След цезарово сечение те се изписват малко по-късно, отколкото след нормално раждане. Това се дължи на факта, че цезаровото сечение е операция.

Тялото се нуждае от време, за да се възстанови от него. Всички големи следоперативни усложнения обикновено се появяват през първата седмица. Следователно, поне 5-8 дни трябва да сте под наблюдението на лекари..

Когато бъдат изписани след цезарово сечение, това притеснява всички млади майки. У дома е добре, а стените зарастват.

Но в преследването на ранното завръщане у дома трябва да бъдете внимателни, да не спорите с лекарите, за да не навредите на себе си и на детето си..

Какво определя отделянето след цезарово сечение?

 • От здравословното състояние на майката;
 • От заздравяването на следоперативни шевове;
 • От наличието на усложнения след операция;
 • От здравословното състояние на новородено дете.

Колко конци са отстранени?

След операцията остават шевове по матката и предната коремна стена.

Конците от кожата след цезарово сечение се отстраняват на 7-8 ден. По-нататък се оценява как са излекувани. Ако няма усложнения, те се освобождават в деня на премахване на шевовете. Ако се присъедини инфекция, шевовете могат да се разпаднат.

Болницата ще прави ежедневни превръзки, предписва или променя антибиотик. Може да са необходими вторични конци. Всичко това ще забави освобождаването от отговорност. По-често такова усложнение възниква при затлъстели жени, ако в организма има инфекция, която не е била лекувана преди операцията..

Кой ден обикновено се освобождава след цезарово сечение зависи от свиването на матката.

След операцията матката е на нивото на пъпа. Всеки ден височината му намалява с 2 см, тя се свива и става по-малка.

След седмица тя се скрива зад пазвата и не се открива през предната коремна стена. Преди изписване на 7-8 ден, лекарят ще ви прегледа в гинекологичния стол, за да провери как се е свила матката и дали в нея са останали кръвни съсиреци.

Трябва да се помни, че матката с белези се свива по-бавно. Следователно освобождаването от отговорност може да се забави по тази причина. Обикновено се дава окситоцин след операция. Ускорява контракцията на матката.

Ако матката се свива слабо, в нейната кухина се натрупват кръвни съсиреци. Те могат да нагнойят. Това ще доведе до развитие на ендометрит или обилно кървене. Това състояние изисква помощта на лекарите..

Ако вече сте били изписани по това време, те няма да бъдат върнати заедно с детето. А раздялата с новородено бебе не е много добра. Особено ако кърмите.

Профилактика на тромбоза

Най-страшното усложнение на цезаровото сечение и всъщност всяка операция е тромбозата. Факт е, че след операцията жената е принудена да остане в леглото и след това да води заседнал начин на живот..

До края на бременността и след раждането кръвта става по-плътна. Всичко това предразполага към образуването на кръвни съсиреци. Те са опасни от запушване на големи съдове и нарушаване на вътрешните органи..

Най-тежкото усложнение е белодробната тромбоза. Това състояние изисква осигуряване на интензивно лечение и е изпълнено със смърт..

В риск са жените с разширени вени, с наднормено тегло и хипертония. Ето защо, след операцията, трябва да помислите за превенция.

На следващия ден ще Ви бъде дадена коагулограма, за да видите дали има повишено съсирване на кръвта. Ако рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличи, се предписват лекарства, които правят кръвта по-тънка.

При изписване отново се наблюдава кръвен тест. Ако всичко е наред, лекарствата се отменят.

Жените с разширени вени на долните крайници трябва да се подложат на операция и раждане, като преди това са превързали краката си с еластични бинтове или носят компресионни чорапи.

Инфекциозни усложнения

След цезарово сечение те се появяват 5 пъти по-често, отколкото след нормално раждане. Ендометритът е възпаление на лигавицата на матката. Появява се на 4-5 ден. Следователно жената трябва да бъде под лекарско наблюдение. Контролирайте температурата. Изписване от матката.

На 5-ия ден се предписва общ кръвен тест. За контрол на инфекциозни усложнения. Преди изписване се прави вагинален преглед. Ако има съмнение за инфекция, няма да им бъде позволено да се приберат по-рано.

Антибактериална терапия

Обикновено след цезарово сечение се предписват антибиотици, за да се предотвратят инфекциозни усложнения. Курсът на антибиотично лечение е 5-7 дни. Следователно ще трябва да останете в болницата до края на курса на лечение..

Невъзможно е да се прекъсне хода на лечението. Това ще намали чувствителността на микроорганизмите към антибиотици. Следващия път няма да има какво да се лекува.

Хемоглобин

Изписването от болницата може да се забави, ако имате ниски нива на хемоглобин. По време на операцията винаги има много загуба на кръв. По време на бременност хемоглобинът също бързо намалява, тъй като нуждата от него се увеличава. Работете за превенция.

Преди операцията проверете хемоглобина си и, ако е необходимо, пийте железни добавки. Яжте повече месо и други храни, богати на желязо през цялата бременност. Ябълки, елда, грозде, нар. Разхождайте се повече на чист въздух.

Млечни жлези

Следете състоянието им. Не забравяйте да изразявате гърдите си, когато лактостазата е застрашена и практикувайте добра хигиена. Ако има пукнатини по зърната, те трябва да бъдат третирани със специални мехлеми. По този начин те ще се излекуват по-бързо.

Здравни условия на детето

Връщането у дома от болницата ще зависи не само от вас. Дали изписването ще се забави и колко ще зависи от здравословното състояние на новороденото дете.

Ще трябва да останете, ако:

 • детето ви не наддава добре,
 • пъпната рана не зараства добре или има признаци на възпаление,
 • бебето пожълтяло, поради разрушаването на плодовите еритроцити,
 • детето е преживяло хипоксия по време на бременност или раждане - кислороден глад,
 • открити признаци на инфекции при детето.

Вътреболнична инфекция

Продължителният престой на жена с новородено дете в болницата винаги е изпълнен с развитието на вътреболнична инфекция. Това е заболяване, причинено от микроорганизми, които са се адаптирали към живота в болницата при условия на излагане на антибиотици и антисептици.

Такава инфекция е много трудна за лечение. Затова лекарите никога няма да забавят изписването ви без основателна причина. Ако след операцията няма усложнения, детето ви е здраво, тогава ще бъдете изписани възможно най-скоро, т.е. за 5-8 дни.

Важно е да няма нужда от повторна хоспитализация. В крайна сметка трябва да сте близо до бебето и да се грижите за него..

Кой ден обикновено се изписва след цезарово сечение от болницата?

 • Как е?
 • Рехабилитация
 • Кога се изписват?
 • Причини за смяна на датите
 • Полезни съвети

Цезарово сечение изисква по-дълго време за възстановяване след раждането. Операцията е сериозна, коремна и следователно процесът на рехабилитация след нея протича напълно различно, отколкото след естественото раждане..

В тази статия ще ви разкажем колко дълго след операцията ще трябва да остане една жена в болницата, в кой ден майката и бебето обикновено се изписват от болницата след цезарово сечение и какво може да повлияе на тези условия.

Как е?

При естествено раждане бебето напуска утробата през гениталния тракт. Това е дълъг и трудоемък процес, до голяма степен регулиран не от лекари, не от родилка, а от майката природа. За майката и детето раждането може да бъде дълго и трудно, но процесът на възстановяване също е по-естествен, физиологичен.

Цезарово сечение се прави, когато естественото раждане по определени причини не е възможно или може да бъде много опасно за живота и здравето на жената и нейното бебе. В този случай детето се отстранява не през гениталния тракт, а чрез разрез, направен от хирурга в матката и предната коремна стена.

Причините, поради които на жената се препоръчва операция, могат да варират. Някои стават очевидни дори по време на раждането на бебе и след това се предписва планирано цезарово сечение, други се появяват внезапно още по време на раждането и след това се извършва спешна операция.

При избираемо хирургично раждане причините най-често са:

 • големи размери на плодовете;
 • несъответствие между размера на таза и размера на плода;
 • изразено многоводие или слабо вода;
 • предлежание на плацентата с припокриващи се вътрешни ос;
 • туморни новообразувания в матката;
 • следоперативни белези на матката;
 • тазова или напречна позиция на плода към края на бременността;
 • генитални инфекции при жена;
 • гестоза;
 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове при жена, бъбречна недостатъчност, късогледство и анамнеза за отлепване на ретината.

За спешна операция показанията са напълно различни. Най-често необходимостта от хирургично завършване на раждането възниква с развитието на първична или вторична слабост на раждането.

Слаби контракции, които не водят до отваряне на шийката на матката до желания размер, спрени опити, дълъг безводен период, липса на ефект от лекарствена стимулация, признаци на фетална хипоксия, масивно кървене при майката - всичко това е основание за прехвърляне на родилка от родилната зала в операционната.

Ако операцията е планирана, жената отива предварително в болницата, без да чака контракциите да започнат или водата да изтече.

Най-често се предписва да отидете в болница на 38-39 седмица от бременността и ако операцията не се прави за първи път, тогава около седмица по-рано.

В продължение на няколко дни жената се изследва, правят се изследвания, извършва се контролен ултразвук, избира се методът на анестезия - епидурална (спинална) анестезия, при която жената ще бъде в съзнание по време на цялата операция или обща анестезия, при която родилката ще спи в здрав лекарствен сън.

В деня на операцията, сутрин, на жената се прави клизма, пубисът й се обръсва, измерва се налягането и телесната температура. Те се довеждат в операционната на каруца и на първо място се извършва анестезия. След прилагане на анестезията лекарите маркират линиите на разреза, третират корема и перинеума с алкохолен разтвор или йоден разтвор и продължават към операцията..

Продължава от 20 до 40 минути. През това време хирургът прави дисекция на коремната стена, изтегля мускулите и пикочния мехур настрани. Ако операцията е планирана, се прави хоризонтален разрез в долния сегмент на матката. След това се прави разрез в матката, феталният мехур се перфорира, амниотичната течност се източва и бебето се изважда. В момента, в който бебето се роди на бял свят, жената може да чуе първия му плач само ако е избрала епидурална анестезия. В състояние на обща анестезия, родилката няма да може да преживее тези моменти.

Бебето се прехвърля на неонатолог или медицинска сестра от педиатричното отделение. Докато пъпната връв се обработва, бебето се претегля и оценява по скалата на Apgar, хирургът ръчно отделя плацентата от маточната стена и зашива репродуктивния орган. След това мускулната тъкан и пикочният мехур се връщат на мястото си и се налагат външни шевове.

Ако операцията е спешна, тогава разрезът може да бъде вертикален, но към него се прибягва само когато има жизнена необходимост да се отстрани детето възможно най-скоро поради риска от смъртта му в утробата.

В случай на многократни раждания с помощта на КС, операцията може да продължи по-дълго, отколкото по време на първата операция, това се дължи на необходимите времеви разходи за изрязване на стария белег, които трябва да бъдат извършени, тъй като всеки път, когато жената се оперира стриктно според стария белег.

Рехабилитация

От операционната зала жената се прехвърля в интензивното отделение, а бебето се прехвърля в детското отделение. Новоизградената майка ще трябва да прекара няколко часа в реанимация под бдителното наблюдение на лекарите. Те ще следят нивото на кръвното налягане, телесната температура, сърдечната честота. Всичко това е много важно за оценка на състоянието на жената, за оценка на качеството на излизането й от състоянието на анестезия, каквато и да е тя.

Понякога се предписват капкови инжекции с физиологичен разтвор с добавяне на витамини. Но напоследък лекарите все повече отказват интравенозни инжекции, ако няма обилно кървене, за да не причинят чревен оток при жената. Още в първите часове на младата майка се инжектират редуциращи лекарства и болкоуспокояващи. Матката с белег се свива много по-бавно и по-зле от матката на жена, която е родила естествено, така че не можете да правите без подходящи лекарства.

След около пет часа жената, ако се чувства добре, се прехвърля в следродилното отделение, където ще трябва да прекара останалото време, докато бъде изписана от болницата.

След около 6-8 часа лекарите настоятелно препоръчват да започнете да бъдете активни. Това ще бъде най-добрата профилактика на възпаления, инфекции, задръствания и сраствания..

Те се опитват да прикачат бебето към гърдата възможно най-рано, за да ускорят процеса на свиване на маточните мускули и да стимулират лактацията, която след операцията може да се установи с по-бавни темпове.

Съвместният престой с бебето обикновено се разрешава още на втория ден, при условие че жената е станала, започнала да ходи, че може да се грижи за бебето сама.

За да се възстановите по-бързо, препоръчително е да започнете да се движите, но го правете на етапи..

Първо овладейте завоите от гърба на дясната и лявата страна с опората на областта на шева с ръка. След това се научете да лежите уверено настрани. Легнал на ваша страна, можете да нахраните бебето, за да избегнете излишно вдигане на тежести, което е категорично противопоказано след операцията.

След това жената може да спусне крака и да седне. По-добре е да ставате и да ходите след операция с опора или опора на легло или стена, тъй като световъртежът ще придружава новородената майка още поне няколко дни.

Кога се изписват?

Дори преди 15-20 години, след цезарово сечение, една жена може да се прибере у дома при най-благоприятни обстоятелства само за 10 дни.

На 7-8-ия ден след хирургичното раждане шевовете бяха премахнати, направен е контролен ултразвук, в продължение на няколко дни наблюдават как се чувства и едва след това й е позволено да бъде изписана вкъщи. Обикновено антибиотиците се дават за 10 дни, за да се изключи възможността от инфекция, дори теоретично.

През последните години родилните болници имат напълно различен подход към цезаровото сечение и рехабилитационните проблеми след него. Сега антибиотиците се предписват само на жени, които имат признаци на ранно възпаление, останалата част от антибиотичната терапия не се провежда, ограничена до въвеждането на болкоуспокояващи и редуциращи лекарства (окситоцин) през първите три до четири дни след операцията.

Този подход принуди да преразгледа условията на освобождаване от отговорност. Вече няма нужда да държите жена в болница за 10 дни. След цезарово сечение те вече се изписват на петия ден, а след естествено раждане - на третия.

Жената може да се прибере с бебе след пет дни, само ако няма усложнения.

Естествено шевовете не се премахват на петия ден. Тоест мама е изписана вкъщи с външни шевове..

Вътрешните се разтварят сами. Външните ще трябва да бъдат премахнати, но вече в предродилната клиника по местоживеене в продължение на 7-8 дни след операцията, понякога се препоръчва да се премахнат шевовете не по-рано от 9-10 дни. Индивидуален съвет относно времето обикновено се дава от лекаря в болницата преди изписването..

Причини за смяна на датите

Кои фактори могат да повлияят на продължителността на престоя в родилния дом? Да кажем веднага, преди въпросите на най-нетърпеливите, че няма да е възможно да напуснем болницата преди петия ден. Нито един лекар в никоя клиника или родилно заведение в Русия няма да поеме отговорност за възможната смърт на жена или бебе.

Пет дни е минималният период за тяхното наблюдение и затова дори не е нужно да се опитвате да убедите лекуващия лекар да ги пусне по-рано да се приберат.

Жена, която е показала признаци на възпалителен процес, може да бъде задържана в родилния дом - телесната й температура е повишена, скача налягане, наблюдават се епизоди на пробивно кървене от гениталиите.

Според резултатите от ултразвуково сканиране може да се установи, че матката се е свила слабо или в нея остават фрагменти от плацентата (което е много рядко). В този случай родилката се забавя поне за 2-4 дни. Тогава може да има два варианта - или тя ще бъде изписана у дома, или ще бъде прехвърлена в гинекологична болница за по-нататъшно лечение. Детето ще бъде изпратено вкъщи с баща си и близки роднини..

Втората причина за отказа на лекаря да се освободи на петия ден са здравословните проблеми на бебето. Те могат да бъдат много различни.

През първите 3-4 дни от живота бебето се преглежда внимателно, взимат му се различни тестове и се извършват функционални тестове. Ако се открие патология, детето може да бъде оставено в болницата за още няколко дни, след което или ще бъде изпратено вкъщи с майка си, или и двете ще бъдат прехвърлени в детската болница в отделението за ранно детство за последващо лечение. Транспортирането се извършва със специален медицински транспорт.

Полезни съвети

Изписването след цезарово сечение има няколко характеристики, за които жената трябва да знае предварително и да предупреди семейството и приятелите си. Нашите съвети ще ви помогнат да платите с най-голям комфорт и безопасност.

 • Категорично е забранено жената да държи бебе на ръце; вдигането на тежести с тегло над 3 килограма е най-строгата забрана за следващите шест месеца. Особено внимателно трябва да следвате това правило през първите дни и седмици след операцията. Следователно всеки от роднините може да позира в ръцете си с бебе на церемониално изписване, но не и самата новосформирана майка..
 • Помолете близките си да ви донесат рокля в болницата за изписване. Безплатното е най-доброто. Панталоните, дънките, бричовете и други жилетки ще създадат много неудобства, тъй като шевовете все още не са премахнати, освен това натискът върху областта на шева на циповете и копчетата трябва да бъде напълно премахнат за поне 3 седмици, докато външният шев бъде напълно излекуван. Тесната рокля няма да изглежда много естетически, защото дори при слаби жени след цезарово сечение коремът увисва и се прибира много по-дълго от корема след естественото раждане.
 • Помолете семейството или приятелите да се уговорят за отделна задна седалка в колата предварително, за да може жената да се прибере у дома. Доста трудно е да седите дълго време след операцията - шевовете се изтеглят, боли долната част на гърба, може да се наложи жената да легне или да заеме полуседнало положение. Ако на седалката има още няколко души в колата, освен нея, новосформираната майка няма да може да направи това чисто физически. Детето трябва да бъде задържано от друг възрастен на път за вкъщи..
 • По-добре е временно да откажете масата в чест на освобождаването от отговорност и да съберете роднини за 2-3 седмици, тъй като на жената е показан мир, освен това непознати могат да бъдат източник на инфекция.

Известният педиатър Евгений Комаровски представя своето виждане за цезаровото сечение в следващото видео.

Изписване от болницата: кой ден? 10 причини за закъснения за мама и новородено

Времето за изписване от болницата: какво гледат акушер-гинеколозите и педиатрите

Раждането отмина и сега искам да се прибера с бебето възможно най-скоро. Изписването от болницата е цяло събитие, едновременно радостно и вълнуващо. Но за да се приберат вкъщи, и майката, и детето трябва да са готови за това. Ще ви разкажем за времето на изписване от болницата и какво понякога я забавя.

Какво определя времето за изписване от болницата

Времето за изписване на жена с дете от болницата, като правило, зависи от три основни фактора:

 • начин на доставка;
 • състоянието на майката и детето;
 • няма усложнения след раждането.

Ако раждането е минало добре, майката и бебето са здрави и не е имало усложнения след раждането, тогава изписването се извършва на 3-ия ден след раждането на детето. След цезарово сечение жената се изписва по-късно - на 7-9-ия ден след раждането. Тук всичко ще зависи от това как протича възстановяването на тялото на майката, как ще протече следоперативният период и как ще заздравят шевовете.

Докато мама и бебе са в болница, те се наблюдават от акушер-гинеколог и педиатър (неонатолог). Акушерът-гинеколог наблюдава хода на следродилния период при жената, а педиатърът наблюдава състоянието и развитието на бебето. И именно тези двама лекари съвместно вземат решение за изписването..

Ако майката има някакви усложнения след раждането, тогава детето се оставя в болница, докато майката стане здрава. Ако майката е здрава, а бебето по някаква причина се нуждае от допълнително наблюдение и лечение в болницата, тогава жената най-често се изписва и детето се оставя в специализирано детско отделение, докато се възстанови.

Какво гледат акушерите

Какво вземат предвид акушер-гинеколозите, когато решават дали е възможно да се уволни майка от болницата и кога е по-добре да се направи? На първо място, лекарят оценява общото благосъстояние на майката, свиването на матката, естеството на отделянето след раждането (лохии) и също така ще бъде сигурен, че шевовете на гениталиите или шевовете след цезарово сечение се лекуват добре. Освен това лекарят изследва млечните жлези на жената - има ли възпалителен процес, пукнатини и т.н..

Преди изписването лекарят ще насочи жената за ехография на вътрешните полови органи. Вярно е, че все още не се прави във всички родилни болници, но в повечето съвременни клиники това проучване се извършва за всички родили жени. Ултразвукът се прави както след естествено раждане, така и след цезарово сечение. С помощта на това проучване можете със сигурност да разберете дали части от плацентата са останали в матката и дали в нея има голям брой кръвни съсиреци..

Също така, лекарят може да предпише общ кръвен тест за жена, който ви позволява да идентифицирате анемия, възпалителен процес в тялото и просто да оцените общото състояние. Ще се направи тест за урина, за да се изключат заболявания на отделителната система или гестоза. И едва след такъв пълен преглед, акушер-гинекологът решава кога да освободи майката.

Какво може да забави изписването на жена от болницата? На първо място, има някои отклонения в самото раждане или в следродилния период. Например такива манипулации по време на раждане, като зашиване на перинеума, влагалището, шийката на матката, могат да забавят отделянето до 4-5 дни след раждането, но само ако лекарят смята, че майката все още трябва да следи състоянието на конците в родилен дом. Но ако почивките са били незначителни и се лекуват добре, тогава дори и да има шевове, майката може да бъде изписана в обичайното време - на 3-ия ден след раждането..

По-късно, на 5-7-ия ден, им се разрешава да се приберат у дома, ако по време на раждането е имало по-сериозни ситуации: кървене, кюретаж или ръчно отделяне на плацентата. Всъщност, за лечение на кървене, хирургическа намеса, донорски кръвни препарати понякога са необходими различни лекарства.

Понякога след раждането жената развива някакъв вид възпалителни процеси - белегът зараства слабо след цезарово сечение или започва възпаление на маточната лигавица (ендометрит). За лечение на всяко възпаление след раждане е необходима антибиотична терапия, а често и операция, по време на която съдържанието се отстранява от маточната кухина (те се измиват или изстъргват).

Ако по време на раждането по някаква причина загубата на кръв е била значителна, тогава майката може да изпита анемия - намаляване на съдържанието на хемоглобин и червени кръвни клетки (еритроцити) в кръвта. В зависимост от степента на анемия се извършва или лечение с железосъдържащи препарати и витамини, или се преливат компоненти на донорска кръв.

При жени с гестоза (поява на отоци, протеини в урината, повишено кръвно налягане по време на бременност), особено при тежката му форма, високото кръвно налягане може да продължи през първите дни след раждането и ще отнеме време, за да го понижи.

Какво гледат педиатрите

Точно като майката, през цялото време, когато детето е в болница, лекарите го наблюдават. Всеки ден неонатологът изследва кожата и пъпната връв на бебето, оценява изпражненията и уринирането на бебето, мускулния му тонус, рефлекси, отбелязва промени в теглото.

Детето се изследва: прави се общ анализ на кръвта и урината и всички новородени се изследват за наличие на пет вродени заболявания (хипотиреоидизъм, фенилкетонурия, галактоземия, муковисцидоза и адреногенитален синдром). Преди да бъде изписано от болницата, бебето се ваксинира срещу хепатит В и ваксината срещу туберкулоза (BCG). И след това педиатърът решава дали детето може да бъде изписано у дома..

Понякога изписването на новородено се забавя, следните условия могат да доведат до това:

 • Отслабване. Обикновено максималната загуба на тегло се наблюдава на 3-4-ия ден от живота и обикновено не надвишава 6-8% от първоначалното телесно тегло. Ако загубата е повече от нормалната, тогава е необходимо да се намери причината и едва след това да се освободи детето. Това отнема известно време.
 • Тежка жълтеница на новородените, например с конфликт между групи и / или Rh фактори на кръвта на майката и плода (хемолитична болест). За лечение на това заболяване се извършва инфузионна терапия (интравенозни течности), фототерапия и понякога дори заместващо кръвопреливане. В такава ситуация детето ще трябва да остане в болницата, докато състоянието му се нормализира..
 • Незрели или недоносени бебета. Децата, родени незрели или преждевременно, са склонни към голяма загуба на тегло, загуба на топлина и често се нуждаят от специални условия на живот (инкубатори или бурканчета за кърмене). Всичко това изисква дългосрочно наблюдение в родилния дом в отделението за кърмене на недоносени бебета или в отделението по патология на новородените..
 • Последиците от вътрематочната хипоксия или хипоксия по време на раждане. След кислородния глад детето може да има някакви нарушения на нервната система. Ако признаци на патология (нарушени рефлекси, мускулен тонус) се появят на първия ден след раждането, бебето се оставя за лечение в отделението по новородена патология.
 • Инфекциозни заболявания. Всяко инфекциозно заболяване при новородено, било то инфекция на пикочните пътища, кожни инфекции или цитомегаловирус, изисква курс на антибактериална или антивирусна терапия. Следователно, в такава ситуация изхвърлянето се забавя.

В заключение ще кажем, че повечето раждания протичат благоприятно, а следродилния период е еднакъв както за жената, така и за детето. Това означава, че повечето майки и бебета все още се изписват от болницата без забавяне - през първите три, максимум четири до пет дни след раждането..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Начало след цезарово сечение - при освобождаване?

Всяка година се раждат хиляди бебета чрез цезарово сечение. За много жени тази операция е единственият шанс да станат майки, а за децата - да се родят здрави и жизнеспособни. В същото време това е сериозна хирургическа интервенция, която се извършва под строг контрол. Възстановяването на жената е по-бавно, отколкото при естественото раждане. Затова много майки са загрижени за въпроса кога са изписани от родилния дом след цезарово сечение? Какво се прави след операцията? Приберете се с бебето си възможно най-скоро?

Колко време след цезарово сечение трябва да бъдете в реанимация

Цезарово сечение е често срещана операция, която трудно може да изненада никого. Повечето жени са склонни да раждат сами и в това няма нищо лошо. Не всеки обаче може да даде живот на бебе, без да прибягва до хирургическа интервенция. Случва се майка да е в настроение за естествено раждане, тя няма индикации за операция, но въпреки това поради редица причини се подлага на цезарово сечение. В тези случаи жените се разстройват, притесняват и дори се чувстват непълноценни. В същото време в тази операция няма нищо ужасно и децата не са по-лоши от своите връстници, преминали през родовия канал..

Бременните жени четат малко за цезарово сечение или не търсят информация. Но познаването на фактите за този метод на раждане е важно за всяка бъдеща майка, тъй като никой лекар не може да гарантира, че раждането ще бъде перфектно. А за тези, на които им предстои цезарово сечение, е задължително да имат пълна информация не само за особеностите на раждането, но и за възстановяването. Особено притеснен за бъдещите родители е въпросът колко скоро майката и детето ще бъдат изписани от болницата.

След като са родили дете, почти всички жени мечтаят да бъдат вкъщи възможно най-скоро. В края на краищата там можете да се отпуснете, да не ходите на безкрайни процедури, да развиете свой собствен режим и да получите помощ от роднини и приятели. За да се разбере кога се изписват след цезарово сечение, е важно да се определи от какво зависи времето на освобождаване след цезарово сечение..

След цезарово сечение майката трябва да бъде отведена в интензивното отделение. Това се дължи на използването на хирургическа интервенция и възможността от усложнения. Обикновено мама е в реанимация за един ден. Освен това, ако майката няма усложнения, тя може да бъде прехвърлена в общото отделение 12 часа след операцията. В случай на усложнения, жената може да бъде в реанимация два или повече дни.

Решението за преместване на жена в общо отделение се взема от лекар въз основа на състоянието на майката, нейната анамнеза, особеностите на преминаването на раждането.

след цезарово сечение жената се изпраща в реанимация

Цезарово сечение е операция, при която се прерязват коремната стена и матката. В този случай жената губи от 500 до 1000 мл кръв. За сравнение, при естествено раждане кръвозагубата обикновено е само 200–250 ml. Поради това на жените се дава заместващ разтвор по време и след операцията, а понякога се прави и кръвопреливане. В интензивно лечение жената трябва да получи капкомери.

Друг важен фактор е използването на анестезия, която по различен начин се понася от жените. Обикновено се използва или обща, или епидурална болка. Общата анестезия се използва най-често в случаи на спешно цезарово сечение, когато броят продължава за минути. В случай на планирана операция или ако времето позволява, лекарите най-често практикуват локална анестезия. Епидуралната анестезия се счита за по-малко опасна за бебето, позволява на майката да бъде будна и да присъства по време на раждането, а също така е по-лесна за понасяне от жената. В същото време дори след този вид анестезия са възможни следните прояви:

 • тежки студени тръпки;
 • понижаване на налягането;
 • изтръпване на краката;
 • виене на свят;
 • гадене;
 • повръщане.

В реанимацията жената е под постоянен медицински контрол. Измерват й кръвното налягане, поставят интравенозно капково и й поставят анестетични инжекции. Тъй като мама не може да стане, за уриниране се използва катетър. Като правило жената може да отиде сама до тоалетната до края на първия ден.

Мама обикновено може да заведе много малко неща в интензивното отделение:

 • Мобилен телефон и зареждане. Това ще позволи на майката да съобщи резултатите от раждането на семейството и приятелите си..
 • Негазирана вода - около 2 литра. След цезарово сечение много жени са жадни. В този случай можете да използвате само чиста негазирана вода. Препоръчително е първо просто да овлажните устните, след което да изпиете няколко глътки. Това ще намали риска от повръщане след операция..

Най-важното условие за бързо възстановяване и предотвратяване на срастванията е физическата активност на майката. Препоръчително е да се движите възможно най-рано. Така че, с използването на епидурална анестезия, изтръпването на долната част на тялото изчезва постепенно. Обикновено връщането на чувствителността започва от върховете на пръстите. Веднага щом една жена започне да се чувства добре на пръстите на краката, трябва да ги движите интензивно..

След връщането на чувствителността към коленните стави е важно да се опитате да ги огънете и разгънете..

И също така се препоръчва да правите внимателни завои от една страна на друга. Това е лесно да се направи с ръцете си. Мама трябва внимателно да се хване за окачената желязна конструкция над леглото и да обърне тялото.

Ако жената се чувства зле, трябва незабавно да отиде на лекар. Същото трябва да се направи в случай на непоносима болка или странни усещания. Няма нужда да се колебаете да поискате помощ, тъй като опитни специалисти ще помогнат на майката да остане здрава и да избегне усложнения.

Ако е лошо, трябва веднага да се обадите на лекар

Най-трудната част след цезарово сечение е ставането. След операцията жената може да стане само след 6-8 часа. Важно е да запомните, че не можете сами да опитате да изведете торса си в изправено положение. Това може да стане само в присъствието на медицински персонал. Трябва да ставате много внимателно и постепенно. Първо, трябва да се обърнете на една страна, а след това внимателно да мотаете краката си от леглото. Препоръчително е да седите в това положение 5-10 минути. Ако майката няма световъртеж и гадене, тогава трябва внимателно да се изправите, облегнати на леглото. Не е нужно да ходите веднага, просто се опитайте да стоите изправени. След това, разчитайки на ръката на медицинската сестра, трябва да направите първите стъпки. По правило млада майка се отвежда в тоалетната, където може да се измие. Тогава й се помага да се върне и тя продължава да си почива..

Смята се, че ранното събуждане помага на мама да се възстанови по-бързо. Следователно трябва да понесете болката и да станете веднага щом лекарите позволят..

Кой ден можете да се приберете вкъщи след цезарово сечение

След цезарово сечение по правило се изписва по-късно, отколкото при естествено раждане. Премахването на шевовете е задължително за жената. Общоприето е, че жените се изпращат у дома след операция 7-9 дни след раждането. Напоследък обаче ситуацията леко се промени в посока намаляване на продължителността на болничния престой. Ако жената и нейното бебе нямат усложнения, изписването се извършва на петия или шестия ден след цезаровото сечение..

Много майки отбелязват, че след операцията те са били изписани по различно време:

всички бяха изписани в продължение на 7 дни. бяхме в отделението, всички там след ченге..

Виктория

https://www.baby.ru/blogs/post/304395399–246664419/

след екс след 10 дни, след втория бр след 5

iRockAmamaNIarGl

https://www.baby.ru/blogs/post/304395399–246664419/

Според нормите за 5 дни, по-често за 5 и те се изписват, ако нещо в състоянието на майка или бебе не е приятно, те наблюдават, максимум 7.

Марина

https://www.baby.ru/blogs/post/304395399–246664419/

Как да определите времето за изписване от болницата

Времето за изписване от болницата се определя от лекарите. Само медицинският персонал има право да решава кога майката и бебето могат да бъдат освободени у дома. Като цяло това решение се влияе от два основни фактора:

 • състоянието на жената, която е родила;
 • състояние на бебето.

Състоянието на мама е важен фактор при изписването

След раждането жените остават в родилния дом с бебето си. Състоянието на младата майка се следи отблизо. Необходими са изследвания, за да се оцени състоянието на майката. На всички родили жени се предписва общ анализ на кръвта и урината, взима се цитонамазка и се провеждат прегледи на стол. Допълнителни изследвания се извършват на индивидуална основа, в зависимост от характеристиките на конкретна жена. Например, ако бременна жена със захарен диабет със сигурност ще вземе кръв за захар. Жена със сърдечно-съдови проблеми най-често има кардиограма. Лекарите обикновено се стремят да изследват майките възможно най-задълбочено, за да минимизират рисковете.

След раждането майка се тества

Начинът на раждане на бебето е от голямо значение за определяне на времето за изписване. След цезарово сечение медицинското наблюдение е дори по-задълбочено, отколкото при естественото раждане. Това се дължи на факта, че рисковете след операцията винаги са по-високи, отколкото при спонтанно раждане. така че нито една жена след цезарово сечение няма да бъде пусната вкъщи без ултразвуково сканиране. Само след като се уверим, че с шева всичко е наред и че в матката няма съсиреци и хематоми, можем да говорим за отделяне. Дори младите майки са длъжни да се подложат на гинекологичен преглед. Допълнителните изследвания зависят от индивидуалните характеристики на родилките и се предписват само от специалисти.

След цезарово сечение на жените трябва да се предписват антибиотици, съвместими с кърменето. А също и за облекчаване на състоянието се предписват инжекции с аналгетичен ефект. Те също не трябва да се страхуват, тъй като те не оказват негативно влияние върху бебето чрез кърмата. Лекарите се стремят да запазят лактацията възможно най-много и препоръчват на жените, колкото е възможно по-често, да прикачат бебе към гърдата, както в случай на естествено раждане, така и ако е извършено цезарово сечение.

Един от най-важните фактори, допринасящи за бързото завръщане на жената у дома, е нейното емоционално състояние. След цезарово сечение много майки са притеснени, изнервени, притеснени. Болката в шева също не добавя оптимизъм. След цезарово сечение е трудно да станете, да седнете и да ходите. Но за жената е много важно да осъзнае, че всичко това скоро ще отмине и ще бъде забравено. Ако майката е оптимист по отношение на изписването си, то това ще дойде по-рано и физическото състояние на майката ще бъде по-добро..

Състоянието на детето - кой и как оценява

Мама ще бъде изписана от родителския дом само ако всичко е наред с детето ѝ. Ако лекарите се съмняват в здравето на новороденото, ще трябва да се задържат в стените на болницата. Как да определим състоянието на бебето?

Първата и най-важна оценка на нов човек е оценката на Апгар. Акушерите и неонатолозите анализират цвета на кожата, пулса, рефлексите, дишането и плача на новороденото веднага след раждането и след това след 5 минути. Резултатът се дава по 10-бална скала: колкото по-високи са резултатите, толкова по-добро е състоянието на бебето. При здрави деца резултатът обикновено е 8-9 точки. Ако има оценка от 4 до 7 точки, бебето трябва да бъде внимателно наблюдавано. Ако детето има от 0 до 4 точки - състоянието му е критично, спешна нужда да се бори за живота си.

От първата минута на живота бебето се оценява по скалата на Apgar

Ако детето се роди без никакви здравословни проблеми, то се настанява в новороденото и се грижи за него. По съветско време се практикувало отделно намиране на бебета - те били довеждани от майката за хранене и отвеждани в предродилния отдел. Но в днешно време нещата са различни. Според препоръките на СЗО е необходимо да се стремим към съвместния престой на майката и бебето, поради което в повечето родилни домове бебетата се довеждат до майката и не се отделят преди изписването.

Майките се стремят да доведат бебето веднага щом състоянието й позволява да се грижи добре за него. След цезарово сечение бебетата се раждат по-късно, отколкото при естествено раждане. Ако майката е родила сама и раждането не е сложно, тогава детето ще й бъде дадено след няколко часа. След операцията жената се дава на новороденото за съвместен престой на втория ден, ако всичко е наред. Например, ако една жена е родила на 25 август в 11:00, тогава бебето ще й бъде дадено на 26 август около 11 часа. Детето вече не се отвежда и е до майка си, докато не бъде изписано. Това гарантира възможността за установяване на взаимоотношения родител-дете и осигуряване на процеса на кърмене.

Бебетата, родени чрез изваждане от утробата, се изследват по същия начин като техните естествено родени връстници. Всеки ден педиатри идват в отделението и преглеждат децата. Особено внимание се обръща на теглото и ръста на бебетата. При недостатъчно увеличение на тези показатели или при липса на мляко се предписва допълнително хранене. Това често се случва при жени с избирателно цезарово сечение. Ако тялото не е преминало през контракциите, тогава лактацията може да настъпи много по-късно. В същото време това не означава, че жената не може да кърми след цезарово сечение. Много майки кърмят успешно.

бебетата се претеглят всеки ден

В допълнение към претеглянето на новородените се извършват различни изследвания. Списъкът на тези прегледи зависи от държавата на раждане на детето и конкретния родилен дом. Често на децата се предписват тестове, за да се изключи наличието на вродени заболявания, например хипотиреоидизъм. В много родилни болници се взимат материали за изключване на генетични аномалии. Извършва се и аудиограма за проверка на слуха на новородените, както и ЕКГ за проверка на сърдечната честота. Могат да се извършват ултразвук на различни органи: мозък, тазобедрени стави и т.н. В родилния дом на децата се правят първите ваксинации. На първия ден от раждането се извършва ваксинация срещу хепатит В. След 3-7 дни след раждането детето получава ваксинационна защита срещу туберкулоза.

Само от педиатъра зависи кога детето може да бъде изписано от болницата. Обикновено на четвъртия ден бебето е готово да се прибере вкъщи. Важно е да се разбере, че едно бебе няма да бъде изписано никъде. И ако майката не е готова за изписване, тогава детето ще остане с нея, докато се възстанови или стабилизира. След цезарово сечение майката няма право да се прибира толкова рано вкъщи и детето е с нея. Ако бебето е готово за изписване, но остава в родилния дом заради майката, педиатрите продължават да го посещават ежедневно и да извършват всички необходими манипулации.

Най-честите причини за нежеланието на детето да се прибере у дома са следните:

 • Поднормено тегло. Физиологичната загуба на тегло на дете не трябва да надвишава 10%. През следващите дни бебето трябва да има положителна динамика на наддаване на тегло - тоест да добавя грамове. Ако бебето не е достигнало теглото, с което е родено, може да бъде изписано, но трябва да тежи повече всеки ден от предишното..
 • Нарушение на отделителната система. Ако детето не уринира и има проблеми с изпражненията, са необходими повече изследвания и при необходимост се предписва лечение.
 • Тежка жълтеница. Общоприето е, че обезцветяването на кожата при новородени е норма. Въпреки това, при интензивна жълтеница, детето се страхува да бъде изписано и лекувано в родилния дом - бебето се поставя под специална лампа.
 • Изоставане в зрелостта. При забавяне на развитието лекарите не изписват детето, а го наблюдават и при необходимост извършват процедури.
 • Хипоксия. В този случай могат да се появят признаци на нарушение на нервната система на бебето: регургитация, неспокойно поведение, проблем с мускулния тонус и нарушени рефлекси. В този случай е по-добре внимателно да се изследва и наблюдава детето в болницата..
 • възпалителни процеси. Бебето може да има възпаление на очите, пъпа или вътрешните органи (наблюдавано при кръвен тест). В този случай е по-добре детето да остане под наблюдението на специалисти за наблюдение и лечение..

Кога се изписва за усложнения

Разбира се, всяка майка иска да роди без последствия. За съжаление не винаги е така. След операцията има усложнения, които не позволяват майката да бъде изписана навреме.

Най-честите проблеми, които възникват след цезарово сечение, докато сте в болница, са следните:

 • Кървене. Мама губи до 1 литър кръв по време на операцията. В повечето случаи тази загуба се запълва със специални решения и това не е индикация за задържане на жена в болница. Понякога обаче се появява кървене, особено при жени с ниско съсирване на кръвта. В този случай лекарите прибягват до попълване на загуба на кръв и дори кръвопреливане..
 • Хематомът е кръвен съсирек в маточната кухина. Най-често малките хематоми се лекуват консервативно, докато при по-тежките случаи може да се наложи операция..
 • Разминаване на шевовете. Най-честата причина за това явление е инфекция или прекомерно физическо натоварване от майката. В този случай лекарите дезинфекцират раната, предписват антибиотици на майката и в особено тежки случаи прибягват до повторно зашиване.
 • Ендометриозата е възпаление на тъканите в матката. С това усложнение телесната температура се повишава, възниква болка. Най-често се лекува с лекарства..
 • Фистула. Това образуване възниква поради отхвърлянето от организма на материала, с който е наложен шевът. Друга причина може да е инфекцията. В този случай на майката се предписва антисептична терапия и измиване на шева.

Въпросът за изписването на майка, която има усложнения след цезарово сечение, най-често се решава на медицински съвет. В зависимост от тежестта на нарушенията и характеристиките на тяхната динамика, лекарите информират жената колко време все още трябва да прекарва под наблюдение. Във всеки случай е по-добре мама да не бърза да се прибира вкъщи, да не рискува здравето си, а да остане в родилния дом за препоръчания от специалистите период.

И ако мама има близнаци?

Понякога една майка има двойно щастие - раждат се две бебета наведнъж. В такива случаи често се извършва операция. Това се дължи на факта, че многоплодната бременност е изложена на риск и ситуациите на необходимост от цезарово сечение се появяват по-често.

близнаци често се раждат чрез цезарово сечение

Разликата между цезарово сечение при извличане на близнаци е по-дългата хирургическа интервенция. Почти винаги при такива операции присъства рехабилитатор, който при необходимост оказва незабавна помощ на децата. В случай на планирана цезарово сечение майката на близнаци се предписва 1-2 седмици по-рано, отколкото в случай на едноплодна бременност. Това се дължи на факта, че близнаците обикновено се раждат малко по-рано..

Изписването на майката на близнаци след цезарово сечение се извършва по същите правила, както при едно дете. Тоест раждането на две бебета наведнъж не е индикация за по-дълъг престой на майката в болницата..

Традиционно, след цезарово сечение, жена е била изписана на 7-9 дни, но съвременната медицина може да ускори този процес до петия или шестия ден. Преди това състоянието на майката и бебето се оценява внимателно: предписват се тестове и се извършват прегледи. Ако една жена има усложнения, тя остава в болницата по-дълго. Конкретният срок на изписване в такива случаи се определя от медицинския съвет и е индивидуален..

По кое време и в кой ден се изписват след цезарово сечение

Жена с дете може да бъде изписана след цезарово сечение в рамките на 5-7 дни при липса на усложнения. Престоят в болницата се влияе от състоянието на майката и бебето. Преди изписване се правят изследвания на кръв и урина, както и ултразвуково изследване на малкия таз при жена, за да се следи оздравителния процес и състоянието на вътрешните органи.

За децата има стандарти за тегло, стойности на хемоглобина, билирубина в продължение на седмици и дори дни след раждането. След раждането бебето естествено повишава билирубина и за известно време хемоглобина, което причинява видими промени - жълтеница, която се нарича „жълтеница на новородените“. Това е нормално състояние, което не изисква забавяне на хоспитализацията, при условие че нормата е в противен случай..

Жената има право да напусне болницата преди време, но тя трябва да документира това, на родилката са обяснени всички възможни последици от отказа на хоспитализация.

След изписването жената получава препоръки за по-нататъшно управление и грижи за себе си и детето. Необходимо е да вземете всички предписани лекарства и да се регистрирате в клиниката, за да продължите медицинското наблюдение на себе си и бебето.

На кой ден се изписва след цезарово сечение

Средно при липса на усложнения майката и детето след цезарово сечение ще бъдат изписани 5-7 дни след операцията. През този период шевовете често се отстраняват, на следващия ден е необходимо да се наблюдава родилката. Въпреки това, някои ситуации както от майката, така и от детето могат да бъдат задържани в болницата.

 • Маточно кървене повече от 700 милилитра
 • DIC синдром
 • Шок по време на раждане
 • Руптура на матката и последваща екстирпация
 • Ендометриоза
 • История на онкологичните заболявания
 • Гестоза
 • Лактостаза
 • Язвени лезии на външните полови органи, шийката на матката
 • Ендометрит
 • Субинволюция на матката (забавяне на намаляването на размера на матката)
 • Инфекция на маточната кухина
 • Нагряване на белези
 • Злокачествена хипертония
 • Нефропатия
 • Недоносеност
 • Инфекциозно замърсяване
 • Хипоксични последици
 • Хипотрофия
 • Жълтеница поради резус-конфликт и други причини (с изключение на физиологичната жълтеница при новородени)
 • Анемия
 • Травма при раждане със спешно цезарово сечение
 • По-ранно цезарово сечение (преди 32 седмици)

При горните условия хоспитализацията на майката и детето продължава, докато състоянието се стабилизира. Това се обозначава от:

 • нормализиране на изследванията на кръв и урина;
 • наддаване на тегло на детето;
 • спиране на инфекциозния процес;
 • компенсация на възпалителни процеси (намаляване на левкоцитозата, СУЕ, температурата и т.н.);
 • нормални показатели на Apgar;
 • подобряване на състоянието на нервната система, рефлекси при детето;
 • общо подобрение в благосъстоянието на майката;
 • намаляване на необходимостта от някои лекарства (болкоуспокояващи, спазмолитици, края на курса на антибиотична терапия).
Скала на Апгар

За да се оцени възможността за изписване на майката и детето, е необходима съвместна консултация на акушер-гинеколог и неонатолог, като се вземат предвид всички хронични патологии и усложнения. На всеки петнадесети ден от хоспитализацията се провежда медицинска комисия, която определя необходимостта от по-нататъшна хоспитализация.

Решението в кой ден се изписва след операцията се взема съвместно от акушер-гинеколог и неонатолог. При хирургично раждане жената има повишен риск от усложнения; тя трябва да се отдалечи от упойката и да наблюдава ранните етапи на заздравяване на конци върху кожата и матката. Следователно след операцията майката не се освобождава веднага..

Състоянието на детето също засяга този период, особено ако по време на раждането са регистрирани фетална хипоксия или други патологии. През първите 12 часа жената е в реанимация, където се възстановява от упойка. След това тя е преместена в общото отделение заедно с детето..

Бебето е постоянно наблюдавано от неонатолози. Състоянието му се оценява по скалата на Apgar: ако се наберат повече от 8 точки, това показва здраво тяло, а от 5 до 7 се изисква допълнителен медицински контрол, а понякога и поддържане на живота.

И ето повече за това как се извършва планирано цезарово сечение.

По колко часа са изписани от болницата

Най-често изписването се извършва след обяд - от 14 до 17 часа. В редки случаи всички документи са готови по-рано.

Ако близнаци

Ако се родят близнаци, тогава изписването става по стандартния режим, при условие че жизнените показатели и на двете новородени са нормални. Често близнаци се раждат с ниско тегло, но в тази ситуация това няма да послужи като причина за увеличаване на времето, прекарано от майката и децата в болницата.

Критично намаленото тегло ще изисква подкрепа през този период, но оценката на основните жизненоважни параметри по скалата на Apgar и по-нататъшното наддаване на тегло са от голямо значение..

С какво тегло се изписва от болницата

За новородени момичета и момчета стандартите за тегло са 2500 грама с увеличение от 48 сантиметра - ако се роди поне бебе с такива параметри, те се изписват съгласно общите правила.

По-ниските стойности предизвикват безпокойство сред неонатолозите и изискват наблюдение в болнична обстановка. Динамиката на теглото също е от голямо значение: детето губи 100-200 грама през първите дни и след това започва да ги възстановява. Бебето не трябва да губи повече от 10% от теглото си в рамките на 5-7 дни след раждането. Такова намаляване на телесното тегло показва развитието на някаква патология при детето и изисква лечение в болница, а не у дома..

Когато се раждат две или повече деца, е допустима стойност с 5-10% по-ниска от нормата при раждането. В бъдеще оценката се извършва и според динамиката на теглото при новородени..

Недоносените бебета се изписват не винаги според реалните цифри на теглото, а според динамиката. Но по-малко от 2500 грама не се изпращат у дома.

Какъв билирубин

При новородено общото билирубин е по-малко от 34 μmol на литър. След това започва да се покачва до 150 на втория ден и 200 на петия, след което започва да спада. Детето се изписва с ниво на билирубин под 180, при негова отрицателна динамика и без промени в урината и изпражненията. Нивото на билирубин ще трябва да се наблюдава, докато то се нормализира напълно в случай на регистрирани повишени стойности.

Оценка на жълтеница при новородено по скалата на Крамер

Какъв хемоглобин

Предписва се за хемоглобин от 125 до 205 грама на литър. Показател под 110 грама на литър е причина за хоспитализация на детето, тъй като в бъдеще нивото на хемоглобина ще намалее естествено, което може да повлияе на състоянието на детето, ако първоначалното му ниво е недостатъчно. Също така, повишеното разграждане на червените кръвни клетки и хемоглобина може да причини Rh-конфликт или хемолитична болест на новороденото, което също ще доведе до анемия в кръвта.

Предписват ли се новородени с жълтеница

Жълтеницата на новородените се появява 3-5 дни след раждането и е свързана с разграждането на феталния хемоглобин, но детето се изписва при условие на нормални други показатели на чернодробната функция, с намаляване на нивото на билирубина. Вече на 7-10-ия ден жълтината на кожата и лигавиците значително намалява, оцветяването се случва при ниво на билирубин от 80 μmol на литър, а изхвърлянето се извършва оптимално с намаляване на билирубина под 80-100.

Ако обаче причините за жълтеница са патологични и не са свързани с естествени промени след раждането в тялото на детето, то то се оставя в болницата, докато се възстанови. В същото време те контролират:

 • общ анализ на урината;
 • общи и биохимични кръвни тестове, билирубинови фракции;
 • състояние на черния дроб и далака.

Гледайте в това видео за това какво се прави с новородено след раждане:

Изписани ли са от болницата през почивните дни

През почивните дни се опитват да не се изписват от болницата, изпращат ги вкъщи или в петък, или в понеделник. Понякога родилките се изписват в събота и неделя по решение на ръководителя, ако например има много голям поток от бременни и раждащи жени в болницата, което значително увеличава оборота на леглото. Но в същото време лекарите никога не рискуват здравето на жена и дете и, ако е посочено, ще напуснат болницата, докато състоянието се нормализира..

Колко пъти са изписани от болницата след раждане, като се оценява състоянието на майката

След раждането те се изписват от болницата 5-7 дни след раждането, след оценка на състоянието на майката. Това бързо плащане е възможно, ако:

 • всички показатели в анализите са нормални;
 • липса на анемия;
 • няма признаци на възпаление или инфекция;
 • няма нужда от мощни болкоуспокояващи или спазмолитични лекарства;
 • няма признаци на кървене;
 • нормализирана бъбречна функция;
 • нормално кръвно налягане.

Също така е важно да се оцени психологическото състояние на майката. Не са необичайни родилките да развият следродилна депресия, която може да подтикне жените да правят ужасни неща. Първите признаци на това състояние (летаргия, сънливост, депресия, лош сън и апетит) могат да се видят веднага след раждането. С тях трябва да се лекува внимателно и майката трябва да бъде задържана до изясняване на причините..

Причини, поради които не се изписват

Най-честите причини да не бъдат изписани от болницата са следродилните усложнения, на първо място са инфекция и кървене.

Възпалението на родовия канал и матката започва да се проявява още през първия ден с повишаване на температурата, патологично отделяне от гениталния тракт и промени в анализите. На жената се предписва курс на антибиотици и се държи в болница, докато състоянието й се стабилизира. Когато се развие кървене, е необходимо да се възстанови нивото на загуба на кръв и да се намери източникът на кървенето. Дори при нормални изследвания, без да се елиминира причината за загуба на кръв, човек не трябва да бъде изписван от болницата.

Закъснението в болницата може също да причини усложнения на следоперативната рана, като нагнояване или изчезване на шевовете. В идеалния случай шевовете трябва да бъдат премахнати под наблюдението на акушер, което често се случва 7-10 дни след раждането. Също така, усложненията на анестезията могат да доведат до забавяне на хоспитализацията..

Тежките съпътстващи патологии на сърдечно-съдовата, отделителната, дихателната и ендокринната системи също изискват по-продължително наблюдение в болницата от специалисти в областта.

Вижте в това видео за това какви инфекциозни усложнения могат да бъдат след раждането:

Защо се прави ултразвуково сканиране преди изписване

Преди изписване е задължително ултразвуково сканиране, за да се следи състоянието на матката и малкия таз. На ултразвук можете да видите възможни усложнения в малкия таз, както и да оцените състоянието на вътрешните органи и шева след операцията.

Как да бъдете изписани от болницата по ваше желание

Можете да бъдете изписани от болницата по ваше желание, но процедурата е доста сложна.

Ако жената иска да напусне медицинско заведение преди време, тя съставя отказ за предоставяне на медицинска помощ в това родилно заведение и подписва в документите, че е уведомена за всички възможни последици от обслужването от институцията. В този случай жената може да се прибере вкъщи или да се прехвърли в друго лечебно заведение. Това се нарича „разписка“, но всъщност това е отказ да се помогне.

Според закона медицинските работници нямат право да държат жена в стените на болницата, но трябва напълно да обяснят всички негативни последици от това решение и да се опитат да разубедят родилката, особено ако състоянието на жената не й позволява да напусне болницата. Не пренебрегвайте медицинското наблюдение в следоперативния период.

След изписване от болницата: полезни съвети

След изписване от болницата майката ще получи всички препоръки относно следродилната грижа за себе си и бебето, след което тя може да се прибере вкъщи.

Детето трябва да бъде взето топло облечено, но подходящо за времето. Също така трябва да следите редовната смяна на памперси. Жената трябва да се преоблече в чисто бельо, изработено от естествени тъкани и да постави превръзка. Ако пътуването отнема повече от два часа, тогава трябва да се погрижите за възможността да спрете за хранене, почивка и хигиена. Не се препоръчва разклащане и продължително шофиране. Комфортът на транспортиране след хоспитализация е много важен.

Комплект за новородено за изписване от болницата

При изписване жената трябва да има малко количество лекарства за следващия ден, ако е необходимо: антибиотици, противовъзпалителни средства, болкоуспокояващи. Не трябва да планирате пътуване вечер, тъй като това ще влоши състоянието на майката и кърменето.

След раждането, през първите седмици, не можете да се къпете, докато шевът не заздравее. Повърхността на раната е покрита със суха стерилна салфетка, предварително обработена с антисептик. Не носете тесни или прекалено топли дрехи, за да избегнете увреждане на кожата в тази област..

Също така е необходимо да се следи храненето: диетата трябва да бъде ограничена до сладко, мазно, солено, пикантно, пържено, с високо съдържание на фибри и бобови растения, а храните, които причиняват алергии, трябва да се избягват. Важно е да се избягва задържане на урина и запек. Режимът на пиене след раждане не се различава от обичайния, но трябва да се изключат силен чай, кафе, газирани и алкохолни напитки.

И ето повече за това какъв вид отделяне след цезарово сечение може да бъде при нормални и патологични състояния.

Обикновено след цезарово сечение те се изписват за 5-7 дни. Когато възникнат усложнения при майката или детето, болничният престой се удължава. Решението за изписване се взема от гинеколога и неонатолозите заедно.

Полезно видео

Гледайте в това видео за това, което е необходимо за изписване от болницата:

Какво си струва да знаете и за какво да се подготвите, ако има планирано цезарово сечение. Колко време отнема операцията, каква подготовка се изисква у дома и в болницата. Ходът на операцията, нейните характеристики, колко време е необходимо за извършване на планирано цезарово сечение, когато го поставят в болницата. По какво се различава от спешен случай.

Как се изчислява болничният лист за цезарово сечение. Колко дълго се удължава поради операция, многоплодна бременност. Как се плаща отпуск по майчинство, колко ще се брои за допълнителни болнични. Има ли място за мама.

Какъв е шевът след цезарово сечение - вертикален, надлъжен напречен, техните характеристики, как изглеждат, кой е по-добър. Колко лекува шев след цезарово сечение, как правилно да се борави с него и как да се маже. Възможни усложнения с шева: възпалени, нагнойни, сърбящи, твърди, разпръснати. Колко време лекува шевът, как да го премахнете.

Как се прави спинална анестезия при цезарово сечение, усложнения и последици след нея за жена и дете. Коя е най-добрата анестезия за CS - епидурална, обща. Противопоказания за спинална анестезия. Колко трае анестезията, колко време изчезва. Какво чувства една жена с него.

Кое отделяне след цезарово сечение ще бъде нормално и кое ще бъде патологично по цвят и мирис. Колко траят лохиите, какъв е техният характер в дните след раждането. Трябва ли да се притеснявам, ако с съсиреци, малко или обилни, ярко червено, черно, жълто, започна и след това завърши.