Статията разглежда менструацията след цезарово сечение. Ще ви кажем, когато започнат с кърмене и хранене от шише, защо отделянето е обилно или оскъдно. Ще разберете в какви случаи има закъснение, отзиви на жените за менструацията в следродилния период и защо понякога се появява болка по време на изписването.

Каква е разликата между менструацията и следродилното отделяне

Lochia - отделяне след раждането, което се случва при всяка родилка, независимо дали раждането е било естествено или чрез цезарово сечение. Това състояние на тялото възниква в резултат на възстановяването на стените на матката..

Продължителността на следродилното отделяне (лохии) е 45-60 дни

По правило продължителността на такова освобождаване е 45-60 дни. През целия този период те могат да променят миризмата и цвета си: от тъмночервен до светлочервен разряд. След завършване на лохиите се смята, че женското тяло започва да се възстановява до пренаталното състояние. Веднага след раждането, лохиите се разпределят обилно, но постепенно те намаляват обема си, докато напълно спрат.

Основната разлика между лохиите и обикновената менструация е продължителността и естеството на отделянето. По време на менструация се наблюдават зацапвания с малки съсиреци, средната продължителност е 5-7 дни. Месечният им рецидив се нарича менструален цикъл..

Продължителността на лохиите е по-голяма от нормалната менструация, докато естеството на отделянето се променя с течение на времето. В този случай е важно да не се бърка отделянето след раждането с кървене, което е придружено от повишаване на температурата, както и обилно отделяне на алено нюанс..

Кога започва менструацията след цезарово сечение

След завършване на лохиите и пълно възстановяване на тялото на жените идва първата менструация. Няма точна дата на тяхното възникване, всеки случай е индивидуален.

Следните фактори влияят върху времето на настъпване на менструацията след цезарово сечение:

 • индивидуални характеристики на организма;
 • как протича бременността;
 • възраст;
 • следродилен начин на живот (хранене, сън, почивка, физическа активност);
 • кърмене;
 • наличието на възпалителни или инфекциозни процеси;
 • нервно напрежение, стрес.

Обикновено менструацията след цезарово сечение настъпва след края на кърменето. Но в някои случаи менструацията може да дойде още на следващия месец след края на лохиите.

По време на кърменето тялото на жената произвежда пролактин, който блокира женските полови хормони. По тази причина яйцеклетките не узряват и менструацията не настъпва..

Тъй като броят на храненията намалява, обикновено 5 месеца след раждането, когато се въвеждат допълнителни храни, производството на полови хормони се увеличава, което увеличава вероятността от менструация. Най-често след края на HV менструалният цикъл се възстановява в рамките на 6 месеца. Трябва да се има предвид, че честото кърмене се отлага, първата менструация идва след цезарово сечение.

Понякога някои майки се оплакват от силна болка по време на изписване след цезарово сечение. Това се дължи на маточните контракции, с течение на времето този дискомфорт изчезва.

Продължителността на менструацията след раждането зависи от характеристиките на тялото.

Продължителност

Колко дни ще мине менструацията след раждането зависи от индивидуалните особености на организма. Според някои жени продължителността и броят на дните в цикъла се променят след раждането на бебето..

Месечно след раждането с кърмене и изкуствено хранене

Както писахме по-горе, първата менструация обикновено идва 4-6 месеца след раждането, след въвеждането на първите допълващи храни за бебето. Ако майката на майката кърми само, тогава в този случай менструацията може да отсъства в продължение на една година или дори повече, въпреки факта, че раждането е било естествено или с помощта на цезарово сечение.

Ако детето е изкуствено хранено, тогава може да настъпи менструация месец след раждането, но не по-късно от 2-3 месеца след раждането..

При нередовен цикъл и често променящ се характер на менструацията, определено трябва да се консултирате с гинеколог, тъй като подобно състояние може да бъде предизвикано от наличието на патологични процеси в тялото.

Смята се, че при нередовен цикъл преди раждането той се променя на обикновен след раждането на бебето. Менструалният поток става по-малко обилен и по-малко болезнен. Няма научни доказателства за това, въпреки че някои жени са отбелязали подобни промени в себе си..

Експертите съветват жените, претърпели цезарово сечение, да се въздържат от нова бременност в продължение на 3 години. Това се дължи на възстановителните процеси в матката. Ако бременността настъпи по-рано от разрешения период, тогава в този случай рискът от разкъсване на вътрешните шевове се увеличава.

Липсата на менструация в следродилния период не е гаранция, че няма да настъпи нова бременност. Това се дължи на нестабилния хормонален фон на родилката, при който в женското тяло може да настъпи узряването и оплождането на яйцеклетката. Кърмещите жени трябва да вземат това предвид и да се грижат за контрацепцията..

Кога да посетите лекар

Причината за посещение при лекар е следните отклонения:

 • отсъствие на менструация при жена, която не кърми повече от 4 месеца;
 • много малко или твърде много отделяне;
 • продължителността на Вашия период е по-голяма от 6 дни;
 • олигоменорея (продължителността на менструацията е не повече от 2 дни);
 • нестабилен менструален цикъл;
 • неприятна миризма на отделяне;
 • рязко спиране на изписването, последвано от възобновяването им след 2-3 дни.

Липсата на менструация след раждане е причина да посетите лекар

Защо няма период след цезарово сечение

Много жени изпадат в паника, ако след цезарово сечение продължително време няма период. Основните причини за забавянето включват кърменето и характеристиките на тялото на майката. Също така, липсата на менструация може да бъде повлияна от:

 • стрес;
 • неправилен начин на живот;
 • хормонален дисбаланс;
 • лоша и небалансирана диета;
 • усложнения след раждането.

При продължително отсъствие на менструация, не забравяйте да посетите лекар, за да изключите наличието на сериозни заболявания.

Отзиви

По-долу са прегледите на жени, решили да споделят свои случаи на настъпване на менструация след цезарово сечение.

Елизавета, на 28 години

Второто ми раждане беше със секцио. Не съм кърмила, менструациите идват 2 месеца след края на лохиите. Преди бременността имах силна болка по време на менструация, след раждането този дискомфорт изчезна.

Камила, на 32 години

Наскоро родих първото си дете, поради неправилно представяне имах цезарово сечение. Кърмеше само през първите 2 месеца, след което се отказа. Стабилен менструален цикъл настъпи само 6 месеца след раждането. Изписването беше с малки съсиреци, но прочетох в един от форумите, че това е доста често.

Бременността и раждането са сериозен стрес за организма. За някои жени един месец е достатъчен за следродилна рехабилитация, докато за други отнема година. При някои майки менструалният цикъл се възстановява един месец след цезаровото сечение, ако не кърмят, докато други нямат месечно отделяне през целия период на лактация.

За да се възстановите бързо от раждането, трябва:

 • яжте правилно;
 • водят активен и здравословен начин на живот;
 • достатъчно е да почивате и да спите поне 8 часа на ден;
 • по-малко нервни;
 • отделете достатъчно време за себе си.

Поради тази причина е препоръчително да се прибегне до помощта на роднини след цезарово сечение. В крайна сметка това е коремна операция, която пречи на движението и не позволява нормална грижа за бебето.

В случай, че менструалният цикъл не се възстанови след прекратяване на кърменето или въвеждането на допълнителни храни, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Подобен знак може да показва сериозни заболявания, които е по-добре да бъдат излекувани своевременно, отколкото да се справят с усложненията по-късно..

Менструация след цезарово сечение

Всеки месец женското тяло претърпява колосални промени, насочени към подготовка за вероятна бременност. Репродуктивната, ендокринната, нервната, сърдечно-съдовата и други системи са податливи на множество циклични метаморфози, което бележи началото на следващата менструация, и всичко това в името на бъдещото потомство. Ако зачеването се осъществи в един от следващите цикли и настъпи бременност, тогава всички тези процеси ще продължат, осигурявайки безопасността на плода и неговото развитие. Тялото на бъдещата майка ще се възстанови напълно и ще започне да работи в различен режим..

След раждането на дете много промени, настъпили в женското тяло за 9 месеца, са обърнати - инволюция, настъпва обратното развитие. И когато плодовитостта се възстанови, менструацията ще се възобнови. Но това изобщо не означава, че една жена вече може да забременее и да роди отново, особено ако е имала цезарово сечение. По-точно тя може, но такъв изход е изключително нежелан и дори опасен. Лекарите препоръчват да планирате следващата си бременност не по-рано от 3 години по-късно. Ето защо трябва да помислите за контрацепция веднага след цезарово сечение, без да чакате първата менструация. Това обаче е съвсем друга тема - нека се върнем към нашата.

Жените се интересуват от въпроса кога започва менструацията след цезарово сечение. Но тук трябва да се изяснят два момента наведнъж:

 1. този въпрос е много индивидуален: разнообразни термини са възможни за различни жени в границите на нормата;
 2. Цезарово сечение практически няма ефект върху времето на настъпване на първата менструация след раждането, то се случва както при естественото раждане.

Възстановяването на женското тяло и обратните промени започват от момента, в който плацентата напусне. Матката се свива през цялото време и започва да намалява доста бързо. Всеки ден пада надолу с около 1 см. Матката се връща към предишния си размер, маса и местоположение до 6-8 седмици след раждане или цезарово сечение, а в някои случаи (например при много активно кърмене) дори става малко по-малка от преди раждане. В същото време яйчниците започват да се „събуждат“, хормоналните им функции постепенно се възстановяват напълно.

На повърхността на матката се образува рана, която заздравява и кърви, което причинява специфично отделяне след раждането - лохии. Те спират до 6-8 седмици след раждането (не бъркайте лохиите с менструация) и през целия този период характерът им (цвят, мирис, интензивност) може да се промени. Прочетете повече по тази тема на нашия уебсайт в статиите Освобождаване след раждане и Менструация след раждане..

Когато лохиите изчезнат, трябва да се приеме, че женското тяло се е върнало възможно най-близо до състояние преди бременността. Сега новосформираната майка може да започне редовни периоди, но често първият цикъл след раждането е ановулаторен (т.е. овулацията не настъпва, което означава, че бременността е невъзможна).

Менструацията след цезарово сечение при всички жени започва по различно време, което зависи от редица фактори:

 • хода на бременността;
 • възрастта на жената;
 • начин на живот;
 • качество на храната и почивката;
 • общото състояние на родилката (психо-емоционално, наличие на хронични заболявания);
 • физиологични характеристики на тялото;
 • кърмене.

Кога да изчакате менструацията си след цезарово сечение?

Цезарово сечение е операция, която се извършва в 25% от случаите на общия брой раждания, когато е невъзможно да се роди самостоятелно. След интервенцията повечето жени се интересуват колко скоро ще се възстанови месечният цикъл. И това е вярно, тъй като менструацията, възобновена навреме, показва нормалния ход на следоперативния период и липсата на усложнения.

Кога започва менструацията след цезарово сечение?

Месечно след операцията по цезарово сечение започва след възстановяване на тялото на жената, всеки случай е индивидуален и няма единна норма, която да се спазва. За да възобнови цикъла безпроблемно, младата майка трябва да наблюдава своето благосъстояние и да се свърже с наблюдаващия лекар, ако има тревожни симптоми.

Първата менструация може да бъде обилна, това не е патология след операция на матката. Цикълът в началото не е редовен, а нормализирането му продължава средно 6 месеца. Първата започнала менструация преминава без узряването на яйцеклетката и продължава 5-7 дни. С течение на времето хормоналният баланс в тялото на жената се възстановява и започва активното функциониране на яйчниците. Периодът между менструациите трябва да бъде същият като преди бременността и да бъде 21-35 дни.

При кърмене

Функционирането на женското тяло зависи от хормоналния баланс, а пролактинът е водещото вещество в кърменето. Хормонът е отговорен за производството на мляко и количеството на неговото производство е постоянно през цялата продължителност на лактацията.

С освобождаването на пролактин в достатъчно количество, половите хормони, необходими за функционирането на яйчниците, се блокират, съответно яйцеклетките не узряват и не се оплождат. Поради тази причина менструалният цикъл се възстановява едва след края на кърменето..

Шансът за по-бързо пристигане на менструацията се увеличава, когато няколко фактора съвпадат:

Внимание! С комбинация от тези състояния се увеличава вероятността не само да започне редовен месечен цикъл, но и началото на бременността. Ако не искате да раждате следващото бебе, младата майка трябва да се предпази с презервативи или с мини пиене, или да инсталира спирала.

С изкуствено хранене

Кога обикновено започва менструацията, ако поради специални причини жената е трябвало да откаже да кърми бебето? В такива случаи менструалният цикъл се възобновява много по-рано, отколкото при майките, които поддържат лактацията. Редовната менструация идва след 1-3 месеца, но не от момента на цезаровото сечение, а от деня, в който секрецията на лохиите спира.

Важно е да се обърне внимание не само на началото на менструацията, но и на естеството на отделянето. Много жени след цезарово сечение показват признаци на усложнения - възпалителен или срастващ процес, докато цикълът се възстановява по-бавно.

Ако менструацията при изкуствено хранене е оскъдна или болезнена, това може да означава невъзможност на матката да се свие напълно поради следоперативния белег. Младата майка трябва да се консултира със специалист за преглед, за да не провокира развитието на застоял процес. Обилната менструация, наблюдавана при изкуствено хранене на бебе, продължаваща повече от 7 дни подред, също изисква посещение на лекар, тъй като те показват увреждане на матката.

Причини за отсъствие на менструация

Коремна операция на матката е сериозна причина за нова майка да се предпази от прекомерно физическо натоварване, стрес и преумора. Роднините на жената трябва да поемат част от отговорностите на къщата и да се грижат за бебето, за да дадат на родилката възможността да се възстанови напълно. Ако след цезаровото сечение необходимият период е преминал и в същото време няма менструация, не можете да отлагате посещението при гинеколога.

Извършването на трохи и операции на матката са много стресиращи за организма. Процесът на възобновяване на менструалния цикъл е различен за всяка жена и зависи от възрастта, размера на съществуващите щети, кърменето или изкуственото хранене на бебето. Причините за липсата на менструация могат да бъдат скрити в следните фактори:

Съвет! Не трябва да чакате началото на менструацията, ако са изминали повече от три месеца от момента на операцията и освобождаването на лохии с изкуствено хранене. Изчерпателният преглед ще помогне да се установи каква е причината за отсъствието на менструация, дали хормоналният дисбаланс, умората или усложненията след цезарово сечение влияят на проблема.

Какво влияе върху възстановяването на цикъла?

Колко време отнема редовният менструален цикъл след цезарово сечение зависи от много обстоятелства. Ако лохиите вече са приключили и тялото се е възстановило, следните фактори влияят пряко върху възобновяването на менструацията:

Ако млада майка се храни добре, почива, не е нервна и се наблюдава редовно от гинеколог, менструалният цикъл обикновено се възстановява сам, без да се развиват здравословни проблеми и усложнения.

Каква менструация трябва да предупреждава?

В следоперативния период младата майка трябва внимателно да следи дали менструацията е започнала навреме и дали матката е напълно изчистена. Факторите, влияещи върху броя им, редовността на изписването вече са обсъдени, но също така е важно да се знае коя менструация трябва да породи съмнения у жената:

Обикновено, шест месеца след операцията, с изкуствено хранене, менструацията трябва да се възстанови. Когато кърмите бебе, периодът на аменорея може да продължи до самия край на лактацията. Ако след посочения период няма менструация или те са нередовни, трябва да посетите лекар.

Важно! Развитието на ендометриоза (възпаление на вътрешния маточен слой) или образуването на миома (доброкачествено новообразувание в матката) се посочва от твърде кратки или дълги периоди. Нормалната менструация трябва да продължи средно 3-5 дни, отклоненията също изискват медицинска намеса..

Ако менструацията след цезарово сечение е започнала, преминала 1-2 пъти и след това внезапно изчезнала, симптомите могат да бъдат причинени от настъпването на многократна бременност. Ако цикълът не е установен, шансът за зачеване се счита за висок, така че младата майка трябва внимателно да следи началото на менструацията, ако е необходимо, използвайте защита. Ненавременното настъпване на менструация, болезнено, миришещо, обилно или оскъдно отделяне е причина да посетите лекар и да бъдете прегледани.

Когато менструацията обикновено започва след цезарово сечение?

 • Време за възстановяване
 • Изписване след операция - какво е това?
 • Разлики от редовната менструация
 • Какво влияе?
 • Кога да посетите лекар?
 • Относно контрацепцията
 • Как да помогнете за възстановяването на цикъла?

Въпросът за възстановяване на менструалния цикъл след раждането винаги е доста сложен и противоречив. Особено много въпроси възникват при жени, които са родили чрез цезарово сечение. Изписването отнема много време, не винаги е ясно дали периодът вече е започнал или не и кога да го очаквате. В тази статия ще говорим за характеристиките на възстановяването на менструалния цикъл след цезарово сечение..

Време за възстановяване

По време на бременността тялото на жената произвежда големи количества хормон прогестерон, който й помага да ражда бебето. След раждането прогестеронът е намален до минимум, на преден план излизат други хормони - окситоцин и пролактин. Първият помага на матката да се включи до предишния си размер, да се свие, вторият помага да се развие лактация за хранене на бебето.

Началото на менструацията е 90% хормонален процес и само в малка степен се извива от възстановяването на тъканите и клетките на матката, нейния епител. Веднага след като хормоналният фон се нормализира, яйчниците ще започнат да работят, които по време на бременност са били потиснати от хормони и не е настъпило узряването на нови яйцеклетки, менструацията определено ще започне.

Никой лекар не може да ви каже точното време на настъпване на менструацията, тъй като процесът на хормонална регулация и индивидуалните характеристики на една жена след раждането са напълно различни от аналогичните критерии за друга.

Най-често при жени, които не кърмят по някаква причина и бебетата им се хранят изкуствено, пролактинът не оказва голямо влияние върху организма и следователно менструацията им е по-предсказуема. Те идват, когато маточната кухина се изчисти от лохии и хормоните започнат да се освобождават по обичайната схема: фоликулостимулиращ - лутеален - прогестерон - естроген. Най-често първата менструация при липса на кърмене започва 2-3 месеца след операцията.

С кърмещите майки всичко не е толкова просто и ще говорим за това по-подробно по-долу..

Изписване след операция - какво е това?

Това, което много жени погрешно наричат ​​менструация след раждане, на езика на лекарите се нарича "лохия". Те се открояват от момента на раждането в рамките на 6-8 седмици, независимо от вида на раждането - естествено или хирургично. След цезарово сечение обаче лохиите обикновено се открояват за малко по-дълго..

Менструалната кръв е епителни клетки, които са се разраснали в очакване на имплантиране на ембриона, но при негово отсъствие се отхвърлят от тялото. В месечната течност има много ензими, специални вещества, цервикална слуз, вътрематочна течност. Lochia е кръв, която се отделя от раната на плацентата. След отделянето на плацентата, която е нараснала заедно с матката чрез кръвоносни съдове, раната е неизбежна и за разлика от разрезите не може да бъде зашита.

Кръвните съсиреци в лохиите са знак за началото на процеса на кръвосъсирване на повърхността на раната. След 5-6 дни в секретите след операцията се появява ихор, след седмица - слуз. Обикновено, два месеца след цезарово сечение, отделянето е нормално..

С края на изтеглянето матката на лохиума се свива до обичайните си размери и тежи около 50-70 грама. Кухината му се изчиства. Теоретично тя е готова отново да забременее, но тази готовност се обявява с пристигането на редовна менструация. Ясно е, че в никакъв случай не е необходимо да забременеете веднага, защото процесът на възстановяване на белег на матката е по-дълъг и много важен за раждането на следващото бебе. Това е просто факт, който природата е планирала, и нищо повече..

Разлики от редовната менструация

Невъзможно е да се объркат лохиите и редовната менструация. Винаги има достатъчно голяма разлика между тях. Ако изтичането след гръбначния стълб е приключило и след няколко дни те са започнали с нова сила, това не е менструация, а възможно постоперативно усложнение, инфекция, възпаление, нарушена контрактилитет на матката, проблеми с зарастването на белези.

Менструацията като цяло е спонтанна. Цикълът вече няма да е същият като преди бременността, денят на менструацията ви ще се промени. Изписването през първата менструация може да е по-оскъдно, отколкото преди бременността. Това се дължи на физиологичното изчерпване на вътрешния функционален слой на матката - ендометриума. Първата менструация може да продължи няколко дни по-малко по същата причина. Но вече месец след него, с повтаряща се менструация, цикълът ще започне постепенно да се изравнява и да се върне към обичайните параметри на продължителността, честотата, изобилието от отделяне на жената и наличието или отсъствието на предменструален синдром.

Какво влияе?

В допълнение към хормоналните и рехабилитационни фактори, които влияят върху възстановяването на менструалния цикъл, други обстоятелства също влияят върху времето на настъпване на менструацията..

 • Психологическото състояние на жената след раждането. При жена в депресивно състояние, в състояние на следродилна депресия, цикълът се възстановява много по-дълго.
 • Възраст. При младите момичета менструалният цикъл след цезарово сечение се възстановява няколко пъти по-бързо, отколкото при жените, родили след 35 години.
 • Начин на живот. Хроничната липса на сън, недохранване и недостиг на витамини в организма, анемия, тютюнопушене и прием на алкохол могат значително да забавят възстановяването на женския цикъл.
 • Прием на лекарства. Ако една жена, поради различни причини, след операцията е била лекувана дълго време с антибиотици, хормонални лекарства, е приемала антиконвулсанти, не трябва да разчитате на ранното пристигане на менструацията.

При кърмещите жени менструацията започва по-късно, отколкото при тези, които не кърмят. Въпросът е в хормона пролактин, който се произвежда по време на лактация и е част от кърмата. И в това жените, които са родили себе си, и тези, които са претърпели операция по раждане, не се различават. Пролактинът има подчертан инхибиторен ефект върху производството на прогестерон и без този хормон яйчниците не могат да функционират пълноценно. По този начин не настъпва узряване и освобождаване на яйцеклетката от фоликула, няма менструация.

Колкото по-често детето суче гърдата, толкова по-често майката храни бебето при поискване, толкова повече се произвежда пролактин и колкото по-дълго може да се отложи възстановяването на менструалния цикъл.

На около шест месеца майката, по съвет на педиатъра, започва да добавя допълнителни храни към бебето. Консумира се по-малко кърма, което води до намаляване на производството му и намаляване на пролактина. Прогестеронът започва постепенно да се възстановява в правата си и около няколко месеца след началото на допълнителните храни започва менструацията (времето е доста произволно).

При жените, които имат бебета от раждането на смесено хранене (кърма + адаптирано млечно мляко), менструацията започва по-рано - до шест месеца след операцията. Тези, които са против допълнителното хранене и предпочитат да кърмят детето до една година, може да не виждат менструация повече от една година.

Кога да посетите лекар?

Причината за контакт с лекар и търсене на причините за нередности може да бъде липсата на менструация в продължение на шест месеца, ако жената не кърми, или в продължение на една година, ако кърми и използва допълнителни храни за бебешка храна.

Първите 2-3 цикъла след началото на менструацията може да са малко нередовни. Но ако в рамките на шест месеца от първата менструация цикълът не е станал редовен, определено трябва да се консултирате с лекар.

Трябва да отидете на лекар, дори ако периодът ви след цезарово сечение е много болезнен, е труден, с повишаване на температурата, влошаване на здравето, силна болка в долната част на гърба и долната част на корема. Необичайното отделяне също трябва да алармира - менструален поток с пяна, силна неприятна миризма, наличие на големи кръвни съсиреци - всичко това се нуждае от изследване и лечение.

Относно контрацепцията

Липсата на менструация след цезарово сечение по време на кърмене не е метод за контрацепция. Факт е, че жената не може да усети или забележи момента, в който прогестеронът отново ще започне да се произвежда поради леко колебание в нивото на пролактин. И точно в този момент може да започне узряването на първото яйце след раждането. Липсата на контрацепция в този момент може да доведе до непланирана бременност..

Жените след цезарово сечение се съветват да се въздържат от подобни ситуации поне 2 години. Това е важно за пълното образуване на белег на матката, за възстановяването на цялото тяло като цяло. Дори абортите през тези две години ще имат изключително отрицателно въздействие върху състоянието на вътрешния белег и следователно може да са непоследователни, разнородни..

С такъв белег тогава ще бъде по-трудно да забременеете, по-трудно е да носите детето, тъй като се увеличава вероятността от спонтанен аборт, ниско анормално закрепване на плацентата, фетоплацентарна недостатъчност и забавяне на растежа на плода. Тънкият и непостоянен белег няма да позволи на жената да роди второ бебе сама след първото цезарово сечение, ще трябва да направи втора операция. Той може да не издържи и да се разпръсне, докато носи трохи, а това е изпълнено със смърт както за плода, така и за майката..

Сексуалните отношения през първите два месеца след операцията са противопоказани, тъй като представляват риск от механично нараняване на белега и също така увеличават вероятността от инфекция отвън в гениталния тракт и маточната кухина. След като лохиите спрат, трябва да използвате презерватив за интимни контакти. Бариерната контрацепция е изключително важна, докато менструалният цикъл бъде напълно възстановен и редовен..

След това жената трябва да посети гинеколог и да обсъди с него други методи за контрацепция, ако по някаква причина партньорите не са твърде доволни от презервативи. Към планирането на следващата бременност трябва да се подхожда отговорно..

Как да помогнете за възстановяването на цикъла?

В следоперативния период жената трябва да следва всички препоръки на лекаря. Не вдигайте тежести, не правете резки скокове, падания. Не трябва да използвате тампони, за периода на рехабилитация е по-добре да използвате хигиенни подложки.

Важно е да се храните добре през целия период на възстановяване. Жената се нуждае от достатъчно количество протеинови храни и витамини, за да възстанови цикъла. Ето защо диетите, посещенията във фитнес залата и други „наслади“, за да приведете себе си, любимия си във форма след раждането, е по-добре да отложите до първата менструация или за шест месеца след оперативно раждане.

За информация кога започва менструацията след цезарово сечение вижте следващото видео.

Различни ли са менструациите след цезарово сечение и след естествено раждане?

Към днешна дата процедурата за цезарово сечение е доста широко разпространена сред родилките. До такава степен, че някои майки доброволно избират този маршрут като алтернатива на естественото раждане. Но повечето жени се страхуват от този метод, тъй като млякото от тези родилки обикновено пристига късно. След операцията много от младите майки се тревожат от също толкова важен въпрос - кога започва менструацията след цезарово сечение по време на кърмене?

Какво влияе върху началото на менструацията

Колко бързо започва първата менструация след цезарово сечение зависи преди всичко от кърменето. Тоест при редовно хранене на бебето без добавки цялото количество произведен пролактин се изразходва за лактация. Съответно яйчниците не работят с пълна мощност, което пряко влияе върху плодовитостта. И щом една млада майка започне да въвежда допълнителни храни в диетата на бебето, отрицателният ефект на женския хормон върху раждането на яйцеклетка отпада, поради което бавно, но все пак става възможно зачеването на дете.

Обикновено този период продължава около четири месеца, след което жената може да очаква началото на своя период..

В допълнение към gw, началото на менструацията се влияе от:

 1. съпътстващи заболявания в хроничен стадий;
 2. начин на живот на кърмачка;
 3. емоционалният фон на жената (колко често е изнервена, притеснена или притеснена за близките си);
 4. наличието на добра почивка;
 5. меню на жена, която кърми;
 6. физиологични особености на организма.

Всеки от тези критерии поотделно не оказва значително влияние върху времето на настъпване на менструацията. Но колкото повече фактори присъстват в живота на кърмачка, толкова повече това влияе на бързото възстановяване и нормализиране на цикъла..

Естеството на менструалния поток след оперативно раждане

Месечно след цезарово сечение с кърмене, разбира се, промяна, но по същия начин, както може да се случи при естествено раждане. Първото нещо, което повечето жени при раждането отбелязват, е намаляване на болката по време на менструалния поток. В допълнение, има забележима редовност в цикъла, естеството на изхвърлянето е по-малко изобилно..

Какво изхвърляне трябва да алармира

Струва си да се притеснявате за промените в здравословното състояние на кърмещата майка, ако:

 • менструация толкова обилна, колкото и преди;
 • менструацията може по-скоро да се нарече изпускане, тъй като техният обем е доста оскъден;
 • има увеличение на периода на менструация (над шест дни вече е причина да посетите лекар);
 • менструалният поток е много кратък - само два дни;
 • менструацията приключва и отделянето под формата на намазки остава дълго време след тях;
 • няма редовност в цикъла;
 • отделянето по време на менструация има изключително неприятна миризма;
 • все повече прекъсвания се наблюдават при менструация - тоест те си отиват, след това рязко се спират и след няколко дни се връщат.

Как да помогнем на тялото да се възстанови

На първо място, кърмещите майки трябва да слушат собственото си тяло, а не ценните съвети на хората около тях. В края на краищата всички процеси в организма протичат по различни начини абсолютно за всеки отделен човек. По същия начин, по време на кърмене след цезарово сечение, много фактори могат да повлияят на възстановяването на организма. Например:

 1. Диета и баланс на менюто.
 2. Стабилна и редовна почивка.
 3. Наличието или отсъствието на стресови ситуации в живота на жена, която кърми.
 4. Възрастта на майката.
 5. Общо здраве.

Ето защо ранното възстановяване на силата директно зависи от подкрепата на близките. В края на краищата следоперативният шев не позволява на младата майка да се движи с пълна сила, особено за първи път след цезаровото сечение. Грижа за бебето, домакински задължения - това е, с което роднините могат да помогнат.

Не се паникьосвайте, ако менструацията ви не се появи достатъчно дълго време. Понякога този процес може да изпревари само след завършване на храненето на бебето - след една година или повече.

След операцията кърмещата жена трябва да внимава към здравето си, периодично да се наблюдава от гинеколог и да се вслушва в неговите съвети. А също и да ходите повече на чист въздух, да спите по-дълго време, да се храните правилно и да не се притеснявате от дреболии.

В същото време не трябва да правите горещи вани и да използвате отоплителни процедури за тялото. Необходимо е да се спазват правилата за хигиенна грижа за шева и неговата обработка.

Периодът на поява на менструалния цикъл след цезарово сечение и неговото нормализиране е доста дълъг процес. Възстановяването на женската репродуктивна система зависи не толкова от начина на раждане, колкото от начина на хранене на детето и редица други фактори. И за да се предотврати развитието на негативни последици, кърмещата майка трябва да бъде преглеждана от гинеколог от време на време.

Месечно след цезарово сечение - от кой месец да се чака, как да се прави разлика и кога да се внимава

След раждането жените изпитват така наречената аменорея, когато няма узряване на яйцеклетката и менструация не настъпва. Но всяка майка знае, че това е временен процес. Какви са часовете на пристигане и особеностите на следродилната менструация с цезарово сечение, ще разгледаме по-подробно.

Менструация след цезарово сечение с кърмене

Смята се, че при кърменето менструацията идва много по-късно, отколкото по време на изкуствено хранене. Ще разберем кога менструацията идва след цезарово сечение при кърмещи майки и какъв характер на техния ход се счита за норма.

Времето за настъпване на първата менструация по време на лактация

Средно менструацията по време на кърмене идва през 8-9 месеца след раждането. Но тези цифри са индивидуални за всеки и разликата е доста голяма - за някои те започват след 2-3 месеца след раждането, за други може да отнеме повече от година, преди цикълът да започне. Честотата на настъпване на менструацията варира от 2-14 месеца.

Следните фактори влияят върху възобновяването на менструацията:

 • честотата на прихващане на бебето - колкото по-често бебето суче гърдата, толкова по-късно ще дойде периодът;
 • използването на заместители на гърдите (зърна, залъгалки) - тяхното отсъствие удължава периода на аменорея;
 • броят на нощните хранения - колкото по-често бебето се храни през нощта, толкова по-дълго жената няма да овулира и следователно менструира;
 • хормоналните колебания от индивидуален характер могат както да ускорят, така и да забавят обновяването на цикъла, в зависимост от доминиращите хормони.

Lochia - отделяне след раждането - може да бъде объркано с началото на менструацията. Но те не са симптом за възобновяване на цикъла и трябва да приключат след месец и половина след цезарово сечение.

Колко дълго се счита периодът след цезарово сечение за нормален?

Ако менструацията трае 3-7 дни преди раждането, тогава в следродилния период тяхната продължителност може да намалее или, обратно, да се увеличи. Това се случва първите 2-3 месеца след възобновяването на менструацията, когато се установява цикълът.

Фактът на цезарово сечение по време на кърмене не влияе върху времето на настъпване на менструацията, но с голяма вероятност ще доведе до протичането им по различен начин от нормалните стойности.

Тежки периоди след цезарово сечение

Когато следродилната менструация протича по различен начин, отколкото жената е свикнала, „не както преди“, това често причинява безпокойство у майката. Но не всички промени в хода на менструацията са патологични..

Обилните периоди по време на кърмене не трябва да тревожат кърмещата майка. Това е нормален процес на възстановяване на цикъла. Следните фактори влияят върху изобилието от изхвърляне:

 • фактът на цезарово сечение плюс усложнения, възникнали по време на операцията, водят до факта, че репродуктивната система отнема повече време, отколкото при естествено раждане;
 • хроничните заболявания, нелекувани преди бременността, също могат да причинят обилна менструация;
 • възпалителните процеси в тазовите органи, особено полово предаваните болести, влияят върху продължителността на менструацията, удължавайки значително периода на възстановяване;
 • инсталираната маточна спирала увеличава количеството на менструалния поток.

Постните менструации след цезарово сечение

Менструацията се счита за оскъдна с кръвозагуба под нормата от 50 ml (около 3 супени лъжици).

Постните периоди също могат да се считат за вариант на нормата, но само ако се наблюдават в продължение на 1-2 цикъла, докато хормоналната система се настройва.

Малко количество отделяне често е придружено от кратък цикъл. Но това се случва и обратното, когато кървенето се проточи. В случай, че няколкомесечната менструация е дълга и оскъдна, това може да означава добавяне на възпаление или инфекция и също така да показва хормонални нарушения.

Ако се наблюдават оскъдни менструации за повече от два цикъла и продължават повече от 10 дни, препоръчително е незабавно да посетите лекар.

Освен това оскъдните менструации могат да показват повтаряща се бременност..

Нередовни периоди по време на кърмене след цезарово сечение - причини

Редовността на менструалното кървене не се възстановява веднага след раждането и дори по-дълго при цезарово сечение. Средно са необходими няколко месеца, за да се адаптира и коригира редовността.

Ако една менструация вече е преминала и следващата не дойде, първата стъпка е да се направи тест за hCG, за да се изключи бременността. Това важи особено за майки, които са сексуално активни и в същото време избират ненадеждни средства за защита, като непълни сношения или календарния метод..

Нередовната менструация, наблюдавана повече от три месеца, не е норма и изисква контакт с специалист, за да се установи причината. Често такива патологии се основават на сериозни нарушения в хормоналната система или заболявания на матката и придатъците..

Силно не се препоръчва да търсите начин да възстановите цикъла след раждането и особено цезарово сечение сами, тъй като самолечението може да бъде опасно за здравето.

Дълги периоди след цезарово сечение

Менструацията се счита за продължителна, с продължителност 8 или повече дни. Тази продължителност е допустима само през първите 2-3 месеца - адаптационния период.

Продължителните периоди от четвъртия месец след раждането са причинени от стрес, ендокринни заболявания или аномалии на матката или яйчниците.

Освен това ограничението за продължителността на менструацията, дори и в първите цикли, е 10 дни. Ако вашият период продължава повече от 10 дни, това е причина да посетите лекар..

Последици от дълги периоди

Тъй като твърде обилното отделяне по време на менструация води до недостиг на желязо, е необходимо не само да се консултирате с лекар, за да отстраните причината, но и да попълните загубените "резерви" едновременно. Препоръчително е да започнете да приемате железни добавки в консултация с лекуващия гинеколог..

Освен това можете да получите липсващия елемент от плодовете и зеленчуците, като не забравяте за диетата при кърмене:

 • сушени плодове - слива, кайсия;
 • риба;
 • пълнозърнест хляб;
 • елда;
 • овесени люспи.

При много загуба на кръв трябва да пиете много течности. Има и много лекарства, които ви позволяват да регулирате нивото на желязото, препоръчително е да ги приемате в комбинация с манган и мед, тогава желязото се усвоява по-добре.

Менструация или кървене - как да разберете

Следродилният процес, особено в случай на хирургическа интервенция, за една жена е времето на внимателно наблюдение не само на бебето, но и на състоянието му. Ранният достъп до лекар играе ключова роля при лечението на кървене..

Може да има няколко причини за кървенето, което се отваря:

 • неоткрити нарушения на целостта на родовия канал и матката;
 • остатъците от яйцеклетката в маточната кухина;
 • нарушение на контрактилната активност на матката.

Редица признаци могат да помогнат да се разграничи кървенето от менструацията..

 1. Първата менструация, започнала на 4-5 седмици след раждането при активно кърмене, се характеризира с изобилие от отделяне. Това е най-вероятно отново отворено кървене..
 2. Силна коремна болка. Болката от свиването на матката и заздравяването на шевовете е естествена и се появява веднага след раждането. Когато болката се появи седмица или по-късно след раждането, това е опасен симптом..
 3. Изобилието от отделяне може също да показва кървене. Патологичното количество може да се определи от хигиенни продукти: нормата е една подложка за 2 часа. Ако липсва, най-вероятно не е вашият период..
 4. Продължителност на изписването. Ако кръвта тече повече от 10 дни, спешно се консултирайте с лекар, тъй като има голяма вероятност това да е истинско кървене и е необходимо лечение или хоспитализация.
 5. Друга "камбана" ще бъде цветът на отделянето: яркочервеният оттенък може да е признак на кървене, което няма нищо общо с менструалния цикъл.

Веднага щом се съмнявате в нормалността на Вашето състояние, свържете се с Вашия лекар. Не ровете в интернет, не се надявайте на случайност - повярвайте ми, тогава ще бъде много по-трудно да се отнасяте с вас.

Елена Ивановна Каверзина, акушер от най-висока категория

Личен разговор на автора

Какво може да означава съсиреци при менструация, причини, лечение

Появата на съсиреци при менструация може да бъде или вариант на нормата, или да показва патология.

Има само няколко основни причини за появата на съсиреци..

 1. Вродена или придобита патология на матката. След раждането на бебето върху него може да се появи преграда, която припокрива врата. Това е, което предотвратява изтичането на менструална кръв, която, намирайки се в тази преграда, се коагулира. И след известно време можем да наблюдаваме съсиреци в секретите. Тази патология се диагностицира с помощта на ултразвук.
 2. Хормонален дисбаланс. Дългата менструация, придружена от кръвни съсиреци, ще "разкаже" за това. Източникът на проблема е неправилно функциониране на щитовидната жлеза или яйчниците. Хормоналният дисбаланс провокира пролиферацията на тъкани от вътрешния слой на матката, които с течение на времето се отхвърлят и излизат с кръвта под формата на съсиреци. Диагностициран въз основа на хормонален анализ.
 3. Както при обилните периоди, спиралата може да причини съсиреци. Противно на твърденията на производителите за неговата безопасност, този метод за предотвратяване на нежелана бременност съвсем не е безвреден, защото:
  • спиралата може да бъде отхвърлена от матката, тъй като тя е чуждо тяло за нея;
  • позовавайки се на контрацептиви с аборт, спиралата не пречи на зачеването, но причинява спонтанен аборт на ранен етап и ако след монтажа се появят съсиреци при менструация, това може да напусне ембриона.
 4. Ендометриоза В този случай кръвните съсиреци са придружени от болезненост на менструацията. Това заболяване е доста трудно за диагностициране, така че ако постоянно изпитвате дискомфорт в критични дни, придружен от обилен кръвен поток със съсиреци, свържете се със специалист за подробен преглед.

Как да определите дали съсиреците във Вашия период не са норма

Можете да определите естеството на произхода на съсиреците по външния им вид и съпътстващите усещания. Ако по форма те приличат на люспи с разкъсани, небрежни ръбове, са оцветени в алено, кафяво или кафяво и са придружени от болезнени спазми, това е показател за патология, който изисква незабавно посещение на гинеколог. Самолечението в този случай е неприемливо.

Кога започва менструацията след цезарово сечение с изкуствено хранене

При изкуствено хранене менструацията може да дойде още 40 дни след раждането.

При липса на кърмене след месец, два яйчника напълно възстановяват своята функция. По този начин периодът за поява на менструация след цезарово сечение е период от 40 дни до два месеца. Прави впечатление, че по това време случаите на непланирана многократна бременност са чести. Това се случва поради факта, че поради липсата на менструация, една жена може дори да не предполага за настъпилата овулация и да не се грижи за средствата за защита срещу нежелана бременност. Това трябва да се помни, защото е трудно да се роди друго дете след толкова кратък период от време след първата бременност, а в случай на цезарово сечение е опасно за живота на майката и плода..

Въпреки обикновено по-ранната поява, менструацията с изкуствено хранене на дете от жена също има своите граници. Важно е да запомните, че менструацията не е възможна един месец след раждането..

Ако наблюдавате кръв до 40 дни, въпреки че лохиите са свършили, свържете се с вашия гинеколог, за да изключите усложненията след раждането.

По този начин кърменето е много индивидуален процес. Честотата, естеството на отделянето и изобилието на всяка жена могат да протичат по различен начин от другите и дори напълно различно, отколкото преди раждането. Ето защо е толкова важно след раждането внимателно да наблюдавате състоянието си, за да забележите възникващите усложнения и да ги отстраните навреме. Тогава следродилният период няма да бъде засенчен и жената ще може напълно да се наслади на радостта от майчинството..

Възстановяване на менструация след цезарово сечение

Цезарово сечение е акушерско-гинекологична операция, насочена към изкуствено раждане. Изкуственото раждане помага да се решат проблемите, възникнали по време на бременност в тялото на майката или детето, и да се предотврати развитието на усложнения. Този процес често плаши жените не само от наличието на фактор на хирургическа интервенция, но и от трудността за възстановяване на менструалната функция. Няма значителни разлики след естествено или изкуствено раждане в следродилния период. След операцията тялото изразходва повече енергия и жизненоважни ресурси за излекуване на раневата повърхност, което пряко влияе върху благосъстоянието на родилката и влияе върху забавянето на първата менструация. От медицинска гледна точка процесът на възстановяване е индивидуален и зависи от хормоналния фон, естеството на храненето на детето.

 • 1 Особености на менструацията след цезарово сечение
  • 1.1 Патологични прояви на следродилния период
  • 1.2 Възстановяване на здравето на жените след операция
 • 2 Въздействие на кърменето и изкуственото хранене върху възстановяването на менструацията

В тялото на жената по време на бременност има масивно преструктуриране на пикочно-половата, нервната, ендокринната, сърдечно-съдовата, храносмилателната и други системи, насочени към запазване и благоприятно раждане на детето. След раждането настъпва инволюция - обратно развитие.

На първо място, женските полови органи подлежат на промяна. Поради възстановяването на мускулния тонус матката намалява по размер и маса, дъното й спада ежедневно с 1,5 см и до края на втората седмица е на нивото на пъпа. За следродилния период е характерна лохията - червено маточно отделяне от влагалището, състоящо се от кръв и клетки на мъртъв ендометриум.

Обезцветяване на освобождаването от отговорност след доставката

Продължителността на изписването по време на цезарово сечение и естественото раждане е различна. След операцията контрактилитетът на матката намалява поради нейното зарастване и образуване на белези. Това помага да се увеличи продължителността на изписването с 1-2 седмици. Обикновено освобождаването на лохии след цезарово сечение продължава от 7 до 9 седмици.

С течение на времето настъпват характерни промени в изпускането. През първите 5-7 дни те имат наситено ярко алено оцветяване с кръвни съсиреци, което показва изхвърлянето на мъртвите клетки на ендометриума и плацентата, увреждане на кръвоносните съдове и тъканите. В бъдеще броят на лохиите намалява, те стават червено-кафяви на цвят. В края на 4-5 седмици отделянето става бледо и става лигаво, което показва отделянето на остатъчни продукти от вътрематочния живот на плода.

В края на изпускането може да се приеме, че тялото се е върнало в първоначалното си състояние. Тогава идват мензисите. Първият цикъл често е ановулаторен - има отделяне, но овулацията не настъпва и бременността е невъзможна.

Началото на менструацията след цезарово сечение зависи от много фактори:

 • възраст;
 • хода на бременността и раждането;
 • кърмене;
 • физиологични характеристики;
 • функционирането на ендокринната система;
 • наличието на възпалителни и инфекциозни процеси;
 • храна;
 • ниво на физическа активност;
 • емоционално благополучие.

Естеството на хранене - кърменето или изкуственото хранене оказват по-голямо влияние върху възстановяването на менструацията..

В продължение на много години цезаровото сечение се практикува от акушер-гинеколозите като идеал за изкуствено раждане. Но си струва да се помни, че всяка хирургическа интервенция има своите предимства и недостатъци..

След операцията младите майки трябва да бъдат нащрек, ако имат следните симптоми:

 • Липсата на настъпване на менструация повече от 3 месеца след края на лактацията. Наблюдава се при хормонални нарушения, усложнена бременност и раждане при жени след 35 години.
 • Прекалено тежки периоди (с продължителност повече от 7 дни и използване на повече от 1 подложка за 30 минути). Може да е причина за слаба контрактилна активност на матката поради заздравяване или дехисценция на конци. В тази ситуация трябва спешно да потърсите медицинска помощ..
 • Прекалено оскъдна менструация (с продължителност 2-3 дни). Може да причини задръстване в маточната кухина.
 • Треска, силна болка в долната част на корема, необичайно отделяне с неприятна миризма. Те са първият сигнал за добавяне на инфекция с развитието на възпалителни процеси в маточната кухина, яйчниците, фалопиевите тръби.
 • Изпускане на сирене с неприятна миризма, сърбеж. Това са характерните прояви на млечница в резултат на антибиотична терапия..
 • Наблюдение преди и в края на всеки период. Това явление показва нестабилността на менструалния цикъл..

Женското тяло е подредено от природата по такъв начин, че да е в състояние да роди дете, да преодолее раждането и да се поднови за последващо размножаване. Процесите на възстановяване на хормоналните нива, физиологичното и психологическото състояние след раждането отнемат много време. Младата майка трябва да следва списъка с правила за успешна и бърза рехабилитация:

 1. 1. Рационално и здравословно хранене.
 2. 2. Спазване на правилата за лична хигиена.
 3. 3. Сексуално въздържание в рамките на 2 месеца след цезарово сечение.
 4. 4. Нормализирана физическа активност.
 5. 5. Спазване на противозачатъчни мерки след раждане.
 6. 6. Планиране на следващата бременност не по-рано от 2-3 години.

Ако няма начало или нормализиране на редовния цикъл, тогава трябва да се консултирате с гинеколог.

Когато жената кърми, се произвежда голямо количество пролактин, основният хормон, отговорен за производството на кърма. По време на акта на смучене на гърдата от бебето се изпраща сигнал до централната нервна система на майката, който влияе на производството на пролактин и потока на млякото в млечните жлези. Важна функция на пролактина е да влияе на овулаторния цикъл..

Той пречи на узряването на яйцеклетката и менструацията не започва. По време на кърмене може да се избегне менструация. Процесът на кърмене помага да се увеличи производството на хормона окситоцин, който е отговорен за контрактилната активност на матката и ускореното зарастване на раната на матката след операция.

Процес на производство на пролактин

Времето за настъпване на менструацията зависи пряко от продължителността на кърменето: колкото по-дълъг е периодът на лактация, толкова по-късно ще се появят периодите. След прекратяване на кърменето, менструалният цикъл се възстановява след 2-2,5 месеца. Грешки при прикрепването на бебето към гърдата, преминаването към смесено или изкуствено хранене може да повлияе на ускоряването на началото на менструацията по време на кърмене.

При смесено хранене, когато се въвеждат допълнителни храни, детето губи нуждата от предишните обеми консумация на мляко. Нивата на пролактин намаляват, което помага за възстановяване на менструалния цикъл след 5-6 месеца.

Ако една жена първоначално не е имала лактация и детето е било изкуствено хранено от първите дни на живота, тогава менструацията след цезарово сечение ще отиде много по-рано - след 9-13 седмици.

Първите периоди са обилни. Възстановяването на цикъла настъпва 2-4 месеца след началото на менструацията.