Когато остава все по-малко време за планираното раждане, жената все повече мисли за самото раждане. Някои с радост, други с нетърпение - всеки има свои собствени преживявания, но в същото време има общи черти. И винаги има дял от страх, макар и много незначителен, но все едно: всяка нормална родилка се тревожи за детето и за себе си.

Този страх е особено силен при първородните - поради неизвестното. Те знаят само теоретично какво ги очаква и теорията и практиката често не съвпадат. Разбира се, всяка от жените ражда индивидуално, по свой начин. Но знаещи означава въоръжени. Следователно познаването на възможно най-много „преди“ може да бъде (и като правило го прави) не просто полезно, но решаващо.

Ето например прекъсвания в раждането, от които всички родилки се страхуват и се страхуват, в много случаи могат да бъдат избегнати. Много зависи от вашето поведение по време на раждането и подготовката за тях дори по време на бременността..

Причини за сълзи по време на раждане

За това има редица фактори. Но първо нещата първо.

Можете да прочетете за анатомичната структура на мускулите на таза и перинеума - това всъщност е много интересно, защото този комплекс от мускули е изключително важен за всеки човек, камо ли за жената, и именно тези мускули имат най-уникалната структура, гениално измислена от природата.

По време на бременността еластичността, формата и дори разположението на много от коремните и вагиналните мускули се променят донякъде. Тялото се подготвя за преминаване на бебето през родовия канал, което улеснява бебето да се движи възможно най-скоро. Освен всичко друго, мускулите, участващи в този процес, малко отслабват и сякаш се разминават в страни, освобождавайки пътя за плода..

В същото време, за да се контролира преминаването на детето през родовия канал и да се помогне за коригиране на хода на този процес, първо, жената трябва да може да контролира мускулите си и, второ, самите мускули трябва да са готови за такава работа, тоест да бъдат възможно най-еластични. Последното свойство в много случаи е генетично присъщо: мускулите придобиват добра способност да се разтягат и да се върнат в предишното си състояние. Вярно е, че може и да се тренира - чрез усърдно обучение и изпълнение на специално разработени за това упражнения. Тогава шансовете ви за „непрекъсната“ доставка ще се увеличат значително. Но при всички случаи при определени обстоятелства все пак се получават разкъсвания, тъй като всякакви мускули имат граница на напрежение.

Така че, в допълнение към добрата или обратната еластичност, вероятността от разкъсване при раждане зависи от много други фактори:

 • Възпаление и инфекции на пикочните и гениталните пътища, както и хронични женски рани: колпит, вулвовагинит, млечница и други заболявания увеличават риска от разкъсвания при раждане, тъй като намаляват еластичността на здравите тъкани.
 • Грешни действия на родилката: трябва да знаете как и кога да дишате и като цяло да действате. Слушайте внимателно инструкциите на акушерката и ги следвайте спокойно. Преждевременните опити често са причина за разкъсвания: при раждането идва момент, който трябва да се „диша“, като се избягва напрежението.
 • Бърз труд: в идеалния случай бебето трябва да излиза плавно и бавно: това е по-добре не само за него, но и за майката, включително за предотвратяване на разкъсване. Но се случва раждането да става много бързо. В този случай те се забавят изкуствено и им се дават строги указания на родилката по отношение на поведението, особено дишането и релаксацията в този момент. Ако организирането на раждането не се контролира, тогава са възможни силни разкъсвания..
 • Подуване на перинеума по време на раждането: ако раждането е бавно или контракциите са твърде дълги, перинеумът може да се подуе, което да доведе до сълзи.
 • Неправилни действия на медицинския персонал: ако акушерката направи грешка, когато изважда главата и раменете на бебето от влагалището, то освен всичко друго, това също може да причини разкъсване.
 • Белези от конци: Ако шевовете останат от предишно раждане или друга операция, е почти сигурно, че на същото място ще се получи разкъсване.
 • „Атлетичен перинеум“: Много професионални спортисти имат силно напомпани мускули, включително мускулите на таза и перинеума. Това затруднява разтягането им, което е необходимо при раждането, което води до сълзи..
 • Късен труд: ако жената ражда за първи път след 35 години, рискът от разкъсвания при раждане се увеличава.
 • Анатомични особености на родилката: по-специално - така нареченият „висок перинеум“, когато разстоянието между ануса и входа на влагалището е 7-9 cm.

Как да избегнем разкъсване по време на раждане

Как да избегнем разкъсване по време на раждане. Всички, които ще раждат, преди всичко мислят за бебето, което се ражда здраво. От една страна, това е правилно, но бъдещата майка също не бива да забравя за себе си. В края на краищата тя ще се нуждае от здраве не само по време на бременност и раждане, но и след тях..

Всяка жена, по време на подготовката си за раждане, мечтае раждането да е лесно и поне безболезнено. В крайна сметка самата природа е наградила жената с такъв дар, да бъде майка, носи нов живот в нашия свят. Тялото също се подготвя по свой начин за предстоящото раждане. Шийката на матката от своя страна става мека и много еластична. Вагиналните стени също увеличават тяхната разтегливост. Но има моменти, когато се получават почивки по време на раждането. Това не е много приятен момент. Нека да видим защо възникват пропуски.

Причини за сълзи по време на раждане

Според акушер-гинеколозите основните причини за разкъсване са неподходящо поведение на родилката по време на раждане, както и неправилно дишане. Ето защо основното условие за лесно и безболезнено раждане е стриктното спазване на всички инструкции, които лекарите дават при подготовката за раждане, както и изпълнението на всички изисквания на акушер-гинеколога директно по време на раждането, независимо колко трудно е за жената.

Следващата често срещана причина е клинично тесен таз при жена. В този случай й е трудно да повлияе на това обстоятелство. Понякога този проблем дори се превръща в причина за цезарово сечение. Ако тазът е твърде тесен, лекарят може да реши да не излага родилката в риск. Наистина, по време на раждането тазовите кости се различават леко, но този процес има своята граница. Между другото, този процес протича постепенно, точно както всички родови пътища постепенно се разтягат, до перинеума. И ако раждането е много бързо, тогава ще бъде много трудно за жените с нормален таз да избегнат сълзи..

Как да избегнем разкъсване по време на раждане

Друга причина извън контрола на жената е големият плод. Средно бебетата се раждат с тегло около 3,5 килограма. Често обаче има случаи на значително превишаване на тази цифра. Естествено е много по-трудно за голямо бебе да премине през родовия канал, което не може да устои на стрес от стрес. Също така проблемът с разкъсванията може да е свързан с лоша еластичност на родовия канал. Този проблем е особено често срещан при спортисти, които имат добре тренирани мускули на цялото тяло..

Вероятността за разкъсване също се влияе от възрастта на родилката. Ако тя е над 35 години и в същото време е първата, която ражда, тогава тя има значителен шанс да се сблъска с този проблем. Е, и последното нещо, което бих искал да отбележа, са баналните грешки на медицинския персонал. За щастие тази причина далеч не е на първо място, но неправилните акушерски грижи, дори на съвременния етап от развитието на медицината, не са рядкост..

Нека поговорим за сълзите по време на раждането по-подробно

Прекъсванията могат да бъдат разделени на две големи групи: вътрешни прекъсвания и външни прекъсвания..

Вътрешно увреждане на влагалището и шийката на матката. Стените на влагалището обикновено се разкъсват, когато преминават по пътеките на раменете на бебето. Разкъсване на шийката на матката възниква в случай на бърз труд и преминаване на главата на голям плод, както и в случаите, когато шийката на матката все още не се е отворила и плодът вече бързо се придвижва напред.

Външните разкъсвания включват разкъсвания на женските полови органи.

Възможно ли е по някакъв начин да се избегне разкъсване по време на раждане?

Разбира се, на първо място, успешното раждане зависи от доброто настроение на бъдещата майка и подкрепата на нейните близки. Тук съпругът, бъдещият баща на детето, също играе важна роля. Съпругът винаги трябва да се грижи за здравето на жена си, да бъде внимателен към нейните „капризи“. Погрижете се за нейния морал и не я изнервяйте. Жените, които вече са родили, няма да допускат лъжи, че моралната подкрепа е много важен фактор в психологическата подготовка за раждането.

Подкрепата на близките в родилната зала е много важна, когато контракциите тепърва започват. В предродилните клиники бременните жени са специално обучени как да се държат правилно в родилната зала, как да дишат правилно и какви упражнения трябва да се правят за успешно раждане, за да се избегнат разкъсвания и други усложнения.

Също така е много важно всяка бременна жена да следи теглото си. Наднорменото тегло е много честа причина за сълзи по време на раждане. Много често преяждането и съответно увеличаването на телесното тегло на жената води до увеличаване на теглото на плода. И колкото по-голям е плодът, който бъдещата майка носи, толкова по-вероятно е той да причини разкъсвания по време на раждането. За да определите приблизително колко килограма трябва да качите по време на бременност, можете да разгледате специална таблица с теглото.

За съжаление в някои случаи не само е невъзможно да се избегнат сълзи, но трябва да се направят разрези. Разрезът много често е принудителна мярка, предназначена не само да предпази жената от трудни пробиви, но и да избегне отрицателно въздействие върху плода. Например, когато бебето е недоносено, се прави разрез, за ​​да се избегне нараняване на все още лошо оформения череп, за да може плодът да се роди по-лесно. Често има ситуации, когато разрез по време на продължително раждане е просто необходим поради възможния кислороден глад на детето.

Как се лекуват почивките?

Не се изисква специално лечение за този проблем. Ако се установи разкъсване след раждането, то се зашива. В този случай е много важно правилното свързване на тъканите. Това важи особено за вътрешни прекъсвания..

Вътрешните лезии обикновено се зашиват със самопоглъщащи се конци, направени от естествени суровини (крава на кравите). В случай на външни разкъсвания, перинеумът се зашива с найлонова или копринена нишка, която трябва да се отстрани след сливане на тъканите. Докато раната е излекувана, е необходимо да се полагат допълнителни грижи за перинеума, като се обработват шевовете с обикновена зелена боя.

Бих искал да отбележа, че всяка жена с правилно позитивно отношение, с подкрепата на близките и с активна бременност може да роди без почивки. Важно е да се занимавате със специална гимнастика, която ще ви позволи да раждате безболезнено. Научете се да дишате правилно, подгответе се психически за раждане и не се страхувайте от нищо.

Раждане на сълзите

Възможно ли е да се избегне?

Много бъдещи майки се страхуват от разкъсване по време на раждането. Доколко са оправдани тези страхове? Възможно ли е да се избегнат подобни наранявания или поне да се сведе до минимум рискът от тях??

Вера Пихтина
Акушер-гинеколог, Санкт Петербург

Прекъсванията при раждането са увреждане на меките тъкани на родовия канал: шийката на матката, влагалището, перинеума, външните полови органи. Най-често руптури се случват в патологичния ход на раждането, докато при първородните жени тези усложнения са по-чести, отколкото при тези, които са раждали преди.

Според статистиката всяка шеста родилка има някакво увреждане на меките тъкани на родовия канал. Броят на разкъсванията на перинеума обаче е намалял значително през последните десетилетия, тъй като лекарите са започнали да прибягват по-често до епизиотомия - хирургична дисекция на перинеалната тъкан, за да се предотврати спонтанно разкъсване по време на раждането. Разкъсвания на шийката на матката се наблюдават при около една на всеки десет жени.

Защо се получават паузи?

Причините за разкъсване на меките тъкани на родовия канал могат да бъдат следните:

Доставка на голям (над 4 кг) или гигантски (над 5 кг) плод. С увеличен размер на главата на плода, натискът върху тъканите на родовия канал се увеличава значително, което води до повишен риск от разкъсвания.

Доставка след термин (бебето се ражда след 42 седмици от бременността). Когато черепната кост на плода е свръхсъчетана, тя вече не е толкова подвижна една спрямо друга. Следователно, когато бебе с признаци на зрялост преминава през родовия канал, главата му не може да бъде конфигурирана, тоест да вземе форма, която е възможно най-близка до формата на родовия канал, поради изместването на черепните кости една спрямо друга. По този начин главата има относително увеличен размер и натискът върху меките тъкани на родовия канал се увеличава, следователно рискът от разкъсване се увеличава..

Бърз и бърз труд. По време на такова раждане се увеличава и натискът върху меките тъкани; освен това тъканите нямат време да се адаптират към натиска, упражняван върху тях поради интензивен труд, поради което са по-податливи на увреждане.

Продължителен труд. При продължително раждане често се случва главата на плода да е инсталирана на определено място за дълго време и да притиска тъканите в тази област. Поради продължителната компресия в тази област се нарушава кръвоснабдяването и притока на кръв към тъканите, в резултат на което те лесно се повреждат.

Неправилно поставяне на главата на плода. Когато главата е поставена правилно (тя навлиза в родовия канал с най-малкия си размер), което допринася за най-доброто съвпадение между размера на главата и размера на родовия канал, травмата на плода и майката се свежда до минимум. Ако е поставена неправилно, главата навлиза в родовия канал с по-голямата си обиколка. В същото време размерът му е по-голям от размера на родовия канал, а натискът върху меките тъкани се увеличава. Освен това, ако главата е поставена неправилно, раждането се удължава..

Промени в белезите. Ако преди това меките тъкани на родовия канал са били подложени на някакви интервенции (например при предишни раждания е имало разкъсвания, върху които са били нанасяни конци, или е била извършена операция на шийката на матката), тогава в тези области обичайната тъкан се заменя със съединителна тъкан, която няма достатъчна еластичност и не винаги може да издържи на натиска, упражняван по време на раждането.

Възпалителни заболявания на гениталните органи. При възпаление тъканите изтъняват, стават по-рехави. В това състояние те много лесно се повреждат..

Преждевременно бутане. Желанието да се натисне родилката се появява, когато главата на плода вече е достатъчно потънала и оказва натиск върху ректума. Това усещане може да възникне дори преди шийката на матката да се разшири напълно. Ако започнете да натискате, когато шийката на матката все още не се е отворила, принудително въздействие върху цервикалната тъкан ще доведе до нейното разкъсване.

Диагностика и лечение

След раждането всяка жена се подлага на изследване на меките тъкани на родовия канал. С помощта на специални инструменти (вагинални огледала и скоби) последователно се изследват шийката на матката, вагиналните стени, вулвата (външни генитални органи) и перинеума. Ако има някакви наранявания, те се коригират хирургически - сълзите се зашиват.

Изследването на меките тъкани на родовия канал се извършва без упойка, докато родилката усеща леко изтегляне в долната част на корема и в перинеума. Ако се открият разкъсвания, тяхната хирургична корекция се извършва под местна упойка. В случай на значителни наранявания, чието отстраняване отнема много време, анестезиологът извършва краткотрайна интравенозна анестезия. Ако по време на раждането е била използвана епидурална анестезия (метод, при който анестетик се инжектира между твърдата мозъчна обвивка, покриваща гръбначния мозък и прешлените чрез инжекция в лумбалната област), тогава по време на изследването анестезиологът може да добави анестетично лекарство към епидуралния катетър и всички манипулации ще бъдат безболезнено.

Незашитите сълзи при раждане са изпълнени с развитието на следродилен кръвоизлив, добавянето на инфекция, както и усложнения, които могат да се развият в бъдеще. Например, незашитите перинеални и вагинални разкъсвания в бъдеще могат да доведат до развитие на пролапс на тазовите органи. Незашитите цервикални разкъсвания водят до образуването на ектропион на шийката на матката („еверзия“ на шийката на матката, при която покривната тъкан, покриваща цервикалния канал (цервикален канал), е обърната навън; по-късно в тази област често се развива хронично възпаление). В допълнение, в такива случаи, при последваща бременност, е възможно образуването на истмично-цервикална недостатъчност (ICI). При това състояние шийката на матката не изпълнява в достатъчна степен обтурационната си функция и се отваря леко, което може да доведе до прекъсване на бременността.

Разкъсване на вулвата

Вулвата се намира в навечерието на влагалището: тя се образува от големите срамни устни, клитора и външния отвор на уретрата. Разкъсванията на вулвата се случват най-често в малките срамни устни и клитора. Като правило те се представят под формата на сълзи или пукнатини..

Сълзите в клитора обикновено са придружени от значително кървене, тъй като тази област има обилно кръвоснабдяване. Такива сълзи се зашиват под местна упойка (анестетик се инжектира в тъканта близо до мястото на разкъсване) и в уретрата трябва да се постави уринен катетър (мека тръба). Тази манипулация се извършва, за да не се повреди уретрата при зашиване, тъй като тя се намира много близо до клитора.

Получените разкъсвания на малките срамни устни също се зашиват под местна упойка с помощта на анестетичен спрей. Ако сълзите са незначителни, тогава не винаги има нужда от зашиване. Тъй като тъканите в тази област са много тънки и деликатни, понякога самата процедура на зашиване може да бъде по-травматична от разкъсването.

В областта на вулвата шевовете са направени от самопоглъщащ се материал; не е необходимо да бъдат премахнати - те "изчезват" сами 5-7 дни след раждането, а на мястото на шева остава тънък белег, който в крайна сметка става почти невидим.

Вагинални сълзи

Вагината е мускулна тръба, която минава от гениталната цепка до шийката на матката. Най-често ражданията на влагалището се случват във външната му трета, тоест по-близо до гениталната цепка. Средната и горната трета са по-разтегливи, така че сълзите в тези области са много по-рядко срещани. Често вагиналните сълзи се разпространяват в перинеума. Сълзите във влагалището се затварят с резорбируеми конци и не е необходимо да се отстраняват. Заздравяването настъпва бързо, тъй като вагиналната лигавица има бърза способност да се регенерира, т.е.обновява.
Понякога вагиналните наранявания се случват по такъв начин, че лигавицата му остава непокътната, но подлежащите тъкани са смачкани. Ако кръвоносен съд е повреден в подлигавия слой поради кървене, се образува хематом: стената на влагалището в тази област постепенно се увеличава и набъбва. В същото време родилката изпитва нарастващо чувство за пълнота. За да спре кървенето и да се отърве от хематома, лекарят трябва да направи малък разрез над мястото, където се натрупва кръвта, да спре кървенето и да зашие увредената тъкан..

Разкъсване на перинеума

Перинеумът е зоната от задната част на влагалището до външния отвор на ректума. Мускулите, връзките, мастната тъкан, съдовете и нервите, както и ректума са разположени в перинеалната област. Перинеалните сълзи са разделени на 3 градуса в зависимост от дълбочината на увреждане на тъканите:

с руптура от първа степен, само кожата на перинеума е повредена, руптурата преминава към вагиналната лигавица;
с руптура от втора степен се уврежда не само кожата, но и мускулите на перинеума;
с руптура от трета степен, в допълнение към мускулите, сфинктерът (кръгъл мускул) на ректума е повреден, а понякога и самата ректума.

Перинеалните сълзи от първа и втора степен се зашиват, като правило, под местна упойка или при продължителна епидурална анестезия (ако се извършват по време на раждането). Ако мускулният слой е повреден, първо върху мускулите се нанасят конци от саморазбиращ се материал, а след това върху кожата се нанасят отделни конци от неразбираем материал: това гарантира оптимално съвпадение на тъканите. По правило конците, изработени от абсорбиращ материал, се отстраняват на петия ден след раждането..

Ако разкъсванията в перинеума са незначителни, тогава върху кожата могат да се наложат саморазбираеми конци. Някои лекари практикуват налагането на вътрешен шев върху кожата, след което се образува много спретнат, почти невидим белег. В този случай жената не изпитва допълнителен дискомфорт при премахване на шевовете, ще се извърши бързо заздравяване поради обилното кръвоснабдяване на перинеалната област след раждането..

Зашиването на сълзи от трета степен се извършва в операционната зала под обща анестезия. Основната задача на хирурга с такива разкъсвания е да осигури целостта на сфинктера на ректума и самия ректум, ако е бил повреден. След това се възстановява целостта на мускулния слой, след това кожата.

Епизиотомия

Хирургичен разрез на перинеума при наличие на определени индикации се нарича епизиотомия. Тази интервенция се извършва най-често със заплаха от спонтанно разкъсване на перинеума, признак на което е максималното разтягане и изтъняване на тъканите. В същото време тъканите стават белезникави и леко блестящи. Това се дължи на факта, че върху тъканта се упражнява прекомерен натиск, кръвоносните съдове се прищипват и тъканта се обезкървява..

Ако акушер-гинекологът види, че е на път да настъпи разкъсване на перинеума, тогава той отрязва перинеума леко от средната линия. Смята се, че епизиотомията е за предпочитане пред спонтанното разкъсване на перинеума: раната с равномерни ръбове, причинена от хирургически инструмент, е по-лесна за възстановяване и заздравява по-бързо от разкъсването, често с натрошени ръбове, какъвто е случаят с разкъсване на перинеума.

Епизиотомия се извършва и в онези ситуации, когато е необходимо да се съкрати вторият (тласкащ) период на раждането, тоест да се ускори раждането на плода. Това е необходимо при остра фетална хипоксия, когато по някаква причина той започва да страда от липса на кислород; с гестоза (усложнение на бременността, което е придружено от повишаване на кръвното налягане, появата на протеин в урината и отоци), когато удължаването на раждането може да влоши състоянието както на плода, така и на майката, както и с определени препоръки на офталмолога или терапевта. Показанията за епизиотомия от различни специалисти са насочени към максимално намаляване на стреса по време на бутане. С други думи, в някои ситуации на жената не се препоръчва активно да натиска. Това не трябва да се прави при високо кръвно налягане, сърдечно-съдови патологии, повишено вътреочно налягане..

Зашиването на рана след епизиотомия се извършва по същия принцип като зашиване на перинеални сълзи. Първо, върху мускулния слой се нанасят абсорбиращи конци, а след това върху кожата се нанасят няколко не абсорбиращи се конца, които се отстраняват на петия ден от следродилния период.

Разкъсана шийка на матката

Според дълбочината на увреждане се различават 3 степени на руптура на маточната шийка:

първата степен - дължината на разкъсването е по-малка от 2? cm;
втора степен - празнина от повече от 2? cm, не достигаща до форникса на влагалището, т.е. до края на шийката на матката, областта на нейния вътрешен фаринкс;
третата степен - разкъсването достига до вагиналния форникс или отива към него (всъщност шийката на матката е разкъсана по цялата си дължина). Разкъсването на маточната шийка от трета степен е много опасно, тъй като може да се развие в руптура на матката.

Разкъсванията на шийката на матката от първа и втора степен се отстраняват хирургично по време на изследването на меките тъкани на родовия канал. По правило анестезия в този случай не се изисква: тъканите на шийката на матката нямат рецептори за болка, а жената по време на манипулации се чувства само разтягане в долната част на корема. Конците се нанасят със самопоглъщащи се материали и не могат да бъдат премахнати. Когато тъканите съвпадат правилно, на шийката на матката не остават белези и заздравяването настъпва в рамките на няколко дни.

В случай на разкъсване на шийката на матката от трета степен е необходимо ръчно изследване на маточната кухина, за да се изключи разкъсване на долния сегмент на матката. Тази манипулация се извършва под краткотрайна интравенозна анестезия. Лекарят вкарва ръката си в маточната кухина и проверява целостта на нейните стени. Ако стените на матката не са повредени, се зашива дълбоко разкъсване на шийката на матката. Ако се диагностицира разкъсване на стените на матката, тогава е необходима коремна операция с изследване на мястото на увреждане и решение за по-нататъшни тактики. За съжаление, при наличие на руптура на матката, тя най-често се отстранява, тъй като руптурите на матката са опасни с животозастрашаващо кървене. Ако обаче разликата е малка и е възможно да се спре кървенето, лекарите полагат всички усилия за запазване на органа..

Предотвратяване

Основната превенция на разкъсванията при раждане е добре координираната работа на акушерка, лекар и родилка. В зависимост от степента на дилатация на шийката на матката или нивото на главата на плода в малкия таз, акушер-гинекологът може да помоли жената да не натиска, когато опитите вече се усещат, а да вдишва контракциите или, обратно, да натиска в определен момент. Факт е, че при преждевременни опити много често се случват руптури на маточната шийка. При значително, но не пълно разкриване на шийката на матката, главата на плода започва постепенно да се спуска надолу и притиска ректума. По този начин жената усеща опити, но врата все още не е напълно отворена. Ако в този момент започнете да натискате, тогава такова принудително напредване на главата може да увреди още не напълно отворената шийка. А прекаленото натискане може да доведе до прекомерен натиск върху тъканите на родовия канал, допринасяйки за тяхното смачкване.

Ако почувствате непреодолимо желание да натискате, но шийката на матката все още не се е отворила, акушер-гинекологът ще ви помоли да „дишате“ контракцията. За да направите това, трябва да правите чести вдишвания и издишвания през устата (понякога това се нарича „дишане като куче“). Такова дишане осигурява хипервентилация на белите дробове, излишното количество кислород влиза в кръвта. В резултат на това усещането за болка и подуване на корема се притъпява и желанието за тласък се отслабва. В допълнение, фокусирането върху определен начин на дишане може да ви помогне да отвлечете вниманието от неприятните усещания. Ако успеете да дишате контракцията, шийката на матката постепенно ще се отвори и главата на плода внимателно ще се движи по родовия канал и може да се избегнат руптури на маточната шийка.

Освен това, по време на раждането акушерката изпълнява така наречените техники за перинеална защита. В същото време тя постепенно разтяга перинеума с пръсти, така че тъканите да „свикнат“ да се разтягат. Когато главата на плода е готова да избухне през гениталната цепка, акушерката предприема определени действия за защита на целостта на перинеума. Когато главата изригва, има момент, в който акушерката също моли родилката да не бута, а да диша свиването. Това се случва, когато главичката преминава през гениталната цепка с най-голям размер и допълнителни усилия могат да разрушат перинеума..

Въпреки факта, че по време на раждане се предотвратяват сълзи, мерки за предотвратяване на това усложнение трябва да се вземат още по време на бременност.

Първо, ако жената има възпаление на влагалището, то трябва да се лекува преди раждането, тъй като възпалените тъкани са много по-податливи на разкъсване, отколкото здравите. Също така, възпалителният процес може да доведе до развитие на възходяща инфекция (преходът на инфекцията от влагалището към матката).

На второ място, за да бъдат мускулите на перинеума по-еластични и лесно да понасят прекомерно разтягане по време на раждане, се препоръчва да се правят упражнения на Кегел. Те се състоят в редуване на свиване и отпускане на мускулите на перинеума, както при ограничаване на позивите за уриниране. При редовни упражнения мускулите в перинеума се укрепват и кръвоснабдяването на перинеума се подобрява. Това от своя страна подобрява трофиката на тъканите, което намалява риска от увреждане по време на раждането..

Упражненията на Кегел могат да започнат още на 26-28 седмица от бременността. Най-добре е да ги правите 2-3 пъти на ден, 70-100 контракции. Полезно е упражненията да продължат след раждането: те ще помогнат на мускулите на перинеума да се възстановят по-бързо..

След почивката

Ако по време на раждането въпреки това са възникнали разкъсвания или е извършена епизиотомия и увреждането е възстановено чрез операция, в следродилния отдел се обработват конците на кожата на перинеума и външните полови органи, за да не се развият инфекциозни усложнения. Ако всичко е наред, неразбираемите конци се отстраняват 4-5 дни след раждането.

За ранното излекуване на разкъсвания след раждането трябва да следвате следните правила:

Отначало не се препоръчва да седите, тъй като шевовете могат да се разпаднат и ще трябва да ги приложите отново. В зависимост от степента и големината на увреждането този период може да продължи от няколко дни до две седмици, в зависимост от вида на шевния материал и метода на зашиване..
Трябва да носите памучно бельо и да използвате специални постнатални подложки или подложки от естествени тъкани: те не възпрепятстват циркулацията на въздуха и по този начин предотвратяват инфекцията.
Препоръчително е да се използват специални средства за интимна хигиена, защото те не изсушават кожата и не предизвикват допълнително дразнене..
Хигиенните процедури се препоръчват след всяко уриниране и изхождане..

Защо матката се разкъсва по време на раждане

Причини за руптура на матката по време на раждане

Според статистиката хистерорексисът се среща само при 0,1-0,5% от родилките, което прави това усложнение едно от най-редките. Същата статистика твърди, че от общия брой наранявания на родовите пътища руптурите на матката се наблюдават предимно при жени, претърпели цезарово сечение или други операции на матката, оставили след себе си белег.

Разкъсването на матката е спешна медицинска помощ

Съединителната тъкан не може да се разтяга и свива по същия начин като мускулните влакна. Поради това по време на контракциите в него възниква прекомерно напрежение и разкъсване по протежение на белега..

По-рядко срещаните фактори на това усложнение включват следното:

 1. Многоплодна бременност и многоводие, при които се получава прекомерно разтягане на стените на матката и еластичността на мускулите на органа значително намалява.
 2. Аномалии в развитието и положението на плода, които не са диагностицирани своевременно. Трудовите контракции стават прекомерни поради факта, че плодът не се изтласква в родовия канал.
 3. Аномалии в структурата на таза при бременна жена или новообразувания на меките тъкани на родовия канал. Това е причината за механичната пречка за нормалното протичане на плода..
 4. Неподходящи медицински манипулации или неправилното им поведение (ръчно обръщане на плода, използване на лекарства, които повишават тонуса на матката, в резултат на което се развива разкъсване на орган).

В повечето случаи заплахата от хистерорексис се диагностицира по време на бременност и акушер-гинекологът формира програмата за акушерска помощ, като взема предвид всички установени обстоятелства. Но понякога проблемът остава неоткрит до момента, в който пропастта вече е настъпила. В такива случаи е важно да се обърне внимание на симптомите възможно най-рано и да се осигури необходимата помощ на родилката..

Симптоми на руптура на матката

Признаците на хистерорексис варират в зависимост от степента на увреждане на органите. В тази връзка е приета следната класификация:

 1. Застрашаващо състояние. В същото време тъканите на органа все още запазват своята цялост, но са прекомерно опънати и напрегнати, което създава заплаха от хистерорексис. Сред основните симптоми на това състояние са остра болка в долната част на корема, подуване на външните полови органи, липса на желание за уриниране, повишаване на телесната температура до 37,5-38,0 ° C. Дори първоначалната степен на травма става опасна за детето. Поради прекомерен натиск в матката се развиват нарушения на кръвообращението в плацентата, плодът страда от липса на кислород и без своевременна помощ може да развие тежки лезии на централната нервна система.
 2. Началото на руптурата на матката. На този етап вътрешните слоеве на органа - лигавични и мускулни, се разкъсват, с увреждане на големи кръвоносни съдове. Родилката има хаотични и много болезнени контракции, вагинални секрети със следи от кръв. Развива се хеморагичен шок, който бързо прогресира и за кратко време може да доведе до смърт на майката и плода.
 3. Завършен хистерорексис. Увреждане на всички слоеве на матката, при което органът напълно губи целостта си. На този етап преобладават признаци на шок: рязко намаляване на кръвното налягане, помътняване на съзнанието, бледност на кожата, слаб пулс, повърхностно дишане, разширени зеници, повръщане. Шокът е основната причина за нарушаване на всички функции на тялото, което прави прогнозата не особено благоприятна. Пълното разкъсване се характеризира с пълно спиране на труда - отсъствие на контракции и опити.

Диагнозата на хистерорексис се основава на симптоми и данни от ултразвук. За съжаление, времето за провеждане на изследвания е изключително ограничено, така че лекарят трябва незабавно да вземе решение да спаси живота на родилката и плода, както и да изключи сериозни последици за тяхното здраве..

Лечение на руптура на матката

Тактиката на лечение пряко зависи от това докъде е стигнал патологичният процес.

Острата болка по време на раждане може да показва усложнения.

Заплашителният хистерорексис е индикация за бързото спиране на раждането. За това се използват лекарства, чието действие е насочено към намаляване на мускулния тонус и облекчаване на болката. По-нататъшните тактики се определят от състоянието на плода.

Ако жизнените показатели на плода са задоволителни или има шанс за спасение с помощта на реанимация, се извършва спешно цезарово сечение. Ако обективните симптоми и ултразвуковите данни потвърждават смъртта на плода, тогава се извършва краниотомия, т.е. хирургично отстраняване на плода от матката.

С настъпването или пълния хистерорексис е необходима спешна хирургична операция, чиято цел е премахване на матката или възстановяване на нейната цялост чрез зашиване на клапите, спиране на кръвозагубата и оценка на състоянието на коремните органи.

Прогнозата след операцията зависи изцяло от етапа на руптура на матката, на която е била асистирана жената. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете за спасяване на живота на майката и детето..

Загубата на кръв е най-опасният „спътник“ на хистерорексиса. Следователно, дори в началния етап се извършва интравенозна инфузия на кръв или нейните заместители, за да се предотвратят нарушения от страна на сърдечно-съдовата система и развитието на шок..

Предотвратяване на руптура на матката

Днес няма конкретна програма, насочена към намаляване на риска от руптура на матката. Редица прости общи правила ще помогнат да се сведе до минимум развитието на това състояние:

 1. Определете предварително личните си рискове и възможните причини за усложнения. Ако при раждането на първото и всички предишни деца са наблюдавани фетална хипоксия, кървене, трудно раждане или други подобни обстоятелства, уведомете Вашия лекар за това. Оптимално е да предоставите на гинеколога цялата медицинска документация, свързана с предишната бременност.
 2. Ранната регистрация с LCD ще ви позволи да „спечелите време“ и да извършите всички необходими изследвания в ранните етапи. Това от своя страна ще помогне да се коригира хода на бременността и развитието на плода навреме, ако се установят някакви отклонения. Освен това, ако бъдещата майка има аномалии в структурата на родовия канал, лекарят ще формира програма за акушерство, включително планирано цезарово сечение.
 3. Следвайте препоръките на Вашия лекар. Ако той счете за необходимо спазване на почивка в леглото, ограничаване на физическата активност или други мерки - това е необходимо за поддържане на бременността и нейното успешно завършване.

Трудовата дейност може да започне по-рано от „официалната“ дата. Съответно, нараняването на матката може да се случи по-рано. Следователно, дори незначителни признаци на отклонение не могат да бъдат пренебрегнати, ако се наблюдават няколко седмици или месеци преди раждането на детето. Това е особено важно, когато имате причини да подозирате хистерорексис..

Изчакващата тактика в такива случаи може да предизвика много сериозни последици. Ако почувствате влошаване на благосъстоянието, болка и напрежение в матката - незабавно се свържете с Вашия лекар.

Раждания при раждане: причини, лечение, профилактика

Наранявания на родовия канал: разкъсвания на вулвата, вагиналните стени, перинеума, шийката на матката. Предотвратяване на разкъсвания на меките тъкани на родовия канал.

Игор Макаров доктор на медицинските науки, професор, доктор от най-висока квалификационна категория

Наранявания на меките тъкани на родовия канал възникват, за съжаление, поради патологичното протичане на раждането или поради ненавременна или неквалифицирана акушерска помощ. Основните причини, поради които се получава травма на меките тъкани на родовия канал, включват: бърз и бърз труд, раждане с голям плод, забавено раждане, продължително раждане, тесен таз, неправилно поставяне на главата на плода, седалищно предлежание на плода, прилагане на акушерски форцепс. Неблагоприятен фон за появата на наранявания е ригидност, възпалителни или белези на тъканите.

Сълзи на вулвата и вагиналните стени

Разкъсванията на вулвата се случват по-често в малките срамни устни и клитора, което е придружено от кървене, което в някои случаи става много значимо. Разкъсванията на вагиналните стени, в зависимост от тяхното местоположение, имат свои собствени характеристики. Така че, когато са локализирани в долната трета, вагиналните руптури често се комбинират с руптура на перинеума. В случай на разкъсване в горната третина, вагиналните сълзи се простират до форникса и се комбинират със сълзи в шийката на матката. Клиничните прояви на вагинално разкъсване по време на раждане са преди всичко кървене. Както вулвата, така и вагиналните сълзи се възстановяват чрез зашиване на раната под упойка.

В някои случаи, когато настъпи разкъсване на субмукозна тъкан, на подходящото място се образува хематом. Предпоставка за развитието на образуването на хематом може да бъде нарушение на структурата на съдовата стена поради разширени вени на гениталиите, намаляване на нивото на витамин С в организма, хипертония, хроничен гломерулонефрит, гестоза. По-често отляво се образува хематом, който е свързан с асиметрията на развитието на венозната система и типичното местоположение на плода. Размерът на хематомите може да бъде различен. Най-честите симптоми са болка и натиск на мястото на локализация. Външно хематомът прилича на цианотична тумороподобна формация, която излиза в лумена на влагалището или навън. Ако хематомът е малък и не се увеличава, тогава лечението може да бъде консервативно. С бързо увеличаване на размера на хематома с признаци на загуба на кръв, спешното хирургично лечение се извършва под обща анестезия и се състои от следните етапи: разрязване на тъканите над хематома, отстраняване на кръвни съсиреци, лигиране на кървящи съдове, затваряне и дрениране на хематомната кухина.

Разкъсване на перинеума

Разкъсването на перинеума е едно от най-честите наранявания на родовите пътища и е по-често при първородени жени. Основните причини за руптура на перинеума са: нарушения на неговото анатомично и функционално състояние, висок перинеум, упоритост на тъканите и лоша разтегливост, рубцови промени след травма при предишни раждания и след пластични операции, оток на перинеума, тесен таз, усложнения по време на раждането (бърз и бърз труд), оперативно раждане, неправилни акушерски ползи при отстраняване на главата и раменете на плода). Представящата част на плода, която се движи през родовия канал, достигайки тазовото дъно, води до разтягане на перинеалната тъкан. Разкъсването на перинеума се случва при изригване на главата, по-рядко при отстраняване на раменете на плода. В резултат на притискането на венозните съдове от представящата част на плода се нарушава изтичането на кръв от тъканите на перинеума, появява се цианоза на кожата на перинеума и нейният оток. Поради изразено нарушение на метаболитните процеси, силата на тъканите намалява и настъпва тяхното разкъсване.

Разграничавайте спонтанни и насилствени разкъсвания, възникнали в резултат на нарушение на техниката на извършване на операции на вагинално раждане или при неправилно предоставяне на ръчна помощ Според тежестта на разкъсванията и дълбочината на получената рана, разкъсванията на перинеума се разделят на три степени.

 • I степен - разкъсване на кожата на перинеума в малка степен на задната комисура и долната трета на влагалището.
 • II степен - заедно с разкъсването на изброените образувания има и разкъсване на мускулите на тазовото дъно.
 • III степен - по-дълбоко разкъсване, при което се включва и мускулната пулпа (сфинктер) на ануса, а в някои случаи и част от предната ректална стена.

Рядък вид нараняване е централна перинеална руптура, когато задната стена на влагалището, мускулите на тазовото дъно и кожата на перинеума се разкъсват, а задната адхезия и сфинктер на ануса остават непокътнати и раждането настъпва през този образуван канал. Разкъсването на перинеума е придружено преди всичко от кървене и се открива по време на изследване на родовия канал. Ако има съмнение за руптура на перинеума III степен, тогава трябва да се постави пръст в ректума, за да се изясни диагнозата. Ако целостта на сфинктера не е нарушена, тогава той създава съпротива, когато пръстът се вкара в ректума. Разкъсването на чревната стена се определя лесно от специфичния тип изконна чревна лигавица. Целостта на перинеума се възстановява чрез слой по слой на раната, като се вземат предвид всички анатомични взаимоотношения, под обща анестезия, при спазване на всички правила за асептика и антисептици. Поради разкъсването на перинеума, особено при неефективно възстановяване на целостта му, са възможни усложнения като възпаление на влагалището и шийката на матката, пролапс и пролапс на матката, газова и фекална инконтиненция (с разкъсване от 3 градуса), нарушена полова функция.

Разкъсана шийка на матката

Разкъсвания на шийката на матката често се случват в посока от външното гърло към вътрешното. В този случай има три степени на разкъсване на шийката на матката.

 • I степен - разкъсване на цервикална тъкан от едната или от двете страни с дължина не повече от 2 cm.
 • II степен - разкъсване (и) с дълбочина повече от 2 cm, но не достигащо до 1 cm влагалищните дъги.
 • III степен - преходът на разкъсването на шийката на матката в областта на долния й сегмент.

Основният симптом на разкъсаната шийка е кървенето с различна интензивност, в зависимост от степента на увреждане. Сълзите се откриват при изследване на шийката на матката след раждане, през първите 2 часа. Целостта на шийката на матката се възстановява чрез зашиване на раната. Ако се открие разкъсване на маточната шийка III степен, трябва да се извърши ръчно изследване на матката, за да се изключи разкъсване на долния й сегмент.

Предотвратяване на сълзи по време на раждане

Предотвратяването на разкъсвания на меките тъкани на родовия канал се състои в: рационално управление на раждането, използване на спазмолитици, използване на адекватно поетапно облекчаване на болката; предотвратяване на преждевременни опити, навременна диагностика на сложен ход на труда, квалифицирано извършване на вагинални операции. Особено внимание трябва да се обърне на правилното управление на раждането през периода на изгнание..

За да се предотврати увреждащо разкъсване на меките тъкани на родовия канал и за по-щадящо раждане, се извършва перинеален разрез. Този метод се оправдава с факта, че прерязаната рана зараства по-добре от разкъсаната; перинеумът се дисектира на по-безопасно място, далеч от ректума и в минимален обем. Целостта на перинеума в този случай се възстановява по-лесно и без усложнения..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Трудови сълзи: техните причини, профилактика и грижа за конците

По време на раждането тялото на жената изпитва колосално натоварване, защото всички негови механизми участват в процеса на раждане на бебе. Преминаването на плода през родовия канал може да провокира единични или многократни разкъсвания, които плашат почти всяка родилка, разказвайки ужасите на необратими и неизбежни усложнения. Вярно ли е това и защо могат да се появят пропуски - това трябва да се разбере още преди да посетите болницата.

Прекъсвания по време на раждане и техните видове

Разкъсванията са една от най-често срещаните форми на родов травматизъм, който включва нарушаване на целостта на меките тъкани на родовия канал, когато бебе преминава през тях. Има два вида почивки според местоположението им:

 • външни или външни (възникват на изхода от влагалището и в областта на перинеума);
 • вътрешен (засяга вагината, шийката на матката и самата матка).

Според статистиката всяка 4-та първородна жена се прибира у дома не само с дете, но и с шевове..

Всеки от видовете пропуски има свои собствени характеристики:

 • увреждане на шийката на матката възниква поради нарушения в процеса на отваряне на гърлото. Обикновено, след като шийката на матката се отвори напълно, опитите започват и започва активната фаза на раждането, когато бебето се придвижва към раждането. Ако този етап е дошъл твърде рано, шийката на матката, която не е готова за такъв натиск, може да се спука. Поради тази причина жените трябва внимателно да слушат думите на лекарите и да не настояват без тяхно разрешение. В този случай сълзите могат да бъдат с три степени на тежест:
  • разминаване на тъканите от една или две страни с не повече от 2 см;
  • празнини от повече от 2 см, не достигащи до краищата на шията;
  • тежки сълзи, които засягат както част от влагалището, така и стените на матката; Ако опитите започнат преди отварянето на шийката на матката, последната може да се претовари
 • разкъсвания на вагиналните тъкани възникват или поради твърде силни и ранни опити, или във връзка с уплътняването на стените на влагалището и дългия престой на главата на бебето в една област;
 • перинеални сълзи. Това е една от най-често срещаните форми на разкъсване. Включва травма на кожата и мускулите в перинеалната област поради натиск в главата. По време на раждането акушер-гинеколозите защитават перинеума, помагайки на главата да се роди, без да наранява тъканта, но тази тактика не винаги гарантира липса на увреждане. Тези почивки могат да бъдат с различна степен на трудност:
  • първата - малки сълзи, засягащи кожата и частично лигавиците;
  • втората, при която освен тъканите, мускулите и лигавиците са повредени на изхода от влагалището;
  • третият - тежко разкъсване, докоснало мускулния пръстен на ануса;
 • наранявания на вулвата (увреждане на малките срамни устни, клитор), които често придружават разкъсвания на перинеума;
 • разкъсвания на матката - увреждане на мускулните стени на този орган. Този вид родова травма е най-опасната, тъй като може да причини смърт за майката и бебето. Сега тези разкъсвания са рядкост, тъй като при наличие на опасност лекарите предпочитат да направят спешно цезарово сечение и да не рискуват два живота наведнъж;
 • увреждане на срамната става (зоната на сближаване на срамните кости). Това е най-редкият вид нараняване, което често се случва при използване на забранената техника на Kristeller (прилагане на външен натиск върху корема с лакти, за да се ускори процесът на раждане на бебето), или ако родилката има симфизит (възпаление на срамната артикулация). По време на раждане, разкъсване на срамната артикулация - свързването на костите в срамната област

Причини за сълзи по време на раждане

Нито един лекар не може да предскаже появата на разкъсвания по време на раждането, тъй като дори абсолютното здраве на жената и лесният ход на раждането не са гаранция за липса на наранявания. Физиологично тялото е напълно подготвено за раждане и раждане на бебе - тъканите по време на контракциите се адаптират и отпускат, за да пуснат бебето. Но редица фактори могат да повлияят отрицателно на еластичността на родовия канал и да причинят тяхната травма:

 • възпаление на органите на репродуктивната система (в хронично или обострено състояние). Тези заболявания намаляват еластичността на тъканите, които стават по-свободни, склонни към кървене, което ги прави неподготвени за значително разтягане по време на раждането;
 • бърз труд (за първородни - по-малко от 4, за многоплодни - по-малко от 2 часа). В този случай има ранно начало на опитите. Кратък период на контракции може да не е достатъчен за пълното разкриване на шийката на матката и достатъчна подготовка на родовия канал за напредване на бебето;
 • наличието на белези по матката и в родовия канал (след цезарово сечение, предишно раждане, отстраняване на новообразувание и др.). Белезната тъкан е по-малко еластична в сравнение със здравите, поради което често по време на раждането се появяват разкъсвания на същото място, където са били преди, или на мястото на конци от хирургични интервенции;
 • зряла възраст на родилката. След 35 години еластичността на тъканите постепенно започва да намалява, което увеличава риска от нараняване, ако първото дете се роди на тази възраст;
 • подуване на родовия канал. Това се случва по време на продължителен период от опити, в резултат на слаб труд, когато бебето е в родовия канал за дълго време в едно положение;
 • мускулен тонус на тазовото дъно. Този проблем е актуален за професионалните спортисти - гимнастици, конници, танцьори. Надутите мускули са по-малко податливи на разтягане, което усложнява процеса на преминаване на бебето през родовия канал;
 • големи плодове. Големият размер на бебето определя повишено натоварване на тъканите, което може просто да не издържи на повишеното налягане и спукване;
 • висока чатала. Това е физиологична характеристика, която предполага твърде голямо разстояние от ануса до влагалището (повече от 7 см). При нея тъканите просто не могат да се разтегнат достатъчно, за да пропуснат бебето, тъй като те просто не са достатъчни.

Значителен фактор за определяне на риска от родова травма е поведението на родилката и действията на медицинския персонал. Най-често първичното раждане протича с разкъсвания - много жени се страхуват от чувствата си, не знаят как да се държат правилно, губят контрол и не се подчиняват на препоръките на лекаря. Паниката и тревожността са най-опасните спътници в родилната зала, поради което рискът от тежки разкъсвания се увеличава значително.

Също така, разкъсванията могат да бъдат по вина на акушерката, която е взела бебето - нейната небрежност при отстраняване на главата и раменете на детето понякога причинява вътрешни и външни увреждания на родовия канал. Често появата на наранявания е свързана с намеса в естествения процес на раждане - използване на форцепс, вакуумен екстрактор и т.н..

Признаци на разкъсване по време на раждане

Основният симптом на всеки тип руптура е кървенето. Неговата сила и обем зависят от степента на повреда. Например, плитките разкъсвания на шийката на матката могат да бъдат почти невидими на фона на лохии (следродилно отделяне), а нараняванията от 2-ра и 3-та степен стават източник на кървене дори преди появата на бебето, или непосредствено след раждането му. При травма на външните генитални органи често се образуват области на вътрешни кръвоизливи и хематоми, със значителни размери на които е необходимо да се отвори кухината и да се зашият увредените съдове. В зависимост от местоположението, пролуката или нейната заплаха има свои собствени характеристики:

 • разкъсването на перинеума е придружено от остра болка и появата на видими увреждания на целостта на тъканите. По време на раждането акушерките внимателно следят ситуацията и ако кожата пребледнее, придобие синкав оттенък, започне да блести и да блести, значи е на път да се спука. За да се избегнат сложни разкъсвания, се прави контролиран хирургичен разрез с ножица - епизиотомия; Епизиотомия - разрез в перинеума, за да се предотврати неконтролирано разкъсване
 • заплахата от разкъсване на матката се определя от лекарите чрез комбинация от признаци, включително постоянен дискомфорт през периода на почивка от свиване до свиване, твърде чести контракции на матката след изтичане на вода, оток на външните полови органи и промяна във формата на корема (прилича на пясъчен часовник). Разкъсването е придружено от остра, пронизваща болка, спиране на раждането и силно кървене. Това е изключително опасна ситуация, при която както детето, така и майката може да не оцелеят;
 • руптури на шийката на матката и влагалището обикновено се откриват след раждането и са придружени от кървене. Кръвта изтича от влагалището на струйка, може да съдържа съсиреци;
 • разкъсване на срамната артикулация. Увреждането на срамния хрущял е придружено от силна болка в тази област, която се увеличава при опит за изправяне или преобръщане. С такава празнина става невъзможно повдигането на крака нагоре в легнало положение..

Характеристики на зашиване на вътрешни и външни разкъсвания

В началото на елиминирането на разкъсванията при раждане лекарят извършва одит на матката и влагалището, ако е необходимо, елиминира и зашива съществуващите лезии, след което преминава към зашиване на външни лезии. Шиенето се извършва слой по слой - повредените тъкани се сравняват и закрепват със специални конци. За зашиване може да се използва:

 • кетгут - нишки от естествен материал (черва на говедата), които сами се абсорбират от ензимите. Процесът на резорбция отнема 30 дни, но материалът губи силата си в рамките на една седмица след нанасянето, което може да доведе до отделяне на парчета конец;
 • викрилът е многонишкови материал от синтетичен произход, разработен като аналог на кетгут. Той се разтваря в тъканите самостоятелно под въздействието на течности. Процесът е напълно завършен в рамките на 60–70 дни;
  • викрил бърз - по-малко издръжлив, но се разтваря по-бързо (за около 40 дни);
 • коприна. Това е естествен шев, който се счита за златен стандарт в хирургията заради отличната си здравина и пластичност. Шевовете, наложени с него, се считат за усвоими условно - процесът може да отнеме цяла година, така че те обикновено се отстраняват 5-7 дни след раждането.

При условие, че ръбовете на увреждането са равномерни (например в резултат на епизиотомия), се използва козметичен интрадермален шев, при който конецът преминава през тъканта на зигзагообразен модел, появяващ се на повърхността само в началото и в края на разреза. Но най-често се прилага стандартен шев, който издърпва двете страни на процепа с външни пробиви. Пропастта може да бъде зашита както с класически, така и с козметични конци

Необходимостта и видът на анестезия по време на зашиване се определя от естеството на нараняването:

 • конци на шийката на матката се прилагат без упойка, тъй като след раждането тази област е практически нечувствителна. Жената обикновено не чувства болка, но може да бъде обезпокоена от дискомфорт в перинеума от инструментите и ръцете на лекарите;
 • при зашиване на вагинални сълзи болката е по-изразена, поради което се използват локални анестетици (новокаин или лидокаин). При сложни наранявания, изискващи продължителна работа, се извършва краткосрочна интравенозна анестезия;
 • конци върху перинеума се прилагат или без упойка, или с локално лечение, в зависимост от сложността на нараняването и чувствителността на жената;
 • сериозните руптури на матката изискват мащабна интервенция с дисекция на коремната стена - тази процедура се извършва само под обща анестезия.

Правила за грижа за шева

Вътрешните шевове не изискват самообработка и обикновено не причиняват силен дискомфорт, а саморазбираемите конци, наложени върху тях, не трябва да се премахват. Поддръжка се изисква само за външни разкъсвания. Това означава:

 • поддържане на повредената зона чиста. Санитарните кърпи трябва да се сменят поне на всеки 2 часа. Препоръчително е да се измивате всеки път след използване на тоалетната, като попивате перинеума след процедурата с мека кърпа. Тези препоръки трябва да се спазват не само в болницата, но и в рамките на 1-1,5 месеца след изписването; Ако има шевове, уплътнението след раждането трябва да се сменя на всеки 2 часа
 • антисептично лечение. В болницата веднъж на ден се преглежда жена, която оценява състоянието на шевовете, като ги третира с антисептични разтвори. Тази процедура обикновено не се изисква след изписване..

Освен това в периода след раждането си струва да се придържате към редица правила:

 • минимизирайте физическата активност, за да избегнете механично триене на тъкани;
 • изключете повишено натоварване на перинеума - избягвайте седнало положение поне 10 дни, в противен случай шевовете могат да се разпаднат. В съвременните родилни болници са предвидени специални бюфет и нощни шкафчета, така че жената да може да се храни, като стои или лежи; След раждането жената с почивки трябва да избягва седнало положение поне 10 дни, така че ще трябва да прекарва по-голямата част от времето в легнало или полегнало положение.
 • отказвайте да ядете храни, които фиксират и причиняват образуването на голямо количество изпражнения. Препоръчително е да се отложи движението на червата за максимален период, за да се елиминира излишният натиск върху перинеума, поради което жените не се препоръчват да ядат хляб, зърнени храни, пресни зеленчуци и плодове. По-добре е да се даде предпочитание на ферментирали млечни продукти и диетично месо.

Ако жената няма никакви симптоми на усложнения след пристигането си у дома, не се изисква специално медицинско наблюдение за заздравяването на шевовете. Лекарят ще оцени състоянието на тъканите още при рутинен преглед 1,5-2 месеца след раждането.

Ако поради раждането жената не може да седи, това трябва да се вземе предвид при планирането на изписване от болницата. Младата майка ще трябва да се прибере в легнало положение, което означава, че е по-добре да не поставя никой друг на задната седалка. Така в колата ще има само едно свободно място - до шофьора..

Премахване на шевове

В случай на използване на класически шев, който не се разтваря сам, жената ще трябва да се подложи на процедурата за отстраняване на конците. Обикновено се извършва 4-5 дни след раждането и не изисква анестезия. Усещанията по време на изпълнението му приличат на остри изтръпващи усещания - те често се сравняват с скубане на вежди. Лекар:

 • подготвя зоната за почивка;
 • изрязва и премахва конци;
 • извършва антисептично третиране на мястото.

Веднага след процедурата жената може да почувства леко парене и изтръпване, които бързо преминават. Специално медицинско наблюдение при липса на тревожни симптоми след премахване на шевовете не е необходимо.

Секс след раждане

След изписването от болницата жената трябва да спазва сексуална почивка и това не зависи от наличието на шевове - от 6 до 8 седмици във всеки случай се препоръчва да се избягва полов акт. Такова ограничение е необходимо за възстановяване на матката и заздравяване на разкъсвания, ако има такива. Ранното начало на сексуална активност заплашва:

 • силна болка по време на проникване поради незараснали наранявания;
 • появата на кървене поради травма на шевовете;
 • инфекция.

Най-добре е да изчакате 2-3 месеца, докато всички шевове се излекуват напълно и нишките се разтворят. Преди възобновяване на сексуалната активност се препоръчва да посетите гинеколог, а не да разчитате само на собствените си чувства - лекарят ще прецени състоянието на родовия канал, качеството и напредъка в заздравяването на получените прекъсвания и ако всичко е наред, той ще даде своето одобрение за интимни връзки. В този случай сексът след раждане с разкъсвания ще бъде безопасен. Сексът след раждане, усложнен от разкъсвания на мекия родов канал, е възможен само след преглед и одобрение от лекар

Прогноза и възможни усложнения след зашиване

Разкъсванията на меките тъкани не винаги се лекуват бързо и гладко. Индивидуални характеристики на тялото, реакция към използвания материал, неспазване на правилата за грижа за шевовете - всичко това може да причини следните усложнения в следродилния период:

 • дивергенция на шевовете. Поради повишеното напрежение върху скъсването, конците или тъканите може да не издържат и краищата на скъсването ще се разпръснат. В такава ситуация е необходима медицинска помощ - лекарят ще зашие повторно;
 • нагряване на шева. Симптомите на такова усложнение са зачервяване на зоната на разкъсване, отделяне с неприятна миризма или примеси на кафеникава, зелена или жълта гной. Това състояние изисква незабавно посещение в болницата. Ставата трябва да се почисти и обработи с водороден прекис или хлорхексидин. Освен това на пациента се предписват антибиотици за унищожаване на патогенния микроорганизъм, причинил нагнояването;
 • кървене. Освобождаването на кръв от областта на насложения шев „говори“ за травмата и увреждането на кръвоносните съдове. Лечението зависи от сложността на ситуацията - може да се предпише лечение с лечебни мехлеми (например Солкосерил) или възстановяване на пролуката.

Сърбежът в перинеума по време на възстановителния период често притеснява жените, но не е усложнение - това е симптом на заздравяване на тъканите.

Ако спазвате всички правила и препоръки, не трябва да се притеснявате за шева. Интимната зона е добре снабдена с кръв, поради което тя зараства и се възстановява бързо, което прави прогнозата благоприятна.

Предотвратяване на сълзи по време на раждането

Когато планира бременност и след това ражда бебе, жената трябва да се грижи за подготовката за раждане и да елиминира факторите, които причиняват разкъсвания при раждането. Това ще помогне:

 • своевременно и правилно лечение на инфекциозни заболявания на репродуктивната система. Възпалителният процес значително намалява еластичността на тъканите, поради което рисковете от нараняване нарастват. Трябва да се отървете от инфекции на гениталния тракт още преди зачеването;
 • подготовка за раждане - посещение на занятия, което разказва за особеностите на процеса, необходимото поведение на родилката и нейното правилно дишане. Това ще помогне да се премахне паниката по време на раждането и да се разбере какво искат лекарите;
 • редовно посещение на предродилни клиники по време на бременност за наблюдение на здравето и развитието на плода. При голям размер на бебето, открит чрез ултразвук, може да се извърши планирано цезарово сечение, за да се изключат наранявания;
 • масаж на перинеума. Препоръчително е да се извършва през последните месеци на бременността. Необходимо е да се подготви стерилизирано растително масло, да се смажат с чисти пръсти и да се вкарат на 2-3 см във влагалището. Масажът включва извършване на ротационно-разтягащи движения до усещане за напрежение, но без неприятни усещания; Масажирането на перинеума по време на бременност ще подготви тъканта за силно напрежение.
 • избор на квалифициран екип от лекари. По-добре е предварително да се погрижите за избора на родилния дом и хората, които ще участват в раждането - по този начин родилката ще бъде възможно най-удобна и спокойна.

Видео: профилактика на родова травма

Прегледи на разкъсвания при раждане

Имах разкъсване на чатала. Няма да кажа, че бях много болен, конците паднаха през първата седмица. Излекувах го с един метод - измих го със сапун за пране (тъмен цвят, светъл сапун няма да работи, има много химикали и избелващи средства, а на тъмно има много антисептици). Но имаше една неприятност - през шест месеца по време на полов акт, понякога тя изпитваше не особено приятни усещания.

Грахово зърно

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/rody/razryvy_pri_rodah_by_julia852010_mail_ru/

Те също искаха да ме отворят, но лекарят, който взе раждането, не позволи: „Сама ще роди!“ - и изцеди бебето при мен. Имаше много вътрешни прекъсвания, които някак неусетно заздравяваха, но всички момичета, които бяха „подстригани“ в отделението, ми завиждаха: можех да храня бебето, докато седи, а те можеха само да стоят или да лежат. И като цяло хемороидите ми донесоха много повече проблеми в следродилния период..

Настя

http://www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/4102752/

Точно вчера ме зашиха отново, под пълна упойка. Казаха, че е нереалистично да оцелееш под местните. Външната празнина се отвори 2 седмици след раждането. Болката е адска - раждането ми беше по-лесно. Назначен след всяко пътуване до тоалетната, за да се изплаква с фурацилин, хлорхексидин, инжектиран върху шева веднъж дневно. Предписаха Ketans за болка - пих една вчера, тъй като беше невъзможно да понасям болката. Днес издържам, знам - тази химия е вредна само за бебето. Въпреки че лекарите казват, че е по-лошо млякото да понася болка... Поради заплахата от многократно несъответствие - почивка в леглото.

Елеонора

https://www.baby.ru/community/view/44187/forum/post/470596614/

Прекъсванията при раждането не са необичайни и могат да възникнат под въздействието на редица фактори: неподготвеност на жената, страх, възпалителни процеси, слаб труд, бърз труд и др. Невъзможно е напълно да се изключи този вид нараняване, но е напълно възможно да се сведе до минимум рискът - това изисква провежда правилна и цялостна подготовка за предстоящото посещение в болницата.