Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Диагностика на фетална хипоксия

Всяка бъдеща майка може сама да подозира началния етап на това състояние, тъй като се характеризира с много неспокойно поведение на плода. Колкото повече се развива тази патология, толкова по-слаб зародиш започва да се движи. В резултат на това жената отива при лекар специалист.

Извършва се цялостен преглед на бъдещата майка за оценка на рисковете от развитие на фетална хипоксия:

 • Интервюира се бременната жена: уточняват се възрастта (късна или млада при първородни), здравословното състояние и миналите заболявания, резултатите и хода на предходни бременности, наличието на лоши навици и други фактори.
 • По време на прегледа се оценява наличието или отсъствието на тонус на матката.
 • Измерва се коремната обиколка, след което данните се сравняват с теглото и ръста на бременната жена.
 • Анализират се резултатите от проучвания за оценка на състоянието на плода и маточно-плацентарния кръвен поток.

Точна диагноза може да бъде поставена чрез такива методи за изследване като:
 • Доплерометрия;
 • лабораторна диагностика;
 • кардиотокография;
 • изследване на околоплодната течност;
 • ултразвукова процедура;
 • амниоскопия.

Слушане на сърдечния ритъм на плода

Извършва се през предната коремна стена, започвайки от 18-20 седмици от бременността. Обикновено сърдечната честота на плода (HR) е 140-160 удара / мин..

Използва се акушерски стетоскоп - малка тръба с широки фунии в двата края. Лекарят прилага широка фуния към стомаха на майката - в точката на най-доброто изслушване, което зависи от положението на плода в маточната кухина (глава, таз, напречно).

Акушер-гинекологът слуша сърдечната честота на плода при всяко посещение при жената през цялата бременност. По време на раждането - на всеки 15-20 минути преди и след контракция, за да се определи реакцията на бебето към мускулните контракции на матката.

Лекарят оценява сърдечната честота и ритъма, звучността на сърдечните звуци, наличието на шум.

С появата и умерената хипоксия сърдечната честота на плода се увеличава, като продължава и нараства - намалява.

Преброяването и оценката на сърдечните удари не дават пълна картина на състоянието на плода. За изясняване на диагнозата се използват допълнителни техники за определяне на състоянието на плода и маточно-плацентарния кръвен поток.
Повече за сърдечния ритъм на плода

Кардиотокография (CTG)

Позволява ви едновременно да регистрирате и анализирате сърдечния ритъм на плода и контракциите на матката.

CTG по време на бременност
При нормална бременност след 32-33 седмици, съгласно препоръките, се извършва за всички жени веднъж на 7-10 дни.

CTG по време на раждане
Изпълнението се определя индивидуално. Общи препоръки - при приемане на родилка в родилното отделение, след изтичане на околоплодната течност, преди стимулиране на раждането при слаб труд и на всеки три часа раждане.

Резултатите от CTG са променливи и зависят от много фактори. Например, ако сутрин те са били в нормални граници, тогава отклонения могат да настъпят вечерта. Следователно изследванията се извършват толкова често, колкото е необходимо..

Показания за CTG за жени в риск:

 • От страна на майката: Rh-отрицателна кръв, наличие в миналото на преждевременно раждане, намалена или повишена активност на плода, сериозни заболявания (захарен диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система и други).
 • Промени от страна на плода, открити чрез ултразвук: нарушен кръвен поток в плацентата, несъответствие на размера на плода с гестационната възраст, аномалии на плацентата и / или пъпната връв, промени в качеството или количеството на околоплодните течности, забавяне на вътрематочния растеж, намалена активност на плода.
 • Усложнение на хода на тази бременност: предлежание на плацентата, необичайно положение на плода, многоплодна бременност, продължителна бременност, прееклампсия.

Най-често кардиотокографите записват графика и независимо обработват данните. Лекарят взема решение, след като ги получи.

Съществуват технологии за дистанционно провеждане на CTG: сензорът е прикрепен към кожата на предната стена на корема на бъдещата майка, а сигналът се предава към смартфон, свързан към интернет. Информацията се изпраща до интернет портала и се обработва, а след това резултатите се изпращат на лекаря за решение.

Има два вида CTG:

 • Непряко (външно) - извършва се с цял фетален пикочен мехур. Сензорите са прикрепени към кожата на предната коремна стена в точките, които най-добре слушат сърдечния ритъм на плода.
 • Директно (вътрешно) - рядко се използва, по време на раждане, в нарушение на целостта на феталния пикочен мехур. Сензорът за записване на сърдечната честота е прикрепен към представящата част на плода, в маточната кухина се вкарва катетър за записване на тонуса.

Продължителност на CTG запис:
 • По време на бременност - около 40-60 минути, когато се получат нормални стойности - 15-20 минути.
 • По време на раждането - 20 минути и / или пет контракции.

Как се извършва CTG?
 • По време на проучването жената е в седнало или легнало положение.
 • Лекарят дава на бъдещата майка устройство с бутон, който тя натиска, когато усети движението на плода.

На бележка!
Не се препоръчва да се извършва CTG на празен стомах, в рамките на 1,5-2 часа след хранене или един час след приложението на глюкоза. Неспазването на необходимите условия може да изкриви резултатите от изследването.

KTG опции

Тестът без стрес се провежда in vivo.

Стрес тест - процесът на раждане се симулира. Използва се за допълнителна диагностика, когато не-стрес тест показа отклонения.

Най-често използваните опции за стрес тест са:

 • Тест за окситоцин: инжектира се окситоцин и се задействат контракции, след което се наблюдава реакцията на сърдечната честота на плода към мускулните контракции на матката.
 • Тест на млечната жлеза: жена търкаля зърната си с пръсти, докато се появят контракции.
 • Акустичен тест: сърдечната честота на плода се записва в отговор на звуков стимул.
 • Представящата част на плода е изместена: главата или тазът са разположени по-близо до входа на матката за естествено раждане.

Признаци на хипоксия при CTG

Оценено по скалата на Савелиева (1984)

Оценка на състоянието на плода по точки

 • 8-10 точки - нормално състояние на плода.
 • 5-7 точки - има начални прояви на хипоксия. През деня се провежда повторен тест без стрес. Ако показателите не са се променили, тогава се извършва стрес тест или се провеждат допълнителни методи за изследване.
 • 4 точки или по-малко - сериозни промени в състоянието на плода, които изискват решение на въпроса за спешно раждане или адекватно лечение за подобряване на състоянието на майката и плода.

Доплер

Кръвният поток се измерва в съдовете на плода, плацентата и пространството между ворсите на плацентата.

Изследването може да се проведе от 20-24 седмици на бременността, но най-надеждни резултати се получават от тридесетата седмица. Процедурата е безвредна за плода и майката.

Използва се специален ултразвуков сензор, който излъчва по-мощна радиация, която се отразява от движещ се обект, в случая кръвен поток. По време на проучването жената е в поза легнала настрани или на гърба. Специален гел се нанася предварително върху кожата на предната коремна стена - за по-добро плъзгане на сензора.

Изследването се извършва за всички жени с нормална бременност на 30-32 седмици и преди раждането. При необходимост изпълнява по-често.

Показания за доплерометрия за жени в риск:

 • От страна на майката: сериозни заболявания - например сърдечно-съдовата система, бъбреците, захарният диабет и други.
 • От плода: вътрематочно забавяне на растежа, намаляване или увеличаване на двигателната активност.
 • Състояние или усложнения на настоящата бременност: преждевременно раждане, прееклампсия и други.

Доплеровите измервания се оценяват чрез индекси, чиито норми зависят от гестационната възраст. Лекарят определя промяната в кръвния поток според специални таблици.

Нарушения на утероплацентарно-феталния кръвен поток според Медведев

I степен:
A - притокът на кръв в съдовете между матката и плацентата е нарушен, но остава на нормални нива в съдовете между плода и плацентата.
Б - притокът на кръв в съдовете между плода и плацентата е нарушен, но остава между матката и плацентата.

II степен: кръвотокът се нарушава едновременно в съдовете на матката, плацентата и плода, но стойностите не достигат критични.

III степен: притока на кръв в съдовете между плода и плацентата се нарушава до критични стойности, докато притока на кръв в съдовете между матката и плацентата се нарушава или поддържа.

Ултразвуково изследване (ултразвук)

Най-често срещаният, безопасен и високо информативен метод за изследване по време на бременност за плода и бъдещата майка.

Провежда се за всички жени в срок, в съответствие с препоръките за скринингови тестове по време на бременност:

 • Първият скрининг е на 11-13 седмици;
 • Вторият - на 20-21 седмица;
 • Трето - на 30-34 седмици.

Принципът на работа на ултразвуковата машина се основава на факта, че ултразвуковите вълни, изпратени от сензора, се отразяват от изследваните органи. След това те се прехвърлят на монитор под формата на изображения, които лекарят анализира. По време на проучването жената е в легнало положение.

Процедурата се извършва без предварителна подготовка, като се използват два вида сензори:

 • Трансвагинален (сензорът се вкарва във влагалището) - най-често се използва през първия триместър. Преди прегледа лекарят слага презерватив на ултразвуковия сензор.
 • Коремна (задвижвана от сензора върху кожата на корема) - обикновено се използва от втория триместър. Преди изследването върху кожата се нанася специален гел за подобряване на плъзгането на сензора.

Признаци на фетална хипоксия при ултразвук

Оценяват се в зависимост от продължителността на бременността. Също така се установяват промени или заболявания, които могат да доведат до развитие на фетална хипоксия..

В ранните етапи се определя мястото на прикрепване на яйцеклетката и се оценява нейното образуване.

По-късна дата

Оценява се състоянието на плацентата

Определя се структурата, дебелината, мястото на закрепване, наличието или отсъствието на отлепване, степента на зрялост.

Амниотичната течност се изследва:

 • Количеството се определя от индекса на амниотичната течност (AFI), който има широк диапазон в зависимост от продължителността на бременността. Когато се променя към увеличаване, говорим за многоводие, с намаляване - за ниско ниво на вода.
 • Обръща се внимание на състава на околоплодните води: обикновено до 28 седмици те са прозрачни и безцветни. С увеличаването на термина водата се замъглява и в тях се появяват включвания под формата на бели люспи - поради поглъщането на отделящите се мастни жлези на плода (капчици мазнини), велус коса, натрупване на кожни клетки и някои други вещества в тях. Появата на меконий (оригинални изпражнения) е признак на хипоксия, мръсни води, вътрематочна инфекция.

Размерът на плода се определя: глава, багажник и крайници.
Получените данни се сравняват с нормалните стойности в съответствие с очакваната гестационна възраст. На тази основа се прави заключение. При хипоксия има вътрематочно забавяне на растежа.

Оценява се състоянието на вътрешните органи - за идентифициране на аномалии в развитието на плода.

Позицията на детето се определя: глава, напречна, тазова.

Извършва се оценка на структурата на пъпната връв и местоположението на нейните бримки - за идентифициране на аномалии в развитието и възможна компресия по време на раждане.

Амниоскопия

Оптично ендоскопско устройство се вкарва през вагината в цервикалния канал, с помощта на което се изследва долният полюс на феталния пикочен мехур.

Показания за амниоскопия

 • Предполагаема следсрочна бременност, остра или хронична хипоксия.
 • Rh несъвместимост между майката и плода.
 • Предишни бременности завършваха с преждевременно раждане или спонтанен аборт, тежка гестоза (токсикоза).

Състоянието на плода и вероятността от хипоксия се оценява от цвета, прозрачността и количеството на околоплодните води.

Фетална хипоксия: лечение

Няма стандартен подход, тъй като много зависи от индивидуалността на тялото на майката и причините, довели до недостатъчно снабдяване с кислород в тъканите на плода.

В случай на лека форма на тази патология не се предвижда терапия. Ако става въпрос за тежка форма на кислороден глад, тогава всички усилия на специалистите са насочени към подобряване на маточно-плацентарното кръвообращение, както и възстановяване на метаболитните процеси на плода. В допълнение към многобройните лекарства, на бъдещата майка може да се предпише и аква гимнастика заедно със специални дихателни упражнения. Раждането при наличие на тази патология се взема със задължително сърдечно наблюдение, което дава възможност да се проследи общото състояние на плода. В много тежки случаи може да се наложи спешно раждане, което се извършва чрез цезарово сечение.

Лечение на фетална хипоксия без лекарства

Насочена към подобряване на снабдяването с кислород в тъканите на майката и плода.

Намаляване на физическия и емоционален стрес, спазването на дозирана почивка в леглото
Показан е със съществуващата хипоксия и фетално изоставане в развитието. Помага за намаляване на съдовия тонус и подобрява притока на кръв към матката.

Добро хранене
Важно е организмът на бъдещата майка да получи всички необходими хранителни вещества.

Хипербарна оксигенация по време на бременност
Кислородът ще се използва при налягане, което надвишава атмосферното. Процедурата се извършва в специални медицински камери за налягане.

При дишане с газова смес под налягане изкуствено се подобрява доставката на кислород до тъканите. Показания за назначаването на процедурата са вече развити фетална хипоксия и всички състояния, които могат да доведат до нея. Например, хронични заболявания на майката (захарен диабет, желязодефицитна анемия), повишен тонус на матката и други.

Кислородна терапия по време на бременност
Подаването на кислород в тялото на майката се подобрява чрез вдишване на 40-60% от кислородно-въздушната смес 1-2 пъти на ден. Също така се препоръчва да приемате кислороден коктейл или пяна за 10 минути, по 150-200 ml всеки, 1,5 часа преди хранене или 2 часа след хранене..

Медикаментозно лечение

Има няколко посоки:

 • Лечение на основното заболяване на майката от лекари със сродни специалности - например захарен диабет, респираторни заболявания.
 • Нормализиране на притока на кръв в системата "майка - плацента - плод".
 • Отпускане на мускулите на матката.
 • Нормализиране на притока на кръв и съсирването.
 • Подобряване на метаболизма в матката и плацентата.
 • Комплексно предписване на лекарства, като се вземат предвид една или повече причини и индивидуална поносимост на лекарствата от бъдещата майка.

Фетална хипоксия: болнично лечение

Извършва се с изразени промени в маточно-плацентарния кръвен поток и липса на снабдяване на плода с кислород. Лекарствата могат да се предписват под формата на инжекции и таблетки..

Група лекарстваПредставителиМеханизъм на действиеПриложение
Подобряване на утероплацентарния кръвен поток
ЕстрогениНай-често използваният е Sigetin, който има слаб естроген-подобен ефект.

По-рядко - фоликулин, синестрол.

 • Повишава пропускливостта на плацентата, улеснява преноса на хранителни вещества и глюкоза от майката към плода.
 • Подобрява метаболизма в ендометриума (маточната лигавица).
Sigetin се инжектира интравенозно по 2-4 ml на 20 ml 40% разтвор на глюкоза. Ако е необходимо, лекарството в същата доза се инжектира повторно с интервал от 30 минути (не повече от 5 пъти!). Не се предписва по време на раждане и кървене от матката.

Най-добрият ефект се постига, когато се комбинира с лекарства, които разширяват кръвоносните съдове и подобряват притока на кръв.

Лекарства, които разреждат кръвта, разширяват кръвоносните съдове и подобряват притока на кръв
Антитромбоцитни агенти или антикоагулантиДипиридамол (курантил), ксантинол никотинат (никотинова киселина), пентоксифилин (трентал)
 • Те инхибират образуването и адхезията на тромбоцитите (кръвни елементи, участващи в съсирването).
 • Намалява количеството фибриноген - протеинът, който е в основата на кръвен съсирек (тромб).
 • Намаляване на вискозитета на кръвта.
 • Подобрява притока на кръв в малки съдове.
 • Насърчава доставката на кислород до тъканите.
 • Умерено разширяват малки съдове.
 • Дипиридамол се предписва по 1-2 таблетки три пъти дневно. Използва се в комбинация с ацетилсалицилова киселина.
 • Пентоксифилин - интравенозно капково в продължение на 7 дни в 0,9% физиологичен разтвор или 5% разтвор на глюкоза, след това - през устата, по 1 таблетка 3 пъти дневно.
 • Ксантинол никотинат - първо, интрамускулно, 2 ml в продължение на няколко дни, след това - 1 таблетка вътре 3 пъти на ден.

Общият курс на лечение е 2-3 седмици.

Ако е необходимо, някои лекарства се използват по-дълго време, под контрола на показателите за съсирване на кръвта, веднъж на всеки две седмици: фибриноген, тромбиново време и други.

Средства, които понижават тонуса на мускулите на матката
Токолитици - за предотвратяване развитието на преждевременно ражданеGinipral, Atosiban (Traktocil), Nifedipine
 • Намалете тонуса и интензивността на свиване на мускулите на матката.
 • Потискат преждевременните родилни болки, включително тези, причинени от окситоцин (хормонът, който причинява контракции).

Гинипрал има страничен ефект: причинява повишаване на сърдечната честота (тахикардия). Следователно, той се използва заедно с лекарства, които нормализират сърдечната честота (например, Верапамил).
Ginipral първо се инжектира интравенозно с помощта на автоматична инфузионна помпа (линиомат) за 48 часа. Доза: 5 mg в 400 ml 0,9% физиологичен разтвор. След това, ако острите контракции спрат, лекарството се предписва по една таблетка на всеки 3 или 4-6 часа. Продължителността на лечението се определя от лекаря.

Нифедипин се предписва от 16-та седмица на бременността, по 1 таблетка 2-3 пъти на ден. Продължителността на употреба се определя от лекаря.

Atosiban се прилага интравенозно, бавно, на три етапа в продължение на 48 часа. Причинява по-малко странични ефекти, използвани от 24 до 33 седмици от бременността.

СпазмолитициNo-shpa, Drotaverin, Papaverin
 • Потискат контракциите на мускулите на матката, стомаха и червата, пикочните пътища.
 • Разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на притока на кръв.
В острия период едно от лекарствата се прилага интрамускулно в продължение на няколко дни. След това той препоръчва използването на папаверин в ректума под формата на супозитории два пъти на ден. Курсът е 7-10 дни. Ако е необходимо, курсовете на лечение се повтарят.

През третия триместър на бременността спазмолитиците се използват с повишено внимание, тъй като те могат да омекотят шийката на матката, което води до преждевременното й разкриване.

Магнезиеви препаратиМагнезий В6, Магнезиев сулфат
 • Намаляват способността на мускулите на матката да се свиват;
 • Увеличете притока на кръв в съдовете на матката;
 • Намалете вазоспазма;
 • Подобрява функционирането на мозъчните клетки при плода и майката;
 • Допринасят за понижаване на кръвното налягане при майката;
 • Защитете мозъчната тъкан на плода от увреждане: намалете честотата на церебрална парализа и мозъчнокамерни кръвоизливи по време на преждевременно раждане;
 • Пиридоксин (витамин В6) подобрява производството на протеини.
В случай на прееклампсия и еклампсия, магнезиевият сулфат се прилага интравенозно за понижаване на кръвното налягане, бавно, съгласно схемата - за да се избегне предозиране.

При повишен тонус на матката и заплаха от преждевременно раждане, магнезий В6 се предписва през устата, по 1 таблетка два пъти дневно. Курс - 2-3 седмици, ако е необходимо - по-дълъг.

Препарати за подобряване на метаболизма и повишаване на устойчивостта на феталните тъкани към дефицит на кислород
Антиоксиданти - предпазват от увреждане и подобряват метаболитните процеси в тъканите на майката и плода
 • Актовегин;
 • Витамини Е и С;
 • Аминокиселини - компоненти за образуване на протеини.
 • Влияят върху всички метаболитни процеси в клетките: дишане, производство на енергия, синтез на протеини и други.
 • Подобрява доставката и усвояването на кислород и глюкоза от тъканите.
 • Предотвратява разрушаването на червените кръвни клетки.
 • Actovegin първоначално се прилага интравенозно по 4-5 ml на 200-400 ml глюкозен разтвор, през ден. Курсът е 10 дни. След това - по една таблетка три пъти на ден. Курс - 2 седмици.
 • Витамин Е - 1 капсула на ден (400 IU / 400 mg) през устата по време или след хранене. Курс - 2-3 седмици.
 • Разтвори на аминокиселини - 400 ml интравенозно, през ден. Курс - 5-10 инжекции.
Невропротектори - средства, които предотвратяват увреждането на нервните клетки на плодаInstenon е най-ефективното лекарство с незначителни и неизразени странични ефекти.
 • Подобрява кръвообращението в мозъчните съдове;
 • Увеличава асимилацията на кислород и глюкоза от нервната тъкан, подобрява предаването на нервните импулси по нервните влакна;
 • Подобрява работата на сърдечния мускул;
 • Разширява малки съдове.
Instenon първоначално се предписва по 2 ml на 200 ml 0,9% физиологичен разтвор на натриев хлорид веднъж дневно. Курс - 5 интравенозни инфузии дневно или през ден.
След това - вътре по 1-2 таблетки 3 пъти на ден. Курс - 5-6 седмици.

Отравяне, повръщане, диария, интоксикация с инфекциозни заболявания

Изгубената течност се попълва чрез интравенозно приложение на разтвори за възстановяване на киселинно-алкалния баланс: глюкоза, реополиглюцин, натриев бикарбонат и други.

Преждевременно отлепване на плацентата

С леко откъсване на малка площ и благосъстояние на бъдещата майка, наблюдението се извършва в болница:

 • Състоянието на плода, майката и плацентата се следи във времето. Провеждат се изследвания: CTG, доплер, ултразвук и други.
 • Предписва се лечение: потискат се контракции на мускулите на матката, предписват се кръвоспиращи средства (Decinon, Vikasol), спазмолитици (No-shpa, Papaverine), лекарства за подобряване на метаболизма и защита на плода от липса на кислород.

Откъсване в голяма площ с развитие на масивно кървене или поява на незначително многократно кървене от родовия канал

Независимо от благосъстоянието на майката се извършва спешно раждане, за предпочитане е цезарово сечение. Стимулирането на раждането с отлепване на плацентата е противопоказано.

При масивно кървене на майката се инжектира донорска еритроцитна маса (суспензия от еритроцити, получена от човешка кръв) и плазма (течна част от кръвта), за да се замени обема на загубената кръв и да се нормализира нейната коагулация.

Инфекциозни бактериални и / или вирусни заболявания

При бактериални инфекции се предписват антибиотици в зависимост от патогена, причинил развитието на болестта, според гестационната възраст. Най-често използваните цефалоспорини (цефазолин, цефтриаксон), пеницилини (ампицилин, амоксиклав), макролиди (еритромицин, вилпрафен).

В случай на вирусни инфекции по време на бременност, Viferon е разрешен за употреба от 16-та седмица на бременността, Acyclovir - с повишено внимание, Genferon - от II и III триместър.

За подобряване на функционирането на имунната система при хронични инфекции се препоръчва мембранна плазмафереза. По време на процедурата течната част от кръвта (плазмата) се филтрира през специална мембрана с отвори с различен калибър, поради което в мембраната се задържат големи молекули, съдържащи токсини, алергени и други елементи на възпаление..

Показания за спешно раждане с фетална хипоксия

 • Липса на ефект от лечението.
 • Влошаване на показателите при проучвания: CPC, доплер ултрасонография и други.
 • Появата на меконий в амниотичната течност, увеличаване на ниско ниво на вода или многоводие.

Предпочитание трябва да се дава на цезарово сечение, но също така е възможно да се използват акушерски форцепс, в зависимост от състоянието на плода и майката.

Фетална хипоксия: лечение у дома

Провежда се след основното лечение в болница или в началните етапи на хипоксия с неизразени промени. Предпоставка: способността да се контролира ефективността на лечението: CTG, ултразвук и други.

Използват се същите лекарства, както в болницата, но те се предписват под формата на таблетки, капсули за перорално приложение, супозитории за приложение в ректума.

Хипоксия по време на раждане - асфиксия на новороденото

Реанимационните мерки се извършват в родилната зала.

Последователността на стъпките зависи от два фактора:

 • Тежестта на асфиксията (задавяне) по скалата на Apgar - използва се за оценка на състоянието на детето само при раждането.
 • Ефективността на предходните стъпки.

След раждането и пресичането на пъпната връв детето се прехвърля на загрята маса, избърсва се със сухи нагрети памперси, за да се избегне хипотермия и повишена хипоксия.

Възстановява се проходимостта на дихателните пътища: слуз и околоплодна течност се изсмукват от устата и носа на детето с помощта на гумена крушка или електрическа смукателна помпа. След това, ако е необходимо, неонатолог или акушер-гинеколог промива дихателните пътища на детето от меконий и околоплодни води с физиологичен разтвор с помощта на електрическа помпа и ларингоскоп (медицински инструмент с осветление).

При липса или неравномерно дишане в дихателните пътища на детето се вкарва тръба за подаване на въздушно-кислородна смес - интубация. Изкуствената вентилация на белите дробове започва с помощта на специален балон, ако е необходимо, с едновременен индиректен сърдечен масаж.


С намаляване на сърдечната честота (брадикардия), адреналинът се инжектира във вената на пъпната връв. В случай на кървене или недостатъчно количество течност в съдовете, в пъпната връв се инжектира физиологичен 0,9% разтвор или албумин..

След стабилизиране на общото състояние детето се прехвърля от родилната зала в отделението за интензивно лечение за новородени за по-нататъшно лечение.

Показания за прекратяване на реанимацията на новородено:

 • Липса на работа на сърцето за 8-10 минути.
 • Има сърдечна дейност, но дишането не се възстановява в рамките на 15-20 минути.

Фетална хипоксия по време на раждане (асфиксия при новородено): рехабилитация на хипотермия - видео

Ефекти

Тежестта и честотата на усложненията при липса на кислород за плода зависят от продължителността на бременността, продължителността и силата на излагане на увреждащи фактори (степен на хипоксия).

Хронична фетална хипоксия: последици

През първия триместър се нарушава полагането на органи и тъкани, което води до образуването на вродени малформации. Промени, които са несъвместими с живота, водят до вътрематочна смърт на плода и ранен спонтанен аборт. С по-нататъшното развитие на бременността най-често се ражда дете с различни вродени дефекти. Например с аномалии в развитието на мозъка, бъбреците, белите дробове и т.н..

През втория и третия триместър
Има вътрематочно забавяне на растежа: липса на тегло и / или височина.

Може би началото на развитието на труда много по-рано от очакваната дата - раждането на недоносено бебе.

Често има огнища на кръвоизлив в различни органи и исхемия (области на тъканите, които изпитват подчертано намаляване на кръвния поток), развива се некроза (области на тъканна смърт), има незрялост на органите и системите. Такива промени не преминават безследно и последствията могат да продължат през целия живот..

Проявите зависят от засегнатия орган и / или тъкан:

 • Нервна система - възможно е развитие на епилепсия (внезапна поява на припадъци), церебрална парализа (увреждане на една или повече части на мозъка), умствена изостаналост, нарушено съзряване на нервната система след раждането и други заболявания.
 • Вътрешни органи - след раждането детето не се адаптира добре към новите условия на живот извън утробата. Например, физиологичната жълтеница продължава по-дълго, има тенденция към респираторни заболявания, функционирането на имунната система е нарушено и други промени.

Често състоянието на такива деца при раждането е тежко, което изисква лечение при реанимация на новородени от първите минути на живота. В бъдеще тези деца се нуждаят от дълъг период на възстановяване и лечение от специализирани специалисти - например от невролог.

Последиците от острата фетална хипоксия

Те се развиват в зависимост от тежестта на въздействието на причината:

 • Възможно е кръвта да се сгъсти и да се намали нейният обем, което води до недостатъчно снабдяване на тъканите с кислород и хранителни вещества. На този фон се появяват кръвоизливи, исхемия и некроза на отделни тъканни места в различни органи. На първо място - в мозъка и надбъбречната кора (те произвеждат хормони, които са отговорни за почти всички метаболитни процеси).
 • Масивна загуба на кръв поради преждевременно отлепване на плацентата. Последици за детето: раждане в състояние на хеморагичен шок (обезкървяване), при което страда работата на всички органи и системи. Последици за майката: Матката на Couveler (напояване на кръв) и развитието на DIC (повишена склонност към кървене). Както плодът, така и майката могат да умрат.
 • При ненавременно освобождаване на дихателните пътища от околоплодните води и мекония е възможна смъртта на детето поради асфиксия и развитие на пневмония през първите дни от живота.

Профилактика на фетална хипоксия

Много преди бременността:

 • Лекувайте хронични заболявания или постигнете стабилна ремисия (изчезване или значително отслабване на симптомите на заболяването). Тъй като всяко леко обостряне на заболяването по време на бременност може да доведе до нарушаване на общото състояние на бъдещата майка и да навреди на плода.
 • Откажете се от лошите навици: пушене, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици.

По време на настъпването на бременността:
 • Регистрация до 12 седмици от бременността с всички необходими проучвания според времето на бременността.
 • Посещение на акушер-гинеколог в антенаталната клиника съгласно препоръчания срок: с нормална бременност през първия триместър - веднъж месечно, през втория и третия триместър - веднъж на всеки две до три седмици.
 • Спазване на режима на будност и почивка: нощен сън в продължение на поне 7-8 часа.
 • Адекватно хранене с храни, съдържащи достатъчно количество витамини, минерали, протеини и мазнини.
 • Прием на витаминни препарати, които участват във всички телесни процеси. Най-важната за бъдещата майка е фолиевата киселина (витамин Вдевет). Той насърчава усвояването на желязото, е необходимо за развитието на всички органи и системи на плода, значително намалява вероятността от образуване на малформации на нервната система.
 • Приемане на минерали. Най-важен е магнезият, който подобрява формирането на плацентата и съдовата формация, особено при жени с нарушения на кръвосъсирването. Освен това, след 20 седмици, 80% от бременните жени имат дефицит на магнезий, което води до повишаване на тонуса на матката, причинявайки нарушена маточно-плацентарна циркулация..

Автор: Koretskaya V.P. Практикуващ педиатър, неонатолог

Какво е фетална хипоксия по време на бременност?

Бременността понякога се свързва с проблеми с развитието на плода. Някои от тях могат да имат сериозни последици. Следователно бъдещата майка трябва да разполага с информация за възможни нарушения, за да предотврати появата им. Феталната хипоксия е едно от тези нарушения. Така че нека се опитаме да разберем причините за възникването му, видовете и тактиките на действията при идентифициране на заболяване.

Защо възниква хипоксия??

В медицината хипоксията се нарича сложни промени в тялото на плода, които се появяват поради липса на снабдяване с кислород. Според статистиката това отклонение в развитието на ембриона се среща в приблизително 10% от случаите. Основните причини за фетална хипоксия са тютюнопушенето и болестта на бъдещата майка. Това са предимно анемия (намален хемоглобин), заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната системи, бъбреците; диабет. Също така, хипоксията се насърчава от "удължаването" на бременността, патологията на плацентата, аномалиите на раждането и нейните усложнения.

Причината за хипоксия могат да бъдат заболявания на самия плод: хемолитична болест, вътрематочна инфекция, малформации, компресия на главата по време на раждане.

Докато е в утробата на майката, плодът все още не може да диша сам и получава кислород от майката за растеж и развитие. Това се случва през плацентата. Кислородът от майчината кръв попада в кръвта на нероденото дете. Когато мама се нуждае от някакви хранителни вещества, плодът също ще има недостиг. Това важи и за кислорода..

Тежката хипоксия може да се превърне в исхемия, некроза на тъканите и да бъде фатална.

Видове и последици от хипоксията

В различни периоди на раждане на дете липсата на кислород има различни последици. Например през първия триместър хипоксията може да забави развитието на ембриона. През третия триместър това води до забавяне в растежа на бебето, засяга централната нервна система и също така влияе негативно на адаптивните му възможности..

Лекарите разделят феталната хипоксия на 2 вида, в зависимост от продължителността на заболяването. Острата хипоксия се развива внезапно и хроничната хипоксия се диагностицира дълго време. Първият се появява по-често по време на раждане и по-рядко по време на бременност, а хроничната хипоксия е характерна точно за периода на бременността.

Фетална хипоксия: лечение, причини, симптоми, признаци

Феталната хипоксия е опасно състояние по време на бременност, по време на което плодът изпитва липса на кислород. Хипоксията може да има много сериозно въздействие върху бебето - от патологии в развитието до смърт. Един от първите признаци на хипоксия е промяна в активността на плода. Това дава възможност на жената да разпознае навреме сигнал за опасност, да потърси помощ от лекар и да предотврати усложнения при бременност..

Сега нека се спрем на това по-подробно..

Какво е "фетална хипоксия"?

Този термин се нарича състояние, при което има дефицит на кислород в тъканите и органите на плода. Хипоксията води до опасни последици, които се развиват достатъчно бързо, затова е много важно да диагностицирате това състояние навреме. Първото нещо, което страда от липса на кислород, е нервната система..

Такава патология като фетална хипоксия се регистрира при приблизително 10% от бременните жени. Той се развива по различно време и може да продължи по различни начини. През първите месеци на бременността хипоксията води до забавяне на растежа на плода и нарушаване на формирането на вътрешните органи и системи. В по-късните етапи това е изпълнено с намаляване на адаптивните свойства и увреждане на централната нервна система..

Механизмът на развитие на патологията е както следва. По време на пренаталния период бебето не може да диша самостоятелно и получава кислород от майката през плацентата. Под въздействието на неблагоприятни фактори кръвта на жената става недостатъчно наситена с кислород и не може да задоволи нуждите на растящото бебе. В някои случаи малката и къса хипоксия могат да се считат за физиологични (например при кратко задържане на дъха) - това не влияе върху състоянието на бебето. В критични етапи липсата на кислород води до образуване на области на исхемия и некроза. Такива последици могат да бъдат фатални преди раждането или да доведат до необратими смущения в развитието на детето..

Сама по себе си хипоксията не се счита за болест. Това е само състояние, което възниква по време на различни патологични процеси. Може да възникне остро, например по време на раждане, или да продължи за определен период от време (хронична форма). Хроничната форма може да не причини смърт на плода, но да повлияе на психическото или физическото му развитие. Почти всички деца, които са се развили в условия на хипоксия, са родени с някакъв вид патология.

Патогенеза на заболяването

Природата е дала на детето повишена устойчивост на хипоксия по време на вътрематочно развитие. Достатъчно количество кислород за тъканите на бебето се получава поради големия минутен обем на сърцето, повишен сърдечен ритъм и голям процент фетален хемоглобин в еритроцитите. Освен това плодът има достатъчно запаси от гликоген и други енергийни метаболитни продукти. След раждането всички тези показатели са близки до обичайните норми на обикновено дете..

Когато липсва кислород, незабавно се активират защитните механизми на детето:

 • възниква тахикардия;
 • повишава се съдовия тонус;
 • повишено кръвообращение в мозъка;
 • сърдечният обем се увеличава.

Нарушаването на снабдяването на кръвоносните съдове води до увеличаване на тяхната пропускливост. Детето може да загуби известно количество кръв и корпускули, което е доста опасно състояние.

При липса на кислород метаболитните процеси се променят, в резултат на което метаболитните продукти се натрупват в тялото, което не може да претърпи реакции на окисление. Възниква състояние на ацидоза, отделят се токсични радикали, които влияят негативно на работата на всички вътрешни органи.

По време на хипоксия калиевите йони постоянно напускат клетъчното пространство, поради което концентрацията им в кръвта се увеличава. Това води до свръхвъзбуждане на нервната система, както и промени в хемодинамиката. По този начин хипоксията засяга функционирането на всички органи и е особено опасна за малък необразован организъм..

Първите признаци на фетална хипоксия

Всяка майка трябва да има представа за механизма на развитие на хипоксия и възможните причини за нея. Това ще ви позволи да обърнете внимание на предупредителните симптоми навреме и да вземете мерки за предотвратяване на усложнения..

Първоначалните прояви на хипоксия са компенсаторни механизми - повишен пулс, повишена двигателна активност. Малко по-късно се случва обратното - забавяне на сърдечната дейност, заглушени сърдечни тонове, забавяне на движенията и намаляване на честотата им.

Симптоми на фетална хипоксия

Основните симптоми са промяна в сърдечната честота на детето и промяна в силата на движенията. Започвайки от четвъртия месец, бременната жена трябва внимателно да наблюдава изтласкванията на бебето, като се увери, че те не изчезват дълго време, а също така не се засилват внезапно.

Лекарите са склонни да вярват, че както увеличаването, така и намаляването на броя на движенията трябва да бъдат тревожни..

Нормалният пулс е между 120 и 160 удара. Липсата на кислород може да се прояви нередовно - в началото сърцето бие бързо, а след това се забавя. Аускултацията или кардиотокографията помагат за потвърждаване на симптома..

Хипоксията може да бъде придружена от исхемия в някои области. При чревна исхемия при дете аналният сфинктер се отваря и съдържанието излиза в околоплодната течност.

Възникват и по-опасни случаи. Например, пълно ексфолиране на плацентата причинява остра хипоксия, в резултат на което плодът умира за минути. Детето може да бъде спасено само при спешно цезарово сечение.

Възможно е да се определи по-точно хипоксията не чрез симптоми, а с помощта на инструментални методи, тъй като патологията не причинява характерни симптоми и последствията от нея се появяват само след известно време..

Диагностика на фетална хипоксия

При съмнение за хипоксия е необходимо да се извърши цялостен преглед на плода, за да се гарантира, че той се развива нормално и че няма заплахи за здравето. За това могат да се използват следните методи:

 • Аускултация. Лекарят слуша сърдечния ритъм на плода през корема на майката със стетоскоп. Това е специално устройство под формата на тръба, която в краищата има удължения под формата на фуния. По време на аускултацията се оценяват няколко показателя - сърдечна честота, честота на контракциите, звучност на тоновете, наличие на шум. Този метод е по-подходящ за наблюдение на състоянието на плода по време на бременност, тъй като по време на раждането, когато матката се свива, сърцето слуша по-зле..
 • Кардиотокография. На корема на бременната жена е фиксиран специален ултразвуков сензор, който предава сигнали от сърдечните удари и специалистът ги дешифрира на хартия.
 • Тест без стрес. В отговор на движенията на плода или контракциите на матката трябва да се наблюдава увеличаване на сърдечната честота. При липса на правилен отговор лекарят може да подозира фетална слабост или влошаване на адаптивните способности..
 • Доплер сонография. Методът се извършва с помощта на специално устройство. Тя ви позволява да оцените качеството на кръвния поток в пъпната връв и матката.
 • Ултразвукова процедура. С помощта на ултразвук лекарят получава не само данни за общото развитие на плода, но и оценява състоянието на плацентата. Промяна в неговия размер, дебелина или отлепване може да означава нарушения..

Причини и профилактика на фетална хипоксия

Липсата на кислород в кръвта може да бъде предизвикана от различни фактори. Най-често тези проблеми присъстват в тялото на майката, а не в плода. Причините могат грубо да се разделят на три групи:

 1. Болести на бременна жена. Това могат да бъдат заболявания на сърдечно-съдовата система, проблеми с дишането, захарен диабет, анемия.
 2. Нарушение на фетално-плацентарния кръвен поток. Патологии на плацентата и пъпната връв, зрелост на детето, аномалии в раждането могат да доведат до него.
 3. Болести на плода. Хипоксията се причинява от вродени малформации, вътрематочна инфекция, хемолитична болест.

По време на профилактичните прегледи лекарят внимателно оценява състоянието на пациента, разглежда новите резултати от теста и също така пита за оплаквания. Всичко това е необходимо за своевременно откриване на патология и предотвратяване на усложнения..

Състоянието на остра хипоксия възниква, като правило, внезапно по причини, които не зависят от бременната жена. Почти невъзможно е да се предотврати остра хипоксия. Има обаче много полезни препоръки, които ви позволяват да избегнете хронична хипоксия и да дадете възможност на плода да набере сила и да се развие напълно. Превенцията на хипоксия включва:

 • Отказ от тютюнопушене и алкохол. Никотинът и алкохолът влияят негативно на структурата и тонуса на кръвоносните съдове, което води до тяхното лошо функциониране и нарушено кръвообращение в плацентата. Дори пасивното пушене се счита за вредно за здравето на бебето и майката..
 • Продължително излагане на чист въздух. Концентрацията на кислород в помещението непрекъснато намалява до момента на вентилация, освен това във въздуха летят прах и други замърсители. По време на бременност е силно препоръчително да прекарвате много време в паркове и провинции..
 • Редовни посещения на лекар. На бременните жени често се предписват тестове, резултатите от които могат да се използват за оценка на хода на бременността. Не се препоръчва да пропускате прегледи, дори ако се чувствате добре. Освен това всички тревожни симптоми, например промени в движенията, трябва незабавно да бъдат докладвани на вашия гинеколог..

Превантивните методи не гарантират отсъствието на хипоксия, но значително намаляват нейната вероятност и увеличават шансовете за своевременно откриване на патология.

Лечение на фетална хипоксия

Лечението на хипоксия се препоръчва в болница. При остри състояния бременната жена трябва да бъде хоспитализирана. Лечението на патологията винаги включва изчерпателна схема, която е насочена към спиране на разстройството, премахване на основната причина и предотвратяване на усложнения. По време на терапията жената трябва да се придържа към почивката в леглото.

Медицинското предписание включва следните средства:

 • Намаляване на тонуса на матката. За предотвратяване на преждевременно раждане и облекчаване на мускулния спазъм се предписват свещи с папаверин, No-shpa, Ginipral.
 • Антитромбоцитни агенти. Тези лекарства намаляват вискозитета на кръвта и осигуряват по-добра микроциркулация. Използването на такива средства намалява вероятността от тромбоза, възстановява кръвообращението в малки съдове и подобрява доставката на кислород до плода. Ефективни лекарства са Reopolyglucin, Curantil.
 • Подобряване на метаболизма. Разтвори на глюкоза, аскорбинова киселина, витамин Е, глутаминова киселина ще помогнат за подобряване на метаболизма в областта на хипоксия или лошо кръвоснабдяване.

Ако по време на остра хипоксия състоянието на детето се оцени като критично или проведеното лечение не даде желаните резултати, те прибягват до спешно раждане с помощта на цезарово сечение.

По време на почивка в леглото на жената се препоръчва да лежи на лявата си страна, така че тежката матка с плода да не притиска долната куха вена. В допълнение към инфузионната терапия, лекарят може да предпише кислородна инхалация.