Промените в гърдите на жена, която очаква бебе, са задължителни. Но някои промени трябва да са тревожни. По-специално, каква е причината за повишената температура на млечните жлези? Ако имате горещи гърди по време на бременност, това се счита за нормално или опасно, когато посетите Вашия лекар. Всички характеристики на прегледа у дома, преглед от мамолог и рисковете за продължаване на бременността по-нататък в статията.

Възможни причини

Първата и най-честа причина за проявата на треска при жените по време на бременност е повишената хормонална активност в организма. По-специално, под въздействието на хормона прогестерон, естроген и пролактин, размерът на млечните канали и алвеолите се увеличава поради повишената концентрация на тези вещества в кръвта на бременна жена..

В този случай си струва да се говори за леко превишаване на индикаторите на термометъра. Трябва да се изясни, че измерванията на телесната температура, направени в подмишницата, ще бъдат леко надценени до края на лактацията. Ето защо, за точността на данните, акушер-гинеколозите препоръчват измерване на показателите не на обичайното място под мишницата, а в лакътя. За да направите това, е необходимо да изстискате термометъра в завоя на лакътя, като направите измервания в обичайното положение.

Ако се правят измервания на индикатори с електронен термометър, тогава е необходимо да се направи това по различен начин, отколкото с живачен. Първоначално си струва да изключите термометъра за минута в ръката и едва след това да го включите, като измервате показанията под мишницата или в лакътя. В противен случай показанията ще бъдат подценени и неправилни: металният връх на термометъра няма време да се нагрее, изразходвайки програмираното време за затопляне на върха.

Възможни естествени причини, които могат да провокират повишаване на температурата в гърдите при носене на бебе на всеки етап от ембрионалното развитие:

 • хормонални промени в тялото;
 • скок на хормона пролактин в последните етапи;
 • прегряване или продължителен престой в топла стая;
 • скорошен стрес (страх, безпокойство);
 • забиване на коластра (от 7-ия месец от развитието на бебето в корема);
 • прилив на мляко след раждането на бебето;
 • прилив на окситоцин в последните етапи на бременността, което показва, че раждането е започнало.

Всички тези причини не трябва да предизвикват безпокойство и страх у жената. Такива промени са норма, освен това млякото не се произвежда в необходимия обем без повишаване на температурата. Ето защо се препоръчва да се наблюдава състоянието на млечната жлеза по време на бременност, не в течение, да не се правят горещи вани, нито в горещо пространство за дълго време.

Млечните жлези на жената са в покой през повечето време. Този най-хормонозависим орган обаче претърпява промени всеки път, когато се наложи по-бързо от всички други репродуктивни органи. Появата на повече заболявания на гърдата се дължи на хормонален дисбаланс.

Тревожни симптоми

Въпреки това, след нормални и естествени физиологични прояви, има обрат на патологии, които могат да провокират усложнения във всеки гестационен период. По-специално, много инфекции, които се развиват в млечните канали по време на бременността, рискуват да прекъснат ембрионалното развитие на плода. Следователно, в допълнение към факта, че е необходимо да се знаят причините, струва си да се проучат и патологичните прояви, при откриването на които се препоръчва незабавна хоспитализация.

Болестите на гърдата при жените, като правило, се развиват в по-голяма степен през периода на пряка активност на органа - през периода на хранене. По това време гърдите са били изложени на множество външни влияния, които преди не са били обезпокоителни. Въпреки това, дори по време на бременност, можете да заразите гърдата с опасни инфекции, включително смъртоносни заболявания..

Абсцес

Ограничен възпалителен процес, който се представя под формата на капсулирана гнойна кухина. Процесът протича бързо с остри симптоми, които са придружени от висока температура, интоксикация, болка с подуване и зачервяване. Често има гнойно отделяне от зърното.

За изследване се използват ултразвук, рентгенография, бактериална култура. Лечението е изключително хирургично, при което абсцесът се отваря и се предписва продължителна антибиотична терапия.

Възпаление на зърното

Инфекциозна болезнена проява с възпаление на зърното. Тя може да бъде бактериална, гъбична, вирусна. Това се случва в близост до зоната на зърното-ареола, като в същото време има признаци като болезненост, подуване и подуване на зърното с удължаването му. Също така кожата около зърното се удебелява, появява се прозрачно отделяне. Хиперемия на кожата с кървави секрети, докато самото зърно придобива кървав вид.

Диагнозата се установява след физически преглед, също се вземат предвид инструментални методи за изследване: дуктография, ултразвук, рентгенография. Причините за това образуване могат да бъдат както лактостаза, така и пукнатини в зърното, през които навлизат инфекции и вируси. Не е изключен и алергичен дерматит. Антибиотично лечение с мехлеми и лосиони.

Гноен мастит

Най-честата диагноза, която е придружена от повишена телесна температура, която дори достига 41 градуса. Опасността от такова заболяване е, че жената, на фона на неконтролирана висока хипертермия, рискува да загуби дете. Освен това всички инфекции, провокирали усложнение, образуват фокална инфекция с нагнояване..

Като правило често се появява при родилки на фона на стагнация на мляко или пукнатини на зърната с нагнояване и задълбочаване на инфекцията вътре. Стагнацията, а след това и цветът, най-често се образуват в долната част на гърдата, където млякото, когато детето не е приложено правилно, се натрупва, не излиза и застоява. Процесът от стагнация до мастит отнема не повече от 3-5 дни. В същото време постоянната болка дори не позволява докосване на млечната жлеза..

Ектазия

Физиологично нормално или патологично при заболявания на разширяването на млечните канали, което се причинява от хормони по време на бременност. В някои случаи могат да се наблюдават и патологични прояви на ектазия с инволютивни процеси..

Болестта се проявява със сърбеж, парене, болка. Ако се появят уплътнения в областта на зърната, отделяне от различно естество, тогава се препоръчва да се подложи на допълнителен преглед за наличие на патологични процеси. В някои случаи това състояние се дължи на хормони, не представлява опасност и преминава след лактация.

За диагностика и определяне на норми се използват дуктография, хормонални нива, цитология на секретите (ако има такива от гърдата), ултразвук и мамография. Лечението зависи от причините, провокирали такова заболяване. Ако причината са хормони, тогава е препоръчително да се използва хормонална терапия. Антибактериалните и противовъзпалителни лекарства помагат за премахване на болката, а не за по-нататъшно разпространение на огнището на възпаление.

Когато е посочено, се използват мастектомия, селективна дуктолобектомия, малко по-рядко, в специални случаи при наличие на чувствителност - резекция на гърдата.

Какво да правя

Тревожни симптоми, които трябва да предупреждават жената по време на бременност и кърмене:

 • изпускане от зърната, смесено с кръв;
 • зелен разряд;
 • образуването на бучка вътре в гърдата, която е по-голяма от всички останали (алвеолите са топки, които са разположени плътно една към друга);
 • повишаване на температурата над 37,5 за дълго време;
 • скокове на температурата;
 • топлина;
 • зачервяване на зърното;
 • признаци на интоксикация.

Всички тези прояви са опасни симптоми, които говорят за предстояща опасност. Първото нещо, което трябва да направите, е да потърсите помощ от лекар. С проблемите с гърдите се занимават мамолози, хирурзи, акушер-гинеколози и ендокринолози. Ако в клиниката има поне един от тези лекари, трябва да потърсите помощ. Освен това те вече ще дадат препоръка на тесен специалист.

Ендокринните заболявания (щитовидна жлеза, надбъбречни жлези) провокират появата на доброкачествени образувания под формата на мастопатия и фиброма. Проявата на заболявания често се проявява в резултат на аборт, възпаление на репродуктивната сфера.

Появата на повишена температура по време на бременност при жена под мишница, като правило, не е тревожен симптом, ако такива показания не са по-високи от 37,3-37,4 градуса. Ако обаче такава тенденция е придружена от болезненост, спазми и режещи болки в гърдите, зачервяване, това винаги е причина да се потърси съвет. Може би горещият гръден кош е признак на заболяване, което е важно да се елиминира, преди симптомите на тревожност да се увеличат..

Горещи гърди по време на бременност

Какво се случва с гърдите по време на бременността

На първо място, млечните жлези се подлагат на подготовка за хранене на детето в продължение на девет месеца, поради което вече в ранните етапи някои жени усещат подуването на тези органи. Често именно този симптом се превръща в основен, но също така много бременни жени се оплакват от болка, има усещане за пълнота.

Други параметри включват:

 • промяна в обема в началото на бременността, поради увеличаване на нивото на прогестерон и естроген;
 • чувствителността се увеличава значително поради хормонални промени и подготовка за лактация;
 • цветът на ареолите се променя, те придобиват тъмен, кафяв оттенък;
 • появата на стрии поради рязко увеличаване на обемите и проявата на венозната мрежа;
 • освобождаването и образуването на коластра по време на бременност е типично за по-късните периоди.
Не всички жени изпитват значителни промени. Често растежът на жлезистата тъкан настъпва по-късно, растежът в повечето случаи зависи от индивидуалните характеристики.

Защо гърдите са горещи по време на бременност??

По време на хормоналните промени в женското тяло за нуждите на развиващия се плод могат да се появят явления, които внасят много безпокойство в живота на бременна жена. Горещи гърди по време на бременност, повишена чувствителност на кожата и някои болки, основните симптоми на мастит.

Мастит, заболяване на кърмачките, но не рядко, патология се среща при бременни жени. Болестта се формира в резултат на заразяване с бактериална инфекция. Основният път за навлизане на вредни бактерии са пукнатини в зърната, но често се наблюдава патология при пациенти без увреждане на кожата.

Един от признаците на заболяването е не само нажежена червена гърда, но и се образуват уплътнения, което показва стагнация на млякото в каналите. Успоредно с това има силна едематозна реакция и силен синдром на болка. Основната причина за патологичния процес е проникването на мляко в меките тъкани и последваща инфекция..

Ако гърдата изгори на по-късните етапи, особено на 39-40 седмици, това може да означава пренаселеност на млечните жлези. Тялото е напълно подготвено за раждане, коластрата се произвежда в излишък, така че трябва да се консултирате с лекар, за да не влошите ситуацията.

Признаци за бременност и горещи гърди

Началото на зачеването може да се определи по външни признаци. При много жени, на фона на хормонални промени, практически от първите дни, гърдите стават горещи, чувствителни и по-обемни..

От първите месеци на бременността женското тяло започва да натрупва мазнини, развиват се млечни канали, което води до увеличаване на млечните жлези. По време на докосване има известна болезненост, често стегнатите неща носят много дискомфорт, докато кожата започва да сърби.

Понякога кожата не е в крак с настъпващите промени, така че процесът води до разтягане или стрии. Кръвообращението по време на бременността се увеличава значително, което се дължи на появата на венозна мрежа.

Характерен симптом на бременността е промяна в цвета на ареолите на зърната. Те придобиват по-тъмен нюанс, кръгът се разширява в диаметър. Туберкулите, жлезите на Монтгомъри, се образуват на ареолите, които произвеждат маслено вещество със специфична миризма.

Но основната характеристика на бременността остава синдромът на болката, който се проявява индивидуално при различни жени. Понякога болката намалява, понякога се чувства по-остра.

Струва си да се помни, че зачервяването, изгарянето и дискомфортът често показват образуването на патологичен инфекциозен процес в тялото. Ето защо такива симптоми не трябва да остават незабелязани, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да не навредите на образуването на лактация по-късно.

По време на такива периоди човек трябва да спазва почивка, да се храни правилно и да бъде по-често на чист въздух. Положителните емоции и позитивното отношение ще помогнат да се справите с тревогите, докато носите бебе. За да облекчите болката, можете да използвате прости физически упражнения, за да укрепите мускулната рамка, а удобното бельо ще ви помогне да се чувствате комфортно.

Гърди по време на бременност

По правило именно гърдите са едни от първите, които сигнализират за настъпване на бременност. Още през първите седмици на бременността, поради хормонални промени в тялото, гърдата претърпява първите промени: набъбва и става чувствителна. През цялата бременност гърдата се подготвя да храни бебето и продължава да се променя. С увеличаване на бременността жената наблюдава такива промени в гърдите като:

 • увеличаване на обема, до няколко размера (най-вече настъпва през първите 10 седмици и в края на бременността);
 • влошаване на чувствителността и болезнеността (може да има усещане за изтръпване или изтръпване в гърдите);
 • потъмняване на зърната и кожата около тях,
 • проява на венозната мрежа (потъмняване на кръвоносните съдове, причинено от повишен кръвен поток в млечната жлеза);
 • появата на коластра - жълтеникаво дебело отделяне от гърдите (обикновено се появява през четвъртия месец);
 • увеличаване на размера на зърната и ареолите;
 • появата на Монтгомъри подутини (малки подутини около зърното).

Препоръки за грижа за гърдите по време на бременност

Колко дни след зачеването гърдата започва да боли?

Ако зряла яйцеклетка бъде оплодена в тялото на жената, веднага при зачеването започва преструктуриране на всички телесни системи, подготвяйки я за раждане на плода и последващо раждане.

Млечната жлеза става обект на започналите промени. С този прилив на хормони възникват разнообразни, не винаги приятни усещания, но всичко е много индивидуално.

Най-чувствителна е млечната жлеза, тя реагира от самото начало като барометър.

Нейното участие в процеса на преструктуриране се изразява във факта, че в 80% от случаите тя започва да се разболява..

Тази болка е физиологична и при жените се изразява в различна степен. Изглежда, че сандъкът е излят, в него се появява тежест.

Ако не е имало оплождане, тогава всички болезнени промени изчезват с пристигането на менструацията..

ПМС или овулация

По време на овулацията или преди менструацията, гърдите ви могат да се подуят и наранят. Това е нормално, така действат хормоните. Вярно е, че както при менструация, трябва да внимавате: цикличната болка не трябва да е силна. Ако дискомфортът не ви позволява да забравите за себе си, консултирайте се с вашия гинеколог възможно най-скоро.
Има няколко начина за разпознаване на нормалната циклична болка:

 • болят и двете гърди, главно в горната и централната (на нивото на зърната) части;
 • гърдите се „налива“: набъбва, става по-твърд на допир;
 • понякога болката излъчва към подмишниците;
 • болезнени усещания се появяват не по-рано от 2 седмици преди менструация и след това изчезват;
 • вие сте в репродуктивна възраст.

Какво да направя по въпроса

Най-често дискомфортът при ПМС или овулацията е доста поносим. За намаляване на болката могат да се вземат болкоуспокояващи като ибупрофен, парацетамол или напроксен..

Ако болката ви притеснява всеки цикъл и вече ви е писнало, оплачете се на гинеколога. Вашият лекар може да ви помогне да изберете кои хапчета за орална контрацепция или, ако вече приемате такова, да коригирате дозата си..

Болка по време на бременност

Гърдите и стомаха са подути: какво да правя? Промените в гърдите са първият признак на бременност. Гърдите забележимо се увеличават по размер, зърната придобиват по-ярък, дори по-тъмен нюанс, стават невероятно чувствителни. Интензивността на болката може да бъде различна, в някои случаи болката не оставя жената чак до раждането. Няма причина за безпокойство - това явление е съвсем естествено за женското тяло. Той възстановява и насочва всичките си сили да раждат силно дете.

Какво се случва с гърдите по време на бременността

На първо място, млечните жлези се подлагат на подготовка за хранене на детето в продължение на девет месеца, поради което вече в ранните етапи някои жени усещат подуването на тези органи. Често именно този симптом се превръща в основен, но също така много бременни жени се оплакват от болка, има усещане за пълнота.

Други параметри включват:

 • промяна в обема в началото на бременността, поради увеличаване на нивото на прогестерон и естроген;
 • чувствителността се увеличава значително поради хормонални промени и подготовка за лактация;
 • цветът на ареолите се променя, те придобиват тъмен, кафяв оттенък;
 • появата на стрии поради рязко увеличаване на обемите и проявата на венозната мрежа;
 • освобождаването и образуването на коластра по време на бременност е типично за по-късните периоди.

Не всички жени изпитват значителни промени. Често растежът на жлезистата тъкан настъпва по-късно, растежът в повечето случаи зависи от индивидуалните характеристики.

Ациклична мастодиния

Това явление няма нищо общо с менструалния цикъл и хормоналните промени. Естеството и степента на болката са индивидуални за всеки отделен случай. В повечето случаи жените се оплакват от локална остра болка, която просто е невъзможно да се понесе. Какви други симптоми трябва да предупреждават нежния пол?

Когато гърдата набъбне преди менструация, явлението е симетрично. Тоест, болка и тежест се наблюдават във всяка млечна жлеза. За ацикличната мастодиния е характерна асиметрията. Какво означава? Болковият синдром най-често се появява в едната гърда, може да нарушава периодично или постоянно. Това явление обикновено предхожда менопаузата..

Хормонален дисбаланс

За масталгията често са отговорни два хормона - естроген и прогестерон. В различни периоди от живота съотношението им може да се промени и това отеква с отоци и дискомфорт в гърдите. Най-често хормоналният дисбаланс възниква по време на:

 • пубертет (пубертет);
 • бременност (като правило говорим за първия триместър);
 • кърмене;
 • менопауза.

Какво да направя по въпроса

Ако по време на някой от горните периоди се появи лека болка, това обикновено е нормално. Достатъчно, за да понесе дискомфорта.

Но ние отново подчертаваме: не е нужно да понасяте силна болка! Ако тя присъства, отидете на гинеколог.

Защо гърдите са горещи по време на бременност??

По време на хормоналните промени в женското тяло за нуждите на развиващия се плод могат да се появят явления, които внасят много безпокойство в живота на бременна жена. Горещи гърди по време на бременност, повишена чувствителност на кожата и някои болки, основните симптоми на мастит.

Мастит, заболяване на кърмачките, но не рядко, патология се среща при бременни жени. Болестта се формира в резултат на заразяване с бактериална инфекция. Основният път за навлизане на вредни бактерии са пукнатини в зърната, но често се наблюдава патология при пациенти без увреждане на кожата.

Един от признаците на заболяването е не само нажежена червена гърда, но и се образуват уплътнения, което показва стагнация на млякото в каналите. Успоредно с това има силна едематозна реакция и силен синдром на болка. Основната причина за патологичния процес е проникването на мляко в меките тъкани и последваща инфекция..

Ако гърдата изгори на по-късните етапи, особено на 39-40 седмици, това може да означава пренаселеност на млечните жлези. Тялото е напълно подготвено за раждане, коластрата се произвежда в излишък, така че трябва да се консултирате с лекар, за да не влошите ситуацията.

Началото на зачеването може да се определи по външни признаци. При много жени, на фона на хормонални промени, почти от първите дни гърдите стават горещи, чувствителни и по-обемни.От първите месеци на бременността женското тяло започва да натрупва мазнини, развиват се млечните канали, което води до увеличаване на млечните жлези. По време на докосване има известна болезненост, често стегнатите неща носят много дискомфорт, докато кожата започва да сърби.

Понякога кожата не е в крак с настъпващите промени, така че процесът води до разтягане или стрии. Кръвообращението по време на бременността се увеличава значително, което се дължи на появата на венозна мрежа.Характерен симптом на бременността е промяна в цвета на ареолите на зърната. Те придобиват по-тъмен нюанс, кръгът в диаметър се разширява.

На ареолите се образуват туберкули, жлези на Монтгомъри, които произвеждат маслено вещество със специфична миризма, но основната характеристика на бременността е синдромът на болката, който се проявява индивидуално при различни жени. Понякога болката намалява, понякога се чувства по-остра.

Струва си да се помни, че зачервяването, изгарянето и дискомфортът често показват образуването на патологичен инфекциозен процес в тялото. Ето защо такива симптоми не трябва да остават незабелязани, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да не навредите на образуването на лактация по-късно.

По време на такива периоди човек трябва да спазва почивка, да се храни правилно и да бъде по-често на чист въздух. Положителните емоции и позитивното отношение ще помогнат да се справите с тревогите, докато носите бебе. За да облекчите болката, можете да използвате прости физически упражнения, за да укрепите мускулната рамка, а удобното бельо ще ви помогне да се чувствате комфортно.

Когато гърдите ви започнат да болят

Могат ли гърдите да се разболеят веднага след секс и да показват бременност? Този въпрос е важен за момичетата, които са имали незащитен секс и за тези, които планират бременност..

През първите 2 дни след полов акт няма нужда да чакате сигнали от гърдата - яйцеклетката все още е твърде малка, тя съществува в тялото на майката, докато автономно през първите 5 до 10 дни, тъй като не се е прикрепила към стената на матката. И тъй като няма връзка с тялото на майката, тогава няма ефект и върху благосъстоянието.

Колко време след зачеването ембрионът се прикрепва към ендометриума? Най-често прикрепването на яйцеклетката се случва 7 дни след зачеването..

Точно това означава началото на бременността, а не самото зачеване по време на полов акт. По този начин можете да научите за настъпването на бременността не по-рано от 10 дни след полов акт..

Жената винаги се интересува да знае в кой ден след зачеването я болят гърдите и кога ще се прояви конкретно в нея. Не е много трудно да се изчисли.

Например всяка жена познава цикъла си, често на фази. Вторият цикъл отнема половината - идва след 10-14 дни.

Втората фаза е най-благоприятна за оплождането. Ако например половият акт е станал на 1 - 6 ден в края на менструацията, то в 60% от случаите оплождането настъпва на 3 - 4 ден след акта.

Тогава болезненост в гърдите ще се появи седмица след акта. Ако интимността се е състояла на 8-11-ия ден след менструацията, тогава зачеването ще бъде на 3-ия ден след това.

Сигналите за болка ще се появят на 4-ия ден след зачеването. Когато полов акт се случи по-близо до овулацията, на 13-14-ия ден след менструацията, т.е. в средата на цикъла, зачеването ще настъпи през първия ден.

След това, след зачеването, гърдите започват да болят още през първия ден. Това е много слабо усещане за болка..

И само онази жена, която внимателно следи състоянието си и много чака началото на бременността, ще може да ги забележи.

А други дори няма да му обърнат внимание, като отдават този въпрос на умора или носят тесни бельо..

Лактостаза

Понякога млечните канали са запушени при кърмещи жени. Млякото застоява в тях. Гърдите в засегнатата област се подуват още повече, втвърдяват се (можете да почувствате еластична бучка под кожата), болката се появява дори при леко докосване.

Какво да направя по въпроса

Най-добрият вариант е да захранвате активно бебето си, така че да изсмуква мляко от спазматичния канал. Ако това не е достатъчно, опитайте да масажирате течността след хранене. Свържете се с консултант по кърмене, ако имате затруднения.

Мастит

Това е името на възпалението на млечната жлеза - едно или и двете. Често лактостазата се развива в мастит: застоялото мляко причинява възпалителен процес. Този тип мастит се нарича лактационен мастит. Но са възможни и нелактационни възможности, когато инфекцията попадне в тъканите на гърдата чрез драскотини или чрез кръвообращението..

Между другото, "издуха гърдите" също е пример за мастит. Поради хипотермия локалният имунитет намалява и всяка инфекция (например патогенни микроорганизми, попаднали в кръвта поради настинка или, да речем, хроничен възпалителен процес в устата) лесно атакува млечните жлези.

Симптомите на мастит са очевидни:

 • телесната температура се повишава до 38 ° C и повече;
 • гърдите се подуват, стават „камъни“, всяко докосване до него причинява остра болка;
 • кожата на гърдите се чувства гореща на допир;
 • се появяват слабост, замаяност, умора.

Какво да направя по въпроса

Бягайте при лекар - терапевт или гинеколог! Маститът е не само изключително болезнено, но и смъртоносно заболяване, тъй като може да причини отравяне на кръвта.

В началните етапи маститът може да се лекува с антибиотици. Но ако заболяването е леко започнало, може да се наложи хирургическа интервенция - до отстраняване на засегнатата гърда.

Основни причини

Факторите на подуване могат да бъдат разделени на няколко вида:

 • физиологични;
 • поради начина на живот на жената;
 • патологични.

Физиологичните фактори включват:

1. Бременност и период след раждане.

Тялото (включително гърдата) се подготвя за раждането на дете. При бременна жена концентрацията на женските хормони се увеличава. Те имат ефект и върху млечните жлези. Прогестеронът помага за увеличаване на алвеолите, които са част от млечните лобули. Естрогенът е отговорен за интензивния растеж на млечните канали, който е пряко свързан с подуването на гърдите. На последния етап пролактинът започва да се произвежда в организма, поради което се образува кърмата. Каналите се пълнят първо с коластра, а след това с кърма - това ще направи гърдите още по-големи.

През този период подуването на гърдите се появява постепенно, така че процесът не е придружен от подчертан синдром на болка.

2. Предменструален синдром.

Преди овулацията хормоналният фон също се променя, тялото се подготвя за евентуална бременност и, както при раждането на бебе, женските хормони са отговорни за подуването на гърдите. Жената може да почувства раздуване в млечните жлези, отбелязват се свръхчувствителност, промени в настроението. По време на менструация симптомите отшумяват и гърдите се връщат към първоначалния си размер.

Хормонален дисбаланс може да бъде причинен и от менопаузата. Нивото на хормоните постоянно скача, в резултат на това - появата на болезнени усещания в гърдите. Освен това през този период могат да започнат фиброкистозни изменения в жлезите, т.е. мастната и фиброзна тъкан заместват жлезистата тъкан. Те причиняват подуване и нежност в гърдите.

Всички физиологични фактори са свързани преди всичко с промени в хормоналните нива. Но хормоналните дисбаланси могат да бъдат причинени от:

 • постоянен стрес;
 • прием на хормонални лекарства;
 • заболявания на надбъбречните жлези, ендокринната система;
 • пубертет;
 • наследственост.

Следните причини са свързани с начина на живот на жената:

 1. Носенето на стегнат сутиен нарушава притока на кръв и провокира задържане на течности в млечните жлези.
 2. Злоупотреба с кафе, вода, тонизиращи и енергийни напитки, пикантни, солени и мазни храни.
 3. Заседналият начин на живот, липсата на физическа активност, заседналият начин на живот винаги води до многобройни проблеми в тялото.
 4. Напълняване. Някои жени съхраняват мазнини в гърдите си.
 5. Разработване на гръдните мускули. Тренировките във фитнеса не само помагат за визуално повдигане и стягане на гърдите, но и за увеличаване чрез увеличаване на мускулната тъкан на жлезата, разположена под мастния слой.

Патологични фактори

- това са фактори, които изискват спешна медицинска помощ и са придружени от редица други симптоми. Те включват:

 1. Лактостаза
  - заболяването се появява в следродилния период по време на кърмене, има запушване на млечните канали и застой на млякото. Подуването може да засегне една или две жлези. Възможно повишаване на температурата на кожата.
 2. Мастит
  - възпаление на млечната жлеза, наблюдавано по-често при млади кърмачки, но може да се развие след нараняване на гърдата, имплантиране или при вътрешен възпалителен процес. При това заболяване телесната температура се повишава, в гърдите се появяват бучки, докосването което причинява болка, зърната набъбват, лимфните възли се увеличават.
 3. Мастопатия
  - заболяване, което не е свързано с цикъл. Фактори, които могат да предизвикат развитието му, са хормонален дисбаланс или доброкачествени тумори. Млечните жлези се подуват и болят и вие усещате тежест. Болката излъчва към ръката или подмишницата. Зърната могат да се подуят и двете едновременно, или само едно. Когато ги натиснете, болката се усилва, от тях се отделя прозрачна, жълтеникава течност, понякога с примес на кръв. Лимфните възли са възпалени, на повърхността на зърната се появяват пукнатини или те са изтеглени.
 4. Онкология
  - злокачествен тумор. При сондиране на гърдата се откриват възли, отоци. При визуално изследване се забелязва асиметрията на млечните жлези, хетерогенността на техния обем. Кожата се бели, на гърдите се появяват червени трапчинки. Болката в гърдите е нередовна, без изразена цикличност.

Ако се появи подута гърда:

 • образуването на твърди новообразувания, които не изчезват и размерът им не се променя по време на менструалния цикъл;
 • обезцветяване на зърната или кожата в близост до тях;
 • появата на отделяне от зърната;
 • образуването на пукнатини, трапчинки или бръчки, които не заздравяват рани на гърдите, тогава е наложително да посетите мамолог (възможно най-рано) - всичко това е животозастрашаващо.

Така че, всякакви промени в гърдите трябва да се лекуват внимателно. Ако подуването на жлезите се появява циклично, тогава най-вероятно това се дължи на физиологията. За да не пропуснете сериозни заболявания, е необходимо редовно да се подлагате на преглед от специалист..

Подуването на млечните жлези, т.е. увеличаване на обема на техните клетки или строма, има както физиологичен характер, така и патологична етиология.

Фиброкистозни промени

С това нарушение гърдите стават подути и едновременно меки. В него можете да почувствате твърди фиброзни области (белези, които приличат на вътрешни белези) и кисти (еластични, пълни с течност торбички). Предполага се, че развитието на фиброкистозни промени може да бъде свързано с индивидуален хормонален фон и възраст..

Какво да направя по въпроса

Потърсете лекар за диагноза. Ако наистина говорим за фиброкистозни промени, лечението обикновено не се провежда, тъй като състоянието се счита за безобидно. Болката (ако има такава) може да се облекчи с болкоуспокояващи без рецепта като парацетамол или ибупрофен.

Причини за подуване на млечните жлези

Колебанията в размера и плътността на гърдите показват промени в тялото на жената. Те могат да бъдат положителни - подготовка за зачеване и раждане или отрицателни - неблагоприятни промени в структурата на тъканите.

Експертите идентифицират три основни причини, поради които гърдите на момичетата се подуват:

 • промени в хормоналните нива;
 • настъпването на бременността;
 • патологични промени.

Понякога проблемът възниква поради грешен подбор на бельо. Сутиен, който не е с правилна форма или размер, свива кръвоносните съдове. Кръвообращението е нарушено и тъканите се подуват.

Прием на определени лекарства

Масталгията може да бъде страничен ефект на някои лекарства. Например:

 • орални хормонални контрацептиви;
 • лекарства, използвани при жени в менопауза;
 • антидепресанти, по-специално селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин;
 • средства за лечение на безплодие;
 • диуретици;
 • антипсихотици.

Какво да направя по въпроса

Ако приемате някакви лекарства, говорете с вашия доставчик на здравни грижи, ако те може да причиняват масталгия. Ако отговорът е да, помислете как можете да замените лекарството.

Травма

След удряне или притискане, гърдите ви ще болят. Може дори да продължи няколко дни..

Какво да направя по въпроса

Ако нараняването е било леко и не е причинило видими признаци (като натъртване или подуване), оставете гърдите да заздравеят. Вземете болкоуспокояващи без рецепта, за да се справите с болката.

В бъдеще се опитайте да предпазите гърдите от нараняване: жлезистата тъкан лесно се превръща във фиброзна тъкан при удар, в нея се появяват възли и кисти.

Ако нараняването има видими последици, за всеки случай се свържете с вашия гинеколог.

Лошо прилепнал сутиен

Твърде стегнатото бельо стиска гърдите, причинявайки конгестия и болезненост. Освен това имате голям бюст и сутиенът ви е твърде свободен. Това разтяга гръдната тъкан, което отново причинява болка..

Какво да направя по въпроса

Вземете правилния размер сутиен. Как да направите това, Lifehacker написа подробно тук.

Горещи гърди по време на бременност

Какво могат да показват горещите гърди на жената по време на бременност и кърмене??

Промените в гърдите на жена, която очаква бебе, са задължителни. Но някои промени трябва да са тревожни. По-специално, каква е причината за повишената температура на млечните жлези? Ако имате горещи гърди по време на бременност, това се счита за нормално или опасно, когато посетите Вашия лекар. Всички характеристики на прегледа у дома, преглед от мамолог и рисковете за продължаване на бременността по-нататък в статията.

Възможни причини

Първата и най-честа причина за проявата на треска при жените по време на бременност е повишената хормонална активност в организма. По-специално, под въздействието на хормона прогестерон, естроген и пролактин, размерът на млечните канали и алвеолите се увеличава поради повишената концентрация на тези вещества в кръвта на бременна жена..

В този случай си струва да се говори за леко превишаване на индикаторите на термометъра. Трябва да се изясни, че измерванията на телесната температура, направени в подмишницата, ще бъдат леко надценени до края на лактацията. Ето защо, за точността на данните, акушер-гинеколозите препоръчват измерване на показателите не на обичайното място под мишницата, а в лакътя. За да направите това, е необходимо да изстискате термометъра в завоя на лакътя, като направите измервания в обичайното положение.

Ако се правят измервания на индикатори с електронен термометър, тогава е необходимо да се направи това по различен начин, отколкото с живачен. Първоначално си струва да изключите термометъра за минута в ръката и едва след това да го включите, като измервате показанията под мишницата или в лакътя. В противен случай показанията ще бъдат подценени и неправилни: металният връх на термометъра няма време да се нагрее, изразходвайки програмираното време за затопляне на върха.

Възможни естествени причини, които могат да провокират повишаване на температурата в гърдите при носене на бебе на всеки етап от ембрионалното развитие:

 • хормонални промени в тялото;
 • скок на хормона пролактин в последните етапи;
 • прегряване или продължителен престой в топла стая;
 • скорошен стрес (страх, безпокойство);
 • забиване на коластра (от 7-ия месец от развитието на бебето в корема);
 • прилив на мляко след раждането на бебето;
 • прилив на окситоцин в последните етапи на бременността, което показва, че раждането е започнало.

Всички тези причини не трябва да предизвикват безпокойство и страх у жената. Такива промени са норма, освен това млякото не се произвежда в необходимия обем без повишаване на температурата. Ето защо се препоръчва да се наблюдава състоянието на млечната жлеза по време на бременност, не в течение, да не се правят горещи вани, нито в горещо пространство за дълго време.

Млечните жлези на жената са в покой през повечето време. Този най-хормонозависим орган обаче претърпява промени всеки път, когато се наложи по-бързо от всички други репродуктивни органи. Появата на повече заболявания на гърдата се дължи на хормонален дисбаланс.

Тревожни симптоми

Въпреки това, след нормални и естествени физиологични прояви, има обрат на патологии, които могат да провокират усложнения във всеки гестационен период. По-специално, много инфекции, които се развиват в млечните канали по време на бременността, рискуват да прекъснат ембрионалното развитие на плода. Следователно, в допълнение към факта, че е необходимо да се знаят причините, струва си да се проучат и патологичните прояви, при откриването на които се препоръчва незабавна хоспитализация.

Болестите на гърдата при жените, като правило, се развиват в по-голяма степен през периода на пряка активност на органа - през периода на хранене. По това време гърдите са били изложени на множество външни влияния, които преди не са били обезпокоителни. Въпреки това, дори по време на бременност, можете да заразите гърдата с опасни инфекции, включително смъртоносни заболявания..

Ограничен възпалителен процес, който се представя под формата на капсулирана гнойна кухина. Процесът протича бързо с остри симптоми, които са придружени от висока температура, интоксикация, болка с подуване и зачервяване. Често има гнойно отделяне от зърното.

За изследване се използват ултразвук, рентгенография, бактериална култура. Лечението е изключително хирургично, при което абсцесът се отваря и се предписва продължителна антибиотична терапия.

Възпаление на зърното

Инфекциозна болезнена проява с възпаление на зърното. Тя може да бъде бактериална, гъбична, вирусна. Това се случва в близост до зоната на зърното-ареола, като в същото време има признаци като болезненост, подуване и подуване на зърното с удължаването му. Също така кожата около зърното се удебелява, появява се прозрачно отделяне. Хиперемия на кожата с кървави секрети, докато самото зърно придобива кървав вид.

Диагнозата се установява след физически преглед, също се вземат предвид инструментални методи за изследване: дуктография, ултразвук, рентгенография. Причините за това образуване могат да бъдат както лактостаза, така и пукнатини в зърното, през които навлизат инфекции и вируси. Не е изключен и алергичен дерматит. Антибиотично лечение с мехлеми и лосиони.

Гноен мастит

Най-честата диагноза, която е придружена от повишена телесна температура, която дори достига 41 градуса. Опасността от такова заболяване е, че жената, на фона на неконтролирана висока хипертермия, рискува да загуби дете. Освен това всички инфекции, провокирали усложнение, образуват фокална инфекция с нагнояване..

Като правило често се появява при родилки на фона на стагнация на мляко или пукнатини на зърната с нагнояване и задълбочаване на инфекцията вътре. Стагнацията, а след това и цветът, най-често се образуват в долната част на гърдата, където млякото, когато детето не е приложено правилно, се натрупва, не излиза и застоява. Процесът от стагнация до мастит отнема не повече от 3-5 дни. В същото време постоянната болка дори не позволява докосване на млечната жлеза..

Физиологично нормално или патологично при заболявания на разширяването на млечните канали, което се причинява от хормони по време на бременност. В някои случаи могат да се наблюдават и патологични прояви на ектазия с инволютивни процеси..

Болестта се проявява със сърбеж, парене, болка. Ако се появят уплътнения в областта на зърната, отделяне от различно естество, тогава се препоръчва да се подложи на допълнителен преглед за наличие на патологични процеси. В някои случаи това състояние се дължи на хормони, не представлява опасност и преминава след лактация.

За диагностика и определяне на норми се използват дуктография, хормонални нива, цитология на секретите (ако има такива от гърдата), ултразвук и мамография. Лечението зависи от причините, провокирали такова заболяване. Ако причината са хормони, тогава е препоръчително да се използва хормонална терапия. Антибактериалните и противовъзпалителни лекарства помагат за премахване на болката, а не за по-нататъшно разпространение на огнището на възпаление.

Когато е посочено, се използват мастектомия, селективна дуктолобектомия, малко по-рядко, в специални случаи при наличие на чувствителност - резекция на гърдата.

Какво да правя

Тревожни симптоми, които трябва да предупреждават жената по време на бременност и кърмене:

 • изпускане от зърната, смесено с кръв;
 • зелен разряд;
 • образуването на бучка вътре в гърдата, която е по-голяма от всички останали (алвеолите са топки, които са разположени плътно една към друга);
 • повишаване на температурата над 37,5 за дълго време;
 • скокове на температурата;
 • топлина;
 • зачервяване на зърното;
 • признаци на интоксикация.

Всички тези прояви са опасни симптоми, които говорят за предстояща опасност. Първото нещо, което трябва да направите, е да потърсите помощ от лекар. С проблемите с гърдите се занимават мамолози, хирурзи, акушер-гинеколози и ендокринолози. Ако в клиниката има поне един от тези лекари, трябва да потърсите помощ. Освен това те вече ще дадат препоръка на тесен специалист.

Ендокринните заболявания (щитовидна жлеза, надбъбречни жлези) провокират появата на доброкачествени образувания под формата на мастопатия и фиброма. Проявата на заболявания често се проявява в резултат на аборт, възпаление на репродуктивната сфера.

Появата на повишена температура по време на бременност при жена под мишница, като правило, не е тревожен симптом, ако такива показания не са по-високи от 37,3-37,4 градуса. Ако обаче такава тенденция е придружена от болезненост, спазми и режещи болки в гърдите, зачервяване, това винаги е причина да се потърси съвет. Може би горещият гръден кош е признак на заболяване, което е важно да се елиминира, преди симптомите на тревожност да се увеличат..

Горещи гърди по време на бременност

Какво се случва с гърдите по време на бременността

На първо място, млечните жлези се подлагат на подготовка за хранене на детето в продължение на девет месеца, поради което вече в ранните етапи някои жени усещат подуването на тези органи. Често именно този симптом се превръща в основен, но също така много бременни жени се оплакват от болка, има усещане за пълнота.

Други параметри включват:

 • промяна в обема в началото на бременността, поради увеличаване на нивото на прогестерон и естроген;
 • чувствителността се увеличава значително поради хормонални промени и подготовка за лактация;
 • цветът на ареолите се променя, те придобиват тъмен, кафяв оттенък;
 • появата на стрии поради рязко увеличаване на обемите и проявата на венозната мрежа;
 • освобождаването и образуването на коластра по време на бременност е типично за по-късните периоди.

Не всички жени изпитват значителни промени. Често растежът на жлезистата тъкан настъпва по-късно, растежът в повечето случаи зависи от индивидуалните характеристики.

Защо гърдите са горещи по време на бременност??

По време на хормоналните промени в женското тяло за нуждите на развиващия се плод могат да се появят явления, които внасят много безпокойство в живота на бременна жена. Горещи гърди по време на бременност, повишена чувствителност на кожата и някои болки, основните симптоми на мастит.

Мастит, заболяване на кърмачките, но не рядко, патология се среща при бременни жени. Болестта се формира в резултат на заразяване с бактериална инфекция. Основният път за навлизане на вредни бактерии са пукнатини в зърната, но често се наблюдава патология при пациенти без увреждане на кожата.

Един от признаците на заболяването е не само нажежена червена гърда, но и се образуват уплътнения, което показва стагнация на млякото в каналите. Успоредно с това има силна едематозна реакция и силен синдром на болка. Основната причина за патологичния процес е проникването на мляко в меките тъкани и последваща инфекция..

Ако гърдата изгори на по-късните етапи, особено на 39-40 седмици, това може да означава пренаселеност на млечните жлези. Тялото е напълно подготвено за раждане, коластрата се произвежда в излишък, така че трябва да се консултирате с лекар, за да не влошите ситуацията.

Признаци за бременност и горещи гърди

Началото на зачеването може да се определи по външни признаци. При много жени, на фона на хормонални промени, практически от първите дни, гърдите стават горещи, чувствителни и по-обемни..

От първите месеци на бременността женското тяло започва да натрупва мазнини, развиват се млечни канали, което води до увеличаване на млечните жлези. По време на докосване има известна болезненост, често стегнатите неща носят много дискомфорт, докато кожата започва да сърби.

Понякога кожата не е в крак с настъпващите промени, така че процесът води до разтягане или стрии. Кръвообращението по време на бременността се увеличава значително, което се дължи на появата на венозна мрежа.

Характерен симптом на бременността е промяна в цвета на ареолите на зърната. Те придобиват по-тъмен нюанс, кръгът се разширява в диаметър. Туберкулите, жлезите на Монтгомъри, се образуват на ареолите, които произвеждат маслено вещество със специфична миризма.

Но основната характеристика на бременността остава синдромът на болката, който се проявява индивидуално при различни жени. Понякога болката намалява, понякога се чувства по-остра.

Струва си да се помни, че зачервяването, изгарянето и дискомфортът често показват образуването на патологичен инфекциозен процес в тялото. Ето защо такива симптоми не трябва да остават незабелязани, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да не навредите на образуването на лактация по-късно.

По време на такива периоди човек трябва да спазва почивка, да се храни правилно и да бъде по-често на чист въздух. Положителните емоции и позитивното отношение ще помогнат да се справите с тревогите, докато носите бебе. За да облекчите болката, можете да използвате прости физически упражнения, за да укрепите мускулната рамка, а удобното бельо ще ви помогне да се чувствате комфортно.

Как гърдите се променят в началото на бременността?

С началото на зачеването в женското тяло настъпват промени в млечните жлези, които трудно се пропускат. Под въздействието на хормони гърдите в началото на бременността се увеличават и стават по-чувствителни.

Тези промени понякога се приписват на предменструален синдром, тъй като се появяват още преди диагностицирането на бременността. Но на този етап вече се развива нов живот. Важно е да разберете как се променят гърдите по време на бременност и от какво да се страхувате.

Увеличаване на бюста

Растежът на млечните жлези се наблюдава при всички жени, подготвящи се за майчинство. Още от първите седмици те забелязват, че млечните жлези стават по-обемни. Това се дължи на пролиферацията на жлезиста тъкан на гърдата и млечните канали - растежът им се стимулира от хормоните естроген и прогестерон.

Въпреки интензивния растеж на гърдите, докато се чака бебето, след раждането тези промени могат да изчезнат - при много жени то може да придобие първоначалния си вид. Няма нужда да се притеснявате, ако гърдата не се промени в началото на бременността - понякога процесът на уголемяване на гърдите започва малко по-късно, по-близо до шестия месец.

Чувствителност и болка

На фона на хормонални промени, бъдещите майки отбелязват появяващата се болезненост в гърдите. В този случай зърната стават чувствителни, а жлезите стават по-напрегнати и плътни. Това показва, че тялото активно се подготвя за лактация..

Именно поради повишената чувствителност на гърдите много жени започват да подозират бременност още преди закъснението на менструацията. Следователно отговорът на въпроса дали боли гърдите в ранните етапи на нормална бременност ще бъде положителен..

Тази болка ще бъде по-изразена, отколкото преди менструация, тъй като в организма има много повече хормони..

Потъмняване на ареолите

Ареолите са тъмни участъци от кожата около зърната. С настъпването на бременността те потъмняват и се увеличават, на повърхността им се появяват характерни пъпки. Размерът на ареолата може да нарасне от 3-5 до 4-7 см.

След раждането на бебето тези промени ще изчезнат, цветът и размерът на ареолите ще станат същите..

Изпускане от зърната

Много жени погрешно вярват, че отделянето от гърдите, а именно коластрата, започва да се произвежда преди самото раждане или само след раждането на бебето. Всъщност това не е така. Разбира се, всичко е индивидуално. Но отделянето от гърдата може да се появи дори в ранните етапи на бременността, по-близо до 12 седмици. И това е напълно естествено явление.

Не трябва да се притеснявате за появата на отделяне от гърдата, трябва да обърнете повече внимание на грижата за млечните жлези. За да не цапате бельо и връхни дрехи със секретирана коластра, можете да използвате специални подложки за сутиени.

Венозна мрежа на гърдите

Тъй като млечните жлези на бременна жена увеличават размера си, притокът на кръв към техните тъкани също се увеличава. Ето защо под кожата се появява мрежа, подобна на паяжина..

Това е напълно нормално явление, което се появява при всички жени, които очакват бебе. След раждането и края на кърменето няма да има и следа от венозната мрежа.

Причини за промяна

Промените в гърдите се случват под въздействието на хормони. След зачеването естроген и прогестерон, hCG се синтезират интензивно в женското тяло. Също така започва интензивното развитие на плацентата, което причинява производството на хормона пролактин..

Под тяхно влияние гърдите на жената започват активно да се подготвят за кърмене. Той се увеличава поради размножаването на жлезистата и съединителната тъкан и нейното кръвоснабдяване се подобрява. Всичко това води до повишаване на чувствителността на млечните жлези..

Колко траят необичайните усещания?

Дискомфортът и болката в гърдите обикновено намаляват до втория триместър на бременността. Това се дължи на факта, че хормоналният фон се стабилизира по това време..

Но това не означава, че млечните жлези са престанали да се подготвят за кърмене. Техният растеж и развитие продължава през цялата бременност, но вече не е толкова забележим за жената..

Ако няма промяна?

Ако настъпи бременност, хормоналните промени не заобикалят нито една жена. Но ако в ранните етапи на бременността гърдите не болят, не говорим непременно за патология.

Това може да се дължи на по-малката податливост на млечните жлези на жената към хормонални промени - това е индивидуално явление, което е норма. При някои жени интензивен растеж на гърдите се отбелязва само през втората половина на бременността..

Освен това не всички жени са внимателни към тялото си и си мислят как ги боли гърдите в ранните етапи на бременността. Поради собственото си невнимание те пропускат първите признаци на бременност..

Какви симптоми трябва да предупреждават?

Понякога жените се притесняват от факта, че гърдите не се увеличават и остават меки на допир. Това не винаги е причина за паника, но на жената се препоръчва да се вслушва в чувствата си и възможните симптоми на нещастие..

И така, причината за алармата може да бъде:

 • болка в долната част на корема;
 • кървене от гениталния тракт с всякаква интензивност;
 • внезапно повишаване на телесната температура без видима причина;
 • асиметричен растеж на гърдите, наличие на издутини и депресии;
 • обща слабост.

Ако имате някой от симптомите, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Също така, вниманието изисква състояние, когато гърдата е спряла да боли в ранните етапи на бременността или се е върнала към първоначалния си обем.

Ако напрежението и чувствителността на млечните жлези напълно липсват, можем да говорим за състояния като заплаха от спонтанен аборт или замразена бременност.

Когато гърдите внезапно се нагорещят, препоръчително е да се консултирате с гинеколог. Най-вероятно проблемът е възпаление на млечните жлези, при което се появяват фиброзни промени в тъканите и отделяне от гърдата.

Как да се грижим за гърдите си в началото на бременността

Увеличаването на гърдите, промените във външния вид и отделянето от тях по време на бременност са временно явление..

След края на лактацията млечните жлези най-често се връщат към предишния си обем, но в същото време върху тях често се появяват стрии и увиснала кожа. За да се поддържа красотата на гърдите, е необходимо да се грижите за нея от първите седмици на бременността..

Докато се взимате душ, препоръчително е да се организират контрастни процедури за областта на гърдите, като се редува да се излива кожата със студена и гореща вода. Това ще й помогне да поддържа тонуса..

В процеса на измиване не е нужно да третирате ареолите и зърната с препарат. Факт е, че сапунът разрушава защитния слой на кожата, изсушавайки я. На нежната кожа на ареолите това може да причини пукнатини и дразнене..

За да предотвратите стрии, можете да използвате масла или друга козметика. Също така трябва внимателно да подходите към избора на сутиен - в него жената трябва да се чувства възможно най-удобно.

Промените в гърдите през първия триместър на бременността се проявяват по различен начин при всички бъдещи майки. В някои те със сигурност са свързани с повишена чувствителност и болка, в други - с външни прояви, като и в двата случая говорим за варианти на нормата.

Няма единен стандарт за това как изглеждат здравите гърди в началото на бременността, всичко е индивидуално. Ако промените не са придружени от патологични симптоми, няма нужда да се притеснявате.

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

Слънчеви деца

Портал за майки и татковци

Ранна гърда

Какви симптоми трябва да предупреждават?

Понякога жените се притесняват от факта, че гърдите не се увеличават и остават меки на допир. Това не винаги е причина за паника, но на жената се препоръчва да се вслушва в чувствата си и възможните симптоми на нещастие..

И така, причината за алармата може да бъде:

 • болка в долната част на корема;
 • кървене от гениталния тракт с всякаква интензивност;
 • внезапно повишаване на телесната температура без видима причина;
 • асиметричен растеж на гърдите, наличие на издутини и депресии;
 • обща слабост.

Ако имате някой от симптомите, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Също така, вниманието изисква състояние, когато гърдата е спряла да боли в ранните етапи на бременността или се е върнала към първоначалния си обем.

Ако напрежението и чувствителността на млечните жлези напълно липсват, можем да говорим за състояния като заплаха от спонтанен аборт или замразена бременност.

Когато гърдите внезапно се нагорещят, препоръчително е да се консултирате с гинеколог. Най-вероятно проблемът е възпаление на млечните жлези, при което се появяват фиброзни промени в тъканите и отделяне от гърдата.

Как да се грижим за гърдите си в началото на бременността

Увеличаването на гърдите, промените във външния вид и отделянето от тях по време на бременност са временно явление..

След края на лактацията млечните жлези най-често се връщат към предишния си обем, но в същото време върху тях често се появяват стрии и увиснала кожа. За да се поддържа красотата на гърдите, е необходимо да се грижите за нея от първите седмици на бременността..

Докато се взимате душ, препоръчително е да се организират контрастни процедури за областта на гърдите, като се редува да се излива кожата със студена и гореща вода. Това ще й помогне да поддържа тонуса..

В процеса на измиване не е нужно да третирате ареолите и зърната с препарат. Факт е, че сапунът разрушава защитния слой на кожата, изсушавайки я. На нежната кожа на ареолите това може да причини пукнатини и дразнене..

За да предотвратите стрии, можете да използвате масла или друга козметика. Трябва внимателно да подходите към избора на сутиен - в него жената трябва да се чувства възможно най-удобно.

Промените в гърдите през първия триместър на бременността се проявяват по различен начин при всички бъдещи майки. В някои те със сигурност са свързани с повишена чувствителност и болка, в други - с външни прояви, като и в двата случая говорим за варианти на нормата.

Няма единен стандарт за това как изглеждат здравите гърди в началото на бременността, всичко е индивидуално. Ако промените не са придружени от патологични симптоми, няма нужда да се притеснявате.

Първите симптоми на бременност през първата седмица след зачеването

В първите дни след зачеването бъдещата майка може да няма силно изразени признаци, показващи физиологични промени в тялото. Някои представители на по-слабия пол са привлечени от сън, те чувстват слабост, промени в настроението, чувство на тежест в долната част на корема. Но всички тези признаци присъстват и при жените по време на предменструалния синдром..

Но имплантационното кървене показва бременност. Но не всяка жена се сблъсква с нея и ако се появи, някои момичета го приемат за началото на менструацията..

За всяка жена първите дни след зачеването са много важни. През първите седем дни яйцеклетката, оплодена от сперматозоидите, пътува до матката и след това се прикрепва към нейната стена. По това време рискът от физиологичен спонтанен аборт е висок, тъй като женското тяло не винаги приема оплодена клетка.

Първата седмица след забавяне на менструацията се счита за петата акушерска седмица. Характеризира се със следните симптоми:

 • забавена менструация;
 • прострация;
 • сънливост;
 • гадене;
 • чувствителност към миризми;
 • чувство на тежест в долната част на корема;
 • някои момичета имат болки в гърдите за 1 седмица от бременността, жлезите се увеличават по размер;
 • вагинално течение.

Чувствата на бъдещата майка след зачеването могат да бъдат различни, и всичко поотделно. Някои жени не усещат промени в телата си и дори не подозират, че вътре се е появил нов живот..

Чувствата след зачеването са чисто индивидуални, някои жени може дори да не знаят за бременност.

Други момичета възприемат първите симптоми на бременност като признаци преди началото на менструалния цикъл. В края на краищата, преди менструация, много от нас са издърпани от долната част на корема, настроението се променя драстично, зърната болят, гърдите леко се увеличават.
А някои жени усещат хормонални промени веднага след зачеването: гърдите им се увеличават и нараняват през първата седмица на бременността, придърпват долната част на корема, появява се гадене, променят се вкусовите предпочитания.

Гърди по време на бременност: общи промени

При момичета, които не са раждали преди, през първите седмици на бременността, гърдата тежи до 200 грама, а през периода на кърмене теглото може да се увеличи до 900 грама (поради млякото). За да се избегнат допълнителни стрии, веднага след като жената разбере, че е успяла да забременее, е необходимо да се подготви анатомичната област около зърната.

В ранните етапи на бременността жената усеща дърпаща болка в млечните жлези. Защо гърдите болят, жената ще бъде обяснена от акушер-гинеколога на рецепцията. Това се дължи на промени в хормоналните нива в организма. В началото на втория триместър на бременността болезнените усещания намаляват, което се обяснява с готовността на млечните жлези да произвеждат и отделят мляко.

Промените могат да се обяснят с колебания в хормоните:

 1. Прогестерон, засягащ паренхима (броят на лобулите и алвеолите се увеличава).
 2. Естроген, който влияе върху растежа на стромата, каналите и жлезите.
 3. Пролактин, който насърчава производството на мляко.
 4. Гонадотропин, който предпазва гърдите от ракови тумори.
 5. Окситоцин, който влияе върху скоростта на преминаване на млякото през каналите в гърдата.

Има и други хормони, които засягат млечните жлези..

По време на бременност млечните жлези се увеличават поради увеличаването и появата на лобули, съединителна тъкан, алвеоли и др. През първите 10 седмици от бременността настъпва активен растеж на структурата на млечните жлези и след това продължава до раждането на бебето.
Ако гърдата се е увеличила значително в обем, тогава може да се появи съдова мрежа (след раждането тя ще премине). За нормален растеж на гърдите тялото на жената се нуждае от адекватно хранене и кръвоснабдяване.

Трябва да се помни, че за израстването на нов живот женското тяло е напълно възстановено..

Възможни са следните промени в тялото:

 • От втория триместър на бременността има отделяне от гърдата: коластра. Жълтеникавата течност има плътна консистенция. Коластрата ще се превърне в мляко с течение на времето.
 • Ареолите и зърната също претърпяват промени (уголемяване и потъмняване). Промените в цвета се причиняват от действието на меланоцитите (кожни клетки).
 • По време на ранна бременност гърдите стават много нежни. Това се дължи на подготовката на тялото за хранене на бебето..

Преди да роди, жената трябва да се консултира с мамолог и ако е необходимо да направи мамография на млечните жлези. Много е важно да се изключат патологичните процеси в тялото, тъй като новообразуванията могат да провокират уголемяване на гърдите по време на бременност.
Мамологът ще каже на жената как да се грижи за млечните жлези и какви действия да предприеме, за да предотврати стагнацията на млякото.

Как изглежда гърдата през първите седмици на бременността

След началото на зачеването млечните жлези увеличават размера си, структурата на жлезите става плътна. Промените правят млечните жлези издигнати и много красиви. Ако промените в тялото не бяха придружени от болезнени усещания, такива промени биха угодили само на нежния пол.

Но при стискане от сутиен гърдите много болят, така че бельото трябва да бъде правилно подбрано.

Значителни промени, които стават видими с просто око, настъпват към 8-та седмица от бременността. Млечните жлези се увеличават с един или два размера, ареолата на зърната потъмнява и кожата става кафява.

Гърдите се увеличават значително, така че към избора на бельо трябва да се подхожда много внимателно.

Понякога пъпки се появяват по зърната: Монтгомъри подутини. Някои жени развиват сини разширени вени на гърдите си, които изчезват след раждането..

От първите дни след зачеването млечните жлези се нуждаят от специални грижи. Тъй като гърдите растат бързо, кожата се разтяга: за да се избегнат стрии, препоръчително е да се прилага специален крем върху кожата на гърдите.Гърдата може да се увеличи с няколко размера, така че ще трябва да закупите сутиен няколко пъти. Разходите си заслужават, тъй като грижата за гърдите ви сега означава вашето здраве в бъдеще..

Изписване от гърдата по време на бременност

Коластрата се счита за първото майчино „мляко“. Това е жълта течност със сладникав вкус и водниста структура. Коластрата първоначално е жълта и плътна, но побелява преди доставката.
Коластрата започва да се отделя при жена от 4-5 месеца на бременността. Но течността от млечните жлези се отделя по-рано, особено по време на масаж.

От 4-5 месец на бременността жените имат отделяне от млечните жлези..

Някои жени изобщо нямат отделяне от млечните жлези. И след раждането на бебето, млякото се появява в достатъчни количества. Всичко е строго индивидуално и се счита за вариант на нормата.

Но в някои случаи човек не може без консултация с мамолог. На 6-7 месец от бременността бъдещата майка може да има отделяне от млечните жлези с кървави петна. По това време женските хормони окситоцин и пролактин се освобождават в тялото. Разпределенията от този вид се считат за вариант на нормата, но е препоръчително да се играе безопасно, за да се изключат възможни патологии.

Трябва също да се свържете с мамолог:

 • със силни болки в гърдите;
 • появата на вдлъбнатини и подутини на млечните жлези;
 • отделяне на зърната с кръвни ивици.

Но усещането за надраскване на кожата на млечните жлези не е патология: гръдната тъкан расте, подготвяйки се за производство на мляко, така че кожата сърби. В този случай ще помогне крем против стрии..

Ако представителките на нежния пол не се притесняват от нищо, тогава няма причина да се притеснявате. Но бременното момиче трябва да знае, че е невъзможно да се изразят секрети от млечните жлези. Наложително е да се спазва хигиената на гърдите (измийте 2 пъти на ден под душа и след това избършете зърната на сухо). Също така, жената трябва да избере сутиен, който да не ограничава гърдите..

Бих искал да добавя, че отделянето от млечните жлези се счита за естествено хормонално явление, което се наблюдава не само при нежния пол, но и при мъжете. Освен това дори бебетата могат да изтекат течност от зърната, което се обяснява с високите нива на хормони в кръвта на майката по време на бременност. Затова не се притеснявайте за това. И ако се е случило нещо "подозрително", тогава е по-добре да се консултирате с мамолог.

Гърди по време на бременност

Бременност и първите промени в женското тяло

По време на бременността женското тяло претърпява редица значителни промени. И те са свързани преди всичко с хормонални промени. Всичко се променя - както настроение, така и пропорции на тялото. Самата гърда се променя по време на бременност.

Как се променя женската гърда с настъпването на бременността

Още в началния етап на забавена менструация някои жени усещат специални промени в областта на зърната и ареолата на гърдите. Гърдите се уголемяват и подуват, често има усещане за тежест и болка в гърдите. Тези симптоми често са сред първите признаци на бременност. Увеличаването на гърдите започва постепенно и влияе на този процес от специален хормонален фон по време на бременност. Половите хормони при жените се увеличават в концентрация и един от основните хормони на бременността, който се нарича хорион гонадотропин, е само катализаторът, който влияе върху промяната в размера на гърдите. Поради концентрацията си в женските гърди, ареолите растат и гърдите са подготвени за лактация..

Млечната жлеза по време на бременност не само нараства, но и става по-тежка. Често жената по време на бременност сменя сутиена с 1-2 размера в посока на увеличаване.

Гърди преди и по време на бременност

Също така, по време на бременност често се променя не само размерът на гърдите, но и цветът на ареолите на зърната. Те обикновено потъмняват. Ако вземем под внимание теглото на млечните жлези, тогава при плодородие тя достига средно 250 грама, но след раждането млечната жлеза по тегло може да достигне 800-900 грама.

Стрии на гърдите. Как да се борим и да намалим нежеланите ефекти?

Често при уголемяване на гърдите се появява венозен модел, но това не трябва да се страхува, тъй като по-късно, когато гърдата се върне към предишния си размер, моделът няма да бъде забележим.

Но често след такова рязко уголемяване на гърдите се появяват стрии. Това е свързано с промени в теглото на гърдите по време на бременност и кърмене. Стриите също са много чести през юношеството. Когато едно момиче има рязко развитие на млечните жлези и гърдите бързо нарастват до 2-3 размера. В основата си всяко внезапно увеличаване или намаляване на гърдите води до появата на стрии..

Стриите се появяват поради загубата на еластичност на тъканите, така че кремовете са ефективни, за да поддържат правилното ниво на хидратация и хранене в областта на гърдите. И също така е възможно да вземете специални лекарства за стрии (стрии) по време на бременност.

Удобният сутиен по време на бременност е ключът към здравите гърди

Как да се справим с появата на стрии или да ги направим по-малко забележими по време на бременност:

 • Винаги носете удобен сутиен, който не стиска и не пречи на кръвообращението.
 • Нанесете овлажняващи масла и лосиони върху кожата.
 • Вземете душ и масажирайте областта на гърдите (но не и зърната, за да не тонизирате матката.)

Кремът ще помогне в борбата със стриите на гърдите

По-радикален метод за борба със стриите е мезотерапията. Това са инжекции, които се правят на базата на колаген, витамини и киселини, които активират регенерацията и хидратацията на кожата. Тази процедура се извършва след хранене, когато тялото започва да се възстановява до предишното си състояние. Тези процедури се извършват в козметични клиники и често мезотерапията се предписва заедно със специални пилинги и маски за зоната на деколтето и гърдите..

Също така, за да се предотврати появата на стрии, се използват масла, които помагат за овлажняване на кожата и придават й еластичност. Маслото трябва бързо да се абсорбира, без да оставя лепкав и мазен филм върху повърхността на гърдите. Тъй като кожата по време на бременност се нуждае от дъх и свежест. Започвайки от втория триместър, се препоръчва да се прави контрастен душ в областта на гърдите и деколтето, но в същото време да се обърне внимание на температурата на водата, тя не трябва да бъде нито много гореща, нито много студена. Тъй като по време на бременност гърдата трябва да бъде защитена както от прегряване, така и от хипотермия.

Проблеми със зърната по време на бременност

Гърдите са подготвени за кърмене през цялата бременност. И първите капчици млечно-жълта течност от зърната след първия триместър на бременността може вече да започнат да се натрупват. Тази течност се нарича коластра. Той ще се превърне в мляко за бебета няколко дни след раждането. Междувременно този ценен продукт е вид подготовка за настъпване на нормална лактация на гърдата. Коластрата често се отделя обилно, поради което някои бъдещи майки използват специални меки подложки, които предпазват от течове и следи по сутиена..

Кремът за зърна се използва преди и след раждането

Когато коластрата се освободи, гърдите стават особено чувствителни и мнозина препоръчват смазване на зърната с успокояващ, овлажняващ крем. Но не се препоръчва да търкате зърната и гребена. Всяко активно влияние върху зоната на зърната може да причини свиване на матката и да навреди на развитието на бременността. Бельото трябва да е удобно и да не стиска движения, а също така се препоръчва използването на специални сутиени за бременни жени. Изработени са от хипоалергенна материя, най-често отвътре има мека памучна основа. Именно тя помага да се избегне проявата на алергични реакции..

За заболявания като мастопатия и образуване на кисти е необходимо да се подложите на профилактичен преглед по време на бременност, който ще помогне да се предотврати влошаването на заболяването. В края на краищата промените в хормоните в тялото могат да провокират растежа на фиброкистозната мастопатия, ако първоначално е имала хормонален характер на развитие.

Всички бучки или странни отделяния от гърдите (не от коластрата) трябва да бъдат показани на лекар.

Ако забележите промени в гърдите си, незабавно посетете Вашия лекар!

Също така трябва да предпазвате гърдите си от удари и наранявания. Не използвайте химикали за грижа за кожата, не използвайте кремове с парфюми и парабени. Опитайте се да масажирате леко гърдите си след душ и нанесете овлажняващ крем.

За да могат гърдите ви да ви зарадват с красотата и еластичността си по време на бременност, е необходимо внимателно да се грижите за тази деликатна част от тялото. Масажи, душове, обгръщане на гърдите, маски на естествена основа за зоната на деколтето - всичко това може да помогне за поддържане на оригиналната форма на гърдите. Можете да премахнете всякакви козметични несъвършенства в сериозен етап с помощта на хирургични методи, но след дълъг период от време след раждането. Повдигане на гърдите, корекция на формата и размера - всичко това се прави едва след като сте угоили бебето и тялото постепенно ще започне да се възстановява след раждането.