Диагнозата "фетална хипоксия" сее паника в сърцата на бъдещите родители, не само защото може да причини непоправима вреда на бъдещото бебе, но и поради неизвестността му. За разлика от чуждестранните си колеги, нашите лекари предпочитат да се борят със самата болест, а не с нейната причина, което води до съответни резултати..

Какво е хипоксия по време на бременност и кога да я очакваме

Официалната дефиниция за хипоксия по време на бременност гласи, че това е липса на кислород в тялото на детето, което може да доведе до ужасни последици в психическото или физическото развитие. Докато бебето е в утробата, мама му осигурява хранителни вещества и кислород през плацентата. Ако изобщо няма кислород или той не е достатъчен, това влияе негативно на нервната, сърдечно-съдовата система на мъника.

Хипоксията може да се появи в ранните, както и по-късните етапи на бременността, така че бъдещата майка не трябва да губи бдителността си. За съжаление много бременни жени, изпитвайки дискомфорт в себе си, не бързат да се консултират с лекар за преглед..

За да се изключи проявата на негативните последици от хипоксията, трябва да се осигури достатъчно количество кислород за бебето не по-късно от седмия ден след началото на гладуването.

Причините за хипоксията

Феталната хипоксия може да се развие по няколко причини. Най-често се отнася за придобити заболявания и много рядко за наследствени. Причините за липсата на кислород могат да бъдат заболявания, които бъдещата майка е имала преди бременността или са се появили по време на раждането на бебе. Те включват:

 • нефропатия (интоксикация) или друго бъбречно заболяване;
 • атология в развитието на белите дробове на майката;
 • сърдечна недостатъчност;
 • диабет;
 • анемия.

Вътрематочната хипоксия може да се развие и от неблагоприятните условия на работа на бременна жена в индустрии с високо ниво на прах, в които е трудно да се диша, липсва чист въздух.

Особеностите на бременността също могат да причинят липса на кислород при бебе:

 • голям обем околоплодни води;
 • седалищно предлежание на плода;
 • гестоза;
 • плацентарна болест;
 • многоплодна бременност;
 • прекъсвания в кръвния поток в матката и плацентата.

Бебето може да изпитва липса на кислород поради собствените си заболявания:

 • вроден дефект;
 • анемия;
 • несъвместимост на кръвта на майката с кръвта на бебето;
 • инфекция.

Признаци, симптоми и ефекти на хипоксия

Елиминирането на негативните последици за детето от кислороден глад е възможно само когато диагнозата е поставена своевременно.

Ранни признаци на кислороден глад

Трудностите при диагностицирането на хипоксия в ранните стадии са, че няма видими признаци, които биха помогнали за идентифициране на заболяването. Лекарите могат да приемат липса на кислород само когато майката е изложена на риск от собствено заболяване. Предлага й се допълнителна диагностика с помощта на доплер, ултразвук.

Признаци на фетална хипоксия в по-късните етапи

В по-късните етапи на бременността жената може самостоятелно да наблюдава здравето на бебето си. Това обаче е възможно само когато тя усети първите движения на бебето, тоест не по-рано от 16-20 седмици. В този случай бременната жена трябва да бъде внимателна към състоянието си и нивото на активност на бебето. Прекалено интензивните движения, които носят дискомфорт и болка или твърде бавни, избледняващи, показват възможността за липса на кислород. Забелязвайки промени в благосъстоянието на бебето, жената трябва спешно да бърза към лекаря, а в специални случаи дори да се обади на линейка.

Лабораторна диагностика

Намаляването на двигателната активност на бебето може да показва редица заболявания, които могат да бъдат потвърдени или опровергани чрез допълнителен преглед:

 • Ултразвукът ще покаже отклонение в теглото и размера на детето, забавяне в развитието му, наличие на твърде дебели или тънки стени на плацентата, както и преждевременното му съзряване;
 • доплерометрията ще открие нарушение на кръвния поток в плацентата и маточните артерии, брадикардия на бебето (недостатъчна сърдечна честота);
 • амниоскопията ще разкрие състоянието на околоплодните води, което ще разкаже за наличието на хипоксия.

В допълнение към изследването на бременната жена ще бъдат предписани редица кръвни изследвания. Въз основа на техните резултати ще бъде възможно да се прецени наличието или отсъствието на хипоксия..

Лечение на вътрематочна хипоксия

Навременно откритата хипоксия, съчетана с липсата на препоръки за спешно цезарово сечение, дава възможност да се проведе курс на лечение на заболяването по време на бременност, за да се намали вероятността детето да се разболее след раждането. За това специалистите извършват редица дейности:

 1. Определете причината за кислородното гладуване на плода.
 2. Полагайте всички усилия, за да премахнете причините за хипоксията. Ако проблемът е в неспазването на елементарните препоръки на лекарите на майката по време на бременност, тогава те популярно й обясняват до какво може да доведе това. Адекватното хранене, редовните разходки, адекватният сън и отхвърлянето на лошите навици ще ви позволят да родите здраво бебе. Ако причината е заболяване, лечението на което е възможно по време на бременност, тогава се полагат всички усилия, за да се отървете от него..
 3. Възможно е да се препоръча почивка в леглото, което подобрява кръвообращението в матката.
 4. Медикаментозното лечение на хипоксия включва назначаването на лекарства, които намаляват контрактилитета на матката (no-shpa, бриканил, гинипрал, супозитории с папаверил), лекарства, които възстановяват кръвообращението (курантил, аспирин), лекарства, които подобряват пропускливостта на клетките за кислород (липостабил, Essentiale-forte), лекарства, които възстановяват метаболизма (глюкоза, витамин Е, аскорбинова, глутаминова киселина).
 5. Препоръчва се прием на вода, обогатена с кислород.

За съжаление дори сложната терапия може да не доведе до желаните резултати. Ако бебето е достигнало жизнеспособност по това време, тогава експертите вземат решение за ранно раждане. За да се запази здравето на бебето, а не да се предприемат крайни мерки, е необходимо да се вземат превантивни мерки.

Профилактика на хипоксия

Независимо дали жената е изложена на риск или не, всяка бременна жена трябва да спазва следните предписания:

 • оставете всички лоши навици;
 • достатъчно време, за да бъдете на чист въздух, избягвайки натоварените магистрали и индустриални зони;
 • посещавайте редовно лекар;
 • уведомете гинеколога за всички съществуващи заболявания от миналото и настоящето;
 • яжте правилно;
 • не преуморявайте;
 • приятна почивка;
 • овладейте дихателните упражнения.

Последиците от кислородния глад за бебето

Хипоксията може да се прояви в различни форми, които засягат плода по различен начин..

Хронична хипоксия

Липсата на навременна диагноза и, като следствие, необходимото лечение, водят до тъжни резултати:

 • забавяне на развитието на плода;
 • нарушения в процеса на образуване на органи;
 • патология в развитието на нервната система;
 • аномалии във физическото развитие;
 • лоша адаптация на бебето за живот след раждането.

Особености на острата хипоксия

Острата хипоксия няма показания за лечение. За да спасят жизнеспособно бебе, лекарите извършват спешна операция за отстраняване на бебето от утробата. Ако това не бъде направено за кратко време, болестта ще доведе до смъртта на детето..

Изпълнението на препоръките, правилният начин на живот, внимателното отношение към здравето на човек значително намалява риска от кислороден глад на плода, позволява ви да носите и раждате здраво бебе нормално.

Кислородно гладуване на плода по време на бременност

Кислородно гладуване на плода: симптоми

При откриване на анемия се подозира недостиг на кислород в началото на бременността. Липсата на хемоглобин в кръвта засяга дишането на бебето. За възстановяване на тези кръвни клетки се предписват добавки с желязо.

По-късно, на 16 - 18 седмица, когато майката усети движението на бебето, е възможно да се определи кислородната депривация на плода по време на бременност чрез повишена физическа активност или, обратно, твърде ниска. Необходимо е да забележите такива симптоми и да се консултирате с лекар своевременно за по-нататъшна диагноза..

Признаци, на които да обърнете внимание по време на инструментални изпити:

 1. Ултразвуково сканиране измерва теглото, височината и обемните параметри на бебето. В случай на значителни отклонения от нормата се предписват допълнителни изследвания за потвърждаване на диагнозата и предписване на лечение.
 2. Доплер анализът помага да се определи дали кръвотокът е нарушен в артериите майка-плацента-плод. Бавен сърдечен ритъм (брадикардия), показва дългосрочна патология, когато ембрионът е изчерпал ресурсите си за осигуряване на вътрешни органи.
 3. Амниоскопията открива примеси на меконий в околоплодната течност.
По време на прегледа лекарят слуша сърдечната честота, брадикардия или тахикардия стават причина за назначаването на допълнителни изследвания. В по-късните етапи липсата на кислород се определя и от намаляване на движението на бебето.

Причини за кислородно гладуване на плода по време на бременност

Има два вида кислороден глад - хроничен и остър. При продължителна хипоксия бебето дълго време изпитва липса на вещество, затова е важно своевременно да се определи патологичният процес, за да се избегне забавяне на развитието.

Остър тип патология се характеризира с внезапна поява, често по време на раждането.

Причините за образуването могат да бъдат свързани както със здравето на бъдещата майка, така и с представянето на ембриона:

 • намалено количество хемоглобин в кръвта - анемия;
 • артериална хипертония;
 • заболявания, които причиняват затруднено дишане - бронхит, астма или алергии, причинени от хрема;
 • сърдечни заболявания и съдова патология;
 • хронични заболявания - захарен диабет, бъбречна недостатъчност;
 • пикочно-половите инфекции;
 • зачеване на повече от един плод;
 • лоши навици - пушене, злоупотреба с алкохол;
 • повишена или намалена амниотична течност.
Неправилното положение на бебето вътре в утробата е причинено от заплитането на пъпната връв, което може да провокира компресия и намалено кръвообращение. Продължителният и труден труд може да причини хипоксия. На този етап е важно лекарите да предоставят спешна помощ своевременно, да предотвратят задушаване и да спасят живота на новороденото..

Защо е опасно кислородното гладуване на плода??

Първоначалната поява на хипоксия се характеризира с ускорен сърдечен ритъм, тъй като тялото активира компенсаторните възможности. По този начин притока на кръв се нормализира, за да се достави кислород на жизненоважни органи..

Последиците зависят от времето на възникване и продължителността на процеса в ембриона. През първия триместър липсата на кислород причинява забавяне в развитието.
Образуването на вътрешни органи, мозъкът се случва със закъснение. Забавеното развитие е най-опасно за централната нервна система, защитните свойства на бебето намаляват, съществува риск от вродени малформации.

Хроничният тип патология нарушава кръвообращението, увеличава пропускливостта на кръвоносните съдове и кръвта става по-плътна, което заплашва с образуване на тромби.

Острата липса на кислород в процеса на раждането заплашва със смърт. Децата се раждат слаби, със сериозни неврологични патологии в бъдеще.

Навременното лечение и съдействие на лекарите е основният фактор за възстановяване на дихателната функция на бебето..

Как да лекуваме феталната липса на кислород по време на бременност?

При фетална хипоксия лечението включва не само прием на лекарства, но и промяна на начина на живот на жената. Почивка в леглото, ходене на чист въздух, коригиране на храненето, рационална промяна на съня и активността трябва да се превърнат в основната основа през периода на раждането на бебето.

Диагностицирането на тежка хипоксия трябва да се лекува в болнични условия, за да се осигури пълноценна почивка. На първо място, експертите се опитват да идентифицират причината за патологията, което ще помогне за по-целенасочено предписване на лекарства..

Когато се открие високо кръвно налягане, се използват лекарства с ефект на стабилизиране на кръвното налягане. Терапията на инфекциозните заболявания се основава на противовъзпалителни и антибактериални средства.

Общите препоръки за прием на лекарства предполагат:

 • намален тонус на матката;
 • разреждане на кръвта;
 • възстановяване на притока на кръв;
 • подобряване на метаболизма;
 • повишена пропускливост на кръвоносните съдове и тъканните клетки.
Ако преди 30-та седмица, след курс на терапевтично действие, няма подобрение, се взема решение за спешно раждане чрез цезарово сечение.

За да се предотврати патологичният процес, се препоръчва да се планира зачеване, да се изследва за наличие на инфекциозни заболявания. При формиране на хронично заболяване при бъдеща майка е необходимо да се консултирате със специалисти и да се придържате към съветите на лекарите.

Причини за симптоми и лечение на фетален гладен кислород по време на бременност

Кислородното гладуване на плода по време на бременност се случва във всеки десети случай. По време на бременността бебето е в околоплодната течност на майката. Той не може да диша сам, затова кислородът му се предава през плацентата и пъпната връв. Ако детето спре да получава достатъчно количество кислород, то на практика се "задушава".

Феталната хипоксия по време на бременност се счита за сериозна патология и може значително да повлияе на здравето на детето и дори да се превърне в заплаха от спонтанен аборт. На фона на липса на кислород в тялото на плода могат да започнат необратими промени, които впоследствие ще се отразят на неговото развитие..

Механизмът на кислородния обмен между майката и детето се осъществява с помощта на пъпната връв през кръвта. Всички вещества и газове, които майката използва, се прехвърлят върху плода. Ако жената няма достатъчно кислород, детето определено ще изпита кислороден глад. В ранните етапи на бременността това е изпълнено с аномалии в развитието, в по-късните етапи - забавяне на растежа и развитието, трудно раждане, невъзможност да се адаптира детето към външния свят след раждането..

Причините за кислородния глад при плода

Почти всички причини за развитието на фетална хипоксия са свързани преди всичко с характеристиките на живота на майката и нейните заболявания. Също така, причината за липсата на кислород за дете може да бъде патология в развитието на пъпната връв или плацентата..

Лекарите правят разлика между два вида фетална хипоксия:

 • остър - развива се бързо, обикновено в периода на раждането;
 • хронична - развива се през определен период от време, когато детето е в утробата.

Острата хипоксия се причинява от различни аномалии по време на раждането: слаб труд, обвиване на бебето с пъпната връв, притискане на гърдата и главата на бебето при преминаване на родовия канал.

Хроничната фетална хипоксия има много причини, които могат да се развият на различни етапи от развитието на плода и с различни заболявания на майката.

Феталната хипоксия може да се развие поради заболявания на майката, като:

 1. Анемия и вегетативно-съдова дистония. Недостатъчният хемоглобин и ниското кръвно налягане са отговорни за липсата на кислород в кръвта на майката. Така при детето се развива хипоксия..
 2. Респираторни заболявания. Бронхит, астма и други заболявания на белите дробове и бронхите водят до усложнения на дишането. Затрудненото дишане може да причини алергии (сенна хрема) и хрема.
 3. Болести на бъбреците и пикочната система.
 4. Болести на сърцето и сърдечно-съдовата система.
 5. Болести, свързани с метаболитни нарушения (захарен диабет).

При аномалии в развитието на плода, плацентата и пъпната връв често се появява хипоксия, когато:

 • забавено детско развитие;
 • много вода или, обратно, ниска вода;
 • продължителна бременност;
 • многоплодна бременност;
 • лош кръвен поток между майката и плацентата;
 • инфекция на плода по време на вътрематочното му развитие.

Кислородният глад се развива и със следните характеристики на живота на майката:

 • употреба на наркотици, алкохол, тютюнопушене;
 • втора употреба дим;
 • специфични и трудни условия на труд;
 • прекомерна физическа активност;
 • живот на места с лоша екология;
 • често присъствие в задимени стаи.

Признаци и симптоми на недостиг на кислород при плода по време на бременност

Когато настъпи бременност, е задължително да се регистрирате в предродилната клиника и редовно да правите тестове и да посещавате лекар. Повечето заболявания и патологии на бременността, включително фетална хипоксия, жената не може да забележи сама.

Ранните симптоми не се забелязват. Основният признак на липса на кислород при дете е неговата летаргия, забавяне на развитието и отслабване на сърдечната дейност. До 18 седмици жената практически не усеща движението на детето и не може да определи колко подвижно е детето и колко добре работи сърцето му.

Ако плодът спре да се движи, майката не усеща неговото движение през деня или треперенето става едва забележимо, жената трябва спешно да потърси помощ. Всяко забавяне може да струва на детето здраве и дори живот..

Симптоми на хипоксия по време на раждане:

 • липса на писъци и движение;
 • цианоза на кожата, ниска телесна температура;
 • с лека хипоксия детето просто няма достатъчно въздух, което се проявява с летаргия и липса на апетит.

Лечение и диагностика на фетален гладен кислород

Възможно е да се определи фетална хипоксия по време на бременност, като се използват тестове и вътрематочни изследвания на плода. Жените, които страдат от анемия и заболявания на вътрешните органи, са автоматично изложени на риск.

Кислородният глад се определя най-бързо по време на ултразвуково сканиране. Децата с хипоксия обикновено са с по-малък ръст и тегло. Те се движат по-рядко, по-бавно (при тежка патология движението може да отсъства), забавен пулс.

Също така, тези симптоми могат да бъдат признаци на друго медицинско състояние. За да ги изключи, бременната жена се изпраща за доплерометрия - специално изследване на плацентата, резултатите от което могат да показват нарушение в метаболизма и газообмена между майката и детето. В по-късните етапи проблемът с метаболизма на кислорода може да бъде определен с помощта на KGT - фетална кардиотокография. С негова помощ се определя сърдечната честота. Нормалната сърдечна честота на плода е между 110 и 160 удара в минута..

В случай на остра хипоксия по време на раждане, могат да се приложат спешни мерки за реанимация на новороденото, както и въвеждане на инсулин, глюкоза и вазодилататори.

Ако кислородният глад се развива постепенно, по време на бременността, терапевтичните мерки се прилагат не към самото дете, а към майка му.

Първо, лекарят определя причината за липсата на кислород. На по-късна дата, ако има опасност от спонтанен аборт, могат да бъдат взети мерки за спешно раждане на майката. След това детето се поставя в специална кутия с помощта на кислородна маска, докато неговата жизнеспособност се възстанови. Това помага да се избегне остра хипоксия по време на раждането и не нарушава развитието на детето..

Ако при плода се открие кислороден глад, бременна жена се поставя в болница под наблюдението на специалисти. Ако тя има инфекциозни или хронични заболявания, те са първите, които се лекуват. Лекарствата могат да се използват за осигуряване на нормален обмен на кислород между майката и бебето. Извършва се с помощта на лекарства като Actovegin, Trental и др. Като допълнителен агент може да се препоръча използването на кислородни коктейли..

В повечето случаи спазването на правилата за здравословен начин на живот ще помогне да се избегне фетална хипоксия на бъдещата майка. Необходимо е да се откажат от лошите навици, особено от пушенето. На бременна жена е забранено да е в близост до пушачи, в опушена стая. Необходимо е по-често да бъдете на чист въздух. Редовното ходене драстично намалява риска от хипоксия. Бременните жени, които са изложени на риск (анемия, ниско кръвно налягане, заболявания на вътрешните органи) трябва да се хранят добре и да почиват по-често. Независимо от гестационната възраст, жената не трябва да носи тесни дрехи, неудобно бельо, корсети и колани..

Кислородно гладуване на плода по време на бременност

Главна информация

Доста често усложнение при носене на плода е кислородното гладуване на плода по време на бременност. Признаци на това състояние могат да се появят през всеки гестационен период. Следователно всяка бъдеща майка трябва да разбере, че такова състояние е опасно за бъдещото бебе. Ако доставката на кислород е нарушена поради патологични процеси, това може не само да повлияе на психическото и физическото развитие на плода, но и да застраши живота му. Как да разпознаем това състояние по време на бременност, какво да правим, ако се постави такава диагноза и какво лечение е най-оптимално, ще бъдат разгледани в статията по-долу..

Остра и хронична хипоксия: каква е разликата

В медицината феталната хипоксия се определя не като отделно заболяване, а като определен сигнал за развитие на проблеми. Механизмът на това състояние е следният: от кръвообращението на жената плодът получава всички необходими компоненти, включително кислород. Ако доставката на кислород не е достатъчна, тогава в плода настъпват редица патологични промени..

Според статистиката този проблем е актуален за около 10% от бременните жени. Определени са две форми на такова състояние:

 • Хронична хипоксия - развива се, когато ходът на бременността не се следи правилно, недостигът на кислород се определя ненавременно. В резултат на това поради продължителната фетална хипоксия нейното развитие и растеж се забавят..
 • Остра хипоксия - това състояние може да се развие по всяко време, а понякога дори директно по време на раждане. Това е много опасно явление, което може да се развие за почти няколко минути. Поради остър кислороден глад може да настъпи смърт на мозъчните клетки. В такава ситуация, за да спасят живота на бебето, лекарите решават да извършат спешно цезарово сечение..

Причини

Развитието на това състояние се влияе както от външни фактори, така и от негативни промени в тялото на жената, водещи до недостатъчно снабдяване с кислород..

Феталната хипоксия е следствие от редица заболявания на бъдещата майка, плода и плацентата.

Следните условия могат да го провокират:

 • Болести на бъбреците, кръвта, сърцето, кръвоносните съдове, дихателната система, както и захарен диабет при жена.
 • Лоши навици, от които жената не се е отървала по време на бременност.
 • Интоксикация като следствие от трудни условия на труд.
 • Неправилна диета, провокираща недостиг на хранителни вещества и витамини.
 • Тежка и продължителна токсикоза.
 • Многоплодна бременност.
 • Многоводие.
 • Отлагане на бременността.
 • Физическо и емоционално претоварване, чест стрес при майката.
 • Вътрематочни инфекции, вродени малформации на плода.
 • Други фетални заболявания: хемолитична болест (Rh-конфликт), вътречерепно увреждане.
 • Нарушен кръвен поток в резултат на пролапс на кабела или стягане.
 • Наличието на възли на пъпната връв, които нарушават нормалното кръвоснабдяване.
 • Пъпната връв, преплетена с врата на бебето - това състояние може да доведе до остра хипоксия.
 • Преждевременно отлепване на плацентата.
 • Продължителен или бърз труд.
 • Разкъсване на стените на матката.
 • Стискане на главата на бебето по време на раждане.
 • Болкоуспокояващи по време на раждането.

Какво се случва в резултат на кислороден глад

Имайки предвид въпроса какво е кислородното гладуване по време на бременност, е необходимо ясно да се разбере механизмът на развитие на хипоксия. При това състояние обменната функция на плацентата намалява, доставката на кислород до матката е нарушена. В резултат на това метаболитните процеси на плода се променят..

Когато се развие такова състояние, тялото на детето първо компенсира недостига на кислород, но след това функциите на тялото се потискат. Последиците от това могат да бъдат необратими. Ето защо е важно да се разбере, че за разлика от краткосрочния кислороден глад, който по правило не се появява върху здравето на бебето, продължителната хипоксия води до нарушен кръвен поток и смърт на нервните клетки.

Как да определим фетална хипоксия

За да се предотвратят патологични последици, е важно своевременно да се диагностицират всички нарушения по време на бременност. Ако лекарят определи вътрематочна фетална хипоксия, много е важно бъдещата майка да бъде постоянно под наблюдението на специалисти.

През първия триместър все още е невъзможно усещането на плода. По това време нарушенията в развитието могат да се определят чрез прослушване на сърдечния ритъм на плода, както и с помощта на ултразвук и доплер ултразвук. Такива проучвания се извършват по определен график. Но лекарят, който "води" бременната жена, може да предпише извънредни прегледи, ако бъдещата майка често кашля, страда от бронхит, страда от сериозни заболявания (захарен диабет и др.).

Основният признак на кислородния глад е появата на смущения в работата на сърцето. Това може да е аритмия, притъпяване на тоновете, прекалено бързо или забавено сърцебиене. Можете да слушате сърцето и да идентифицирате такива нарушения, като използвате акушерски стетоскоп през коремната стена. Когато настъпи втората половина на бременността, лекарят прави това при всяко планирано посещение на жената.

В последните месеци на бременността самата жена трябва много внимателно да слуша как се движи бебето. През деня обикновено трябва да се усещат поне десет движения. Но ако се забележат признаци на хипоксия, тогава плодът може да се движи по-често и по-активно. При продължителна прогресивна хипоксия обаче двигателната активност на бебето намалява. Следователно, с проявата на такива симптоми, жената задължително трябва да се консултира с лекар и да проведе задълбочен преглед на състоянието на бебето. В такава ситуация по правило се предписват компютърна томография, лабораторни изследвания и доплер измервания. Понякога в доста редки случаи се показва изследване на околоплодната течност, резултатите от което помагат да се идентифицират и коригират вероятните усложнения.

Какво застрашава това състояние?

Определени последици от хипоксията се развиват в зависимост от това колко дълго се е проявила липсата на кислород..

Ако подобно състояние беше отбелязано през първите месеци на бременността, тогава поради недостатъчно снабдяване с кислород се развиват различни аномалии. Също така плодът може да изостане в развитието си..

В по-късен период лошото снабдяване с кислород може да доведе до забавяне на развитието, увреждане на нервната система. Също така впоследствие новороденото може да има намалени адаптивни реакции..

Ако хипоксията се развие в периода от 6 до 11 седмици, това влияе негативно на съзряването на мозъка. Също така, структурата и функцията на кръвоносните съдове, нормалното функциониране на защитните механизми на централната нервна система са нарушени. Като последица това засяга и мозъчната функция..

Асфиксията е лишаване от кислород на бебето по време на раждане. След раждането такива бебета имат безизразни вродени рефлекси, имат бледа кожа и слаб глас..

Поради развитието на различни видове хипоксия могат да се отбележат следните негативни последици от кислородното гладуване на плода:

 • При хронична хипоксия, провокирана от нарушено кръвообращение и микроциркулация, се развиват тъканни отоци и кръвни съсиреци. Тъй като това увеличава пропускливостта на съдовете, могат да се развият кръвоизливи. Поради дисбаланса на електролитите се натрупват продукти на окисляване, което се отразява негативно на организма като цяло..
 • При остра хипоксия в тялото на бебето могат да се развият необратими процеси, което в тежки случаи води до смърт. Ако възникне такава ситуация, тогава в много отношения резултатът от нея зависи от това колко компетентен е медицинският персонал, наблюдаващ жената и дали лекарите са в състояние бързо и правилно да вземат решения и да действат. При спешна доставка животът и здравето на бебето могат да бъдат спасени.

Кислородният глад може да доведе до редица сериозни нарушения, които ще се проявят в бъдеще. Това могат да бъдат както нарушения в работата на вътрешните органи, така и неуспехи, свързани с функциите на централната нервна система..

Важно е да се разбере, че такива последици могат да се появят и след дълъг период, след като детето се е развило нормално за определено време. Последиците от хипоксията в бъдеще могат да бъдат говорни нарушения, липса на концентрация, хиперактивност и др..

Кислородно гладуване при новородено

Хипоксия може да се открие и при новородено. Неговите признаци при дете се откриват дори по време на престоя му с майка му в родилното отделение. Това може да се докаже със синкав тон на кожата, тежко дишане, слаб плач, нарушение на нормалния процес на адаптация към околната среда..

Някои признаци, показващи, че бебето има кислороден глад, също могат да бъдат определени от самите родители:

 • Брадата се тресе, когато новородено плаче. Това може да бъде както следствие от незрялостта на нервната система, така и признак на хипоксия..
 • Бебето непрекъснато трепва насън и когато сменя позицията на тялото си.
 • Той спи неспокойно и често вика в съня си..
 • Бебето също се притеснява по време на хранене..

Важно е да се разбере, че тези признаци не винаги са доказателство за кислороден глад. Но ако нещо подобно се наблюдава редовно, по-добре е незабавно да се свържете със специалист, за да сте сигурни, че всичко е наред с бебето..

Лечение

Чрез ясното разбиране какво представлява кислородният глад по време на бременност, можете да вземете мерки и да улесните хода на бременността, като по този начин намалите риска от развитие на хипоксия при бебето.

На първо място, в случай на хронична фетална хипоксия, бъдещата майка трябва да се настрои към положителното и стриктно да спазва всички предписания и препоръки на лекаря. Експертите отбелязват, че е необходимо да се лекува такова състояние не само с лекарствен метод. Важно е да обърнете внимание на начина си на живот и да го промените, така че да си почивате повече и по-малко стрес и напрежение. Кръвоснабдяването на матката се подобрява, ако жената стриктно се придържа към леглото.

Ако има такава необходимост, лекарят взема решение за хоспитализация на жената, за да извърши задълбочен преглед на нейното тяло и тялото на нероденото дете. По време на прегледа специалистите се опитват да открият истинската причина за хипоксия и същевременно да подобрят снабдяването с кислород на нероденото дете и да нормализират метаболизма на жената.

По време на лечението могат да се предписват следните лекарства:

 • Вазодилататори (Euphyllin, No-shpa) - те разширяват кръвоносните съдове и се активира притока на кръв в плацентата.
 • Лекарства, които отпускат мускулите на матката (Magne B6, Ginipral).
 • Средства, които стабилизират състоянието на мозъка на плода спрямо дефицита на кислород (антихипоксанти, невропротектори).
 • Лекарства, които съдържат протеини и аминокиселини.
 • Лекарства, които нормализират защитните свойства на кръвта - (Actovegin, Trental).
 • Препарати за нормализиране на клетъчните мембрани (Hofitol, Essentiale).

Ако бъдещата майка вече е преминала края на 28-та седмица от бременността и терапията не е ефективна, тогава лекарят с тежка хипоксия може да реши да направи цезарово сечение.

Лечение на хипоксия при новородени

Определени мерки за лечение на това състояние при кърмачета се предприемат незабавно, дори в родилния дом. Ако бебето не може да диша самостоятелно, дишането му се възстановява с помощта на кислородна маска. В остри случаи се извършват реанимационни мерки.

След това лекарят оценява ефектите на хипоксията. Ако е необходимо, на детето се предписват лекарства, физиотерапия, сесии за масаж, билкови вани.

Хлапето трябва да е в спокойна обстановка, да получава пълни грижи. Важно е да се направи всичко, за да се гарантира, че бебето получава максимално количество кислород. Безспорното правило е редовен преглед от такова дете от невролог и педиатър. Подобни изследвания са гаранция, че липсата на кислород се открива и предотвратява навреме..

Разбира се, важен фактор е поведението на жената по време на бременност и квалифицираната подкрепа на нейния курс. Следователно изборът на лекар е много важен в този случай..

Но в същото време родителите трябва да разберат, че много зависи от внимателните и правилни грижи за детето. Когато остър период отмине, повечето нарушения изчезват с течение на времето, при условие че бебето се грижи правилно и се спазват всички препоръки на лекаря..

Как да предотвратим развитието на кислороден глад

Съществуват редица ефективни превантивни мерки, които могат да помогнат значително да се намали вероятността от такова нарушение при дете:

 • Важно е още преди зачеването и, разбира се, по време на бременност да се откажете от зависимостите - тютюнопушене, консумация на алкохол, нездравословна диета.
 • Трябва да се разхождате на чист въздух възможно най-често и да сте сигурни, че стаята е проветрена.
 • Физическата активност също трябва да се практикува чрез изпълнение на упражненията, които са показани за бременност. Това са гимнастика във вода, плуване, дихателни упражнения.
 • Менюто трябва да съдържа колкото се може повече храни, съдържащи желязо. Това са бобови растения, спанак, елда, черен дроб и др..
 • Важно е да се избягват инфекциозни заболявания.
 • Необходимо е да се наблюдава активността на плода и ако тя намалява или се увеличава, незабавно се консултирайте с лекар.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Липса на кислород в плода по време на бременност

Добър ден, скъпи мои бъдещи майки. Днес бих искал да поговоря с вас на много сериозна тема: Липса на кислород в плода по време на бременност. В противен случай се нарича "вътрематочна хипоксия". Доста страшна диагноза, нали? Но не бива да „рисувате“ в ума си страшни картини, че бебето се задушава.В повечето случаи вътрематочната хипоксия се елиминира с помощта на добре подбрано лечение и спазване на всички препоръки на лекаря. Но нека въпреки това задълбочено проучим този проблем. Ами ако лекарят ви е казал за кислородното гладуване на бебето в корема? Какви симптоми могат да кажат за това? Какво причинява липса на кислород при бременни жени? Страшни ли са последствията от тази патология? Днес ще ви дам изчерпателни отговори на тези и много други въпроси. Така че да тръгваме...

Съдържание:

 1. Хлапето няма достатъчно кислород
 2. Първите "камбани" на вътрематочната хипоксия
 3. Методи за диагностициране на недостиг на кислород при плода
 4. Възможни причини за развитието на вътрематочна хипоксия
 5. Как да намалим риска от развитие на хипоксия
 6. Лечение
 7. Заключение

Хлапето няма достатъчно кислород

За да оценим тежестта на това заболяване, нека първо разберем какво е хипоксия. На първо място ще отбележа, че това не е отделна патология. Това е последваща последица, водеща до развитие на проблеми при детето, поради неправилно протичащи процеси на бременност, тоест проблеми със здравето на майката, плода, нарушаване на плацентата. Разбира се, всички знаем, че в утробата белите дробове на бебето не работят, те са пълни с течност и не са изправени. Бебето получава своето кислородно „хранене“ от кръвта на жената през плацентата. Ако някакъв процес в тялото на бременна жена или бебе е нарушен, това може да повлияе на намаляването на количеството на получения „въздух“.

Защо хипоксията е опасна за дете

Опасността от кислороден глад не може да бъде подценявана... Ако бебето няма достатъчно "въздух", това може да доведе до метаболитни нарушения в малкото му, бързо растящо тяло. Продължителната хипоксия, диагностицирана през първите 15 седмици от бременността, води до сериозни аномалии в развитието на централната нервна система, сърцето, мозъка, бъбреците и други органи, както и забавяне на растежа на ембриона.

Ако чуете тази диагноза от 16 седмици до края на бременността, тогава отказът от лечение може да доведе до развитие на неврологични и соматични нарушения при детето, дисфункция на мозъчната дейност, забавяне на растежа и липса на тегло. Най-просто казано, бебето ще изостава много в развитието ((

В случай на раждане на бебе с остра хипоксия или асфиксия (пълно прекратяване на подаването на кислород към плода по време на раждането), може да се наложи по-дълги грижи и дори присъствието на новороденото в интензивно лечение.

За щастие тази диагноза не винаги се потвърждава и често лекарите искат да играят на сигурно място. Но какво, ако патологията е наистина реална? Какви признаци трябва да търсите, за да избегнете сериозни последствия за развитието?

Първите "камбани" на вътрематочната хипоксия

Едва ли ще сбъркам, ако предположа, че 90% от бъдещите майки слушат много внимателно чувствата си. И това, разбира се, е правилно! Как да разпознаем навреме, че бебето няма достатъчно кислород?

В първия триместър самостоятелно е малко вероятно да успеете да отгатнете за нарушението на доставката на кислород. Хипоксия до 12 седмици може да бъде открита от лекар само след преглед на ултразвуков апарат. На първо място, бдителността ще възникне поради малкия размер на ембриона и мудните му движения. Също така, подозрение може да бъде причинено от лоши анализи на бъдещата майка, например, идентифицирана анемия.

Освен това е малко по-лесно... Хлапето расте и има повече начини да усети нещо нередно. На първо място, жената трябва да се притеснява, ако бебето е променило поведението си без видима причина, тоест то е станало по-активно, неспокойно (върти се, бута се) или, напротив, изведнъж е станало твърде летаргично и тихо. Това ще бъде особено забележимо в по-късните етапи, защото, вероятно, всяка бременна жена през третия триместър вече знае навиците и режима на корема си. Веднага щом забележи, че нещо не е наред, тя трябва незабавно да отиде в болницата..

Важно е! Обикновено количеството на забележимите движения на бебето трябва да бъде около 10 пъти на ден. Значителните отклонения от този показател трябва да предизвикат бдителност.

Методи за диагностициране на липсата на кислород при плода

Започвайки от 16-та седмица, пулсът на бебето ще разкаже за нарушението на плацентарния метаболизъм. Обикновено трохите трябва да имат от 120 до 160 точни удара в минута. Ако този интервал стане много по-голям, например 70-160, тогава на бременната жена ще се препоръча да се подложи на допълнителни изследвания: доплер, кардиотокография, по-подробна ехография и др. по преценка на лекуващия лекар.

Наличието на късна фетална хипоксия "ще покаже" цвета на околоплодната течност. Обикновено течността трябва да е бистра, лека. Ако водите са зелени, дори с примес на меконий, това е тревожен сигнал за педиатъра. Такова новородено ще бъде наблюдавано по-внимателно и ще се извършват допълнителни изследвания..

Какви са причините за това нарушение?

Възможни причини за развитието на вътрематочна хипоксия

Както писах по-горе, кислородният глад може да възникне от две страни: ако има проблеми в тялото на майката и (или) от страна на плода. В първия случай причините могат да бъдат:

 • ниски нива на хемоглобин при бременна жена;
 • хронично бъбречно заболяване;
 • лоши навици, особено зависимост от тютюн;
 • диабет;
 • заболявания на бронхо-белодробната система (бронхит, астма и др.).

Във втория случай кислородното гладуване на бебето може да възникне поради:

 • наличието на вътрематочна инфекция;
 • проблеми в работата на плацентата (фетоплацентарна недостатъчност);
 • вродени малформации;
 • многократно заплитане с пъпната връв.

Тежката форма на това разстройство в края на бременността е пряка индикация за използването на ранно цезарово сечение..

По време на раждането може да възникне и хипоксия. В риск са майките с многоплодна бременност и ненормално представяне на плода. Кислороден глад също настъпва, когато пъпната връв падне по време на раждане (хранителният „мост“ просто се прищипва), с отлепване на плацентата.

Как да намалим риска от развитие на хипоксия

Винаги ли, драги мои читатели, спазвате ли всички препоръки на лекуващия лекар? Ако е така, значи сте просто умни! Основните изисквания за бременна жена са много прости:

 • яжте правилно;
 • избягвайте вредното производство;
 • ако е възможно, изключете източниците на допълнителен стрес;
 • спи най-малко 8 часа през нощта;
 • ходене повече на чист въздух;
 • вземете всички необходими тестове;
 • настройте се на положителното (самохипнозата все още не е отменена));
 • посещавайте редовно лекаря, който управлява бременността ви.

Доста просто. Не е ли? Дългите сутрешни и (или) вечерни разходки на чист въздух са особено важни за бременните жени. Този здравословен навик спомага за подобряване на метаболизма на хранителните вещества в плацентата, което, разбира се, има най-добър ефект върху процеса на прехвърляне на кислород към корема..

Лечение

Ще бъдете изненадани, но леките форми на вътрематочно гладуване понякога се лекуват с чист, чист въздух. Никой кислороден коктейл не може да замени пълноценната дълга разходка в парковата зона или близо до морето за бъдещата майка. Но ситуацията се усложнява от факта, че по време на хипоксия клетките, отговорни за доставянето на „въздух“ до органите, активно умират. Оказва се, че не можете да разчитате само на себе си. Как иначе се лекува хипоксията??

В моя случай лекарят ще назначи посещения в барокамерата. Тъй като живея в индустриално замърсен район, ми беше изключително трудно да компенсирам липсата на кислород сам. Също така, поради други проблеми с бременността, не можах да стоя дълго време извън къщата.Поради това, когато ми беше поставена диагноза лека степен на фетална хипоксия през третия триместър, като лечение от гинеколога, ми бяха предписани 10 сесии на барокамерата. Същността на лечението е, че жената в нея е изложена на кислород под налягане. Увеличението на последното осигурява и улеснява доставката на жизненоважен елемент (кислород в нашия случай) до всяка клетка на тялото.

Ако жената няма съпътстващи проблеми с бременността, тогава плуването и аква гимнастиката биха били добър вариант. Но, разбира се, само с разрешението на лекуващия лекар!

В случаите, когато се налага медикаментозна терапия, гинеколозите прибягват до предписване на такива лекарства: Actovegin (съдържа депротеинизиран хемодериват на телешка кръв), Curantil (увеличава микроциркулацията), Trental (подобрява реологичните свойства на кръвта) и други лекарства, в зависимост от наличието на вторични патологии. Лечението се допълва с кислородни коктейли.

Заключение

Това е всичко за днес. Надявам се, че успях да разбера и да бъда полезен за вас, мои скъпи читатели, да предадете цялата същност на този проблем. Основната нишка в цялата история може да бъде проследена по следния начин - основното нещо, което бременната жена трябва да прави, е да посещава редовно предродилната клиника, да се вслушва в нейното здраве и при най-малката промяна в поведението на бебето да бърза към извънредно посещение в болница. Много често майчината интуиция изпраща сигнали по причина! Затова, скъпи млади дами, не пренебрегвайте нейните „обаждания“.

Може би бихте искали да споделите вашите истории? Би било много интересно да чуете за вашия опит при лечението на липса на кислород в плода. Мисля, че много бременни жени ще го намерят за много полезен.!