Фибриногенът е протеин, който се произвежда от чернодробните клетки - той е този, който е отговорен за съсирването на кръвта. Но когато жената роди дете, тялото й се възстановява коренно, много физиологични показатели се променят. Същото се отнася и за показателите за фибриноген.

Фибриногенът, като протеин, произведен от черния дроб, пряко влияе върху естествените процеси на съсирване на кръвта и благодарение на него в съдовете се образуват кръвни съсиреци, предотвратяващи обилна загуба на кръв в случай на нараняване. Увеличаването или намаляването на нивото на даден елемент в кръвта води до сериозни отклонения в работата на тялото на майката, водещи до сериозни патологии, до спонтанен аборт или смърт.

 1. Фибриноген по време на бременност: роля в организма
 2. Тест за фибриноген: когато е предписан
 3. Време за среща
 4. как върви
 5. Тримесечни норми
 6. 1 триместър
 7. 2 триместър
 8. 3 триместър
 9. Какво да правите, ако фибриногенът е повишен по време на бременност
 10. Причини
 11. Лечение
 12. Какво се прави с намалена ставка
 13. Причини
 14. Лечение
 15. Как да намалим нивата на фибриноген по време на бременност
 16. Предотвратяване
 17. Полезно видео

Фибриноген по време на бременност: роля в организма

Именно този елемент служи като основа за кръвен съсирек - тромб. При естествено, физиологично раждане жената губи около 250-300 мл кръв, при цезарово сечение - до 700 мл. Ако лекарите говорят за патологично състояние и сложно раждане, невъзможността на кръвта да се съсирва нормално или ненормално ниво на кръвни съсиреци, развиващи се поради повишено / намалено ниво на фибриноген, е възможна смъртта на майката и плода.

Тест за фибриноген: когато е предписан

Назначете лабораторен анализ при наличие на такива показания:

 1. Когато се подготвяте за операция или след нея, това ще предотврати обилна загуба на кръв или образуване на кръвни съсиреци, което в бъдеще ще доведе до блокиране на сърдечно-съдовата система.
 2. В случай на диагностициране на заболявания на сърдечно-съдовата система.
 3. Ако черният дроб не успее.
 4. В хода на диагностика на възпалителни процеси.
 5. При изследване за хемофилия.

Време за среща

Лекарят насочва бременната жена да бъде изследвана през първата седмица на всеки триместър, което ще позволи проследяване на нивото на фибриноген и предприемане на мерки за коригиране на показателите му. Ако има други индикации за назначаване на кръводаряване за анализ, изследването може да се извършва по-често, тъй като няма строги ограничения и противопоказания за провеждане.

как върви

Лабораторен анализ за определяне на нивото на фибриноген се нарича от лекарите коалаграма. Венозна кръв се взема от бременна жена за изследване, но за да бъдат резултатите от теста възможно най-точни, трябва да се спазват редица правила:

 1. Кръв се дава сутрин на гладно - за последен път жената трябва да яде не по-рано от 12 часа преди теста.
 2. Изключете всякакви стресови ситуации и физическа активност за 1-2 часа.
 3. Забранено е пушенето един час преди даването на кръв, а 2 дни преди това - забрана за пиене.

Тримесечни норми

Нормата на протеиновите показатели при бременна жена се определя пряко от времето на гестационния ход - през първия триместър те са по-близо до нормалното, през третия достигат максималното си ниво и това не се счита за патология.

1 триместър

В първия триместър на срока, до 14 седмици, протеиновите показатели варират на ниво от 2,5-5 g / l. Ако бременна жена има тежка форма на токсикоза, показателят може да достигне 3-4 g / l, като постепенно се увеличава.

2 триместър

През втория триместър на бременността нормалните нива на белтъци в кръвта са 3-3,2 g / l. На този етап от хода на бременността е особено важно да се поддържат точни измервания на протеина в кръвта, предотвратявайки тромбоза на плацентарните съдове, което може да причини спонтанен аборт, преждевременно раждане.

3 триместър

През третия триместър нивото на протеин в кръвта се увеличава до 6 g / l - това се дължи на такова увеличаване на активния растеж и развитие на плода. Кръвоносната система на майката е свързана чрез плацентата със сърдечно-съдовата система на плода, което увеличава притока на кръв и увеличава нивото на протеин, произвеждан от черния дроб.

Какво да правите, ако фибриногенът е повишен по време на бременност

Високото ниво на фибриногенов протеин, произвеждан от черния дроб, може да показва протичането на различни патологични процеси в тялото на майката. Следователно това отклонение, както и пониженото ниво на протеин, не трябва да се пренебрегват..

Причини

Говорейки за причините, които могат да провокират намаляване на нивото на фибриноген, лекарите разграничават следното:

 1. Ходът на остро инфекциозно заболяване. Най-често нивото на протеин се увеличава по време на възпалителния процес, фокусът на който е локализиран в мастната тъкан, увреждане на кръвта или сърцето.
 2. В случай на изгаряне от различен характер на произход, при което освобождаването на плазмени протеини от черния дроб рязко се увеличава.
 3. Злокачествени новообразувания, които могат да провокират значителни промени в показателите на съсирващите се вещества в кръвта, нарушавайки естествения ход на бременността.

Лечение

В случай на леко повишаване на нивото на фибриноген, лекарят предписва курс на прием на лекарства с общо действие:

 • прием на фолиева киселина;
 • Витамини от група В;
 • разредители на кръвта;
 • противовъзпалителни лекарства;
 • в случай на онкология - курс на противоракова терапия.

Важен аспект на терапията е преразглеждането на вашата собствена диета. Менюто трябва да включва разреждащи кръвта храни - слънчогледови семки и царевица, шоколад и цитрусови плодове, водорасли, малини и ягоди, както и зелен чай. Показано е също така бременна жена да приема по 1 скилидка чесън на ден - естествен антикоагулант.

Какво се прави с намалена ставка

Ниските нива на фибриноген са по-рядко срещани от повишените, но рискът от патология не се намалява от това. Основното нещо, което една жена трябва да помни, е да не се самолекува, за да не влоши собственото си положение..

Причини

Лекарите приписват следните фактори на причините, които могат да намалят нивата на фибриноген:

 1. Ходът на жената с тежка форма на токсикоза - колкото по-силна е токсикозата, толкова по-ниско е нивото на протеин.
 2. Липса на витамини, които активно участват в процеса на хемостаза. На първо място, такива витамини са витамините В12 и С.
 3. Диагноза при бременна жена от етап 2 или 3 на DIC синдром, водеща до силно разреждане на кръвта поради вродени / придобити патологии.

Във всеки отделен случай първопричината за патологичното намаляване на нивото на фибриноген се определя от гинеколога въз основа на резултатите от лабораторни изследвания и преглед на пациента.

Лечение

В този случай лекарят предписва лечение в зависимост от причината, провокирала патологията - важно е да се подложите на преглед и консултация с гинеколог и хематолог.

 1. Антикоагуланти - те инхибират активността на коагулацията на протеини и предотвратяват развитието на тромбоза. Най-често предписваните лекарства са хепарин или еноксипарин.
 2. Курсът на прием на антитромбоцитни средства - те се предписват за предотвратяване на тромбофлебит и свързаните с него усложнения.
 3. Витамини от група Р - укрепва стените на кръвоносните съдове и намалява активността на фрагменти, които нарушават нивото на съсирване на кръвта.

Показано е също така да въвеждате в собствената си диета храни, които повишават нивото на съсирване на кръвта - картофи и зърнени храни, пресни зеленчуци и зеле, черен дроб и зелени домати, билки, зърнени храни. Полезно е да се въведе в диетата и отвара от бял равнец, замествайки я с чай, добавяйки коприва или арника.

Как да намалим нивата на фибриноген по време на бременност

С патологично високо ниво на фибриноген, лекарите наричат ​​плазмаферезата единственият ефективен метод за намаляване на неговите показатели. Методът ви позволява да намалите нивото на протеин в кръвта за 2-3 часа. Също така е важно да следвате всички препоръки на лекаря, да разнообразите диетата си, като я направите пълноценна. По-специално, всички червени храни трябва да бъдат изключени от диетата - грозде и нар, червена риба и черен дроб, цвекло и т.н..

Предотвратяване

Всички превантивни мерки за нормализиране на нивото на протеини в кръвта - фибриноген по време на бременността, жената трябва да се съгласи с гинеколога, който я наблюдава.

 1. На първо място, прегледайте диетата си - тя трябва да бъде пълноценна и разнообразна, включително или, напротив, да се изключат храни, които могат да увеличат / намалят степента на съсирване на кръвта.
 2. Винаги пийте много течности, особено през лятото.
 3. Показано е своевременно да премине тестовете, предписани от лекаря, и да се подложи на диагностика, за да изпълни всички назначения на гинеколога.
 4. Откажете се от лошите навици преди планирането на бременността и по време на бременността.
 5. Прекарвайте повече време на открито.

Системното наблюдение на здравето, както от жената, така и от лекаря, ще улесни прехвърлянето на бременността и раждането на здраво бебе.

С настъпването на бременността много системи, вътрешни органи се възстановяват за ново състояние за себе си и с помощта на системата за хемостаза се подготвят за бъдеща загуба на кръв по време на раждането. Ето защо е толкова важно да се обърне специално внимание на показателите на фибриноген в кръвта..

Намаленото / повишено ниво на протеин, произвеждан от черния дроб, представлява опасност за здравето на майката и плода, а своевременно взетите мерки ще предпазят бременността и нероденото дете от развитието на неблагоприятни, негативни последици.

По време на бременност фибриногенът е повишен - струва ли си да се страхувате и защо

Всяка бременна жена, по време на раждането на бебе, прави доста голям брой тестове, които помагат на лекаря да оцени както здравето на бъдещата майка, така и състоянието на плода.

Един от важните показатели е нивото на серумен фибриноген. Този анализ се извършва само три пъти през целия период на бременността. При съществуващи отклонения лекарят може да предпише допълнителни изследвания.

Какво е

Фибриногенът е протеин, който черният дроб произвежда. Той предшества синтеза на фибрин, вещество, което образува съсирек при съсирване на кръвта.

Важността на този показател е, че при отклонения от нормалното ниво може да възникнат както забавяне на растежа на плода, така и проблеми в тялото на майката.

По време на раждането има много загуба на кръв и този важен протеин помага да се избегне прекомерно кървене. Ето защо на жената се предписва коагулограма и, ако е необходимо, хемостазиограма, с помощта на която се определят други серумни параметри..

Нормата при бременни жени през първия, втория и третия триместър

Нормалните нива при бъдещите майки се различават от тези при жените, които не раждат дете, и също варират в зависимост от тримесечието.

Ако при небременните жени този показател е средно 3 g / l, то при бъдещите майки нивата на фибриноген по време на бременност по триместър изглеждат така:

 • 1 триместър - 2,98 g / l;
 • 2-ри триместър - 3,1 g / l;
 • 3-ти триместър - 6 g / l.

Обикновено за изследване те вземат анализ от вена. Не забравяйте, че тази процедура се извършва винаги на празен стомах, а също така се препоръчва да се изключат физическите натоварвания, да се избягват стресови ситуации.

Първият път коагулограма се извършва веднага след като бъдещата майка се регистрира, втори път - на 22 седмици, третият - на 34-36 седмици. Понякога лекарят предписва подобен анализ непосредствено преди раждането..

Повишаване на нормалното ниво и причините за него

Излишъкът от нормата на фибриноген по време на бременност показва, че жената има дебела кръв. Опасността от това явление е, че в съдовете могат да възникнат кръвни съсиреци. Това важи и за съдовата система на плацентата, което може да доведе до недохранване на плода и забавяне на неговото развитие. Детето може да развие признаци на хипоксия.

Ако фибриногенът е повишен по време на бременност, това най-вероятно се дължи на:

 • възпалителни процеси, причинени от инфекции;
 • намалена функция на щитовидната жлеза;
 • некроза на тъканите;
 • развитие на новообразувания;
 • пневмония;
 • състояние на инфаркт;

В някои случаи повишената концентрация на този показател може да бъде индивидуална характеристика на организма, а също и резултат от продължителна употреба на хормонални лекарства на базата на естроген преди бременността..

В някои случаи превишаването на стойността е възможно след относително скорошни операции, изгаряния.

Понякога може да се наблюдава увеличение при неправилна подготовка за изследването. Както бе споменато по-горе, стресът и пренапрежението, мазните храни, взети предния ден, неправилният воден режим могат да повлияят на нивото на съсирване.

Опасности и ефекти върху сърдечно-съдовата система

Въпреки различните причини за повишен фибриноген при бременни жени, твърде дебелата кръв води до същите последици, които засягат както здравето на самата жена, така и пренаталното състояние на детето..

Удебеляването на кръвта може да доведе до:

 • развитието на тромбоза и тромбофлебит;
 • отслабване на плацентата в ранните стадии и в резултат на спонтанен аборт;
 • замразена бременност;
 • преждевременно раждане;
 • появата на гестоза;
 • съдова блокада на пъпната връв и фетална смърт.
Появата на тромбоза е най-тежката последица и може да доведе до смърт на майката и плода..

Тактика на лечение: как да намалите съдържанието

Ако се установи отклонение от нормата, лекарят предписва допълнителни изследвания, за да установи причината за високото ниво на фибриноген по време на бременност. Лечението е задължително. Специалистът предписва както витаминна терапия, така и лекарства за разреждане на серума. В някои случаи се инжектират лекарства в корема.

Корекциите на диетата също могат да помогнат за намаляване на плътността на суроватката..

За това (при липса на алергични реакции), бъдещите майки се съветват да консумират цвекло, морски водорасли, грейпфрут, нар, боровинка, зелен чай, гроздов сок, слънчогледови семки, червени чушки, домати, краставици всеки ден. Можете също така да приготвите отвара от кестен, запарка от корен от божур.

Ако бременна жена има сериозни нарушения, свързани със съсирването на кръвта, жената се насочва за наблюдение и доставка в специализирани перинатални центрове, в които бъдещата майка е подготвена за раждане и, ако е необходимо, за операция.

При спазване на всички предписания на специалисти, рискът от развитие на усложнения при майката и детето, причинени от повишено съсирване на кръвта, е значително намален.

Нивото на този протеин в кръвта на бременните жени винаги се повишава в сравнение с тези на жени, които не раждат дете. Но ако фибриногенът по време на бременност е значително по-висок от нормалното, това е опасен сигнал, който изисква своевременно лечение. Липсата на терапия и неспазването от страна на бъдещата майка на всички предписания на лекар може да доведе до забавяне на развитието на плода, спонтанен аборт, както и смърт на самата бременна жена..

Повишен фибриноген по време на бременност: опасен ли е?

Несъмнено бременността е най-очарователният период в живота на жената. Но това идва с много проблеми, включително необходимостта от преминаване на различни тестове и анализи. За обикновения неспециалист е трудно да се ориентира в куп медицински термини, но все пак е полезно да знае някои тълкувания.

Основни данни

Фибриногенът е протеин, който пряко влияе върху параметрите на кръвосъсирването. Веществото се произвежда в черния дроб, след което се превръща в активен фибрин, който образува кръвен съсирек.

Протеинът е много важен за развитието на ембриона. Според показателите на теста се разкрива съдържанието му в кръвта. Отклоненията от нормата могат да имат отрицателно въздействие върху хода на срока и доставката. Ако фибриногенът е повишен по време на бременност, това може да бъде опасно.

Анализът за определяне на това вещество е клиничен и се взема от пръста в антенаталната клиника сутрин на гладно. Изследването се извършва веднъж на триместър, което съответства на нормите на перинаталната диагностика - ключът към раждането на здраво бебе.

Норма

Така че фибриногенът трябва да бъде в нормални граници. За ориентация можете да вземете предвид следните показатели:

 • 2.50-5.0 g / l - през първия триместър;
 • 2,40-5,10 g / l - през втория триместър;
 • 3,70-6,10 g / l - в рамките на третия триместър.

От представените данни се вижда, че нивото на протеин в кръвта може да варира в зависимост от периода. Фибриногенът се увеличава по време на бременност, ако отклонението на нормата е повече от 0,5 единици.

Много често повишаването на концентрацията на протеини започва от третия месец, достигайки своя връх към края на срока. Това се дължи на факта, че в женското тяло се формира нова кръвоносна система, където плацентата и матката стават ключови органи. Всички връзки на коагулационната система са насочени към поддържане на баланс в хемостазата. Това е нормален физиологичен процес..

Когато жената наближи деветмесечната граница, показателите за анализ достигат своя връх. По време на бременност фибриногенът се увеличава до 6 грама на литър (в рамките на нормалното). Високото му съдържание предотвратява прекомерна загуба на кръв по време на раждане.

Ако нивото на протеин е извън нормата

Ако фибриногенът е повишен по време на бременност, както се показва от кръвните тестове, това може да показва тежки инфекциозни заболявания, тъканна смърт и възпалителни процеси, като пневмония или грип. Отклонението от нормата е сериозно обаждане за лекар.

Бременна жена с такива резултати от теста трябва да внимава за следните последици:

 • спонтанният аборт, особено в началния етап, е най-честото усложнение, наблюдавано, ако фибриногенът е повишен в кръвта;
 • по време на бременност плодът замръзва;
 • преждевременно раждане;
 • гестоза;
 • тромбофлебит;
 • отделяне на плацентата;
 • ако фибриногенът е повишен по време на бременност, може да възникне плацентарна тромбоза.

Изключително опасно състояние е развитието на тромбоза на белодробната артерия, която може да бъде фатална. Дори еднократното излишък на протеинова норма в кръвта се превръща в индикация за жената да започне да приема хемостазиограма при първа молба на водещ специалист.

Лекарите не препоръчват да се избягват тестове и самолечение. Ако лекар установи повишено ниво на фибриноген по време на бременност, пациентът се изследва за наличие на определени заболявания. Според диагностичните резултати се предписва подходящо лечение..

Причини

Нивата на протеин се отклоняват от нормата към по-висока страна, не само поради възпалителни или инфекциозни лезии. Причиняващият фактор може да бъде заболяване като тромбофилия. Характеризира се с повишено ниво на съсирване на кръвта. Ако патологията не бъде открита навреме, това ще се отрази негативно на хода на бременността и развитието на плода. Бъдеща майка, страдаща от тромбофилия, трябва да бъде наблюдавана от хематолог в продължение на три тримесечия и да следва неговите инструкции. Лекарските предписания ще коригират повишения фибриноген в кръвта по време на бременност.

Останалите причинно-следствени фактори могат да бъдат класифицирани, както следва:

 • всякакви наранявания и изгаряния, остри състояния на тялото;
 • ревматизъм;
 • инфаркт, прединфарктно състояние;
 • нефротичен синдром;
 • леки форми на хепатит;
 • туберкулоза;
 • онкология;
 • диабет.

Освен това диетата и качеството на храната, условията на живот на бъдещата майка влияят на нивото на протеините. Ако една жена е диагностицирана с някоя от изброените диагнози, тя трябва да наблюдава здравето си с особено безпокойство..

Допълнителни инструкции

Особено внимание трябва да се обърне на онези бъдещи майки, които са изложени на риск. По-долу са дадени някои от факторите, които обясняват защо фибриногенът е повишен през първия триместър на бременността:

 • Хемофилия. Това е сериозно наследствено разстройство, свързано с нарушения на кървенето. Много рядко се среща при жените, но не бива да се изключва..
 • Подготовка за принудителни операции или следоперативен период. При сложна бременност жената може да се подложи на операция. Това често се изисква, за да се спаси нейният живот и живота на дете..
 • Болести на сърцето и кръвоносните съдове. Ако една жена е страдала от подобни заболявания преди бременността, тестовете за фибриноген трябва да се приемат изключително сериозно..
 • Чернодробна патология. В този орган се произвежда протеин и различни заболявания могат да нарушат нормалния ход на всички реакции.
 • Наследствено предразположение. В случай, че семейството на бременна жена има лица, страдащи от тромбоза, тромбофлебит и други нарушения на съсирването на кръвта, тя също попада в рисковата група.

Лечение

Паниката не е необичайна, когато жената разбере, че е повишила фибриногена по време на бременност. Какво да правя? Отговорът е прост: обърнете се към Вашия лекар за подходяща терапия. Най-често лекарите разработват тактика на лечение с участието на лекарства като блокери на бета-адренергичните рецептори, фибринолитици. Това са лекарства "Циклопидин", "Профанол", "Оксипен-тифилин" и др..

Фармакологичното действие на такива лекарства е насочено към понижаване нивото на фибриноген в кръвта. Жената не трябва да ги приема сама, което се дължи на високия риск и опасността за здравето. В по-тежки случаи може да се предпише амбулаторно лечение с подкожни инжекции в корема.

Какво да правя

След посещение на лекар, трябва стриктно да следвате инструкциите му. Препоръчително е да приемате всички лекарства своевременно, да коригирате режима и естеството на диетата. Необходимо е да се ядат храни възможно най-често, които провокират намаляване на нивата на протеин. Те включват:

 • горчив шоколад;
 • какао от естествен произход;
 • цвекло, включително прясно изцеден сок;
 • плодови напитки на основата на червена боровинка;
 • зелен чай с ниска якост;
 • пресни зеленчуци - домати и краставици;
 • малини;
 • чесън;
 • водорасли и морски дарове.

Показано е използването на отвари от корена на божур, каланхое, алое.

Ако изпадате в паника?

Бременната жена не трябва да се поддава на паника. Нивото на съвременната медицина е толкова високо, че повечето проблеми се коригират съответно.

Необходимо е да се вземе предвид следното: ако бременността е неусложнена, в женското тяло се реализира спектър от реакции на адаптация, чието действие е насочено към осигуряване на гестационен период, растеж и развитие на бебето. Такива пренареждания винаги са свързани с промени в състава на кръвта, в ендокринната, имунната системи и общата биохимия..

Идентифицирането на различни отклонения трябва да се възприема с положително отношение към благоприятен резултат. Колкото по-скоро се извърши диагностика и лечение, толкова по-голям е шансът да се роди красиво и здраво бебе. Например, когато фибриногенът е повишен по време на бременност през третия триместър, това показва, че раждането може да бъде сложно и е необходимо да отидете в болницата предварително..

Важно е да се консултирате с опитен лекар, който може адекватно и правилно да интерпретира резултатите от теста. Първият анализ, направен рано, дава на техника първоначална представа за действителното ниво на протеин. Резултатът, получен в навечерието на раждането, показва дали съществува риск от тромбоза и готовността на тялото на жената за раждане..

Други отклонения

През първия триместър много често се наблюдава ниско съдържание на фибриноген. Това обикновено е свързано с токсикоза, но причинните фактори могат да се крият и в сериозни здравословни проблеми. Лошите тестове изискват незабавна медицинска помощ: ниско съдържание на протеини е не по-малко опасно от високо съдържание на протеини.

Вместо заключение

Ако фибриногенът се повиши по време на бременност, лечението трябва да се проведе незабавно. В напреднал стадий, когато жената не предприеме никакви действия, при раждането на бебето, лекарите премахват плацентата, която е напълно покрита с кръвни съсиреци. Такива деца имаха голям шанс изобщо да не се родят. Внимателното отношение към себе си и здравето си е съществено условие за успешна бременност.

Какво да правите, ако фибриногенът се увеличава или намалява по време на бременност?

Какво е фибриноген?

Фибриногенът е протеин, открит в кръвта, който влияе върху съсирването на кръвта. Заедно с тромбоцитите този компонент подпомага образуването на кръвен съсирек в случай на увреждане на целостта на кожата, предотвратява развитието на обилно кървене.

Нормата на фибриноген при небременни жени е 2-3 g / l

Фибриногенът се произвежда от черния дроб и след това попада в кръвта, където се разтваря. Много е важно концентрацията му да е в рамките на нормалните стойности, тъй като храненето на плода и рискът от усложнения по време на бременност зависят от състоянието на кръвта на майката..

Каква е скоростта на фибриноген?

Концентрацията на това вещество се различава в зависимост от тримесечието. Природата предвижда леко намаляване в ранните етапи на бременността и увеличаване по-близо до раждането. Това е необходимо за нормалното развитие на бебето в утробата..

През първия триместър плазмата става течна, така че ембрионът получава максимално количество хранителни вещества. Това е труден период, така че е важно фибриногенът да е в нормалните граници. Нормата е 2,98-3,1 g / l. В края на третия месец образуването на плацентата завършва, съдовете на пъпната връв са достатъчно укрепени, така че нивото на фибриноген започва да се увеличава.

През втория триместър достига 3,1–3,3 g / l. Лекото увеличение се дължи на предотвратяването на значителна загуба на кръв по време на раждане. През третия триместър фибриногенът достига своя максимум от 5– g / l. Това е 2-3 пъти повече, отколкото при небременните жени. Този растеж се дължи на предстоящото раждане, което е придружено от значителна загуба на кръв..

По време на процеса на раждане жената губи до 300 ml кръв, по време на цезарово сечение - до 800 ml. В случай на сложна доставка, загубата е повече от 1 литър.

С високо ниво на фибриноген кръвта става гъста, поради което бързо се коагулира, обемът на загубата на кръв намалява, което има положителен ефект върху здравето на жената след раждането.

Тест за фибриноген по време на бременност

Нивото на това вещество се определя с помощта на коагулограма. Това е усъвършенстван кръвен тест, който може да се използва за оценка на съсирването на кръвта. Оценяват се нивото на фибриноген, протромбиновото време и индексът, други характеристики.

Кръв за фибриноген по време на бременност се взема от вена в лакътя

За изследването се взема венозна кръв. За да бъдат надеждни резултатите, е важно да се подготвите правилно за анализа:

 • ако жената приема лекарства от групата на антикоагулантите, тогава лечението трябва да бъде спряно;
 • откажете се от мазни и пържени храни, консерви, пикантни и солени храни за 48 часа;
 • избягвайте стресови ситуации в продължение на 2 дни, не се изнервяйте, тъй като промяната в хормоналните нива води до фалшиви резултати;
 • изоставете физическата активност 48 часа преди анализа;
 • 12 часа преди вземане на кръв, не яжте нищо, можете да пиете само чиста вода;
 • не пушете един час преди анализа (ако жената има тази зависимост).

Коагулографско проучване при бременна жена се извършва няколко пъти през различни триместри, за да се оцени вероятният риск от кървене по време на раждане. Резултатите са готови след 2-3 дни. С декодирането трябва да се занимава лекар, тъй като за жена в позиция повишаването на фибриногена е норма. Ако резултатите показват висока или ниска коагулируемост, тогава се предписва лечение.

Защо фибриногенът е повишен?

Нивата на протеини се сравняват с времето на бременността. Ако числовите стойности са извън обхвата, това е пряка заплаха за жената и бебето..

Повишеният фибриноген по време на бременност може да бъде свързан с лекарства, съдържащи естроген

Повишеният фибриноген показва твърде дебела плазма. Причините за това състояние:

 • чернодробно заболяване;
 • токсикоза;
 • отравяне, водещо до дехидратация;
 • инфекциозни и възпалителни заболявания, например прехвърлен грип или ТОРС;
 • травма или некроза на тъканите, например с изгаряния;
 • пневмония;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • нарушаване на работата на щитовидната жлеза;
 • хронични заболявания в остър стадий;
 • ревматизъм;
 • тромбофлебит;
 • злокачествени тумори;
 • постоянен стрес;
 • тежък физически труд.

Както можете да видите от списъка, причините могат да бъдат както безобидни, така и тежки. Всички тези патологии причиняват увеличаване на фибриногена, което е изпълнено с тромбоза, тромбофлебит, както и белодробна емболия, което е смъртоносно заболяване. Кръвни съсиреци могат да се образуват не само в кръвоносната система на майката, но и в съдовете на плацентата, поради което плодът не получава хранителни вещества и кислород, може да се развие хипоксия и в резултат на това малформации.

За диагностициране на тромбоза може да се направи тест с D-димер, който е продукт на разпадане на фибрин, който съдържа два D-фрагмента от фибриноген. Появява се след колапса на кръвен съсирек.

Излишъкът от фибриноген над 6 g / l е изпълнен със следните усложнения:

 • спиране на развитието на плода;
 • спонтанен аборт;
 • замръзване на плода;
 • отлепване на плацентата;
 • преждевременно раждане на бебе.

При високи проценти лечението се извършва незабавно.

Защо фибриногенът е понижен?

Ниските нива на протеин са рядкост, което е добре, тъй като лошото съсирване на кръвта е много опасно състояние по време на бременност. Кървенето при раждане е трудно да се спре, вероятността от смърт на родилка е голяма.

Намаленият фибриноген е опасен за дете. Може да причини отлепване на плацентата, вътрематочно кървене и фетална хипоксия..

При нисък фибриноген кървенето може да се развие не само по време на раждането, но и след него, както и на всеки етап от бременността

Намалено ниво на фибриноген се диагностицира със следните патологии:

 • късна токсикоза;
 • дефицит на витамин В12 или аскорбинова киселина;
 • кръвни заболявания;
 • чернодробно заболяване, по-специално хепатит или цироза;
 • дисеминирана интраваскуларна коагулация или синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация, който се появява поради прекомерно производство на тромбопластични вещества;
 • нараняване или изгаряния;
 • скорошна операция;
 • отравяне, придружено от интоксикация;
 • нисък имунитет;
 • изчерпване на тялото, причинено от небалансирана диета.

Намаляването на нивото на фибриноген по време на бременност може да показва друга патология, която е вродена или придобита, - хипофибриногенемия. Това е състояние, при което протеинът или не се произвежда изобщо, или концентрацията му е недостатъчна за нормалното функциониране на кръвоносната система. Нивата на фибриноген падат до 1-1,5 g / L.

Причините за хипофибриногенемия, придобити по време на бременност, са отлепване на плацентата, вътрематочна фетална смърт или проникване на околоплодна течност в кръвта на жената.

Методи за нормализиране на фибриногена

Колкото по-малко е отклонението от нормата, толкова по-лесно и бързо е лечението. Важно е да се установи намаляване или увеличаване на фибриногена навреме, тогава рискът от усложнения е минимален. Дългото съществуване на патология води до необратими последици, като замръзване на плода, спонтанен аборт.

Жената се лекува от хематолог, гинеколог контролира хода на бременността. Бременната жена трябва да се преглежда редовно, не само коагулограма е задължителна, но и ултразвук на тазовите органи, който ви позволява да оцените развитието на плода и да предотвратите възможни заплахи.

Терапията не е ефективна без елиминиране на причината за отклонението на фибриногена от нормалните стойности, поради което се предписват допълнителни диагностични методи:

 • клиничен кръвен тест;
 • Доплер ултразвук за оценка на състоянието на кръвоносните съдове;
 • Ултразвук на вътрешни органи;
 • CT или MRI (само ако е посочено).

След установяване на причината се предписва лечение. След като се елиминира, нивата на фибриноген се нормализират сами.

Ако причината не е открита, тогава за намаляване на протеина в кръвта се предписват лекарства, които разреждат плазмата, а именно антикоагуланти, за да се увеличи - сгъстяване на кръвта, т.е. коагуланти.

Жената трябва да избягва стреса и физическите натоварвания, нощният сън трябва да продължи най-малко 9 часа. При дебела кръв е важно да се пият много течности, брезовият сок е особено полезен, както и употребата на плазморазреждащи храни:

 • цитрусови плодове;
 • цвекло, домати, краставици, тиквички;
 • ягоди, малини;
 • Морска храна.

С някои продукти не трябва да се злоупотребява, тъй като може да се развие алергична реакция. Храненето на кръвни съсиреци включва използването на картофи, банани, елда, зърнени храни и орехи.

Не си струва да се прибягва до традиционната медицина без консултация с лекар.

Какво да правим с повишен фибриноген по време на бременност?

Нарушенията на кръвосъсирването могат да причинят трагедия за родилката, защото е важно кървенето да спре бързо след раждането на бебето. Ето защо по време на бременност се проверяват показателите за съсирване на жената, включително анализ за фибриноген. Какво представлява и какво да правим, ако количеството му се увеличи, ще ви разкажем в тази статия..

Какво е

Механизмите на кръвосъсирването са доста сложни и многоетапни. На всеки етап образуването на тромби се улеснява от различни вещества, които се синтезират от тялото..

Фибриногенът е плазмен протеин, разтворен в кръвта. Веднага след като тялото трябва да постави системата за коагулация в готовност (човек е изрязан, изгорен, той се подлага на операция), фибриногенът започва да се разпада под действието на тромбин - специален ензим.

В резултат на това се образува фибрин-мономер, който се утаява под формата на нишки, които „обвързват“ раната с тромб, предотвратявайки по-нататъшна загуба на кръв. Фибриногенът се произвежда от черния дроб. Концентрацията на този важен протеин е информативен показател за хемостаза. Ако кръвната плазма се изчисти напълно от фибриноген, тя се превръща в серум.

По време на бременност количеството на кръвта, циркулираща в тялото на бъдещата майка, се увеличава, поради това съставът му може да се промени. Следователно изследването за критерии за коагулация на кръвта е от голямо значение за управлението на бременността и избора на тактика за раждане..

За да се предотврати масивно кървене, което застрашава живота на жената, е важно да се знае колко време й трябва да се съсири и в това лекарите се подпомагат от точното познаване на количеството фибриноген в кръвната плазма на бъдещата майка..

Най-голямата опасност по време на раждането е раждането на плацентата, което винаги е придружено от кървене с по-голяма или по-малка интензивност..

Как се прави анализът?

Нивото на фибриноген се определя в цялостен анализ, който се нарича коагулограма или анализ на RFMK. Анализът се счита за необходим по време на бременност и в пренаталния период, без значение как е планирано раждането - естествено или чрез цезарово сечение.

Няма отделен анализ за концентрацията на фибриноген - неговите стойности се изследват заедно с други вещества и критерии за съсирване на кръвта.

Взема се кръвна проба от вената на бъдещата майка. Преди анализа в продължение на няколко дни трябва да се избягват мазни и пикантни храни и да се елиминират всички стресови фактори, преживявания, тъй като под въздействието на стрес качественият състав на кръвта се променя поради промени в хормоналния фон на жената.

Кръвта трябва да се взема на гладно, ако посещението в лабораторията е планирано за сутринта, тогава последното хранене трябва да бъде предната вечер.

Преди анализа е важно да не се натоварвате физически, да си почивате повече. Ако бременната жена не може да се откаже от лошия навик на пушене, един час преди вземане на кръвна проба трябва да се въздържате от тютюнопушене, тъй като никотинът влияе върху факторите на кръвосъсирването и резултатът от теста може да не отговаря на реалността.

С взетата кръв в лабораторни условия ще се появят множество метаморфози - за начало от нея се отделя неговият течен компонент, който осигурява течливост - плазма. Той определя количеството фибриноген и други компоненти на коагулацията.

Има няколко начина за откриване на фибриноген. Тестовите системи, които в момента се използват в почти всички лаборатории, могат да действат по различен начин: да оцветят фибриногена в определен цвят, да определят теглото му, да го оценяват по химичния му състав.

Най-често към получената плазма се добавят реагенти, които предизвикват процеси в нея, подобни на естествените. Фибриногенът започва да „си сътрудничи“ с тромбин, образуват се нишки от фебрин-мономер и именно те се претеглят и оценяват от лаборантите.

Понякога получените нишки се разтварят в оцветен разтвор и се оценява степента на цвят и концентрация на веществото. Всъщност методът за провеждане на анализа не бива да притеснява много бъдещата майка, тъй като всички използвани в момента тестови системи дават резултати с доста висока точност..

Норми

Тялото на жената започва да се подготвя за раждането предварително. Дори ако жената ще роди за първи път и тялото й никога не е изпитвало подобно нещо, генетичната „памет“ казва какво и кога да се прави.

Ето защо нивото на фебриноген в кръвната плазма при бременни жени е по-високо, отколкото при небременни жени и мъже. Постепенно концентрацията на това протеиново вещество се увеличава, това е особено забележимо през втория и третия триместър на бременността. По този начин тялото се подготвя за предстоящата неизбежна загуба на кръв, която ще съпътства раждането на нов човек..

По този начин нормалните стойности на фебриноген по време на бременност се различават от стойностите, приети като норма за други категории пациенти..

Таблица на нормалните стойности на фибриноген за бременни жени:

Акушерски срок (седмици)

Концентрация на фибриноген - минимална

Концентрация на фибриноген - максимална

Счита се за напълно нормално да има лек спад на фибриногена през първия триместър на бременността..

Чрез намаляване на вискозитета на кръвта, тялото създава по-благоприятни условия за началния етап от развитието на бебето в утробата..

Новите кръвоносни съдове, които свързват бебето и тялото на майката, не трябва да се натоварват, кръвта трябва да бъде по-течна и да тече по-бързо. Ето защо тялото намалява количеството фибриноген.

От втория триместър, както се вижда от таблицата, стойностите на плазмените концентрации на протеин започват да се увеличават. По това време съдовете на плацентата, пъпната връв са напълно оформени, те вече не се нуждаят от щадящ режим на работа и тялото на бъдещата майка трябва да се подготви за раждане.

През третия триместър допълнителното увеличение на количеството фебриноген в кръвта на жената се счита за нормално. Превишаването на нивото на протеин над установения горен праг може да бъде тревожен знак..

Причини за увеличението

Ако коагулограмата показва, че бъдещата майка има повишен фебриноген, лекуващият лекар определено ще се опита да открие истинската причина за нарушението на кървенето.

С повишен фибриноген времето на съсирване намалява, тромбът се образува по-бързо. От гледна точка на предотвратяване на кървене, това е много добре. Но кръвните съсиреци могат сами да бъдат опасни за жената..

Най-честите причини, поради които нивата на фебриноген могат да бъдат по-високи от нормалните, са:

 1. Токсикоза. Всяка токсикоза, особено ако е изразена и протича с гадене, повръщане, загуба на апетит, причинява лека (а понякога и не само лека) дехидратация. В отговор на това кръвта става „по-плътна“.
 2. Възпалителни заболявания, инфекции. Ако бъдещата майка има такава, тогава вискозитетът на кръвта също се увеличава поради големи загуби на влага.
 3. Стрес и физическо претоварване. Ако жената е в дисфункционална психологическа среда, изнерви се, тя произвежда много хормони на стреса. Почти същото се случва при прекомерно физическо натоварване. Тялото реагира на появата на тези хормони в кръвта с повишена „бдителност“, в него се вкарва и системата за кръвосъсирване. Фибриногенът се повишава.
 4. Липса на функция на щитовидната жлеза. Намаленото съдържание на хормони, произвеждани от тази жлеза, също влияе върху способността на кръвта да се съсирва, кръвта става „по-плътна“, рискът от тромбоза се увеличава.
 5. Болести на сърцето и кръвоносните съдове. Болестите могат да бъдат хронични и да се развият за първи път по време на бременност. RFMK анализът в този случай няма да бъде основният, но важен при диагностицирането.
 6. Онкологични заболявания. Напоследък, за съжаление, броят на откритите злокачествени тумори при бременни жени нараства. Каква е причината е трудно да се каже. Експертите са склонни да разглеждат като основна версия на глобалното преструктуриране на женското тяло, което идва заедно с „интересната ситуация“.

Възможни последици

„Дебела“ кръв все още не е била добра за никого. Това твърдение е особено вярно за бъдещите майки. Лекият излишък на фибриноген протеин при бременни жени може лесно да бъде коригиран и не предизвиква голямо безпокойство сред медицинските работници. Значителното повишаване на нивата на плазмените протеини над нормата може да причини сериозни последици както за жената, така и за нейното дете..

Сред най-опасните заплахи са спонтанен аборт и смърт на бебето, тромбоза на маточно-плацентарните съдове и последвалата смърт на детето, преждевременно отлепване на плацентата, което отново представлява смъртна опасност.

Жената може да развие тромбофлебит. В някои случаи съществува висок риск от белодробна тромбоза, която може да доведе до смъртта на бъдещата майка..

"Дебелата" кръв с повишено съдържание на фибриноген не позволява на детето да получава всички необходими хранителни вещества, поради което може да започне забавяне на вътрематочния растеж, а липсата на кислород, който бебето получава също с кръвта на майката чрез системата "майка-плацента-плод", може да причини развитие на опасно и тежко състояние - вътрематочна фетална хипоксия.

Лечение

Ако фебриногенът е повишен по време на бременност, това не е причина за паника и биене на всички камбани. Това означава само, че жената се нуждае от допълнителен преглед и назначаване на правилното лечение..

На първо място, лекарят трябва да разбере дали всичко е наред с бебето. За това на жената ще бъде предложено да се подложи на непланирано ултразвуково сканиране. Ако гестационната възраст е достатъчно дълга, ще се предпише ултразвуково сканиране, за да се оцени скоростта и качеството на маточно-плацентарния кръвен поток.

През третия триместър на бременността на бъдещата майка ще бъде предложено да направи непредвидена CTG, за да се увери, че бебето не изпитва хипоксия и други проблеми.

За да се открие причината за увеличаването на фебриногена, на жената ще бъдат предписани подробни кръвни изследвания. Те трябва да покажат дали има възпалителни процеси, дали всичко е наред с хормоналния фон..

С леко увеличение е достатъчно да се коригира диетата и начина на живот на бъдещата майка, за да се намали постепенно концентрацията на протеин в кръвта, а коагулограмата, която вече е предписана след кратко време, няма да покаже тревожни резултати.

Корекцията включва адекватен режим на пиене. Жената трябва да приема толкова вода, колкото лекарят ще й позволи да направи кръвта по-тънка, без да причинява подуване.

За това в диетата се въвеждат зеленчуци и плодове с високо съдържание на витамин С. Пресните домати, морски зърнастец, боровинки и плодове от калина „разреждат“ добре кръвта. Ако е пролетта, пресният натурален сок от бреза ще помогне добре (сокът в консерви няма нищо общо с истинския брезов сок).

По друго време на годината задушени тиквички и зеле ще дойдат на помощ на бъдещата майка..

Ако корекцията „вкъщи“ не помогна и следващият кръвен тест показа излишък на фибриноген, лекуващият лекар предписва витамини от група В на бъдещата майка и в големи дози..

На всеки етап от бременността могат да се предписват таблетки с фолиева киселина, малки дози от най-често срещания аспирин. Обикновено това лечение е повече от достатъчно за намаляване на нивата на фебриноген..

Ако въпреки опитите за нормализиране на нивото на този плазмен протеин, стойностите на фебриногена не намаляват или концентрацията му се увеличава, жената се насочва за консултация към тесен специалист - хематолог.

Той ще открие истинските причини за патологията и ще предпише едно от съществуващите лекарства - антитромбоцитни средства, които счита за необходими и приемливи за употреба през периода на бременността.

Ако не е възможно да се понижи нивото на фебриноген в кръвта преди раждането, процесът на раждане на бебето ще протече под специален контрол. В родилната зала, освен акушерския екип, ще има специалисти в областта на хематологията, които няма да позволят трагични последици при раждането и ще подкрепят жената с лекарства и методи, необходими в конкретна ситуация, включително заместващи кръвопреливания.

Отзиви

Повечето бъдещи майки, оставили отзиви за повишаването на нивото на фибриноген в кръвта, отбелязват, че това им се е случило едва през третия триместър. По-рано увеличението се случва много по-рядко.

Повечето лекари предписват малки дози аспирин на жени за разреждане на кръвта. Много жени с такъв проблем се препоръчват от лекарите да приемат паралелно "Curantil", за да подобрят маточно-плацентарния кръвен поток..

Жените, които са диагностицирани с нарушения на кръвосъсирването в ранните етапи, многократно са преминавали курсове на лечение по време на бременност с нискомолекулен хепарин "Clexan", инжекции от които се поставят в корема.

В повечето случаи бременността може да бъде доставена успешно преди датата на падежа. Лечението не засяга състоянието на децата. За повече информация какво да правите с повишаване на фибриногена по време на бременност, вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Как да намалим фибриногена по време на бременност - тактика на лечение + превантивни мерки

С началото на бременността, много жени изпитват коагулограма за първи път.

Ако сте загрижени защо фибриногенът е повишен по време на бременност и за какво е предназначен в организма, тази статия ще отговори на всички ваши въпроси..

Каква е функцията на фибриногена и как да се определи неговото ниво

Фибриногенът е протеин, произведен от хепатоцити. Той стимулира производството на хормони, жлъчни киселини, инсулин и прогестерон. По време на бременността посоченият фактор на кръвосъсирването се счита за един от най-важните показатели на хемостазиограмата.

За да премине в активно състояние, протеинът трябва да премине през каскада от верижни реакции: фибрин-мономерът възниква от фибриноген, който под въздействието на фактор 12 се превръща във фибрин-полимер.

В този случай увредените съдови стени се укрепват с образуването на кръвен съсирек, в който веществото действа като основа на тромб. След известно време фибринът се разцепва от фибринолизин, появяват се малки вещества, които постепенно се абсорбират в тялото.

Лекарите през цялата бременност следят съдържанието на показателя, тъй като той показва степента на образуване на тромби, което е особено важно по време на раждането. Кръвните съсиреци намаляват загубата на кръв, когато бебето напусне утробата. В същото време фибринолизата по време на бременността се забавя.

Съдържанието на фибриноген се определя с помощта на хемостазиограма три пъти през целия период на бременността (през първия, втория и третия триместър), ако няма специални индикации, за които ще трябва да приемате коагулограма по-често.

За да направите теста по-информативен и да помогнете на лекаря да предотврати възможни усложнения, спазвайте необходимите условия:

 1. Дарявайте кръв сутрин на гладно. Не можете да вземете изследването, като ядете и пиете сокове, чай или кафе един час преди да вземете теста. В навечерието на хемостазиограмата е препоръчително да вечеряте с лека храна, с изключение на мазни храни 2 дни преди теста.
 2. Преди коагулограма се опитайте да не вършите напрегната работа и да не натоварвате тялото. Опитайте се да спите добре.
 3. Ако приемате антикоагуланти, трябва да предупредите специалиста за това..
 4. Изпийте 1 чаша чиста вода 1-2 часа преди теста.

За да определи показателя, бременната жена идва в стаята за лечение, където се взема венозна кръв. Специалистът стяга предмишницата с турникет, след което на мястото на лакътя вкарва игла във вената, като взима кръв в специални епруветки. След процедурата бъдещата майка изстисква мястото за инжектиране и медицинската сестра многократно обръща контейнера с материала, за да предотврати образуването на кръвни съсиреци в него.

За да определят съдържанието на индикатора на Клаус, лабораторните асистенти не използват ръчния метод, тъй като това не осигурява плътно фиксиране на образувания тромб. За тази цел се използват специални коагулометри..

Какво трябва да бъде нивото на фибриноген по време на бременност

Обикновено съдържанието на коагулационния фактор в кръвта на небременните е 2-4 g / l.

След оплождането индикаторът нараства, достигайки максималната си стойност през 3-тия триместър. Експертите използват таблица на концентрацията на фибриноген, показваща скоростта му във всеки триместър.

През първия триместър

В началото на бременността в ранните етапи съдържанието на протеин практически не се различава от показателите на нормата извън бременността, като малко надвишава посочената стойност.

Концентрацията му трябва да бъде в диапазона 2,3 -5 g / l.

През втория триместър

Съдържанието на фактор на съсирване в кръвта постепенно се увеличава и е около 5,1 g / l.

През третия триместър

С настъпването на последните седмици на бременността концентрацията на показателя достига 5,0-6,2 g / l.

Каква е опасността от увеличаване на фибриногена

Въпреки физиологичното увеличение на съдържанието на веществото, прекомерно високите стойности на показателя провокират образуването на голям брой кръвни съсиреци. Това означава, че те могат да нарушат кръвообращението в различни органи, което води до сериозни усложнения, а в някои случаи и смърт на бъдещата майка и плода в утробата..

Разглеждат се най-опасните неблагоприятни ефекти:

 • развитието на спонтанен спонтанен аборт с формиране в бъдеще на обичайни спонтанен аборт и безплодие;
 • избледняваща бременност;
 • появата на преждевременно отлепване на плацентата;
 • образуването на тромбоза в съдовете на пъпната връв, което в зависимост от големината на кръвния съсирек води до вътрематочно задържане на плода или неговата смърт;
 • развитието на късна гестоза в края на бременността;
 • появата на тромбофлебит при бременна жена;
 • PE (белодробна емболия) - това сериозно състояние почти винаги заплашва смъртта на жена.

За да се предотвратят усложнения за всички 9 месеца на бременна жена, е необходимо да се направи хемостазиограма три пъти, за да се контролира съдържанието на показателя. В края на срока, според резултатите от анализа на факторите на кръвосъсирването, лекарят заключава доколко женското тяло е подготвено за предстоящото раждане и дали е вероятно развитието на тромбоза.

Възможни причини за отклонение от нормата

Повишеното съдържание на фибриноген е свързано с появата на следните патологични процеси по време на бременност:

 1. Активиране на бактериална или вирусна инфекция - ARVI, грип, пневмония, менингит.
 2. Появата на злокачествени новообразувания.
 3. Болести на щитовидната жлеза с последващо формиране на хормонален дисбаланс.
 4. Тромбофилия.
 5. Ревматизъм.
 6. Диабет.
 7. Туберкулозно увреждане на тялото.
 8. Продължителна токсикоза с повръщане до 21 седмици.
 9. Дехидратация.
 10. Пушене.

Причините за ниското съдържание на показателя по време на бременност най-често се наричат ​​от експерти:

 • образуването на късна гестоза;
 • дефицит на витамини на витамини В12 и С;
 • развитие на синдром на дисеминирано вътресъдово коагулация;
 • дифузно увреждане на черния дроб - хепатит, цироза;
 • хематологични заболявания;
 • лошо хранене;
 • отслабване на имунитета.

Как да намалим фибриногена по време на бременност - тактика на лечение

Въз основа на съдържанието на протеин във връзка с други показатели на коагулограмата (фактор 7, 8, 10, 12, D-димер, 12-зависим фактор на фибринолиза, RFMK), лекарят оценява коагулируемостта и, ако има отклонения, взема мерки за тяхното коригиране.

Не се самолекувайте: Различни форуми за бременност са публикували всякакви начини за борба с висок фибриноген. Подобни действия обаче са опасни за вас и бебето, тъй като лечението е индивидуално за всяка бъдеща майка. Необходимо е само стриктно да се следват препоръките и назначенията на лекаря, допринасяйки за отстраняването на проблема под ръководството на специалист.

Ако индикаторът е надценен по време на бременността, лекарят предписва консултация с хематолог.

Следните лекарства се предписват най-често за по-ниски нива:

 1. Антикоагуланти. Тези лекарства инхибират активността на кръвосъсирването и предотвратяват развитието на прекомерни кръвни съсиреци. Лекарят избира лекарства, като взема предвид риска от тератогенни ефекти върху плода. Най-често по време на бременност се предписват хепарин и нискомолекулно хепарин - Fraxiparin, Enoxyparin. Те ви позволяват да намалите тромботичната активност, но в същото време не преминават през плацентарната бариера, следователно те са лишени от способността да навредят на бебето.
 2. Антитромбоцитни агенти. Използва се за елиминиране на тромбофилия и предотвратяване образуването на тромбоемболични усложнения.
 3. Витамин Р: укрепва стените на кръвоносните съдове и инхибира действието на ензимите, които нарушават съсирването на кръвта.

Ще трябва да се придържате към специална диета, чиито продукти понижават съдържанието на индикатора в плазмата.

Можеш да ядеш:

 • сурови слънчогледови семки;
 • малини;
 • естествен тъмен шоколад;
 • плодове: нар, грейпфрут;
 • зеленчуци: краставици, домати, цвекло;
 • Морска храна;
 • пъпеш;
 • морски водорасли;
 • зелен чай;
 • рибена мазнина.

Добре помагат отвари от кестен, божур и червена боровинка, намаляващи концентрацията на фибриноген в плазмата.

Яденето на храни с високо съдържание на витамин Е също нормализира коагулацията. Намира се в пълнозърнести храни, слънчогледово олио, черен дроб.

Ако терапевтичните мерки не доведат до очаквания ефект и нивото на показателя в кръвта не може да бъде стабилизирано, рискът от тромбоемболични усложнения е висок. Поради тази причина доставката ще се извърши при специални условия с участието на опитен медицински екип..

Предпазни мерки

Следните мерки ще помогнат за предотвратяване на проблеми с високи нива на фибриноген:

 1. Планиране на бременността с предварително определяне на съдържанието на показателите за съсирване на кръвта: фибриноген, D-димер, фибриноген зависим фактор 12а и др..
 2. Направете диетични корекции, като ограничите употребата на храни, които повишават фибриногена или съдържат витамин К поради способността му да сгъстява кръвта (карфиол, зелени листни зеленчуци).
 3. Пийте много течности, особено през лятото.
 4. Навреме вземете тестове и се подложете на необходимия преглед.
 5. Посещавайте редовно Вашия лекар и спазвайте всички назначения.
 6. Откажете се от лошите навици - пушенето, пиенето на алкохол.
 7. Не бъдете нервни, опитайте се да избягвате стресови ситуации.
 8. Прекарвайте повече време на открито.

Каква е опасността от нарушение на хемостазата, лекарят ще каже в това видео:

Заключение

С настъпването на бременността тялото се подготвя с помощта на системата за хемостаза, за да се предотврати загубата на кръв по време на раждането. През този период се наблюдава увеличаване на съдържанието на повечето коагулационни фактори с едновременно намаляване на фибринолитичната активност..

Такава кръв се коагулира много по-бързо. Въпреки това, с високи нива на коагулационната система на кръвта, по-специално фибриноген, рискът от тромбоза, която е опасна за здравето и живота на бъдещата майка с бебето, се увеличава. Навременните медицински мерки помагат да се предпази бременната жена и плода от развитието на неблагоприятни последици.