На около 12-15 годишна възраст ще забележите, че момичетата са много различни по ръст. Някои се простират силно нагоре, докато други, напротив, практически не се променят. Този факт има определена връзка както с пубертета, така и с генетиката, индивидуалните характеристики на физиологичното развитие..

Напоследък все по-често се чува, че родителите са загрижени дали момичетата растат след началото на менструацията. Някои говорят за забавяне на този процес, други за пълното му прекратяване. Тази тема е особено актуална за ниските родители, защото те се притесняват, че това не се предава на децата им. Нека се опитаме да разберем дали момичето расте след началото на менструацията.

Физиология

Веднага трябва да се каже, че колко висок ще бъде представител на по-слабия пол, пряко зависи от физиологичните характеристики на всеки организъм. Те от своя страна се формират от определени фактори, сред които основно място се отдава на наследствеността, възрастта и дори региона на пребиваване..

Целият процес се регулира от хормона на растежа, под влиянието на който се наблюдава увеличаване на костите от тръбен тип, разположени в долните и горните крайници. С напредването на възрастта нивото на концентрацията му намалява. Максималните норми ще бъдат при бебета, които растат с 24 сантиметра за една година..

През следващите две до три години растежът вече ще бъде по-малък и няма да надвишава 10 см, след достигане на шест години растежът се увеличава с още шест сантиметра. Когато настъпи периодът на пубертета, показателите ще се отклоняват нагоре с още 5-7 см. В бъдеще, когато започват правилата, през първите две до три години увеличението ще бъде не повече от 2-5 см.

Съответно, ако се запитате дали растежът при момичетата спира след началото на менструацията, е невъзможно да се каже недвусмислено, че това се случва. По-скоро този процес просто се забавя и става по-слабо изразен, отколкото в по-млада възраст. Трябва обаче да се отбележи, че всички показатели са чисто индивидуални, което означава, че те могат да се различават от дадените норми..

Периоди

Тъй като е ясно, че растежът на момичетата след началото на менструацията не спира, а само спира, също така е необходимо да се знае какви промени претърпява тялото след появата на редовно кървене. Този период се нарича втора фаза на растеж или съзряване на тялото..

На първо място, увеличаването на размера на млечните жлези става забележимо. Момичето, което преди това е било „ъглово“ дете, започва да прилича на жена и фигурата й придобива подходящите форми. В самото тяло се активират репродуктивните функции.

Тъй като всички сили се изразходват за този процес, удължаването на тръбните кости избледнява на заден план и увеличаването на растежа става почти незабележимо, но определено съществува. Такива физиологични промени. Тези, свързани с пубертета, трябва да бъдат наблюдавани от родителите, тъй като всякакви отклонения от нормата могат да бъдат косвен знак за развитието на латентна патология.

За да улеснят навигацията на майките и бащите, те трябва да знаят, че менархето започва средно на възраст 12-14 години. Има обаче изключения, когато момичетата имат менструация на възраст 9-11 години. Това зависи както от генетиката, така и от региона на пребиваване, околния климат. Както показват медицински изследвания, ако едно момиче живее в горещи страни, тогава разпоредбите могат да започнат на 11-15 години, а ако в студените, тогава на 13-20.

Впоследствие менструацията може да отсъства два, а понякога дори три цикъла. Такова отклонение не се счита за патологично, тъй като е свързано с адаптацията на тялото. В бъдеще цикълът трябва да се стабилизира. Обикновено се счита за 28 дни, но може да бъде или 21, или 30-35, което се дължи на индивидуалните характеристики.

Норми

Често не само родителите, но и самите момичета трудно изпитват факта, че се различават по височина нагоре или надолу от връстниците си. Подобна нагласа може да причини развитието на сериозни психологически проблеми, на фона на които детето ще стане отдръпнато и не комуникативно. Това абсолютно не е позволено..

В медицината има определени норми за растеж, възраст и тегло, а незначителните отклонения от тях не се считат за патология (данните са представени в таблицата).

Възраст (години)Височина в сантиметриТегло в килограми
единадесет14838
1215542
тринадесет15746
четиринадесет16250
петнадесет16554
шестнадесет16655
1716756

Важно е да се разбере, че всичко е чисто индивидуално, така че не трябва да развивате комплекси при момиче с неразумна родителска тревожност, че теглото или ръстът му в определена възраст не съответстват на нормите. Единственото нещо, на което си струва да се обърне внимание, е да се избягва изтощение или затлъстяване..

Растежът спира с началото на менструацията?

Някой като. След настъпването на менструацията (на 11 години), израснах само с 2 см. И дъщеря ми за година и половина от началото на нейния период (12 г.) нарасна с 5 см..
Има различни калкулатори за растеж, например (можете да изберете метод на изчисление) https://zygar.ru/calculator/calculator-rosta.html Ако се интересувате, можете да използвате имената на методите, за да намерите информация как точно се е получила тази формула. Това са предимно статистически методи, т.е. трябва да разберете, че това изчисление не дава 100% резултат, има фактори, които влияят на тези статистически модели.

Ще добавя, че за моето семейство (по-точно клана) бъдещият растеж е най-добре описан от така наречената формула на математиците, изчисление в cm:
За момче (ръст на мама + ръст на татко) x 0,57 - 14,5
За момичета (ръст на мама + ръст на татко) x 0,505 - 5
От повече от 30 роднини само двама очевидно са избухнали, но и двамата имат заболявания, които влияят на крайния растеж..

Когато същите момичета спрат да растат?

Възрастта, на която дъщеря ви спира да расте на височина, зависи от възрастта, на която е получила първата си менструация. Експертите обясняват какво да очакват, както и някои често срещани методи за прогнозиране на растежа, които лекарите използват.

Не е тайна, че момичетата са склонни да растат по-бързо от момчетата, но тази биологична разлика обикновено не се забелязва до 10-годишна възраст..

„Ако погледнете диаграмата на растежа както за момчетата, така и за момичетата, има плавен, стабилен наклон, докато достигнат 11-14 години, когато повечето деца са в пубертет“, казва Дантон Коно, д-р. Педиатър с медицинска група Dignity Health Care в Калифорния.

Момичетата започват и завършват пубертета по-рано от момчетата и достигат своя максимален потенциал за растеж през този период от време, обикновено доста преди завършването на средното училище. На някои момчета може да им отнеме през студентските години, за да постигнат постоянния си растеж. „Момичетата могат да навлязат в пубертета още на 8 години, докато момчетата могат да бъдат на 9 или 10 години, ако са в ранния край“, казва д-р Коно.

На каква възраст спираш да растеш?

Времето на пубертета играе ключова роля при отговора на въпроса: „кога момичетата спират да растат на височина? - Това е така, защото възрастта, на която едно момиче достига възрастен растеж, зависи от това кога започва първите си периоди.

Първоначалните признаци на женски пубертет, включително развитие на гърдите, окосмяване по тялото и отделяне, са показатели, че дъщеря ви може скоро да започне да расте на ръст по-бързо от преди. Момичетата, които преминават през пубертета, са склонни да изпитват скок на растежа, след като гърдите им започнат да се развиват, според Американската педиатрична академия, последван от първия период две до три години по-късно..

Момичетата спират да растат и достигат последния си ръст за възрастни само две до две и половина години след този първи менструален цикъл.

Прогноза за растеж на момичетата

Въпреки че няма точен начин точно да се определи колко високи ще бъдат хората, след като започнат да растат, има два често използвани метода, които педиатрите използват, за да предскажат ръста на възрастните момичета..

Повечето лекари използват това, което е известно като средния калкулатор на родителски ръст, за да предскажат ръста на възрастен, въпреки че д-р Коно казва, че не е фен на този метод, защото „той все още е много неточен.“ За това изчисление вземате ръста на бащата на момичето и извадете 5 инча, след това добавете това число към ръста на майката на момичето и разделете това количество на 2. Полученото число, плюс или минус 3,35 инча, е прогнозният диапазон на височината, който момичето трябва да достигне.

„Например, ако татко е 5'10", а мама е 5'5 ", бихте взели 5'10" минус 5 ", което е 5'5", добавете това към ръста на мама и средно две, което е 5'5 „Прогнозата ли е, че дъщеря им ще нарасне до 5’5“, дава или взема 3 инча “, обяснява д-р Коно.

Д-р Золтан Антал, директор на детската ендокринология в Нюйоркската презвитерианска детска болница „Коман“ и Weill Cornell Medicine, използва различен метод. За дете, което вече преминава през пубертета, той препоръчва да се намери процента му на растеж на диаграма на растежа и да се следва съответната крива.

Използвайки Графиката за растеж на момичетата в Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), например, 10-годишно момиче, което е 54 инча (4'6 ″), е в 50-ия процентил за възрастта си. Следвайки тази крива на растеж, тя трябва да достигне ръст от малко над 5'4 ″ в рамките на 18 години.

Кога да посетите лекар

Ако дъщеря ви изглежда много по-висока или изостава от връстниците си във физическо развитие, може би е време да поговорите с нейния педиатър. Момичетата, които не показват признаци на развитие на гърдите до 13-годишна възраст и / или нямат първата менструация на 15 или 16 години, се считат за забавени в пубертета. От друга страна, момиче, което показва признаци на пубертет на 6 или 7 години, преживява ранен пубертет.

„От всяка от тези крайности накарайте нейния педиатър да погледне, защото може да има медицински или ендокринни (хормонални) проблеми, причиняващи ранен или забавен пубертет“, казва д-р Коно. Педиатрите могат да правят рентгенови снимки в костна възраст, за да определят дали дъщеря ви е на път да достигне среден ръст за възрастни.

След началото на менструацията растежът спира

Форум на родителите в Хабаровск HubMama

 • Връзки
 • Теми без отговор
 • Активни теми
 • Търсене
 • нашия екип
  Общи правила на форума
 • Правила на JV
 • PV правила
 • Помощ (често задавани въпроси)
  Моите поръчки
 • JV помощ
 • Настоящи съвместни предприятия
 • Картички "Удобно пазаруване"
 • Търсене
 • вход
 • Регистрация
 • Хъбмаркет
 • Моите поръчки
 • PortalForum Списък За всичкоWoman + ManConfessional
 • Търсене
 • В момента е 18 юни 2020 г. 06:26
 • Часова зона: UTC + 10: 00

Периоди и растеж

Правила на форума
Във връзка с глобалното обновяване на форума, изповедалнята работи временно по нов принцип. За да отворите тема анонимно и да отговорите на нея, трябва да влезете под специален акаунт.

Потребител: Анонимен
Парола: aaaAAA123

Само авторът на темата под псевдонима „Анонимен“ може да пише анонимно в темата. Не е разрешено присъствието на няколко потребители в темата под псевдонима „Анонимен“. Съобщенията под Anonymous не авторите на темата се изтриват без предупреждение.
PS Знаем, че това не е удобно, но засега се разработва нова модификация на изповедалнята.

 • версия за печат

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикувай Just Mom »17 септември 2016, 16:59

Периоди и растеж

 • Цитат

Обръщане на съобщението »17 септември 2016, 17:36

Периоди и растеж

 • Цитат

Обръщане на съобщението »17 септември 2016, 17:39

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикувай Just Mom »17 септември 2016, 17:48

Периоди и растеж

 • Цитат

Съобщението се случва »17 септември 2016, 17:51

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикувано от Гост »17 септември 2016, 17:57

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикация от гост »17 септември 2016, 17:59

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикувай Just Mom »17 септември 2016, 18:09

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикувай също мама »17 септември 2016, 18:20

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикация от гост »17 септември 2016, 18:33

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикувано от мама »17 септември 2016, 20:06

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикувай Just Mom "17 септември 2016 г., 21:30

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикация от гост »17 септември 2016, 22:16

Периоди и растеж

 • Цитат

Публикувай Just Mom »17 септември 2016, 22:34

Периоди и растеж

 • Цитат

Съобщение Гост »17 септември 2016, 23:00

Растеж след менструация

На колко години растат момичетата, каква е границата на растеж? Кога започва менструацията ви?

Когато едно момиче започне да расте, тя се сравнява с приятелите си: дали са по-високи или по-ниски, независимо дали гърдите са се появили, не е ли дебел. Има много преживявания, свързани с това, затова решихме да ви кажем колко възрастни момичета растат, от какво зависят техните параметри..

Физиологични процеси

Височината е показател за физическото развитие на човека. Той се влияе от различни фактори, включително:

 • Наследственост;
 • Възраст;
 • Етаж;
 • Място на пребиваване (условия: град, село, екология на района).

За този процес е отговорен растежният хормон, който действа върху дължината на тръбните кости в крайниците. Концентрацията му е максимална в детството, юношеството и младите хора, минимална е при възрастните хора..

Най-бързо нарастващият човек обаче е по време на вътрематочно развитие. След това процесът се забавя:

 • Първата година от живота дава на детето средно 24 см;
 • Вторият и третият са още 10 см;
 • От 3 до 7 години човек расте около 6 см;
 • По време на периода на сексуални промени се добавят 5 - 7 cm годишно.

Тъй като свързаните с възрастта промени при момичетата започват по-рано, те изпреварват момчетата. Благодарение на тази функция, всички момичета в 5 клас обикновено са с главата и раменете по-горе. Но след 15 години момчетата започват своето развитие и наваксват.

Съответно момичетата завършват да растат по-рано: на 17 - 18 години, а момчетата на 19 - 20. Всичко, разбира се, е индивидуално, невъзможно е да се каже със сигурност, че това ще се случи, но средните показатели са както следва.

На каква възраст момичетата започват своите периоди?

В определен момент започва втората фаза на растеж - пубертета. По това време гърдите постепенно се увеличават, появява се менструация (регулация), формите стават по-заоблени. Тялото започва репродуктивни функции - основните в женското тяло. Удължаването на костите в този момент се забавя, цялото внимание се обръща на това да се направи момиче от момиче.

Това е много важно време: необходимо е да се следва процесът, тъй като всяко нарушение може да доведе до непоправими последици. Следователно майките трябва да знаят кога и какво се случва приблизително:

 1. Първата поява на менструация се случва на 12 - 14 години, понякога на 9 - 11. Условията могат да варират в зависимост от климата, в който живеете (ако е горещо на 11 - 15 години, студено - между 13 и 20 години);
 2. Следващото освобождаване от отговорност може да не се появи веднага след 2 или 3 месеца. Това е нормално, с течение на времето цикълът ще стане редовен и ще бъде 28 дни. Такава празнина обаче е идеална и не всеки я има. Нормата е, когато цикълът продължава от 20 до 35 дни;
 3. Самите критични дни продължават от 2 до 8 дни..

Първата менструация е вълнуващо събитие, момичето трябва да знае за пристигането им, защото по това време е необходимо да се спазват определени хигиенни правила, за да се дозира физическата активност.

Отклонения от нормата

Често през този труден период могат да възникнат отклонения, тъй като хормоналният фон е все още нестабилен и те трябва да бъдат коригирани навреме.

Как изглеждат отклоненията:

 1. Ранна менструация, на 9-11 години. Често се причинява от хормонални смущения, прекомерен стрес, невропсихиатрични проблеми или метаболитни нарушения. Ранното сексуално развитие може да бъде свързано и с мозъчни патологии: тумори на хипофизата, импулсни нарушения в кората.

Ситуацията изисква задължителна консултация с лекар, в противен случай съществува риск от усложнения:

 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Рак на гърдата;
 • Захарен диабет.
 1. Късна менструация, когато отделянето не се е появило преди 15-годишна възраст. Причината за това може да бъде както сериозни патологии (дисфункции на хипофизната жлеза или анатомия на матката), така и неправилен начин на живот (лошо хранене, чести стрес, колебания в телесното тегло). Какви последици очакват тийнейджър, никой няма да каже със сигурност, но това нарушение увеличава риска от развитие на рак на гърдата и ендометриума, а също може да доведе до безплодие.

В ранна възраст такива заболявания се коригират, ако не се излекуват, тогава със сигурност ще се почувстват.

Идеално изпълнение

Момичетата често се притесняват, гледайки приятелите си, че са по-ниски или по-високи, по-тесни или по-широки, бедрата им не са толкова кръгли или обратно. Рано е да се прави това в юношеството. Разберете, че всичко е индивидуално и много зависи от конституцията, наследственото предразположение. Освен това тялото ще се промени няколко пъти през пубертета..

Основното нещо е да се следи запазването на пропорциите на височина и тегло. Тоест, катастрофално е ниската жена да има впечатляващо тегло, но може да е нормално и за по-висока дама. По-долу даваме приблизителните показатели на „златната среда“, ако те са много различни за вас, тогава трябва да се преборите с това, ако не, просто контролирайте:

Разширяването на бедрата и други части на тялото върви заедно с формирането на сексуални характеристики, до около 20-годишна възраст. През това време може да се наблюдава само ако няма други индикации. Ако едно момиче продължава да расте след 20 години, тогава тя трябва да разбере, че няма да порасне, само по ширина и тогава е време да действа.

Как да отгледате момиче правилно?

Въпросът не е лесен, колко различни нюанса трябва да се предвидят, за да се предпазят от много опасности. Основното нещо:

 • Бъдете внимателни, грижовни родители;
 • Да може деликатно да решава всички въпроси;
 • Бъдете достоен пример;
 • Насърчавайте любовта и уважението към себе си.

По време на пубертета е важно да не загубите доверието на неспокоен, своенравен тийнейджър. Помогнете да скриете недостатъците, които често тревожат момичетата на тази възраст. Научи ви да се грижите правилно за себе си, да подчертавате достойнството си. Повярвайте ми, тогава дъщеря ми ще ви благодари за вашата мъдрост и търпение..

От ранна възраст наблюдавайте нейния характер, това ще ви помогне да намерите правилните нишки и можете да поддържате контакт в труден период. Обичайте детето си и всичко ще се получи.

Разбрахме до каква възраст растат момичетата и как растат. Тези процеси са взаимосвързани и са в основата на здравето на възрастната жена, така че те трябва да бъдат контролирани, да подкрепят детето и да си спомнят колко трудно е било да остарееш.

На колко години растат и се развиват момичетата??

При момичетата окончателният скок в развитието обикновено се случва между 10 и 14 години. Повечето от тях достигат максималната си височина на 15 години.

Последният етап на растеж на женското тяло може да се опише като времето, когато момичетата навлизат в стадия на развитие, което обикновено се нарича пубертет..

Пубертетът на всяко момиче е различен. Времето за настъпване на пубертета и други фактори, свързани с този процес, до голяма степен зависят от генетиката. Тоест, „нормалното“ развитие на младите жени варира в широки граници.

Бързи факти за развитието на момичетата

 1. Средно момичетата започват и завършват пубертета година по-рано от момчетата.
 2. Пубертетът на всяко момиче започва по свое време.
 3. Момичетата са склонни да достигнат своя максимален или възрастен ръст на 14 или 15.

Когато пубертетът започва и завършва при момичетата?

При момичетата процесът на пубертета обикновено започва между 10 и 14 години

При момичетата окончателният скок в растежа и други физически характеристики настъпва през юношеството, когато навлязат в пубертета..

Пубертетът е преходен период, през който детето се превръща във възрастен. Този период е придружен от множество промени в тялото, които са свързани с увеличаване на производството и освобождаването на определени хормони..

При момичетата пубертетът има тенденция да настъпва между 10 и 14 годишна възраст. Средно този период започва на около 11 години, но всяко момиче започва да се превръща в жена своевременно.

В някои случаи пубертетът може да започне по-рано или по-късно и това не трябва да се счита за повод за безпокойство. Обикновено този процес продължава до честването на около 16-та годишнина..

Важно!
Не е типично за момичетата да навлизат в пубертета преди 8-годишна възраст. Също така не се счита за норма, ако на 13 години млада жена няма развити млечни жлези или ако на 16 години все още няма менструални цикли. В такива ситуации момичето и нейните родители трябва да посетят лекар за здравна оценка..

По време на пубертета момичетата изпитват ускорен растеж на тялото и първо изпитват менструация или менструация. Някои момичета могат да имат постоянни мисли за секс и чувства към противоположния пол. Момичетата понякога имат акне по кожата и косата на краката им може да стане по-тъмна..

Хормоните, които са свързани с пубертета, могат да направят тийнейджъра по-емоционален и по-податлив на промени в настроението. В това също няма отклонения от нормата..

Когато момичетата спрат да растат високи?

Много фактори, включително генетиката, могат да повлияят на моделите на растеж на момичетата

Периодът, когато височината на едно момиче достига своя връх, обикновено настъпва две години след началото на процеса на сексуална трансформация. След като едно момиче започне менструация, тя обикновено расте с още 7 до 10 сантиметра.

Темповете на растеж обаче могат да варират. Момичетата, които започват менструация по-рано, могат да очакват да наддават на повече от 10 сантиметра височина..

Други фактори, които могат да повлияят на ръста на момичето, включват следното.

 • Хранене. Децата, които се хранят лошо, често растат по-зле, отколкото биха могли с правилната диета. С правилната храна обаче те могат да наваксат, преди да достигнат зрялост..
 • Хормонален дисбаланс. Недостатъчната функция на щитовидната жлеза или ниските нива на хормоните могат да доведат до забавен растеж на тялото и да накарат човек да изглежда по-нисък в зряла възраст.
 • Лекарства. Приемът на определени лекарства може да забави растежа. Постоянната употреба на кортикостероиди е отличен пример за това. Хроничните заболявания, които често изискват употребата на кортикостероиди, като астма, също могат да повлияят на физическото развитие на организма..
 • Хронични болести. Дългосрочните медицински състояния, като муковисцидоза (муковисцидоза), бъбречно заболяване или цьолиакия, понякога карат човек да не достигне максималния си ръст, когато достигне зряла възраст. Децата, които страдат от рак, също може да не развият своя пълен растеж към зрялост.
 • Генетични условия. Децата със синдром на Даун, синдром на Улрих-Нунан, синдром на Шерешевски-Търнър обикновено са по-ниски по височина от своите връстници. Наличието на синдром на Марфан обикновено се свързва с по-високи от връстниците.

Тъй като като цяло характеристиките на развитието на организма се определят от генетични фактори, "нормалният" растеж при децата може да варира значително. Очакванията за височината на детето в дадена възраст могат да бъдат сравнени с данните от изследванията.

По-специално, Световната здравна организация през 2006 г. актуализира стандартите за растеж и наддаване на тегло при децата. Сега те вземат предвид факта, че кърмените бебета се развиват по-малко интензивно. Тези стандарти могат да се използват, за да се установи какъв трябва да бъде нормалният растеж на детето. Цифрите, предложени от СЗО, са получени от проучване на растежа на децата от шест държави. Всички тези деца през периода на растеж са били в условия, които организацията счита за оптимални за развитието на тялото..

Когато растежът на гърдите спре при момичетата?

Развитието на гърдата обикновено е първият признак на съзряване при младите жени. Докато едно момиче расте, може да открие образувания под зърната. С нарастването на тези образувания те започват да образуват гърди - млечни жлези и мастна тъкан.

Определени параметри на гърдите се наследяват от момичетата. Размерът на гърдите зависи и от теглото на младата жена. След пубертета тъканите на гърдата продължават да се променят и жените реагират на половите хормони през целия си живот. По-конкретно, характеристиките на гърдите се влияят от менструалния цикъл, бременността, кърменето и менопаузата..

Гърдите на жената могат да започнат да се развиват на 8-годишна възраст и да продължат да растат до 18-годишна възраст.

Тийнейджърките понякога се чувстват срамежливи, когато гърдите им започват да растат. В някои случаи им се струва, че развитието не върви както трябва. По време на пубертета младите жени трябва да разберат, че това е нормално, когато:

 • едната гърда е малко по-голяма от другата;
 • понякога гърдите са особено нежни или болезнени, особено в дните на менструацията;
 • образувания, косми или пъпки се появяват в областта на зърната.

Какво може да предотврати или забави пубертета?

Правилното хранене играе съществена роля в растежа и развитието на момичетата

Добре балансирана диета, която осигурява на тялото на тийнейджъра всички вещества, необходими за растежа, както и физическа активност, подпомага развитието и го прави правилно.

Пубертетът и последващият растеж обаче могат да бъдат трудни по редица различни причини. Ако едно момиче се развие по-късно, но подобна картина се наблюдава и преди това при други членове на семейството й, тогава не бива да се притеснявате. Такива юноши също израстват, но малко по-късно от връстниците си..

Момичетата трябва да съхраняват определено количество мазнини в телата си, преди да започне пубертетът. Това означава, че подрастващите жени, които се занимават активно със спорт, могат да започнат да растат по-късно..

Деца с хронични медицински състояния като диабет, муковисцидоза, бъбречни заболявания и астма също могат да преминат през пубертета на по-късен етап. С известна степен на вероятност това може да бъде избегнато чрез контролиране на посочените състояния.

Проблемите с хипофизата или щитовидната жлеза, които произвеждат хормони, важни за растежа и развитието, също могат да забавят пубертета. По същия начин хормоналните проблеми, свързани с генетични заболявания, могат да попречат на този процес..

Наднорменото тегло може да повлияе на хормоналните нива и да се превърне във фактор за по-ранното развитие.

Хранене

Храненето е важен фактор за развитието, поради което зле хранените деца могат да започнат пубертета по-късно от връстниците си. Постоянното недохранване на дете може да доведе до забавяне на растежа и ако ситуацията не бъде коригирана, в бъдеще човекът може да има по-сериозни здравословни проблеми..

Световната здравна организация описва забавеното детско развитие по отношение на връзката между ръст и тегло, височина и възраст и тегло и възраст. Според организацията децата, които са зле хранени, често страдат от инфекциозни заболявания и неадекватна психосоциална стимулация, по-често изпитват забавено развитие..

Според Световната служба за образование за глад през 2013 г. над 200 милиона деца на възраст под пет години са били значително недохранени и по този начин са изложени на риск не само от късен пубертет, но и от развитие на редица физиологични усложнения..

Пубертетът и развитието на всеки човек се случват по свой собствен начин, но ако родителите се притесняват от твърде бавния растеж на децата си, тогава те трябва да се консултират с лекар, който може да провери състоянието на тялото с помощта на специални тестове.

Обстоят физически преглед, хранителна оценка, кръвни тестове за определени медицински състояния и рентгенови лъчи на развитието и растежа на костите могат да бъдат добро начало за медицински преглед..

На около 12-15 годишна възраст ще забележите, че момичетата са много различни по ръст. Някои се простират силно нагоре, докато други, напротив, практически не се променят. Този факт има определена връзка както с пубертета, така и с генетиката, индивидуалните характеристики на физиологичното развитие..

Напоследък все по-често се чува, че родителите са загрижени дали момичетата растат след началото на менструацията. Някои говорят за забавяне на този процес, други за пълното му прекратяване. Тази тема е особено актуална за ниските родители, защото те се притесняват, че това не се предава на децата им. Нека се опитаме да разберем дали момичето расте след началото на менструацията.

Физиология

Веднага трябва да се каже, че колко висок ще бъде представител на по-слабия пол, пряко зависи от физиологичните характеристики на всеки организъм. Те от своя страна се формират от определени фактори, сред които основно място се отдава на наследствеността, възрастта и дори региона на пребиваване..

Целият процес се регулира от хормона на растежа, под влиянието на който се наблюдава увеличаване на костите от тръбен тип, разположени в долните и горните крайници. С напредването на възрастта нивото на концентрацията му намалява. Максималните норми ще бъдат при бебета, които растат с 24 сантиметра за една година..

През следващите две до три години растежът вече ще бъде по-малък и няма да надвишава 10 см, след достигане на шест години растежът се увеличава с още шест сантиметра. Когато настъпи периодът на пубертета, показателите ще се отклоняват нагоре с още 5-7 см. В бъдеще, когато започват правилата, през първите две до три години увеличението ще бъде не повече от 2-5 см.

Съответно, ако се запитате дали растежът при момичетата спира след началото на менструацията, е невъзможно да се каже недвусмислено, че това се случва. По-скоро този процес просто се забавя и става по-слабо изразен, отколкото в по-млада възраст. Трябва обаче да се отбележи, че всички показатели са чисто индивидуални, което означава, че те могат да се различават от дадените норми..

Периоди

Тъй като е ясно, че растежът на момичетата след началото на менструацията не спира, а само спира, също така е необходимо да се знае какви промени претърпява тялото след появата на редовно кървене. Този период се нарича втора фаза на растеж или съзряване на тялото..

На първо място, увеличаването на размера на млечните жлези става забележимо. Момичето, което преди това е било „ъглово“ дете, започва да прилича на жена и фигурата й придобива подходящите форми. В самото тяло се активират репродуктивните функции.

Тъй като всички сили се изразходват за този процес, удължаването на тръбните кости избледнява на заден план и увеличаването на растежа става почти незабележимо, но определено съществува. Такива физиологични промени. Тези, свързани с пубертета, трябва да бъдат наблюдавани от родителите, тъй като всякакви отклонения от нормата могат да бъдат косвен знак за развитието на латентна патология.

За да улеснят навигацията на майките и бащите, те трябва да знаят, че менархето започва средно на възраст 12-14 години. Има обаче изключения, когато момичетата имат менструация на възраст 9-11 години. Това зависи както от генетиката, така и от региона на пребиваване, околния климат. Както показват медицински изследвания, ако едно момиче живее в горещи страни, тогава разпоредбите могат да започнат на 11-15 години, а ако в студените, тогава на 13-20.

Впоследствие менструацията може да отсъства два, а понякога дори три цикъла. Такова отклонение не се счита за патологично, тъй като е свързано с адаптацията на тялото. В бъдеще цикълът трябва да се стабилизира. Обикновено се счита за 28 дни, но може да бъде или 21, или 30-35, което се дължи на индивидуалните характеристики.

Норми

Често не само родителите, но и самите момичета трудно изпитват факта, че се различават по височина нагоре или надолу от връстниците си. Подобна нагласа може да причини развитието на сериозни психологически проблеми, на фона на които детето ще стане отдръпнато и не комуникативно. Това абсолютно не е позволено..

В медицината има определени норми за растеж, възраст и тегло, а незначителните отклонения от тях не се считат за патология (данните са представени в таблицата).

Възраст (години)Височина в сантиметриТегло в килограми
единадесет14838
1215542
тринадесет15746
четиринадесет16250
петнадесет16554
шестнадесет16655
1716756

Важно е да се разбере, че всичко е чисто индивидуално, така че не трябва да развивате комплекси при момиче с неразумна родителска тревожност, че теглото или ръстът му в определена възраст не съответстват на нормите. Единственото нещо, на което си струва да се обърне внимание, е да се избягва изтощение или затлъстяване..

Менархе (видео)

 • Центрове за работа с населението на Хабаровск
 • Консултации по детска стоматология
 • За всичко на света
 • Отзиви и помощ във форума
 • Новини
 • Власт, политика, общество
 • Алков
 • Форумен въпросник
 • Тайните на съдбата
 • Автоледи
 • Бизнес
 • Красота и мода на жените
 • Пътят към перфектната фигура
 • Козметика
 • Всичко за косата
 • Всичко за кожата
 • Хоби
 • Шиене
 • Плетене
 • Бродерия
 • Цветя
 • Домашни любимци
 • Свободно време: книги, кино, театър
 • Фотография и живопис
 • Майсторски класове
 • Къща и живот
 • Компютри и интернет
 • Телефони, цифрови технологии, джаджи
 • Уреди
 • Кухненски уреди
 • Почистване
 • Дрехи и обувки
 • Ремонт и дизайн
 • Интериорна декорация
 • Декорация и дизайн
 • Мебели
 • Частни къщи, вили, вили
 • Собствеността
 • Вкусен живот
 • Световни кухни
 • Салати и закуски
 • Супи
 • Втори курс
 • Печене и десерти
 • Напитки
 • Заготовки и консерви
 • Пазарувам
 • Кухненски прибори
 • Пазаруване
 • Къде мога да купя...?
 • Пазаруване в Китай
 • Жена + Мъж
 • Изповедни
 • Любов и брак
 • Секс
 • Дневниците на Hubmoms
 • Религия
 • Мемориал
 • Мазе
 • Архив на форума
 • Нашите поздравления
 • В светлината на прожекторите
 • Свободно време, забавления, празници
 • Нова година
 • Нашите стаи за срещи
 • Културен живот, проекти, действия, събития
 • Състезания
 • Свободно време и пътувания
 • Къмпинг
 • Почивайте в Приморие
 • Пътуване в Русия
 • APR страни
 • Почивки в чужбина
 • Почивни дни
 • Сватба
 • Форум за добро настроение
 • Държава CHATlandia
 • Хумор
 • Добри дела: доброволческото движение
 • Доброволческо движение: помощ на деца!
 • Неотложна помощ
 • Помощ за домове за сираци
 • Специализирани консултации
 • Консултантски специалисти на Фонда за социално осигуряване на Руската федерация
 • Консултация по гинекология
 • Консултации на лекар за упражнения (за физиотерапевтични упражнения)
 • Консултация по безболезнена козметология
 • Консултации за кърмене
 • Консултация с педиатър
 • Консултации с оториноларинголог (УНГ), аудиолог
 • Консултация с дерматолог
 • Логопедична консултация
 • Консултация по стоматология
 • Зъболечение за възрастни
 • Детска стоматология
 • Защита на потребителските права
 • Консултантски специалисти на Пенсионния фонд на Руската федерация
 • Счетоводство, данъчно облагане, трудови правоотношения
 • „Моят собствен счетоводител“
 • Психологически консултации
 • "Моят собствен психолог"
 • Консултации на семеен психолог
 • Кредитиране и ипотечно консултиране
 • Консултантски архив
 • Архив от консултации на кардиолог и невролог
 • Архив за консултации с гинеколог онколог
 • Архив за съвети за недвижими имоти
 • Архив от консултации относно защитата на правата на децата
 • Архив от консултации на медицински център "Клиника-А"
 • Архив на консултации с логопед
 • Архив за консултация с рефлексолог
 • Архив за консултации с гастроентеролог
 • Архив за ортопедична консултация
 • Архив за консултации с УНГ
 • Архив от консултации с педиатър
 • Архив за консултации с гастроентеролог
 • Архив за консултации по сексология
 • Консултация на майстор на ноктите
 • Консултации за интериорен дизайн
 • Консултации за получаване на образование в чужбина
 • Консултации за професионално ориентиране
 • Консултации по изучаване на чужди езици
 • Консултация с физиотерапевт
 • Консултации по козметология и трихология
 • Консултации с логопед
 • Консултация с психотерапевт
 • Архив. Защита на правата при получаване на медицински услуги
 • Консултация с възрастен невролог
 • Консултации по животозастраховане, здраве (включително деца), имущество, отговорност, ипотека ".
 • Консултации по алтернативна медицина
 • Консултация с детски пулмолог
 • Консултации по гастроентерология (за възрастни)
 • Консултация с терапевт
 • Бременност
 • Планиране
 • Здраве на бъдещата майка и плода
 • Бременност. Очакваме чудо заедно
 • Раждане
 • Управление на бременността и раждането
 • Консултации и родилни болници
 • Моето дете
 • Срещите на мама
 • Нека поговорим за храненето
 • Кърмене
 • Изкуствено хранене
 • Консултант на GW - MEDMAMA - Архив
 • От раждането до 1 година
 • Прашки
 • На 1-3 години
 • Предучилищна възраст (4-7 години)
 • Ученици и юноши
 • Възпитание и образование
 • Детски градини
 • Прегледи на общински градини
 • Частни и мини градини
 • Съученици
 • Училища
 • Прегледи в училище
 • Университети и колежи
 • Допълнително развитие
 • Центрове за предучилищно развитие
 • Всичко за родителството
 • Специални деца
 • Осиновено дете
 • Намери ми мамо
 • Дом за сираци "Тополево"
 • Сиропиталище No1
 • Сиропиталище No2
 • Дом за сираци "Виноградовка"
 • Консултации с органите за настойничество и настойничество
 • Как растат нашите деца
 • Връстници
 • Дневници за развитие на връстници
 • Поздравления за Ровесников
 • Близнаци и техните майки
 • Имам три от тях... имам малко...
 • Метеорологично време
 • Здраве и спорт
 • Здраве на възрастни
 • Гинекология
 • Архив от консултации на акушер-гинеколог
 • Стоматология
 • Лечебни заведения, специалисти за възрастни
 • Здраве на децата
 • Детска стоматология
 • Детски инфекции и паразити
 • Детска неврология
 • Детска офталмология
 • Детска дерматология
 • Детска урология и гинекология
 • Детска гастроентерология, алергии
 • Всичко за ваксинацията
 • Детска ортопедия
 • УНГ заболявания при деца
 • Здраве на бебето
 • Лечебни заведения, специалисти за деца
 • Лечение в чужбина
 • Лекарства и медицинско оборудване
 • Алтернативна медицина
 • Спорт
 • Детски спорт
 • Правни и правни въпроси
 • Имам правото!
 • Защита на потребителските права
 • Ползи, облаги, обезщетение
 • Семейно право
 • Работни отношения
 • Жилищни и комунални въпроси
 • Имущество, наследство
 • Финанси (банки, заеми)
 • Области и региони
 • Хабаровск
 • HOA
 • Микрорайон "Флегонтова"
 • Микрорайон "Работен град"
 • 1 микрорайон, Кубяка, пер. Тръба
 • Център
 • Южни, ХФЗ, Амуркабел, Красная речка
 • Топограф, Северни, база на KAF
 • Хабаровск-2, DOS
 • Поз. тях. Горки
 • Поз. Березовка
 • Хабаровска област
 • Близки региони
 • Краснодарска област
 • Други градове и държави
 • Пазаруване с Habmam
 • Проект "СП в Хабаровск"
 • Точки за вземане
 • JV дискусия
 • Удължаване от Организаторите
 • Продажба на стоки и услуги
 • Чуждестранни търгове и онлайн магазини
 • Майчинство и детство
 • Детски градини, бавачки, добавете. образование
 • здраве и красота
 • Интериор, стоки и услуги за дома
 • Ръчно изработени и всичко за ръкоделие
 • Празници, снимка, видео
 • Строителство, ремонт, интериор, ежедневие. услуги
 • Семинари, обучения, класове за възрастни
 • Хранителни и кулинарни услуги
 • Други стоки и услуги
 • Други
 • HABMARKET - Съобщения на форума на Habmam
 • Наем и обменно бюро
 • Колективни покупки

Прочетете също:

Калкулатор за тегло Какво е идеалното тегло за мен? Калкулаторът изчислява диапазон на теглото, който е идеален за...

Височина на момчетата: Момчета под 17 Графика за растеж Графики за растеж на момичетата: Диаграма за растеж за момичета под 17 години По-долу е калкулатор...

Не е бременна, но все още няма менструация: 8 причини за забавена менструация

Според вашите изчисления най-нелюбимото време на месеца от всички нас вече е трябвало да дойде, но няма периоди. Първото нещо, което ви идва на ум, е да излезете и да си купите тест за бременност. Ако, разбира се, имаше от какво да дойде. Но бременността в никакъв случай не е единствената причина менструацията да не започне..

Поставяте спирала

Някои от техните разновидности могат да доведат до оскъдни менструации или изобщо да изчезнат. Ако това се случи, периодично трябва да допринасяте за касичката на производителите на тестове за бременност, тъй като малкият риск все още остава и най-фрапиращият (съжалявам за играта на думи) индикатор, че не е настъпило зачеването, е изчезнал.

Имате проблеми с щитовидната жлеза

Тази жлеза регулира метаболизма, произвежда хормони, контролира температурата и прави други важни неща за тялото. Ако действа твърде много или, обратно, недостатъчно умно, може да спре овулацията и да причини нередовен менструален цикъл..

Ако и вие бързо се уморите, косата ви е изтъняла, теглото е скочило от двете страни - Вашият лекар може да подозира, че случаят е такъв. Тогава той ще поръча кръвен тест и евентуално ще предпише лекарства. С правилното лечение цикълът трябва да се нормализира в рамките на няколко месеца..


Прекалили сте със спортни тренировки или диети

Ако фитнес залата е вашият дом, преуморявате, ядете малко, отслабвате бързо или страдате от хранителни разстройства, това също може да причини аменорея (липса на периоди). Особено, ако вашият ИТМ е под 18-19.

Ако случаят е такъв, обикновено е достатъчно да качите няколко килограма или да съкратите тренировъчния си график, за да накарате цикъла си да работи. Разбира се, изкушението да се отървете от досадни „червени дни на календара“ е голямо. Но това е много опасно и разрушително за тялото ви! Понасянето на аменорея за една година може да доведе до загуба на костна маса и остеопороза..


Просто спряхте да приемате противозачатъчни хапчета

Те ясно регулират цикъла ви и когато спрете да ги приемате, мързеливото тяло може да не запомни веднага как да го направите сами. Може да отнеме известно време, докато събере мислите си. Понякога отнема няколко месеца, преди менструацията да се върне..

Първа менструация и установяване на менструалния цикъл при юношите

„Вероятно умирам!“ - така си мислеше героинята на романа „Трънните птици“, когато започна първия си период. Въпреки това, дори и днес, в ерата на интернет технологиите и всеобщата грамотност, подобни инциденти се случват не само при момичетата, но дори и при техните майки, които не винаги знаят каква е нормата, когато се развива менструалният цикъл и какво е патология..

Днес поканихме Елена Николаевна НЕХОРОШКОВА от клиника "Блеск", за да поговорим за първата менструация при момичета..

„9-10 години вече не се считат за патология. "

- Елена Николаевна, какви са възрастовите граници за началото на първата менструация? И колко значително е отклонението от тях?

- В сибирския регион началото на менструацията обикновено настъпва не по-късно от 14,5 години. Има момичета, чиито периоди започват дори на 9-10 години - днес това вече не се счита за патология. Но ако това се случи преди осем или по-късно от 14,5 години, тогава човек вече може да подозира здравословни проблеми и майките трябва незабавно да подадат тревога и да прегледат дъщерите си.

- За какви проблеми говорим?

- Много широк спектър: ендокринни заболявания, генетични патологии и като цяло момичетата с хронични заболявания започват своите периоди по-късно. Много често децата, които са диагностицирани с нарушения в централната нервна система по време на раждането, също са податливи на забавяне. Но при момичета с исхемични лезии при раждането, менструацията често започва по-рано от очакваното. Но все пак повтарям: сега първата менструация (менархе) все по-често започва да се случва на възраст 9-10 години, докато не откриваме никакви нарушения.

- Защо менструацията е толкова "по-млада"?

- За да бъда честен, никой не знае това, въпреки че изследванията са в ход. Не е известно защо яйчниците "стартират" по-рано, централната нервна система реагира по-рано. Известно е, че половото съзряване настъпва по-бързо при момичетата от южните националности - това е може би всичко.

- Колко важно е началото на менструацията да корелира с други вторични полови белези??

- Ако периодите на едно момиче започват без развитие на вторични полови белези, това показва много сериозни проблеми. Най-вероятно това е онкологията: тумори на яйчниците, надбъбречните жлези, гениталната област като цяло или сериозни лезии на централната нервна система. Определено трябва да посетите детски гинеколог. Тъй като това винаги е доста сериозна патология, родителите се нуждаят не само от притеснение, но и от тревога!

”- И все пак половото развитие трябва да започне с растежа на млечните жлези, след това растежа на аксиларно-срамната коса и чак тогава - началото на менструацията. Смята се, че от началото на растежа на млечните жлези до първата менструация трябва да минат 2-2,5 години..

- Кога трябва да се установи редовен менструален цикъл??

- След менархе може да се установи редовен цикъл през цялата година. Нека ви напомня, че цикълът е периодът от първия ден на предходната менструация до първия ден от следващата. Те трябва да дойдат не по-малко от 21 дни и не повече от 35 дни по-късно. Продължителност - максимум 7 дни (с всички зацапващи секрети). Ако менструацията се появява по-често или след една година цикълът не е установен, не забравяйте да се свържете с детски гинеколог.

”- Има ситуация, когато едно момиче има първата менструация и. не свършвайте. Родителите трябва да наблюдават ситуацията много внимателно, защото това може да е свързано с нарушение на кървенето. Обилната и продължителна първа менструация също е сериозна причина да посетите лекар..

„Без горещи вани за крака, без нагревателни подложки, без лед по корема. "

- Първата менструация е болезнена?

- Първата ви менструация не трябва да бъде болезнена. Ако това се случи, още веднъж ви съветвам - не забравяйте да отидете на лекар! Причините могат да бъдат много, до недоразвитието на репродуктивната система..

- Има ли някакви физиологични причини за силна болка?

- При възрастна жена ендометриумът в маточната кухина изглежда е фрагментиран и излиза на „парченца“. И при момичетата огъването между шийката на матката и тялото на матката е доста рязко, а вътрешният слой, отделен от „отливка“, а не фрагменти, се забива на изхода от матката. Матката трябва да се свива енергично, за да изтласка всичко от себе си. Тези увеличени контракции на матката се възприемат от момичетата като болка. Какво може да се направи? Опитайте се да намерите позиция, по време на която тази болка изчезва. Или легнете по корем, или заемете позиция на коляно-лакът.

- Могат ли да се използват лекарства за облекчаване на болката??

”- По-рано бабите казваха, че„ трябва да си стоплим краката ”. Всъщност в никакъв случай това не трябва да се прави с болка по време на менструация! Без горещи вани за крака, без нагревателни подложки, без лед по корема!

- След като се смяташе, че спазмолитичните лекарства, като no-shpy, помагат добре, ние ги използвахме доста широко. Те помогнаха на някого, на някой не много. Днес най-добрите лекарства за болезнена менструация са нестероидните противовъзпалителни лекарства на базата на индометацин, мефинаминова киселина: nise, ketonal (ketonal, not ketans!) Тоест лекарства, които действат върху медиаторите на болката и облекчават възпалението.

„Ако болката трае час-два, всичко е наред. Момичето пие чай, ляга, разсейва се и болката изчезва. Но ако синдромът на болката е изразен и продължава повече от един ден, тогава трябва да анестезирате. Болката не може да се толерира.

Много често момичетата, които имат неврологични проблеми, възприемат тази болка по-остро. Някои се оплакват (в допълнение към болка в долната част на корема) от гадене, повръщане, замаяност, чак до припадък. В тази ситуация определено е необходима помощта на невролог. Трябва да се свържете със специалист два пъти годишно, за да проведете лечение, което подобрява мозъчното кръвообращение, може да се наложи курсове успокоителни, физиотерапия. Всичко това косвено е насочено към облекчаване на болката..

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯТА СА ВЪЗМОЖНИ, ИЗИСКВА СЕ СПЕЦИАЛИСТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

- Какво се смята за изобилно и оскъдно при момичетата?

”- По време на менструация не трябва да се отделят повече от 80 грама кръв. Трябва да се използва една опаковка подложки през целия менструален период.

- По правило в юношеството оплакванията от оскъдно отделяне са изключително редки - това е прерогатива на по-възрастната възраст. Най-често коренът на проблема се крие в увеличаването на мъжките полови хормони. Менструацията, която продължава по-малко от 2-3 дни, също е нарушение, като менструация, по време на която има малко отделяне..

- Ако уплътненията се сменят в рамките на час и половина, това вече показва кървене. Кървенето е опасно с анемия, спад в нивата на хемоглобина и на този фон могат да възникнат много други проблеми. Обилната менструация трябва да предполага, че има проблеми със съсирването на кръвта, вероятно свързани с наследствеността. В нашия град имаме лаборатории, които изследват хемостазата, включително на генетично ниво. Необходимо е да се идентифицират причините и допълнително да се избере тактиката на лечение. Такъв анализ се представя веднъж в живота и момиче, което по-късно ще забременее и роди, трябва да е наясно със съществуването на тези проблеми..

- Ако момичетата имат зацапвания в средата на цикъла, това може да е реакция на овулацията, въпреки че най-вероятно това говори за хормонални нарушения. Кисти на яйчниците, хиперплазия на ендометриума. Точната диагноза може да бъде поставена от Вашия лекар..

- И накрая, понякога момичетата в юношеска възраст имат маточно кървене, което се нарича ювенилно. При нередовен цикъл те първоначално могат да бъдат объркани с менструални, но се различават по ацикличност и продължителност - когато се появят, непременно трябва да се консултирате с лекар!

- И какво е лечението на такова кървене?

- На първо място, трябва да разберете причината им - тактиката на лечение зависи от това. Но трябва да отбележа, че много родители се плашат, когато се предписват хормонални лекарства за спиране на кървенето (ако това не може да се направи по друг начин). Искам да кажа, че хормоналната терапия се използва както за спиране на кървенето „тук и сега“, така и за предотвратяване на подобни ситуации в бъдеще..

“- Не се страхувайте от хормонални лекарства! Много често хората, които не знаят за механизма на своето действие, рисуват ужасни картини във въображението си. Всъщност ситуацията не се различава от проблема, например при лошо зрение. Ако човек вижда зле, той си слага очила. Ако момичето има малко хормони, ние ги добавяме. Хормоналните лекарства са добри!

- Дозата на активните вещества в съвременните лекарства е толкова ниска, има толкова малко странични ефекти, че няма от какво да се страхувате. Освен това, ако хормонални лекарства се предписват на момичета, те се предписват за много кратък период от време. Доверете се на лекуващия си лекар: ако той ги предпише, тогава трябва да е така! Намерете общ език и помогнете на детето си.

- На какво още трябва да обърнат внимание родителите?

- Много често на рецепция идват майки с момичета, които се оплакват от менструални нарушения, главоболие, световъртеж, нарушения на съня, проблеми с паметта.

“- Когато започнете да търсите, виждате червени стрии по кожата на бедрата, седалището, млечните жлези, както при бременни жени - стрии. Родителите смятат, че това се дължи на факта, че дъщеря им се е възстановила рязко и това са хормонални нарушения. Ако забележите стрии при момичетата си (понякога се случват и при момчетата), трябва да бъдете алармирани.

- Това е доста сериозна патология, свързана с дисфункция на хипоталамо-хипофизната система на мозъка. И това нарушение от своя страна често е следствие от исхемично увреждане на централната нервна система, което е диагностицирано при дете при раждането! До една година родителите лекуват това заболяване, грижат се за детето и след това мислят, че всичко е приключило. Всъщност исхемичното увреждане на централната нервна система не отива никъде, то остава с човек за цял живот. И в по-късна възраст, ако детето не се лекува, не се наблюдава, то може да се прояви като хипоталамусен синдром, включително наддаване на тегло и менструални нередности и дори безплодие при възрастни. Влошаването може да бъде провокирано от вирусни инфекции и стрес: изпити, развод на родители, смърт на близки.

Всичко е взаимосвързано, така че не се изненадвайте, ако при назначението на юношеския гинеколог ще бъдете попитани как протича раждането и дали момичето е имало остро дихателно заболяване!

„Дъщеря с всичките й проблеми трябва да се обърне към майка си за помощ и съвет. "

- Предлагат се много продукти за лична хигиена, които могат да се използват по време на менструация. Как да не се удавите в това море от подложки? Как да ги изберем правилно? Може ли едно момиче да използва тампони?

- Момичетата, които не са сексуално активни, са силно обезкуражени да използват тампони. Тампонът, който за известно време е в гениталния тракт, се подува. Инфекцията се "придържа" към него, освен това, като го премахнете, можете да повредите химена. Някои млади спортисти обаче се опитват да използват тампони, понякога успешно, но тук всичко е много индивидуално.

”- По правило тийнейджърките нямат същия самоконтрол като възрастната жена, те просто могат да забравят за тампона. И той трябва да бъде в гениталния тракт не повече от един и половина, максимум - 2,5 часа.

- Напоследък на рецепция често идват момичета, които имат възпалителни процеси във външните полови органи. И често те са причинени от алергии! Затова препоръчвам да изберете хипоалергенни подложки за първата менструация. Според личните ми наблюдения подложките Discreet, Milan, Naturella се оказаха най-добри в това отношение. Ако няма алергична реакция, тогава, разбира се, можете да използвате каквото искате, включително подложки с аромати.

- Мама за момичето трябва да бъде приятел, така че дъщерята, с всички проблеми, да се обърне към нея за помощ и съвет. Разбира се, менструацията трябва да се казва много преди да се появи (как се прави това е обяснено от семейния психолог Ксения Салаххутдинова в писмо за спомен "Тийнейджърките за първите си периоди"). По време на първата менструация трябва да помогнете с хигиената, а също така да научите момичето да поддържа менструален календар! На рецепцията при гинеколога момичето задължително трябва да дойде с менструален календар, където трябва да отбележите дните на менструацията - тогава веднага можете да видите колко редовен е цикълът. Убеждавам всички свои пациенти, особено младите, да водят такъв календар и като лекар моля майките да обърнат специално внимание на това.!

Успех и здраве!

Проектът на Sibmama "Как да поддържаме здравето на учениците" е цикъл от срещи с водещи лекари в Новосибирск, които съветват Sibmams за здравето на техните деца. Генералният партньор на проекта е веригата клиники Blesk.