Майчиното мляко за бебе е най-добрата храна, никой не може да спори с това. По ред причини обаче кърменето не винаги е на разположение. На помощ идват изкуствени смеси: адаптирани, без млечни продукти и без млечни продукти, антирефлукс и без глутен, обогатени с желязо и хипоалергенни, прахообразни и течни. Правилно подбрани те осигуряват на бебето всички необходими вещества. Освен това това е чудесна възможност да участвате в грижите за детето и другите членове на семейството, особено бащата. Изкуственото хранене има много нюанси: как да изберем, как да храним новородено бебе с формула, колко хранения трябва да бъдат.

Храненето с адаптирано мляко е алтернатива, ако кърменето не е възможно

Как правилно да се храни формулата

Тъй като новороденото дете има много малък обем на стомаха, размерът на първите му порции е много малък: отначало са достатъчни 30 до 60 ml храна, за да се насити, до края на втория месец от живота този обем достига 900 ml на ден.

За правилното и пълноценно изкуствено хранене на бебето най-важното е да изберете правилно сместа: тя трябва да бъде избрана строго според възрастта на трохите, да се следи съдържанието на бифидобактерии, таурин и други полезни вещества.

За правилното приготвяне на сместа у дома, трябва да следвате основните правила:

 • придържайте се към дозировката, препоръчана от педиатрите, в противен случай детето може да бъде прехранено;
 • не забравяйте да наблюдавате състоянието на бебето след хранене, за да разберете навреме, че този вид заместител на кърмата не му подхожда или не го харесва;

Важно! Приготвената, но недохранена храна не трябва да се оставя за следващото хранене, остатъците се изливат безмилостно.

 • за хранене се използват специални бутилки с измервателни прегради и зърна с различен диаметър, които трябва да се измиват старателно с гореща вода преди всяко хранене и често да се стерилизират;

Бутилките се използват за хранене с адаптирано мляко

 • когато приготвяте порция, използвайте сухи, чисти съдове (мерителни лъжици, ножове за отваряне на консерви и т.н.) и стриктно следвайте инструкциите на производителя;
 • сухите смеси се разреждат с чиста преварена вода (можете да използвате бутилирана вода - специална за деца), но в никакъв случай не приемайте дестилирана вода - тя е "мъртва" и лишена от важни минерали.

Бебешката храна се приготвя в чист, сух съд

Колко често да се хранят

Честотата на хранене зависи от възрастта на бебето, както и от неговото състояние и настроение. Въпреки това, средно новородените бебета се хранят на всеки три до четири часа на ден, необходима е кратка почивка за през нощта. От 7-8 хранения годишно, постепенно преминете към 5-4 единични хранения.

Забележка! Не можете да насилвате бебето.

Ако сънят на новороденото е продължителен и той може да пропусне следващото хранене, много лекари препоръчват внимателно да го събудят и да му предложат бутилка адаптирано мляко. Може би бебето ще се храни, без да се събужда.

Обикновено до края на първия месец от живота режимът на хранене за бебета, хранени на шише, ще се стабилизира, интервалите между храненията са четири часа.

Хранене на новородено с формула според СЗО

СЗО разработи препоръки за майките как да хранят бебето си с адаптирано мляко, съдържащо информация за количеството хранене, необходимо за кърмачета и количеството изкуствено изкуствено изкуствено мляко, в зависимост от възрастта..

Обемът на формулата за изкуствено хранене към възрастта на детето

Възраст на бебето, месеци.Обем на хранене, mlИнтервалът между храненията
Новородено до един месец60 до 90След три до четири часа
ЕдноДо 120След четири часа
ДвеДо 120Шест до седем хранения на ден
Четири120 до 180Шест хранения на ден
Половин година180 до 240Пет хранения на ден
ГодинаДо 240Две до три хранения, заедно с бебешка храна

За да осигурите на детето необходимите вещества, е необходимо да определите оптималния обем на сместа.

Ако няма такава таблица под ръка или родителите не й вярват, за да изчислите колко да давате смес за новородено на ден, можете да използвате следните формули:

 1. Филатова-Зайцева или Тура (приложимо за деца от първата седмица до 10-дневна възраст): 2 процента от телесното тегло при раждане се умножава по броя на дните от живота;
 2. "Обемисти" формули (след 10 дни живот) - обемът на сместа се определя от текущото тегло на бебето:
 • до 2 месеца - една пета от масата;
 • от 2 до 4 месеца - една шеста от масата;
 • от 4 до 6 - една седма от масата;
 • за шест месеца - една осма от масата.

Допълнителна информация. В определени периоди от живота нуждите на детето могат да се отклоняват от препоръчаната норма в една или друга посока, това трябва да се има предвид и от майките, които практикуват изкуствено или смесено хранене. Също така, детето може да не успее да се справи с предписания обем на сместа за едно хранене, тогава трябва да го храните на по-малки порции, но по-често.

Приблизителен режим на хранене на 1-3 месеца

Ако една майка мисли как правилно да храни новородено с адаптирано мляко, на първо място, тя трябва да се придържа към диетата на детето си. През първите 30 дни от живота бебето главно спи и яде, така че храненето се редува с 2,5-3-часови почивки през целия ден, също така трябва да приучите бебето към нощна почивка (след месец се препоръчва 6-часова почивка за малка камера).

Препоръчително е да се направи кратка почивка от храненията през нощта.

Започвайки от 2-месечна възраст, вашето дете има 18 часа за 6 хранения, приблизително на всеки 3 часа. График, който е ясен до минута следване, не се изисква, не можете да позволите на бебето да плаче твърде дълго от глад в очакване на следващото хранене, но си струва да изтеглите възможно най-много време до този момент. Постепенно малкият човек се адаптира към режима.

Когато изграждате график за хранене с адаптирано мляко, не трябва да разчитате на честотата на кърмените бебета, които се прихващат към гърдите - адаптираното мляко и кърмата имат различна степен на абсорбция в храносмилателния тракт на бебето. Изкуственият продукт е по-задоволителен, така че кърменето от бебета е много по-често от храненето от шише..

Също така, пиенето на разредената смес от дупката в зърното много по-бързо от изсмукването на мляко от гърдата: шишето ще изтече за 10 минути и можете да „висите“ на гърдата с часове.

Допълнителна информация. При изкуствено хранене на бебета е препоръчително да се допълва диетата им с чиста вода, нейният обем не се отчита като хранене.

Мога ли да се храня с адаптирано мляко при поискване?

Почти всички педиатри и майки, които практикуват кърмене, вярват, че трябва да нахраните бебето си при първото скърцане. Някои родители, които по една или друга причина изкуствено хранят децата си, за да потушат някои чувства на вина, също се чудят: възможно ли е да се храни с адаптирано мляко по желание на новородено бебе.

Педиатрите отговарят еднозначно - не. Разликата между майчиното мляко и дори най-добрата и най-скъпа супер адаптирана формула е, че първата се усвоява по-бързо, тя се образува точно толкова, колкото бебето изсмука през миналото хранене. Това не се случва със сместа - тя се приготвя от майката или друг родител в строго измерено количество.

В допълнение, предлагането на бебешко хранене в определен момент бързо ще му помогне да се адаптира към даден ритъм на живот, храната органично ще се впише в ежедневието и родителите (особено мама) ще могат да планират други неща. Това може да се нарече един от положителните аспекти на изкуственото хранене на новородени..

Защо не можете да се храните с формула за търсене

Организмът на детето усвоява изкуствено млечна храна много по-дълго, следователно, почивките за храна са просто необходими, така че полусвоената храна в стомаха на бебето да не се смесва с новодоставена храна..

Ако бебето си удари устните след хранене от шише, това не означава недвусмислено, че не е сито. Всички бебета имат много развит смучещ рефлекс, така че можете да предложите на бебето манекен, но не и допълнителна порция от хранителната формула. Може би детето просто иска да пие (водата трябва да е в диетата на изкуствени хора).

Последици от неконтролираната консумация на сместа

Ако майките решат да слушат уж „естествените пориви на тялото на бебето“ и да го хранят от шише, както правят с кърмата, при първото надникване, може да има доста сериозни последици за здравето на такива новородени. Увеличава се рискът от прехранване и пренасищане на крехкото тяло на детето с хранителни вещества и протеини. В бъдеще това застрашава появата на затлъстяване от различна степен, лошо храносмилане, нарушена дейност на храносмилателните органи, дисбиоза, проблеми със заспиването.

Затлъстяването може да се развие от неконтролирано ядене на адаптирано мляко при новородено

Детето започва да показва признаци на алергия, след което е необходимо отново и отново да подбира сместа, а чувството за вина на майката се изостря поради факта, че не може да кърми детето си.

Млечните формули са отличен заместител на майчиното мляко, но на кърмещите се налагат редица условия как правилно да се храни новородено с формула, така че детето да получава всички вещества, необходими за растежа и развитието с храната. Какъв обем смес и колко често да се дава на бебето се определя от таблицата на СЗО, различни формули и препоръки на педиатрите, в зависимост от теглото и възрастта на детето.

Как да хранете правилно новороденото с бутилка - съвети и трикове

Избор на формула и шише за хранене за новородено

Кърмата се счита за най-добрата храна за бебета. Съдържа всички необходими хранителни вещества, витамини, имуноглобулини и минерали. Но ако кърменето (HB) е невъзможно по някаква причина, трябва да изберете правилната формула.

На новороденото се дава сместа в болницата няколко часа след раждането. Отначало стомахът свиква с непознато вещество (преди раждането храната е преминавала през плацентата, така че стомахът не е подготвен). Много често родителите трябва да опитат няколко смеси, докато намерят най-добрата. Следните сортове могат да бъдат намерени в магазините:


Как да хранете правилно новороденото. Снимка: websosanh.vn

 • Млечни.
  Стандартната формула за кърмачета е предназначена за доносени, здрави бебета, които могат да абсорбират лактоза. Изборът е много голям, но продуктите се различават по състав.
 • Без лактоза.
  Ако има дефицит на лактоза, е необходимо да се избягва поглъщането на лактоза в организма. Така храната се усвоява по-лесно, не причинява колики и подуване на корема..
 • Хипоалергичен.
  Ако има хранителни алергии, храносмилателната система е особено чувствителна, поради което е необходимо специализирано хранене.
 • С пробиотици.
  Пробиотикът помага да се отървете от дисбиозата, да подобрите функцията на червата. Почти всяка суха смес съдържа пробиотик.

Когато избирате шише за хранене на новородено, трябва да вземете предвид неговия размер, форма, материал. Стъклото не е лесно да се намери, повечето производители избират висококачествена пластмаса. Той има много предимства, но не се препоръчва да се вари, тъй като при нагряване отделя вредни вещества..

За да улеснят процеса на смучене и да не доведат до колики, съвременните производствени компании предлагат бутилки със специален клапан, който не позволява поглъщането на въздух.

Когато имате нужда от бутилка

Ако бебето е със смесено хранене, педиатрите не препоръчват използването на шише. Факт е, че бебето бързо свиква с удобно зърно и не иска да се връща към кърменето. В този случай се използва лъжица за бебе, спринцовка за новородено и чаша за по-големи деца. Имайте предвид, че днес се произвежда специална система с тръба, която е максимално близка до естественото хранене. Между другото, когато се храните, първо дайте гърдата и след това нахранете бебето. Ако бебето е изцяло хранено от шише и не се планира връщане в кърмата, вземете шише. Бъдете внимателни при избора на продукт. Това трябва да е висококачествено и безопасно за съдовете за новородено. Стъклените бутилки са лесни за почистване и стерилизация. Те ще издържат на многократно кипене и ще продължат по-дълго. Но в същото време стъклените съдове се чупят лесно. Пластмасовите бутилки са безопасни и удобни за бебето, ако, разбира се, са направени от качествена хранителна пластмаса. Такива продукти обаче ще трябва да се сменят по-често, тъй като бързо губят формата си след кипене..

Прочетете повече за това как да изберете правилното шише за хранене тук. Независимо от избора, контейнерът трябва да бъде чист и стерилизиран. Продуктът не трябва да има пукнатини и петна. Зърното трябва да е чисто и цяло!

Как да хранете правилно новороденото


Как да хранете правилно новороденото. Снимка: sosyalforum.org

При кърмене е достатъчно една майка да измие гърдите и да ги даде на бебето, но ако процесът на хранене протича изкуствено, не трябва да пренебрегвате подготвителния етап. Чистотата и хигиената са от съществено значение за защита на крехкото тяло от бактерии и вируси.

Ако една майка не знае как да храни правилно новороденото си с бутилка, има много проблеми. Бебето развива колики, изплюва или просто не абсорбира храната и отслабва.

Подготвителният етап включва няколко важни стъпки:

 • Стерилизиране на бутилката.
  Контейнерът трябва да се измие добре с почистващ агент (продават се специални детски) и след това да се потопи за минута във вряща вода.
 • Приготвяне на вода.
  Необходимо е да се вари и да се разреди или леко да се охлади. По-добре да използвате филтрирана или специална бутилирана вода.
 • Развъждане.
  Подробни инструкции за разреждане са посочени на опаковката. Много е важно да се спазват пропорциите на вода и прах, от това зависи правилността на храносмилането. За определено количество вода се добавят няколко мерителни лъжици прах (обикновено 1 лъжица на 30 ml вода), всичко се разклаща старателно и се разбърква, така че да няма бучки.
 • Оптимизиране на температурата.
  Не разреждайте състава с вряща вода, част от хранителните вещества се губят от това. Ако течността се окаже гореща, трябва да се охлади; ако е студена, трябва да се нагрее леко. Температурата се проверява чрез пускане на малко мляко на гърба на ръката. Ако тя изглежда удобно, топло, можете да се храните.

Имайте предвид, че възрастният, който подготвя бебето, трябва да си измива ръцете със сапун и вода преди всяко хранене с бутилка. Разредената смес не може да се съхранява и след това да се нагрява в микровълновата фурна.

Прекъсвания по време на хранене

Колкото и да се опитвате да избягвате въздух по време на хранене, има вероятност той да влезе..

Ако бебето е яло много малко и е притеснено, оставете шишето настрани и поставете бебето в "колона", така че да може да издуе въздуха. Можете да поставите бебето на рамото си, като подпрете главата и поставите дръжките на гърба. В този случай можете леко да почукате по гърба. За да избегнете зацапване на дрехите, поставете лигавника или кърпата на бебето през рамото си.

Техника за подаване на бутилки


Техника за подаване на бутилки. Снимка: tehnikaexpert.ru

Процесът на IW (изкуствено хранене) изглежда прост, но има много нюанси. Грешките водят до това, че бебето започва колики, поглъща много въздух, изплюва се, спи лошо, плаче и отказва да вземе зърното.

Важни моменти при хранене на бебето по шише:

 • Удобна позиция за майка и бебе. Мама взема новороденото и го слага на ръката си; можете да използвате специални възглавници, които са поставени под лакътя. Процедурата отнема много време, така че и двете трябва да са удобни.
 • Главата на бебето трябва да бъде повдигната, кърмачето трябва да следи правилното му положение.
 • Бутилката е наклонена под определен ъгъл. Няма ясни правила под какъв ъгъл да държите съда с мляко. Ако майката види, че бебето няма време да преглътне, тя леко отклонява ръката си и обратно. Важно е да се уверите, че биберонът е напълно напълнен със сместа и че в него не остава въздух..
 • Не оставяйте бутилката в креватчето. Детето започва да се храни самостоятелно от около шест месеца, но дори по това време трябва да го наблюдавате. Ако остане сам с бутилка в леглото си, той може да се задави. Храненето в легнало положение може да доведе до развитие на отит на средното ухо.

Новородените майки често се притесняват дали ще се установи емоционална връзка без HV. Лекарите и психолозите са на мнение, че преувеличеността на емоционалната близост на GW е преувеличена. Важен е тактилният контакт: ако майката прегърне бебето, вземе го на ръце, притисне го към себе си, погали главичката, възниква същата връзка, както при кърмене.

Каталог на най-добрата храна за бебета

Каква позиция да се храни

Когато подготвителният етап приключи, можете да преминете директно към хранене. За да бъде процедурата успешна, позата за IV трябва да е подходяща, тоест възможно най-удобна както за детето, така и за кърмачката.

Удобни позиции за хранене с бутилка

Как правилно да се храни новородено с адаптирано мляко

Препоръчително е да вземете бебето на ръце по същия начин, както е било по време на кърмене. Мама или татко поставят главата на бебето на огъването на собствения си лакът, докато то винаги трябва да е в повдигнато положение. Главата на трохите не трябва да се оставя да се накланя назад, в противен случай бебето може да се задави. Също така, детето не трябва да обръща глава, докато се храни, в противен случай процесът на преглъщане ще бъде много по-труден..

Важно! Много родители се чудят дали е редно бебето да се храни, докато лежи. Лекарите не препоръчват да правите това, тъй като това може да доведе до изтичане на течност в средното ухо и да доведе до отит на средното ухо..

Дръжте бутилката леко под ъгъл и се уверете, че зърното е напълнено със сместа. Не е позволено да поставяте контейнера вертикално - бебето може да се задави.


Правилна стойка за лактация

Защо е необходима правилната поза

Ако по време на кърменето бебето лежи по гръб, тогава под въздействието на гравитацията сместа ще започне бързо да изтича от бутилката. Намирайки се в хоризонтално положение, бебето може да се задави и да започне да се задавя. Ето защо е много важно правилно да държите бебето по време на лактация..

График и попълване на храненето

Лекарите казват, че е препоръчително да се храни новороденото при поискване, а не навреме. Тялото създава график за себе си и се нуждае от храна, когато наистина се нуждае.

Младите майки се интересуват от това как правилно да хранят новородените с бутилка, кога да започнат и кога да завършат тази процедура. Лекарите препоръчват даването на мляко на всеки 2-3 часа или по-често, ако е необходимо. За да не се притеснявате дали новороденото се храни достатъчно и наддава ли нормално, е важно да запомните основните характеристики на храненето:

 • Не бързайте, за да изградите строг график. Необходимо е да започнете това, когато детето тежи 5 кг и напусне възрастта на новородено.
 • Ако бебето е болно или просто няма апетит, не можете да го принудите да яде, това ще доведе до още повече проблеми. Детето само ще изясни, когато огладнее.
 • Също така не трябва да лишавате новороденото от храна, ако то плаче дълго време. Няма смисъл да планирате тренировки по този начин..
 • Ако бебето не пусне зърното след ядене, то все още е гладно. Можете да му дадете някаква добавка.
 • След хранене бебето може да плюе, така че трябва да му се даде почивка и да се носи малко изправено, като държи главата си. Препоръчително е да го поставите на корема половин час преди хранене, което помага за премахване на газовете и предотвратява регургитацията.
 • Препоръчително е съдовете да се изплакват добре с течаща вода, като се използва бебешки продукт. Магазините продават специални четки и четки за старателно измиване на бутилки..

Ако след хранене бебето често плюе много, плаче, отказва да яде, не напълнява, е необходимо да се свържете с педиатър. Може да се наложи да смените сместа с по-подходяща..

Колко смес да дадете на детето

При изкуствено хранене трябва да храните новородено на всеки три часа, което е около 7-8 хранения на ден. Това обаче са само препоръчителни показатели, тъй като нуждите на децата в зависимост от възрастта и развитието са различни. Нормата на едно хранене за деца на възраст под 10 дни = броят дни от живота на детето X 10;

Дневната норма на сместа за деца с тегло до 3200 кг = броят на дните от живота на детето X 70; Дневната норма на смес за деца с тегло над 3200 кг = броят на дните от живота на детето X 80. Според специалистите дневната норма на дете под два месеца е 1/5 от теглото, от 2 до 4 месеца - 1/6 от теглото, от 4 до 6 - 1 / 7 тегло, от 6 до 9 - 1/8 тегло и до една година - 1/9 тегло. За да определите колко смес да дадете на бебето си наведнъж, разделете дневната доза на количеството храна, което ядете за 24 часа. Много родители се притесняват дали бебето им яде или преяжда. След това разгледайте признаците и на двете явления..

Интересни факти за храненето с бутилка

Всички подробности за IV се разказват от педиатър и медицинска сестра, която посещава родителите след изписването от болницата. Но не всички тънкости при храненето на новородено от шише могат да бъдат научени от лекарите. Има няколко интересни факта:

 • Колкото по-стегнато и по-стегнато е зърното, толкова по-трудно е да се смуче. Ако IV е временна мярка и мама планира да се върне в GW по-късно, трябва да изберете по-строг манекен. В противен случай бебето няма да може да изсмуква мляко от гърдата, тъй като пластмасата и гумата са много по-меки от зърното.
 • Пластмасовите бутилки напоследък предизвикаха вълнение. Говореше се за опасностите от пластмасата и търсенето на бутилки без BPA без BPA
  . Но в Русия няма закон, забраняващ това вещество, така че този знак не е задължителен. Всички детски ястия са добре тествани и са безопасни, когато се използват правилно..
 • Смесите са пригодени за растящ организъм, поради което не се препоръчва да се добавя захар към тях и да се заменя с краве мляко до една година. Според изследванията тези деца, които се хранят твърде рано с краве и козе мляко, много често са изправени пред проблема с наднорменото тегло, което може да остане и в зряла възраст..

Хранене с тръба на новородено - индикации за назначаване

Вече беше казано по-горе, че най-вероятно храненето с помощта на сонда ще бъде предписано на тези деца, които са родени преждевременно. Но има и други индикации, според които акушер-гинеколозите могат да вземат подходящо решение. Можем да изброим основните:

Кога да започне изкуствено хранене на новородено

Показания за преждевременно преминаване към IV

При липса на индикации на новородените се препоръчва да получават кърма, която съдържа всички необходими хранителни вещества и антитела, участващи в формирането на имунитета на бебето. В някои случаи обаче е необходимо да преминете към IoT.

Показанията за изкуствено хранене в толкова ранна възраст включват:

 • Състоянието на жената след трудна бременност и раждане. В този случай кърменето трябва да бъде изоставено, за да може майката да се възстанови напълно..
 • Необходимостта жената да използва лекарства, за които кърменето е противопоказано.
 • Наличието на инфекциозни заболявания, предавани чрез кърмата.
 • Липса на лактация или твърде малко отделяне на мляко. Липсата му може да се определи чрез контролно измерване на телесно тегло след хранене.
 • Други причини, като временно отсъствие на майката, липса на условия за правилно съхранение на изцеденото мляко.

Когато жената има недостатъчна активност на млечните жлези, лекарствената терапия е показана с помощта на лекарства, които стимулират лактацията. Ако такова лечение е неефективно, детето трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене..

Ако майката има недостатъчна лактация, се препоръчва първо да се премине към смесено хранене. В началните етапи бебето трябва да получава дори много малко количество кърма заедно с адаптираното мляко. Това ще помогне да осигурите на бебето нужните му хранителни вещества. Това също ще намали тежестта върху храносмилателната му система, свързана с диетичните промени..

Как да изберем формула за хранене

За хранене на малко дете трябва да се поставят високи изисквания към формулата. На първо място, препоръчително е да се консултирате с педиатър по въпроса кои средства са най-подходящи за новородено, в зависимост от неговите индивидуални характеристики. Също така, телесното тегло играе важна роля при избора на смеси..

Като цяло при избора на изкуствено хранене трябва да се има предвид следното:

 • Възраст на детето. За новородените употребата на средства, съдържащи ферментирали млечни компоненти, е противопоказана, тъй като това може да провокира честа регургитация. За деца на възраст от две седмици такава храна може постепенно да се добавя към диетата..
 • За новородени и бебета, които слабо наддават на тегло, се препоръчва използването на силно адаптивна смес, която по състав е най-близка до естественото кърма..
 • Изкуственото хранене на новородено на базата на кефир и пълномаслено мляко е разрешено само от шест месеца. В по-ранна възраст целият кефир може да се дава на дете само ако има признаци на лошо храносмилане или дисбиоза. Трябва да се добавя към бебешка храна в малки количества..

По време на храненето детето самостоятелно ще изясни доколко хранителното вещество е подходящо за него. Ако го смуче с желание, значи му харесва. В противен случай е по-добре да смените сместа с подобна, като първо се свържете с вашия педиатър. Също така трябва да се помни, че има моменти, когато бебето отказва силно адаптивни смеси, като дава предпочитание на формулировки с по-малко адаптация.

Замяна на средства може да се наложи в други случаи, например:

 • Сместа съдържа вещества, които причиняват алергии при новородено.
 • Детето расте и неговите хранителни предпочитания се променят, както и нуждата от определени хранителни компоненти.
 • Ако бебето е болно, сместа трябва да се замени с лекарствена. Също така трябва да изберете лекарство с помощта на педиатър..
 • След възстановяване детето отново се прехвърля на нормална храна.

Когато избирате средство за изкуствено хранене, винаги трябва да се ръководите от това колко добре го яде детето. Също така си струва да се помни, че никоя смес в ранна възраст не може напълно да замести кърмата, затова, ако е възможно, е по-добре да се даде предпочитание на смесеното хранене..

Скорост на изкуствено хранене

Преди да започнете прехода към IV, трябва да определите необходимото количество бебешка храна. Дневният размер на средствата зависи от възрастта на бебето:

 • При деца под 2-месечна възраст храненето е 1/5 от телесното тегло, което се равнява на 700-750 ml на ден.
 • На възраст от 2-4 месеца, обемът на хранене достига 750-800 ml, т.е. 1/6 от теглото.
 • От 4 до 6 месеца делът се увеличава до 1/7 - 800-900 ml на ден.
 • Бебетата от шест месеца се нуждаят от 1000-1100 ml смеси на ден, което се равнява на 1/8-1 / 9 от теглото му.

Това са средните стойности на дневното количество бебешка храна. Можете да изберете точното количество изкуствено хранене по месеци, в зависимост от особеностите на развитието на детето, при педиатър.

Препоръчителният брой хранения също се определя от възрастта на детето: колкото по-голямо е бебето, толкова по-рядко трябва да бъде хранено. Новороденото трябва да има до десет хранения. Размерът на средствата за хранене може да бъде определен просто чрез разделяне на дневната дажба на броя на храненията. Така че, новородените се препоръчват да дават бебешка храна 10 пъти на ден, 70-75 ml..

Трябва да се отбележи, че изкуственото хранене по месеци в тази таблица отчита само обема на разтвора. Пиенето на преварена вода за дете не се счита за хранене..

Съхранение на приготвения продукт

След края на храненето, когато бебето заспи, останалият продукт трябва да се излее от шишето. Недовършена смес не трябва да се дава на бебето за следващото хранене, тъй като това може да доведе до нарушаване на работата на червата му. Винаги изплаквайте бутилката и биберони преди хранене, като се уверите, че върху тях няма остатъци от бебешка храна. След това аксесоарите се стерилизират, поставят се на чиста кърпа и се изчаква, докато се охладят до стайна температура.

Такива процедури трябва да се извършват през първия месец от живота на бебето. В по-късна възраст можете да се ограничите до цялостно изплакване на бутилката и зърното.

Правила за хранене на бебето

Обикновено бебетата, на които веднага се дават изкуствени формулировки вместо майчиното мляко, са по-тежки от кърмените бебета. Това се отразява негативно на здравето на детето, тъй като води до развитие на затлъстяване и натрупване на излишно телесно тегло. На свой ред тези фактори допринасят за появата на различни заболявания в бъдеще..

За да се избегне това, прекомерното хранене на детето е противопоказано. Препоръчително е да следвате правилата:

 • Ако бебето все още кърми, изкуствената смес трябва да се дава чрез лъжица..
 • След като делът на IV достигне две трети от цялата диета на детето, трябва да изберете бутилка. Препоръчително е да вземете зърно с тесен отвор, за да улесните бебето да отучи от гърдата. Обемът на бутилката за новородено трябва да бъде между 80 и 150 ml.
 • Ако детето не иска да яде от лъжица и шише, можете да въведете разредената смес с медицинска спринцовка без игла. За да предпази бебето от задавяне, трябва да влива храна на малки порции..

За да се предотвратят усложнения, свързани с неправилно хранене, се препоръчва да се следват следните правила:

 • Бебето трябва да е в изправено или почти изправено положение, докато се храни. Това ще му помогне да не се задави, докато суче..
 • Разредената смес трябва напълно да припокрива биберона. В същото време въздухът се натрупва на дъното на почти вертикалната бутилка, така че да не попадне в стомаха на бебето при поглъщане на мляко.
 • След края на храненето бебето трябва да е в изправено положение за около десет минути. Това е необходимо, за да излезе въздух, който може да влезе в стомаха..

Спазването на правилата, изброени по-горе, ще помогне да се улесни преминаването към изкуствено хранене за бебето..

Безплатно хранене

Ежедневието на детето определя нуждата му от храна, поради което през деня бебето може да се нуждае от различно количество бебешка храна. Безплатното хранене отчита тези характеристики, поради което ви позволява да постигнете по-добро наддаване на тегло в сравнение със строго дозирания прием на храна..

Педиатрите обаче препоръчват да се придържате към частично безплатно хранене. В този случай в определени часове сместа се дава по график, през друго време - в зависимост от желанието на бебето..

За да направите това, се препоръчва да излеете 20-30 ml повече хранителен разтвор в контейнер и да ги давате в определени часове с допустимо разпространение от 30 минути. Ако бебето не смуче напълно сместа, храненето се спира. В случай, че детето изяде цялото количество храна, бутилката не се попълва. По този начин можете да оптимизирате количеството консумирана бебешка храна през деня..

Изкуственото хранене на новородено ви позволява да осигурите на бебето всички необходими вещества, ако е невъзможно да се използва майчиното кърма. Препоръчително е да се придържате към частично безплатен график, когато количеството консумирана храна е подходящо за ежедневието на детето. При хранене трябва да се спазват принципите, посочени в статията, които ще направят храненето за бебето най-удобно и безопасно..

Прочетете следващата статия: Всичко за бебешката храна

Изкуствено хранене на новородени

Хранене на деца с изкуствена формула

Кърменето на новородени е много ценен подарък от природата. Експертите уверяват, че всяка жена може да кърми. Но понякога само желанието не е достатъчно. Появяват се трудности. Ако по някаква причина жената не може да кърми, трябва да се подходи внимателно към избора на сместа. В крайна сметка здравето и развитието на бебето зависи от това. Как да изберем правилната смес? Какви смеси има? Как да приготвим сместа правилно? Нека поговорим в статията.

Кои са важните моменти, които трябва да се имат предвид при преминаване към изкуствено хранене на новородени бебета? Първо се консултирайте с Вашия лекар. Той може да предложи формули, максимално близки до майчиното мляко. Те трябва да са с високо качество и да се купуват в специални магазини или отдели за бебешка храна.

Не купувайте смеси от различни марки и по няколко парчета. Закупете една опаковка. В края на краищата не знаете дали е подходящ за бебето. Проучете внимателно състава и срока на годност. При преминаване към нова смес, трохите могат да получат запек или разхлабени изпражнения. Не се притеснявайте. По този начин тялото на детето се адаптира към новата храна..

Не трябва да купувате сместа от ръцете си, макар и на цена значително по-ниска от цената в магазина. Дори да има непокътнати опаковки и нормален срок на годност, няма гаранция, че е съхраняван при правилните температурни условия и приемлива влажност. Така че, може да се развали.

Какви формули за изкуствено хранене на новородени съществуват

Производителите на бебешки храни предлагат голямо разнообразие от различни формули. Понякога родителите са объркани кой да избере. Всяко дете е различно. По принцип адаптираните храни за бебета се правят от висококачествено краве или козе мляко. Обработен протеин.

1. Адаптиран. Максимално близък по състав до майчиното мляко. Възможно е да се храни новородено с изкуствена смес с максимална адаптация от първите дни на живота. Хлапето бързо свиква със сместа, тъй като тя е хранителна и бързо се абсорбира от тялото. Тя се основава на деминерализирана млечна суроватка, правилния баланс на витамини, мазнини и въглехидрати. Тези смеси включват например "Nan", "Nutrilon", "Humana 1".

2. Частично адаптиран. Не съдържа деминерализирана суроватка. Частично адаптираната формула имитира състава на кърмата. Освен това е питателна и здравословна. Това е "Unstogen", "Baby". Те могат да се дават от раждането, но тази храна е по-вероятно да предизвика негативни реакции у детето, отколкото горепосочените. Но на по-ниска цена.

3. Неадаптиран. Включва казеин, хранителни вещества като лактоза, аминокиселини, витамини и полунаситени мастни киселини (PUFA). В основата на суровото краве мляко. Препоръчва се за деца над шест месеца.

4. Ферментирало мляко. Те са наситени с бифидобактерии. Ако изпражненията на хранени с бутилка новородени често са твърди, нередовни, има проблеми с храносмилателния тракт, тези смеси са най-добрият избор. Мненията на лекарите дали ферментиралото мляко може да бъде основната храна за дете се различават. Някои съветват да давате ферментирала млечна смес не повече от 1 път на ден. Други казват, че е възможно да се хранят деца изключително с нея, защото това не е кефир, а смес, макар и с добавяне на бифидобактерии.

5. Медицински. Притежават уникални свойства. Те не само подхранват бебето, но имат и лечебна функция. За кърмачета, които са диагностицирани с анемия, подходящи са формули с високо ниво на желязо; с нарушаване на храносмилателния тракт - бебешка храна на основата на соево мляко; предразположени към алергии - хипоалергенни смеси. Медицинското хранене се предписва на деца, родени преждевременно. Те съдържат много витамини, минерали, протеини и протеини.

Смесите се продават като сух прах и готови. Първият вариант е по-популярен. Той е икономичен и достъпен за повечето семейства. Не е трудно да се приготви сместа. Инструкцията е на опаковката.

Запомнете основното, златното правило: трябва да въвеждате нова смес постепенно. Първо 30 ml, на следващия ден - 60 ml и т. Н. Сместа с уплътнител е предназначена за деца, които имат обилна регургитация. Въвежда се по малко при всяко хранене. Плътната консистенция на храната не позволява лесното й изтласкване от стомаха.

Защо да изберете качествена смес?

На базата на биохимични изследвания са разработени международни стандарти. Те са отговорни за качеството на заместителите на кърмата. Появата на такива смеси е най-важното технологично постижение на човечеството. Преди това децата се хранеха с краве мляко и почти всички от тях имаха проблеми с бъбреците, червата и алергични реакции. Сега естественото и изкуственото хранене са практически на едно и също ниво..

Какви са характеристиките на адаптираната смес? Какво има в него?

1. Намалени нива на протеин. Излишъкът от агресивен кравешки протеин води до негативни реакции в тялото на детето. Храносмилателната система не може да смила протеини поради липса на ензими. Злоупотребата може да доведе до алергични реакции, метаболитни нарушения, храносмилателни проблеми и наддаване на тегло.

2. Протеините са много сходни по състав с майчиното мляко. Такива смеси съдържат аминокиселини. Те са необходими за изграждане на клетки.

3. Наличието на таурин. Това е аминокиселина, съдържаща сяра, която не се съдържа в протеините. От съществено значение за децата, особено през първата година от живота. При по-големите деца тауринът се произвежда чрез синтеза на цистеин и серин. Отговаря за правилното функциониране на мозъка, изграждане на клетки, усвояване на мазнини и други компоненти.

4. Полунаситените мастни киселини (PUFA) са отговорни за развитието на мозъка на бебето. Тялото произвежда хормоноподобни вещества на основата на PUFA. Основната им задача е да регулират метаболитните процеси на клетъчно ниво, да осигуряват противовъзпалителни действия и имунен отговор..

5. Въглехидрати. Има значително повече от тях в майчиното мляко, отколкото в кравето мляко. Основната е лактозата (85% от въглехидратния състав). Състои се от галактоза и глюкоза и принадлежи към групата на дизахаридите. Останалите 15% са олигозахариди. Те съдържат няколко молекули прости захари. Основната им задача е да поддържат чревната микрофлора и да ги предпазват от вредни бактерии. Олигозахаридите са заместени с нискомолекулен глюкозен полимер в смеси. Той нормализира чревната микрофлора, отговаря за усвояването на мазнините и тяхното постъпване в кръвта. Благодарение на това бебето не чувства глад..

Как се прави адаптирано мляко?

Не всеки знае как правилно да приготви сместа. Изглежда, че това е лесно. Но понякога има нюанси, които водят родителите до ступор..

Нито една, дори и най-скъпата, адаптирана формула не може да замести кърмата. Прехвърлянето на детето към сместа трябва да се извършва постепенно, ако има причини за това..

На първо място, внимателно прочетете инструкциите на опаковката. Обърнете внимание на такива моменти.

1. Каква трябва да бъде температурата на водата.

2. Какви са правилните пропорции на смесване.

3. Има ли мерителна лъжичка в опаковката.

4. Какъв обем се препоръчва за бебе.

5. Колко дълго може да се съхранява сместа и при какви условия.

Стерилността е основното условие за приготвянето на сместа. Основната задача на родителите е да защитят детето от микроби по всякакъв начин, да му помогнат да се адаптира към условията на околната среда. Излишните микроби са безполезни. Чревните инфекции са много опасни за бебето през първата година от живота. Трябва да приготвяте млечната смес преди всяко хранене. Наложително е новороденото да свари бутилка и зърно..

Когато всичко е готово, нека започнем да приготвяме сместа. Определете желаното съотношение на вода и мерителни лъжици от сместа. Изсипете преварена вода в бутилка и я оставете да се охлади до необходимата температура. Изсипете необходимото количество смес (без плъзгач).

Не използвайте различна лъжица, а само предоставената. Затворете бутилката и разклатете. Уверете се, че няма бучки. Не разклащайте бутилката твърде активно, за да не наситите млечната напитка с въздушни мехурчета.

Проверка на температурата. Сложете малко смес на лакътя си. Ако температурата е нормална, можете да дадете на бебето.

Важно е да се поддържа правилното съотношение на водата към сместа. Някои майки добавят още мерителни лъжици към водата, за да нахранят бебето. Не е нужно да правите това. Първите три месеца бебето вече страда от колики.

Пригответе само толкова адаптирано мляко, колкото детето ви ще изяде. Не съхранявайте недовършената смес или добавяйте нова партида към нея. Колкото по-дълго се съхранява сместа, толкова по-голям е рискът от растеж на бактерии в нея. Ако тръгвате на път, донесете термос с преварена гореща вода. Ще е необходимо да се приготви прясна смес за трохи..

Не трябва да надвишавате нормите за хранене за изкуствено хранени новородени, които са ви били обявени от педиатъра. Обикновено те са написани и върху опаковката на сместа. Ако бебето ви, след като нахрани препоръчителната доза, все още изпитва усещане за смучене на шишето, това не е сигнал за предлагане на повече формула. Най-вероятно сигналът за ситост от стомаха му все още не е достигнал мозъка му. Дайте на бебето си залъгалка, ако е гадно. И в бъдеще не се опитвайте бързо да нахраните детето. Оставете го да суче бавно. За да направите това, закупете биберон за бавно Slow Flow. Между другото, малка дупка в зърното ще предпази бебето от поглъщане на голямо количество въздух, което означава от чревни колики, оригване и хълцане..

Давайте на детето смес при температура 36-38 градуса, подобно на телесната температура. Така ще се усвои по-добре..

Трябва ли да давам вода при изкуствено хранене

Допълнителна течност е необходима за деца, които получават адаптирано мляко като основна храна. До каква степен и как правилно да се хранят бебета? Първо трябва да решите какво ще дадете за пиене. Има няколко варианта какъв вид вода да се даде на новородено и те могат да се комбинират помежду си:

 • специална детска вода;
 • сварена вода;
 • чиста изворна вода от артезиански кладенец;
 • инфузия на плодове от копър или друг детски "чай" (обикновено се препоръчва при колики);
 • инфузия или отвара от стафиди, сини сливи, сушени кайсии (с тяхна помощ запекът при новородени се лекува и с изкуствено хранене).

Що се отнася до количеството, водете се от следните изчисления: 30 грама вода, умножена по 1 кг от теглото на детето. Тоест, дете с тегло 7 кг се нуждае от около 210 грама течност на ден. Но колко вода да дадете на новородено на IV, това са много средни препоръки. Децата, които имат висока телесна температура, се нуждаят от повече течност. И бебе във влажна стая с комфортна температура на въздуха ще пие по-малко. Всичко това не трябва да ви притеснява.

Ако добавянето с изкуствено хранене не се извършва достатъчно, детето най-вероятно ще има проблеми с изпражненията. Обикновено, опитвайки се буквално да набутат течност в дете, родителите прибягват до трикове. Например, те започват да го подслаждат. По принцип това не е вредно. Ако се прави умерено. Въпреки това, много деца след такива десерти в бъдеще не пият добре обикновена вода. По-полезно е в този случай да се опитате да поливате детето от спринцовка без игла, ако не пие вода от бутилка, изсипете вода по бузата му. Или дайте от лъжица.

Първите допълващи храни с изкуствено хранене

По-рано се смяташе, че бебетата, хранени с адаптирано мляко, трябва да започнат да получават допълнителни плодови сокове още на 4-месечна възраст. Сега, с много адаптирани формули, предлагани в магазините на достъпни цени, въвеждането на такива ранни допълващи храни изобщо не е необходимо..

Тоест се препоръчва изкуствените хора да започват допълващи храни на същата възраст като бебетата, които ядат майчино мляко на 6 месеца. И не от плодови сокове или плодови пюрета, а от зеленчукови пюрета или без млечни зърнени храни. Тази допълнителна храна се дава на 6-7 месеца. На 8 месеца е време за месо. След - извара, риба и кефир.

Основните храни, които трябва да бъдат въведени в диетата на детето до 1-годишна възраст:

 • зеленчуци;
 • плодове;
 • каша;
 • месо;
 • ферментирало мляко (кефир, извара - ако детето няма алергична реакция към тях).

Яйчен жълтък и риба - ако детето ги понася добре.

Въвеждането на допълващи храни с изкуствено хранене може да се извърши в съответствие с таблицата на нашия уебсайт.

Таблица. Схема за въвеждане на допълващи храни за изкуствено хранене на деца от 0 до една година по месеци.

8 важни правила за хранене на бебето с адаптирано мляко от педиатър

Най-добрата храна за новородено е майчиното мляко. Учените не се уморяват да го изследват, всеки път откривайки нови полезни свойства. Но има моменти, когато няма мляко или твърде малко мляко за добро хранене. Има и списък с медицински противопоказания за кърмене. Възможно е да се обмисли все още необичаен вариант с донорско мляко, но той не е достъпен за всички. Тогава изкуственото хранене идва на помощ..

Как да изберем смес?

Храненето на бебе е много отговорен процес. И всичко започва с избора на сместа. Как да храним новородено или едномесечно бебе? За бебета през първата половина от живота тя трябва да бъде силно адаптирана, т.е. колкото е възможно по-подобна на кърмата.

Тази смес се нарича "първоначална" и опаковката ще показва такава. За деца над шест месеца има „последващи“ смеси, чийто състав отговаря на нуждите на порасналото тяло.

Те съдържат повече протеини, мазнини и микроелементи. Пакетите са маркирани с "2".

Ако детето плюе често и повече от очакваното, антирефлуксната смес ще помогне. В случай на нарушение на храносмилането на храна, ферментирали млечни смеси, смеси, съдържащи полезни бактерии, ще дойдат на помощ.

При избора на смес е препоръчително да се консултирате с лекар. Когато купувате смес, трябва да обърнете внимание на срока на годност и целостта на опаковката..

Важни правила за хранене

Специално приготвени ястия

Бутилките за хранене трябва да бъдат предварително почистени и стерилизирани. Това може да стане като ги варите 5-10 минути или използвате специален стерилизатор. Бутилката, в която се разрежда сместа, трябва да е суха.

Зърното трябва да бъде избрано с очакването, че сместа няма да изтече от него на струйка, а капка по капка. Това ще осигури активно смучене, а не просто поглъщане на наливната смес. Какво е важно за развитието на лицево-челюстния апарат.

Диета и рутина

Това е много важен момент. Бебето получава храната си при поискване. Колко пъти трябва да яде дете на IV? Графикът зависи от възрастта. Така че, новородено яде 7 - 9 пъти на ден, дете 2 - 5 месеца - 6 - 7 пъти, половин годишно дете трябва да яде 5 - 6 пъти на ден.

Колко смес да дадете за едно хранене?

За да направите това, първо трябва да определите дневното количество храна. Колко бебе трябва да яде зависи от теглото и възрастта му. И така, до два месеца детето се нуждае от обем храна в размер на 1 ̸ 5 от теглото си, на 2 - 4 месеца - 1 ̸ 6, на 4 - 6 месеца 1 ̸ 7 от телесното тегло, за шест месеца - 1 ̸ 8.

Например, дете на 1 месец тежи 4,5 килограма, тогава се нуждае от 900 милилитра от сместа на ден. Трябва да се помни, че този обем не трябва да надвишава 1 литър..

За да определите количеството адаптирано мляко за едно хранене, разделете дневната доза на необходимия брой хранения. Това ще бъдат 100 - 130 милилитра от сместа.

Случва се детето да се храни малко по-малко или повече. Възможна е лека повреда. Не трябва да се допуска систематично прехранване или недохранване. За едно дете това е изпълнено със затлъстяване или недохранване..

Обемният метод, описан по-горе, е най-простият и удобен за използване. При необходимост или при наличие на проблеми с теглото, лекарят може да изчисли за конкретно дете обема на определена смес по калоричния метод и отчитайки свързаната с възрастта нужда от протеини, мазнини и въглехидрати.

Как да приготвим сместа?

Използвайте само преварена вода. Обемът вода, необходим за едно хранене при температура 50˚C, се излива в бутилката и се изсипва предписаното количество смес (посочено подробно на опаковката). Всичко се разклаща старателно и се разбърква.

Как да се храня с адаптирано мляко?

Как да храните бебето си правилно? Преди хранене трябва да се уверите, че приготвената смес е с оптимална температура. За целта го пуснете върху китката (върху палмарната повърхност). Температурата му не трябва да се усеща от кожата.

Измийте ръцете си със сапун и вода. Влезте в удобна позиция. Специални възглавници ще помогнат за това, с използването на които можете удобно да позиционирате както себе си, така и детето. В този случай храненето ще се превърне в приятна почивка за кърмачките и източник на необходимия тактилен контакт за бебето..

Обърнете бутилката с главата надолу, така че сместа напълно да запълни зърното и шийката и въздухът да се втурне към дъното. Това ще попречи на бебето да поглъща въздух и да развива колики..

Трябва да се внимава сместа да капе от зърното, а не да се излива. С течение на времето зърната се износват и се нуждаят от подмяна.

Ако е останала готова смес

Според правилата, сместа, останала след хранене, трябва да се излее. Но все пак може да се съхранява малко. При стайна температура един до два часа и не повече от половин ден в хладилника. Преди да подадете тази смес, тя трябва да се нагрее до приемлива температура..

Пиене

Изкуственото хранене на детето трябва да бъде допълнено с течност - вода, слаби бульони от дива роза и чай (не обичайния, който пием всеки ден, а детски, билков).

В жегата и в стая със сух въздух количеството изпито трябва да се увеличи с 50 - 100 мл. Също така си струва да се наблюдава здравето на детето..

Въвеждане на допълващи храни

Бебетата, които са били хранени със смес, започват да въвеждат допълнителни храни по-рано от бебетата. От 4 до 4,5 месеца вече започват да им дават зеленчуково пюре, от 5 - каша.

Как да разберем дали дадена формула не е подходяща за дете?

Често е невъзможно да вземете сместа за първи път. Какво ще свидетелства за това?

 • лошо храносмилане;

Ако след хранене детето изплюе много и ̸ или започне диария или запек, сместа не е подходяща. Когато има нарушения, но те са незначителни, може да се остави за една седмица. Ако през това време нищо не се промени, храната трябва да се смени;

 • алергични прояви.

Първият признак на алергия е обрив (дерматит). Това могат да бъдат както отделни елементи от него, така и обединяващи се петна по цялото тяло..

 • състояния на дефицит.

Развитието при дете на желязодефицитна анемия, недохранване или друго заболяване, свързано с липса на определени вещества, изисква избора на специална смес с терапевтичен ефект.

Пълноценното и адекватно хранене е ключът към хармоничния растеж и развитие на вашето бебе!