Епидуралната анестезия е известна на човечеството от повече от век, но е получила широко приложение едва наскоро. Методът за намаляване на болката е особено широко използван по време на раждане, както естествено, така и хирургично. За предимствата на анестезията се знае много, но в този материал ще говорим не толкова за тях, колкото за възможните последици от такава анестезия. Безопасна и безвредна ли е епидуралната анестезия??

Относно метода за облекчаване на болката

Епидуралната анестезия е метод за облекчаване на болката, при който лекарство, което намалява чувствителността към болка, се инжектира не в мускул или вена, а в гръбначния стълб, по-точно в неговото епидурално пространство. В него се наблюдават голям брой нервни окончания. Когато лекарство с анестетичен ефект навлезе в това пространство, нервните окончания се блокират и спират да изпращат импулси към мозъка, включително тези за болката. Този метод се нарича още епидурален и се отнася до регионална анестезия, която прави възможно обезболяването на определени части на тялото, а не на целия пациент..

Анестетичните лекарства се инжектират в епидуралното пространство посредством лумбална пункция. За облекчаване на болката по време на раждането, лечебни разтвори се инжектират в пространството между първия и втория прешлен на лумбалния отдел на гръбначния стълб, а по време на цезарово сечение, където анестезията изисква по-дълбоко и по-продължително, анестезиологът избира пространство в диапазона от 2 до 5 на лумбалния прешлен.

Ако има нужда от анестезия на етапите на контракциите при естественото раждане, тогава дозата на лекарствата ще бъде значително по-ниска от дозата за хирургично раждане. Точните дози се определят за всеки отделен случай - колкото по-висока е жената, толкова повече лекарства са необходими за блокиране на сегменти на гръбначния стълб.

Първата "епидурална" е извършена през 1901 г., чрез инжектиране на кокаин в сакралния гръбначен стълб на пациента. И само 20 години по-късно лекарите се научиха да анестезират лумбалната и гръдната кост.

Предимства и недостатъци

Несъмнените предимства включват селективността на действието на упойката - жената поддържа яснота на ума и съзнанието, може да чува и вижда всичко, което се случва, както и да общува с лекари. Ако се прави цезарово сечение с помощта на такава анестезия, тогава освен способността да се чува първият вик на бебето, има възможност за ранно прикрепване на бебето към гърдата, което има положителен ефект върху лактацията.

По време на операцията сърдечно-съдовата система продължава да работи нормално, няма скокове в кръвното налягане. Горните дихателни пътища не се дразнят като тръба под обща анестезия.

Недостатъците на този метод за облекчаване на болката трябва да бъдат лекувани много внимателно. И така, облекчаване на епидуралната болка:

 • има противопоказания;
 • по отношение на резултатите, зависи от квалификацията и точността на действията на лекаря - небрежни движения, грешни действия могат да доведат до сериозни последици;
 • има дълъг латентен период - след въвеждането на лекарства в епидуралното пространство на гръбначния стълб, желаният ефект не настъпва веднага, а след 15–20 минути;
 • в около 17% от случаите регионалната анестезия няма желания ефект, тя е недостатъчна или неадекватна;
 • има странични ефекти след употреба - болки в гърба, главоболие.

Техника

Процедурата изисква специално обучение и голяма прецизност от анестезиолога. След обработката на външната кожа с антисептик, жената се поставя настрани, легнала или седнала с наведена глава и рамене (гърбът „дъга“). Лекарят вкарва тънка специална игла за лумбална пункция в пространството между прешлените. Преодолявайки връзките, иглата навлиза в пространството, което се нарича епидурална.

След като се увери, че ударът е точен (иглата влиза свободно и не среща съпротива), лекарят поставя катетър и тестова доза от лекарството. След няколко минути се оценява състоянието на жената. След това се прилага останалата част от дозата.

Ако е необходимо, лекарят може да добави лекарството по всяко време, когато е необходимо, тъй като катетърът остава в гръбначния стълб.

Отрицателни последици

Перидуралната анестезия не е толкова безопасна, колкото може да изглежда на пръв поглед. Проникването във вътрешното пространство на гръбначния стълб има свои собствени рискове и може да бъде свързано с различни усложнения.

Така че, при жени с намалено съсирване на кръвта е възможно на мястото на пункцията да се появят хематоми с последващо проникване на кръв в цереброспиналната течност. Когато процедурата се извършва от опитен лекар, вероятността от усложнения е ниска. Но не много квалифициран специалист с малко опит може да нарани твърдите гръбначни мембрани и това може да заплаши с изтичане на церебрална течност, нарушение на функциите на централната нервна система.

Не е изключено и друго нараняване - когато иглата рани субарахноидалното пространство на гръбначния стълб, разположено малко по-дълбоко от епидуралната. В този случай последствията могат да бъдат по-сериозни. В този случай жената развива конвулсивен синдром, тя губи съзнание и се регистрират сериозни нарушения на централната нервна система. В най-трудните случаи може да възникне временна или постоянна парализа на долните крайници..

Нарушаването на целостта на епидуралното пространство по време на пункция често се превръща в причина за продължително главоболие. Гърбът боли доста осезаемо.

Твърденията, че подобно облекчаване на болката не засяга детето, не са верни. Лекарствата обаче проникват в кръвта в по-малка степен, така че децата в утробата също получават своята част от упойката, което понякога може да причини развитието на дихателна недостатъчност, хипоксия и нарушения в сърдечния ритъм на новороденото след раждането. Трябва да се отбележи, че няма надеждни и точни данни за това как "епидуралната" засяга дете - този въпрос все още е в процес на проучване, има малко информация, за да се направят някакви заключения.

Самата процедура причинява страх и психологически дискомфорт. Най-трудното е за тези, които ще имат планирано цезарово сечение. В допълнение към добре разбраните страхове за резултата от операцията, жените се страхуват от самия процес, тъй като на практика трябва да присъстват на собственото си хирургично раждане, а това е доста трудно.

В допълнение се отбелязват и други усложнения:

 • появата на тежки тремори след приложението на лекарството като реакция на нервната система;
 • продължително изтръпване на крайниците - преминава с течение на времето;
 • възпаление на мястото на пункцията, инфекция в гръбначния канал;
 • алергична реакция към анестетично лекарство;
 • забавяне на производството на кърма (под въздействието на лекарства, лактационните процеси се забавят, млякото може да се появи по-късно).

Възстановяването след епидурална анестезия е малко по-лесно и бързо, упойката преминава по-внимателно, без повръщане и гадене. Този тип облекчаване на болката по никакъв начин не влияе върху тежестта на рехабилитацията след раждане или цезарово сечение като цяло, не намалява или увеличава вероятността от усложнения..

Вероятността от усложнения и рискови фактори

С всички съществуващи рискове от развитие на негативни последици, епидуралната анестезия все още се счита за напълно безопасна. Става въпрос за статистиката. В него се казва, че усложненията след използването на този метод за намаляване на болката причиняват негативни последици само в един случай при 50 хиляди раждания..

Рискови фактори се считат за пренебрегване на изискванията за противопоказания за епидурална анестезия от страна на медицинския персонал, неумели действия на анестезиолога. Успехът на приложението зависи преди всичко от него и едва на второ място от модерното оборудване за епидурална анестезия в родилния дом, спазването на изискванията за обработка и стерилизация на инструменти. Днес те се опитват да използват стерилни комплекти игли, катетри за еднократна употреба, което също намалява вероятността от инфекция.

За майката и детето ще бъде по-безопасно, ако преди да инжектира упойката в епидуралното пространство на гръбначния стълб, тя премине стандартно обучение, разговаря с анестезиолога, така че нито едно от съществуващите противопоказания да не остане незабелязано.

Отзиви

По-голямата част от жените, които са родили с епидурална анестезия или са я избрали за цезарово сечение, са доволни от резултата и ефекта, но отбелязват, че все още има странични ефекти. Това се отнася главно до тежест в краката, изтръпване на крайниците, болки в главата и гръбначния стълб, които понякога се проточват в продължение на няколко седмици след операция или физиологично раждане с използването на "епидурална".

Тези, които са изпитали ефекта на няколко вида анестезия, понякога твърдят, че не са забелязали някакви специални предимства на епидуралната анестезия пред общата анестезия. Освен това възстановяването не беше толкова лесно, както описват предоперативните анестезиолози..

За последствията от епидуралната анестезия вижте следващото видео.

последици от епидурална анестезия за дете

Потребителски коментари

По време на първото раждане самата лекарка, ръководител на отделението, убеждава да направи епидурална. Борих се един час. Но разбрах, че напразно играя героиня! Съгласих се и не съжалих.Благодаря на Бог разбира се! Въпреки че е успяла да усети целия чар на раждането, много трудните контракции преди самите опити.

По време на второто раждане вече обсъждах въпроса за епидуралите предварително, но честно казано беше възможно и без него. Спокоен се нарича. Но. Епидуралната ускори процеса. 10-15 минути след него и родих. Все още анестезиологът не е имал време да ме напусне и тогава усещам, че се катери нов човек)))

Сега кой направи епида. ще се защитават с пяна в устата ??

Pfff, знам какво е нормално раждане и не е нормално, те ми направиха епидурална според показанията и мисля, че са постъпили правилно - защото за всички тези истории на ужасите (и това са истории на ужасите, защото има вероятности за всичко това без EA, и в твоя пост за антибиотиците, така че като цяло всичко беше приписано на куп, за да се влоши), добре е да се чете, когато раждането протича нормално.

И когато процесът е патологичен, е необходимо да се измъкнем от ситуацията по методите, които нашата мрдицина, слава Богу, е измислила. Ако сравним нивото на болка при тези патологични и нормални раждания, тогава бих казал, че в първия случай MNP е по-болезнен на всеки 5 пъти и очевидно всички тези естествени механизми вече не могат да се справят, тъй като се изключих от болката, наистина не се помня от тази болка е много страшна. Лекарите казаха, че онези контракции, които имах почти 10 часа (от 23), жените трябва да изпитват максимум 30 минути, а за мен те нарастваха повече и се усилваха по-нататък... И какво, трябваше ли да страдам? Необходимо ли беше да се направи цезарово сечение или какво? Защо епидуралната болест е лоша, ако е помогнала за раждането, е помогнала да не се стигне до хипоксия и да се избегнат коремни операции, през Средновековието мисля, че нямаше да оцелея след такова раждане или детето ми.

Имам с какво да сравня, второто ми раждане беше нормално и болката беше поносима, както в учебник, и тялото работеше хармонично, този път нямаше упойка и не беше горещо (и не се предлагаше.

Трябва да сте умни във всичко и да не изпадате в крайности..

Епидурална анестезия по време на раждането

Раждането е труден и болезнен процес, който може да доведе до много усложнения. Жена, решила да стане майка, доскоро трябваше да понася героично и труда, и труда без способността да облекчава собствените си мъки. Сега това е в миналото: епидуралната анестезия може значително да опрости живота на родилката (особено на примипара).

Защо се нуждаете от облекчаване на болката

Дълго време човечеството се опитва да намери начин да намали болката при родилките. В древни времена за това са се използвали отвари от билки и пушене, по-късно се появяват синтетични болкоуспокояващи. Раждането е един от най-болезнените процеси, а средновековната концепция за необходимостта от женски страдания, за щастие, е в миналото. Изследвания на съвременни учени директно показват, че прекомерната болка по време на раждане драстично повишава нивото на адреналин и норепинефрин в кръвта и това може да доведе до нарушаване на транспорта на кислород до тъканите на тялото. В резултат на това честотата на контракциите намалява, обичайният ритъм на кръвообращението се заблуждава и на този фон се развива фетална хипоксия. *

Какво друго е свързано с прекомерна болка по време на раждане

 • Хипервентилацията и дихателната алкалоза могат да доведат до метаболитна ацидоза
 • Намалената перфузия на плацентата заплашва патологиите на плода
 • Освобождаването на хормони може да доведе до нарушаване на тялото на детето

Тези, които обикновено говорят за необходимостта една майка непременно да изпита „тайнството на раждането“, най-често не са наясно с всички възможни последици и никога няма да бъдат държани отговорни за тях. Това важи особено за домашните дули и хората, популяризиращи „естествено раждане“.

Какво е епидурална анестезия

В областта на лумбалния отдел на гръбначния стълб, между външната стена и твърдата обвивка на гръбначния мозък, има пространство, в което излизат гръбначните корени, през които се предават нервните импулси. С въвеждането на анестетични лекарства чувствителността се изключва за известно време, което позволява на родилката да спре да чувства болка. В същото време правилно изчислената доза не блокира възможността за независимо движение, така че жената да може да ходи. Освен това, за разлика от общата анестезия, епидуралната анестезия позволява на родилката да остане в съзнание на всички етапи. Освен това, най-често такава анестезия, ако няма специални индикации, се използва само за периода на контракциите, който може да продължи няколко часа, а жената ражда вече без анестезия.

Спинална или епидурална?

Тези два вида облекчаване на болката много често се бъркат, защото изглеждат наистина сходни, особено за тези, които са далеч от медицината. Между тях обаче има разлики..

Гръбначен. Тази анестезия използва тънка игла, през която анестетикът се инжектира в цереброспиналната течност. Сега този метод се използва все по-рядко, защото ако се извърши неправилно или не се идентифицират противопоказанията могат да доведат до сериозни последици..

Епидурална. За този вид анестезия първо се извършва локална анестезия, след което се прави пункция на мястото на пункцията със специална игла, която прониква до твърдата мозъчна обвивка. При извършване на тази манипулация е много важно да не се движите, за да не трепери ръката на лекаря. Чрез игла в пункцията се вкарва катетър, през който анестетиците навлизат в епидуралното пространство. Тръбата му ще остане отзад толкова дълго, колкото е необходимо, за да се запазят болкоуспокояващите ефекти на лекарствата. След отстраняване на катетъра ще остане само малка пункция, която ще бъде обработена и покрита с мазилка..

Ефект на анестезията върху дете

Привържениците на "естественото раждане" твърдят, че лекарствата могат да повлияят неблагоприятно на плода. Съвременните изследвания обаче опровергават този факт: в резултат на проведените тестове е установено, че епидуралната анестезия по никакъв начин не засяга детето, но значително улеснява процеса на раждане. ** Освен това за този вид облекчаване на болката се използват лекарства, които не проникват през плацентарната мембрана на плода... Основният плюс на епидуралната анестезия по време на раждане е, че жената може да се отпусне, да се успокои и уверено да премине към процеса на изгонване на плода без невроза и стрес..

Показания за облекчаване на болката

За съжаление, все още не във всички лечебни заведения жената може да вземе независимо решение за използването на анестетици. Следните ситуации са безспорни индикации за необходимостта от епидурална анестезия..

Преждевременна бременност. Отпускането на мускулите на тазовото дъно позволява на бебето да ходи по-лесно през родовия канал, без да среща съпротива. За бебета, които са родени преждевременно, ненужният стрес е противопоказан, така че ако няма индикации за цезарово сечение, ще трябва да раждате с упойка

Дискоординиране на труда. Това е името на състояние, при което контракциите могат да измъчват жената в продължение на няколко часа, но шийката на матката няма да се отвори. В този случай епидуралната анестезия ще облекчи спазма и ще провокира раждането.

Високо кръвно налягане. При хипертония раждането може да доведе до инсулти или други опасни последици, така че лекарите могат да предписват или цезарово сечение, или да използват епидурална помощ за нормализиране на кръвното налягане.

Необходимостта от хирургическа интервенция. В случаите, когато не може да се приложи обща анестезия, но се изисква бърза помощ (например при прекалено голям плод или многоплодна бременност), като алтернативен вариант се използва епидурална анестезия

Анестезия по избор

В западните клиники всяка родилка може самостоятелно да избере облекчаване на болката. Това е рационално: първо, нито един човек не иска да понася болезнено болка в продължение на няколко часа, и второ, проучвания на американски специалисти показват, че епидуралната анестезия няма последствия. Така че, ако планирате да раждате в частна клиника, най-вероятно ще ви бъде предоставена възможност самостоятелно да вземете решение за необходимостта от облекчаване на болката..

Кога да не се използва

Всяка медицинска намеса има свои противопоказания и епидуралната анестезия не е спестена. Въпреки това, дори наличието на противопоказания не е причина за раждане без упойка. Има моменти, когато жената изпитва непоносима болка (като правило, на фона на необичайна бременност или характеристики на тялото). В този случай лекарите трябва да намерят алтернативни начини за понижаване на прага на болката..

Ниско кръвно налягане. При ниско кръвно налягане, въвеждането на анестетични лекарства може да провокира рязък спад, което ще доведе до неприятни последици

Гръбначна деформация. Ако жената има дегенеративни нарушения в гръбначния стълб, той е изключително извит или има аномалии, достъпът до лодката ще бъде затруднен. Това означава, че когато се инжектира лекарството, то може да отиде на грешното място или да не блокира болката.

Възпаление в областта на пункцията. В случай на някакви възпалителни процеси, инжекциите са забранени, тъй като могат да провокират нагнояване или други неприятни последици от инфекцията, попадаща в кръвта

Нарушение на коагулацията. Някои болкоуспокояващи могат да разреждат кръвта, което е особено опасно, ако кървенето от матката се отвори по време на раждането

Непоносимост към определена група лекарства. Обикновено се използват просто аналози, но в редки случаи епидуралната анестезия става невъзможна.

Безсъзнание. Първо, жена в безсъзнание по принцип не изпитва болка, и второ, не може да даде съгласието си за употребата на анестезия, която се изисква при предписване на определена група лекарства

Последици и усложнения

Вече беше споменато по-горе, че медицинските изследвания не са довели доказателства, че епидуралната анестезия влияе негативно върху състоянието на плода. Има обаче ситуации, при които неприятни усложнения се случват по правило при родилка..

Попадането на лекарства във венозното легло. Ако лекарят е направил пункция неправилно и упойката е била в кръвта, жената ще почувства слабост, световъртеж, изтръпване на крайниците. За щастие всичко това може да се поправи: обикновено такива реакции се появяват незабавно, дори когато катетърът е инсталиран и с навременното уведомяване на анестезиолога могат да се избегнат неприятни последици. Ето защо, ако по време на епидурална анестезия се усети един от горните симптоми, е необходимо да се информира лекарят за това.

Алергия. За съжаление никой не е защитен от възможни негативни реакции на организма към упойката. Ето защо се препоръчва да се подложат на специални тестове за идентифициране на алергени. Това значително ще помогне на лекаря, който ще избере правилното лекарство и дозировката му, и ще ви спаси от алергични реакции и анафилактичен шок.

Болка в гърба. Някои жени в своите прегледи за употребата на анестезия по време на раждане се оплакват, че след епидуралната болка в лумбалната част на гръбначния стълб. Това е следствие от неточна пункция, в резултат на което цереброспиналната течност навлиза в епидуралното пространство. Такова усложнение се лекува с медикаменти и определено трябва да информирате Вашия лекар за това.

Спад в кръвното налягане. Повечето болкоуспокояващи наистина понижават значително кръвното налягане. За да се избегне замайване, лекарите обикновено препоръчват на пациентите си да легнат и лекарствата се инжектират през катетър в малки дози.

Други минуси на анестезия

Повечето от последиците зависят от това дали анестезиологът прави правилно манипулациите си и дали родилката ще спазва всички препоръки на лекарите. Факт е, че при неправилно прилагане на лекарството анестезията може да възникне частично (в 15% от случаите) или изобщо да не се получи (5%). Освен това това може да е не само медицинска грешка. Често неправилното приложение се дължи на наднорменото тегло на жената или аномалии в развитието на гръбначния й стълб. Друго рядко явление е мозаечната анестезия. Това се случва поради факта, че в епидуралното пространство има прегради, които не позволяват лекарството да бъде равномерно разпределено в течността. Загубата на чувствителност от едната страна на тялото трябва незабавно да се докладва на анестезиолога - и той ще коригира дозата на лекарствата.

Недостатъци на процедурата

Повечето противници на епидуралната анестезия настояват, че по време на раждането жената произвежда големи количества от хормона окситоцин, който предизвиква привързване към бебето. И ако „блокирате“ болезнените усещания с болкоуспокояващи, производството му ще спре и „майчинският инстинкт“ няма да работи. Жените, които са родили с епидурална болест и отглеждат бебета, лесно ще разбият мита за липса на привързаност. Възможни отрицателни последици са усложненията от неподходящи лекарства. Следователно, въпросите за алергиите трябва да бъдат разгледани предварително. Така че практически няма недостатъци на епидуралната анестезия и заключенията за „непоправима вреда“, неподкрепени с факти, не трябва да се вземат предвид.

Плюсове на процедурата

Живеем в модерен свят, в който всичко се прави за максимален комфорт. Остарелите представи, че родилката трябва непременно да страда, за да може да бъде наречена майка, днес се считат за изключително нечовешки. Предимствата на епидуралната анестезия са:

 • облекчаване на болката при раждането, което може да бъде наистина непоносимо за майката
 • възможността да си вземете почивка, когато контракциите продължават от няколко часа, и дори да поспите
 • понижаване на кръвното налягане при пациенти с хипертония
 • предотвратяване на негативните последици от прекомерна болка, която може да провокира фетална хипоксия
 • нормализиране на маточната контракция, отпускане на шийката на матката и съдействие на детето при преминаването през родовия канал
 • облекчаване на гадене и повръщане
 • липса на потискане на дихателните центрове при родилка и новородено

Освен това, ако е необходимо спешно цезарово сечение, анестезиологът просто ще увеличи дозата лекарства и операцията може да започне незабавно..

Как иначе да улесня труда

Не всички жени искат да раждат с упойка. Дори и в този случай обаче можете да улесните процеса на раждане за себе си..

 • Бременността трябва да се планира силно предварително, да се откажат от всички лоши навици, да се изгради диета и дневен режим, да се види лекар и да се опита да се избегне стресът, доколкото е възможно
 • Преди да родите, трябва да посетите курсове за обучение, където те ще ви разкажат подробно как да дишате правилно и какво да правите, когато започнат контракциите. Такива уроци са необходими, за да се подготвим не само физически, но и емоционално.
 • По време на контракциите могат да се използват определени техники за масаж: те обикновено се преподават в курсове. Освен това е много важно да дишате правилно и да се стараете да не крещите, тъй като това отнема кислород от бебето.

Заключения и препоръки

Ако по време на раждането или раждането осъзнаете, че не можете да толерирате болка, трябва да информирате Вашия лекар за това. Анестезиологът ще избере подходящото лекарство, което ще облекчи болката и ще ви помогне да раждате спокойно и бързо. Ако самият лекар е предписал епидуралната анестезия, няма нужда да се отказвате от нея: вероятно лекарят знае по-добре какво прави и защо..

Ефекти на епидуралната анестезия върху бебето и кърменето

Как влияе епидуралната анестезия на бебето и кърменето??

Накратко за метода - епидурална анестезия

Показания за епидурална анестезия по време на раждането

Какви лекарства се променят

Най-често използваните анестетици са:

 • Лидокаин.
 • Ропивакаин.
 • Бупивакаин.
Могат да се използват и: Фентанил, Промедол, Морфин, Бупренорфин в комбинация с - Физостигмин, Кетамин, Клонидин. В зависимост от това какви проблеми има родилката, тази комбинация от лекарства се използва.

Как е процедурата

За анестезия използвайте зоната между третия и четвъртия прешлен отзад. Лекарят поставя катетър със специална игла, през която лекарството се подава в тялото на жената. Лекарството трябва да попадне между гръбначния стълб и гръбначния мозък. Поради правилното приложение, облекчаването на болката настъпва 15 минути след като лекарството започне да се прилага.

Процедурата за анестезия започва, когато матката вече е отворила поне 3 или 4 см. Първо жената сяда на дивана, оголва гърба си и след това работата на анестезиолога. Процедурата изисква прецизност на бижутата и голяма отговорност. Когато използват лекарството, жените изпитват различни симптоми, някои - студени, други - топли, трети изобщо нищо. Възможно е анестезията да не работи изобщо. Според статистиката, всяка 20 жена не изпитва аналгетичен ефект, тоест епидуралната анестезия не действа върху тях..
Продължителността на облекчаване на болката зависи от дозировката и реакцията на тялото.

Епидурална анестезия по време на раждане: последици

Епидуралната анестезия е популярна форма за облекчаване на болката, използвана по време на раждането. Тя инжектира жена в гърба на определен етап от раждането. Възможно е да се облекчи състоянието на бъдещата майка по този начин в почти всеки родилен дом. Въпреки неоспоримите предимства, епидуралната анестезия по време на раждане може да причини негативни последици както за новосформираната майка, така и за детето. Такива случаи са доста редки, но жената, която планира да роди с упойка, трябва да е наясно с всички възможни рискове..

Последици от епидуралната анестезия по време на раждане за мама

За да се облекчат максимално болезнените усещания на жената по време на трудовия процес, се използват традиционни методи, като дихателни упражнения, водни процедури и др. В момента лекарите все по-често използват съвременни лекарства за облекчаване на болката, които са безопасни за мама и бебе и минимизират риска от усложнения. Епидуралната анестезия в повечето случаи е безвредна, но може значително да повлияе на процеса на раждане, а в някои случаи и на състоянието на жената известно време след раждането..

Последици от използването на епидурална анестезия по време на раждането:

 • Недостатъчен ефект. Болката може да продължи, понякога лекарят решава да увеличи дозата на лекарството.
 • Неправилно прилагане на упойка, което може да доведе до загуба на съзнание, сърдечна недостатъчност, остра интоксикация на тялото, септичен менингит поради инфекция, кървене в гръбначния стълб или парализа на крака.
 • Намалено кръвно налягане или загуба на пулс.
 • Гадене и повръщане.
 • Алергия. В този случай лекарството се отменя, независимо колко леки са симптомите, и жената се инжектира с антихистамини.
 • Слабост, задух, световъртеж.
 • Сърбеж на кожата по лицето, шията, гърдите.
 • Парестезия с тежка кривина на гръбначния стълб при жена.
 • Прегряване, значително повишаване на телесната температура, свързано с дисфункция на нервната система.
 • Травма на гръбначния мозък поради инжектиране на лекарството под налягане.
 • Забавяйки раждането, родилката престава да чувства контракции и опити.
 • Рискът от операция (цезарово сечение) се увеличава поради отпускане на мускулите на тазовото дъно и промени в положението на бебето в утробата.
 • изтръпване на долните крайници, изтръпване, чувство на тежест, треперене;
 • проблеми с уринирането поради намалена чувствителност на долната част на тялото;
 • изтичане на цереброспинална течност поради неправилно въвеждане на катетъра;
 • болка на мястото на пункцията;
 • възпаление в областта на пункцията;
 • продължително главоболие (може да продължи няколко месеца след раждането);
 • болки в гърба (с продължителност от няколко седмици до една година);
 • възпалителни процеси или кистозни образувания на гръбначния мозък.

Епидурална анестезия при вагинално раждане: последици за бебето

Някои странични ефекти, които се наблюдават при плода и впоследствие при новороденото бебе, са пряко свързани с промените, настъпващи в тялото на жената (хормонален фон, кръвно налягане, телесна температура). Лекарствата, които се прилагат на бъдещата майка за облекчаване на болката по време на раждане, могат да предизвикат негативни реакции при бебето, в някои случаи концентрацията на активни вещества дори надвишава този показател при родилката.

Възможни усложнения при бебе поради епидурална анестезия по време на раждането:

 • Респираторни нарушения. Бебето вероятно ще се нуждае от механична вентилация или интубация.
 • Влошаване на маточно-плацентарния кръвен поток. Поради това пулсът на бебето намалява, така че може да се вземе решение за цезарово сечение..
 • Проблеми със сукането, двигателните умения, дезориентацията в пространството. Има риск новороденото да бъде диагностицирано с енцефалопатия.
 • Вероятността да се предписват антибиотици на бебето, ако телесната температура на майката се повиши и лекарите приеха този симптом за признак на инфекциозен процес.
 • Нарушаване на първичната комуникация "мама-бебе". По време на раждането жената изпитва болка, в резултат на което в тялото се отделят ендорфини, за да я компенсират, които частично стигат до малкия човек. Именно поради хормоналните промени се задейства такова сложно явление като майчин инстинкт. С анестезия жената не може напълно да изпита раждане и да почувства връзка с бебето и процесът на раждане ще се превърне в просто извличане на плода от утробата.

Как да избегнем ефектите от епидурална анестезия след раждане?

За да се избегнат негативните последици от епидуралната анестезия, всички плюсове и минуси на този вид облекчаване на болката трябва да бъдат претеглени предварително с акушер-гинеколог. Ако въпреки това лекарството е въведено по време на раждането, основната задача на жената е да се придържа към всички препоръки на лекаря по отношение на периода на рехабилитация и да бъде под наблюдението на специалисти в първите дни след раждането. Спазването на това правило ще помогне за предотвратяване на сериозни усложнения и бързо възстановяване след анестезия..

Важен фактор е изборът на квалифициран лекар, който ще постави катетъра и ще контролира целия процес на облекчаване на болката. Поради тази причина е препоръчително първо да се запознаете с анестезиолога и да обсъдите всички нюанси на процедурата..

Сериозни усложнения могат да бъдат предотвратени, ако не се прибегне до този метод при наличие на противопоказания. В противен случай са възможни необратими последици..

Процедурата е противопоказана, ако жената има:

 • вегето-съдова дистония;
 • деформация на гръбначния стълб (ще бъде трудно да се извърши пункция);
 • има обриви на мястото, където се планира инжектирането;
 • диагностицирани с проблеми със съсирването на кръвта;
 • кървенето е започнало;
 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството, което се планира да се инжектира;
 • сърдечно-съдова патология;
 • херния на лумбалния гръбнак.

Използването на всякакви медицински методи за облекчаване на болката по време на раждането е свързано с определени рискове. Не бива да се стремите да получите „магическа“ инжекция на всяка цена, ако естественото раждане спазва всички правила и няма абсолютни индикации за анестезия. Не е необходимо обаче да се притеснявате, ако лекарите са решили да приложат епидурална анестезия, тъй като в повечето случаи при правилните действия на анестезиолога и спазването на медицинските препоръки от страна на младата майка вероятността от усложнения е минимална..

автор-експерт: Екатерина Николаевна Мережко,

домакин на курсове за бременни жени, които се подготвят за раждане

Какво мислите за епидуралната анестезия по време на раждане, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!

Колко опасни са страничните ефекти на епидуралната анестезия за майката и детето?

Има всякакви слухове за епидурална анестезия. Както възможностите му, така и опасността са преувеличени. Много хора знаят, че епидуралната е инжекция в гръбначния стълб. Този вид упойка има както противници, така и поддръжници. Някои смятат, че епидуралната анестезия не може да се прави категорично, свързвайки я с всякакви плашещи последици. Други, напротив, се опитват да опростят всичко толкова много, че да се създаде впечатлението, че такава анестезия се предлага в почти всеки родилен дом при поискване. И двете разбира се грешат..

Има противопоказания за епидурална анестезия

Нито жените, нито специалистите трябва да забравят, че този метод, както всяка медицинска интервенция, има показания, противопоказания и усложнения. Трудността е, че анестезиологът трябва да намали или облекчи болката, без да забавя раждането или да навреди на майката и бебето..

При епидурална анестезия лекарството се инжектира в непосредствена близост до нервните корени, които „събират“ болка от перинеума, матката и тазовите органи. Анестезиологът използва игла, за да вкара най-тънкия катетър в епидуралното пространство в лумбалната област, защото тук се намират нервите, които отговарят за чувствителността на тазовите органи. След това иглата се прибира и катетърът се прикрепва към гърба на жената. През катетъра бавно се подава анестетик, който предотвратява преминаването на болковите импулси към мозъка и жената не чувства болка, въпреки че остава в съзнание.

Противопоказания за епидурална анестезия са някои заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, неврологични заболявания, нарушения на кръвосъсирването (или прием на лекарства, които пречат на съсирването на кръвта), инфекция на кожата на мястото на инжектиране за епидурална анестезия, обща инфекция с температура над 38 ° C, риск от акушерско кървене, например с предлежание на плацентата.

Ползи от епидуралната анестезия

Епидуралната анестезия има няколко предимства пред инжекциите на лекарства за болка.

Първо, не позволява на лекарствата да навлизат в кръвоносната система на плода, тоест не увреждат здравето на детето, не променят хода на самото раждане (обикновените болкоуспокояващи проникват през плацентата в кръвоносната система на плода, освен това действат върху нервната система по такъв начин, че могат да повлияят на контракциите и родова дейност).

На второ място, напълно облекчава болката (обикновените инжекции само я отслабват). Трето, може да се използва на всяка възраст и е подходящ за цезарово сечение. Въпреки това, дори малки грешки при извършване на манипулацията могат да доведат например до частична загуба на чувствителност на крайниците и т.н., следователно успехът зависи изцяло от квалификацията на анестезиолога..

Усложнения на епидуралната анестезия

В редки случаи, по време на изпълнението на епидурална анестезия, могат да се наблюдават нежелани последици или усложнения, дори когато жената е под бдителното наблюдение на анестезиолога. Всеки организъм реагира индивидуално на прилагането на лекарства за болка, поради което е необходимо присъствието на квалифициран анестезиолог.

Прекомерната анестезия (например, когато родилката иска да „не усеща нищо”) може да провокира увеличаване на продължителността на раждането и намаляване на маточната активност във втория етап на раждането, което може леко да увеличи вероятността от оперативни раждания (форцепс, цезарово сечение).

Епидуралната анестезия също може да причини временно спадане на кръвното налягане на майката. Понякога има странични ефекти като респираторна депресия, болки в гърба, временно изтръпване на крайниците, главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, сърбеж, депресия. Дискомфортът трябва незабавно да бъде докладван на лекаря.!

Най-опасното усложнение е възпалението на преддуралното пространство, което може да се появи на 7-8-ия ден. Това се случва, когато правилата за асептика и антисептика се спазват лошо..

Как влияе епидуралната анестезия на дете

Многобройни проучвания не показват вредно въздействие на епидуралната анестезия върху плода. Ако кръвното налягане спадне значително след първата инжекция, може да има минимални неблагоприятни ефекти върху плода, но тази възможност е добре известна и лесно предупреждавана от анестезиолога..

Компетентен и висококвалифициран лекар, осъзнавайки сериозността на тази процедура, ще запознае жената с всички плюсове и минуси и няма да предписва епидурална анестезия ненужно просто защото е бил помолен да го направи. Повечето анестезиолози обсъждат с жените ефикасността и ползите от този метод както за майката, така и за бебето и риска от възможни усложнения. При нормална бременност и добре развиваща се трудова дейност не бързайте да правите "епидурална"!

Друг е въпросът дали това е единственият начин да облекчите болката по време на раждането и да я извършите безопасно. След това опитайте, след разговор с лекаря, да се настроите на тази процедура възможно най-благоприятно! Позитивното отношение е 90% от успеха!

Да се ​​направи или не да се направи епидурална? Това е въпросът

Винаги съм възмутен, когато виждам статии за епидурална анестезия в списания и в интернет, защото в 99 случая от 100 това не са просто статии, а някои оди и хвалебствени песни към този вид облекчаване на болката: уж толкова безопасно, толкова прекрасно! Неопитни жени, жени, които не са склонни да изучават информация в различни източници, и тези, които са чували положителни отзиви от приятели и роднини за епидурална анестезия, разбира се, ще повярват на подобни публикации и може дори да не искат да раждат по естествен път, без упойка, като предварително са се съгласили от Вашия лекар относно прилагането на анестезия.

Какво лошо има в това, мнозина ще си помислят. Медицината не стои неподвижна, всяка година се изобретяват все повече и повече нови лекарства и, разбира се, всички те са все по-безопасни за жените и децата. Епидуралната анестезия е чудесен пример. В крайна сметка това е мечта: да раждаме без болка, с усмивка на лицето, е несравнимо с това как нашите майки, баби и всички предци са раждали в агония без чудо анестезия... Особено ми харесва, когато гинеколози, мъже, които са в по принцип те не могат да знаят какви са чувствата на жената при раждането и какви са границите на майчините възможности в такава ситуация.

Мои приятели, ще бъдете изненадани и дори шокирани: можете да раждате без болка и с усмивка на лицето без епидурална анестезия - ако спазвате определени правила и използвате някои техники, но облекчаване на болката с наркотично вещество (а епидуралната анестезия е нищо като наркотик) е много рисковано и съмнително начинание. Сигурен съм, че ако лекарите честно предупреждават жените за страничните ефекти и последиците от епидуралната анестезия за майката и детето, много жени няма да се поколебаят да се откажат от нея. Изследванията също показват това. Между другото, интересно е, че според социологическите проучвания в Америка повечето жени, които раждат с епидурална упойка, го правят само защото приятелите им са ги съветвали.

Последици за майката от епидурална анестезия

И така, каква е опасността от епидурална анестезия за жената? Първо и вероятно знаете това, обезболяващото средство се инжектира в гърба (гръбначния стълб). Най-малката грешка от анестезиолога или движението на майката по време на процедурата може да увреди гръбначния мозък. Известни са и случаи на смърт на жени от сърдечен арест поради факта, че анестезиологът неволно инжектира лекарството не в епидуралното пространство, а във вената. Тоест, принципно винаги има риск.

Освен това подобно облекчаване на болката има странични ефекти. Например, една на 250 000 жени, които получават епидурална болест, никога няма да могат да ходят. Да, цифрата е малка, но, както се казва, никой не е застрахован. Освен това, в западните страни, според статистиката, 50-70 процента от родилките са обезболени от контракции с помощта на епидурална анестезия. Разбира се, случаите на пълна парализа след епидурална анестезия са редки, но частичната или временната парализа след анестезия са по-чести, когато жената губи двигателна активност само за няколко дни, седмици или месеци след получаване на епидурална. Във всеки случай дупката в гърба, през която анестетикът се инжектира в тялото, ще нарани всяка жена през първите дни. По-честите нежелани реакции включват припадъци, загуба на съзнание, замаяност, шум в ушите, депресия, спиране на дишането, дихателна недостатъчност, яркочервени сърбящи петна, които се появяват на гърдите на жената, дългосрочни общи болки в гърба и мигрена след раждане. Всичко това се дължи на факта, че епидуралната анестезия съдържа два мощни опиата (няма да ви зареждам с имена). Един от тях е 80 пъти по-силен (и по-опасен) от морфина. Надявам се, че сега нямате съмнения, че под прикритието на анестезия на жената се инжектира нищо друго освен лекарства..

Ефекти на епидуралната анестезия върху дете

Лесно е да се досетим, че те също ще имат определен ефект върху бебето в утробата. Само отрицателно, разбира се. И ако след въвеждането на епидурална анестезия за 30-60 минути стане лесно и добре за майката (това е продължителността на действието на анестезията и тогава 5% от жените изобщо не усещат облекчение от епидуралната анестезия, защото това просто не действа върху тях), тогава детето по това време изобщо няма да е сладко. Лекарството попада в кръвта на майката и достига до бебето. В същото време интоксикацията с наркотици ще бъде по-силна за него, отколкото за майка му, защото теглото му е няколко пъти по-малко, а концентрацията на лекарството е еднаква и за двете. Между другото, от 1970 г. насам в Америка са израснали повече от едно поколение деца, чиито майки са получавали наркотична болка по време на раждането. Проучванията казват, че тези деца са по-склонни да употребяват наркотици в юношеска и зряла възраст, отколкото родените без упойка..

Любопитното е, че дори има такова понятие: пост-епидурални деца. Те сучат по-зле след раждането от нормалните бебета, може да имат признаци на хипоксия, спазми при новородени. Дори не говоря за това, че е по-трудно да се роди дете, когато майката е под въздействието на упойка, т.к. бебето остава само със своята болка, със своите преживявания и цялата трудна работа през този период на раждане, което трябва да направи сам, защото майката просто „си изми ръцете“, изключена от процеса. Мускулите на тазовото дъно, които помагат на бебето да падне по време на раждането, се отпускат под действието на епидурална анестезия и спират да работят. Но дали една майка мисли за това, мечтаейки да избяга от болката? Това ли разказва лекарят, който предлага на жена епидурална анестезия??

Не споря: има свестни лекари, които се опитват да избегнат анестезия, дори ако жената я поиска, „говорейки“ със зъбите на пациента, опитвайки се да отвлече вниманието, да подкрепи, да убеди естествения ход на събитията, но те ми се струват все по-малко. Много акушер-гинеколози, особено в частни клиники, се придържат към тази позиция: „всякаква прищявка за вашите пари“. Там правят цезарово сечение само защото жената пита за това (не иска сълзи и болка), въпреки че тази най-сериозна коремна операция може да се направи само по показания, а не само по прищявка. Какво можем да кажем за „безвредното“ облекчаване на болката в гърба...

О, и още един такъв момент. Тъй като ефектът от епидуралната анестезия е доста кратък (до един час), по време на опитите често преминава и болката от контракциите и опитите пада върху жената в целия си обем. Понякога родилката не е готова за това. Също така, понякога въвеждането на епидурална анестезия може впоследствие да изисква използването на форцепс или вакуумен екстрактор и дори цезарово сечение (тъй като компонентите на болкоуспокояващото средство отслабват труда). И накрая, майката може да има проблеми с лактацията, защото епидуралната анестезия потиска производството на хормона окситоцин в тялото й.

И, разбира се, една жена, която е родила с помощта на епидурална анестезия, никога няма да може да изпита целия спектър от чувства и положителни емоции на майката, преминала през раждането без облекчаване на болката и лекарства. Това не са моите заключения, а резултатите от изследванията и мнението на експерти, изучавали тази тема..

Между другото, сертифицираната медицинска сестра акушерка Джуди Слом Коен (опит в акушерството от повече от 30 години) вярва, че жена, която може да седи неподвижно и безшумно в продължение на 10 минути, през които й се дава епидурална, може лесно да роди без анестезия, ако нейното раждане се проведе в спокойна домашна обстановка с подкрепата на близки и опитна акушерка. Според наблюденията на Джуди, най-обикновените жени, които не са се хранили правилно по време на бременност и не са се подготвили за раждане психологически, са могли да раждат сравнително безболезнено у дома, където им е била дадена свободата да избират позиции в раждането, атмосферата и околната среда. Според същата Джуди, болката по време на контракции в болнична обстановка се удвоява поне два пъти..

Кога е оправдано използването на епидурална анестезия? В случай на цезарово сечение. Облекчаването на болката е достатъчно силно, за да позволи на жената да се подложи на операция, но вредата за детето от епидуралната анестезия е по-малка, отколкото от общата анестезия. Освен това майката е в съзнание, тя може да вземе бебето на ръце веднага след изваждането му от матката и дори да го прикрепи към гърдата. Тоест детето не губи най-важните за него процеси на отпечатване след раждането, които са невъзможни с обща анестезия на майката. В Америка този вид цезарово сечение (с епидурална анестезия, а не с обща анестезия) отдавна е по-предпочитано и дори се нарича "семейно" цезарово сечение, тъй като позволява присъствието на роднини.

И накрая, искам да ви развеселим малко. В самото начало писах, че можете да раждате без болка и с усмивка без епидурална упойка. За да не бъда неоснователен, ще изброя онези прости правила, които помагат да се постигне такъв страхотен резултат. Първо, това е "правилото на три Т": тихо, тъмно и топло - това е атмосферата, която трябва да бъде при раждането. На второ място, има редица асани (пози) и движения, които помагат да се направят контракциите по-малко болезнени - те ще ви разкажат за тях в часовете по йога за бременни жени и на специализирани семинари за подготовка за естествено раждане. На трето място, специалното дишане и пеене на гърлото, което се преподава и в часовете по йога, също помага много за оцеляване на контракциите. И като цяло, за да улесните раждането, по време на бременност е много желателно и полезно да се занимавате с допустима физическа подготовка, да подготвите ума и тялото си за раждането на дете. Няма жена, която поради болката да не може да изживее раждането по естествен начин - нашите страхове и неверие в себе си са просто прекалено големи.

Говоря много подробно за начините за облекчаване на болката при раждане във видеоклипа на моя автор за подготовка за раждане и майчинство с моята лична онлайн подкрепа. В него споделям най-важната, доказана и положителна информация за бременни жени, натрупана в продължение на 10 години изучаване на темите за бременността, раждането и детското здраве. Всички читатели на моя блог имат 10% отстъпка от моя видео курс.

Искате ли да научите повече за бременността, раждането, децата и майчинството? В моя канал в Instagram редовно публикувам нови, полезни статии за майките. Давам и много практически шеги за книгата си „Съзнателно родителство“, която се превърна в маса за много жени! Абонирайте се, за да не пропускате нищо.

Всичко добро! Честит рожден ден на всички бебета!

Източници: Мишел Оден "Първично здраве", Алишани Акин "Девет месеца и цял живот", сайт domrebenok.ru

Прочетете и статията защо раждането е толкова болезнено..

Епидурална анестезия: Рискове за майката и бебето

Първото регистрирано използване на епидурална анестезия е извършено през 1885 г. в Ню Йорк от американския невролог Леонард Корнинг, който инжектира кокаин в гърба на пациент, страдащ от „цереброспинална слабост и сдържана инконтиненция“ (1).

Повече от век по-късно епидуралната анестезия се превърна в най-популярния метод за облекчаване на болката в родилните центрове в САЩ (2). През 2004 г. почти две трети от родилките са използвали този метод за облекчаване на болката, включително 59% от жените, които са родили вагинално. В Канада епидурална се използва от около половината от жените, които раждат вагинално (3), във Великобритания - около 21% (4).

Епидуралната анестезия представлява инжектиране на локален анестетик (кокаиново производно) под твърдата обвивка на гръбначния мозък (епидурално пространство). Традиционната епидурална анестезия блокира както сетивните, така и двигателните нерви - осигурява ефективно облекчаване на болката по време на раждането, но прави невъзможно жената да движи долната част на тялото си. През последните 5-10 години е разработена така наречената "ходеща" епидурална анестезия - чрез използването на по-ниски концентрации на местни анестетици или комбинации от анестетици и опиати (като морфин и меперидин), което намалява блокирането на двигателните нерви.

Отляво - епидурална инжекция, отдясно - гръбначна инжекция.

Наблюдава се и значително увеличение на употребата на спинална анестезия по време на раждането, за да се намалят блокажите на двигателните нерви. При спинална анестезия активното вещество се инжектира през твърдата мозъчна обвивка директно в гръбначното пространство и причинява само краткосрочна аналгезия (механизмът на действие на спиналната анестезия се състои в блокиране на гръбначния мозък, а не на крайните нерви, както при епидуралната анестезия - ред.). За удължаване на ефекта се използва едновременно спинална и епидурална анестезия (CSE - комбинирана спинална епидурална).

Поставяне на катетъра по време на епидурална анестезия: засенченото място става нечувствително

CSE осигурява най-ефективното облекчаване на болката по време на раждането, а жените с CSE оценяват облекчаването на болката много високо. Удовлетвореността от облекчаване на болката обаче не трябва да се претегля спрямо общото удовлетворение от раждането (5), тъй като ЕА значително пречи на процеса на раждане. ЕА може да повлияе на удовлетвореността на жената от нейното раждане и дори да застраши безопасността на майката и бебето.

Епидурална анестезия и трудови хормони

Епидуралната анестезия значително променя хормоналния баланс, присъщ на физиологичното раждане, и това може да обясни отрицателното му въздействие върху процеса на раждане (6). В коментарите на Световната здравна организация се казва: „епидуралната анестезия е един от най-поразителните примери за медикализация на нормален труд, превръщайки едно физиологично събитие в медицинска процедура“ (7).

Например, окситоцинът, известен като хормона на любовта, е естествено утеротонично вещество, което причинява контракции на матката по време на раждането. Епидуралната анестезия намалява производството на окситоцин в тялото на жената (8) или спира увеличаването на концентрацията му по време на раждането (9), докато спиналната анестезия има още по-изразен ефект (9). Освен това при ЕА няма пик в освобождаването на окситоцин, който се появява при раждането на дете - най-високата концентрация на този хормон през целия живот на жената (10). Този връх предизвиква мощни окончателни маточни контракции и помага на майката да изпита прилив на любов към бебето си, когато се срещнат за първи път (12). Концентрацията на друг важен утеротоничен хормон, простагландин F2-алфа, също намалява по време на употребата на анестезия (11).

Бета ендорфините са хормони на стреса, които се натрупват в родилката, за да й помогнат да преодолее болката. Бета ендорфините предизвикват променено състояние на съзнанието, което е нормално за раждането. Трансът при раждането помага на жената да взаимодейства с тялото си и с бебето си инстинктивно, използвайки различни движения и звуци. Изследванията показват, че епидуралите намаляват бета-ендорфините (12, 13). Може би именно широкото използване на EA обяснява нашите трудности при адекватната подкрепа на жените в такова променено състояние на съзнанието и социалните очаквания предписват на жената да бъде тиха и отстъпчива при раждането..

Епинефринът и норепинефринът (или епинефринът и норепинефринът, общо известни като катехоламини) също се секретират в стресови ситуации и нивата им се увеличават при вагинално раждане без медицинска намеса (14). В края на такова раждане, прилив на катехоламини осигурява на жената енергия за изтласкване, а също така я връща от родовия транс обратно, за да изчисти съзнанието си за първата среща с бебето. Това се нарича "рефлекс на изтласкване" (15).

Високите нива на катехоламини обаче инхибират раждането и това се проявява, когато родилката е гладна, страшна, студена или просто не се чувства в безопасност (16). От еволюционна гледна точка това има смисъл: ако майката се почувства застрашена, отделените хормони ще забавят или ще спрат раждането - давайки й време да избяга и да намери безопасно място за раждане.

Епидуралната анестезия намалява производството на катехолмини, което може да бъде полезно, ако нивата на тези хормони в жената са твърде високи. Въпреки това, при епидурална анестезия, приливът на тези хормони преди изтласкването не е толкова изразен, което може да причини както трудности с екструзия, така и увеличаване на риска от инструментална доставка (вакуумна екстракция и прилагане на форцепс).

Влияние върху родовия процес

Епидуралната анестезия забавя раждането, вероятно поради горните хормонални ефекти, но има данни от проучвания върху животни, че местните анестетици могат да инхибират развитието на контракции, като пряко засягат мускулите на матката (17).

Средно, когато се използва епидурална анестезия, първият етап на раждането се удължава с 26 минути, а вторият период с 15 минути (18). Намаляването на пика на окситоцин удвоява риска от използване на форцепс и вакуум (18), въпреки че могат да бъдат включени и други механизми.

Например, епидуралната анестезия парализира мускулите на тазовото дъно на родилка, които помагат на главата на бебето да влезе в позицията си. С епидурална анестезия, бебетата са 4 пъти по-склонни да бъдат в стабилна задна форма в крайните етапи на раждането: в 13% от случаите в сравнение с 3% при естественото раждане (19). Тази позиция намалява вероятността от спонтанно вагинално раждане. В едно проучване (20) само 26% от новородените (и 57% от многоплодните) са успели да раждат вагинално - в други случаи раждането е завършено чрез инструментално или цезарово сечение.

Анестезиолозите се надяваха, че намаляването на дозата на лекарствата или използването на комбинация от спинална и епидурална анестезия ще намали статистическата вероятност за инструментална доставка, но разликата не е значителна. Изследване от 2001 г. (21) сравнява различни видове епидурална анестезия: 37% от жените със стандартна доза епидурална анестезия са претърпели инструментално раждане, в сравнение с 29% от жените, които са получили по-ниска доза и 28% от жените, които са получили комбинирана спинално-епидурална анестезия.

Инструменталната доставка увеличава риска (22) от краткосрочни усложнения за детето: натъртване, травма на лицето, изместване на черепните кости, цефалогематома (натрупване на кръв под скалпа). Според някои проучвания (23) децата, родени с форцепс, имат 4-кратно повишен риск от мозъчен кръвоизлив; други проучвания (24, 25) обаче не откриват значителна разлика между родените по естествен път или родени с форцепс бебета на възраст от 5 години. Друго проучване установи, че ако се прилага форцепс, лекарят ще трябва да приложи два пъти повече сила, за да помогне на бебето да се роди, ако е използвана епидурална по време на раждането, в сравнение с раждането без наркотици (26).

Използването на епидурална анестезия увеличава необходимостта от въвеждане на изкуствен окситоцин за подобряване на раждането, поради факта, че упойката намалява производството на собствен хормон на жената. Проучванията показват трикратно увеличение на честотата на употребата на окситоцин (18). Комбинацията от анестезия и изкуствен окситоцин (всеки от които сам по себе си може да причини промени в сърдечния ритъм на бебето, което показва развитието на дистрес синдром) значително увеличава риска от хирургично раждане (форцепс, вакуум, CS). Според австралийско проучване около половината от първородните жени, които са получавали синтетичен окситоцин заедно с епидурална анестезия, са раждали чрез операция (27).

Връзката между епидуралната анестезия и последващото цезарово сечение остава противоречива. Различни скорошни прегледи са противоречиви, като едно проучване не предполага значително увеличение на риска (18), друго отчита 50% увеличение на този риск (28). Вероятно най-значимият ефект на епидуралите върху жените, които раждат първото си дете (29).

Обърнете внимание, че повечето от цитираните проучвания са рандомизирани контролирани проучвания, в които участниците са разпределени на случаен принцип в различни групи за облекчаване на болката от лекарства (ЕА или опиати като меперидин). Много от тези проучвания съдържат пристрастия при кръстосани разговори за онези, за които не се очакваше да имат епидурална, но го направиха, и обратно. Трябва да се отбележи, че в тези проучвания няма контролни групи - жени, които изобщо не са използвали медицински методи за облекчаване на болката, което означава, че не можем надеждно да оценим ефекта на епидуралната анестезия върху раждането в сравнение с раждането без аналгезия..

Странични ефекти на епидуралната анестезия

Лекарствата, използвани за епидурална анестезия, са достатъчно силни, за да обездвижат долната част на тялото на жената, така че не е изненада, че страничните ефекти могат да се наблюдават както при майката, така и при бебето. Те варират от незначителни до животозастрашаващи и донякъде зависят от свойствата на използваните лекарства..

Повечето от нежеланите реакции, обсъдени по-долу, не се подобряват с ниски дози или "ходене" ЕА, тъй като жените все още получават значителни дози локални анестетици, особено при някои форми на приложение (21). Добавянето на опиати към ЕА или комбинирана спинално-епидурална анестезия може да създаде допълнителни рискове за майката, като сърбеж или депресия на дишането (вж. По-долу).

Странични ефекти за майката

Най-честият страничен ефект е понижаване на кръвното налягане. Като правило, за да се предотврати тази ситуация, на жената се дава капкомер с физиологичен разтвор, преди да се приложи анестезия. Но дори и при това състояние, хипотонията се появява при почти половината от жените с ЕА (30, 31), особено в първите минути след приложението на лекарството. Спадът на кръвното налягане от своя страна причинява различни усложнения, вариращи от слабост до внезапен сърдечен арест (32), а също така влияе върху кръвоснабдяването на детето (вж. По-долу). Лечението на хипотония е допълнителни течности и в тежки случаи инжектиране на епинефрин.

Също така, основните странични ефекти, които се появяват при употребата на епидурална анестезия, включват:

 • невъзможност за самостоятелно изпразване на пикочния мехур (с необходимост от пикочен катетър) при около две трети от жените (31);
 • сърбеж, който се среща при около две трети от жените с комбинация от опиати и ЕА (30, 31);
 • втрисане при всяка трета жена (33);
 • депресия на съзнанието при всяка пета жена (31);
 • гадене и повръщане, в 5% от случаите (31).

Епидуралната анестезия е 5 пъти по-вероятно да причини повишаване на температурата при родилките до 38 ° (18). Повишената температура е по-често при първородни жени и зависи от времето на използване на анестезия (28). Например, има данни (34), че след 6 часа след инсталирането на EA температурата се повишава при 7% от примипарите, а след 18 часа броят им нараства до 36%. Треската при майката може да има значителен ефект върху бебето (виж по-долу).

Опиатите, особено когато се инжектират директно в гръбначното пространство, могат да причинят непредсказуеми затруднения с дишането при майката, които могат да се проявят няколко часа след раждането и да прогресират до много сериозни състояния. Един от авторите на изследването коментира: „Респираторният дистрес е едно от най-опасните и непредсказуеми последици от въвеждането на спинална аненегезия“ (35).

Много проучвания откриват връзка между епидуралната анестезия и следродилния кръвоизлив (36-41). Голямо проучване във Великобритания показа, че след раждането кръвоизливът е 2 пъти по-вероятно да се появи при жени, които са използвали епидурална анестезия по време на раждането (36). Това може да се дължи както на по-голям брой инструментални доставки и наранявания на перинеума, така и на хормонални промени по време на употребата на ЕА, описани по-горе, включително повишен риск от използване на синтетичен окситоцин..

Епидуралната анестезия няма аналгетичен ефект при 10-15% от жените (30), а повторното поставяне на катетъра се изисква в 5% от случаите (42). В 1% от случаите твърдата мозъчна обвивка е повредена, което причинява силно главоболие до 6 седмици и се лекува чрез инжекции в епидуралното пространство (43, 44).

По-сериозните нежелани реакции са изключително редки. Като правило, те се проявяват в случай на неволно инжектиране на анестетици в кръвта и могат да се проявят с токсични ефекти, като неясна реч, сънливост и при високи дози могат да се развият конвулсии. Това се случва в около един случай през 2800 г. (42). Реакции, застрашаващи живота, се срещат в 1 на 4000 случая (32, 42, 45, 46).

Смъртта, свързана с епидурална анестезия, е изключително рядка в акушерството и може да бъде причинена от сърдечен или дихателен арест или абсцес в епидуралното пространство, който може да се развие в рамките на дни или седмици след раждането (47).

По-късни последици, като слабост и изтръпване на долните крайници, се появяват при 4-18 от 10 000 жени, повечето от които отшумяват спонтанно в рамките на 3 месеца (32, 45-48).

Забавени усложнения или трайни патологични промени могат да се развият поради увреждане на нервите по време на поставяне на катетър; в случай на абсцес или кръвен съсирек, притискащ гръбначния мозък; както и от токсични реакции в мембраните на гръбначния мозък, което от своя страна може да доведе до парализа на долните крайници (32).

Странични ефекти при дете

Някои от най-значимите и добре проучени странични ефекти при плода и новороденото бебе произтичат от промени, на които е изложена майката. Както вече казахме, това са промени в нейните хормонални нива, кръвно налягане и температура. Лекарствата, използвани за ЕА, могат директно да причинят токсични ефекти при плода и бебето - и тяхната концентрация може да бъде дори по-висока, отколкото при майката (49).

Промяна в сърдечната честота на плода

Епидуралната анестезия може да причини промени в сърдечната честота на плода, което е признак на лоша циркулация и недостиг на кислород. Този ефект често се наблюдава малко след прилагането на анестезия (обикновено през първите 30 минути), може да продължи около 20 минути и е по-вероятно да се появи при опиати за епидурална или спинална анестезия. Повечето от промените в ритъма настъпват спонтанно, когато положението на тялото на жената се променя и само в редки случаи се налага медицинска корекция (50). По-сериозните нарушения на ритъма и последващият дистрес синдром изискват спешно цезарово сечение.

Трябва да се отбележи, че употребата на опиати сама по себе си може да доведе до необичайни промени в сърдечния ритъм. Следователно реалният ефект на само епидуралната анестезия върху сърдечната честота на плода е труден за оценка, тъй като почти всички рандомизирани проучвания за ЕА използват лекарства с промедол и други опиати..

Някои изследователи отбелязват, че легналото положение е по-вероятно да бъде придружено от хипотония и промени в сърдечната честота на плода, ако жената е под епидурална анестезия (51). Други проучвания показват, че легналото положение в комбинация с ЕА е свързано с липса на кислород в мозъка на детето (52).

Ефекти от повишената температура на майката

Бебето може да бъде засегнато от майчината треска, причинена от епидурална анестезия. Едно голямо проучване на първородни жени сравнява бебета, родени от майки с нормална телесна температура, и бебета, родени от фебрилни майки (97% от тях са използвали ЕА). Децата с фебрилни майки са по-склонни да се раждат с по-ниски резултати по Апгар, имат по-лоши показания на пулса, по-често се нуждаят от реанимация (в 11,5% от случаите в сравнение с 3%) и имат повече конвулсии през неонаталния период (53)... Друго проучване отбелязва десетократно увеличение на неонаталната енцефалопатия (признак на мозъчно увреждане) при бебета, родени от фебрилни майки (54).

Майчината треска по време на раждането може директно да причини проблеми при новородените. Тъй като треската може да е признак на инфекция в матката, бебетата, родени от фебрилни майки, почти винаги се наблюдават за инфекция (сепсис). Това включва продължително разделяне на майката и детето (често в отделения за интензивно лечение), инвазивни тестове за определяне на наличието на инфекция и най-често прилагане на антибиотици, докато резултатите от теста са готови. Според друго проучване на първородни майки, 34% от кърмачетата, получили ЕА, впоследствие са развили сепсис, докато в групата на новородени без ЕА честотата на това усложнение е била само 9,8% (53).

Токсичност

Всяко лекарство, което една майка получава по време на раждане, преминава през плацентата към бебето, което е по-податливо на токсични ефекти. Максималният ефект се проявява при раждането и в рамките на няколко часа след това, когато концентрациите на лекарството са максимални.

Има няколко проучвания за ефектите на ЕА върху новороденото бебе, но почти всички от тях сравняват тези бебета с бебета, изложени на опиати по време на раждането (които причиняват сънливост и затруднено дишане). Тези проучвания показват малка разлика между деца с и без ЕА (но обикновено под въздействието на опиати) по отношение на оценката по Apgar или рН (киселинно-алкален баланс) на пъпната връв, като и двата показателя отразяват състоянието на детето (28). Въпреки това, в голямо проучване, основано на популация в Швеция, е доказано, че употребата на EA е свързана с ниски резултати на Apgar веднага след раждането (55).

Има и няколко проучвания за неонатална токсичност на лекарства, използвани за ЕА, и особено опиати (56). Токсичните ефекти на опиатите са по-чести при новородените, когато се използват режими с високи дози, особено ако майката може сама да регулира допълнителните дози от лекарството. Налице е също така голяма вариабилност в индивидуалната чувствителност сред кърмачетата (56).

Важно е да се отбележи, че способността на бебето да метаболизира и отделя лекарствени вещества е много по-ниска от тази на възрастен. Например, полуживотът (времето, необходимо на серумната концентрация на дадено вещество да се намали наполовина) за местната упойка Бупивакаин е 8,1 часа за новороденото и 2,7 часа за майката (57). В допълнение, съдържанието на веществото в кръвта може да не отразява в достатъчна степен нивото на токсичен ефект върху тялото на детето, тъй като лекарството може да се натрупва в тъканите на новороденото - мозъка и черния му дроб (49) и по-бавно от тях (58).

Неотдавнашен преглед отбеляза повишена честота на жълтеница при новородени, подложени на епидурална анестезия, което може да е свързано с инструментално раждане или използването на синтетичен окситоцин (28).

Странични ефекти, засягащи поведението на децата

Ефектът на епидуралните лекарства върху невроповедението (поведение, което отразява състоянието на мозъка) не е напълно изяснено. По-стари проучвания, сравняващи деца с ЕА с бебета, родени без използване на каквито и да било лекарства, показват значителни невроповеденчески ефекти на ЕА. Въпреки това, по-новите рандомизирани контролирани проучвания, в които, припомняме, децата с ЕА се сравняват с деца, изложени на опиати, не намират никаква разлика. Въпреки това, по-ранни проучвания използват NBAS, по-изчерпателен и по-сложен тест, разработен от педиатри, за оценка на невроповедението на децата, докато съвременните изследвания използват по-малко сложни тестове, като NACS, разработени от анестезиолози. NACS събира всички данни за детето в една диаграма и често е критикуван за нечувствителност и ненадеждност (59-61).

Например и трите проучвания, сравняващи деца с ЕА спрямо деца без никакви лекарства и използващи NBAS за оценка на състоянието на децата, установяват статистически значими разлики между групите (28).

Ann Murray et al сравняват 15 бебета, родени без никакви лекарства, с 40 бебета, изложени на EA, и установяват, че бебетата от втората група, дори пет дни след раждането, все още имат по-ниски резултати по NBAS и имат по-високи трудности с контролирането на вашето състояние. Тези 20 деца, чиито майки, в допълнение към EA, са получавали окситоцин по време на раждането, са имали дори по-ниски резултати по NBAS, което може да се обясни с по-високата честота на жълтеница. Един месец след раждането майките с ЕА смятат бебетата си за „по-малко приспособени, по-стресирани и по-неспокойни“. Тези разлики не могат да бъдат обяснени с по-труден труд и последващо разделяне поради използването на EA (62).

Карол Сепкоски и сътр. В сравнителен анализ на две групи от 20 деца (с ЕА и без излагане на наркотици) е установена по-ниска способност за ориентация и бдителност през първия месец от живота при деца, родени под епидурална анестезия. Майките на тези деца прекарват по-малко време с тях в болницата и това време е право пропорционално на получената доза бупивакаин (63).

Дебора Розенблат оцени бебетата, родени с ЕА по скалата на NBAS в продължение на 6 седмици и наблюдава най-ниските резултати през първия ден след раждането. Въпреки тенденцията към подобрение, три дни след раждането децата с ЕА са плакали по-често и в отговор на по-малко стимули; някои признаци на това състояние се запазват през шестте седмици на проследяване (64).

Въпреки че по-ранни проучвания са използвали конвенционална ЕА (както със сензорна, така и с двигателна нервна блокада), общата доза анестезия, получена от майките (61,6 mg (62), 112,7 mg (63) и 119,8 mg (64), съответно), е до голяма степен сравнима с тези, получени от майките в по-нови проучвания (67,5 mg (49), 91,1 mg (65) и 101,1 mg (21)).

Тези невроповеденчески проучвания подчертават възможните ефекти на епидуралната анестезия върху новородените и върху формирането на връзката майка-малко дете. Във всички статии изследователите изразяват своята загриженост „Значението на първия контакт с такива бебета при формирането на майчините очаквания и вида на връзката между тях“ (62).

Изследвания върху животни

Проучванията върху животни показват, че свързаните с ЕА майчини хормонални смущения, описани по-горе, могат да допринесат за затруднения в контакта между майката и бебето. Проучванията показват, че EA причинява нарушения на привързаността между овцете и техните новородени агнета, особено в случаите, когато раждането е било първо и EA е било използвано от началото на раждането (66).

Няма дългосрочни проучвания за ефектите на епидуралната анестезия върху човешкото потомство. Изследванията с някои тясно свързани животни обаче са обезпокоителни. Учените Голуб и Херман използват бупивакаин за ЕА при раждането на маймуни резус и след това проследяват развитието на новородените маймуни в продължение на 12 месеца (което се равнява на четири години при хората). Те откриха определени аномалии в основните етапи на развитие при тези маймуни: шест до осем седмици след раждането, тяхната манипулативна дейност (способността да държат предмети и да ги въртят в горните крайници - прибл. (67). Авторите заключават: "Тези ефекти могат да бъдат както резултат от излагане на уязвими процеси в мозъка по време на чувствителен период, така и резултат от излагане на нормално мозъчно развитие на ендогенни фактори или промени в ранния опит" (68).

Кърмене

Ефектите на анестезията върху кърменето са слабо разбрани и късните рандомизирани контролирани проучвания (сравняване на ЕА спрямо експозицията на опиати) могат да бъдат силно подвеждащи, тъй като отрицателните ефекти на опиатите върху ранното започване на кърменето и успеха са добре известни (69-73).

Има няколко механизма, чрез които EA може да повлияе на опита на хранене и успеха на HW. Първо, поради EA, невроповедението на детето може да бъде нарушено и това влияние е най-силно изразено в първите часове след раждането, в критичен момент за започване на кърменето. Последните проучвания установиха, че колкото по-високо е състоянието на бебето, измерено чрез невроповеденчески тестове, толкова по-успешно ще бъде кърменето (74).

В друго проучване резултатите от IBFAT за бебета са най-високи в групата на децата, родени при доставки без наркотици; по-ниска - при деца, изложени на ЕА или опиати; и най-ниските резултати са наблюдавани при кърмачета, при които са били използвани както ЕА, така и опиати. Децата с по-ниски резултати са отбити по-рано, въпреки че техните резултати се различават малко от другите деца на 6 седмици (75). Друго проучване съобщава, че бебетата, които са били изложени на спинална или епидурална анестезия, са загубили повече тегло в болницата, въпреки че това може да отразява проблеми с кърменето като неефективно сучене (76). Друго проучване показа, че резултатите от IBFAT и NACS (вж. По-горе) могат да останат нормални, ако се използват много ниски дози EA по време на раждането, въпреки че същото проучване показва, че при по-високи дози EA, резултатите от NACS за кърмачета са два часа след раждането бяха по-ниски (77).

Второ, EA може да затрудни кърменето за самата жена. Това е по-вероятно, ако една жена е преживяла дълго или инструментално раждане, или когато е отделена от бебето си - и такива ситуации често са следствие от EA. Хормоналните промени също допринасят за затруднения с хепатит В, тъй като окситоцинът е основният хормон на лактацията.

Бебетата, родени под упойка, са по-малко склонни да бъдат кърмени изключително при изписване от болницата, особено тези, които не са кърмени през първия час от живота (78). Проучване на жените във Финландия показва, че 67% от жените, които раждат с ЕА, имат смесено или изкуствено хранене до 12-седмична възраст, в сравнение с 29% сред родилите без облекчаване на болката. Също така първите са по-склонни да говорят за "липса на мляко" (79).

Две групи шведски изследователи изучават тънкостите в поведението на гърдите и преди хранене при деца, родени без ЕА. Една група деца, при контакт кожа до кожа с майка си, започнаха да пълзят към гърдите, сами откриха зърното и се наложиха (69). Бебетата, които са използвали опиати при раждане или са били разделени от майка си малко след раждането, са загубили голяма част от това поведение. Друга група шведски учени изследвали деца, изложени на анестезия по време на раждането (най-често опиати, но имало и бебета с ЕА) и стигнали до заключението, че тези бебета са имали нарушено поведение преди кърменето (масаж и облизване на зърното), както и смучене на юмрук. - в сравнение с деца, родени без наркотици (71).

Чувство на удовлетворение от раждането

Управлението на родилната болка е един от най-важните въпроси за жените и акушер-гинеколозите са уверени, че адекватното облекчаване на болката може да осигури положително раждане. Всъщност обаче е точно обратното - няколко проучвания показват, че жените, които не са използвали лекарство за облекчаване на болката по време на раждането, са били по-доволни от опита си веднага след раждането (80), след 6 седмици (81) и дори след една година (82). Във Великобритания 1000 анкетирани жени, които са получили епидурална болест по време на раждането, съобщават за високи нива на облекчаване на болката, но ниско удовлетворение от процеса, вероятно поради най-големия брой медицински интервенции.

И накрая, трябва да се отбележи, че употребата на анестезия и други медицински процедури до голяма степен се диктува от болничния персонал. Едно проучване установи, че епидуралната аналгезия, CTG и синтетичният окситоцин са по-рядко използвани при раждане със семейни лекари, а вероятността от цезарово сечение и реанимация на детето също е по-ниска (83).

заключения

Епидуралната анестезия, при наличието на някои предимства, крие значителни рискове, които са подробно описани в медицинската литература, но често не могат да бъдат напълно обяснени на родилката. Изборът на лекар, който споделя и подкрепя идеята за естествено раждане без лекарства, може да помогне на жените да избегнат раждане с ЕА.

Източници:

3. Канадски институт за здравна информация, раждане в Канада (Онтарио: CIHA, 2004): стр. 7

4. Национална здравна служба, NHS Статистика за майчинството, Англия: 2002–03 (Crown Copyright, 2004): стр. 6

10. C. F. Goodfellow et al., „Дефицит на окситоцин при раждане с епидурална аналгезия“, Br J Obstet Gynaecol 90, no. 3 (1983): 214-219.

16. 15 М. Одент, „Рефлексът за изхвърляне на плода“, в „Природата на раждането и кърменето“ (Сидни: Ace Graphics, 1992): 29–43.

18. B. L. Leighton и S. H. Halpern, „Ефектите на епидуралната аналгезия върху резултатите от раждането, майката и новороденото: систематичен преглед“, Am J Obstet Gynecol 186, Допълнение 5: Природа (2002): S69 - S77.

25. B. D. Wesley et al., „Ефектът от доставката на форцепс върху когнитивното развитие“, Am J Obstet Gynecol 169, no. 5 (1993): 1091-1095.

28. E. Lieberman and C. O'Donoghue, „Непреднамерени ефекти на епидуралната аналгезия по време на раждането: систематичен преглед“, Am J Obstet Gynecol 186, Допълнение 5: Природа (2002): S31 - S68.

30. L. M. Goetzl, „Акушерска аналгезия и анестезия“, Практически бюлетин на ACOG, Насоки за клинично управление за акушер-гинеколози, бр. 36, Obstet Gynecol 100, бр. 1 (юли 2002 г.): 177–191.

33. Д. Бъги и Дж. Гардинер, „Космическото одеяло и треперене по време на екстрадурална аналгезия в труда“, Acta Anesthesiol Scand 39, No. 4 (1995): 551-553.

37. Л. Св. Джордж и А. Дж. Крандън, „Непосредствени усложнения след раждането“, Aust NZ J Obstet Gynaecol 30, no. 1 (1990): 52-56.

39. T. M. Eggebo и L. K. Gjessing, [„Кръвоизлив след вагинално раждане“], Tidsskr Nor Laegeforen 120, no. 24 (2000): 2860-2863

41. L. Gilbert et al., „Следродилен кръвоизлив: продължаващ проблем“, Br J Obstet Gynaecol 94, no. 1 (1987): 67–71.

47. Ф. Рейнолдс, „Епидурална аналгезия в акушерството“, Br Med J 299, бр. 6702 (1989): 751–752.

48. MIDIRS и Центърът за прегледи и разпространение на NHS, „Облекчаване на епидуралната болка по време на раждането“, в Информиран избор за професионалисти (Бристол: MIDIRS, 1999): стр. 5

51. G. Capogna, „Ефект на епидуралната аналгезия върху сърдечната честота на плода“, Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 98, no. 2 (2001): 160-164.

53. E. Lieberman et al., „Intrapartum майчина треска и неонатален резултат,“ Pediatrics 105, no. 1, т. 1 (2000): 8-13.

57. Т. Хейл, лекарства и майчино мляко (Amarillo, Тексас: Pharmasoft, 1997): . стр. 76

58. Т. Хейл, „Ефектите върху кърмещите жени от анестетични медикаменти, използвани по време на раждането“, Конференция „Проход към майчинството“, Бризбейн, Австралия (1998),

59. W. Camann и T. B. Brazelton, „Използване и злоупотреба с новородено тестване на новородени,“ Анестезиология 92, бр. 1 (2000): 3-5.

60. R. Gaiser, „Неонатални ефекти от аналгезия на труда“, Int Anesthesiol Clin 40, no. 4 (2002): 49–65.

67 M. S. Golub и S. L. Germann, „Перинатален бупивакаин и поведение при кърмачета при резус маймуни“, Neurotoxicol Teratol 20, no. 1 (19,98): 29–41.

68. М. С. Голуб, „Трудова аналгезия и развитие на детския мозък“, Pharmacol Biochem Behav 55, no. 4 (1996): 619-628 (619).