Хормоналната терапия се препоръчва по-често за жени през 1-ви триместър, тъй като през този период хормоналните нарушения при бъдещата майка са ключовите фактори при спонтанен аборт.

В по-голямата си част отклоненията от нормата са в прогестерона, биологично активно съединение, което е основно отговорно за поддържането на бременността..

Въз основа на това жените, които искат да раждат дете, са силно обезкуражени да използват хормонална терапия, ако е предписано..

Хормони, които са отговорни за нормалния ход на бременността

Както след естественото зачеване, така и след IVF, всяка жена трябва да бъде под лекарско наблюдение. Това е необходимо за запазване на плода. Важно е да се тествате редовно, за да наблюдавате здравето на жената и детето..

Основната роля за поддържане на нормалния ход на бременността принадлежи на хормоните на хипофизата.

Този придатък на мозъка се намира в областта на sella turcica (костен джоб на черепа). Хипофизната жлеза произвежда хормони, които са отговорни не само за репродуктивната функция, но и за растежа на тялото, както и за метаболитните процеси, които протичат в него. Това са хормони, които влияят значително на бременността..

Успоредно с това, производството на освобождаващи хормони спира. Това е необходимо, за да може жената да спре менструацията. Нивото на фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон спада, което позволява потискане растежа на фоликулите на яйчниците и спиране на овулацията. Тези промени са норма. Ако не се появят, вероятността от спонтанен аборт се увеличава..


Прогестеронът е отговорен основно за поддържането на бременността..

Този хормон се произвежда от жълтото тяло на яйчниците. Ниските нива на прогестерон увеличават вероятността от спонтанен аборт..

Естрогени

Всички промени, които се случват в женското тяло по време на бременността, се влияят от три естрогена, които се произвеждат от плацентата, яйчниковите фоликули и надбъбречната кора. Това са видове хормони като:

 • естриол;
 • естрон;
 • естрадиол.


Обърнете внимание на анализа за хормони за бременни жени. В този анализ референтните (нормални) стойности на прогестерон и естрадиол по време на бременност по триместър са посочени вдясно..
Естрогените са необходими, за да регулират метаболитните процеси, да стимулират растежа на матката и да осигурят нормални условия за живот на плода. Също така от голямо значение за майката са хормони като тиреоид-стимулиращ хормон, адренокортикотропен, хорион гонадотропин.

На какво изхвърляне трябва да обърнете внимание?

Изобилието, с доста силна миризма, неестественото отделяне при бременни жени през първия триместър е доста често явление. Това се случва по различни причини, които при всички случаи изискват лечение:

 1. Най-често срещаното заболяване сред бременните жени е кандидоза или млечница. Една от основните му характеристики е бялото сирене. Когато жената очаква дете, всяка болест е не по-малко опасна за нея от която и да е друга инфекциозна болест. Ненавременното или неправилно лечение на кандидоза може да доведе до различни проблеми и да създаде заплаха от вродена патология при дете.
 2. Ако отделянето има зеленикав или жълтеникав оттенък и на всичкото отгоре остра миризма, това обикновено показва генитална инфекция. Има възможност за наличие на Е. coli, стафилококи, хламидии и др..
 3. В самото начало на бременността все още не се е образувала защитната бариера, която предпазва плода от патогенни микроби, така че вероятността от инфекция на детето е много голяма. За да избегнете бактериална инфекция по време на бременността, трябва напълно да проверите здравето си на етапа на планиране на бременността..
 4. Тялото на бъдещата майка е чувствително към външни влияния, в резултат на това е по-добре да се предпазите възможно най-внимателно от многобройни инфекции. Обърнете специално внимание на укрепването на имунната система, тъй като се счита за гаранция за отлично благосъстояние и здраве на детето. И в случай на някакво неразбираемо изпускане, не се колебайте да съобщите за този проблем на лекаря - компетентната поддръжка помага да се избегнат неблагоприятни резултати или да се намалят до минимум.

Особености на растежа на хормоналните нива по време на бременност

По време на бременност всички показатели на тялото се променят. Те трябва редовно да се наблюдават, като се правят тестове. В същото време нивото на хормоните като:

 1. Пролактин. Неговата производителност се увеличава 5-10 пъти. Нивото на хормона започва да се повишава от първия триместър, което води до появата при жените на "признаци на бременност": подуване на млечните жлези, поява на коластра и т.н..
 2. Тиреостимулиращ хормон. TSH регулира щитовидната жлеза.
 3. Адренокортикотропен хормон. Това вещество се произвежда от надбъбречните жлези.
 4. Окситоцин. Максималното му ниво в кръвта се наблюдава в края на бременността, тъй като е необходимо да се активира раждането. Окситоцинът е отговорен за силата на маточните контракции по време на раждането и производството на мляко. Следователно, ако тялото го произвежда в недостатъчни количества, тогава е необходимо интрамускулно приложение на окситоцин.
 5. Хипофизни хормони. Нивото им се повишава 3 пъти, което осигурява нормалното протичане на бременността като цяло.

Яйцеклетките спират да узряват, менструацията спира веднага след като оплодената яйцеклетка пусне корени в матката. Всички тези процеси се поддържат от хормони. Нормалният ход на бременността и раждането на здраво дете зависят от хормоналния статус..

Ако мъжките полови хормони се увеличат в женското тяло, това води до нарушения в емоционалната сфера, скок в телесното тегло към увеличаването му. Ето защо е толкова важно да се правят тестове своевременно и да се следи работата на хормоналната система..

Как действат хормоналните лекарства върху женското тяло? Тънкостите на оралната контрацепция

На рафтовете на съвременните аптеки можете да намерите десетки разновидности на противозачатъчни хапчета, които се различават по активни и спомагателни вещества, тяхната концентрация и форма. Такъв богат асортимент позволява на гинеколозите да изберат оптималното лекарство за всеки пациент, като вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото, клиничната история и други нюанси. В повечето случаи обаче всяко хормонално вещество ще има приблизително еднакъв ефект, което ви позволява да гарантирате висок процент на защита срещу нежелана бременност:

 • потискане на овулаторните механизми, в резултат на което работата на яйчниците се възпрепятства, яйцеклетката не узрява и в резултат на това бременността става невъзможна;
 • удебеляване на цервикалната слуз в шийката на матката, чрез което е много по-трудно да се движат сперматозоидите;
 • промяна в структурата на лигавицата на матката, поради което яйцеклетката след началото на оплождането не може да се закрепи в нея;
 • намалена подвижност на сперматозоидите във фалопиевите тръби.

Дори въпреки ниския процент на хормони в съвременните контрацептиви, те имат значителен ефект върху репродуктивната система на жената, което трябва да се има предвид при настъпване на бременност, както желателно, така и не особено. В никакъв случай не трябва да избирате ОК „на око“ или по съвет на приятел. Хормоналните контрацептиви могат да бъдат препоръчани само от лекар, който е запознат с вашата медицинска история и медицинска история - това ще помогне да се намали вероятността от странични ефекти както за пациента, така и за нейното дете.

Изследване на хормоналния статус на бременна жена

Редовното наблюдение от лекар ще помогне да се избегнат много проблеми, свързани с бременността и по-нататъшното раждане. Всички жени са изпратени да дарят кръв за хормони. Всеки от тях дава на лекаря определена информация за хода на бременността на един или друг етап..


Графиката показва растежа на основните хормони по време на бременност по месеци, до 9 месеца.

Ето първите тестове за хормони, които трябва да се правят по време на бременност:

 1. Прогестерон. Ако нивото на този хормон е ниско, тогава жената няма да може да забременее. Матката няма да е готова да приеме и закотви оплодено яйце. Също така, дефицитът на прогестерон води до спонтанен аборт в началото на бременността..
 2. HCG. Този хормон на бременността показва, че естественото зачеване или IVF е било успешно, яйцеклетката е била фиксирана в матката и е започнала да се развива.
 3. Фоликулостимулиращ хормон. Произвежда се от хипофизната жлеза. Получава своите максимални стойности по време на овулация, а по-близо до менструацията нивото му намалява. FSH отразява репродуктивните възможности на женското тяло. Ако производството му е нарушено, са необходими определени корекции. На жената се предписват лекарства, които стимулират производството на FSH. Едва след това можете да започнете IVF.
 4. Лутеинизиращ хормон. Този хормон се произвежда от хипофизната жлеза и контролира синтеза на естроген. Когато лутеинизиращият хормон достигне своя връх, жената започва да менструира. Следователно, след ин витро оплождане, на пациента се предписват специални лекарства. Те принуждават тялото да се възстанови и да приеме оплодено яйце..


Честота на HCG по седмица от бременността.

Всички жени трябва да бъдат изследвани за тези хормони, тъй като те отразяват хода на бременността. Ако има някакви отклонения, лекарят ще може своевременно да направи необходимите корекции..

Таблица за анализ

Тестове, проведени през 1-ви триместър на бременността (обобщена таблица):

Гестационна възрастЗадължително име на обучениетоВъзможни допълнителни анализи
1-4 седмициТест за кръв (или урина), който определя нивото на hCG.
1-ва ултразвукова диагноза, потвърждаваща бременност
5-8 седмицаКръвни тестове:
 • общ
 • биохимия (чернодробен тест);
 • коагулограма;
 • установяване на групата и Rh фактор;
 • изучаване на количеството глюкоза.
 • определяне на Rh фактор на бащата на детето (с отрицателен Rh фактор на майката)
 • анализ за количеството DHEA;
 • изследване на нивата на тестостерон, естроген, кортизол.
Тестове за урина
общ
 • анализ по метода на Нечипоренко;
 • анализ по метода на Зимницки;
 • 24-часово проучване за кортикостероиди.
Кръвен тест за наличие на TORCH инфекции (рубеола, цитомегаловирус, херпес).
Вземане на кръвна проба за антитела срещу HIV инфекция, сифилис, хепатит В и С.
Анализ на вагиналното течение
 • изследване на флората;
 • онкоцитология;
 • култура за откриване на урогенитални инфекции.
Консултация с гинеколог
1. Палпаторно изследване на стола.
2. Измерване на ръста и теглото на бременната жена;

3. Контрол на кръвното налягане на двете ръце;

4. Изследване на размера на таза.

Колпоскопия (предписва се при съмнение за ерозия на шийката на матката.
Получаване на мнения от тесни специалисти
 • отоларинголог;
 • зъболекар;
 • терапевт;
 • офталмолог.
 • ендокринолог;
 • генетик;
 • кардиолог.
ЕКГ
10-13 седмициГинекологичен преглед.
"Двоен скрининг"
 • изследване на кръв за количеството на hCG хормони и плазмен протеин;
 • Ултразвуково изследване.
 • консултация с генетик;
 • вземане на проби от хорионни вилуси.

Лабораторните данни трябва да се тълкуват само от лекуващия лекар.

Възможни отклонения:

Име на изследванетоДиагнозаОтклонения от нормата
Общ анализ на кръвтаАнемияНамалени нива на хемоглобина
Наличието в тялото на жената на латентен възпалителен процесПовишени левкоцити и стойности на ESR
Повишена алергична реакция или поява на червеиУвеличение на броя на зоофитите
Нарушение на кръвосъсирването и риск от развитие на гестозаВсякакви промени в тромбоцитите
Химия на кръвтаЧернодробна патология, гестозаПовишени стойности на ALT и AST
Определяне на нивото на захартаРазсейващ диабетПовишени нива на декстроза
КоагулограмаАвтоимунни патологииВсякакви отклонения от нормата
Гестоза
Образуване на тромби
Заплахата от прекъсване на бременността
TORCH инфекцииНаличието на бременна жена имунитет срещу вируси поради предишни инфекцииGM стойност
Болестта е в активна фаза и изисква своевременно лечениеМ
Жената няма имунитет срещу патогениЛипса на антитела
Общ анализ на уринатаВъзпалителен процес на пикочно-половата сфераПоявата на левкоцити, цилиндри с бактерии
Гестоза на бременна женаПротеин
Бъбречна дисфункцияКристални образувания на пикочна киселина
Микроцитологична цитонамазкаВъзпалителен процесЛевкоцити
Дисбактериоза на влагалищеточистота на 3-4-та степен
ЗПППГонококи, трихомониаза

Всяко отклонение от нормалните показатели изисква подходящи корекции или назначаване на изясняващи изследвания..

Признаци на бременност през 1 триместър

1 триместър на бременността може да бъде различен. В повечето случаи първите седмици са асимптоматични, почти незабележими за бъдещата майка. Първият признак на бременност обикновено е забавяне в началото на менструацията. Въпреки това, дори преди него, могат да се появят следните симптоми:

 • безпричинно замайване;
 • слабост, сънливост;
 • пристъпи на гадене и повръщане сутрин;
 • отвращение към определени храни;
 • повишена чувствителност към миризми;
 • емоционална нестабилност, раздразнителност;
 • чувство на дискомфорт в гърдите, увеличен обем, подуване и болка в зърната.

Теглото през първия триместър на бременността не се променя забележимо, тъй като размерът и теглото на плода все още са изключително малки. Матката не се увеличава значително. Само много слаби жени могат да имат забележими промени в коремния обем до края на първия триместър..

Рискове и опасности от 1 триместър на бременността

Ако майката е здрава и следва препоръките на лекарите, тогава първият триместър на бременността протича без остро забележими промени. Леките заболявания, причинени от хормонални промени, имплантиране и растеж на плода, се считат за норма. Жената, която обаче иска да поддържа бременност и да носи здраво дете, трябва постоянно да следи състоянието и усещанията си..

Най-опасните рискове през 1 триместър включват:

 • заплахата от спонтанно прекъсване;
 • фетални малформации;
 • замразена бременност 1 триместър.

  Трябва незабавно да се консултирате с лекар, когато се появят симптоми като силни спазми, отделяне на серозен или кървав тип, тежка слабост и световъртеж, значителни промени в кръвното налягане, проява на тежка токсикоза, повишаване на телесната температура до 37,7 градуса. Навременното обжалване при гинеколог и преглед ще помогнат за изключване на опасни състояния, които ако се лекуват самостоятелно, могат да доведат до сериозни последици.

  Хормонална терапия по време на бременност

  По време на бременността на нов живот тялото на жената претърпява значителни промени в работата на ендокринната система. За какво се използва хормонална терапия по време на бременност? Какви средства мога да взема? Какви характеристики на хормоналната терапия за бременни жени трябва да се имат предвид? За какви противопоказания си струва да знаете? Помислете за тези въпроси по-нататък в статията..

  1. Какво е това и целите му
  2. Когато е необходимо
  3. Колко време е назначен
  4. Диагностика
  5. Лечение
  6. Възможни усложнения
  7. Предимства и недостатъци
  8. Полезно видео: прогестерон по време на бременност

  Какво е това и целите му

  Хормоналната терапия по това време включва лечението на бъдещата майка със специални лекарства, които съдържат биологично активни вещества.

  В организма те се синтезират от специални жлези с вътрешна секреция. Когато процесът е нарушен, се наблюдава хормонален дисбаланс. Може да причини сериозни усложнения в перинаталния период, до спонтанно прекъсване..

  Основните цели на лечението:

  • нормализиране на прогестероновия баланс;
  • намаляване на риска от спонтанни аборти в началото на ембрионалния период;
  • намаляване на риска от замразяване на развитието на ембриона;
  • намаляване на вероятността от неправилно вътрематочно развитие на детето.

  Когато е необходимо

  Нарушаване на производството на хормони при бременни жени рядко се случва след зачеването. По правило подобен проблем вече съществува в тялото..

  На бременни жени се предписват лекарства с намалено количество прогестерон в кръвта. Патологията води до неправилно образуване на жълтото тяло и следователно до патологията на по-нататъшното развитие на бебето.

  Основните причини за липсата на прогестерон са:

  • прекомерна физическа активност;
  • хода на възпалителните процеси;
  • нездравословна диета и нискокалорични диети.

  Ако жените многократно са се сблъсквали със спонтанни аборти или избледняване, подходящата хормонална терапия се предписва непременно..

  Някои бъдещи майки се нуждаят от средства, за да поддържат работата на щитовидната си жлеза.

  Колко време е назначен

  В повечето случаи хормоналните лекарства се предписват на етапа на планиране и през първите 12 седмици след зачеването..

  Това се дължи на факта, че именно през този период ендокринната система изпитва най-голям стрес.

  Специални препарати се препоръчват за бременни жени с патологии като:

  • заплаха от прекъсване;
  • висок риск от отлепване;
  • диабет.

  Хормоналната терапия се избира индивидуално за всеки пациент. Това се дължи на факта, че дозировката зависи от тежестта на идентифицираното състояние..

  Първият триместър се характеризира с глобални промени не само в тялото на жената. През този период се извършва полагането на всички основни органни системи в детето..

  Ето защо правилният хормонален баланс в тялото на жената е много важен..

  Диагностика

  Назначаването на хормонални лекарства по време на бременност се извършва строго индивидуално, след като пациентът се подложи на подходящ преглед.

  Ако подозирате дисбаланс на биологично активни вещества, бъдещата майка трябва да вземе кръвен тест.

  По правило това проучване трябва да бъде завършено на етапа на планиране на бременността, в определена фаза на менструалния цикъл..

  Това се дължи на факта, че резултатите от теста се различават значително в зависимост от фазата на цикъла..

  Въпреки това, ако е необходимо, една жена може да бъде препоръчана да се подложи на това проучване след зачеването..

  Въз основа на получените данни лекарят ще определи необходимата дозировка на лекарството, неговия вид и продължителност на курса на лечение.

  Невъзможно е самостоятелно да се вземе решение за вземане на това или онова средство за защита. Рискът от усложнения е достатъчно висок.

  Лечение

  През първите 12 седмици от перинаталния период на бъдещите майки се предписват следните лекарства:

  Duphaston е лекарство, което съдържа синтетично вещество с ефект, подобен на прогестерона. Това лекарство се предлага под формата на таблетки. Активността му е няколко пъти по-висока от тази на естествения хормон. Препоръчително е да приемате Duphaston преди 20 седмици.

  Urozhestan е лекарство, което също съдържа аналог на прогестерон. Химичната му структура обаче е по-подобна на естествения хормон. Този инструмент ефективно намалява тонуса на матката, запазва бременността и активира растежа на питателния ендометриум.

  Възможни усложнения

  Както всички лекарства, хормоналните лекарства могат да повлияят отрицателно на човешкото тяло. По време на бременността по време на терапията могат да възникнат следните усложнения:

  • повишени прояви на ранна токсикоза;
  • появата на чувство на гадене, повръщане;
  • понижаване нивото на кръвното налягане в съдовете;
  • появата на чувство на безпокойство, психо-емоционален стрес;
  • промени в характера на сърдечната честота;
  • повишена концентрация на бели кръвни клетки;
  • намаляване на количеството калциеви йони в организма;
  • нарушения на зрителния апарат.

  Това е сериозна терапия, която изисква внимателно медицинско наблюдение..

  Само лекар може да определи необходимата доза и продължителност на лечението..

  Ако има нужда от тяхното приемане, не бива да я пренебрегвате.

  Потенциалните рискове от хормонален дисбаланс по време на бременност имат лоша прогноза.

  Предимства и недостатъци

  Приемът на хормони за бременни жени има редица предимства и съответни недостатъци..

  Сред предимствата са следните:

  • намален риск от спонтанен аборт през първите седмици от перинаталния период;
  • процесът на образуване на хранителния слой - ендометриумът се нормализира;
  • рискът от вътрематочни патологии за развитие при бебето намалява;
  • общото благосъстояние на жената се подобрява.

  Основните недостатъци на терапията:

  • има голям брой странични ефекти;
  • изисква строг медицински контрол;
  • е необходимо предварително изследване на тялото.

  Гестационният период влияе върху наличието на определен вид хормони в кръвта, благосъстоянието на жената се променя. Това състояние се счита за нормално..

  Ако обаче хормоните са в грешно съотношение по време на бременност, това може да повлияе негативно на здравето на жената и развитието на бебето в утробата..

  Често, с неправилен състав на тези вещества, жената се нуждае от специални лекарства.

  Може ли и трябва ли да пиете хормони по време на бременност?

  Днес рядко всяка бременност е без усложнения, казват лекарите. Особено когато става въпрос за късни раждания, чиято група се състои главно от бизнес жени, които забавят бременността до последно. Факт е, че с възрастта синтезът на женските полови хормони намалява и овулацията настъпва по-рядко. Освен това съществува голям риск от спонтанен аборт, което отново е свързано с промяна в хормоналните нива. Как се променя хормоналният фон с възрастта и по време на бременност и в какви случаи по време на бременност е показана хормонална терапия? Ще отговорим подробно на тези въпроси в следващата статия..

  Хормони по време на бременност

  Как да реагирате, ако Вашият лекар предписва хормони по време на бременност, като прогестерон? Защо се прави това? Как да оцените риска от употребата на лекарството за себе си и вашето неродено дете?

  По правило хормоналните лекарства по време на бременност се предписват, за да се предотврати прекъсването му, тъй като една от водещите причини за спонтанен аборт през първия триместър е хормоналният дисбаланс в тялото на майката.

  Това се дължи на недостатъчното количество прогестерон, основният хормон, отговорен за поддържането на бременността. Ето защо, понякога е необходимо да приемате хормони по време на бременност. Първо, малко за физиологията.

  Под въздействието на хормони в яйчниците на жената фоликул узрява по време на всеки менструален цикъл и от него се освобождава яйцеклетка - този процес се нарича овулация (понякога няколко фоликула естествено узряват, това се случва и когато бременността се стимулира от хормони).

  Първата фаза на менструалния цикъл, преди овулацията, се нарича фоликуларна и има различна продължителност. Втората фаза, от овулацията до началото на менструацията, се нарича фаза на жълтото тяло и продължава около две седмици. Жълтото тяло е необходимо за поддържане на ранна бременност в случай на появата му, тъй като произвежда хормон - прогестерон.

  Ако производството на прогестерон извън бременността е ниско, тогава има проблем със спонтанен аборт поради хормонални нарушения. При дефицит на прогестерон не се създават условия за хранене и развитие на ембриона и настъпва прекъсване на бременността.

  Причините за дефицита на прогестерон могат да бъдат възпалителни заболявания, прекомерно физическо натоварване, неконтролирани диети, свързани с гладуването, и други причини. Как да премахнете липсата на собствен прогестерон? И тук на помощ идват възможностите на съвременната медицина, която използва доста широк спектър от лекарства, съдържащи прогестерон..

  Те могат да се приемат през устата, интравагинално или чрез инжектиране. Таблетката Duphaston съдържа 10 mg дидрогестерон, синтетичен аналог на прогестерон. Той е около двадесет пъти по-активен от естествения хормон (който между другото може да се инжектира само) и е стабилен, което позволява да се поддържа концентрацията на лекарството в тялото на жената, което е необходимо за поддържане на развиващата се бременност.

  Лекарството се предписва през устата, като правило, два пъти на ден, но понякога лекарят може да предпише различен режим на дозиране. Дюфастон се приема само до двадесетата седмица, след това не е необходим, тъй като нуждата на организма от прогестерон намалява и плацентата започва да произвежда достатъчно количество прогестерон, който вече се е образувал и функционира.

  Никога не приемайте Duphaston без лекарско предписание, както и други хормонални лекарства! Тъй като лекарството съдържа аналог на естествен хормон, употребата му не е придружена от никакви негативни странични ефекти за кожата или косата, не провокира сънливост и не повишава кръвната захар.

  Ако при предписване на Duphaston по време на бременност се появят зацапвания, това може да е признак за заплаха от спонтанен аборт и спешна нужда от консултация с лекар за увеличаване на дозата. Както всяко друго лекарство, Duphaston има противопоказания - свръхчувствителност или алергия към компонентите на лекарството и индивидуална непоносимост.

  Той е абсолютно несъвместим с фенобарбитал - в чиста форма фенобарбитал може да се приема от жени с някои форми на епилепсия и лекарят ги предупреждава за това, но фактът, че фенобарбиталът е в корвалол и валокордин, които всички считат за безвредни капчици, не е известен на всички.

  Активното вещество на лекарството Utrozhestan е микронизиран прогестерон, синтезиран от растението - ямс. Той има химическа структура, подобна на естествения прогестерон.

  Utrozhestan е малко по-различен от другите хормонални лекарства, тъй като също така влияе на обмена на мъжки полови хормони - андрогени - обикновено те присъстват във всяка жена и ако са в излишък, могат да се появят постоянни акне и прекомерен растеж на косата, те също влияят негативно на бременността.

  За разлика от Duphaston, който се предлага под формата на хапчета, Utrozhestan е мазна мека капсула, съдържаща 100 mg прогестерон, смесен с фъстъчено масло. Тази дозирана форма ви позволява да приемате лекарството както във, така и във влагалището..

  Особено ефективно е въвеждането на лекарството във влагалището, за да се спре заплахата от прекъсване на бременността през първия триместър. Utrozhestan няма такива традиционни странични ефекти за хормонални лекарства като наддаване на тегло, оток, повишено кръвно налягане.

  Трябва обаче да се помни, че лекарството може да причини сънливост, раздразнителност и световъртеж, така че трябва да спрете шофирането. Страничните ефекти при вагинално приложение на лекарството са много редки и се проявяват главно при предозиране. Нито Утрожестан, нито Дюфастон причиняват развитието на фетални дефекти, тъй като те са аналози на естествените вещества.

  И все пак, има противопоказания за тяхното използване: склонност към тромбоза, кървене от гениталния тракт, минали злокачествени новообразувания, чернодробни дисфункции, бронхиална астма, епилепсия, захарен диабет и непоносимост към веществата, включени в лекарствата. Както можете да видите, тези лекарства изобщо не са безобидни, поради което използването им без лекарско предписание е върхът на неблагоразумието.!

  Сибмама - за семейството, бременността и децата

  Хормонални по време на бременност

  Публикация от Natal (i) »четвъртък 17 ноември 2005 г. 10:37 ч

  Съобщение О_l_g_a »четвъртък 17 ноември 2005 г. 12:02 ч

  Не знам точно. Но също така ми беше предписано да пия прогестерон, само не диуфастон, а сутрин. По каква причина не разбрах. В кръвта има достатъчно този хормон, може би поради факта, че месечните ми нередовни?

  В инструкциите на сутринта няма странични ефекти, освен сънливост, а след това можете вагинално, тогава това няма да се случи. Вярно е, че способността за шофиране на кола намалява, но аз не забелязах за себе си. Инструкциите също така казват, че е с цел предотвратяване на обичайния спонтанен аборт..

  За едно дете, доколкото разбирам, в приемната на Утрожестан няма нищо вредно, за мен също - затова пия.

  Как и защо се предписва хормонална терапия по време на бременност

  Хормоналната терапия по време на бременност се предписва най-често, когато има висок риск от спонтанен аборт. Лечението с хормони се предписва на жени в началния период (1 триместър), тъй като в този момент бъдещата майка изпитва хормонални смущения.

  Най-често отклоненията от стандартната норма се откриват от хормона - прогестерон, именно този биологично активен компонент е отговорен за бременността и нейното запазване.

  Ето защо, ако жената иска да роди и роди здраво бебе, не трябва да се отказва от предписаното от лекаря лечение с помощта на хормони..

  Необходима ли е хормонална терапия и защо?

  В яйчниците, по време на овулаторния цикъл, под въздействието на хормони, нормално (физиологичен стандарт) узрява фоликул, от който се освобождава яйцеклетката. В определени случаи узряват няколко фоликула. Този процес се нарича овулация..

  Фоликулярната (начална) фаза на овулаторния цикъл има различна продължителност, която зависи от индивидуалните характеристики на жената. Следващата фаза протича от момента на овулация до началото на менструалното кървене. Продължителността му е 2 седмици.

  Жълтото тяло, а именно физиологичната структура, която е доставчик на прогестерон, е необходима за нормалния ход на бременността, особено в началния период.

  Ако преди бременността произведеният прогестерон не е бил достатъчен, ембрионът няма да получи нормални условия за формиране и хранене, което провокира неволен спонтанен аборт, свързан с хормонален дисбаланс. Прочетете за характеристиките на подготовката за доставяне на хормона прогестерон в статията.

  Случаи на дефицит на прогестерон възникват, когато следните точки са изложени на женското тяло:

  • Прекомерна физическа активност.
  • Наличието на възпалителни заболявания.
  • Неправилно подбрани диети, свързани с гладуването.

  Хормоналната терапия по време на бременност е следната. За да компенсира липсата на прогестерон в организма, в началния етап на бременността лекарят предписва лекарства, съдържащи аналог на естествен прогестерон. Тези лекарства могат да се приемат през устата, чрез инжектиране или интравагинално..

  За да се определи кой хормон липсва в организма, се предписват тестове за хормони по време на бременност.

  Хормонални лекарства

  Курсът на хормонална терапия се предписва от гинеколог след консултация и има за цел да запази бременността и да предотврати нейното прекъсване. Най-често се назначават Дуфастон и Утрожестан.

  Дюфастон

  Лекарството съдържа изкуствен хормон - дидрогестерон, който е аналог на прогестерон и се отбелязва с висока биологична активност (около 20 пъти). 1 таблетка съдържа 10 mg физиологично активен компонент. Въвеждането се извършва чрез инжектиране.

  Действието на това вещество е стабилно, което прави възможно поддържането на концентрацията на активното съединение на нивото, необходимо за нормалния ход на бременността.

  В повечето случаи Duphaston се предписва два пъти на ден, в някои случаи дозата може да се коригира. Лекарството, взето при жени в позицията, не предизвиква негативни реакции, много рядко могат да се появят алергични прояви към активната съставка.

  Duphaston се предписва до 20-та седмица на бременността, в бъдеще прогестеронът започва да се произвежда независимо от плацентата, която вече е напълно оформена и функционира в даден период на бременност.

  Важно е да знаете! Самостоятелното приложение на Duphaston без назначаването на специалист е забранено, тъй като лекарството принадлежи към силни хормонални агенти и може да доведе до развитие на отрицателен ефект върху тялото със стандартно ниво на прогестерон.

  Утрожестан

  Това хормонално лекарство съдържа екстракт от ямс, който е подобен на физиологичния прогестерон. Въпреки това, в сравнение с Duphaston, Utrozhestan има ефект върху мъжките хормони (андрогени). Лекарството се предлага в капсули.

  • Стабилизиране на производството на ендометриума.
  • Намалена активност на мускулите на матката.
  • Намаляване на риска от прекъсване на бременността поради липса на прогестерон.

  За разлика от Duphaston, Utrozhestan се предписва и в края на бременността (след 20 седмици), най-често за жени, претърпели IVF.

  Показания за употребата на лекарството е липсата на функциониране на плацентата, която е причинена от нейното недоразвитие. Продължителността на приема може да продължи до самото раждане.

  Разлики между лекарствата

  Utrozhestan е естествен аналог на прогестерона, докато активното съединение в Duphaston е представено от синтетична версия на хормона.
  Вторият агент се използва по-често като хормонална терапия по време на бременност и ефектът му върху организма е по-проучен. Utrozhestan се характеризира с образуването на лек седативен ефект, който настъпва след прием.

  Лекарят трябва да вземе решение за необходимостта и вида на лекарството въз основа на тестове, състоянието на жената и други признаци, придружаващи хода на бременността. Специалистът разглежда и противопоказанията за хормонална терапия..

  Патологии, изискващи хормонална терапия

  Здравето на детето зависи от нормалното функциониране на щитовидната жлеза. По време на бременност този орган е "износен", което води до промяна в състоянието му. Ето защо е много важно да се предотвратят всякакви отклонения и откази..

  За да се определи стабилността на щитовидната жлеза, лекарят предписва тестове за хормони на щитовидната жлеза, след оценка на състоянието на органа може да се предпише L-тироксин (или негов аналог) за стабилизирането му, който се характеризира с добра съвместимост с Duphaston и няма противопоказания за прием по време на бременност.

  Важно! Хормоналните лекарства нямат отрицателен ефект върху нероденото дете и върху формирането на плода. Наложително е да приемате лекарството, предписано от гинеколога, и не можете сами да прекъснете лечението. Спазването на тези правила ще помогне да се предотврати спонтанен аборт и да се нормализира концентрацията на хормона прогестерон в кръвта..

  Каква вреда за детето е противозачатъчната по време на бременност

  Доказано е, че презервативът е един от най-надеждните контрацептиви, но сексът в него не винаги носи на партньорите подходящото удоволствие, така че понякога е препоръчително да се прибегне до алтернативни методи за контрацепция. Жените могат да пият хапчета, за да предотвратят зачеването, но все пак имат шанс да забременеят. Много момичета продължават да използват орални контрацептиви по време на бременност, просто не знаейки, че вече са „в интересна позиция“..

  Механизъм за контрацептивни хапчета

  По време на бременността тялото на жената произвежда хормони - естроген и прогестерон, които помагат да се спре овулацията и да се предотврати узряването на яйцеклетката в яйчника. Същото се случва и при прием на орални контрацептиви (OC), тъй като те също съдържат необходимите хормони, макар и синтетично получени.

  Хормоналните контрацептиви изпълняват следните задачи:

  • предотвратява навлизането на еякулат в матката, причинявайки свиване на шийката на матката;
  • забавят развитието на яйцеклетката в яйчника, така че овулационният период не идва.

  Оралните контрацептиви са високо ефективни, но трябва да посетите гинеколога си, преди да ги използвате. Специалистът ще избере необходимия вид таблетки, като вземе предвид възможните противопоказания и странични ефекти.

  Има два вида хормонални хапчета:

  1. Мини напитки - инхибират овулацията и причиняват удебеляване на цервикалната слуз, съдържат простаген. Трябва да пиете едновременно от първите дни на менструалния цикъл, без да пропускате доза.
  2. Мощен OC - съдържа естроген, който напълно спира началото на овулацията поради незрялата яйцеклетка.

  Надеждност

  Според последните изследвания в областта на здравеопазването, OC предпазва от нежелана бременност в почти сто от сто случая. Надеждността е 97-99,7%. Но хапчетата не могат да предпазят от всякакви болести, предавани по полов път. Ако една жена излиза с няколко партньори, по-добре е да използвате презервативи, за да се предпазите. Хормоналните лекарства са по-подходящи за двойки, които не бързат да имат деца.

  Причини за нежелана бременност

  Дори ако пиете контрацептиви, следвайки инструкциите на лекаря, все пак съществува риск от забременяване. Това се случва по редица причини, свързани с характеристиките на човешкото тяло..

  Пропускане на хапче

  С право е обявен за най-честия виновник за нежелана бременност. Експертите настоятелно препоръчват да се пие строго по една таблетка всеки ден, по едно и също време.

  На практика момичетата често забравят или по някаква причина извън техния контрол пропускат приема на лекарството. Прескачането заплашва, че яйцеклетката може да узрее и да попадне от яйчниците в матката.

  Прием на антибиотици

  Бактерицидните лекарства могат да притъпят ефекта на хормоналните контрацептиви. По-добре е да спрете антибиотичната терапия по време на приема на контрацептиви, в противен случай рискът от зачеване на дете ще бъде доста висок. Или можете да използвате бариерни методи за контрацепция по това време.

  Алкохол

  Известно е, че алкохолът има отрицателно въздействие върху човешкото здраве като цяло. Жените, особено младите момичета, определено не трябва да злоупотребяват с алкохолни напитки. Пиенето на алкохол, дори в малки количества, може да намали ефекта на противозачатъчните хапчета.

  Лошо храносмилане

  Преди да приемат орални контрацептиви, момичетата трябва да бъдат изследвани за заболявания на стомашно-чревния тракт.

  Не приемайте хапчета, ако откриете следните симптоми на храносмилателни разстройства:

  • диария, диария;
  • киселини, подуване на корема;
  • гадене, повръщане;
  • запек;
  • чести оригвания, болка и усещане за тежест в корема.

  Отнема от 3 до 5 часа, докато хапчето се усвои от тялото. Ако през това време се нарушат признаци на лошо храносмилане, например повръщане, тогава има вероятност хапчето да не работи правилно.

  Други причини

  Много представители на красивата половина на човечеството се измъчват с различни диети, пият чайове за отслабване, различни билкови чайове. Докато приемате хапчета, по-добре е да откажете такива чаени партита, тъй като съществува риск контрацептивът да се отдели от тялото заедно с вредните вещества. Най-добре е изобщо да не се използва традиционна медицина, особено отвари и тинктури, по време на приема на ОК.

  Други фактори, които могат да доведат до бременност, дори ако приемате противозачатъчни, включват:

  1. Използването на лекарства за микози, припадъци и възпаления. По аналогия с антибиотичната терапия ефектът на контрацептива може да притъпи.
  2. Секс в първите дни на използване на противозачатъчни хапчета - ефектът от хапчетата може да не дойде веднага, така че е по-добре да се предпазите допълнително с презервативи през първата седмица от курса.
  3. Неправилна доза - правилните дози на хормона ще бъдат определени от специалист, свържете се с вашия гинеколог преди терапия. Избирайки грешно лекарство и сгрешили с дозировката, лесно можете да забременеете.
  4. Депресивни настроения, стрес, блус - ще намалят ефективността на хормоналните лекарства. Депресията е най-редкият виновник за всички тези причини за бременност, когато приемате контрол на раждаемостта. Но ако има такъв, струва си да се пият едновременно успокоителни, след консултация с лекар..

  Симптоми на бременност при прием на ОК

  Три седмици - толкова трае хода на контрацептивната хормонална терапия. В края на терапията жената може да наблюдава отделяне, което прилича на менструално кървене. Минава седмица и зацапването изчезва, след което можете отново да използвате OK.

  Тревожността засяга момичетата само в случаите, когато няма изхвърляне в края на курса.

  След това трябва да разгледате по-отблизо основните симптоми на бременността:

  • гърдата се е увеличила, има усещането, че сутиенът е станал малък;
  • потъмняване на зоната около зърната (потъмнява);
  • безразличие към всичко наоколо, постоянно желание за сън, умора;
  • свръхчувствителност на зърната;
  • чести нощни позиви за използване на тоалетната;
  • повръщане, гадене, запек;
  • базалната температура е над нормалната и не отслабва дълго време;
  • появата на горчивина в устата след хранене;
  • апетитът рязко се повишава или изчезва напълно;
  • либидото се увеличава;
  • появява се обрив по кожата;
  • притеснен от повишена раздразнителност.

  Възможно е изброените ефекти да бъдат причинени от прием на хормонални контрацептиви, но не бива да се ласкаете за това.

  За оплождането може да се съди въз основа на комплекс от симптоми. Не бийте алармата, ако теглото ви рязко се е увеличило, появят се акне, гадене. По-добре е да направите ултразвуково сканиране, да вземете кръвен тест и да направите тест за бременност, за да сте сигурни, че има плод в утробата..

  Някои момичета не обръщат внимание на признаците на бременност, докато продължават да пият хапчета и мислят, че това ще доведе до спонтанен аборт. Това мнение е погрешно, в най-добрия случай бременната жена ще излезе с хормонални нарушения, но няма да работи за прекъсване на бременността.

  Други възможни причини за забавянето

  Липсата на менструация след края на курса на прием на орални контрацептиви не трябва да разстройва. Хормоните в противозачатъчните хапчета могат да причинят менструация. Менструацията може да дойде с един или повече дни закъснение.

  Струва си да се притеснявате, ако сте имали сексуален контакт 5-7 дни преди да започнете да приемате хапчетата или ако нарушите процедурата за използване на ОК.

  Правила за кандидатстване ОК

  Струва си да се съгласите с експертите: хормоналните хапчета са много надеждни и почти никога не се провалят. Опаковката обикновено съдържа 21 хапчета, но има опаковки от 28 таблетки, те трябва да се пият стриктно ежедневно, за предпочитане по едно и също време.

  Има и други правила за прилагане на ОК, например:

  1. Идеалният първи ден за прием е първият ден от Вашия период. Можете да използвате хормонални контрацептиви на следващия ден след аборт, няма противопоказания за това.
  2. Трябва да приемате хапчета по време на хранене, за да не провокирате повръщане или чревно разстройство.
  3. След като сте започнали курса на използване на ОК, първите 7-14 дни допълнително трябва да бъдат защитени с презервативи.
  4. След като изпиете последното (21-во хапче), трябва да спрете да приемате ОК за 7 дни, след това започва нов курс, на 8-ия ден, не по-късно.
  5. Обърнете внимание на появата на зацапвания по време на 7-дневната почивка. Ако те не са там, тогава трябва да отидете на тест за бременност и да бъдете прегледани от гинеколог (може би е настъпило зачеване).
  6. Винаги използвайте презервативи през седмичната почивка.
  7. В случай на диария, диария, повръщане - допълнително трябва да изпиете 1 таблетка, след 10-12 часа от момента на последния прием, след което се връщаме към обичайния график на употреба на ОК.
  8. Забравяйки да пиете хапчета в продължение на 2 дни подред, струва си да спрете по-нататъшния прием за една седмица, след това да започнете отново, като използвате презервативи през първите дни.
  9. Ако ОК се използват паралелно с други лекарства, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да определите съвместимостта на лекарствата.
  10. Опаковка от 28 таблетки трябва да се пие непрекъснато, без да се прави седемдневна пауза между дозите.

  Схема за анулиране на OC по време на бременност

  Когато се появят признаци на бременност на фона на използването на ОК, не трябва да изпадате в паника, особено ако жената е решила да напусне детето. Контрацептивите няма да навредят на плода, няма да повлияят на здравето на бебето.

  След като научите за оплождането, трябва незабавно да спрете да пиете комбинирани хормонални хапчета и да отидете на гинеколог.

  Но не всички момичета обръщат внимание на симптомите на зачеването и продължават да приемат контрацептиви по-нататък. В такива ситуации има вероятност да навредите на ембриона, но всичко зависи от продължителността на употребата на хапчетата..

  След спиране на използването на ОК трябва да мине време, за да се възстанови репродуктивната функция.

  Колкото по-дълго момичето пие хапчетата, толкова по-дълго ще трябва да чака началото на овулацията и възстановяването на функцията на яйчниците..

  Кога е показан абортът

  Използването на ОК определено няма да навреди на здравето на детето през първите 35 дни от момента на зачеването. По-близо до 6-та седмица на бременността ембрионът образува гениталии, тогава не трябва да пиете хапчета, но не е необходимо да правите аборт.

  Изкуственото прекъсване на бременността е показано за:

  • наличието на хронични и инфекциозни заболявания при бременна жена;
  • тератогенни ефекти (вредни физични или химични фактори) върху ембриона;
  • стрес, депресия.

  Последици за жената и плода

  Необходимо е да спрете приема на контрацептиви по време на бременност, тъй като зачеването вече е настъпило и няма нужда да продължите да приемате хапчета. Комплексните орални контрацептиви (КОК) не представляват сериозна заплаха за плода. Учените не са открили пряка връзка между употребата на хормонални лекарства и усложненията на бременността.

  Дългосрочната употреба на КОК (в продължение на няколко години) понякога може да доведе до безплодие - това е единствената отрицателна последица за жените, която е възможна с хормонални хапчета..

  Важно е да запомните, че COC:

  • не водят до спонтанни аборти;
  • не предизвикват инхибиране на развитието на ембриона.

  Отзиви

  Повече от година пия Ярина, помага, не съм открил странични ефекти. Чудесен начин да се предпазите от непланирано зачеване, най-доброто все още не е измислено.

  Консултирах се с гинеколог, преди да започна да използвам хормонални лекарства. Лекарят изписа Новинет, пия от 5 месеца, наддадох малко, не открих други странични ефекти.

  Преди използвах спирала, но научих от приятели за „вълшебните“ хапчета на Джес. След разговор с лекаря реших да се предпазя с хапчета, но постоянно забравях да ги приемам. Резултатът е две ленти върху тестото. Със съпруга ми решихме да родим, роди се здраво момиченце, въпреки че все още пих хапчета в продължение на три седмици, докато разбрах за бременността. Можете да разберете предлежанието на плацентата по време на бременност на връзката.

  Видео

  Видео за ефективността на хормоналните контрацептиви.

  Прием на хормонални лекарства по време на бременност

  Нерегистрираните посетители нямат достъп до много секции, не виждат повечето изображения на сайта.
  Добре дошли Гост. Моля, влезте или се регистрирайте.

  • Започнете
  • Помогне
  • Календар
  • вход
  • Регистрация
  • Майки и татковци в Обнинск "
  • 9 месеца "
  • Здраве на бъдещата майка и дете (Модератор: Катринчик) "
  • Хормони по време на бременност. За или против?
  • Печат

  Автор Тема: Хормони по време на бременност. За или против? (Прочетено 36077 пъти)

  0 члена и 1 гост разглеждат тази тема.