Чувството за бременност в първите дни може да бъде като летаргия и летаргия. Това се дължи на бързата умора на жената поради хормонални промени. Имунитетът спада значително. Отслабването на имунитета е защитна функция, поради която ембрионът не се възприема от женското тяло като чужд обект. През първия триместър е важно ембрионът успешно да се закрепи и да пусне корени в матката..

Ранни признаци на бременност

Първата седмица на зачеването още не е бременност. През първите 7-10 дни оплодената яйцеклетка се придвижва през фалопиевата тръба в маточната кухина. Едва след прикрепването му към стените на матката можем да говорим за настъпването на бременността. Тялото започва да произвежда специален хормон на бременността - hCG. Аптечните тестове са чувствителни към hCG, които определят присъствието му в урината.

Когато яйцето е прикрепено към матката, вътрешните мембрани могат да бъдат наранени. Поради това понякога има малко зацапване, което трае не повече от 2 дни. Струва си да се разграничи такова отделяне от менструацията..

Температура

Жените, планиращи бременност и наблюдаващи началото на овулацията, ще могат да разберат за успешното оплождане чрез базална температура. По време на оплождането температурата леко спада, поради отделянето на хормона естроген. Ден по-късно, поради производството на прогестерон, температурата започва да се повишава.

Проследяването на базалната температура е полезно, ако има някакви проблеми със зачеването. Например, оплождането не е настъпило от няколко месеца. Чрез базалната температура жената ще може да проследи зачеването в ранните етапи..

Студ

Поради промяната в хормоналните нива, жената през първите дни изпитва леко неразположение. На фона на намаляване на имунитета може да се развие ARVI, възпалено гърло. През първите седмици се наблюдава намаляване на телесната температура. Може да се появи хрема, алергичен ринит.

През този период е важно да не лекувате сами симптомите на настинка. На етапа на полагане на органи и тъкани лечението трябва да се третира с максимална отговорност. За облекчаване на симптомите на ТОРС можете да използвате безопасни средства: сода за гаргара, морска сол за измиване на носната кухина.

Изключително нежелателно е ембрионът да има висока температура на майката. Намаляването на температурата трябва да става под лекарско наблюдение. У дома можете да нанесете лед върху главата си..

Промени в гърдите и матката

През първия триместър жената може да наблюдава подуване и нежност на гърдите си. Зърната могат да се разболеят. Ореолът може да потъмнее. Понякога тези симптоми са подобни на началото на менструацията..

В допълнение към гърдата, жената изведнъж започва да усеща матката, тоест да изпитва малки дърпащи или болезнени болки в долната част на корема. По време на периода на имплантиране на яйцеклетката могат да се наблюдават колики в матката.

HCG тест

Възможно е точно да се определи дали жената е бременна чрез hCG тест, гинекологичен преглед и резултати от ултразвук. Признаците на бременност са твърде подобни на симптомите на гинекологични и инфекциозни заболявания, така че не трябва да разчитате изцяло само на симптомите. Дори забавянето на менструацията далеч не е доказателство за оплождане. Менструацията може да изчезне под въздействието на стрес, болест, драматична загуба на тегло.

По време на ранна бременност вагиналните секрети се увеличават, но естеството на левкорея остава непроменено. Струва си да бъдете предпазливи, ако цветът им се е променил, ако кръвта се смеси със секретите, ако се появи остра миризма.

Реакция на миризми и промени във вкуса

Обонятелните усещания могат да се променят по време на бременност. Жените имат силна реакция на миризми, които преди това не са били причина за безпокойство. Неприятната миризма може да причини гадене при бременна жена..

Хранителните навици също се променят. Любимо ястие може изведнъж да стане безвкусно, докато жаждата за необичайни комбинации се увеличава. След раждането вкусовите усещания се изравняват, жената започва да обича същата храна, която е обичала девет месеца по-рано. По време на бременност се появява повишено слюноотделяне..

Депресия

Неразумна сълзливост може да се появи дори при психологически стабилни жени. Промените в настроението са свързани с отделянето на прогестерон. Освен това плачът се наблюдава дори при онези жени, за които бременността е желана и дългоочаквана. Но не можете да направите нищо срещу хормоните, така работи тялото.

Поради свръхчувствителност, бременните жени са склонни да приемат всичко твърде близо до сърцето. През този период жената става докачлива, уязвима, впечатлителна, доверчива и най-важното - внушима. Затова трябва да се пазите от различна вредна информация и да не вярвате на всичко.

Често уриниране

Под влияние на hCG се увеличава кръвообращението в тазовата област. Следователно при жените през първите седмици желанието за уриниране се увеличава. Честото използване на тоалетната е един от настъпилите признаци на зачеването, въпреки че промените в характера на уринирането могат да бъдат свързани и с урологични заболявания.

Какви други знаци могат да бъдат

Усещането за бременност зависи от индивидуалните характеристики. Жените могат да имат всички симптоми наведнъж или да нямат такива..

Могат да се наблюдават промени в стомашно-чревния тракт: появяват се нарушения на изпражненията, болките в стомаха се усилват. Някои жени изпитват дърпащи болки в гърба. Може да се развият кожни проблеми и акне. Има леко подуване на краката. Може дори да се появи мигрена. Понякога се наблюдава намаляване на либидото. И все пак повечето жени се чувстват прекрасно през този период и продължават да водят активен начин на живот..

Усещанията ще се променят през цялата бременност. Но често жената си спомня точно тези първи необичайни промени, които се случват в тялото ѝ..

Съдържанието на статията:

Всеки човек е уникален по своята същност. Това, което някой харесва, може изобщо да не се възприема от другите. Същото се отнася и за жените в позиция: може да не се гадае за бременността й в продължение на месеци, тъй като не са наблюдавани подозрителни симптоми, докато при други първите признаци се появяват още през първата седмица на бременността. Някои жени буквално в първия ден на зачеването някъде вътрешно чувстват, че в тях е възникнал нов живот. Както и да е, лекарите винаги се придържат към общите симптоми, които могат да показват бременност. Разбира се, някои жени могат да имат цял ​​списък от тях, докато други имат само няколко. Нека ги разгледаме по-отблизо..

Ранни признаци на бременност

Известно е, че оплождането на яйцеклетката става през целия ден. По-късно (7-10 дни след овулацията) настъпва имплантация и едва след това могат да се появят някои симптоми на бременност. Това е така, защото ембрионът, който е здраво прикрепен към стените на матката, започва да произвежда хормон, наречен човешки хорион гонадотропин (hCG). Започва да се произвежда интензивно от първия ден на бременността, а до третия месец броят му се увеличава няколко хиляди пъти. След този период той започва постепенно да намалява. Именно поради този хормон всички симптоми на бременността са най-силно изразени през първите 3 месеца. В края на краищата, веднага щом нивото му в тялото на жената намалее, всички "болезнени" симптоми изчезват.

И така, при нормалния ход на бременността, първите му признаци могат да се появят на 1-2 седмици. Като правило те не са много изразени, но ако имате някакви подозрения, можете да ги потвърдите с помощта на домашен тест за бременност. В края на краищата, hCG е протеин, който се проявява чрез урината на бременна жена и колкото по-дълъг е периодът, толкова по-тъмна ще бъде втората лента от теста. В допълнение, кръвен тест може също да потвърди надеждността на диагнозата, тъй като съдържа не по-малко от хормона.

За да потвърдим подозренията си, нека поговорим по-подробно за първите признаци на бременност:

 1. Липса или забавяне на менструация. Най-очевидният симптом на бременността е забавената менструация. Ако менструацията не дойде навреме, жените преди всичко започват да подозират бременност. Факт е, че тялото на жената е оборудвано по следния начин: когато яйцеклетката узрее, тя преминава през фалопиевата тръба в матката, настъпва овулация (тялото се подготвя за възможна бременност). Ако по време на овулация възникне полов акт и сперматозоидите влязат в матката, яйцеклетката се опложда. Ако не е имало оплождане, лигавицата, която покрива вътрешния слой на матката, се оттегля и започва менструация. Но се случва, че менструацията може да продължи дори след оплождането в продължение на няколко месеца или дори цялата бременност. Във всеки случай, ако знаете със сигурност за вашата ситуация, всяко подозрително изписване трябва да ви предупреди и да бъде причина за незабавна медицинска помощ. В края на краищата това може да говори както за възможен риск от прекъсване на бременността, така че може да е просто незначително кървене, което може да възникне по време на периода на имплантиране (това е норма). Всичко зависи от естеството на отделянето и общото състояние на бременната жена. Дори ако вашият период е закъснял, това не винаги може да означава, че сте бременна. Много често това се случва поради силно вълнение, умора или стрес. Също така може да показва наличието на някои заболявания, например поликистоза, ерозия на шийката на матката и др. Често менструацията не настъпва дълго време след някакъв вид хирургическа интервенция. Обикновено тялото може да се възстанови в продължение на няколко месеца..
 2. Болки в корема и гърдите. За много жени първият симптом на бременността е дискомфорт в гърдите и леки коремни болки. Болка и спазми могат да се усетят още през втората седмица на бременността, тъй като през този кратък период от време тялото започва интензивно да се възстановява: всички органи се подготвят за активна работа, в резултат на формирането на плода и плацентата матката често се свива, изтръпване и дискомфорт се наблюдават в долната част на корема. Също така настъпват промени в гърдите - млечните жлези се подготвят за предстоящото кърмене, постепенно се натрупва мляко за нероденото бебе. Освен това можете да видите как ореолите на гърдите (кръговете около зърната) са се променили, потъмнели и дори леко се увеличили. Колкото по-дълъг е периодът на бременност, толкова по-голяма ще стане самата гърда. Вените са ясно видими над млечните жлези, което е свързано с ускорено кръвообращение по време на бременност. Всъщност през този период кръвообращението се увеличава с 40-50%. Това е необходимо, за да може тялото на жената по-лесно да понася загуба на кръв по време или след раждането. Някои от жените, когато натискат гърдите си, наблюдават отделянето на бистра течност - това също е ясен признак за бременност.
 3. Обща слабост на тялото. Поради хормонални промени в тялото, бременната жена често изпитва постоянна умора и слабост. Тя също постоянно иска да спи, по всяко време на деня. Понякога през първите седмици на бременността бъдещата майка усеща болки в гърлото или запушване на носа. Всъщност силите я напускат поради факта, че, намирайки се в „интересна позиция“, метаболизмът в тялото се ускорява няколко пъти. Това от своя страна не се случва незабелязано и тя се чувства зле. Що се отнася до симптомите на настинка, бременността е точно периодът, когато имунитетът също "страда". Поради пълното преструктуриране на функционирането на всички органи и системи, защитните сили на организма намаляват и съществува риск от настинка, дори когато сте в климатизирана стая. Затова бъдете внимателни!
 4. Промяна в емоционалното състояние. Голям процент от бременните жени твърдят, че настроението по време на бременност се променя от първата седмица. Освен това всички тези промени могат да бъдат напълно неоснователни. Например, мама може да е в приповдигнато настроение и след няколко секунди да плаче, да се обижда и да крещи без причина. Като цяло това е норма, тъй като промяната в хормоналния фон по време на раждането на бебето силно влияе върху емоционалното състояние на бременна жена. През целия този период жената може да бъде обезпокоена от различни въпроси („нормално ли се развива бебето?“, „Как ще протече предстоящото раждане?“ И т.н.). Ето защо толкова резки промени в емоционалното настроение са разбираеми..
 5. Гадене и повръщане. Този симптом е може би най-поразителният симптом през по-голямата част от бременността. Още от първите седмици бъдещата майка започва да чувства не силно гадене, като правило, най-вече тя измъчва бъдещата майка сутрин. Малко по-късно, на 4-5 седмици, се появява повръщане заедно с гадене. Състоянието може да се влоши от различни остри миризми, които карат жената да се чувства още по-зле. Например, бременните жени често не възприемат миризмата на парфюм или дори миризмата на храна, така че готвенето може да бъде истинско мъчение за тях. Всичко това се обяснява с факта, че тялото, подготвяйки се за раждане на плода, се отървава от всички вредни вещества и следователно тези симптоми са нормални при това състояние. При нормалното протичане на бременността тези симптоми изчезват до края на 3 месеца. Но понякога има случаи, когато гадене и повръщане измъчват жената в третия триместър на бременността. Лекарите наричат ​​това състояние "гестоза" (късна токсикоза). При такава диагноза е задължително лечението в болница под наблюдението на лекарите.
 6. Повишен естествен секрет. Още в началото на първата седмица от бременността бъдещата майка може да забележи колко цервикална слуз се отделя. Ако преди бременността отделянето е било незначително, сега броят им се е увеличил няколко пъти. Освен това при всяка жена те са бели на цвят, а при тези, които очакват бебе, са прозрачни с доста лигава структура. Всичко това е норма, тъй като това отделяне е необходимо, за да се предпази плода от различни инфекции, които могат да проникнат в маточната кухина. Благодарение на хормона прогестерон, който сега е много богат в организма, се произвеждат тези секрети.
 7. Промяна в базалната температура. Много лекари твърдят, че този метод за откриване на ранна бременност е много надежден. За измерване на базалната температура не е необходимо всички да правим това по обичайния начин, а именно измерване на температурата в ректума. Но това трябва да се прави сутрин, веднага щом се събудите. Тъй като тялото ви все още не е изпитвало стрес и следователно резултатът със сигурност ще бъде 100%. Ако има бременност, тогава термометърът ще показва 37 градуса по Целзий или повече. Ако зачеването не е настъпило, процентите ще бъдат ниски. Чрез измерване на базалната температура можете също да определите периода на овулация - най-подходящото време за зачеване.
Всички тези признаци на бременност са само възможните им прояви. Както вече споменахме, всяка жена е индивидуална и тялото може да реагира по напълно различни начини на новото си състояние. С други думи, ако подозирате бременност, само опитен специалист може да я потвърди на 100%..

 • Не забравяйте, че за много кратко време бременността е трудно да се определи чрез ултразвук. Анализът на hCG ще ви помогне да определите състоянието си на ранна дата..
 • Ако сте загрижени за болка в долната част на корема, не забравяйте да се консултирате с вашия гинеколог за това. Тъй като това може да показва както възможно прекъсване на бременността, така и леко свиване на матката. Много е опасно да приемате болкоуспокояващи сами, защото това може да навреди на плода..
 • Ако със сигурност знаете, че скоро ще станете майка, животът ви трябва да се промени драстично. Това се отнася за храната, която трябва да съдържа само здравословни храни, напълно да се откаже от всички лоши навици и да си почива повече..
 • Тъй като всички бременни жени, поради промени в хормоналния фон, емоционалното състояние се променя значително, препоръчително е да се свържете с психолог, за да може той да ви помогне да се „възстановите“.
 • Не се паникьосвайте, ако бременността ви не протича като на приятелка или както майка ви ви е казала за това. Всеки организъм реагира по свой начин на развитието на нов живот в него. И ако постоянно ви гади или сте изтощени от постоянно повръщане, не забравяйте - всичко ще мине много скоро, трябва да бъдете малко търпеливи. Всичко това е нормално, просто се случва различно за всички..
 • За да бъде регистрирана, бременна жена трябва да се свърже с предродилна клиника не по-късно от 12 седмици. Всъщност, за да контролира развитието на плода и здравето на бъдещата майка, лекарят трябва да проведе всички изследвания и да даде необходимите съвети за жената.

Основен съвет: по-малко стрес и безпокойство. Сега е точно този период, когато трябва да бъдете напълно защитени от всякакъв негатив. Разхождайте се по-често на чист въздух, запишете се за фитнес за бременни жени, което само ще подобри вашето физическо и психологическо състояние. В крайна сметка, ако майката е здрава и щастлива, тогава бебето ще се чувства добре и ще се роди здраво.!

Какво да правим с гаденето в началото на бременността и как да разпознаем, че жената е в интересна позиция, вижте тук:

Когато от момента на зачеването мине много малко време, можете да забележите първите промени в тялото. Млечните жлези се подуват, коремът над слабините става плътен. Това състояние наподобява здравословното състояние по време на менструалния цикъл..

Приблизително на 3-та седмица от бременността жената може да изпитва главоболие, промени в настроението, токсикоза, липса на апетит или, обратно, увеличаването му. В рамките на десет седмици при ултразвуково изследване за първи път можете да видите краката, ръцете, носа и ушите на бъдещото бебе.

Симптомите на токсикоза стават по-слабо изразени на 12 седмици. На корема се вижда тъмна ивица от срамната област нагоре. Дългоочакваното движение се случва на 16 гестационна седмица. Жената може да почувства слабост, не периодично треперене в стомаха..

Втора половина на бременността

На 20 седмица матката се увеличава и започва да се издига. Налице е ясно увеличаване на размера на корема. Жената понякога усеща лека дърпаща болка в долната част на корема, наречена контракции на Бракстън Хикс. Те са краткотрайни..

С нарастването на бебето теглото на жената постепенно се увеличава. Още на 26 седмица движенията на детето се усещат не само от самата жена, но и от нейните близки, като поставят длан върху корема си.

По време на тези етапи на бременността кожата на корема е опъната и жената може да почувства желание да се почеше по корема. Не се препоръчва да правите това, може да се образуват стрии. По-добре намажете корема с овлажнител или бебешко олио.

От 30 седмица нататък може да има тежест в областта на гърдите и тазобедрената става. Детето се обръща с главата надолу и опира краката си в ребрата на майката.

Още на 34 гестационна седмица жената може ясно да определи какво натиска бебето вътре - с лакът или коляното. Лицето, краката и ръцете й започват да се подуват. Поради големия стрес върху бъбреците се препоръчва да се пие по-малко течности. Гимнастиката в колено-лакътна позиция е много ефективна. При нея бъбреците почиват, а мускулите на кръста се отпускат..

След 36 седмици матката се спуска и диша по-лесно. Може да има усещане за разширяване на тазобедрената област - тялото започва да се подготвя за раждане. Дете по това време се счита за почти доносено. През този период се препоръчва да се избягват резки движения и стрес, за да не се провокира преждевременно раждане..

Естественото раждане обикновено започва след 40 седмици, така че трябва да слушате всички промени в тялото, за да сте готови за това радостно събитие -

По време на бременността жената става по-чувствителна към тялото си. Тя постоянно се изслушва: има ли болки, отделяне, оток, бебето се движи ли, както трябва. Тя се притеснява от наддаване на тегло, отделяне, размер на корема и много, много повече..

Повечето вярват, че обикновено бъдещата майка не трябва да чувства болка. Така ли е, какви усещания по време на бременност са норма, и какви не, какво да правим, ако все пак се появи болка, тя ни каза - акушер-гинеколог на Центъра за имунология и репродукция Елена Валериевна Геворкова.

- Нека започнем от самото начало: какви усещания и признаци могат да показват бременност? Колко надеждни са те??

Можете да разберете за настъпването на бременността по някои надеждни признаци: забавена менструация, положителен тест за бременност, кръвен тест за hCG и ултразвукови признаци.

Понякога могат да започнат някои промени, които не са били преди. Например, не е ясно откъде идва психо-емоционалната лабилност, промяна във вкусовите предпочитания, обостряне на обонянието. Нещо повече, жената не само усеща по-остро всички миризми, но и изпитва известна жажда за специфични аромати или остро отхвърляне на нещо ежедневно и постоянно използвано.

- Рисуващи болки. Каква е нормата и кое не?

В самото начало на бременността, дърпащи болки, изтръпване или чувство на дискомфорт в долната част на корема може да са норма, тъй като матката е пълна с кръв през този период, навлиза във фазата на растеж, така че тези усещания могат да бъдат вариант на нормата.

Болката не трябва да бъде остра и придружена от кървави отделяния. Това явление е причина да посетите лекар възможно най-скоро..

- Какво изхвърляне е норма?

С настъпването на бременността кръвообращението във вътрешните органи се увеличава значително. Притокът на кръв и влошаване на венозния отток на гениталиите води до факта, че лигавицата прозрачен разряд се увеличава. Това е норма - прозрачно лигавично отделяне.

Основното е, че те не са придружени от дискомфорт - сърбеж, парене и нямат остра неприятна миризма. Периодично (във всеки триместър) трябва да вземате цитонамазки върху флората, за да сте сигурни, че съставът на тези секрети е абсолютно нормален.

- Токсикозата нормална реакция ли е на организма през този период или това състояние изисква корекция? В кои случаи?

Токсикозата има психоемоционален и генетично обусловен характер. Обикновено това е чувство на гадене, неразположение, повръщане, но не повече от 5 пъти на ден. Ако явленията на повръщане достигнат 7-10 пъти на ден, това вече не е нормален ход на бременността и тази ситуация изисква хоспитализация.

- Болки в стомаха: какви са те? Кои от тях са причина за спешно посещение на лекар?

Болката в корема е усещане, което придружава бременна жена от началото на бременността до раждането. В някои периоди това е норма: когато матката навлиза в период на интензивен растеж, когато активно се усещат движенията на плода, когато майката е уморена, преуморена. Ако тези болки са остри, остри, спазми, придружени с кървави отделяния, това е ситуация, която изисква спешно лечение. Може би най-добрият изход е линейката..

Ако тази болка не е значителна, бързо преминаваща, когато приемате спазмолитици, това е определен минаващ момент.

Психоемоционалното състояние играе важна роля в този период. Това е може би най-важното нещо, което се случва по време на бременност. Много усещания се възприемат по доста хипертрофиран начин. Ако това се случи в небременна държава, няма да му се обърне внимание. А жената в позиция се слуша постоянно и се тревожи за каквато и да е причина. Това също е добре!

- Главоболие или "мигрена на бременността". Какво е?

Много често жените откриват какво е главоболието по време на бременност. Това най-често се свързва с умора и емоционален стрес. Ако тези болки са силни и продължават няколко дни подред,
разбира се, те трябва да бъдат спрени с лекарства. Съществуват редица лекарства, които са били използвани успешно по време на бременност. Но само лекар трябва да ги предписва.!

Има още един интересен факт: ако една жена страда от главоболие, тогава самото начало на бременността решава този проблем. Това е необяснимо, но на практика се случва доста често.

- Подуване на краката, какво можете да кажете за това?

Отокът не е напълно нормално състояние и може би е по-скоро диагноза, отколкото нормално текущо състояние. Най-често се случва през втората половина на бременността и е свързано със задържане на течности в организма.

Обикновено, когато бъдещата майка забележи подуване на краката си, първото нещо, което прави, е да спре да пие течности. Това е основната грешка! Течността задържа не самата вода, а солта. Ето защо, на първо място, трябва да преминете към безсолна диета. И ако се ограничите в приема на вода, тогава всяко количество течност, което попадне в тялото, със сигурност ще остане в клетките.

Диагнозата оток се нарича „воднянка на бременността“. Това се контролира от наддаване на тегло. Факт е, че самият оток не е опасен, но може да се превърне в началото на развитието на гестоза, тоест токсикоза през втората половина на бременността. Когато бъбречната дисфункция и високото кръвно налягане също се присъединят към отока, това вече е доста страшно състояние, което може да доведе до доста сериозни усложнения. Ето защо, веднага щом забележите подуване, следи от чорапи, изведнъж стана трудно да закрепите обувките си - не забравяйте да информирате Вашия лекар за това. Лекарят ще предпише специална диета, диуретици, ще посъветва народни рецепти.

Киселините придружават момичетата в много различни периоди от бременността, но като правило това е или първият триместър, или близо до доносена. През първия триместър това се дължи на хормонални промени в тялото и на факта, че сфинктерът (мускулният клап между хранопровода и стомаха) се отпуска, стомашният сок навлиза в хранопровода, причинявайки киселини. Дори понякога се споменава за явленията токсикоза през първия триместър..

През третия триместър се появяват киселини, тъй като матката е голяма, стомахът губи обичайната си способност да бъде в полусуспендирано състояние и да лежи в хоризонтално положение. Тези чувства просто са свързани с физическото му потисничество..

Балансираната диета ще помогне за облекчаване на това състояние - често и на малки порции. Можете да ядете мляко, желе, крем супа. Тоест храна, която има обвиващи свойства. Съществуват и лекарства, които могат да се използват умерено по време на бременност. Разбира се, след консултация с Вашия лекар относно възможността за прием на лекарството и продължителността му.

- Нормално ли е набъбването на гърдите и нежността?

Чувствителността на млечните жлези се проявява почти веднага след бременността. Това е нормален и естествен отговор на хормоналните промени. Гърдата може да се увеличи по размер, да стане по-плътна, болезнена. Като правило до 12 седмици това преминава, защото настъпва хормонална стабилизация..

- Разбъркване на детето. Колко дълго ги чувства една жена? Има ли някакви разпоредби относно тази прекрасна сензация?

Смята се, че денят, в който жената за пръв път е усетила движението на плода, е точно половината от бременността. Въпреки че времето на първородните и многородовите е малко по-различно. Вторият, поради техния опит, по-висока чувствителност, структурни характеристики на матката, усещат движения около две седмици по-рано. (20 за раждащи, 18 за многородни). Това е много условно.

Отначало тези движения се усещат като някакви мехурчета, риби. Такова много романтично усещане. Към 22-24 седмици те вече придобиват по-ясен характер и още през третия триместър майката усеща точно какво точно (дръжка, крак, глава) се движи бебето.

Основното правило на движенията е да ги усещате, като правило, веднъж на ден. Ако е изминал ден и мама не усеща никакво движение, това е причина да се консултирате с лекар и да направите ултразвук. Причината са и твърде насилствените движения - понякога те могат да показват хипоксия.

- Нормална ли е болката над пубиса?

Такива болки се наричат ​​"симфизит", болезнените усещания дават ставата на срамната артикулация. Няма специфично лечение. Необходимо е да се ограничи подвижността, да се нанесе кърпа, напоена с вода, за да се премахне подпухналостта. Ако тези болки са непоносими, ситуацията изисква хоспитализация.
В трудна ситуация има хиперекстензия на връзките и евентуално това може да доведе до несъответствие в срамната артикулация. Тогава естественото раждане ще бъде невъзможно, прави се цезарово сечение. За щастие това е рядка ситуация. Обикновено болката в срамната артикулация е от толкова приятен характер.

Анализирахме основните усещания и болки, които могат да притесняват жената, която очаква бебе. Ако първоначално приемате бременността си сериозно и задълбочено, тогава рискът от всякакви патологии значително намалява. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че бременната жена трябва стриктно да следва съветите на своя лекар и при най-малкото съмнение за неразположение спешно да се свърже с него за съвет..
Разбира се, те трябва да бъдат спрени с лекарства. Съществуват редица лекарства, които са били използвани успешно по време на бременност. Но само лекар трябва да ги предписва.!

Днес на сайта за бъдещи и истински майки сайтът ще ви каже какви чувства изпитва една жена по време на бременност, а именно в най-ранните си етапи.

Първи усещания по време на бременност

Жената може да подозира, че под сърцето й е възникнал нов живот още преди първия положителен тест и преди забавянето на менструацията. В допълнение към интуицията и „майчиния инстинкт“, за това могат да свидетелстват и чисто физиологични признаци..

Те включват следните промени:

 • Повишена телесна температура (базална). След овулация и оплождане на яйцеклетката, хормонът прогестерон поддържа оптималната температура на външната среда (майчиното тяло), необходима за ембриона. Ако термометърът ректално, вагинално или орално показва 37,0-37,4 градуса, това може да означава бременност;
 • Умора и сънливост. В ранните етапи на бременността женското тяло рязко преминава в „енергоспестяващ режим“ и на тази основа можете да предположите, че скоро ще станете майка. В допълнение, повишената секреция на прогестерон има седативен ефект, оттук и усещането, че постоянно искате да спите;
 • Усилено обоняние и негативна реакция на силни миризми. Например може да забележите, че любимите ви парфюми са ви станали неприятни или ароматът им е изобщо гаден, а миризмите на храна изобщо не стимулират апетита ви;
 • Може да се появят и усещания в началото на бременността, като промени в гърдите. Млечните жлези набъбват (особено зърната), стават чувствителни, жената отбелязва тежест, изтръпване и други нехарактерни чувства в гърдите. В допълнение, венозната мрежа става силно видима под кожата, туберкулите на Монтгомъри (специални жлези, разположени в тази област) се увеличават около зърната, ареолите стават по-тъмни;
 • Проблеми с подуване на корема, газове и изпражнения. По време на бременността се повишава нивото на половите хормони, които влияят негативно на работата на червата, те потискат нормалната микрофлора, поради което храносмилателният тракт работи в „специален режим“;
 • Чувствата по време на ранна бременност също са чести позиви за уриниране. Работата е там, че хормонът, произведен от ембриона (hCG), активира кръвообращението в малкия таз и следователно в пикочния мехур. Оттук и усещането за постоянната му пълнота;
 • Нехарактерно отделяне: още в много ранните етапи хормоните "си вършат работата" и провокират увеличаване на образуването на цервикална слуз, която играе ролята на защита срещу проникването на всякакви инфекции през гениталния тракт.

Изброените по-горе признаци на бременност се появяват при почти всяка новоспечена бъдеща майка. Ето защо, ако присъствате повечето от тях, сайтът ви съветва да си направите тест за бременност, може би ще ви зарадва много!

Какви усещания по време на бременност са надеждни признаци за това?

Липсата на менструация в точното време (забавена менструация) е почти 99% гаранция, че сте в „интересна позиция“ (остава малък процент, че менструацията се забавя поради стрес, заболяване или друга причина).

Освен това, около седмица след зачеването, може да видите капчици кръв или нехарактерно жълто-кафяво по бельото..

Това се дължи на имплантирането на ембриона във вътрешния слой на матката (ендометриума), а капчиците кръв са така нареченото „имплантационно кървене“, тоест това е съвсем нормално и няма патологии. Въпреки че изобщо не е необходимо жената да има подобни признаци и усещания по време на бременност.

Друг „неотменим“ признак на бременност е „прословутият“, за който са чували всяко момиче и жена. Може да се появи от първите гестационни седмици и това явление се състои в чувство на постоянно гадене, отвращение към миризми и храна, световъртеж и главоболие. Гаденето понякога достига такава интензивност, че се развива в повръщане.

Всичко това се дължи на факта, че в началото ембрионът отделя всички метаболитни продукти в кръвта на жената, които провокират леко отравяне. Но не се притеснявайте, тялото ви ще се научи да се справя с това и до края на първия триместър ще имате „втори вятър“.

Какви други усещания по време на бременност могат да присъстват?

Всяка бременност протича по различен начин. В това състояние, в допълнение към всичко описано по-горе, могат да присъстват следните усещания:

 • Рязко намаляване на либидото (намалено полово влечение);
 • Усещане за матката. Жената може да почувства нещо подобно на болка по време на менструация;
 • Специални или дори „извратени“ вкусови предпочитания (класически пример е желанието да се яде маринована краставица със сладко и др.);
 • Промени в състоянието на кожата към по-лошо - появата на акне, суха кожа и др.;
 • "Ринит на бременни жени" - усещане за запушване на носа, което може да продължи всички 9 месеца от бременността;
 • Емоционална „люлка“. Хормоните влияят на настроението на жената. Можете да почувствате радост, тъга, смях, плач и т.н..

Ако имате съмнения и не знаете какви са усещанията по време на бременност, надяваме се нашата статия да ви помогне да разберете тялото си. И най-доброто от всичко, направете тест за бременност или направете ултразвук, тогава със сигурност ще разберете дали очаквате бебе.
_ _
Сайт на сайта - Supermoms

Ранни признаци на бременност

Механизъм за оплождане

Процесът на зачеване е оплождане на яйцеклетка със сперма. Невъзможно е без овулация, която се състои в образуването и освобождаването на яйцеклетка от фоликула на яйчника. Овулацията се извършва на 12-14-ия ден от редовния менструален цикъл. Вероятността за оплождане по това време е много висока.

Ранните признаци на бременност са субективни и обективни.

Ако е настъпило оплождане, яйцеклетката се движи по маточната тръба и се спуска в маточната кухина. След пролапса на женската оплодена репродуктивна клетка започва нейното въвеждане в маточната лигавица. Този период съответства на 7–10 дни. След този период започват да се появяват субективни усещания, свързани със зачеването. Докато женската оплодена клетка не се вгради в лигавицата на матката, бременността не настъпва.

Когато се появят признаци на бременност

Помислете за две опции за времевата рамка за появата на първите признаци: няколко дни или повече от 2 седмици.

Субективни чувства през първите гестационни седмици

Това, което една жена чувства, се нарича субективни усещания. Тези признаци не се виждат по време на прегледа, поради което лекарят записва симптомите в картата според думите на пациента. Много жени бъркат усещанията през първите седмици на бременността с предменструалния период. През първия ден може да се почувствате зле, промени в настроението и болки в корема или кръста..

Основните субективни признаци на ранна бременност:

 • Неразположението е много подобно на вирусна инфекция, без ринит, кашлица и други съпътстващи симптоми на настинка. Голяма слабост, особено вечер.
 • Лабилност на настроението. Сълзите отстъпват място на радостта и обратно.
 • Повишена нужда от сън поради хормонални промени, формиране на плода, фетални мембрани. Жената не получава достатъчно сън, дори ако спи повече от 10-12 часа на ден.
 • Промяна на либидото. Привличането към партньор е или повишено, или притъпено. Този признак се наблюдава вече 14-21 дни след оплождането..
 • Дискомфорт в малкия таз. Жената може да почувства тежест в корема, изтръпване в проекцията на матката или в яйчниците поради преминаването на яйцето през фалопиевите тръби, както и прикрепването му към ендометриума.
 • Болка в лумбалната област. Болката се предава в долната част на гърба от матката. Също така пациентите се оплакват от болки в гърба, болки в краката, особено в задната част на бедрата.
 • Болезненост в млечните жлези. Гърдите стават много чувствителни и болезнени и могат да се увеличат по размер.

Освен тези симптоми има и други. Жените често се оплакват от главоболие от мигренозен характер. Болковият синдром може да продължи през целия работен ден. Облекчението на състоянието идва в късния следобед.

Поради хормонални промени, както и повишен кръвен поток, бременната жена често усеща приливи, които се заменят с втрисане. Такива преходи се наблюдават 3-4 пъти на ден..

Повишеният апетит е много често срещан симптом. Жените в позиция развиват зависимост към този или онзи продукт. Това може да се дължи на липсата на определен витамин. Случва се жените да ядат тези храни, които не са харесвали през целия си живот..

По-късна проява е гаденето. Може да се наблюдава на 2-3 гестационна седмица и по-късно.

Обикновено гаденето се появява сутрин или през целия ден. Може да се появи както на неприятни, примамливи миризми, така и на задух. Гаденето често е придружено от киселини, особено след хранене. Повишаване на обонянието може да се установи веднага след зачеването или по-късно. Много миризми изглеждат груби, неприятни, а някои са много привлекателни.

Също така, в самото начало на гестационния период е възможна алергична реакция към химикали, храни или други алергени, които не са предизвикали никаква реакция през целия живот. Някои пациенти развиват сезонни алергии по време на бременност..

Честото уриниране е един от късните признаци. Появява се поради увеличаване на матката. Органът, увеличавайки се, започва да притиска пикочния мехур, което води до чести позиви за уриниране.

Обективни симптоми

Обективни признаци са тези, които могат да се видят по време на преглед или рутинно наблюдение на бременна жена. Жената сама забелязва промени в тялото си..

Първите признаци на бременност включват промяна в базалната температура.

Списъкът на първите признаци на бременността:

 • Подпухналост по лицето, ръцете, краката. Тези прояви могат да се обяснят с повишената тежест върху бъбреците. Те работят в подобрен режим.
 • Акне. Пъпки и акне се появяват поради хормонални промени. Такива прояви могат да се наблюдават дори при тези пациенти, които никога не са имали кожни проблеми..
 • Повишено производство на чревни газове. Чревната перисталтика дори в самото начало на гестационния период е силно намалена, което провокира повишено образуване на газове и запек. Матката и червата се инервират от един сноп нерви. Ако контракциите на пениса намалят, перисталтиката на червата също намалява.
 • Венозната мрежа в кожата на гърдата. Този симптом понякога излиза наяве дори в самото начало на бременността..
 • Увеличение на размера на гърдите поради пролиферацията на жлезиста тъкан, което е придружено от повишаване на местната температура.
 • Повишена пигментация на ареолите.
 • Зачервяване на кожата на лицето поради увеличен кръвен поток в тялото. Усещането за топлина се увеличава вечер.

В допълнение към тези симптоми можете да откриете появата на пигментирана линия по долната част на корема. Започва от пъпния пръстен, отива до пубиса. Тази линия започва да потъмнява с времето. Значителен показател за настъпването на бременността е забавяне на менструацията..

Възможно е белезникаво вагинално течение. Те възникват поради въвеждането на яйцеклетка в лигавицата на матката. Този процес може да бъде придружен и от незначителни леки кървави петна, но те са изключително редки. Количеството кървави отделяния е толкова малко, че една жена може да не им обърне специално внимание. Ако преди зачеването е имало ерозия на шийката на матката, тогава отделянето от влагалището ще бъде жълтеникаво.

Определянето на базалната температура обикновено се използва за определяне на деня на овулация. Също така индикаторът се използва за диагностициране на зачеването. Измерете температурата в ректума или влагалището сутрин, преди да станете.

Характерна проява на началния период на бременността е повишаването на базалната температура..

По време на планирането на бременността пациентът измерва температурата в продължение на няколко месеца. В началото на менструацията тя намалява, а след оплождането се повишава до 37ᵒС. Това показва висока вероятност за бременност..

Симптоми на извънматочна бременност

Ектопичната бременност изисква спешно прекъсване, така че трябва да бъде диагностицирана възможно най-рано. Жените трябва да знаят проявите на патологията преди забавянето на менструацията и след нея, тъй като тя е животозастрашаваща.

Извънматочна бременност често се развива поради нарушение на транспорта на яйцеклетката в маточната кухина. В този случай оплоденият ооцит се въвежда не в лигавицата на органа, а в мембраната на фалопиевата тръба. Това води до силна болка от страната, където е прикрепено яйцето, както и вътрешно и маточно кървене. Това състояние изисква операция..

Методи за диагностициране на бременност в началния етап

За да се определи дали има бременност, е необходимо преди всичко да се направи тест за човешки хорион гонадотропин. Този хормон се появява след въвеждането на яйцеклетката в стената на матката. Но наличието на този хормон в урината може да показва и заболявания на гениталните органи, тумори, патологии на бъбречната система и други..

Преди закъснението на менструацията тестът за ниво на hCG не е много информативен

Анализът може да се направи у дома с помощта на тест ленти. Те съдържат реактив, чувствителен към hCG. Тестът трябва да се направи 10-14 дни по-късно. Не е препоръчително да се прекарва по-рано от 10 дни, тъй като въвеждането на яйцето в лигавицата все още може да не се случи. За теста трябва да вземете сутрешната проба урина. По това време концентрацията на hCG е най-висока. Една лента означава, че няма бременност, 2 ленти показват началото на гестационния период.

За да диагностицирате бременност, във всеки случай трябва да се консултирате с лекар. Той най-точно ще определи дали има бременност, както и приблизителната й продължителност..

Симптомите в началото на бременността са важни за здравето на майката и плода. Той помага да се предотврати развитието на усложнения от извънматочна бременност.

Как да разграничим признаци на бременност от признаци на менструация: видео

Първите признаци на близнаци

Признаците за раждане на близнаци или тризнаци са доста ярки. Обикновено многоплодната бременност е наследствена или може да бъде причинена от ин витро оплождане. С IVF жената веднага се имплантира с 3-5 изкуствено оплодени яйцеклетки. Ако няколко яйца са пуснали корени, излишните се отстраняват, оставяйки 1-2. Често жената отказва да премахне яйцата, в резултат на което се получава многоплодна бременност, която има свои характерни прояви.

Основните признаци на носене на близнаци или тризнаци в ранните етапи включват:

 • тежка токсикоза;
 • силно намаляване на имунната защита;
 • голям размер на корема;
 • ясни и ярки ивици на hCG теста;
 • рязко повишаване на концентрацията на хорион гонадотропин;
 • по време на ултразвуково изследване се откриват 2 или повече плода.

Тези прояви са надеждни.

Прояви, указващи раждането на момче или момиче

Почти всички родители искат да знаят пола на детето. Само апарат за ултразвукова диагностика е в състояние да определи пола на плода. Сексът може да се види след 12 гестационна седмица. Но все пак има някои прояви, които показват пол..

Има неспецифични признаци, които показват, че пациентът е бременна с момче:

 • пристрастяване към солени храни;
 • феталните движения се усещат повече вдясно;
 • пигментната лента е изместена надясно;
 • сърдечната честота на плода е малко по-висока от нормалната.

Тези признаци не гарантират, затова е по-добре да се подложите на ултразвуково изследване.

Има и симптоми, които показват, че жената е бременна с момиче:

 • склонност към ядене на сладки храни;
 • движения и разтърсвания се усещат вляво;
 • пигментната лента на корема се измества вляво.

Тези прояви също не са точни. Това е доста популярно мнение, но не е надеждно. А самите изброени симптоми могат да се проявят много индивидуално..