Носенето на дете е труден жизнен етап, през който тялото на жената е под силен стрес. В резултат на това могат да се появят някои смущения в работата на организма. Уринарна инконтиненция, която се появява след раждането, е един от такива неуспехи. Това е много деликатен въпрос за повечето майки. Той пречи на поддържането на нормален начин на живот и освен това в някои случаи влияе негативно на здравето на жената..

Причини за уринарна инконтиненция

Много жени, които са дали живот на нов човек, се срамуват от този проблем и го крият. Поради това тяхното самочувствие пада, появява се чувство за малоценност, което причинява депресия и настроение. Въпреки това, уринарна инконтиненция след раждане е доста често срещана. При първото раждане този проблем се среща при 15% от жените, а след второто раждане достига цели 40%. Ето защо е важно да се разбере какво причинява уринарна инконтиненция. Може да се прояви в следните ситуации:

 • Изтичане на урина по време на леко физическо натоварване (например скачане или докато правите клекове);
 • Неконтролиран поток на урина, който се появява при кашляне или кихане;
 • Уринарна инконтиненция може да възникне и по време на полов акт.

Причините за този проблем са много различни. Обикновено това състояние се причинява от дисфункция на тазовото дъно по време на бременността. Дори бременността да протича нормално и без проблеми, тазовите органи все още са постоянно под стрес. Също така, уринарна инконтиненция след раждане понякога се появява след цезарово сечение. Или ако раждането е било трудно, то поради компресия на тазовите мускули в тях възникват нарушения на кръвообращението. Има редица фактори, които могат да причинят този дискомфорт:

 • Многократно раждане;
 • Тесен таз на бременна жена;
 • Многоплодна бременност;
 • Болести на пикочно-половата система;
 • Наднормено тегло;
 • Хормонални нарушения в организма;
 • Наследственост;
 • Големи плодове или неуместни плодове.

Видове уринарна инконтиненция

Следните видове заболявания са характерни за следродилния период:

 • Стрис-индуцирана уринарна инконтиненция. Може да бъде причинено от силен смях, плач. Появява се дори когато кашляте или кихате.
 • Рефлексен фактор - причинява инконтиненция с напомнящи асоциации (напр. Шумът от изливане на вода).
 • Спешно изтичане. Ако желанието за уриниране е твърде често, става невъзможно да се контролира.
 • Неконтролирана инконтиненция. През деня може да се отдели малко количество урина в малки количества..
 • Вътрешен фактор е, когато препълненият пикочен мехур не е в състояние да съдържа урина. Това обикновено се дължи на някакъв вид инфекция или тумор..
 • Инконтиненция преди лягане - доста рядка инконтиненция по време на сън (енуреза).

Според степента на заболяването, заболяването може да бъде разделено на 3 категории: леко, умерено и тежко. Лека степен е инконтиненция, която се появява само по време на тежко усилие. Умерената степен причинява уриниране при кашляне, смях или при леко натоварване. По време на тежко заболяване отделянето на урина може да се случи без видима причина и дори от нормална промяна в положението на тялото.

Диагностика на заболяването

Както при всяко друго заболяване, ако инконтиненцията на урината се появи след раждане, трябва да потърсите медицинска помощ от уролог и гинеколог. Въпреки цялата деликатност на този проблем, родилата жена трябва да присъства на лекарска консултация и открито да говори за възникналото заболяване. Професионалният преглед ще ви позволи да изследвате тялото на жената за наличие на следродилни сълзи. И проведените тестове ще разкрият наличието на инфекции, ако има такива, в женското тяло. А също и за по-точна диагноза, лекарите ще помолят жената да забележи ситуации, при които се появява инконтиненция и да отбележат миризмата на урина.

Бързата диагноза, позволяваща точен анализ, включва следните процедури:

 • Общ анализ на кръв и урина. Миризмата на урина и нейното съдържание ще покажат дали има отклонения.
 • Цистоскопия. По време на това изследване се използва цистоскоп. С негова помощ пикочният мехур се изследва отвътре заедно с лигавицата му. Това ще идентифицира промени, причиняващи уринарна инконтиненция..
 • Ултразвук на пикочния мехур и бъбреците.
 • Профилометрията е процедура, която ви позволява да оцените общото състояние на уретрата чрез измерване на налягането..
 • Урофлоуметрия. Това изследване се предписва в случаите, когато е необходимо да се определи колко урина се екскретира за определен период от време, продължителността на изпразването и общия обем на екскрецията. Проучването ще помогне да се идентифицират възможни увреждания в динамиката на долните пикочни пътища.
 • Цистометрия - измерване на общия обем на пикочния мехур и сравнение с нормалното налягане.

Възможни възможности за лечение на уринарна инконтиненция

Оптималното лечение на уринарна инконтиненция след раждане е показано след внимателно проучване на находките. Има две възможности за избавяне от болестта - консервативно и радикално лечение. Не си струва да лекувате това заболяване сами, защото задълбоченият преглед от лекар ще ви помогне да определите и изключите възможностите за инфекциозни заболявания и възпаления. Освен това повечето случаи на неволно уриниране се лекуват успешно без операция..

Консервативни методи на лечение

Те са приемливи за леко до умерено заболяване. Обикновено същността на заболяването се крие именно в слабите мускули на тазовото дъно, които причиняват отделяне на урина само по време на натоварване, кашлица или кихане.

Уверете се, че са извършени следните действия:

 • Упражнения на Кегел. Същността на това упражнение е да укрепи вагиналните мускули. За да разберете правилната техника, когато се появи естествено уриниране, трябва да го спрете за няколко секунди чрез мускулна сила. След като почувствате работата на мускулите, е необходимо да правите до 200 изстисквания и разхлабвания на ден. Упражнението укрепва и поддържа мускулния тонус в пикочните пътища. Той е много лек и може да се направи по всяко време..
 • Тренировка на вагинални мускули със специални тежести. Това упражнение се състои в поставяне на специални малки тежести във влагалището, за да го задържите. В рамките на 15 минути трябва да се заемете с обичайния си бизнес и да задържите тежестите. Разбира се, по време на упражнението е по-добре да не седите на дивана, а да се разхождате из къщата. Препоръчително е да правите това упражнение 3-4 пъти на ден по 15 минути. Тази терапия започва със задържане на по-малки тежести, които целенасочено се увеличават всеки ден. Максималното допустимо тегло е 50 грама. Като цяло упражнението е насочено към укрепване на мускулите на тазовото дъно..
 • Обучение на пикочния мехур. Тази поведенческа терапия се фокусира върху времето на уриниране с Вашия лекар. Тоест, трябва например да ходите до тоалетната на всеки 2 часа, без да чакате подтикването. Постепенно времето между пътуванията до тоалетната се увеличава. Лечението с този метод отнема до два месеца. Тази тренировка се фокусира върху изграждането на навика да отделяте време между ходенето до банята..
 • Физиотерапия. По време на терапията майката се стимулира от мускулите на тазовото дъно с магнитно поле или електрическа стимулация. След неговото преминаване намалява прекомерната активност на мускулите, отговорни за отделянето на урина. Тази терапия почти винаги се използва заедно с горепосочените тренировки. И след завършване на такъв курс не е необходимо лечение на уринарна инконтиненция при жени след раждане..
 • Лекарства. Учените все още не са измислили лекарство, което би могло да елиминира проблема с неволното уриниране. Вашият лекар обаче може да предпише лекарства, които подобряват кръвообращението в тялото, успокоителни или витамини. Те се приемат като допълнение към физическата терапия и тренировката на мускулите.

Радикални методи

 • Използва се при тежки степени на заболяването или когато горните методи не помагат. В съвременната медицина се извършват 3 възможни операции:
 • Операция с гел, инжектиран в пикочния канал. Това е най-простият вид операция. Гелът, инжектиран в зоната близо до канала, създава допълнителна опора, която осигурява фиксиране на канала.
 • Циклична работа. Най-често срещаният и ефективен вид интервенция. С помощта на специална примка, направена от хирургически материали, уретрата се обвива. Това създава допълнителна фиксация на уретрата.
 • Уретроцистоцервикопексия. Състои се в укрепване на срамно-везикуларните връзки. Въпреки това, поради сложността на операцията и доста дългия и труден период на рехабилитация, тя е изключително рядка..

Предлагаме ви да гледате полезно видео, което подробно разказва за структурата на мускулите на тазовото дъно и защо е важно да ги тренирате.

Предотвратяване

Уринарна инконтиненция след раждането е често срещан проблем при родилите жени. Не се срамувайте от това или се опитвайте да се лекувате сами. Като превантивна мярка. За профилактика са подходящи всички видове физическо обучение, описани в тази статия. Те могат да се практикуват както преди, така и по време на бременност. Тези упражнения повишават мускулния тонус и подобряват циркулацията на тазовите органи. Ето защо, дори ако майката, която е родила, е изправена пред такова заболяване, е необходимо да се обърнете към лекаря без колебание. Най-важната роля в борбата с това неприятно заболяване играе навременната диагностика и правилно подбраното лечение..

Причини и лечение на уринарна инконтиненция при жени след раждане

Около 40% от родилите жени са запознати с такъв проблем като уринарна инконтиненция след раждането. Неволното уриниране е вид усложнение след раждане и с всяко следващо раждане рискът от тази патология се увеличава. За съжаление много жени се срамуват да говорят за това на лекари, но напразно. Неконтролираното уриниране нарушава качеството на живот на жената.

Инконтиненцията на урината е естествено явление след раждането и изисква корекция. По правило тялото се възстановява само, но има случаи, когато не се възстановява само. В този случай е необходима консултация със специалист, за да се установят причините и диагнозата. Ако не започнете лечението навреме, тогава това усложнение в областта на раждането може да бъде придружено от възпаление, рецидиви и други неприятни последици..

Защо има уринарна инконтиненция при жените след раждането?

Уринарна инконтиненция при жени след раждане се причинява от отслабване на мускулите на тазовото дъно. По време на бременността осигурява оптимално интраабдоминално налягане, поддържа вътрешни органи, а също така, създавайки родов канал, изхвърля плода от матката.

Голям плод, труден труд, разкъсване на перинеума или мускулите на тазовото дъно, травма при раждане и значително наддаване на тегло при родилки жени също отслабват мускулите на тазовото дъно.

Рискови фактори:

 1. Наследствено предразположение.
 2. Особености на анатомията по отношение на структурата на мускулите на тазовото дъно.
 3. Болести на нервната система и гръбначни травми.
 4. Големи плодове.
 5. Раждания при раждане.

Симптоми на уринарна инконтиненция при жени след раждане:

 1. Теч в легнало положение.
 2. Неволно уриниране по време на стрес, както и при напрежение на вътрешните органи (кихане, кашлица, физическо натоварване).
 3. Теч по време на полов акт.
 4. Уриниране под въздействието на провокиращи фактори.
 5. Теч след пълно изпразване на пикочния мехур.
 6. Намокряне на леглото.

Какво да правя, как да лекувам?

Ако се появят горните симптоми, на първо място трябва да се консултирате с лекар!

Които единодушно викат за необходимостта от лечение, а не за маскиране на симптомите.

Има два метода на лечение:

 • Консервативен.
 • Хирургически.

Консервативният метод е най-популярният, прост и ефективен. Състои се в използването на физически упражнения. Първо, те ще помогнат за стягане на корема след раждане, добре, и второ, ще помогнат за преодоляване на проблемите с уринарната инконтиненция..

Трябва да направите "Бреза", "Ножица", "Велосипед". Можете да носите топка между краката си. Също така съвременната медицина предлага методи като електрофореза (физиотерапия) и използване на инжекции с ботулинов токсин в пикочния мехур (не се използва във всички клиники и не от всички специалисти).

Хирургичният метод се използва в случая, когато е невъзможно преодоляването на уринарна инконтиненция след раждане след една година..

Най-простият и щадящ хирургичен метод за справяне с това заболяване е операция, наречена "синтетична верига". Операцията се извършва под местна упойка и прилича на процеса на поставяне на контур от пролен под средата на уретрата. В резултат на това изкуствено се създава друга опора за пикочния мехур. Няма противопоказания за тази операция..

Уретроцистоцервикопексия. Подобна операция се извършва доста рядко и представлява фиксиране на пикочния мехур, уретрата и матката. Такава операция се извършва, когато жената има нарушения в структурата на тазовите мускули.

Има и друг метод (между консервативен и хирургичен): лазерно лечение. Този метод е насочен към премахване на слабостта на мускулите на тазовото дъно.

Процедурата представлява промяна в структурата на колагена. Когато е изложен на лазерно лъчение върху вагиналната тъкан, колагенът се свива. В резултат на това мускулите се стягат. Този метод за лечение на уринарна инконтиненция след раждане няма противопоказания и специални болкови усещания (болкоуспокояващи не се използват).

Превантивни методи

Отдавна е известно, че дадено заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува по-късно. Методите за предотвратяване на уринарна инконтиненция при жени след раждане включват физическо възпитание за укрепване на мускулите на тазовото дъно..

Ако няма шевове, разкъсвания, наранявания, можете да започнете упражнения на следващия ден след раждането (или веднага, когато състоянието се подобри).

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да намерите правилните мускули. Когато уринирате, опитайте се да задържите потока на урината. Разрешено 1 път на уриниране. Задържането на потока се препоръчва в началото на процеса на уриниране. (не повече от два пъти на ден).
 2. След като се намерят желаните мускули, се преминава към подобрение. След като пикочният мехур е напълно празен, е необходимо да седнете на твърда повърхност с широко разтворени крака и да повдигнете тазовото дъно за пет секунди, след това пауза за 5 секунди. Постепенно трябва да достигнете 10 секунди.

В идеалния случай това упражнение трябва да се прави три пъти на ден по три серии..

Също така, за профилактика е необходимо да се използва наситено сиво (мнозина са запознати с такова наименование като „шивашка поза“ или „гирляндска жаба поза).

Позата изглежда така: Изправяме се изправени, краката са на ширината на раменете, раменете са изправени, гледаме само напред, клякаме (не сваляме краката си от пода), разтваряме краката си в коленете и подравняваме ръцете си с дланите пред себе си, лопатките не могат да бъдат събрани заедно. Дишайте плавно. Целта е да запазите тази позиция за 1 минута. Започнете след няколко секунди.

заключения

Тази статия разглежда причините за уринарна инконтиненция при жени след раждане, как да се справим с това заболяване и методи за превенция. Както стана ясно, всички проблеми с инконтиненцията идват от отслабването на мускулите на тазовото дъно.

По време на периода на бременността тялото на жената работи, за да се износва и в този случай това е естествено усложнение след раждането. Което изчезва от само себе си в рамките на една година, но за съжаление понякога проблемът се влошава. Най-важното е, че в този случай не мълчете и смирено издържайте, а отидете на лекар за помощ. Той ще ви помогне да разберете причините и ще препоръча лечение..

Не забравяйте, че напредналата инконтиненция на урината може да доведе до инфекции, чести рецидиви и влошаване на общото благосъстояние на жената. Освен това не се самолекувайте без консултация с лекар..

Уринарна инконтиненция след раждането: причини и лечение

Появата на дете е най-прекрасният и трогателен момент, който е причина за колосалните трансформации на женското тяло. Промените в тялото оказват значително влияние върху благосъстоянието и здравето на родилката. Един от най-неприятните симптоми, които почти половината от жените трябва да лекуват, е инконтиненция на урината - дестабилизация на функциите на пикочната система, свързана със загуба на контрол над естествените физиологични процеси.

Проблемът е придружен от дискомфорт в уретрата и долната част на корема. Неволно изтичане възниква по време на физическа активност, вдигане на тежести, по време на кашлица или смях. Инконтиненцията на урината може да бъде обезпокоителна поради трудностите при понасяне на желанието за изпразване, както и непосредствено след това. Понякога жените се чувстват неспособни да уринират напълно, дори след като използват банята. В най-трудните случаи урината може да се отдели спонтанно по време на полов акт..

Обикновено проблемът се усеща в последните етапи на бременността и се задълбочава веднага след самото раждане. Често инконтиненцията на урината не е придружена от болка, но при липса на лечение това разстройство провокира появата на отоци и инфекциозни възпалителни процеси във външните полови органи, а в случай на тежко протичане на заболяването, развитието на комплекси, следродилна депресия и пълна изолация от обществото.

Защо уринарна инконтиненция се появява след раждането??

Колкото и естествени да са процесите на бременност и раждане, според експертите, те винаги са придружени от глобален стрес за организма. През последния триместър вътрешните органи на жената сменят местоположението си и нарастващият плод оказва значителен натиск върху тях..

По време на раждането се включва цяла група дълбоки мускулни групи, които не се използват в ежедневието, което води до тяхното разтягане и деформация. По време на преминаването на детето през родовия канал тези мускули се разтягат, притока на кръв в тях се променя и нервната дейност се влошава. В резултат на това родилката впоследствие може да изпитва болка в цялата коремна кухина и липса на контрол върху процеса на изпразване..

Уринарна инконтиненция след раждането може да бъде предизвикана от:

 • повишен стрес върху пикочния мехур и уретрата;
 • използването на акушерски форцепс по време на раждането;
 • деформация и разкъсване на мускулите на тазовото дъно и перинеума;
 • белези на близките тъкани;
 • нараняване и пролапс на матката;
 • голямо тегло на плода, многоводие;
 • многораждания с твърде малко почивка.

Често в първите дни след естественото раждане, преминало без никакви усложнения, жените забелязват изтичане на урина. В същото време родилката може да бъде абсолютно здрава и активна, теглото и височината на бебето - да отговарят на стандартите.

Това състояние на нещата само показва, че един от косвените фактори е допринесъл за уринарна инконтиненция след раждане:

 • наднормено тегло;
 • остра липса на естроген;
 • нелекувани гръбначни наранявания (притиснати нерви, хернии и др.);
 • хронични патологии на развитието на тазовите органи;
 • наличието на продължителни инфекции на пикочно-половата система.

Във всеки случай инконтиненцията на урината е патология, която се нуждае от лечение. Не очаквайте да изчезне от само себе си. За да се избегнат допълнителни усложнения, е важно да му обърнете внимание навреме и да започнете сложна терапия..

Какво да правим с уринарна инконтиненция след раждането?

Когато възникне проблем, важно е, на първо място, да се отървете от основния синдром. За да направите това, трябва да ограничите приема на течности, като напълно изключите диуретичните напитки и храни (алкохол, дини, кафе, шипки и др.). За да избегнете неприятности, трябва да се внимава особено, когато се абсорбират течности непосредствено преди излизане навън. Трябва да пиете само когато сте жадни, на малки глътки, точно това количество, което тялото изисква точно в тази минута.

Специалистите казват, че кърменето помага за премахване на излишната течност от тялото и облекчаване на отока след раждането. Те препоръчват поставянето на бебето на гърдата при първа молба. Като правило, след раждането този период е 1,5-2 часа..

За да проследите динамиката, можете да водите дневник, в който трябва редовно да записвате количеството абсорбирана и отделена течност, както и да записвате ситуации, по време на които е настъпило неконтролирано уриниране. Това ще помогне да се проследи динамиката и да се идентифицират причините за инконтиненцията..

Лечение

Когато се появи неконтролирано уриниране, трябва да направите навреме, за да възстановите физическата форма на родилката. Не забравяйте за психологическото състояние на жената. Важно е да се разбере, че само интегрираният, всеобхватен подход ще помогне да се отървете от патологията без специализирана помощ..

Лечението на уринарна инконтиненция се състои от:

 1. Възстановяването и укрепването на мускулите на тазовото дъно, дори и да не са причина за проблема, тъй като ранното възстановяване на функциите на репродуктивната система след раждането, във всеки случай, ще бъде само от полза. Родилката трябва да владее техниката на изпълнение на упражненията на Кегел. Състои се от редуване на притискане и отпускане на мускулите на влагалището и сфинктера. Когато правите упражненията, е важно да осигурите спокойна, спокойна обстановка, за да можете да се съсредоточите само върху мускулното напрежение. Времето за урок трябва да бъде 15-30 минути дневно. Първите резултати ще бъдат видими след няколко седмици..
 2. След като подготвите мускулите на влагалището, можете да преминете към по-сериозни натоварвания: държане на специални топки или тежести. За да направите това, ще трябва да закупите специална обвивка, част от която е поставена във влагалището, а товарът е навън. Предизвикателството е да поддържате тегло само с вагиналните мускули. В този случай жената може да прави ежедневни дейности или дори да прави леки упражнения у дома. Степента на натоварване може постепенно да се увеличава.
 3. Систематичното обучение на вагиналните мускули ще помогне за пълно възстановяване на функциите му, връщайки го в пренаталното състояние. Но също така е важно да не забравяме за пикочния мехур. За да го обучите, можете да съставяте специален план за уриниране на редовни интервали. В този случай интервалите от време трябва постепенно да се увеличават, позволявайки на тялото да се адаптира.
 4. Не е излишно да приемате билкови лекарства при лечение на уринарна инконтиненция. Пациентите, страдащи от тази патология след раждането, се препоръчват да приемат билки, които имат лек седативен ефект (жълт кантарион, маточина, валериана), както и лекарства, които активират кръвообращението, укрепват кръвоносните съдове.
 1. Когато се лекува инконтиненция, лекарите съветват да се правят повече упражнения. В случай на трудно раждане, продължително и трудно възстановяване след тях, можете да посещавате часове по аквааеробика. Този тип тренировка ще помогне да се включат в работата всички мускули на коремната кухина и таза, но в същото време няма да доведе до пренапрежение и изчерпване на тялото..
 2. Ако се чувствате добре, можете да отидете на фитнес или да отидете на джогинг на чист въздух. Но е важно да не забравяме за коремните мускули. Когато бягате или упражнявате на симулатори, трябва да сте сигурни, че стомахът ви винаги е прибран. Това ще повиши тонуса на коремните мускули и ще възстанови нормалното разположение на вътрешните органи след раждането..
 3. Когато възникне инконтиненция на урината, специалистите препоръчват да се обърне внимание на психо-емоционалното състояние на младата майка. Тъй като психиката на жените след раждането става много уязвима, причината за разстройството може дори да е денонощно с новородено. Следователно жените, страдащи от уринарна инконтиненция, трябва да установят най-удобния режим на сън и будност за деня. Породената жена трябва да осигури поне минимална почивка за 2-3 часа дневно, като прехвърли отговорностите по грижите за бебето на баща си или друго доверено лице.

Резултатите от лечението на инконтиненция чрез укрепване на тазовите мускули трябва да бъдат видими в рамките на няколко седмици. Но често са необходими месеци за отстраняване на проблема. При липса на най-малкото подобрение от терапията за дълъг период, жената трябва да се консултира със специалист за физиотерапия или хирургия.

Уринарна инконтиненция след раждането

Женското тяло е изложено на голям стрес по време на носенето на бебе, което впоследствие се отразява на живота му. Често се наблюдават нарушения в дейността на някои органи на жената по време и след раждането. Едно от тези нарушения е следродилната инконтиненция на урината..

Уринарна инконтиненция след раждането е нарушение на физиологичните механизми на пикочния мехур, което води до неконтролиран поток на урината.

След раждането най-често срещаният тип инконтиненция е стресовата инконтиненция на урината. Това е неволен поток от урина, когато кашляте, кихате или се смеете.

Този проблем е не само физиологичен, но и психологически. Често жените, премълчавайки този проблем, се потискат за малоценност, самочувствието им пада, което се отразява на начина им на живот.

Причини за уринарна инконтиненция при жена след раждане

Бременността е стрес и стрес върху тялото на жената. В рамките на 9 месеца натоварването на тазовите мускули се увеличава с растежа на плода. В резултат на това има нарушение на функциите на мускулите на тази област и нарушение на цялата анатомия между тазовите органи.

Високото налягане върху тазовите мускули, тяхното участие в образуването на родовия канал - нарушава кръвообращението в мускулите, които са отговорни за задържането на урина в пикочния мехур.

Родова травма, голям плод, налагане на гинекологични форцепс и многократно раждане - могат да провокират развитието на уринарна инконтиненция след раждане.

Симптоми на уринарна инконтиненция

 • отделяне на урина при изправяне, клякане, кихане и кашляне;
 • неволно изпускане на капки урина по време на полов акт или просто в хоризонтално положение;
 • постоянно усещане за непълно изпразване на пикочния мехур;
 • усещане за нещо чуждо във влагалището;
 • неконтролиран поток на урина след пиене на малки количества алкохол.

Диагностика на следродилна инконтиненция

Диагнозата на този проблем трябва да се извършва от специалист уролог. След раждането жената трябва да посети гинеколог, на когото трябва да се каже открито за всички възникнали деликатни проблеми. При диагностициране се изисква преглед на гинекологичен стол. Специалистът може да направи следния тест, за да постави правилната диагноза: помолете пациента да кашля, когато е на стола. Ако се установи изтичане на урина, тогава тестът се счита за положителен..

След това пациентът получава задачата да води дневник от наблюдения. В този дневник е необходимо да се отбележи времето на уриниране и моментът на инконтиненция. Въз основа на тези наблюдения лекарят ще може да избере тактиката на лечение..

За по-точна диагноза се използват ултразвук на бъбреците, малкия таз, лабораторни изследвания, урофлоуметрия, цистометрия и профилометрия.

Навременният преглед ви позволява да изберете правилните и най-ефективни тактики за лечение на проблема с уринарната инконтиненция след раждане..

Уринарна инконтиненция след раждането: какво да правя

Днес много жени дори не подозират, че лечението на уринарна инконтиненция след раждане е напълно възможно. Ако проблемът се диагностицира навреме, степента на нарушаване на механизма на пикочния мехур е малка, тогава се извършва нехирургично лечение. В по-тежки случаи е възможна операция.

Консервативно лечение

Консервативните терапии са насочени предимно към трениране на мускулите на тазовото дъно и пикочния мехур. Първите са упражненията Skittle и упражнения за задържане на малки тежести от вагиналните мускули. С помощта на тези упражнения се възстановява нормалната дейност на вагиналните мускули..

Най-удобни за лечение на инконтиненция след бременност са упражненията на Кегле, които могат да се правят дори на обществено място. Тези упражнения включват напрежение на мускулите около пикочния мехур и ректума 200 пъти на ден. За да намерите тези мускули, можете да задържите струята урина, докато уринирате..

Лечението на уринарна инконтиненция след раждане може да се случи и с физиотерапия. Физиотерапията се редува с упражнения.

Методът за трениране на пикочния мехур е ефективен. В този случай лекарят разработва специфичен график за уриниране за пациента. Жена се опитва да изпразни пикочния си мехур дори с най-малкото пълнене. Тази програма работи от минимален период между уриниране до максимум: 3 -3,5 часа.

Лекарствата се предписват заедно с упражнения и мускулни тренировки. Няма лекарства, които да се справят с причината за уринарна инконтиненция. Ако възникне такъв проблем, лекарят може да предпише успокоително, лекарство за подобряване на кръвообращението, укрепване на стените на кръвоносните съдове или витамини.

Хирургия

Операция за решаване на такъв проблем се предписва само ако консервативните методи на лечение са неефективни. Тези операции са:

 1. Циклична операция, по време на която се поставя контур върху средата на уретрата. Операцията продължава само 40 минути и пациентът се изписва след 2 дни. Сексуалният живот е разрешен след 6 седмици и връщане на работа след 2 седмици. Такава операция се извършва при всяка степен на инконтиненция. Единственото противопоказание е планираната бременност. След раждането ефектът от операцията се свежда до нула.
 2. Операция с въвеждането на гела. В този случай с помощта на гел, който се инжектира близо до уретрата, се създава допълнителна опора в средната му част. Операцията се извършва под местна упойка и отнема по-малко от 30 минути.
 3. Уретроцистоцервикопексията е най-рядко срещаният хирургичен вид лечение за следродилна инконтиненция при жените. Тази операция укрепва срамно-везикуларните връзки. Но това е трудно по отношение на техниката на изпълнение и изисква дългосрочна рехабилитация. Поради тези причини този метод се използва много рядко..

По принцип хирургичната интервенция се използва в изключително редки случаи. Уринарна инконтиненция след раждането може да бъде излекувана чрез консервативни методи, ако няма по-сериозни нарушения в механизма на пикочния мехур.

Предотвратяване

За да избегнете сериозни проблеми, които ще доведат до необратими последици, трябва да следвате препоръките, които ще помогнат за избягване на уринарна инконтиненция след раждане. Дори по време на бременност се запознайте и правете упражнения за трениране на мускулите на влагалището, тазовото дъно (гимнастиката на Kegl е дори полезна, тя ще помогне по време на раждането, а не само за премахване на появата на инконтиненция).

Ако такъв проблем възникне след раждането в незначителни прояви, не забравяйте редовно да правите горните упражнения. Но не отлагайте посещението при лекар..

Предотвратяването на този проблем е да се предотврати преливането на пикочния мехур (особено по време на бременност). „Не може да се толерира“ - често ни казваха родителите. Ако издържите дълго време, тогава мускулите се разтягат, което води до безполезността им..

За да избегнете проблеми с инконтиненцията, откажете се от алкохола, кофеина (включително кофеиновите лекарства), тютюнопушенето и т.н. Яжте повече сурови зеленчуци и плодове, за да насърчите своевременното изпразване на стомаха.

След раждането всяка жена се стреми да се върне по-бързо към пренаталното си тегло - това също ще помогне за решаването на проблема с инконтиненцията. И спазването на диетичните правила по време на бременност ще бъде добра превенция на уринарна инконтиненция след раждане..

Експертите казват, че като цяло инконтиненцията на урината след раждането е психологически проблем. Жените се срамуват от това и крият проблема от лекарите. Стелтът води до по-сериозни последици.

Не е срамно, че сте изправени пред този проблем. Редовни занимания, консултация с гинеколог, наблюдение на тялото ви - всичко това ще помогне да се справите бързо и лесно с неприятностите.

С днешните възможности на медицината, количеството информация в Интернет, отвореността на лекарите е много лесно да се преодолее този проблем. Ако сте привърженик на традиционната медицина, тогава дори тук има решение. Лечение на следродилна инконтиненция с народни средства, които да помогнат за продължаване на кърменето.

Не забравяйте, че вашето здраве е във вашите ръце. Основното е да искате да преодолеете неприятностите и да не бъдете мързеливи..

Уринарна инконтиненция след раждането

Уринарна инконтиненция след раждането е патологично състояние при жените, при което се получава неволно уриниране. Следродовото неволно уриниране по-често се нарича стрес инконтиненция на урината, когато се отделя по време на тренировка, смях, кихане, кашлица, полов акт (в случаите на рязко повишаване на интраабдоминалното налягане).

Инконтиненцията на урината не е заболяване, а нарушение в нормалното функциониране на пикочната система. Инконтиненцията на урината е усложнение след раждането, което се среща при 10% от жените по време на първата им бременност и раждане и при 21% от жените по време на втората и всяка следваща бременност. При естественото раждане вероятността от развитие на уринарна инконтиненция е малко по-висока, отколкото при цезарово сечение.

Уринарна инконтиненция след раждането не е естествено състояние за жените и изисква корекция. Уринарната функция се възстановява средно в рамките на една година. В някои случаи самовъзстановяването не настъпва. Инконтиненцията на урината не представлява значителна заплаха за здравето на жената (при липса на усложнения под формата на възпалителни и инфекциозни процеси), но значително намалява качеството на живот. С навременна диагностика и правилна терапия, следродилната инконтиненция на урината е напълно елиминирана. Ако проблемът не бъде диагностициран навреме и не бъдат взети мерки за нормализиране на уринирането, състоянието може да се влоши с течение на времето. Пренебрегваните случаи са много по-трудни за коригиране, характеризират се с чести рецидиви.

Причини за уринарна инконтиненция след раждане

Основната причина за уринарна инконтиненция след раждането е разтягане и отслабване на мускулите на тазовото дъно, които осигуряват достатъчна подкрепа за матката през цялата бременност.

Тазовото дъно е мощен мускулно-фасциален слой, който служи за поддържане на вътрешните органи, поддържа нормалното им положение, регулира интраабдоминалното налягане и също допринася за изхвърлянето на плода по време на раждането, образувайки родовия канал. Разтягането на мускулите на тазовото дъно се случва под тежестта на матката и развиващия се плод в нея. Трудно раждане, голям плод, родова травма също са причини за отслабване на мускулите.

Уринарна инконтиненция след раждането се причинява от:

 • Нарушение на инервацията на мускулите на тазовото дъно и пикочния мехур;
 • Нарушение на затварящата функция на уретрата и пикочния мехур;
 • Патологична подвижност на уретрата;
 • Нестабилност на положението на пикочния мехур, колебания в интравезикалното налягане.

Има редица рискови фактори, които допринасят за развитието на уринарна инконтиненция след раждане:

 • Наследственост (генетично предразположение към развитие на разстройство);
 • Особености на анатомичната структура на тазовите органи и мускулите на тазовото дъно;
 • Неврологични нарушения (заболявания на нервната система, множествена склероза, болест на Паркинсон, както и гръбначни травми);
 • Хирургични интервенции по време на раждане и травма при раждане;
 • Големи плодове;
 • Прекомерно наддаване на тегло по време на бременност.

Симптоми на уринарна инконтиненция след раждане

В медицинската практика има 7 основни вида уринарна инконтиненция:

 • Спешна инконтиненция на урината - доброволно уриниране с остър, силен порив, неконтролируемо;
 • Стресова инконтиненция на урината - уриниране при всякакъв вид физическа активност, повишено вътрекоремно налягане;
 • Ишурия на парадокса или преливане на инконтиненция - отделяне на урина с пълен пикочен мехур;
 • Рефлекторна инконтиненция - уриниране при излагане на провокиращи фактори (силен писък, уплаха, звук от вода);
 • Намокряне на леглото;
 • Неволно персистиращо изтичане на урина;
 • Изтичане на урина след пълно уриниране.

Уринарна инконтиненция след раждането често се нарича стрес инконтиненция (SUI). За да се постави точна диагноза, е необходим цялостен преглед.

Следродилната инконтиненция се диагностицира, когато жената има следните симптоми:

 • Редовни епизоди на неволно отделяне на урина;
 • Значителен обем урина с всеки епизод;
 • Повишено отделяне на урина при физическа активност, стрес, по време на полов акт.

В случай на нередовни епизоди на неволно уриниране, трябва също да посетите лекар, за да коригирате състоянието. Трябва да се отбележи, че единични случаи на неволно уриниране в малки обеми също са характерни за здравия организъм..

Уринарна инконтиненция след раждането: лечение и прогноза

Към лечението на пикочните разстройства трябва да се подхожда правилно. Много жени пренебрегват проблема и, без да ходят на лекар, се опитват да отстранят проблема сами или да се примирят с това патологично състояние. При уринарна инконтиненция след раждане лечението включва консервативни и радикални методи..

В случай на уринарна инконтиненция, не се препоръчва да се самолекувате, тъй като това състояние изисква внимателно изследване, за да се изключат възможни възпаления и инфекциозни причини за инконтиненция..

В случай на уринарна инконтиненция след раждане, лечението не включва използването на лекарства. Лекарствата се предписват в случаи на усложнения на уринарна инконтиненция от възпалителен процес или инфекция.

Диагнозата на уринарна инконтиненция се извършва по следните методи:

 • Събиране на анамнеза (субективни признаци на пациента, характеризиращи нарушението);
 • Преглед на гинекологичен стол;
 • Цистоскопия (ендоскопско изследване на пикочния мехур);
 • Лабораторни изследвания;
 • Ултразвук;
 • Сложно уродинамично изследване (цистометрия, профилометрия, урофлоуметрия).

Консервативното лечение на уринарна инконтиненция след раждане включва физически упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно и терапия без стъпки, която включва тренировка на мускулите чрез задържане на определени тежести с нарастващо тегло..

Критерият за оценка на ефективността на консервативните техники е пълното изчезване на епизодите на неволно уриниране. Средно нормализирането на уринирането отнема до 1 година..

Ако консервативните методи за лечение на уринарна инконтиненция след раждане са неефективни, се използват хирургични методи за коригиране на проблема. В момента се практикуват минимално инвазивни хирургични техники.

Основните методи за хирургична корекция са:

 • Уретроцистоцервикопексията е пълноценна хирургична интервенция за фиксиране на пикочния мехур, уретрата и матката. Този метод се използва изключително рядко със значително нарушение на структурата на тазовите мускули;
 • Въвеждането на гела в парауретралното пространство - манипулацията се извършва както в болница, така и амбулаторно. При този метод за коригиране на инконтиненцията рискът от рецидив остава висок;
 • Хирургични корекции на примка - поставяне на синтетична примка под средата на уретрата за допълнителна опора.

Уринарна инконтиненция след раждането. Причини, симптоми, лечение и профилактика

Контролът на уринирането е необходим на човек от най-ранна възраст, но понякога тази система се проваля. Например след раждане. Жените изпитват неприятни симптоми в различна степен: няколко капки течност се появяват на бельото им или възникват постоянни течове. Какво представлява следродилната инконтиненция на урината и как да се справим с деликатен проблем в нашата статия.

Причини за уринарна инконтиненция след раждане

Следродилна инконтиненция на урина се среща при 40% от жените, които стават майки за втори или трети път. При майки с едно дете тази патология се регистрира в 20% от случаите. Причинено от отслабване на тазовите мускули при жените по време на бременност поради теглото на бебето. При раждането тазовите органи при жените се компресират, мускулите се разтягат.

Основните фактори, които предизвикват уринарна инконтиненция след раждане, са:

 • Уретрата не се затваря.
 • Повишено налягане вътре в пикочния мехур.
 • Нарушения на кръвообращението в тазовите мускули.
 • Зашиване на матката, срамните устни след раждането.
 • Голямо хлапе.
 • Вродени аномалии на тазовите мускули.

При тази патология при жените урината се отделя неволно при смях, кихане, по време на алкохолна интоксикация, в хоризонтално положение на тялото, по време на полов акт. Родилките са притеснени от усещането за чуждо тяло в пикочния мехур или влагалището, желанието да отидат отново до тоалетната веднага след посещението му.

Лечение на следродилна инконтиненция на урината

Необходимо е да се премахне неприятното заболяване след диагностициране на заболяването, консултация с гинеколог, хирург. На първия етап от медицинската помощ се използват лекарства, гимнастика и физически процедури. Ако тези методи не помогнат, те прибягват до хирургическа интервенция. Нека се спрем на всеки етап по-подробно.

Консервативни методи

Не можете да започнете лечение веднага след раждането. След спонтанно раждане пациентите могат да започнат консервативна терапия след 1 месец, след цезарово сечение - след 2-3 месеца. Лекарите препоръчват следните лечения.

Упражнения на Кегел

Стегнете мускулите на ануса и влагалището 200 пъти на ден. Фиксирайте позицията им за 2-3 секунди.

Уриниране по график

Жената, заедно с лекаря, прави график на пътуванията до тоалетната. Опитва се да се придържа към ограниченията, като постепенно увеличава интервала между уриниране. Жената тренира мускулите на отделителната система, привежда функцията в желания ритъм. Методът трябва да се използва най-малко 2 месеца.

Тежести

Тежести с различна форма и тежести се поставят във влагалището на пациента. Натоварването постепенно се увеличава. Задачата на жената е да задържи чуждо тяло за определен брой минути в изправено положение. Терапията се извършва амбулаторно и у дома 3-4 пъти на ден по 20 минути.

Прием на лекарства

Младите майки с този проблем трябва да възстановят мускулния тонус, съдовата система и да повишат имунитета. Лекарите предписват витаминни комплекси, вазодилататори, укрепващи организма като цяло. Понастоящем няма целеви лекарства за лечение на следродилна инконтиненция.

Физически процедури

Използва се магнитна терапия. Може ефективно да се комбинира с мускулна тренировка, прием на витамини. Стимулирането с електромагнитни вълни се извършва амбулаторно и в болница на курсове от 5 до 10 сесии. Лечението може да се повтаря на всеки 2 месеца.

Оперативна намеса

Жената се нуждае от помощта на хирург след 12-15 месеца използване на консервативни методи на терапия при липса на положителни резултати. Операциите се извършват по 3 начина:

 • Loop метод.

Показан за всяка степен на заболяване. Хирургът формира допълнителна опора за уретрата, използвайки родните тъкани на пациента (кожа от горната част на бедрата, срамни устни). Ако е невъзможно да се използва донорска тъкан, примката е направена от специален синтетичен материал.

 • Уретроцистоцервикопексия.

Провежда се в болница под обща анестезия. Хирургът фиксира пикочните органи, като реже и съкращава тазовите мускули. Операцията е показана при екстремна степен на нарушена пикочна функция..

 • Инжектиране на гел.

Опората на пикочния мехур се създава с помощта на гел. Въвежда се около канала. Операцията е бърза, жената може да напусне болницата след няколко часа.

Профилактика на уринарна инконтиненция

Възможно е да се предотврати патологията на отделителната система по време на бременност. Вземете следните превантивни мерки:

 • Носете превръзка.
 • Избягвайте наднорменото наддаване.
 • Участвайте в специално физическо възпитание.
 • Лекувайте навреме инфекциозните заболявания на пикочно-половата система.

Процесът на оздравяване отнема много време, усилия, но не бива да криете деликатно заболяване от гинеколог. Премахването на дисфункцията е много по-лесно от това да живеете в дискомфорт.

Видео на причините за уринарна инконтиненция при жените

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Уринарна инконтиненция при жени след раждане: причини за лечение

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

 • Код на ICD-10
 • Епидемиология
 • Причини
 • Рискови фактори
 • Патогенеза
 • Симптоми
 • Усложнения и последици
 • Диагностика
 • Диференциална диагноза
 • Лечение
 • Към кого да се свържете?
 • Лекарства
 • Предотвратяване
 • Прогноза

Уринарна инконтиненция след раждането е важна и често пренебрегвана форма на майчина заболеваемост. Тази патология може да бъде както при бременни жени, така и след раждането на дете, но във втория случай лечението може да бъде по-трудно. Важно е всяка жена да знае основните причини и рисковите фактори за тази патология..

Код на ICD-10

Епидемиология

Статистиката доказва, че проблемът с уринарната инконтиненция е широко разпространен. Почти половината от всички жени имат този проблем след раждането. За съжаление, въпреки че инконтиненцията е нещо, от което страдат много нови майки, тя остава проблем, който не се обсъжда или предотвратява. Проучванията показват, че една трета (33%) от жените, които са имали уринарна инконтиненция след раждане, са се смутили да обсъдят това с партньора си и почти половината (46%) се чувстват неудобно да говорят за това с лекаря си.

Причини за уринарна инконтиненция след раждане

Има различни причини, поради които жената може да страда от уринарна инконтиненция след раждането. Мускулите на пикочния мехур могат да отслабнат след непрекъснато разтягане на таза по време на бременност. Това кара уретрата да загуби контрол, като задържа урината..

Инконтиненцията на урината често се свързва с вагинално раждане, особено по време на първото вагинално раждане. Много клинични проучвания са се опитали да открият конкретно акушерско събитие, което причинява уринарна инконтиненция. Очевидната причина може да са големи деца и „трудни раждания“, които се усложняват от хирургични интервенции. Пролапсът на тазовите органи (цистоцеле, ректоцеле и пролапс на матката) и аналната инконтиненция на урината също са усложнения на физиологичния труд..

Всяка жена трябва да разполага с достатъчно информация, за да определи кой набор от рискове предпочита за себе си и детето си. В обща ситуация, при която няма допълнителен риск за детето, акушерското управление трябва да се съсредоточи върху намаляването на майчината заболеваемост, включително уринарна инконтиненция след раждането. Младите майки вероятно ще се възползват от рутинния скрининг на симптоми и ранно обсъждане на здравословните навици на пикочния мехур и правилните мускулни практики като част от грижите си след раждането. Акушерските грижи трябва да включват оценка на майчиния резултат от това раждане, включително пълния набор от наранявания на тазовото дъно, за които е известно, че са свързани с раждането.

Следователно причините за тази патология най-често се ограничават до патология при раждане. Ако жената е имала епидурална или спинална анестезия, това може да предизвика усещане за скованост в пикочния мехур. Това може да продължи няколко часа след анестезия или няколко дни. В първите няколко часа след раждането жената няма да може да усети точно всички органи, както поради анестезия, така и поради самия процес на раждане. Наличието на катетър по време на цезарово сечение може да затрудни контрола на пикочния мехур и може да бъде една от причините за допълнителни усложнения.

Основните причини за уринарна инконтиненция след раждане са следните:

 1. тазовите нерви, които контролират функцията на пикочния мехур, могат да бъдат увредени при продължително или тежко вагинално раждане.
 2. раждането с помощта на форцепс може да нарани тазовото дъно и мускулите на аналния сфинктер.
 3. продължителният натиск по време на вагинален труд също увеличава вероятността от увреждане на тазовите нерви и проблеми с контрола върху пикочния мехур, които могат да възникнат.
 4. вагинален физиологичен труд (въпреки че дори жени, които избират цезарово сечение, могат да бъдат склонни към инконтиненция);
 5. инвазивно използване на инструменти по време на раждането.

Рискови фактори

Рисковите фактори за това заболяване са следните:

 1. наднормено тегло при жена;
 2. генетично предразположение;
 3. голям плод в матката, изискващ допълнителни усилия;
 4. майките, които са имали много деца, имат по-малка еластичност на тазовото дъно.

Патогенеза

Патогенезата на развитието на уринарна инконтиненция след раждане, като често срещан проблем, се крие в характеристиките на структурата и инервацията на урината.

Сфинктерът на пикочния мехур е мускулна клапа, разположена в долната част на пикочния мехур. Той работи за контрол на потока на урината. Здравият пикочен мехур се изпразва от 5 до 9 пъти на ден и не повече от веднъж през нощта. Обикновено на всеки 2-4 часа - жената трябва да уринира. Пиенето на кофеинови напитки, храни с изкуствени подсладители, кисели храни и алкохол могат да раздразнят пикочния мехур и да ви накарат да ходите по-често, така че избягването може да помогне за контролиране на спешността и намаляване на честотата. Сфинктерът на пикочния мехур се отпуска, когато пикочният мехур се напълни с урина, а мускулите на сфинктера помагат да задържите пикочния мехур затворен, докато сте готови за уриниране. Други системи в тялото също помагат за контрол на пикочния мехур. Нервите от пикочния мехур изпращат сигнали към мозъка, когато пикочният мехур е пълен; нервите от мозъка сигнализират за пикочния мехур, когато трябва да се изпразни. Всички тези нерви и мускули трябва да работят заедно, за да функционира нормално пикочния мехур..

По време на бременността разширяващата се матка оказва натиск върху пикочния мехур. Мускулите в сфинктера на пикочния мехур и в тазовата област могат да бъдат претоварени от допълнителен стрес или натиск върху пикочния мехур. Урината може да изтече от пикочния мехур, когато има допълнително налягане, например по време на спорт или някакво движение.

Симптоми на уринарна инконтиненция след раждане

Бременността идва с дял от радост и дискомфорт. Един такъв често срещан проблем е, че повечето жени имат стрес инконтиненция на урината..

Има различни видове уринарна инконтиненция след раждането. Стресната инконтиненция на урината се класифицира като неволна загуба на урина по време на натоварване. Уринарна инконтиненция при кашлица, при кихане след раждане се отнася до фактори на стрес, които могат да провокират отпускане на сфинктера. Такива стресови фактори засягат преди всичко инервацията на пикочния мехур и след това възниква неволен поток на урината. Здравословното функционално тазово дъно има баланс между способността за свиване и способността да се отпускате. Тазовото дъно, което е твърде отпуснато или твърде стеснено, е нефункционално и може да причини тези симптоми.

Друг вид инконтиненция е под влиянието на физическа активност. Уринарна инконтиненция по време на скачане или по време на физическо натоварване след раждане се развива на фона на мускулна слабост и отпускане на сфинктера, като нарушението на инервацията е от второстепенно значение тук..

Симптомите на тази патология са появата на малко количество урина или пълно уриниране на фона на дразнител. Жената може да отделя урина, когато кашля, киха, смее се или се движи бързо. Количеството урина може да варира от няколко капки до достатъчно количество. Първите признаци често се появяват веднага след раждането. Ако пропуснете малко количество урина през първите дни след раждането, не се притеснявайте, тъй като това може да се нормализира през първите няколко дни. Ако това се наблюдава в продължение на няколко седмици, това вече е сериозна патология..

Усложнения и последици

Последиците и усложненията при късно търсене на помощ могат да бъдат сериозни. Това може да накара жените да се чувстват самотни и изолирани, да повлияе на връзките и кариерата, а също така може да бъде бариера пред секса..

Диагностициране на уринарна инконтиненция след раждане

Гинекологичен или проктологичен преглед може да диагностицира причините и вида на инконтиненцията, за да осигури целенасочено лечение и профилактика на инконтиненция на урината.

Диагнозата трябва да започне с анамнеза. И всеки лекар трябва да помни, че не всяка жена може да се оплаче от уринарна инконтиненция. Някои пациенти може просто да не кажат за тези симптоми, считайки ги за нормални, или просто да са срамежливи. Ето защо, по време на прегледа, лекарят трябва да попита жената за възможни симптоми. Ако жената говори за наличието на симптоми на инконтиненция, тогава трябва да разберете при какви условия това се случва и колко дълго продължава.

Трябва да се направят тестове, за да се изключи инфекция на пикочните пътища. Наложително е жената да премине общ тест за урина, който ви позволява да изключите инфекцията и да локализирате патологичния процес, например, за да изясните процеса в пикочния мехур или в бъбреците. Също така лабораторните тестове трябва да включват серумни нива на креатинин, които могат да бъдат повишени, ако има задържане на урина (трансфузия на пикочния мехур), причинено от запушване на изхода на пикочния мехур или денервация на детрузора.

Извършва се и инструментална диагностика за изключване на съпътстващи състояния. За целта най-често започват с ултразвукова диагностика. Този метод ви позволява да определите дали има промени в пикочния мехур и бъбреците, както и дали има аномалии от страна на матката.

Диференциална диагноза

Диференциалните диагнози на уринарна инконтиненция са разнообразни. Понякога има повече от един фактор, допринасящ за по-нататъшното усложняване на диагнозата и терапията. Необходимо е да се прави разлика между тези различни етиологии, тъй като всяко състояние изисква различен, но често припокриващ се терапевтичен подход. Следродилната инконтиненция на урината трябва да се разграничава от инфекция на пикочните пътища и цистит при жените. Също така е необходимо да се изключат множествена склероза, неоплазми на гръбначния мозък, раждания на гръбначния мозък и съпътстващи заболявания, гръбначен епидурален абсцес, вагинит.

Инфекциите на пикочните пътища са чести, особено по време на пуерпериума. Циститът (възпаление на пикочния мехур) представлява повечето от тези инфекции. Свързаните термини включват пиелонефрит, който се отнася до инфекция на горните пикочни пътища; бактериурия, която описва бактериите в урината; и кандидурия, която описва дрожди в урината.

Симптомите и признаците на инфекция на пикочните пътища са: разстройство на уринирането, честота на уриниране, дискомфорт на пикочния мехур, болка и нежност в областта на опорно-двигателния апарат (може да присъства при цистит), треска, студени тръпки и неразположение. Основният диференциален признак на инфекция на пикочните пътища е откриването на пиурия или промени в анализа на урината. Следователно, за инконтиненция, винаги се извършва анализ на урината и ако има промени, това показва инфекция.

Уринарна инконтиненция след раждането може да бъде свързана с различни патологични процеси на гръбначния мозък, включително травма. Независимо от патогенезата, това може да доведе до значително увреждане на двигателната, сензорната или вегетативната функция. Следователно, при наличието на такива симптоми, е необходимо да се изключи увреждането на гръбначния мозък..

Вагинитът (възпаление на влагалището) е най-често срещаното гинекологично състояние, срещано в офиса. Това е диагноза, базирана на наличието на симптоми на абнормно отделяне, вулвовагинален дискомфорт. Влагалището на жената отделя слуз всеки ден като начин за поддържане на нормална здравословна среда. Промяна в количеството, цвета или миризмата; дразнене; или сърбежът или паренето могат да бъдат причинени от дисбаланс на здрави бактерии във влагалището, което води до вагинит. Тежките симптоми на вагинит могат да причинят често уриниране и инконтиненция. Изследванията, които могат да се извършват в случаи на съмнение за вагинит, включват вагинална култура. Следователно, в случай на инконтиненция, също се препоръчва провеждането на това проучване с цел диференциална диагноза..

Към кого да се свържете?

Лечение на уринарна инконтиненция след раждане

Какво да направите, ако имате инконтиненция на урина след раждане? Следродилната инконтиненция не е нещо, което просто трябва да приемете като нормална функция. Това може да повлияе на вашето психично здраве, ако симптомите продължават, така че не чакайте твърде дълго, за да потърсите помощ и да започнете лечение.

Тъй като този проблем няма нарушения на биохимично ниво в своето развитие, лекарствата не се използват..

Първото нещо, което трябва да имате предвид при справяне с този проблем, са диетичните промени..

Смята се, че някои храни и напитки допринасят за инконтиненция на пикочния мехур. Те включват: алкохолни напитки, газирани напитки (със или без кофеин), кафе или чай (със или без кофеин). Други промени включват пиене на по-малко течности след обяд и получаване на достатъчно фибри, за да се избегне запек. Освен това избягвайте да пиете твърде много.

Докато някои майки все още пушат след раждането, изследователите все още показват връзка между инконтиненцията и пушенето на цигари. Следователно този фактор трябва да бъде изключен..

Песарът е най-често срещаното устройство, използвано за лечение на уринарна инконтиненция. Това е твърд пръстен, който Вашият лекар или медицинска сестра поставя във влагалището Ви. Устройството се притиска към стената на влагалището и уретрата. Той помага за репозицията на уретрата, за да намали изтичането на урина при стрес.

Някои хора с уринарна инконтиненция може да не реагират на поведенчески лечения или лекарства. В този случай може да помогне електрическата стимулация на нервите, които контролират пикочния мехур. Това лечение, наречено невромодулация, може да бъде ефективно в някои случаи. Лекарят първо ще постави устройство извън тялото ви, за да достави импулс. Ако работи добре, хирургът ще имплантира устройството.

Витамините могат да се използват само по указание на лекар, като се има предвид, че жената кърми.

Физиотерапевтичните лечения също могат да бъдат широко използвани. Biofeedback може да доведе до съзнателен контрол на мускулите на тазовото дъно и да подпомогне доброволното свиване на мускулите на пикочния мехур. Във влагалището се вкарва малък електрод за измерване на мускулната активност. Акустичната и визуална обратна връзка показва дали се контролират правилните мускули и интензивността на тяхното свиване (може да се комбинира и с електротерапия). Някои устройства за електротерапия, като STIWELL med4, имат функция за обратна обратна връзка, която показва контрактилитет чрез електромиография. Доказано е, че дори незначителният напредък в терапията мотивира пациента.

При гинекологични приложения електротерапията в идеалния случай може да допълни традиционната физиотерапия. Трябва да се използва само след раждане. Тази терапия поддържа стабилността на тазовото дъно и контролираната координация на уретралните сфинктери и мускулите на тазовото дъно. Уредът за електротерапия изпраща електрически импулси, за да стимулира нервните клетки и укрепва мускулите на тазовото дъно и пикочния мехур, които са били напрегнати по време на раждането. Във влагалището ви се вкарва малък електрод, който изпраща електрически импулси към мускулите на тазовото ви дъно. Електродът може да бъде прикрепен и към кожата, за да стимулира тазовото дъно.

Устройството за електротерапия също ви позволява да комбинирате биологична обратна връзка и електрическа стимулация. Това се нарича EMG-индуцирана електрическа стимулация. Пациентът трябва активно да свива мускулите на тазовото дъно, а електрическата стимулация осигурява допълнителен електрически импулс при достигане на предварително определен праг. Целта е непрекъснато да се увеличава този праг, докато пациентът може напълно да свие мускулите без опора..

Традиционни методи за лечение и хомеопатия имат малко доказателства за ефикасност и се използват рядко.

Хирургия - най-ефективен за хора със стресова инконтиненция на урината, които не са били подпомагани от други лечения.

Упражнението може да бъде най-ефективната и начална стъпка в лечението. Упражнение след интраконтиненция след раждане, което е доказано ефективно, е упражнението на Кегел. Основният принцип на такива упражнения е да се тренира мускулен контрол, като се правят упражненията всеки ден. Доказано за лечение и предотвратяване на инконтиненция.

Можете да започнете да спортувате скоро след раждането на вашето бебе. Упражненията на Кегел също помагат на кръвообращението около вагиналната област (перинеума) и това ще помогне за подуване, натъртване, заздравяване. Ако спрете да упражнявате, мускулите ви могат да отслабят с времето и симптомите да се повторят.

Как да правим упражнения на Кегел за укрепване на тазовото дъно?

Уверете се, че сте отпуснати и дишате свободно, с повдигнат корем при вдишване и с корем, вдигнат при издишване. Докато вдишвате, трябва да свиете корема и мускулите на тазовото дъно. Трябва да почувствате стягане около вагината и ануса. Опитайте се да не стягате глутеусите или горните коремни мускули и се уверете, че не задържате дъха си, а дишате равномерно. Не се притеснявайте, ако не можете да задържите стискането дълго. Постепенно увеличавайте времето, през което свивате мускулите на тазовото дъно. Опитайте се да задържите стискането за четири или пет секунди.

Когато практикувате редовно упражненията, трябва да задържите контракцията 10 секунди с нормално дишане. Отпуснете се и изчакайте поне 10 секунди, преди да стиснете отново. Жените, които правят упражнения на Кегел редовно, могат да получат първите резултати след четири до шест седмици.