При НВ майката често има треска. Причините могат да бъдат физиологични (поради лактация) и патологични (различни заболявания). Температурата по време на кърмене не е противопоказание за по-нататъшно кърмене на бебето. Само при тежки форми на някои заболявания, трябва да се спре по време на GV.

За да се знае дали бебето може да продължи да кърми, трябва да се установи причината за повишаването на телесната температура..

Защо кърмачката има треска?

При жените, в първите дни след раждането, особено често се наблюдава повишена телесна температура от 37,1 - 37,4. Това състояние е причинено от преливане на гърдата. Това не е началото на болестта, а физиологична норма. В този случай температурата се повишава преди хранене..

Често нискостепенната телесна температура сигнализира за началото на заболяването. Особено типични за кърмачките са:

 • Маститът е възпалителен процес, придружен от болка в гърдите;
 • Лактостаза - стагнация на млякото и се характеризира с появата на уплътнения в млечните жлези.

В ранните стадии на заболяването храненето с мляко няма да навреди на бебето и ще помогне на майката да се възстанови възможно най-скоро - защото стагнацията на мляко с мастит насърчава размножаването на инфекцията и само усилва възпалителния процес. Лечението на болестите трябва да започне незабавно, за да не предизвика болестта. В последните етапи млякото ще промени своя състав и може да навреди на бебето.

Важно е да знаете! При майки, чието бебе изсмуква почти цялото мляко от гърдата, лактостазата не се случва.

Освен това температурата може да се повиши поради често срещани заболявания. Като:

 • настинки;
 • възпалителни процеси в организма;
 • отравяне.

Ако телесната температура се повиши при кърмачка, между храненията тя не намалява, трябва да започне лечение (трябва да се свържете с местния лекар и да бъдете прегледани). В някои случаи трябва да спрете да храните бебето си. GW също може да бъде вредно, ако майката има много висока температура и трябва да бъде понижена.

Как и как да сваля температурата по време на кърмене

Температурата трябва да бъде намалена, ако е над 38,4. Това може да се направи с лекарства, които не са противопоказани за хепатит В:

 • парацетамол;
 • Нурофен;
 • Ибупром.

Преди да използвате лекарства, определено трябва да се консултирате с лекар. Само специалист ще предпише лечение и ще посочи необходимата доза лекарства.

При естествено хранене на жената се препоръчва да свали температурата с помощта на народни средства и само ако не помага да използва лекарства.

Един от най-ефективните начини за сваляне на температурата е със студен компрес. На челото можете да прикрепите специална гумена нагревателна подложка, пълна с ледена вода. Или намокрете кърпа, навита няколко пъти със специален разтвор (вода и 9% оцет в съотношение 1: 1).

Различни отвари, инфузии ще помогнат за справяне с топлината:

 • сок от червена боровинка;
 • бульон от шипка;
 • сок от червено френско грозде.

Използването на народни средства за лечение трябва да се извършва с повишено внимание, тъй като детето може да има алергии.

Храненето не трябва да се спира при високи температури. Бебетата нямат собствен имунитет, така че майчиното мляко, съдържащо антитела, им помага да не се разболяват или да се възстановяват по-бързо. И само за някои заболявания, HS е категорично противопоказан..

Мога ли да продължа да кърмя?

Хепатит В при заболявания на майката може да бъде напълно противопоказан при някои много сериозни заболявания.

Противопоказания за хранене:

 • заболявания на бъбреците и пикочните пътища;
 • мастит (ако заболяването тече)
 • тежки кръвни заболявания;
 • отворена форма на туберкулоза;
 • тетанус;
 • сифилис;
 • антракс.

При тези заболявания има голяма вероятност токсините да попаднат в тялото на детето с мляко. Което съответно ще навреди на бебето.

Също така за някои заболявания има относителни противопоказания за ХС:

 1. При ангина, грип, пневмония, ако на майката не са предписани антибиотици, бебето трябва да бъде хранено чрез поставяне на марля превръзка. През останалото време е по-добре да изолирате майката от детето..
 2. При морбили, скарлатина и варицела, храненето може да продължи, докато бебето е имунизирано с гама глобулин (детето е ваксинирано).
 3. Ако майката има дизентерия, тиф или тежка паратифна треска, хепатит В временно се спира. При лека форма бебето се храни с изцедено варено мляко.

С други заболявания и дори с тежко отравяне кърменето помага на бебето да не се разболее. Кърмата съдържа антитела и антитоксини, които укрепват имунната система на бебето. Проведени са редица експерименти, доказващи, че децата, които са кърмени, са по-малко податливи на болести, възстановяват се по-бързо..

Хепатит В трябва да бъде временно преустановен, ако на майката е предписано:

 • "Тетрациклин";
 • "Тавегил";
 • Парлодел;
 • наркотични лекарства;
 • противоракови лекарства;
 • антиметаболити;
 • имуносупресори;
 • "Циклоспорин"
 • препарати, съдържащи литиеви, златни, йодни соли.

Тези лекарства са категорично противопоказани при хепатит В. По време на приема на тези лекарства трябва да хранете бебето си с предварително замразено кърма или специални смеси. За да не спрете лактацията, трябва постоянно да изразявате.

Съществуват редица лекарства, които най-добре се избягват от кърмещите майки. Те включват "Аспирин", някои лаксативи, хормонални лекарства, антибиотици (повече за антибиотиците за НВ).

Трябва да се внимава да се използва "Парацетамол", анестетици, мускулни релаксанти, понижаващи кръвното налягане, антиконвулсанти, сърдечни, антиалергични лекарства. Във всеки случай, преди да използвате лекарства, трябва да се консултирате със специалист.

Ако кърмещата майка има температура, докато кърми, трябва да посетите лекар. Той ще установи причината за високата температура, ще предпише необходимите лекарства, за да я свали и в същото време да не навреди на бебето.

Важно е да знаете! Ако температурата е причинена от инфекциозно заболяване, кърменето не трябва да се спира. Необходимо е да носите марлена превръзка при хранене на дете и да предотвратите инфекция на бебето.

Какво да правим с температурата на кърмещата майка: възможно ли е да нахраним бебето, как да свалим треската по време на кърмене?

Когато телесната температура се повиши, това показва, че имунната система се бори активно с болестта. Треската е нормална реакция на организма, но в случай на кърмачка ситуацията е малко по-различна. През първите 6 седмици след раждането има възможност за развитие на следродилни усложнения, особено ако раждането е било трудно или е използвано цезарово сечение. В такава ситуация високата температура може да означава възпаление на следродилни белези или органи на пикочно-половата система - тогава е необходима консултация и помощ от квалифициран лекар.

През първия месец и половина след раждането тялото на жената все още е много слабо и високата температура може да показва усложнения и възпаление на органите на репродуктивната система

Защо температурата може да се повиши по време на кърмене?

Когато следродилният период (6 седмици) приключи, някои заболявания се добавят към причините за повишаването на температурата. Между тях:

 • грип, остри респираторни инфекции, настинки;
 • лактостаза и мастит;
 • чревна инфекция, отравяне.

По-рядко се срещат остри респираторни заболявания по време на кърмене. Инфекция може да възникне от някой от семейството, живеещ в същата къща като тази за кърмещи. Симптомите на това заболяване са добре известни на всички - загуба на сила, запушване на носа и сополи, кихане, възпалено гърло (вижте също: как да се лекува гърлото на кърмачка, докато кърми, ако боли?). Температурата се повишава над 38 градуса. Наблюдавайки почивка в леглото, пиене на много течности и прием на антипиретици, на петия или шестия ден можете напълно да се спасите от неприятно заболяване.

Лактостазата е нарушение на изтичането на мляко в млечните жлези. Млечният канал се запушва, появява се оток, последван от възпаление. Естествено, по време на такива процеси температурата се повишава и се появяват болки в млечните жлези и ако проблемът продължи, след 3-4 дни може да се усложни от бактериална инфекция и маститът ще се развие с още по-сериозна температура - до 39-40 градуса. Не е много трудно да се предотврати лактостазата. Необходимо е да се гарантира предотвратяването на стагнацията на млякото, което се постига чрез често прикрепване на бебето към гърдата, декантиране на остатъците и масаж. Ако в гърдите има твърде много мляко за бебето, някои майки използват ръчна помпа за кърма. Вярно е, че при този метод в гърдите се появяват малки уплътнения, но те лесно се отстраняват с масаж.

Когато се стигне до инфекциозен мастит, антибиотиците ще трябва да бъдат лекувани, а в най-напредналия случай ще се наложи операция.

В случай на отравяне и чревна инфекция, освен висока температура, се наблюдават повръщане, диария, силно главоболие, силна слабост (препоръчваме ви да прочетете: какво трябва да приема жената с главоболие по време на кърмене?). Лечението изисква обвиващи лекарства и сорбенти, както и строга диета. Определено трябва да се консултирате с лекар, тъй като чревните инфекции са много опасни и те трябва да се лекуват с кърмене само под наблюдението на специалист..

Алгоритъм на действия при повишени температури

Когато температурата по време на кърмене внезапно стане по-висока от обичайното, в никакъв случай не трябва да изпадате в паника - това ще влоши болезненото състояние на майката и ще повлияе на бебето по най-лошия начин.

Първият е да се установи причината

Ако знаете симптомите на всички горепосочени заболявания, няма да има особени трудности при определянето на причината. Във всеки случай, дори когато правилно сте си поставили диагнозата, посетете Вашия лекар. Това е важно при кърмене, тъй като специалистът може да забележи признаци, които са избягали от погледа ви. Помощта на опитен лекар никога няма да бъде излишна.

Второто е продължаване на лактацията

Широко разпространено е схващането, че не трябва да продължите да кърмите бебето си при повишена температура, но има все повече доказателства за противното. Лекарят Рут Лорънс, експерт в своята област, изброява болестите, при които процесът не трябва да спира в ръководството за кърмене за медицински специалисти:

 • грип, остри респираторни инфекции, настинки;
 • лактостаза, мастит, абсцес на гърдата;
 • диария;
 • хепатит А, В, С;
 • херпес (с изключение на ареолата);
 • стафилококова инфекция;
 • рубеола;
 • дребна шарка;
 • автоимунни заболявания.
Майчиното мляко е най-добрият „имуномодулатор“ за бебето, така че педиатрите в повечето случаи препоръчват продължаване на кърменето, дори ако се чувствате зле

В днешно време има лекарства, които могат да се използват от кърмачка, без да навредят на бебето. Ако кърменето бъде спряно по време на заболяването, детето ще загуби антитела, които се произвеждат в кръвта и преминават в кърмата; и ако той самият се разболя, това е още по-безполезно.

Третото е да измервате правилно температурата

Това не е изненадващо - дори при липса на заболяване при кърмачка, температурата в областта на подмишниците е малко над нормалната - 37,1-37,3 градуса. Хипертермията се дължи на високото съдържание на мляко в млечните жлези. Надежден резултат може да се получи само половин час след хранене чрез измиване и добре избърсване на кожата на подмишниците.

Четвъртият е да се използва антипиретик

Средствата за понижаване на температурата са орални (таблетки, прахове, сиропи) и ректални (супозитории).

Има разлика само в скоростта на действие. Пероралните лекарства започват да действат по-бързо, тъй като има повече мукозна област в стомаха, с която веществото взаимодейства.

Пето - пийте много течности

Няма значение дали майката е болна от настинка или просто има излишък на мляко в гърдите си, при повишена температура трябва да пие много течности. Препоръчително е да пиете поне чаша вода на всеки час. В допълнение към факта, че тялото ще попълни загубената течност, млякото няма да се сгъсти и ще бъде лесно да се напусне - това ще помогне за нормализиране на температурата и намаляване на риска от лактостаза..

Приемливи средства за понижаване на температурата по време на лактация

Не трябва да се свалят всички температури. Ако то се е повишило малко над 37 градуса, по-добре е да оставите на имунната система възможност да се бори сама и да произвежда антитела. Препоръчва се да се пият антипиретични лекарства, когато термометърът достигне 38,5.

Кои лекарства са разрешени, ако кърмещата майка се нуждае от помощ? Списъкът в този случай се състои само от 2 елемента:

 • "парацетамол";
 • Ибупрофен.

Според клинични проучвания, "Парацетамол" преминава плацентарната бариера по време на бременност и е доста силно концентриран в кърмата (до 24%). Изследователите обаче твърдят, че не е в състояние да навреди на бебето нито по време на вътрематочно развитие, нито след раждането при кърмене. Дори варианти на препарати "Парацетамол" за деца от 2 месеца са разработени поради неговата безопасност. Кърмещата майка, за да нормализира температурата, трябва да пие 325-650 mg от лекарството и да повтаря на всеки 4-6 часа до стабилен резултат.

Ибупрофенът е нестероидно лекарство. Действа по сложен начин: понижава температурата, премахва възпалението, облекчава болката и успокоява трескавите състояния. В международния класификатор на лекарствата "Ибупрофен" е сред лекарствата, които са съвместими с кърменето. Срокът на неговото антипиретично действие достига 8 часа. Това лекарство се приема по 200 mg 3-4 пъти на ден. При спешни случаи е позволено да се приемат 400 mg, но по-нататъшният прием трябва да се намали до 200 mg. Можете да използвате 400 mg 3 пъти на ден, но не повече.

Какво да не се използва?

За известно време ще трябва да забравите за любимия „Аспирин“. Неговата активна съставка - ацетилсалицилова киселина - не оказва най-добър ефект върху работата на сърцето, храносмилателната система и други органи на майката и детето. Може да провокира локално увреждане на черния дроб и мозъка при бебе (синдром на Рей). Международният класификатор E-LACTANCIA класифицира "Аспирин" като опасно лекарство, което не се препоръчва да се приема по време на кърмене. Допуска се само еднократна употреба, когато всичко останало е още по-нежелано. В същото време е по-добре да не хранете детето, да изцеждате мляко и да продължите да кърмите след известно време (вижте също: как можете ефективно да излекувате кашлица, докато кърмите?).

Не е известно какви нежелани реакции могат да се появят, поради което е по-добре да приемате активната съставка в чист вид.

Как да приемате антипиретик?

Лечението с антипиретици не трябва да се извършва хаотично, а при спазване на определени правила. Опитайте се да се придържате към тях:

 1. Вземете лекарства само когато е необходимо, за да свалите температурата. Не е нужно да правите това за превенция..
 2. Най-доброто време за прием на лекарства е веднага след хранене. Ползите ще бъдат максимизирани, а потенциалната вреда минимизирана..
 3. Не приспособявайте храненето към вашия график за лекарства - това не е необходимо.

Когато нуждата от антипиретик възникне често, много хора имат естествен въпрос: възможно ли е да се използват не едно, а различни средства? Авторитетният педиатър Е. Комаровски дава следния съвет: възможно е да се редуват "Парацетамол" и "Ибупрофен", ако дава резултат, но не забравяйте, че трябва да приемате лекарства последователно, а интервалът от време между дозите трябва да бъде поне 2 часа.

В заключение трябва да се каже, че повишената телесна температура не влияе по никакъв начин на качеството на кърмата - тя не може просто да изгори или да се влоши. Не е необходимо да се отказва лактация в тази ситуация. Тя ще предпази майката от проблеми с гърдите, а бебето ще осигури имунитетна подкрепа.

Какво да правите, ако кърмачката има температура

Повишената телесна температура е изненада за кърмещата майка. Без значение как жената се опитва да се предпази, в следродилния период женското тяло е много уязвимо. Има много причини за това състояние..

За младата майка е важно да вземе решение за по-нататъшното хранене на детето, защото бебето се нуждае от храна на всеки 2-3 часа. Първата стъпка е да се установи истинската причина за това състояние..

Причини за повишаване на температурата

Най-честата причина за неразположение е вирусна и бактериална инфекция, която прониква в тялото на майката по въздух, храна и вода. През есенно-зимния период има пикова честота на респираторни инфекции като грип и ARVI. Ако млада майка е хванала бактериална или вирусна инфекция, тогава рискът от заразяване на новородено бебе е много голям.

Категорично е забранено да се отказва кърменето на фона на ARVI, тъй като ценни имунни съединения влизат в тялото на новороденото заедно с майчиното мляко, които формират устойчивостта на тялото на детето към вирусна или бактериална инфекция. Благодарение на такива антитела рискът от инфекция при бебетата е намален. Ако бебето се зарази от майката, тогава в тялото му болестта ще протече в лека форма..

Следните фактори могат да причинят повишаване на телесната температура при кърмачка:

 • застой в млечните жлези (лактостаза) и гнойно-възпалителен процес (мастит);
 • бактериално увреждане на орофаринкса и назофаринкса (тонзилит, тонзилит, синузит);
 • обостряне на хронични заболявания на вътрешните органи;
 • несъответствие или възпаление на шевовете, наложени след цезарово сечение;
 • хранителна токсикоинфекция;
 • възпалителен процес в ендометриума на матката;
 • други сериозни патологии на вътрешните органи.

Всяко заболяване, предизвикало повишаване на телесната температура, трябва да се лекува под строгото наблюдение на медицински специалист. Въпросът за целесъобразността на продължаването на кърменето се решава от лекуващия лекар, след предварителен преглед. Много лекарства са категорично противопоказани по време на кърмене, така че можете да забравите за самолечение.

Нарушаването на техниката на прикрепване на детето към гърдата провокира развитието на застой. Ако млечните жлези не се изпразнят своевременно, тогава в застоялия фокус се образува възпаление, което се проявява под формата на повишена телесна температура.

Ефект на повишената температура върху качеството на млякото

Най-належащият въпрос за младата майка е качеството и безопасността на кърмата при повишена телесна температура. Това е много важно, тъй като некачественото хранене причинява сериозна вреда на незрелото тяло на новородено дете..

С развитието на гнойно-възпалителен процес патогенните микроорганизми могат да проникнат през кърмата в тялото на бебето. Ако това се е случило с млада майка, тогава тя се съветва да спре кърменето за известно време. За да избегнете загуба на мляко, трябва да го изцеждате редовно.

Ако причината за това състояние на организма е лактостазата, тогава в началния стадий на заболяването няма качествени промени в кърмата. През този период кърменето не трябва да се спира, тъй като този процес ще помогне на бебето да остане сито и ще облекчи младата майка от застой..

Острите инфекциозни заболявания не променят качеството на кърмата. Заедно с млякото в организма на новороденото влизат ценни антитела, които формират имунитета на бебето.

Да се ​​храни или да не се храни

За да отговори на този въпрос, една млада майка трябва да установи причината за това състояние. Можете да продължите да кърмите в такива случаи:

 • ако причината за повишаването на температурата е остра респираторна вирусна инфекция (ARVI и ARI);
 • ако температурата се е повишила поради стагнация и мастит без гноен процес;
 • ако високата телесна температура не е придружена от признаци на гнойно-възпалителен процес в млечните жлези.
 • ако в млечните жлези на кърмачка присъства стафилококова инфекция;
 • ако причината за повишаването на телесната температура е мастит, усложнен от гнойно-възпалителен процес;
 • ако млада майка е обострила хронични заболявания на вътрешните органи.

Ако млада майка е била принудена да прекъсне кърменето, за да се поддържа здравословна лактация, се препоръчва тя постоянно да изцежда мляко и внимателно да следи хигиената на млечните жлези. Има основателни причини за поддържане на пълноценно хранене, които включват:

 • Майчиното мляко е уникален продукт, който може да осигури на тялото на новороденото необходимите вещества. Дори значително повишаване на телесната температура на майката не допринася за втасването и подсирването на млякото..
 • При грип и остри респираторни вирусни инфекции тялото на майката произвежда голямо количество ценни антитела, които чрез храната попадат в тялото на новородено бебе. Този момент е много важен за дете през първата година от живота, тъй като през този период има активно формиране на имунитет.
 • Когато телесната температура е повишена, жената отслабва и за нея е много по-лесно да прикрепи бебето към гърдата в удобна позиция, отколкото да става по няколко пъти на ден, за да изцежда мляко. Изразяването е уморително.

Дори заболявания, причинени от инфекциозни патогени, не могат да причинят прекъсване на храненето, ако за млада майка са избрани безопасни лекарства.

Как да измерим температурата правилно

Правилното измерване на телесната температура влияе на надеждността на показанията. Притокът на кърма в млечните жлези повишава телесната температура, поради което измерването му в подмишницата дава фалшив резултат.

Първите 2 месеца след раждането на детето, млада майка трябва да измерва телесната температура в областта на лакътя. Нормалният индикатор е температурен диапазон от 36,4 до 37,3 градуса.

Как да сваля температурата

Ако причината за това състояние е установена, тогава основната задача е да се определи целесъобразността на неговото намаляване. Ако температурата трябва да бъде понижена, тогава жената трябва да избере само безопасни лекарства, които не са в състояние да навредят на тялото на бебето..

Безопасен начин за понижаване на температурата са ректалните антипиретични супозитории, съдържащи парацетамол и ибупрофен. Тези вещества не могат да влязат в състава на кърмата. На младите майки често се предписват антипиретични лекарства, използвани в педиатричната практика. Такива лекарства имат лек ефект върху женския организъм и бързо намаляват температурата с няколко градуса..

Хладен компрес на челото ще ви помогне да свалите температурата без лекарства. Можете да използвате примитивен метод, който се състои в триене на тялото с разтвор на оцет и вода в съотношение 1: 3.

Ако се появи неразположение, тогава е много важно за кърмещата майка да спазва правилния режим на пиене. Дневният обем на течността трябва да бъде 1,5-2 литра. Трябва да пиете обикновена и минерална вода, плодови сокове, компоти и плодови напитки. Топлият чай с лимон има антипиретично действие. Чай може да се пие с калина или сладко от малини. Използването на такива продукти трябва да бъде съгласувано с Вашия лекар. Ако бебето има склонност към алергии, тогава жената трябва да се въздържа от ядене на определени храни..

Храненето в това състояние трябва да бъде разнообразно и пълноценно. Храната трябва да се яде често и на малки порции. Важно е да избягвате физически и емоционален стрес..

На кърмачка е строго забранено да се бие сама с треска. Ако жената се чувства зле, тя трябва да потърси съвет от медицински специалист, който ще избере необходимото лечение, без да рискува да навреди на бебето..

Висока температура, докато кърмите, какво да правите ?

Повишаването на температурата е изненада при кърмене за млада майка, с която много жени започват да изпадат в паника. Може да има много обяснения за това явление и коя от причините е причинила хипертермия, можете да го разберете, като се свържете с лекар. Тялото на майката е уязвимо по време на кърмене и температурата може да се повиши поради лактостаза, възпалителни процеси, настинки или обостряне на хронични заболявания. Необходимо е да се определи причината за явлението, да се вземе решение за продължаване на храненето и приемане на всякакви лекарства (лекуващият лекар трябва да вземе решение за лекарствата).

Причини за повишаване на температурата

Температурата по време на лактация може да се повиши по много причини, основната от които е бактериална инфекция. Можете да настинете по време на грипна епидемия, чийто пик се счита за пролетно-есенния период. Ако една жена е заразила инфекция по време на периода на хранене, тя рискува да зарази бебето си, така че трябва незабавно да се консултирате с лекар и да започнете лечение.

Не се препоръчва да се отказва кърмене поради ARVI, тъй като кърмата започва да произвежда имунни съединения, които влизат в тялото на детето и повишават неговата устойчивост към инфекции. Благодарение на тези антитела, ако бебето се зарази от майката, патологията ще бъде лека..

Списък на факторите, които влияят на повишаването на температурата по време на кърмене:

 • явленията на застой в млечните жлези и развитието на възпалително-гноен мастит;
 • бактериални инфекции на гърлото и носа (тонзилит, фарингит, синузит);
 • обостряне на патологии в хронична форма, от която страда жена;
 • усложнения след цезарово сечение (възпаление или отслабване на шевовете);
 • отравяне и чревни инфекции;
 • възпаление на ендометриалния слой на матката;
 • заболявания на вътрешните органи.

Внимание! Самолечението с повишаване на температурата уврежда здравето на майката и бебето, въпросът за необходимостта от предписване на лекарства и целесъобразността на отмяната на кърменето се решава от лекаря след диагностични процедури.

Лактостаза и мастит

В много случаи се наблюдава повишаване на температурата по време на кърмене поради мастит и лактостаза. Много майки не познават техниката на кърмене, което причинява напукване на кожата на зърната, навлизат патогенни бактерии, например Staphylococcus aureus и се развива гноен мастит. За да се излекува болестта, се изисква лечение с антибиотици, а понякога и операция. За да избегнете развитието на мастит, трябва да научите правилната техника на хранене, да спазвате хигиената на гърдите, да избягвате напукани зърна и железни сутиени.

Лактостазата е по-малко опасна патология, при която млякото застоява в жлезата. Това се случва, когато бебето суче слабо гърдата по време на хранене, когато се произвежда повече мляко, отколкото е необходимо на бебето. В жлезата се появяват уплътнения, повишава се температурата, усеща се болка в болката.

Възпалителни процеси след раждане

Ако по време на кърменето се наблюдава температура от 39 ° C при майката, лекарят подозира развитието на възпалителен процес. Те провокират неговото несъответствие и нагряване на конците на корема след цезарово сечение или конци, наложени върху шийката на матката или перинеалната област (с естествено раждане и епизиотомия). За да избегнете усложнения, лекарите препоръчват внимателно да се грижите за шевовете и ако температурата се повиши, потърсете помощ и не се лекувайте. Ако възпалителните процеси в следродилния период са придружени от рязък скок на температурата, може да се наложи антибиотична терапия, лекарят и жената вземат решение да продължат да се хранят заедно.

Следродилният ендометрит е възпалителен процес, който засяга епителния маточен слой, който се развива, когато инфекция навлезе в маточната кухина. Развитието на ендометрит се провокира от ръчно кюретаж и отделяне на плацентата по време на раждане. При тежки симптоми на възпаление се изисква спешна помощ - ултразвук, антибиотици, почистване и изплакване на маточната кухина с антисептици в болница.

Ако температурата на майката се повиши по време на кърмене, виновна инфекция може да е виновна. Тялото на жената след раждането е слабо и уязвимо, така че тя лесно поема инфекции, особено в периода на тяхното разпространение. Фактът на инфекция с ТОРС не е причина за прекъсване на храненето, а напротив, по това време млякото съдържа повишено количество антитела, които допринасят за развитието на имунитет при бебето. При вирусна инфекция, грип, настинки и повишаване на температурата над 38,5 ° C, ще трябва да приемате антипиретични лекарства, които ще бъдат предписани от Вашия лекар.

Вътрешни заболявания

Друга причина за рязките скокове на температурата при кърмачките се считат за чревни инфекции, които се появяват поради неправилно хранене, поглъщане на патогенни бактерии, при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Симптоми на хранително отравяне:

 • гадене и повръщане;
 • диарични изпражнения;
 • слабост, загуба на сила;
 • главоболие и спазми в корема;
 • повишаване на температурата до 38-40 о С.

Важно е да знаете! Кърмещата майка трябва незабавно да посети лекар по инфекциозни болести, за да избере сорбенти, обвиващи лекарства и, ако е посочено, антибиотици, както и да предпише диета, за да не навреди на здравето на бебето.

Препоръки за кърмачки

Кърменето и температурата не винаги са причина за паника. Трябва да наблюдавате сигналите на тялото и да действате спокойно, може би не се случва нищо ужасно, паниката ще влоши състоянието на жената и само ще навреди. Алгоритъмът на действия при повишаване на температурата по време на хранене е следният:

 1. Определяне на причината за хипертермия. Необходима е квалифицирана медицинска помощ, дори ако кърмещата майка знае симптомите на заболяването, поради което температурата се е повишила, специалистът ще забележи промените, които са избягали от погледа на жената и ще даде необходимите препоръки.
 2. Продължаващо хранене. Не можете самостоятелно да прекъсвате храненето без основателна причина, дори и с скок на температурата, тъй като млякото е най-добрият имуномодулатор за бебе.
 3. Правилно измерване на температурата. Причината за паника може да бъде неправилният процес на измерване на температурата, тъй като по време на периода на хранене термометърът показва по-високи показания в подмишниците поради производството на мляко от жлезите.
 4. Използване на антипиретични лекарства. Лекарят ще ви помогне да изберете най-безопасните.
 5. Спазване на режима на пиене. Докато температурата се повишава на фона на хранене, жената трябва да пие 250 ml вода на всеки час, за да намали риска от развитие на лактостаза и да премахне токсините и вредните вещества от тялото.

Съвет! Не трябва да се сваля всяка температура, струва си веднага да се свържете с лекар и да вземете лекарства срещу треска - само когато термометърът маркира над 38,5 o C. На тялото трябва да се даде възможност да се справи самостоятелно с проблема.

Как да измерим температурата правилно

За да измери правилно температурата на кърменето, младата майка трябва да постави термометъра на място далеч от подмишницата, като изкривяването на лакътя. Този факт се обяснява с факта, че притокът на мляко към жлезите допринася за изкривяването на показателите в областта на подмишниците, в резултат на което белезите растат и измерването се счита за ненадеждно. Нормални показатели за кърмеща жена се считат за границите от 36,4 o C до 37,3 o C, не трябва да се паникьосвате и да се разглеждат такива числа като патология.

Влияние на температурата върху млякото - фураж или не

Какво да правите, ако температурата на майката се повиши по време на кърмене - препоръчително ли е да лишавате бебето от мляко? Проблемът е много актуален за жените, тъй като кърмата е източник на хранителни вещества и витамини за трохите и не искате да го лишавате от ценно хранене. Списък на патологиите, с развитието на които е по-добре да спрете кърменето:

 • заболявания на бъбреците и пикочно-половата система;
 • тетанус;
 • напреднал мастит;
 • отворена туберкулоза;
 • сифилис;
 • тежки кръвни заболявания;
 • антракс.

Токсините от тялото могат да попаднат в млякото и да навредят на здравето на бебето. Инфекциозните заболявания се считат за относителни противопоказания, за тези случаи има редица препоръки:

 1. По време на терапия с антибиотици, предписани за грип, тонзилит и пневмония, храненето трябва да се извършва в марлева превръзка, а през останалото време майката не трябва да е близо до бебето.
 2. С морбили, варицела и скарлатина при майката бебето се ваксинира, храненето не се прекъсва.
 3. При дизентерия, коремен тиф и паратиф, храненето трябва да бъде прекъснато, ако патологиите са леки - млякото може да бъде изцедено и кипене преди хранене.

На бележка! Дори в случай на отравяне и инфекциозни заболявания, бебето се нуждае от майчиното мляко, то служи като източник на антитела и антитоксини, които укрепват имунната система и помагат на бебето да не се разболее.

Как да сваля температурата

Как можете да свалите температурата, докато кърмите? Традиционният метод за подобряване на състоянието, премахване на болката, възпалението и повишената температура е приемането на лекарства от списъка на антипиретичните и нестероидни лекарства, които ще бъдат разгледани по-късно. Лекарят може да препоръча допълнителни лекарства, в зависимост от причината за треската. Това са антибиотици от различни групи (тетрациклини, пеницилини, цефалоспорини, макролиди) - те се предписват при бактериални инфекции и възпалителни заболявания, като ендометрит и мастит.

В случай на чревно отравяне е показан приемът на сорбенти, комплекси от лакто- и бифидобактерии, антидиарейни и обвиващи агенти. Терапията се избира, като се вземе предвид тежестта на патологията и тежките симптоми. Лечението на ARVI и грип включва едновременно приложение на антивирусни и имуномодулиращи лекарства с антипиретични лекарства.

Лекарства

Струва си да свалите повишена температура по време на кърмене само след достигане на термометър от 38,5 ° C, а преди това дайте на тялото възможност да се справи самостоятелно с болестта. По време на такава борба се произвеждат антитела и антитоксични вещества, които са полезни за майката и бебето..

Какво можете да пиете от температурата, докато кърмите:

 • Парацетамол;
 • Ибупрофен.

Списъкът се състои само от два елемента, останалите лекарства, включително антибиотици, се предписват в екстремни случаи и само с препоръка на лекар. Необходимо е да се разкаже по-подробно за тези две лекарства, одобрени за употреба при хранене.

Парацетамолът е едно от основните лекарства, които могат да се приемат от кърмещи жени от треска. Лекарството беше тествано, по време на което беше възможно да се докаже безопасността на активното вещество за тялото на бебето - Парацетамол не уврежда бебето нито по време на вътрематочно развитие, нито по време на кърмене при майката.

Ибупрофенът е лекарство от групата на противовъзпалителните нестероиди, което понижава треската, облекчава възпалението, облекчава болката и фебрилния синдром. Инструментът се счита за съвместим с кърменето, не уврежда тялото на бебето, а продължителността на противовъзпалителния ефект е 8 часа.

По време на кърмене трябва да се приемат антипиретични лекарства в дози, препоръчани от Вашия лекар. Те зависят от вида на заболяването и клиничните симптоми, но средната доза за Парацетамол е 300-350 mg наведнъж, за Ибупрофен - 200 mg. Пиенето на лекарства трябва да бъде 3-4 пъти на ден, докато се постигнат положителни резултати.

Народна медицина

При температура на майката по време на кърмене могат да се използват рецепти от касичка на традиционната медицина, те са безопасни и ефективни:

 • използвайте отвари от лечебни билки с противовъзпалителен ефект - лайка, градински чай, невен, мента;
 • пийте настойка от шипка - тя повишава устойчивостта на организма към инфекции и насища с витамин С;
 • приготвяйте плодови напитки от пресни плодове (боровинки, червено френско грозде, боровинки);
 • правете охлаждащи компреси на челото;
 • разтрийте тялото със състав, направен от вода и 9% оцет за маса.

Полезна информация! За да увеличите изпотяването, можете да пиете чай с резен лимон и лъжица мед, само ако бебето няма алергични реакции. Лечението с народни средства трябва да се извършва заедно с приема на средства, предписани от лекаря.

Какви лекарства не могат да се приемат с НВ

Списъкът с лекарства за температура по време на кърмене не е толкова обширен, но има и средства, които не могат да се използват категорично. Те включват Аспирин, който се основава на ацетилсалицилова киселина. Приемът на аспирин по време на кърмене провокира сърдечни проблеми, нарушава функцията на храносмилателната система при майката. Тялото на бебето е изложено на токсични увреждания - черният дроб и мозъкът са засегнати. В случай на принудителна употреба на ацетилсалицилова киселина, млякото трябва да се изцежда и кърменето да се спре за известно време.

Също така, не трябва да приемате комбинирани лекарства като Teraflu, Coldrex, Antigrippin, Rinza. Те съдържат не само Парацетамол, който е одобрен за употреба по време на хранене, но и добавки, които не са проучени във връзка с ефекта върху тялото на бебето и могат да провокират опасни странични ефекти.

Треската по време на кърмене е тревожен симптом, който трябва да се вземе на сериозно. Не трябва да си предписвате лекарства самостоятелно или да пренебрегвате лошото здраве. Както стана ясно, повишената температура може да бъде причинена не само от обикновена настинка, но и от редица опасни заболявания, като ендометрит, гноен мастит, възпаление на вътрешните шевове. В периода след раждането кърмачката трябва да бъде внимателна към здравето си и бебето си и да се консултира с лекар, без да чака опасни усложнения.

Треска при кърмачка: какво да се прави и дали е възможно да се храни

Високата температура по време на кърмене изненадва почти всяка майка, защото трябва незабавно да вземете мерки за лечение и да разрешите въпроса с храненето на бебето. Поради намаления имунитет тялото на кърмещата майка е доста уязвимо и може да има няколко причини за повишаването на температурата.

Основните причини за повишаването на температурата по време на HW

Най-честата причина за такова лошо време е инфекциозно заболяване. По време на епидемия това може да бъде грип или остри респираторни инфекции и всеки ден - всяка вирусна или бактериална инфекция, пренесена по въздушно-капков път. В този случай най-голям е рискът от заразяване на бебето. Но противно на общоприетото схващане, не си струва да се спира храненето през този период, тъй като лекарствените вещества, постъпващи в тялото на бебето, служат като вид ваксинация, укрепват имунитета на детето, като по този начин намаляват шансовете да се разболее.

В допълнение към настинка или друго вирусно заболяване, причината за треска също може да бъде:

 • развитие на лактостаза или, още по-лошо, мастит;
 • тонзилит или гноен тонзилит;
 • обостряне на хронични заболявания;
 • слабо зарастващи последици от цезарово сечение;
 • възпаление на женските органи след раждане;
 • възможно отравяне.

Във всеки случай, когато се появи температура, жената трябва да се обади на лекар, за да установи правилната причина и да предпише лечение, което понякога може да противоречи на кърменето. Но само терапевт може да реши този въпрос въз основа на предписаните лекарства, здравето на майката и риска от инфекция на детето..

Как да измерим температурата правилно

Активното производство на кърма винаги влияе върху телесната температура, така че не се препоръчва да се измерва под мускулната кухина. Дори в случай на неразположение в родилния дом, майката се измерва в областта на устата или слабините. Но най-надеждният резултат може да се получи в завоя на лакътя. Температурата се счита за нормална от 36,6 до 37,4 градуса. Цифрите по-горе показват наличието на възпалителен процес в тялото на кърмачка..

Ефект на повишената температура върху млякото

Преди да решите да свалите температурата или не, струва си да изясните как тя влияе на кърмата, защото не само лечението на болестта зависи от това, но и качеството на храненето на бебето. Ако високата температура е провокирана от сериозни усложнения след минали заболявания, се развива възпаление и се появяват гнойни новообразувания, тогава е по-добре да спрете храненето по време на лечението, тъй като компонентите на силни лекарства ще проникнат в тялото на бебето. В същото време млякото трябва да се изцежда, така че да не изчезва, а детето да се прехвърли на изкуствено хранене или замразени запаси от майчино мляко.

Ако причината за треската е лактостазата или стагнацията на млякото, тогава нищо не влияе на вкуса и качеството му в началото и храненето може да продължи по-нататък, докато млечните жлези не облекчат.

ARI или ARVI не представляват особена опасност за бебето, а точно обратното, те допринасят за навлизането на антитела в малкото тяло на новороденото и закаляват имунната система. Настинките практически не засягат млякото в гърдите и не си струва да спрете храненето поради това.

Начини за понижаване на температурата

Маркерът на термометъра над 38,5 градуса в деветдесет процента от случаите трябва да бъде свален, особено температурата по време на кърмене. Ако почувствате висока температура или студени тръпки, трябва да измерите показателите и да се консултирате с лекар, навременната диагностика и лечение ще помогнат да се предотврати развитието на усложнения и да се ускори лечебният процес. Сред начините за понижаване на телесната температура са народните и лечебните.

Народни средства за защита

Използването на традиционната медицина може да се счита за независимо лечение или интегриран подход, заедно с лекарства. На първо място, за да премахнете вредните вещества, трябва да консумирате много течност. Препоръчително е да пиете топли напитки, нито студени, нито топли. Добре е да приготвяте плодови напитки или компот у дома; за медицински цели са подходящи плодови напитки от боровинки или касис, малини, слаб чай с добавка на мед, джинджифил или лимон.

Тишината и спокойствието все още не са навредили на никого по време на възстановяването на тялото в случай на заболявания. Трябва да се придържате към почивката в леглото, да спите повече и да си почивате, за да насочите всички сили на тялото към поддържане на силата и борба с вируса.

Компресите върху челото също ще помогнат за облекчаване на физическото състояние и понижаване на температурата. Можете да използвате кърпа, напоена с вода или разреден оцет. Същият състав може да се използва за избърсване на тялото, той се извършва по цялото тяло, с изключение на областта на гърдите, и особено по протежение на шията, завои на лактите и коленете, областта на слабините.

Това, което не трябва да правите, е да се увиете с топли одеяла и да облечете повече дрехи. Това ще наруши преноса на топлина и температурата може да се повиши още повече..

Освен това не трябва да се допуска алкохолно триене на тялото, абсорбирайки се през кожата, то бързо ще навлезе в кръвта на кърмещата майка, а след това с мляко и бебето, което не може да бъде позволено.

Лекарства

Когато кърмите, приемате лекарства с голямо внимание и само в съответствие с лекарско предписание. На първо място, трябва да изберете разрешените средства с охраната, а това са:

 • Парацетамол и препарати, съдържащи го в големи количества - Panadol под формата на сироп или супозитория Tsefekon. Трябва внимателно да проучите дозировката на лекарството, тъй като колкото по-малко попада в тялото на кърмачка, толкова по-добре. За да свалите температурата, достатъчно е да вземете хапчетата 1 път, а при второ повишаване можете да изпиете лекарството след 4 часа;
 • Продуктите на базата на ибупрофен също се считат за безопасни. Нурофен (супозитории, сироп, капсули с течен състав) или едноименната версия на ибупрофен за деца гарантират не най-лошия ефект при спадане на температурата. Нурофен обикновено действа 8 часа и при спешна нужда може да се използва до 4 пъти за един ден. Ибупрофенът, който е част от състава, ще помогне за успокояване на треската, облекчаване на възпалението и също така действа като аналгетик.

Антивирусните лекарства също имат положителни отзиви за борбата с температурата:

 • Oscillococcinum - ще помогне в ранните етапи от развитието на болестта, температурата бързо ще изчезне и може да не се повиши отново;
 • Виферон;
 • Genferon.

Последните са официално разрешени по време на бременност и кърмене, те произвеждат естествен интерферон в организма, допринасяйки за бързо възстановяване.

Ако температурата се е повишила поради лактостаза, тогава нито едно народно лекарство няма да помогне, пиенето на гърдата само ще се напълни още повече, което в резултат може дори да доведе до операция. Само честото хранене или изпомпване ще помогне за облекчаване на болката; тази процедура може да се улесни под душа. След изпразване на гърдата температурата също бавно ще отшуми, ако не, то това е повод да се замислите сериозно и да посетите мамолог.

Правила за прием на антипиретици с hv

Приемът на лекарства винаги е придружен от определен риск за бебето, поради което при използване на антипиретици трябва да се спазват определени правила:

 • можете да приемате само одобрени лекарства за HV - парацетомол и ибупрофен в малки дози се абсорбират в кръвта на майката и практически не са опасни за бебето;
 • не е необходимо да се сваля температурата под 38,5; антипиретик трябва да се пие само в случай на спешна нужда;
 • коригирайте храненето по такъв начин, че да приемате лекарства след следващото с интервал между приема на лекарства от поне 4 часа.

Повишаването на телесната температура винаги е доказателство за възпалителен процес в организма. Ето защо, когато се появи, е необходимо да се свържете с терапевт или мамолог, в зависимост от причините за температурата. Лекарят ще определи диагнозата и ще предложи методи за лечение. Кърмещата майка остава стриктно да спазва всички препоръки и да приема лекарства в съответствие с инструкциите и предписанието. Тогава процесът на оздравяване няма да отнеме много време и няма да навреди на детето..