Температурата по време на бременност може да се повиши както от вътрешни, така и от външни фактори. По време на бременността жената трябва да се отнася към своето благосъстояние с особено внимание. Сега тя е отговорна не само за състоянието на здравето си, но и за живота на нероденото дете. Ако по-рано те не са взели леко повишаване на температурата толкова сериозно и се справят с това у дома, то в ново състояние е недопустимо. Причините за хипертермия могат да бъдат както вътрешни процеси (патологични или физиологични), така и външни фактори. Намаляване на температурните стойности при бъдещи майки се отбелязва по-рядко.

 1. Естествено покачване на телесната температура
 2. Патологична хипертермия
  1. Опасност от треска по време на бременност
 3. Какво да правим, когато температурата се повиши?
 4. Намалена телесна температура

Естествено покачване на телесната температура

През втората половина на менструалния цикъл жлезата с временна секреция активно работи в тялото на жената. Образува се след освобождаването на яйцеклетката и се намира на яйчника. Тази формация се нарича жълто тяло. Произвеждайки прогестерон, половите жлези подготвят тялото на жената за бременност. С повишаването на този хормон настъпва отпускане на мускулната тъкан и естествено повишаване на телесната температура. Няма признаци на заболяване. Често жените не забелязват повишаване на температурата във втората фаза на цикъла, тъй като нямат причина да я измерват.

С настъпването на бременността бъдещата майка започва да следи отблизо своето благосъстояние. Ако температурата се измери случайно, жената намира надценено четене. Това състояние плаши и изнервя бъдещите майки, което не е много добре за нова ситуация..

Експертите единодушно уверяват, че температурата от 37 в ранните етапи е естествен процес, който не представлява сериозна заплаха за плода. Това твърдение обаче не е вярно във всички случаи..

След имплантиране на яйцеклетката в лигавицата на матката, тялото на жената претърпява драстични промени. През този период се наблюдава повишаване на чувствителността по отношение на всички фактори на околната среда, поради което бъдещата майка реагира рязко на температурни колебания, промени в условията на околната среда, както и други условия. Терморегулацията на тялото на бременната жена и метаболитните процеси в тялото й сега ще протичат по различен начин. В началото на бременността всички системи се приспособяват към новото състояние, така че не могат да работят в предишния отстранен режим. Всичко може да предизвика промяна - от вътрешни психологически преживявания до метеорологични условия. На всеки етап от бременността не се препоръчва да стоите дълго време под парещото слънце или преохлаждането, трябва да се грижите за себе си и новата си позиция.

Патологична хипертермия

С раждането на нов живот в утробата, съпротивлението на тялото намалява. Както показва медицинската практика, всяка втора бъдеща майка е изправена пред симптоми на настинка през първите седмици. За по-голямата част от нежния пол възстановяването настъпва в рамките на една седмица без негативни последици. Ако телесната температура надвишава 37,4, тогава определено трябва да потърсите медицинска помощ. Причината за хипертермия могат да бъдат различни състояния, придружени от индивидуални клинични прояви:

 • остра вирусна инфекция или настинка - хрема, възпалено гърло, кашлица, неразположение;
 • бактериална инфекция на дихателните пътища - кашлица, възпалено гърло, главоболие, сънливост;
 • чревна инфекция - разстроени изпражнения, гадене, липса на апетит, загуба на тегло;
 • инфекция на пикочните пътища - дискомфорт по време на уриниране, коремна болка, чести позиви за използване на тоалетната, лигавично отделяне от уретрата.

По-рядко бъдещите майки имат повишаване на телесната температура, когато са засегнати от паразитни заболявания: токсоплазмоза, хелминтоза. Някои от тях представляват сериозна опасност за тази ситуация. Също така, хипертермия се отбелязва при хепатит, желязодефицитна анемия, патологии на щитовидната жлеза и ендокринния апарат като цяло. Причината за растежа на показанията на термометъра могат да бъдат онкологични заболявания, които по време на бременността могат да навлязат във фазата на активен растеж..

За да гарантира собствената си безопасност, жената трябва да открие причината за треската. Това може да стане само с помощта на цялостно проучване..

Опасност от треска по време на бременност

Ако в ранните етапи на бременността показанията на термометъра обикновено могат да достигнат 37,4 градуса, тогава вторият триместър вече не е придружен от такива признаци. След 14-16 седмици от бременността, терморегулацията на тялото на жената се подобрява. По това време активността на временната секреция на жлезата изчезва и плацентата поема нейната функция. Следователно, дори леко повишаване на температурата трябва да предупреди жената и членовете на нейното семейство..

Когато температурата се повиши до 38, в тялото се създават неблагоприятни условия за задържане на ембриона. Инхибирането на метаболитните процеси води до факта, че плодът не получава достатъчно кислород.

В резултат на това се развива хипоксия, при която страда не само мозъкът на нероденото бебе, но и всички органи. Персистирайки дълго време, това състояние води до необратими последици за детето..

Когато тялото е интоксикирано, съществува риск от отлепване на плацентата и вътрешно кървене и кулминацията на това състояние може да бъде смърт. Продължителната хипертермия може да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане. Ако през третото тримесечие се забележат високи показания на термометъра, когато има няколко дни преди очакваната дата, лекарите могат да решат да стимулират. Това назначение се прави от комисията, ако плодът е доносен и напълно готов за живот извън утробата на майката, а по-нататъшният престой в тялото на майката представлява заплаха за него.

Какво да правим, когато температурата се повиши?

Когато термометърът отчете 37 градуса, не се изисква действие. При липса на признаци на заболяване, трябва да се успокоите и да продължите да водите обичайния си начин на живот, но непрекъснато да следите благосъстоянието си. Ако температурата не надвишава 37,4, няма причина за паника. Ако на устройството бъде открита оценка от 37,5 или по-висока, е необходимо да започнете да предприемате действия, насочени към понижаването му..

Има няколко безопасни и ефективни начина за понижаване на температурата по време на бременност. За по-голям ефект можете да ги използвате в комбинация.

 • Рубдаун. Традиционните лекарства - оцет, алкохол и водка - не могат да се използват от бъдещите майки. Токсичните вещества се абсорбират в сухата кожа и бързо навлизат в кръвта. Подобна процедура може да причини интоксикация и да навреди на ембриона, особено през първите седмици от развитието. Следователно, за избърсване е необходимо да се използва чиста вода, чиято температура ще бъде с няколко градуса по-ниска от това, което показва термометърът..
 • Пийте много течности. Тялото се нуждае от течност, за да понижи телесната температура. Терморегулацията се нормализира чрез изпаряване на влагата от кожата. Ако в тялото няма достатъчно влага, то то няма какво да се изпари. Следователно интоксикацията се увеличава и показанията на термометъра се увеличават. За да премахнете хипертермията, трябва да пиете вода. Напитките с голямо количество витамин С имат добро въздействие върху организма: различни плодови плодови напитки, липов чай. С билковите отвари бъдещата майка трябва да бъде внимателна и да не ги приема без лекарско предписание..
 • Лекарства. Не се препоръчва да приемате лекарства самостоятелно на която и да е гестационна възраст. Въпреки това, в критична ситуация, когато незабавното посещение на лекар е невъзможно и температурата е надвишила 38, можете да вземете парацетамол или друг аналог въз основа на него. Еднократна доза за бъдещата майка не трябва да надвишава 500 mg. През втория триместър е разрешена еднократна доза ибупрофен или какъвто и да е структурен аналог, но не повече от 200 mg наведнъж.

Ако се появи хипертермия вечер или през нощта, по-добре е да се обадите на линейка. Екипът ще предприеме необходимите мерки за понижаване на температурата и при необходимост ще заведе бъдещата майка в отделението на най-близката болница.

Намалена телесна температура

Намаляване на температурата може да се случи и в ранните и късните етапи на бременността. Ако в началото на бременността показанията на термометъра са под 35,5, това е алармен сигнал. Обикновено това състояние не трябва да бъде. Причината за намаляването може да бъде недостатъчно количество прогестерон. В този случай бъдещата майка ще се нуждае от хормонална корекция, която ще помогне за поддържане на бременността..

Патологично понижение на температурата е възможно при някои автоимунни заболявания. Когато се регистрира за бременност, жената трябва да информира своя лекар за всички съществуващи заболявания. Ако гинекологът сметне за необходимо, той / тя ще предостави индивидуални съвети как да поддържате благосъстоянието.

Телесната температура може да спадне на ранен етап при тежка токсикоза. Както показват статистическите данни, всяка трета жена изпитва гадене и сутрешно повръщане. При прекомерна сила на такива прояви жената е изложена на риск от дехидратация. Следователно внезапният спад на температурата е вид сигнал, който изисква помощ на тялото..

Лекото понижение на температурата може да бъде индивидуална особеност на тялото на бъдещата майка. В този случай не се изискват действия..

Треска по време на бременност

Колкото и да се обича една жена, никога през живота си тя не проявява толкова внимание и предпазливост към здравето си, както по време на бременност. За някои от нас за първи път започваме да се грижим за себе си за първи път, едва когато научим, че под сърцата ни е възникнал нов живот. Всяка инфекция или заболяване, по един или друг начин, влияе върху хода на бременността и развитието на плода. Най-голямата опасност представлява високата температура през първия триместър (особено на 1-3 седмици от зачеването) и след 30 седмици от бременността, когато са положени основните органи на бебето и когато плацентата започне да старее. Ето защо лекарите предупреждават: опитайте се да не се разболявате, докато носите бебето си..

Но всъщност много малко хора успяват да минат по този начин без проблеми. Имунитетът на бъдещата майка естествено намалява от самото начало на бременността и жената постоянно се притеснява да не хване вируса. Веднага след като телесната температура се повиши по време на бременност, тя веднага изпада в паника и започва да си поставя диагноза.

Субфебрилната температура (36,8-37,5), която се задържа за дълъг период от време, причинява най-много притеснения. В крайна сметка причината за това явление често е неизвестна за бъдещата майка..

Не бързайте да биете алармата. Ако се притеснявате само за маркировката на термометъра, най-вероятно треската по време на бременност е реакцията на тялото ви към развитието на плода..

"Хормонално затопляне"

Много жени научават от този симптом, че са бременни. Леко повишаване на телесната температура може да бъде придружено от леко неразположение, сънливост и дори запушване на носа в началото на бременността. На новосформираните бременни жени често им се струва, че им предстои да се разболеят, но състоянието не се влошава. Всичко това са първите признаци на бременност, които възникват поради хормонални промени в тялото на майката..

От момента на зачеването прогестеронът се произвежда интензивно в женското тяло. Той влияе пряко върху терморегулаторния център на мозъка. В резултат на това топлообменът намалява, поради което телесната температура леко се повишава (топлината просто не я напуска). На първо място, тези промени се забелязват от жени, които планират бременност и измерват базалната температура.

Субфебрилната температура по време на бременност най-често продължава през първия триместър, след това постепенно намалява. Но има моменти, когато този период е малко забавен..

Време е да посетите лекар

Въпреки това, треската по време на бременност далеч не винаги е физиологична, т.е.безопасна е за плода и майката. Лекарите казват, че не може да се допусне силно увеличаване на него, тъй като не само тялото ви се затопля, но и средата около бебето, което може да доведе до увреждане на тъканите му или до развитие на дефекти в централната нервна система, както и да предизвика отлепване на плацентата или преждевременно раждане. Освен това при високи температури кръвоносните съдове на жената се разширяват - и кръвното налягане намалява, което води до недостатъчен приток на кръв към плацентата..

Ако живачната колона на термометъра е преодоляла 38-градусовата граница, значи е време да предприемете действия.

Каква е температурата по време на ранна бременност

През първите седмици на бременността е възможно намаляване или повишаване на телесната температура на жената. Тази промяна е причинена от промени в женското тяло. Ако индикаторът на термометъра замръзне при 37-37,5, това може да се счита за норма, а не за патология. Но трябва да сте нащрек, ако се появят някакви други симптоми и температурата не спадне дълго време. Тези фактори могат да показват наличието на инфекция и да предизвикат спонтанен аборт..

Температура по време на бременност

Маркерът на термометъра при здрава жена може да варира между 36,6-37,7 градуса. По този начин тялото реагира на промени в хормоналните нива. Индикаторът се увеличава във втората фаза на цикъла по време на производството на хормона прогестерон, който се проявява по време на бременността на бебето и е отговорен за безопасността на яйцеклетката. Много жени се чудят каква температура се счита за нормална в началото на бременността. Експертите казват, че нормата е 37 градуса.

Ако треската придружава нискостепенна треска, това може да означава както опасна инфекция, така и обикновена настинка..

Базална температура

Базалната температура може да разкаже много за състоянието на здравето на жените. С негова помощ можете:

 1. Определете бременността.
 2. Наличието или липсата на овулация.
 3. Определете най-добрите дни за зачеване.
 4. Оценете функцията на яйчниците.
 5. В началните етапи наблюдавайте развитието на бременността (12-14 седмици).

Базалната температура се измерва по следните начини:

 1. Ректално (без да ставате от леглото веднага след събуждане в ректума).
 2. Устно.
 3. Вагинално.

Първата фаза на цикъла се счита за периода от първия ден на менструалния цикъл до пристигането на овулацията. Базалната температура трябва да бъде в диапазона от 36,2-36,8 градуса. Но по време на втората фаза тя може да бъде в диапазона 37-37,5. Намаляването на показателите започва 2 или 3 дни преди началото на менструацията. В този момент показателите могат да бъдат 36,2-36,9. Ако няма рязък спад на показателя и той се задържи на около 37,5 градуса, тогава жената скоро ще стане майка. Температурата ще се поддържа повишена през първите 4 месеца на бременността..

Хормонът прогестерон е необходим, за да може оплодената яйцеклетка да се фиксира върху маточната стена. Когато нивото на този хормон се повиши, телесната температура се повишава до около 37,3 градуса. Може да се измерва до 16 седмици от бременността всеки ден. Нормата се счита за условна и не трябва да повтаря точно общоприетия график. Малко увеличение не показва наличието на патология. В ранните етапи на бременността базалната температура може да бъде следната:

 1. През третата седмица - 37-37,7 градуса.
 2. На четвъртия - 37,1-37,5.
 3. От пети до единадесети - температурата е висока, но не трябва да надвишава 38 градуса. Ако това се случи, незабавно се свържете със специалист.
 4. През дванадесетата седмица - 37-38 градуса.

Ранно повишение

Повишаването на телесната температура в началото на бременността се появява от първата седмица. Това явление през първия триместър се обяснява с промените, които се случват в женското тяло. Топлообменът се забавя и показанията на термометъра се увеличават. Гинеколозите препоръчват да се правят измервания два пъти на ден - сутрин и вечер. Това е единственият начин да се проследи дневната динамика на промените. Температурата на тялото в първия триместър на носенето на трохи се повишава до 37,2 градуса. И това може да се счита за норма..

През целия период на бременността може да се задържи на около 37 градуса. И не е нужно да я събаряте.

За да се знае температурата на бременна жена през първите месеци, експертите използват три метода за измерване:

 1. В подмишницата температурата не трябва да бъде повече от 37 градуса.
 2. Ректалните показания трябва да са в рамките на 37,5.
 3. За измерване на показанията в устната кухина се използва електронен термометър. Нормата е 37,2.

Ако по време на бременността няма отклонения, тогава маркировката на термометъра е в диапазона 37,1-37,5.

Но значително повишаване на температурата през първите месеци на бременността се счита за опасно. Основната причина са възпалителните заболявания, но не е изключено да има сериозно състояние, което се нуждае от спешна медицинска помощ. Телесната температура от 38 градуса не може да се счита за норма в началните етапи на бременността. За да не навредите на себе си и на бебето, обадете се на лекар у дома. Всички нарушения, които се появяват в организма с началото на бременността, засягат развиващия се плод.

Защо се увеличава показанието на термометъра?

Големите показатели показват наличието на възпалителен процес, остри респираторни вирусни инфекции и други заболявания в организма. Повишаването на термометъра може да достигне 38,5 градуса. Заедно с това може да има симптоми като: болка в сакрума, обрив, подути лимфни възли и други.

В допълнение към температурата, при ARVI могат да се наблюдават и други симптоми на настинка: главоболие, хрема и кашлица. В началните етапи ARVI може да доведе до трахеит, пневмония, отит на средното ухо.

Хипертермията при бременни жени с чревни заболявания е придружена от нарушения на изпражненията и симптоми на треска. Но при заболявания на пикочно-половата система (пиелонефрит, цистит) може да се наблюдава болезнено уриниране, обща интоксикация в тялото, дърпащи болки в гърба, втрисане.

Кожен обрив в ранните месеци на бременността показва морбили, едра шарка или рубеола. А надутите цифри на термометъра може да показват извънматочна бременност..

Ефекти

Повишаването на температурата е защитна функция на тялото. Но ако в началния етап цифрите са силно надценени, това може да доведе до сериозни усложнения. Първият триместър е периодът на формиране на органите на трохите, отметките на нервната, храносмилателната и сърдечно-съдовата системи. Ако се свържете със специалист навреме, можете да установите причината, да започнете правилното лечение.

Висока температура в началото на бременността - възможни последици:

 1. Интоксикацията на тялото води до патология в дейността на сърдечно-съдовата система.
 2. Заплахата от прекъсване на бременността поради факта, че честотата на свиване на мускулите на матката се увеличава.
 3. Поради ранното отлепване на плацентата е възможно преждевременно раждане.
 4. Възможен спонтанен аборт поради кръвни съсиреци, които запушват кръвоносните съдове на плацентата.
 5. Закъснение на детето в развитието на мозъчната дейност.
 6. Намалено кръвоснабдяване на плацентата.
 7. Нарушаване на протеиновия синтез.
 8. Тежка ранна токсикоза.
 9. Появата на малформации на устните, небцето, челюстта и очните ябълки при дете.
 10. Повишаване на тонуса на матката.

Намалена температура

Ниското в началото на бременността се счита за по-малко от 36 градуса. Това състояние може да бъде предизвикано от лесно отстраними ситуации (стрес, стрес, преумора, недостатъчно хранене на майката) или различни патологии. Ако храненето на жената е пълноценно, но нивото на кръвната захар и термометърът са ниски, това показва развитието на диабет.

Причините за ниското отчитане на термометъра могат да бъдат:

 1. Хронични болести.
 2. Замразена бременност.
 3. Нисък хемоглобин.
 4. Отложени вирусни инфекции.
 5. Намален имунитет.

Лечение

Повишената телесна температура може да бъде излекувана с помощта на традиционна медицина или лекарства.

Лекарства

Тревогата за индикатора за висока температура трябва да се показва, ако маркировката е над 38 градуса. Ако заедно с това има и други негативно повлияващи симптоми, е необходимо незабавно да започнете терапията..

В тази ситуация трябва да се приемат лекарства. Но те трябва да се предписват само от специалист след преглед на пациента. Не се самолекувайте, тъй като много лекарства оказват неблагоприятно влияние върху здравето на плода.

Правила за предписване на лекарства през първите месеци на бременността:

 1. Антипиретичните лекарства се предписват само ако марката е надвишила 38 градуса.
 2. Специалистите често предписват няколко лекарства едновременно. Сред тях са възможни и антибиотици..
 3. Може да се предпише комплекс от лекарства и витамини, които повишават защитната функция на имунната система.
 4. При тежки случаи под наблюдението на лекар е възможно да се приемат лекарства, които са противопоказани при бременност.

Най-безопасните и ефективни в ранните етапи са лекарствата, съдържащи парацетамол. Но не го приемайте повече от 4 пъти на ден. И всичко това поради факта, че при продължителна употреба има лош ефект върху черния дроб. И също така е възможно да приемате антипиретични хомеопатични лекарства. Те включват "Viburkol". Той е на растителна основа и се инжектира ректално. Не предписвайте сами дозировката. Това е разрешено само от вашия специалист.

Индометацин, аспирин, ибупрофен - тези вещества могат да имат отрицателен ефект върху състоянието на плода, а също така имат много странични ефекти.

етнонаука

Алтернативната медицина е изключително добре дошла.

 1. При повишени температури е много полезно триенето с вода и оцет или лимонов сок. Компресите, приготвени от листа от прясно зеле и пиенето на много течности, могат да бъдат полезни..
 2. Ако причината е ТОРС, тогава трябва да приготвите мляко или чай с мед. Трябва да разтворите две чаени лъжички мед в топло мляко. Тази смес трябва да се пие два пъти на ден, по 1 чаша на големи глътки. Не пийте топли напитки.
 3. Сок от червена боровинка. За да го приготвите, са ви необходими 2,5 литра вода и 400 грама пресни плодове. Натрошете плодовете до пюре и изцедете получения сок. Добавете захар и разбъркайте всичко добре. Получената смес се разрежда леко с вода и се загрява, така че ефектът да бъде лечебен.
 4. Липов чай. За приготвянето му трябва да се използват сушени цветя от липа. Залейте с 1 литър вряла вода 1,5 супени лъжици натрошени сухи цветя и изчакайте, докато изстине. Само след това можете да пиете такова лекарство..
 5. Корен от джинджифил. Те лесно могат да заменят чай от цветя от липа. За да го приготвите, обелете и нарежете корена на тънки ивици. Сварете сироп от 1 литър вода и захар. Към него добавете подготвения корен. Настоявайте напитката за два часа на тъмно място. Трябва да се пие топло или охладено..
 6. Листа от малина. Измийте ги добре, нарежете ги и ги залейте с вряла вода. След 20 минути прецедете чая и към него добавете малко захар или мед (по желание). Можете да пиете 2 или 3 чаши на ден.

Предотвратяване на настинки

По време на бременност жената често изпитва хрема, неразположение и други прояви на остри респираторни инфекции. И в такава ситуация няма нищо изненадващо. В крайна сметка имунитетът й е отслабен. За да се избегне инфекция и усложнения, е необходимо да се следват редица прости препоръки:

 1. Трябва да бъдете внимателни и да се опитате да не се свързвате с болни хора..
 2. Няма нужда да посещавате места, където се събират много хора: градски обществен транспорт, театър, кино, обществени институции, където има голям риск от заразяване с инфекция.
 3. Не пренебрегвайте добре познатите и прости превантивни мерки.
 4. Проветрявайте стаите в къщата и правете редовно мокро почистване.
 5. Бъдете повече на открито, практикувайте добра хигиена и консумирайте повече витамини. Това ще доведе до резултати. Свежият въздух ще ви помогне да подобрите настроението си.
 6. Гаргара на гърлото и носа, често мийте ръцете си.

Важно е да запомните, че е по-добре да се опитвате да избягвате болестите през всичките 9 месеца, отколкото да се справяте с последствията им по-късно..

Температура по време на ранна бременност

Треската по време на бременност може да притесни всяка жена, която носи бебе. Здравето на бъдещата майка е важен фактор, който ви позволява да раждате бебе без отклонения. Нека да разберем какво да правим, когато бременните жени имат висока телесна температура и какви показатели се считат за стандартни.

Снимка: Иванова Л. В. Бременност. Раждане. Първа година от живота. Въпроси и отговори. - СПб.: Нева 2007. - 400 с.

Температура по време на бременност: причини за повишаването

Понякога е трудно да се избегнат вредни микроби и вируси. Много хора наивно вярват, че оптималната температура за бременни жени трябва да бъде не по-висока от 36,6 ° C. В действителност измерването на показателите при здрав човек варира от 35,2−37,2 ° C.

От 1-ва до 13-та седмица на раждане на дете, температурата при бременни жени понякога надвишава допустимия праг. Подобен процес е свързан с повишено производство на прогестерон, хормон, който е отговорен за стабилното носене на плода..

Основните причини за скока на температурата:

 • студ;
 • възпаление;
 • чревни инфекции;
 • алергия;
 • индивидуални нарушения в организма;
 • проблеми с дихателната система;
 • неуспехи във функционирането на щитовидната жлеза;
 • стрес;
 • прекомерна физическа активност;
 • извънматочна бременност.

Температурата по време на бременност, показваща възможна опасност за майката и бебето, е 37,4 ° C. Особено, ако не отшуми в продължение на няколко дни. По време на бременността женският имунитет е отслабен, бъдещата майка може лесно да настине или да хване грип. В такива ситуации температурата от 38 по време на бременност не е максималният показател. Дори може да достигне 40 ° C.

Снимка: Laurent O.B., Sinyakova L.A., Mitrokhin A.A., Plesovskiy A.M., Steinberg M.L., Vinarova N.A. "Съвременен поглед върху проблема с интерстициалния цистит" / Медицински съвет. - 2011.

Лично аз на работа често виждам цистит при бременни жени. При възпалителни процеси от този характер индикаторът може да варира от 37,5 ° C до 38 ° C. Много лекари казват, че има моменти, когато болката по време на уриниране е сигнал за възпаление на бъбреците..

При пиелонефрит температурният индикатор се увеличава до 39-40 ° C. Моите колеги А. Т. Токсанбаев, Р. В. Кадирбаев и други специалисти проучиха особеностите на протичането на това заболяване при бременни жени. Вижте резултатите в статия на експерти от Казахстанския национален медицински университет.

При първите прояви на повишена температура и други симптоми като възпалено гърло, хрема, рефлекси в устата, сънливост, болки в тялото, трябва незабавно да посетите медицински специалист. Само лекар може да установи правилната диагноза и да осигури подходящо лечение.

Температура по време на бременност: какво е опасно?

След зачеването в жената започва глобално преструктуриране на тялото. Нивото на прогестерон се повишава, което предпазва плода и му помага да се развие. Всички органи и системи на тялото на бъдещата майка се адаптират към новото положение.

В резултат на хормонални промени, преносът на топлина се забавя. Това е причината, поради която повишаването на температурата по време на бременност може да достигне 37,1 ° C. Такъв показател е норма и не трябва да предизвиква паника, само ако няма други признаци на заболяването..

Особена опасност за здравето на бременна жена и неродено дете е скокът на телесната температура над 37,5 ° C за период от 4-14 седмици. При такива симптоми през първия месец на бременността се препоръчва незабавно да се обадите на спасителната служба. Не се препоръчва да отидете на лекар без придружител, тъй като бременната жена може да загуби съзнание.

Снимка: Mantha V.R.R., Vallejo M.C., Ramesh V., Phelps A.L., Ramanathan S. Хипертермия при родилки с болус и постоянна епидурална аналгезия, 2008. - стр. 27-35.

Учени от Медицинския факултет на Университета в Питсбърг проведоха проучване, което показа, че треската по време на бременност може да повлияе негативно на здравето на нероденото дете, следователно в такава ситуация не може да се направи без консултация с лекар. Можете да видите резултатите в научна статия.

В моята практика имаше много случаи, когато бъдещите майки пренебрегваха здравето и започнаха своето състояние. Естествено, такова отношение доведе до сериозни последици както за самата жена, така и за детето. Слушайте опитни експерти със степени и опит, които да ви помогнат да предпазите себе си и бебето си от проблеми. Посетете специалисти навреме, направете необходимите тестове и не издържайте до последния момент.

Боже мой колеги от KazNMU E.U. Куандиков, Р.Т. Джумашева, С. К. Алмухамбетова и М. Ж. Жумагул пишат в научна статия за сериозния риск за майката и бебето с висока температура в началото на бременността. Пренебрегването на препоръките на специалистите и пренебрегването на терапията може да провокира спонтанен аборт или тежки патологии на плода. Ако производството на протеин бъде нарушено при бъдещо бебе, могат да настъпят следните последици:

 • проблеми с централната нервна система и сърцето;
 • смущения в развитието на очните ябълки и челюстта;
 • патология при образуването на пръсти на горните и долните крайници;
 • анормално развитие на коремната област.

Високата температура заплашва както майката, така и бебето. Например в плацентата може да възникне неуспех в кръвообращението, което води до появата на тромбоза и фетална хипоксия. Освен това при бременна жена може да се увеличи контрактилитета на маточните мускули, което често причинява отхвърляне на ембриона.

Температура по време на бременност: как да се свали

Треската е опасен сигнал както за бременни жени, така и за обикновените хора, което показва здравословни проблеми. В допълнение към нежеланата реакция към микроорганизмите, жената изпитва обостряне на хронични заболявания. Основните фактори, които провокират скок на температурата в ранните етапи на бременността, включват:

 • продължително излагане на слънце или неблагоприятни микроклиматични условия в помещението;
 • ТОРС, пневмония;
 • проникване на вирусни агенти;
 • появата на морбили или рубеола;
 • възпаление в отделителната система;
 • редовен престой в стресови ситуации, прекомерна физическа активност.

Ако имате висока температура и други прояви на някакво заболяване, не забравяйте да посетите Вашия лекар. В никакъв случай не се самолекувайте. Такива събития могат да навредят не само на бъдещата майка, но и на детето..

Снимка: V.K. Таточенко, M.D. Бакрадзе. Антипиретични лекарства. - М.: Научен център за детско здраве, Руска академия за медицински науки, 2011.

Някои бременни жени не знаят безопасни начини да помогнат за свалянето на температурата преди пристигането на лекарите. За положителен ефект следвайте тези съвети:

 • отворени прозорци за проветряване на стаята;
 • използвайте овлажнител или закачете мокри кърпи из стаята;
 • заемете хоризонтално положение, но не се покривайте с одеяло;
 • преоблечете се в памучни дрехи, така че тялото да може да отделя прекомерна топлина;
 • пийте топъл чай;
 • поставете компрес на челото си;
 • избършете цялото си тяло с влажна кърпа.

Можете да свалите температурата преди пристигането на линейка с такива народни рецепти:

 1. Сварете зелен чай с лимон и малина, който е естествен антипиретик.
 2. Направете тинктура от 2 с.л. л. листа от липа. Залейте ги с 500 мл вряща вода и оставете за 30 минути. Прецедете бульона през сито и консумирайте през целия ден..
 3. Разтворете в чаша топло мляко с всякакво съдържание на мазнини 1 супена лъжица. л. пчелен мед. Моля, обърнете внимание, че напитката не си струва да се пие, ако сте алергични към използваните съставки.
 4. Направете пилешки бульон.
 5. Запарете 1 ч.ч. нарязана кора от бяла върба с чаша вряща вода. Настоявайте за около 60 минути на хладно място. Прецедете напитката с тензух и пийте 1 супена лъжица преди ядене. л. през деня.

Плодовете и плодовите напитки, приготвени от пресни боровинки или череши, ще помогнат за намаляване на температурата. Това мнение се поддържа от специалисти от Казахстанския национален медицински университет. Подобни техники са абсолютно безвредни както за детето, така и за майката..

Бях свидетел, когато спазването на препоръките помогна на една жена да роди напълно здраво бебе. Пациентът ми има температура. Тогава бременността протича лесно и спокойно, въпреки ранния срок. Тя веднага поиска помощ.

Според моето експертно мнение тя се е заразила с вирус, който е предизвикал скока. Веднага й написах указания за тестове, за да се уверя в надеждността на моите предположения. Тестовете потвърдиха моята теория и аз одобрих подходящия курс на лечение за нея. Във възможно най-кратки срокове момичето се оправи и през останалото време на бременността никога не срещна подобен проблем.

За да избегнете висока температура по време на бременност, хранете се правилно, почивайте си и бъдете позитивни..

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Източници:

 1. ЕС. Куандиков, Р.Т. Джумашев, С. К. Алмухамбетова, М. Ж. Жумагул. Бременност и лекарства // Бюлетин на Казахския национален медицински университет. Медицина и здравеопазване. - 2018. - С. 462-467.
 2. Г.М. Савелиев, В.И. Кулаков. Акушерство. - М.: Медицина, 2000. - 816 с.
 3. А.Т. Токсанбаев, Р.В. Кадирбаев, А.С. Ташенов, А.Е. Нартаева, Р.У. Танекеев, Г.К. Амиров, Т.И. Хуров, Б. Ж. Есенкулов. Особености на протичането, диагностиката и лечението на пиелонефрит при бременни жени в GKP на PHV "GBSNP" // Бюлетин на Казахския национален медицински университет. Клинична медицина. - 2013. - С. 1-4.
 4. Mantha VRR, Vallejo MC, Ramesh V., Phelps AL, Ramanathan S. Хипертермия при родили жени с болус и персистираща епидурална аналгезия // Magee-Womens Hospital, University of Pittsburgh School of Medicine, Pittsburgh, AJ Palumbo School of Business Administration, Duquesne Университет, Питсбърг, Пенсилвания, САЩ. - 2008. - С. 27-35.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Каква телесна температура може да бъде в началото на бременността

От началото на оплождането, през първите седмици, не се изключва повишена или намалена температура по време на ранна бременност, което се дължи на промени в тялото на жената. Когато живачната колона е в диапазона от 37-37,5 градуса, това е допустимо и не показва патологии. Ако имате други симптоми и когато високите нива продължават дълго време, трябва да сте нащрек - това може да доведе до спонтанен аборт или да е признак на някакви инфекции.

Какво е температурата по време на бременност

Колко градуса трябва да бъде температурата по време на бременност? При здрава жена марката на термометъра се променя в диапазона 36,6-37,7 ° C. Ето как тялото реагира на промените в хормоналните нива. Индикаторът се увеличава във втората фаза на цикъла по време на производството на хормона прогестерон, който се появява по време на бременност и е отговорен за безопасността на яйцеклетката. Температурен знак от около 37 ° C в началните етапи на бременността се счита за нормален. Ако субфебрилната температура е придружена от треска, това може да е признак на настинка или опасна инфекция..

Базална температура по време на бременност

BT, или базалната температура, ще разкаже много за здравето на жените: ще покаже фертилни дни (най-благоприятни за зачеване), наличие на овулация, отсъствието й и ще определи бременността. С негова помощ се оценява работата на яйчниците, проследява се развитието на бременността в началните етапи (12-14 седмици). BT се измерва:

 • вагинално;
 • устно;
 • ректално (в ректума, веднага след събуждане, без да ставате от леглото).

Периодът от първия ден на менструалния цикъл до началото на овулацията се счита за първата фаза на цикъла. BT трябва да бъде около 36,2 и 36,8 ° C. През цялата втора фаза на цикъла температурните колебания могат да бъдат в малък диапазон от 37-37,5 ° C. 2-3 дни преди менструация се наблюдава намаляване на базалната температура до 36,2-36,9 ° C. Ако няма рязък спад на показателя и той остава на около 37,5 градуса, това е признак за бременност. Повишен температурен режим ще се наблюдава до 4 месеца от бременността.

 • Рецепта за сладко от боровинки за зимата
 • Доматена салата за зимата
 • Хистероскопия на матката - какво е това и как протича

В ранните етапи

Прогестеронът е необходим за закрепване на оплодената яйцеклетка към стената на матката. Когато нивото на важен хормон се повиши в организма, базалната температура по време на ранна бременност се повишава до 37,3 ° C. Измерването на показателите може да продължи до 16-та седмица на всеки ден. Нормата на стойностите се счита за условна и не трябва точно да повтаря общоприетия график. Леко увеличение не показва патология. Базалната температура в началото на бременността може да бъде както следва:

 • 3-та седмица - от 37 до 37,7 ° C;
 • 4-та седмица - 37,1-37,5 ° C;
 • от 5 до 11 седмици - висока, но ако базалната температура е повече от 38 ° C, незабавно се консултирайте с лекар;
 • 12-та седмица - не по-малко от 37,0 и не повече от 38 ° С.

Треска по време на ранна бременност

Хипертермията придружава бременността от самото начало. През първия триместър това състояние се обяснява с промените, настъпващи в тялото на жената. Разсейването на топлината се забавя и температурата се повишава. Гинеколозите съветват да се правят измервания два пъти на ден - сутрин и вечер. Така че можете да определите дневната динамика на промените. През първия триместър телесната температура по време на ранна бременност се повишава до 37,2 ° C и това е нормално. През целия период тя може да остане около 37 ° C - не е необходимо да се понижава температурата.

Температура 37,5

За да знаят каква е температурата при бременни жени в ранните етапи, лекарите използват 3 метода: измерване с електронен термометър, ректално и под мишницата. С помощта на електронен термометър се измерва индикаторът в устата (нормата е 37,2 ° C). В подмишницата температурната маркировка не трябва да надвишава 37 ° C. Термометърът показва 37,5 ° C при измерване на ректалната температура в ануса. С хода на бременността без отклонения промяната в показателите е както следва: от 37,1 до 37,5 ° C.

Температура 38 по време на бременност

Значително увеличение на честотата през първия триместър на бременността се счита за опасно. В повечето случаи причината за заболяването са възпалителни заболявания, но не са изключени сериозни състояния, които изискват незабавна медицинска помощ. Температурата в началото на бременността над 38 години не се счита за норма. За да не навредите на себе си и на нероденото дете, трябва незабавно да се обадите на лекар. Всички нарушения, които се появяват в организма от началото на бременността, засягат развиващия се плод.

 • Как да идентифицираме и лекуваме междуребрена невралгия на гръдната област
 • Hepa-Merz - инструкции за употреба. Как да приемате лекарството Hepa-Merz за лечение на черния дроб
 • Набук - какъв материал, изкуствен и естествен. Грижа за обувките от набук

Причини за повишаване на температурата

Високите показатели показват уринарни или чревни инфекции, ARVI и други заболявания. Увеличаването на живачния стълб може да достигне 38,5 и да бъде придружено от симптоми на заболявания: увеличени лимфни възли, обрив, болка в сакрума и други заболявания. На ARVI, в допълнение към треска, посочете симптомите на настинка: кашлица, хрема, главоболие. ARVI в началните етапи води до отит на средното ухо, пневмония, трахеит.

При чревни инфекции хипертермията при бременна жена е придружена от симптоми на треска, нарушения на изпражненията. Заболяванията на пикочно-половата система (цистит, пиелонефрит) се характеризират с втрисане, болки в гърба, обща интоксикация, болезнено уриниране. Обривите по кожата в началните етапи на бременността показват рубеола, едра шарка или морбили. Повишеното отчитане на термометъра също е признак за извънматочна бременност..

Възможни последици

Повишаването на температурата е защитна реакция на тялото, но значително превишаване на нормалните стойности в началния етап води до необратими усложнения. Първият триместър е периодът на формиране на вътрешните органи на бъдещото бебе, отметките на сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната системи. Навременното посещение на лекар ще ви позволи бързо да определите, проверите причината и да започнете лечението. Повишаването на температурата при бременна жена води до следните последици:

 • повишен тонус на матката;
 • появата на малформации при бебето от страна на очните ябълки, челюстта, небцето и устните;
 • тежка ранна токсикоза;
 • нарушение на протеиновия синтез;
 • намалено кръвоснабдяване на плацентата;
 • изоставане в развитието на мозъчната дейност;
 • може да провокира спонтанен аборт поради кръвни съсиреци, които блокират съдовете на плацентата;
 • преждевременно раждане поради ранно отлепване на плацентата;
 • заплахата от прекъсване на бременността, тъй като честотата на свиване на маточната мускулатура се увеличава;
 • интоксикация на тялото, което води до патология в работата на сърдечно-съдовата система.

Какво да правим при високи температури

Оправдано е да се използват методи за понижаване на индикатора на живачния стълб, ако температурният знак е над 38 градуса в началото на бременността, в по-късните етапи - след 37,5. Винаги се консултирайте с лекар относно употребата на продукти, който ще предпише безопасно лечение. Самолечението е опасно за здравето на бебе, което скоро ще се роди. Лекарства, които могат да се предписват на бременни жени:

 • Парацетамол;
 • Панадол;
 • Viburcol (хомеопатични свещи).

Приемът на лекарство като аспирин е забранено за бременна жена. Ако хипертермията е причинена от инфекциозни заболявания, тогава е необходимо лечение на обикновена настинка. Лекарите препоръчват използването на немедикаментозни методи, които не причиняват странични ефекти:

 1. В случай на хипертермия, свързана с вазодилатация, е необходимо да се проветри помещението, да се постави мокър компрес на челото. Не използвайте алкохол, оцет, студена вода.
 2. Ако хипертермия е възникнала поради вазоспазъм и ръцете и краката са студени, сухи, тогава затоплянето на тялото и обилните топли напитки ще помогнат.

Намалена температура

Ниската температура по време на ранна бременност е показател под 36,0. Това състояние се причинява от различни патологии или лесно отстраними ситуации. Последните включват: недостатъчно хранене на бъдещата майка, преумора, стрес, стрес. Ако жената се храни добре, но има ниско ниво на кръвната захар, индикатор за ниска температура, това показва развитието на захарен диабет. Други причини, водещи до понижаване на температурата при бременна жена, включват:

 • намален имунитет;
 • прехвърлени вирусни инфекции;
 • нисък хемоглобин;
 • замразена бременност;
 • хронични болести.

Видео

Открихте грешка в текста? Изберете го, натиснете Ctrl + Enter и ние ще поправим всичко!