Пълният сън на бъдещата майка е гаранция за добро здраве за бъдещото бебе. Освен качеството и продължителността на съня е важна и позицията на тялото на жената в леглото. Какви позиции на сън по време на бременност са по-физиологични??

Съдържание:

Правилната поза за спане по време на бременност

Жените в позицията се съветват да спят от лявата или дясната си страна. И двете се считат за най-подходящите пози за сън по време на бременност. Според акушер-гинеколозите това положение на тялото допринася за правилното протичане на физиологичните процеси в утробата. Освен това лекарите отбелязват, че позицията от лявата страна е от полза за сърцето на бременната жена и самото дете..

Съществува обаче мнение, че бъдещата майка не трябва да спи на дясната страна. Според лекарите, спането в това положение нарушава притока на кръв в таза, което затруднява бебето да се храни вътреутробно. Постоянното спане в една позиция - от лявата страна - обаче е неудобно. Ето защо, за да не легнете за всичко, през нощта се препоръчва да смените позицията от лявата страна на дясната и обратно..

Има моменти, когато бебето в корема на майката не е разположено по протежение, както обикновено, а напречно. В тази ситуация лекарите съветват да спите отстрани на главата на детето. Ако ултразвукът показва, че бебето е разположено с таза надолу, също се препоръчва жената често да променя позицията си по време на сън..

Каква позиция да спиш след няколко седмици преди раждането

В по-късни периоди можете да спите в легнало положение, особено ако е трудно да направите това в хоризонтално положение. Големият корем може да направи нощното спане неудобно за бременна жена. Следователно алтернатива в този случай е да спите в фотьойл или на легло с възглавници, поставени под облегалката. Благодарение на това положение се намалява натискът върху вътрешните органи, което позволява на бъдещата майка да заспи по-бързо..

Преди да си легнете в легнало положение, можете да поставите друга възглавница под коленете си, ако ще спите на леглото. Ако трябва да спите на стол, по-добре е да изпънете краката си на стабилна повърхност, например на стол или тахта. Така че, краката ви няма да изтръпнат по време на сън..

Позиции на сън по време на бременност: полезни съвети

Ако имате проблеми със съня поради неудобна поза, следвайте тези съвети.

 • Легнете малко по гръб. В положението отстрани се облегнете леко назад. Това ще облекчи натиска отстрани на тялото ви, докато спите. В същото време за удобна позиция поставете възглавница или намачкано одеяло под гърба си..
 • Изберете правилния матрак. Бременните жени трябва да спят на мек или средно твърд матрак. Така че, вие лежите по-малко.
 • Поставете възглавница между коленете си. Това облекчава кръста по време на сън..
 • Спете на топка. Спането в тази поза е много релаксиращо. Предупреждаваме ви, че такава поза за сън по време на бременност е удобна само през 1-ви триместър. По-късно спането в тази поза ще бъде неудобно..

Какви пози за сън са противопоказани за бременни жени?

Жените в позицията нямат право да спят по корем след 12-та седмица. В този случай прекомерният натиск върху корема ще нарани бебето. До 12-та седмица можете да спите по корем, тъй като в ранните стадии плодът е все още малък и защитен от мускулите на матката.

Ако продължите да спите по корем през втория триместър, натискът върху плода ще наруши кръвоснабдяването на плацентата. И това ще доведе до кислороден глад и възможни дефекти в развитието на бебето..

Обратното положение - легнането по гръб е разрешено само до 20-та седмица. Спането по гръб по-късно в живота може да понижи или повиши кръвното налягане на майката.

Ако се очакват близнаци или тризнаци, спането по гръб или стомах не се препоръчва след 12 седмици. И двете пози за сън по време на бременност в тези случаи увреждат както мама, така и бебета..

Също така, не спите по гръб, ако главата на бебето е много ниско, особено през третия триместър..

Как да подобрим съня по време на бременност

Продължителността на съня по време на бременност трябва да бъде най-малко 8 часа. И по-добре - всички 10 часа на ден. Освен това се препоръчва на жените в отпуск по майчинство да спят през деня. Такъв режим на почивка ви позволява да се чувствате добре, което означава, че е по-добре да издържите бременност..

На първо място, трябва да избягвате стресови ситуации. В края на краищата, притесненията за и без да развалят не само нервите на майката, но могат и да нарушат развитието на бебето в утробата.

Освен това жените в позиция трябва да намалят до минимум тежките физически натоварвания. В противен случай те ще имат лош ефект върху здравето на детето..

Преди лягане бременните жени могат да си вземат вана или душ, за да им помогнат да се отпуснат по-бързо. До 12-та седмица за релаксация можете да помолите съпруга си да направи лек масаж. През втория и третия триместър се препоръчва редовният масаж да се замени с масаж на краката или ръцете.

През първата половина на бременността можете да правите любов преди лягане. На по-късните етапи сексът е разрешен, но с тях трябва да се работи внимателно, ако няма противопоказания от лекаря.

2 часа преди лягане трябва постепенно да намалите активността си. До вечерта не обсъждайте насилствени теми, не псувайте с близки, не гледайте емоционални филми и прекарвайте по-малко време в социалните мрежи.

Ако спите през деня и не заспивате добре през нощта, пропуснете следобедната дрямка..

През първия триместър могат да се разрешат леки упражнения за добър сън. Например, правете водна аеробика или гимнастика за бременни жени. Като алтернатива, просто ходете 2-3 часа преди лягане..

Преди да си легнете, не е нужно да преяждате и да си лягате гладни. Пълният или празен стомах не е благоприятен за правилния сън.

По-добре е да не пиете много течности през нощта. По време на бременност пикочният мехур е компресиран, което кара жената да посещава тоалетната през деня. Ето защо, за да не отидете "на малки" през нощта, се препоръчва да консумирате не повече от една чаша час преди лягане..

Ако горните съвети не помогнат, обърнете се към Вашия лекар. Специалистът ще предпише успокоителни за облекчаване на безсънието.

Как да се приготвим за лягане по време на бременност

За да избегнете сънливост сутрин, подгответе се за леглото правилно. За да направите това, следвайте тези съвети.

 • Проветрете спалнята си преди лягане. 15 минути преди лягане отворете прозореца и го оставете там, докато си легнете. През лятото прозорецът може да се отваря през цялата нощ. Свежият хладен въздух, духащ от улицата, ще ви помогне да заспите по-бързо.
 • Спете "лека". Не носете тесни пижами преди лягане. По време на бременност е най-добре да спите по бельо или изобщо без дрехи. Ако е студено, покрийте се с топла завивка и обуйте чорапи. В топло време спите под леко одеяло, например, направено от холофайбър.
 • Не пийте чай или кафе вечер. Тези напитки съдържат кофеин, който стимулира нервната система и предотвратява съня..
 • Следвайте "ритуала". Следвайте стъпките, за да се настроите за сън. Например измийте зъбите си, вземете душ, прочетете книга. Мозъкът възприема тези дейности като стимул за сън и настройва тялото за почивка..
 • Легнете веднага на една страна. Удобните пози за сън по време на бременност могат да ви помогнат да заспите.

Възглавници за сън по време на бременност

Специални възглавници за бременни улесняват съня на бъдещата майка. Възглавниците трябва да съответстват на анатомичните особености на жената, което означава, че те са подбрани по форма и размер. Възглавниците се поставят под гърба, краката, врата или всички заедно.

За бременни жени се произвеждат продукти със следните форми.

 • U-образна възглавница - най-удобната за бременни жени, тъй като едната страна поддържа гърба, а другата може да бъде прегърната и хвърлена върху нея.
 • G-образна възглавница - подобна на описаната по-горе, но има специална подложка под корема. В допълнение, можете да спите на него в легнало положение на всеки етап от бременността..
 • Възглавница с формата на буквата "L" - вариант на U-образната възглавница, която обикновено се поставя не под главата, а се намира между краката.
 • Възглавница във формата на коктейлна тръба. За разлика от други варианти, тази форма е малка. Използва се като подложка, която се поставя под главата или между коленете.
 • C-образна възглавница - поддържа гърба по време на сън и облекчава стреса в долната част на гърба.

Купете няколко възглавници за по-удобен сън. В този случай поставете едната възглавница под корема, прегърнете другата с колене и поставете третата под долната част на гърба..

За жените в позиция е по-добре да използвате пухени възглавници или продукти с холофайбър. Тези материали се измиват без проблеми и бързо изсъхват. Освен това и двата пълнителя не провокират алергии и не губят форма с течение на времето.

Заключение

Правилните позиции за сън по време на бременност ще ви улеснят да заспите и ще ви помогнат да спите спокойно, без да навредите на бебето си. Ако промяната в позицията не елиминира безсънието, се препоръчва нормализиране на съня по други начини. Например вземете успокоителни или посетете лекар.

Ако безсънието не се лекува, това ще се отрази зле както на благосъстоянието на бъдещата майка, така и на здравето на бебето. Ето защо, ако имате проблеми със съня, трябва да установите режим, да правите вечерна гимнастика, да вземете душ или да опитате други методи за справяне с безсънието..

Здраве за вас и вашето бебе!

Видео за каква позиция да спи при бременна жена

Как да спим правилно по време на бременност?

За да се попълнят енергийните резерви, да се възстанови тялото на клетъчно ниво, да се укрепи нервната система, човек се нуждае от висококачествен сън. Заслужава да се отбележи, че без пълноценна нощна почивка човешкото тяло може да издържи само четири дни, докато без вода - цели десет! Що се отнася до бременна жена, тогава сънят е един от ключовите аспекти на нормалното развитие на плода заедно с балансираното хранене. Но как да спим правилно по време на бременност, за да не навредим на бебето и тялото си?

Опасни пози за "тих час"

Бъдещите майки, които са в ранните етапи на бременността (до 12 седмици), все още могат да спят във всяка от обичайните си позиции. Но малко по малко си струва да се откажете от такива навици:

 1. Спането по корем от втория триместър е много опасно за бебето. Въпреки че трохичката вече е здраво закрепена в корема, рискът от нараняване все още остава. А увеличаването на размера на корема с течение на времето прави тази поза напълно неудобна..
 2. Спането по гръб е особено опасно в края на втория триместър. През този период бебето вече има доста големи размери, следователно притиска кръста на майката, червата и други вътрешни органи, разположени в тази зона. Бременна жена, която не се съобразява с това правило, има учестен пулс, изтръпване на крайниците и притокът на кръв към плацентата и бъбреците е нарушен. В този случай съществува риск от фетална хипоксия. Бебето започва да се натиска силно и да се преобръща в утробата, което сигнализира за дискомфорт.

Ако една жена в края на бременността предпочита да спи по гръб, тогава тя също може да изпита такива проблеми: поява и влошаване на хемороиди, аритмия, ниско кръвно налягане, припадък, замаяност, киселини в стомаха.

Как правилно да организираме място за спане?

В някои случаи дори правилно избраната поза за нощна почивка по време на бременност не помага на тялото да се възстанови правилно. Ако леглото е неудобно и матракът не поддържа гръбначния стълб, тогава не е необходимо да се говори за добро обновяване на силата. Правилно оборудваното място за спане също е много важно за добрия нощен или дневен сън. Бременните жени се съветват да си купят ортопедичен матрак със средна твърдост, който следва контурите на тялото и е в състояние да поддържа гръбначния стълб в естествено физиологично състояние. Леглото не трябва да е много пружиниращо, за да не създава излишни вибрации при обръщане в съня. Размерът му трябва да е достатъчен - трябва да се има предвид, че леглото споделят двама души - бъдещата майка и бъдещия татко.

Спането на лявата страна е правилната поза за бременни жени

Лекарите единодушно съветват бъдещите майки да спят на лявата си страна. В този случай кръвта тече плавно към всички вътрешни органи и към плацентата, далакът и лимфната система функционират нормално. Докато "тихият час" от дясната страна може да причини изстискване на бъбреците и дебелото черво, както и затруднено изтичане на лимфа. Ако сгънете коляното си и го поставите на повдигнато (възглавница), то спането в лявата част на тялото ще бъде още по-полезно..

Защо би било по-правилно бременните жени да спят на лявата си страна:

 • вероятността от болки в гърба и кръста поради неправилно положение на тялото се изравнява;
 • кръвта в пълноценен режим навлиза в плацентата, предотвратявайки кислородното гладуване на бебето;
 • краката и ръцете се подуват по-малко, тъй като бъбреците функционират нормално;
 • сърцето на майката работи изцяло;
 • налягането върху черния дроб намалява.

Разбира се, можете да се преобърнете през нощта "тих час" на едната или другата страна, предотвратявайки изтръпване на крайниците, но все пак лявата страна трябва да бъде приоритет.

Специалните възглавници за бременни жени са истинско спасение

Разработчиците на възглавници за бременни жени са се опитали да вземат предвид всички нужди и физиологични характеристики на жените, които с радост очакват бебе. Най-популярни са продуктите с формата на буквата U, които правилно поддържат стомаха и гърба на жената. Продуктите обикновено се пълнят със специален хипоалергенен материал (люспи от елда, експандирани полистиролови топки, холофайбър). Спането на такъв продукт е много удобно и удобно поради максимална мускулна релаксация.

Какви други видове възглавници има:

 • Във формата на буквата С - възглавницата прави възможно поддържането на стомаха по време на сън. На него можете спокойно да спите от лявата страна през цялата нощ.
 • I-образната нощна стойка е подобна на външен вид на ролка. Може да се постави под корема или под гърба. Продуктът е малък.
 • L-образен продукт се използва за поддържане на главата и корема едновременно.
 • Малка и компактна U-образна версия за използване на пътя.

Когато избирате правилната версия на продукта, трябва да вземете предвид ръста, теглото и други характеристики на бременната жена. Струва си да се отбележи, че U-образната възглавница може да се използва не само по време на носене на бебе, но и по време на кърмене, за да блокира трохите. Следователно тя е тази, която се счита за универсален и най-правилен модел..

Наклонното спане е подходящ вариант за бъдещи майки

Легналото положение е особено важно в края на бременността. По това време коремът достига максималния си обем, бебето, заедно с околоплодните води, тежи много, налягането на матката върху органите се увеличава. Бременната жена може да има чести позиви за уриниране, тя е в тревожно състояние, мислейки за предстоящото раждане. Пълната и здравословна нощна почивка през този период е по-важна от всякога. Ако сложите възглавница под гърба и под краката си, можете да подремнете в положение „легнало“. В този случай натискът върху диафрагмата намалява, матката не причинява значителен дискомфорт, което ви позволява да се потопите в комфортен сън.

Важно! Бременната жена трябва не само да спи правилно, но и да става от леглото правилно. Не можете веднага да скочите от леглото - трябва да се преобърнете настрани, да заемете седнало положение и чак след това да се издигнете на крака. Това ще помогне да се избегне появата на опасен тонус на матката..

Няколко съвета за правилна почивка

 1. Никога не пийте хапчета за сън, ако страдате от безсъние по време на бременност! По-добре да пиете отвара от лайка, маточина или мента. Чаша топло мляко с мед също ще служи като отлично „хапче за сън“, ако, разбира се, нямате индивидуална непоносимост към лактоза и пчелни продукти.
 2. Ако сте измъчвани от страхове, свързани с предстоящото раждане (особено ако те са първите ви) и на това основание се е появило безсъние, запишете се за специални подготвителни курсове. Там ще получите отговори на вашите въпроси, ще говорите с жени, които вече са преминали през раждането, и ще се успокоите, като върнете пълноценна нощна почивка в живота си..
 3. Ако по време на пътувания до царството на Морфей често страдате от конвулсии, тогава използвайте щипка масаж и яжте храни с високо съдържание на калций.
 4. Заспивайте по едно и също време (за предпочитане до 22 часа), за да приучите тялото към рутината.
 5. Ако все още не сте решили в коя позиция е по-удобно да спите, опитайте всички препоръчани методи и маркирайте всички плюсове и минуси.
 6. Не забравяйте да проветрите стаята, преди да се отпуснете през нощта. Неизбързаните вечерни разходки на чист въздух също имат благоприятен ефект върху качеството на почивка на тъмно..
 7. Не преяждайте! Особено няколко часа преди нощно възстановяване. Ако наистина искате да закусите вечер, нека това са обикновени бисквити и нискомаслени кефири.

Всички бременни жени вероятно знаят, че пиенето на напитки, съдържащи кафе, е вредно, особено преди нощна почивка. Това правило важи и за газираната вода, силния чай. Спи в памучна пижама или нощница. Прекалената енергична активност преди лягане може да причини безсъние, затова е по-добре да слушате спокойна музика вечер, да медитирате и да съзерцавате красивото. Най-важното е да поддържате правилната позитивна нагласа, с радост очакваме срещата с вашето бебе. Когато мислите преди лягане, от коя страна да спите днес, фокусирайте се върху личните си чувства, но не забравяйте за съветите на лекарите.

Как да спим правилно по време на бременност

Полезно е бъдещата майка да знае как да спи правилно по време на бременност. Правилното развитие на плода и собственото му благосъстояние зависят от здравословния и пълноценен сън. Ето защо е необходимо да изберете не само удобни, но и безопасни позиции за почивка..

 1. Защо трябва да спите в определена позиция
 2. Позволени позиции за ранен сън
 3. На гърба
 4. На корема
 5. Други пози
 6. Пози за сън през втория триместър
 7. Коя страна се препоръчва
 8. Какви пози са забранени
 9. Спете през третия триместър
 10. Допълнителни помощни средства за сън
 11. правила

Защо трябва да спите в определена позиция

С всеки триместър в тялото настъпват значителни промени. Правилните пози на съня по време на бременност подобряват качеството на почивка, намаляват риска от отоци и нарушения на кръвообращението. Това е профилактиката на главоболие, аритмии, задух.

Сънят ще бъде от полза, ако:

 • с продължителност най-малко 8,5 часа, 1 час може да бъде посветен на дневна почивка;
 • режим;
 • удобна позиция на тялото, без натиск върху корема и кръвоносните съдове;
 • редовно проветряване на помещението;
 • влажност в спалнята.

През първия триместър има повишена умора, сънливост. Този дискомфорт е свързан с увеличаване на прогестерона в организма. Това причинява раздразнителност, безпокойство, апатия..

Хормоналните промени също са причина за чести нощни събуждания, позиви за уриниране. В по-късните етапи дискомфортът е свързан с физически дискомфорт поради голям и тежък корем.

Позволени позиции за ранен сън

С потвърждаването на оплождането жената се интересува от това как бременните жени могат да спят. В ранните етапи не настъпват значителни физически промени. Следователно можете да продължите да си почивате в удобна и позната позиция..

На гърба

През първия триместър можете да спите в това положение. Това е безопасно и нормално. От 16-та седмица тази позиция трябва да се промени..

На корема

Позата ви позволява да отпуснете мускулите на гърба си. Натоварването се наблюдава още през първия триместър. Докато матката не се е увеличила, позата е безопасна. От 12 седмици е противопоказано да лежите и да спите по корем.

Други пози

Спането от лявата и дясната страна е полезно и безопасно в ранните и късните етапи. Позицията на тялото се редува. Почивката от дясната страна може да намали проявата на токсикоза.

Пози за сън през втория триместър

Полезно е да знаете как да спите по време на бременност през втория триместър. Общото здравословно състояние през този период се подобрява и се счита за благоприятно за жената. Има възможност да се насладите на почивката си.

Коя страна се препоръчва

Можете да спите на лявата си страна във всеки триместър. Тази позиция подпомага притока на кръв към всички органи и плацентата. Може да се редува с смяна на дясната страна.

Какви пози са забранени

В средата на втория триместър спането на гърба е забранено. Причинява се от растежа на матката, която притиска кухата вена. Това води до развитие на неприятни симптоми - главоболие, световъртеж, подуване на долните крайници на краката.

През този период е забранено да лежите по корем. Също така е свързано с уголемяване на матката. Компресията води до затруднено дишане на плода и лоша циркулация.

Как да спим правилно по време на бременност се преподава в курсове за млади родители.

Спете през третия триместър

Препоръки за избор на удобна поза за бременни жени по време на късен сън.

 1. Отляво. Това е най-безопасната и удобна позиция на тялото. От 25 седмици можете да поставите мека възглавница под корема си.
 2. От дясната страна. Позата се използва само за смяна на позицията за кратко. При разширени вени се препоръчва допълнително да се използват специални възглавници или да се постави навито одеяло под краката ви.
 3. Стабилна стойка. Описано подробно в правилата за първа помощ. Човекът лежи настрани, долната част на крака е изпъната, а горната част на крака остава сгъната. Тази позиция насърчава нормалното кръвообращение, намалява риска от отоци и намалява натиска върху бъбреците и черния дроб. Лекарите препоръчват при тежка бременност.
 4. Стабилна стойка с две възглавници. Полезно, когато плодът е напречен. Жената трябва да лежи на една страна, където е главата на плода. Едната възглавница трябва да е твърда и поставена под долната част на гърба. Втората възглавница е мека, поставена под корема. В това положение детето заема правилната позиция..

Жената трябва да разбере в коя позиция е най-добре да спи по време на бременност сама. В този случай е необходимо да се вземат предвид препоръките и съветите на лекаря..

Допълнителни помощни средства за сън

Коремът непрекъснато расте, теглото на жената се увеличава, така че допълнителните устройства създават комфортни условия за почивка. Меките възглавници ви помагат да спите бързо.

Продуктите се избират във формата на полумесец. Те са дълги, удобно е да се поставят под стомаха, скоба между краката. Такива аксесоари помагат за равномерното разпределение на товара и отпускането..

Правилно подбраните ортопедични матраци също допринасят за комфортен престой. Те осигуряват равномерно разпределение на теглото, приспособяват се към контурите на тялото.

правила

Правилната поза за сън по време на бременност е основното правило. Можете да го изберете, като вземете предвид препоръките на лекаря. Жената трябва да се придържа към определени хигиенни правила за комфортна и пълноценна почивка..

 1. Избор на спално бельо. Леглото трябва да е от естествени материи. Необходимо е редовно да се следи чистотата му. За това бельото се измива с неалергенни прахове и се обработва с висока температура..
 2. Пълнители за възглавници. Изберете хипоалергенни пълнители. Те трябва да са удобни и с високо качество. Силиконовите възглавници са популярни и са лесни за поддръжка..
 3. Нормалният сън трябва да бъде поне 8,5 часа. Можете да прекарате един час в дневна почивка. Тогава жената ще се чувства добре, весела.

Качеството на съня зависи и от правилната позиция. Ако бъдещата майка страда от безсъние, определено трябва да кажете на лекаря за това. Той ще даде съвети как да спим правилно по време на бременност и ще помогне да се премахне причината за безсънието..

Бременността е важен период, който изисква внимателно внимание към здравето. Тялото е изправено пред драматични промени. Има преструктуриране за раждане на здраво бебе.

Сънят през този период често се нарушава. Качеството му влияе върху благосъстоянието на бъдещата майка и дете. Поради това трябва да се обърне специално внимание на правилната позиция по време на почивка..

Как да спим правилно и удобно по време на бременност?

Всеки човек се нуждае от седмична добра почивка, защото през нощта тялото възстановява изразходваните през деня ресурси. Хроничната липса на сън сама по себе си може да причини развитието на най-различни заболявания. Следователно необходимостта от здравословен сън е жизненоважна..

По време на бременността този въпрос става още по-важен: натоварванията върху женското тяло през този период са просто огромни, той работи в засилен режим и от първите седмици на бременността бъдещата майка усеща всички тези промени с увеличаване на умората и неустоимо желание да подремне.

За съжаление е, но по време на бременност, когато пълноценният здравословен сън е толкова важен за жената и нейното неродено бебе, има 1001 причини, поради които една майка не може да заспи. Пулсът се увеличава, броят на позивите за уриниране се увеличава, нервността и тревожността се увеличават, храносмилането се нарушава, в крайна сметка нарастващият корем започва да доставя очевиден дискомфорт и пречи на избора на удобна поза за сън.

Трябва да се справят с безсънието и нарушенията на съня по време на бременност. Повече от една статия от нашия сайт е посветена на тази тема. И днес ще говорим за най-добрия начин за сън по време на бременност, така че да е удобен и безопасен..

Намиране на удобна позиция за сън

Всички имаме любимите си пози, в които заспиваме трудно и сладко. Но ако сте свикнали да спите по гръб или още повече по корем, то този славен навик ще трябва да се жертва известно време. Първо, такива позиции ще стават все по-неудобни за вас с всяка следваща седмица от втория и специалния трети триместър. На второ място, те не са безопасни за бременната жена и плода, така че ще трябва да ги изоставите в полза на по-безопасни варианти..

През първия триместър бъдещата майка все още може да си позволи да спи, както обича - до 12 седмици. Но е по-добре да започнете да променяте навика веднага, така че докато възникне проблемът (пречещ корем), да сте в състояние да заспите в различна поза. Във всеки случай ще трябва да се преквалифицирате в сън, защото на 6-7 месеца няма да можете да спите по корем и в никакъв случай не трябва.

Невъзможно е да легнете по корем поради неговия доста голям обем - това е разбираемо. Но основната причина за отказ от тази позиция е представената заплаха за бебето. Въпреки че е защитено от околоплодна течност, телесното ви тегло все още е доста голямо и рискът от нараняване винаги съществува, особено след като насън не контролираме движенията си.

От коя страна да спите по време на бременност?

Периодът на раждане на дете е придружен от много ограничения. Жената трябва да се откаже от алкохола, редица продукти и да изключи физическата активност. Освен това са забранени определени позиции за сън. В очакване на дете, жената претърпява промени в тялото си и коремът й се увеличава по размер, съответно въпросът как да се спи по време на бременност става актуален, възможно ли е да се почива по гръб и от коя страна е за предпочитане да се лежи.

 1. Как да спим по време на бременност. Коя е правилната позиция за сън
 2. Как да заспите бързо по време на бременност
 3. Как да организираме нощна почивка по време на бременност
 4. Как да спим по време на бременност: полезни съвети
 5. Вредни пози по време на бременност
 6. Възглавници за сън по време на бременност
 7. Плюсове и минуси на възглавниците за майчинство
 8. Защо сънят се нарушава при бременни жени?
 9. Заключение

Как да спим по време на бременност. Коя е правилната позиция за сън

Всеки от нас има очарователна поза за сън, в която стоим значителна част от нощта. Но бременността в по-голямата част от ситуациите принуждава бъдещата майка да изостави обичайното си положение на тялото по време на почивка, приспособявайки се към състоянието си. Специфични пози могат да навредят на плода, а някои могат да станат направо неудобни..

През първите 12 седмици след оплождането жената все още може да си позволи лукса да не мисли как да спи по време на бременност. Засега можете да почивате във всяка позиция. Но много скоро бъдещата майка ще трябва да контролира поставянето на тялото си в съня си. Кой би си помислил, че една позиция може едновременно да помогне на бебето да се формира и да попречи на нормалния му растеж.

От коя страна трябва да спят бременните жени? Изборът за дама в позиция е доста скромен - по време на бременност е необходимо да спите на нейната страна, а по възможност и отляво. Когато мама почива в подобна поза, детето получава оптималното количество хранителни вещества, тъй като в този случай няма пречки за доброто кръвообращение. Легнала от лявата страна, бременната жена не компресира черния дроб и позволява на сърцето й да работи оптимално. Разбира се, спането само от лявата страна по време на бременност е доста трудно, в това отношение през нощта трябва да се въртите отляво надясно и назад няколко пъти.

При напречно предлежание на трохите лекарите препоръчват дамата да лежи по-често на страната, в която се намира главата на плода. Ако бебето е „седнало“ на дъното (седалищно предлежание), е необходимо да се обърнете от едната страна към другата до 3 - 5 пъти през нощта.

Как да заспите бързо по време на бременност

Оптималната продължителност на съня за дама в позицията достига 8-10 часа на ден, като е възможно по-дълго и по-малко не. Добавете 30-минутни почивки през деня. Липсата на почивка моментално се отразява на общото благосъстояние на бременната жена: апетитът се губи, настроението се потиска, имунитетът изгасва.

За да спи добре през нощта, бъдещата майка трябва да се подготви сутрин. Качеството на почивка се определя от начина на живот и ежедневието на бременната жена.

Ето някои важни правила, които да спазвате през деня:

 • ограничете физическата активност и не се изнервяйте поради дреболии. Мощната умора може да доведе до безсъние вместо здрав сън;
 • Трудностите със заспиването понякога се разрешават чрез отказ от дневна почивка. За да влезете в правилния режим, е необходимо известно време да не организирате паузи за сън след обяд;
 • за бързо попадане в обятията на Морфей по време на бременност ще помогнат "спокойни" видове физическо възпитание: фитнес за бъдещи майки, плуване, ходене;
 • храната, която е трудна за стомаха, не е добър вариант за вечеря. Освен това, по време на бременност е препоръчително да не се пие много вода преди лягане, за да се сведе до минимум броят на пътуванията до тоалетната през нощта. Ако досадното чувство на глад ви пречи да заспите, можете да се освежите със сандвич с парче варено постно месо;
 • не планирайте стресиращи разговори, големи неща или гледане на депресиращ филм не вечер;
 • Когато нивата на кръвната захар спаднат, обикновено е трудно бременните жени да заспят: има слабост, учестен пулс и замаяност. Бучка захар или сладка напитка (по-специално чай със захар и лимон) бързо ще премахне атаката;
 • като начин за справяне с безсънието можете да опитате релаксираща вана, триене на гърба и краката или секс преди лягане (ако не е забранено по здравословни причини);
 • ако бъдещата майка от време на време трябва да брои овцете, за да заспи, проблемът се решава с подкрепата на лекаря по лекарствен начин. Обикновено в такива случаи се предписва глицин, тинктура от валериана или майчинка..

Как да организираме нощна почивка по време на бременност

Мечтата на бъдещата майка ще стане здрава и дълбока, ако се подготвите предварително за това събитие:

 1. През топлия сезон трябва да спите с отворен прозорец, а през зимата не забравяйте да проветрявате хола половин час преди лягане.
 2. Сънищата ще бъдат изненадващо приятни, ако си гарантирате най-голям комфорт по време на сън: облечете свободни, удобни и меки дрехи, затоплете краката си с чорапи, когато изстинат.
 3. Не можете да натоварите стомаха си с допълнителна храна вечер, но обикновената закуска все пак няма да навреди.
 4. Удобният матрак се счита за предпоставка за добра почивка. Купуването му трябва да се подхожда много отговорно..

Как да спим по време на бременност: полезни съвети

И така, установихме, че позицията за сън, когато жената лежи на лявата си страна, е най-безопасната и здравословна от гледна точка на физиологията. В началните етапи на бременността някои бъдещи майки също се свиват на топка едновременно - такова поставяне гарантира уютен и спокоен сън.

С увеличаване на гестационния период способността за привличане на краката към гърдите намалява: матката сериозно се увеличава по размер, извиването на гръбначния стълб в лумбалната област също се увеличава, така че жената неволно се изправя по време на почивка. Какво да правите, когато постоянното лежане настрани инициира болка в тазобедрената става?

 1. Опитайте се да не заемате позиция директно на ваша страна, а легнете на една страна и в същото време се облегнете малко назад. За да създадете стабилна и удобна стойка, поставете подложка от навито одеяло под гърба си.
 2. Свийте леко коленете, поставете ги и поставете между тях мека мека възглавничка на дивана.
 3. За да създадете изключително удобен матрак, можете да го покриете с дебело одеяло или мек матрак.
 4. Някои бременни дами спят сладко само когато сложат крак или ръка на съпруг, който лежи до него.

Вредни пози по време на бременност

Мога ли да спя по гръб по време на бременност? Този въпрос тревожи много бъдещи майки, главно тези, за които тази позиция е любима. В началото, разбира се, не може да има забрани - в началния етап на бременността почивката по гръб е удобна и безопасна. След 22 седмици на „забавна“ ситуация обаче трябва да се откажете от този навик.

Матката и гръбначният стълб са заобиколени от най-впечатляващия съд в нашето тяло - долната куха вена. Той пренася кръв от тялото и долните крайници до сърцето. По време на бременността нарастващият плод и матката, заедно с околоплодната течност, изразяват натиск върху кухата вена, поради което има голяма вероятност за образуване на така наречения синдром на долната куха вена, когато съдът е значително компресиран. В този случай количеството на циркулиращата кръв рязко намалява и тялото улавя тази ситуация като остра обемна кръвозагуба и реагира със съответните симптоми:

 • виене на свят;
 • единична слабост;
 • невъзможност за пълно вдишване с гърдите;
 • намаляване на кръвното налягане;
 • позиция, близка до хиповолемичен шок.

Такова положение на тялото на майката става опасно за вътрематочното развитие на бебето: плодът страда от липса на кислород и общото му състояние, естествено, се влошава. Очевидно е, че не трябва да почивате по гръб по време на бременност. Когато дамата е будна, тя може да промени положението на тялото си навреме, ако се чувства зле (например по време на ултразвуково сканиране). По време на нощната почивка обаче защитните реакции на човек също „дремят“, в това отношение спането по гръб през този период е опасно за здравето на дамата и нейното дете.

При доказана многоплодна бременност или голям обем околоплодни води, задържането на гърба трябва да бъде изоставено в началото на 2-ри триместър. Когато главата на бебето е твърде ниска и има вероятност от спонтанен аборт, тази препоръка е валидна по същия начин.

Позволено ли е да спите на корема си по време на бременност? Лежането в това положение е много удобно, а някои почиват по този начин. Бъдеща майка може да си позволи подобен лукс до 12-та седмица от бременността. През този период матката е скрита в ниша на малкия таз и покрита с срамните кости. В края на 12 седмици е препоръчително да не упражнявате допълнителен натиск върху бременния корем, освен това след кратко време това ще бъде напълно опасно за детето.

Ако почивате по корем след 20 седмици на раждане на дете, долната куха вена не се компресира значително, докато съдовете, които хранят плацентата, изпитват мощен натиск. Това е дори по-опасно за плода, отколкото лежането по гръб на майка му..

Някои бременни жени, предимно първородни, не могат да дремят по корем поради голямата чувствителност на гърдите.

След 28 седмици моментът, до кой период от бременността е възможно да спите по корем, изчезва от само себе си: спането в такова положение става абсолютно неудобно.

Възглавници за сън по време на бременност

Почти на всички бъдещи майки се помага да се успокоят и заспиват с меки възглавници с различни размери, които слагат под цевта, долната част на гърба, врата, краката.

Нарастващият корем се счита за основната пречка пред дългия нощен сън, докато се чака дете. С помощта на възглавници дама може да намери удобна поза, независимо от тази физиологична особеност. Опитайте например да поставите едната подложка под корема, а другата между коленете. Ако легнете на лявата си страна, изправете левия крак и, напротив, огънете десния крак. Може да има две или много повече възглавници и с течение на времето със сигурност ще намерите позиция, която ви подхожда напълно..

Отличен изход от трудна ситуация ще бъдат специални възглавници за бъдещи майки. Този аксесоар за спално бельо е направен, като се вземат предвид специалните нужди на бременните жени, така че е много удобен. Например възглавница с форма на подкова ще ви позволи да заемете редица удобни пози и да заспите за минимално време..

Ако с напредването на бременността трудността да си почивате през нощта не ви облекчава, дръжте ръцете си нагоре и продължете да търсите начини да подобрите съня си. Не забравяйте, че детето скоро ще се появи и ще изисква огромни енергийни разходи. Грижата за вашето бебе обикновено ще ви направи невъзможно да спите през нощта, така че трябва да заспите предварително.

Умението да спи достатъчно през нощта е гаранция за силно психологическо състояние на жената и хармонично вътреутробно развитие на нейното дете. За да премахнете тази или онази трудност, която пречи на съня, понякога е достатъчно просто да неутрализирате причината, която го е подтикнала: коригирайте ежедневието или диетата, увеличете или намалете времето за ходене преди лягане. Ако бъдещата майка е възпрепятствана да заспи от притеснени мисли за раждане, може би си струва да поговорите по тази тема с психолог или да посетите специализирани курсове за бременни жени. Когато всички нервни фактори бъдат елиминирани и страховете се разсеят, спокойният сън веднага ще се върне при бъдещата майка..

Плюсове и минуси на възглавниците за майчинство

Поддържащите възглавници за бъдещи майки помагат добре при болки в гърба, шията, тазобедрената става.

Сега пазарът на такива стоки е десетина дузини. И моделите са различни, и пълнежите са разнообразни, и по отношение на степента на твърдост и гъвкавост, различните модели се различават.

Струва си да вземете избора на това нещо сериозно, тъй като възглавницата принадлежи към категорията на стоките, които не могат да бъдат върнати и заменени. Накратко, преди да купите такова нещо, трябва да отделите време и задълбочено да разберете кой модел е най-подходящ за вас..

Защо сънят се нарушава при бременни жени?

Сънят при бременни жени не става силен и периодичен по различни причини. Най-често срещаните са:

 • чести позиви за уриниране - матката оказва натиск върху пикочния мехур;
 • движение на плода - периодът на най-голяма активност при плода се наблюдава от 19.00 до 4.00 сутринта;
 • нощни крампи на долните крайници - по-често с липса на калций и магнезий;
 • киселини в стомаха - в хоризонтално положение киселините се влошават, тъй като уголемената матка поддържа стомаха още повече, променяйки положението на хранопровода. Поради това киселинното съдържание на стомаха се хвърля в хранопровода, което се проявява чрез усещане за парене;
 • гадене - по-често сутрин усещането за гадене се увеличава;
 • изтичане на части от тялото с продължително неудобно положение;
 • болки в гърба поради огромното натоварване на гръбначния стълб;
 • тежест в краката - изтичането на лимфа е затруднено в неподвижно положение. За да подобрите лимфния дренаж и да облекчите тежестта в краката, препоръчително е да легнете с повдигнати крака, например на възглавница.

Заключение

Ако в един момент поради постоянна липса на сън и хронична умора изпадате в отчаяние, не забравяйте: почти всички бременни жени минават през подобни тестове. Вие също ще ги издържите, защото природата е направила женското тяло много устойчиво и издръжливо. Ще отнеме много малко време и ще свикнете да спите в нова позиция. Нека сънят да бъде периодичен, но дори и при чести събуждания, ще се научите да спите достатъчно. Просто си лягайте рано и станете по-късно, ако е възможно, а също така почивайте повече, така че тялото да има време да се възстанови, а не да работи. В крайна сметка ви очаква сериозна работа - раждане и грижи за новородено. Затова бременността е последната ви възможност да спите и да си почивате през следващите месеци..

В момента пиша статии и това е първият ми независим проект. Винаги съм се интересувал как да спя по-малко и да се събуждам весел и весел. Тук написах всичките си изследвания за физиологията на съня, както и как успях да се възстановя от хъркането. Задавайте въпроси и споделяйте мнението си в коментарите, много ми е скъпо

Как да спим за бременни жени: препоръки

Бъдещата майка трябва да премине през много трансформации: тялото, начинът на живот, диетата и навиците се променят. Промените не преминават покрай почивката на жената, така че трябва да знаете как да спите по време на бременност, за да се чувствате комфортно и бебето може да се развива безопасно.

Зависимост на качеството на съня от продължителността на бременността

През първия триместър много жени се оплакват от постоянна умора и сънливост, което е напълно нормално за този период, тъй като хормоналният фон се трансформира. Следователно не можете да се притеснявате за това, а просто се опитайте да дадете на тялото почивка толкова, колкото се изисква..

Що се отнася до втората половина на мандата, ситуацията се променя в обратна посока. Много често бъдещите майки започват да страдат от безсъние. Тревожността от предстоящото раждане, голям корем и ритащо бебе пречат на съня. И ако в първия случай не е необходимо да се справяте с прекомерна сънливост, то във втория трябва да потърсите решения и да разберете как да спите по време на бременност.

Здравословен сън по време на бременност: съвети

Нека разберем как правилно да спим бременна жена и как да организираме графика си, за да спим сладко и спокойно през нощта.

 • Не правете през нощта нищо, което може да стимулира мозъка. Препоръчително е да се откажете от прекарването на времето в интернет и гледането на телевизия 3 часа преди лягане. Най-добре е да слушате спокойна музика преди лягане..
 • Туризмът е чудесен за цялото тяло, има добър ефект върху нервната система, а сънят става по-силен и по-здрав..
 • Не си лягайте гладни, но и не трябва да преяждате. Препоръчително е да се храните 2 часа преди почивка, така че тялото да има време за смилане на храната.
 • Ако някой се чуди дали е възможно да се спи през деня, тогава трябва да се отбележи, че е по-добре да не се прави това. Така че графикът може да се загуби, но жената в положение се нуждае от добър сън..
 • Не пийте ободряващи напитки като черен чай, кафе или сода през нощта. По-добре е да се даде предпочитание на запарка от мента или чаша мляко с лъжица мед.
 • Не гореща, успокояваща билкова вана, последвана от релаксиращ масаж, насърчава съня.
 • Полезно е да се правят специални упражнения за бременни жени, но те трябва да се правят през деня..
 • Без нерви, притеснения - това са основните врагове на съня. Ето защо трябва да се опитате да оставите всички проблеми извън вратата на спалнята..
 • Необходимо е редовно да се проветрява помещението, в което спите.
 • Повечето лекарства, включително хапчета за сън, са противопоказани по време на бременност. Как да спим без тях и как да ги заменим? Можете да се консултирате с лекар, професионалист ще избере най-подходящите и безопасни хапчета. Често специалистите препоръчват глицинова, майчина или валерианова тинктура.

Най-важният момент е ежедневието. Ако тялото свикне да заспива и се събужда едновременно, тогава е малко вероятно да има проблеми с безсънието и заспиването.

Първи месеци на бременността

Ако говорим за първите месеци, тогава практически няма ограничения. Лекарите не забраняват на бременните жени да спят по гръб, отляво или отдясно до около 12 седмици. Единственото нещо е, че е по-добре да изоставите склонната позиция. Факт е, че така бъдещата майка изстисква бързорастящите и болезнени гърди. И като цяло е по-добре веднага да свикнете да спите на ваша страна..

Но често въпросът как да спим по-добре и по-удобно по време на бременност възниква много по-късно, малко преди третия триместър, когато порасналият корем вече се усеща.

Нежелани позиции през последните месеци на бременността

Правилният сън по време на бременност не позволява да лежите по корем, той е много неудобен през последните месеци и не само защото е физиологично неудобен. Това може да навреди на здравето на детето, защото се оказва, че цялото тегло на жената се прехвърля върху стомаха. Освен това, както бе споменато по-горе, нежелателно е да лежите на гърдите си. Оказва се, че спането в това положение може да повлияе негативно на здравето на мама и бебе..

Ако лежите по гръб, тогава общото тегло на корема ще окаже натиск върху гръбначния стълб по време на сън, което може да доведе до проблеми с гърба. И най-важното е, че в това положение уголемената матка компресира кухата вена, най-голямата в тялото, поради което кръвообращението е нарушено и бебето няма да има достатъчно кислород за пълноценно развитие.

Много често, в по-късните етапи, жените забелязват, че си струва просто да лежат по гръб за известно време и веднага се чувстват зле. Поради забавената циркулация на кръвта, симптоми като:

 1. Гадене.
 2. Замайване.
 3. Аритмия и тахикардия.
 4. Спад на налягането.
 5. Слабост.
 6. Затруднено дишане.

Ето защо не бива да спите по корем или по гръб по-късно в живота. За безопасен и правилен сън по време на бременност трябва да изберете други позиции.

Успешни позиции за сън в края на бременността

Как да спим правилно по време на бременност и в каква позиция на тялото най-качественият сън трябва да разберете индивидуално.

По време на бременност можете да спите на дясната си страна, но все пак това не е най-добрият вариант, тъй като кухата вена е леко компресирана. Позволено е да лежите в това положение за кратко време. Изключение може да бъде напречното предлежание на плода. В такава ситуация спането отдясно е за предпочитане. Следователно, само в зависимост от конкретния случай, е възможно да решите от коя страна е по-добре да спите..

И все пак, как може една жена да спи по-добре по време на бременност? Има ли някои универсални насоки, които ще работят за всички? Ако не знаете в каква позиция е удобно да спите, за да гарантирате, че няма да навредите на себе си или на детето си, следните съвети ще ви помогнат да се уредите правилно:

 • Спането на лявата страна има най-добър ефект върху здравето на мама и бебе.
 • Най-удобната позиция се заема, когато подбедрицата е изправена и десният крак е сгънат в коляното. За максимално удобство можете да сложите нещо под него.

Препоръчително е да закупите специална възглавница за бременни жени, за много жени това се превърна в истинско спасение.

 • Можете да имате колкото се може повече възглавници с различни размери, с тяхна помощ ще бъде много по-лесно да се уредите и да намерите идеалната позиция за себе си. Например, много е удобно да поставите една подложка под стомаха, друга под коляното и друга близо до гръбначния стълб, така че насън да не се преобърнете случайно по гръб..

Ползите от спането от лявата страна:

 1. Бебето получава достатъчно кислород, тъй като кръвообращението в плацентата се подобрява.
 2. Няма натиск върху черния дроб.
 3. Позата помага на сърдечно-съдовата система на майката..
 4. Краката и ръцете не се подуват.
 5. Няма стрес върху гърба и таза и съответно няма дискомфорт.
 6. Бъбречната функция не е нарушена.

Но как да спим по време на бременност през цялото време в една поза? Фактът, че сънят от лявата страна е най-полезен, не означава, че ще трябва да лежите в една позиция цяла нощ. В крайна сметка, на първо място, е трудно да се направи физически и лекарите съветват да се търкаляте отляво надясно 3-4 пъти на нощ. Поради съня в едно положение може да настъпи деформация на корема и в резултат на самото вътрематочно пространство, което може да повлияе негативно на развитието на плода.

Ако не можете да легнете удобно, тогава можете да спите полуседнали, поставяйки много възглавници под гърба си, най-важното е да се удобно. В това положение няма натоварване на гръбначния стълб и затова е напълно приемливо за бременна жена да спи..

Обобщавайки, можем да кажем, че оптималните пози за сън са легнали от лявата страна или полуседнали, но не можете да спите по корем или гръб. Също така, за добър сън, не забравяйте за режима и правилната подготовка за нощна почивка..