Инконтиненцията на урината е деликатен проблем, който жените се притесняват да обсъждат с близките си. И не само с близките - често пациентите отделят време и избягват дори да отидат на лекар, продължавайки да изпитват дискомфорт и фалшив срам. Не си струва обаче да се надяваме, че ситуацията ще се реши от само себе си - това състояние принадлежи към категорията на патологичните и изисква задължителна медицинска и психологическа корекция..

Защо възниква инконтиненция на урината след раждане??

Преди да говорим за конкретните причини за инконтиненция, нека кажем за предразполагащите фактори. Те все още формират концепция.

 1. наднормено тегло
 2. Хроничен запек
 3. Болести на пикочните пътища (хронични, чести възпаления и др.)
 4. Травма на гръбначния стълб
 5. Генетично предразположение за развитие на разстройството

Има няколко конкретни причини. Раждането е вид задействане за развитието на клинично заболяване..

РЕФЕРЕНЦИЯ! Дори ако жената няма проблеми с уринирането след първото раждане, второто и следващите раждания увеличават риска от инконтиненция..

 • Патологии на пикочния мехур (заболявания, наранявания, функционални характеристики).
 • Нарушения на сфинктера на пикочния мехур и уретрата. В същото време те не се свиват до необходимото състояние и урината започва бавно да изтече.
 • Прекомерна подвижност на уретрата. Уретрата може да промени позицията си поради заболяване или нараняване: физиологичната извивка се изправя и става много по-трудно да се контролира уринирането, отколкото преди. Това състояние може да бъде причинено и от загубата на тонус в мускулите на тазовото дъно. Освен това, в случай на сложно раждане (често след появата на второ и последващо дете), когато мускулите на тазовия ден се разтягат, отслабват и жената не прави специални укрепващи упражнения.
 • Нарушение на нервната регулация на пикочния мехур и неговите структури. Преминаването на детето през родовия канал може да доведе до нарушена регулация: по това време както пикочният мехур, така и ректума и близките тъкани са под особен стрес. Ако процесът се забави, нервните сплетения на пикочния мехур се компресират твърде дълго и работата им се нарушава. Същата картина се развива след цезарово сечение, когато се случва пресичането на нервните окончания и отнема няколко седмици, за да се възстанови..

Какви симптоми могат да бъдат при това заболяване??

 1. Изтичане на урина от кашлица, кихане, полов акт и дори леки упражнения. Това се случва както вертикално, така и хоризонтално.
 2. Внезапно желание за използване на тоалетната.
 3. Чувството, че пикочният мехур не е напълно празен.
 4. По време на процеса е невъзможно да се намали (по желание на пациента) или да се прекъсне струята урина от мускулна сила.
 5. Отделянето на урина може да бъде рефлекторно: при звука на изливаща се вода от чешмата, при силен вик и т.н..

РЕФЕРЕНЦИЯ! При възрастни пациенти инконтиненцията се проявява главно през деня. Но това се случва и през нощта, макар и рядко.

Лечение на уринарна инконтиненция:

За да постави диагноза, жената трябва да се консултира с уролог или урологинеколог и да се подложи на преглед. Първо, специалистът ще ви помоли да ни разкажете за чувствата и характеристиките, които изпитвате: устно или опишете в специален въпросник. Това е последвано от преглед на гинекологичен стол: жената е помолена да се напряга и, ако в този момент урината (дори няколко капки) се отдели от уретрата, можем да говорим за очевидни проблеми в организма. Следващият етап е доставката на тестове. Необходим е тест за урина, който може да покаже наличието на възпалителни процеси и инфекции в организма.

Освен това се предписва изследване на пикочния мехур и уретрата, като се използва специален инструмент (цистоскопия), ултразвук на тазовите органи.

ВНИМАНИЕ! В някои случаи, когато клиничната картина не е толкова ясна и ясна, пациентът се моли да води дневник от наблюдения. Той записва количеството течност, изпито и освободено от тялото, както и други нюанси на благосъстоянието. Записите се пазят най-малко една седмица. Използва се PAD тест - метод за измерване на обема на урината, която се отделя неволно. За целта пациентът трябва да използва специални подложки и да ги претегли в края на теста..

Не забравяйте: началният стадий на заболяването се лекува бързо, лесно и с минимални финансови разходи. Но пренебрегваните случаи могат да бъдат коригирани само чрез операция..

След раждане, уринарна инконтиненция при кихане

Впоследствие е необходимо да се гарантира, че мускулите на тазовото дъно рефлекторно се свиват при всяко повишаване на интраабдоминалното налягане, например при кашлица, физическо натоварване и др. През деня пациентите трябва да извършат 5 сесии упражнения за тазовите мускули. За всяка сесия трябва да извършвате поне 15-20 контракции от всеки тип - бавни и бързи. Препоръчваме ви да редувате тези съкращения, т.е. да ги изпълнявате на свой ред по време на една сесия. След тонизираща контракция за 1-5 секунди и кратък период на почивка (до 5 секунди) се извършва силно, бързо краткотрайно свиване, след което времето за почивка може да се увеличи до 10 секунди. По този начин броят на такива цикли в една сесия трябва да бъде около 15–20.

Най-добре е да започнете упражненията седнали. Основната стойност за постигане на положителни резултати от лечението е редовното обучение, без никакви прекъсвания. Обикновено един месец след започване на упражненията упражненията могат да се изпълняват в изправено положение, а след това и при ходене,

Причини и лечение на уринарна инконтиненция при жени след раждане

Около 40% от родилите жени са запознати с такъв проблем като уринарна инконтиненция след раждането. Неволното уриниране е вид усложнение след раждане и с всяко следващо раждане рискът от тази патология се увеличава. За съжаление много жени се срамуват да говорят за това на лекари, но напразно. Неконтролираното уриниране нарушава качеството на живот на жената.

Инконтиненцията на урината е естествено явление след раждането и изисква корекция. По правило тялото се възстановява само, но има случаи, когато не се възстановява само. В този случай е необходима консултация със специалист, за да се установят причините и диагнозата. Ако не започнете лечението навреме, тогава това усложнение в областта на раждането може да бъде придружено от възпаление, рецидиви и други неприятни последици..

Защо има уринарна инконтиненция при жените след раждането?

Уринарна инконтиненция при жени след раждане се причинява от отслабване на мускулите на тазовото дъно. По време на бременността осигурява оптимално интраабдоминално налягане, поддържа вътрешни органи, а също така, създавайки родов канал, изхвърля плода от матката.

Голям плод, труден труд, разкъсване на перинеума или мускулите на тазовото дъно, травма при раждане и значително наддаване на тегло при родилки жени също отслабват мускулите на тазовото дъно.

Рискови фактори:

 1. Наследствено предразположение.
 2. Особености на анатомията по отношение на структурата на мускулите на тазовото дъно.
 3. Болести на нервната система и гръбначни травми.
 4. Големи плодове.
 5. Раждания при раждане.

Симптоми на уринарна инконтиненция при жени след раждане:

 1. Теч в легнало положение.
 2. Неволно уриниране по време на стрес, както и при напрежение на вътрешните органи (кихане, кашлица, физическо натоварване).
 3. Теч по време на полов акт.
 4. Уриниране под въздействието на провокиращи фактори.
 5. Теч след пълно изпразване на пикочния мехур.
 6. Намокряне на леглото.

Какво да правя, как да лекувам?

Ако се появят горните симптоми, на първо място трябва да се консултирате с лекар!

Които единодушно викат за необходимостта от лечение, а не за маскиране на симптомите.

Има два метода на лечение:

 • Консервативен.
 • Хирургически.

Консервативният метод е най-популярният, прост и ефективен. Състои се в използването на физически упражнения. Първо, те ще помогнат за стягане на корема след раждане, добре, и второ, ще помогнат за преодоляване на проблемите с уринарната инконтиненция..

Трябва да направите "Бреза", "Ножица", "Велосипед". Можете да носите топка между краката си. Също така съвременната медицина предлага методи като електрофореза (физиотерапия) и използване на инжекции с ботулинов токсин в пикочния мехур (не се използва във всички клиники и не от всички специалисти).

Хирургичният метод се използва в случая, когато е невъзможно преодоляването на уринарна инконтиненция след раждане след една година..

Най-простият и щадящ хирургичен метод за справяне с това заболяване е операция, наречена "синтетична верига". Операцията се извършва под местна упойка и прилича на процеса на поставяне на контур от пролен под средата на уретрата. В резултат на това изкуствено се създава друга опора за пикочния мехур. Няма противопоказания за тази операция..

Уретроцистоцервикопексия. Подобна операция се извършва доста рядко и представлява фиксиране на пикочния мехур, уретрата и матката. Такава операция се извършва, когато жената има нарушения в структурата на тазовите мускули.

Има и друг метод (между консервативен и хирургичен): лазерно лечение. Този метод е насочен към премахване на слабостта на мускулите на тазовото дъно.

Процедурата представлява промяна в структурата на колагена. Когато е изложен на лазерно лъчение върху вагиналната тъкан, колагенът се свива. В резултат на това мускулите се стягат. Този метод за лечение на уринарна инконтиненция след раждане няма противопоказания и специални болкови усещания (болкоуспокояващи не се използват).

Превантивни методи

Отдавна е известно, че дадено заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува по-късно. Методите за предотвратяване на уринарна инконтиненция при жени след раждане включват физическо възпитание за укрепване на мускулите на тазовото дъно..

Ако няма шевове, разкъсвания, наранявания, можете да започнете упражнения на следващия ден след раждането (или веднага, когато състоянието се подобри).

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да намерите правилните мускули. Когато уринирате, опитайте се да задържите потока на урината. Разрешено 1 път на уриниране. Задържането на потока се препоръчва в началото на процеса на уриниране. (не повече от два пъти на ден).
 2. След като се намерят желаните мускули, се преминава към подобрение. След като пикочният мехур е напълно празен, е необходимо да седнете на твърда повърхност с широко разтворени крака и да повдигнете тазовото дъно за пет секунди, след това пауза за 5 секунди. Постепенно трябва да достигнете 10 секунди.

В идеалния случай това упражнение трябва да се прави три пъти на ден по три серии..

Също така, за профилактика е необходимо да се използва наситено сиво (мнозина са запознати с такова наименование като „шивашка поза“ или „гирляндска жаба поза).

Позата изглежда така: Изправяме се изправени, краката са на ширината на раменете, раменете са изправени, гледаме само напред, клякаме (не сваляме краката си от пода), разтваряме краката си в коленете и подравняваме ръцете си с дланите пред себе си, лопатките не могат да бъдат събрани заедно. Дишайте плавно. Целта е да запазите тази позиция за 1 минута. Започнете след няколко секунди.

заключения

Тази статия разглежда причините за уринарна инконтиненция при жени след раждане, как да се справим с това заболяване и методи за превенция. Както стана ясно, всички проблеми с инконтиненцията идват от отслабването на мускулите на тазовото дъно.

По време на периода на бременността тялото на жената работи, за да се износва и в този случай това е естествено усложнение след раждането. Което изчезва от само себе си в рамките на една година, но за съжаление понякога проблемът се влошава. Най-важното е, че в този случай не мълчете и смирено издържайте, а отидете на лекар за помощ. Той ще ви помогне да разберете причините и ще препоръча лечение..

Не забравяйте, че напредналата инконтиненция на урината може да доведе до инфекции, чести рецидиви и влошаване на общото благосъстояние на жената. Освен това не се самолекувайте без консултация с лекар..

Уринарна инконтиненция след раждането

Уринарна инконтиненция след раждането е патологично състояние при жените, при което се получава неволно уриниране. Следродовото неволно уриниране по-често се нарича стрес инконтиненция на урината, когато се отделя по време на тренировка, смях, кихане, кашлица, полов акт (в случаите на рязко повишаване на интраабдоминалното налягане).

Инконтиненцията на урината не е заболяване, а нарушение в нормалното функциониране на пикочната система. Инконтиненцията на урината е усложнение след раждането, което се среща при 10% от жените по време на първата им бременност и раждане и при 21% от жените по време на втората и всяка следваща бременност. При естественото раждане вероятността от развитие на уринарна инконтиненция е малко по-висока, отколкото при цезарово сечение.

Уринарна инконтиненция след раждането не е естествено състояние за жените и изисква корекция. Уринарната функция се възстановява средно в рамките на една година. В някои случаи самовъзстановяването не настъпва. Инконтиненцията на урината не представлява значителна заплаха за здравето на жената (при липса на усложнения под формата на възпалителни и инфекциозни процеси), но значително намалява качеството на живот. С навременна диагностика и правилна терапия, следродилната инконтиненция на урината е напълно елиминирана. Ако проблемът не бъде диагностициран навреме и не бъдат взети мерки за нормализиране на уринирането, състоянието може да се влоши с течение на времето. Пренебрегваните случаи са много по-трудни за коригиране, характеризират се с чести рецидиви.

Причини за уринарна инконтиненция след раждане

Основната причина за уринарна инконтиненция след раждането е разтягане и отслабване на мускулите на тазовото дъно, които осигуряват достатъчна подкрепа за матката през цялата бременност.

Тазовото дъно е мощен мускулно-фасциален слой, който служи за поддържане на вътрешните органи, поддържа нормалното им положение, регулира интраабдоминалното налягане и също допринася за изхвърлянето на плода по време на раждането, образувайки родовия канал. Разтягането на мускулите на тазовото дъно се случва под тежестта на матката и развиващия се плод в нея. Трудно раждане, голям плод, родова травма също са причини за отслабване на мускулите.

Уринарна инконтиненция след раждането се причинява от:

 • Нарушение на инервацията на мускулите на тазовото дъно и пикочния мехур;
 • Нарушение на затварящата функция на уретрата и пикочния мехур;
 • Патологична подвижност на уретрата;
 • Нестабилност на положението на пикочния мехур, колебания в интравезикалното налягане.

Има редица рискови фактори, които допринасят за развитието на уринарна инконтиненция след раждане:

 • Наследственост (генетично предразположение към развитие на разстройство);
 • Особености на анатомичната структура на тазовите органи и мускулите на тазовото дъно;
 • Неврологични нарушения (заболявания на нервната система, множествена склероза, болест на Паркинсон, както и гръбначни травми);
 • Хирургични интервенции по време на раждане и травма при раждане;
 • Големи плодове;
 • Прекомерно наддаване на тегло по време на бременност.

Симптоми на уринарна инконтиненция след раждане

В медицинската практика има 7 основни вида уринарна инконтиненция:

 • Спешна инконтиненция на урината - доброволно уриниране с остър, силен порив, неконтролируемо;
 • Стресова инконтиненция на урината - уриниране при всякакъв вид физическа активност, повишено вътрекоремно налягане;
 • Ишурия на парадокса или преливане на инконтиненция - отделяне на урина с пълен пикочен мехур;
 • Рефлекторна инконтиненция - уриниране при излагане на провокиращи фактори (силен писък, уплаха, звук от вода);
 • Намокряне на леглото;
 • Неволно персистиращо изтичане на урина;
 • Изтичане на урина след пълно уриниране.

Уринарна инконтиненция след раждането често се нарича стрес инконтиненция (SUI). За да се постави точна диагноза, е необходим цялостен преглед.

Следродилната инконтиненция се диагностицира, когато жената има следните симптоми:

 • Редовни епизоди на неволно отделяне на урина;
 • Значителен обем урина с всеки епизод;
 • Повишено отделяне на урина при физическа активност, стрес, по време на полов акт.

В случай на нередовни епизоди на неволно уриниране, трябва също да посетите лекар, за да коригирате състоянието. Трябва да се отбележи, че единични случаи на неволно уриниране в малки обеми също са характерни за здравия организъм..

Уринарна инконтиненция след раждането: лечение и прогноза

Към лечението на пикочните разстройства трябва да се подхожда правилно. Много жени пренебрегват проблема и, без да ходят на лекар, се опитват да отстранят проблема сами или да се примирят с това патологично състояние. При уринарна инконтиненция след раждане лечението включва консервативни и радикални методи..

В случай на уринарна инконтиненция, не се препоръчва да се самолекувате, тъй като това състояние изисква внимателно изследване, за да се изключат възможни възпаления и инфекциозни причини за инконтиненция..

В случай на уринарна инконтиненция след раждане, лечението не включва използването на лекарства. Лекарствата се предписват в случаи на усложнения на уринарна инконтиненция от възпалителен процес или инфекция.

Диагнозата на уринарна инконтиненция се извършва по следните методи:

 • Събиране на анамнеза (субективни признаци на пациента, характеризиращи нарушението);
 • Преглед на гинекологичен стол;
 • Цистоскопия (ендоскопско изследване на пикочния мехур);
 • Лабораторни изследвания;
 • Ултразвук;
 • Сложно уродинамично изследване (цистометрия, профилометрия, урофлоуметрия).

Консервативното лечение на уринарна инконтиненция след раждане включва физически упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно и терапия без стъпки, която включва тренировка на мускулите чрез задържане на определени тежести с нарастващо тегло..

Критерият за оценка на ефективността на консервативните техники е пълното изчезване на епизодите на неволно уриниране. Средно нормализирането на уринирането отнема до 1 година..

Ако консервативните методи за лечение на уринарна инконтиненция след раждане са неефективни, се използват хирургични методи за коригиране на проблема. В момента се практикуват минимално инвазивни хирургични техники.

Основните методи за хирургична корекция са:

 • Уретроцистоцервикопексията е пълноценна хирургична интервенция за фиксиране на пикочния мехур, уретрата и матката. Този метод се използва изключително рядко със значително нарушение на структурата на тазовите мускули;
 • Въвеждането на гела в парауретралното пространство - манипулацията се извършва както в болница, така и амбулаторно. При този метод за коригиране на инконтиненцията рискът от рецидив остава висок;
 • Хирургични корекции на примка - поставяне на синтетична примка под средата на уретрата за допълнителна опора.

Уринарна инконтиненция след раждането

Уринарна инконтиненция - патологично състояние, при което има неволно отделяне на урина (урина), което не се контролира от волеви усилия.

Людмила Спицина
Акушер-гинеколог, Владимир

Инконтиненцията на урината е един от най-належащите проблеми на съвременната урогинекология. Първо, честотата на тази патология е доста висока и възлиза на 38-40%. На второ място, жените често предпочитат да мълчат за своето заболяване и нямат информация за възможните начини за решаване на този проблем, което значително намалява качеството на живот на такива пациенти, което води до развитие на депресивни разстройства при тях..

Уринарна инконтиненция често се появява при родили жени: в 40% от случаите - след многократно раждане, в 10-15% - след първото.

Какво е уринарна инконтиненция

 • Неволно отделяне на урина по време на незначителна физическа активност (например при внезапно изправяне, клякане, навеждане), при кашляне, кихане.
 • Неконтролирано уриниране в легнало положение, по време на полов акт.
 • Усещане за чуждо тяло във влагалището.
 • Усещане за непълно изпразване на пикочния мехур.
 • Уринарна инконтиненция с прием на алкохол.
 • Количеството отделена урина може да бъде различно: от няколко капки с прецеждане до постоянно изтичане през целия ден.

Причини за уринарна инконтиненция след раждане

Основният фактор за появата на уринарна инконтиненция след раждане е дисфункция на мускулите на тазовото дъно и нормалните анатомични взаимоотношения между тазовите органи (пикочен мехур, уретра, матка, вагина, ректум). Дори по време на безопасно протичаща бременност има повишено натоварване на мускулите на тазовото дъно, които служат като опора за развиващия се плод, те също участват в образуването на родовия канал, през който детето преминава. При раждането мускулите на тазовото дъно се компресират, кръвообращението и инервацията (снабдяване на органи и тъкани с нерви, които осигуряват комуникация с централната нервна система) се нарушават.

Развитието на уринарна инконтиненция се улеснява от травматично раждане (например с използване на акушерски форцепс, с разкъсвания на мускулите на тазовото дъно, перинеум), голям плод, многоводие и многоплодна бременност. Голям брой раждания при пациентката също са провокиращ фактор за последващото й развитие на уринарна инконтиненция..

В резултат на излагане на травматични фактори могат да се развият следните патологични механизми:

 • нарушение на нормалната инервация на мускулите на пикочния мехур и тазовото дъно;
 • патологична подвижност на уретрата (уретрата) и пикочния мехур;
 • функционално разстройство на сфинктерите (препятстващи мускулните образувания) на пикочния мехур и уретрата.

Рисковите фактори за развитие на уринарна инконтиненция включват:

 • генетичен фактор (наличие на наследствено предразположение към развитието на това заболяване);
 • бременност и раждане, особено повтарящи се;
 • аномалии в развитието на тазовите органи, вкл. мускули на тазовото дъно;
 • наднормено тегло;
 • хормонални нарушения (липса на естроген - женски полови хормони);
 • хирургични интервенции на тазовите органи, когато е имало увреждане на мускулите на тазовото дъно или нарушение на тяхната инервация;
 • неврологични заболявания (в резултат на гръбначно увреждане, множествена склероза);
 • инфекции на пикочните пътища;
 • излагане на радиация;
 • психично заболяване.

Видове уринарна инконтиненция

 • Стресната инконтиненция на урина е неволно отделяне на урина при кашляне, кихане или упражнения. Най-често при жени след раждане.
 • Уринарна инконтиненция - отделянето на урина с внезапно, силно, „императивно“ желание за уриниране.
 • Рефлекторна инконтиненция на урината - отделяне на урина със силен звук, звук от изливане на вода, т.е. когато е изложен на някакъв външен провокиращ фактор.
 • Уринарна инконтиненция след края на акта на уриниране е състояние, когато след изпразване на пикочния мехур урината продължава да отпада или да изтече за кратък период от време (до 1-2 минути).
 • Неволно изтичане на урина - неконтролирано отделяне на урина на малки порции, капка по капка, през целия ден.
 • Нощно напикаване (енуреза) - неволно уриниране по време на сън, често при деца и много рядко при възрастни.
 • Препълването на инконтиненцията е капка урина, когато пикочният мехур е пълен. Наблюдава се при инфекции на пикочните пътища, тумори на таза, които компресират пикочния мехур, като миома на матката.

Диагностика на уринарна инконтиненция

За да разрешите проблема с уринарната инконтиненция, трябва да се свържете с уролог или урогинеколог. По време на посещение при лекар, жената трябва да бъде изключително откровена, да не крие и да не крие нищо, тъй като максималната откритост ще помогне при поставянето на правилната диагноза и избора на ефективен метод на лечение.

По време на първата консултация лекарят подробно разпитва пациента за оплаквания, предишни заболявания, операции и наранявания, за хода и броя на ражданията, теглото на децата при раждане, за нараняванията по време на раждането, усложненията след тях. Също така, специалистът ще се заинтересува от здравословното състояние на близките, независимо дали имат симптоми на уринарна инконтиненция..

Освен това, като правило, на жената е позволено да попълни няколко въпросника. Те трябва да опишат как се чувствате в деня, когато посетите лекар и през предходния месец. Всички въпроси са насочени към изясняване на състоянието на пикочно-половата система в момента, към избор на допълнителни методи за изследване и поставяне на правилната диагноза.

В допълнение към въпросника, пациентът се насърчава да започне да води дневник за уриниране у дома. Попълва се в рамките на 24–48 часа, след което лекарят анализира получените данни. В този дневник се записва следната информация на всеки 2 часа: количеството изпита и отделена течност, честотата на уриниране и наличието (отсъствието) на дискомфорт по време на изпразването на пикочния мехур, се съхранява описание на епизодите на уринарна инконтиненция: какво прави жената в момента, колко урина е освободена неволно.

След това се извършва преглед на гинекологичен стол. За да се изключат инфекциозни и възпалителни заболявания на пикочно-половите органи, лекарят може да вземе цитонамазки за флора и урогенитални инфекции от уретрата, цервикалния канал и вагината. Също така, вагиналното изследване разкрива наличието на туморни образувания в тазовите органи, притискане на пикочния мехур и промяна на неговото положение (например миома на матката).

Когато се гледа на гинекологичен стол, се прави "тест за кашлица" за диагностициране на уринарна инконтиненция. Лекарят моли пациента да кашля и ако урината се отдели от външния отвор на уретрата, пробата се счита за положителна.

На следващия етап от диагностиката се назначават допълнителни методи за изследване. Като правило това са:

Лабораторни изследвания (общи и биохимични кръвни тестове, общ анализ на урината, посявка на урина за флора и антибиотична чувствителност).

Ултразвук на бъбреците и пикочния мехур, като се използва ултразвук, е възможно да се определи обемът на остатъчната урина, косвени признаци на възпалителни процеси в пикочно-половата система, структурни промени в бъбреците и пикочния мехур.

Цистоскопията е изследване, по време на което в пикочния мехур през уретрата (уретрата) се вкарва специално оптично устройство, цистоскоп. Този диагностичен метод ви позволява да изследвате пикочния мехур отвътре, да оцените състоянието на лигавицата му, да идентифицирате промени, които могат да причинят уринарна инконтиненция или да усложнят хода на заболяването (възпалителни заболявания на пикочния мехур - цистит, изпъкналости на лигавицата - дивертикули, полипи на пикочния мехур и уретрата).

Уродинамични изследвания, характеризиращи акта на уриниране:

 • профилометрия - изследване, което измерва налягането в уретрата, последователно в различните му точки;
 • цистометрия - изследване на връзката между обема на пикочния мехур и налягането в него, което дава възможност да се оцени състоянието и контрактилната активност на мускулната стена на пикочния мехур, способността му да се разтяга при пълнене, както и контрол на централната нервна система върху акта на уриниране;
 • урофлоуметрия - измерване на обема на отделената урина за единица време. Изследването дава възможност да се получи графично изображение на акта на уриниране, да се изчисли максималната и средната скорост на потока урина, продължителността на процеса на изпразване на пикочния мехур, обема на отделената урина.

По време на второто посещение на лекар получената информация се анализира, лекарят предписва допълнителни изследвания, необходими за изясняване на диагнозата и избора на терапия - например цистоскопия, профилометрия, цистометрия, урофлоуметрия. В случай, че диагнозата е ясна, се обсъждат тактиката и методът на лечение.

Лечение на уринарна инконтиненция след раждане

Въз основа на данните от изследването се избира оптималният метод на лечение. Тъй като при жените след раждането почти винаги се случва стрес на уринарна инконтиненция, ще се спрем подробно на терапията на това заболяване..

Консервативни методи. За следродилен стрес уринарна инконтиненция най-често се използват консервативни лечения за трениране на мускулите на тазовото дъно и пикочния мехур..

Задържане на тежести. За да се укрепят мускулите на тазовото дъно, жената е поканена да задържи с помощта на вагиналните мускули тежестите на нарастващото тегло под формата на конус (от няколко грама до няколко десетки грама). Упражнението се изпълнява за 15–20 минути 3-4 пъти на ден, като се започне с тежести с минимално тегло, след което натоварването може да бъде коригирано от лекуващия лекар, като се вземе предвид постигнатия резултат. Упражненията на Кегел дават определен ефект - и в двата случая се тренират вагиналните мускули.

Упражнение Кегел. Необходимо е да се напрягат и да се държат в свито състояние за няколко секунди мускулите около пикочния мехур и ректума 100-200 пъти на ден. За да откриете тези мускули, трябва да се опитате да спрете струята по време на акта на уриниране. Трябва да се тренират мускулите, които се напрягат едновременно. Удобството на упражнението на Кегел е, че може да се изпълнява навсякъде, без да бъде забелязано от другите.

Физиотерапия. Използват се и физиотерапевтични техники (например електромагнитна стимулация на мускулите на тазовото дъно). Упражненията могат да се редуват с курсове по физиотерапия. Например упражненията се изпълняват в продължение на 1 година и паралелно с тях се предписват 3-4 курса физиотерапия за по 14 дни. По време на лечението пациентът трябва периодично да посещава лекаря (средно веднъж на всеки 3 месеца), за да оцени динамиката на хода на заболяването и да коригира терапията, ако е необходимо. Ефективността на лечението се оценява след 1 година.

Обучение на пикочния мехур. Основната цел на тази техника е да се придържате към план за уриниране, съставен предварително и съгласуван с лекаря. Пациентът трябва да уринира на равни интервали. При жена, страдаща от уринарна инконтиненция, постепенно се формира стереотип, според който тя се стреми да изпразни пикочния мехур, дори с леко пълнене, от страх да не задържа течност. Програмата за обучение на пикочния мехур има за цел да увеличи разликата между уринирането. В този случай пациентът не трябва да уринира, когато възникне позив, а в съответствие с разработения план. Препоръчва се да се ограничи силното желание за изпразване на пикочния мехур чрез намаляване на аналния сфинктер. По този начин, в резултат на лечението, интервалът от време между актовете на уриниране постепенно се увеличава до 3–3,5 часа. В същото време жената развива нов психологически стереотип на уриниране. Това лечение се провежда в продължение на няколко месеца..

Лекарства. Може би назначаването на спомагателна лекарствена терапия (успокоителни, които подобряват кръвообращението, укрепват съдовата стена, витамини и др.). Понастоящем обаче няма лекарства, които директно да са насочени към причината за уринарна инконтиненция. Изключение прави енурезата (нощно напикаване), при която е възможно да се предписват курсове лекарства, които засягат определени области на мозъка.

Хирургични методи. Ако консервативната терапия е неефективна, на жената се предлага хирургично лечение.

Цикъл (прашка) операция. Най-често срещаният метод е да се извърши операция на цикъл (прашка). Това създава допълнителна надеждна опора за уретрата чрез поставяне на примка под средната й част, която може да бъде направена от различни материали (кожа от вътрешната повърхност на бедрото, малките срамни устни, тъкан, взета от предната стена на влагалището).

В днешно време операциите често се извършват с помощта на техниката TVT (безплатна синтетична верига). В този случай се използва синтетичен не абсорбиращ се материал, наречен пролен, за да се създаде опора в средната част на уретрата, която с времето не губи силата си. Тази операция се извършва в рамките на 30-40 минути под местна упойка. Той е по-малко травматичен и се извършва чрез малки разрези на кожата. Показан за всяка степен на уринарна инконтиненция.

Пациентите се изписват още 1-2 дни след процедурата. Жените се връщат към активен живот след 1-2 седмици, половите контакти и спортът са разрешени след 4-6 седмици. Вероятността от рецидив е много ниска.

Планираната бременност е противопоказание за извършване на операция по ТВТ, тъй като ефектът от операцията може да бъде загубен по време на последваща бременност и раждане..

Операция с помощта на гел. Друг вид хирургическа интервенция е въвеждането на гела в пространството около уретрата, поради което в средната му част се създава необходимата допълнителна опора. Операцията може да се извърши както амбулаторно, така и в стационар, по-често под местна упойка. Продължителността му е 30 минути..

Уретроцистоцервикопексия. По време на тази операция се укрепват срамно-везикуларните връзки, които държат пикочния мехур в нормално положение. След тази хирургическа интервенция се изисква дългосрочна рехабилитация. Първо, това е технически трудна манипулация. На второ място, отнема време, за да се възстанови функцията на връзките след операцията..

В момента уретроцистоцервикопексия се използва рядко.

Профилактика на уринарна инконтиненция след раждане

Преди всичко се препоръчва своевременно изпразване на пикочния мехур..

Внимавайте за редовно изхождане: Запекът може да влоши клиничните прояви на уринарна инконтиненция. Ако имате запек, докато се опитвате да изхождате, мускулите на тазовото ви дъно са прекалено стресирани, което може да влоши симптомите. За да се предотврати това, се препоръчва да се ядат повече зеленчуци и плодове (тъй като те съдържат фибри), ферментирали млечни продукти, пълнозърнест хляб.
Желателно е да се поддържа нормално телесно тегло, защото наднорменото тегло поставя допълнителен стрес върху пикочния мехур и влошава инконтиненцията на урината.

Важно е своевременно лечение на цистит, уретрит и други възпалителни заболявания на тазовите органи, които са един от факторите, допринасящи за развитието на неконтролирано уриниране.
Наложително е да се извършат всички препоръчани прегледи по време на бременност, тъй като с тяхна помощ можете своевременно да идентифицирате заболявания на пикочно-половата система и да предпишете ефективно лечение.

По време на бременност трябва да се носи скоба, която да поддържа коремните мускули и да намали стреса върху мускулите на тазовото дъно. Упражненията на Кегел могат да се използват за предотвратяване на уринарна инконтиненция.

Жените трябва да знаят, че този урогенитален проблем е разрешим. Навременното посещение при специалист ще ви помогне бързо и ефективно да се справите с болестта, като по този начин подобрите качеството на живот като цяло.

Уринарна инконтиненция след раждането

Уринарна инконтиненция след раждането е доста често срещана. Той се изразява във факта, че жената не може да контролира процеса на уриниране по време на физическо натоварване, кихане, смях, кашлица и дори по време на полов акт. В този случай количеството отделена урина може да бъде много малко или може да се изрази като постоянен поток. Това нарушение създава много неудобства за младата майка. Това разстройство се влошава от факта, че по правило жените мълчат за този проблем. Но напразно. Можете да се отървете от това заболяване по различни начини..

Защо уринарна инконтиненция се появява след раждането?

Следродилната инконтиненция не е заболяване, а неправилно функциониране на отделителната система. Вероятността от получаване на това разстройство е пряко пропорционална на вида раждане. След първото раждане около 1/10 от жените се сблъскват с този проблем, а след второто - вече около 2/10. Също така, вероятността да получите това заболяване е много по-висока след естествено раждане, отколкото след цезарово сечение..

Има няколко вида инконтиненция:

 • Стресната уринарна инконтиненция е неволно отделяне на урина при кашляне, кихане или упражнения. Най-често при жени след раждане.
 • Уринарна инконтиненция - отделянето на урина с внезапно, силно, „императивно“ желание за уриниране.
 • Рефлекторна инконтиненция на урината - отделяне на урина със силен звук, звук от изливане на вода, т.е. когато е изложен на някакъв външен провокиращ фактор.
 • Уринарна инконтиненция след края на акта на уриниране е състояние, когато след изпразване на пикочния мехур урината продължава да отпада или да изтече за кратък период от време (до 1-2 минути).
 • Неволно изтичане на урина - неконтролирано отделяне на урина на малки порции, капка по капка, през целия ден.
 • Нощно напикаване (енуреза) - неволно уриниране по време на сън, често при деца и много рядко при възрастни.
 • Препълването на инконтиненцията е капка урина, когато пикочният мехур е пълен. Наблюдава се при инфекции на пикочните пътища, тумори на таза, които компресират пикочния мехур, като миома на матката.

Фактори, влияещи върху появата на нарушения в пикочно-половата система

По време на бременността мускулите на тазовото дъно осигуряват подкрепа за матката. През този период те значително се разтягат и отслабват. Това отслабване може да се влоши по време на раждането: голямо бебе, наранявания по време на преминаването на детето през родовия канал - всичко това също влияе върху влошаването на мускулния тонус. И тъй като тазовото дъно поддържа нормалното положение на всички органи на малкия таз, то работата им директно зависи от неговото състояние. След раждането мускулите на тазовото дъно отслабват, което може да доведе до уринарна инконтиненция при някои жени

И така, основните фактори, които влияят върху появата на нарушения в пикочно-половата система, включват:

 • многоплодна бременност;
 • голямо дете;
 • наднормено тегло;
 • усложнения по време на раждане, включително разкъсване на перинеума;
 • многократно раждане;
 • следродилна депресия;
 • психично заболяване;
 • инфекция в пикочно-половата система;
 • наследственост;
 • хормонално разстройство.

Ако след раждането на първото дете жената не страда от такова заболяване като уринарна инконтиненция, то след второто и следващите раждания вероятността от развитие на това отклонение се увеличава.

Свързани симптоми

От името на патологията става ясно, че основният му симптом е неволното уриниране. Но освен това има и други точки, които показват проблем:

 • изтичане на урина, дори най-малкото под формата на няколко капки;
 • неочаквано остро желание да посетите тоалетната;
 • усещане, че пикочният мехур не се е изпразнил напълно;
 • чувство, че има нещо чуждо във влагалището.
Проблемът с уринарната инконтиненция може да се прояви по време на тренировка, кашлица или смях

Когато трябва да посетите лекар

Много жени се притесняват да се консултират с лекар с такъв деликатен проблем. Но ако започнете това патологично състояние, то може да се превърне в сериозно заболяване. Освен това в ранните етапи инконтиненцията на урината може да бъде разрешена съвсем просто и бързо. Но пренебрегваните случаи често се решават само чрез хирургични методи. Ето защо си струва да отхвърлите всички съмнения и не забравяйте да се консултирате с лекар, ако този проблем ви притеснява..

Препоръката да изчакате известно време с надеждата всичко да отмине от само себе си е доста несериозна. В крайна сметка причината за инконтиненцията може да бъде инфекция или възпаление. И такива процеси трябва да започнат да се лекуват възможно най-рано, без да се чакат усложнения..

Ето защо, при първите признаци на уринарна инконтиненция, трябва да се консултирате с уролог или урогинеколог. Не отлагайте посещението при лекар: уринарна инконтиненция може да бъде следствие от възпалителния процес

Какви тестове и прегледи са предписани за такъв проблем

По време на срещата лекарят ще разпита подробно пациента за неговите субективни чувства. Ако е необходимо, лекарят ще прегледа жената, за да изключи наличието на гинекологични проблеми. Анализът на урината е задължителен, за да се определи наличието или отсъствието на инфекции или възпалителни процеси в организма. Понякога на пациента се назначава ултразвук на таза, цистоскопия (изследване на пикочния мехур) и PAD тест.

Тестът PAD е метод за измерване на обема на неволно отделената урина, за да се определи степента на инконтиненция. Този метод се извършва с помощта на подложки, които се претеглят след края на теста..

Лечение

Лечението на това заболяване след раждането се свежда главно до тонизиране на тазовите мускули с помощта на специални упражнения. Понякога на жена се предписват лекарства, които имат положителен ефект върху функциите на пикочно-половата система. По-сложните случаи на инконтиненция се лекуват с операция.

Упражнение за уринарна инконтиненция

Физическата активност с такъв проблем е необходима за:

 • нормализиране на активността на тонуса на мускулите на пикочния мехур и таза;
 • коригиране на работата на балона в процеса на пълненето и изпразването му;
 • подобряване на регулирането на доброволния процес на уриниране.

След раждането е позволено да се правят следните упражнения от легнало положение:

 1. Нискоскоростно повдигане на прави крака до ъгъл от 45 градуса, първо един по един, след това едновременно с два крака.
 2. Повдигане на таза нагоре с акцент върху стъпалата и раменете. Краката трябва да са свити в коленете.
 3. Развъждане на краката, притиснати към пода, с усилие, сякаш съпротивата е срещната.
 4. Упражнение "мотор". Кръгово движение с повдигнати под ъгъл от 90 градуса крака, симулиращи колоездене.
Упражненията с велосипеди се препоръчват на жени с уринарна инконтиненция, тъй като стимулират и укрепват тазовите мускули

Особено внимание трябва да се обърне на така наречените упражнения на Кегел, които тренират мускулите на перинеума, които обграждат вагината и уретрата. Тези мускули се усещат перфектно в момента, когато една жена с умишлено усилие иска да спре акта на уриниране. Необходимо е последователно да напрягате и отпускате тези мускули. Трябва да започнете с 30 пъти и постепенно да довеждате до 300 компресии. Поддържайте мускулите в добра форма за 2-3 минути.

Упражненията на Кегел са добри, защото могат да се правят почти навсякъде: у дома, на работа или докато чакате транспорт на автобусна спирка. Никой няма да забележи, че тренирате мускули..

При уринарна инконтиненция упражненията на Кегел трябва да се правят съгласно следните правила:

 1. Пикочният мехур не трябва да е пълен. Дори и с леко желание да използвате тоалетната, тя трябва да се изпразни.
 2. Първо, упражненията трябва да се правят в легнало положение. По-късно те могат да се правят, докато седите..
 3. По-големият ефект от упражненията може да се постигне чрез широко разкрачване на краката в страни..
 4. Необходимо е да се гарантира, че мускулите на корема и седалището са възможно най-отпуснати..

След раждането интензивността на всяко физическо натоварване не трябва да бъде висока. Това важи особено за упражненията на Кегел. Ако по време на раждането е имало много сълзи и са били приложени голям брой шевове, тогава преди да се занимавате с някакви физически упражнения, трябва да се консултирате с Вашия лекар. А също и ако има някакви почивки, не се препоръчва да се правят упражнения на Кегел поне две седмици след раждането..

Видео: упражнение за уринарна инконтиненция при жени

Хирургия за лечение на уринарна инконтиненция

В случаите, когато лекарствата и упражненията не дават резултат, трябва да прибегнете до хирургично лечение. Има няколко хирургически интервенции за този вид проблеми..

Циклична работа

Друго име за тази операция е прашка. Целта на тази процедура е да подпомогне поддържането на уретрата. Това позволява по-голяма устойчивост на неволна загуба на урина. Примка, рана под уретрата, я затваря по време на натоварване, смях, кашлица и др. Под пикочния канал има синтетична нишка, която осигурява допълнителна опора.

Операцията продължава средно 1–1,5 часа и се извършва под упойка. Прави се постоянно. Ако пациентът е претърпял добре операцията и здравето му е задоволително, тогава може да му бъде позволено да се прибере в този ден. Цената на цикличната операция варира от 20 000 рубли. Цената зависи от използвания материал и клиниката, в която ще се извършва.

Разработих и това заболяване след второто раждане. Ходих на лекари. Но получих реална помощ в Изследователския институт по урология. Консултирах се с лекар, без да излизам от дома и продължих лечението там. Взех TVT-o. Сега се чувствам добре.

Ириночка7

http://www.sikirina.tsi.ru/forum/prochie-temi/lechenie-nederzhaniya-mochi-u-zhenshin2.html

Изненадан съм, когато прочетох, че жените след операции на слинг на врата на пикочния мехур тичат почти на следващия ден, носят тежести, водят активен сексуален живот и т.н. В продължение на шест месеца пълзех като костенурка и можех да пикая само докато стоя! Кой пише само такива нереалистични отзиви? И след епидурална анестезия имаше ужасно лумбаго в гърба, вероятно нервът боли.

Анастасия

https://www.9months.ru/oslojneniaposlerodov/4513/nederzhanie-mochi-posle-rodov/comments/2

През лятото на 2015 г. претърпях безплатна операция на прашка TVT-O в болницата по местоживеене безплатно по програмата за задължителна медицинска застраховка. Преди това бях на гинеколог и уролог. Гинекологът посъветва да поставите свещи Ovestin. Урологът първо предписа спазмакс за 3 месеца, той частично помогна, често уриниране изчезна, но инконтиненцията остана. Урологът изпрати на операция. След операцията инконтиненцията остана (преди операцията те предупредиха, че това може да бъде, но се надяваха на най-доброто).

Не съм аз

https://www.u-mama.ru/forum/family/health/693504/3.html

Здравейте момичета. На 38 години съм. Страдах от този проблем около 10 г. Стигнах дотам, че дори не можех да ходя спокойно. Течеше. Преди 3 дни ми направиха прашка. Спинална анестезия. Всичко е сухо. Дори не мога да повярвам. Мисля, че трябва да вземете сериозно избора на Вашия лекар. Иска ми се да го направих по-рано. Наистина се надявам, че в бъдеще всичко ще се оправи. бъдете здрави.

Елена

http://www.woman.ru/health/woman-health/thread/4007287/5/

Хирургия с гел

Процедурата за тази операция се състои във въвеждането на гела на няколко места в уретрата. В резултат луменът в канала се стеснява и не позволява на урината да изтече неволно. Операцията отнема само 5-10 минути. За съжаление този метод все още не е добре разбран. Не е известно дали употребата на гела може да навреди на здравето на жената. Въпреки това, в някои случаи това лечение е за предпочитане пред всички останали. Тази процедура може да се извърши както в стационарна обстановка, така и в поликлиника. Цената му е доста висока: около 50 хиляди рубли. Операцията с използване на гел при лечение на уринарна инконтиненция е много проста и доста ефективна.

Един мой приятел направи тези инжекции в една от известните московски клиники, лекува инконтиненция от първа степен след раждането. Доволен съм от резултата. Преди това изхвърлих един тон пари от различни уролози, погълнах всякакъв вид химия и резултатът беше нулев, не просто някакъв поне някои, но напълно никакъв !! И тогава веднага се почувства облекчение. Така че, направете го и не се колебайте, просто няма по-добър начин да се излекува тази бяка.

Ali4ka

http://plastiksurgeon.ru/forum/forum32/topic369/

Страдам от стрес инконтиненция след тежко раждане от 23-годишна възраст. Когато бях на 45, направих гел лифтинг. Без резултат. На 53-годишна възраст тя е оперирана, но по време на операцията откриват киста на мястото, където е инжектиран гелът. След отстраняване на кистата тя получи пълна уринарна инконтиненция. Накрая беше направена операция за коригиране на инконтиненцията. Месец по-късно им беше позволено да седнат и всичко започна отначало.

Елена

https://www.andros.ru/consult/list/13/110.html

Уретроцистоцервикопексия

Понастоящем този вид операция се извършва рядко. Това се дължи на факта, че след операцията е необходим доста дълъг период на рехабилитация. Този метод за лечение на уринарна инконтиненция се извършва под обща анестезия и включва укрепване на срамно-везикуларните връзки, които държат шийката на пикочния мехур и уретрата. Тази процедура се извършва по различни начини, поради което уретроцистоцервикопексията е от различни видове:

 • Гигиз,
 • Времена,
 • Burch et al.

Извършва се само в болница. Цената е около 40 000 рубли.

Инконтиненцията на урината изчезва ли сама по себе си

В някои случаи инконтиненцията на урината при жените след раждането може да изчезне сама, тъй като функциите на вътрешните органи се възстановяват. Това обикновено отнема около година. Но доста често този проблем не изчезва от само себе си. Въпреки че уринарната инконтиненция след бременност не представлява заплаха за здравето, тя значително намалява качеството на живот на жената. По-специално, оставяйки тази патология да се развие, човек може да пропусне благоприятен момент за нейната корекция и при наличие на инфекции или възпалителни процеси да позволи да се развият усложнения..

Профилактика на нарушения в пикочно-половата система след раждане

За да избегнете такъв проблем, трябва да се придържате към следните правила:

 1. Докато чакате бебето си, тренирайте редовно, за да поддържате мускулите на тазовото дъно. Подобна физическа активност е полезна и за благоприятно протичане на раждането..
 2. Избягвайте препълването на пикочния мехур. Това е изпълнено с прекомерно разтягане и отслабване на мускулите, които са отговорни за процеса на уриниране..
 3. Трябва да се откажете от такива лоши навици като пиене на алкохол, кофеин и пушене.
 4. Балансираната диета ще помогне да се избегне запек, който също може да предизвика този проблем..
 5. Наднорменото тегло е една от причините за уринарна инконтиненция. Внимавайте за теглото си. Стройна фигура е не само красива, но и полезна за здравето.

Проблемът с уринарната инконтиненция е много деликатен. Смята се, че не е прието да се говори за това. И дори срамно. Но по един или друг начин много жени се сблъскват с този проблем. Особено след раждането на дете. За да подобрите качеството на живот и да не позволите на тази патология да се превърне в нещо по-сериозно, трябва да посетите лекар възможно най-скоро..