Донякъде неудобни и често дори силно болезнени усещания, които жената изпитва в долната част на корема, се изпитваха, вероятно, буквално от всяка втора бременна жена и на различни етапи от бременността. В края на краищата трябва да признаете, че не можете да почувствате нищо по време на бременност и точно на мястото, където се случват толкова много промени по време на бременността! Така че сега със сигурност не можете да правите без абсолютно нови и неизвестни преди това усещания. Разберете, че буквално цялото ви тяло ще бъде възстановено по нов начин и самият център на подобни метаморфози, разбира се, ще бъде само вашата активно растяща матка.

Разбира се, вие като всяка нормална бременна жена се опитвате да слушате непрекъснато растящия си корем и вероятно се притеснявате, че всичко ще бъде наред с него и съответно с бебето. Често дърпащите болки, усещани от жена в долната част на корема по време на бременност, могат да сигнализират точно за какво трябва да се погрижите и, разбира се, да отидете при Вашия лекар, за да разберете истинските причини за появата им. Но просто изтръпване, усещано в матката по време на бременност, се усеща от абсолютно всички жени - в края на краищата матката по това време наистина расте невероятно интензивно и дори се измества донякъде от обичайното си място! Освен това подобни усещания могат да бъдат един от първите признаци на бременност..

Веднага трябва да се отбележи, че още в първите дни или седмици след началото на бременността, все още доста малкото коремче ще започне да живее съвсем различен живот. За съжаление нито една жена изобщо няма да може да се справи без никакви неприятни или неудобни усещания. Не всички жени обаче веднага им обръщат голямо внимание, обикновено това се случва само защото за много от нас подобни периодични болки или изтръпване в тази област са доста чести. И въпреки това, на практика през целия период на тази бременност и може би от време на време, а може би постоянно, определено ще усещате съвсем леко изтръпване или слаби спазми, а понякога и тежест и дори болка или дискомфорт директно в корема... Такива състояния са абсолютно нормални, честно казано, само при условие, че всички подобни усещания или някое от тези усещания няма да бъдат придружени от някои други по-опасни признаци или симптоми..

В случаите, когато вече изпитвате такова периодично, но по-скоро леко изтръпване или разтягане директно в матката или само отстрани (както от една страна, така и от двете страни наведнъж), тогава не бързайте да се изнервяте и не се тревожете. Не забравяйте, че от петата седмица на бременността матката буквално ще расте всеки ден. Връзките, които го държат, обикновено се разтягат активно през цялото време, което вероятно също постоянно ще усещате едно и също дърпане и често внезапна болка, понякога рязко усилваща се с твърде резки завои или движения (например, когато изведнъж станете от леглото сутрин).

Бременните жени често описват такова изтръпване в матката, нещо подобно: „Почувствах се като нещо убодено като малка игла и след това пуснах“. Нещо повече, такива усещания могат да бъдат както директно в матката, така и в областта над пубиса, а понякога може да се изтръпне дори перинеума. Това усещане за изтръпване прилича на усещанията, които се появяват по време на имплантирането на самото яйце (ако, разбира се, изобщо го помните). Това изобщо не боли, но въпреки това е доста забележимо и дори тревожи много жени. Тази "половин болка" обикновено изчезва буквално веднага, както се казва моментално, или веднага, когато промените позицията на тялото си, или след много кратка почивка. Подобна болка е ненатрапчива, тя е лека и много краткотрайна. Общото ви здравословно състояние или състоянието ви с такива болки не трябва да се променят. И между другото, в повечето от наличните случаи бременните жени усещат такова изтръпване в матката точно вечер или дори през нощта, когато тялото ви се отпуска след многобройни дневни суматохи и жената става по-чувствителна към всички подобни прояви.

Ако обаче по някаква причина сте специално загрижени за усещането си за изтръпване в матката, възникнало по време на бременност, което може да възникне директно по време на дневната ви активност, тогава просто легнете да си починете. Но какво, ако не работи? След това, разбира се, спешно посетете лекар!

"Лошо" или опасно усещане за изтръпване в матката, което се появява по време на бременност

В някои редки случаи усещането за изтръпване в матката, което се появява по време на бременност, може да бъде съвсем реален признак за вероятна заплаха от преждевременно прекратяване. И при такава заплаха усещането за изтръпване, като правило, се характеризира с по-голяма продължителност, причинява дискомфорт и дори сериозна болка, може да наподобява заяждане, същото като жената, която обикновено се чувства преди менструацията. Ако такава болка е придружена и от обилно кървене (да речем, кафеникаво или дори червено) и още повече, ако дори менструалното кървене е започнало на фона на такава болка, тогава определено дори не мислете и дори не гадайте - спешно трябва да отидете на стационарно съхранение в болница.

В този случай се свържете спешно с Вашия лекар за подходящ съвет, ако заедно с такова изтръпване ще почувствате и някакво напрежение в матката, ако Ви се струва, че тя спазмира прекалено много, или се свива, или може би също става камък трудно и трудно - отидете на лекар. Този знак недвусмислено показва рязко повишен тонус на матката, което също наистина заплашва да прекъсне бременността ви. Не забравяйте обаче, че не винаги ще става въпрос за строго задължителна хоспитализация - не забравяйте, че матката често се успокоява доста бързо дори у дома.

Със сигурност обаче ще трябва да посетите лекар, за да разберете сами какво точно трябва да се направи за подобна релаксация. Най-точното изпълнение на всички негови инструкции определено ще ви помогне да избегнете много проблеми. И не позволявайте на нищо и никога не ви наранява и не ви притеснява, и, разбира се, нека нищо не ви наранява!

Изтръпване в долната част на корема по време на бременност

Много бъдещи майки по време на бременност се оплакват от изтръпване в долната част на корема. Разбира се, това не може да не се притеснява, затова, за да не влошим ситуацията, бързаме да изясним за какво състояние е и дали е опасно за здравето на бъдещото бебе и майка..

Изтръпването в долната част на корема, според специалистите, е първият признак, че матката ви се разтяга и променя. Обикновено такива промени настъпват в периода от 5 до 8 седмици от бременността, понякога малко по-късно. Това означава, че ако преди матката е приличала на круша, сега тя, увеличавайки размера си, става като яйце. Тази форма е оптимална за развитието на вътрематочния плод и е нормалното протичане на бременността. Мускулите, които поддържат матката, се разтягат, като по този начин провокират дърпаща болка в долната част на корема или усещане за изтръпване. Боли особено при кашляне и кихане. Ако усещането за изтръпване е краткотрайно и не много силно, няма причина за безпокойство. В този случай, ако е възможно, трябва да заемете хоризонтално положение или, напротив, да се разходите спокойно из парка. Това, което не е нужно да правите, е да изпадате в паника и да измисляте немислими рани. Оставете правото да диагностицирате Вашия лекар и не прибягвайте до независими заключения и често далеч от розово.

Това състояние е добре, ако е придружено от кратки леки изтръпвания. Разбирам, че ограничението на болката на всеки човек е чисто индивидуално и ако някои може да не изпитват болка и дискомфорт, други просто страдат от това състояние. Това обаче не означава, че трябва да се превърнете в бременна алармена жена. Опитайте се да се успокоите и анализирате болката си: толкова ли е силна и трайна? И като цяло болка ли е или лек дискомфорт? Ако изтръпването изчезне след половин час, час, това е нормално явление, което трябва да се третира философски.

Изтръпване в долната част на корема по време на бременност: 6 основни причини

Бъдещата майка, намирайки се в интересна позиция, слуша много внимателно тялото си. Всички необичайни усещания, дори и да не причиняват осезаема болка, могат да причинят сериозно безпокойство и да станат причина за търсене на медицинска помощ. Това поведение на жената е разбираемо. В края на краищата тя е обзета от чувство за отговорност за здравето на бебето си и затова всяко презастраховане, според нея, няма да е излишно. Един от тези симптоми, който често придружава бременността, е изтръпването в долната част на корема. Всяка бъдеща майка иска да знае с какво са свързани и дали по някакъв начин могат да навредят на нея или детето й. В тази статия ще говорим за това защо стомаха боде, докато носи бебе и колко опасно е това състояние..

Причина # 1.

Изтръпването в долната част на корема в началото на бременността е свързано с факта, че матката започва да променя формата и размера си. Мускулните влакна, които го поддържат, се разтягат, причинявайки лека дърпаща болка или усещане за изтръпване както от дясната, така и от лявата страна. По своята същност те приличат на усещанията по време на менструация. И най-често се появяват по време на резки движения или внезапно кихане. Въпреки това усещанията за изтръпване преминават бързо, веднага щом жената легне или заеме по-удобна позиция на тялото. Ако болката спря да ви притеснява след половин час - час, тогава няма причина за тревога.

Причина # 2

Повишеното газообразуване и запек са проблеми, които често притесняват жените в позиция. Те също могат да причинят изтръпване в долната част на корема. Ако имате подобни проблеми, спешно прегледайте диетата си. Премахнете бобовите растения, белия хляб, бялото зеле, ядките и добавете кисело млечни продукти, пресни плодове, плодове и зеленчуци, постно месо и риба, компоти от сушени плодове, трици.

Причина # 3.

Във втория триместър на бременността бъдещата майка наблюдава чести позиви за използване на тоалетната. Това се дължи на факта, че забележимо порасналото бебе започва да оказва натиск върху пикочния мехур. Този процес може също да предизвика изтръпване в долната част на корема. Не се страхувайте от тях. Това е нормално физиологично явление. През този период трябва внимателно да наблюдавате режима си на пиене. Ако развиете подуване, намалете приема на течности. До известна степен това ще помогне за намаляване на желанието за използване на тоалетната и следователно ще облекчи дискомфорта..

Причина # 4.

Изтръпването в долната част на корема вдясно по време на бременност може да бъде причинено от възпаление на апендикса. Ако болката се влоши, излъчва спазми в областта на пъпа и не изчезне в рамките на 12 часа, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Причина # 5.

Изтръпването в долната лява част на корема по време на бременност може да бъде следствие от развитието на различни видове генитални инфекции (хламидии, гонорея и др.) И възпалителни процеси в яйчниците. Освен това коликите могат да съпътстват и друго неприятно заболяване - цистит. При цистит усещанията за изтръпване в долната част на корема са придружени от постоянно желание да се използва тоалетната и рязане по време на уриниране.

Причина # 6

В края на бременността изтръпването и болките в долната част на корема могат да бъдат причинени от така наречените фалшиви контракции. Те са причинени от контракции на матката, която вече се подготвя за раждане с голяма сила. Разграничаването им от реалните няма да е трудно. Първо, те не са систематични и не са редовни, и второ, неприятните усещания в долната част на корема изчезват доста бързо, веднага щом жената заеме по-удобна поза.

ВАЖНО

Когато изтръпването в долната част на корема може да бъде опасно?

Най-често дискомфортът в долната част на корема по време на бременност е доста често срещан. Междувременно има редица симптоми, които заедно с изтръпването могат да причинят опасни последици: преждевременно раждане, спонтанни аборти, замразена бременност и др. Те включват:

зацапване или обилно зацапване в ранните етапи; треска; тежко стомашно разстройство; непоносима болка в лумбалната област; изтръпване в долната част на корема, което не изчезва в рамките на два часа.

Всички тези процеси не са типични за нормална бременност и изискват незабавна медицинска помощ..

Какво може да причини изтръпване при бременност в долната част на корема?

много често явление, предполага, че матката постепенно се разтяга и променя. Разбира се, на пръв поглед това може да изглежда като нещо обичайно, което не изисква безпокойство и посещение на лекар. Но за да не влошите ситуацията, трябва незабавно да се свържете със специалист, който ще определи причините и последиците от такова изтръпване..

Изтръпване в началото на бременността

Усещането за леко изтръпване в долната част на корема в началото на бременността, лекарите обясняват адаптацията на коремните мускули. Абсът на жената се адаптира към формата на уголемяващата се матка и разтягането често е придружено от изтръпване, особено при рязко свиване на мускулите (например при смях, кихане или кашляне).

В началото на бременността усещанията за изтръпване могат да се появят и при подуване на корема. При прекомерно образуване на газове поради чревна хиперекстензия, в някои случаи бременната жена може да почувства болка. Упражненията и специалната диета за бременни жени могат да помогнат за справяне с болезнените усещания. В случай на силна болка, лекарят може да предпише карминативни средства, например Espumisan.

Физиотерапия

За да премахнете коликите в долната част на корема, можете да използвате следното упражнение. Необходимо е внимателно да застанете на четири крака, да отпуснете лактите и коленете си на пода, така че тялото да е успоредно на пода. След това трябва леко да огънете гърба си в долната част на гърба, като повдигнете главата си нагоре и постепенно изправите ръцете си. Задръжте тази позиция за няколко секунди. Ако това упражнение не помага да се намали интензивността на изтръпването и може би дори се засилва, тогава трябва да се обадите на линейка. Ако се чувствате по-добре, трябва да повтаряте упражненията, докато усещането за изтръпване напълно спре..

Полезни са и дихателните упражнения. Той ще помогне за отпускане на мускулите, като по този начин елиминира дискомфорта в корема. За да направите това, трябва да заемете удобна поза, за предпочитане седнала, изправете гърба и отпуснете раменете си. Трябва да дишате бързо, но ритмично. Такава гимнастика ще помогне да се справите не само с колики в долната част на корема, но дори и с токсикоза..

Нежелателно е да приемате каквито и да било лекарства по време на бременност. Но в някои случаи, според лекарското предписание, може да се използва No-shpa или Drotaverin. Тези лекарства могат да облекчат спазмите и да облекчат състоянието на бременна жена..

В случай на изтръпване в долната част на корема, не изпадайте в паника. Първо трябва да потърсите съвет от специалист. В никакъв случай не трябва да се самолекувате нито с медицински, нито с народни средства. Не можете да използвате дори тези лекарства, които изглеждат напълно безвредни..

Усещане за изтръпване в матката

Ако бъдещата майка периодично изпитва разтягане или леко изтръпване по време на бременност отстрани и в матката, не се тревожете: от петата гестационна седмица матката се увеличава по размер. Връзките, които държат матката, се изтеглят здраво, което е придружено от дърпаща болка, която може да се усили при резки движения.

Изтръпването в матката по време на бременност най-често изчезва след кратка почивка или след промяна в положението на тялото. Между другото, най-често изтръпването се появява вечер или през нощта, тъй като по това време тялото на бременната жена е по-чувствително към такива прояви.

Изтръпването в последния триместър на бременността може да сигнализира за началото на тренировъчните контракции.

Усещанията за изтръпване също могат да се появят поради натиска на матката върху пикочния мехур. За да се предотврати дискомфорт, лекарите препоръчват на бъдещата майка да ограничи приема на течности до един и половина литра на ден..

Изтръпването в матката е опасно явление по време на бременност, ако е придружено от следните симптоми:

 • Треска, диария и повръщане. Ако тези признаци се появят на седем до девет седмици, те могат да сигнализират за извънматочна бременност или заплаха от разкъсване на маточната тръба..
 • Кафяви, кървави или воднисти, обилни вагинални секрети. Всички тези симптоми отразяват такива процеси като нарушаване на целостта на околоплодните мембрани или разкъсване на плацентата.
 • Често уриниране с парене и рязане. Тези признаци могат да показват инфекциозен процес в пикочните пътища..

Ако се появи един от горните симптоми, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ..

Какво да правя?

Всяка мярка, насочена към премахване на изтръпване в долната част на корема по време на бременност, трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар. В никакъв случай не е необходимо да се самолекувате, защото вреда от това може да донесе не само вие, но и детето. Тъй като може да бъде опасно да приемате лекарства, консултирайте се с Вашия лекар за народни средства. Ако специалистът одобри такова лечение, тогава можете спокойно да го използвате..

1. Упражнение. Ако очаквате бебе, това не означава, че трябва да си лягате и да не правите нищо през всичките 9 месеца. Помолете Вашия лекар да Ви покаже няколко прости физически упражнения, които можете да правите. Не забравяйте, че е силно нежелателно да се правят силни натоварвания, когато матката е в тонус.

2. Опитайте се да избягвате резки движения. Каквото и да правите, ставайте, лягайте, ходете или каквото и да е, правете го плавно.

3. Чаят с лайка е полезен. Често изтръпването в долната част на корема се появява поради силен стрес или безпокойство. Наложително е да успокоите нервната си система, а обикновеният чай от лайка може да ви помогне. Вземете чаша вряща вода и изсипете там три супени лъжици цветя от лайка, оставете да се запари за 10 минути, добавете малко захар и пийте.

4. Тинктура от мента. Ако лекарят разреши, тогава всеки ден, преди да си легнете, можете да изпиете една чаша тинктура от мента. Благодарение на това тялото ще може да се отпусне и вие ще спите спокойно..

5. Мелиса. Препоръчително е да пиете маточина под формата на отвара или тинктура преди лягане. Но отново си струва да се консултирате с лекар предварително.

6. Вземете топъл душ. За да облекчите някак си състоянието си, вземете контрастен душ. Най-добре е да правите това преди лягане, за да помогнете на мускулите да се отпуснат.

7. Ароматерапия. Много бременни жени използват ароматерапия. Има благоприятен ефект върху нервната система. За това се препоръчва използването на жасмин, лавандула или мента..

8. Превръзка. В края на бременността е малко вероятно да се избегне изтръпването, тъй като матката е в добра форма и се подготвя за раждане. Можете да облекчите състоянието с превръзка, но не можете да го стегнете твърде много.

9. Motherwort. Най-доброто лекарство, използвано за успокояване, е отварата от майчинка. Можете да го приемате два пъти на ден, две супени лъжици.

Бременността е чудесно време, което за съжаление може да бъде засенчено от неприятни симптоми. Слушайте тялото си и ако нещо се случи, консултирайте се с Вашия лекар.

Понякога причината за дискомфорта са резки движения или преумора. Ако боли или боли в долната част на корема, трябва да се успокоите и да вземете удобна поза, да отпуснете напрегнатите мускули, да развържете стегнати възли по дрехите, да пиете вода.

При болки в корема с различна етиология трябва да запазите спокойствие. Специалните дихателни упражнения ще ви помогнат да се отпуснете. Ако дискомфортът е резултат от дълго време в едно и също положение, е необходимо да се изпълни комплекс от упражнения за бременни жени, който помага да се възстанови кръвообращението в тялото и да се облекчи напрежението от уморените мускулни групи.

Докато носи дете, бременната жена не може да приема всички лекарства - главно лекарства на основата на лечебни билки, хомеопатични лекарства, някои спазмолитици, адсорбенти и пребиотици. Забранено е използването на каквито и да е лекарства, без да се консултирате с Вашия лекар - това може да доведе до сериозни здравословни проблеми за майката и бебето..

Лекарите препоръчват бременните жени да спазват строга диета. Не преяждайте, яжте мазни, солени, кисели и пикантни храни. Препоръчително е да изключите от диетата пържени, пушени, храни с високо съдържание на синтетични хранителни добавки, оцветители и консерванти. Менюто трябва да включва сезонни зеленчуци и плодове.

Физиотерапията се предписва за различни патологии по време на бременност. Препоръката се дава от специалист с тесен профил, като се вземат предвид препоръките на лекуващия гинеколог. Списъкът на разрешените процедури включва:

 • курс на лечение с магнитни и ултразвукови вълни;
 • балнеолечение;
 • електрофореза.

Изтръпване в страната по време на бременност

Ако бременна жена има убождане в дясната страна, е необходимо да се провери състоянието на червата, жлъчния мехур и черния дроб. При някои заболявания, например панкреатит и хепатит, се появяват доста силни болки и изразени симптоми (например гадене и слабост).

Изтръпването и тежестта от дясната страна са прояви на холецистит, който се развива с намаляване на двигателната активност на бременна жена или в резултат на отпускане на гладката мускулатура на жлъчния мехур по време на хормонални промени в тялото на жената. Освен това растящата матка притиска жлъчния мехур, което също нарушава жлъчната секреция. Тези нарушения често са придружени от оригване, гадене и киселини. За облекчаване на дискомфорта ще помогне определена диета, която лекуващият лекар може да избере за бременната жена.

Изтръпването на лявата страна по време на бременност може да показва заболяване на далака, стомаха или червата.

Колики в корема по време на бременност

Изтръпването на корема по време на бременност най-често се свързва с усложнения на заболявания на вътрешните органи в хронична форма. Всички усещания за изтръпване в корема могат условно да бъдат разделени на следните видове:

 • Чревни. Те са придружени от запек, подуване на корема и подуване на корема. Такива усещания за изтръпване в корема по време на бременност могат да бъдат предизвикани от тежка храна. Ако жената се притеснява от неприятни усещания, тя трябва да се откаже от пържено, люто, нишесте и пикантно.
 • Бъбречна. Резултатът от обостряне на пиелонефрит или уролитиаза. Бременност изтръпване в корема може да излъчи към бедрата и срамните устни.
 • Възпаление на апендицит. Изтръпване отстрани от дясната страна, излъчващо към корема. Точна диагноза трябва да бъде поставена от лекар. При възпаление на апендицит бременната жена се нуждае от операция.

Изтръпването по време на бременност при някои бъдещи майки се появява редовно и има ясна локализация, докато при други се появява напълно спонтанно. Ако изпитвате редовни изтръпвания в корема, матката, отстрани или в кръста, трябва да се консултирате с лекар, за да може той своевременно да идентифицира възможни отклонения.

Терапии

Основата за успешно лечение на пронизващата болка в корема е точната диагноза и елиминирането на основното заболяване. Заедно с неговите прояви, редица симптоми на свързани проблеми също ще изчезнат. В някои случаи след прегледа се предписва незабавна операция. Резултатът му зависи от възрастта на пациента, характеристиките на хода на заболяването и неговия характер - остър или хроничен. Колкото по-кратък е интервалът от време между появата на болката и операцията, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване със запазване на функциите на вътрешните органи.

За бързо възстановяване и предотвратяване на риска от усложнения е необходимо стриктно да се следват препоръките на лекаря в следоперативния период. Като правило това е лекарствен курс, диета, ограничение на физическата активност и нощна почивка в продължение на поне 8 часа на ден. Предпоставка след операцията е носенето на превръзка, която ускорява зарастването на коремните тъкани.

Защо долната част на корема изтръпва по време на бременност и какво да направя по въпроса?

Изтръпването в долната част на корема по време на бременност може да показва както патологични нарушения, така и нормално състояние през този период. Тялото на жената се променя на физиологично ниво: матката расте, плодът усеща тежест, хормоналният фон се променя. Най-важното е правилно да се идентифицира причината за изтръпването..

 • Възможни причини за изтръпване в долната част на корема по време на бременност
 • Какво да направите, ако стомахът изтръпне по време на бременност?
 • Когато имате нужда от медицинска помощ?

Възможни причини за изтръпване в долната част на корема по време на бременност

По време на бременност жената е особено чувствителна към всякакви прояви на дискомфорт в тялото. Следователно дори леко изтръпване в долната част на корема причинява безпокойство..

Причините за тези симптоми имат 2 основни форми:

 1. Физиологичната причина не представлява никаква заплаха. Той е свързан с преструктуриране на организма, обикновено се проявява през нощта и вечер и може да възникне на всеки етап от бременността.
 2. Патологичните причини са опасни, тъй като предполагат развитието на определено разстройство. Това може да бъде:
 • неврогенност на пикочния мехур, която се появява поради промени в хормоналните нива и няма особен риск;
 • развитието на цистит - възпалителен процес, при който усещането за изтръпване е остро;
 • възпалението на апендикса е пряка заплаха за живота на плода и майката (прочетете повече за апендицит по време на бременност тук).

Това са често срещани причини, поради които долната част на корема може да изтръпне по време на бременност. Но много зависи от времето, тъй като във всеки триместър могат да се формират различни физиологични и патологични усещания за изтръпване.

Първо тримесечие

Изтръпване в долната част на корема често се появява след зачеването. Обикновено през този период жената не обръща специално внимание на това, докато чувства малка слабост и сънливост. Тя може да е болна, да дразни всичко наоколо.

След 3-4 седмици формата на матката се променя - тя се увеличава и закръгля, защото кръвообращението в кръвоносната система на органа се ускорява. В този случай се забелязват изтръпвания от двете страни на корема..

Изтръпването в ранните етапи на бременността причинява дискомфорт, понякога придружен от незначителни болезнени усещания с дърпащ и болезнен характер. Затова една жена се опитва да намери най-удобното положение на тялото, за да се отърве от това. Доста често изтръпването не се усеща в спокойно състояние, но при резки движения понякога е достатъчно само да кихате или кашляте и този симптом веднага се появява.

Всеки организъм е индивидуален, така че една жена трябва да заеме удобна поза, а другата, напротив, да се разходи. И двата варианта се считат за норма. Медицината препоръчва да се извършват упражнения на топката за облекчаване на дискомфорта, но в същото време трябва да се изключат големи натоварвания.

Ако усещането за изтръпване е леко и временно, тогава не бива да се притеснявате. Но ако те се отбелязват постоянно (за един час или повече), тогава трябва незабавно да се свържете с гинеколог.

Втори триместър

Във втория триместър на бременността стомахът може да изтръпне по напълно различни причини. Основната безопасна причина е, че разширената матка значително притиска стомаха и червата. Това води до нарушаване на храносмилателния процес, което от своя страна води до киселини и запек. Поради нарушаването на функционалността на храносмилателния тракт се появява изтръпване. Не е опасно, но причинява дискомфорт.

За да се отървете от такива симптоми, трябва да обърнете специално внимание на диетата през втория триместър:

 • нежелателно е да се ядат храни, които причиняват повишено образуване на газове - зеле, боб, пшеничен хляб;
 • яжте повече зеленчуци и плодове;
 • пийте подсилени домашно приготвени компоти и сокове;
 • откажете се от сладките сладкиши, но отдайте предпочитание на пълнозърнест хляб;
 • консумирайте достатъчно ферментирали млечни продукти ежедневно.

Не забравяйте да дадете на тялото си малко физическа активност. Те ще предотвратят стагнацията в органите на стомашно-чревния тракт..

Трети триместър

През третия триместър на бременността плодът се счита за напълно оформен, така че тялото започва да показва подготвителни мерки, тоест да се подготвя за раждането във всеки един момент. Тези тренировъчни контракции се проявяват с леко изтръпване в долната част на корема. Не бива да продължават твърде дълго - само няколко минути. В противен случай трябва да се обадите на линейка..

Видео за причините за изтръпване в долната част на корема

Ето какво мисли Павел Андреевич Кузнецов, доцентът на катедрата и ръководител на KDO Павел Андреевич за изтръпващите болки в корема по време на бременност - в това видео ще научите по-подробно за причините за изтръпване във всеки триместър:

Какво да направите, ако стомахът изтръпне по време на бременност?

Ако усещането за изтръпване е много леко и не причинява силен дискомфорт, тогава не трябва да се притеснявате, но трябва да уведомите лекаря. Ако естеството на изтръпването е странно и рязко, незабавно се обадете на линейка.!

Можете да облекчите състоянието по този начин:

 • Усещането за изтръпване обикновено започва, когато мускулите са пренапрегнати, затова са необходими упражнения, за да ги отпуснете. Трябва да се качите на четири крака, като заемете коляно-лакътна позиция. Дръжте торса си строго успореден на пода и тавана. Наведете гърба си надолу и наклонете главата си нагоре. Сега бавно и плавно започнете да се издигате от лактите си, така че да отпуснете дланите си на пода. Фиксирайте позицията за 20-30 секунди. Ако усещането за изтръпване се засили, трябва да отидете в клиниката, тъй като това е лош знак. Ако почувствате облекчение, продължете с упражнението..
 • Никога не приемайте аналгетици, които са предназначени за облекчаване на болката. Първо, те притъпяват усещанията и няма да можете да разпознаете началото на раждането, и второ, те могат да навредят на плода. Единствените приемливи лекарства са "Drotaverin" или "No-shpa".
 • Не забравяйте да правите дихателни упражнения, които не само помагат при изтръпване, но и облекчават признаците на токсикоза. Трябва да сте в седнало положение с изправен гръб и отпуснати рамене. Дишането трябва да бъде бързо и ритмично. Той перфектно отпуска мускулната система на цялото тяло..

Когато имате нужда от медицинска помощ?

Има моменти, когато се налага спешна медицинска помощ. Необходимо е за такива опасни симптоми, които се появяват заедно с изтръпване, дори леко:

 • Ако забележите кървави или кафеникави вагинални секрети. Този симптом сигнализира за възможно отлепване на плацентата и може да се прояви на всеки етап от бременността. Ако в началото - тогава е възможен спонтанен аборт, в края - спонтанен аборт.
 • При натискане върху маточната област се усеща повишена твърдост. Това говори само за високо ниво на тонус на матката, което води до преждевременно прекъсване на бременността..
 • Дизурични разстройства, тоест болка по време на уриниране, тежест в долната част на корема. Особено опасно е, ако жената уринира твърде често, но на много малки порции. Това е доказателство за цистит и друга инфекция на пикочно-половата система..
 • При чревна инфекция жената изпитва не само изтръпване в долната част на корема, но и други симптоми. Гаденето й е придружено от повръщане, изпражненията (диария) са нарушени и телесната температура се повишава. Не трябва да приемате лекарства самостоятелно, тъй като лечението трябва да се извършва под наблюдението на лекар. На първо място, специалистът по инфекциозни болести ще разбере етиологията на произхода на инфекцията.
 • Изтръпването, придружено от силна болка, също е опасно..

Изтръпването в долната част на корема по време на бременност се счита за нормално във всеки триместър. В този случай е много важно да се наблюдават други симптоми, които се появяват, защото са възможни най-непредсказуемите усложнения. Ако една жена се регистрира своевременно в поликлиника и редовно посещава гинеколог, тогава няма да възникнат проблеми..

Защо долната част на корема изтръпва по време на бременност

Коликите в корема в началото на бременността могат да показват развитието на патологични състояния. Но в повечето случаи появата им е свързана с физиологични процеси. Те не представляват заплаха за себе си. Важно е да наблюдавате тялото си и да можете да идентифицирате други симптоми. Тя е в състояние да разкаже за развитието на непредвидени усложнения..

Основните причини за изтръпване в долната част на корема по време на бременност

Всички девет месеца на носене на дете женското тяло непрекъснато се променя. Създава оптимални условия за развитието на плода. Този процес се контролира от хормони. Под тяхно действие мускулите се разтягат, връзките омекват и матката се увеличава по размер. Подобни трансформации провокират появата на известен дискомфорт. Може да се случи от време на време по всяко време.

Първо тримесечие

Когато яйцеклетката е прикрепена към стената на матката, жената не чувства болка. Общото му състояние се променя. Тя чувства малко слабост и сънливост, но тези явления бързо изчезват. Едва през третата седмица формата на матката се променя значително - тя се увеличава по размер и се закръгля, кръвообращението вътре се ускорява. Гениталният орган, изпълнен с кръв, започва да изстисква околните тъкани. В този момент някои момичета имат леко изтръпване от двете страни на долната част на корема, докато други имат дърпаща, болезнена болка. Отшумява малко, ако можете да намерите най-удобното положение на тялото или да изминете няколкостотин метра.

Колкото по-дълго се развива бременността, толкова по-изразен става описаният синдром. Той се засилва при извършване на резки движения, с силно кихане или смях. Това не е патология, а норма. Цялата репродуктивна система се променя. Нарастващата матка оказва натиск върху пикочния мехур. Мускулите под стрес се разтягат, тазовите кости се разширяват - по този начин тялото постепенно се подготвя за предстоящото раждане.

Втори триместър

Към четиринадесетата седмица плодът вече има време да формира всички жизненоважни органи. Те се научават да функционират. Укрепват се гръбначният стълб и костите, повишава се двигателната активност на нероденото бебе. Жените с висока чувствителност чуват първите движения на детето. Матката нараства до такъв размер, че започва да изстисква стомаха и червата. Това допринася за появата на храносмилателни проблеми, появата на тежки киселини..

Под въздействието на хормони подвижността на червата се забавя, храната се задържа в тракта за по-дълго време, загнива. Дефекацията е трудна. Това се превръща в причина за появата на неразположение. Изтръпването в долната част на корема през втория триместър на бременността може да се обясни с нарушение на функционалността на храносмилателния тракт. Такива явления не представляват никаква опасност за здравето на майката и развитието на плода, но причиняват дискомфорт. Можете да се отървете от него, като коригирате диетата. Акушер-гинеколозите препоръчват на своите пациенти:

 • изключете от диетата храни, усвояването на които води до повишено производство на газ (пшеничен хляб, зеле, боб);
 • яде повече сурови зеленчуци и плодове;
 • пийте домашно приготвени компоти и сокове;
 • откажете се от използването на кифли и сладкиши;
 • включете млечни продукти в менюто.

Важно е да дадете на тялото лека физическа активност. Ако този набор от мерки не ви позволява да предотвратите запек, трябва да приемате лаксативи. По-добре е да направите това след консултация с лекаря, водещ бременността..

Трети триместър

След 28 седмици плодът се счита за напълно оформен. Тялото на жената през този период започва да се подготвя за предстоящото раждане. Появяват се „тренировъчни“ контракции, подобни на изтръпване и парене в долната част на корема. Те не трябва да продължават дълго - обикновено само няколко минути. Ако контракциите станат по-резки и са придружени от дърпащи мъчителни болки, трябва да се обадите на линейка. Такива прояви могат да показват началото на доставката..

Патологични състояния

Има заболявания, при които описаният симптом е част от характерна клинична картина. Най-често жените развиват хипертоничност на матката. Това състояние показва повишена съкратителна способност на миометриума - мускулния слой на гениталния орган. Ниските нива на хормона прогестерон могат да го стимулират. Сред клиничните признаци има видимо напрежение на предната стена на перитонеума, изтръпване в долната част на корема, преминаващо в дърпаща болка.

Развитие на цистит

Вътре в пикочния мехур се образува остър възпалителен процес. Различни причини могат да го провокират. В повечето случаи патологията възниква поради изстискване на орган от нарастващата матка. В резултат на това се образуват нарушения на кръвообращението. Обратният поток на урината създава оптимални условия за размножаване на патогени. Поради факта, че имунитетът на бъдещата майка е силно отслабен, тя става податлива на такива инфекции.

Признаците на остър цистит бързо преминават, но след известно време се връщат отново. Жената изпитва чести позиви за използване на тоалетната, изпразването на пикочния мехур предизвиква силно усещане за парене, а телесната температура се повишава. При тежки случаи в урината се откриват следи от кръв. Ако се появят такива тревожни симптоми, трябва да си уговорите среща с лекар..

Липсата на навременно лечение увеличава риска от преждевременно раждане и бебета с поднормено тегло. В допълнение, инфекциите на пикочните пътища могат да се повишат и да засегнат бъбреците. Пиелонефритът по време на бременност представлява заплаха за живота на майката и детето.

Апендицит

Рискът от възпаление на апендикса по време на бременност се увеличава, тъй като растящата матка упражнява натиск. В резултат на това кръвообращението в него се нарушава. Поради това апендиксът на цекума набъбва и се възпалява. Това състояние изисква операция, в противен случай патологията ще се разпространи до коремната стена. Това ще доведе до смърт на плода. Самата майка ще преживее масивна кръвозагуба и септичен шок.

През втория триместър матката измества апендицита назад и нагоре, поради което се появява дискомфорт с неговото възпаление близо до черния дроб - в дясната страна, на нивото на пъпната кухина. В по-късните етапи синдромът се локализира непосредствено под ребрата, зад матката, така че всичко се дава на долната част на гърба от дясната страна.

Интензивността на изтръпването се увеличава, понякога се появяват гадене и повръщане. Ако не се предприеме лечение в рамките на шест часа, възпалението води до смърт на тъканите на апендикса. Върху нея достатъчно бързо се образуват язви, от които непрекъснато се стича гной. Усещането за парене се превръща в болезнена пулсираща болка, телесната температура се повишава до 38 градуса. Този етап продължава дванадесет часа. Освен това възниква некроза на стените на апендикса и неговото разкъсване. Симптомите на този етап могат да отшумят, но щом жената се опита да киха или кашля, тя отново ще почувства остра остра болка в корема. Колкото по-висок е гестационният период, толкова по-изразена е клиниката. Няма да е възможно да легнете и да изчакате неразположението. Народните лекарства в такава ситуация също няма да помогнат. Ако подозирате апендицит, трябва незабавно да се обадите на линейка..

Неестествено за бременността е тежко стомашно разстройство, треска, болка и изтръпване, продължаващи повече от тридесет минути, обилни вагинални секрети. Всеки от тези признаци има потенциална заплаха, която може да доведе до спонтанен аборт..

Диагностика

Хипертоничността на матката се открива при изследване. Палпацията на корема се извършва в легнало положение, като краката са свити в тазобедрената става и в коленете. Лекарят внимателно опипва матката с ръце, определя нейния размер и положение на плода, разкрива напрежението на стените му. С помощта на ултразвук специалистът може да види локализацията на повишен тонус - локално удебеляване на мускулния слой на гениталния орган. В арсенала на диагностиците има специален апарат, способен да определи тежестта на описаната патология.

Острият и хроничен стадий на цистит е придружен от характерни оплаквания, така че не е трудно да се идентифицира такова заболяване. За да потвърди диагнозата, пациентът е помолен да премине тест за урина според Нечипоренко. Не забравяйте да вземете бактериологична култура на урина. С негова помощ се установява причинителят на инфекцията. Лекарят може да посъветва да направите ултразвук на пикочно-половите органи, цистоскопия.

Възпалението на апендицит се диагностицира от наличието на симптом на Taranenko (повишена болка при обръщане от лявата страна на дясната), синдром на Майкълсън (увеличаване на тежестта на дискомфорт при полагане на жена от дясната страна). Ако в същото време има оплаквания от гадене, повръщане, лошо храносмилане, подозренията се потвърждават. За да се уверят, че са надеждни, лекарите ще поръчат изследване на кръв и урина. Наличието на какъвто и да е възпалителен процес води до увеличаване на броя на лимфоцитите до високи стойности.

Терапии

Ако усещането за изтръпване в корема на различни етапи от бременността е свързано с естествени физиологични процеси, не се използва медикаментозно лечение. В този случай лекарите препоръчват на пациентите си да облекчат състоянието с упражнения за отпускане на мускулите. Те се извършват в коляно-лакътна позиция. Необходимо е да наведете гърба надолу, да повдигнете главата и да го хвърлите нагоре, бавно да се издигнете от лактите към дланта и да фиксирате тялото за двадесет до тридесет секунди. Дихателните упражнения също се считат за полезни. Изпълнява се в седнало положение, в това положение трябва да се научите как бързо и ритмично да вдишвате и издишвате. Той отпуска добре цялата мускулна система..

Лечението на цистит е достатъчно проблематично. Изисква антибиотична терапия, повечето лекарства са противопоказани за бъдещи майки. Медицината успешно решава подобни проблеми чрез вливане - въвеждането на лекарства директно в пикочния мехур. По този начин е възможно да се спрат основните симптоми, да се възстановят стените на възпаления орган и да се предотвратят възможни рецидиви..

Има само едно лечение на апендицит - операция. Едематозният процес на цекума се отстранява лапароскопски. Правят се три пробиви в корема, в тях се вкарват манипулаторни устройства и тръба, в края на която е фиксирана оптична камера. Оперативната интервенция се извършва под обща анестезия, след това жената е под наблюдението на гинеколог. Ако апендицитът се възпали в по-късните етапи, отстраняването му се комбинира със секцио.

Когато се открие хипертоничност на матката, се посочва почивка в леглото, предписват се успокоителни, спазмолитици и лекарства, които намаляват активността на гениталния орган.

Във всяка ситуация е необходимо да поддържате спокойствие, да информирате гинеколога си за всякакви, дори и най-незначителни патологични промени, стриктно следвайте инструкциите на специалистите, тогава бременността ще продължи успешно.