Днес ще се справим с железни препарати за бременни жени с нисък хемоглобин и анемия.

Според различни източници анемията при бременни жени е много често, повече от половината от всички случаи. Струва си да се отбележи, че концепцията за анемия съчетава различни патологии поради настъпването на намаляване на количеството хемоглобин и намаляване на броя на червените кръвни клетки - еритроцитите. Но именно желязодефицитната анемия е характерна за бременните жени..

 • Защо хемоглобинът намалява толкова често по време на бременност, каква е причината?
 • Какви са числата на хемоглобина и какво ниво на желязо в кръвта се счита за нормално
 • Кога да се притеснявате и да започнете да лекувате анемия? Какви лекарства трябва да изберете?

В тази статия ще получите отговори на всички горепосочени въпроси. Ще оценим предимствата и недостатъците на най-популярните железосъдържащи лекарства, както и ще анализираме подробно хранителните проблеми на бременните жени. Разберете дали само диета, обогатена с железни храни, може да повиши хемоглобина.

Колко желязо се нуждае от бременна жена?

Общата нужда от желязо при обикновена небременна жена е средно 18-20 mg / ден. Същото се отнася и за бременни жени в началото на срока. Това е два пъти повече, отколкото при мъжете. До третия триместър тази нужда се увеличава до 30-33 mg на ден. Освен това, около 2 mg желязо (усвояващо се желязо) се абсорбира от храната.

Обикновено 2/3 от желязото в тялото се съдържа в кръвта под формата на хемоглобин. Приблизително 1/3 от желязото се съдържа в черния дроб и далака - това е депото на кръвта и следователно хемоглобинът. Около 3% от цялото желязо се съдържа в скелетните мускули под формата на специален свързващ кислорода мускулен протеин - миоглобин, както и в костния мозък.

Функциите на желязото в тялото

Мисля, че си струва да споменем отделно функциите на желязото. Познавайки тези нюанси, ще ви бъде по-лесно да разберете какви симптоми и защо човек се развива с дефицит на желязо (анемия).

Молекулата на хемоглобина съдържа 4 железни атома. Основната функция на хемоглобина е газообменът; той е в състояние да прикрепи кислород или въглероден диоксид към себе си. Тоест, молекулата на хемоглобина е такъв „носител“ за газове в тялото. В белите дробове той прикрепя молекула кислород към себе си и пренася кислород до която и да е клетка в тялото. Там кислородът се отделя от хемоглобина и отива в клетката за дишане.

Освободената молекула на хемоглобина трябва да отиде в белите дробове за нов кислород. Но няма да работи „празно“. Той ще поеме въглеродния диоксид, образуван по време на дишането от клетката, и ще го пренесе в белите дробове, за да го отстрани от тялото..

По този начин молекулите на хемоглобина "се движат" между белите дробове и тъканите на тялото, като осигуряват на клетките кислород и ги освобождават от въглеродния диоксид. Ясно е, че в организма трябва да има достатъчно хемоглобин, за да се гарантира, че то може да се справи със задачата за газообмен.

Колкото повече самото тяло по тегло, толкова по-активно функционира, толкова повече хемоглобин е необходим. И ако хемоглобинът е малко, тогава клетките изпитват кислороден глад и в същото време страдат от отравяне с излишен въглероден диоксид. Това е същността на състоянието на анемия..

Сега мисля, че е ясно, че състоянието на бременността е едно от състоянията на активно функциониране на организма, когато правилният обмен на газове е много важен за здравето както на майката, така и на бебето. Намаляването на хемоглобина води до хипоксия (липса на кислород). Няма кислород - няма енергия, храна за клетката.

Хемоглобинът в тялото се намира в кръвта, в червените кръвни клетки (еритроцити).

Еритроцити - неядрени двойно вдлъбнати клетки, пълни с хемоглобин, нещо като портфейл, пълен с монети.

Хемоглобинът е сложен протеин, но има и непротеинов компонент - железни атоми, благодарение на което е възможно да се комбинира с кислород и въглероден диоксид и след това да се върне в първоначалното си състояние.

Желязото в нашето тяло не е само в хемоглобина. Той е основният компонент на много ензими и служи като катализатор за много метаболитни процеси в организма. По-специално, той участва в антиоксидантната защита на организма (защита срещу токсини, свободни радикали), синтеза на тиреоидни хормони, в процесите на унищожаване на вируси и бактерии (фагоцитоза).

По този начин може да се заключи, че защитната функция на имунната система страда и от дефицит на желязо. Ако няма достатъчно желязо, тялото не само страда от липса на кислород, но и става по-податливо на различни инфекции..

Кръвна картина: какво се счита за нормално?

Нормата на хемоглобина по време на раждане се счита за от 110 до 130 g / l. При намаляване на хемоглобина под 110 g / l е необходимо също така да се наблюдават показателите за общия свързващ желязо капацитет на кръвен серум и феритин.
Общият свързващ желязо капацитет на серума при анемия се увеличава над 64,4 μmol / L. По този начин тялото обявява „ловния сезон“ на желязото. Това позволява на тялото да се свързва и абсорбира възможно най-много желязо от тялото.

По-препоръчително е да контролирате феритиновия индикатор, защото той отразява наличието на отложено желязо в организма. Изолираното проследяване на серумните нива на желязо няма да бъде показателно. Случва се така, че броят на хемоглобина е нисък и запасите от желязо в тялото вече се изчерпват, но компенсаторните механизми могат да поддържат нивата на серумното желязо все още в норма.

В този случай има фалшиво впечатление, че тялото има достатъчно желязо. Намаляването на нивата на феритин под 12 μg / L показва изчерпване на запасите от желязо.

Причини за анемия при бременни жени

Анемията извън бременността се проявява главно при недостатъчен прием на желязо в организма с храната и при прекомерни загуби на желязо от еритроцитите. По-специално, с хронично кървене от стомашно-чревния тракт (язва, полипи) и по време на обилна продължителна менструация.

А по време на бременност желязото се консумира два пъти, както за нуждите на майката, така и за развитието на плода и изграждането на неговите кръвни клетки, за образуването на плацентата. И ако една жена не разполага с пълен запас от железни съединения преди бременността по някаква причина (може би я е загубила с обилна менструация), то по време на бременността тя е застрашена от развитие на анемия в ранните етапи.

В повечето случаи анемията по време на бременност не се развива в ранните етапи, а от втория триместър, когато плодът расте и се развива най-интензивно.

Как може да се прояви анемия при бременни жени?

Основните прояви на желязодефицитна анемия произтичат от липсата на кислород. А именно:

 • виене на свят, склонност към припадък, шум в ушите;
 • умора, липса на производителност;
 • повишен пулс;
 • бързото настъпване на задух (когато преди това такова натоварване се понасяше добре);
 • "мухи" често летят пред очите;
 • кожата и лигавиците са бледи, в ъглите на устата се появяват пукнатини;
 • косопад, деформация на ноктите, крехкост;
 • извращение на вкуса;
 • повишена податливост към инфекциозни заболявания.

Хранене при анемия

Всяко лечение започва с моменти на диета и режим. Изглежда всичко е ясно за режима за бременни жени: почивайте, разхождайте се на чист въздух, яжте правилно.

Веднага си струва да се направи резервация, че при желязодефицитна анемия е погрешно да се разчита само на диета, богата на желязо. При анемия по време на бременност не можете да поправите проблема само с продукти, но трябва да се опитате да предотвратите намаляване на хемоглобина с такива продукти.

Храните, богати на желязо, са черен дроб (по-специално свинско месо) и червени меса. Черният дроб не е напълно безопасен продукт, тъй като служи както за хората, така и за животните като рафинерия за целия организъм и може да съдържа всичко, от което тялото е трябвало да се отърве. Освен това съдържа много витамин А, излишъкът от който е опасен за плода..

Именно животинските продукти съдържат хемово желязо (комбинирано с протеин), което се усвоява най-добре от организма. Говеждото, заешкото, агнешкото съдържат приблизително равни количества желязо. Морските дарове (миди, стриди) съдържат повече желязо, отколкото самата риба.

Сред растителните храни лидерите по съдържание на желязо са пресен грах, леща, сушени гъби, нахут, сушени водорасли, зеленчуци, спанак, пшенични зародиши, ядки, цвекло, нар.

Храните на растителна основа съдържат не-хем желязо (йонизирано), което е много по-трудно за усвояването от организма. За да покрие ежедневната нужда от желязо, човек трябва да яде нереалистично количество от тях. Но комбинацията от тези продукти с аскорбинова киселина увеличава абсорбцията на желязо с почти 2 пъти..

Какво може да попречи на усвояването на желязото от храната?

Абсорбцията на желязо както от храни, така и от лекарствени форми може да бъде нарушена от:

 • танини (кафе, чай) и танини (в дюля, райска ябълка);
 • фитични съединения на семена от зърнени култури, бобови растения;
 • соли на фосфорна киселина (фосфати), соли на оксалова киселина (оксалати);
 • излишните мазни храни;
 • приемане на антиациди (фосфалугел), адсорбенти (активен въглен);
 • споделяне на млечни продукти (калцият се конкурира с желязото в процеса на усвояване).

Класификация на лекарствата за лечение на анемия

Железните препарати за лечение на анемия се разделят на:

1. Солеви форми на желязо Fe (II):

 • органични соли: железен глюконат (тотем), железен фумарат (феритаб);
 • неорганични соли: железен сулфат (фенели, сорбифер, фероплекс), железен хлорид (хемофер).

2. Солеви форми на железно желязо Fe (III):

 • органични соли: сукцинилат (ferlatum);
 • неорганични соли: железен хидроксид с полималтоза (биофер, малтофер, ферум лек).

Какви са предимствата на различните групи железни препарати?

Препаратите от черно желязо много често се използват при бременни жени. Работата е там, че тези лекарства съдържат относително високи дози (80-100 mg на таблетка), по-лесно се смилат, приемат се 1-2 пъти на ден. Ето защо ефективността на лечението на анемия с тях е по-висока. Включително поради факта, че не е необходимо да поглъщате голям брой таблетки често и с шепи.

Но вероятността от странични ефекти при такива железни препарати е много по-голяма. Лекарствата силно дразнят стомашната и чревната лигавица. В тази връзка има гадене, повръщане, чувство на тежест в стомаха, метеоризъм, запек или диария. Негативният ефект върху лигавицата се влошава от факта, че лекарствата трябва да се приемат преди хранене.

Промяната на цвета на изпражненията към потъмняване е нормално по време на лечение с железни препарати, това не се счита за страничен ефект.

Препаратите с желязо (II) са по-евтини от препаратите с тривалентно желязо. Поради факта, че се разтварят добре, те се абсорбират добре, но в същото време могат да оцветят зъбния емайл. Особено опасно в това отношение е железният (II) сулфат, тъй като чрез свързване със сероводород, който може да присъства в устната кухина по време на кариес, той образува устойчиво съединение, което не е полезно за организма.

При изразени прояви на странични ефекти си струва да промените лекарството под формата на железно желязо. Железните препарати Fe (III) се понасят по-добре от хората. Но това желязо се абсорбира много по-зле и дозите в такива препарати са намалени (30-60 mg) в сравнение с препаратите с желязо (II). Следователно честотата на приема на такива лекарства на ден е по-голяма - 2-3 пъти на ден. Трябва да ги приемате след хранене..

Включването на хидроксид-полималтозния комплекс (HPA) в препаратите направи възможно създаването на относително нова група лекарства. Предимството на тези лекарства е добра поносимост, достатъчна ефикасност на лечението, безопасност, тъй като рискът от случайно предозиране практически липсва..

Използването на такива препарати избягва нежелани ефекти като оцветяване на зъбите или неприятен вкус в устата. Поради този комплекс желязото не взаимодейства с храната и може да се използва с храната.

Комплексните препарати, които включват желязо и аскорбинова или фолиева киселина, са предназначени да подобрят абсорбцията на желязо в червата, което означава за по-ефективно лечение на анемия.

Особености на терапията с железни препарати

Препаратите с желязо по време на бременност се предписват само от лекар. Самолечението е неприемливо. Изборът на лекарството, дозата, продължителността на лечението зависи от продължителността на бременността, тежестта на анемията, от специфичните промени в лабораторните параметри, съпътстващите заболявания на бременната жена, индивидуалните характеристики на жената.

Трябва да разберете, че продължителността на лечението на анемията е от 3 до 6 месеца, а не, както мнозина разбират, докато броят на хемоглобина не се нормализира. Първите 3-4 седмици от приема насищат циркулиращата кръв с желязо, а последващото приемане е предназначено да създаде запас от желязо в черния дроб.

Тъй като нищо не трае вечно, червените кръвни клетки, които живеят само 120 дни, също се използват естествено след това време. И без запаси от желязо, анемичната ситуация отново ще се върне..

След месец и половина лечение, лекарят може да намали дозата на лекарството, но не можете да спрете приема му.

Между другото, излишъкът от желязо е също толкова опасен, колкото и липсата му. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва доза железни препарати не повече от 200 mg на ден на базата на елементарно желязо, което означава действителното съдържание на Fe в препарата.
Понякога лекарите използват малък трик за лечение на нисък хемоглобин..

Отначало през първите месеци на лечение се използват препарати от черни железа, които сравнително бързо повишават броя на хемоглобина, но се понасят зле. На втория етап, когато рязко покачване на хемоглобина вече не е необходимо, но е необходимо да се образува депо на желязо в тялото, се предписват препарати от тривалентно желязо. По-добрата им поносимост позволява да се запази качеството на живот на пациентите и това е важно, като се има предвид продължителността на лечението при анемия.

Характеристики на някои железни препарати

Тотем

Това е наситено кафяв перорален разтвор с характерен карамелен вкус. Лекарството се предлага в затъмнени ампули с двоен край.

Една ампула от лекарството съдържа 50 mg елементарно желязо под формата на негова сол (железен глюконат). Съставът на Тотемите включва още манган и мед, които от своя страна помагат на желязото да се усвоява по-бързо в тънките черва..

Тотемите могат да се използват при анемия по време на бременност, както за терапевтични цели (от 2 до 4 ампули на ден), така и за профилактични цели (1 ампула на ден). Лекарството може да се използва по време на хранене или веднага след него. Допустимо е Тотем да се разрежда или измива с кисел сок, вода. Както всички железни препарати, Тотем не може да се приема едновременно с калциеви препарати или да се измива с мляко.

Разклатете ампулата преди употреба. Внимателно трябва да отчупите първо единия връх на ампулата, а след това в изправено положение над стъклото да отчупите върха на ампулата от другата страна.

От нежеланите реакции най-честите са гадене, повръщане и дисфункция на червата. Оцветяването на изпражненията в черно се счита за норма и не изисква лечение или отнемане на лекарството. Оцветяването на зъбния емайл е възможно при продължително задържане на разтвора в устата. Ето защо, след използване на тотеми, изплакнете устата си..

Сорбифер Дурулес

Комбинирано антианемично лекарство под формата на светложълти филмирани таблетки. Препаратът съдържа 100 mg железен (II) сулфат и 60 mg аскорбинова киселина.

Лекарството има висока бионаличност (асимилация) поради съдържанието на аскорбинова киселина в него, което засилва усвояването на желязото. Също така, специална производствена технология (durules) на това лекарство позволява постепенното му освобождаване в чревния лумен. Такова равномерно и постепенно разпределение на лекарството по храносмилателния тракт избягва дразнене на чревната лигавица, а също така дава дългосрочен терапевтичен ефект..

Дневната доза и продължителността на курса на лечение ще зависят от тежестта на състоянието на дефицит на желязо при бъдещата майка (обикновено 1-2 таблетки веднъж или два пъти на ден). За да се предотврати дефицит на желязо при жена, която носи дете, Sorbifer може да се предписва по 100 mg веднъж дневно.

Таблетките не могат да се разделят и раздробяват, тъй като са покрити със защитна обвивка. Лекарството трябва да се приема с много вода (повече от 100 ml). Яйчен жълтък, млечни продукти, чай и кафе, поради съдържанието на танини в тях, влияят отрицателно върху усвояването на желязото от препарата.

Според съдържанието на активния компонент, аналозите на Sorbifer са Ferroplex, Fenuls 100.

Копър

Има различни лекарствени форми на лекарството:

 • Филмирани таблетки с удължено освобождаване (Fenuls 100).
 • Капки и сироп за перорално приложение (Fenuls Complex).
 • Капсули с удължено освобождаване (Fenuls Zinc).

Копърът, като аналог на Sorbifer, също се абсорбира постепенно в червата, което е причината за продължителното му действие. Fenuls 100 няма очевидни предимства и разлики от Sorbifer.

А комбинираните препарати (Fenuls Zinc, Fenuls Complex) се различават по състав, тъй като са допълнени с витаминен комплекс. По правило такива многокомпонентни форми по време на бременност не се предписват поради риск от предозиране на различни витамини, докато ги приемате с мултивитаминни комплекси за бременни жени..

Лекарството се предлага в 15 ml бели флакони под формата на тъмнокафяв разтвор. Лекарството има специфичен аромат на череша. Една бутилка съдържа 40 mg елементарно желязо (Fe III).

Прилагайте 1-2 бутилки два пъти дневно, за предпочитане преди или след хранене. По-добре е да приемате лекарството с обикновена питейна вода. Нежеланите реакции (гадене, запек, болка в горната част на корема) се наблюдават по-често, когато се превиши допустимата доза на лекарството. Ако се установят негативни ефекти, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ..

Малтофер

Във всички форми на това лекарство активната съставка е железен хидроксид полималтоза.

Днес Малтофер се произвежда под формата на капки, сироп, таблетки за дъвчене, перорален разтвор и инжекционен разтвор.

Всички тези форми могат да се приемат със или без храна. Освен това, цялата дневна терапевтична доза може да бъде приета с едно движение, което е наистина удобно и практично. Можете да разреждате или пиете лекарството с всякакви течности, но чаят и кафето не са включени в този списък.

Maltofer Fol, предлаган под формата на таблетки за дъвчене, комбинира в състава си полималтозен железен комплекс и фолиева киселина. Между другото, той е разработен за лечение на анемия при жени, които раждат дете, тъй като те са тези, които се нуждаят от големи дози фолиева киселина..

Дозата на Maltofer зависи от тежестта на анемията и може да варира от 100 до 300 mg (1-3 таблетки). Той се понася добре, поради което е лекарството на избор, когато е необходимо продължително лечение на тежки форми на анемия. Почти е невъзможно да се предозира лекарството, взето през устата. Поради високите си показатели за безопасност, той се използва широко в акушерската и педиатричната практика..

Ферум Лек

Днес Ferrum Lek има различни форми на освобождаване:

 • Сиропирайте в 100 ml бутилка от тъмно стъкло с мерителна лъжичка. Един милилитър сироп съдържа 10 mg желязо;
 • Таблетките за дъвчене съдържат 100 mg желязо (30 или 50 бр.);
 • Разтвор за интрамускулно или интравенозно приложение (100 mg в 2 ml).

Ferrum Lek под формата на сироп и таблетки е показан за лечение на състояния с дефицит на желязо при жени, които се готвят да станат майка, независимо от продължителността на бременността. Ferrum Lek инжекционни форми се предписват след 13 седмици от бременността.

Дневната терапевтична доза за бременни жени е 2 - 3 таблетки на ден (20 - 30 ml сироп). След като хемоглобинът се стабилизира при нормални нива, лечението не трябва да се спира. Дозата може да бъде намалена до една таблетка на ден, за да се създаде депо за желязо.

Тъй като Ferrum Lek и Maltofer имат подобен състав, между тях няма основни разлики. Разбира се, Малтофер има по-изразен сладък вкус. Ако това е неприемливо за вас, тогава можете да вземете Ferrum Lek, който практически няма вкус.

Но си струва да запомните, че когато предписвате лекарства под формата на сироп в дневна доза от около 100 mg, ще трябва да изпиете 10 ml сироп Ferrum Lek. И Maltofer съдържа същото количество желязо в много по-малка доза (2 ml или 40 капки).

Методи за въвеждане на желязо в тялото: плюсове и минуси

В целия съвременен свят медицината дава предимство при лечението на желязодефицитна анемия на лекарства под формата на таблетки. Но много експерти понякога веднага препоръчват на жените да инжектират наркотици интрамускулно или интравенозно (само за да бъдат сигурни).

За това трябва да има специални указания:

 • тежка анемия;
 • възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, при които абсорбцията на желязо от тънките черва е нарушена;
 • неефективност на проведено преди това адекватно лечение с таблетки.

Освен това има проучвания, доказващи сравнително същите показатели за бионаличност (асимилация), когато се приемат през устата и с интрамускулно приложение на железни препарати. Тоест ефективността на таблетките и инжекциите е почти еднаква..

Това означава, че приемането на инжекции с желязо едва ли е оправдано. Освен това много често на практика има усложнения при прилагането на лекарства за лечение на анемия в мускулите. На мястото на инжектиране има абсцеси, инфилтрати. Да не говорим за оцветяването на тъканите и кожата на мястото на инжектиране, което трае дълго време, без да изчезва за една година или повече.
Ако на жената е показано интравенозно приложение на желязо, това се извършва само в болница. Препаратите за парентерално желязо (които могат да се прилагат интравенозно) включват Venofer, Cosmofer, Ferrum Lek, Ferrovir, Ferinject.

Във всеки случай изборът на добавки с желязо зависи от Вашия лекар. И тази статия е само за информационни цели.

Надявам се, че след като прочетат статията, бременните жени, първо, няма да подценят ниския хемоглобин, и второ, те няма да имат илюзията, че с анемията може да се справи само чрез коригиране на диетата или пиене на дузина хапчета..

Добавки с желязо през първия триместър

Анемия в 1 триместър, нисък хемоглобин, еритроцити в 1 триместър


*
потребител
" за мен "
Дневник
Публикации: 108
Регистрация: 8.02.08
Нижни Новгород

София 07.10.08
*
редактор
" за мен "
Дневник
Публикации: 2855
Регистрация: 7.01.05
Санкт Петербург


*
потребител
" за мен "
Дневник
Публикации: 108
Регистрация: 8.02.08
Нижни Новгород

София 07.10.08
*
редактор
" за мен "
Дневник
Публикации: 2855
Регистрация: 7.01.05
Санкт Петербург


*
потребител
" за мен "
Дневник
Публикации: 108
Регистрация: 8.02.08
Нижни Новгород

София 07.10.08

genya29,
Те не пишат за първия триместър, не защото не може да се пие по това време, а защото е вярно анемия на бременността развива се само през втория и третия триместър.
Анемията през първия триместър е категоризирана като "нормална" анемия, която не се дължи на бременността и се лекува както обикновено.
Дори витамините за бременни жени съдържат доста голяма доза желязо и се препоръчва да се пият от най-ранните дати. Е, не говоря за факта, че в нашите хранителни продукти има много различни желеобразни съединения. И ако желязото и неговите съединения причиняват деформации на плода, всички ние бихме били ненормални.
Недостигът на желязо може да повлияе на формирането на плода, неговата кръвоносна система.
Трябва да се лекувате.

Благодаря ви много за вашата света!))) Утре ще отида на лекар. Нека тестовете назначават !! :


*
потребител
" за мен "
Дневник
Публикации: 108
Регистрация: 8.02.08
Нижни Новгород

София 07.10.08

genya29,
Те не пишат за първия триместър, не защото не може да се пие по това време, а защото е вярно анемия на бременността развива се само през втория и третия триместър.
Анемията през първия триместър е категоризирана като "нормална" анемия, която не се дължи на бременността и се лекува както обикновено.
Дори витамините за бременни жени съдържат доста голяма доза желязо и се препоръчва да се пият от възможно най-ранните дати. Е, не говоря за факта, че в нашите хранителни продукти има много различни желеобразни съединения. И ако желязото и неговите съединения причиняват деформации на плода, всички ние бихме били ненормални.
Недостигът на желязо може да повлияе на формирането на плода, неговата кръвоносна система.
Трябва да се лекувате.

Бърза помощ, скъпа, предадох го за желязо - анализът е 17,3 μmol / l (лабораторна норма 6,6 - 25,0) Това означава ли, че с желязото всичко е нормално, а причината за анемията ми не е дефицит на желязо? Какъв е тогава пътят на изследване по-нататък?
Ето само калцият, както в детството, е под нормата - 1,86 mmol / l при скорост 2,02-2,6, това ще повлияе как и как, когато е необходимо да се лекува?

Редактирано от genya29 на 20 февруари 2008 г. 13:11

Какви добавки с желязо за бременни жени се използват най-добре?

Причини за анемия

При нисък хемоглобин е важно да се храните правилно и балансирано.

Желязото е един от важните микроелементи в човешкото тяло, който транспортира кислород до тъканите. Всеки човек има резерв от около 4 гр. Бременността е изключително активен процес, който изисква много желязо. Ето защо от 16-та седмица е необходимо да се повиши нивото на хемоглобина за нормално вътрематочно развитие на хематопоезата и предотвратяване на фетална хипоксия.

Основните причини за развитието на анемия включват:

 • Лошо небалансирано хранене. Диетата на бременната жена трябва да съдържа месо, което е основният източник на желязо. Ако бъдещата майка яде месни продукти в малки количества или е вегетарианка, тогава дефицитната анемия ще се развие бързо.
 • За нормалното усвояване на желязото са необходими вещества като аскорбинова киселина и витамини от група В. При липса на тези вещества в организма нивото на микроелементите в кръвта намалява.
 • Многоплодна бременност или чести раждания. Резервните запаси при тези условия най-често се изчерпват и нямат време за възстановяване на хранителни вещества (с помощта на храна).
 • Тежката гестоза е придружена от силно гадене и повръщане, което пречи на бременната жена да се храни добре.
 • В гинекологичната история на бъдещата майка има обилна и продължителна менструация, което води до развитие на лека анемия още преди бременността.
 • Хроничните заболявания на храносмилателната система пречат на усвояването на желязото.

Симптоми

Клиничната картина се проявява с лека степен на желязодефицитна анемия, поради което бъдещата майка може предварително да оцени промяната в състоянието си, преди да посети лекар.

 • Цветът на кожата и лигавиците се променя от розов до бледо цвят и може също да има лека пожълтяване.
 • По ъглите на устата се появяват пукнатини - гърчове.
 • Ноктите стават чупливи и меки, а на нокътната плочка се появява напречна ивица.
 • Косата губи яркост, появяват се разделени краища.
 • Сетивата за вкус и обоняние се променят. Бременните жени започват да харесват миризмата на ацетон и бои, пристрастяването към тебешир и сурови храни..

Ако се появят горните симптоми, трябва да се консултирате с лекар, за да не влошите хода на бременността.

При по-ниско ниво на хемоглобин в кръвта броят на симптомите се увеличава. Появяват се следните симптоми:

 • намален апетит:
 • главоболие;
 • виене на свят;
 • метален вкус в устата;
 • намалена физическа активност;
 • раздразнителност;
 • косопад;
 • учестено дишане;
 • прекъсвания в работата на сърцето.

За да се определи колко желязо липсва в организма, е необходима лабораторна оценка на състоянието на периферната кръв.

Диагностика

Анемията не изисква специална диагностика; за откриване на заболяването трябва да се вземе общ кръвен тест с течение на времето. Промените, които показват анемично състояние, включват:

 • намаляване на концентрацията на хемоглобин;
 • намаляване на броя на червените кръвни клетки;
 • намаляване на хематокрита и цветния индекс;
 • увеличаване на скоростта на утаяване на еритроцитите;
 • леко намаляване на броя на ретикулоцитите;
 • промени във формата и размера на еритроцитите, т.е. анизоцитоза и пойкилоцитоза.

Тежестта на анемията при бременни жени

 • лека степен - хемоглобин под 110 g / l, но над 90 g / l, броят на еритроцитите и цветният индекс са в нормални граници;
 • средна степен - ниво на хемоглобина от 70 g / l до 90 g / l, броят на еритроцитите и цветният индекс в долната граница на нормата;
 • тежка степен - хемоглобинът е по-малък от 70 g / l, цветният индекс е значително нисък и броят на еритроцитите е критично намален.

Биохимичен кръвен тест може да се използва за оценка на серумната концентрация на желязо, общия капацитет на свързване на желязото и концентрацията на серумен феритин..

Лечение на желязодефицитна анемия

Железните препарати за бременни жени трябва да се избират, като се вземат предвид продължителността на бременността и индивидуалните особености на организма.

Основната цел на лечението е да се премахне причината за анемия, тоест да се коригира храненето и да се замени железният резерв.

Храненето на бъдещата майка трябва да е богато на минерали и витамини. Ето защо по време на бременност трябва да се спазва диета, обогатена с желязо..

Основните принципи на лечение включват:

 • назначаването на желязосъдържащи лекарства;
 • използването на орални форми на железни препарати;
 • индивидуално изчисляване на дозата, като се вземат предвид телесното тегло и тежестта на анемията;
 • дълъг курс на лечение;
 • наблюдение на ефективността на лекарствената терапия.

Сред железните препарати има две основни групи:

 • йонни желязосъдържащи препарати - полизахаридни и солеви съединения на черното желязо;
 • нейоногенни съединения, които са представени от хидроксидно-полималтозния комплекс от железно желязо.

Усвояването зависи от съдържанието на елементарно желязо в препарата. Най-голямо количество активно вещество се намира във железните сулфати, но солевите препарати взаимодействат с храната, което затруднява усвояването на желязото в червата. Понастоящем се дава предпочитание на тривалентния комплекс, тъй като приемът на такова желязо се усвоява по-добре в червата, което изключва възможността от предозиране на лекарството.

Ефективни добавки с желязо за бременни жени

Кои са най-добрите лекарства, трябва да попитате лекаря, не е необходимо да купувате в аптеката без консултация.

Препарати от черно желязо:

 • Сорбифер. Лекарствената форма е таблетка. Препаратът съдържа железен сулфат и аскорбинова киселина, която е спомагателен компонент за усвояване на микроелемент. Лекарството се абсорбира добре в случай на анемия по време на бременност, но има някои странични ефекти под формата на запек или диария, гадене и коремна болка. При едновременна употреба с други лекарства, абсорбцията на железен сулфат намалява. Едно от предимствата е ниската цена на лекарството.
 • Лекарствената форма на Fels е капсула. Препаратът съдържа безводен железен сулфат, група витамини от група В и помощни вещества. Това е мултивитаминен мултиминерален препарат, който компенсира не само дефицита на желязо, но и хиповитаминозата от групата на витамин В. Такива ефекти включват замаяност, коремна болка и смущения в изпражненията. Неговата комбинация с други мултивитаминни препарати е забранена, за да се избегне предозиране.
 • Тотем. Дозираната форма е разтвор за интравенозно или парентерално приложение. Съставът включва железен глюконат дихидрат, манганов глюконат, меден глюконат и спомагателни вещества. Totema е комбиниран препарат, който се използва при тежка анемия с повишена нужда от прием на желязо. По време на бременност и кърмене е разрешено да се използва дълго време. Страничните ефекти включват алергии, тъмно оцветяване на изпражненията, потъмняване на зъбния емайл, киселини и гадене. При неправилно използване може да възникне предозиране.

Препарати с тривалентно желязо:

 • Малтофер. Лекарствена форма - капки за перорално приложение. Съставът включва железен хидроксид полималтоза и помощни вещества. Малтофер е лекарство, предписано от много специалисти, тъй като практически няма нежелани ефекти, а безопасността и добрата поносимост са доказани от много изследвания. Взаимодействието с други лекарства не е установено.
 • Ферлатум. Лекарствена форма - перорален разтвор. Съставът включва железен протеин сукцинилат и помощни вещества. Активно се използва в случай на нисък хемоглобин по време на бременност за предотвратяване на анемия. Предимството на лекарството е липсата на дразнене на стените на стомаха и червата, но въпреки това могат да се появят странични ефекти под формата на гадене. Лекарството може да се използва в комбинация с други лекарства..
 • Ferrum Lek е популярно лекарство, което се предлага в различни дозирани форми. Съставът включва железен хидроксид полималтоза и помощни вещества. Таблетките и сиропът за дъвчене се използват при лека до умерена анемия, такива форми се абсорбират бавно в червата поради многоядрения активен комплекс. Разтворът за интравенозно приложение, напротив, бързо попълва дефицита на желязо (след 15 минути 15% от лекарството достига кръвта). Инжекциите се използват при тежки анемични състояния или при големи кръвозагуби. Според СЗО Ferrum Lek практически няма странични ефекти. Не са установени взаимодействия с други лекарства и храни.

Препаратите за желязо за бременни жени са внимателно подбрани, тъй като през този период тялото на бъдещата майка е най-чувствително към различни компоненти, които идват отвън. Всеки лекар има свой списък с железосъдържащи препарати. След оценка на индивидуалните характеристики на жената може да се предпише едно или друго лекарство. Ето защо не трябва да пренебрегвате съветите на специалистите, когато се появят първите симптоми на анемия и кои лекарства е по-добре да купите, само опитен лекар може да посъветва.

Препарати от желязо за бременни жени: имена, състав и инструкции за употреба

Желязото играе важна роля в тялото на жената, която очаква бебе. Недостигът му заплашва с анемия или анемия. Това е патологично състояние, при което има кислороден глад на майката и детето..

Повече от половината от жените се сблъскват с този проблем по време на бременност. Болестта изисква продължително системно лечение. Недостигът на желязо не може да бъде пренебрегнат. Това заплашва със сериозни последици както за бъдещата майка, така и за плода. Сложността на лечението на анемия се крие във факта, че по време на бременност жените не се препоръчват да използват лекарства. Много лекарства за бъдещи майки са просто противопоказани. Ето защо въпросът за избора на най-подходящия и ефективен, което е важно, означава.

Сред няколкото железни препарати за бременни жени, чийто списък е доста дълъг, струва си да изберете лекарството, което ще премахне проблема в най-кратки срокове и няма да навреди на здравето на жената и нероденото бебе. При назначаването трябва да се вземат предвид всички нюанси. Какви добавки с желязо за бременни жени са най-добри, само лекар ще каже.

Как възниква дефицитът на желязо

При нормални условия тялото на бъдещата майка трябва да съдържа около пет милиграма желязо. Повечето от необходимите вещества, а именно 65%, се съдържат в хемоглобина, около 35% - във вътрешните органи: черен дроб, бъбреци, далак. Малка част от желязо се съдържа в миоглобина, кръвния серум и тъканните ензими.

По време на менструацията нежният пол губи около тридесет милиграма от този елемент. И това се взема предвид факта, че тялото на жената асимилира само двадесет с храната. Ето как възниква дефицит на желязо, анемия.

За профилактика на заболяването е необходимо да се приемат железни препарати, които са антианемични и хомеопатични лекарства, които насищат организма с липсващото вещество. Това са същите лекарства, използвани за лечение и профилактика на анемия..

Дефицит на желязо при бременни жени

Желязото за бременни жени е съществен елемент, който е необходим за поддържане на благосъстоянието на бъдещата майка и нормалното развитие на плода и плацентата.

С течение на бременността кръвообращението се увеличава, в резултат на което до последния, трети триместър, концентрацията на желязо в организма значително намалява. По време на раждането жената губи около сто и петдесет милиграма жизненоважен минерал. А през периода на лактация консумацията му е приблизително четиристотин милиграма.

В резултат се оказва, че по време на бременност и кърмене нежният пол губи повече от хиляда милиграма желязо. За съжаление е невъзможно да се компенсира недостигът на минерали с помощта на специална диета. Ето защо не можете без лекарства. Нормата на минерала за бременни жени е 27 грама на ден. Много е важно необходимата доза да се доставя на тялото всеки ден..

Анемията се класифицира в няколко вида, в зависимост от тежестта:

 • лесно;
 • среден;
 • тежък;
 • изключително трудно.

В допълнение, анемията може да бъде дефицитна на желязо, апластична и хемолитична..

Повечето бременни жени страдат от желязодефицитна анемия. Той може да действа като независимо заболяване или да бъде симптом на друга патология.

От средата на втория семестър, от около 20-22 седмици от бременността, почти всяка жена е диагностицирана с дефицит на желязо. Открийте гестационна анемия с пълна кръвна картина.

Симптоми на анемия при бременни жени

Анемията по време на бременност може да бъде придружена от следните симптоми:

 • бледа кожа;
 • постоянна слабост;
 • повишена умора;
 • припадък;
 • мускулна слабост;
 • главоболие, шум в ушите, виене на свят;
 • резки и чести промени в настроението;
 • суха кожа;
 • промени в състоянието на ноктите;
 • косопад;
 • тахикардия;
 • диспнея;
 • промяна в работата на вкусовите рецептори.

Патологията може да бъде безсимптомна. В този случай пълната кръвна картина ще показва недостиг на желязо в организма..

Причини за анемия при бременни жени

Анемията при бременни жени може да възникне по различни причини, които условно могат да бъдат разделени на 3 групи. Първата група е свързана с недостатъчен прием на жизненоважен минерал в тялото на жената или, обратно, с повишена консумация на желязо. В този случай причините за анемия могат да бъдат хранителни ограничения, изключване на каквито и да било продукти от ежедневната диета, вегетарианство, както и интензивен растеж, повишена физическа активност и кърмене. Тази група включва и бременност..

Втората категория причини включва нарушение на абсорбционните процеси в червата. В тялото постъпва достатъчно количество желязо, но необходимият минерал не попада в кръвта. Това явление може да бъде предизвикано от резекция на стомаха, червата, гастрит и дисбиоза..

И накрая, третата група причини включва обилна загуба на кръв, която може да бъде причинена от прекомерна менструация, маточно кървене, хематурия. Това включва също дарение и загуба на кръв в резултат на патология на органите на стомашно-чревния тракт. Третата категория включва също миома на матката и ендометриоза..

Най-често на практика има случаи на анемия, причинена от причини от първата група. По време на бременност е много трудно да се определи точния характер на произхода на заболяването, тъй като използването на повечето диагностични методи през този период е забранено..

Железни препарати

Железните препарати за бременни жени могат да имат различни имена. Но всички лекарства от този тип са два вида: йонни и нейоногенни. Първият вид лекарства е по-подходящ за човешкото тяло. Те бързо проникват в чревната лигавица и оттам навлизат в кръвта, обогатявайки течната тъкан на вътрешната среда на човешкото тяло. Втората група лекарства се абсорбира от тялото на бременна жена малко по-зле, особено ако жената има повишена киселинност на стомашния сок.

В зависимост от състава, железните препарати се разделят на еднокомпонентни, съдържат изключително соли на необходимия минерал и многокомпонентни, които освен желязо съдържат киселини и микроелементи. Допълнителните компоненти насърчават по-доброто усвояване, намаляват вероятността от странични ефекти.

Лекарствата на основата на желязо са с бързо и продължително действие. Лекарите силно препоръчват да се избере вторият вид лекарства, тъй като те постепенно увеличават концентрацията на желязо в организма, а резултатът от приема на средствата продължава дълго време. Освен това втората група железосъдържащи лекарства е по-малко вероятно да предизвика нежелани реакции..

Във всяка аптека можете да намерите поне десет вида железни препарати за бременни жени. Всеки има различни имена. Въпреки това спектърът на действие е идентичен за повечето.

Какви добавки с желязо могат да приемат бременните жени? Най-ефективните лекарства

От всички съществуващи железни препарати за бременни жени, само няколко имат добри отзиви. Няколко от най-безопасните и ефективни лекарства заслужават внимание. Употребата на следните лекарства може да бъде предписана от гинеколог или терапевт не само за лечение на анемия, но и като профилактика на анемия:

 • Сорбифер;
 • Ferlatum;
 • Малтофер Фол;
 • "Тотем";
 • "Хемофер".

Задължително е да се консултирате със специалист, преди да вземете някакво желязо за бременни жени. Имената от списъка с лекарства не трябва да се избират произволно, а според показанията.

"Sorbifer Durules"

Sorbifer Durules е железен препарат по време на бременност. Отзивите за лекарства са много добри. Средният резултат по петстепенна скала е 3,9.

Съставките на лекарството са железен сулфат и аскорбинова киселина. Последният насърчава по-доброто усвояване на желязото и участва в образуването на хемоглобин.

Инструментът се предлага под формата на таблетки в картонени опаковки от тридесет и петдесет броя. Лекарството не трябва да се дъвче, достатъчно е да се измие съдържанието на блистера с вода. Огромно предимство на лекарството е фактът, че съдържанието на таблетките не оцветява зъбите, за разлика от много подобни лекарства..

Лекарите обикновено предписват Sorbifer Durules през втория и третия триместър на бременността. Това лекарство може да бъде предписано от гинеколог в случай на многоплодна бременност, когато има голяма вероятност от обилна загуба на кръв по време на раждането.

Трябва да приемате Sorbifer Durules по една таблетка 2 пъти на ден веднага след хранене. Максимално допустимата дневна доза на лекарството е 200 милиграма. Точният режим за прием на таблетки с желязо за бременни жени се предписва от лекаря след получаване на резултатите от кръвен тест.

При правилно лечение резултатът става забележим три седмици след началото на приема на лекарството. Нивото на хемоглобина се повишава значително, състоянието на пациента се подобрява, симптомите на анемия изчезват.

Лекарите не препоръчват комбинирането на приема на лекарството с храни и препарати, съдържащи големи количества калций. Интервалът между дозите трябва да бъде най-малко 2 часа. Противопоказания за употребата на Sorbifer Durules са стеноза на хранопровода, метаболитни нарушения и заболявания на стомашно-чревния тракт в остра форма..

"Ферлатум"

"Ferlatum" е лекарство, което гарантирано няма да създава проблеми с храносмилателната система. Бременните жени не трябва да се страхуват от запек. Според прегледите, най-добрата добавка с желязо за бременни жени е Ferlatum. Основните предимства на продукта са отсъствието на токсични вещества в състава, както и приятен горски вкус. Препаратът с желязо с нисък хемоглобин при бременни жени действа достатъчно бързо. В същото време лекарството няма ефект върху храносмилателните органи и не нарушава чревната функция..

Производителят не се спря на постигнатия резултат и отиде по-далеч. Разработено е лекарството "Ferlatum Fol", чийто компонент в допълнение към желязото е фолинова киселина (получена от фолиева киселина). Тя позволява на желязото да се усвоява по-добре в тялото на бременна жена, ускорявайки действието на агента. В допълнение, този компонент помага за предотвратяване на анемия, участва в изграждането на хемоглобин и хематопоеза.

"Малтофер Фол"

Комбинираният препарат от желязо за бременни жени включва полималтозен комплекс от този елемент и витамин В9. "Maltofer Fall" се използва за профилактика и лечение на анемия по време на бременност и кърмене. Дозировката на лекарството, която е ежедневна, се определя от лекуващия лекар или гинеколог, който води бременността. Специалистът взема предвид характеристиките на женското тяло, състоянието на бременната жена, както и степента на анемия и съществуващите симптоми. Оптималната доза лекарство за бременна жена е една таблетка три пъти дневно по време на хранене.

Витамини "Тотем"

Това е кафяв разтвор с характерна миризма на желязо. Лекарството се приема през устата през устата. Препаратът съдържа също мед и манган, допълнителни компоненти. Лекарите смятат, че витамините Totem са най-добрата добавка за желязо за бременни жени. Благодарение на уникалния си състав, този елемент се абсорбира по-бързо в тялото и изпълнява функциите си..

За предотвратяване на анемия е достатъчна една капсула на ден. Продължителността на курса на прием на лекарството се определя от лекаря, като се вземат предвид нюансите на хода на бременността, особеностите на състоянието на бъдещата майка, както и степента на анемия.

"Хемофер"

Основното предимство на "Hemofer" е неговата цена. Не надвишава сто рубли за опаковка от тридесет таблетки. Въпреки относително ниската цена, ефективността на лекарството по никакъв начин не отстъпва на по-скъпите аналози..

Основната съставка на лекарството е железен хлорид тетрахидрат. Лекарите "Hemofer" предписват за лечение на анемия и за профилактика на заболяването. Лекарството предотвратява развитието на болестта при нероденото дете.

"Хемофер" е напълно безопасен както за бъдещата майка, така и за детето. Лекарството облекчава симптомите на анемия, нормализира работата на сърдечно-съдовата система.

Дозировката и продължителността на приема на лекарството се определят от лекуващия лекар или гинеколог. Специалистът взема предвид особеностите на протичането на бременността, състоянието на жената, както и степента на анемия. Обикновено лечението продължава най-малко два месеца. През това време нивото на хемоглобина се нормализира, състоянието на пациента се подобрява значително, симптомите на анемия изчезват.

Противопоказания за употребата на "Хемофер" са непоносимост към един или повече компоненти на лекарството, както и наличието на анемия, която не е свързана с дефицит на желязо или нарушена абсорбция.

По-добре е да приемате лекарството според указанията на Вашия лекар. Не се препоръчва самолечение. Това може да доведе до странични ефекти като гадене, повръщане, стомашен дискомфорт, диария или запек. Появата на изброените симптоми е възможна с увеличаване на дозата без ръководството на квалифициран специалист.

Как да изберем добавки с желязо по време на бременност

Много е важно да приемате лекарството правилно. Дори най-добрият лекарствен продукт, съдържащ необходимия дневен прием на желязо, ще има малък ефект, ако се приема неправилно.

Не забравяйте, че подходящо лекарство трябва да бъде избрано в строго съответствие с всички симптоми и характеристики на бременността. Необходимо е да се вземе предвид тежестта на анемията. Само лекар може да се справи с тази задача. Следователно самолечението и самоизборът на лекарството категорично не се препоръчват. Това е изпълнено със странични ефекти или без резултат..

По-добре е да се даде предпочитание на таблетките, покрити със защитна обвивка. Те са по-малко дразнещи за стомашно-чревния тракт, характеризират се с минимален брой странични ефекти.

Най-добре е да приемате лекарството с обикновена вода. Чаят, кафето и други напитки не са подходящи, защото пречат на усвояването на лекарството. Не комбинирайте хапчетата с антибиотици, тъй като много от тях намаляват абсорбцията на железни молекули в стомашно-чревния тракт. Интервалът между дозите трябва да бъде най-малко 2 часа.

Бременните жени трябва да помнят, че лечението на анемия е доста дълъг процес. Обикновено отнема около два месеца. В някои случаи (особено тежки) може да отнеме много повече време. Не трябва да спирате дори в случаите, когато хемоглобинът вече е достигнал нормалното си ниво..

Като правило, с нормализиране на съдържанието на желязо, лекарят предписва на бъдещата майка следващия курс на прием на железни добавки с намалена доза. Това е необходимо, за да се поддържа нивото на хемоглобина и да се предотврати образуването на повтарящ се дефицит..

Заключение

Важно е да се поддържа нивото на желязо в кръвта по време на бременност. Недостигът на веществото води до кислородно гладуване на плода, до влошаване на състоянието на бременна жена. Бъдещата майка може да почувства замайване, главоболие. Може да настъпи припадък. Ето защо е важно да изберете правилното лекарство. На въпроса кои железни добавки за бременни жени са по-добри може да отговори само квалифициран специалист. В никакъв случай не трябва да се занимавате със самолечение. Това е изпълнено със странични ефекти или липса на какъвто и да е резултат..