Промяната в хормоналните нива, която се случва по време на бременност в тялото на жената, също влияе върху силата на кръвното налягане върху стените на кръвоносните съдове. През първия триместър кръвното налягане на бъдещата майка обикновено се понижава, макар и изобщо да не е необходимо. Това е нормално, но все още има рамка, извън която ниското кръвно налягане представлява заплаха за бременността, бебето и раждането. Ето защо, ако сте предразположени към ниско кръвно налягане - бъдете нащрек..

Причини за понижаване на кръвното налягане по време на бременност

Както казахме в началото на статията, основната причина за хипотонията по време на бременност е промяната в хормоналните нива. Естественото намаляване на кръвното налягане през първия триместър има специфична функция, замислена от природата: в условията на формиране на нови съдови мрежи такова състояние е по-полезно за тялото. Следователно, недвусмислено, хипотонията в ранните етапи е по-добра от хипертонията..

Но ниското кръвно налягане може да бъде и симптом на едно от сериозните заболявания. Например този показател спада в случай на язва на стомаха, инфекциозни заболявания, алергични състояния, надбъбречна или щитовидна недостатъчност и други заболявания. Ето защо е важно да информирате Вашия лекар, че кръвното Ви налягане е спаднало. В допълнение, хипотонията често придружава токсикозата в началото на бременността поради постоянно повръщане..

Признаци на ниско кръвно налягане по време на бременност

Различните жени изпитват определени признаци на ниско кръвно налягане, но най-често те се придружават взаимно:

 • гадене;
 • слабост;
 • сънливост;
 • бърза умора;
 • виене на свят;
 • потъмняване в очите;
 • шум или звън в ушите ви;
 • чувство на недостиг на въздух;
 • припадък.

Причини за ниско кръвно налягане по време на бременност и как да го повишите

Ниското кръвно налягане може да се прояви със световъртеж, слабост и гадене. В ранните етапи на бременността, когато тялото на жената все още не се е адаптирало към вътрешните промени, ниското кръвно налягане се счита за съвсем нормално..

Но с увеличаване на бременността ниското кръвно налягане може да причини фетална хипоксия. В този случай се препоръчва на бременната жена да коригира ежедневието и начина си на живот. Лекарствата за ниско кръвно налягане по време на бременност са изключително редки.

 • Причини за понижаване на кръвното налягане на различни етапи от бременността
 • Симптоми на ниско кръвно налягане по време на бременност
 • Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност?
 • Начини за повишаване на кръвното налягане по време на бременност

Причини за понижаване на кръвното налягане на различни етапи от бременността

По време на бременността бъдещата майка развива допълнителен кръг на кръвообращението и увеличава обема на циркулиращата кръв. Сърдечно-съдовата система реагира в отговор на това, като разширява капилярите и кръвоносните съдове, като по този начин намалява налягането. Следователно при повечето жени леко намаляване на налягането започва да се наблюдава още на ранен етап от бременността..

Обикновено налягането трябва да бъде 120/80 mm Hg. Чл., Но не по-ниска от 100/60 mm Hg. ул.

Ако налягането падне под определената по-ниска норма, тогава такова явление ще бъде посочено в личната карта на бременната жена като хипотония.

Също така е необходимо да се обърне внимание както на горното, така и на долното налягане..

Намаляване само на горния индикатор (систолично налягане) се случва през първия триместър, което не се счита за патологично явление. И ако в допълнение към това има и намаляване на сърдечната честота, това вече е признак на брадикардия..

Други виновници за понижаване само на горното налягане са нарушения на сърдечната клапа, наличие на захарен диабет при бременна жена или прекомерна физическа активност в навечерието на измерване на налягането.

А по-ниското (диастоличното) налягане може да намалее с вегетативно-съдова дистония, ендокринни нарушения, алергии.

Не забравяйте, че има и естествена физиологична хипотония, когато човек има ниско кръвно налягане от раждането си, но не чувства никакви заболявания. Това обикновено е типично за хора с определена телесна конституция, по-специално за жени с слаба физика. Също така, хипотонията може да се наследи от родители на деца..

Друга причина, която може да причини хипотония в ранните етапи, е промяна в хормоналните нива, въз основа на която се появява токсикоза с често повръщане. Това води до намаляване на налягането..

В допълнение към причините, които възникват след зачеването, има и редица причини за хипотония, независимо от позицията на жената. Намаляването на налягането може да бъде предизвикано от следните фактори:

 • претоварване и висока умора;
 • дехидратация и / или гладуване (когато между храненията преминат 5 или повече часа);
 • алергично състояние;
 • инфекции от различен произход;
 • заболявания и нарушения на сърдечно-съдовата система, щитовидната жлеза или надбъбречните жлези;
 • вътрешно кървене или обилна загуба на кръв;
 • стресови състояния и емоционални изблици;
 • заседнал начин на живот.

Една от възможните причини за намаляване на налягането, когато налягането се измерва след дълго лежане по гръб, е влошаване на кръвоснабдяването на сърцето поради компресията на долната куха вена на жената от повишено тегло на плода.

Всеки от тези фактори може да се появи по време на бременност и да влоши благосъстоянието на бъдещата майка. След бременността жените трябва да са запознати с признаците на хипотония и да ги запомнят. И ако жената често има ниско кръвно налягане и нисък пулс, тя трябва да бъде информирана на следващата среща с акушер-гинеколог.

Симптоми на ниско кръвно налягане по време на бременност

В идеалния случай, докато чака бебето, жената трябва да измерва редовно кръвното си налягане. Препоръчително е да правите това ежедневно. Но ако бъдещата майка няма тонометър, тогава можете да се съсредоточите върху здравословното състояние и неговите промени.

Може да се подозира хипотония със следните симптоми:

 • чувство на слабост в тялото;
 • виене на свят и потъмняване в очите;
 • ускорен пулс (повече от 90 удара в минута);
 • шум в ушите;
 • задух при ходене;
 • болка в слепоочията или фронтотемпоралната област;
 • повишена умора дори при леки натоварвания;
 • влошаване на токсикозата (желанието за повръщане става по-често);
 • чувство на недоспиване с нормална продължителност на съня.

Симптомите на ниско кръвно налягане са много неясни и се проявяват при почти всяка жена в позицията, независимо от наличието или отсъствието на хипотония. Затова се препоръчва да закупите апарат за кръвно налягане за домашна употреба или да намерите аптека в града, която предоставя възможност за безплатно измерване на кръвното налягане (такива аптеки имат маса за самообслужване с апарат за кръвно налягане).

Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност?

Хипотонията причинява нарушена циркулация на кръвта в плацентата. Кръвта, обогатена с кислород, престава да тече към бебето в необходимото количество, което води до фетална хипоксия (малкият човек започва да се задавя, няма достатъчно въздух).

Също така, с кръвта, на детето се доставят всички необходими вещества, които са неговото хранене и основа за полагане на всички жизненоважни органи, следователно хипотонията заплашва и изоставането на плода в развитието и растежа.

Е, ниското налягане само по себе си не работи по най-добрия начин на самата бъдеща майка: нейното здраве се влошава (появяват се световъртеж, слабост, гадене, потъмняване в очите и т.н.), основните органи (особено сърцето и мозъка) страдат от липса на кислород и хранителни вещества.

В допълнение, рязкото спадане на налягането може да провокира припадък при бременна жена, което може да доведе до спонтанен аборт, тъй като падането на стомаха е смъртоносно опасно за живота на детето, особено през третия триместър.

За да избегнете сериозни усложнения, трябва да започнете да увеличавате налягането навреме чрез всички възможни немедикаментозни методи. В случаите на критично ниско кръвно налягане на бременната жена се предписва лечение под наблюдението на лекари.

Начини за повишаване на кръвното налягане по време на бременност

Всяко лечение по време на бременност трябва да се извършва само след консултация с лекар. Самостоятелното приложение на лекарства, които могат да повишат кръвното налягане, е строго забранено..

Такива лекарства причиняват вазоконстрикция, което има положителен ефект върху благосъстоянието на майката, но причинява намаляване на притока на кръв в плацентата. Освен това лекарствата, които повишават кръвното налягане, влияят негативно на състоянието на гладката мускулатура, повишавайки тонуса на матката и увеличавайки риска от развитие на заплаха от спонтанен аборт..

Следователно по време на бременност е допустимо да се използват само нелекарствени методи за повишаване на налягането:

 • повишена двигателна активност;
 • спазване на правилното ежедневие;
 • коригиране на менюто и спазване на режима на пиене;
 • вземане на контрастен душ;
 • самомасаж на активни точки.

Физическата активност ускорява притока на кръв и леко повишава кръвното налягане. Той също така увеличава вентилацията на белите дробове, като доставя на тялото повече кислород. Разходките в парка, плуването в басейна, йога за бременни жени в специални групи или практикуването на фитбол у дома значително ще подобрят благосъстоянието на бременната жена и по този начин ще намалят негативните ефекти от хипотонията върху плода. Но без натоварване на мощността!

Редовният сън, в достатъчно количество (поне 8-10 часа), може частично да нормализира кръвното налягане. Трябва да се помни, че на бременните жени не се препоръчва да спят по гръб (особено след 20 седмици), по-добре е да правите това от лявата си страна. Не трябва да лежите дълго време в леглото след събуждане, но също така не можете да станете от леглото внезапно. Можете първо да легнете (сякаш да заемете „легнало“ положение), а след това да спуснете краката си от леглото и чак тогава да станете плавно.

Необходимо е да се придържате към правилното хранене: яжте често, но на малки порции; яжте повече протеинови храни (растителни и животински), зеленчуци, пресни плодове и сокове (с изключение на червена боровинка, тиква, цитрусови плодове и бреза). Не забравяйте да закусите, поне нещо (банан, сушени плодове, мюсли или мляко със зърнени храни). Седенето на изтощителна диета и още повече, гладуването е забранено, без гладни дни!

При нормална бъбречна функция и липса на отоци можете леко да увеличите приема на сол. Тя е в състояние да повиши кръвното налягане.

Храните, които понижават кръвното налягане, трябва да бъдат изключени от диетата. Те включват:

 • пчелен мед;
 • калина;
 • тиква;
 • червена боровинка;
 • цвекло;
 • бадем;
 • соя;
 • цитрусови плодове.

Спазвайте режима си на пиене! Жените, които очакват бебе, трябва редовно да пият чиста вода (около 1,5 литра на ден). Можете да пиете кафе по време на бременност, за да повишите кръвното налягане, но не по-често от веднъж на ден. Може да действа като диуретик и да причини дехидратация. Черният чай също може да повиши кръвното налягане, но и с него не бива да се прекалява, всичко трябва да е умерено..

Редовен контрастен душ тренира кръвоносните съдове. По време на бременност температурната разлика трябва да бъде умерена, а самата процедура трябва да бъде редовна, за предпочитане ежедневна. Трябва да завърши с хладка вода..

Самомасажът се извършва в определена последователност:

 1. С показалеца на дясната си ръка масажирайте браздата под носа (областта между носа и устните). Вземете 8 кръга в едната посока и след това в другата посока.
 2. Поставете показалеца под крилата на носа от двете страни (това е някъде по средата между носа и устните, но не в центъра, а сякаш под ноздрите), там ще почувствате малки ямки в костите на горната челюст. Леко натискане, масажирайте тези точки 8 пъти в двете посоки.
 3. Разтрийте подложките на пръстите на двете ръце, като започнете с палеца.

Знаейки опасността от ниско кръвно налягане по време на бременност, трябва внимателно да наблюдавате неговата промяна. Ако почувствате замаяност, гадене и потъмняване в очите, веднага намерете възможност да седнете. Винаги в случай на понижаване на кръвното налягане, носете в чантата си черен шоколад (още по-добре с ядки) шоколад, три квадрата от който могат да повишат кръвното налягане за 1-2 часа. Закуска от лек сандвич със сирене също ще ви бъде полезна..

Какво да правите, ако ниско кръвно налягане по време на бременност?

Много жени искрено вярват, че редовното измерване на кръвното налягане при рутинни срещи е необходимо, за да се идентифицират навреме увеличените показатели.

Почти всички знаят, че повишаването на налягането през този период е опасно за здравето на майката и детето..

Ниското кръвно налягане по време на бременност не се счита за важно и дори се смята за абсолютно безопасно. Междувременно лекарят е разтревожен и от твърде ниските цифри, защото това също може да повлияе негативно на хода на бременността..

Степен на налягане по време на бременност

В днешно време лекарите вече не вярват, че нормалното кръвно налягане се измерва в строги цифри. Броят му е индивидуален за всеки човек, което зависи от много параметри и преди всичко от характеристиките на физиологията, възрастта.

Ако показателите се издигнат над 140 и 90, тогава говорим за патологично високо кръвно налягане, под 100 и 60 - за ниско.

В същото време в някои случаи при редица жени налягането може да бъде физиологично ниско и за тях нормата може да бъде налягане от 90 до 60.

Съответно за тях вече числата от 130 до 80 са знак за опасно състояние. По правило това е характерно за млади жени с ниско тегло..

Следователно при всякакви подозрения е необходимо да се започне диагнозата от работното налягане, което е било отбелязано при жената преди бременността. И ако показателите за налягане в новото състояние се различават от него постоянно с повече от 10 пункта, тогава вече можем да говорим за падането му.

Защо кръвното налягане спада по време на бременност?

Ниското кръвно налягане при бременни жени може да бъде причинено от:

 • физиологични, причинени от самата бременност;
 • патологични, причинени от неизправности в тялото.

Физиологични причини

Обикновено през първата половина на бременността налягането може да намалее - това е следствие от отделянето на определени хормони.

Природата се е погрижила новоорганизираните плавателни съдове да не изпитват претоварване. Произвежданите хормони, чиято задача е да осигурят добро закрепване на плода и да предотвратят заплахата от спонтанен аборт, допринасят за отпускането на гладката мускулатура. В същото време съдовете, чиито стени също се състоят от мускулни влакна, се отпускат..

Ако обаче налягането започне да пада далеч под 10-точковите граници, замислени от природата, предимствата се превръщат в недостатъци и изискват корекция.

Косвени причини

Ниското кръвно налягане при бременни жени може да бъде провокирано от:

 • заседнала работа и липса на движение;
 • постоянен и продължителен стрес или тежък стрес;
 • загуба на кръв;
 • дехидратация;
 • хронична липса на сън;
 • задух в стаята;
 • липса на хранене.

Патологични причини

Проблемите с тялото по време на бременност се изострят и могат да причинят спад на кръвното налягане. Ако болестта е била в латентно латентно състояние преди бременността, тогава тя може да бъде активирана.

 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, включително вегето-съдова дистония, пролапс, сърдечни дефекти;
 • язва на стомаха;
 • отказ на жлезите, включително щитовидната жлеза, надбъбречните жлези;
 • алергични заболявания;
 • инфекциозни заболявания.

Най-често налягането намалява през нощта, когато нарастващата матка притиска съдовете и нарушава кръвоснабдяването и по време на рязко покачване

Признаци за ниско кръвно налягане при бременни жени

Често, особено ако налягането е физиологично ниско, жената не чувства никакви специални признаци - здравословното й състояние на практика не се променя.

Ако налягането спадне рязко или спадне силно, тогава се появяват много неприятни симптоми..

Те включват:

 • тежест в главата "тежка глава";
 • главоболие, като правило, леко и скучно;
 • сънливост;
 • слабост;
 • шум в ушите;
 • слабост и световъртеж;
 • задух, по-лошо при натоварване;
 • раздразнителност.

Фактът, че натискът е нисък, косвено се доказва от срив - жената иска да лъже повече и да не се движи.

При рязка промяна в положението на тялото и рязко покачване се появяват:

 • мухи пред очите;
 • потъмняване в очите;
 • замаяност и световъртеж.

В резултат на това внезапното спадане на налягането може да доведе до припадък. Признаците за предстоящо припадък са подобни на изброените по-горе..

Те също така включват:

 • изпотяване;
 • усещане за студ или, обратно, горещо.

Припадъкът е опасен за падания. В този случай жената може да удари силно. Лошото падане може дори да предизвика спонтанен аборт..

Следователно трябва да се предотврати рязкото спадане на налягането, доколкото е възможно, и ако се случи, трябва да се вземат всички мерки, за да се избегне припадък..

Това може да се направи, ако действате бързо и пренебрегвате конвенциите - ако на улицата се усети състояние на припадък, не се колебайте да потърсите помощ от минувачите и да седнете на земята, ако няма пейки наблизо.

 • седнете веднага или легнете с вдигнати над главата крака;
 • разкопчайте дрехите.

Ако все пак припадне, други трябва да осигурят прилив на чист въздух, като отворят прозорец и да донесат салфетка, навлажнена с амоняк. След припадане може да се сервира топъл и сладък чай..

Тогава ниското налягане е опасно?

Дори ако жената не се оплаква от своето благосъстояние, това не означава, че постоянно ниското кръвно налягане не оказва значително влияние върху хода на бременността..

Номерата с ниско налягане са опасни в много отношения.

Трябва да се разбере, че понижаването на налягането в съдовете означава на физиологично ниво, че кръвта тече към органите в по-малко количество и по-бавно от необходимото..

Това постепенно води до хронично кислородно гладуване на тъканите, включително самото сърце, мозъка и храносмилателния тракт..

В резултат на това може да се развие следното:

 • нарушение на плацентарната циркулация;
 • недостатъчност на плацентата, което може да доведе до нейното отделяне;
 • фетална хипоксия;
 • ниско тегло на плода поради недостатъчно снабдяване с хранителни вещества;
 • спонтанен аборт или преждевременно раждане, при условие, че има твърде голям спад на налягането и рязко развита плацентарна недостатъчност.

Освен това ниското кръвно налягане влошава хода на токсикозата, увеличавайки я.

Редица жени, които са имали ниско кръвно налягане, тогава също има слабост и нарушен труд. Тези жени може да се нуждаят от цезарово сечение..

Но дори това да не се случи, тогава жените с ниско кръвно налягане имат по-висок риск от кървене и по-бавно връщане на матката в предишното й състояние..

Какво да правим за бременни жени за повишаване на кръвното налягане?

Въз основа на гореизложеното става ясно, че е невъзможно да се остави ниско кръвно налягане без внимание, особено ако преди бременността не е имало тенденция към него.

Има три начина за справяне с проблема:

 1. промяна в начина на живот;
 2. традиционни методи на лечение;
 3. медикаментозно лечение.

Разбира се, не трябва веднага да прибягвате до лекарства..

Ако спадът на налягането е рядък и зависи от външни обстоятелства, струва си да го спрете с помощта на прости методи:

 • усещане за припадък с рязко покачване, седнете или легнете с повдигнати крака над главата;
 • пийте сладък чай или кафе.

Промяна в начина на живот

Ако налягането спадне поради външни причини, трябва да бъдат изпълнени редица условия:

 • не ставайте рязко и бързо - преди да станете от леглото, леко се преобърнете настрани, за да легнете малко, след което станете;
 • не се навеждайте и не правете упражнения със завои и резки завои на тялото;
 • по-често да сте на чист въздух - добре дошли ежедневни разходки в продължение на поне 30-60 минути;
 • проветрете стаята преди лягане, спите с отворен прозорец;
 • Осигурете добро хранене;
 • спете достатъчно - спете поне 8-9 часа;
 • опитайте се да избегнете стреса;
 • водят активен начин на живот, правят гимнастика, занимават се с плуване.

Месото, черният дроб, яйцата, изварата трябва да присъстват в диетата - с една дума, всички храни с високо съдържание на протеини.

Народни начини

Доста ефективни и относително безопасни начини за повишаване на налягането включват контрастен душ, акупресура и дихателни упражнения.

Контрастният душ е най-добре да се приема сутрин. Трябва обаче да внимавате да не направите контраста твърде силен, в противен случай можете да провокирате повишен тонус на матката..

Масажните точки, чието действие помага за намаляване на налягането, са разположени в трапчинките между устната и носа и устната и брадичката.

Нежно и ефективно лекарство са билковите отвари. Нараняванията, които помагат за нормализиране на кръвното налягане, включват бял равнец, жълт кантарион, шипки, цикория.

Събирането на тези билки трябва да се настоява в термос и да се пие като чай 3 пъти на ден половин час преди хранене..

Добър начин за натрупване на натиск е повдигането на краката нагоре. В този случай краката трябва да се придържат към стената..

Лекарства

Понякога е невъзможно да се направи без използването на лекарства. В този случай не трябва да се самолекувате - необходимите лекарства, които повишават кръвното налягане, могат да бъдат препоръчани само от лекар, който ще вземе предвид индивидуалните характеристики на тялото.

Освен това лекарствата, които повишават кръвното налягане, могат да провокират по-нататъшно влошаване на кръвоснабдяването на плацентата поради факта, че тяхното действие се основава на стесняване на лумена на кръвоносните съдове..

Медицинските методи включват носене на компресионни трикотажни изделия. До известна степен той също може да повиши натиска..

Ниското кръвно налягане по време на бременност не може да бъде пренебрегнато, особено ако причинява влошаване на благосъстоянието. Ако действате последователно, нормализирайки ежедневието и начина на живот и го подсилвайки с народни средства, тогава проблемът може да бъде решен и да се предотврати отрицателно въздействие върху нероденото дете..

Ниско кръвно налягане в началото на бременността: какво да правя

Ниското кръвно налягане по време на бременност е проблем, с който се сблъсква всяка четвърта жена, докато носи дете. Някои хора се справят с лек дискомфорт с чаша чай или сладък сън. Някой започва да се тревожи, причинявайки влошаване на състоянието. Проблемът трябва да се бори. Научете как да повишите кръвното налягане и защо хипотонията по време на бременност е опасна от статията.

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Как можете да повишите ниското кръвно налягане по време на бременност?

Ниското кръвно налягане е причина за безпокойство независимо от гестационната възраст. Често се казва, че хипотонията (ниско кръвно налягане) не е толкова опасна и много по-лесно поносима от хипертонията (високо кръвно налягане).

Важно е да се разбере, че всеки човек има така наречения работен натиск, но има и нормални граници. Еднократната промяна в показателя за кръвно налягане, като същевременно се поддържа нормално здраве с 10% в посока на увеличаване или намаляване на цифрите, не е патология. Ако налягането постоянно се колебае, се наблюдава тежка хипотония, която е придружена от лошо здраве, важно е да се потърси съвет от специалист и да се научите как да повишите налягането, без да навредите на себе си и на детето.

Има много причини за хипотония. Някои от тях са физиологични, а други са способни да причинят непоправима вреда на здравето на майката и бъдещото бебе. Не забравяйте, че спестяването на време и пари за посещение на лекар може да струва най-скъпото нещо - живота.

Ако ниското кръвно налягане не изисква лечение в медицинско заведение под наблюдението на лекари, можете сами да стабилизирате състоянието. За да направите това, достатъчно е да се придържате към следните препоръки:

 • Следете продължителността и качеството на съня. Бременната жена се нуждае от поне 10 часа сън на нощ и задължителна дневна почивка. Тялото е в състояние да си каже как да му помогне. Ако се чувствате сънливи през деня, не се съпротивлявайте, подремнете половин час. Няма да навреди.
 • За да повишите общия тонус на тялото, вземете душ. Не горещо, не студено, не контрастиращо. Регулирайте температурата на водата за приятно преживяване.
 • Ако е възможно, разхождайте се на чист въздух и проветрявайте апартамента възможно най-често.
 • Внимавайте за диетата си. Наблегнете на здравословната храна. Увеличете количеството протеини и храни, съдържащи витамин В в диетата.

Прясно сварен черен чай със захар и лимон ще помогне да се справите със слабостта, причинена от хипотония. Моля, обърнете внимание: не пакетче чай, а истински чай от насипни листа.

За нормализиране на кръвообращението е полезно да се правят сутрешни упражнения, които ще са от полза за бъдещата майка. Достатъчно е да овладеете трите основни упражнения, които могат да се изпълняват както в началото, така и в края на бременността. Така:

 1. Сложете дланите си пред лицето. Повдигнете лактите така, че визуално да се изтегли линия от лакът до лакътя. Стиснете силно дланите си, за да усетите мускулите на ръцете и гърба. Фиксирайте позицията за 5-10 секунди. Отпуснете се и повторете упражнението.
 2. Застанете с гръб към стената. Бавно се вдигнете на пръсти, останете в това положение за 30 секунди и внимателно спуснете на пълен крак.
 3. Застанете с гръб към табуретка, диван или стол и започнете бавно да клякате. Основното нещо е да не седите на стол, а да се заключите в междинна позиция. Ако усещате вътрешните мускули на бедрата, значи правите упражнението правилно. След 30 секунди бавно върнете тялото в изходна позиция.

Отначало направете 5-10 комплекта. С течение на времето можете да увеличите както продължителността на упражненията, така и броя на подходите. Такава гимнастика ще подобри микроциркулацията на кръвта в тялото, ще позволи на мускулите да поддържат тонуса..

Ако по време на тренировка се появи дискомфорт или замаяност, откажете се от физическата активност, дори минимална.

Академик от Международната академия по информатизация, доктор на медицинските науки Май Шехтман предлага да се бори с проявите на хипотония, които не изискват лечение в болница, с помощта на билкови лекарства, или по-скоро специална инфузия.

За приготвянето на продукта е необходимо да се подготви колекция, която включва такива растителни компоненти в следното съотношение:

 • корен от аир и плодове от хвойна - по ½ част;
 • Veronica officinalis, ягодови листа, цветя от цикория - по 1 част;
 • корен от любимец, ароматна рута, бял равнец, шипки - по 2 части;
 • Жълт кантарион - 7 части.

За мерната единица - част - вземете супена лъжица.

За да приготвите инфузията, изсипете 2,5 супени лъжици. вряща вода 3 с.л. л. събиране и настоявайте в термос за 8 часа. Пийте охладената запарка три пъти през деня преди хранене с интервал от 30-40 минути.

Преди да приемате или консумирате непознати продукти, уверете се, че организмът се понася индивидуално. Универсален тест - нанасяне на продукта върху извивката на лакътя. Ако кожата не сърби, не се зачервява, тогава няма първична алергична реакция.

Не поемайте отговорност за живота си и детето си, ако се съмнявате, че можете да се справите сами с болестта. Ако опитите за нормализиране на вашето благосъстояние не носят желания успех, не отлагайте посещението си на лекар.

Вижте също: Могат ли бременните жени да пият кафе?

Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност?

Хипотония - по-правилно хипотония - показва намаляване на мускулния тонус. Резултатът от това състояние е забавяне на кръвообращението..

При жени на възраст 20–40 години ниското кръвно налягане е норма в 7% от случаите. Бременните жени страдат от ниско кръвно налягане два пъти по-често. Ако хипотонията не е физиологично (нормално за организма) състояние, това е независим проблем или симптом на друго заболяване.

Ако жената е склонна към хипотония, бременността ще изостри проблема. Първата и основна причина е промяна в хормоналните нива.

Следващата причина за понижаване на кръвното налягане е ранната токсикоза. Повръщането причинява загуба на течности, дефицит на полезни микро- и макроелементи, влошаващо състоянието на бременната жена. Какво друго може да бъде причина за ниско кръвно налягане в ранните етапи? Така:

 • нарушаване на бъбреците и надбъбречните жлези;
 • проблеми със сърдечно-съдовата система;
 • липса на желязо;
 • дефицит на сол;
 • ниска кръвна захар;
 • дефицит на макро- и микроелементи;
 • нарушаване на работата на щитовидната жлеза;
 • стрес и общо психо-емоционално изтощение.

През последните години недохранването за отслабване и оформяне на тялото е бичът на бременните жени. Полярният противоположен проблем е преяждането. Докато носи дете, жената трябва да се храни правилно и само за себе си. Всичко, от което се нуждае бебето, ще вземе от кръвта, а след това и от майчиното мляко.

Защо хипотонията е опасна? Нека да разберем сега. Така:

 • Пренебрегването на проблема, оставянето на хипотонията без внимание може да доведе до спиране или забавяне на вътрематочното развитие на плода.
 • Нарушаването на кръвообращението в тазовите органи причинява смущения или отсъствие на раждане.
 • Намаленият мускулен тонус провокира обилно кървене. Това е особено опасно, ако раждането става чрез цезарово сечение или по време на естественото раждане жената е била ранена, придружена от кървене.

За да не навредите на себе си или на детето, е важно да идентифицирате проблема навреме. За да направите това, достатъчно е да знаете симптомите на хипотония и да разберете какво се счита за патологично състояние и каква е нормата..

Има три етапа на заболяването, а именно:

 • Компенсирана (продължителна) хипотония.

Този стадий на заболяването се проявява само при измерване на кръвното налягане, не причинява дискомфорт. Компенсираната хипотония не се счита за патология.

 • Субкомпенсирана (нестабилна) хипотония.

В допълнение към действителното понижаване на кръвното налягане, човек изпитва главоболие, замаяност и страда от обсесивно чувство на безпокойство. При хипотония на този етап често има усещане за учестено сърцебиене, наблюдават се постоянна сънливост, обща летаргия и метеочувствителност.

 • Декомпенсирана хипотония.

Придружен е от хипотонични кризи (рязък спад на налягането до критични цифри). Визуално се определя от цианоза на крайниците.

Ако не поддържате тялото в добра форма и не потърсите навреме помощ от терапевт, компенсираната хипотония може да се развие в декомпенсирана, особено ако ниското кръвно налягане е съпътстващ симптом на заболяването.

Когато се сблъскате с подобен проблем, опитайте се да не бъдете сами дълго време. Внезапно, критично спадане на налягането може да причини припадък. В случай на загуба на съзнание е важно да получите първа помощ навреме от тези, които са наблизо, а по-късно и помощта на лекарите.

Първата помощ по никакъв начин не означава прилагане на лекарства - това е дело на лекарите. Следното ще помогне за стабилизиране на състоянието:

 1. Помогнете на жената да лежи на удобна, равна повърхност. Не вдигайте глава, не слагайте възглавници.
 2. Отворете прозорците, за да проникне свеж въздух в стаята.
 3. Поставете хладен, мокър компрес на челото си.
 4. В случай на загуба на съзнание, носете под носа си памучен тампон, напоен с амоняк.
 5. Разтрийте ушите и бузите си.
 6. Дайте на жената хладна вода. Ако е възможно, добавете лимонов сок към водата или вземете парче лимон за ядене.

Носенето на бебе е трудна и отговорна задача. Насладете се на бременността си и направете всичко възможно, за да сте сигурни, че бебето ви се ражда здраво.

Не пренебрегвайте себе си и не се страхувайте да потърсите помощ от специалисти. Консултацията не е присъда, а тази, която е знаеща, въоръжена. Ако състоянието не е опасно за мама и бебе, лекарят ще посъветва как и как да се повиши налягането.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност?

Признаци на ниско кръвно налягане

За оценка на състоянието на сърцето, кръвоносните съдове и кръвния поток се използват два показателя:

 • горно, систолично налягане, което определя свиването на сърдечния мускул;
 • по-нисък, диастоличен, характеризиращ съдовия тонус.

Средният показател за нормално налягане е 120/80 с малки допустими отклонения. При жените в позиция поради промени в хормоналните нива, тя може да бъде по-ниска - до 100/60. Това състояние се нарича физиологична хипотония на бременни жени и не изисква намеса. Но ако кръвното налягане е по-ниско или рязко пада и отново се повишава, то трябва да бъде коригирано под лекарско наблюдение..

Симптоми на твърде ниско кръвно налягане по време на бременност:

 • слабост и световъртеж до припадък;
 • сънливост и умора;
 • лети пред очите,
 • тремор на ръцете и краката;
 • прекомерно изпотяване;
 • чувствителност към метеорологични промени;
 • сърдечна болка, аритмия.

Ако жената има главоболие, наложително е да се измери кръвното налягане. Този симптом се проявява както с високо, така и с ниско кръвно налягане..

Основни причини

Физиологичната хипотония е реакция на повишаване на нивата на прогестерон, което отпуска гладката мускулатура и намалява съдовия тонус. Понякога, чрез неочаквано понижаване на кръвното налягане, бъдещите майки откриват своя статус. Но при такива чувствителни жени този признак на бременност обикновено се придружава от други симптоми - промени във вкусовите и обонятелни усещания, често уриниране.

Други причини за хипотония при жени по време на бременността включват:

 • липса на течност в тялото;
 • стресови състояния;
 • дефицит на витамини и минерали;
 • преумора, липса на сън;
 • хронични болести;
 • многоводие;
 • хиподинамия.

Ако в ранните етапи не е отбелязано намаляване на кръвното налягане, по-близо до раждането е възможно поради факта, че увеличеният плод започва да изстисква венозните съдове, което води до нарушение на обратния кръвен поток.

Защо състоянието е опасно за бременни жени?

Неприятните последици от ниското кръвно налягане се различават в зависимост от периода на бременността:

 • През първия триместър, рязък спад на кръвното налягане може да доведе до влошаване на токсикозата и спонтанен аборт.
 • През втория триместър хипотонията причинява нарушения на кръвообращението в плацентата, фетална хипоксия, забавяне на развитието и дори вътрематочна смърт.
 • През третия триместър може да провокира нарушение на процеса на раждане, кървене по време и след раждането..

При бъдещите майки с хипотония раждането отслабва, което поражда необходимостта от стимулиране на раждането или цезарово сечение.

Освен това съществува риск от нараняване от припадък. Намаляването на кръвното налягане трябва да се поддържа под постоянен контрол и ако е необходимо, да се правят корекции. Особено опасно е, ако разликата между високите и ниските стойности е твърде малка или твърде голяма. В този случай трябва да се консултирате с кардиолог.

Висок пулс при бременни жени с ниско кръвно налягане

Ако сърдечната честота е ускорена и кръвното налягане е ниско, жената изпитва силен дискомфорт: болка в сърцето, световъртеж до припадък, гадене. Появява се безпокойство, нарушение на съня.

Леко повишаване на ритъма може да бъде причинено от хормонални промени. Но проявата на прекалено висок пулс на фона на хипотония може да показва патология:

 • заболявания на ендокринната и сърдечно-съдовата система;
 • инфекциозни заболявания;
 • развитието на анемия;
 • токсикоза, която е придружена от дехидратация.

Това състояние възниква на фона на консумация на алкохолни напитки, силен чай или кафе, пушене, самолечение. Всичко това е строго забранено по време на раждането на дете. Лечение, което нормализира пулса и налягането, може да бъде предписано само от лекар.

Какво да правим, когато налягането падне

Възможно е да се върнат нормалните показатели на кръвното налягане без лекарствена терапия. За да коригирате ниското налягане по време на бременността са важни:

 • нормализиране на ежедневието;
 • добра почивка;
 • увеличаване на физическата активност в разумни граници;
 • често излагане на чист въздух;
 • масажни процедури;
 • физиотерапия и рефлексотерапия.

Също така е важно да се установи правилно хранене. При ниско кръвно налягане менюто трябва да бъде обогатено с плодове, плодове, ядки. Цитрусовите плодове, касисът, морковите, магданозът са особено полезни. Канелата се препоръчва като подправка, използва се за подправяне на храни и напитки.

Трябва да откажете млечни продукти, диуретични и кисели плодове и плодове, като: дини и пъпеши, дюля, арония. Не се препоръчва да включвате зехтин и бадеми в менюто. Те водят до намаляване на съдовия тонус.

Ако немедикаментозните методи не помогнат, лекарят може да предпише билкови лекарства, които леко повишават кръвното налягане. Забранено е да избирате сами лекарства - това може да навреди на детето. У дома сладкият черен чай с лимонов и доматен сок леко ще подобри състоянието. Ако лекарят няма нищо против, можете да изпиете чаша хубаво кафе и да хапнете парче черен шоколад.

Стабилно ниско кръвно налягане или рязък спад в него са тревожни състояния, които жената в положение не трябва да пренебрегва. За да избегнете опасни последици, трябва да се консултирате с наблюдаващ гинеколог и кардиолог.

Ниско кръвно налягане по време на бременност 1 триместър

Ниско кръвно налягане по време на бременност какво да се прави

Налягане по време на бременност: нормално

Нормално за съвременен възрастен може да се нарече налягане от 100/60 до 140/90. Такава значителна разлика идва от възрастта, начина на живот и характеристиките на всеки организъм. Ако го имате по-ниско от допустимия диапазон, най-вероятно страдате от хипотония, но точната диагноза се поставя само от лекуващия лекар. По време на бременност кръвното налягане трябва да се измерва с тонометър поне веднъж дневно, като се записват резултатите.

Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност

Когато налягането падне, притокът на кръв към плацентата намалява, което кара бебето да получава по-малко кислород и хранителни вещества. Ако ниското налягане присъства дълго време, то завършва с неуспех. Възможни са следните резултати:

Ниското кръвно налягане води до лош труд, така че раждането е по-трудно и в повечето случаи се използва цезарово сечение. Постоянната хипотония води до кървене или бавна инволюция на матката след раждането, което е неудобно и засяга общото състояние на майката.

Признаци на ниско кръвно налягане

Определянето на понижаване на кръвното налягане може също да се основава на придружаващи признаци. Това са:

 • постоянна умора и желание за сън;
 • редовно звънене в ушите;
 • задух при ходене и упражнения;
 • повишен сърдечен ритъм;
 • чести главоболия, придружени от световъртеж;
 • намалена производителност.

След като откриете тези симптоми в себе си, по-добре е да се консултирате с лекар и да отложите самолечението. Във вашата позиция всяко малко нещо е важно, защото неправилното лечение може да навреди на най-ценното нещо - плода.

Причини за ниско кръвно налягане по време на бременност

Има много причини за хипотония. Най-често срещаните са:

 • нормалната реакция на организма към хормонални промени;
 • стрес, особено дългосрочен;
 • инфекциозни заболявания;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • алергични реакции;
 • проблеми с органите и ендокринната система;
 • преумора и липса на сън;
 • наследственост;
 • заседнал начин на живот.

Хипотонията е по-често при млади стройни момичета, от което лекарите заключават, че конституцията на тялото също играе голяма роля..

Какво да правим с ниско кръвно налягане по време на бременност

Традиционните лекарства са забранени по време на бременност. Те свиват кръвоносните съдове, което води до кислородно гладуване на трохите, което не бива да се допуска.

Можете да си помогнете само незначително или временно. Някои момичета лягат в поза и повдигат краката си нагоре, така че кръвта се влива в горната част на тялото, осигурявайки на мозъка кислород, поради което гаденето и главоболието почти веднага спират. Контрастният душ ще ви помогне да постигнете същия ефект..

Ефективен начин е използването на билкови препарати под формата на тинктури. Подходяща е колекция от ягодови листа, шипки, жълт кантарион, бял равнец и цикория. Сместа (3 големи лъжици) се залива с вряща вода (3 чаши) и се влива в продължение на няколко часа. Трябва да го приемате по 150-250 мл преди хранене поне два до три пъти на ден..

Предотвратяване

За да предотвратите ниското налягане да засенчи отличната ви позиция, опитайте се да не сте в задушни стаи, пътувайте с градския транспорт по време на пиковите часове и прегрявайте..

Нормализирайте ежедневието си. Позволете си да спите достатъчно и, ако е необходимо, да спите през деня. Разхождайте се по-често на чист въздух и излизайте сред природата. Започнете да се храните добре, ако още не сте го направили.

При ниско кръвно налягане е важно да се консумират:

 • мляко и млекосъдържащи продукти;
 • яйца;
 • месо и карантия;
 • риба;
 • пресни плодове и плодове;
 • цитрусови плодове (не наклонени);
 • зеленчуци;
 • зеленина в оптимални количества.

От напитките предпочитание трябва да се дава на желе, компот, чиста вода, прясно изцеден сок, зелен чай или слабо кафе. Препоръчително е да се откажете напълно от сода, алкохол и вода от чешмата.

Ако се чувствате зле, гади ви се или ви се вие ​​свят, обърнете се към Вашия лекар или сами измервайте кръвното си налягане. В случая, когато е ниско, вземете мерки, но с акцент върху бременността. И винаги гледайте вашето благополучие, защото сега сте отговорни за двама. бъдете здрави!

Продукти за повишаване на налягането

Възможно е да се повиши кръвното налягане без лекарства с помощта на храни, ако те се използват внимателно и умерено. Ето някои известни факти за храната: Печенето, брашнените продукти, нишестените храни повишават добре налягането

Сирене, извара, яйца, ядки (орехи, бразилски, пекани, фъстъци) ще помогнат за разнообразяване на менюто. От зеленчуците - картофи, боб, царевица, корен от целина, моркови и цвекло бързо нормализират кръвното налягане. Маслото, рибеното масло, свинската мас не са желателни за консумация. Консултирайте се с вашия диетолог за повече информация как да съставите диетата си..

 • Печенето, брашнените продукти, нишестените храни повишават добре налягането.
 • Сирене, извара, яйца, ядки (орехи, бразилски, пекани, фъстъци) ще помогнат за разнообразяване на менюто.
 • От зеленчуците - картофи, боб, царевица, корен от целина, моркови и цвекло бързо нормализират кръвното налягане.
 • Маслото, рибеното масло, свинската мас не са желателни за консумация. Консултирайте се с вашия диетолог за повече информация как да съставите диетата си..

Препоръчително е да се ограничи употребата на:

 • Подправки като хрян, горчица, черен пипер могат да раздразнят стомаха..
 • Пикантна, пушена храна и консерви - черният дроб може да реагира.
 • Соли. В допълнение към факта, че той натрупва излишна вода, като по този начин увеличава общия обем, подобрявайки притока на кръв, той може да провокира отоци.
 • Кофеин. Влияе зле на работата на сърцето.

Плодове, които повишават кръвното налягане

Друго добро лекарство за кръвно налягане са плодовете. В допълнение към високото съдържание на фибри, фруктоза и важни за организма на бременна жена, микроелементи и витамини, можете да увеличите не само кръвното налягане, но и имунитета. При хипотония плодовете, които повишават кръвното налягане, включват: круша, нар, банан, ягоди, грозде, фурми, сушени кайсии, цитрусови плодове. Когато е извън сезона, можете да преминете към сушени плодове или дори сокове - ефектът ще бъде същият.

Кое зрънце повишава кръвното налягане

Кое зрънце повишава най-добре кръвното налягане е спорен въпрос. Арония, морски зърнастец, калина, шипки, годжи плодове, черници, малини са незаменими помощници за подпомагане и укрепване на здравето и благосъстоянието. Тинктура, настърган конфитюр от тях - всичко. Всички те, когато се консумират умерено, ще повишат кръвното налягане..

Каква трябва да бъде диетата за бременна жена с хипотония

Такива жени трябва да се хранят пълноценно и разнообразно, но без да преяждат. Трябва да се храните често, но на малки порции, от 5 до 6 пъти на ден. Струва си да се отбележи, че гладът предизвиква гадене, което може допълнително да понижи кръвното налягане и се получава омагьосан кръг, така че е най-добре да се насилите да ядете. В подобни случаи можете да ядете това, което тялото изисква в момента, това могат да бъдат ядки, сушени плодове, ябълки, бисквити, бисквити.

Диетата задължително трябва да съдържа продукти, съдържащи протеини - месо, риба, кисело мляко, кефир, извара, яйца, масло. Полезен е и леко солен бульон с месо..

Препоръчва се временно да се увеличи количеството на консумираната сол, тъй като в този случай тя заслужава специално внимание. Солта може да увеличи количеството приета течност, което води до увеличаване на обема на циркулиращата кръв.

През такъв период е позволено да се увеличи приема на сол до 8-9 грама на ден, когато нормата за здрави хора е 5-6 грама на ден. Но не се увличайте твърде много. Оттогава ще се отървете от отока.

Ако бременна жена обича да пие кафе, тогава през този период е по-добре да не го пиете често, тъй като кафето има диуретичен ефект, който може да доведе тялото до дехидратация. Можете да пиете кафе, добавяйки там, и да го смятате за лекарство. А също така кафето трябва да е с високо качество.

Ако пиете чай, той е само слаб. В края на краищата, силният чай съдържа кофеин, който има опасен ефект върху състоянието на матката и може да повиши нейния тонус. Добре е да консумирате зелен чай. Също така е позволено и дори се препоръчва да се пият различни желе и компоти. Бременната жена трябва да консумира до 2 литра вода на ден. Коренът от целина има полезни и специални свойства. Полезно е да пиете доматен сок, да ядете магданоз, различни зърнени храни, мед, стафиди, ягоди.

Втората половина на бременността трябва да бъде без храни, съдържащи въглехидрати, тъй като през този период жената в положение наддава, което може да повиши кръвното налягане. Всеки излишен килограм може да повиши кръвното Ви налягане с 2 точки.

Как може да се предотврати хипотонията??

Първото и основно правило е доброто настроение, без скокове от лошо към щастливо. Избягване на стресови ситуации и преживявания, тъй като стресът е много по-опасен от самата болест. Също така, за да предотвратите хипотония, трябва да преекспонирате правилното ежедневие..

Ниско кръвно налягане по време на бременност. Как бързо да увеличите налягането

Ако се чувствате зле: пулсът ви е зачестил, появиха се главоболие, замаяност, слабост, потъмняване в очите, трябва да легнете да си починете и да изпиете чаша сладък зелен чай. Можете да изядете парче тъмен шоколад със съдържание на какао поне 70%. Позволено е да се пие чаша не силно, но задължително висококачествено кафе, а не сурогат, който няма да повиши кръвното налягане, а само да причини тахикардия и да навреди на черния дроб. Кафето може да се разрежда с мляко или да се замени с цикория, която има вкус на кафе, но не съдържа кофеин. Билковите тинктури от лечебни растения с ниско кръвно налягане (елеутерококи, женшен) перфектно повишават кръвното налягане, но е необходима консултация с лекар относно приема им.


Понякога е малко почивка или сън за няколко часа, за да се възстанови и нормализира кръвното налягане. Препоръчително е да се отпуснете в тишина, да осигурите приток на чист въздух, да повдигнете краката си, като поставите нисък валяк под краката си. Бъдещите майки, които работят, трябва да могат да се отпуснат по време на обяд и да се наспиват достатъчно. При постоянна липса на сън и преумора налягането спада бързо, жените се чувстват слаби, представянето им намалява. Ако е възможно, разходете се на чист въздух. Лекарите препоръчват на бременните жени с ниско кръвно да вземат контрастен душ, да плуват в басейна или да правят физикална терапия..

Съвети за бременни жени с ниско кръвно налягане:

 1. Внезапните промени в положението на тялото могат да причинят замайване, така че не ставайте от леглото внезапно.
 2. Ако се чувствате гадно и се чувствате зле, можете да направите следното упражнение: легнете по гръб, повдигнете краката си и ги подпрете до стената. Благодарение на това упражнение кръвта изтича от долните крайници и налягането се пренася в горната част на тялото..
 3. Ако след сън не можете да станете от леглото, в същото време се чувствате отпаднал, летаргичен, усещането, че не сте спали - закусете с плодове, сушени плодове, бисквити, които вечер оставяте в главата на леглото.
 4. При ниско кръвно налягане помага контрастен душ.
 5. При ниско налягане може да се извърши акупресура: масажирайте точката, разположена между горната устна и носа или в основата на нокътя на малкия пръст.
 6. Не забравяйте за леката физическа активност през деня. Умерената физическа активност стимулира мускулния и съдов тонус. Полезна йога, плуване, танци, фитбол, водна аеробика.
 7. Дихателните упражнения нормализират кръвното налягане.

Ниско кръвно налягане по време на бременност, какво да правя лечение

Лечение на хипотония с лекарства се провежда в случай на изразен дискомфорт и лошо здраве на бъдещата майка, както и ако ниското налягане представлява опасност за развитието или живота на плода. Общопрактикуващият лекар може да предпише лекарства за премахване на някои от симптомите на хипотония: главоболие, гадене. В случай, че налягането е спаднало до критично ниво, заедно със силно повръщане, ще е необходимо стационарно лечение. Всички лекарства за нормализиране на кръвното налягане се предписват изключително от лекар. По правило това са билкови препарати, разрешени по време на бременност:

 1. Пантокрин. Ефективен препарат на основата на екстракта от рога на благородния елен. Той перфектно стимулира нервната система, има благоприятен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове. Предлага се под формата на тинктури, таблетки и ампули за инжектиране. След 2-3 седмици употреба на Pantokrin кръвното налягане се нормализира.
 2. Дипиридамол. Лекарство за вазодилатация, предписва се за подобряване на кръвообращението.
 3. Екстракт от елеутерокок. Стимулиращ лекарствен препарат под формата на тинктура на растителна основа - билката елеутерокок. Ефективно средство за нормализиране на кръвното налягане без странични ефекти. В допълнение към нормализирането на кръвното налягане, след неговото използване се повишава ефективността и устойчивостта на различни инфекциозни заболявания, повишава се имунитетът.
 4. Кофеин. Препаратът е под формата на инжекции, които могат да бъдат заменени с чаша натурално кафе. Предписва се само от лекар.
 5. Радиола е розова. Лекарствен продукт на основата на корените на Radiola rosea, произведен под формата на тинктура. Перфектно стимулира дейността на мозъка, тонизира стените на кръвоносните съдове, увеличавайки притока на кръв през капилярите.
 6. Заманиха. Билков препарат, препоръчва се при умора, нервно изтощение, нарушение на съня. Вземете не повече от 1 месец.

Признаци за ниско кръвно налягане при жени по време на бременност

Кръвно налягане - силата на кръвното налягане върху стените на кръвоносните съдове.

Систоличното налягане (горното) е налягането, което големите съдове изпитват по време на максимална миокардна контракция.

Диастолното (по-ниско) налягане е налягането в артериите в момента на най-голямо отпускане на сърдечния мускул, то отразява периферното съдово съпротивление. Диастолното налягане не е напълно правилно, понякога се нарича и сърдечно налягане.

Симптоми на ниско кръвно налягане при бременни жени:

 • чувство на постоянна слабост и загуба на сила;
 • постоянна сънливост;
 • умора дори след лека работа;
 • често замайване, усещане за потъмняване в очите, звънене в ушите;
 • постоянно усещане за липса на въздух;
 • полуприпадане и припадък.

Тежестта на признаците на ниско кръвно налягане зависи от броя на кръвното налягане, наличието на предразполагащи фактори, времето на бременността.

Какво да правя

При намалено налягане бременната жена трябва да се наблюдава не само от гинеколога, но и от терапевта. За лечение на патология е необходимо да се правят сутрешни упражнения всеки ден. Освен това трябва да включите водните процедури в ежедневието под формата на контрастен душ, обливане, вани за крака, масаж. Жена с ниско кръвно налягане трябва да спи достатъчно. В идеалния случай - 10-12 часа на ден.

Не се препоръчва да се правят горещи вани или да се стои в лошо проветриво място. Можете също така да регулирате налягането с мощност. Диетата на бременната жена трябва да включва разнообразни ястия с достатъчно количество продукти, необходими за здравето на самата майка и нейното неродено дете. Те включват месо. Чаят е най-добре да се пие не преди лягане, а само сутрин и следобед..

При лечението на артериална хипотония, пантокрин, тинктура от аралия, заманихи се е доказал добре. Можете също така да вземете тинктура от китайска магнолия, женшен.

Тези средства имат тонизиращи и тонизиращи свойства. Те са в състояние да подобрят общото състояние на бременната жена, да повишат ефективността и да подобрят съня. Използването им не влияе неблагоприятно върху развитието на плода. Трябва да използвате описаните средства в курсове от 2 седмици (2-3 курса за бременност).

Амбулаторното лечение включва използването на физиотерапевтични процедури:

 • ултравиолетова радиация;
 • електрофореза с мезатон;
 • кофеинова електрофореза;
 • електрофореза с калций или новокаин;
 • кислородна терапия.

Други средства за повишаване на налягането

 1. Озонотерапия. Тази относително нова процедура е работила добре за бременни жени. Извършва се чрез въвеждане на интравенозен разтвор, наситен с озон, и продължава около половин час. Стимулира кръвообращението, премахва феталната хипоксия и забавя стареенето на плацентата, подобрява общото състояние на жената. Лекарите препоръчват 3 до 7 процедури, но положителен резултат се получава след първата сесия.
 2. Кислороден коктейл. Достъпен продукт, който може да бъде закупен във всяка аптека. Подобно на озоновата терапия, тя оксигенира тялото и стимулира кръвообращението. Можете да приемате лекарството поне всеки ден за лечение и профилактика на хипотония.
 3. Електрофореза. Извършва се върху шията, гърдите, яката зона с разтвори на кофеин, мезатон, новокаин. Лечебните вещества проникват в кожата и стимулират повишаване на налягането. Извършва се на курсове от 8-14 дни. Тази техника често се използва в европейските страни, но в Русия електростимулацията за бременни жени е непопулярна. Това е свързано с риска от стимулиране на преждевременно раждане..
 4. Ултравиолет. Общото облъчване на тялото се извършва за стимулиране на кръвообращението. Курсът продължава 10-15 дни. Процедурата не е подходяща за жени със свръхчувствителна кожа и с отворени рани и външни възпаления.
 5. Масаж. Масажът на зоната на врата-яка, гърба, масажът на краката, акупресурата добре стимулират работата на вътрешните органи и повишават налягането. Масажът се извършва в десетдневни курсове.

Какво да правим с ниско налягане

Както при високото кръвно налягане, народните средства и балансираната диета ще помогнат за стабилизиране на състоянието на бременна жена с хипотония и употребата на лекарства (например Тонгинал или Цитрамон) трябва да се прибягва само в краен случай.

Традиционни методи

За да се спасите от проблема с ниското кръвно налягане през втория триместър, бъдещите майки се съветват да се придържат към няколко прости правила:

 • след събуждане останете в леглото, докато тялото напълно се „събуди“;
 • пийте поне една чаша прясно приготвен сок през деня;
 • консумирайте около 7-9 г сол дневно;
 • редовно тренирайте за бременни жени, ходете повече или просто се отпуснете на чист въздух;
 • използвайте контрастен душ;
 • не лягайте по гръб дълго време;
 • вдишвайте полезните етерични масла от босилек и розмарин;
 • когато спите през нощта, легнете главата си само на висока възглавница.

При липса на други заболявания, прилагането на тези препоръки трябва да помогне за решаването на проблема с хипотонията при бременна жена..

В екстремни случаи, преди да вземете лекарства, можете да приготвите бульон от лук: 1 средна глава лук, заедно с обвивката, трябва да се излее с 0,5 литра вода и. добавяне на 50 г захар. оставете на слаб огън за 15 минути.

Готовият бульон се охлажда и се приема през целия ден на малки глътки. Според прегледите това е едно от най-добрите средства за стабилизиране на кръвното налягане..

Как да се храним правилно

За решаването на проблема с хипотонията през втория триместър ще помогне правилно подбраната балансирана диета, със задължително присъствие на следните храни:

 • говеждо и черен дроб;
 • корен от целина (използва се в салати);
 • крекери (за предпочитане осолени);
 • картофи;
 • грис;
 • тлъста риба;
 • ябълки;
 • карамфил;
 • хрян.


Знаеше ли? Жените под 45 години са по-малко склонни да имат високо кръвно налягане от мъжете на същата възраст. Също така е по-малко вероятно те да получат инсулти и инфаркти, тъй като женският хормон естроген ги предпазва. Освен това жените след 65-годишна възраст страдат от хипертония по-често от мъжете на същата възраст..

Как да се почувствате по-добре

Благополучието зависи от добре подбраната диета

Най-често се наблюдава ниско кръвно налягане по време на бременност през 1-ви триместър и какво да се прави в този случай се определя от общото благосъстояние на жената и разликата между показателите и нормата. Ако намалението е незначително и няма опасност за плода, тогава най-добрият начин за коригиране на състоянието е диетата и режимът. Можете да подобрите състоянието сами, но за това трябва да знаете със сигурност, че няма заплаха за бебето.

Ако по време на бременност през второто тримесечие се регистрира ниско кръвно налягане, тогава лекарят определя какво да прави. Същото важи и за по-късните дати. Лекарят избира тактика на лечение въз основа на причините за хипотонията. Вариант втори: или корекция без лекарства, или медикаментозна терапия.

Общи препоръки

Чувствайки общо неразположение, свързано с намаляване на кръвното налягане, бъдещата майка може да подобри състоянието си с прости и безопасни манипулации. За хората с хипотония ще помогне:

 • Релаксация. При първите признаци на скок на налягането е препоръчително да отложите целия бизнес и почивка. Понякога е достатъчно да се спи един час, за да се нормализират показателите. Не можете да заспите, а просто да легнете тихо. Препоръчително е да поставите нисък валяк под краката си, за да изтече кръвта отдолу нагоре.
 • Свеж въздух. Разходките на чист въздух могат да ви помогнат да се почувствате по-добре. Но ако сте много замаяни и има риск от припадък, тогава е по-добре да изведете придружаващ човек на разходка. Можете да направите още по-лесно: пуснете чист въздух в стаята и легнете спокойно.
 • Студен и горещ душ. Редуването на топла и студена вода стимулира кръвообращението. Естествено температурите не трябва да са екстремни.
 • Тъмен шоколад. Ако очите ви потъмнеят и главата ви започне да се върти, трябва да изядете няколко парчета черен шоколад. Продуктът трябва да съдържа поне 70% какао. Ако плочката не е под ръка, можете да изпиете чаша сладък чай.
 • Акупресура. За нормализиране на налягането се препоръчва да се масажира точката между носа и горната устна. Вторият вариант е да разтриете малкия пръст в основата на нокътя.
 • Дихателни упражнения. Упражненията нормализират кръвното налягане. Но те трябва да бъдат направени правилно. За това е по-добре да се консултирате със специалист..

Общите препоръки ще помогнат във всеки триместър, но само ако няма тежки симптоми и състоянието не е причинено от сериозно заболяване. Бъдещите майки не трябва да стават рязко от леглото, трябва да ходят повече, да спят достатъчно, да избягват стреса, тогава налягането ще се нормализира.

Хранене

Можете да повишите кръвното си налягане чрез диета. Основните му принципи са пълноценна и балансирана диета с акцент върху храни, които връщат кръвното налягане към нормалното. Като сте в позиция, трябва да следвате тези препоръки:

 • Трябва да се храните често и на малки порции. Не бива да се допуска глад.
 • Преди да станете от леглото, се препоръчва да закусите с плодове или сухи бисквитки. Трябва да оставите лека закуска на нощното шкафче вечер.
 • При съставянето на меню трябва да се набляга на сложни въглехидрати (зърнени храни, трици) и протеини (месо, извара, яйца, риба).
 • Диетата определено трябва да включва сезонни плодове, плодове, зеленчуци. През зимата те ще бъдат заменени от витаминни комплекси, но те трябва да бъдат избрани от лекар..
 • Трябва да ядете цвекло, целина, ягоди, билки, сушени плодове. Тези храни нормализират кръвното налягане.

Особено внимание трябва да се обърне на режима на пиене. Когато тялото получи достатъчно течност, вероятността от неизправност в работата му е по-малка.

Тъй като е нежелателно да се пие кафе по време на бременността, напитка от цикория ще помогне да се развесели.

Традиционни методи

Методите на традиционната медицина ще помогнат на бъдещата майка, която има ниско кръвно налягане, да се чувства по-добре. Трябва обаче да се консултирате с Вашия лекар относно възможността за тяхното използване. Това важи особено за билковите препарати: активните билкови съставки могат да навредят на бебето. Най-безопасните методи са:

 • Чай от хибискус. За да приготвите тонизираща напитка, трябва да излеете пет съцветия с 500 мл вряща вода. Чаят се влива в продължение на 20 минути. Нормата на ден е три чаши. Можете да добавите мед.
 • Калина. Зърното също се използва при високо кръвно налягане, така че пациентите с хипотония трябва да знаят правилната рецепта. Трябва да смилате шепа горски плодове, да ги залеете с 500 мл вряща вода и да оставите за един час. След това прецедете, изцедете сока от плодовете и пийте здравословна напитка, 120 мл на ден.
 • Заешко зеле. Това лечебно растение се запарва като чай, влива се в продължение на 2 часа и се приема около 50 ml преди хранене.

Съществува и рискова група, която включва жени, които имат

 • Настъпи неуспешна бременност - завърши със спонтанен аборт;
 • Имало е усложнения от предишни бременности;
 • Малко тегло;
 • Страдате от вегетативна дистония по хипотоничен тип.

От 10 бременни жени, страдащи от хипотония, токсикозата се наблюдава в ранния период при 8.

Но ниските показатели могат да показват не само хипотония, но и неправилно измерване на налягането, например, маншетът е бил слабо напомпан или момичето е твърде тънко, което не позволява ръката й да бъде нормално покрита с маншета, също влияе на неправилни показатели, преждевременна дефлация по време на измерването и ако кръвното налягане е било измерено в легнало положение.

Препоръчително четене: 2-ри триместър на бременността, Болки в гърба по време на бременност,

Какви симптоми могат да показват намаляване на налягането през 1-ви триместър на бременността?
В периода от 1 до 13 седмици бременна жена може да изпита следните симптоми поради понижаване на кръвното налягане:

 • Пълна слабост на тялото, може да има леко треперене в ръцете и краката;
 • Бърза умора;
 • Намалена производителност;
 • Потъмняване в очите;
 • Чувство на задавяне;
 • Гадене с бурно желание за повръщане;
 • При рязко покачване се появява виене на свят;
 • Умора, която се появява без особена причина;
 • Болка в главата, както и пулсиращо усещане в слепоочията;
 • Сънливост, метеорологична зависимост;
 • Загуба на съзнание;
 • Задух при ходене;
 • В ушите има звън, внезапно изпотяване;
 • Честотата на свиване на сърцето се увеличава, усеща се дискомфорт в областта на сърцето.

Повечето от симптомите се появяват сутрин, а в късния следобед състоянието се подобрява. Ако едно момиче има токсикоза, тогава гладът, липсата на апетит и честото повръщане също могат да бъдат непосредствени причини за понижаване на кръвното налягане.

Този модел на симптоми се появява през първите 16 седмици от бременността, особено при тези жени, които забременяват в по-късна възраст.

Също така беше забелязано, че бременните жени, които страдат от хипотония, често могат да променят настроението си, настъпва тревожност, те мислят, че не са необходими на никого, така че е по-добре да се отнасяте към тях с особено внимание и разбиране..

Започвайки от 4-ия месец на бременността, тялото на момичето вече е по-адаптирано към ново, неизвестно състояние и всички горепосочени симптоми изглеждат все по-слаби и по-слаби. Налягането се нормализира и не спада под 100/60 mm Hg. Изкуство. Жената прекратява ранната токсикоза, чувства се задоволително, апетитът й се нормализира и броят на оплакванията за благосъстояние намалява. Допустимо е намаляване на кръвното налягане с 5-15 mm Hg. Изкуство. но при условие, че симптомите не са изразени и благосъстоянието на жената не се променя, ако всичко е обратно, тогава е необходимо да посетите лекар.

Бременните жени трябва да знаят за такъв синдром като синдрома на долната куха вена. Характеризира се с факта, че когато бременната жена е в легнало положение, голямата матка и плодът вътре в нея притискат долната куха вена, което води до влошено здраве на бременната жена и дори до припадък. Поради това не се препоръчва бременните жени да спят по гръб след 20 седмици..

Какво да правя

Хипотонията в началния етап се спира както от лекарства, така и от билки

Но на вторичния етап вече се обръща внимание на органа, чието заболяване е причинило намаляване на налягането.

Медикаментозно лечение

В най-честите случаи се предписват билкови лекарства, които имат по-щадящ ефект:

 • Пантокрин. Създаден върху екстракта от еленови рога, стимулира нервната система, нормализира състоянието на кръвоносните съдове. Проектиран в тинктури, капсули, за инжекции.
 • Дипиридамол. Прави съдовете по-широки.
 • Екстракт от елеутерокок. Нормализира кръвното налягане, повишава функционалността, имунитета.
 • Кофеин. Предлага се за инжекции.
 • Радиола е розова. Предлага се под формата на тинктура. Стимулира мозъчната дейност, укрепва кръвоносните съдове, увеличава притока на кръв.
 • Заманиха. Препоръчва се при нарушения на съня, преумора. Можете да вземете не повече от месец.

Ако бременна жена усети, че налягането рязко е спаднало, това е придружено от ускорен пулс, слабост и главоболие, трябва да се предприемат следните стъпки:

 1. Отпуснете се за около половин час.
 2. Изпийте порция сладък зелен чай.
 3. Можете да използвате парче черен шоколад, но не повече от 70% какао.
 4. За да пиете качествено кафе, струва си да го разреждате с мляко. По-добре да замените пиенето с цикория.

Традиционни методи

Отварите и тинктурите помагат да се справите с ниското кръвно налягане, но първо е необходим медицински съвет.

Чай от хибискус

 • Суданска роза - 5 цветя.
 • Вода - 0,5 литра.

Приготвяне: съцветията се заливат с вряща вода, оставят се 20 минути. Щам. Пийте до 3 чаши на ден, с мед или лимон.

Чай от калина

 • Плодове - 0,5 чаши.
 • Вода - 0,5 литра.

Готвене: таван калина, изсипете вряла вода, оставете за 1 час. Прецедете, като изцедите сока от плодовете. Пийте 120 милиграма на ден, можете да сложите мед.

Зайчешки зелев бульон

 • Билка - 1 супена лъжица. лъжица.
 • Вода - 200 грама.

Приготвяне: залейте с вряла вода, изчакайте тревата да се утаи. Щам. Консумирайте 50 ml, 2 пъти на ден, преди хранене.

Тинктура от невен

 • Сухи цветя - 2 супени лъжици лъжици.
 • Алкохол - 100 милилитра.

Приготвяне: поставете суровината в бутилка, добавете алкохол, поставете я в хладилника за 10 дни. Щам. Вземете 10 капки сутрин и вечер, разредени с вода.

Диета

Много е важно бременните жени да спазват диетата, така че детето да получава всички хранителни вещества. И ако се прояви ниско кръвно налягане, тогава диетата изисква специално внимание.

Трябва да се храните често, на малки порции.

 • Извара, месо, яйца, където има много протеини.
 • Трици, зърнени храни - съдържат въглехидрати.
 • Зеленчуци и плодове - склад на витамини.
 • Целина, ягоди - нормализират кръвното налягане.

За закуска е най-добре да ядете или бисквити. Пиенето на умерени количества течности е важно.

Как да повишим ниското кръвно налягане по време на бременност Продукти, които повишават кръвното налягане по време на бременност. Какво могат бременните жени с ниско кръвно налягане

Можете също така да повишите натиска за бъдещите майки с помощта на народни средства. Правете отвари и инфузии:

 • шипки
 • малини
 • касис
 • глухарче
 • безсмъртниче
 • бреза
 • хранителен хвощ
 • алое

РЕЦЕПТ: фитосъбиране за хипотония по време на бременност
Необходими са ви: корен от аир - 0,5 чаена лъжичка, ягоди и любимец - по 1 чаена лъжичка, ароматна рута, бял равнец, цикория, шипки, жълт кантарион - 2 чаени лъжички, вода - 0,5 л.
Билките, корените и плодовете се поставят в термос и се заливат с вряща вода за 10 часа. Пийте топло, 100 ml три пъти на ден, винаги половин час преди хранене.
Някои храни също допринасят за повишаване на налягането, които съдържат:

 • кофеин
 • Витамини от група В и аскорбинова киселина
 • магнезий, калий и други минерали, които помагат за тонизиране на кръвоносните съдове
 • мастна киселина


За тонизиране на кръвоносните съдове са необходими витамини, минерали, мастни киселини.

Препоръчваме на бременните жени да влязат в менюто:

 • черен или зелен чай сутрин или на обяд
 • пресни сладки плодове и плодове (по-специално малини и кайсии)
 • зеленчуци и билки (цвекло, целина, копър)
 • масло и растително масло
 • морска риба и морски дарове
 • сушени плодове
 • пчелен мед

ВАЖНО: Казват, че киселите краставички повишават налягането. Но на бременните жени не се препоръчва да се облягат на тях.

Прекомерната сол може да причини проблеми с бъбреците и подуване

Какво да правим за бременни жени за повишаване на кръвното налягане

Въз основа на гореизложеното става ясно, че е невъзможно да се остави ниско кръвно налягане без внимание, особено ако преди бременността не е имало тенденция към него.

Има три начина за справяне с проблема:

 1. промяна в начина на живот;
 2. традиционни методи на лечение;
 3. медикаментозно лечение.

Разбира се, не трябва веднага да прибягвате до лекарства..

В повечето случаи можете да се справите с проблема, като коригирате ежедневието, промените навиците и използвате прости народни начини за повишаване на кръвното налягане..

Ако спадът на налягането е рядък и зависи от външни обстоятелства, струва си да го спрете с помощта на прости методи:

 • усещане за припадък с рязко покачване, седнете или легнете с повдигнати крака над главата;
 • пийте сладък чай или кафе.

Промяна в начина на живот

Ако налягането спадне поради външни причини, трябва да бъдат изпълнени редица условия:

 • не ставайте рязко и бързо - преди да станете от леглото, леко се преобърнете настрани, за да легнете малко, след което станете;
 • не се навеждайте и не правете упражнения със завои и резки завои на тялото;
 • по-често да сте на чист въздух - добре дошли ежедневни разходки в продължение на поне 30-60 минути;
 • проветрете стаята преди лягане, спите с отворен прозорец;
 • Осигурете добро хранене;
 • спете достатъчно - спете поне 8-9 часа;
 • опитайте се да избегнете стреса;
 • водят активен начин на живот, правят гимнастика, занимават се с плуване.

Месото, черният дроб, яйцата, изварата трябва да присъстват в диетата - с една дума, всички храни с високо съдържание на протеини.

Народни начини

Доста ефективни и относително безопасни начини за повишаване на налягането включват контрастен душ, акупресура и дихателни упражнения.

Контрастният душ е най-добре да се приема сутрин. Трябва обаче да внимавате да не направите контраста твърде силен, в противен случай можете да провокирате повишен тонус на матката..

Масажните точки, чието действие помага за намаляване на налягането, са разположени в трапчинките между устната и носа и устната и брадичката.

Нежно и ефективно лекарство са билковите отвари. Нараняванията, които помагат за нормализиране на кръвното налягане, включват бял равнец, жълт кантарион, шипки, цикория.

Събирането на тези билки трябва да се настоява в термос и да се пие като чай 3 пъти на ден половин час преди хранене..

Добър начин за натрупване на натиск е повдигането на краката нагоре. В този случай краката трябва да се придържат към стената..

Лекарства

Понякога е невъзможно да се направи без използването на лекарства. В този случай не трябва да се самолекувате - необходимите лекарства, които повишават кръвното налягане, могат да бъдат препоръчани само от лекар, който ще вземе предвид индивидуалните характеристики на тялото.

Освен това лекарствата, които повишават кръвното налягане, могат да провокират по-нататъшно влошаване на кръвоснабдяването на плацентата поради факта, че тяхното действие се основава на стесняване на лумена на кръвоносните съдове..

Най-простото лекарство за първа помощ е Кордиамин. Средства, които подобряват съдовия тонус - тинктура от елеутерококи, шизандра, пантокрин, действат по-нежно и трайно.

Медицинските методи включват носене на компресионни трикотажни изделия. До известна степен той също може да повиши натиска..

Ниското кръвно налягане по време на бременност не може да бъде пренебрегнато, особено ако причинява влошаване на благосъстоянието. Ако действате последователно, нормализирайки ежедневието и начина на живот и го подсилвайки с народни средства, тогава проблемът може да бъде решен и да се предотврати отрицателно въздействие върху нероденото дете..