Бъдещата майка винаги се притеснява от протичането на бременността без никакви усложнения, бебето се развива систематично и според показанията. Ето защо не е изненадващо, че такова относително отклонение от нормата, като заплитане на пъпна връв на плода, кара бременната жена да се тревожи. Ситуацията се влошава от всякакви плашещи истории за клюки за това колко опасно и нежелано е заплитането за едно дете. Да, наистина, заплитането с пъпната връв се счита за усложнение на бременността, но с правилната тактика на нейното управление, с рационален подход към решаването на възникналия проблем, оплитането се оказва не толкова плашещ фактор. Съвременната медицина вече знае как да прави почти чудеса: лекарите осигуряват оптимално управление на бременността при наличие на заплитане и успешно завършват процеса на раждането, без да навредят на майката и бебето. Което още веднъж потвърждава популярната мъдрост, че дяволът не е толкова ужасен, колкото е нарисуван.

Причини за заплитането на пъпната връв

Пъпната връв, освен плацентата, е основната „връзка“ между майката и детето. Чрез пъпната връв плодът получава кислород, всички необходими хранителни вещества, витамини и микроелементи. Пъпната връв е напълно оформена от около 14 гестационни седмици и обикновено дължината й е около 40-60 сантиметра. В същото време дължината на пъпната връв вече се определя генетично: т.е. нейните показатели ще бъдат еквивалентни на тези на пъпната връв, която по едно време е била свързана с бременната жена с майка си. И така, заплитането на пъпната връв е типично точно когато дължината му надвишава нормата и достига над 70 сантиметра. Но дори и в този случай заплитането не винаги се случва - рискът му се увеличава при наличие на повишена двигателна активност на плода, причината за която може да бъде липсата на тестван от него кислород: поради хипоксия плодът започва да се движи по-активно (от една страна, поради тествания дискомфорт, от друга - за да си набавите допълнителна порция кислород).

Също така, причината за заплитането може да бъде полихидрамнион. Но наличието на тези фактори не винаги води до объркване на бебето. Освен това понякога заплитането се случва случайно, без видима причина..

Защо е опасно заплитането на пъпната връв?

Възможно е да се открие заплитането с пъпната връв, като се започне още от 17-та седмица на бременността. Но ако фактът за това все пак е бил установен, това не означава, че заплитането ще продължи до края на бременността: бебето, също толкова заплетено, може, непрекъснато да се движи, да се разнищва само. Заплитането на пъпната връв може да възникне около малкото тяло, крайниците, врата на бебето; и дори в последния случай не е опасно за плода - детето в утробата не диша с белите си дробове, кислородът му се подава само през пъпната връв. Тоест, ако съдовете в него не са притиснати, тогава плодът получава хранителни вещества в пълен размер. Ситуацията се влошава само ако по време на заплитането с пъпната връв кръвоносните съдове също са притиснати, в резултат на което се нарушава притока на кръв. И това означава, че най-важният аспект при наличието на заплитане на пъпната връв става проследяване дали плодът страда от липса на кислород - хипоксия - или не. В допълнение, въпросът за напрежението на пъпната връв също е важен: от неговото силно напрежение може да възникне преждевременно отлепване на плацентата, което е изключително нежелателно по време на бременност. В тази връзка, в случай на бременност с оплитане, на преден план излиза постоянно наблюдение на състоянието на плода, което се извършва редовно през цялата бременност..

Заплитане на пъпната връв на плода

Автор на материала

Описание

Заплитането на пъпната връв на плода е акушерска патология, която се придружава от обвиване на пъпната връв около врата, багажника или краката на плода.

Пъпната връв осигурява връзка между плода и плацентата. Съдържа една вена, през която артериалната кръв тече от плацентата към плода, и две артерии, през които венозната кръв тече от плода към плацентата.

Според статистиката, заплитането на пъпната връв на плода се диагностицира на всеки 4-5 жени. Най-често бримките на пъпната връв се локализират около шийката на плода.

Разграничават се следните провокиращи фактори:

 • фетална хипоксия. Това състояние може да бъде причинено от всяка екстрагенитална патология на майката. Често феталната хипоксия се среща при жени, страдащи от желязодефицитна анемия. Поради липса на кислород плодът започва да прави активни движения, което допринася за заплитането му в бримките на пъпната връв.
 • многоводие. В този случай в маточната кухина се образува голямо пространство, което създава благоприятни условия за активно движение на плода, в резултат на което той се заплита в пъпната връв. Трябва да се отбележи, че заплитането на пъпната връв на плода е възможно дори при липса на място в маточната кухина. В такава ситуация пъпната връв е склонна към самообразуване на бримки, които са разположени около шията, багажника или краката на плода..
 • често преплитането на пъпната връв на плода се диагностицира, когато дължината на пъпната връв надвишава 70 см. Тази дължина допринася за образуването на бримки, в които плодът се плъзга сам.
 • генетично предразположение;
 • наличието на лоши навици в бъдещата майка (пушене, пиене на алкохол или наркотици);
 • систематичен стрес. Факт е, че психоемоционалните стресове, които притесняват бременна жена с определена честота, допринасят за повишаване на адреналина в кръвта, което също увеличава риска от появата на въпросната акушерска патология.

Заплитането на пъпната връв на плода в края на бременността може да провокира развитието на такива сериозни усложнения като преждевременно отлепване на плацентата, хипоксия или фетална асфиксия. Като правило преждевременното отлепване на плацентата, когато е оплетено с пъпна връв, се случва в случаите, когато дължината на пъпната връв е по-малка от 40 см. На свой ред феталната хипоксия възниква, когато пъпната връв е преплетена, чиято дължина е над 70 см, тъй като тази дължина създава благоприятни условия за образуването на множество вид заплитане, което има по-неблагоприятна прогноза.

Симптоми

Като правило, когато плодът е преплетен с пъпната връв, майката не забелязва появата на някакви патологични симптоми, в съответствие с които тя не търси помощ от специалист. В някои случаи жената забелязва повишена активност на плода. С аускултация на сърдечния ритъм на плода майката може да открие неговото рязко увеличение.

В зависимост от броя на бримките се различават следните форми на заплитане на шнура:

 • единична, в която има една бримка, локализирана около анатомичните части на плода;
 • множествен, в който са открити два или повече цикъла. Тази форма на заплитане на шнур от своя страна е разделена на следните типове:
  • изолирано многократно заплитане - бримките са разположени около една анатомична област;
  • комбинирано многократно заплитане - бримките са разположени около няколко анатомични области, например едната бримка е разположена около шията на плода, а другата около тялото.

Освен това има разлика между стегнато и хлабаво заплитане на плода с пъпната връв. Най-благоприятното е хлабавото заплитане, при което 90% от жените имат успешно раждане без усложнения. Плътното заплитане с пъпната връв заплашва развитието на остра хипоксия и фетална асфиксия, тъй като настъпва съдова компресия, с последващо спиране на кръвообращението.

Ако заплитането на плода с пъпната връв е настъпило в гестационна възраст, която не надвишава 32 седмици, в повечето случаи настъпва независимо елиминиране на заплитането. За съжаление обаче на по-късен етап от бременността това става невъзможно, тъй като свободното пространство в маточната кухина намалява..

Диагностика

Както знаете, всяка бременна жена на различни етапи на бременността се подлага на 3 скринингови ултразвука, които позволяват да се оцени състоянието на развиващия се плод, както и плацентата, пъпната връв, околоплодната течност, матката и нейните придатъци. Започвайки от 14-та седмица на бременността, ултразвукът може да открие такива акушерски патолози като заплитане на плода с пъпна връв. По време на изследването се посочва броят на примките на пъпната връв и тяхното местоположение. Важно е да се отбележи, че в ранните етапи на бременността е възможно самостоятелно да се елиминира заплитането с пъпната връв, тъй като в маточната кухина има достатъчно свободно пространство, за да може плодът да се движи. Ако заплитането с пъпната връв се диагностицира на по-късна дата, е необходимо внимателно проследяване на състоянието на майката и плода.

След откриване на заплитането на пъпната връв на плода чрез ултразвук се извършва доплер картиране, което позволява визуализиране на честотата на заплитане и посоката на кръвния поток през съдовете. За да се различи заплитането на пъпната връв от истинския възел, се използва триизмерно ехографско изследване, което позволява да се получи подробен образ на плода в три проекции с помощта на ултразвук. Това проучване не само оценява местоположението на пъпната връв, но също така позволява диагностициране на вътрематочни малформации..

За да се оцени състоянието на плода, се извършва доплерометрия - ултразвуков диагностичен метод, който ви позволява да оцените характеристиките на притока на кръв в съдовете на плода, плацентата и матката. Използвайки доплерометрия, е възможно да се установи наличието на фетална хипоксия, което е особено важно, ако има заплитане на пъпната връв. За оценка на функционирането на сърдечно-съдовата система на плода се използва кардиотокография (CTG). Това динамично проучване оценява два показателя: сърдечна честота на плода и контракции на матката. Признак за липса на кислород (хипоксия) е намаляване на сърдечната честота на плода по време на движение.

Лечение

Както знаете, заплитането с пъпната връв в началото на бременността често завършва с независимо елиминиране на заплитането. В края на бременността обаче това явление е изключително рядко, тъй като свободното пространство в маточната кухина значително намалява, което е пречка за самоликвидиране на заплитането.

Лекарствата обикновено не се използват. В изключителни случаи се предписват лекарства, които подобряват маточно-плацентарния кръвен поток, и витаминно-минерални комплекси, които включват спектър от микроелементи, необходими за нормалното функциониране на женското тяло.

Начинът на раждане до голяма степен зависи от формата на заплитане на пъпната връв. Освен това се взема предвид общото състояние на бременната жена и плода. При единично заплитане на пъпна връв обикновено се посочва естествено раждане. По време на периода на раждане се извършва внимателно проследяване на сърдечната честота, тъй като намаляването на сърдечната честота на плода е индикация за ускорено раждане. При раждането пъпната връв се отстранява от врата на бебето веднага щом главата премине през родовия канал. Ако има признаци на фетална хипоксия, се извършва спешно цезарово сечение. Цезарово сечение се извършва рутинно с плътно многократно заплитане на плода с пъпната връв. Физиологичното раждане в този случай е строго забранено, тъй като по време на контракциите настъпва вазоконстрикция, което води до фетална хипоксия. Важно е да се отбележи, че стегнатото многократно заплитане на пъпната връв може да допринесе за преждевременно отлепване на плацентата, което също е заплашително състояние. За да се предотврати това усложнение, на 37-та седмица от бременността жената е рутинно хоспитализирана с последващо раждане чрез цезарово сечение..

Лекарства

В повечето случаи, с разглежданата акушерска патология, лекарствата не се използват. В изключителни ситуации се предписват лекарства, които подобряват маточно-плацентарния кръвен поток, и витаминно-минерални комплекси.

Следните групи лекарства могат да се използват за подобряване на маточно-плацентарния кръвен поток:

 • лекарства, които помагат за отпускане на мускулите на матката (токолитици). Тези лекарства в минимални дози намаляват съдовото съпротивление на нивото на малките артерии, което води до повишен утероплацентарен кръвен поток. Струва си да се отбележи, че докато приемате токолитици при бременна жена, сърдечната честота може да се увеличи значително, поради което допълнително се предписват лекарства за предотвратяване на развитието на тахикардия;
 • спазмолитични лекарства (папаверин, дротаверин). Тези лекарства имат съдоразширяващ ефект и също така намаляват периферното съдово съпротивление. По правило спазмолитиците се понасят добре, нежеланите реакции, които се появяват по време на приема им, са редки;
 • периферни дилататори (пентоксифилин). В допълнение към основното си съдоразширяващо действие, периферните вазодилататори подобряват реологичните свойства на кръвта и нейната циркулация в малки капиляри. По време на приема могат да се появят следните нежелани реакции: главоболие, световъртеж, киселини, гадене, повръщане, обща слабост.

Витаминните и минералните комплекси се предписват за общото укрепване на тялото на жената. В момента на фармакологичния пазар има много имена на витаминни и минерални комплекси, които включват специално подбрана комбинация от витамини и минерали, отговаряща на нуждите на тялото на бременната жена..

Народни средства за защита

Разбира се, няма традиционни лекарства, които могат да повлияят на заплитането на плода с пъпната връв. Съществуват обаче превантивни мерки, спазването на които значително намалява риска от заплитане. На първо място, бременните жени се съветват да избягват стресови ситуации, негативното влияние на факторите на околната среда, включително професионални рискове. Освен това трябва да ядете достатъчно количество зеленчуци и плодове, които са обогатени с витамини и минерали, необходими за нормалното функциониране на женския организъм. Също така е важно да се откажете от лошите навици: пушене, пиене на алкохол и наркотици. Не забравяйте за редовните разходки на чист въздух, терапевтични упражнения. Има специална физикална терапия за бременни жени, която включва специално разработен набор от упражнения, които подготвят тялото на жената за раждане. Тези упражнения укрепват мускулите на предната коремна стена и тазовото дъно, подобряват функционирането на сърдечно-съдовата и дихателната системи, намаляват риска от фетална хипоксия, а също така значително подобряват цялостното благосъстояние на бременната жена. Също така в много случаи се предписват дихателни упражнения, което има благоприятен ефект върху състоянието на плода..

Освен това трябва внимателно да следвате всички препоръки на Вашия лекар. В никакъв случай не трябва да пренебрегвате доставката на лабораторни тестове и инструментални изследвания, които са предписани за оценка на здравето на бъдещата майка и ранно откриване на акушерска патология.

Заплитане на пъпната връв: няма нужда да се страхувате

Всяка бъдеща майка е чувала: „Не закачайте дрехите си, бебето ще се заплете в пъпната връв“. И ако лекарят на ултразвук открие заплитането на пъпната връв, бременната жена се страхува сериозно. В крайна сметка това е ужас - дете на примка! Всъщност заплитането не е толкова страшно, както обикновено се смята..

Снимка - фотобанка Лори

Пъпната връв такава, каквато е

Да започнем с теорията. Пъпната връв (пъпният канал) е „тръбата“, която свързва бебето с майката, докато се роди. Състои се от три съда и съединителна тъкан. Една пъпна вена е отговорна за доставянето на кръв, наситена с кислород и хранителни вещества, на бебето от плацентата. А другите двама „взимат“ кръв с фетални метаболитни продукти.

Дебелината на пъпната връв може да варира до известна степен. Зависи от това колко е така нареченото желе на Уортън - специално желеподобно вещество, което предпазва съдовете от изстискване. Дебелина от един и половина до два сантиметра се счита за нормална. Именно тези размери показват достатъчно количество желе от Wharton и това гарантира добър кръвен поток.

Дължината на пъпната връв също не е еднаква. Традиционно има три размера:

 • къси - 40 - 55 см
 • нормално - 56 - 70 см
 • дълги - повече от 70 см

Всички тези опции се считат за нормални. Само твърде късата пъпна връв е опасна за детето, тъй като може да попречи на прогреса му през родовия канал. За щастие, абсолютно късата пъпна връв (по-къса от 40 см) не е толкова често срещана, в 12 - 13% от случаите. Това често се открива по време на раждане, понякога се налага да се прибегне до спешно цезарово сечение, но не винаги. Има вероятност бебето да се роди по естествен път..

Пъпната връв е достатъчно здрава, за да издържа на големи натоварвания. По време на бременност може да се разтяга, свива, извива, без да навреди на бебето..

Защо се получава заплитане

Невероятно е колко активни са децата в утробата си! В кратките периоди на бременността, когато все още има много места за „бебешки фитнес“, те плуват, салто и „танцуват“. И резултатът от тези „упражнения“ може да бъде заплитане на пъпната връв. И това се случва много често, точно тогава много деца сами разплитат възлите. Така че, ако детето ви е все още малко, тогава диагнозата „заплитане на връвта“ не трябва да ви плаши. Най-вероятно мъничето ще реши проблема и ще се освободи от връзките. Той и състоянието му обаче сега ще бъдат наблюдавани с особено внимание..

Какви са заплитанията?

Заплитанията на пъпната връв са различни:

 • неженен
 • многократно (два до четири пъти)
 • изолирани (около една част на тялото: крака, ръце, шия)
 • комбинирани (около няколко части на тялото едновременно)

Какво е изпълнено с преплитане на пъпната връв?

Въпреки че не бива да изпадате веднага в паника, ако сте били информирани за заплитането на кабела, все още не можете да считате това състояние за напълно безопасно. Всеки случай е различен.

Но нормална или къса пъпна връв може да я стисне толкова силно, че да доведе до липса на кислород. В този случай бебето изпитва дискомфорт и се опитва да се освободи, започва активно да се движи, за да се разнищи. Често работи.

Има обаче моменти, когато заплитането води до препятствие на притока на кръв в пъпната връв. Това може да доведе до тежка хипоксия и изисква задължителна медицинска намеса..

Когато заплитането бъде открито

Ултразвуковото сканиране показа ли заплитане на пъпна връв? Най-вероятно ще ви бъдат назначени допълнителни прегледи:

Възможно е прегледите с ултразвук да се извършват по-често от обикновено (в трудни ситуации, дори до няколко пъти седмично). В края на краищата именно с помощта на ултразвук специалистите могат да оценят общото състояние на бебето, динамиката на растежа му, състоянието на плацентата, пъпната връв и околоплодните води и да направят изводи за това как се чувства плодът и до каква степен е засегнат от заплитането на връвта..

Доплер

Това проучване помага да се идентифицират характеристиките на кръвния поток в плацентата, пъпната връв и артериите на мозъка на бебето. Ако бъдат открити нарушения, това е причината за назначаването на лечение.

Кардиотокография (CTG)

CTG се предписва от 33-та седмица на бременността. Преди това проучването не беше информативно поради факта, че сърдечно-съдовата система на плода все още е незряла. Доста дългата (в рамките на 40 - 60 минути) процедура ви позволява да оцените естеството на сърдечния ритъм на плода и честотата на неговите движения. Това се прави с помощта на специално устройство със сензор, което е прикрепено към корема на бъдещата майка. Ако бебето е оплетено с пъпната връв, тогава по време на движенията му се записва намаляване на сърдечната честота. Колкото повече се изразява този знак, толкова по-сериозни са неприятностите. Въз основа на резултатите от CTG, акушер-гинеколозите правят изводи за състоянието на детето и при необходимост назначават лечение.

Какво да правите, когато пъпната връв е преплетена?

Какво може да се направи в случай на потвърдено от изследването заплитане на кабела?

Състоянието на детето с умерени нарушения се коригира с витамини и хранителни вещества. По този начин намаляването на обема на кръвта, доставяна на плода, се компенсира и той получава достатъчно количество вещества, необходими за нормалния растеж и развитие. Може да се нуждаете и от лекарства, които помагат за подобряване на такъв показател като "течността" на кръвта. Най-често тези мерки са достатъчни за нормализиране на състоянието на бебето..

Бъди внимателен!

Ако при ултразвуково сканиране лекарят установи преплитане на пъпната връв, тогава бъдещата майка трябва внимателно да се изслушва, защото вие можете да уловите първите сигнали за помощ, които детето дава.

На какво трябва да обърнете внимание? За движението на детето.

Със сигурност вече грубо сте разбрали или по-точно сте усетили ежедневния ритъм на вашето бебе: то е „чучулига“ или „бухал“, активно или не твърде много. Така че, имайте предвид, че ако бебето страда от хипоксия, тогава обичайният му ритъм се губи и естеството на движенията също се променя..

Ако притока на кръв леко се намали, тогава движенията се забавят, стават по-редки, бебето, като че ли, спестява сила.

При остра хипоксия ситуацията е обратна: бебето се движи активно, буквално се втурва, може дори да се обърне. В крайна сметка изведнъж и сериозно му липсва кислород. В този случай състоянието му е подобно на паниката, а внезапните движения са, първо, опит да се отървете от оковите, предизвикали хипоксия, и второ, сигнали за бедствие, вик за помощ.

Ако бебето изведнъж не успее да се освободи, тогава започва втората фаза на острата хипоксия. Внимателната майка ще бъде притеснена от внезапното спиране на движенията на бебето след повишена активност. Това се случва, защото силата му е пресъхнала по време на предишното успокоение на борбата.

Ако забележите, че детето, след период на необичайна дейност, внезапно се е успокоило - спешно се свържете с лекарите и то не в областната предродилна клиника, а най-добре в родилния дом.

Раждане с преплитане на пъпната връв

Мнозина вярват, че заплитането на връвта е пряка индикация за цезарово сечение. Това обаче съвсем не е така. Дори в случай на многократно заплитане, най-често естественото раждане не представлява опасност за детето. Просто по време на такова раждане е необходимо дългосрочно наблюдение на сърдечния ритъм на бебето. Ако стане ясно, че е настъпила остра хипоксия, тогава има две възможности за развитие на събитията:

 1. В случай на сериозни отклонения в благосъстоянието на бебето през първия етап на раждането (шийката на матката току-що е започнала да се отваря и все още е далеч от момента на раждането), се взема решение за провеждане на спешно цезарово сечение.
 2. Ако острата хипоксия се е проявила на втория етап от раждането (главата на бебето вече е потънала до тазовото дъно и моментът на раждането е близо), се прави епизиотомия (дисекция на перинеума). Това ви позволява да ускорите раждането на бебето и да премахнете вплетената пъпна връв от шията му.

Колкото и странно да звучи, в медицината заплитането на връвта не се счита за патологично състояние..

Ето защо, ако сте били информирани на ултразвуково сканиране за заплитане на пъпната връв, не се нервирайте, живейте обичайния живот на бъдеща майка, опитайте се да мислите позитивно, ходете повече, грижете се за здравето си и спортувайте. Само без крайност. Защото приливът на адреналин на бъдещата майка със сигурност ще се отрази на нейното дете. Двигателната активност на бебето се увеличава и това заплашва с още по-голямо заплитане в пъпната връв. И така - спокойствие, и само спокойствие. И всичко определено ще се оправи.

Заплитане на пъпната връв: причини, диагностика, последици, профилактика

Бременността е прекрасно, но трудно състояние за жената. В тази статия ще се опитам да изтъкна възможно най-много един от проблемите, свързани със здравето на нероденото бебе - заплитането на връвта. Какво представлява заплитането на пъпната връв? Защо възниква заплитане на пъпна връв и как да се диагностицира? Какви са последиците от преплитането с пъпна връв и може ли да се избегне?

Заплитане на пъпната връв, както се случва?

Най-често срещаните митове по отношение на бременността са забраната за плетене, която се възприема като причина за заплитането на пъпната връв при бебето, както и забраната за високо вдигане на ръцете на бременната жена. Тези твърдения нямат нищо общо с реалността. Нека да разберем по ред.
На първо място, трябва да разберете какво представлява пъпната връв..

Пъпната връв (funiculus umbilicalis), синоним на пъпната връв, е връв, която свързва пъпната връв на плода с плацентата и съдържа пъпните съдове (2 артерии и 1 вена), които служат за целите на храненето и дишането на вътрематочния плод (Big Medical Encyclopedia).

Обикновено дължината на пъпната връв е от 40 до 60 см, дебелината е 2 см. Понякога обаче дължината на пъпната връв може да бъде 70 или повече сантиметра, едно от усложненията поради наличието на толкова дълга пъпна връв е заплитането на плода. В допълнение, полихидрамнионите могат да служат като фактор, предразполагащ към заплитане с пъпната връв, тъй като ако има такова, детето има възможност активно да маневрира в стомаха на майката.

Заплитането на пъпната връв като патология се случва доста често. Тя може да бъде различна по природа. Има следните видове заплитане на кабел:

 • единичен (един завой) - многократен (два или повече завъртания);
 • не стегнат - стегнат;
 • изолирани (около една част на тялото) - комбинирани (около няколко части на тялото, например около врата и краката).

„Най-често срещаната в акушерската практика е единично, свободно увиване около врата на бебето. Това заплитане не представлява опасност за бебето, за разлика от многократното плътно заплитане.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

За да се установи заплитането на пъпната връв на бременна жена, се провеждат редица изследвания: първо, кардиотокографско изследване (CTG - регистрация на сърдечни удари и движения) на плода, по време на което се установяват вероятните симптоми на проблема. След това се извършва ехографско изследване (ултразвук), по време на което се изяснява предположението за наличието на пъпни връзки в шийката на плода. Честотата на заплитане се установява чрез цветно доплерово картографиране.

„Най-точният метод за изследване на състоянието на утероплацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток е доплер.

Изброените изследователски методи позволяват да се анализира скоростта на кръвния поток в пъпната връв, да се установи феталният пулс, наличието или отсъствието на хипоксия. Целият комплекс от тези изследвания се извършва от бременната жена многократно, защото бебето е в постоянно движение преди раждането и заплитането може да изчезне.

Последици от заплитането на пъпната връв

Най-честата последица от заплитането на пъпната връв е появата на нарушен кръвен поток, което може да доведе до нарушено вътрематочно развитие на плода. Също така, силното изстискване на врата или крайника може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на бебешките тъкани..

”Освен това, поради силното напрежение на пъпната връв, плацентата може да се откъсне преждевременно, което да доведе до остър фетален дистрес и преждевременно раждане..

Ако по време на раждането проучванията потвърдят наличието на заплитане, това е основата за определяне на конкретна тактика за управление на труда..

„Ако се диагностицира многократно, стегнато заплитане около врата на бебето (след 37 седмици), това е индикация за оперативно раждане, тъй като значително увеличава риска от хипоксия и дори задушаване на плода по време на раждането..

Как да предотвратим заплитането

За съжаление, но трябва да признаем, че всъщност няма официално потвърдени от медицината или практиката методи за предотвратяване на заплитането на въжетата. Нито бъдещата майка, нито лекарите не могат да направят нищо, за да премахнат образуваната бримка от която и да е част от тялото на бебето, докато то е в утробата..

Не се отчайвайте и не се паникьосвайте. Трябва да се помни, че бебето е способно както да се заплита в пъпната връв, така и да се разплита само.

”Спазването на общи препоръки - ходенето, избягването на различни стресове, може да има благоприятен ефект, включително по отношение на предотвратяването на заплитането на кабела. Това помага да се премахне / намали вътрематочната хипоксия при детето, което означава, че предотвратява прекомерната активност на бебето, в резултат на което може да възникне заплитане.

Заплитане на пъпната връв на плода

Заплитане на пъпната връв на плода. Много често по време на бременност жената трябва да чуе сърцераздирателни истории от приятели за това колко опасно е детето да бъде оплетено с пъпна връв и след като чуе такива истории, всяка втора бъдеща майка започва да се притеснява, че същата ситуация може да се случи и с детето й. Следователно, всяка жена в позиция, по време на посещение при лекар, иска да чуе от него, че вътрематочното развитие на плода протича без никакви патологии.

Заплитането на пъпната връв се наблюдава при около 25% от бременните жени и се смята от някои за много опасна патология. Дори да се е случило така, че бъдещата майка, по време на ултразвука, е била информирана, че бебето й е заплетено в пъпната връв, не трябва веднага да алармирате. Опитните лекари ще преценят колко опасен е този конкретен случай и незабавно ще предприемат всички необходими мерки за предотвратяване на нежеланите последици от заплитането на въжетата.

Причини за заплитането на пъпната връв

Пъпната връв е, грубо казано, дълъг кръвоносен съд, който свързва бебето с тялото на майката. Поради тази връзка възниква дишането и храненето на нероденото дете. Етапът на растеж на пъпната връв завършва около 14-та гестационна седмица. В този случай дължината на пъпната връв обикновено трябва да достигне 40-60 сантиметра.

Също така може да се отбележи, че размерът на пъпната връв може да се наследи от майка на дъщеря. Тоест дължината на пъпната връв ще бъде приблизително същата, каквато е била, когато майката е била с нея в позиция. Има обаче моменти, когато пъпната връв нараства над 70 сантиметра и в резултат детето може да се заплете в нея. Но както показва медицинската практика, тази причина не е единствената. Оказва се, че заплитането с пъпната връв може да възникне и поради липса на кислород, в резултат на което бебето започва активно да се движи в утробата.

Друга причина за заплитане с пъпната връв е ситуация, когато има значително увеличение на количеството на околоплодните води - полихидрамнионите. В този случай бебето, поради появата на допълнително пространство, започва да се движи по-активно в маточната кухина, което може да доведе до заплитане.

Защо е опасно заплитането на пъпната връв??

Само през петия месец от бременността, по време на ултразвуково сканиране, лекарят може да забележи, че детето е заплетено в пъпната връв. Но това не означава, че заплитането на пъпната връв може да се разтегне през целия период на бременността, тъй като детето има възможност да се разплете самостоятелно.

Обвързването може да се случи около всяка част от тялото на плода. Дори заплитането да се е случило около врата на бебето, това не му пречи да „диша“, тъй като бебето получава кислород през пъпната връв. Ситуацията може да се влоши само когато се появят някакви нередности в пъпната връв. Например, ако е притиснат твърде много в резултат на стегнат възел. В този случай в пъпната връв се появява нарушение на кръвообращението и по-малко кислород започва да тече към плода. В този случай на бременни жени се предписва постоянен стационарен преглед, по време на който лекарят наблюдава как това се отразява на състоянието на плода..

В резултат на силна компресия на съдовете на пъпната връв възниква хипоксия (липса на кислород). В този случай бебето може да започне активно да се движи, тоест да прави различни салта, да се преобръща в тялото на майката.

В допълнение, тежкото разтягане на пъпната връв се счита за особено неприятно, поради което може да се отвори маточно кървене, което по правило завършва с преждевременно раждане. В тази връзка, за да се запази здравето на майката и живота на бебето, лекарите изпращат жена в болница за постоянно наблюдение..

Заплитане на пъпната връв: последици за детето

Ако през целия период на бременността детето не е успяло да разплете възлите самостоятелно, тогава акушер-гинекологът, преди да роди, търси най-подходящия метод за това.

Има няколко вида заплитане на пъпната връв на тялото на детето, които по никакъв начин не влияят върху развитието на плода. Например, ако има слабо единично или двойно заплитане, една жена може да роди естествено. След раждането на дете с такава патология лекарят ще разплете възлите по тялото на детето..

Но в допълнение към обикновените възли има и сложни възли, поради които бебето може да страда, това може да включва множество и тесни заплитания. Тези видове заплитания могат да причинят симптоми на хипоксия или симптоми на асфиксия (задушаване на плода). За да се избегнат подобни последици, акушер-гинекологът може да предпише цезарово сечение..

Поради недостатъчното снабдяване на тялото на бебето с кислород, свързано с усукване на пъпната връв, то може да бъде сериозно увредено. След като страда от хипоксия, детето може да развие симптоми, придружени от обща летаргия на цялото тяло. Е, тези бебета, които са имали признаци на хипоксия в утробата, могат да получат симптоми на липса на кислород след раждането. Те също могат да имат проблеми с дишането и лоша реакция на събития от околната среда..

Ако бебето има здравословни проблеми след претърпяна хипоксия, лекарят предписва допълнителни медицински процедури, след което състоянието на детето може драстично да се подобри. Страхът и страхът трябва да се появят след стегнато и многократно заплитане, както и след силно напрежение на пъпната връв.

Как да предотвратим заплитането и усложненията от него?

За да се избегнат такива проблеми като заплитане на плода с пъпната връв по време на бременност, бременната жена преди всичко трябва да води здравословен начин на живот. Така че, често се разхождайте на чист въздух, напълно се откажете от пушенето и пиенето на алкохол, запишете се на курсове по гимнастика за бъдещи майки.

Освен това имайте предвид, че по време на бременност трябва по-често да изпитвате положителни емоции, да не се разстройвате по-малко за дреболии. Дори ако са ви поставили диагноза заплитане на пъпна връв, на първо място, не трябва да изпадате в паника. Освен това не се самолекувайте, тъй като това може да навреди на нероденото дете. В тази ситуация трябва незабавно, без колебание, да потърсите лечение от Вашия лекар. Само благодарение на тези правила можете да избегнете появата на заплитане на пъпната връв и да наситите тялото си с кислород.

Заплитане на пъпната връв

Какво представлява заплитането на пъпната връв

Бъдещата майка често чува разклащащи кръв истории за пъпната връв, оплитаща детето. Какво е? Какво застрашава заплитането на пъпната връв? Как да го избегнем? Възможно ли е да се идентифицира тази патология предварително? Това са само няколко от въпросите, на които лекарят трябва да отговори..

Понятия: пъпна връв, заплитане

Средно до 14-та седмица на бременността окончателно се оформят плацентата и пъпната връв - структури, които изпълняват функциите на обмен между майката и бебето. След раждането, когато пъпната връв се прерязва, феталната циркулация и плацентарният кръвен поток се прекъсват. Детето започва да живее самостоятелно и само пъпа напомня за тясната му връзка с майка му.

Пъпната връв е дълго "въже" (обикновено 40 до 60 см дължина и до 2 см дебелина), състоящо се от съединителна тъкан, вътре в която е една пъпна вена и две артерии. Единствената пъпна вена, напускаща плацентата, навлиза във феталния корем през пъпния пръстен и носи кислородна кръв, хранителни вещества и лекарства, преминали плацентарната бариера.

Кръвта с отпадъчните продукти от жизнената дейност на бебето постъпва в артериите, а след това през плацентата - в тялото на майката. Установено е, че дължината на съдовете е генетично обусловена, тоест бъдещата майка е свързана с бебето си с пъпна връв със същата дължина, както самата тя е свързана с майка си.

Въпреки това, при увеличаване на дължината на съдовете (по-често това зависи и от гените), може да се сблъскаме с проблема с „дълга пъпна връв“ (повече от 70 см), едно от усложненията на което е заплитането на пъпната връв на плода и образуването на възли.

Защо е заплитането на пъпната връв?

Митове: Сред бъдещите майки има поверие: по време на бременност не можете да плетете или тъчете, това е изпълнено с преплитане на пъпната връв около шията на плода или поява на възли по него. Предзнаменованието възникнало отдавна, когато акушерките раждали. По онова време жените се занимаваха главно с ръкоделие: шиеха много, тъкаха дантели, плетяха.

Децата с пъпна връв, преплетени около вратовете им, много често умират - главно поради липсата на подходящ опит на акушерките. По аналогия с примката на пъпната връв около шията се установи, че плетенето е „виновно“ за заплитане, чиято същност е усукване на бримки и конци. Всъщност плетенето е чудесен начин да успокоите нервите, а в същото време да подготвите красиви и топли „тоалети“ за бъдещото бебе.

По време на бременност жената често чува, че движенията, при които ръцете са вдигнати високо, могат да доведат до заплитане на пъпната връв около тялото на бебето. Или че активната гимнастика може да причини заплитане на пъпната връв. Всъщност трябва да знаете, че краткосрочните повдигания на ръце не са вредни за вашето бебе. Както и правилно подбрани гимнастически комплекси.

Реалност: Понастоящем предразполагащите фактори на заплитането на връвта са вътреутробната фетална хипоксия (липса на кислород), честия стрес на майките (повишени нива на адреналин в кръвта), което води до прекомерна подвижност на бебето и наличието на полихидрамниони в майката му позволява да извършва по-голям обхват на движение.

Въз основа на горните факти е необходимо да се каже за способността на малкия човек не само да "обърква", но и да "разплита" бримките на пъпната връв независимо. Ето защо, бъдещи майки, не се тревожете, ако бебето ви има заплетена пъпна връв. Най-важният аспект на този проблем е състоянието на детето - дали страда от хипоксия или не..

Как да разпознаем наличието на заплитане на кабел?

Диагностичният алгоритъм за установяване на заплитането на пъпната връв е както следва. Първо, бременната се подлага на кардиотокографско изследване на плода (CTG), по време на което се откриват вероятните симптоми на заплитане на връвта: в този случай се открива характерен тип крива на CTG с периодично намаляване на броя на сърдечните контракции по време на движението на плода. Използвайки само този метод, вече е възможно да се определят признаците на хипоксия..

След това се извършва ехографско изследване - ултразвук (в много лечебни заведения се извършва ултразвук без CTG), по време на което се изяснява предположението за наличието на пъпни връзки в шийката на плода. Тази манипулация е информативна още от втория триместър..

Краткостта на заплитането на пъпната връв се установява чрез цветно доплерово картографиране - изследване, по време на което се вижда как кръвта тече през съдовете, тоест съдовете на пъпната връв са всъщност видими. Най-точният метод за изследване на състоянието на маточно-плацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток е доплерометрията - определянето на математически показатели на кръвния поток (неговата скорост и др.).

Ако се подозира хипоксия, проблеми със здравето на плода, тогава повтарям всички тези изследвания няколко пъти, тъй като бебето непрекъснато се движи преди раждането и преплитането може да изчезне.

Как заплитането на кабела може да повлияе на хода на раждането?

Заплитането на пъпната връв може да бъде единично или многократно, не стегнато и стегнато, изолирано и комбинирано (около шията и крайниците на плода). Най-често срещаният тип заплитане на връвта е изолирано, единично, хлабаво заплитане около врата на бебето, което по правило не представлява опасност за него.

В случай на потвърждение на заплитането на пъпната връв към момента на раждането, в зависимост от вида му, акушер-гинекологът избира оптималната тактика за провеждане на раждането. С правилното управление на раждането без нито едно или две заплитания, това не заплашва детето с нищо сериозно.

Пулсът на плода се следи средно на всеки половин час по време на раждането и след всяко натискане. Ако сърдечната честота на вашето бебе е необичайна, Вашият лекар може да използва стимулация, за да ускори раждането. Веднага след раждането на главата, акушерът освобождава шията от бримките на пъпната връв, като по този начин предотвратява нейното силно напрежение и нарушен кръвен поток през нея.

Само двойно или многократно стегнато заплитане на пъпната връв може да бъде опасно. При това заплитане признаци на фетална хипоксия се регистрират още по време на бременност. При плътно заплитане и възникване на относително скъсяване на пъпната връв във втория етап на раждането, възниква напрежение, стесняване на лумена на съдовете, което води до рязко намаляване на кръвоснабдяването на тъканите на детето (остра хипоксия и асфиксия).

Също така, напрежението на пъпната връв по време на раждане е изпълнено с преждевременно отлепване на плацентата. Следователно за период след 37 седмици, при наличието на такова заплитане на пъпната връв, най-често се извършва планирано цезарово сечение и ако състоянието на плода е станало заплашително преди този период, операцията може да се направи по-рано.

Възможно ли е да се избегне заплитането на пъпната връв?

Като се вземат предвид факторите, предразполагащи към заплитане на пъпната връв, на бъдещата майка се препоръчва да сведе до минимум стресовите ситуации, да диша по-често чист въздух, да прави гимнастика, като не забравя за дихателните упражнения. Всички тези мерки са насочени към гарантиране, че детето не изпитва липса на кислород, тоест хипоксия, която причинява повишена двигателна активност на плода..

Освен това трябва своевременно и точно да изпълнявате всички предписания на лекаря, да се подлагате на прегледи - това ще ви позволи да подозирате проблемите навреме, за да предотвратите нежелани последици. А на бъдещата майка може да се посъветва да не приема присърце страшните истории на „доброжелателите“, да не използва непознати лекарства и да не изпълнява акробатични упражнения, за да „премахне“ примката на пъпната връв..

Заплитане на пъпната връв

Заплитането на пъпната връв е патология, характеризираща се с разположението на една или повече бримки на пъпната връв около шията или тялото на плода. Клинично това състояние по никакъв начин не се проявява от страна на майката, рядко има риск от преждевременно отлепване на плацентата. Когато едно дете е оплетено с пъпна връв, има вероятност от развитие на вътрематочна хипоксия, което е придружено от влошаване на сърдечната честота и двигателната активност. Диагностиката се основава на ултразвук, кардиотокография, цветно доплер картиране. Лечението на заплитането на пъпната връв зависи от състоянието на детето и майката, като се използват предимно тактики.

 • Причини за заплитането на пъпната връв
 • Симптоми на заплитане на пъпната връв
 • Диагностика на заплитането на пъпната връв
 • Лечение на заплитане на пъпна връв
 • Прогноза и предотвратяване на заплитането на кабела
 • Цени на лечение

Главна информация

Заплитането на пъпната връв е специално състояние в акушерството, придружено от обвиване на пъпната връв около тялото, краката или шията на плода. Това състояние се отнася до патологията на бременността, тъй като може да провокира развитието на сериозни последици - преждевременно отлепване на плацентата, неправилно положение и представяне, хипоксия или фетална асфиксия. Пъпната връв е връв, направена от съединителна тъкан, вътре в която преминават вена и две артерии. Той осигурява връзка между плацентата и плода. Заплитането на пъпната връв се диагностицира при около всеки 4-5 жени по време на бременността на различни етапи на бременността. Примките са разположени предимно около шийката на плода.

Усложненията по време на бременност или раждане, възникнали на фона на заплитане на пъпната връв, се развиват при около 10% от бременните жени. Заплитането е опасно, ако пъпната връв е твърде къса - по-малко от 40 см. В такава ситуация съществува голям риск от преждевременно отлепване на плацентата. С дълга пъпна връв (от 70 см), заплитането също е опасно, тъй като около анатомичните части на детето могат да бъдат разположени няколко бримки, както и образуването на възли, при затягане на които има вероятност да настъпи задушаване на плода.

Причини за заплитането на пъпната връв

Заплитането на пъпната връв се развива на различни етапи от бременността и може да бъде предизвикано от няколко фактора. Една от най-значимите е феталната хипоксия. В този случай, поради липса на кислород, детето започва да извършва активни хаотични движения, в резултат на което се заплита в бримките на пъпната връв. Заплитането на пъпната връв често се диагностицира, когато дължината му е повече от 70 см. В този случай се оформят бримки, в които детето се плъзга само. Заплитането на пъпната връв може да бъде свързано с генетичен фактор, така че това също трябва да се вземе предвид.

Често преплитането на връвта се случва на фона на многоводие. При такава акушерска патология в маточната кухина има достатъчно място за движение на плода, в резултат на което той се заплита в бримките. При липса на пространство, заплитането на пъпната връв се развива на фона на ниската активност на детето. Доказано е, че в такава ситуация кордата има тенденция сама да образува бримки, които впоследствие са разположени около тялото или врата на детето. Всяка екстрагенитална патология на майката, която е провокирала фетална хипоксия и, като следствие, повишаване на нейната двигателна активност, също може да стане причина за заплитането с пъпната връв. Рискът от патология се увеличава на фона на желязодефицитна анемия при бременни жени.

Заплитането на пъпната връв на плода се наблюдава по-често при жени, изложени на негативни фактори по време на бременност (лоши условия на околната среда, вредни производствени условия). Често преплитането на връвта се развива, ако пациентът е склонен към лоши навици - тютюнопушене, наркомания, алкохолна зависимост. Систематичният стрес, емоционалният стрес, който увеличава концентрацията на адреналин в кръвта на бъдещата майка, също увеличават риска от тази патология. Недостатъчният прием на хранителни компоненти с храната, небалансираното хранене е предразполагащ фактор, който може да причини заплитане на пъпната връв.

Симптоми на заплитане на пъпната връв

Заплитането на пъпната връв се разделя на няколко вида, като се вземат предвид някои значими фактори. Прогнозата за бременността и планът за раждане зависят от тях. В зависимост от това колко цикли има, се различават следните форми на заплитане на пъпната връв:

 • единичен - има една бримка, локализирана около анатомичните части на плода;
 • множествени - разкриват две или повече цикли.

Ако заплитането на пъпната връв е многократно, неговите варианти се разграничават: изолирани (всички бримки са разположени около една анатомична област) и комбинирани (в този случай бримките са локализирани в няколко анатомични зони, например на шията и тялото на плода). Разграничете също така стегнато и хлабаво заплитане на пъпната връв. Последният вариант се диагностицира при 90% от пациентите с тази диагноза и има благоприятна прогноза. Когато се заплете плътно с пъпната връв, съществува огромен риск от съдова компресия и спиране на кръвообращението, което причинява остра хипоксия и задушаване на плода.

Заплитането на плода с пъпната връв не проявява патологични симптоми от страна на майката. Жената не изпитва дискомфорт, но може да забележи повишена двигателна активност на плода. Такива прояви са характерни за вътрематочната хипоксия. При аускултация на сърдечния ритъм на плода е възможно увеличаване на показателите. Откриването на заплитане от пъпната връв до 32 седмици с голяма вероятност завършва с независимото разплитане на детето, на по-късна дата, поради намаляване на пространството в матката, вероятността за премахване на заплитането намалява, управлението на бременността изисква внимателно наблюдение от акушер-гинеколог.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

Възможно е да се диагностицира заплитането на пъпната връв по време на планирано ултразвуково сканиране по време на бременност от 14-та гестационна седмица, когато плацентата и връвта са напълно оформени. В процеса на сканиране лекарят по ултразвукова диагностика определя наличието на бримки и тяхната локализация. Важно е да се разбере, че заплитането с пъпната връв не винаги заплашва със сериозни усложнения за плода, в ранните етапи той лесно се заплита и разплита, тъй като е с малки размери и в матката има достатъчно място за движение. Когато се открие патология, се задава цветно доплерово картографиране. Тя ви позволява да видите честотата на заплитане с пъпната връв и посоката на кръвния поток през артериите и вените. При наличие на 2 или повече бримки е необходимо внимателно наблюдение и подробно проучване на вида на заплитането. За това се използва триизмерно ехографско изследване. Тя ви позволява да разгледате подробно локализацията на пъпната връв и да разграничите заплитането от истинския възел.

За да се оцени състоянието на плода, когато се преплита с пъпната връв, се прави доплер. С негова помощ специалистът вижда интензивността на притока на кръв в съдовете и идентифицира възможно недостатъчно снабдяване с кислород, обръща внимание на двигателната активност. Използвайки кардиотокография, е възможно да се оцени работата на сърдечно-съдовата система на детето, неговата активност и да се идентифицират наличните признаци на хипоксия. Характерен признак за липса на кислород, определен от кардиотомониторинг, е намаляване на сърдечната честота при извършване на движения. По време на CTG, когато се преплита с пъпна връв, се обръща внимание и на тонуса на матката.

Лечение на заплитане на пъпна връв

Няма специално лечение за заплитане на кабела. Ако се открие такова патологично състояние, жената трябва да бъде готова да посещава по-често гинеколог и да не отказва да извършва допълнителни диагностични мерки. Когато пъпната връв се преплита с цел ранно откриване на симптоми на кислороден глад на плода, се показва кардиотокографско наблюдение всяка седмица. Хоспитализацията с оплитане на пъпната връв на плода е оправдана, ако има признаци на остра хипоксия и нарушена маточно-плацентарна циркулация.

Когато преплита пъпната връв, пациентът трябва напълно да премахне всякакви преживявания и стрес. Емоционалните изблици допринасят за увеличаване на синтеза на адреналин, което влияе отрицателно върху състоянието на плода и допринася за нарушение на утероплацентарния кръвен поток. Заплитането на пъпната връв също предполага спазване на балансирана диета. Трябва да ядете много здравословни обогатени храни. Когато се преплита с пъпна връв, се препоръчва да се избягва излагането на отрицателни фактори на околната среда, включително пасивно пушене, да се намирате в опушени помещения, да работите в опасни индустрии.

Медицинско лечение на оплитане на въжета не се предписва рутинно. В някои случаи лекарят може да препоръча приема на лекарства, които подобряват маточно-плацентарния кръвен поток, витаминни комплекси. Начинът на раждане зависи от вида на оплитане на връвта, както и от състоянието на майката и плода. Най-благоприятният вариант е разхлабеното единично изолирано заплитане на пъпната връв. В този случай се посочва физиологично раждане с дежурен или личен лекар. Няма нужда от ранна хоспитализация.

В случай на естествено раждане с преплитане на пъпната връв е важно внимателно да се следи състоянието на майката и плода. На всеки 30 минути лекарят трябва да наблюдава сърдечната честота на бебето, като използва сърдечен контрол и ако сърдечната честота се забави, да ускори процеса на раждане. При раждането на плод с пъпна връв, преплетена около врата, примката се отстранява веднага щом главата премине през родовия канал. При стегнато многократно заплитане с пъпната връв и признаци на хипоксия е показано спешно цезарово сечение, независимо от периода на ембриогенеза. В този случай е възможно развитието на хипоксия и дори вътрематочна смърт на плода..

При плътно повтарящо се заплитане с пъпната връв, физиологичното раждане е противопоказано, тъй като детето вече е изложено на кислороден глад. По време на контракции и опити съдовете са силно стеснени, което води до още по-голям недостиг на кислород и развитие на задушаване. Също така, стегнатото заплитане на пъпната връв може да причини преждевременно отлепване на плацентата. За да се предотврати това усложнение при раждане, планираната хоспитализация се извършва на 37 седмици, последвана от раждане чрез цезарово сечение.

Прогноза и предотвратяване на заплитането на кабела

При заплитане на пъпна връв прогнозата обикновено е благоприятна. В повечето случаи е възможно да се доведе бременността до 38 седмици и да се роди здраво бебе. Основното нещо е да следвате инструкциите на акушер-гинеколога. Предотвратяването на заплитането на връвта включва премахване на причинно-следствените фактори. Пациентът трябва да изключи стреса, негативното влияние на външната среда, професионалните рискове и зависимости. Също така е важно да осигурите балансирана диета, обогатена с витамини, редовни разходки във въздуха.

Специална тренировъчна терапия за бременни жени, която може да бъде предписана от специалист, ще помогне да се предотврати заплитането с пъпната връв. Дихателната гимнастика има положителен ефект върху състоянието на плода. Такива упражнения, когато са преплетени с пъпната връв, ще компенсират недостига на кислород. Предотвратяването на заплитането на пъпната връв се състои и в навременната диагностика и лечение на желязодефицитна анемия, която често засяга бременни жени. За да се избегне акушерска патология, жената трябва да следва препоръките на лекаря и да вземе всички предписани тестове..