Желанието да видите детето си възможно най-скоро е присъщо на всички бъдещи майки. Особено се "влошава" в последните етапи на бременността, когато бъдещите майки започват ревностно да следват всички промени във външния си вид, да изслушват всяка "позивна" на тялото си. Те наблюдават всичко, включително корема, който също може да предупреждава за предстоящо раждане. И така, от древни времена е било обичайно да се наблюдава пролапс на корема, който се случва на около 36-37 седмици от бременността (ако това е първото раждане). Ако забележите, че коремът ви е по-нисък от обикновено, можете да се настроите за появата на бебе след 2-4 седмици. При многородящите жени често се наблюдава пролапс на корема, непосредствено преди самото раждане..

Как точно да забележите дали коремът е спаднал или не?

За да не се замислите, трябва да се наблюдавате известно време в огледалото. Докато спускате корема си, ще забележите ясни промени във формата му - ще ви се струва, че е станал по-малък. Също така ще забележите падането му под ребрата (за това трябва да знаете точно на какво ниво е било наскоро). Заедно с това ще забележите, че най-накрая ви е станало по-лесно да дишате, има, което се обяснява с понижаването на представящата част на плода, което води до края на „окупирането“ на диафрагмата, стомаха и белите ви дробове и най-накрая можете да дишате пълноценно и да забравите за задуха... Болката в ребрата също ще изчезне, бебето вече няма да ви наранява в черния дроб и движенията му вече няма да ви причиняват дискомфорт.

Заедно с облекчението на дишането обаче ще се появят и нови неприятни моменти, които са нормален пренатален феномен:

 • болката в областта на срамната кост ще се увеличи;
 • поради факта, че увисналият плод започва да притиска малкия таз, дърпащите болки ще започнат да ви притесняват (може да изглежда така, сякаш тазовите кости са започнали да се разминават);
 • при ходене може да започнете да изпитвате силна болка;

Кога да се роди, ако коремът ви е потънал по време на бременност

Кога да се роди

С настъпването на деветия месец на бременността се появяват предшественици на предстоящото раждане - задух, затруднено ходене, постоянно желание за използване на тоалетната, оригване и киселини. Колко стомаха намалява преди раждането може лесно да се изчисли - ако храносмилателните проблеми вече не се измъчват, дишането е по-лесно и пътуванията до тоалетната се повтарят много по-рядко, значи е време да се приготвите за болницата.

Този симптом показва, че бебето е в най-удобната поза преди предстоящото раждане. Ако игнорирате симптомите, лесно е да пренебрегнете изцяло отпускането на корема (обикновено член на семейството или приятел случайно го забелязва).

Как да разбера, че коремът е паднал

Лесно е да проверите дали стомахът е паднал - опитайте се да поставите дланта си между стомаха и гърдите. Ако това се получи, стомахът потъва. Ако не, все още не е дошло времето за раждане..

Може да се види и визуално - коремът е малко по-нисък от обикновено. Понякога обаче дори опитен лекар не е в състояние да каже със сигурност дали е паднал или не..

Следните признаци показват пропуск:

 • Формата на корема става по-издължена.
 • По тялото се появяват повече стрии, отколкото по време на бременност.
 • Коремът е станал по-стегнат и еластичен. При палпация лекарят веднага може да забележи това..
 • Талията започна да се появява малко.

Понякога тези признаци се появяват частично или изобщо не се появяват. В този случай основният симптом винаги присъства - жената започва да се чувства по-комфортно..

Въпреки подобрението в общото състояние, се появяват и негативни симптоми. Бъдещата майка може да почувства нарастваща болка в долната част на корема, има дискомфорт в лумбалната област. Най-лошото нещо, което трябва да направите, е да посветите цялото време на лежане на дивана или леглото. Струва си да се движите повече, поне да се занимавате с домакински задължения. Разхождайте се всеки ден на чист въздух със собствено темпо.

Кога да чакаме раждането, ако коремът на първородните започне

Ако жената планира да роди за първи път, тя ще покаже този симптом 3 седмици преди, а понякога дори месец преди раждането. При първородените жени обаче всичко е индивидуално и е възможно симптомът да се появи по-рано или по-късно от предвидения период. Според статистиката, ако това се случи на 37 седмици, раждането се планира на около 39-40 седмици, ако 35 - по-рано. Но това не означава, че ще има някакви проблеми. Този симптом няма нищо общо с патологичните процеси в тялото на жена и дете..

Има ситуации, когато бременността наближава 40 седмици, а пролапсът все още не е настъпил. Трябва да прекарвате повече време в състояние на дейност - да правите прости домашни или да ходите на фитнес за бременни жени. Не забравяйте да се разхождате на чист въздух всеки ден.

Кога ще започне раждането, ако коремът е спаднал в многоплоден

Втората и третата бременност по правило са много по-лесни и чрез пролапса на корема е възможно точно да се предскаже датата на предвиденото раждане.

В някои случаи са възможни грешки, но те са незначителни и не оказват влияние върху цялостната картина на бременността. По време на втората и всяка следваща бременност лекарят може приблизително да предскаже датата на раждане въз основа на минали медицински доклади..

Защо коремът не спада

Ако терминът наближава, но коремът не е спаднал, това не е причина за безпокойство. Тялото на всяка жена е уникално и липсата на коремен пролапс не може да показва наличието на някакви аномалии. Чрез пролапс на корема в много случаи можете само приблизително да предскажете датата на раждане и не повече.

Според статистиката това явление отсъства при многоплодна бременност, многоводие или ако детето е достатъчно голямо. Такива фактори могат да му попречат да заеме правилната позиция, но това не означава, че раждането ще бъде сложно. Всичко е чисто индивидуално.

Какво да направите, ако коремът ви падне надолу

Когато коремът вече е спаднал, не трябва да се прави нищо. До последния месец на бременността съберете всички необходими неща в болницата и изчакайте да започнат контракциите. Не забравяйте за минимална физическа активност, тъй като без тях са възможни силни болки в лумбалната област и други неприятни прояви..

Ако коремът е потънал по време на бременност, това е предвестник на предстоящо раждане. Но дори това да не се случи, няма причина за безпокойство. Пролапсът на корема не се среща при всички жени и не може да говори за наличие или отсъствие на патологични процеси. Основното нещо е да си приберете нещата в болницата и да не бъдете нервни, особено заради дреболии. Трудовете ще започнат скоро, независимо дали забелязвате пролапса или не..

Коремът е спаднал по време на бременност

Как да разберем, че коремът е спаднал по време на бременност

В края на раждането на дете, много трансформации се случват на жена, като маяци-подсказки, информиращи за наближаването на началото на раждането. Забелязват се промени във външния вид, физиологични модификации, емоционални. Някои жени имат подчертан майчински инстинкт, те активно започват да „изграждат гнездо“ за своето бебе: те приготвят зестра за родилния дом, оборудват детската стая - създават атмосфера на топлина и уют. Често се наблюдава намаляване на апетита, емоциите се стабилизират (плачът и настроението се жертват за балансирано състояние), тренировъчните битки стават по-чести.

Отбелязват се визуални промени във външния вид: коремът постепенно се спуска по време на бременност. Ако през осмия месец стърчи, стърчи нагоре - с началото на деветия месец или в средата постепенно пада надолу. Причината за пролапса на корема по време на бременност е, че поради теглото на бебето, дъното на матката потъва дълбоко в корема и бебето е фиксирано в тазовата област. В акушерството се нарича образуване на плода.

Можете да разберете, че стомахът е спаднал по някои признаци:

 • диша по-свободно: тялото на матката, което притиска диафрагмата, се е спуснало надолу, улеснило дишането и анулирало задух;
 • киселини, тежест в стомаха изчезнаха: определя се от факта, че когато коремът е спуснат, коремните органи се връщат в естественото си положение;
 • желанието да отидете до тоалетната зачести: главата на бебето притиска два пъти пикочните пътища, ректума;
 • натискът върху перинеума и таза се е влошил: води до болезнени усещания при ходене, седнало положение.
Можете да се уверите, че коремът пада по време на бременност по един прост доказан начин: поставете дланта си между бюста и корема. Когато се побере в отвора, това означава, че стомахът наистина пада..

Как изглежда изпуснат корем при бременни жени?

Когато бременните жени имат долна част на стомаха

Периодът, когато коремът започва да пада по време на бременност, е различен за всяка жена. Според акушерските стандарти коремът пада на 36-38 седмици, за седмица-две до финалната линия. Но всяка бременност е уникална, следователно, както природата разполага, така да бъде.

Намаляването на корема по време на бременност при първородни майки се случва по-рано. При многородените жени дъното на матката се спуска по-слабо или дори изобщо не слиза, или ще направи тази манипулация ден-два преди раждането.

Във всеки случай, абдоминален пролапс се случва, дори когато ви се струва, че коремът изобщо не е „транспортиран“. За да се увеличи активното движение на корема надолу, лекарите препоръчват на бременните жени да се движат повече, да ходят, да бъдат активни. В случай на тренировъчни контракции, заемете изправено положение за удобно преминаване на бебето към тазовите кости.

Коя седмица пада корема при бременни жени?

Коремът е спаднал по време на бременност: кога да се роди

Момичетата в позиция са изключително чувствителни, емоционални, след минути страшни алармисти. Често се притесняват дали коремът им е потънал по време на бременност, след това след колко време трябва да раждат?

Момичета, които очакват бебе за първи път, вярват, че ако коремът е спуснат, бебето ще се роди всяка минута. В някои случаи това се случва. Но често раждаемостта при първичните животни започва след две до три седмици. Мускулите на момичетата са достатъчно силни и на етапа, когато матката падне под натиска на бебето и бебето е фиксирано в правилното положение, мускулите задържат товара. Следователно раждането ще настъпи няколко седмици след пролапса на корема, ако бременността протича без патологии.

По време на втората или третата бременност мускулите отслабват, което затруднява фиксирането на детето. Ето защо коремът потъва само в периода на контракциите или ден преди тях..

Пролапсът на корема не е звънене на алармата за доставка - просто пратеник. Младите майки трябва да изхвърлят всички излишни притеснения и да се радват на последните моменти на бременността..

Пролапс на корема преди раждането

Как да разберем, че детето е „на ниско начало“?

По време на бременност коремът расте и расте и въпреки цялата любов и радост, с която чакате раждането на бебе, трябва да се признае, че животът в бременно тяло не е лесен. Но 3-4 седмици преди очакваната дата на раждане, изведнъж може да откриете, че животът е станал по-лесен и забавен. Не, стомахът все още е голям, но формата и положението му са се променили - потъна.

Защо стомахът пада надолу, как да разберем дали е спаднал точно, какво сега се изисква от вас? Опитвайки се да го разберем заедно!

Защо коремът пада надолу преди раждането?

Ако детето формира тялото си в продължение на 8 месеца, тогава последните седмици преди раждането са заети с „наддаване на тегло“. По принцип той вече е готов да се роди, но още половин килограм е неговият „марж на безопасност“, гаранция за успешно оцеляване. Колкото по-голямо обаче става детето, толкова по-трудно му е да се движи в маточната кухина, то не може да се разтяга безкрайно! Затова през последния месец преди раждането бебето заема „изходна позиция“ - главата надолу, опирайки се в тазовите кости. Вече не може да се преобърне - няма място. Тъй като главата е най-голямата част от бебето, цялото тегло също се движи надолу.

„Въпреки че коремът пада надолу преди раждането, това е един от далечните и неявни признаци на техния подход. Моментът на спускане на корема зависи от много фактори: теглото на детето, физиката на майката и нейната спортна подготовка, първото е раждане или последващо и т.н. Въпреки това, ако усетите коремната птоза, тогава можете да сте сигурни: не повече от месец преди раждането.


Как да разбера, че стомахът е спаднал

Наистина ли стомахът ви е намален? Това е доста лесно да проверите това, има няколко очевидни признака, които ще ви позволят да се убедите в това..
Застанете пред огледалото: ще видите, че коремът ви е станал крушовиден от кръгъл, под гърдите се е появило тясно място, може би дори талията е изтеглена.
Поставете дланта си под гърдите си: тя вече пасва удобно между гърдите и стомаха!
Спомняте ли си последния път, когато изпитахте киселини? Преценете дали дишате по-спокойно? Дъното на матката (което, както си спомняте, е отгоре...) потъна и освободи диафрагмата. Сега можете да вдишвате по-дълбоко и натискът върху стомаха е намалял.

„Поради липсата на киселини и задух, много майки отбелязват, че след пролапса на корема е станало по-лесно да се живее: в сравнение с предходните месеци имаше усещане за лекота,„ почувствах, че летя преди раждането “..

От друга страна, натискът върху червата и пикочния мехур се увеличи. Станахте ли по-склонни да отидете до тоалетната "малка" и по-рядко "голяма"? Това е следствие от изпускането на бременния корем.!

Друг признак, който притеснява бъдещите майки: интензивността на движенията на бебето намалява. Неговата „къща“, матката, става твърде тясна за него. Ако по-рано посоката на тласъците е била хаотична и непредсказуема, сега главата е фиксирана в едно положение и детето бута само с ръце и крака. „Ритници“ под ребрата могат да бъдат доста забележими, но все пак това не е старото „салто“ на бебето.

„Важно! Честотата на движенията на детето не намалява, а се променя само естеството на вашите усещания.

Коремът не пада. Защо?

Първо, това се случва на атлетични майки, които преди бременността биха могли да се похвалят със силни "кубчета" на пресата. Силните коремни мускули поддържат увеличаващата се матка като корсет, така че макар да се случват реални промени, те може да не са толкова забележими навън..

Понякога се случва, че физиката на майката и бебето е различна: висока майка носи малко дете. Дори в последните етапи на бременността той има достатъчно място в матката. Причината може да е тесният таз на майката (детето не може да се вклини в таза до самия момент на раждането - понякога лекарят планира цезарово сечение в такива случаи).

Случва се детето по някаква причина да не заеме правилната позиция: то лежи през корема или главата нагоре. Тогава и стомахът няма да намалее.

И накрая, при жените, раждащи за първи път, процесът на раждане, от коремен пролапс до период на напъване, обикновено продължава по-дълго. Така че при втората и третата бременност коремът спада по-късно..

Коремът потъна. Сега какво?

Както вече разбрахте, пролапсът на корема е един от първите признаци на предстоящо раждане и един от най-ненадеждните. Трудът може да започне дори и да ви се струва. Че коремът не е спаднал. И да не започне, дори да е паднало преди три или четири седмици - всичко е много индивидуално. И все пак, ако забележите увисване на корема, това е сигнал да бъдете по-внимателни към състоянието си..

Следете храносмилането си, ако развиете запек - коригирайте диетата си. Когато планирате командировки и разходки, помислете къде можете да използвате тоалетната.

Не забравяйте, че раждането вече може да започне по всяко време. Внимавайте за други предстоящи признаци: слуз, тренировъчни битки, изтичане на околоплодна течност.

Ще срещнете бебе - много скоро!

Стомахът пада преди раждането. Признаци. Какво да правя?

Пролапс на корема (пролапс на матката) е предвестник на факта, че много скоро бебето ще види светлината. За всяка жена това се случва по различно време, въпреки че самият процес на спускане е придружен от едни и същи усещания. Общоприето е, че при жени, бременни с първото си дете, коремът пада по-близо до 36 седмици. При многократни бременности това се случва 3 дни преди или преди началото на контракциите. Това означава, че при нормална, здравословна бременност раждането ще започне след няколко седмици или няколко часа след спускане на корема..

Въпреки това, много зависи от индивидуалните характеристики на тялото на майката. Например: колко са тренирани коремните мускули. Ако са отпуснати, плодът може да не е фиксиран в тазовата кухина. Всяко следващо раждане отслабва мускулите на перитонеума, което означава, че те не са в състояние да задържат порасналото бебе. Това състояние не е причина за паника, защото по никакъв начин не засяга процеса на раждане: плодът просто пада малко преди времето.

Ако плодът лежи настрани или бъдещата майка има твърде тесен таз или бременността е многоплодна, коремът може да не спадне.

След като бебето е напълно оформено и готово да напусне утробата, в тялото на жената настъпват много промени. Съвсем естествено е, че те оказват влияние върху благосъстоянието на бъдещата майка. Усещайки, че стомахът е спаднал, една жена може да се подготви за родилния дом, да се подготви за предстоящото събитие физически и психологически.

Промени в тялото на бременна жена, когато коремът падне

Малко преди раждането в тялото на жената настъпват редица промени, водещи до пролапс на корема. След това коремът изглежда намалява в обем, което е особено забележимо от дрехите или ако погледнете корема отгоре надолу. Бъдещата майка трябва да реагира адекватно на това явление. Също така, следните признаци са основата за очакване на ранно раждане:

 1. Гениталното тяло се връща в първоначалното си положение, като се измества с 5 см надолу.
 2. Плодът променя местоположението си едновременно с матката, притискайки главата си към нея (с правилното положение на бебето в утробата).
 3. Плодът се намира в тазовата кухина, където се намира преди началото на раждането. Това явление може да се сравни с изчакващата позиция на спортиста преди старта..
 4. Сега бебето се е движило надолу, така че диафрагмата вече не се компресира и разширява. И накрая, можете да забравите за задух и междуребрена болка. Но сега притискащите болки се усещат в срамната област.
 5. Храносмилателните органи през последните месеци, притиснати от порасналия плод, заемат нормално положение, започват да функционират пълноценно. Бъдещата майка сега не вика от болка при всяко движение на трохите. Киселини, оригване, гадене, усещане за "камък" в стомаха изчезват.
 6. Детето притиска пикочния мехур и ректума. Поради това бъдещата майка има по-често уриниране, запек.
 7. Ако детето е голямо, то притиска нервните окончания, което води до пукване, болезнени усещания при седене или ходене. Под удара на тазовите кости, долната част на гърба и долните крайници. Често това води до промяна в походката: жената започва да се движи с малки стъпки, като се бърка, за да намали поне болката. Тази походка се нарича "патешка стъпка".

След проявата на симптомите, описани по-горе, жената трябва да бъде подготвена за факта, че контракциите могат да започнат след няколко часа..

Доста трудно е да пропуснете изместването на корема, тъй като коремът, започнал под самата гърда, се спуска в областта на пъпа. За да сте сигурни, че е настъпил пролапсът, можете да поставите дланта си между гърдите и корема. Ако се вписва свободно, тогава можете да съберете „куфара за аларма“ в болницата.

Някои майки използват стария доказан метод. Започвайки от 8-ия месец на бременността, трябва да отидете до навеса на вратата и да направите белег с тебешир или молив на нивото на пъпа. Сега, всеки път, когато преминавате през вратите, можете да обърнете внимание дали е имало промени.

Въпреки полезността на всичко по-горе, важно е да запомните, че основният признак на пролапса на корема е преглед от акушер-гинеколог, наблюдаващ бременност. Специалист, който е запознат с особеностите на тялото на майката и хода на бременността, ще измери необходимите параметри и ще каже със сигурност дали бебето е готово за раждане. Средната коремна обиколка на този етап е 100 см, а дъното на матката е спуснато с 5 см по-ниско от преди.

Ако предположенията се потвърдят от лекаря, можете да започнете да подготвяте зестрата на детето, да започнете да оборудвате детската стая. Много е важно да се настроите позитивно, да не се поддавате на панически мисли. Лекарите казват: благоприятният изход от раждането изцяло зависи от настроението на майката.

Необходимо е да се нормализира качеството на съня: справете се с безсънието, намерете най-удобната позиция и т.н. За релаксация вечер е полезно да легнете с леко повдигнати крака. За да направите това, под крайниците се поставят специални ролки или възглавници..

Ако пропускът не е потвърден и краят на срока вече е близо, трябва да се движите повече, да ходите, за да стимулирате бебето да се премести в родовия канал. Но е по-добре да откажете физическа активност. Те могат да причинят контракции, което е нежелателно за бебе, което все още не е готово да напусне утробата..

Проблемни моменти

Ако пролапсът на матката се случи преди 35 седмици, раждането може да започне рано. Важно е да кажете на гинеколога за това, който ще настани бъдещата майка в отделението, ще осигури необходимата помощ.

Често пролапсът възниква на фона на висок тонус на матката, придружен от силна болка в долната част на корема. В такъв случай жената трябва да заеме изправено положение и да извика линейка.

След неизбежната хоспитализация на жената се инжектират лекарства, които отпускат мускулите на гениталния орган. Лекарите правят всичко, за да предотвратят преждевременно раждане и като правило успяват в това..

Видео падна корема преди раждането

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Коремът е спаднал по време на бременност: време ли е да се приготвите за болницата??

Бременността е към своя край. Всички майки изслушват с особен трепет чувствата си. Наближава среща с малкия. Това става забележимо не само в календара на бременността, но и в появата на корема на майката. И понякога стомахът може да потъне много преди определеното време. Ако коремът е потънал по време на бременност, означава ли това предстоящата поява на бебето? И колко време остава до раждането?

Защо коремът се променя? Как да го определим?

Пролапсът на корема се счита за един от предвестниците на наближаващото раждане. Природата никога не бърза, за разлика от майките, които искат да планират и знаят всичко предварително..

По-близо до 37-та седмица от бременността започва период, когато тялото на майката се подготвя за появата на бебето. Произвежда се специален хормон - релаксин. Под неговото действие сухожилията и съединителните тъкани на тазовите кости омекват и те се „разминават“ малко.

По това време долната част на матката се увеличава значително по размер и бебето пада. Сега главата му е фиксирана от костите на малкия таз, което също допринася за отварянето на матката.

Влизането на бебето в това положение често е придружено от болезнени усещания, че бременните жени, особено тези, които очакват първото си дете, грешат за контракции. За разлика от контракциите, това не трае дълго и след това всичко се успокоява.

А бебето е станало достатъчно голямо и е трудно за мускулите да го задържат в първоначалното му положение. Увисналият корем е един от първите сигнали за бъдещите майки, че е време да се приготвите за пътуване до болницата..

Не всички бъдещи майки забелязват как се случва това и се притесняват, че ще пропуснат толкова важен показател за предстоящо събитие. По-скоро жената с тънка физика ще почувства промени в позицията на корема - плътните и физически силни бременни жени не усещат прекалено изместеното натоварване.

Има обаче няколко начина и видими признаци, по които могат да бъдат открити промени:

 • Един от най-лесните начини да научите за „движението“ на корема е следният: на вратата направете марка с маркер на нивото на пъпа си; когато коремът падне, пъпа ще бъде по-нисък с около 5 см;
 • измерете разстоянието между гърдите и корема - сега дланта пасва тук;
 • походката на бъдещата майка се променя забележимо - „походка на горда патица“, тоест бременната жена се „върти“ от крак на крак, ходи с вдигната глава и изправен гръб;
 • възможна загуба на тегло на бъдещата майка до 2-3 кг;
 • формата и външният вид на самия „корем“ се променя: той става твърд, висящ и подобен на круша, стриите стават по-изразени;
 • ако по-рано бременната жена се огледа от всички страни, тогава след такива промени очертанията на талията се появяват отзад.

Важно! Ако коремът ви започне да пада, не забравяйте да уведомите Вашия лекар. Чанта с всички необходими неща за бебето и майката трябва да бъде събрана и на видно място. В този момент трябва да изберете родилен дом, да се съгласите с лекар. Не трябва да правите дълги разходки, да се отдалечавате от дома. Бременната жена трябва да бъде под постоянен надзор на близките.

Кога трябва да се спусне корема?

Първата бременност може да се различава малко от тази на опитни майки. При първото раждане коремът ще спадне в средата на 3 триместър, на 36 гестационна седмица. Това може да се случи на по-ранна дата. Разбира се, трябва да посетите лекар, за да изключите възможността за преждевременно раждане. Но най-често това се дължи на особеностите на телосложението на майката и може би лекарят ще ви посъветва да изберете превръзка.

Следователно местоположението на корема, като основен признак за непосредственото начало на труда, не винаги си струва да се разчита.

По време на втората и следващите бременности коремът спада на 38 седмица. При повторно даващите майки признаците на наближаване на раждането са по-изразени, те могат да отнемат много по-малко време.

Всяка бременност е много индивидуална и има изключения. В практиката на лекарите има случаи, когато стомахът потъва в деня преди началото на раждането. За някои майки този процес се разтяга в продължение на няколко дни, докато други твърдят, че всичко се е случило за една нощ..

За съжаление няма точни признаци и тестове, които да определят предварително кога жената ще роди. Затова майките просто трябва да са готови.

Важно! Коремът не пада толкова ясно при тези бременни жени, които имат седалищно предлежание на плода.

Влияе ли изместването на корема върху благосъстоянието на мама??

Всяка промяна води до определени последствия, както добри, така и не особено приятни. С теглото на бебето нараства натоварването върху тялото на майката, което е свързано с някои неприятни моменти.

Повишена болка в гърба.

Движението на корема надолу създава натиск върху пикочния мехур. Впоследствие трябва да бягате до тоалетната по-често и нощта не е изключение. Особено смущаващо за бременните жени е, че неволното отделяне на урина е възможно при резки движения, смях и кашлица. Няма обаче какво да се притеснявате, това е нормално за урината, която е подложена на механичен натиск, всички проблеми ще изчезнат след раждането на детето..

Също така, червата изпитват дискомфорт, могат да се появят проблеми с чести изпражнения. Всъщност това е добре, тъй като по този начин тялото се освобождава от излишъка.

Поради промяната в положението на бебето, майката може да почувства известен дискомфорт в областта на перинеума. Особено ако това е втора бременност или последваща.

Появяват се неприятни, дърпащи, фини болки в долната част на корема. Някои майки често ги бъркат с първите си контракции. Но ако болката се усили, стане натрапчива, по-добре е да отидете в болница..

Тонусът на матката се увеличава, поради което е възможно отделяне (увеличаване на обема им), подобно на млечница. Ако отделянето Ви е алено или кафеникаво, трябва също да посетите Вашия лекар..

 1. Бременната жена чувства облекчение и общо благосъстояние.
 2. Когато коремът падне, налягането върху храносмилателните органи, белите дробове, бъбреците намалява;
 3. Киселини, ускорен пулс, стомашни болки изчезват;
 4. Задухът, който често се наблюдава по време на бременност, също престава да измъчва бъдещата майка;
 5. Хлапето става по-малко подвижно, не може да се преобърне, остава само да движи ръцете и краката;

Ако детето често сменя пози по време на бременност, сега мама може да бъде спокойна, че вече се е подготвила за успешно раждане.

P.S. Преместването на корема надолу може да се сравни с нисък старт за бегач на дистанция. Нов човек се готви да влезе в нашия свят - последните дни, когато мама и бебе остават едно. Разбира се, те ще бъдат свързани помежду си дълго време. Но майките никога няма да забравят тези моменти и ще си спомнят дълго с любов и усмивка..

Какво да правим, ако коремът на бременна жена е спаднал - подготвяме чанта за родилния дом

След 27-29 седмици от бременността започва най-решаващият период, когато бебето и майка му се подготвят активно за раждане. Ако коремът е потънал по време на бременност през третия триместър - това е първата камбана за предстоящото раждане, но няма определена времева рамка за това събитие. При някои представители на по-слабия пол движението на бебето надолу се наблюдава още на 32-33 седмица от бременността, докато при други то се измества непосредствено преди началото на контракциите.

В повечето случаи при първородни жени това явление се наблюдава на 36-38 седмица. Смята се, че при раждането на първото дете спускането на корема при родилите за първи път се случва седмица по-рано, отколкото при тези, които раждат отново.

Колко дълго коремът пада при бременни жени?

Промените в женското тяло започват в резултат на хормонални промени, когато нивото на прогестерон намалява и производството на естроген се увеличава. Тялото на носеща жена на 35, 36, 37 седмици. активно се подготвя за предстоящия труд. Матката се разтяга, дъното й намалява, което води до движение на плода надолу.

Активно растящото бебе на 8-9 месеца оказва значителен натиск върху вътрешните органи на бъдещата майка, което причинява задух и проблеми с храносмилането. След понижаване на корема, на около 38 гестационна седмица, натискът на жената върху диафрагмата намалява и здравето й се подобрява - дишането става по-лесно, киселините изчезват, активността на плода намалява, което позволява на бъдещата майка да си почива повече.

Въпреки това, поради натиска на главата на бебето върху тазовите органи, жената може да изпита често уриниране, запек, болка в долната част на гърба и походката се разклаща.

Признаците за увиснал корем могат да бъдат знак за преждевременно раждане! Промените в положението на коремната стена на 5, 6 или 7 месеца от бременността не се считат за норма, затова е важно незабавно да се консултирате с лекар, за да разберете причината за това състояние и да преминете курс на подходяща терапия.

Как изглежда увисналият корем?

Лесното протичане на бременността е една от основните причини жената да не забележи понижаването на корема. Как разпознавате тези признаци и знаете кога е време да се подготвите за последния етап? Често промяна във формата на коремната стена се забелязва от роднини на бременна жена или акушер-гинеколог в антенатална клиника. Лекарят определя височината на маточното дъно с помощта на сантиметрова линийка и ако тя намалее с 4-5 см спрямо предишните измервания и коремната обиколка се увеличава, това показва неминуемо приближаване на раждането.

Младите майки често се интересуват от това как самостоятелно да разберат и да определят дали бебето се е преместило надолу. Това е лесно да се направи: поставете ръката си между корема и гърдите. Когато тя се сгуши свободно, може да се каже, че потъването е настъпило. Как изглежда, вижте снимката по-долу.

Надежден начин е да поставите марка срещу пъпа на стената на 32 седмици. След това трябва да коригирате на всеки 2-3 дни промени в позицията на пъпа спрямо тази марка. Когато пъпът е под марката, става ясно, че „процесът е започнал“..

Колко остава до раждането

Кога да раждам? Това е естествен въпрос, който всяка жена задава, след като бебето се премести по-ниско на 36 седмици.

Подходът на раждането обикновено се посочва от цял ​​комплекс от предшественици.

Бременната жена може да почувства:

 • отхвърляне на лигавицата;
 • фалшиви контракции;
 • намалена активност на плода;
 • отделяне на коластра от зърната.

Непосредствени признаци на раждане:

 • силни контракции, между които интервалът от време непрекъснато намалява;
 • дилатация на шийката на матката;
 • изтичане на околоплодна течност.

Колко време ще отнеме от момента на промяна на позицията до външния вид на бебето зависи от специфичните характеристики на женското тяло. Може да отнеме часове до седмици, преди да започне раждането..

При първородни

По време на първата бременност трябва да се подготвите за раждане 14-21 дни след смяна на положението на детето.

Нормално е за примипарите, ако процесът на раждане продължава от 11 до 18 часа. Ако раждането е завършено за 4-6 часа, то се счита за бързо, а за по-малко от 4 часа - бързо.

В многороден

При многократна бременност раждането обикновено настъпва една до две седмици след движението на плода надолу, а в някои случаи и след няколко часа.

При многородени жени раждането в 40 гестационна седмица отнема средно 6-8 часа. Тази разлика се обяснява с необходимостта да се "обучат" регулаторните механизми на централната нервна система и маточните рецептори да си взаимодействат по време на първото изгонване на плода. По време на следващото раждане тялото използва само изработената схема, която ви позволява да завършите процеса по-бързо.

Ако имате един или повече признаци за началото на раждането на 38 седмици, трябва незабавно да информирате своя акушер-гинеколог за това или просто да отидете в медицинско заведение.

Дискомфорт при спускане на корема

Коремът, потънал по време на бременност, често е придружен от дискомфортни усещания, сред които бъдещите майки отбелязват:

 • дърпаща болка в коремната област;
 • болезненост в долната част на гърба;
 • запек;
 • неволно и болезнено уриниране;
 • нарушение на съня;
 • затруднено ходене.

Симптомите са свързани с повишен натиск върху нервните възли и структури на малкия таз. За да намали дискомфорта в края на срока, жената трябва да ограничи физическата активност, да бъде по-често на открито и да се храни балансирано. Липсата на резки движения ще помогне за намаляване на болката. През този период могат да се появят стрии в долната част на торса. За да се избегне този козметичен проблем, жената трябва редовно да овлажнява кожата на тази област..

Какво да правите, след като коремът е спаднал

Когато плодът се спусне в таза на 39-та седмица, може да започне подготовка за раждане. Това събитие все още не е причина да отидете в болница, но е необходимо да отидете на консултация с Вашия лекар. Ако коремът е спаднал на 34 седмици или по-рано, лекарят ще предложи използването на специална лента за подкрепа.

Ако са минали 37 седмици от зачеването. или повече, тогава е време да съберете нещата, необходими за раждащата жена и нероденото бебе, така че когато започне раждането, да бъдете напълно готови. В продължение на 36 седмици и по-късно не е необходимо да пътувате на дълги разстояния и дори когато ходите на кратки разстояния, трябва да имате мобилния си телефон със себе си. С негова помощ, когато раждането започне, можете да се обадите на лекар и да информирате близките си. Увисналият корем преди раждането предполага, че трябва да избягвате стреса и резки движения, тъй като носенето отива към домашния участък.

Когато плодът се спусне рано, което може да се случи при бременност с близнаци още на 31 седмица, акушер-гинекологът ще предложи амбулаторно лечение. Това ще помогне да се приведе коремът рано в нормално състояние, да се провери здравето на бебетата, да се допринесе за хармоничното протичане на многоплодната бременност..

И ако коремът не е спаднал

Намален корем на 39 седмици. надеждно означава, че раждането е точно зад ъгъла. В същото време жените, които не забелязват промените по това време, започват да се паникьосват. Има редица обстоятелства, при които дори 40 седмици. плодът остава в същото положение.

Те включват:

 • големи плодове с тегло 4 кг или повече;
 • анатомично тесен таз при родилка;
 • намален мускулен тонус на предната коремна стена;
 • неправилно положение на ембриона.

При наличието на голям плод, многоводие, както и многоплодна бременност е проблематично да се види спускането на корема поради големия обем на матката. Такава бременност се характеризира със ситуация, когато промени в положението на бебето настъпват непосредствено преди раждането..

Наличието на тесен таз не позволява на представящата част на детето да проникне в тазовата кухина, така че високият корем остава до момента на контракциите. Трябва да се отбележи, че при патологично тесен таз не се извършва естествено раждане и бебето се ражда с помощта на цезарово сечение.

Лошото развитие на коремната преса не позволява представящата част на плода да бъде фиксирана в тазовата област, което също пречи на естествените процеси на анатомично преструктуриране. Това състояние трябва да бъде коригирано с помощта на специални физиотерапевтични упражнения..

Позиционирането на плода в грешна позиция не води до натиск върху маточното дъно. Има и друга опция, когато плодът се представя слабо и може да потъне преди време, дори на 28 или 31 седмица.

Няма нужда да се притеснявате, ако при втората бременност плодът е потънал по-късно, отколкото по време на първата бременност. Този модел е типичен за третата и всички следващи бременности. Но не пренебрегвайте посещението при акушер-гинеколог, за да следите отблизо раждането на вашето бебе..

Понякога бъдещите майки отбелязват, че на 36 седмица положението на плода се е променило, но след известно време те отново усещат киселини, задух и други признаци на високо местоположение на бебето. Това ги кара да се чудят дали коремът им може да слезе и след това да се изкачи отново? Такива случаи са и се обясняват с промяна в положението на детето в резултат на движението му вътре в матката. В случай на сериозен дискомфорт, бъдещата майка трябва да се консултира с лекар.

Информация от специалист:

Заключение

Когато коремът пада по време на бременност - това е основният знак за предстоящото пристигане на нов мъж на света. Когато плодът промени позицията си, първо уведомете вашия акушер. Не е необходимо да ходите в болница, ако е възможно пътуване до болницата по всяко време на деня. Използвайте добре времето, останало преди доставката. Избягвайте стресови ситуации и значителни натоварвания, дишайте повече чист въздух, правете леки домакински задължения и почивайте.

Когато коремът започне да пада при бременни жени преди раждането

Много бременни жени, които имат подходящ термин за раждане, се интересуват от отговора на въпроса - кога коремът започва да пада по време на бременността и какво казва тази ситуация.

Всъщност понижаването на корема по време на бременност е предвестник на бъдещото раждане, което скоро ще започне..

Защо коремът потъва по-близо до раждането на бебето

По време на раждането на бебето в женското тяло настъпват сериозни хормонални промени, в които прогестеронът играе основна роля. До края на гестационния период обаче ситуацията се променя - тялото започва активно да произвежда прогестерон (полов хормон), който допринася за подготовката на репродуктивната система за раждането на бебе.

За повечето жени това се случва на 9 месеца, което е пряко свързано с промяната на плода в неговото положение. Плодът постепенно се движи надолу, притискайки представящата част към шийката на матката, като по този начин се подготвя за раждане - това положение на плода се нарича презентация. В резултат на това движение е възможно да се наблюдава ситуация, при която коремът пада при бременни първородни, тъй като дъното на матката слиза надолу.

Най-често при родилките лекарите разкриват главна форма, при която главата на плода е в таза на бъдещата майка, докато преди това е била разположена в коремната кухина. Когато коремът започне да пада по време на бременност, бъдещата майка започва да се чувства много по-добре от преди. Това се дължи на факта, че предварително затегнатите черва, черен дроб и стомах незабавно се освобождават. Намаляването на дъното на матката обаче започва да оказва силен натиск върху пикочния мехур, поради което жената често иска да използва тоалетната.

Какво влияе върху понижаването на корема

Няма определен период, в който коремът на бременните жени започва да пада преди предстоящото раждане, тъй като това е само предвестник на предстоящо раждане, чийто външен вид може да бъде повлиян от определени фактори:

 • Първоначалното положение на плода. Понякога бебето, дори в началото на собственото си развитие, лежи ниско - в този случай дъното на матката не достига максимално възможния размер, при който се опира на диафрагмата. В този случай плодът просто няма място за придвижване надолу, така че няма смисъл бъдещата майка да чака корема да започне да пада по време на бременност.
 • Тесен таз. Ако жената има тесен таз от раждането си, тогава е малко вероятно да забележи времето, когато коремът й пада по време на бременност, тъй като това или няма да се случи, или бебето ще се премести надолу на кратко разстояние. Тази ситуация е пряко свързана с грешен размер на малкия таз, който не отговаря напълно на "параметрите" на детето. Това е най-забележимо, ако плодът е голям - над 3,5 кг.
 • Мускулите на перитонеума не са достатъчно развити. Ако коремните мускули на жената са слабо развити, плодът не може да проникне с таза на майката в таза. В този случай коремът на бременната жена пада само преди раждането, когато започват първите слаби контракции при родилката..

Внимание! Всяка жена не трябва да забравя, че когато коремът започне да потъва по време на бременност, това не винаги сигнализира за предстоящото раждане. Ето защо акушер-гинеколозите препоръчват да се обърне внимание на други, по-характерни признаци на предстоящото раждане..

Жената изпитва истинско облекчение, когато коремът на бременните жени започне да потъва - в края на краищата в резултат на това тя ще може да си почине нормално и да натрупа сили преди предстоящото раждане.

Когато коремът се спусне

Кога коремът пада при първородени бременни жени? Това е един от основните проблеми, които притесняват бъдещата майка, която вече е успяла да разбере информация, че пролапсът на матката е най-характерният предвестник на предстоящото раждане. Не трябва обаче да се доверявате сляпо на информацията, получена отвън, тъй като представянето на бебето е строго индивидуално и бебето може да остане в позицията си до началото на раждането..

Ако изхождаме от медицински данни, тогава може да се види, че често коремът на жените пада 3 седмици преди началото на контракциите. Лекарите казват, че първоначалното време на пролапс може да бъде в рамките на 14-28 дни преди раждането, т.е.в рамките на 36-38 седмици.

При многократна бременност коремът пада много по-късно - това е свързано с отслабените мускули на перитонеума. Обикновено коремът потъва по време на втората бременност, както и при следващите бременности - почти преди раждането или след няколко дни, което ще помогне на женското тяло да се подготви за силно натоварване.

Когато започне процесът на пролапс, главата на бебето се опира в малкия таз, в резултат на което дъното на матката е принудено да се спусне надолу. Тази ситуация винаги възниква спонтанно, тоест тя не се влияе от ритъма на живот на бъдещата майка, нейното здравословно състояние или други фактори. Когато коремът спадне при бременни жени преди раждането, бъдещата майка ще забележи това, тъй като това явление причинява много промени в тялото на жената.

Ако процесът се е случил насън, тогава след събуждане жената ще почувства, че й е много по-лесно да стане от леглото, няма киселини и стомахът й не е препълнен с храна. Намаляването на стойката на маточното дъно може да се види чрез изследване на размера на корема, който е намалял и сега длан може лесно да се постави между него и гърдите.

Ако коремът започне да потъва по време на будност, жената ще го усети - детето може да се обърне болезнено и доста рязко, като направи презентация на главата. След настъпването на преврата стомахът ще се понижи и ще стане малко по-малък..

Кога и как пада корема по време на бременност?

За тези, които се интересуват да знаят отговора на този въпрос, заслужава да се отбележи, че има ситуации, когато това явление не се случва преди началото на контракциите. Това се наблюдава при родилките, които имат тесен таз от раждането си - в този случай тя се нуждае от оперативно акушерство, което се извършва, докато главата се опря в таза на майката.

Рядко или незначително пролапс на матката се наблюдава и при пациенти с диагноза полихидрамнион, така че може да бъде трудно да се забележи процесът. Друга причина за недопускане на корема е многоплодната бременност, при която бебето е високо и почти преди началото на контракциите..

Какви промени се случват в тялото

Кога коремът пада надолу при втора бременност? Фактът, че шийката на матката се спуска по време на бременност, може да бъде забелязан от лекаря при преглед на пациента на специален стол. Възможно е да се определи пропускът с помощта на измервателна лента, която бъдещата майка ще бъде измерена при всеки преглед. Известно е, че когато стомахът спадне по време на първата или третата бременност и т.н. височината на гениталния орган намалява с 4-5 см, а коремната обиколка, напротив, се увеличава поради активния растеж на бебето. В края на краищата е известно, че през последните месеци на бременността плодът бързо наддава на тегло, което се отразява на обиколката на корема на майката.

Внимание! Самата жена може да забележи понижаването на корема по време на бременност - в този случай тя ще забележи някои признаци, които ще й дадат положителни и отрицателни чувства.

Положителните включват:

 • Изчезване на киселини и чести оригвания след хранене. Развитието на тази ситуация се улеснява от намаляване на налягането на гениталния орган върху стомашно-чревния тракт..
 • Улесняване и нормализиране на дишането. През 3-тия триместър матката значително се увеличава по размер, в резултат на което органът започва да упражнява силен натиск върху диафрагмата - това причинява проблеми с дишането, които, за съжаление, не могат да бъдат избегнати. Когато коремът започне да пада по време на бременност, диафрагмата се освобождава и дишането се улеснява.
 • Дискомфортът в ребрата изчезва. Тъй като главата на плода се движи надолу, той вече не е в състояние активно да се движи, както и преди, причинявайки на майката дискомфорт и болка в ребрата.

Кога пада коремът на бременна жена и какви външни признаци характеризират това явление? По време на понижаването на дъното на матката можете също да забележите външни промени, които се виждат не само от бъдещата майка, но и от нейните роднини. Такива външни промени включват промяна в походката, причинена от движението на плода надолу. Става по-трудно и бременната жена се върти наоколо.

Отрицателните чувства включват:

 • Често уриниране. Ако по-рано матката, увеличавайки размера си, оказва натиск върху диафрагмата, сега тя притиска пикочните органи. В резултат на това жената постоянно иска да използва тоалетната, дори ако пикочният мехур е леко пълен. Бременната жена може да развие уринарна инконтиненция, която се появява при кашляне, смях или кихане. Следователно бъдещата майка трябва внимателно да наблюдава хигиената на гениталиите и ако има нужда, е позволено да се използват специални подложки за събиране на урина..
 • Появата на запек. Нарушаването на нормалния процес на дефекация се причинява от повишен натиск върху ректума. За да се предотврати появата на това състояние, могат да се вземат превантивни мерки, които се състоят в нормализиране на храненето. За да направи това, бъдещата майка трябва да се откаже от използването на продукти, които са надарени с укрепващ ефект..
 • Влошаване на качеството на съня. Големият корем затруднява намирането на удобна позиция за нощна почивка. Това се превръща в истински проблем за бъдещите майки, което бързо причинява безсъние..

Когато коремът обикновено пада по време на втората бременност?

Това като правило се случва непосредствено преди раждането - ако коремът на жената е паднал преди 35 седмици, определено трябва да кажете на лекаря за това, тъй като това явление може да е симптом на нарушаване на целостта на мембраните, в които се намира плода, или може да е началото на ранно раждане. В тези случаи жената може да се оплаче от тонуса на матката, както и от силна болка. Ако възникне такава ситуация, бременната жена трябва спешно да бъде хоспитализирана, за да се предприемат терапевтични мерки за запазване на носенето на трохите.

Какво да правите, докато сваляте корема си

Когато коремът спадне по време на бременност, бъдещата майка е изпълнена с оптимизъм и се стреми да преработи всички неща, преди да отиде в болницата. По-скоро искате да подготвите необходимите неща за себе си и бебето си, да посетите фризьор и т.н. Също така, определено трябва да информирате гинеколога за настъпилите промени, което ще му помогне по-лесно да определи необходимата дата на хоспитализация на бременната жена в болницата..

При третата бременност, когато коремът спадне?

На бъдещата майка изглежда, че коремният пролапс не се появява при многократно раждане. Всъщност това се случва, но много фино. За да увеличите активното движение на корема надолу на бъдещата майка, се препоръчва да се движите повече. Когато се появят тренировъчни контракции, жената трябва да заеме изправено положение, така че бебето да е по-лесно да слезе до тазовите кости.

Обобщавайки, струва си да се отбележи, че тази характеристика ясно характеризира непосредственото начало на труда. Ето защо всяка жена трябва внимателно да следи здравето си и ако се появят първите контракции, незабавно се консултирайте с лекар..