Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болките в стомаха по време на бременност са познати на всяка втора жена, която очаква бебе.

Неприятните усещания измъчват бъдещата майка, както през първия триместър, така и на по-късна дата. Най-често гинеколозите обясняват болката с нарастваща матка, която постепенно измества вътрешните органи, но не бива да се забравя, че при 44% от жените бременността провокира обостряне на хронични стомашно-чревни заболявания.

Защо боли стомаха по време на бременност?

Болките в стомаха по време на бременност могат да бъдат причинени от различни причини и да имат различна степен на опасност..

Най-честият фактор, провокиращ болки в стомаха, е непрекъснато нарастващата матка, която постепенно измества вътрешните органи, естествено и не заобикаля стомашно-чревния тракт. Увеличената матка може също да повлияе на нормалното преминаване на храната в хранопровода (рефлукс).

В допълнение, стомашната болка може да бъде причинена от:

 • Стрес.
 • Преяждането често при повечето бременни жени.
 • Дълги интервали между храненията (или т.нар. Гладни болки).
 • Лошо храносмилане и неадекватна секреция на стомашен сок (хипоацидни състояния).
 • Киселини в стомаха.
 • Запек и други проблеми с изпражненията.
 • Токсикоза и дори най-малкото напрежение на коремните мускули.

Въпреки щастливите месеци в живота на жената, тялото й е под стрес; през този период той е отслабен, което означава - най-уязвим. Ето защо бактериалните, вирусни и гъбични инфекции лесно се „залепват“ за него..

Освен всичко друго, по време на бременност се обострят хроничните заболявания на стомашно-чревния тракт, като гастрит (според статистиката 70% от жените страдат от него), язва на стомаха и дванадесетопръстника, хиперацидит; проблеми с черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур.

Не забравяйте, че по време на бременност повечето хора развиват алергия (дори бъдещата майка да не е била изложена преди това) към някои храни - това е друга причина за болка.

Причини за болки в стомаха по време на бременност

 1. Различни видове гастрит:
  • Бактериални.
  • Стресиращо остро.
  • Ерозивен.
  • Гъбични, вирусни.
  • Атрофичен.
 2. Язва на стомаха.
 3. Стомашни полипи.
 4. Неправилна диета, водеща до:
  1. Диспептични явления.
  2. Запек.
 5. Напрежение на коремните мускули.
 6. Преумора.
 7. Инфекции.
 8. Увреждане поради травма.

Болката в стомаха по време на бременност може да бъде причинена от вирусна или бактериална инфекция. След това придружаващите симптоми, освен болка - спазми, повръщане, гадене, диария. Тази симптоматика може да продължи от един ден до 72 часа. Хранителното отравяне може да се прояви като коремна болка и диария, гадене и повръщане. Болки в стомаха могат да възникнат и поради възпалено гърло или пневмония.

Случва се болката в стомаха по време на бременност да е придружена от постоянно напрежение и болка в долната част на корема. Тези симптоми могат да се появят поради развитието на апендицит. Тогава определено се нуждаете от консултация с хирург.

Причините за болка в стомаха от облъчващ характер, тоест не свързани със самия стомах, при бременни жени могат да бъдат заболявания на стомашно-чревния тракт - жлъчен мехур, черен дроб, панкреас, заболявания на бактериалната или вирусна етиология на отделителната система: уретра, бъбреци, уретер.

Болката в стомаха може да бъде причинена от непоносимост към лактоза (т.е. непоносимост към млечни продукти). Когато такива бременни жени пият мляко, те започват да развиват стомашни болки. Такива болки са придружени от различни видове хранителни алергии. Те могат да се появят по време на хранене или веднага след хранене..

Какво влошава болката в стомаха по време на бременност?

Болката може да се влоши, когато заболяването стане хронично.

Струва си да се знае, че в 44% от случаите при бременни жени със стомашни болки може да настъпи ремисия на язва на дванадесетопръстника или стомаха. Това се дължи на голямото количество прогестерон, което се произвежда активно в тялото на бременна жена. Той насърчава производството на голямо количество слуз, която покрива стомаха и по този начин намалява и предотвратява появата на болка в стомаха..

Симптоми на болки в стомаха по време на бременност

Болки в стомаха по време на бременност, които имат спазмен характер, могат да се появят при неврози, гастрит и други заболявания от неврологичен характер. Най-често подобни болезнени усещания започват внезапно и скоро изчезват..

Болката в стомаха често се бърка с болка в червата. Стомашната болка е осезаема над пъпа или в левия хипохондриум, червата се характеризират с дискомфорт в областта под пъпа.

Ако болката в стомаха по време на бременност е много силна и режеща, то това няма нищо общо с физиологичните промени, които настъпват по време на бременността. Трябва да внимавате, ако се появи болка заедно с такива съпътстващи симптоми:

 • Постоянни тежки спазми.
 • Повръщане.
 • Диария.
 • Кръв в изпражненията.
 • Общо влошаване на благосъстоянието: летаргия, умора, депресия.

Колко интензивна е болката по време на бременност?

Интензивността му може да варира от лека до много силна. Ако болката в стомаха е хронична, тя може да е болезнена, но не силна (язва на стомаха, рак на стомаха, дуоденит). Следователно една жена може дълго време да не обръща внимание на тази болка, докато болезнените усещания не започнат да се усилват. Но е препоръчително незабавно да се консултирате с лекар, тъй като последиците са непредсказуеми..

Разбира се, по силата на болката е невъзможно да се определи какъв вид заболяване я е причинило. Вярно е, че всяка жена има различно възприятие за болката - прагът на болката може да бъде висок или нисък. Зависи дали жената ще има силна болка или лека болка, която може да издържи известно време. Трябва да се има предвид, че при обостряне на пептична язва болката може да не се усети.

Ако стомахът ви боли в началото на бременността

Болката в стомаха по време на ранна бременност е обрасла с невероятен брой митове, предимно необосновани.

Най-голямата заблуда е заплахата от спонтанен аборт или извънматочна бременност. Всъщност такава опасност съществува, но тя няма нищо общо с болката над пъпа..

Болките в стомаха в началото на бременността най-често се свързват с реакцията на организма към стреса. През този период от време (първия триместър) жената е най-раздразнителна и това се отразява на състоянието на стомашната лигавица. Освен това тялото е допълнително натоварено с хормонален прилив и физиологични промени..

В ранните етапи на бременността повечето жени страдат от токсикоза, така че отказват да ядат. Това е строго забранено, тъй като липсата на витамини и минерали, които се намират в храните, може да има лош ефект върху стомашно-чревния тракт..

Не забравяйте, че в началото на бременността хроничните стомашно-чревни заболявания (особено гастрит и язва) се обострят. Ето защо е необходим задълбочен преглед и наблюдение от гинеколог и гастроентеролог..

Ако стомахът боли в края на бременността

Болки в стомаха по време на късна бременност поради различни причини.

Ако стомахът ви боли на 27 седмица от бременността, в повечето случаи това са физиологични причини. Факт е, че нарастващата матка измества всички вътрешни органи нагоре; белите дробове и стомаха са най-засегнати от този процес. Освен това в края на бременността тонусът на стомашния сфинктер намалява, което затруднява преминаването на храната. Преяждането може също да причини болка в стомаха на 27 гестационна седмица..

Ако болките в стомаха са придружени от гадене, повръщане, диария и слабост, то това е признак на хранително отравяне. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар, който ще предпише най-безопасното лечение и, ако е необходимо, да оставите жената под наблюдение в инфекциозния отдел..

Когато стомахът ви боли на 39 седмица от бременността, трябва незабавно да потърсите помощ от гинеколог. Факт е, че в последните етапи на бременността (37-40 седмици) пристъпи на болка в стомаха и придружаващите симптоми (киселини и лошо храносмилане) се появяват много по-рядко, тъй като главата на бебето потъва и матката по-малко притиска стомаха.

Инфекцията може да причини болки в стомаха по време на бременност на 39-та седмица; доста често болката на този етап от бременността показва близко раждане.

Естеството на болки в стомаха при носене на дете

Усложнения често могат да възникнат при болки в стомаха по време на бременност. Това може да означава, че жената може да има други съпътстващи заболявания. Например, парещата болка с гастрит може да бъде придружена от язва или соларит. Онези бременни жени, които са болни от хроничен гастрит, често изпитват тежест в корема и чувство за ситост. Това чувство може да се появи и когато е засегнат пилорът. Такива симптоми могат да се появят и при холецистит, колит, панкреатит или други заболявания на стомашно-чревния тракт..

Ако жената има силна болка в областта на стомаха, причината може да бъде гастрит, съчетан с колит и панкреатит. Такива пациенти могат да имат тъпа, болезнена болка, която не изчезва дълго време. Но при язва на стомаха или дванадесетопръстника болката може да бъде спазми, остра, силна, пароксизмална. Но болката, която жените описват като кама, се случва при перфорирана язва.

Много е важно да знаете какви са симптомите на болки в стомаха по време на бременност. Зависи от това каква ще бъде причината за болки в стомаха. Това е много важно за диагностиката. За да определите каква е причината за болки в стомаха, трябва да прецените връзката на болката с храненето. Ако гастритът е хроничен, болката се появява с много кратък интервал от време след хранене - почти веднага. Особено след кисели и мазни храни. Ако жената има язва, болката може да се появи веднага след хранене, но не повече от интервал от време от 1,5 часа. Ако жената има пилорна язва, тогава болката може да се появи около 1,5 часа след хранене.

Ако язвата вече се е разпространила в дванадесетопръстника, тогава болката се появява по-късно от час и половина след хранене. Ако храната има много висок процент на киселинност, например млечни (но не и кисело мляко) продукти, варено месо, то болки в стомаха при бременни жени се появяват по-късно, повече от 2 часа след хранене.

Ако бременна жена приема растителна храна с груби фибри, кисели краставички от зеленчуци, черен хляб, консерви, болката може да е ранна.

Ако има дуоденит, язва на дванадесетопръстника, може да се появи болка преди желанието за ядене. Такива пациенти обикновено ядат през нощта, болката изчезва след прием на млечни течни зърнени храни или мека, добре нарязана храна. Например различни картофено пюре, кайма - риба и месо. Ако приемате сода за хляб, болката в стомаха на бременна жена също ще стане по-малко интензивна..

Болката в стомашно-чревния тракт може да се увеличи и след тежко пренапрежение (физическо) или психически стрес. Когато жената развие дуоденит или язва, болката е свързана именно с физически стрес и емоционален стрес..

Защо боли стомаха по време на ранна бременност?

Когато стомахът боли по време на ранна бременност, не винаги е опасно. По-често причината за дискомфорта е хормоналните промени в организма. Увеличението на нивата на прогестерон, необходимо за нормална бременност, засяга храносмилателната функция. Но болезнен дискомфорт възниква не само поради физиологични характеристики, той може да бъде причинен от сериозно заболяване. Нека да видим защо бъдещата майка има болки в стомаха.

1. Токсикоза

С това явление се сблъскват повечето жени малко след зачеването, когато хормоналният баланс се променя..

Причини

Болки в стомаха ще се появят поради повишаване на нивата на прогестерон, което е необходимо, за да се осигури комфортна среда за закрепване на ембриона към маточната стена и последващо развитие..

Промените в хормоналните нива засягат функционирането на целия организъм и храносмилателният тракт не прави изключение..

Признаци

Токсикозата се проявява при бременни жени:

 • гадене;
 • повръщане.

Епигастрален дискомфорт, причинен от спазъм на стомашните стени по време на повръщане.

В допълнение към стомашните разстройства жените променят вкусовите си предпочитания, появява се сънливост и непоносимост към определени миризми..

Лечение

Терапията зависи от тежестта на симптомите. Ако повръщането е леко, не се изисква лечение. Бременната жена се препоръчва да спазва диета и да пие повече течности..

Drotaverin е разрешено да се пие по време на бременност, когато болката ще причини силен дискомфорт и ще повлияе на качеството на живот.

При обилно повръщане се предписва Cerucal за премахване на повръщането. Когато настъпи дехидратация, хоспитализацията се извършва в болница, където за спиране на повръщането и предотвратяване на дехидратация те се лекуват с лекарства, одобрени за бременни жени.

Към кого да се свържете

Появата на токсикоза трябва да се докладва на акушер-гинеколога. Ако повръщането се случва на кратки интервали или се появят признаци на дехидратация, тогава трябва да се обадите на линейка.

2. Гастрит

Болката в стомаха по време на ранна бременност се причинява от хроничен гастрит. За съжаление, патологията, придружена от възпалителен процес на лигавицата, често се диагностицира при бременни жени, а симптомите се изострят във връзка с процесите на подготовка за раждане на дете, протичащи в тялото..

Причини

Началото на заболяването може да бъде провокирано от:

 • Helicobacter pylori;
 • неподходящо хранене (посещение на бързи храни, суха храна);
 • излишък от пикантни храни в диетата;
 • пушене;
 • ликьор.

Често развитието на хроничен гастрит е усложнение на остър процес на стомашната лигавица.

Симптоми

По време на бременност ще се появи обостряне на гастрит:

 • киселини в стомаха;
 • оригване;
 • болка в епигастриума;
 • подуване на корема;
 • появата на чувство на тежест в епигастриалната област.

Отличителна черта на обострянето на хроничния гастрит е, че той започва да боли почти веднага след хранене. Болката е лека, болезнена или притискаща.

Терапия

Лечението за бременност е подбрано внимателно. За да подобрите работата на стомаха, назначете:

 • Иберогаст;
 • Гастрофарм.

За да се намалят болките в стомаха, се препоръчва да се пие No-Shpu, а за премахване на киселини - Maalox или Almagel.

За да се елиминира усещането за тежест в стомаха в началото на бременността и да се отърве от гаденето, на жената се препоръчва да пие билкови чайове, приготвени от маточина и мента.

Кой ще оздравее

За обостряне на хроничен гастрит трябва да се свържете с гастроентеролог или терапевт.

3. Пептична язва

Ако има анамнеза за язва на дванадесетопръстника или стомашна язва, тогава в началото на бременността болки в стомаха се появяват при почти всички, страдащи от това заболяване..

Провокиращи фактори

Промяната в хормоналните нива провокира:

 • намалена стомашна моторика;
 • леко намаляване на имунната защита.

Тези промени в ранните етапи на бременността водят до факта, че хранителният болт се движи по-бавно през храносмилателния тракт, храната се задържа по-дълго в стомашната кухина. Това, заедно с намаляване на защитните сили на организма, води до факта, че стомашният сок започва активно да влияе на образуването на язва, чиято основа е агресивната солна киселина.

Симптоми

При обостряне на пептична язва на ранен етап се появяват умерени дърпащи или болезнени болки. В зависимост от локализацията на язвената формация ще боли:

 • веднага след хранене, ако проблемът е в областта на стомаха;
 • 1,5-2 часа след хранене или при продължително въздържане от храна (гладни болки), когато язвата е локализирана в дванадесетопръстника.

Появата на остра болка в епигастриума в началото на бременността показва, че заболяването се е влошило и е необходимо незабавно лечение.

Опасен признак по време на бременност е появата на непоносима болка "кама", която се появява под формата на кратки, но чести пристъпи - такава симптоматика показва, че е възможна перфорация на язвата.

Лечение

Ранната терапия се избира с повишено внимание. За разлика от късния период на бременността, когато плодът е вече оформен, в ранния период на бременността действието на лекарствата може да повлияе отрицателно върху полагането на системи и органи в ембриона..

На ранен етап се предписва Drotaverin за намаляване на болката и Gastrofarm за подобряване на функционирането на храносмилателния тракт..

За да се предпази язвата от агресивното въздействие на солната киселина, се препоръчва да се пие Gastal или Maalox.

В допълнение към приемането на лекарства, лечението на болки в стомаха по време на бременност трябва да бъде придружено от избора на щадяща диета, която ще намали натоварването на храносмилателния тракт, но в същото време ще съдържа всички необходими вещества, от които жената се нуждае в началото на бременността.

Кой ще помогне

Ако има анамнеза за язви в дванадесетопръстника или стомаха, тогава терапевт или гастроентеролог ще помогне. В случай на остра пароксизмална болка в стомаха на ранен етап е показана спешна хоспитализация в гастроентерологичния или хирургичния отдел.

4. Апендицит

Друга причина, поради която стомахът боли в началото на бременността, е възпалението на апендикулярния процес..

Причини

Няма надеждни причини, провокиращи апендикуларна атака. Но прогестеронът, който отпуска гладките мускули на маточната стена, за да предотврати ранен спонтанен аборт, е показал, че има подобен ефект върху други органи. Намаленото движение на червата, причинено от намален тонус на гладката мускулатура, увеличава риска от апендицит в началото на бременността.

Признаци

Началото на атака е придружено от:

 • болка в епигастриума;
 • гадене и 1-2 пъти повръщане;
 • единична диария.

Постепенно при забременяващите болки в стомаха намаляват и болезнеността се появява в дясната страна. С напредването на атаката болката в илиачната област вдясно се увеличава и жената заема принудително положение, легнала от дясната страна, с колене, прибрани до корема. В същото време стомахът спира да боли или болезнеността е незначителна.

Лечение

Въпреки факта, че хирургическата интервенция е нежелана по време на ранна бременност, няма консервативна терапия за апендицит. Хирурзите премахват възпаления апендикуларен процес.

Към кого да се свържете

Когато има коремна болка при бременни жени вдясно, трябва да посетите хирурга, без да чакате по-нататъшното развитие на атаката.

5. Тонзилит

Ангината, която се появява при ангина, може да провокира дискомфорт на болката в стомаха.

Причини

Ангина се появява, когато бактериална (по-рядко гъбична или вирусна) патогенна микрофлора попадне върху сливиците.

Провокиращият фактор е намаляване на имунитета на фона на хормонални промени в началото на бременността.

Симптоми

Отличителна черта на стомашната болка при ангина е, че дискомфортът се появява високо, в горните части на храносмилателния тракт.

В допълнение към болезнен дискомфорт в епигастриалната област, жената има:

 • затруднено преглъщане;
 • възпалено гърло:
 • слабост;
 • главоболие;
 • сухота на лигавицата на орофаринкса;
 • болки в тялото;
 • треска.

Признаците за възпалено гърло нарастват бързо, а състоянието на бременната жена се влошава през деня.

Терапия

Повечето антибактериални средства са забранени по време на ранна бременност, така че антибиотиците се избират с повишено внимание.

В допълнение към антибиотичната терапия, бъдещата майка се предписва:

 • обилна топла напитка;
 • лечение на сливиците с разтвор на Лугол;
 • изплакване (препоръчително е да го правите с физиологичен разтвор или да използвате противовъзпалителни билкови отвари: градински чай или лайка).

Аптечните таблетки за смучене, които омекотяват гърлото, са нежелани в началото на бременността поради добавянето на антибактериални средства към тях. За да се намали дискомфортът в гърлото на бременна жена, се препоръчва разтваряне на таблетки от мента - омекотяващият ефект на бонбоните се осигурява от увеличеното производство на слюнка.

Кой лекува

Изборът на лекарства за тонзилит се извършва от УНГ или терапевт.

6. Спонтанен аборт

Ранната болка в стомаха може да е първият признак на спонтанен аборт. Появата на болезнен дискомфорт в епигастриума се причинява от облъчването на болка, която се появява при хипертоничност на матката.

Причини

В ранните етапи на бременността яйцеклетката се имплантира в стената на гениталния орган. Докато хорионът не се образува в достатъчна степен, съществува риск от отделяне на ембриона от стената на матката и неговото спонтанно отстраняване. Спонтанен аборт може да бъде провокиран от:

 • стрес;
 • вдигане на тежести;
 • прием на лаксативи, които увеличават перисталтиката;
 • синини в долната част на корема;
 • преумора.

Развитието на спонтанен аборт без видима причина е възможно.

Симптоми

Характерно е, че болката в стомаха в ранните етапи, причинена от спонтанен аборт, е незначителна и към нея постепенно се добавя схващаща болка в долната част на коремната кухина.

В допълнение към контракциите, жената първо има зацапване, а след това започва маточно кървене.

Помогне

При съмнение за спонтанен аборт, жената трябва да бъде хоспитализирана. В отделението лекарите ще решават индивидуално въпроса за поддържане на бременността или почистване на маточната кухина (ако яйцеклетката е откъсната от маточната стена).

Докато поддържа бременността, жената се инжектира интравенозно с капка, за да намали тонуса на матката. Освен това се предписва витаминна терапия.

Кой ще помогне

Появата на кървави вагинални секрети и спазми в коремната болка по време на ранна бременност изисква незабавна хоспитализация в гинекологичния отдел.

Други възможни причини за болки в стомаха

Нека да видим защо иначе има болки в стомаха в началото на бременността:

 • Отдайте се на вкусовите си рецептори. След настъпването на бременността вкусовите предпочитания на жената се променят и бъдещата майка започва да използва необичайни вкусови комбинации (торта с херинга, сладолед с краставици и др.). Не трябва напълно да отказвате желаните продукти (това ще се отрази негативно на емоционалния фон на бременната жена), но мярката трябва да се спазва. Използването на несъвместими хранителни компоненти ще доведе до дискомфорт в стомаха в ранните етапи.
 • Склонност към преяждане. Друга причина, поради която стомахът боли по време на бременност. Намаляването на контрактилната функция на органа провокира стагнация на хранителната бучка, придружена от появата на процеса на гниене или ферментация.
 • Хранителна алергия. По време на бременност понякога се появяват алергични реакции към храни, които преди са се понасяли добре. Възможно е да се подозира, че болката се дължи на алергия, когато има връзка между консумацията на определен продукт и появата на стомашни болки, гадене и / или диария.

Както можете да видите, в ранните етапи болки в стомаха се появяват по различни причини. Не пренебрегвайте болезнените прояви - те могат да показват развитието на патология.

Какво да правим, когато се появи болка в стомаха по време на бременност

Когато болката в стомаха се появи по време на ранна бременност, трябва да се успокоите и да оцените възникналите симптоми:

 • Характеристики на болката. Незначителните болки са по-често признак на хормонални промени по време на бременност или показват обостряне на стомашни патологии - препоръчително е да посетите гастроентеролог. И при силна болка се изисква спешна медицинска помощ.
 • Свързани симптоми. Диспептичните разстройства по време на бременност ще показват токсични прояви, стомашни заболявания или алергични прояви. Ако се появи обилно повръщане или честа диария, за да се предотврати дехидратация, бременната жена трябва да бъде отведена в медицинско заведение..
 • Чистота на спалното бельо. Ако по време на бременност се появят болки в стомаха, тогава на жената се препоръчва да провери чистотата на бикините. Наличието на кървави секрети показва риск от спонтанен аборт.
 • Комуникация с външни причини. След хранене по време на бременност започва да боли при преяждане или обостряне на стомашни заболявания и ако се разболее след вдигане на тежести или стрес, това ще бъде стомашно разстройство или начало на спонтанен аборт.

Лекарите предупреждават бъдещите майки: ако са бременни, болки в стомаха се появяват по различни причини. Повечето от проявите на болка са относително безопасни и не нарушават хода на бременността, но трябва да наблюдавате състоянието си - това ще помогне за своевременно идентифициране на възникващи патологии.

Открихте грешка? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Какво да правите, ако стомаха ви боли по време на бременност?

Почти всяка жена в позиция се оплаква, че я боли корема по време на бременност. Това неприятно усещане може да се появи както рано, така и късно. Периодичните краткотрайни болки във всяка област на корема придружават бъдещата майка през целия период на раждането на детето и се считат за вариант на нормата.

Но има изключения, когато стомахът боли поради обостряне на хронично заболяване или отравяне. Тук е важно да се разбере навреме причината за синдрома на болката, за да се определи лечението, ако е необходимо..

Как да разберем, че боли стомахът?

Стомахът се намира в епигастриалната област. При възпаление на лигавицата му или други патологии, жената изпитва болка от различно естество и интензивност в левия хипохондриум и / или под гръдната кост в областта на мечовидния процес. Често болките в стомаха по време на бременност са тясно свързани с приема на храна, така че бъдещата майка трябва да се наблюдава и да определи по кое време болката се появява, след каква храна се влошава.

По своята същност болката може да бъде болезнена, притискаща, проявяваща се с усещане за парене или порязвания. Може да се появи периодично след ядене на пикантни храни, подправки, подправки и други продукти, които дразнят лигавицата. Някои хора изпитват постоянна тъпа болка. Това е характерно за обостряне на гастрит. Други, от друга страна, изпитват болка през нощта или между храненията. Такава картина се наблюдава в случай на язва на дванадесетопръстника.

Причини за болки в стомаха при бременни жени

В началото на бременността стомахът може да боли поради хормоналните промени в тялото, които са започнали: всички органи и системи започват да работят по различен начин.

През 2 и 3 триместър нарастващият плод е провокиращият фактор за временни болезнени усещания. Нарастващите размери на матката нямат достатъчно място, тя започва да оказва натиск върху близките органи, в резултат на което нормалното им функциониране се нарушава. Дъното на матката притиска отдолу стомаха, притиска тънкото и дебелото черво, измества лобовете на черния дроб. Поради това преминаването на хранителната бучка по-нататък в червата е затруднено, процесът на храносмилане е нарушен.

Според статистиката около 12% от жените в позиция изострят заболявания на храносмилателния тракт, особено гастрит. Напротив, при 44% може да настъпи ремисия на заболяването. Прогестеронът, активно произведен по време на бременност, стимулира производството на слуз, която предпазва лигавицата от неблагоприятни ефекти.

Естеството на болката по време на обостряне на гастрит

Гастритът е една от основните причини за болки в стомаха в началото на бременността. Остър гастрит или обостряне на хроничен може да причини недохранване, алергии, стрес, хранително отравяне, многократно повръщане на фона на токсикоза и др..

Острият процес започва бурно и протича по-тежко от обострянето на хроничния. Ако по време на бременност се появят диария и спазми в стомаха, тогава е възможно да се е развил остър гастрит или да е настъпило отравяне. Допълнителни признаци на такива състояния включват стомашни спазми, гадене, повръщане, слабост, явления на интоксикация - треска, студени тръпки.

При хроничен гастрит жената се притеснява от киселини, гадене, оригване, тежест в стомаха, къркорене. Болката обикновено е лека, тъпа или притискаща. Появяват се веднага или няколко минути след хранене. Прочетете повече за лечението на гастрит по време на бременност →

Характеристики на болка при стомашна язва или ерозия на лигавицата

Стомашните язви се характеризират с болка непосредствено след хранене. В случай на нарушаване на целостта на лигавицата в антралната област, болката се появява, както при язва на дванадесетопръстника: през нощта или 1-2 часа след хранене. В този случай жената отбелязва намаляване на апетита, подуване на корема, къркорене в корема и други диспептични разстройства.

Когато по време на бременност се появи остра болка в стомаха, жената трябва да посети гастроентеролог. Може би има отворена язва или е настъпила перфорация. В този случай болката е кинжална, пароксизмална, режеща. Тези ситуации са много опасни и изискват незабавно лечение..

Други причини за болки в стомаха

Болката в стомаха може да бъде предизвикана и от следните фактори:

 • токсикоза, придружена от повръщане;
 • стресова ситуация;
 • склонност към преяждане;
 • отравяне;
 • преумора;
 • бактериална или вирусна инфекция;
 • дълги интервали между храненията или глада;
 • ядене на храна, която повишава киселинността на рН или дразни лигавиците;
 • постоянен запек;
 • напрежение на мускулите на перитонеума;
 • хипоацидно, анацидно състояние, водещо до недостатъчно смилане на храната поради ниска киселинност на стомашния сок.

Не забравяйте, че докато носи дете, жената може да развие хранителни алергии или непоносимост към определени храни, което неизменно ще причини болка в стомаха.

Болки в стомаха в началото на бременността

Ако стомахът боли през първите седмици на бременността, тогава по-често това се дължи на хормонални промени, което засяга емоционалната сфера на бъдещата майка. Тя става раздразнителна, настроението й се променя няколко пъти на ден и в резултат на това изпитва стрес. Освен това в организма настъпват физиологични промени, които при някои жени могат да причинят обостряне на хроничен гастрит и други заболявания..

Често токсикозата, придружена от спазми в стомаха и многократно повръщане, води до възпаление на стомашната лигавица. Обострянето на гастрит може да накара жената да отказва храна или да я яде нередовно поради същата токсикоза.

Болки в стомаха в края на бременността

Краткосрочната, повтаряща се болка в стомаха от 27 гестационна седмица се счита за физиологична норма. Матката притиска органите, разположени в горната част на корема. Когато стомахът е изместен, функционирането му се нарушава, навременната евакуация на храната в тънките черва се затруднява, поради което в храносмилателния организъм се застоява слабо усвояваната храна. Това води до тежест в епигастриума, гадене, оригване, киселини.

На 37-39 седмица от бременността болезнеността трябва да спре. Тялото се подготвя за раждане, матката потъва, натискът върху органите намалява. Ако през този период стомахът боли, тогава развитието на някакъв вид заболяване или инфекция е по-вероятно. Наложително е да се консултирате с лекар. Той ще определи дали това е болка в стомаха по време на бременност или причината е в друга.

Лечение на болки в стомаха по време на бременност

Какво да правите, ако стомаха ви боли по време на бременност? Първо трябва да определите причината за синдрома на болката. Само гастроентеролог или терапевт ще разберат това. След диагностика (ултразвук на вътрешни органи, гастроскопия, кръвен тест за наличие на инфекция с хеликобактер пилори, други изследвания), лекарят ще установи правилната диагноза и ще напише схема на лечение въз основа на вашата позиция. Ако състоянието изисква лекарства, тогава само лекарят ще препоръча лекарства, които ще облекчат болката и няма да навредят на бебето..

За лечение на болки в стомаха по време на бременност подборът на лекарства се извършва строго индивидуално. Възможно е да бъдат назначени Iberogast или Gastrofarm. Първият е натурален екстракт от екстракт от маточина, мента, корен от ангелика, женско биле и други билки. Вторият също е напълно безопасен, тъй като съдържа изсушени и живи лактобацили, млечна киселина и протеини.

No-shpa е разрешен като упойка и облекчава спазмите. За подобряване на стомашната подвижност и премахване на гаденето е показан Cerucal. Възможно е да се наложи да приемате антиациди, които ще намалят повишената киселинност, ще премахнат киселини, гадене и болки в стомаха. За бременни жени при избора на лекарство от тази група се предпочитат не абсорбиращи се антиациди - Maalox, Gastal, Almagel. Те не проникват в кръвта, така че не могат да навредят на бебето. Коя да използва, ще определи само лекарят, тъй като някои имат странични ефекти, които са нежелани за жените в това положение.

Най-щадящи са хомеопатичните лекарства, билкови инфузии и отвари. Аптеките продават стомашни опаковки с комбинация от билки, подбрани за лечение на определени видове гастрит. Настойките или отварите се приемат най-често по 1 / 2-1 / 3 чаша половин час преди хранене.

Ето опциите за бременни жени:

 • Запарка от успокоителни билки - мента, маточина ще облекчи тежестта в стомаха и гаденето. Те имат спазмолитично действие и ефективно отпускат гладката мускулатура на вътрешните органи..
 • При хипосекреторен гастрит (с ниска киселинност) в научната медицина се използват: цветя от лайка и невен, червени боровинки, копър, голям живовляк, листа от ягоди, касис и др. Потвърден е положителният ефект от лечението със смокини, зелев сок, плодове от офика, боровинки. Те също така използват инфузии от блатен сухоцвет, хармала, жълт кантарион, хмел.
 • Ментата, планинската пепел, столетникът, беладоната помагат за лечение на хиперсекреторен гастрит. Соковете от картофи и моркови намаляват добре киселинността. По-добре е да ги приемате последователно половин чаша преди хранене..
 • Ако няма алергия към пчеларските продукти, тогава медът ще помогне за облекчаване на състоянието. Половин чаена лъжичка трябва да се абсорбира 30 минути преди хранене или тази доза трябва да се разтвори в ½ чаша вода и да се изпие преди хранене. Друг вариант е да смесите равни части сок от алое и мед, използвайте по 1 ч.л. преди ядене.
 • Пийте лечебна трапезна минерална вода.

Как да намалите или предотвратите болки в стомаха?

Ако болката в стомаха е един от признаците на бременност, тогава не трябва да се фокусирате върху това. Те са временни и ще преминат сами. В случай на синдром на болка поради инфекция или обостряне на гастрит, трябва да се свържете с гастроентеролог, за да определите диагнозата.

Малко вероятно е да е възможно напълно да се избегнат болки в стомаха, докато носите дете, но можете сами да намалите честотата и интензивността им.

За целта следвайте няколко прости правила:

 1. Яжте частично, но често (5-6 пъти на ден на малки порции).
 2. Опитайте се да не предавате през деня.
 3. Не яжте през нощта.
 4. Откажете се от навика да лежите веднага след хранене. Дори да се чувствате уморени, седнете удобно на стол..
 5. Изключете от диетата химически и механични дразнители: не яжте мазни и пикантни храни, пушени меса, подправки, майонеза, кока-кола, бърза храна и друга тежка за стомаха храна.
 6. Пийте много вода (до 2,5 литра на ден). Добре е да пиете минерал без газ.
 7. Не правете дълги почивки между храненията и освен това не гладувайте.
 8. Избягвайте стресови ситуации.
 9. Не вдигайте тежести.

По време на бременността всяка жена е отговорна не само за собственото си здраве, но и за здравето и нормалното развитие на бебето си. Положителни емоции, разходки на чист въздух, балансирано хранене, редовно наблюдение от гинеколог - всичко това ще помогне за предотвратяване на обостряне на гастрит или други заболявания и ще позволи на жената безопасно да носи и ражда здраво бебе.

Автор: Надежда Мартинова, лекар,
специално за Mama66.ru

Стомахът боли по време на бременност: полезни препоръки

Проблеми могат да възникнат поради отравяне, обостряне на хронични заболявания или да бъдат от чисто физиологичен характер. Къде и защо се появяват болезнени усещания в стомаха в ранните и късните етапи? Какво да правя? Какви превантивни мерки могат да ги сведат до минимум??

Причини за стомашни болки

В ранните етапи на бременността възникват трудности от хронично заболяване. За да се установи правилната диагноза, е необходимо да се подложите на преглед, за да не пропуснете важен момент. В ранните дни заплахата от спонтанен аборт е малка. Ако жената продължава да боледува до 11 седмици, е необходима лекарска помощ.

По време на бременност стомахът боли поради чувствителността на жената. Промените в хормоналните нива, преструктурирането на матката засягат лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Жената предпочита продукти, които не е харесвала преди, и вътрешните органи трябва да се адаптират към тях. Ако искате млечни продукти - плюс за стомаха. През този период вкусовете могат да се променят драстично..

През първите три месеца хроничното заболяване, което има бъдещата майка, се обостря. Обърнете специално внимание на храненето, режима, посетете гастроентеролог.

Отначало бременността е трудна поради токсикоза. Под въздействието на гадене, повръщане, не искам да ям дълго време. По това време стомашно-чревният тракт е празен, секрецията на сок продължава, дразни стомашните стени. Тялото реагира с болка на смущения в глада.

Нека да анализираме конкретните причини за болки в стомаха при бременна жена.

Гастрит, пептична язва

Болестите се провокират от приема на кисели, пържени храни, пикантна храна, дълъг период от време между храненията. Дискомфортът след хранене сигнализира за развитието на язва. Източникът на гастрит е бактерията Helicobacter pylori, която се лекува с антибиотици. Но бременните жени не могат да приемат лекарства, основното лечение се отлага до след раждането. Важно е да спазвате диета, да приемате супи с ниско съдържание на мазнини, зърнени храни, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Болести на черния дроб и жлъчния мехур

Болестите на вътрешните органи са взаимосвързани. Болестите в черния дроб и жлъчния мехур дават болка в стомаха. При болка в стомашно-чревния тракт причината може да се крие в друга. За да поставите правилната диагноза, трябва да се консултирате с лекар.

Трудности при дефекация

Често срещано сред бременни жени. Причината за запека са хормонални нива, повишаване на прогестерона. Промяна в нивото му води до забавяне на работата на храносмилането, червата, запек е вероятно в ранните етапи на бременността. Намаляването на физическата активност води до подобна ситуация.

Вирусни инфекции

Инфекциозните заболявания водят до нарушения в стомашно-чревния тракт: повръщане, гадене, диария, треска, повишена температура.

Уголемяване на матката

Увеличавайки се, плодът натиска върху областта вътре в корема, стомаха. Матката притиска органа, появяват се болки.

Тревожност, вълнение, стрес

Стресовите ситуации винаги отделят болка, стомашно-чревни смущения. По време на бременността жените стават изключително емоционални и раздразнителни..

Алергични реакции към храна и хранително отравяне

Любимите храни преди бременността могат да причинят алергични реакции, докато носят бебе. Хранителното отравяне е опасно. В последния случай болката се появява след 35-50 минути. Отравянето по време на бременност води до образуване на кръвни съсиреци и дехидратация. Най-опасните храни са гъбите. Вредните вещества, проникващи през плацентата, влияят върху по-нататъшното развитие на детето.

Токсикоза

Основните признаци на токсикоза - атаки на гадене, повръщане понякога са свързани с дискомфорт в стомашно-чревния тракт. Явлението се проявява по-често в началото на бременността, понякога се наблюдава в по-късните етапи. Банани и ябълки, топло мляко с добавка на мед помагат при токсикоза. След токсикозата бременността е по-лесна.

Как да се лекува колит по време на бременност

По време на периода на изчакване на детето женското тяло функционира в определен режим. Всички системи и органи работят за най-важната цел на този етап - да раждат и раждат здраво дете. Вярно е, че понякога поради такива промени има неизправности в тялото. Често по време на бременност се появяват различни нарушения и заболявания на храносмилателната система, като колит..

Болка в по-късните етапи

Тези болки започват от стрии по възлите, които поддържат матката. Нарастващото дете разширява органа, притискайки възлите. Разтягането се усеща с внезапни, бързи движения, кашляне.

Изобилният прием на храна е дефект, от който страдат бременните жени. Преяждането кара стомаха да се разтяга, причинявайки дискомфорт. През последните седмици усещането за болка намалява. Жената се готви за раждане. Матката, притискайки вътрешните органи, се спуска надолу. Ако болката продължава, е необходима консултация с лекар.

Диагностични тестове

Диагностиката на определено заболяване започва с общ преглед, анамнеза, палпация на корема. Комплексът от диагностични мерки се състои от анализ на урина, кръв, изпражнения, стомашен сок, ултразвуково изследване на коремната кухина.

За да се изключат патологии на вътрешните органи, бременните жени редовно правят кардиограма. Освен това лекарят може да Ви насочи към гастроскопия, ЯМР и КТ. Състоянието на кухите структури на стомашно-чревния тракт се оценява с помощта на лапароскопия.

Менструална болка

Когато бременна жена има менструални болки, трябва да внимавате. Те са опасни в по-късните етапи на интересна ситуация. В случай на замаяност, припадък, отделяне, наподобяващо менструация, трябва незабавно да се обадите на линейка. Болка може да се появи при извънматочна бременност или прекъсване. Болестите или нараняванията на корема могат да доведат до спонтанен аборт. Ако получите тези симптоми, незабавно посетете Вашия лекар..

Особености на колит по време на бременност

Колитът е възпаление, което се появява по цялата повърхност на дебелото черво. Често заболяването е придружено от други възпалителни процеси, които обгръщат цялото тънко черво, понякога стомаха.

Характеризира се със силна до умерена болка, постоянни проблеми с изпражненията. Особено важно е да се излекува колит по време на бременност, така че да не се развиват чужди патологии на фона на заболяването..

Управление на болката при бременни жени

Всяко лечение на бъдещата майка трябва да бъде внимателно. През първите седмици плодът се формира, всяка намеса е нежелана. Не можете да се самолекувате. Всичко се случва под строгия надзор на лекар.

Прегледите, предписани от лекаря, ще помогнат да се установи причината за дискомфорта. Лечението с лекарства се предписва с изключително внимание. Когато болката е силна, остра, носи на жената силно неудобство, лекарят, за да я облекчи, предписва слаби дози лекарства, които няма да навредят на бебето. Например, отдавна известни хапчета за болка - No-shpa. Smecta има омекотяващ и защитен ефект. Cerucal ще помогне да се справи с пристъпите на гадене. Iberogast е ефективен при болки в червата и други храносмилателни органи. При киселини при пациенти с гастрит лекарят предписва Maalox и Fosfalugel.

При лечението на болки в стомаха се използват народни средства:

 • На бременните жени се предписват успокоителни билки, необходими през този период. Препоръчва се събиране на билки от майчинка, валериана и маточина.
 • Лайка се използва с жълт кантарион и бял равнец при гастрит.
 • Медът с добавка на сок от алое помага при гастрит. Те успокояват, лекуват стомашните стени.
 • Идеалното лекарство за гастрит е топлата минерална вода. Не можете да го пиете в излишък, това може да доведе до оток, неблагоприятен за бременни жени.
 • Ментов чай ​​- облекчава болката и лекува съня.
 • Жълт кантарион - счита се за билка при много заболявания. Позволено е да се използва по всяко време.
 • Глухарче цветя. Не е трудно да направите самостоятелно лечебно средство от глухарче. Събираме цветя по време на цъфтежа, преминаваме през месомелачка, добавяме захар 1: 1. Ние приемаме такова лекарство в размер на 1 ч.л. на 100 ml вряща вода.

За да се намалят пристъпите на болка, е необходимо да се спазва диета. Ограничете употребата на пържени, прекалено солени и пушени храни. Пикантните и мариновани храни се изключват от диетата. Интервалът между храненията е не повече от 3 часа.

Условия, които застрашават живота на майката и детето

Откройте ситуациите, когато трябва да се извика линейка. Те включват:

 • извънматочна бременност - характеризира се с остра болезненост, излъчваща се към крака и ануса;
 • преждевременно отлепване на плацентата - придружено от кървене и схващащи болки, силни и продължителни;
 • преждевременно раждане - започвайки от 22-37 седмици, причинено от дискомфорт в долната част на гърба и долната част на корема от спазми.

Стомашните болки във всеки случай изискват медицинска помощ. Жената не винаги може самостоятелно да определи степента на опасност от явлението. Понякога дискомфортът е сигнал за сериозно заболяване, което се е влошило по време на бременност.

Етикети: бременност, болка, стомах, лечение, причина

Относно автора: admin4ik

Превантивни мерки при болки в стомаха

Дискомфортът може да бъде значително намален, като се спазват правилата:

 • Отхвърляне на лоши навици.
 • Многократно хранене, на малки порции, с интервал от 3-4 часа.
 • Не можете да си легнете веднага след хранене.
 • Храненето през нощта е забранено.
 • Пийте поне 1 литър вода на ден.
 • Не приемайте кисели, солени, пушени, пържени храни, които дразнят стомашно-чревната лигавица.
 • Започнете деня с лека закуска - каша, млечна супа и чай от лайка.
 • Не приемайте всичко присърце, не се нервирайте.
 • За закуски използвайте леки, некисели плодове.
 • Разходки на чист въздух.
 • Спокоен сън.
 • Отидете на консултации навреме.

Ако стомахът ви внезапно се разболее, прилоши ви, температурата се повиши, ще трябва да посетите лекар, това може да е признак на хранително отравяне.

Състоянието на бременните жени зависи преди всичко от самите жени. Лекарят няма да помогне, ако не спазвате препоръките. Бъдещата майка е длъжна да яде здравословна храна. Не трябва да забравяме да се движим. Да бъдеш по-често на улицата, да правиш някои лесни неща. При движение храната се усвоява по-бързо и работата на стомаха се улеснява. На помощ идва отделна храна.

Диагностика

Ако се открият неприятни усещания в стомаха, бременната жена непременно трябва да дойде на лекарска консултация.

След външен преглед специалист ще предпише редица изследвания, които ще помогнат за установяването на точна диагноза..

Методи за диагностика на стомашни заболявания по време на бременност:

 • гастроскопия - изследване на стомашната лигавица с помощта на гастроскоп, който се поставя вътре в органа;
 • ехография - ултразвуково изследване на стомаха, използва се за потвърждаване на предполагаемата диагноза;
 • клиничен анализ на стомашния сок;
 • общ клиничен кръвен тест;
 • клинично изследване на урина;
 • анализ на фекалните вещества.

Лекарят няма да може да реши какво да прави, ако стомахът боли по време на бременност, докато се установи провокиращият фактор. За да се направи това, е необходимо да се проведе лабораторен и инструментален преглед на пациента. Но преди да предпише такава диагноза, клиницистът трябва независимо:

 • интервюирайте пациента, за да разберете за първи път, естеството и честотата на изразяване на основния симптом и наличието на допълнителни клинични прояви;
 • да се запознаете с медицинската история и историята на живота на бременната жена - това понякога може директно да посочи причината, поради която стомахът боли в областта на стомаха;
 • проведете задълбочен обективен преглед.

Следните лабораторни изследвания имат диагностична стойност:

 • общ кръвен тест - ще покаже възможното наличие на анемия и признаци на възпалителен процес;
 • биохимичен кръвен тест - ще помогне да се определи наличието в тялото на определено заболяване. Освен това ще направи възможно контролирането на функционирането на храносмилателния тракт;
 • общ клиничен анализ на урина и изпражнения.

По време на бременност е позволено да се извършват следните инструментални изследвания на пациента:

 • Ултразвук на коремните органи;
 • ЯМР;
 • гастроскопия - такава процедура е възможна само в изключително трудни случаи.

Храна за бременни жени

Не е тайна, че бъдещата майка трябва да яде храни, богати на витамини. Менюто трябва да включва месни и зеленчукови ястия, особено на пара. Злоупотребата с брашно води до увеличаване на телесното тегло и появата на запек, който е изпълнен с болки в стомаха. Ползите от плодовете и зеленчуците са безценни, но с тях не може да се злоупотребява - приемането в големи количества е вредно за бъдещата майка. Провокират се прекомерно образуване на газове, гадене, киселини, запек. Не трябва да забравяме за важността на питейната вода. При липса на отоци трябва да се приемат най-малко 2 литра вода на ден.

При спазване на всички правила, поддържането на здравословен начин на живот, носенето на здраво бебе е съвсем реално.

Предотвратяване

Всеки знае правилото: по-лесно е да се предотврати заболяване, отколкото да се излекува. Но правилото не винаги работи по отношение на бременните жени. Почти е невъзможно да се избегнат болезнени усещания в корема. Остава да се намали честотата на поява, тежестта на усещанията и да се подобри общото благосъстояние на жената. Спазването на следните препоръки значително ще подобри вашето благосъстояние:

 • не можете да си лягате половин час веднага след хранене;
 • намаляване на разликата между храненията (не трябва да се допускат големи пропуски);
 • дори при токсикоза, поне веднъж трябва да ядете лека храна (банан, бисквити);
 • скоростта на изпиване на течности през деня остава за бременни жени, освен ако не е определено ограничение от специалист;
 • изключват се само здравословни храни, пържени, пушени, солени, мазни храни;
 • стресовите ситуации са вредни за мама и бебе, опитайте се да ги избягвате;
 • регистрирайте се навреме и преминете месечния си преглед навреме.

Ако имате болки в стомаха, пробождане, гадене - не оставяйте ситуацията да се развие, побързайте при специалист-наблюдател. Обърнете внимание на себе си преди бременността и поддържайте здравословен начин на живот през цялата бременност. Спазването на препоръките ще ви помогне да се насладите на всяка минута от интересна позиция и да поддържате добра форма след раждането на вашето бебе..