Има мнение, че е невъзможно да забременеете с кърмене. Това обаче не е така. Вероятността за бременност по време на кърмене при липса на менструация е дори малка, но има.

Има такъв термин - лактационна аменория. Означава потискане на овулацията без настъпване на менструация. Това е естествен контрацептив, който предпазва от нежелана бременност. Този метод се счита за надежден, тъй като дава 98-99% гаранция. Но това може да бъде ефективно само ако са изпълнени специфични условия, ако не се спазват, кърмачка може лесно да забременее отново..

Нека разгледаме по-подробно дали е възможно да забременеете по време на кърмене и как да се предпазите от кърмачка.

Метод на лактационна аменорея

Лактационната аменорея е състояние на женското тяло след раждане, при което овулацията се потиска и менструацията отсъства. Ефективният естествен начин за предотвратяване на бременност се основава на физиологичните свойства на процеса на лактация. Вероятността да забременеете по това време е намалена до 1-2%!

Имайте предвид, че методът работи през първите шест месеца след раждането на бебето. През това време бебето е напълно или почти напълно кърмено. В този случай бебето често се прилага към гърдите, производството на мляко е активно и няма допълнителни източници на хранене (допълнително хранене и добавки). Тези принципи повишават ефективността на метода и забавят връщането на менструацията..

По този начин, за надеждна защита срещу нежелана бременност по време на кърмене, кърмачката трябва да отговаря на редица условия:

 • Често прихващане на бебето към гърдата. Хранете бебето си поне веднъж на всеки два часа, поне четири пъти през нощта;
 • Хранете бебето си при поискване, а не по график;
 • Не ограничавайте времето за кандидатстване. Важно е бебето да е пълно. Добре храненото бебе освобождава гърдите само;
 • Избягвайте продължително прекъсване на лактацията;
 • Не давайте на бебето си питие. През първите шест месеца бебетата могат да получават вода само в редки случаи. Когато кърмите, майчиното мляко е достатъчно, тъй като то е 90% вода. Пиенето води до загуба на тегло, лош апетит и лошо здраве на детето!
 • Давайте на бебето по-малко или изобщо спрете да се храните. Диетолозите и педиатрите съветват да се въведат първите допълващи храни за бебета на 6-8 месеца;
 • Дръжте бебето си по-често, спите заедно.

Тези състояния не само подобряват ефективността на лактационната аменория, но и стимулират производството на мляко. Тези принципи помагат да се установи правилното кърмене и да се поддържа необходимото ниво на лактация..

Методът на лактационна аменорея е подходящ само през първите шест месеца след раждането и при условие, че бебето е напълно кърмено.

В други случаи вероятността да забременеете по време на кърмене се увеличава драстично. Ето защо гинеколозите настоятелно препоръчват използването на други методи за контрацепция. Също така, бъдете подготвени за ранно възстановяване на менструалния цикъл..

Менструация с НВ

Ако кърменето е организирано правилно, тогава менструалният цикъл се възстановява в рамките на 1-1,5 години след раждането на бебето. Често периодите може да не настъпят, докато лактацията приключи.

Възобновяването на менструалния цикъл след раждането настъпва индивидуално за всяка жена. Добре е, ако менструацията ви дойде през първата година от кърменето. При някои кърмачки менструалният поток започва още на втория или третия месец след раждането на бебето. Има няколко причини за толкова ранно възобновяване на цикъла:

 • Въвеждане на допълващи храни и добавки;
 • Рядко прихващане на бебето към гърдата;
 • Нарушение на производството на пролактин. Този хормон насърчава производството на кърма и увеличава секрецията на млечните жлези;
 • Липса на нощно хранене;
 • Прием на лекарства, особено хормонални лекарства.

При 80% от жените менструацията настъпва след лактация. Имайте предвид обаче, че отделянето не започва веднага на следващия ден, след като спрете да кърмите. Менструацията настъпва един до два месеца след края на лактацията и се подобрява в рамките на два до три цикъла.

Но ако два или три месеца след края на кърменето цикълът не се е подобрил или менструацията изобщо не е започнала, консултирайте се с лекар!

Прочетете повече за възобновяването на менструалния цикъл в статията „Кога започва периодът с кърменето“.

Контрацептиви за кърмачки

Орални контрацептиви (хапчета)

Когато кърмите, изберете хапчета, които съдържат само един прогестинов хормон, а не комбинирани лекарства. Този инструмент се нарича още мини пиене. Това не влияе върху състава и количеството кърма, безопасно е за майки и новородени. Такова лекарство обаче не може да се приема без консултация с лекар.!

Започват да ги приемат два месеца след раждането. Ако правилно и редовно приемате мини-хапчета, ефективността е 98%. Важно е да следвате инструкциите и да приемате хапчета навреме!

Комбинирани продукти за кърмене могат да се пият шест месеца след раждането на бебето. Те са по-подходящи за женското тяло, но леко намаляват производството на мляко. Следователно, комбинираните таблетки не се предписват през първите шест месеца на кърмене. Ефективността на такова лекарство се увеличава до 99-100%.

Презервативи

Лесен и достъпен начин, който не засяга лактацията и здравето. Качеството на продукта обаче играе важна роля, тъй като влияе върху ефективността на метода, която е 86-97%. Освен това, ако се използва неправилно, презервативът може да се счупи или да се изплъзне..

Спермициди (свещи)

Безопасен за лактация с над 90% ефикасност, когато се използва правилно. В допълнение към супозиториите има и хапчета, кремове и мехлеми за локално приложение. Веществата в състава на това лекарство разрушават клетъчната мембрана на сперматозоидите, което нарушава подвижността или води до смърт.

Спермицидите, като презервативите, могат да се използват веднага след раждането. Ефектът се постига веднага след приложението и продължава до шест часа, в зависимост от вида на продукта.

Спирала

Спиралата се поставя само от лекар. При нормално раждане използването на това лекарство е възможно след шест седмици. Действието продължава 5-7 години, в зависимост от вида. В този случай лекарят може да премахне спиралата по всяко време..

Надеждността на лекарството е 98-100%. Комбинира се с кърмене, но има противопоказания.

Бременност и кърмене

Бременността по време на кърмене е възможна поява. В този случай кърмещите майки се интересуват дали е необходимо да се спре храненето, ако настъпи нова бременност..

При нормално протичане на бременността лактацията не показва никакви нарушения. А хормонът, който се произвежда по време на хранене, не влияе върху функционирането на матката и не причинява преждевременни контракции. Следователно можете спокойно да продължите да храните бебето си с кърма, особено ако то е на възраст под една година..

След една година обаче лекарите препоръчват да се прекрати кърменето с нова бременност. Как правилно да завършите лактацията и да отучите бебето си от гърдата за една година, прочетете тук. Ако бебето още не е навършило година, тогава е необходимо да спрете храненето два месеца преди раждането..

Но знайте, че всичките ви витамини и минерали се получават от бебето, което яде мляко, а не от това, което е в утробата. Ето защо е по-добре да се консултирате с вашия акушер-гинеколог.

Как да определите бременността по време на кърмене:

 • Промени в състава и качеството на кърмата, което се забелязва в поведението на бебето;
 • Намалено производство на мляко без видима причина;
 • Болка в гърдите. Внимавайте обаче, тъй като болезнеността може да показва лактостаза или начален стадий на мастит! Почувствайте гърдите внимателно. Бучките и бучките в гърдите показват стагнация на млякото;
 • Закъснение на цикъла;
 • Проява на токсикоза.

Ако се окажете бременна, посетете Вашия лекар. Те ще изготвят подходящ план за действие, който да ви помогне да балансирате кърменето и бременността. Не забравяйте обаче, че това подравняване е трудно и изисква много усилия. Ето защо е по-добре да отложите второто дете. Експертите съветват да се направи почивка между раждането за поне една до две години, но за предпочитане 4 години. През това време тялото на майката се възстановява.

Възможно ли е да забременеете, докато кърмите?

С раждането на бебето ритъмът на живот на родителите се променя напълно. Свободно време практически няма, затова с зачеването на второ дете искам да изчакам малко и да вляза в обичайния ритъм на живот. Често майките се чудят дали е възможно да забременеете, докато кърмите след раждане..

Има теория, според която кърменето предотвратява бременността. Въпреки това често има такива, които забременяват през този период.

Рискове от забременяване с НВ

Рискът от забременяване с НВ е малък, но има. Контрацептивният ефект ще бъде само ако са изпълнени специфични условия.

Има естествена бариера за бременността по време на кърмене. Нарича се лактационна аменорея. С правилното използване на този метод можете да потиснете овулацията и да не забременеете, докато кърмите, ако няма период.

Възможно е да забременеете по време на кърмене още на втория месец след раждането, така че трябва да се предпазите правилно. Гинеколозите често съветват контрацептивна застраховка. Трябва да ги изберете индивидуално след консултация с лекар.

Влияние на бързото повторно забременяване върху здравето на майката

Раждането и кърменето сами по себе си са значителен стрес за организма. Бързото повторно забременяване може да доведе до затруднения при раждането на бебето и здравето на кърмещата майка. С млякото хранителните вещества от тялото на майката се прехвърлят върху бебето, което само по себе си причинява големи щети на тялото му. Ако следващата бременност настъпи рано, това ще бъде допълнителна тежест за тялото..

Последиците от бързата бременност могат да бъдат непредсказуеми:

 • кърмата може да намалее или да изчезне;
 • вкусът на млякото се променя и бебето може да отхвърли гърдата;
 • при кърмене се произвежда хормонът окситоцин, който тонизира матката и има шанс да провокира спонтанен аборт;
 • при жени след цезарово сечение шевът може да се разпръсне;
 • има заплаха от разширени вени на краката;
 • също така могат да възникнат различни възпалителни процеси в организма или обостряне на хронични;
 • невъзстановеното здраве може да доведе до анемия.

След раждането тялото на жената претърпява значителни промени. Възстановяването отнема много време.

Признаци на бременност по време на кърмене

Вероятността да забременеете, докато практикувате кърмене, е голяма, ако не използвате защита. Когато настъпи бременност, в тялото настъпват промени, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Според някои признаци можете да определите "интересното си положение":

 • Промяна във вкуса на майчиното мляко. Бебето ще бъде капризно при хранене или изобщо ще отказва хранене. Хормоналните промени в тялото променят вкуса и концентрацията на млякото. Не всички деца се радват на тези промени;
 • Намаляване на млякото. Сега тялото на жената разпределя хранителни вещества не само към млякото, но и към бременността. Има възможност за намаляване на млякото или изгарянето му;
 • Нежност, подуване на гърдите. През този период са възможни промени в чувствителността на гърдите, болезненост, подуване. Някои жени смятат, че кърменето е непоносимо. Ако болката не е свързана с нараняване на зърната и предменструалния стадий, може би това е симптом на бременност, струва си да посетите специалист;
 • Контракции на матката. При кърмене матката трябва да се свие, за да се нормализира. Ако са забележими промени в намаляването му, това е повод да се мисли за бременност;
 • Забавена менструация. Ако вече е имало менструални периоди с hv, тогава тяхното забавяне може да бъде оправдано от нестабилен хормонален фон. Но това е и причина да посетите гинеколог, много жени забременяват по време на кърмене;
 • Характерни черти на бременността. Не е необходимо хормоналните промени на жената да говорят за деликатна позиция, често има признаци като обикновена бременност (токсикоза, болки в гърба, умора, сънливост и др.)

Дали да продължите да кърмите, ако сте бременна?

Кърменето по време на нова бременност не винаги води до лоши последици. Ако майката има възможност да се храни пълноценно и да си почине, тогава натоварването не е критично.

Количеството кърма не винаги се променя надолу; някои майки имат дори повече от него. За надеждност си струва да посетите гинеколог, за да се подложите на необходимия преглед и да изясните дали е допустимо да не спирате кърменето.

Важно! Не трябва да вземате собствено решение относно храненето по време на бременност, необходима е консултация с лекар.

Как да се предпазите, докато кърмите - безопасни начини?

При малкото дете има много притеснения, практически не остава свободно време. Нова бременност в такъв труден период влошава ситуацията. Как да не забременеете по време на кърмене и как да се предпазите?

Контрацептивните методи включват:

 • Хапчета. Те съдържат синтетични хормони, които предотвратяват проникването на сперматозоиди в матката, като увеличават вискозитета на лигавицата на шийката на матката. Освен това те променят структурата на лигавицата на самата матка, което предотвратява прикрепването на ембриона и потиска овулацията. Ефективността на таблетките е 98%. Правилно подбраните орални контрацептиви не влияят на млякото;
 • Инжекции и подкожни импланти. Също така OC съдържат прогестини (синтетични хормони). Те имат дълготраен ефект и ефективност от 99%. Не увреждайте кърмата;
 • Презервативи. Бариерният метод на контрацепция предпазва не само от бременност, но и от различни болести, предавани по полов път. Ефективност до 97%;
 • Капачка (диафрагма). Използва се при всеки полов акт, частично предпазва от сексуални заболявания. Ефективността достига 97%;
 • Спермициди (крем, таблетки, супозитории, гелове). Те съдържат вещества, които увреждат сперматозоидите, което води до тяхното обездвижване или смърт. Те се използват при всеки сексуален контакт, резултатът се постига в 94% от случаите. Осигурява допълнително смазване по време на акта. Не засягат лактацията;
 • Спирала. За неусложнено раждане можете да поставите спирала. Защитен период до 5 години, ефективност 98%. Съвместим с храненето на бебето;
 • Стерилизация. Извършва се след раждането на жена под местна упойка. Ефективност 100%, има необратим резултат.

Внимание! Преди да използвате контрацептиви, по-добре е да се консултирате с гинеколог и да изберете метод, основан на индивидуалните характеристики на тялото.

Лактационна аменорея като метод за контрацепция

В допълнение към специално направените контрацептиви може да се разграничи естествен метод за контрацепция - лактационна аменорея..

Състои се в хранене на бебето при всяка молба, така че интервалът да е не повече от 2-3 часа, а през нощта не повече от 5-6 часа. Броят на храненията се изисква поне 10 пъти на ден.

Кърменето трябва да се прави без добавки и излишно пиене (сокове, компоти, чай, вода). Детето трябва да получава само майчиното мляко. Този метод може да се практикува само през първите 6 месеца, в бъдеще детето се нуждае от допълнителни храни и контрацепцията намалява.

Кога е най-доброто време да планирате следващата си бременност?

Някои майки пък искат децата им да имат малка разлика във възрастта. Трябва да се консултирате с гинеколог и да преминете необходимите тестове, за да разберете кога можете да планирате следващата си бременност.

Как да забременея, докато кърмя?

По време на кърменето е препоръчително да не забременявате през първите шест месеца след раждането. Тялото на майката трябва да се възстанови поне малко и бебето през първите месеци от живота е важно да се храни добре с кърмата.

Ако мама реши да забременее, докато кърми след кратък период от време, тогава трябва да се погрижите за здравето си. Това изисква балансирана диета, добра почивка и прием на витамини. Определено трябва да посетите лекар за преглед и получаване на необходимите препоръки.

Независимо дали си струва да забременеете по време на кърмене или не, всяка жена избира сама. В момента има много начини и лекарства за предотвратяване на бременността или за поддържането ѝ. Каквото и решение да избере мама, то винаги ще бъде правилно..

Възможно ли е да забременеете месец след раждането, докато кърмите

Кърмещите майки често се интересуват от въпроса дали е възможно да забременеете по време на кърмене. В повечето случаи, ако млада майка кърми и е възобновила сексуалния си живот, ще й бъде трудно да забременее. Този естествен метод на контрацепция обаче не трябва да се счита за 100% надежден..

За да се разбере дали е възможно да забременеете с хепатит В, какви процеси протичат в тялото на жената и след колко месеца мама отново може да почувства нов живот под сърцето си, коментари от лекари и консултанти за хепатит В.

Защо е трудно за кърмещите майки да забременеят

Има няколко важни правила, които трябва да се спазват, за да работи естествената контрацепция. Основното е, че децата трябва да се хранят при поискване и често да кърмят. Ако кърмещата майка кърми изключително бебето си през първите шест месеца, това е чудесен начин за предотвратяване на нежелана бременност. Лекарите наричат ​​този метод лактационна аменорея. По време на този процес майката няма менструации и не настъпва овулация..

Тялото на току-що родила жена не може да се възстанови за няколко дни. Нужно му е време, за да се подготви за нова бременност. Това се случва по-бързо при тези, които се хранят от шише. Смесеното хранене на дете също допринася за ранното възстановяване на репродуктивната функция на жената..

Кърменето настъпва на фона на хормонални промени. По време на производството на мляко количеството естроген в тялото на жената намалява, което осигурява защита срещу следващата бременност. По правило по време на периода на лактация жената няма менструация, но вероятността за ново зачеване все още е налице.

Консултантите и акушер-гинеколозите по хепатит В, коментирайки въпроса дали е възможно да забременеете месец след раждането, предлагат многобройни примери в практиката си, когато една жена е забременяла по време на кърмене. Следователно отговорът на въпроса дали е възможно да забременеете по време на кърмене определено е да. Често жената може просто да не забележи настъпването на овулация след раждането и е възможно в този момент да настъпи зачеване. В този случай вероятността от бременност е около 10%..

Особености на лактационната аменорея като метод за контрацепция

За да се предотврати кърменето на бременността и методът на лактационна аменорея работи 100%, трябва да се спазват няколко условия. Има 5 основни:

 1. Майката трябва да храни бебето при поискване и да го прилага върху гърдите поне 8 пъти на ден..
 2. През нощта почивката между храненията трябва да бъде не повече от 6 часа.
 3. Детето не се нуждае от допълване и даване на адаптирано мляко.
 4. Родителите не трябва да използват залъгалка, за да утешат детето си..
 5. Мама няма период след раждането, поне 3 месеца.

Ако се придържате към тези основни правила, тогава раждането на следващото дете може да не дойде скоро. Шансът за нова бременност е по-малък от 2%.

Ако кърмещата майка не иска да забременее отново, тогава тя трябва да поставя бебето на гърдата си възможно най-често. Също така трябва да забравите за всички видове залъгалки и бутилки. Ако бебето е палаво, трябва да го успокоите близо до гърдите. Препоръчва се също така да се увеличи максимално близостта с детето, така че телесният контакт с майката да се осъществява възможно най-често..

Но понякога след раждането можете да забременеете, дори и да няма период през първите три месеца. Има случаи, когато овулацията настъпва без менструация, поради което 3 месеца след раждането на детето трябва да се използват допълнителни методи за контрацепция..

Когато менструацията се възстанови

Няма стандартен график за възстановяване на менструалния цикъл при току-що родили жени. Тези термини са индивидуални, като хормоналния фон на млада майка. Но все пак лекарите наричат ​​приблизителния период на възстановяване на менструацията: от 6 до 24 месеца след раждането..

Когато жената кърми, в тялото й се произвежда пролактин. Този хормон предотвратява узряването на яйцеклетката и по този начин инхибира овулацията. Количеството на този хормон в тялото на жената е пряко свързано с режима на кърмене. Веднага след като майката започне да храни бебето, по-рядко да го прилага върху гърдата или да инжектира смес, тогава пролактинът в кръвния серум става много по-малък, което допринася за възобновяването на овулацията и месечния цикъл.

Като правило, ако майката се храни при поискване и въвежда сместа своевременно, тогава менструацията се възстановява 8-9 месеца след раждането на бебето. Освен това е важно да се отбележи, че цикълът може да се различава от предишния. Характерът на менструацията често може да се промени. Разрядът може да стане по-обилен, болката е по-силна или обратно. Каква ще бъде новата менструация е трудно да се каже. Това се дължи на физиологичното разположение на матката след раждането, особено ако е била огъната преди бременността.

Менструалният цикъл не се възстановява след първата менструация. Този процес също е чисто индивидуален. Понякога може да се възстанови в рамките на 2-3 месеца, а понякога отнема повече време. Ако една жена се съмнява във възстановяването на цикъла, тогава тя трябва да потърси съвет от своя гинеколог и да не мисли дали може да забременее.

Симптоми на бременност по време на кърмене

Не приемайте, че бременността и кърменето са несъвместими неща. И все пак е по-добре да играете на сигурно място и предварително да знаете какви признаци могат да се появят по време на бременност по време на хранене. Те често се различават малко от симптомите на предишна бременност..

Основните признаци от страна на детето са желанието му да яде майчиното мляко. Често пъти кърмата може да промени вкуса и структурата си, което бебето не харесва. Ето защо, ако детето отказва да кърми без очевидна причина и в същото време се чувства добре, тогава трябва да проверите. Може би скоро мама ще може да роди бебе или сестра.

В тялото на майката, когато настъпи бременност, настъпват колосални промени. Сега бременното тяло започва да се грижи, преди всичко, за нов живот, така че няма да харчи същото количество енергия за лактация. Ако млада майка започне да губи мляко, има смисъл да се направи тест за бременност.

Ако майката не променя нищо в режима на прикрепване на бебето към гърдата, но в същото време гърдата започва да боли и да се подува, тогава това може да означава и нова бременност. Дори по време на кърмене е нормално матката да се свива. Но ако тези контракции станат по-чести, трябва да посетите лекар..

Обичайните признаци на бременност, които включват гадене, повръщане, загуба на апетит, сънливост, желание да отидете до тоалетната и болки в гърба, не трябва да се изхвърлят..

Контрацепция по време на кърмене

Ако една жена е разбрала всичко за себе си и е получила отговор на въпроса дали е възможно да забременеете по време на кърмене, тогава трябва добре да помислите как да се предпазите по време на кърмене. В края на краищата, ако млада майка не изпитва желание отново да усети всички прелести на бременността и раждането, тогава е необходимо да изберете оптималния метод на контрацепция за себе си.

За жени, които кърмят, можете да използвате следните видове контрацепция:

 • презервативи;
 • спермициди;
 • вътрематочно устройство;
 • орални контрацептиви.

Презервативите са били и остават най-оптималният метод за контрацепция. Но много мъже могат да игнорират такава контрацепция, позовавайки се на тъпота на усещанията. Точно така, защото това се влияе не само от самия латекс, но и от леко увеличения размер на влагалището след раждането. Двойката трябва да обсъди този въпрос и да избере подходящия размер и качествени презервативи, на които да се радват и двамата партньори..

Второто място по популярност и наличност е заето от свещите Pharmatex и Pantentex. Тези спермициди могат да предотвратят нежелана бременност при новородени майки. Те могат да се използват през периода на лактация, но все пак е необходимо да се консултирате с гинеколог, за да предотвратите индивидуална непоносимост..

Вътрематочното устройство може да се постави след раждането след 6-8 седмици. Медицинските манипулации са леко улеснени от факта, че шийката на матката на наскоро родила жена остава открехната. Ако жената няма противопоказания, тогава този метод на контрацепция е най-ефективен и удобен..

Пероралните таблетки могат да се приемат 2 месеца след раждането, но е необходимо да се проучат инструкциите и да се консултирате с лекар. Като правило няма специални противопоказания за кърмачките, но не е нужно да приемате неизвестни хапчета, без да сте сигурни, че са в безопасност. Шест месеца по-късно се препоръчва преминаване към комбинирани орални контрацептиви. Но си струва да се има предвид, че въпреки че те са незначителни, те все още влияят върху производството на кърма..

Младата майка все още трябва да играе безопасно и да не разчита само на един метод за лактационна аменорея. Като се има предвид фактът, че плодовитостта може да се възобнови вече 2 месеца след раждането, вече няма да е необходимо да се търси отговор на въпроса дали е възможно да забременеете по време на кърмене, тъй като всички признаци ще са налице. След раждането тази тема трябва да бъде обсъдена с Вашия лекар. Всеки квалифициран специалист ще отговори, че ако кърмите, все още има нужда от допълнителни методи за контрацепция.

Осем признака на бременност с хепатит В

Признаците на бременност по време на кърмене са трудни за откриване, особено в ранните етапи. Повечето кърмещи жени имат нестабилен менструален цикъл, а някои не. Понякога бъдещата майка научава за новата позиция още когато коремът расте и бебето започва да се движи. За да не влезете в бъркотия, трябва внимателно да наблюдавате вашето благосъстояние и за да предотвратите непланирана бременност, използвайте доказано защитно оборудване.

Вероятност за зачеване с хепатит В

Смята се, че кърменето и новата бременност са взаимно изключващи се понятия. Затова много двойки отказват контрацептиви и използват метода на лактационна аменорея. Всеки гинеколог ще каже, че този метод не е надежден, защото можете да забременеете дори при активно кърмене.

Физиологията на жените е проектирана по такъв начин, че веднага след раждането да настъпи радикална промяна в хормоналните нива. Хормонът пролактин насърчава производството на кърма. При повишен пролактин яйчниците спират да работят и ендометриумът не расте, което е придружено от липса на овулация и менструация.

Може да се заключи, че бременността по време на хранене е невъзможна, но това не е така. Трудно е да се предскаже как хормоналният фон ще реагира на ново състояние на тялото. Медицината познава много случаи, когато при ХС началото на овулацията доведе до зачеване. Половите жлези могат активно да започнат да работят в рамките на месец след раждането или „да спят“, преди да спре лактацията.

Вероятността от бременност след раждане се увеличава при условия:

 • хранене на час. За да се произведе пролактин в достатъчно количество, за да потисне работата на яйчниците, е необходимо да се прилага новороденото при поискване;
 • бебе суче залъгалка. В резултат на това бебето се нуждае от по-малко от гърдите на майката;
 • бебето е хранено по шише. Това води до постепенно намаляване на производството на мляко;
 • без нощно хранене. Този период е пикът на секрецията на хормони, които произвеждат лактация;
 • двойката не използва съвременни методи за контрацепция. За кърмещите жени има няколко метода за предотвратяване на бременност (презервативи, спирала, мини питие).

Първите признаци на бременност могат лесно да бъдат забелязани, ако слушате как се чувствате..

Признаци на бременност при кърмене без менструация

Лесно е да се подозира бременност с установен и редовен менструален цикъл. Със закъснение жената започва да се изслушва и забелязва други симптоми на оплождане. По време на GW обаче цикълът е нередовен. Следователно няма да е възможно да се разпознае ново състояние чрез забавяне на физиологичното отсъствие на менструация..

В ранните етапи някои жени от първите дни усещат нова позиция. Други определят промените в телата си по-близо до втория триместър. Ако има активно хранене и бременността не може да бъде определена със забавяне, струва си да се търсят други очевидни симптоми.

Възпалени зърна

Веднага след като оплодената клетка се имплантира в лигавичния слой на матката, започват хормонални промени. По тази причина зърната стават чувствителни и дори променят цвета си. По време на бременност с НВ е неприятно за жената да се храни. Ако по-рано сученето на бебето не е създавало неудобства, сега всяко докосване на зърната причинява болка.

При хепатит В бременността се проявява под формата на растеж на гърдите. Количеството мляко обаче не се увеличава. Възможно е да се подозира бременност по време на кърмене само на тази основа: чувствителни гърди и болезнени усещания при сучене.

Глад

Бременността по време на кърмене, както обикновено, може да бъде придружена от токсикоза. Ако при някои жени се проявява с гадене и сутрешно повръщане, то при други това е чувство на глад. Токсикозата при бъдещата майка възниква от образуването на токсични вещества, които се образуват по време на развитието на ембриона. В ранните етапи това състояние не предизвиква безпокойство сред лекарите, ако не води до изчерпване на организма..

Токсикозата по време на кърмене при много жени е придружена от желанието да се яде нещо необичайно. През първите месеци на кърмене новосформираната майка трябва да се придържа към специална диета и да изключи някои храни от диетата, така че бебето да не развие алергична реакция или колики. Ако по-рано подобни ограничения се понасяха спокойно, тогава след зачеването жаждата за солено или сладко става неустоима. Трябва да се отбележи, че не само бременността с кърмене е придружена от глад или, напротив, гадене. Тези симптоми могат да показват други аномалии в тялото..

Промяна в лактацията и поведението на бебето

По време на кърменето количеството произведено мляко съответства на нуждите на бебето. С порастването на бебето количеството на естествената храна се увеличава. Ако настъпи нова бременност, тогава неизбежно ще настъпи промяна в хормоналните нива. Нивото на пролактин ще намалее и количеството на прогестерона ще се увеличи. По тази причина количеството мляко може да намалее. Жената отбелязва, че гърдите й вече не се изливат както преди. Бебето трябва да суче дълго време, за да започне прилива. По време на бременност и кърмене майката може да забележи, че бебето е тревожно. Хлапето е ядосано, че не може да получи толкова храна, колкото иска, става хленчещо и по-често се отнася за гърдите.

Смята се, че вкусът на кърмата се променя след зачеването. Поради това някои деца се отказват от обичайната си диета. Но вкусът може да се промени поради диетата на майката. Следователно тази характеристика може да се счита и за непряка..

Други симптоми

Новата концепция на жената не е като предишната. Ето защо не трябва да търсите всички симптоми, които са били за последно. Те могат да станат различни.

 1. Промяна във функцията на червата. Поради производството на прогестерон от жълтото тяло в яйчника, мускулните тъкани на тялото се отпускат. Това води до лошо храносмилане и намаляване на двигателните умения. Жената усеща повишен метеоризъм, особено вечер и понякога страда от запек.
 2. Рисуване на болка в корема. Смукането на гърдата води до свиване на матката. При бременна жена това е придружено от болка, а в медицината се нарича „хипертоничност“. Ако дискомфортът се появява периодично, тогава определено трябва да се консултирате с лекар.
 3. Вагинално отделяне. През периода на активна лактация количеството цервикална слуз значително намалява. Ако изведнъж се появи отделяне (лигави, бели, млечни), това може да са симптоми на бременност.
 4. Образуване на лента на корема. Бременността по време на хранене, както и при негово отсъствие, се придружава от появата на пигмент по корема. Този знак е подходящ за онези жени, чиято ивица вече е изчезнала след последната бременност..
 5. Висока базална температура. Надежден признак за бременност при НВ е повишаването на BT. Ако една жена е спазвала график, то сега тя ще може да установи факта на зачеването. Базалната температура в ранните етапи се поддържа на 37 градуса.

Мога ли да използвам теста, докато кърмя?

Смята се, че е безсмислено да се използва тест за бременност за НВ. Според жените с повишено ниво на пролактин, което се счита за норма за лактация, устройството няма да покаже правилния резултат. Всъщност не е така.

Тестът е проектиран по такъв начин, че да реагира на един хормон, който се произвежда от първите дни след имплантацията. Нивото му се повишава ежедневно в кръвта, а след това и в други биологични течности, включително урина. Ако има бременност и количеството на хорион гонадотропин е голямо, тогава тестът ще покаже две ленти. За надежден отговор трябва да изберете надеждни устройства с висока чувствителност.

За жени, които не използват контрацепция по време на кърмене, гинеколозите препоръчват да се правят тестове всеки месец. Този подход ще ви позволи да определите бременността навреме. Дори ако една жена е решена да роди деца от времето, ще бъде по-добре, ако разбере за зачеването, което се е случило, преди то да стане забележимо за другите.

Правенето на тест за бременност по време на кърмене не е противопоказано, няма да навреди. За по-надежден резултат обаче е по-добре да вземете кръвен тест за hCG..

Опасна ли е бременността на фона на НВ

Бременността след раждане с кърмене най-често не се счита за опасна ситуация. Много жени успешно носят и раждат метеорологични деца. Подобно натоварване обаче е тежко за организма. При кърмене тялото изразходва много енергия за производството си. Бременността също е товар, който изисква повишена работа на органи и системи..

Също така се смята, че по време на бременност и едновременна лактация рискът от спонтанен аборт се увеличава. Смукателните движения стимулират зърното и това води до повишаване на тонуса на матката. Но не всички лекари подкрепят това мнение..

Гинеколозите препоръчват да планирате следващата си бременност не по-рано от 1-2 години след предишната. В същото време се препоръчва да се отбие бебето от гърдата, за да се сведе до минимум вероятността от проблеми и да се позволи на тялото да се възстанови..

Ако бременността настъпи след цезарово сечение през първата година, тогава съществува сериозна заплаха за здравето на жената. Лекарите съветват планирането на зачеването след такава операция не по-рано от 2-4 години по-късно. Важно е да се вземе предвид състоянието на белега. Ако оплождането се случи по-рано, тогава то може да се разпръсне, което ще доведе до масивно вътрешно кървене и смърт на плода..

Ако се появят признаци на бременност по време на кърмене, тогава трябва да посетите лекар. След прегледа специалистът ще ви позволи да комбинирате лактацията с бременността или ще ви информира за необходимостта от отбиване. Един от вариантите за успешно и дългосрочно кърмене е тандемът.

Възможно ли е да забременеете, докато кърмите

Жените, които се подготвят за раждането на дете и планират да го кърмят, както и тези, които вече хранят бебето си безопасно, често питат своя гинеколог: възможно ли е да забременеете, докато кърмите?

Повечето млади майки са сигурни, че кърменето ги предпазва надеждно от нежелана бременност, така че не трябва да се използват допълнителни средства за защита. Наистина ли е?

Защо кърменето пречи на зачеването?

Методът на естествената контрацепция, който се нарича "лактационна аменорея", е, че кърменето е пречка за нова бременност. В някои случаи обаче зачеването на дете все още е възможно..

След раждането репродуктивната функция на жената не се възстановява веднага. При кърмачките този период обикновено е много по-дълъг, отколкото при тези, които практикуват смесено или изцяло изкуствено хранене. Понякога процесът на възстановяване продължава до края на лактацията. През цялото това време жената може да няма менструация, но въпреки това зачеването все още е възможно..

Този факт се потвърждава както от медицинската практика, така и от многобройни истории, които се разказват по форуми в Интернет. Затова на въпрос дали е възможно да забременеете по време на кърмене, отговорът ще бъде недвусмислен: да, можете. Факт е, че началото на първата овулация след раждането, преди възстановяването на менструалния цикъл, жената просто няма да забележи и зачеването може да се случи по това време. Шансът за бременност е приблизително 10%.

В кой случай работи методът на "лактационна аменорея"

Разбира се, шансовете за бременност не са много големи. По време на лактацията плодовитостта, т.е. способността на жената да забременее, е сериозно намалена. По време на лактационния период тялото на кърмачка интензивно произвежда хормони, които потискат плодовитостта. Тези хормони включват пролактин, чиято висока концентрация пречи на жената да стане отново майка, когато храни кърмаче. Ако са изпълнени няколко важни условия, надеждността на метода "лактационна аменорея" се увеличава до 98-99%.

 1. Първо, жената трябва да храни детето не по часовник, а по негова молба, включително през нощта, като същевременно не прибягва до допълнително хранене със смеси и не дава на детето вода и залъгалка. Тоест, през деня бебето трябва да има десет кратки хранения или шест дълги хранения, интервалите между които са не повече от пет до шест часа.
 2. На второ място, възрастта на детето не трябва да бъде повече от шест до седем месеца. Ако детето е по-голямо от тази възраст, честотата на хранене вече не играе специална роля. След шест месеца допълващите храни започват да присъстват в диетата на детето и то се нуждае от все по-малко майчино мляко. През този период не трябва да питате „възможно ли е да забременеете с HV (кърмене)“, по-добре е да започнете да използвате контрацептиви.

Когато една жена има менструация отново, това означава, че тялото й е готово за нова бременност. Ако жената не иска друго дете, тогава тя трябва да се погрижи за допълнителна контрацепция.

Контрацепция за кърмачка

 1. Бариерна контрацепция или по-просто презервативи и вагинална диафрагма. По отношение на презервативите ефективността им като контрацептив е доста висока. Просто трябва да изберете правилния тип от тях и, ако е необходимо, да използвате специална смазка. Факт е, че жените след раждането често се оплакват от прекомерна вагинална сухота и дискомфорт по време на интимен контакт, а смазването помага да се справите с този проблем. Вагиналната диафрагма е латексна купола с пролетна купола, която покрива шийката на матката и по този начин предотвратява навлизането на сперматозоиди в матката. Ефективността на вагиналната диафрагма, когато се използва правилно, е почти 90%. Неговите предимства включват простота, удобство и възможност за многократна употреба..
 2. Спермицидни продукти. Жените са добре запознати с кремове, таблетки и супозитории за интравагинална употреба, като Pharmatex или Patentex Oval. Техният принцип на действие е свързан със създаването на специална среда във влагалището, която потиска жизнената активност на сперматозоидите. Ефективността на спермицидните контрацептиви е повече от 80%, което е напълно достатъчно за жени, чиято плодовитост все още не се е възстановила напълно след раждането. Тези жени вече знаят дали е възможно да забременеете по време на кърмене и следователно избират надеждна и безопасна контрацепция. Активните съставки на супозиториите и кремовете не преминават в кърмата, което означава, че не увреждат бебето.
 3. Вътрематочно устройство. Отличен контрацептив за онези жени, които нямат противопоказания за него. Намотката може да бъде инсталирана малко след раждането (шест до осем седмици). През този период шийката на матката все още остава леко отворена, така че лекарят може лесно да инсталира спиралата, без да наранява матката с медицински инструменти. Спиралата трае много дълго - от пет до седем години, но ако е необходимо, тя може да бъде премахната по всяко време. Надеждността на спиралата като контрацептив е почти сто процента.
 4. Разбира се, в момента няма по-ефективен метод за контрацепция от оралните контрацептиви. Тъй като вече беше казано по-горе, възможно ли е да забременеете по време на кърмене, ако няма месечен период, става ясно, че предпазните мерки няма да пречат. Съвременните противозачатъчни хапчета, които не съдържат етинил естрадиол, се наричат ​​мини-хапчета и могат да се приемат два месеца след раждането, без да се чака началото на менструалния поток. Мини-напитките не оказват влияние върху количеството мляко в майката и не е разкрит и техният отрицателен ефект върху детския организъм. Но във всеки случай не можете да си предписвате мини-хапчета, трябва да посетите лекар, който ще избере подходящото лекарство. Жената трябва да помни, че приемането на такива хапчета като "Charosetta", "Ekrolut", "Mixluton" трябва да се приема навреме. Закъснението, дори три часа, значително намалява ефективността на лекарството.
 5. След като детето навърши шест месеца, можете да преминете към по-познатите и физиологични за организма комбинирани орални контрацептиви. Тези лекарства съдържат етинил естрадиол, гарантират висока степен на защита срещу бременност и само леко намаляват количеството мляко. Последното обстоятелство не е толкова важно, тъй като на шест месеца бебето започва да получава допълнителни допълнителни храни..

Както можете да видите, броят на контрацептивите, които кърмещата жена може да използва, е доста голям и не е трудно да изберете правилния. Важно е да запомните, че шансът да забременеете по време на кърмене, макар и малък, все още съществува, така че не трябва да разчитате само на естествената контрацепция.

Кърмене по време на бременност

Не много често, но възможно е планирането на нова бременност по време на кърмене. Случва се също така, че бременността е настъпила случайно, но въпреки това жената иска да напусне бебето и задава въпроса: дали да продължи да кърми, докато носи бебе?

Ако отбиете бебе от гърдите, как това ще се отрази на неговото развитие и здраве? И ако продължавате да храните, няма ли да навреди на детето, чието тяло току-що се формира? Акушер-гинеколог, на когото се доверява жена, ще ви помогне да вземете правилното решение.

При нормална бременност лактацията няма да бъде пречка. Жената обаче трябва да помни, че природата се е погрижила преди всичко да защити най-слабото звено от веригата „майка - бебе - плод“.

Това означава, че всички ресурси на женското тяло първо ще бъдат насочени към развитието и растежа на нероденото бебе, след това към храненето на вече роденото дете и накрая - към самата жена..

Ето защо, преди да забременеете, докато кърмите, трябва да прецените силата си и да прецените здравето си. В края на краищата, кърмещата жена, забременяла с друго дете, трябва да почива и да се храни три пъти по-добре от преди..

През първите седмици на бременността жената може да почувства дискомфорт по време на хранене, което преминава доста бързо, без последствия за развиващото се бебе. Хормонът окситоцин, който се произвежда по време на хранене, не влияе върху мускулния тонус на матката, така че не трябва да се страхувате от преждевременно прекъсване на бременността.

Ако все пак възникне необходимост от прекъсване на кърменето, това трябва да се направи, следвайки препоръките на гинеколога.

Ако една майка забременее в момент, когато нейното бебе е на около година, тогава има смисъл постепенно да спре кърменето. През този период детето получава все по-малко хранителни вещества от майчиното мляко, а другата храна заема все по-голямо място в диетата му..

Отбиването от майчиното мляко ще настъпи постепенно и самата природа ще помогне на този процес: под въздействието на хормони количеството мляко постепенно ще намалее и вкусът му няма да е толкова приятен, така че самото бебе ще откаже да суче.

Жената обаче не трябва да разчита напълно на природата: след като е взела решението да откаже храненето, тя трябва да се държи последователно, в противен случай бебето ще се чувства несигурно от майката и ще започне да демонстрира зависимост от гърдата..

Тези майки, които планират да хранят две бебета едновременно след раждането, прекъсват храненето по време на престоя си в болницата и след това го възобновяват отново.

Възможно ли е да забременеете, докато кърмите

Някои хора смятат, че кърменето е надеждна естествена контрацепция, а други, напротив, сигурен начин да се получи времето. Защо няма менструация по време на кърмене и възможно ли е да забременеете преди възобновяването на менструалния цикъл?

Пролактинът не се отнася само до млякото

Както по време на бременност, така и по време на кърмене, в тялото на жената настъпват сериозни хормонални промени. Докато бебето чака момента на раждането, хормонът прогестерон играе важна роля. В началото на бременността нивото му се повишава и поради това имунният отговор намалява (ембрионът не се отхвърля като чуждо тяло), мускулите на матката се отпускат (което позволява на бебето да расте и да се развива). В допълнение, прогестеронът насърчава разпространението на секреторната тъкан на млечните жлези, където ще се произвежда мляко, и в същото време инхибира (т.е. инхибира) лактацията. Спадът в нивата на прогестерон след раждането е един от сигналите за започване на производството на мляко.

И сега, след раждането, на преден план излизат два други хормона - окситоцин и пролактин. Окситоцинът започва да се освобождава по време на раждането - той провокира появата на контракции, допринасяйки за свиването на матката и отварянето на нейната шийка. По време на кърменето той произвежда един вид "микроконтракция" на млечните канали, принуждавайки млякото да се отделя.

„Пролактинът играе по-гъвкава роля. Първо, това причинява производството на мляко в млечните жлези. Нивото на пролактин в тялото на жената се повишава дори по време на бременност, но тогава появата на мляко, както си спомняте, пречи на прогестерона. И второ, пролактинът "инхибира" менструалния цикъл: пречи на производството на фоликулостимулиращ хормон (FSH), като по този начин предотвратява овулацията и след това менструация или нова бременност. Това явление се нарича лактационна аменорея..

Както окситоцинът, така и пролактинът в тялото на кърмещата жена се произвеждат в отговор на механично стимулиране на рецепторите в зърната. Веднага след като бебето вземе гърдата, това се превръща в сигнал за производството (пролактин) и отделянето (окситоцин) на кърмата.

Лактационна аменорея. С мляко, но без менструация

Ако не сте били мързеливи да разберете ролята на хормоните в процеса на лактация, тогава вероятно сте отбелязали два важни факта.

Хормонът пролактин пречи на настъпването на овулацията и следователно нова бременност.

Пролактинът не се произвежда непрекъснато в тялото на кърмачка, а само в отговор на стимулация на рецепторите в зърната по време на хранене.

Лесно е да се заключи: колкото по-често поставяте бебето си на гърдата, толкова по-малко вероятно е да възстановите менструалния цикъл. Колко по-малко?

„Статистиката показва, че през първите шест месеца след раждането кърменето предпазва от нова бременност с вероятност 98%. Не е лошо, толкова ефективно, колкото презерватив!

Но... За да направите това, трябва да следвате няколко правила!

Детето трябва да бъде кърмено изключително (понякога, по съвет на педиатър, е възможно да се добавя с вода в малки количества). Всяко допълнително хранене драстично намалява контрацептивния ефект на кърменето.

Бебето трябва редовно да се прилага към гърдите; няма значение дали сте установили конкретен график на хранене или хранете бебето при поискване, трябва да го прилагате върху гърдите на всеки 3,5-4 часа, поне.

Необходимо е нощно хранене. Почивката, дори през нощта, не трябва да надвишава 6 часа.

Ако тези условия са изпълнени, бременността определено няма да настъпи през първите 6 месеца, но в зависимост от честотата на хранене лактационната аменорея може да продължи до 14 месеца.

”Като правило, с въвеждането на допълващи храни, контрацептивният ефект на кърменето изчезва.

Признаци на бременност по време на кърмене

Лекарите не препоръчват забременяване повече от веднъж на две години. По-кратък период не позволява на тялото на майката да се възстанови и да посвети поне една година на пълноценното кърмене на бебето. Не е трудно да започнете да използвате контрацепция навреме, ако забележите, че периодите ви са се възобновили. Говорете с вашия доставчик на здравни грижи за това кой метод на контрацепция е подходящ за вас..

Менструалният цикъл обаче се възстановява не от менструацията, а от външно незабележимо явление - овулацията. Една овулация е достатъчна, за да настъпи нова бременност и ако не е имало менструация, това може да е изненада за мама!

”Ако намалите броя на храненията, вашият менструален цикъл ще се възстанови в рамките на 2-3 месеца. Не се притеснявайте от контрацепция, когато менструацията ви е възобновена, но когато въведете първата си допълнителна храна.!

Ако менструалният цикъл все още не се е възстановил, какви признаци могат да показват нова бременност? В допълнение към обичайните (гадене, сънливост, често уриниране, повишена пигментация) има и специфични, свързани конкретно с кърменето.

Количеството мляко намалява. Както си спомняте, от първите дни на бременността количеството прогестерон, „хормонът на бременността“, който инхибира образуването на мляко, се увеличава в бъдещето на майката..

Вкусът и качеството на млякото се променят. Често бебетата са палави на гърдите, след като майката има нова бременност - не харесват променения вкус. Това може да се случи и по време на менструация, ако цикълът вече се е възстановил..

Обърнете внимание и на вагиналните секрети. При лактационна аменорея те изобщо липсват. Воднисти, прозрачни изхвърляния могат да показват началото на овулацията. И накрая, оскъдните нередовни зацапвания могат да показват бременност и освен това за заплахата от прекратяване (повече за това по-долу).

„Може би сте здрави, пълни със сила и ентусиазъм и нямате нищо против децата времето. Но в този случай трябва да запомните, че кърменето може да не окаже най-добър ефект върху нова бременност..

Всичко е свързано с хормона окситоцин, който, както вече споменахме, се секретира от кърмачка в отговор на механично стимулиране на зърната. Ако не сте бременна, това просто помага за разделянето на млякото. Но ако настъпи нова бременност, тогава окситоцинът действа върху матката, карайки я да се свие. Понякога може да доведе до спонтанен аборт (през първия триместър), преждевременно раждане (през третия триместър), да не говорим за влошаване на кръвоснабдяването и фетална хипоксия. И въпреки че не всеки има такива проблеми, кърмещата майка трябва да следва точно съвета на наблюдаващ лекар; може дори да се наложи да спрете кърменето.

Възстановяване на менструалния цикъл по време на лактация

Както вече споменахме, веднага щом броят на храненията намалее (обикновено след въвеждането на допълнителни храни, когато детето навърши 6 месеца), менструалният цикъл на жената се възстановява в рамките на 2-3 месеца. Тоест, средният период на лактационна аменорея е 6-8 месеца след раждането. Този период обаче може да варира. Ако бебето не прилага редовно гърдите (например майката изцежда предварително мляко, така че някой от близките му да храни бебето от шише), цикълът ще се възобнови по-рано, дори ако бебето все още е напълно кърмено. Колкото по-малко са храненията и колкото по-дълги са паузите между тях, толкова по-рано можете да очаквате настъпването на първата овулация.

”При жени, които не кърмят, менструалният цикъл може да се възобнови още 6-8 седмици след раждането.

Ако обаче бебето все още лежи на гърдата при всяко хранене, дори след въвеждането на допълнителни храни, смуче дълго и продуктивно, тогава лактационната аменорея може да продължи една година или дори повече. Ако спрете да кърмите и вашият менструален цикъл не се възстанови в рамките на три месеца, трябва да посетите Вашия лекар за хормонална проверка..

Така че, ако бебето ви е напълно кърмено, кърменето е често през деня и нощта, можете да сте сигурни, че сте защитени от друга бременност. Но не забравяйте, че ако режимът на хранене е нарушен, може да настъпи бременност, без да забележите. Така че, ако разчитате единствено на естествени контрацептивни механизми, дръжте теста за бременност под ръка.!