и даваме 5-6 ч.л. такава елда.
5-6-7 дни, ние довеждаме нашата кремообразна каша до 80-100g.

Кашата трябва да се дава само с лъжица, без бутилки, независимо колко много майка иска да бъде чиста и да съкрати времето за хранене.

2 седмици - ориз
1 ден - 1-2 ч.л. ориз + останалата елда.
Ден 2 - 3-4 ч.ч. ориз + останалата елда

Ако няма реакция, ние привеждаме ориза в нормално състояние, ако желаете, можете да въведете ориз за една седмица, без да пречите на елдата, системата за въвеждане е същата като при елдата.

3 седмица - царевица
въведени по същия принцип като другите зърнени култури.

8 месеца - извара и плодове веднъж на ден - плодове като втора закуска, извара за следобедна закуска.

1 седмица - извара. (на тази възраст ви трябват 30 грама.)

1 ден - 1 ч.л. извара (чиста без плодове и захар)
2 ден - 1 ч.л. извара (чиста без плодове и захар)
Ден 3 - 2 ч.л. извара (чиста без плодове и захар)
Ден 4 - 2 ч.л. извара (чиста без плодове и захар)
Ден 5 - 3 ч.л. извара (чиста без плодове и захар)
6 ден - 4 ч.л. извара (това е само около 30 гр.)

2 седмици - ябълка.
както и зеленчуците, започваме с чаена лъжичка, за 5-7 дни довеждаме до 50гр.

3 седмици - круша (въвеждаме по същия начин като зеленчуците по заместващия метод)

4 седмици - праскова / банан

5 седмица - слива

можете първо да въведете плодове, след това извара
Така до края на 8 месеца менюто ни изглежда така:
кърма винаги във всякакво количество.
9.00 - закуска - каша
11.30 - плодове
13.00 - обяд - зеленчуци или зеленчуково пюре
16.00 - извара.

9 месеца - месо

Въвеждаме месото в обяда като добавка към зеленчуците. Но ние все още не даваме супа в месен бульон.

1 вид месо - заешко
1 ден - 1 ч. Л. Заек
Ден 2 - 2 ч. Л. Заек
Ден 3 - 3 ч. Л. Заек
Ден 4 - 3 ч. Л. Заек
Ден 5 - чисти зеленчуци без месо

2 вида месо - пуйка
1 ден - 1 ч.л. пуйки
Ден 2 - 2 ч.л. пуйки
Ден 3 - 3 ч.л. пуйки
Ден 4 - 3 ч.ч. пуйки
Ден 5 - чисти зеленчуци без месо

3 вида месо - телешко

4 вида месо - говеждо (въвеждаме същото като предходните)

на 9 месеца след месото е време да се въведе жълтъкът. Започваме с размера на главата на кибритената клечка и я довеждаме до половин чаена лъжичка, (смесете я в каша, давайте 2-3 пъти седмично).

също на 9 месеца можете да запознаете детето си с черния дроб, като го смесите с месо и зеленчуци:

1 път - 0,5 ч.л..
след това - 1 ч.л. 1-2 пъти седмично

като независим продукт, черният дроб може да се дава след една година.

10 месеца - риба

въвеждаме риба на обяд като добавка към зеленчуци вместо месо, но не повече от 2 пъти седмично.

1 ден - зеленчуци + риба (щука)
Ден 2 - зеленчуци + месо
Ден 3 - чисти зеленчуци
Ден 4 - зеленчуци + месо
Ден 5 - зеленчуци + месо

кефир

даваме кефир за през нощта.

Започваме с няколко капки и работим до 100гр.

меню до края на 10 месеца

кърма както винаги във всякакво количество

каша за закуска - до 100гр.
втора закуска плодове - 50гр
обяд - супа или зеленчуци с месо, веднъж седмично вместо месо риба, 1-2 пъти седмично чисти зеленчуци - 80-100гр
следобеден чай - извара
вечеря - каша или зеленчуци около 50-70g, но не по-малко от 2 часа преди лягане.
за нощния кефир - 100-150гр

сок и мляко след една година

вода, чай, компот може да започне да се дава заедно с началото на въвеждането на допълнителни храни.