Цезарово сечение е пълна коремна операция за раждане на жена и раждане на дете. Ето защо трябва да се отнасяте внимателно към следоперативния период - следвайте всички препоръки на специалист, следете състоянието си. Така че, висока температура след цезарово сечение, дори и да се е повишила в рамките на месец след операцията, трябва да алармира младата майка. Тук е важно спешно да се обадите на лекар или да отидете сами в клиниката.

Високата телесна температура след операцията може да показва развиващ се възпалителен процес. Често говорим за възпаление и дори нагряване на шева. И тъй като след цезарово сечение жената има не само външен, но и вътрешен шев, изследването трябва да се извърши незабавно. При липса на своевременно изследване и отстраняване на проблеми съществува риск от развитие на инфекциозна инфекция, което прави неизбежна втора операция. Всъщност всички възможни причини за увеличаването на показателите след цезарово сечение могат да бъдат разделени на две групи - нито една от тях не трябва да се изхвърля по време на диагнозата. Какви са опасностите от привидно безобидната, леко повишена телесна температура? Статия може да отговори на този въпрос по-подробно - младите майки трябва да са наясно с всички възможни последици от цезаровото сечение, за да предприемат навременни мерки за тяхното отстраняване.

Малко за нормите

Като правило, след цезарово сечение, една жена остава в болница за една седмица (или повече) - лекарите минимизират риска от усложнения чрез прилагане на антибиотици. Но дори и в този случай не е изключено краткосрочно повишаване на температурата - нормите в тези случаи са от 37 до 38 градуса по Целзий. Ако след операцията температурата се повиши, което не винаги се случва, лекарят внимателно и изчерпателно изследва жената, за да предотврати възпалението навреме, да спре разпространението на инфекцията и нагнояването на шева.

Ако считаме, че нормалната телесна температура на човек е от 36,4 до 36,9 по Целзий, леко повишаване след цезарово сечение говори само за началото на процеса на заздравяване на шевовете. Това се случва поради вкарването на чужд предмет в тялото - нишките, с които са били зашити разрезите. В рамките на 1-2 дни всичко ще бъде възстановено, показателите ще се нормализират и състоянието на родилката ще се подобри.

Това е важно: В родилния дом с повишени проценти се правят измервания 4 пъти на ден. Същото правило трябва да се спазва от млада майка у дома, ако забележи, че се чувства зле и характерни симптоми на повишаване на телесната температура..

Кога да подадете аларма

Развитието на усложнения след цезарово сечение се показва от показатели от 38 градуса по Целзий. Често при заразяване показателите достигат 39-40 градуса. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да избегнете по-сериозни последици. По принцип при леко неразположение температурата след цезарово сечение се измерва поне 4 пъти на ден - индикаторите трябва да се записват, за да се проследи динамиката (времето и измерването трябва да бъдат посочени на листа). Ако няма намаляване или обратно, настъпва само повишаване на температурата, спешна нужда от консултация с лекар. Проследяването на показателите се случва само в максимум 2 дни от началото на неразположението. Не трябва да отлагате посещението си. Особено, ако има и незначителни признаци, показващи инфекция или по-опасно заболяване.

Инфекциозни причини

Колкото и страшно да звучи, инфекциозните причини стават най-честите последици от цезаровото сечение. Тук се разграничават както инфекция на шевовете, така и инфекции на пикочно-половата система, лечението на които се извършва незабавно..

Инфекциозни причини

Следните заболявания са сред инфекциозните причини за неразположението, посочено в статията след цезарово сечение:

 • Ендометритът е възпаление на вътрешната обвивка на матката. Освен това има болка в долната част на корема и синдром на болка на матката при палпация. Също така, една жена може да подозира, че нещо не е наред поради характерната и неприятна миризма на вагинално течение. Инфекцията става причинител.
 • Циститът е възпалителен процес, дължащ се на развитието на инфекция на пикочно-половата система. Често причината за неприятните последици от цезаровото сечение е инсталирането на катетър.
 • Пиелонефритът е възпаление на бъбреците, дължащо се на развитието на инфекция, което е придружено от треска, болки в кръста и треска. Често родилката приписва симптомите на "изгарянето" на млякото в случай на отказ от кърмене или заздравяване на конци.
 • Маститът е запушване на млечните канали, което е придружено от повишаване на температурата до 40 градуса след цезарово сечение и развитие на инфекция. Лечението започва с често прихващане на бебето към гърдата. В противен случай ще трябва да прибегнете до операция.
 • Ранева инфекция - възниква в резултат на прием на хормонални лекарства преди операция или при изчерпване (затлъстяване) на организма. В по-голяма степен инфекцията на рани се появява по време на спешни цезарови сечения, тъй като тук жената не се подлага на допълнителна антибактериална процедура.
 • Пневмония - температурата продължава няколко дни поради разпространението на инфекцията. В същото време жената има слабост и задух. Само лекар ще помогне при лечението.

Маточните възпаления са най-честите причини за треска седмица след цезарово сечение, тъй като тяхното развитие започва само 5-6 дни след операцията. Често родилката вече е изписана без идентифицирани признаци на усложнения, така че една млада жена трябва внимателно да обмисли здравето си.

Как да се лекува

Лекарят ще ви каже точно за лечението, в зависимост от причината за повишаване на температурата след оперативната интервенция. Тук се предписват противовъзпалителни лекарства, широкоспектърни антибиотици и други допълнителни средства, които помагат при лечението на определена и диагностицирана болест. Често жената постъпва в болница за допълнително изследване и лечение на усложнения след цезарово сечение. Ако има висока температура и причината е възпалителен процес и инфекция на шева, се предписва втора операция за отстраняване на частици гной. Извършва се цялостно почистване на коремната кухина, използват се венозни системи с антибактериални лекарства - това е важно, за да се избегнат повтарящи се проблеми.

Самата жена след цезарово сечение трябва да следва препоръките, които включват:

 • хигиена;
 • спазване на диетичните препоръки;
 • отказ от пушене и пиене на алкохол;
 • забрана за престой в студена стая;
 • препоръки за подслон от слънцето и други експертни съвети.

Пренебрегването на препоръките в следоперативния период може да доведе до по-сериозни последици..

Неинфекциозни причини

Съществуват редица неинфекциозни причини за треска след цезарово сечение. Тук са подчертани следните точки:

 • Стрес - грижите за дете и възстановяването след операция могат да провокират стресово състояние у жената, на което тялото ще реагира с подобна реакция.
 • Употребата на лекарства - някои лекарства увеличават кръвообращението и това често води до леко повишаване на ефективността. След операцията показателите могат не само да се увеличат, но и да провокират неразположение.
 • Хормонални промени - тялото след бременност започва да възстановява хормоналните си нива, така че възниква един вид стрес.
 • Производство на мляко и процес на кърмене - пристигането на мляко често е придружено от повишаване на температурата в областта на гърдите. Но увеличаване на показателите може да се наблюдава след цезарово сечение в по-значителен излишък. Налице е и общо неразположение..

Ако след раздела си водите "дневник" на измерванията на телесната температура, такива промени ще бъдат неравномерни. Така че, повишени показатели и неразположение могат да се наблюдават само сутрин или вечер. В противен случай жената не се притеснява от болка и други симптоми на по-опасни усложнения..

Това е важно: Дори ако жената няма постоянен дискомфорт, тя все пак трябва да отиде на лекар. Специалистът може да коригира храненето, да предложи мерки за еднакво производство на мляко, да предпише хормонални лекарства за по-плавно възстановяване.

Оказва се, че след цезарово сечение не трябва да има такива неприятни симптоми. Ако жената се окаже дори в краткосрочна слабост или, още по-лошо, болка в корема, тя трябва внимателно да обмисли състоянието си в бъдеще. Тук те не само използват термометър, но и независимо опипват шева - спретнато, без силен натиск. Нормално заздравяващ шев след цезарово сечение или друга операция не трябва да причинява болка. По правило в първите месеци след операцията се усеща характерно изтръпване на кожата - това са увредените съдове, които губят своята чувствителност. Всички други симптоми трябва да предупреждават жената и да я насърчават да отиде на лекар. Препоръките и предупрежденията след оперативно раждане ще бъдат обсъдени по-подробно в болницата. Тук в рамките на една седмица лекарите ще наблюдават внимателно състоянието на родилката. Треската е справедлив отказ за освобождаване от отговорност, дори ако е бил насрочен за определен период. Ако се установят усложнения, жената се прехвърля в друг отдел, в зависимост от естеството на заболяването. Младата майка не трябва да отказва своевременно лечение.

Защо температурата се е повишила след цезарово сечение и какво да правя?

 • Физиологични причини
 • Патологични причини
 • Какво да правя?

Повишаването на телесната температура след всяка хирургическа операция е напълно разбираемо и нормално явление. Цезарово сечение не е изключение. Но повишената температура може да бъде и симптом на тежки усложнения и затова е необходимо специално, по-внимателно отношение към температурата. В тази статия ще разгледаме най-честите причини за треска след операция, няколко дни или дори седмици след нея, а също така ще ви кажем какво да правите в този случай..

Физиологични причини

Температурата след цезарово сечение е нормален женски имунен отговор на хирургическа инвазия. Обикновено тя трябва да е къса и да е на субфебрилни стойности - 37,0-37,8 градуса. При нормалния ход на по-ранния следоперативен период температурата се нормализира в рамките на 1-2 дни след операцията.

Доставката на хирургичната маса не може да се счита за естествена, физиологична. Следователно за женското тяло цезаровото сечение е голям стрес, реакцията на който обикновено е леко повишаване на температурата през първия ден или два след интервенцията.

Но адаптивните способности на тялото са доста високи и имунната система бързо възприема всичко, което се случва, включително наличието на чужди тела (вътрешни и външни конци-конци), а терморегулацията става нормална.

Патологични причини

Високата температура, която се повишава почти веднага след операцията, може да е признак на инфекция. Ако термометърът се повиши до 38 градуса и над 3-4 дни след операцията, това също може да е признак на инфекция..

Цезаровото сечение винаги е свързано с възможни усложнения и няма начин да се избяга от това. Те могат да се появят както по време на операцията, така и след нея. Присъединяването на инфекция се счита за едно от най-тежките усложнения; може да бъде фатално за жената. Допълнителни симптоми на инфекция в допълнение към висока температура:

 • болка в коремната област;
 • изхвърляне с необичаен цвят, консистенция, с неприятна миризма;
 • нагряване на следоперативния белег, отделяне от него.

Най-честото усложнение е възпаление на функционалния слой на матката - ендометриума. Нарича се ендометрит (когато ендометриалните клетки се въвеждат в съседни тъкани - ендометриоза), ендометрит на вътрешния белег на матката също може да се развие.

Според експертите вероятността от инфекциозно усложнение е от 0,7 до 5% от случаите. Но това са доста средни данни. Това се случва по-често в болници, където не се отдава толкова голямо значение на санитарните изисквания. Днес в Русия повечето операционни зали и отделения за интензивно лечение са оборудвани с модерно оборудване, използват се стерилни инструменти (еднократни, които не е необходимо да се варят след употреба), използват се съвременни антисептици и антибиотици. Поради тази причина вероятността от инфекциозна инфекция на родилката е намалена до 0,7-1,5%.

След цезарово сечение жената трябва стриктно да спазва препоръките на лекарите. Ако ги игнорирате, могат да възникнат други усложнения, които също ще се почувстват с повишаване на температурата и 2 дни след оперативно раждане, и след седмица и след месец..

Други причини, които могат да се проявят с повишена температура, включват следното (по всяко време след операцията):

 • неправилна или недостатъчна грижа за външните шевове, възпаление, нагнояване;
 • настинки, остри респираторни вирусни инфекции, грип (след цезарово сечение при жени, заедно с неизбежна загуба на кръв, имунната защита намалява);
 • автоимунни процеси в тялото на следродилната жена (шев хирургичен материал, който се използва за зашиване на порязвания на матката, върху мускулните тъкани, не се възприема от имунната система, не се вкоренява, отхвърля се), докато температурата се повишава до 37,0-38,0 градуса и продължава доста дълго време;
 • ендокринни нарушения (цезарово сечение прекъсва бременността внезапно, противно на природните закони и следователно не е изключено хормонално нарушение) - температурата е признак на хормонален дисбаланс:
 • обостряне на хронично заболяване в следоперативния период или началото на остро заболяване (пиелонефрит, нефрит, аднексит, панкреатит и други) - поради силно намаляване на имунитета се появява проява на заболяване, което преди е било характерно за следоперативна жена, или заболяването се появява за първи път по същата причина и протича съответно, остро.

В допълнение към всичко по-горе, причината за повишаване на температурата след цезарово сечение може да бъде застой в млечните жлези и тяхното възпаление. Често такова усложнение се появява 7-10 дни след раждането, когато лактацията е в етап на активно формиране..

По времето, когато температурата се появи, често срещаните причини за нейното развитие могат да бъдат разделени:

 • след 2-3 дни - остра инфекция на рани, инфекция, сепсис;
 • след 5 дни - ендометриоза, пневмония (с кашлица и респираторни прояви);
 • след 2-4 дни - остър цистит (възпаление на пикочните пътища поради инсталиране на катетър по време на операцията и на първия ден след нея);
 • 7-8 дни - пиелонефрит;
 • 10-20 дни - мастит, мастопатия;
 • по всяко време - грип, ARVI.

Какво да правя?

Ако температурата Ви се повиши след цезарово сечение, определено трябва да обсъдите това с Вашия лекар. Както можете да видите, има много причини, които могат да доведат до неговия растеж. Всички те са сериозни и изискват лечение..

След операцията температурата в родилния дом за жена се измерва 3-4 пъти на ден. И е много важно лекарите да могат да формулират правилната представа за хода на ранния период на рехабилитация. Някои жени не са твърде отговорни и се отнасят сериозно към измерванията, забравят да сложат термометър или да го направят погрешно. В резултат на това някои усложнения на ранен етап могат да останат незабелязани и да станат видими дори когато възпалението е доста сериозно..

В болницата и след изписване жената трябва да се научи как правилно да измерва собствената си телесна температура. Термометърът, ако е поставен в подмишницата, трябва да бъде изолиран от гърдата, разположена наблизо.

Започва производството на мляко и млечните жлези обикновено са по-горещи, поради което температурата може да е висока. По време на измерването се препоръчва да поставите дебела кърпа, сгъната 4-6 пъти между термометъра и млечната жлеза. Можете да измервате температурата в устата, в някои родилни домове този метод се счита за най-точен и желателен.

Ако в родилния дом забележите температура по-висока от 38,0 градуса на втория или третия ден, не забравяйте да информирате дежурната акушерка. Тя ще покани дежурния лекар, ще се прегледа жената, ще се вземе кръв за анализ, ще се направи ултразвуково сканиране и ще се установи причината за повишаването на температурата. По-нататъшното лечение ще зависи от конкретната причина - за всички видове инфекциозни възпаления се използват антибиотици, предписват им се допълнителни лекарства за лечение на основното заболяване.

Ако температурата се повиши у дома след изписване след известно време, се появяват студени тръпки, тогава, без да губите време в търсене на допълнителни симптоми, жената трябва да се обади на линейка или да отиде сама до най-близката болница с личен транспорт. Това трябва да се направи възможно най-бързо. Много възпалителни процеси, когато са изключително пренебрегнати, могат да доведат до системен сепсис - възпаление на кръвта, а при сепсис прогнозата за спасяване на живота на жената е по-малко оптимистична.

Специалист разказва за характеристиките на температурата след раждането в следващото видео.

Треска след цезарово сечение: нормално или усложнение?

Доставката чрез операция представлява риск за тялото на млада майка, следователно, след като жената след раждането е преместена от операционната в отделението, тя редовно се наблюдава важни параметри - пулс, кръвно налягане и телесна температура. На последния индикатор се обръща голямо внимание, тъй като именно повишената температура е първият сигнал, че са започнали усложнения..

Какви температурни показатели след цезарово сечение се считат за нормални?

На първо място, трябва да се отбележи, че телесната температура на жена, която е родила дете чрез цезарово сечение, се измерва най-малко 4 пъти на ден. В първите дни след раждането жената при раждане може да има повишаване на телесната температура - нормалните показатели са 37,3-37,5 градуса. Такива следи на термометъра обикновено продължават не повече от 7-10 дни, но в някои пуерпери те могат да продължат цял ​​месец след цезарово сечение, т.е. докато тъканите и конците най-накрая заздравеят.

През първия ден след операцията е допустимо увеличение на температурните показатели до 38 градуса, но през втория ден маркировката на термометъра не трябва да надвишава 37,5.

Има няколко правила за измерване на температурата след цезарово сечение, чието изпълнение ви позволява да постигнете информативни показатели:

 • най-добре е да изберете електронен термометър;
 • измерването на температурата трябва да се извършва под езика в устната кухина;
 • преди да измервате телесната температура, трябва да се успокоите и да си починете поне 15 минути (това се дължи на факта, че по време на стрес или физическо натоварване се отделя голямо количество енергия, което е придружено от краткосрочно повишаване на температурата).

Причини за повишаване на температурата след цезарово сечение

Не във всеки случай повишаването на телесната температура при жената след оперативно раждане се дължи на инфекциозни процеси. Следните състояния могат да причинят нискостепенна треска през първите дни или седмици след операцията:

 • стрес - самата операция е сериозно натоварване от стрес за организма, поради което на фона на получения стрес следродилната жена може да има повишаване на телесната температура и кръвното налягане;
 • употреба на наркотици;
 • промени в хормоналните нива;
 • установяване и формиране на процеса на лактация.

Опасни усложнения след оперативно раждане, с развитието на които се повишава телесната температура, са:

 • Сепсисът е сериозно усложнение, което се появява изключително рядко в резултат на инфекция в раната;
 • Перитонит;
 • Възпаление на шева - докато тъканите наоколо са хиперемирани, а самият шев е мокър и излъчва неприятна миризма;
 • Ендометрит;
 • Ендоцервицит;
 • Увреждане на червата или пикочния мехур по време на операция.

Висока температура след цезарово сечение: какво да правя?

След оперативното раждане младата майка остава в родилния дом още около 7 дни, което позволява на лекарите постоянно да следят състоянието й и при необходимост да оказват своевременна помощ.

Повишаването на телесната температура над 38 градуса след цезарово сечение е тревожен сигнал и означава, че в тялото се развива възпалителен процес. Младата майка определено трябва да информира лекаря за всякакви заболявания на фона на висока температура - специалистът ще предпише контролен ултразвук и кръвни изследвания, за да установи причината за такова усложнение. Въз основа на получените резултати ще бъде предписано лечение.

Ако жената има висока температура след цезарово сечение след изписване, тогава трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро, особено ако има и други симптоми едновременно:

 • болка в долната част на корема;
 • слабост и неразположение;
 • гадене и повръщане;
 • кардиопалмус;
 • отделяне на кръв, смесена с гной от влагалището;
 • появата на неприятна гниеща миризма от секрети.

Жената трябва да разбере, че усложненията след цезарово сечение в тежки случаи могат да доведат до смърт, поради което самолечението и липсата на квалифицирана медицинска помощ при висока температура е неподходящо!

Причини за треска след цезарово сечение

Температурата след цезарово сечение може да бъде нормална реакция на стресова операция, ако тя не надвишава субфебрилния брой и не продължава повече от 3-5 дни. В други случаи увеличението може да бъде причинено от усложнения: рано през първите две седмици след операцията и късно след месец или повече. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар - акушер-гинеколог или терапевт.

За да намалите температурата, можете да използвате антипиретици с показатели над 38 градуса или лоша поносимост на състоянието (Нурофен, Ибупрофен, Нимесулид, Аспирин и други). Не всички лекарства са подходящи за употреба, ако жената кърми.

Курсът на антипиретично лечение не трябва да надвишава 3-5 дни, след което трябва да направите почивка. Така че след цезарово сечение температурата да не се повишава, трябва да предотвратите усложнения веднага след раждането и да следвате всички препоръки на лекаря.

Температура след цезарово сечение: може ли да е нормална

Температурата след цезарово сечение обикновено може да се поддържа няколко дни, но цифрите трябва да са ниски - не повече от 38 градуса.

Операцията е стресираща за тялото, което предизвиква защитна реакция - промяната на цифрите на термометъра го показва. Също така, на мястото на разреза, активната работа на имунокомпетентните клетки и освобождаването на пирогени - вещества, които причиняват повишаване на температурата в тялото.

Активирането на симпатиковата нервна система при стрес също запазва стойности над 37 градуса след цезарово сечение. Тази реакция не се наблюдава дълго: 2 дни след операцията показанията започват да намаляват и достигат обичайните цифри до края на първата седмица..

Защо се издига

Всички причини за повишаване на температурата след цезарово сечение могат да бъдат разделени на патологични и физиологични.

 • Инфекциозен процес: бактериите или вирусите с активно размножаване причиняват възпалителна реакция и общо повишаване на телесната температура.
 • Активиране на латентния туморен процес: разпадането на туморната тъкан и нейният интензивен растеж причиняват повишаване на температурата до субфебрилни числа.
 • Изчерпване на организма с активна кръвозагуба след шоково състояние: хиперактивните стресови системи поддържат стойности на субфебрилно ниво.
 • Неотложни хирургични усложнения, които обикновено се появяват при силно възпаление: хематометър, лохиометър, дехисценция на конци, перитонит, перфорация на органа, азбестоза.
 • Защитна реакция на операция.
 • Реакция при поставяне на катетри и други постоянни чужди предмети.
 • Реакция на конци.
 • Относително физиологично - развитие на алергична реакция с локално повишаване на температурата или малко общо.

Температурата след цезарово сечение се счита за патологична, ако:

 • продължава повече от 3-5 дни;
 • бързо достига големи числа;
 • придружено от студени тръпки, силно изпотяване, обща слабост;
 • протича с коремна болка, патологично отделяне или пълното им отсъствие;
 • придружен от промяна в операционната зона: зачервяване, подуване, подуване, появата на гной от раната;
 • придружени от промени в анализите: повишаване на СУЕ, левкоцити, поява на бактерии в кръвта (бактериемия);
 • придружен от изразена промяна в кръвното налягане и пулса;
 • сериозно нарушава жизнените функции: пациентът не може да пие, да яде, да спи нормално или дори е в делириум.

И ето повече за това какви са шевовете след цезарово сечение и как да се грижим за тях.

Правила за измерване

Термометрията се извършва 2 пъти на ден: сутрин на гладно в 7-8 сутринта и вечер преди последното хранене в 17-18 часа. Ако се отбележи, че през деня температурата се променя с повече от 2 градуса, измерването се извършва на всеки 2-3 часа, за да се изгради крива.

За измерване можете да изберете както живак, така и цифров термометър. Живакът трябва да бъде сведен до показатели под 36 градуса. Термометърът трябва да се съхранява в дезинфектант. Преди употреба се изважда от контейнера, измива се под течаща вода и се изсушава със салфетка и едва след това се събаря, ако е необходимо. За да направите това, просто разклатете устройството с ръка няколко пъти..

Основни правила на термометрията:

 • За измерване се използва лакът: кожата трябва да е суха и чиста. Потта може да промени стойностите с половин градус.
 • При първото измерване трябва да направите това два пъти: първо едната ръка, после другата, за да се изключат температурните разлики (може би с локално възпаление в областта на измерване).
 • Между термометъра и кожата не трябва да има дрехи или салфетки. Ако има трофични промени в тази област, тогава трябва да се избере другата ръка.
 • Трябва да притиснете здраво основата на термометъра към кожата, да огънете ръката си и да заемете удобна позиция.
 • Нежелателно е да се движите. Също така, не можете да ядете или пиете по време на процедурата. Ако има въпрос относно антибиотичната терапия, тогава температурата трябва да се измери преди започване на лечението. При кърмачки това трябва да се прави преди кърмене..
 • След термометрията термометърът също се спуска в контейнер с разтвор и индикаторът се записва. Продължителността на тази процедура е 10 минути..
Правила за измерване на базалната телесна температура

Температурата може да бъде измерена:

 • в устната кухина (поставете термометъра под езика и затворете устата);
 • в ректума (тук е с 0,5-1 градуса по-високо, отколкото в подмишницата);
 • в слабинната гънка.

Колко трае

Обикновено, като физиологична реакция, температурата продължава 1-3 дни. Може да има тенденция да се увеличава вечер и след ядене или топли напитки, както и след натоварване, емоционален дистрес и кърмене..

Стойности над 37 за 7-20 дни се считат за патологични. Увеличението с повече от 2 градуса на ден и температурните колебания с повече от 2-3 градуса през деня също се считат за ненормално..

С развитието на усложнение температурната реакция ще продължи, докато се разреши. Ако това е хроничен процес, тогава индикаторът ще се задържи при субфебрилни числа (до 38 градуса) за дълго време: седмици и дори месеци при неуспешна терапия.

Трябва ли да сваля, ако 37, 38

При възрастен човек няма нужда да събаря температура под 38 (т.е. от 37,0 на 38,0), ако той го понася добре. Но това често се придружава от:

 • силно главоболие;
 • умора, общо неразположение;
 • загуба на апетит;
 • при пациента след цезарово сечение - хиподинамия и мускулна слабост.

В тази ситуация са показани антипиретични лекарства. Също така трябва да се прави при температури над 38. Такива високи цифри влияят негативно на всички органи и системи.

Как да съборя при хранене

По време на лактацията има определен списък с лекарства, които могат да се използват.

Аспирин-С (с аскорбинова киселина)

Продължителността на курса е не повече от 3-5 дни след операцията. За да се премахне температурата, е необходимо да се повлияе на причината, докато увеличаването на този показател е само симптом.

Ако треската се проточи, тогава трябва да правите почивки в приемането на антипиретични лекарства, а също така активно да попълвате загубата на течности, която винаги е налице, когато температурата се повиши.

В линейка често се прилага литична смес, за да се намалят показанията на термометъра:

 • 2 ml 50% разтвор на аналгин (облекчава треската);
 • 1 ml 1% димедрол (засилва действието на аналгина и има антиалергичен ефект);
 • 2 ml папаверин хидрохлорид (разширява кръвоносните съдове, облекчава спазма и активира действието на аналгина).

Литичната смес се инжектира интрамускулно веднъж бавно. Ампулите се загряват до 37 градуса на тялото преди приложение. Тази смес не е посочена като помощник при висока температура в клиничните насоки, но понякога се използва в медицинската практика, особено в линейките. Не кърмете 24 часа след приложението.

Гледайте това видео за това дали трябва да свалите температурата:

Защо температурата се появи след цезарово сечение за една седмица, 10 дни

Ако след цезарово сечение температурата се появи след седмица или 10 дни, това показва възпалително усложнение:

 • рязко покачване с нарушение на общото състояние показва спешна ситуация, изискваща хирургично лечение;
 • постоянната нискостепенна треска показва развитието на възпаление или инфекция.

Хематометър и лохиометър (натрупване на изрязване или лохии в маточната кухина)

Възпаление на шева на предната стена

Повишаването на температурата след цезарово сечение седмица по-късно има много различни причини, които са обединени от наличието на възпалителен процес в тялото.

Ако след месец

Ако температурата се появи след месец, това може да показва други заболявания в тялото:

 • цистит;
 • пиелонефрит;
 • настинки, грип, ТОРС;
 • възпалителни заболявания на УНГ-органите;
 • плеврит;
 • възпалителни лезии на опорно-двигателния апарат (артрит, миозит, тендовагинит, бурсит).

При жените след цезарово сечение причината често е:

 • мастит;
 • аднексит, ендометрит;
 • инфекции на пикочно-половата система.

Маститът е придружен от промени в млечната жлеза: оток, болезненост, хиперемия. Аднекситът и ендометритът се характеризират с коремна болка и хормонален дисбаланс. При инфекции на пикочно-половата система се наблюдават болки по време на уриниране, в долната част на корема, както и промени във влагалищното течение и възпаление при тестове на урина.

Към кой лекар да се обърнете

Ако температурата се запази в ранния следоперативен период до 2 седмици, тогава трябва да се свържете с акушер-гинеколога и хирурга. На по-късна дата също ще се нуждаете от съвет от тези специалисти, но може да се наложи помощ:

 • терапевт;
 • Лора;
 • ревматолог;
 • пулмолог;
 • уролог.

Ако имате температура след цезарово сечение, когато трябва да посетите лекар

Ако температурата след цезарово сечение се повиши над 38 градуса, трябва незабавно да се консултирате с лекар, независимо колко време е минало след операцията. Ако стойностите са в диапазона от 37-38 градуса, можете да изчакате два до три дни, но ако ситуацията се влоши, не отлагайте посещението.

Гледайте това видео за това какво да правите, ако имате температура след раждане:

Как да събаряме къщи, ако температурата се повиши след цезарово сечение

Ако след цезарово сечение се появи температура, тогава можете да опитате да я свалите у дома с хапчета и супозитории с антипиретични лекарства. Има много търговски наименования, но основните активни съставки се различават малко. Тези вещества са:

 • парацетамол;
 • ибупрофен;
 • аналгин;
 • нимезулид;
 • ацетилсалицилова киселина.

При избора на лекарство трябва да се има предвид, че по време на кърмене можете да използвате лекарства, съдържащи парацетамол или ибупрофен, с повишено внимание. Когато използвате останалите, е по-добре да не кърмите. За да се намали абсорбцията, е полезно да се използват лекарства под формата на ректални супозитории..

Профилактика на висока температура след цезарово сечение

За да се предотврати появата на висока температура след цезарово сечение, е необходимо да се предотвратят такива състояния:

 • спазвайте двигателните ограничения;
 • избягвайте контакт с инфекциозни пациенти;
 • спазвайте правилата за лична хигиена на пациенти след цезарово сечение;
 • за пълноценна почивка и хранене;
 • избягвайте хипотермия;
 • приемайте всички лекарства според показанията (отнася се за антибиотична профилактика при някои пациенти);
 • спазвайте правилата за лактация, за да избегнете мастит;
 • консултирайте се с лекар, ако се появи температура;
 • следете състоянието на шева, отделяне от гениталиите след операция;
 • приемайте витамини според показанията;
 • редовно се наблюдава от гинеколог и терапевт.

И ето повече за това кога можете да се къпете след цезарово сечение.

Повишаването на температурата след цезарово сечение винаги трябва да е тревожно. Ако се съмнявате, най-добре е да посетите лекар. В някои случаи можете сами да опитате да свалите температурата, но лекарствата трябва да бъдат избрани, като се вземе предвид лактацията.

Когато вече можете да правите секс след цезарово сечение. Какво е разрешено за млади родители - орално, анално, мастурбация. Какви пози могат да бъдат за класическия секс след COP. Защо не можете да учите веднага. Трябва ли да се притеснявам, ако след секс се появи кръв?.

Къде да търсим причината, ако шевът боли след цезарово сечение. Какво да направите, ако дърпа, изтръпва, изгаря, боли силно, от една страна. Колко боли е нормално. Защо е неприятно по време на менструация. Какво да направите, ако е изминала година, 3 - 5 години, а шевът боли.

Какво казват лекарите за това кога да се къпете след цезарово сечение. Колко дни шевът не може да се навлажни след операцията. Когато можете да вземете душ за първи път. Мога ли да лежа в банята и кога. Когато можете безопасно да намокрите шева.

Основните начини как да премахнете корема след цезарово сечение, ако е голям. Колко време отнема възстановяването, можете ли да лежите по корем. Как да се отървете и да отслабнете с валяк, обвивки, вакуум. Популярни коремни операции след цезарово сечение.

Какви упражнения след цезарово сечение могат да се правят, след колко време да започнете да тренирате. Какви физически упражнения могат да се правят за първи път след операция за отслабване. Какво е подходящо - въже за скачане, турник, гимнастика, ЛФК, Кегел.

Защо температурата се повишава след цезарово сечение?

Цезаровото сечение е пълноценна хирургическа интервенция, поради което е свързано с определен риск за тялото на майката. Не е напразно след операцията майката да е в отделение за отделение за още един ден, където лекарите наблюдават нейните жизнени показатели като кръвно налягане, пулс и температура. Особено голямо внимание се осъжда от температурата след цезарово сечение, тъй като нейният повишен показател показва възможното развитие на усложнения.

Внимание! Цезаровото сечение, подобно на други хирургични интервенции, може да доведе до много сериозни усложнения, които изискват допълнителна терапия и доста продължителна рехабилитация. Следователно е необходимо да се съгласите с такъв метод на доставка само ако има безспорни и жизненоважни показания..

Чести усложнения след цезарово сечение

Следоперативните усложнения могат да засегнат вътрешните органи, конците на тъканите или да възникнат от употребата на анестезия. Сред вътреорганичните усложнения най-често се открива голяма кръвозагуба. Обикновено това явление е типично за клинични случаи, при които разрезът се извършва по вертикален начин. Тази техника на зашиване рядко се използва, когато има спешна нужда от хирургично раждане. Причината за такава загуба на кръв е, че много големи съдове са повредени по време на вертикален разрез. Обикновено след раждане с цезарово сечение може да загуби до литър кръв.

Чревните аномалии също се считат за често усложнение след оперативно раждане. Причините се крият в ефектите на анестезията. За да се избегне силен запек, се препоръчва да се въведат специални лекарства, които възстановяват нарушената работа на чревните структури. Но понякога лекарствата не помагат достатъчно, поради което на жената се препоръчва допълнително да се движи повече, което ще помогне да се избегнат сраствания..

Сред често срещаните усложнения често има проблеми с конци като уплътнения и кървене, възпаление или гнойни процеси, дехисценция и фистули, келоидни белези. Анестезията също не е безопасна за родилката и може да доведе до много патологични последици като аспирация и депресиран миокарден ритъм, ниско кръвно налягане и болка в главата или кръста. Почти невъзможно е да се предотвратят подобни реакции, защото те зависят единствено от професионализма на анестезиолога и силата на имунната система, необходима за възможно най-бързата рехабилитация..

Температура след цезарово сечение: нормална

След хирургично раждане родилите жени често имат леко повишена температура. За да се контролира този индикатор, термометърът се поставя под езика около 3-4 пъти през деня. Повишаването на температурата до субфебрилни стойности (37-37,5 ° C) през първите дни след операцията (през първите 24 часа температурата може да се повиши до 38 ° C) се счита за нормално, т.е.не трябва да се страхувате от малка и краткосрочна хипертермия.

За да получите надеждни индикатори, трябва правилно да извършите процедурата за измерване. За да направите това, преди измерването трябва да легнете, да се успокоите и да си починете за около четвърт час, тъй като нервното претоварване, вълнението и физическата активност могат да изкривят резултатите от измерването нагоре. По-добре е да използвате електронен термометър, който се препоръчва да се постави под езика.

По подобен начин трябва да измервате показателите поне три пъти на ден. И не трябва да изпадате в паника с повишени нива, тъй като причините за такава хипертермия не винаги се дължат на патологични фактори. Често причините са доста "мирни".

Защо температурата се повишава след цезарово сечение?

Повишените температурни стойности през първата седмица след цезарово сечение могат да провокират различни състояния:

 1. Цезарово сечение е пълноценна операция, която причинява стрес натоварвания на тялото, на фона на което се получава повишаване на налягането и температурата.
 2. Кърмене. Подготовката за кърмене, набъбването на гърдите и притока на мляко също могат да причинят треска..
 3. Използването на лекарства, алергични реакции към тях и др..
 4. Хормонална метаморфоза.
 5. Дехидратация.
 6. Ендоцервицитът е възпалително усложнение, локализирано в тъканите на цервикалния канал. Проявява се с мукопурулентен вагинален секрет.
 7. Сепсис. Това се случва доста рядко на фона на проникване на инфекциозни патогени в повърхностите на раната. Счита се за доста тежко усложнение.
 8. Възпалителни лезии на шевни тъкани. Подобно усложнение, в допълнение към хипертермия, е придружено от плач и неприятна миризма на шева..
 9. Перитонитът е инфекциозна лезия на перитонеалната кухина, която се появява след цезарово сечение при около 4,7-7% от пуерперата. Най-честата причина за това усложнение е неуспехът на шева. Характеризира се с повишаване на температурата до 40-градусови стойности.
 10. Увреждането на пикочния мехур или чревните структури по време на хирургично раждане също е придружено от хипертермични симптоми.
 11. Ендометритът също е доста често усложнение след раждането, един от признаците на което е висока температура след цезарово сечение (38-39 ° C). Състои се от възпалително увреждане на вътрематочния слой, обикновено се развива в остра форма поради проникването на патогенни микроорганизми в маточната кухина. В допълнение към хипертермия, тя е придружена от неприятни кървави отделяния, след цезарово сечение се открива при 20% от пациентите и започва през първите 5 дни след операцията.
 12. Маститът се развива след 1,5-3 седмици след цезарово сечение поради образуването на уплътнения в гърдите. Ако усложнението се пренебрегне и се появи гнойно отделяне, тогава са показани антибиотици..
 13. Циститът е инфекциозна урогенитална лезия, която се появява на фона на цезарово сечение поради инсталирането на катетър.

Хематометър, представен от голямо натрупване на кръв в маточната кухина, остатъци от плода също могат да причинят хипертермия. Повишаването на температурата може да бъде провокирано от настинки или хранително отравяне, обостряне на съществуващи хронични патологии и др. Като цяло лека 37-градусова хипертермия може да се разглежда като нормален физиологичен отговор на операцията, но температура над 38 ° C показва развитието на възпаление и инфекциозни усложнения.

Какво да правим при повишени температури

Обикновено след операция по раждането майките се изписват след около седмица, през която майката се наблюдава внимателно. Ако възникнат непредвидени усложнения, тогава такъв контрол позволява да бъдат спрени и елиминирани своевременно, чрез навременна помощ.

Ако хипертермията достигне високи нива от 38 ° C и повече, тогава подобен знак се отнася до тревожни симптоми, показващи активното развитие на възпалителния процес. Ако майка е забелязала силно повишаване на температурата, е необходимо да информирате лекаря за това, тогава лекарят ще предпише допълнителен ултразвуков преглед и лабораторни кръвни изследвания. При ендометрит обикновено се предписва антибиотична терапия.

Ако следродилната жена е забелязала хипертермията вече у дома след изписването, тогава трябва да се свържете със JC, медицинската помощ е особено необходима, ако високата температура се допълва от заболявания и слабост, чести сърдечни удари, кървави гнойни отделяния, болка в матката, гадене и повръщане и т.н..Такива усложнения трябва да се приемат достатъчно сериозно, защото техните тежки форми могат да доведат до смърт..

Как да се възстановите от цезарово сечение?

Жените се стремят след раждането към бързо и безопасно възстановяване, но след цезарово сечение никога няма да бъде възможно това да стане за един месец, дори при най-благоприятните условия и без усложнения. Такава рехабилитация продължава най-малко 9 седмици, при условие че няма традиционни усложнения. Репродуктивните структури, хормоните, коремната стена и други органи изискват възстановяване. Специално внимание и контрол върху рехабилитацията и възстановяването изискват такива области като матката, менструалния цикъл, способността да забременеете отново, коремните мускули и т.н..

 • Матка. Матката след цезарово сечение се нуждае от дългосрочна рехабилитация, тъй като трябва безопасно да се свие до първоначалния си размер и поради конците е доста трудно да се направи това. Дълго време лохията се освобождава от матката. Ако контрактилната активност е недостатъчна, тогава допълнително се предписват лекарства, които намаляват кървенето и стимулират контрактилитета на маточните мускулни тъкани. Процесът на намаляване може да отнеме 2-3 месеца.
 • Цикъл. Когато матката се върне в предишната си форма, менструалният цикъл ще започне да се възстановява. Но докато майката държи бебето на НВ, тялото й произвежда хормонални вещества, които потискат овулацията. Когато концентрацията на пролактин спадне, менструацията се връща. Ако след цезаровото сечение майката не кърми бебето, тогава възстановяването на цикъла завършва за един и половина до два месеца. Освен това естеството на менструацията, както и тяхното изобилие, след раждането се променя сериозно. Менструалното кървене може да бъде продължително, по-обилно, болезнено и т.н..
 • Последващо раждане. Половият акт след цезарово сечение е разрешен само след 8 седмици, ако жената безопасно е избегнала усложнения. В противен случай забраната за сексуални отношения може да продължи безкрайно. Жената ще може да има следващото дете само след 2,5-3 години. Ако зачеването е настъпило по-рано, се препоръчва медицински аборт, тъй като жената може да роди бебе с вероятност 1:10.

Новороденото се нуждае от здрава майка, която винаги може да бъде там и да осигури пълна грижа. Ако една жена по редица причини се сблъска с усложнения и се разболее, тогава цялото семейство ще страда. Следователно, след оперативно раждане, жената трябва много внимателно да наблюдава продължаващата следоперативна метаморфоза. Възникването на възпаление или сепсис може да бъде опасно за жената, поради което всяко необичайно повишаване на температурата не трябва да се оставя без необходимото внимание..

Треска след цезарово сечение - каква е причината, как да се лекува?

Повишаването на температурата след цезарово сечение е съвсем нормално и естествено. Понякога може да показва първите симптоми на сериозно усложнение. Цезарово сечение е операция, свързана със заплаха от усложнения. Жените го понасят по различен начин, някои имат силна болка в областта на шева и умора за дълго време, други имат всичко изчезва за 2 - 3 дни. Младите майки, които са родили по този метод, ще трябва да останат в болницата няколко дни под наблюдението на специалисти.

Какви показатели след цезарово сечение се считат за норма

След операцията е позволено повишаване на температурата, заедно с това могат да се появят симптоми като главоболие, летаргия, гадене, треска..

През първите 24 часа температурата се повишава до 37,5 - 38 ºC, на втория ден 37,2 - 37,5 ºC, но не по-висока и продължителността е в рамките на 8 - 10 дни. Обикновено след 10 дни тя се нормализира. Само в определени случаи са наблюдавани симптоми до 30 дни.

Причини за увеличението

Повишаването на температурата след операцията не се дължи на самата интервенция. В допълнение към излекуването след цезарово сечение, в тялото на млада майка се правят много други промени..

Повишената температура след цезарово сечение за дълго време може да показва развитието на усложнения

Естествените причини могат да бъдат:

 • Хормонален дисбаланс. След раждането на дете, тялото започва да възстановява хормоналните нива
 • Прием на лекарства. В периода след раждането жената използва лекарства, за да предотврати разпространението на инфекции
 • Стрес. Цезарово сечение е огромно стресово състояние за организма
 • Кърмене. Производство на мляко. Отначало млада майка усеща приливи, които са придружени от болезнени симптоми.

Патологичните причини могат да бъдат:

 • Ендометритът е заболяване, причинено от възпалителния процес на маточната лигавица. Подобна диагноза често е проблем на следродилни усложнения. С повишаване на температурата при жените се проследява отделяне със специфична миризма, силна болка в матката
 • Циститът е възпаление на пикочния мехур. Някои млади майки го имат дори по време на бременност. Неизлекувана инфекция може да се появи отново с намаляване на имунитета след операцията
 • Инфекция на раната. Има много фактори. Трябва да се спазват всички съвети за грижи
 • Пиелонефритът е възпалително бъбречно заболяване, което се отнася до инфекция на пикочните пътища
 • Пневмонията е възпаление на белите дробове. Задух, кашлица
 • Маститът е възпаление на гърдата. Започва от лек застой на мляко в гърдите. Трябва да се отървете от него, в противен случай това ще доведе до възпаление.
 • Перитонитът е възпаление на коремната кухина, което възниква при разпространение на инфекция. Необходимо е лечението да започне възможно най-рано, за да не премине отравянето на кръвта
 • Ендоцервицитът е възпалителна лезия на лигавицата на цервикалния канал на шийката на матката. Гнойното отделяне със специфична миризма се счита за признаци на заболяването.
 • По време на операцията лекарят може да закачи стените на пикочния мехур или червата. В резултат на това възниква възпалителен процес.

Как да сваля температурата

Често на млада майка се предлага лечение в болница. Изведнъж температурата на жената се повиши у дома, така че можете да използвате антипиретични лекарства, преди да отидете на лекар, за да я свалите. Ако кърмите, можете да използвате лекарства, съдържащи парацетамол или ибупрофен. Препаратите, съдържащи ибупрофен, бързо намаляват температурата и имат аналгетични свойства. Ако температурата на термометъра достигне 38 ºC, тогава е нежелателно да се опитвате да го свалите.

Лекарите предупреждават жените, които са родили чрез цезарово сечение, че на първо място е необходимо внимателно да се наблюдава тяхното благосъстояние по време на периода на възстановяване и оздравяване, за да се предотвратят усложнения.