Кашлица, болка в гърдите и висока температура - всичко това може да бъде симптоматична проява на привидно безобидно заболяване на горните дихателни пътища - бронхит. По време на бременност обаче подобни прояви крият опасност и рискове за усложнения в бъдеще. Причините за това състояние, лечение и последици - по-нататък в статията.

 1. Възпаление на бронхите: рискове, последици, причини
 2. Бронхит: сортове
 3. Инфекциозни или вирусни
 4. Усложнения на заболяването
 5. Хронична
 6. Остра
 7. Защо бронхитът е опасен по време на бременност
 8. Симптоми
 9. Лечение
 10. Антибиотици
 11. Хапчета
 12. Антивирусни лекарства
 13. Колко дълго се лекува остър бронхит по време на бременност
 14. Последствия за бременността
 15. Полезно видео

Възпаление на бронхите: рискове, последици, причини

Дифузно-възпалително заболяване на дихателната система в бронхиалната област, засяга както лигавицата, така и цялата равнина на бронхиалната стена. Възпалението от този характер възниква в резултат на инфекция (независимо) или носи изолиран процес (първичен бронхит), е усложнение на фона на предишни хронични заболявания, ARVI, ARI.

Възпалението е придружено от увреждане на лигавичния епител на бронхиалното дърво, нарушава секрецията и двигателната функция на ресничките. Такива промени водят до пристъпи на постоянна кашлица, по време на която белите дробове се опитват да се отърват от натрупаната слуз, бактерии.

Бронхит: сортове

Класификацията на бронхита варира по тежест, клинично протичане или в областта на възпалителния процес. По-специално си струва да се помни, че всяко възпаление на носоглътката, ухото или гърлото провокира усложнение, особено при отслабен имунитет. Бронхитът не е най-трудната последица, с ненавременна помощ и елиминиране на огнището на инфекцията, заболяването се развива в обструктивен бронхит и след това в пневмония.

Инфекциозни или вирусни

Инфекциозната форма на заболяването е последиците от растежа на парагрипни вируси, аденовируси. Такива фактори също често провокират заболявания на дихателните пътища:

 • грипен вирус, морбили, ентеровируси;
 • хламидия;
 • смесени вирусни и бактериални инфекции;
 • хемофилус грип;
 • стрептококи;
 • респираторен синцитиален вирус.

Вирусният бронхит рядко има бактериална причина, само 3% от заболяванията са диагностицирани с такива основни причини като причинителя на коклюш, хемофилен грип или пневмококи.

Усложнения на заболяването

Опасно последствие от бронхит от всякаква форма и етиология са усложненията. По време на поражението на горните слоеве на стените на бронхите се образуват хиперемия, силен оток, изразена инфилтрация на субмукозния слой, дистрофични промени и отхвърляне на епителните клетки. В допълнение, хроничната форма на заболяването също е постоянен източник на риск, особено за жена с отслабена имунна система по време на бременност..

Хронична

В зависимост от естеството на възпалението с диагностициран бронхит на бременна жена, терапевтите разграничават:

 1. Катарален хроничен бронхит.
 2. Гноен хроничен бронхит.

По вида на промяната в дихателната функция се отбелязва обструктивен и необструктивен бронхит. При наличие на някаква форма на хронично бронхиално заболяване се отбелязват ремисии и обостряния на хода на заболяването през целия живот.

Остра

Острата форма е заболяване с остри симптоми, висока температура, суха кашлица и причините за този процес могат да бъдат неясни или установени. Често провокират остри бронхиални заболявания:

 • вирусен, бактериален, вирусно-бактериален произход;
 • химични, физични фактори, алергени;
 • смесени форми на заболяването.

Защо бронхитът е опасен по време на бременност

Опасността от бронхит е, че е трудно да се лекува с неизвестна етиология, а последиците от самолечението са обостряния на състоянието, дегенерация в хронични форми. Освен това не трябва да се изключват отрицателните последици от ефекта на високата температура върху плода. Застоялите процеси в тесния кръг на кръвообращението провокират заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, което по време на бременност е изпълнено с кислороден глад и забавяне на бебето.

Симптоми

Симптоматичните прояви варират в зависимост от формата на заболяването. Например, острата форма протича с висока температура, ниска гръдна кашлица и болка в гърдите. Симптомите в хронична форма при бременни жени са:

 • задух при най-малкото движение;
 • сухота в устата, желание за пиене на вода дори през нощта;
 • суха, ларингеална кашлица, без храчки;
 • повишена кашлица с температурни промени (от улица до къща или обратно);
 • главоболие;
 • запушване на носа;
 • подуване на гърлото, натрупване на лигавици по повърхностите;
 • възпалено гърло, което изчезва и се появява отново.

Основните признаци, за които трябва да посетите лекар, е суха ларингеална кашлица, която не отшумява през нощта, се отбелязва по-често от веднъж на всеки два часа.

Лечение

Формата на лечение на бронхит по време на бременност с неусложнена форма на курса е амбулаторна. Ако обаче има температура, слабост, летаргия и необичайна сънливост през деня, това е причина за хоспитализация. Дехидратация и пневмония - бронхопневмонията е опасно състояние за жената по всяко време на бременността.

Антибиотици

Антибиотичната терапия се възприема негативно от повечето бременни жени. Това е разбираемо, тъй като дисбиозата, разхлабените изпражнения, коремни спазми и други неприятни спътници на такава терапия са нежелани прояви, от които искате да се предпазите. Освен това много бременни жени смятат, че антибиотиците са вредни за плода..

Това отчасти е вярно, тъй като антибиотиците се абсорбират в кръвта, достигат концентрата си в плазмата след няколко часа и засягат плода, плацентата, бъбреците и черния дроб на майката. Подобни рискове обаче са рядкост. Докато пневмонията е реална заплаха за майката и фатален риск за плода вътреутробно. Ето защо, ако лекарят говори за необходимостта от приемане на хапчета или пробиване на антибиотици, тогава трябва да се следват такива съвети.

По време на бременност се използват най-безопасните антибиотици, които не засягат бебето и плацентата, но допринасят за унищожаването на вируса в кръвта, предотвратяват усложненията в бъдеще.

Хапчета

Хапчетата с антибиотик или болки в гърлото се предписват само от лекар. Като правило, когато се прикачи вторична инфекция на фона на организъм, отслабен от антибиотици или грип, се използват болкоуспокояващи - Ибупрофен, Нурофен, при болки в гърлото - Фарингосепт, гаргара с разтвор на Лугол, Хепилор. Но всички лекарства трябва да се предписват изключително от терапевт, тъй като самолечението предизвиква рискове за живота на плода.

Антивирусни лекарства

Антивирусните лекарства обикновено се предписват в ранните етапи от развитието на болестта, когато болестта тепърва се развива. Тези лекарства включват Arbidol, Anaferon, Novirin. По различно време обаче има лекарства, които са разрешени и забранени за употреба..

Колко дълго се лекува остър бронхит по време на бременност

Лечение на лек бронхит по време на бременност - 7 дни. Трябва да минат поне 14 дни, преди симптомите да бъдат напълно елиминирани. През това време тялото се адаптира, настройва за възстановяване и самата жена ще може да избере най-добрите лекарства за възстановяване на чревната микрофлора. Ако говорим за хронична форма на заболяването, тогава не става въпрос за пълно възстановяване по време на бременност. По правило хормоналните скокове, отслабването, имунитетът и особеностите на района на пребиваване провокират периодични обостряния на заболяването.

На фона на терапията си струва да се включат имуномодулатори, които ще укрепят и ще помогнат за намаляване на риска от пневмония. Най-ефективните средства включват:

 • Рибомунил;
 • Бронхоммунил;
 • Флавозид;
 • Интерферон.

Терапевтичният ефект е видим не по-рано от 3 седмици след началото на приема.

Последствия за бременността

Ако бременна жена незабавно е поискала помощ, преминала е необходимия курс на лечение в пълен размер, тогава няма последствия за бременността. Плодът се развива според термина, а плацентата активира своите защитни функции, предпазвайки бебето от негативните ефекти на вирусите.

Ако терапевтичните методи не бяха предоставени изцяло, по време на лечението имаше нарушения на приема на антибиотици, тогава в резултат на това жената ще получи рецидив на заболяването с усложнения за сърцето и бъбреците на детето..

Не забравяйте, че тялото по време на раждането на бебе също работи с повишено натоварване и следователно ненужните вирусни заболявания, температурите са тежко бреме.

Бронхитът за бременна жена е често, но не опасно заболяване, което не представлява заплаха за живота на майката и детето. Въпреки това, за да се сведе до минимум вероятността от бронхит, дегенериращ в пневмония, си струва да се използват всички необходими методи на терапевтично действие, без да се заменят с народни средства..

Бронхит по време на бременност

Бронхитът е инфекциозно и възпалително заболяване, при което бронхите участват в процеса. В преобладаващото мнозинство от случаите тази патология се среща през есенно-зимния период. Бременните жени не са защитени от бронхиални увреждания и всяка простуда при неблагоприятни обстоятелства може да доведе до бронхит. От това заболяване заплашва бъдещите майки?

Причини за бронхит

Възпалителният процес в бронхите не протича сам по себе си. Бронхитът винаги се предшества от инфекция на горните дихателни пътища. Болестите на фаринкса и трахеята при неадекватно лечение водят до увреждане на бронхите и нарушаване на тяхната функция. Развива се бронхит - възпалително заболяване, от което няма да е толкова лесно да се отървете по време на бременност.

Източникът на инфекция при бронхит е болен човек. Отначало възпалението се локализира във фаринкса и трахеята, като постепенно потъва все по-надолу. По време на бременност също е възможно да се активира собствената микрофлора в резултат на стрес или хипотермия. Грипните и парагрипните вируси, както и семейството на аденовирусите, обикновено са причина за остър бронхит. Също така е възможно бактериално увреждане на бронхите от пневмококи и Haemophilus influenzae.

Фактори, провокиращи развитието на бронхит:

 • хипотермия;
 • стрес;
 • тежък физически труд;
 • пушене;
 • хронични респираторни заболявания.

Лекарите отбелязват, че при бременни жени всяка респираторна инфекция може да се превърне в бронхит. Експертите свързват това с физиологично намаляване на имунитета, което се отбелязва при всички бъдещи майки от най-ранните дати. Защитните сили на тялото по време на бременност отстъпват своите позиции - и всичко това, така че тялото на жената да не може да се отърве от плода. За съжаление именно този механизъм води до значително намаляване на имунитета и в резултат на това до чести възпалителни процеси в трахеята и бронхите..

Означава ли това, че всички бъдещи майки са обречени на бронхит? Въобще не. Тялото на всяка жена е индивидуално и е трудно да се отгатне предварително как ще протече настинка или грип. Много жени безопасно носят и раждат деца, без да са срещали нито един вирус през всичките девет месеца. Не е възможно да се установи дали това е злополука или особеностите на реакцията на имунната система.

Симптоми на бронхит

Появата на бронхит се предшества от признаци на възпаление на фаринкса и ларинкса. Това може да бъде възпалено гърло, суха или мокра кашлица, обилна хрема и кихане. В бъдеще с прогресирането на заболяването се появяват типични черти на бронхиалното възпаление:

 • силна кашлица с обилно гнойно отхрачване;
 • болка в гърдите;
 • повишаване на телесната температура до 38-39 ° C;
 • признаци на телесна интоксикация (слабост, сънливост, загуба на апетит).

Кашлицата с бронхит е по-лоша през нощта и в легнало положение. Пристъпите на кашлица са кратки и се заменят с отделянето на голямо количество храчки. Треска, неразположение и други симптоми на интоксикация изчезват след няколко дни и след седмица жената се чувства много по-добре. Бронхитната кашлица може да продължи седмици или дори месеци.

Заздравяването на бронхите е доста бавен процес и може да продължи от 4 до 8 седмици. Означава ли това, че бременната жена трябва просто да изчака възстановяването? В никакъв случай, защото продължителната кашлица може да означава преход на възпалението в хронична форма. Ако кашлицата продължава повече от месец, има смисъл да се потърси помощ от терапевт или пулмолог..

Последици от бронхит по време на бременност

Чувайки подобна диагноза, много бъдещи майки изпадат в паника. Не трябва да се притеснявате, тъй като в повечето случаи бронхитът протича без последствия за жената и плода. Това не означава, че трябва да забравите пътя до клиниката и да не се явявате на лекаря. Навременното лечение и изпълнение на всички препоръки на терапевта ще помогнат да се избегнат усложненията на бронхита и да се ускори възстановяването..

Възпалението на бронхите, пренесено в ранните етапи, може да причини спонтанен спонтанен аборт. С развитието на инфекция до 4 седмици имплантацията и самите начални етапи от развитието на ембриона се нарушават. Доста често, в същото време, една жена дори не знае за бременността си, тъй като спонтанен аборт в този случай се маскира като обилна менструация. Това явление обикновено не представлява опасност за здравето и не засяга възможността за зачеване на дете в бъдеще..

В интервала от 4 до 12 седмици възпалението на бронхите често води до инфекция на плода и образуване на вродени малформации. В тази ситуация има два възможни изхода, които не са много благоприятни за жената. В първия случай възникват пороци, които са несъвместими с живота, и настъпва ранен спонтанен аборт. Във втория случай бременността продължава, но болно дете се ражда своевременно. В същото време не може да се изключи и третият вариант, когато бронхитът не засяга здравето на плода и хода на бременността..

След 16 седмици прехвърленото възпаление на бронхите провокира развитието на плацентарна недостатъчност. Това състояние заплашва с нарушение на притока на кръв в съдовете на плацентата, матката и пъпната връв, което неминуемо води до фетална хипоксия. Липсата на кислород засяга функционирането на нервната система и инхибира вътрематочното развитие на бебето. Бронхитът в края на бременността често е причина за бебетата с ниско тегло при раждане.

Усложнения на бронхит

Неадекватното и ненавременно лечение на бронхит може да провокира влошаване на състоянието на бременна жена. Инфекцията намалява и се развива пневмония - тежко увреждане на белите дробове. Появата на това усложнение се показва от рязко повишаване на температурата, както и продължителна непрекъсната кашлица. Ако подозирате пневмония, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Диагностика

Не се правят специални проучвания за определяне на бронхит. Възпалението на бронхите може да се определи чрез рутинен преглед и аускултация на бронхите. Шум, свирки и хрипове в бронхите ясно показват инфекция на долните дихателни пътища. За да се изключи пневмония, лекарят трябва да прослуша белите дробове с фонендоскоп.

С развитието на бронхит при бъдещи майки лекарите се страхуват не само за здравето на жената, но и за състоянието на плода. При съмнение за хипоксия или плацентарна недостатъчност се извършва ултразвук и доплерометрия. С помощта на тези проучвания можете да определите състоянието на притока на кръв в плацентата и съдовете на пъпната връв, както и да оцените сърдечния ритъм на бебето. След 34 седмици се препоръчва CTG (кардиотокография) със същата цел.

Лечение на бронхит по време на бременност

Терапията на бронхиалното възпаление при бременни жени трябва да се извършва само от лекар. Самолечението при тази патология не е допустимо - рискът от нежелани усложнения е твърде голям. Бъдещите майки трябва да помнят, че сега те са отговорни не само за здравето си, но и за успешното развитие на бебето си. Когато се появят първите симптоми на бронхит, трябва незабавно да се консултирате с лекар и да следвате всички препоръки на лекаря.

Бронхитът в повечето случаи е вирусно заболяване. По време на бременност не се провежда специфична антивирусна терапия. След 16 седмици е възможно да се използват имуномодулатори ("Viferon" и други) в продължение на 10 дни. Такава терапия ви позволява да активирате защитните сили на организма и да ускорите възстановяването на бременна жена..

Антибиотиците по време на бременност се предписват само при продължителен ход на бронхит и установяване на неговата бактериална природа. В тази ситуация се използват антибактериални средства от групата на макролидите или цефалоспорините. Тези лекарства са одобрени за лечение на бъдещи майки и не влияят върху формирането на плода. Курсът на терапия и дозировката на определени лекарства се определят от терапевта. Самостоятелното приложение на антибиотици по време на бременност е строго забранено.!

Муколитичните лекарства се използват за лечение на мокра кашлица с бронхит. Тези средства подобряват преминаването на храчки през бронхите и насърчават отделянето й от организма. Също муколитиците правят храчките по-малко вискозни, което значително ускорява прочистването на бронхиалното дърво..

По време на бременност са разрешени следните отхрачващи средства:

 • "Мукалтин" (от първия триместър);
 • Стодал;
 • Стопусин;
 • „Доктор мама“;
 • Доктор Тайс;
 • "Геделикс";
 • "Бромхексин".

Продължителността на лечението с муколитици обикновено е до 10 дни. Преди да започнете терапията, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Няма да е излишно да прочетете инструкциите и да разберете всички противопоказания за употребата на лекарството.

Много лекарства могат да се вдишат. За да направите това, трябва да закупите специален инхалатор, който улеснява пръскането на лекарството върху бронхиалното дърво. Вдишването на муколитици значително ускорява възстановяването на бременна жена и значително облекчава състоянието й, облекчавайки болезнена кашлица.

За облекчаване на състоянието при бронхит помага обилна топла напитка. Плодовите напитки, компотите и чайовете действат подобно на муколитиците, което улеснява откашлянето на храчките. Можете да добавите лъжица мед или резен лимон към чая за укрепване на имунитета..

Остър или хроничен бронхит не пречи на раждането на здраво дете. Важно е само да започнете терапията навреме и да следвате всички препоръки на лекуващия лекар. След заболяване се препоръчва да бъдете наблюдавани от гинеколог и да следите внимателно чувствата си. Ако подозирате фетална хипоксия, няма да е излишно да бъдете прегледани от специалист.

Как да се лекува бронхит по време на бременност

Острият бронхит по време на бременност не е толкова опасен, колкото и неприятен. Основното нещо е правилното лечение.

Ситуацията е малко по-различна в случай на хроничен бронхит, особено обструктивен.

Процес на развитие на болестта

Всичко започва като обикновена настинка, но процесът се разпространява в бронхиалната лигавица. Той се подува, възпалява се, луменът се стеснява, започва отделяне на храчки.

Възпалението на бронхите може да бъде причинено от:

 • микроорганизми (вируси, бактерии);
 • много по-рядко - алергична реакция.

При остър бронхит, който се диагностицира по-често от други видове по време на бременност, се появява кашлица - тялото се опитва да се отърве от инфекцията. Отначало е сухо, след няколко дни слузът започва да кашля.

Температурата може да се повиши, това е реакция на възпалителния процес. Обикновено показанията на термометъра не са по-високи от 38-38,5 градуса. Много често запушен нос, има признаци на общо влошаване на благосъстоянието - повишена умора, слабост, изпотяване.

Специални признаци на бронхит, по които можете да го различите от настинка, включително по време на бременност:

 • силна, "дълбока", обсесивна кашлица;
 • болка в гръдната кост;
 • постоянно чувство на умора;
 • дишането може да бъде затруднено, „подсвиркващо“;
 • големи количества храчки.

Общо влошаване на благосъстоянието

По-лошо е, когато бронхитът по време на бременност се усложнява от гнойни процеси. Това се случва, ако започнете заболяване. Създава се благоприятна среда за растежа на бактерии, които причиняват нагнояване.

Кашлицата е основният симптом на заболяването. Лошо е, ако пациентът е измъчван от суха, упорита, хакерска кашлица, докато храчките не се отделят. Добре е, ако кашлицата е „мокра“ с отделяне на слуз. Отначало е малко, но с благоприятен ход количеството се увеличава, храчките се озаряват, процесът на кашляне е по-лесен.

Диагностиката на бронхит по време на бременност и определянето на начина на лечение се извършва от лекар въз основа на оплакванията и прегледа на пациента. Чува се дишане, изследва се гърлото. Това обикновено е достатъчно за диагноза..

Допълнителни прегледи по време на бременност ще са необходими в случай на продължително заболяване, когато лечението не помага повече от месец. Може да се наложи да се промени хода на лекарствата, за да се изключи наличието на други заболявания.

Възстановяването на бременни жени може да се забави поради стагнация на храчки, свързана с такива промени в тялото:

 • в 3-ти триместър на бременността уголемената матка изтласква диафрагмата, намалявайки нейната подвижност, бронхитът се забавя поради неефективна кашлица;
 • под въздействието на хормони, лигавицата, покриваща бронхите, се подува.

Хроничният бронхит се разглежда отделно, което може да стане опасно по време на бременност. Диагнозата се поставя, ако поне две години подред, поне три месеца в годината има повтаряща се кашлица. Това се случва предимно сутрин, по време на застудяване, след физическо натоварване..

Причините за развитието на хронично заболяване:

 • чести настинки;
 • нисък имунитет;
 • вродена тенденция;
 • активно или пасивно пушене;
 • алкохолизъм;
 • замърсена околна среда - газове, прах, опасна работа.

Хроничният бронхит по време на бременност може да се влоши. Обострянето се развива по почти същия начин като острата форма. Има два вида хронично протичане на заболяването. Необструктивната се характеризира с отхрачването на леки храчки в малки количества.

Това предполага, че слузът се отделя от тялото. В бронхите няма спазми. Обикновено по време на бременност не се изисква лечение на този вид бронхит, а само наблюдение се извършва през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър. Също така научете всичко за тромбофилията при бременни жени и лечението на токсоплазмоза по време на бременност.

Вторият тип, обструктивен, се развива от първия. Продължителният възпалителен процес провокира растежа на съединителната тъкан - фиброза. Той стеснява лумена, затруднява дишането и кашлицата става непродуктивна..

Нуждаете се от консултация с лекар

За съжаление обструктивният ход е необратим. Специалните мерки могат само да спрат този процес.

Метод за лечение на бременни жени

Необходимо е не само да се знае как да се лекува бронхит, но и да се следват общи препоръки, особено по време на бременност. Препоръчва се почивка в леглото. За да се улесни отделянето на храчки, е необходимо топло пиене в големи количества. Освен това омекотява гърлото и бронхите, намалявайки дискомфорта..

Помещението трябва да бъде не повече от 22 градуса по Целзий и не по-малко от 19. Необходимо е често да се проветрява, да се следи въздухът да не е сух. Нормалното ниво е около 70%, но малко по-високо е по-добро от по-ниско.

Лекарствата, предписани от лекари за бронхит, могат да варират, по-специално, много от тях са забранени в началото на бременността.

Индикация за назначаванеОдобрени лекарстваЗабранени лекарства
"Суха кашлицаАмброксол - само от 2-ри триместър; спазмолитични антитусивни средства: Еуфилин, отвара от блат, сладникКодеин, етилморфин хидрохлорид, йод, аспирин; Амброксол (забранен за лечение на бронхит през първия триместър на бременността)
„Влажна кашлицаОтхрачващи средства: Мукалтин, билка термопсис, Синупрет; ипекак сироп - с повишено внимание може да предизвика повръщане с токсикоза
Продължителен курс, гной в храчкиАнтибиотици на основата на амоксицилин, цефалоспорини, пеницилинЛевомицетин, бисептол, стрептомицин, тетрациклин, сулфонамиди, флуорохинолони

Един от най-добрите варианти за лечение на бронхит по време на бременност е инхалацията. За тях се използват отвари от същите отхрачващи билки, содовият разтвор помага добре. Добавят се антисептични вещества - евкалипт, ментови масла.

СПИН ускорява възстановяването. Можете да поставите консерви, горчични мазилки. Затоплящите компреси също действат добре. Втриването помага.

Ще бъде полезно да се използват народни рецепти, съгласувани с лекаря. Може би това ще бъде изходът при лечението на бронхит в началото на бременността, когато лекарствата са нежелани, а през 3 триместър те вече се приемат без страх.

Ефективна е отхрачваща смес. Задължително:

 • мед - една част;
 • настъргана ябълка - една част;
 • смлян лук - две части.

Подготовка и приложение.

 1. Смесете съставките.
 2. Яжте супена лъжица шест или повече пъти на ден.

Отхрачващата тинктура помага. Състав:

 • голяма ряпа;
 • пчелен мед.
 1. Изстържете "чашата" вътре в репичките.
 2. Напълнете го с мед.
 3. Изчакайте няколко часа, докато медът се разтвори.
 4. Вземете супена лъжица три пъти на ден преди хранене.

Можете да използвате компрес от медено брашно. Ще имаш нужда:

 • пчелен мед;
 • брашно - колкото мед.
 1. Смесете меда с брашното.
 2. Да се ​​сложи на гърба.
 3. Увийте с топъл шал, шал.
 4. Дръжте за един час три пъти на ден.

Превантивни действия

По време на бременност бронхитът може да бъде опасен:

 • привеждане на матката в тонус поради силна кашлица (заплаха от спонтанен аборт);
 • вътрематочна инфекция;
 • фетална хипоксия (особено при обструктивна хронична форма);
 • вътрематочно аномалии в развитието.

Използвайте само доказани и безопасни за деца лекарства

Острият ход на заболяването много рядко води до такива последици. Важно е лечението да започне навреме, като се избягва преходът към продължителен или хроничен стадий. Това, както и добавянето на гноен процес, увеличава риска от усложнения..

Но обикновено след бронхит по време на бременност не остават последствия. Сега се използват доказани лекарства, които са безопасни за бебето, включително антибиотици. Дори те се предписват, когато е абсолютно необходимо..

Най-лесно е да се предотврати бронхит по време на бременност, особено през 1-ви триместър. Мерките за превенция са прости и често срещани за всяка инфекциозна болест.

 1. По-малко претъпкани места.
 2. Преди да излезете навън, смажете вътрешността на носа с оксолинов мехлем.
 3. Ако съществува риск от контакт с пациента, носете марлена превръзка.

За автора: Боровикова Олга

Причини, симптоми и последици от бронхит по време на бременност, характеристики на лечението

Бременността е труден и решаващ период в живота на всяка жена. Необходимо е да се предпазите от всякакви заболявания, тъй като те могат да причинят различни аномалии в развитието на плода. Но не винаги е възможно да се избегнат болести, особено вирусни.

Имунитетът при жените по това време намалява, така че те често получават ARVI. А вирусните заболявания могат да се усложнят от бронхит..

Инфекцията попада в бронхите и провокира кашлица и неразположение. Освен това бронхитът по време на бременност е доста труден за лечение, тъй като много лекарства по това време не могат да се приемат.

Видове бронхит

Възпалителното заболяване на бронхите протича в остра или хронична форма. Освен това има обструктивен бронхит. Тази форма на патология се характеризира с появата на пристъпи на суха, болезнена кашлица..

Придружен е от задушаване и чувство за липса на въздух поради факта, че луменът на бронхите е стеснен. Това състояние води до кислороден глад, а също така заплашва с нарушения в развитието на детето..

Но най-често остър бронхит се среща при бременни жени. Започва внезапно, характеризира се с тежка кашлица, висока температура, слабост. Обикновено при навременно лечение тази форма на заболяването изчезва за 2 седмици..

Въпреки факта, че острият бронхит е труден за жената, той рядко причинява усложнения.

При неправилно лечение може да се развие хроничен бронхит. В същото време кашлицата става не толкова болезнена, температурата също не се повишава много. Здравето на жената е нормално, така че не всеки ходи на лекар..

Но всъщност хроничната форма на тази патология е по-опасна от острата, тъй като инфекцията се разпространява по-често. Но хроничният бронхит не винаги се появява по време на бременност. Може да започне по-рано, в този момент просто се влошава..

Освен това в зависимост от причината за патологията се изолира нейната вирусна и бактериална форма. Най-често заболяването се причинява от аденовируси, грипни вируси или парагрип.

Но причината може да бъде и стрептококи, пневмококи, хемофилус грип и дори гъбички. В допълнение, алергичен бронхит понякога се появява при бременни жени..

Развива се, когато дихателните пътища са изложени на алергени, химически пари, дим.

Причини за бронхит по време на бременност

Имунитетът намалява по време на бременност и жената става уязвима към различни заболявания. Най-често бронхитът се развива поради вирусна инфекция.

Защитните сили на организма са отслабени, така че вирусите проникват отвъд горните дихателни пътища, причинявайки възпаление на бронхите.

Но освен това бронхитът при бременни жени се развива и по други причини:

 • поради хормонални смущения, съставът на бронхиалната лигавица се променя. Те създават благоприятна среда за патогенни микроорганизми;
 • ако жената диша замърсен въздух, например, в неблагоприятна екологична ситуация, рискът от развитие на заболяване също се увеличава;
 • висока влажност в помещението допринася за развитието на гъбички. Спорите му могат да проникнат в бронхите, провокирайки възпалението им;
 • от втория триместър патологията може да се развие поради факта, че матката се увеличава и повдига диафрагмата. Това пречи на нормалния обмен на въздух в белите дробове, а също така причинява стагнация на храчките;
 • честите хипотермии отслабват слабите защитни сили на жената и създават условия за развитие на възпалителния процес;
 • ако жената пуши или вдишва тютюнев дим, тялото се опитва да се отърве от него. Поради това в бронхите се образува голямо количество слуз, което води до възпаление и кашлица;
 • най-редките причини за развитието на болестта включват генетично предразположение и вродени аномалии в развитието на дихателните пътища.

Развитие и симптоми на бронхит

Болестта най-често започва като обикновена настинка: запушен нос, влошаване на цялостното здраве, треска.

Постепенно, особено при липса на подходящо лечение, инфекцията се разпространява по дихателните пътища и навлиза в бронхите. В този случай се развива оток на лигавицата, луменът им се стеснява. Жената затруднява дишането, започва отделянето на храчки.

Винаги се появява кашлица с такова заболяване, това е основната му отличителна черта. Тя може да бъде суха или мокра. Тялото се отървава от инфекцията със слуз.

Кашлицата обикновено се влошава през нощта или сутрин, както и след тренировка или хипотермия.

При бременни жени симптомите на бронхит са същите като при други хора. Тя може да се различи от обикновена настинка по следните характеристики:

 • появяват се болки в гърдите;
 • силна кашлица, често обсесивна, с болезнено изкашляне на храчки;
 • намалена работоспособност, умора, слабост и сънливост;
 • много храчки.

Бронхитът протича малко по-различно по време на бременност през 3 триместър. По това време матката вече е значително увеличена, така че притиска диафрагмата. Поради това нейната подвижност намалява и кашлицата става непродуктивна..

Освен това през този период в организма се случват сериозни хормонални смущения. Те влияят върху състоянието на бронхиалната лигавица - тя се подува. Всичко това води до факта, че в късните етапи на бременността болестта обикновено протича тежко и продължително..

Опасност от бронхит по време на бременност

Тази патология не се отнася за тези, които изключват възможността за нормална бременност. Но все пак тя изисква задължително медицинско наблюдение..

Острият бронхит по време на бременност е опасен, тъй като обикновено се развива на фона на вирусна инфекция. И вирусите, прониквайки в кръвта, могат да причинят патологии на развитието на плода..

Последствията за детето са особено сериозни, когато по време на бременност се развие обструктивен бронхит. Затрудненото дишане води до кислороден глад и хипоксия при детето.

Това може да предизвика спонтанен аборт. В по-късните етапи обструктивният бронхит често води до преждевременно раждане, тъй като постоянната кашлица предизвиква свиване на мускулите.

Но бронхитът по време на бременност може да има и негативни последици за самата жена..

В допълнение към разпространението на инфекцията и развитието на по-сериозни респираторни заболявания, той заплашва с кислороден глад или тежка интоксикация. Лигавицата на бронхите също може да бъде засегната, което я прави податлива на заболявания в бъдеще..

Диагностика

Само лекар може да диагностицира и лекува бронхит по време на бременност. Той преглежда пациентката, чува оплакванията ѝ.

Освен това трябва да се чува дишането. Обикновено след тези действия вече можете да поставите диагноза.

Понякога в трудни случаи или ако предписаното лечение не помогне, се изискват допълнителни диагностични методи. Това ви позволява да изключите други заболявания, както и да коригирате лечението.

На жената може да бъде назначена рентгенова снимка на гръдния кош, бронхоскопия или спирометрия.

Лечение

Въпреки факта, че при лек ход заболяването може да премине от само себе си, лечението на бронхит все още е необходимо. Освен това е важно да направите това под ръководството на лекар..

Трудността на лечението на бронхит по време на бременност е, че понастоящем повечето лекарства не могат да се приемат. Затова основата на терапията е детоксикация на организма, облекчаване на кашлицата и почивка в леглото..

Необходимо е да се следват препоръките на лекаря за спазване на режима и диетата. Важно е да се пие повече, течността не само помага за отстраняването на токсините, но и подобрява отхрачването на храчките.

Освен това е необходима почивка в леглото, но постоянното лежане е нежелателно, тъй като това може да доведе до стагнация на храчките. Въздухът в стаята, където се намира пациентът, не трябва да е сух.

Препоръчително е да проветрявате помещението по-често и да поддържате температурата от 19 до 22 градуса.

Ефективен при бронхит вдишване с билкови отвари или сода. Могат да се използват различни алтернативни методи, тъй като понастоящем не всички традиционни лекарства са разрешени за употреба..

Не се препоръчва да се правят затоплящи компреси, да се слагат горчични мазилки или консерви. По принцип всички методи на лечение трябва да бъдат съгласувани с лекаря..

Особености на лечението в триместър

Само лекар може да определи как да лекува бронхит по време на бременност. Методът за лечение на бронхит зависи не само от тежестта на неговия ход. Изборът на терапевтични средства се влияе от периода на бременност.

В ранните стадии на бронхит почти не могат да се приемат лекарства. Ето защо е по-добре да се прави с вдишване и пиене на много течности. Понякога се предписват отхрачващи препарати на растителна основа, въпреки че не всички билки могат да се използват..

Ако започнете лечение в началния стадий на заболяването, тези методи трябва да са достатъчни. При тежък бронхит през I триместър на бременността могат да се предписват антибиотици от пеницилиновата група.

Препоръчително е да се предотврати развитието на болестта и появата на силна кашлица, тъй като това може да провокира спонтанен аборт.

По време на втория триместър на бременността могат да се използват различни лекарства за лечение на бронхит. По принцип се провежда симптоматична терапия, включително отхрачващи, антипиретици, инхалации, пиене на много течности.

При необходимост се използват антибиотици и имуноглобулини.

Бронхитът през 3 триместър на бременността може да доведе до преждевременно раждане, така че жената се препоръчва да отиде в болницата за консервация. т

Също така се използва симптоматична терапия, но не можете да пиете много, тъй като излишната течност може да провокира подуване и повишено налягане. Също така е важно да приемате антитусивни лекарства..

Разрешени лекарства

Обикновено малко лекарства се използват за лечение на бронхит при бременни жени. Първо, те се опитват да се отърват от кашлицата с много пиене и народни средства..

Понякога се използват билкови лекарства, отхрачващи средства, съдържащи термопсис, бяла ружа или корен от женско биле, живовляк или мащерка.

Всички препарати за бронхит за бременни жени могат да се използват само след консултация с лекар. Те са необходими за симптоматична терапия и се подбират индивидуално.

Обикновено антипиретици на базата на производни на парацетамол или пропионова киселина, антивирусни лекарства.

В трудни случаи при съмнение за бактериална инфекция се използват антибактериални средства. Не всеки знае какви антибиотици могат да се използват при бронхит за бременни жени..

Разрешени са само лекарства от пеницилиновата група, а от 2-ри триместър се добавят и цефалоспорини.

Забранени лекарства

Трябва да знаете, че има лекарства, които са строго забранени по време на бременност. Обикновено винаги можете да им намерите заместител, като изберете по-безопасно средство с подобен ефект..

Лекарства на основата на ацетилсалицилова киселина и кодеин, както и всякакви препарати, съдържащи йод, не се използват при бронхит при бременни жени.

От антимикробни лекарства по време на бременност е забранено да се предписват флуорохинолони, тетрациклини, аминогликозиди, амфениколи и сулфонамиди.

Домашни лекарства за бронхит

Много жени си мислят, че знаят как да излекуват бронхит с помощта на народни средства. Но по време на бременност трябва да бъдете внимателни дори с такива методи на лечение..

Пиенето на повече се препоръчва. Това може да бъде топъл чай с малини, мед и лимон, мляко със сода и мед, бульон от шипка. Вдишването със сода или минерална вода също е ефективно. Можете да ги направите с билкови отвари.

Жълт кантарион, лайка, градински чай, липа и живовляк помагат при суха кашлица. Ако кашлицата е мокра, вдишването с див розмарин, подбел, евкалипт и бял равнец ще улесни преминаването на храчките.

Ако жената не е алергична към мед, можете да си приготвите вкусно и здравословно отхрачващо лекарство въз основа на него. Прави се от репички, ябълки и лук, алое или настърган хрян.

Профилактика на бронхит по време на бременност

Бронхитът по време на бременност може да бъде сериозен, затова е най-добре да се предотврати развитието му. Жената трябва да избягва контакт с болни хора, не преохлаждайте.

Ако трябва да посетите обществено място по време на огнище на вирусна инфекция, трябва да носите защитна марлена маска. Бременната жена трябва да се храни правилно и да се отърве от лошите навици..

Поддържането на здравословен начин на живот по време на бременност допринася за правилното развитие на детето, но също така предпазва жената от болести.

Бронхит по време на бременност: симптоми и лечение

Вирусните инфекции са опасни усложнения. Често острите респираторни инфекции завършват с бронхит. Лечението на бронхит по време на бременност трябва да бъде навременно и компетентно. Основната задача на такова лечение е да сведе до минимум рисковете за плода и да облекчи състоянието..

Почти никой не може да избегне вирусни заболявания през деветте месеца на бременността. Инфекциите "се придържат" към бременните жени, тъй като имунитетът на такива жени е в отслабено състояние.

Симптоми на бронхит

Остър бронхит - възпаление на бронхиалната лигавица.

Бронхитът започва като обикновена настинка. Има леко повишаване на температурата (обикновено до 38 ° C), неразположение, слабост, умора. Кашлицата при пациентите в началото е суха, а по-късно с малко количество слузно-гнойни храчки. На 2-3-ия ден пациентите се оплакват от болезненост зад гърдите. Ако имате горепосочените симптоми, бременна жена трябва да отиде на лекар. Това е изключително важно, тъй като промени в тялото, като ниска подвижност и високо разположение на диафрагмата (матката я изтласква нагоре), подуване на бронхиалната лигавица (поради промени в хормоналния фон), предотвратяват отделянето на храчки. А храчките, които застояват в бронхите, могат да удължат възпалението за един месец или повече. Вреден е както за плода, така и за майката..

Ако бронхитът продължава не повече от две седмици, тогава се поставя диагнозата - остър бронхит. По правило острият бронхит няма отрицателен ефект върху хода на бременността и върху плода. Продължителният бронхит продължава до 1 месец или повече. Последицата от бронхит по време на бременност може да бъде вътрематочна инфекция на плода (в доста редки случаи).

Как да се лекува бронхит по време на бременност

Заболяването се диагностицира въз основа на лабораторно изследване, оплаквания на пациента. За бременни жени рентгеновото изследване е показано в екстремни случаи (ако има усложнения, продължителен курс или съмнения относно диагнозата).

Антибиотици

Антибиотиците са основните лекарства за лечение на бронхит. За бъдещите майки те все още са нежелани, особено през първите три месеца от бременността. Обикновено лекарите се опитват да избягват предписването на антибактериални лекарства. Но в екстремни случаи (ако има заплаха от пневмония, развитие на пневмония, с продължителен тежък ход на бронхит, опасността от вътрематочна инфекция на детето) не можете да направите без тях. В такива случаи се предписват пеницилинови лекарства: амоксицилин, ампицилин, флемоксин, солутаб. Тези лекарства са разрешени по време на бременност и не увреждат бебето. Антибиотиците от групата на цефалоспорините са разрешени от втория триместър на бременността.

Инхалационният антибиотик Bioparox е предназначен за лечение на инфекциозни процеси в дихателните пътища. Bioparox има само локален ефект и няма системен ефект. Това означава, че действайки в дихателните пътища, той не прониква през плацентата. Това е важно за бременна жена. Предимството на Bioparox е комбинацията от противовъзпалителна и антибактериална активност. Той облекчава болката, намалява отока, нормализира производството на слуз, което осигурява бързо възстановяване на дихателните пътища.

Без назначаването на антибиотици, лечението на бронхит се състои във възстановяване на бронхиалната функция и премахване на интоксикацията.

Интоксикация

Интоксикацията е основната причина за слабост, умора, лошо здраве и неразположение при бронхит. За да се избегне интоксикация и да се изключи развитието на усложнения, основното условие е строгата почивка в леглото, особено ако има висока температура. Това е просто правило, което не бива да се пренебрегва. За да подобрите състоянието и да облекчите интоксикацията, се нуждаете от топла, обилна напитка: мляко със сода, липов чай, загрята алкална минерална вода, отвари от билки (мащерка, мащерка).

Антитусивни лекарства

Кашлицата в нарушение на работата на бронхите се разделя на "суха" и "мокра". Това разделение е условно, но необходимо за избора на адекватно лечение..

„Суха“ кашлица - без храчки, болезнена, сурова, често е придружена от бронхоспазъм. Хапчетата за отстраняване на храчки могат само да навредят тук, тъй като няма храчки. В този случай са необходими лекарства за облекчаване на дразнене и спазъм в бронхите, подтискащи кашлицата:

 • аминофилин (дозата се определя от лекаря);
 • сироп от корен от женско биле;
 • инхалации с билки с антисептичен ефект - тинктура от мента от евкалипт, сок от живовляк, невен;
 • инхалация с прополис, мумия, разтворена в минерална вода.

"Мократа" кашлица е отхрачваща кашлица, която помага за изчистването на слузта. Няма нужда да се биете с него: такава кашлица ускорява възстановяването. Потискащите кашлицата лекарства само ще навредят. Трябва да се предизвика и стимулира „мокра“ кашлица. В този случай се предписват вещества, които действат дразнещо на бронхиалната лигавица, усилвайки кашлицата:

 • смес от термопсис;
 • бронхикум (предписва се 1 чаена лъжичка на всеки 3 часа);
 • синупрет (2 таблетки 3 пъти на ден);
 • инхалации с билкови отвари (мащерка, мащерка, смирна, тамян), със содов разтвор;
 • инхалация с етерични масла (евкалипт, лавандула, масло от мелалевка, мащерка).

Специален ултразвуков инхалатор е доста ефективен. С негова помощ лекарството се превръща във фино диспергиран разтвор. Инхалаторът ще ви бъде полезен повече от веднъж, включително за лечение на бебе.

Разредители на храчки и отхрачващи средства:

 • Halixol или Ambroxol (не се препоръчва през първия триместър);
 • бромхексин, мукалтин;
 • такси за гърди.

Последици от бронхит по време на бременност: при дълъг ход на заболяването, раждане на бебета с ниско тегло, с възпалителни заболявания, понякога се получава вътрематочна инфекция.

Лекарят ще ви каже как да лекувате бронхит, така че не се самолекувайте. В края на краищата най-важното е да издържите и да родите здраво бебе!