През първите шест месеца от живота на бебето тялото му се нуждае от специална балансирана диета. Кърмата е идеална за тази задача, като отговаря на всички нужди на бебето от хранителни вещества, витамини и минерали. През това време храносмилателната и ензимната системи узряват в тялото на трохите, образува се необходимата чревна микрофлора. На 5-6 месеца само кърмата вече не е достатъчна. Благодарение на своевременното въвеждане на допълващи храни с ХС и схемата, препоръчана от Евгений Комаровски, детето развива хранителни предпочитания. Освен това снабдява тялото с фибри и допълнителни минерали, необходими за физическа активност, пропорционален растеж и умствено развитие..

Навременното правилно допълващо хранене позволява на бебето активно да се развива и го запознава с нови продукти

Основни принципи на допълващото хранене според Комаровски

За да се направи въвеждането на допълнителни храни безопасно за кърмачета и по-малко стресиращо за родителите, трябва да се спазват редица правила:

 • Всяко нововъведение в храните трябва да бъде постепенно. Отначало дайте само няколко лъжици / глътки и добавете с мляко или адаптирано мляко.
 • Оценка на реакцията на детето към нов продукт, която включва наблюдение на поведението, сън, изпражнения и кожен обрив. Възможно е да се увеличи количеството на въведения продукт само ако няма отрицателна реакция.
 • В случай на болезнени прояви, въвеждането на продукта трябва временно да се спре и да не се преминава към друга непозната за детето храна, докато последствията от негативната реакция изчезнат.
 • Не можете да дадете на бебето нещо ново, което да опита, ако е болно или по време на превантивните ваксинации, три дни преди и след процедурата.
 • Не трябва да насилвате детето да яде, ако откаже нов продукт. Тялото му най-добре осъзнава какво му липсва.
 • До 6 месеца за хранене на бебето не е необходимо нищо освен мляко. Правилото важи за кърмените бебета. За изкуствените хора времето за започване на въвеждането на допълващи храни е 5-5,5 месеца, което се обяснява с по-ранното завършване на формирането на ензимната система.
 • Лъжици, лигавници и други устройства ще ви бъдат полезни, защото допълващите храни са преход от напълно течна храна към по-плътна и разнородна, с бучки и други включвания.

При смесено хранене д-р Комаровски препоръчва да започнете с ферментирали млечни продукти, тъй като млечната смес заедно с кърмата допълнително натоварват панкреаса и храносмилателната система (препоръчваме да прочетете: как правилно да се храни със смесено хранене според д-р Комаровски?).

Шестмесечна възраст

В повечето случаи Комаровски започва да въвежда допълващи храни на възраст от шест месеца (препоръчваме да прочетете: как правилно да започнете да въвеждате допълнителни храни на 6 месеца?). Редът на пет хранения на ден за дете на шест месеца е показан в таблицата:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00кърма или адаптирано мляко
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00кърма или адаптирано мляко

Сроковете могат да варират в зависимост от характеристиките на режима на бебето, но трябва да се хранят поне 5 пъти на ден. Едно от храненията се заменя с ферментирали млечни продукти.

На 6 месеца само едно хранене се заменя с кефир, останалите са с майчино мляко или адаптирано мляко

Въвеждането на кефир в менюто на бебето се извършва на етапи. Първоначално се дават само 3-4 чаени лъжички, а останалите се изяждат от детето с кърмата. По-добре е да направите това през първата половина на деня, след това да наблюдавате как тялото на детето реагира на нов хранителен продукт. Ако за този ден състоянието на трохите остана нормално и след приема на кефир няма негативни последици, то на следващия ден неговата порция може да бъде удвоена и по-нататък по схемата, всеки път хранене на детето с мляко или смес:
(препоръчваме да прочетете: на каква възраст можете да давате кефир на малко дете?)

 • първия ден - 10-15 ml;
 • вторият ден - 20-30 мл;
 • трети ден - 40-60 мл;
 • четвърти ден - 80-120 мл.

Когато една порция кефир достигне 150-160 ml, към него трябва да се добави извара, също постепенно. През първия ден само една чаена лъжичка, през втория - 2, а след това на подобен принцип, докато количеството достигне 30 грама, а това вече е норма на извара за деца на 6-8 месеца, след 8 се покачва до 50 грама. В зависимост от вкусовите предпочитания на бебето може да се направи подобна смес от извара и кефир с добавяне на малко количество захар. В резултат на това едно от храненията напълно се превръща в обичайно хранене. До 7 месеца трябва да се придържате към този ритъм на хранене..

Когато тялото се адаптира към първия етап, можете да дадете на бебето „каша“ от кефир и извара

Седеммесечна възраст

До 7 месеца е време да преминете към друга храна, която не е кърма. Най-добре е да се опитате да замените последното хранене преди лягане (препоръчваме да прочетете: как да замените кърмата след една година - мнението на Комаровски). По-долу е дадена таблица от пет хранения на ден за седеммесечно бебе:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00кърма или адаптирано мляко
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00млечна каша - 200 мл

Използвайте зърнени храни, приготвени в мляко за първото хранене. Д-р Комаровски смята, че кашата от елда, овес и ориз е най-подходящата за допълващи храни (препоръчваме да прочетете: как да приготвите каша от елда за бебета за първото хранене?).

За правилното приготвяне на млечна каша, едно дете ще се нуждае от:

 • мляко - 100 мл;
 • оризово, елдово или овесено брашно - 10 грама, това е около 1,5 чаени лъжички;
 • преварена вода - 20-30 мл;
 • захар - половин чаена лъжичка, можете и малко повече на вкус.
Допълнителните храни на базата на млечна каша също се въвеждат постепенно - това е важно, за да се изключат алергии към кравешки протеини и различни зърнени култури

Самият процес е доста прост:

 • разтворете подходящото брашно и захар във варена вода със стайна температура;
 • Получената смес изсипете във врящо мляко, докато я разбърквате;
 • гответе 3 минути - вкусната каша е готова.

Осеммесечна възраст

На осеммесечна възраст е време да замените третия фураж. Освен това количеството извара вече може да бъде увеличено до 50 грама. Таблицата показва пет хранения на ден на тази възраст:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00зеленчукова супа или пюре - 200 мл
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00млечна каша - 200 мл

Препоръчително е да започнете да въвеждате трохи от зеленчукови ястия в менюто по време на периода на хранене, когато той има поне един зъб. Ако до тази възраст детето не може да се похвали с нито един млечен зъб, струва си да изчакате малко с въвеждането на зеленчуци, но за това наличието на зъби не е предпоставка.

На първо място, когато се храните, трябва да се опитате да нахраните трохите със зеленчуков бульон по познатата схема: 20-30 грама за първи път и удвоете порцията за втория. По този начин можете лесно да разберете реакцията на детето към зеленчуците. Ако тялото на трохите е приело бульона нормално, разрешено е да се дават зеленчукови супи и картофено пюре, като постепенно се увеличава броят им до пълна част от едно хранене.

Зеленчуковите пюрета са чудесни за хранене на бебе, но също така изискват внимателно въвеждане в диетата.

След 2-3 седмици хранене със зеленчукови ястия, можете да опитате да въведете месо. Струва си да започнете с готвене на супи в месен бульон. Пилешкото месо е идеално за първите бульони. След това, ако няма отрицателна реакция, трябва да се добави ситно нарязано месо директно към супата, а след известно време 1/5 от жълтъка на варено пилешко яйце. Важно е да знаете, че не се препоръчва да давате на детето повече от половината от жълтъка преди 12 месеца.

Рецепти от зеленчуков бульон и пюре

В интернет е лесно да намерите много рецепти с видеоклипове или просто с инструкции стъпка по стъпка за хранене на бебета в съответствие с принципите за въвеждане на нови продукти на Комаровски. Сред тях има зеленчуков бульон. За да го приготвите, се нуждаете от картофи, моркови, лук, зеле. Трябва да вземете количеството зеленчуци в съотношение 50 грама зеленчуци на 100 ml вода. Приготвянето на зеленчуков бульон не е трудно:

 1. Нарежете на ситно всички съставки.
 2. Залейте ги с вряла вода и оставете под капака. Продължете да къкри, докато всички зеленчуци се сварят напълно.
 3. Прецедете с тензух. Оставете отново да заври.
 4. Изсипете готовия бульон в бутилка.

За да поглезите бебето си с вкусно зеленчуково пюре, имате нужда от:

 • зеленчуци - 100 грама, от които картофи - 20 грама;
 • мляко - 25 грама;
 • растително масло - 3 грама.

Последователността на готвене е следната:

 1. Нарежете на ситно различни зеленчуци. Добавете към тях малко вряща вода и сложете да къкри.
 2. По време на процеса на задушаване, всеки път, когато водата заври, добавете вряща вода.
 3. Намачкайте задушените зеленчуци с вилица до гладка смес.
 4. Изсипете горещо мляко и сол в приготвената смес. Разбъркайте и оставете да заври.
 5. Към полученото пюре добавете малко растително масло.

От девет месеца до една година

До годината настъпва окончателният преход към редовна храна, но преди 12 месеца е за предпочитане да се остави поне едно кърмене. След този период, според Комаровски, няма специално биологично значение за хранене на бебето с кърма, но можете да продължите да храните с млечна формула до една и половина до две години. По-долу са дадени пет хранения на ден за възраст от 9 месеца до една година:

Време за храненеДиета
06:00 - 07:00кърма или адаптирано мляко
10:00 - 11:00кефир с ниско съдържание на мазнини за деца - 150 мл и извара - 30 мг
14:00 - 15:00зеленчукова супа или пюре - 200 мл
18:00 - 19:00кърма или адаптирано мляко
22:00 - 23:00млечна каша - 200 мл

Когато въвеждате допълващи храни и всякакви нови продукти, е важно да се придържате към общите правила, за да не навредите на здравето на бебето. Експериментите с храна в процеса на допълнително хранене, според д-р Комаровски, трябва да се отложат за по-късно, защото колкото по-голямо става детето, толкова по-малко опасни са ястията с необичайни продукти, толкова повече те са генетично неместни..

Допълнително хранене според Комаровски

Статии за медицински експерти

Допълнителното хранене според Комаровски напоследък стана много популярна тема за разговори сред бременни жени и щастливи майки на бебета. Д-р Комаровски печели слава като един от най-добрите и харизматични педиатри в постсъветската епоха. Не само младите майки се вслушват в неговите съвети, но и тези, които са решили да имат второ или дори трето дете. Той има своя собствена перспектива за това как правилно да започне да храни бебетата. Първо, той съветва да направите това не по-рано от шестия месец от живота на детето. На второ място, той вярва, че за майката е по-важно да обърне внимание на хранителния си баланс, отколкото да въвежда храна за възрастни през четвъртия месец (както правят повечето родители).

Въвеждане на допълнителни храни според Комаровски

Преди да се задълбочите в схемите и таблиците, които д-р Комаровски предлага на младите родители, трябва да разберете какво са допълващите храни. Много майки не разбират напълно значението на тази дума, особено след като педиатрите обикновено ги наричат ​​допълнително хранене. Например, ако жената има твърде малко мляко и се предлагат млечни храни за бебето си, това не са допълващи храни, а допълнителни храни. Млечната смес, между другото, в този случай може лесно да бъде заменена с мляко за домашни любимци.

Ако се опитвате да добавите „храна за възрастни“ към диетата на бебето, която ще допълва млякото, това вече е допълваща храна. Според Комаровски това непременно трябва да се случи навреме. Освен това е важно да изберете правилното хранене, за да може бебето да отбие по-добре..

Въвеждането на допълващи храни според Комаровски трябва да започне на шестмесечна възраст, въпреки факта, че много възрастни (и дори педиатри) препоръчват да свикват с обикновена храна възможно най-рано. Но ако желаете здравето на бебето си, тогава трябва да забравите за остарелите хранителни схеми и да сте в крак с времето..

Защо допълващите храни са започнали по-рано само преди 20-30 години? Д-р Комаровски дава ясно и просто обяснение за това. Факт е, че когато по съветско време на жената свърши млякото, на бебето се добавя животинско мляко или различни смеси. За хигиенни цели те бяха сварени, което доведе до изпаряване на всички необходими витамини и минерали. Това направи бебето нездравословно, разви хиповитаминоза и липса на тегло. Дори кърмещите майки, които са имали достатъчно мляко, не са се хранили достатъчно добре, за да осигурят на бебето си всичко необходимо. Ето защо се опитахме да започнем с допълващи храни дори на два или три месеца..

Допълнителното хранене на Комаровски трябва да започне с малко количество продукти, защото вниманието тук няма да навреди. Не забравяйте да допълвате с храната, която се счита за по-позната на детето (адаптирано мляко или кърма). Трябва внимателно да наблюдавате реакцията на малък организъм: дали се появява обрив, дали бебето спи добре и т.н. Ако няма негативни прояви, можете постепенно да увеличавате дозата. Ако имате проблеми, по-добре е да се консултирате с лекар и да отложите допълнителните храни.

Не забравяйте, че е по-добре да не започвате да добавяте нови храни веднага след заболяването на детето или след ваксинациите. Не насилвайте бебето и не го насилвайте.

Допълнително хранене според Комаровски по месеци

Допълнителното хранене според Комаровски за месеци трябва да се извършва точно както е показано на диаграмата. Също така е много важно да наблюдавате реакциите на вашето бебе..

Въвеждане на допълнителни храни според Комаровски

Рано или късно родителите се сблъскват с въпроса как да прехвърлят детето си на храна за възрастни. Неопитна майка може да бъде уплашена от такава задача, защото вероятно вече е под натиск от общественото мнение в лицето на нейните приятели и, разбира се, бабите. В този случай ролята на педиатър е много важна, той трябва компетентно да обясни на жената всички принципи на хранене и по-специално как да премине към храна за възрастни, без да навреди на тялото на детето.

Най-известният педиатър на нашето време д-р Комаровски ще ни помогне най-накрая да изясним този въпрос..

По какво се различават допълнителните храни от допълнителните храни на Комаровски?

Д-р Комаровски смята, че е необходимо да се прави разлика между тези две понятия. В крайна сметка добавката е въвеждане на допълнителна храна с недостиг на кърма или по друга причина. Майчиното мляко може да е с ниско съдържание на мазнини и хранително. В този случай детето не получава достатъчно необходимите витамини и хранителни вещества. След това се препоръчва кърменето да се редува с адаптираното хранене.

Допълнителното хранене е необходимо, за да може детето да премине от кърма към твърда храна за възрастни без последствия. Въвежда се постепенно и в резултат напълно замества кърменето.

Времето за започване на допълнителното хранене според Комаровски


До четири месеца педиатрите силно препоръчват да не се въвеждат допълващи храни, до шест месеца също е нежелателно. Но след шест месеца можете спокойно да започнете да давате на детето си първата храна за възрастни. Самият д-р Комаровски смята, че първото допълващо хранене по време на кърмене трябва да се случи не по-рано от шест месеца по-късно..

Има често срещано погрешно схващане, че бебето, хранено на бутилка, трябва да бъде хранено с допълнителни храни по-рано. Това не е вярно. Смесите, въпреки че не могат да заместят майчиното мляко, въпреки това са разработени специално за хранене на бебета и, доколкото е възможно, са близки по състав до храната, от която се нуждае бебето. Затова не бързайте да давате на детето си супи и зърнени храни, защото до шест месеца храната за възрастни може да навреди.

Ранно хранене според Комаровски


В ранните (т.е. до 6 месеца) допълващи храни има само недостатъци. На тази възраст имунитетът на детето ви не се е укрепил напълно, храносмилателната система все още не се е оформила напълно и все още не е имало нужда от допълнителен прием на витамини.

Ранното допълващо хранене не е било отдавна. Дори преди около 30 години, ако бебето не е имало достатъчно майчино мляко или изобщо не е имало, е било необходимо да се компенсира този дефицит с краве или донорско мляко. Естествено, трябваше да се свари и много витамини и основни елементи бяха загубени. В този случай на бебето трябваше да се дават сокове и други витаминни продукти. Това време беше уловено от скъпите ни баби, които буквално принуждават децата си да хранят бебета преди време.

Но в днешно време, когато се появиха адаптирани млечни формули, тази необходимост изчезна. Ако майката не получава адекватно хранене и съответно млякото й не задоволява достатъчно, тогава е по-добре да купите комплекс от витамини за бременни жени и да не натоварвате бебето с ненужна храна. Също така, мама може просто да увеличи количеството на консумираните зеленчуци, плодове, млечни или месни продукти. В крайна сметка, ако храната на мама е богата на витамини, тогава нейното мляко ще бъде здравословно и богато. Но жените, живеещи в студени, безплодни региони с дефицит на плодове и зеленчуци, които не могат да получат витамини от храната, не само могат, но и трябва да приемат витаминни комплекси.
Д-р Комаровски недвусмислено твърди, че специална формула за бебе до шест месеца е по-полезна от плодовете или зеленчуците. Това се дължи на факта, че тялото на детето все още не е в състояние да обработи правилно храната, предназначена за възрастни, дори под формата на пюре или сокове. Бебето може да развие алергии, изпражненията могат да бъдат нарушени и др. Педиатърът съветва храненето на бебето със смес до шест месеца и едва след това можете спокойно да започнете да разнообразявате менюто на бебето.

Правила за въвеждане на допълващи храни според Комаровски

Детето е готово да опита нова храна, когато:

 1. Започна да тежи два пъти повече, отколкото при раждането.
 2. Държи главата си добре и сяда сам.
 3. Той може да приема храна от лъжица.
 4. Може да се обърне, за да откаже неприятна за него храна..
 5. Интересува се от храна за възрастни.
 6. Езикът му не прави рефлекторни тласкащи движения, тоест бебето може да яде от лъжица. Случва се понякога бебетата да игнорират всичко, освен майчината гърда или шишето.
 • Не въвеждайте допълващи храни на бебе на възраст под шест месеца. До тази възраст майчиното мляко може да осигури на бебето всичко, от което се нуждае, а твърде ранните допълващи храни могат да провокират алергични реакции и храносмилателни разстройства.
 • Видът на храненето (т.е. изкуственото или кърменето) няма значение. Допълнителните храни се въвеждат на същата възраст, независимо от вида на храненето.
 • Новите храни трябва да се въвеждат само когато бебето и околните са здрави. Това е необходимо, за да се проследи реакцията на бебето към нов продукт. В крайна сметка неразположението на бебето може да бъде объркано с реакция на необичайна храна. Освен това организмът, отслабен от болест, може да реагира по различен начин на допълващи храни, отколкото на здравословна..
 • Ако планирате преместване или голямо събитие, не бързайте да въвеждате допълнителни храни. Нова среда, голям брой нови хора и други фактори ще се превърнат в малък стрес за бебето. Не влошавайте това състояние с нова храна..
 • Новите храни се дават преди основното хранене. След това трябва да добавите бебето или с кърма, или с млечна формула.
 • Ако вашето мъниче не иска да яде нова храна, тогава не настоявайте. Детето може да изплюе пюрето или да се обърне от лъжицата. Това означава, че той не харесва вкуса на тази храна. Не бива да му бутате това, което не иска да яде. Новите, необичайни продукти имат странен вкус за дете, свикнало с мляко. Случва се, че са необходими до 10-15 проби, за да опита бебето нова храна, опитайте отново след няколко дни.
 • Не давайте няколко нови продукта наведнъж, въвеждайте ги един по един. Ако решите да дадете на детето си каша с плодове, тогава просто гответе каша за начало и оставете детето да опита. При липса на негативна реакция можете да добавите плодове към нея, но отново не няколко наведнъж, а един по един. Това важи и за сокове и пюрета, те трябва да бъдат еднокомпонентни.
 • Не можете рязко да преминете от кърмене към храна за възрастни. Тялото на бебето трябва да бъде подготвено. Заменете първо едно кърмене или адаптирано хранене. Това трябва да става постепенно, препоръчително е вечерното хранене да се замени преди лягане. Така бебето ще спи по-добре, защото млечната каша е много задоволителна. Първо трябва да дадете малко каша и да нахраните бебето с кърма. На следващата вечер трябва да дадете малко повече каша и така нататък. След една седмица вече ще бъде възможно напълно да се замени едно хранене.
 • Важна тема остава въпросът как да сол или захар храна? Д-р Комаровски вярва, че бебетата също се нуждаят от сол, както възрастните, но в напълно различни количества. Имайте предвид, че храната трябва да бъде подсолена на вкус, а не мека, но не и осолена. Що се отнася до захарта, не трябва да подслаждате специално каши или картофено пюре. Също така не забравяйте, че не можете да използвате никакви подправки в детското меню, особено люти и пикантни.

С какви продукти трябва да започнете

 • Можете да ядете млечни и млечни зърнени храни на основата на различни зърнени култури. Например ориз, овес, пшеница, ръж, ечемик или елда. Не забравяйте да не готвите каша с пълномаслено краве мляко. Деца под една година изобщо не се препоръчва да го използват.
 • Зеленчуците, плодовете и плодовете могат да се използват сурови, варени или намачкани на пюре. Струва си да се помни, че екзотичните зеленчуци или плодове могат да причинят алергии, освен това те могат да бъдат обработени с различни химикали. Ето защо трябва да започнете с обичайните домашни плодове, например ябълки.
 • Ферментиралите млечни продукти, като нискомаслено извара или кефир, се считат за отличен избор. За съжаление сега е трудно да се намерят качествени млечни продукти. И дори марки, които произвеждат детски продукти, не могат да се похвалят с това, че са естествени и напълно безопасни за децата..
 • Птичи яйца също са добри за допълващи храни, най-често жълтъкът се използва за това като най-малко алергенната част на яйцето.
 • Храната на месна основа е много здравословна, богата е на протеини, както и на желязо и цинк. Не трябва обаче да започвате да храните бебето си с тези продукти. Трябва да започнете със зърнени храни, зеленчуци и плодове и едва след това да въведете месо и риба.
 • Ястията с риба също са богати на протеини и съдържат незаменими мастни киселини. Речните и морските риби практически не се различават по състав, но морските риби съдържат повече йод.

Схема за въвеждане на нови продукти според Комаровски

Таблицата за хранене, препоръчана от Комаровски за кърмене:

ПродуктиВъзраст
Каша, обогатена с витамини5,5 месеца
Зеленчуково пюре6 месеца
Сокове и плодови пюрета6 месеца
Месно пюре6 месеца
Извара6,5 месеца
Яйчен жълтък7 месеца
Кисело мляко или кефир9-12 месеца
Пълно краве мляконе се препоръчва до една година

Ако следвате схемата за допълнително хранене на Комаровски в продължение на месеци, тогава вашето бебе ще расте здраво.

Пригответе го сами или купете?


Този въпрос често се задава на д-р Комаровски. Той смята, че качественото картофено пюре, закупено в магазина, е толкова здравословно, колкото това, което прави мама. Но трябва да се помни, че не всяко, а само високо качество. Ако не можете да намерите качествен продукт, в който сте напълно сигурни, тогава е по-добре сами да приготвите храна за детето.

Комаровски вярва, че времето, прекарано в приготвянето на сокове или картофено пюре, е по-добре да се изразходва за детето, за себе си и, разбира се, за бащата, който през първата година от живота на бебето може да бъде лишен от привързаността на майката. Лекарят обръща голямо внимание на вътрешносемейните отношения и често подчертава, че отношенията между родителите са много важни, на първо място, за самото дете. В края на краищата пълноценното и любящо семейство е гаранцията за благополучие и здраве..

Видео

За да разберете кога д-р Комаровски препоръчва да се въвеждат допълнителни храни по време на кърмене, гледайте това видео.

Допълнително хранене по месеци според Комаровски

Допълнителното хранене по месеци, според Комаровски, има свои собствени характеристики. Режимът на дозиране на продуктите се различава от педиатричните норми. Първо се въвеждат кефир, извара, а след това зеленчуци, ябълка, каша и други ястия.

Съдържание
 • Когато бебето е готово да въведе ново хранене
 • Правила за въвеждане на нова храна
 • Допълнително хранене по месеци, според Комаровски: 6-месечна възраст
  • 7-месечна възраст
  • 8-месечна възраст
  • 9 месеца
  • 10 месечна възраст
  • 11-12 месеца
 • Купете пюре или гответе у дома

Когато бебето е готово да въведе ново хранене

Според Комаровски целта на въвеждането на допълващи храни не е да се храни бебето, а да се подготви за хранене за възрастни..

Периодът на въвеждане на ново хранене се счита за начин на адаптиране към общата маса. Преди хранене трябва да определите готовността на бебето за нова храна..

Комаровски подчертава физиологичната и психологическата готовност за въвеждане на допълващи храни.

Физиологичната готовност е зрелостта на вътрешните органи, ларинкса за използването на нови продукти.

Храносмилателната система трябва да произвежда достатъчно ензими за предотвратяване на диспепсия и алергии. Мускулите на ларинкса трябва да се свиват добре, за да не се задави бебето.

Препоръчва се въвеждането на нови продукти според Комаровски да започне не по-рано от 6-месечна възраст.

Срокът на въвеждане е един и същ за бебета на gv и на смес.

• теглото на бебето се е удвоило след раждането;

• бебето седи на стол;

• сам взима храна от лъжицата;

• обръща се, ако не харесвате храната;

• липса на тласкащ рефлекс език;

• бебето се интересува от храна за възрастни.

Лекарят не приветства въвеждането на нови продукти на 4-месечна възраст, тъй като храносмилателните органи все още не са узрели, няма признаци за готовност.

Правила за въвеждане на нова храна

Храната за кърмачета се прилага според правилата, за да се избегнат алергии и диспептични прояви. Характеристики на въведението:

• Започнете да се храните, когато има признаци на готовност.

• Нови ястия не се дават 3 дни преди и след ваксинация, преместване, пътуване.

• Храната се предлага преди приема на майчиното мляко или адаптирано мляко.

• Не трябва да храните насила, по-добре е да предлагате нехаресвани допълващи храни след 7-10 дни. Повторете опитите, за предпочитане 3-5-10 пъти.

• За въвеждането на нова храна е препоръчително да използвате еднокомпонентни ястия. След окончателното въвеждане на допълващи храни, тя може да се комбинира с вече въведени продукти..

• Въведеният продукт замества едно хранене с адаптирано мляко или кърма.

• Паузата между различните допълващи храни е 7 дни.

• Започнете да давате ½ чаена лъжичка, като постепенно увеличавате размера на порцията. С увеличаване на порциите, 1 кърмене или заместител на мляко е напълно заменен.

Пиша за първи път, за предпочитане сутрин преди 12 часа. Това прави възможно наблюдението на бебето през целия ден. Не можете да въвеждате нова храна, когато бебето е болно.

Лекарят препоръчва да се даде възможност на бебето да се храни самостоятелно от 7-месечна възраст..

Препоръчително е да настаните детето на стол за хранене на бебето, да поставите чиния с храна пред него, да раздадете лъжица.

Мама или татко трябва да поставят същото нещо като детето, например извара. Препоръчително е да седнете пред бебето, така че то да види пример.

Този начин на хранене ви позволява бързо да научите бебето да се храни самостоятелно..

Комаровски не препоръчва да седи бебето с храна пред телевизора. Детето няма да разбере вкуса на храната.

Допълнително хранене по месеци, според Комаровски: 6-месечна възраст

Лекарят предлага въвеждането на ново хранене на 6 месеца да започне не със зеленчуци или зърнени храни, а с кефир.

Ферментиралата млечна напитка помага за установяването на микрофлора. Протеините в него се усвояват лесно.

Кефирът е най-близък по структура до майчиното мляко, така че те започват с ферментирал млечен продукт.

Те започват да дават с 5 ml, като постепенно увеличават порцията кефир до 30 ml. След окончателното въвеждане на кефир те се заменят с едно кърмене.

7-месечна възраст

След кефир те започват да дават на бебето извара. След кефир тялото на бебето ще усвои по-добре извара..

Ястието има лесно смилаеми протеини, мазнини, калций, витамин D. Тези вещества са необходими за растежа и развитието..

Препоръчва се изварата да се дава на първия ден лъжица, след което да се увеличи количеството сервиране до 20 g.

Препоръчително е да си купите извара в магазин или да си я направите сами.

Също така, на възраст от 7 месеца, включете печена ябълка. Започнете с ½ ч. Л., Като постепенно увеличавате порцията.

Невъзможно е да се въведе печена ябълка с извара. Между приема на тези продукти се прави пауза от 7 дни..

Времето на деняХрана
06:00гърди, заместител на мляко + печена ябълка 30гр.
10:00кефир 70 мл + извара - 30гр
14:00гърда (заместител на мляко)
18:00гърда (заместител на мляко)
22:00гърда (заместител на мляко)

8-месечна възраст

До 8-ия месец можете да включите зеленчуци, жълтък, плодови и зеленчукови сокове, каши с мляко.

Всички тези продукти се прилагат отделно, за да се избегнат алергии. Първо се препоръчва да се дава на бебето зеленчуково пюре..

 • сокът;
 • каша;
 • растително масло;
 • жълтък.

Жълтъкът се дава не повече от 1/4. Не се препоръчва да се дава повече, тъй като продуктът е алергенен. Допустимо е да се добавя жълтък към зеленчуци или каши.

Комаровски не препоръчва да се дава малко кремообразно до една година. Растително масло може да се добави до 1 g.

Времето на деняХрана
06:00каша 70 г + жълтък 1/4
10:00заместител на кърмата
14:00зеленчуково пюре
18:00заместител на кърмата
22:00заместител на кърмата

Увеличава се броят на въведените ястия:

 • извара - 40-50 г;
 • кефир - 90-100 мл;
 • ябълка - 40-50 г;
 • зеленчуци - 70 г;
 • сок - 10 мл.

Порция каша се довежда до 70 g.

9 месеца

До 9-месечна възраст е допустимо въвеждането на месо. Започват с пуйка, заек. Това са най-хипоалергенните видове месни продукти..

След това включете пилешко, телешко. Първата порция не трябва да надвишава 5 g.

Месото се въвежда късно, тъй като храната е трудна за храносмилателната система на бебето.

Времето на деняХрана
06:00каша с печена ябълка - 100гр
10:00заместител на кърмата
14:00кефир 100 мл, извара 50гр
18:00месо, смляно 50 g, зеленчуково пюре - 50 g
22:00заместител на кърмата

Увеличава се броят на въведените ястия:

 • извара - 50 г;
 • кефир - 100 мл;
 • ябълка - 50 г;
 • масло - 3 g;
 • месо - 30 г;
 • зеленчуци - 100 г;
 • сок - 20 мл.

Препоръчително е да се дават каши 100 g.

10 месечна възраст

До 10-ия месец се включва риба. Късното въвеждане се дължи на високата алергенност на продукта..

Необходимо е да се дава от 5 g, като постепенно се увеличава порцията до 20 g.

Комаровски не препоръчва да предлага повече от 20 г риба на десетмесечно дете.

Времето на деняХрана
06:00каша 150 г + сок
10:00заместител на кърмата
14:00риба 20 g, картофи - 130 g
18:00Кефир 100 g + извара 50 g
22:00заместител на кърмата

Порции храна за 10 месеца:

 • извара - 50 г;
 • кефир - 100 мл;
 • масло - 3 g;
 • ябълка - 50 г;
 • зеленчуци - 150 г;
 • сок - 30 мл.

Допустимо е да се яде каша до 150 g.

11-12 месеца

До годината вече са представени всички основни продукти. Кърменето се оставя само през нощта или сутринта.

 • извара - 50 г;
 • кефир - 100 мл;
 • масло - 3 g;
 • ябълка - 70 г;
 • зеленчуци - 150-200 г;
 • сок - 70 мл;
 • месо - 70 г;
 • риба - 40 g.

Не е препоръчително да правите повече порции.

До годината Комаровски се препоръчва да се остави едно кърмене. Кърменето поддържа бебето и майката свързани.

Майчиното мляко помага в борбата с инфекциите, подобрява храносмилането. Поради тази причина се препоръчва кърменето да продължи до 1 година..

Купете пюре или гответе у дома

Лекарят препоръчва да се дава на бебето индустриално пюре. Това мнение се дължи на високия риск от отравяне от ястия, приготвени у дома..

За да направят пюрето, майките купуват зеленчуци и плодове от пазара. Не е известно как са отглеждани културите, колко тор е добавен, как са съхранявани.

Промишлената храна е тествана за наличие на нитрати, химически добавки, поради което е безопасна за бебета.

Полезни съвети за майките: ПЪРВО ХРАНЕНЕ

Възможност за отравяне, при правилно използване на индустриална храна, ниска.

Картофеното пюре, произведено във фабрики, е допълнително подсилено, за да компенсира липсата на микроелементи и витамини.

Правила за използване на промишлени продукти:

• Вижте срока на годност: продуктът трябва да е свеж.

• Не използвайте храна с изтекъл срок на годност.

• Не съхранявайте отворен буркан в хладилника за повече от 12-24 часа.

• Купувайте храна по възраст.

Тези правила ще помогнат да се избегне отравяне. Ако в буркана все още има картофено пюре, по-добре е да го довършите на родителите, а бебето да отвори ново при следващото хранене.

Недостатъкът на индустриалната храна е високата цена.

Ако бюджетът не позволява постоянно купуване на буркани, тогава можете да ги използвате при първото въвеждане на допълващи храни.

В бъдеще индустриалното пюре се заменя с домашно приготвено.

Как да приготвим ястия у дома:

• Препоръчително е да готвите зеленчуци поне 40-60 минути.

• Месото се вари поне час, ако е заек, пуйка, пиле. Говеждото се готви 2 часа. Не можете да готвите по-малко. Свинското месо не се използва до 1 година.

• По-добре е да готвите риба за 30-40 минути. През това време всички вредители ще умрат..

След като заври, пюрето се прави с чист блендер. След използване на устройството, то трябва да се измие, изсуши.

Препоръчително е да използвате зеленчуци и плодове от вашата градина за приготвяне на ястия..

Можете също така да купувате от частни ферми, които не използват химически торове, да съхранявате правилно храната.

Ако не е възможно да закупите висококачествени плодове и зеленчуци, по-добре е да купите индустриално пюре.

Трябва да направите домашно пюре само за едно хранене. Не оставяйте смляната маса в хладилника за повече от 2 часа. Продуктът се влошава бързо.

Това може да доведе до чревни инфекции. Чести причинители на заболяването са стафилококус ауреус, салмонела.

Допълнителните храни, според Комаровски, се препоръчват да се въвеждат не по-рано от 6-месечна възраст.

Първо включват кефир и извара.

След това се въвеждат зеленчуци, жълтък, ябълки, зърнени храни. След 6 месеца лекарят не препоръчва започване на допълнително хранене, тъй като се развива дефицит на витамини и микроелементи, дори ако майката има достатъчно мляко.

Преди да използвате техниката на Комаровски, препоръчително е да се консултирате с педиатър на мястото.

Кой е въвел допълващи храни "според Комаровски" споделете вашия опит.

Искам веднага да кажа, че ще въведа допълващи храни след 5,5-6 месеца, но вече започнах да мисля за схемата за въвеждане.

Много харесвам д-р Комаровски и неговия подход към грижите за децата. Засега се придържам към неговите препоръки, но методът за въвеждане на допълващи храни е тревожен. Може би някой е започнал да запознава детето с храна за възрастни, ръководейки се от съветите на Евгений Олегович? Как мина всичко?

По-долу има глава от книгата „Здравето на детето и здравият разум на неговите роднини“ на E.O. Комаровски, в която е подчертан този проблем. Има много букви))))))

Кога да започне допълнително хранене?
Родителите многократно (както от медицински работници, така и от приятели-съседи и от баби и дядовци) слушат съвети какво е времето да се дава сок, картофено пюре, жълтъци... И колкото по-голямо е детето, толкова повече хора около тях изразяват възмущението си и посочват на родителите върху тяхната алчност, мързел и педагогически провал. Всички те искат най-доброто. Просто трябва да знаете, че самата практика на хранене на бебета със сокове и жълтъци е възникнала именно в онези дни, когато е било невъзможно да се осигури на детето достатъчно хранене без това..
В близкото минало, при липса или липса на кърма, детето получава различни разреждания на краве мляко или донорско мляко. И първата, и втората се нуждаят от обработка - на първо място, кипене. Повечето от витамините бяха унищожени. Не е изненадващо, че при тези условия липсата на витамини, желязо, минерални соли много бързо се проявява под формата на различни заболявания - хиповитаминоза, намален хемоглобин, лошо наддаване на тегло, рахит и забавяне на развитието. И в отговор на това имаше компетентни и разумни препоръки за онези времена - и за сокове, и за растителни пюрета, и за жълтък, и за рибено масло..
Не трябва да забравяме, че хранителните характеристики на жителите на страната на победителния социализъм не винаги позволяват на кърмещата майка да предоставя пълни, висококачествени и разнообразни продукти. В подобна ситуация - когато майчиното мляко просто не можеше да задоволи всички детски нужди - ранното предписване на сокове, картофено пюре и жълтъци на детето беше напълно логично и напълно оправдано.
В днешно време, ако кърмещата майка може да си позволи пълноценна и разнообразна диета (т.е. зеленчуци, плодове, месо, хляб и риба), ако родителите могат да закупят висококачествена адаптирана млечна формула за детето си, така че ако всички тези условия са изпълнени, няма нужда да се храни нищо, докато бебето навърши шестмесечна възраст.


• Науката за витамините, тяхната липса и необходимостта от корекция на кърменето възникна преди много години, когато никой никога не беше чувал за адаптирани млечни формули.
• Преработването на съществуващите насоки и оспорването на мненията на учените относно храненето винаги е било трудно.
• Запомнете: соковете, зеленчуковите пюрета, плодовите зърнени храни не са просто допълващи храни. Това е много сериозен бизнес.
• Ако можете да си купите по едно пилешко яйце на седмица срещу заплатата си, съвсем логично е да дадете на четиримесечно бебе четвърт от жълтъка. Но ако можете да си купите дузина яйца, тогава е по-добре кърмещата майка да яде пържени яйца от три очи.
• Не можете да видите ползите от ранното хранене. Като цяло родителите просто поставят дебел кърлеж на собствената си съвест, казват, направихме всичко както трябва. Но хиляди виждат вредата - появата или засилването на алергични реакции, нарушения на изпражненията. Накратко, всичко е в бизнеса: академиците пишат инструкции, индустрията произвежда сокове, педиатрите препоръчват сокове, майките дават сокове, децата пият сокове, педиатрите лекуват диария и алергии, майките купуват лекарства и други сокове - "най-важното, момчета, не остарявайте по сърце".

Как да започнем допълнително хранене?
Всяка нова храна се добавя към диетата постепенно и внимателно. Първо, няколко лъжици (опция - няколко глътки) и допълнете с обичайната храна (кърма, адаптирано мляко). Оценете реакцията - поведение, кожен обрив, сън, изпражнения. Ако всичко е наред, увеличете дозата. Нещо не е наред - изчакайте малко с този продукт и не започвайте нови експерименти, докато болезнените прояви изчезнат. Никога не хранете бебето си с нещо ново, ако е болно, и в продължение на три дни преди и три дни след каквато и да е ваксинация.
Ако детето откаже допълнителни храни, не настоявайте! Тялото му знае по-добре от вас дали е необходимо или не. Въпреки че е лесно да заблудиш Природата. След сок от мандарина (например), бебето със сигурност ще се усмихне. Просто е твърде вероятно след известно време всички членове на семейството да нямат време за усмивки..
Трябва също така да се вземе предвид, че допълващото хранене е не само промяна в състава на храната, но и промяна в нейните физически характеристики - тоест от изключително течна храна ние преминаваме към по-плътна и често разнородна - с всякакви бучки и други включвания. Оттук и нуждата от лъжици, „лигавници“, чаши, чинии и т.н..

Допълнителни храни: откъде да започнем и как да продължим?

Нито педиатрите, нито учените по хранене имат единно, съгласувано мнение по този въпрос, въпреки че съставът и възможните варианти за продукти са общо определени и общоприети..
То:
1) зеленчукови пюрета;
2) извара и ферментирали млечни продукти;
3) мляко и зърнени храни;

4) месни (рибни) ястия и яйчен жълтък.

Всеки конкретен автор на всякакви "хранителни" препоръки доста убедително обосновава правилността на собствената си схема.

Помислете за следния пример. По отношение на количеството желязо, минерални соли и витамини, зеленчуковите пюрета са много по-добри от, например, ферментиралите млечни продукти. Изводът подсказва сам - започнете със зеленчукови пюрета.

От друга страна, детето се понася много зле от рязка промяна в състава на храната. Ясно е, че разликата между млякото и ферментиралите млечни продукти е забележимо по-малка, отколкото между млякото и зеленчуците. Следователно, зеленчуковите пюрета са теоретично по-полезни и по-подходящи, но на практика вероятността от чревни разстройства от своя страна ще бъде забележимо по-висока..


• Да започнем с ферментирали млечни продукти: оптимално - кефир с ниско съдържание на мазнини или кефир от детската млечна кухня. Най-доброто време е второто подаване (интервал, приблизително, от 9 до 23 часа). Няма съществена разлика в състава между ферментиралите млечни продукти в сравнение с обикновените млечни продукти. Плюс това, всички ферментирали млечни продукти като цяло и по-специално кефирът съдържат млечнокисели бактерии. Млечнокиселите бактерии, първо, са антагонисти (с други думи, врагове) на много вредни микроби, които могат да причинят чревни инфекции, и второ, те образуват вещества, които активно участват в процеса на храносмилането и като резултат го подобряват (храносмилането); трето, те намаляват натоварването на най-слабия и незрял орган на детето - на черния дроб.
• Първият път ще дадем доста - две или три чаени лъжички (и ще го даваме от лъжица). След това ще допълним с обичайния продукт - майчиното мляко от гърдите или смес от шише. През деня ще имаме възможност да наблюдаваме. При условие, че всичко е наред, на следващия ден удвояваме дозата и така нататък: първия ден - 10-15 ml, втория - 20-30 ml, третия - 40-60 ml, четвъртия - 80-120 ml. Ако някой ден има някакви проблеми или съмнения за проблеми - направете пауза. Не увеличавайте дозата, може би дори я намалявайте, но ако проблемите наистина ви притесняват, спрете напълно.
• На четвъртия или петия ден от използването на кефир, добавете извара директно към нея и разбъркайте добре. Можете да направите сами извара, можете да си я купите. Основното нещо: увереност в качеството - чистота и срок на годност. Първият ден - една лъжица, вторият - две и т.н., общото количество на възраст от шест до осем месеца е 30 г, след осем месеца - 50 г. Можете да добавите малко захар към кефира и към сместа от извара и кефир. Решението - да добавите или не - зависи от вкуса на самия кефир и от това дали детето се съгласява да яде неподсладен кефир.

Всякакви забрани за използването на извара (най-честата мотивация е бързото разрастване на фонтанелата, не можете да имате много калций, но има много в изварата) нямат логическа основа. В 30 g извара количеството калций е приблизително 47 mg, а в 50 g съответно 78 mg. Сравнете себе си: в 100 г краве мляко - 120 мг, в 100 г кърма - 35-50 мг.

• По този начин са необходими средно седем до десет дни, за да бъде напълно заменено едно хранене - 150 г кефир + 30 г извара. И всички други хранения все още са основният продукт: майчиното мляко или адаптираната млечна формула. И в този режим е желателно да прекарате три до четири седмици.
• Започваме да заместваме още едно хранене - за предпочитане най-последното, преди лягане. Използваме млечни зърнени храни. Три вида са най-рационални - елда, овесени ядки, ориз.
Рецепта: Каша
10 g (приблизително 1,5 чаени лъжички) от съответното брашно (елда, ориз, овесени ядки) и 1/2 чаена лъжичка захар се разтварят в 20-30 ml преварена вода със стайна температура. Полученият разтвор се излива при постоянно разбъркване във врящо мляко (количество мляко - 100 ml). Варете 3 минути. Свършен. Тъй като захарта не е стандартно нещо, може да се наложи да добавите още малко.

Можете да направите каша въз основа на сместа. Варим каша от подходящото брашно във вода и когато се охлади, добавете сместа в половин пропорция: тоест, ако имате нужда от 3 супени лъжици смес за 100 г вода, след това 1,5 супени лъжици за 100 г каша във вода.


• На осем месеца ядем четири до пет пъти на ден: веднъж кефир, веднъж каша и два до три пъти основната храна - адаптирано мляко или майчино мляко. Дойде дългоочакваното време за зеленчуци и плодове. Ако имате поне един зъб, започнете със зеленчуци. Ако не, което не е често така, нека изчакаме още малко. Като начало изпробвайте храненето - как обикновено ще реагира детето ни на зеленчуците. Готвене зеленчуков бульон. През първия ден предлагаме 30-50 г, през втория - два пъти повече. Ако всичко е наред, преминаваме към зеленчукова супа или зеленчуково пюре и постепенно увеличавайки дозата, напълно заместваме едно от храненията със зеленчуци..

Рецепта: РАСТИТЕЛЕН КРЕП
Картофи + моркови + лук + зеле: нарязани на ситно и ситно, заливат се с вряща вода, покриват се с капак и се варят до пълното им сваряване. Прецедете през тензух, оставете отново да заври и изсипете в бутилка. Пропорцията, приблизително, е следната: за 50 г зеленчуци, 100 мл вода.
Рецепта: РАСТИТЕЛНА ПЮРЕ
Нарежете различни зеленчуци, добавете малко вряща вода и оставете да къкри; докато водата кипи, добавете вряща вода. Разтриваме готовите за консумация горещи зеленчуци през сито, добавяме горещо мляко и щипка сол. Разбийте добре и оставете да заври. Добавете растително масло към готовото ястие. Зеленчуци - 100 г (картофи - поне 20 г); мляко - 25 г; растително масло - 3 g.

• В продължение на две или три седмици храним зеленчуково ястие (супа или картофено пюре, няма значение), след това по аналогия със зеленчуците провеждаме тест за месо - готвим супата не във вода, а в месен бульон (в идеалния случай - пилешко). Ако няма проблеми - добавяме настърганото месо директно към супата, след още няколко дни, отново директно в супата, - стръмно сварения жълтък на пилешко яйце - първо 1/5 част, след това повече. Във всеки случай до навършване на една година не са необходими повече от половината жълтък.
• Сега за плодовете. Ще ги дадем в деня, когато видим първия „излюпен“ зъб. И ако този зъб бъде открит преди шест месеца, ще имаме търпение. Изобщо не е необходимо да се започва със сокове - плодовите пюрета или пулпата на печена ябълка изобщо не са по-лоши. Соковете и плодовите пюрета не заместват основното хранене, те се дават допълнително след кърмене или хранене с адаптирано мляко.
• На деветмесечна възраст три хранения са напълно заменени от допълнителни храни. Нека повторим: веднъж кефир + извара, веднъж каша, веднъж супа. Каша - най-разнообразна. Супите са много разнообразни: както по състава на зеленчуците, така и по вида на месото, ако не и много мазно. Вече ядем жълтък и растително масло. Пием сокове - 30-50гр.
• Какво друго е възможно? Добавете натрошени бисквитки към кефир и извара. Картофено пюре с мляко и пюре от месо. Печена ябълка. Троха хляб в супа, а коричка хляб и парче ябълка могат да бъдат дадени в ръка - изсмукани (хапани). От 10 месеца можете да готвите супа не в месо, а в рибен бульон.
• Какво ще кажете за основното хранене, което изглежда е престанало да бъде основното хранене от 9-10 месеца? Ясно е, че имаме предвид адаптирани млечни формули и / или кърма. Ако майката има мляко, препоръчително е да хранете бебето поне веднъж на ден до една година. След една година това вече няма особен биологичен смисъл3. Висококачествени млечни формули, които със сигурност не са по-лоши от кравето мляко по състав, могат да бъдат дадени до две или три години.