Първата допълваща храна е важен „крайъгълен камък“ през първата година от живота на детето. Само си представете: досега приемът на храна се свързваше с трохи само с гърдите (или шишето), течно мляко. И тук - маса за хранене, лъжица, необичайни миризми и "странна" храна под формата на пюре... Изобщо не мляко, което тече от само себе си! Тук трябва да дъвчете, да преглъщате.

И, разбира се, въвеждането на допълващи храни е сериозен тест за червата на бебето. С въвеждането на допълнителни храни, коремчето трябва да се адаптира към новата храна за него, да се научи да работи както никога досега. Така че запекът в този случай не е необичайно..

Хлапето става капризно, "големи неща" се случват на всеки 2-3 дни, или дори по-малко. В същото време изпражненията са твърди, под формата на "топки", изпразването е трудно...

В такава ситуация е невъзможно да се очаква, че всичко „само по себе си“ ще се получи - коремчето на бебето се нуждае от компетентна и деликатна помощ.

Как да помогна на бебето при запек? И възможно ли е да се избегне този проблем при въвеждане на допълващи храни?

Така че допълващите храни да не причиняват запек

Така че допълващите храни да не причиняват запек

Защо въвеждането на допълващи храни е придружено от запек??

Разбира се, всичко може да се обясни с незрялостта на стомашно-чревния тракт, неспособността на шестмесечно бебе да съзнателно координира работата на коремните мускули и тазовото дъно - тази характеристика наистина често се превръща в причина за функционален запек при малки деца. 1 Но в допълнение към това, всякакви грешки, които съпътстват въвеждането на допълващи храни, допринасят за появата на запек: 2

• късно въвеждане на допълващи храни (по-рано от шест месеца);
• липса на течности (често, заедно с допълнителни храни, майките забравят да въведат вода в диетата на бебето, след като не са дали нищо за пиене до шест месеца на фона на пълноценното кърмене);
• нерационално въвеждане на допълващи храни: липса на фибри, излишни протеини или мазнини;
• неспазване на диетичния режим - предлагане на бебето на нови продукти по различно време през деня;
• началото на запознаване с „храна за възрастни“ от грешен „продукт, например от зърнени храни или млечни продукти с тенденция на детето да разхлабва изпражненията;
• недостатъчна физическа активност на трохите, на този фон - слабост на коремните мускули.

Бебето е запек?

Разбира се, нормата за изпражненията е много индивидуална категория и зависи от много фактори: общото здравословно състояние на детето, вида на храненето, диетата на кърмещата майка, естеството и обема на допълнителните храни. И все пак, средно се смята, че след въвеждането на допълващи храни, "големите неща" трябва да се случват 1-2 пъти на ден - както при кърмените бебета, така и при "изкуствените". 3 Във всеки случай трябва да се съсредоточите върху благосъстоянието на детето.

Ако на фона на твърди или вискозни изпражнения, оставящи по-малко от 1 път на ден, детето: 4

• неспокоен или летаргичен,
• бързо се уморява,
• често страда от коремна болка и подуване на корема,
• плач, напрежение по време на дефекация, докато изпитва очевиден дискомфорт, има смисъл да се каже, че детето има запек.

Съвети за допълнително хранене при запек 5

1. Фибрите са отличен стимулатор на чревната подвижност: задържат течност в тялото, като по този начин омекотяват изпражненията и улесняват тяхното отделяне. Следователно проблемът със запека често се решава чрез въвеждане на зеленчуци и плодове в диетата (както и увеличаване на обема на растително масло - 20-30 ml на година от живота на ден).

• започнете допълващи храни със зеленчуци (тиквички, карфиол или броколи), ако детето е имало склонност към разхлабване и твърди изпражнения преди това;
• сините сливи се считат за най-доброто сладко плодово слабително; в едно от храненията дайте на трохито пюре от сини сливи, в други - пюре от други плодове;
• включете сок от слива (наполовина разреден с вода) и сливово пюре в менюто на бебето;
• в определени случаи пюре от кайсии или ябълки помага за решаването на проблема с редки изпражнения:
• навременното изпразване на червата се насърчава и от сокове от моркови и цвекло.

2. Не забравяйте, че зърнените култури (особено оризът), както и бананите и крушите, не влияят по най-добрия начин на двигателната функция на червата.

3. Изварата (дори течна) също допринася за укрепването на стола, поради което дозата му трябва да се спазва стриктно (не повече от 5 g на kg телесно тегло на детето на ден) и в случай на запек временно да спрете да го консумирате.

4. С въвеждането на допълнителни храни, бебетата се нуждаят от допълнително въвеждане на течност в обем от поне 50 ml за всяка допълнителна храна. Освен това, колкото по-дебела е допълнителната храна, толкова повече течност трябва да консумира бебето..

5. Въвеждайте всеки нов продукт в диетата постепенно, започвайки с минимални дози..

6. Не въвеждайте няколко нови продукта едновременно. Времето за адаптация към нов продукт е колкото по-дълго, толкова по-младо е бебето и е средно 7-10 дни, през които може да се въведе само един нов продукт.

Така че допълващите храни да не причиняват запек

Така че допълващите храни да не причиняват запек

Решаваме проблема със запека по сложен начин! 6

В този случай не винаги е достатъчно да бъдете ограничени само от диетична терапия. Затова - още няколко полезни препоръки.

1. Ако майката продължава да кърми по време на въвеждането на допълнителни храни, а бебето има запек едновременно, определено трябва да коригира диетата си:

• редовно ядете сурови зеленчуци и плодове, зеленчукови супи, зърнени храни, хляб с трици, сини сливи, смокини;
• изключете от диетата храни, които причиняват образуването на газове: зеле, грозде, черен хляб;
• установете режим на пиене - пийте приблизително 900 ml (150 ml на 1 kg телесно тегло) течност на ден.

2. Тренирайте бебето си да има редовно изхождане - ежедневно и за предпочитане по едно и също време (за развиване на условен рефлекс).

3. Уверете се, че детето ви е физически активно. Какво можете да посъветвате тук: 7

• легнете бебето на корема за 5-10 минути преди всяко хранене;
• масажирайте коремчето редовно през целия ден: плъзнете дланта си или два пръста по посока на часовниковата стрелка по корема на бебето, като направите кръг около пъпа;
• можете да стимулирате коремните мускули чрез триене (със ставите на свити пръсти, разтриване на пъпната област със спирални движения по посока на часовниковата стрелка) или чрез щипане (лесно притискане на корема на бебето в кръг).
• въведете си правило - веднъж на ден (за предпочитане по едно и също време) да правите гимнастика; много ефективни упражнения "велосипед" (алтернативно огъване и разгъване на краката в коленните и тазобедрените стави) и "бреза" (повдигане на краката на бебето нагоре и задържането им в това положение, без да се огъвате);
• Упражнения върху голяма надуваема топка - люлеенето на корема нагоре и надолу върху него спомага за подобряване на работата на корема;
• всеки месец двигателната гимнастика трябва да се разширява, да включва все повече упражнения с активното участие на ръцете, краката и коремните мускули, като продължителността й да се увеличава постепенно от 5-10 на 20-30 минути.

Причини за запек при кърмачета след въвеждането на допълващи храни

Появата на запек при кърмачета с въвеждането на допълващи храни е доста често срещано явление.

Това се дължи на факта, че стомашно-чревният тракт на бебето не е напълно оформен, следователно храненето на дете под шест месеца с определени храни може да доведе до труден акт на дефекация.

 1. Етиологични фактори на патологията
 2. Признаци на разстройство на изпражненията
 3. Спешна помощ
 4. Коригиране на диетата на детето
 5. Мерки за превенция

Етиологични фактори на патологията

Ако малкото дете е кърмено, тогава изхожданията могат да се появят по-рядко, тъй като кърмата се абсорбира почти напълно от нарастващото тяло.

Запек при кърмачета след въвеждането на допълнителни храни може да възникне по следните причини:

 1. Липса на течност.
  Задържането на изпражнения при бебе може да бъде резултат от липсата на вода в тялото. Веднага след като детето започне да се запознава с твърда храна, определено се нуждае от допълнителна течност..
  В противен случай секретът на жлезите на чревната лигавица започва да се уплътнява, а изпражненията се втвърдяват, което затруднява дефекацията.
 2. Голямо количество храна.
  Запек с въвеждането на допълващи храни често се наблюдава при деца, на които се дават твърде големи порции.
  Придвижвайки се по тънките и дебелите черва, образувалата се хранителна бучка се превръща в плътна фекална запушалка.
 3. Нарушаване на графика за хранене.
  Ако не се придържате към определена последователност на въвеждане на нови продукти в диетата на бебето, тогава има голяма вероятност от запек..
  На шест месеца е разрешено да му се дават зеленчукови пюрета, а нарязани плодове, месо и риба трябва да се сервират на масата само на 9-10 месечна възраст.
 4. Индивидуална непоносимост.
  Ако даден продукт предизвиква алергична реакция при дете, с течение на времето това може да доведе до затруднения при движението на червата.

Признаци на разстройство на изпражненията

Можете да подозирате, че нещо не е наред от поведението на бебето. Весело и активно дете, което с радост усвоява предлаганата му храна, едва ли ще страда от запек и дискомфорт в корема.

Трябва да обърнете внимание главно не на честотата на изпражненията, тъй като тя е чисто индивидуална, а на спецификата на акта на дефекация и характеристиките на изпражненията.

Симптоматичната картина, по която е възможно да се определи запек при кърмачета по време на допълнително хранене, включва следното:

 • бебето полага много усилия, напряга се, мърмори, изпотява се и избухва в сълзи;
 • изпражненията са разнородни по структура - първо излизат твърди изпражнения, а след това - кашава маса;
 • зачервяване на кожата около ануса, което не изчезва при третиране с антисептици и прах;
 • в изпражненията присъстват кървави ивици поради увреждане на стените на ректума.

Изправен пред систематичен запек при дете след въвеждането на допълващи храни, наложително е да се вземат мерки, тъй като в бъдеще ситуацията може да се влоши: втвърдените изпражнения ще се разтегнат и ще увредят ректума, което прави акта на дефекация много болезнен.

В същото време е възможна неизправност на цялата храносмилателна система: от нарушение на усвояването на витамини и микроелементи тялото започва да страда от излишък на токсини и токсини, да не говорим за чревни колики и подуване на корема.

Спешна помощ

Всяко дете, включително новородено, се нуждае от ефективна помощ, когато изпитва затруднения с изпразването на червата.

За да активирате перисталтиката и по този начин да улесните храносмилането, можете да прибегнете до извършване на прост масаж:

 1. Леко масажирайте корема на бебето за няколко минути, след това го поставете на твърда повърхност с гръб нагоре и го оставете в това положение за около 5 минути.
 2. Обръщайки бебето, огънете долните крайници в коленете и притиснете към гърдите.
 3. Направете „велосипед“ - въртете се редувайки с краката си, като симулирате въртенето на педалите на велосипед.
Натиснете краката на бебето в гърдите

Ако всички техники не са дали правилния резултат и детето все още се тревожи за състоянието си, можете да използвате лекарства и медицински изделия:

 1. Глицеринови супозитории.
  Те стимулират добре чревната подвижност. Ректалната супозитория внимателно се вкарва в ануса на детето, което лежи настрани, и задните части се изстискват.
 2. Клизма.
  Топлата вода се взима в малка стерилна круша, върхът се смазва с вазелин и след това, внимателно вкарвайки я в ануса, съдържанието се инжектира в ректума.
 3. Лаксативи с лактулоза (Prelax, Normolact, Duphalac).
  Използвайки такива лекарства, е важно да се спазва правилната дозировка и да се спазват стриктно всички препоръки на педиатъра..

Коригиране на диетата на детето

Ако допълнителните храни са били въведени при спазване на всички правила, но бебето все още изпитва затруднения с изпразването на червата, може би коренът на проблема се крие в ястия, които имат укрепващ ефект.

Струва си да се преразгледа диетата на детето и да се въведат възможно най-много продукти, които предотвратяват задържането на изпражненията в червата.

Тези продукти включват:

 • сушени плодове и плодове (сини сливи, стафиди, сушени кайсии);
 • пълнозърнести зърнени храни (елда, овесени ядки);
 • варени зеленчуци (цвекло, моркови, тиква);
 • нарязани плодове (кайсии, праскови);
 • растителни масла (за предпочитане нерафинирани);
 • ферментирали млечни продукти, обогатени с бифидобактерии.

Изобщо не е необходимо напълно да изоставяте изварата и месото, но ще бъде по-добре, ако тези продукти съдържат малък процент мазнини..

Вместо краве мляко, на детето може да се даде козе.

Алтернатива на прясно изпечените изделия са бисквити и бисквити. Полезно е да добавите няколко капки лимонов сок към водата, ако бебето няма алергии.

Храни, след които храносмилането на детето се подобрява, не трябва да се дават в големи количества. Понякога една лъжица плодово пюре и няколко капки слънчогледово олио са достатъчни, за да работят червата..

Както всеки тип допълващи храни, трябва да се въвеждат слабителни храни, като се отчита възрастовата категория на детето.

Освен това е изключително важно да се комбинират правилно храните, например месото се сервира със зеленчуци, а зърнените храни - с плодове..

Мерки за превенция

За да предотвратят детето да има проблеми с изпражненията, родителите трябва да обърнат внимание на превантивните мерки и своевременно да премахнат неблагоприятните фактори, които причиняват запек.

Както вече беше отбелязано, балансираното хранене играе важна роля по този въпрос. Трябва да се използват само пресни и внимателно обработени продукти.

Ръцете и приборите винаги трябва да са чисти по време на хранене.

Ако се използват смеси, продавани в отделите за бебешка храна, тогава само производители с доверие трябва да имат предимство.

Ако има съмнение, че забавянето на изпражненията е възникнало поради появата на нов продукт на масата, трябва временно да го изключите от менюто и да наблюдавате дали картината се е променила.

Възможно е да направите сериозни корекции в диетата само в момент, когато детето е абсолютно здраво и няма зъби..

За да подобрите тонуса на чревните гладки мускули, е полезно да направите следното:

 1. Поставяне на бебето във вана с топла вода.
 2. Масажирайте корема.
 3. Изпълнявайте леки упражнения всеки ден, за да подобрите GI активността.

Простите препоръки не само ще ви позволят да подредите работата на храносмилателната система, но и ще предотвратите недостатъчно движение на червата.

Основното е редовността на превантивните мерки..

Не изпадайте в паника, ако детето ви има запек, когато въвежда допълнителни храни. Ситуацията е доста поправима.

Ако обаче бебето има проблем със задържането на изпражнения редовно, определено трябва да посетите лекар..

С необходимите знания и подкрепата на добър специалист, премахването на такава неприятност като запек при бебе няма да бъде трудно..

Защо едно дете може да развие запек след въвеждането на допълнителни храни, как да помогне на бебето, какво казва Комаровски?

Кога да въведем допълващи храни, с какви продукти да започнем?

Дете, което се храни с майчино мляко или е изкуствено хранено, не се нуждае от друга храна до шест месеца. След това той се нуждае от допълнителни хранителни вещества. Всички деца обаче са различни, така че е необходимо да се въвеждат допълнителни храни, като се фокусира не само върху възрастта, но и върху редица други критерии:

 • бебето се интересува от храна;
 • той е в състояние да седи самостоятелно и добре държи главата си;
 • нуждата от мляко или адаптирано мляко се увеличава рязко;
 • рефлексът на изтласкване на твърдата храна постепенно изчезва;
 • двукратно увеличение на телесното тегло от раждането;
 • появяват се зъби (дори ако детето все още не е пробило зъби, могат да се въведат допълнителни храни).

Трябва да изчакате, ако бебето е болно, както и в периодите преди и след ваксинацията. В противен случай тялото ще реагира негативно на него..

Запек по време на допълнително хранене: профилактика

Ето няколко съвета за предотвратяване и лечение на запек при разширяване на диетата ви:

 • Трябва да добавите повече фибри към диетата, ако детето е започнало да яде твърди храни, преминете от оризова каша към ечемик, овесени ядки, царевица, елда, които имат повече фибри.
 • Когато родителите започнат да въвеждат плодове и зеленчуци, опитайте плодове с високо съдържание на фибри като пюре от сини сливи и ябълки, праскови.
 • Полезно е да правите гимнастика, за да активирате перисталтиката, като движите краката на детето напред-назад, сякаш кара колело. Освен това децата трябва по-често да се поставят по корем с играчки и да се насърчават да се движат. Активността може да стимулира движението на червата.
 • Можете да направите на детето си масаж на корема. Като държите ръката си точно под пъпа, трябва внимателно да масажирате коремчето на бебето с кръгови движения за минута.

Често срещани грешки, които родителите допускат при въвеждането на допълващи храни

Много родители, следвайки съветите на приятели или по собствени убеждения, допускат грешки по въпросите на допълнителното хранене. В резултат на това пропуските им водят до проблеми за бебетата..

Една от най-често срещаните грешки е ранното въвеждане на храна за възрастни. Тъй като зеленчуците са пълни с витамини и минерали, мнозина вярват, че просто не могат да навредят. В резултат на това пюре от зеленчуци се дава много рано - понякога преди 4 месеца. Ранното хранене е опасно за разстройства на стомашно-чревния тракт, който все още не е готов за такава храна.

Някои, напротив, забавят въвеждането на храна, когато кърменето е удобно за мама, или тя се страхува от промяна. Вредно е и за бебетата, защото всеки месец се нуждае от все повече и повече хранителни вещества. Такава грешка може да доведе до следните последици:

 • анемия - ниско ниво на хемоглобин в кръвта поради липса на желязо в организма;
 • липса на интерес към храната, впоследствие ще бъде много трудно да научите детето да яде;
 • забавяне на развитието;
 • липса на витамини и минерали;
 • появата на алергична реакция към храна.

Често те бързат с допълващи храни, като дават на детето всичко и в големи количества. Отнема седмица, за да свикнете с всеки нов продукт, и трябва да започнете с чаена лъжичка, като постепенно увеличавате дозата. Въвеждането на няколко продукта наведнъж е опасно, тъй като когато възникне алергия, ще бъде трудно да се разбере на какво е реагирал организмът. Също така, за всяка възраст има норми за консумация на храна, които трябва да се спазват. В противен случай бебето ще има хранително разстройство и в бъдеще няма да може да се чувства сито..

Правила за нормално хранене за деца под една година

Работата на червата директно зависи от храненето, от реда на въвеждане на нови ястия в диетата. Важно е да давате в малки количества (започнете с половин чаена лъжичка), като постепенно увеличавате до цяла порция. Препоръчително е бебето да се храни само след 6 месеца.

Според препоръките на СЗО на допълващите храни се дават следните периоди:

 1. От 6 месеца (за изкуствени хора всички термини са леко изместени, зеленчуците се въвеждат по-рано от 2-4 седмици), бебето чака първото запознаване със зеленчуково пюре. Карфиолът, тиквичките, броколите са идеални. Отначало пюрето се прави много тънко и се разрежда с кърма..
 2. Ако бебето понася добре зеленчуците, на 7 месеца е време да опитате зърнени храни без млечни продукти (за повече подробности вижте статията: какво трябва да яде малко дете на 7 месеца?). Добър за червата елда, ориз, овесени ядки, царевица. Можете да добавите малко растително масло към пюрето.
 3. От 8-месечна възраст те започват да се запознават с плодове, които предварително се пюрират чрез триене през сито. Можете да опитате бебешки бисквитки.
 4. На 9 месеца бебето е готово да опита постно месо, което най-често се добавя към супата под формата на кюфтета. Можете също да добавяте масло към ястия..
 5. На 10 години в диетата се въвеждат ферментирали млечни продукти: извара, кефир, кисело мляко.
 6. След 11 месеца можете да давате на бебето си риба.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: какво да правим, ако дете на 7 месеца не яде допълващи храни?

Освен това през деня бебето трябва да получава от 120 до 200 мл вода, за бебетата това количество може да е по-малко, но изкуствените хора трябва да пият добре. Липсата на вода също води до запек. Можете да давате чиста вода (за предпочитане бебешка, не преварена) или компот.

Комаровски отбелязва, че е неподходящо за деца под 4 месеца да дават редовна храна, тъй като те все още не могат да поглъщат плътно пюре и стомахът не е узрял за храна за възрастни, може да се появи запек, повръщане, диария (препоръчваме да прочетете: как се съставя първата допълнителна храна според Комаровски?). Допълнителното хранене за изкуствени хора може да се въведе по-рано - от 4 месеца, но само според показанията на лекар.

Като цяло трябва да се съсредоточите върху това как бебето напълнява и върху състоянието на здравето си. Например, бебета, които страдат от запек от раждането (ако не са причинени от аномалии в структурата на червата), се препоръчва въвеждането на кефир в диетата от 4 месеца (повече подробности в статията: кефир за деца под 1 година). Доктор Комаровски обикновено вярва, че с кефир и извара трябва да започне допълващата храна.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: допълнително хранене на новородено, хранено с бутилка: характеристики

Симптоми на запек при кърмачета

Тялото на всяко бебе е индивидуално, поради което няма общи симптоми на запек след въвеждането на допълнителни храни. За кърмачета нормалната честота на изпражненията е от 1 до 6 пъти на ден. Постепенно намалява.

Важно е да се вземе предвид не само честотата, но и консистенцията на изпражненията. При малко дете, което е кърмено, изглежда като каша. Течната консистенция се счита за нормална, ако в масата има малко слуз и пяна. При бебета, хранени с бутилки, режимът на изпражненията се подобрява по-бързо, както и консистенцията на секретите, тъй като храносмилателната им система свиква по-бързо с нови храни.

Често се появява запек по време на допълнително хранене, експертите препоръчват да бъдете нащрек, ако се открият следните симптоми:

 • липса на изпражнения през деня;
 • затруднено движение на червата;
 • твърди изпражнения;
 • подуване на корема;
 • образуване на газ;
 • къркорене в корема.

В повечето случаи стомашно-чревният тракт самостоятелно се справя с елиминирането на запека. Ако обаче детето изпитва затруднения от няколко дни, трябва да се направи консултация с педиатър. Той ще идентифицира причината и ще разработи план за действие.

Как да помогнете на вашето бебе

Детето, включително новородено, се нуждае от ефективна помощ за изпразване на червата със запек.

За да активирате перисталтиката, трябва да се направят определени манипулации:

 1. Масажирайте корема на бебето по посока на часовниковата стрелка за няколко минути.
 2. След това сложете на твърда повърхност с гръб нагоре и оставете за 5 минути.
 3. Обърнете се, сгънете краката в коленете и ги притиснете към гърдите му.
 4. Завъртайте краката последователно, изпълнявайки упражнението „мотор“.

В случаите, когато запекът е повече от 2 дни, на кърмачетата се дават лекарства под формата на лаксативи, супозитории, дават се клизми. Слабителните средства за малки деца трябва да се предписват от лекар. Глицериновите супозитории, клизмите с топла преварена вода ще помогнат да излязат дебели изпражнения.

Корекциите на диетата включват три елемента:

 • елиминиране на храни, които причиняват запек;
 • увеличаване на дела на зеленчуците и плодовете;
 • спазване на диета.

С тенденция към запек, мастни, висококалорични, вискозни продукти се премахват от менюто на бебето:

 • мляко 3,2%;
 • извара 18%;
 • кефир 3,2%;
 • свинско;
 • овнешко;
 • сьомга;
 • херинга;
 • ориз;
 • грис;
 • пресни хлебни изделия;
 • варени моркови.

Вместо храни, богати на мазнини и въглехидрати, на детето се дава обезмаслено мляко, извара, кефир, диетични меса, риба, хляб с трици. Диетата включва картофено пюре от карфиол, тиквички, сини сливи, кайсии, тиква, които имат слабително действие върху червата. Овесените ядки, елдата са богати на фибри, което не позволява изпражненията да се уплътняват. Растителното масло се използва като слабително, добавяйки го към готови ястия на няколко капки.

Графикът на хранене помага за установяването на храносмилателния тракт. На детето се дават слабителни храни в определени моменти, за да се подпомогне едновременно прочистването на червата. Комбинацията от продукти помага за подобряване на вкуса, коригиране на отделителната функция: плодови добавки се добавят към зърнени култури, зеленчукови добавки към месни ястия.

Мнозина вярват, че това е единственият начин за лечение на запек при бебета. Комаровски препоръчва да се използва клизма само в екстремни случаи. Честото им използване изхвърля полезните бактерии от червата и отслабва тонуса му. Как да си направя клизма за бебе?

 1. Вземете гумена крушка с мек връх, тя трябва да бъде до 60 ml.
 2. Обикновено отвара от лайка се използва за бебета. Трябва да е със стайна температура. Твърде топлата вода веднага се абсорбира през чревната стена.
 3. Поставете бебето настрани или назад. Смажете ануса и върха на клизмата с бебешки крем.
 4. Изцедете малко крушата, за да отстраните въздуха от нея. Внимателно поставете върха на не повече от няколко сантиметра в червата на бебето. Ако усетите съпротива, не можете да натискате.
 5. Бавно пуснете водата, без да използвате сила. Процесът на чревна контракция протича на вълни, така че ако усетите съпротива, трябва да изчакате малко. Извадете клизмата.
 6. Стиснете дупето на бебето и го задръжте за няколко минути.

Но готовите микроклистери, които се продават в аптеката, са по-удобни за използване и безопасни за детето. Например можете да закупите "Mikrolax". Но не бива да ги правите често, за да предотвратите пристрастяване..

Причини за запек при дете след въвеждането на допълващи храни

Запекът не е нормално състояние, въпреки че е често срещан при приема на храна. То може да възникне по няколко причини:

 1. Промяна на диетата на вашето бебе твърде бързо. Стомашно-чревният тракт все още не е в състояние да смила твърда храна, така че възникват проблеми. Адаптацията трябва да бъде постепенна, така че храносмилателната система и тялото като цяло да не изпитват стрес.
 2. Няма достатъчно течност. Когато кърмите или храните с адаптирано мляко, няма нужда да наблюдавате водния режим. Въпреки това, когато се въвеждат допълнителни храни, е необходимо да се контролира..
 3. Липса на физическа активност. Когато се яде твърда храна, чревната стена трябва да се свива по-интензивно, за да се премести бучката на храната. Дете на възраст под шест месеца често се движи малко, което води до запек.

Разбира се, грешките при допълващото хранене играят решаваща роля. Родителите трябва да изучат всички правила и да следват препоръките на специалистите.

Общи разпоредби

Фекалиите, които имат жълтеникава и течна консистенция, са характерни за кърменото бебе. С използването на други храни, външният вид на изпражненията се променя. Става дебел, тъмен или твърд.

Зеленикави петна, белезникави бучки показват голямо количество прием на храна или твърде активно въвеждане на допълнителни храни. До шест месеца, поради физиологични особености, проявяващи се под формата на повишена чревна пропускливост, тялото на детето не се нуждае от хранене. През този период хранителните свойства на кърмата са достатъчни.

Световната здравна организация категорично се противопоставя на ранното хранене.

Процесът на въвеждане трябва да се извършва плавно и постепенно, като всеки път се увеличава размерът на порцията. Чаена лъжичка е достатъчна в началните етапи. Процесът на адаптация не трябва да бъде по-кратък от седем дни. Цвят на изпражненията с различна интензивност, когато се използва един и същ продукт, например плодово пюре, показва пристрастяване, а не наличие на патологии.

Миризмата на изпражненията ще се промени след ядене на твърда храна. Той ще стане по-остър и по-неприятен, доловим дори чрез пелена. В изпражненията могат да присъстват неразградени парчета храна. Процесът на разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати от храносмилателните ензими все още не е напълно оформен. Стомашно-чревният тракт постепенно се адаптира към храносмилането. Цветът на изпражненията е свързан със сянката на използвания продукт.

На бележка. E.O. Комаровски твърди, че фибрите са най-доброто лекарство за запек.

Помощ за бебе със запек след въвеждане на допълващи храни

На първо място, трябва да контролирате водния режим, да наблюдавате времето на допълващото хранене, да го координирате с възрастта и т.н. Ако това не помогне, трябва да вземете по-ефективни мерки - прием на лекарства или масаж, изпълнение на специални упражнения и т.н. Липсата на изпражнения и лошото здраве на детето за повече от 1 ден е причина да отидете в болницата.

Лекарства

Настоятелно не се препоръчва самостоятелно предписване на лекарства на бебето. В най-добрия случай те няма да имат ефект, в най-лошия - ще влошат ситуацията. След консултация с педиатър могат да се дадат следните лекарства:

Готвене на допълващи храни с тиквички

Повечето родители предпочитат да правят картофено пюре у дома, вместо да купуват готов продукт. Когато приготвяте пюрето от тиквички самостоятелно, трябва да обърнете внимание на качеството на зеленчука и неговата топлинна обработка. Тиквичките се въвеждат в диетата на трохите постепенно във варена или на пара. Ако бебето има промяна в честотата на изпражненията и неговата консистенция, е необходимо да се отложи допълнителното хранене с този зеленчук за 3 седмици.

Как да въведем допълващи храни, така че детето да няма запек?

Основното нещо при започване на храненето е, че детето трябва да е здраво. Ако не се чувства добре, отложете въвеждането на допълнителни храни. Препоръчително е да давате храна преди кърмене, така че бебето да не губи апетит. Трябва да започнете допълващи храни с чаена лъжичка, като всеки ден увеличавате количеството храна до възрастовата норма.

Храната трябва да е топла и трябва също така да се уверите, че бебето се храни, докато е седнало. Не се препоръчва да се дават няколко ястия наведнъж или един и същ продукт няколко пъти на ден. Необходимо е да се въвеждат нови продукти на интервали от 1-2 седмици, за да може храносмилателната система да се адаптира. Контролирайте изпражненията всеки ден, ако това е нормално, можете постепенно да увеличавате дозата и да продължите да се храните както обикновено.

Всяка нова батерия се въвежда в строга последователност. Първо - зеленчуци, след това - плодове, зърнени храни без млечни продукти, месо, млечни продукти и риба.

Мерки за усложнения

Читателите на Ogrudnichke.ru препоръчват: - Преглед на най-популярните витаминни добавки за деца от Garden of Life Прочетете статията >>> - Как продуктите на Earth Mama могат да помогнат на младите родители да се грижат за бебетата си? Прочетете статията - Dong Quai е невероятно растение, което помага да се поддържа младостта в женското тяло Прочетете още... - Витаминни комплекси, пробиотици, омега-3 от Garden of Life, създадени специално за бременни жени Научете повече >>>

Запек

Обърнете внимание на диетата, направете корекции в нея. Елиминирайте последните видове храна. Достатъчен обем течност ще допринесе за възстановяване. Заделете хапчета, клизми и други механизми за прочистване на червата. Изкуствената стимулация води до пристрастяване, което води до трудно естествено отделяне на изпражненията.

Диарични изпражнения

Намалете до минимум риска от дехидратация чрез попълване на загубата на влага. Предложете кърма и адаптирано мляко. Ако течните воднисти изпражнения притесняват детето повече от пет пъти, след това не се колебайте да посетите лекар. Това състояние е опасно за бебетата..

Алергия

Определете кой продукт е алергичната реакция. Алергенът се открива чрез лабораторни изследвания. Въвеждайте внимателно допълващи храни, не повече от един продукт на седмица, записвайте в специален хранителен дневник.

Как да помогнем на бебето при запек

През първите няколко месеца от живота забавените движения на червата са често срещани. Червата не могат да функционират правилно. Възможни са неуспехи, които причиняват дискомфорт както на болното бебе, така и на родителите му. При честото развитие на синдрома е необходима консултация с лекар. За да премахнете синдрома, трябва да откриете провокиращия фактор.

Причини за запек при кърмачета

Има няколко причини за проблеми с червата при бебе..

 1. Особености в анатомичната структура. Причината за стагнацията на изпражненията е дефект на червата. Патологичният синдром е рядък, но не може да се изключи неговото развитие.
 2. Неправилно формулирана диета на кърмачка. Запекът може да бъде причинен от яденето на определени храни. Ще бъде възможно да се отървете от синдрома, като изключите ориза и месните продукти от менюто.
 3. Бебето пие малко. Проблемът възниква, когато бебето не пие достатъчно. Препоръчително е да давате на бебето повече вода между храненето.
 4. Неправилното въвеждане на допълващи храни провокира запек. Тялото е отслабено през първите месеци от живота. Той може да реагира на някои храни със забавяне на отстраняването на изпражненията. Допълнителните храни трябва да се въвеждат на 6-месечна възраст.
 5. При рязка смяна на млякото се провокира забавяне на дефекацията.
 6. Няма достатъчно фибри. Ако бебето не иска да яде плодове и пюрета, причината за забавеното движение на червата е ниската концентрация на фибри. Това вещество е необходимо за функционирането на храносмилателния тракт..
 7. Използването на лекарства. В случай на прием на антибактериални средства е възможен запек.
 8. Стресови ситуации за бебето. Забавените движения на червата са характерни за продължителната раздяла с родителите. Включва също: смяна на обстановката, кавги между баща и майка.
 9. Недостатъчно количество мляко, което провокира липса на витамини и хранителни вещества. Запекът е гладен.

Горните явления провокират спазъм на стомашно-чревния тракт, намаляват неговата активност, провокират запек при кърмачета, какво да се прави и как да се лекува синдромът у дома зависи от провокиращия фактор.

Първа помощ за бебе

Ако бебето има запек, не всеки родител знае как да помогне на бебето у дома. Препоръчва се масаж на корема. Първоначално трябва да загреете зоната, която ще се масажира. За тази цел се използва кърпа, напоена с топла вода. След това се изисква да масажирате корема с кръгови меки движения. Когато не сте успели да постигнете желания резултат, трябва да опитате физически упражнения. След като газовете преминат, чревният тракт ще се изпразни.

Как да помогнем на бебето при запек у дома

Ако дете под една година има фекална конгестия, първоначално се изисква да се вземат мерки за улесняване на процеса на дефекация, има няколко начина да се помогне на бебето при запек, насочени към омекотяване на изпражненията и стимулиране на червата.
Независимо от техниката на хранене, ако новороденото има запек, лекарят ще ви каже какво да правите у дома. Необходима е среща с медицинско заведение. Лекарят ще направи ефективен курс на лечение, като вземе предвид индивидуалните характеристики на развитието на синдрома.

Основно се използват следните техники:

Корекции на диетата

Функционирането на чревния тракт на бебето до голяма степен зависи от храненето на майката. Има няколко храни, които ще имат положителен ефект върху омекотяването на изпражненията и ще облекчат запека..

 1. За да възстановите изхождането, се препоръчва да добавите повече сини сливи към диетата на майката. Можете да го консумирате по всяко време на деня, използва се като десерт. Препоръчително е да се приема варено. Аналог е кайсия, но е позволено да се консумират не повече от 20 парчета на ден.
 2. Препоръчително е да добавите варено цвекло към диетата. Когато попадне в млякото на кърмачка, върху тялото на бебето се упражнява слабително действие. Допуска се отвара от цвекло.
 3. Преди лягане кърмещата майка трябва да изпие 200 милилитра кефир с ниско съдържание на мазнини. Температурата на млечния продукт трябва да е стайна, употребата на студени напитки ще повлияе негативно на лактацията.
 4. Тиквата и ябълките помагат за втечняване на изпражненията при бебето. Препоръчва се на пара.
 5. Забавените движения на червата се провокират от мастното мляко на майката, за да коригирате това явление, трябва да пиете достатъчно вода всеки ден, около 2 литра.
 6. Диетата трябва да бъде балансирана, тя трябва да включва всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае. При запек при бебе трябва да намалите количеството месо, да добавите повече плодове и зеленчуци.
 7. Допълнителното хранене трябва да започне на 6-месечна възраст.
 8. Менюто трябва да бъде разнообразно, без преобладаване на който и да е хранителен продукт.
 9. Диетата се формира постепенно, в зависимост от индивидуалните особености на детския организъм. Възможна е хранителна алергична реакция, ако благосъстоянието на бебето се влоши след въвеждането на нов продукт, препоръчително е да уговорите среща с лекаря.
 10. Ако след нормализиране на диетата проблемът не изчезне, трябва също да се свържете с медицинско заведение за съвет. Ако детето е на изкуствено хранене, трябва да се консултирате с лекар, за да изберете формула..

Масажни процедури

Един от начините да се отървете от запек при новородено у дома е масажът. По този начин е възможно да се разбият изпражненията, да се активира храносмилателния тракт и да се облекчи детето от болезнени усещания. Необходимо е да се погладят червата с кръгови движения с лек натиск.

Механична стимулация

Ще бъде възможно да се помогне на новороденото бебе да се отърве от запек у дома чрез стимулиране на стомашно-чревния тракт. За да направите това, използвайте памучен тампон с предварително нанесен крем, трябва да го поставите в ануса на бебето. По време на това се препоръчва да завъртите пръчката, така че да не причинява болка на пациента. След 10 до 15 минути започват изхожданията. Честото използване на тази техника наранява лигавицата на детето..

Глицеринови супозитории

Супозиториите за запек при бебета са популярно лекарство. Продават се в повечето аптеки. Активното вещество омекотява изпражненията за кратък период от време. Половин свещ ще бъде достатъчна за бебе. Резултатът идва в рамките на един час.

Клизма

За новородено в екстремна ситуация се предписва клизма. Тази техника не само елиминира изпражненията, но и влияе негативно на полезната чревна микрофлора. След клизмата се измиват протеини и други полезни вещества. Има по-меки методи за подпомагане на новородено бебе със запек. Трябва да започнете с тях.

Лаксативи

Ако горните методи за лечение на бебета от запек у дома не са донесли желания резултат, се използват слабителни лекарства. За да помогне на дете при запек, се препоръчва детски сироп Duphalac, доза не повече от 10 милилитра.

Традиционни методи

Единственият начин да помогнете на бебето със запек у дома е с копър вода. Други популярни рецепти могат да навредят на здравето на бебетата.

Профилактика на запек при новородени

По-лесно е да се наблюдава профилактика срещу забавено движение на червата, отколкото да се занимавате с лечението на патологичен синдром в бъдеще. Ще бъде възможно да се избегне забавено движение на червата, като се спазват следните правила.

 1. Преди хранене бебето трябва да бъде поставено на стомаха. След хранене е по-добре да държите бебето в ръцете си за 5 - 10 минути.
 2. Правенето на гимнастически упражнения всеки ден ще намали риска от забавено движение на червата. Бебето се поставя по гръб, след което долните крайници се огъват към бебето. Движенията трябва да се извършват плавно. Друго ефективно упражнение е велосипедът. Активира чревния тракт.
 3. Изисква се адекватно водоснабдяване. Препоръчително е да давате на детето течност без термична обработка. В магазина трябва да се закупи вода с добро качество. Когато се въвеждат допълнителни храни, сокът трябва да се разрежда с вода в равни пропорции.
 4. След достигане на 4-месечна възраст, със закъснение в изпражненията, могат да се дават сини сливи. Като профилактика се изисква да се дават 20 милилитра на ден. След 12 месеца е позволено да се приема чист сок от слива.
 5. Прегряването на тялото на бебето провокира стагнация на изпражненията. Изисква се да се избягва това.
 6. По-добре е майките да консумират зеленчуци като слабително. Изисква се да се даде предимство на праскови и ябълки.
 7. Ферментиралите млечни продукти имат положителен ефект върху стомашно-чревния тракт. Искате да ги добавите към диетата на майката.
 8. При лечение с антибактериални лекарства се препоръчва за профилактични цели да се приема лекарство за дисбиоза.

Основното при стагнацията на изпражненията е да се елиминира провокиращият фактор на синдрома. Тогава ще можете бързо да разрешите проблема..

Какво да правите, ако бебето има запек от допълнителни храни?

Запекът с допълващи храни е често срещан. Свързва се с привикването на стомашно-чревния тракт на бебето към твърда храна. Ако майката не наруши схемата за въвеждане на нови ястия, тогава, като правило, в рамките на една до две седмици режимът на дефекация ще се нормализира. Но в някои ситуации запекът след запознаване на детето с продукти за „възрастни“ става хроничен. Нека да разберем защо това се случва и какво да направим, за да подобрим храносмилането на трохите.

Признаци и причини за запек

Как можете да разберете дали бебето ви е запек? Необходимо е да се обърне внимание не на честотата на изпражненията, тъй като тя е индивидуална, а на особеностите на дефекацията и характеристиките на дефекацията. Основните симптоми на запек са:

 1. в процеса на дефекация детето се напъва, пъшка, огъва се, зачервява се и плаче
 2. фекалните маси са разнородни - първо излиза твърда бучка, наподобяваща корк, след нея - каша
 3. в напреднали ситуации изпражненията са много плътни (фекални камъни), в него могат да присъстват кръвни частици поради увреждане на ректума
 4. честота на изпражненията - веднъж на 2-3 дни

Наложително е да се борим със системния запек по време на допълващото хранене, защото в бъдеще ситуацията ще се влоши: солидни маси ще се разтегнат и ще наранят червата, което ще направи изпразването още по-трудно. В този случай работата на цялата храносмилателна система на детето ще бъде нарушена: усвояването на хранителните вещества ще се влоши и тялото ще страда от токсини. Освен това запекът причинява болки в корема и подуване на корема..

Основните причини за запек при кърмачета, когато се срещнат за първи път с твърда храна, са:

 1. Нарушаване на правилата за въвеждане на допълващи храни.
 2. Липса на течност.
 3. Грешки при съставянето на менюто.
 4. Хранителна алергия.

Нарушаване на графика за хранене

Когато добавяте твърда храна към диетата, трябва да се ръководите не от съветите на баби или приятели, а от препоръките на Световната здравна организация. Експертите препоръчват въвеждането на допълващи храни на 6 месеца. До този момент бебето трябва да получава само майчиното мляко или адаптирано мляко, както и вода.

Бързането с въвеждането на нови ястия може да повлияе неблагоприятно на стомашно-чревния тракт на детето: то ще страда от запек (диария), алергии и други проблеми. Следователно, ако бебето все още не е на 6 месеца и вече му е предложено да яде каша или картофено пюре, след което е имало забавяне на дефекацията, просто трябва да отмените допълнителните храни и да изчакате, докато порасне.

Втората възможна грешка е нарушение на реда за запознаване с продукти. Повечето педиатри са склонни да бъдат в този ред:

 1. 6 месеца - зеленчукови пюрета
 2. 7 - каша, растително масло
 3. 8 - плодови пюрета, хлебни изделия
 4. 9 - месо
 5. 10 - ферментирали млечни продукти
 6. 11 - риба

Естествено, тази схема може да се коригира, като се вземат предвид характеристиките на бебето, но не си струва да се дават протеинови ястия (месо, риба, мляко, извара) преди 7 месеца, тъй като именно те провокират запек.

Освен това трудността на дефекацията при дете може да бъде причинена от твърде големи порции лакомства - храносмилателният му тракт просто не е в състояние да се справи с такъв обем. Допълнителните храни трябва да се започват с минимално количество от продукта, като постепенно се увеличава теглото му до възрастовата норма. Храната в същото време е еднакво важна. След хранене на бебето трябва да се предложи кърма - млякото съдържа елементи, които помагат за усвояването на храната.

Недостиг на течности

Запекът по време на въвеждането на допълващи храни може да бъде резултат от липса на течност. Веднага след като бебето започне да получава твърда храна, трябва да му се даде вода или да увеличи нейното количество. Недостигът на течности води до удебеляване на чревните сокове и втвърдяване на изпражненията, в резултат на което процесът на дефекация става труден.

Бебето се нуждае от 120-200 мл чиста вода на ден. Препоръчително е да му предлагате не преварена вода, а такава, която е предназначена за бебета. С тенденция към запек се препоръчва на трохите да се дава компот от сушени плодове. Можете да пиете от лъжица, бутилка, но е по-добре да приучите детето към чаша.

Друг вариант за пиене е минералната вода с калциев хлорид със слабителни свойства. Можете да отделите газ от него и да дадете на трохите чаена лъжичка сутрин на гладно, с подкрепата на лекар.

Алергия

Запекът може да бъде проява на алергична реакция. Други признаци са обрив по тялото, суха кожа, сърбеж. Всеки продукт може да провокира неприятни симптоми при дете, но списъкът на най-алергизираните храни включва пълномаслено мляко, яйца, глутенова каша, риба, червени зеленчуци и плодове.

Можете да се отървете от запек само като изключите ястието-провокатор. За да се улесни определянето, е необходимо да се въвежда по един продукт за 5-7 дни и да се записват имената им в хранителния дневник. Не можете да започнете допълващи храни с многокомпонентни пюрета: през седмицата трябва да готвите само пюре от карфиол, тогава е позволено да добавите малко тиквички или картофи към него.

Ако в диетата на бебето има много ястия и се появят симптоми на алергия, струва си да се редувате да премахвате по един продукт за 5 дни, като започнете със силно алергизиращо.

Запекът изостря признаците на алергии, затова трябва да се свържете с вашия педиатър за съвет относно антихистамини и лаксативи.

Корекция на менюто

В случай, че допълнителните храни са въведени съгласно всички правила, бебето няма алергии, консумира достатъчно течност, но въпреки това има трудности при дефекация, е необходимо да се коригира менюто: премахнете от него храни, които фиксират червата, и въведете слабително.

Храните, които най-често причиняват запек при бебета:

 1. пълномаслено мляко
 2. тлъста извара
 3. тлъсто месо
 4. пресни сладкиши и бял хляб
 5. банани
 6. варен морков
 7. ориз

Слабителни продукти:

 1. сушени плодове - сушени кайсии, сини сливи, стафиди
 2. каша - овесени ядки, елда
 3. зеленчуци - карфиол, тиква, цвекло
 4. плодове - ябълки, праскови, кайсии
 5. растително масло
 6. пресни ферментирали млечни продукти, обогатени с полезни бактерии

При съставянето на диета на ново дете е важно да се намери баланс: основата на менюто трябва да бъде зеленчуци, зърнени храни, плодове и само малка част - протеини и мазнини.

Не е необходимо изварата и месото да бъдат напълно изключени; има смисъл да ги ограничите и да преминете към постни видове. Кравето мляко може да бъде заместено с козе или адаптирано мляко. Алтернатива на пресни хлебни изделия - крутони и бисквити.

Ястия, след чието използване се подобрява перисталтиката, не трябва да се дават на трохите в големи количества и наведнъж. Понякога няколко супени лъжици пюре от сини сливи или няколко капки растително масло са достатъчни, за да заработят червата. Както при всеки тип допълваща храна, такива продукти трябва да се въвеждат постепенно, като се вземат предвид възрастовите норми. Освен това е важно да правите правилните комбинации: сервирайте месо с леки зеленчуци и растително масло, каша с плодове..

Облекчение при запек

Какво ще стане, ако след въвеждането на допълващи храни бебето се опита да се качи и не може? Можете да му помогнете по следния начин:

 1. масажирайте корема - погладете дланта си около пъпа по посока на часовниковата стрелка
 2. огънете краката на трохите и ги изтеглете няколко пъти към стомаха
 3. поставете бебето на корема за 3-5 минути

Ако след всички манипулации няма изпражнения и бебето е тревожно, струва си да използвате медицински устройства и лекарства. Между тях:

 1. Глицеринови супозитории, които стимулират чревната перисталтика. Свещта се вкарва в ануса на трохите, лежащи отстрани, след което задните му части се компресират.
 2. Клизма. В малка чиста круша трябва да изтеглите вода при 36-37 ° C, да смажете върха й с вазелин, да вкарате в ануса на детето и да инжектирате съдържанието.
 3. Лаксативи - "Duphalac", "Prelax", "Normolact". Даването им на бебето е задължително, като се спазват стриктно инструкциите.

Супозитории, клизми и лекарства не трябва да се използват непрекъснато. След тях бебето кака успешно, но при редовна употреба червата му стават „мързеливи“. При хроничен запек само лекар може да определи режима на лечение.

Употребата на всеки лекарствен продукт трябва да бъде придружена от консултация с педиатър!

Най-добрата застраховка срещу запек при въвеждане на допълващи храни е следването на общите препоръки на СЗО за въвеждане на нови ястия и получаване на съвети от педиатър, който знае характеристиките на конкретно бебе. Ако започнат проблеми, тогава не се паникьосвайте. Необходимо е да коригирате менюто, да предложите на мъника още вода, а също така да обърнете внимание на физическата му активност - правете упражнения, стимулирайте пълзенето. И само ако всичко друго се провали, трябва да се прибегне до помощта на лекарства..

Вашето внимание е поканено на видео за правилата за въвеждане на допълващи храни за бебета