Описаната патология се среща при жени от всички възрасти и социален статус. Трудно е да се посочи конкретна причина за такова нещастие - тук най-вероятно това е комбинация от няколко обстоятелства и външни фактори наведнъж. Според статистиката 176 случая на зачеване представляват 1 случай на избледняване на бременността. Всяка жена, която иска да има бебе или вече е бременна, трябва да научи повече за този проблем, без обаче да изпада в крайности и паника..

Защо настъпва замразена бременност??

РЕФЕРЕНЦИЯ! Замразената бременност (неразвиваща се бременност) е един от видовете спонтанен аборт. Първоначално бременността протича със симптоми, които са стандартни за здраво носене: менструалното кървене спира, хормоните се освобождават, матката се увеличава и млечните жлези стават по-чувствителни. Но в един момент настъпва сериозен провал и плодът умира. Много често жената дори не знае за това, докато не дойде при своя лекар за нов преглед..

Най-честите причини за избледняване на бременността включват:

 • Хромозомни аномалии, груби генетични провали в плода (синдром на Шерешевски-Търнър, Даун).
 • Хормонална дисрелация в женското тяло, по-специално дисбаланс между прогестерон и естроген. Естрогените се произвеждат в излишък, а нивото на прогестерон е недостатъчно, така че ембрионът не може да получи необходимото количество хранителни вещества и жизнената му активност спира. Неизправността може да бъде причинена от дисфункция на яйчниците или щитовидната жлеза, поликистоза, патологии на ендокринната система). Най-често се среща през първия триместър.
 • Токсоплазмоза, рубеола, грип, едра шарка, варицела, херпес, хламидия, включване цитомегалия, вирус Коксаки, микоплазмоза, гонорея и други инфекциозни и гъбични заболявания. В същото време най-голямо безпокойство предизвикват не хроничните заболявания, а възникнали след зачеването, в периода от 7 до 12 седмици: те най-често предизвикват спиране в развитието на ембриона или проява на деформации в него. Ето защо лекарите препоръчват аборт в такива ситуации..
 • Тромбофилия.
 • Употребата на наркотици и други токсични вещества, алкохол, тютюнопушене. Те представляват особена опасност през първия триместър: плацентарната бариера по това време все още не е напълно изградена и вредните вещества, които влизат в майчиното тяло, навлизат в матката до ембриона с притока на кръв.
 • Прием на редица лекарства: антибиотици (тетрациклин, флуконазол, стрептомицин), антинеопластични (метотрексат, аминоптерин), антикоагуланти (кумарин или варфарин).
 • Тератозооспермия - наличие на анормални мъжки зародишни клетки в еякулата.
 • Резус конфликт между дете и майка.
 • Чести стресови ситуации, постоянна липса на сън, физическо претоварване, недохранване, коремна травма.
 • Автоимунни нарушения. В този случай женското тяло възприема ембриона като чуждо тяло, започва да произвежда антитела, които нарушават процеса на имплантиране на ембриона в матката и в крайна сметка се отървава от него.

Рисковите фактори включват неблагоприятната екологична ситуация по местоживеенето на бъдещата майка, нейната работа в опасно производство, радиоактивно излъчване. Понякога причините са напълно банални: вдигане на нещо много тежко, дълъг полет със самолет, промяна в климата, дълъг престой на слънце или в солариум.

Какви са симптомите и признаците на замразена бременност:

Бременността може да "замръзне" по всяко време, но най-често се случва до 13 седмици, т.е. през първия триместър. Доста трудно е да разпознаете тази патология сами, без подходящо оборудване и помощта на професионалист. Въпреки това, трябва да се обърне специално внимание на определени промени в тялото..

- симптоми на замразена бременност в ранните етапи

 • Прекратяване на токсикозата. При условие, че се проявява доста ясно при жената: има редовно гадене и повръщане, слабост, непоносимост към миризми. Ако признаците са били леки, не трябва да обръщате внимание на този параметър.
 • Промяна в базалната температура. Това не е 100% знак, но ако температурата в ректума е спаднала под 37,2-37,5 градуса, трябва да се консултирате с гинеколог.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Повишаването на температурата с 0,3-0,5 градуса причинява женския хормон прогестерон. Можете да разберете индикаторите след сутрешен сън, преди да станете: поставете термометъра в ректума за няколко минути.

 • Омекотяване на млечните жлези. Гърдата се подува и става болезнена на допир в продължение на няколко седмици след зачеването и се отпуска, ако плодът умре.
 • Силно главоболие, тежка слабост.

Симптоми на замразена бременност

За много жени замразената бременност на 8 седмици е силен шок и симптомите на това състояние са много типични. С други думи, неуспешната майка интуитивно усеща, че нещо не е наред и в повечето случаи отива на лекар. Възможно ли е независимо да се определи сърдечният арест на плода през първия триместър и какви последици от ST могат да очакват жената?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg "alt =" причини и симптоми на замразена бременност "width =" 660 "height =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Замразена бременност - какво е това?

Първият триместър на бременността е най-важен, тъй като през този период органите на бебето са положени. Но той е и най-непредсказуемият. Не напразно на бъдещите майки се препоръчва да се грижат за себе си рано и да следят здравето си особено внимателно. Случва се обаче плодът да спре да се развива..

ZB е патологично състояние, което означава, че бременността се е развивала. Колко често се случва това и кога? Според статистиката, ST най-често се появяват през първите няколко седмици..

Процент на случаите на ST по седмица:

 1. В ранните етапи, т.е. през първия триместър - 25% -30% от спирането на по-нататъшното развитие на ембриона се случва преди 9 седмици. Най-уязвимите периоди са 3-4 и 8 седмици..
 2. 10% - 15% падат на късни дати - от 16-та до 20-та седмица.

Процентът на ZB към възрастови категории жени:

 1. 15% - 20-25 години
 2. 25% - над 35 години
 3. 50% - над 40 години

Това се дължи на факта, че с възрастта тялото на жената синтезира по-малко прогестерон и най-честата причина за ZD е неговото намаляване. Този хормон взема активно участие както в процеса на зачеване, така и в процеса на полагане и формиране на тъкани и органи на плода..

Защо плодът замръзва

Защо възниква ST? Понякога причините не са ясни, но има определен списък от фактори, които могат да имат отрицателно въздействие върху неговия ход:

 1. Генетичните сривове са може би една от най-честите причини за ST. Генетично обусловените патологии могат да доведат до доста опасни малформации, често несъвместими с живота. Причините за хромозомните аберации се наричат ​​възраст над 35 години, тютюнопушене, лъчение и т.н. Такива нарушения водят до забавяне на физическото и психическото развитие, нарушена координация, патологии на вътрешните органи. Децата с тежки генетични дефекти често не доживяват своята втора година.
 2. Инфекцията в ранните стадии - вирусни заболявания и генитални инфекции, които включват рубеола, цитомегаловирус, уреаплазма, хламидия и обща ARVI, водят до избледняване. Те влияят негативно на плода, влошават връзката между него и майката. Възпалителните процеси в матката пречат на нормалното имплантиране на яйцеклетката. Ако бременна жена се зарази в края на бременността, тя може да роди бебе, което е получило вътрематочна инфекция. Ранната фетална инфекция води до тежки малформации.
 3. Хормонален статус - всички бременни жени, както и жени, които планират да заченат дете, трябва да бъдат тествани, за да се определи хормоналния фон. Това включва андрогени - полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и др. Нарушенията на нивото на тези конкретни хормони могат да доведат до регресия на развитието на ембриона.
 4. Автоимунните патологии могат да доведат до изместване на детето като чужд агент.
 5. Освен това неправилният начин на живот - пушене, пиене на алкохол по време на бременност, ненормална почивка и сън, прием на лекарства, твърде енергична физическа активност, некачествена диета също може да доведе до регресия на бременността.

Повече за причините можете да прочетете в статията: Защо бременността спира да се развива

Знаци и симптоми

Как да разпознаем първите признаци на регресираща бременност? Всяка нормална бременност има свои собствени симптоми, въпреки факта, че не е болест. Бъдещата майка се притеснява от умора, сънливост, гадене, повишена чувствителност на млечните жлези. Но не всеки успява да почувства симптоми на ST в ранните етапи без допълнителна диагностика..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg "alt =" замразена бременност "width =" 660 "height =" 495 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / Zamershaya-beremennost - 300x225.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Косвените признаци на ST включват:

 • дърпаща болка в долната част на гърба или долната част на корема;
 • кървави, а понякога дори гнойни секрети;
 • повръщането и гаденето изчезват;
 • намаляване на базалната температура и след няколко дни рязкото й повишаване.

При ZB в по-късните етапи може да няма треперене, да се появят схващащи болки, могат да се появят кървави отделяния. Но преди да се изплашите с мисли за ST, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар за точна диагноза и квалифицирана помощ.

Важно! Не използвайте форумите на мама за диагностика, както и отзиви в различни интернет ресурси. Доста често подозрителните жени се навиват и в резултат на нервно напрежение бременността наистина спира развитието си.

Температура при ZB

Базалната температура определя хода на бременността. Това е първият признак, който се променя както по време на имплантацията, така и когато плодът замръзне. При нормална бременност базалната температура може да достигне 38 ° C, докато при замразена след два дни тя започва да намалява и достига 36 ° C.

Трябва да се помни, че ниската базална температура не винаги показва замръзване, но може да означава заплаха. Ако спирането на развитието на ембриона не бъде диагностицирано навреме, започва възпалителен процес в съседните тъкани и температурата, не само базална, но и обща, рязко се повишава до фебрилни цифри - започва треска.

Матка с фетално замразяване

Възможно ли е да се разпознае ST чрез палпация? Факт е, че е много трудно сами да усетите промените в матката. Разбира се, тя преминава през поредица от трансформации по време на бременност или нейното избледняване..

Гърда със замразена бременност

В ранните етапи на бременността гърдата може да е по-чувствителна, а по-късно тя се увеличава по размер. При ZB чувствителността на млечните жлези намалява и по-късно изчезва съвсем, става груба, болезнена и има излишно отделяне.

Като се имат предвид тези симптоми, може да се подозира регресивно развитие на плода, но това все още е ненадежден признак..

Гадене със замразена бременност

Как да се определи ST по симптоми на токсикоза? По време на нормална бременност, особено в ранните етапи, жената може да бъде обезпокоена от гадене и повръщане. Но можете ли да се почувствате зле, когато замръзвате? Възможно е обаче гаденето обикновено да изчезне. Чувствителността към различни миризми също изчезва. В случай на избледняване, гаденето може да се появи като симптом на интоксикация поради възпалителния процес.

Трябва да се помни, че при нормална бременност е възможно и рязко намаляване на токсикозата, поради което трябва да се вземат предвид и други симптоми.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg "alt =" гадене при замразена бременност " width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg 660w, https: // dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Изписване по време на замразена бременност

По време на бременност белезникавите или сиренести секрети може да са нормални и да не са признак на патологични процеси. Но какви секрети могат да показват заплаха със ST?

По принцип това е мазнина или кръв, която прилича на менструация. Понякога кървенето е придружено от силна болка в долната част на корема. При наличие на такива симптоми е необходимо незабавно да се консултирате с лекар, тъй като това състояние може да показва, че бременността се развива, но, уви, извънматочна.

Как да диагностицираме замръзване на плода

У дома може да бъде доста трудно да се определи ST, следователно всички бременни жени, започващи от 3-4 седмици, трябва да се подложат на редица диагностични мерки:

 1. Гинекологичен преглед.
 2. Ултразвукова диагностика.
 3. Взимане на тестове за инфекции и определяне на хормонален статус.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg "alt =" anembryony "width =" 660 " височина = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/maxresdefault-1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Първата стъпка е консултация със специалист; при преглед лекарят може да предложи бременност и да изпрати за допълнителни изследвания. При ST могат да бъдат открити такива отклонения:

 1. Липсата на сърдечен ритъм или ембрион според резултатите от ултразвук е най-важната и най-точна диагностична опция.
 2. Нисък растеж на β-hCG - обикновено β-hCG трябва да се удвои почти за два дни, отклоненията от нормата показват нарушения на хода на бременността.
 3. В допълнение, наличието на такова състояние се потвърждава от непреки симптоми: спад на базалната температура, спиране на токсикозата, патологично отделяне от влагалището.

Последиците от замразена бременност

За съжаление, ST не е толкова рядък, колкото бихме искали, и множество случаи имат негативни последици за живота и репродуктивното здраве на жената..

Рискът от това състояние е, че може да доведе до инфекциозни и възпалителни процеси в маточната кухина, които завършват с трудности при зачеването или дори безплодие. След ZB хормоналният фон може да се обърка, което също води до определени трудности. Емоционалният статус на жената обаче страда най-много..

Това е труден случай за всеки, но все пак повечето жени могат да забременеят отново, да носят и да раждат здраво бебе. Прочетете за това как да преминете през труден период в нашата статия..

Изписване след прочистване за ST

Всички жени с такава диагноза незабавно се хоспитализират в гинекологичното отделение и получават необходимото лечение. Накратко това е медицински аборт, по-късно - хирургическа интервенция под формата на кюретаж.

Ако плодът замръзне след 5 седмици от развитието, четкането е по-надеждно. В наши дни вместо кюретаж все по-често се извършва вакуумна аспирация - по-малко травматичен метод за отстраняване на плода от матката.

Как протича фазата на възстановяване и колко дълго ще останете в болницата? След почистване следоперативният период е доста лесен. Жената трябва да бъде в болница за не повече от 5-7 дни, в някои случаи тя е изписана на същия ден. Болката не трае дълго, зацапването след операция в продължение на 10-14 дни е нормално. Отнема известно време, докато хормоналната сфера се върне към нормалния си ход. Това обикновено отнема няколко месеца. И след нормализирането и възстановяването на тялото, една жена може да се опита отново да забременее.

Необходими прегледи след регресивна бременност

Последиците от ST могат да бъдат много отрицателни, особено ако не се повтарят за първи път. Следователно след ST е необходимо да се изследват напълно и да се преминат необходимите тестове. Задължителен е хистологичен анализ на ембриона след отстраняването му от матката. Именно това проучване ще посочи най-точно причината за избледняването..

Може ли това да се предотврати?

Пропусната бременност почти винаги води до разстройство на емоционалното състояние, следователно, на първо място, жената трябва да си почине, да се възстанови и да запази позитивно отношение. Всичко зависи от здравословното състояние и желанието.

Трябва да се помни, че регресивната бременност не трябва да се повтаря. За съжаление не винаги е възможно да се намери причината за спиране на развитието на плода, но ако всички необходими изследвания се извършат преди зачеването, тогава тази ситуация може да бъде избегната.

Замразена бременност: защо възниква и как да се избегне

10 до 20% от всички бременности завършват спонтанно. За повечето жени това се превръща в огромна трагедия - ужасът и паниката от болка и обилно кървене потъват в шок. Въпреки това, всяка десета (а според някои източници - и всяка пета) такава бременност се прекъсва неусетно: докато жената се опитва да играе ролята на бъдеща майка, нов живот тихо отмира. Защо се случва това, как да разберем дали бременността е приключила и как да я избегнем?

Замразена бременност или спонтанен аборт е смъртта на ембрион или плод с дълго забавяне в маточната кухина. Вътрематочната смърт на плода или ембриона в ранен стадий причинява „синдром на мъртвия плод“: контрактилната активност на матката се инхибира и в тялото на майката се появяват хемостазиологични нарушения - кървене и образуване на кръвни съсиреци.

”През първия триместър, в 75% от случаите, смъртта на ембриона предхожда симптомите на заплашен аборт.

За съжаление, в случай на замразена бременност, смъртта на плода е необратима. Невъзможно е по някакъв начин да се „излекува“ и да започне отново процесът на развитие на бебето.

Когато бременността може да замръзне

Има опасност от вътрематочна смърт на плода на всеки етап от бременността, но вероятността от тази трагедия е по-висока в определени периоди. Така че, според статистиката, най-често се диагностицира замразена бременност:

 • на 3-4 седмици;
 • на 8-11 седмици;
 • на 16-18 седмици.

Избледняването на бременността в най-ранния етап обикновено се свързва с анембриония - патология, при която е настъпило оплождането на яйцеклетката, но клетките не са започнали да се делят (често проблемът е причинен от качеството на сперматозоидите). Такова оплодено яйце се държи "като здраво" - попадайки в маточната кухина, предизвиква съответните промени и дори започва да образува мембраните. Но след няколко седмици такава бременност се прекъсва..

8-ма седмица - периодът на ембриогенеза, полагането на основните органи на ембриона, в този момент е вероятно проявата на генетични аномалии, които правят плода нежизнеспособен.

Причините, поради които избледняването настъпва на 16-18 седмица, все още са противоречиви сред специалистите. Може би причината е неправилно оформена плацента (този процес приключва на 15-та седмица).

Как да подозирате замразена бременност

Често в първите дни след изчезването на бременността благосъстоянието на жената дори се подобрява: токсикозата спира, чувствителността на зърната намалява - това, което тревожи жените през първия триместър. Те отиват на лекар, когато вече има наистина тревожни признаци - болка в долната част на корема и кървави въпроси. Във втория триместър жената вдига алармата по-рано - когато престане да усеща движенията на бебето (обикновено се усещат около 10 движения на бебе на ден за период от 18-20 седмици).

Всичко това (и дори зацапване) не означава непременно аборт, но подобна ситуация изисква спешна консултация с Вашия лекар!

Ако не се консултирате с лекар, плодът, уви, започва да се разлага в маточната кухина: отделянето става гнойно, температурата се повишава и накрая, най-страшното усложнение е дисеминирана вътресъдова коагулация (дисеминирана вътресъдова коагулация, която се характеризира с образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове с едновременно намаляване на кръвосъсирването) ) - всичко това без спешна медицинска помощ може да бъде фатално.

Как лекарят ще определи замразена бременност

Първото нещо, което ще накара всеки лекар да бъде предпазлив, е несъответствието между размера на матката и плода и акушерския период на бременността. Дори да няма признаци на замразена бременност, това е причина за задълбочен преглед..

Вторият признак, който ще предупреди лекаря по време на прегледа е, че той няма да чуе сърдечния ритъм на бебето (на 18-20 седмици това вече може да се направи с помощта на стетоскоп). Това обаче не е задължителен признак, тъй като разположението на плацентата на предната стена на матката не позволява нито на лекаря да чуе сърдечния ритъм, нито на майката - да усети движенията на бебето.

„За да потвърди или успокои притесненията, лекарят ще назначи допълнителни изследвания. Това е ултразвуково (ултразвуково) изследване, както и анализ на нивото на човешкия хорион гонадотропин (hCG) в кръвта.

За съжаление грешката не е възможна. Ако нивото на hCG не съответства на гестационната възраст, лекарят не вижда сърдечния ритъм на бебето на ултразвука, значи бременността вече е прекратена! Необходимо е да завършите този процес възможно най-скоро, преди да настъпят неблагоприятни последици за здравето на жената..

Как да прекъсна замразена бременност

Ако лекарят е сигурен, че процесът на аборт на починалия плод вече е започнал, тогава най-вероятно той ще позволи на тялото на жената да се справи самостоятелно с проблема. Замразената бременност ще завърши със спонтанен аборт и това, колкото и неприятно да звучи, е най-благоприятният резултат..

За периоди до 8 седмици от бременността е възможно да се приемат специални лекарства - процесът ще бъде подобен на медицински аборт.

И накрая, операцията се изисква на по-късна дата. Лекарят ще предприеме същите стъпки, както при конвенционален аборт: използвайки вакуумна аспирация или кюретаж на маточната кухина. Дори да сте основно против аборта, трябва да разберете, че в този случай това е необходима операция - детето вече е починало.

„Независимо дали спонтанният аборт е станал сам или мъртвият плод е отстранен от хирург, Вашият лекар определено ще Ви предпише антибиотици. Не пренебрегвайте тази препоръка, такава терапия ще помогне да се избегне инфекция на маточната кухина и в бъдеще да се извърши здраво дете!

Защо бременността замръзва

Най-честата причина са генетичните аномалии на плода, причиняващи нарушения, които са несъвместими с по-нататъшното развитие. „Виновниците“ за това не винаги са майката, бащата или и двамата наведнъж - има и случайни мутации, докато генетично и двамата родители са абсолютно здрави.

„Най-често такива бременности се прекъсват на най-ранните етапи: 75% от генетично анормалните бременности се прекъсват на 6-7 седмици, други 20% - на 12-17 седмици, до 28 седмици, не повече от 7% от такива бебета се развиват.

На второ място са хормоналните нарушения в тялото на майката: липса на прогестерон, захарен диабет, хипер- и хипофункция на щитовидната жлеза, хиперандрогения - повишено съдържание на мъжки полови хормони и редица други патологии. Трябва да се отбележи, че повечето от тях не са абсолютна пречка за успешното раждане на бременността, но изискват задължителна корекция и подготовката трябва да започне преди момента на зачеването.

Автоимунните заболявания, по-специално антифосфолипидният синдром, който провокира образуването на тромби, също играят своята роля в спонтанния аборт. Това е основната причина за смъртта на ембриона след 10-та седмица от бременността. Трябва да се отбележи, че навременната терапия намалява отрицателното въздействие на този фактор и ви позволява да издържите и безопасно да родите здраво дете..

Инфекции. Противно на общоприетото заблуждение, бременността не завършва от настинка. Основните инфекциозни виновници за застинала бременност са рубеола и грип, особено с усложнения. Сред причините обаче са посочени и други заболявания: цитомегаловирус, херпес, токсоплазмоза (особено ако инфекцията е възникнала по време на бременност), всички видове венерически болести.

Оплождане ин витро. По неизвестна причина абсолютно здрави ембриони, имплантирани в матката на идеално подготвена жена, могат да спрат развитието си на ранен етап..

Сред косвените причини е посочена и възрастта на родителите, особено на майката. Най-вероятно това се дължи на факта, че с възрастта рискът от генетични "грешки" и тежестта от инфекции и броят на хроничните заболявания се "натрупват".

„За 20 години спонтанният аборт е застрашен от около 10% от жените, на 35 години - 25%, на 45 години - 50%.

Как да избегнем замразена бременност и каква е вероятността за нейното повторение

Уви, невъзможно е да се гарантирате напълно срещу неблагоприятен изход, тъй като, както беше подчертано по-горе, редица генетични "сривове" са резултат от даден случай. И все пак, ако първата бременност се оказа замразена, препоръчва се остатъците от плода да се дадат за генетични изследвания, за да се установи дали такъв резултат може да е резултат от наследственост..

„Рискът от многократно спонтанно прекъсване на бременността с анамнеза за един спонтанен аборт е около 8% (тоест абсолютно същият като за всяка жена, независимо от броя на успешните раждания).

Ако обаче последващите бременности завършат със спонтанни аборти, тогава най-вероятно рискът е от сериозни генетични нарушения. И така, вероятността след три спонтанни аборта и четвъртата бременност да бъде прекъсната по-рано е 40%, петата е повече от 60%. Не трябва да експериментирате със собственото си здраве и да рискувате да станете майка. След две прекъснати бременности, не забравяйте да се свържете с вашия генетик и, ако е необходимо, използвайте процедурата за ин витро оплождане. Изборът на генетично здрав ембрион значително ще увеличи шансовете за раждане и раждане на здраво бебе.

„Ако не сте установили някакви генетични аномалии и заболявания, засягащи носенето на дете, тогава можете да планирате нова бременност вече 3-6 месеца след смъртта.

Ако се окаже, че негенетичните нарушения са причина за избледняване на бременността, тогава е необходимо да се обърне внимание на лечението и подготовката за зачеване. Не разчитайте на случайността.

Безплодието след една замразена бременност е доста рядко усложнение (по-малко от 10%), но многократната замразена бременност сама по себе си се превръща в рисков фактор, причинявайки хормонални смущения.

Какви съвети можем да дадем на майки, чиято бременност е неуспешна?

Това, което ви се е случило, не е необичайно. Съвременните изследвания показват, че всяка пета бременност прекъсва спонтанно. Просто някои спонтанни аборти се случват на толкова ранен етап, че жените дори не подозират, че са били бременни, като се има предвид това, което се случва, е неизправност в менструалния цикъл..

Запомнете: вие не сте виновни за случилото се, точно като бащата на детето и лекарите. Шансовете на това дете да оцелее не са по-високи, отколкото ако бременността изобщо не е настъпила..

Това, което ти се случи, е трагедия. Не се страхувайте да обсъждате това със съпруга си, родителите или приятелката си. Не се оттегляйте в себе си! Не се колебайте да се консултирате с психолог.

Замразената бременност в по-голямата част от случаите е злополука. Нищо няма да ви попречи да забременеете и да имате здраво бебе. Шансовете друга ваша бременност да приключи са абсолютно същите като тези на вашия приятел, който все още няма деца. Или като познат, който вече има пет деца. С други думи, неблагоприятната статистика не се натрупва, всеки път, когато всичко започва от нулата..

И нека на този празен лист се появи щастлива история за майчинството!

Основната причина за спонтанен аборт или пропусната бременност

Какви тестове да вземете след замразена бременност на ранен етап

Олга Белокон акушер-гинеколог, доктор по доказана медицина, блогър

Ранната загуба на бременност е трудно преживяване в живота на жена, която вече е успяла да направи тест за бременност или дори първия ултразвук. Но именно по този начин - чрез ранен спонтанен аборт или замразена бременност - природата се отървава от нежизнеспособни ембриони. Винаги е имало много от тях, просто съвременните диагностични методи „виждат“ дори тези, на които преди никой не би обърнал внимание. Защо бременността замръзва? И какво заплашва жената, която е направила първия спонтанен аборт?

Двойките, които са преживели загуба на бременност, се нуждаят от съпричастност, състрадание и осъзнаване на емоциите си, често работят с терапевт, но още повече се нуждаят от знания.

Когато знаете поне нещо за това, което се случва с вас и защо се е случило, страхът и ужасът престават да ви обхващат и е много по-лесно в такава ситуация да се съберете и да разберете в каква посока да продължите напред.

Загубата на ранна бременност понякога се преживява емоционално като мъртво раждане или ранна смърт на новородено дете - това може да е толкова травмиращо за някои двойки.

Загубата на една бременност обаче е феноменално нормална история и се превръща в трагедия само защото една жена никога не се е сблъсквала с подобно нещо и не знае, че това се случва. Звучи налудничаво, но е вярно: след една неуспешна бременност с вероятност над 98-99%, тази история няма да се повтори.

Когато се диагностицира повтарящ се спонтанен аборт

Около 15–25% от бременните жени получават потвърдена загуба (спонтанен аборт или замразена бременност), а още повече „биохимични“ бременности се губят, когато има факт на зачеване, но яйцеклетката не се прикрепя в маточната кухина (според някои доклади до 50%) а жената дори не знае за това, тъй като това се случва до следващата менструация.

Само 2% от жените изпитват две последователни загуби на бременност и само 0,5–1% изпитват три или повече последователни загуби на бременност. И, за съжаление, само в около 50% от случаите е възможно да се открие и отстрани причината за повтарящи се спонтанни аборти..

Така че, обичайният спонтанен аборт е две (според някои доклади три) или повече прекъснати бременности подред, които са потвърдени чрез ултразвук или хистологично изследване на ембриона (понякога въз основа на кръвни тестове, когато се установи повишен общ B-hCG).

Какви тестове не е необходимо да се правят след замразена бременност или спонтанен аборт

Жената е имала замразена бременност и е претърпяла хирургично прекъсване на бременността (вакуумна аспирация на маточната кухина). Освен това отстранената тъкан на ембриона по правило се изпраща за хистологично изследване и след това идва някакво скучно и безинтересно, често напълно необосновано заключение за "хроничен ендометрит" (възпаление на маточната кухина), "признаци на инфекция на ембриона" и предстоящата му смърт, най-вероятно, поради ужасна и пренебрегвана инфекция.

Очите на жената са кръгли, ръцете й треперят, тя започва да прави 150 теста за всички известни и неизвестни инфекции и след това в продължение на месеци да лекува уреаплазма, гарднерела, Е. coli или, още по-лошо, антитела в кръвта (IgG) към цитомегаловирус, токсоплазмоза, херпес, хламидия или нещо друго. Списъкът с глупави прегледи и ужасни режими на „лечение“ може да продължи и да продължи..

Защо да не направите това? Що се отнася до инфекциите, първо, с помощта на хистологично изследване на абортиран материал, диагнозата "инфекция" не се поставя - има клинични, лабораторни, инструментални методи за това..

На второ място, обикновено хистолозите описват вторични промени в тъканите на ембриона, които са резултат от пропусната бременност или спонтанен аборт, а не тяхната причина..

Трето, инфекциите не са интересни за нормалните гинеколози, тъй като разбират, че инфекциите не могат да бъдат причина за повтарящи се спонтанни аборти..

Дори да приемем, че една жена е получила цитомегаловирус или токсоплазмоза и бременността й е била прекъсната точно по тази причина (въпреки че това все още трябва да се докаже), тогава същите тези инфекции не могат да повлияят на последващата бременност, това е "еднократна" история.

Поради това не се препоръчват скрининг и тестове за инфекции при жени след неуспешна бременност. Абсолютно безсмислено е да се изследвате за херпес, цитомегаловирус, токсоплазмоза, рубеола, вирус на Epstein-Barr, уреаплазма и др. Не губете време и пари за това, това е напълно безполезно упражнение.

Как са свързани замразената бременност и кистозното приплъзване?

Тогава защо хистологичното изследване на абортиран материал се извършва по целия свят? За да се изключи образуването на мехури. Това е отделна аномалия, когато не настъпва нормалното развитие на ембриона (той или е там, но е дефектен, или има отделни части от него, или липсва съвсем), а хорионните вили растат под формата на мехурчета, пълни с течност.

Опасността от кистозен дрейф е, че в някои случаи поради него в тялото на жената може да възникне злокачествен тумор, хорионепителиом, който може да даде метастази.

Най-често жените се излекуват успешно от него, но е важно да се постави диагноза навреме, да се проведе внимателно наблюдение и наблюдение на такава жена след прекъсване на бременността и да се започне лечение (химиотерапия) навреме, ако е необходимо, тъй като кистозният дрейф не винаги се трансформира в злокачествен тумор (в зависимост от тип) и съответно не всички жени се нуждаят от него.

Генетиката е най-честата причина за спонтанни аборти?

Да, точно така: по-голямата част от спорадичните неуспешни бременности (около 60% и ако вземем ранните периоди, до 7-9 седмици, тогава още по-голям процент) се случва именно поради генетични нарушения, когато ембрионът получава необичаен брой хромозоми по време на оплождането. Това обикновено се случва по напълно случаен начин, а не поради наличието на някакво заболяване / състояние при вас или вашия сексуален партньор.

Честотата на бременностите с генетични аномалии се увеличава сред жените на възраст 35 и повече години, тъй като яйцата често имат хромозомни проблеми.

По този начин най-често бременността се прекъсва поради наличието на анормален хромозомен набор в ембриона, който може да възникне поради оплождането на дефектна яйцеклетка или дефектна сперма. С помощта на генетично изследване на ембриона е възможно да се изследва неговият хромозомен набор и да се изключат най-често срещаните хромозомни заболявания: синдром на Даун, Патау и някои други.

Необходимо ли е да се направи генетично изследване на ембриона след спонтанен аборт?

Ако това е първата неуспешна бременност - по-скоро не, отколкото да, защото дори да се разкрие нещо, това няма да повлияе на по-нататъшни действия, интервенции, тактики. Най-вероятно, независимо от резултата, ще се препоръча прием на фолиева киселина и нови опити за естествено зачеване.

Но ако жената иска да разбере дали хромозомните "разпадания" на самия ембрион могат да бъдат причина за спонтанен аборт / пропусната бременност, това може да се направи. Трябва обаче да се разбере, че подобен преглед не изключва всички генетични заболявания, а само най-често срещаните и сериозни.

Ако това е втората, третата или по-неуспешна бременност, разбира се, можете да направите генетично изследване на ембриона, както и изследване на кариотипа на жената и нейния сексуален партньор. В тази ситуация е напълно оправдано.

Необходимо е обаче да се разбере, че гените не лекуват и ако се разкрият сериозни отклонения според резултатите от генетичните тестове, могат да се препоръчат методи за асистирани репродуктивни технологии или нови опити за бременност, ако има поне някакъв процент от вероятността за успешна бременност в бъдеще.

По този начин прегледите от генетик не се провеждат с цел да се излекува жена, а само с цел да се определят по-нататъшни тактики: IVF със собствени / донорни полови клетки или шанс за успешна независима бременност.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Причини за замразена бременност в ранните етапи

Спонтанен аборт се случва при жени от различни възрастови групи, докато причините за пропусната бременност при всяка от тях могат да бъдат коренно различни. Този проблем се появява поради различни фактори: заболявания, наследственост, хормонални смущения и други..

За щастие само малцина знаят от първа ръка какво е замразена бременност и какви са причините, водещи до смъртта на плода. Въпреки че патологията е рядка, бъдещата майка трябва да знае кои са признаците на това състояние, така че в случай на опасност незабавно да се консултирате с лекар, за да спасите живота на бебето и, вероятно, собствения си.

Основните причини за замразена бременност

Причините за пропуснатата ранна бременност са разнообразни и често имат сложен ефект. Невъзможно е да се установи недвусмислено фактора, довел до смъртта на плода. След отстраняване на ембриона от маточната кухина, лекарят изпраща материала за хистологично изследване, което в повечето случаи е трудно поради мацерацията на тъканите на мъртвия плод.

През първия триместър има два критични периода, когато могат да възникнат различни усложнения на бременността: от 6 до 8 седмици и от 11 до 13. По време на тези интервали жената трябва да обърне специално внимание на здравето си и при най-малкото нарушение и съмнение за проблеми, незабавно Отиди на лекар.

Има много причини, водещи до пропусната бременност на ранен етап от вътрематочното развитие:

 • генетични нарушения;
 • хромозомни аберации;
 • хормонална дискорелация;
 • остри инфекциозни процеси в майчиното тяло;
 • хронична инфекция;
 • лоши навици.

Нека разгледаме по-подробно всяка от предпоставките, които могат да доведат до вътрематочна смърт на дете..

Генетични аномалии в развитието

Специално място в етиологията на замразена бременност заемат структурните нарушения, засягащи хромозомния набор на плода. Обикновено човек има хаплоиден набор от хромозоми, когато възникнат различни генетични отклонения, броят на клетките може да се промени в посока на намаляване или увеличаване, което води до появата на вродени нарушения при детето.

Възможни отклонения:

 1. Тризомии (2n + 1). В човешкия кариотип настъпва промяна в хаплоидния набор и той придобива допълнителна хромозома. Това е най-често срещаният тип хромозомна аберация, която води до избледняване на бременността. Ако вътрематочната смърт не настъпи, тогава роденото дете има множество дефекти на физическото и психическото развитие. Те включват синдром на Даун (тризомия 21), тризомия X, синдром на Anwards (тризомия 18) и синдром на Патау (разстройство на двойка 13).
 2. Монозомия (2n-1). Когато настъпи такава промяна в кариотипа, вътреутробната смърт настъпва в 98% от случаите и се раждат само 2% от децата, но те имат сериозни нарушения (синдром на Шерешевски-Търнър или CO моносомия).
 3. Триплоидните (3n) и тетраплоидните (4n) хромозомни набори са рядкост. Дори ако смъртта на плода не настъпи по време на вътрематочното развитие, тогава роденото бебе има широк спектър от нарушения, несъвместими с живота.
 4. Транслокации. В допълнение към нарушенията на броя на хромозомите има и кариотипи, при които хромозомите се сменят помежду си в частите си. Тази патология може да бъде наследена от един от родителите. При интервюто често се оказва, че по-ранни случаи на спонтанен аборт вече са наблюдавани в семейството..

Хормонални дезорелации

Този тип разстройство се нарежда на второ място сред причините за пропусната бременност през първия триместър. В този случай смъртта на ембриона се дължи на факта, че нивото на прогестерон не достига границата, необходима за съзряването на жълтото тяло, а естрогените се произвеждат в излишък. Хормоналният дисбаланс не позволява на ембриона да получи необходимите хранителни компоненти, което води до спиране на живота.

Друга причина за хормонални нарушения са ендокринните заболявания, от които жената е страдала още преди бременността..

Те включват:

 • поликистоза на яйчниците;
 • патология на щитовидната жлеза;
 • дисфункция на яйчниците;
 • различни видове ендокринопатии.

Всичко това може да доведе до спиране на развитието на ембриона и смъртта му, което обикновено се случва през първия триместър на бременността..

Ако една жена има ендокринни открития, в някои случаи хормоналните нарушения водят до факта, че маточният ендометриум става недостатъчно подготвен за имплантирането на оплодено яйце. За коригиране на това разстройство се препоръчва специфична хормонална терапия. Ако не се извърши своевременно, съществува риск бременността да изчезне..

Автоимунни причини

През последните години медицинските учени все по-често говорят за факта, че може да настъпи замръзнал плод поради факта, че тялото на майката е способно да възприеме нов живот, възникнал в матката, като чуждо тяло, което трябва да се изхвърли. Тялото на жената разпознава феталните клетки като антигенни.

В отговор на това се произвеждат антитела, които не позволяват пълноценно имплантиране на ембриона чрез нарушаване на следните механизми:

 • промяна в адхезионните свойства на оплоден ооцит;
 • повишен синтез на протромбин;
 • дисбаланс между процесите на образуване и разрушаване на фибрин;
 • потискане образуването на хорион гонадотропин;
 • засилване на процесите на кръвосъсирване.

При наличие на автоимунна патология възникват различни процеси, в резултат на което се нарушава плацентарният кръвен поток и се променя хемодинамиката в клетките на ембриона. По имунологични причини може да причини замразена бременност до 6 седмици.

Остри и хронични инфекциозни процеси

Много патогени могат да доведат до образуването на замразена бременност през първия триместър. Периодът от 7 до 12 седмици се счита за особено опасен, когато са положени всички бъдещи системи и органи на бебето.

Поради факта, че много инфекциозни заболявания протичат в латентна форма, е много важно да се планира бременност и да се извърши пълен преглед на етапа на подготовка за нея, така че когато се открие патогенна микрофлора, да се вземат подходящи мерки за нейното премахване.

Най-честите причини за замразена бременност по време на критични периоди от 6 до 8 и от 11 до 12 седмици:

 1. Болести, причинени от опортюнистични бактерии - стрептококи, стафилококи, ешерихия, клебсиела.
 2. Болести с вирусна етиология - херпес, рубеола, цитомегаловирусна инфекция, човешки папиломен вирус, аденовирусна инфекция, вирус Коксаки.
 3. Полово предавани инфекции - микоплазмоза, уреоплазмоза, хламидия, гонорея.
 4. Гъбични инфекции - кандидоза (млечница), различни видове микози.

По време на бременност трябва да се обърне специално внимание на профилактиката на TORCH инфекции, които могат да се предават от майка на бебе по време на формирането на плода, причинявайки различни аномалии. TORCH инфекциите включват токсоплазмоза, цитомегаловирус, рубеола и херпес симплекс вирус. Първичното замърсяване с патогени е особено опасно, което е една от причините за замразена бременност на 6-10 седмици.

Ако инфекцията настъпи рано, обикновено това води до замразена бременност в периода от 6 седмици до 16 поради вътрематочна инфекция на плода. Контактът с патоген през втория и третия триместър обикновено води до аномалии в развитието.

Има три механизма, под влиянието на които настъпва смъртта на ембриона:

 1. Директен ефект на инфекциозни частици върху ембриона.
 2. Организмът на майката, в отговор на развитието на възпалителна реакция, стимулира синтеза на простагландини, което може да наруши хемодинамиката и да влоши трофиката на плацентата или да има токсичен ефект върху плода.
 3. Ако хроничното възпаление се поддържа в маточната кухина, това води до промени в ендометриума, поради което имплантирането на оплодено яйце е нарушено.

Отделно е необходимо да се обърне внимание на такова инфекциозно заболяване като рубеола. Човек е в състояние да се зарази с него и да се разболее само веднъж в живота си и е много добре инфекцията да се случи в детска възраст, тъй като през този период болестта се понася лесно и не причинява неприятни последици. Бременните жени трябва да се пазят от контакт с носители на вируса на рубеола, особено тези, които преди това не са имали това заболяване.

Вирусът на рубеола може да причини смърт на плода. Ако бременността не изчезне, новороденото дете има множество аномалии в структурата и функциите на различни органи, което е несъвместимо с живота. Обикновено тези деца умират малко след раждането. Когато инфекцията с рубеола се появи през първия триместър, лекарите съветват жената да прекъсне бременността..

Лоши навици

Злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, наркоманията по време на бременност водят до факта, че вредните вещества, които попадат в женското тяло, имат токсичен ефект върху детето. Това може да доведе до нарушения в развитието, а в някои случаи и до избледняване на бременността..

Алкохолът и наркотиците са особено опасни през първия триместър, когато плацентарната бариера все още не е оформена и всичко, което попада в тялото на майката, попада в маточната кухина, където се намира ембрионът..

Лекарства

На бременна жена е разрешен малък списък с лекарства, които могат да се приемат, докато носят дете, тъй като много лекарства имат тератогенен ефект. Някои лекарства могат да причинят незначителни смущения в плода, докато други могат да доведат до сериозни отклонения, несъвместими с живота.

Следните лекарства причиняват спонтанен аборт:

 • Меркаптотурин;
 • Колхицин;
 • Метотрексат.

Говорете с Вашия лекар, преди да вземете това лекарство, за да видите дали ще навреди на Вашето дете..

Тератозооспермия

Друга причина, която може да доведе до спонтанен аборт, е тератозооспермия. Това е патологично състояние на сперматозоидите, когато в еякулата присъстват голям брой анормални мъжки зародишни клетки..

Най-често това причинява безплодие у партньора, но в някои случаи се случва зачеване, но поради факта, че сперматозоидите са патологични, скоро настъпва смъртта на ембриона.

Външни фактори

Плодът може да замръзне в началото на бременността по много причини. Много често е невъзможно да се предвиди изобщо какво е причинило смъртта му..

Понякога вътрематочното развитие спира поради обичайни фактори:

 • вдигане на тежести;
 • изменението на климата;
 • дълъг полет със самолет;
 • радиоактивно излъчване;
 • продължително излагане на парещото слънце.

Защо може да има две замразени бременности подред?

След като една жена вече е изчезнала една-единствена бременност, най-големият страх в живота й е последващото зачеване, по време на което е настъпила вътрематочна фетална смърт. Тези, които са преживели такъв шок, често не знаят как да живеят и дали ще успеят отново да забременеят и да родят здраво дете.

Лекарите казват, че ако една жена незабавно потърси медицинска помощ в случай на смърт на плода и й бъде предписано подходящо лечение, тогава има голяма вероятност да стане майка..

Повторение на тъжното преживяване е възможно в ситуации, при които жената не е съвсем адекватно свързана със сексуалността и майчинството, ако последвалата бременност е настъпила спонтанно и подходящото лечение след първия случай на вътрематочна смърт на плода не е извършено. Лекарите съветват да се въздържате от зачеване в продължение на 6-12 месеца, за да може тялото да се възстанови от загубата на дете и да се подготви за приемане на нов живот.

Понякога се случват по 2 пропуснати бременности, но това не е редовност, защото причините за повтаряне на тъжното преживяване могат да бъдат следните:

 • неконтролиран сексуален живот през годината след изчезването на бременността;
 • идентифицирани генетични нарушения, които изискват консултация с генетик на етапа на семейното планиране;
 • инфекциозно заболяване, което не е напълно излекувано (това важи особено за полово предавани инфекции, когато се налага лечение и на двамата партньори);
 • хормонални нарушения, които не са лекувани.

Ако една жена се отнася сериозно към здравето си и е решена да стане майка, тя ще се вслуша в всички съвети на лекуващия лекар и ще следва препоръките му, което ще намали вероятността от повтаряща се бременност..

Как да избегнем поредната замразена бременност?

За съжаление, няма начини за специфична профилактика срещу замразена бременност, тъй като причините за нея в ранните етапи не могат да бъдат предсказани. Много често се случва спиране на растежа на плода поради дефекти на нервната тръба.

Поради тази причина на всички жени по време на периода на планиране и от първите дни след зачеването се препоръчва да приемат фолиева киселина в профилактични дози от 0,4 mg. Ако една жена преди това е преживяла избледняване на бременността, както и нарушение на образуването на нервната тръба в плода, тогава дозата на витамин Вдевет съветва да се увеличи до 4 mg.

За да избегнете последиците от причините, които причиняват замразена бременност на 6-12 седмици, трябва да се придържате към определена тактика за наблюдение на състоянието на бъдещата майка при повторно зачеване:

 • Ранен скрининг с помощта на ултразвукова диагностика, определяне на маркери на серумни протеини и човешки хорион гонадотропен хормон.
 • Ако има фамилна анамнеза за вродени малформации, се препоръчва инвазивно антенатално откриване на хромозомни аберации и други генетични нарушения.
 • Амниоцентеза по показания.

Препоръчват се и следните терапевтични и профилактични действия:

 1. Предотвратяване на инфекция и своевременно отстраняване на признаци на инфекция. За тази цел лекарите предписват противовъзпалителна терапия и приложение на имуномодулатори..
 2. Потискане на автоимунната реакция. За това се препоръчва парентерално приложение на γ-имуноглобулини през ден, 0,025 l..
 3. Елиминиране на хемодинамичните нарушения. Прием на антикоагуланти и антитромбоцитни агенти с директно действие.

Такива мерки играят голяма роля за предотвратяване на замръзването на последваща бременност и увеличават вероятността за придобиване на нов статут: щастлива майка.

Причините за замразена бременност в ранните етапи може да са различни. За съжаление в повечето ситуации е невъзможно да се предскаже кога това ще се случи. Нито една жена не е имунизирана от загубата на дете. Въпреки това, поддържането на здравословен начин на живот, отговорен подход към планирането на зачеването, навременното откриване и последващото лечение на различни заболявания намаляват риска от спонтанен аборт..

Автор: Виолета Кудрявцева, лекар,
специално за Mama66.ru