В статията обсъждаме свещите Polygynax по време на бременност. Ще ви разкажем за техния състав, показания за употреба, възможно ли е да използвате лекарството през 1-ви, 2-ри, 3-ти триместър. Ще разберете инструкциите за употреба, прегледи на бременни жени, наличие на противопоказания и възможни последици.

Какво е Полижинакс

Polygynax е овална вагинална капсула с нюанси от бледо жълто до бежово. Вътре в капсулата има полутечна хомогенна маса от жълто до кафяво..

Снимка на лекарството Polygynax

Това е комбинирано лекарство, което има антибактериално, противогъбично, бактерицидно действие. Има бактерициден ефект върху грам-положителните и грам-отрицателните микроорганизми. Има фунгициден ефект върху патогенни гъби, особено дрождоподобен род Candida albicans, Cryptococcus, Hystoplasma. Оказва положителен ефект върху трофичните процеси в лигавицата.

Лекарството се разпределя равномерно върху лигавицата, като осигурява локален фунгициден и бактерициден ефект. В същото време той почти не се абсорбира от повърхността на лигавицата.

Polygynax ефективно елиминира микробите и предотвратява разпространението на инфекцията. Преди да използвате лекарството, първо трябва да вземете намазка и да проведете бактериологичен анализ.

Състав

Лекарството съдържа следните вещества:

 • Нистатин (100 000 IU) е антибиотик, който е много ефективен в борбата с инфекциите. Попадайки в кръвния поток, компонентът влияе неблагоприятно на слуховите органи и бъбреците. Вагиналните супозитории имат само локален ефект, поради което нямат такъв негативен ефект.
 • Неомицин (35 000 IU) е антибиотик, който ефективно елиминира различни гъбични вируси, включително Candida.
 • Полимиксин В (35 000 IU) - при взаимодействие с неомицин предотвратява растежа на гъбички и инфекции.
 • хидрогенирано соево масло;
 • диметикон 1000;
 • тефоза 63;
 • желатин;
 • глицерол;
 • диметикон.

Под въздействието на телесната температура свещите започват да се топят. Пълното усвояване на активните вещества в лигавицата настъпва 3-4 часа след въвеждането на лекарството във влагалището.

Формуляр за освобождаване

Лекарството се предлага в картонени опаковки от 6 и 12 капсули на опаковка.

Къде да купя и цена

Лекарството се продава в аптеките и повечето онлайн магазини. Средни цени:

 • Polygynax 6 капсули - 360 рубли;
 • Polygynax 12 капсули - 604 рубли;
 • Polygynax Virgo №6 емулсия на капсули за интравагинално приложение в капсули - 436 рубли.

Свещи Polygynax от млечница

Показания за употреба

Polygynax се предписва както за лечение, така и за профилактика на гъбични и инфекциозни заболявания на репродуктивната система..

Свещите се използват в такива случаи:

 • цервицит;
 • различни видове вагинит;
 • преди операция за предотвратяване на инфекциозни усложнения по време на гинекологични интервенции;
 • преди раждането;
 • при инсталиране на спирала;
 • преди аборт;
 • с възпаление на вагиналната лигавица;
 • кандидоза (млечница);
 • преди и след диатермокоагулация на шийката на матката;
 • с интрауретрални изследвания.

Мога ли да използвам по време на бременност

Бременността е важен период, през който трябва да сте по-внимателни към здравето си. Трябва да следите не само какви продукти включва бъдещата майка в диетата си, но и какви лекарства планира да приема.

Кандидозата е често срещан проблем при повечето бременни жени. В търсене на лек за лечението му, бъдещите майки се чудят дали е възможно да се използват свещи Polygynax, как те могат да повлияят на хода на бременността.

Според инструкциите за употреба, лекарството не може да се използва през първия триместър на бременността. Сред последиците от употребата на лекарството в ранните етапи на раждането на дете се различават зацапвания или дори спонтанен спонтанен аборт.

Най-безопасно е да се използват супозитории Polygynax от 2-ри триместър на бременността, когато плацентата вече се е оформила и може да предпази детето от вредното въздействие на антибиотика.

Най-често лекарството се предписва в края на бременността като средство за подготовка за процеса на раждане. Капсулите се използват за саниране на родовия канал. Те отлично премахват инфекциите и възпаленията на женските полови органи. Употребата на Polygynax през 3 триместър е безопасна както за жената, така и за плода.

Ако бременна жена се съмнява дали е възможно да се използват супозитории Polygynax по време на раждането на дете, лекуващият лекар може със сигурност да отговори на този въпрос. Ако е необходимо, могат да бъдат предписани аналози на лекарството, в зависимост от настоящия проблем:

Бременна при назначение от лекар

Инструкции и дозировка

Схемата за използване на лекарството Polygynax по време на бременност зависи от целта, за която се използва лекарството:

 1. При гъбични инфекции и често възпаление, свещите се вкарват във влагалището по 1 парче за 12 дни.
 2. За рехабилитация и профилактика на инфекции на гениталните органи, агентът се използва 6 дни, 1 вагинална капсула на ден.
 3. След въвеждането на супозитория във влагалището е необходимо да лежите 3-4 часа. Това време е достатъчно, за да се разтвори лекарството напълно и да проникне в лигавицата. В резултат на това е препоръчително да използвате свещи през нощта. Препоръчително е също да използвате подложка, за да не цапате прането..
 4. Супозиториите не могат да се използват едновременно с други спермицидни средства. Също така, по време на лечението и профилактиката трябва да се откажете от използването на латексови презервативи поради намаляването на ефективността на лекарството. Ако е възможно, по време на терапията е препоръчително да се изостави напълно интимността..
 5. Точната дозировка и продължителността на лечението могат да бъдат предписани само от лекар въз основа на степента на заболяването и състоянието на бременната жена. За да предотвратите устойчивостта на вируси към супозитории, трябва да се въздържате от продължителна употреба на лекарството.

Противопоказания

Необходимо е да се откаже използването на свещи Polygynax в такива случаи:

 • 1 триместър;
 • лактационен период;
 • алергия към веществата, съставляващи лекарството.

В други случаи е необходима предварителна консултация с гинеколог.

Сред нежеланите реакции са:

 • контактна екзема;
 • изгаряне;
 • сърбеж.

Ако се появят такива признаци, трябва да изхвърлите лекарството и да се консултирате с Вашия лекар..

Отзиви

Във втория триместър използвах супозитории Polygynax от млечница, както е предписано от лекар. След употреба не са наблюдавани патологични изхвърляния или странични ефекти. Но в рамките на 2 седмици кандидозата премина.

Преди да роди, лекарят предписа лекарството Polygynax за саниране на гениталните пътища, за да се избегне инфекция на детето, тъй като малко преди това имах млечница. Детето не беше заразено с нищо, раждането беше лесно.

В по-късните етапи на бременността специалист ми предписа супозитории Polygynax за лечение на млечница. Използвах ги 12 дни. В началото усещах лек дискомфорт от лекарството под формата на сърбеж и парене, но постепенно тези симптоми изчезнаха. Употребата на лекарството не повлиява по никакъв начин бременността.

През 1-ви триместър специалист ми предписа Polygynax за млечница. Още на първия ден имах изписване с кръв, след което ме откараха в болницата със заплаха от спонтанен аборт. Не препоръчвам да използвате това лекарство в началото на бременността.

Polygynax е ефективно средство за лечение на млечница и повечето други заболявания на гениталната област. Използването му по време на бременност има редица характеристики, които трябва стриктно да се спазват, за да се избегнат неприятни последици. Не забравяйте, че самолечението с Polygynax е неприемливо, в противен случай можете да влошите хода на бременността или да навредите на плода.

Възможно ли е Polygynax по време на бременност

По време на бременност много жени носят инфекциозни заболявания, които имат много неприятни симптоми и могат да бъдат опасни за нероденото дете. За борба с инфекциозните заболявания жените могат да предписват супозитории Poliginax по време на бременност. Те помагат за облекчаване на състоянието и предотвратяват негативни последици за детето..

Polygynax е антибактериално противогъбично средство от комбиниран тип. Експертите го смятат за отлично средство за лечение и профилактика на вагинално възпаление. Лекарството се използва за локално лечение на вагинални, цервиковагинални, вулвовагинални, както и бактериални и смесени инфекции, причинени от чувствителна микрофлора.

Показания за употреба:

 • вулвовагинит, цервиковагинит;
 • смесен вагинит;
 • неспецифичен бактериален вагинит;
 • гъбичен вагинит;
 • преди ендоскопия на матката.

От инфекциозни заболявания

Polygynax се използва и по време на бременност преди хирургическа интервенция върху гениталиите (като каутеризация на шийката на матката и др.).

Полижинакс е местно лекарство, на практика не влиза в кръвта. Въпреки това се предписва с изключително внимание. Това се дължи на факта, че не са проведени достатъчно проучвания на лекарството, за да се потвърди абсолютната му безопасност..

Бременната жена и нейният лекуващ гинеколог трябва да решат дали да използват Polygynax или не. Въпреки че такива лекарства не се препоръчват за бременност, много гинеколози са сигурни, че лечението на млечница с лекарства като полигинакс или тержинан по време на бременност е много по-добро, отколкото изобщо да не се лекува. Те смятат, че рискът от инфекциозни заболявания далеч надхвърля непотвърдения риск от употреба на наркотици..

Съдържа вещества, които може да са опасни за бъдещата майка, дете. Въпреки това, много експерти предписват употребата на лекарството за жени по време на бременност. Трябва да се използва само по препоръка на специалист..

Лекарството съдържа следните вещества:

 • нистатин - антибиотик срещу гъбични инфекции, активен е срещу гъбички, подобни на дрожди, което е отлично за премахване на млечница по време на бременност;
 • неомицинът е антибиотик на аминогликозиди, този компонент на полигинакса е активен срещу много грам-отрицателни, грам-положителни бактерии, токсичен е, ако попадне в кръвта, може да повлияе неблагоприятно на слуха, бъбречната функция (ако се използва правилно, няма да влезе в кръвта);
 • полимиксин В, също антибиотик, който е активен срещу много бактерии, в комбинация с неомицин може да потисне всякакви инфекциозни заболявания на микрофлората;
 • диметилполисилоксанов гел - допълнителен компонент, който има противосърбежна, обвиваща функция.

Цел и характеристики на лекарството

Дати на бременносттаПоказания за употребаОсновните противопоказания на лекарството
Първо тримесечиеPolygynax не се използва през първия триместър на бременността. Предписва се само за крайни медицински нужди, когато терапевтичната полза за бременната жена е много по-важна от потенциалната опасност за бебето.Забранени, както и много лекарства до четвъртия месец на бременността. Използването на полигинакс може да доведе до спонтанен аборт, забавяне в развитието на органи или патологии на бебето.
Втори триместърЛекарството може да се използва за лечение, профилактика на възпалителни процеси, гъбични инфекции, които засягат гениталиите на жената. Polygynax по време на бременност, е в състояние да нормализира флората на влагалището, да създаде бариера за различни гъбични инфекции, които се появяват на фона на отслабена имунна система.В някои случаи може да причини нежелани реакции, поради което, както през първия триместър, се предписва, ако има спешна нужда да се излекува бременна жена. Лекарството съдържа вещества, които могат да навредят на нероденото дете. Лечението се извършва под наблюдението на специалист.
Трети триместърНай-често използваният полигинакс. Той е предписан за рехабилитация на родовия канал, за подготовка за раждането на бебе. Лекарството ефективно убива инфекция, гъбични инфекции, възпалителни процеси, които могат да навредят на нероденото бебе по време на раждането. Лечението и профилактиката на инфекциозни заболявания с Polygynax са най-безопасни през 3 триместър на бременността.Лекарството е безопасно за бъдещата майка и дете.

Основни предимства и недостатъци

Ползинедостатъци
Лекарството има противогъбични свойстваЛекарството не е напълно разбрано
Ефективно и бързо лечениеПротивопоказан през първия триместър на бременността
Удобно използванеСъставът включва компоненти, които е нежелателно да се приемат по време на бременност
Приемлива ценаИзползвайте само след назначение на специалист
По време на раждането помага да се предпази детето от инфекциозни заболяванияНе се препоръчва за употреба по време на кърмене
Безопасна употреба през третия триместър

Инструкции и възможни рискове

Отбелязани странични ефекти:

 • появата на алергична реакция (възможни са кожни обриви, зачервяване, контактна екзема и други симптоми);
 • при продължителна употреба на лекарството Polizinax по време на бременност могат да се появят странични ефекти на аминогликозидите, пристрастяване към веществото.

Има малко противопоказания, това са:

 • свръхчувствителност или алергични реакции към компонентите на полигинакс;
 • нарушена бъбречна функция.

Във втория случай използвайте според инструкциите. В случай на предозиране, лекарството може да има токсичен ефект върху тялото..

Съгласно инструкциите, супозиториите от полигинакс се прилагат интравагинално. Необходимо е да легнете по гръб, инжектирайте една капсула дълбоко във влагалището през нощта.

Курсът на лечение обикновено продължава 12 дни (но лекарят може да предпише индивидуално за всяка бременна жена). Като превантивна помощ курсът продължава не повече от една седмица. Ако се е случило, че по време на лечението с Polygynax по време на бременност лекарството е пропуснато, е необходимо да продължите курса, без да надвишавате дозата.

Не се самолекувайте

Не можете да използвате лекарството самостоятелно, защото това може да предизвика обратен ефект и да влоши състоянието на бременната жена. Можете да потиснете естествената микрофлора на тялото и по този начин да ускорите размножаването на патогенни бактерии и да увеличите възпалението. Много експерти говорят положително за свещите Polygynax. Те твърдят, че инфекциозната болест е много по-опасна за бебето и много бъдещи майки са съгласни с това..

Прегледи на бременни жени

Започнах да изпитвам дискомфорт от млечница в средата на бременността си. В началото не исках да пия никакви лекарства или хапчета. Беше лекуван с народни средства. Симптомите се върнаха и сърбежът и паренето бяха непоносими. Отидох в антенаталната клиника, предписаха ми лекарство за 3500 рубли, поставиха свещи в продължение на няколко дни, нищо не помогна, симптомите продължиха. Тогава лекарят ми каза, че Polygynax все още помага добре при бременност, предупреди ме за последствията. След първата свещ почувствах облекчение, постепенно всичко изчезна. Засега няма неприятни последици за бебето.

Противопоказание като бременност не трябва да ви спира да приемате лекарството. Имам такава история. По време на бременността започна колпит, в резултат на това - гарднерелоза. Гинекологът ми предписа полигинакс. Мислех дълго, търсих рецензии в интернет. В резултат открих много различна информация, плюсове и минуси. Тя обаче се подложи на лечение. След известно време на рецепцията цитонамазката стана добра. Тя роди след 40 седмици. Нямаше последствия за детето. Ето защо вярвам, че трябва да се вслушате в мнението на лекарите, да следвате инструкциите за употреба и тогава приемането на лекарства, като полигинакс, ще бъде от полза само по време на бременност.

Имах проблем и с гъбични инфекции. Свещи ми бяха предписани на 7-ия месец от бременността, казаха, че не е опасно за детето, тъй като всички жизненоважни органи вече са оформени. Необходимо е да се вземе курс, в противен случай по време на раждането той може да се зарази, докато преминава през родовия канал. Доверих се на гинеколога и родих здраво бебе.

За автора: Боровикова Олга

Полижинакс по време на бременност

Вълшебният период на раждане на бебе и подготовка за раждането на малко чудо често може да бъде усложнен от всякакви неприятни заболявания. За бременни жени такива проблеми често стават инфекции на влагалището или смущения във флората, кандидоза или млечница. Всяко от тези здравословни разстройства не само е придружено от много неприятни симптоми, но и носи определена опасност за бъдещото бебе. Например, наличието на млечница при майката определено е несигурно за детето: когато се роди, то ще „пътува” през възпаления, заразен с гъбички родов канал, което е изключително нежелателно за него. Следователно, инфекциите и млечницата трябва да се борят и често лекарите предписват лекарството Polygynax за бременни жени като средство за борба..

Полижинакс по време на бременност: инструкции

Polygynax е комбиниран тип противогъбичен антибактериален антибиотик. Произвежда се под формата на супозитории, които трябва да се вкарват във влагалището всеки ден преди лягане при наличие на специфични заболявания. Те включват, на първо място, вагинална кандидоза по време на бременност. Също така Polygynax се използва за лечение на други инфекции, причинени от грам-отрицателни и грам-положителни микроорганизми: вагинит, вулвовагинит, цервицит.

Polygynax може да се използва за саниране на родовия канал преди раждането и за подготовка на гениталиите за хирургични интервенции.

Действието на лекарството е насочено не само към унищожаване на причинителя на заболяването, но и към премахване на неприятните симптоми, съпътстващи млечница: сърбеж и възпаление в гениталната област. Освен това Polygynax насърчава по-доброто проникване на кръв в тези области, което подобрява състоянието на тъканите и лигавиците..

За профилактични цели курсът на употреба на лекарството продължава 6 дни, ако Polygynax се използва като лечение, продължителността на употребата е 12 дни. Капсулата се вкарва дълбоко във влагалището, което е удобно да се прави, докато лежите по гръб. Трябва да знаете, че въпреки че са възможни алергични реакции, те са доста редки. Те могат да включват сърбеж, парене, подуване, зачервяване, дразнене и други прояви на местни алергии..

По време на бременност режимът и продължителността на курса на лечение с Polygynax трябва да се предписват само от лекар във всеки отделен случай - индивидуално! Самолечението с Polygynax е неприемливо и жените, които носят бебе, са строго забранени! Преди да започнете да използвате тези супозитории, трябва да вземете намазка от влагалището, за да определите чувствителността на микрофлората.

Експертите наричат ​​Polygynax отлично лечебно и профилактично средство за премахване на възпалителни заболявания на влагалището. Това се потвърждава от пациентите, които са преминали курса на лечение с Polygynax: те отбелязват, че лекарството елиминира симптомите и ефективно се справя с нарушенията на микрофлората. Но ако в обичайното състояние това лекарство не заплашва никакви последици за жената, тогава какъв ефект има върху нея, когато се подготвя да стане майка, и върху малкия организъм, който расте вътре в нея?

Възможно ли е да се използва полигинакс по време на бременност?

Въпреки факта, че Polygynax е локално лекарство и почти не навлиза в кръвта от повърхността на влагалището, той се предписва с изключително внимание по време на бременност. Това се обяснява с факта, че по отношение на Polygynax все още няма достатъчно клинични данни, които да показват безопасността му за майката и бебето. Освен това лекарството съдържа нежелани и дори токсични вещества за плода, неомицин и полимиксин. И въпреки това много лекари предписват Polygynax на бременни жени като лечебно средство. В този случай той трябва да се използва изключително по препоръка и под строгото наблюдение на лекар..

В ранните етапи на бременността Polygynax е противопоказан, както почти всички лекарства. Но по-близо до раждането е позволено да се използва като терапевтично средство и използването му дава бърз и надежден ефект. В допълнение, свещите Polygynax се използват непосредствено преди раждането, почти през последните дни: продуктът бързо нормализира вагиналната флора и премахва заплахата от гъбички за бебето.

Дали да се направи избор в полза на лечението с Polygynax по време на бременност, зависи от жената и лекуващия лекар. Въпреки че лекарството не се препоръчва за употреба по време на раждане, много експерти са уверени: заплахата от вагинална инфекция далеч надхвърля хипотетичната заплаха, която не е потвърдена, но не и опровергана от употребата на Polygynax. Ако въпреки това бременната жена категорично не иска да рискува, тя винаги има възможност да откаже лечение с Polygynax и да поиска от лекаря да замени това лекарство с друго. За щастие, днес гамата от противогъбични и антибактериални локални лечения, които са одобрени за употреба по време на бременност, е доста широка и затова има какво да избирате.

Полижинакс по време на бременност

Статии за медицински експерти

Полижинакс по време на бременност е противогъбично лекарство с антибактериален ефект, което помага да се излекуват редица неприятни заболявания, които могат да възникнат по време на бременност. Нека разгледаме основните показания за употребата на Polygynax, начините на приложение и дозировката, противопоказанията и възможните странични ефекти.

Бременността е най-ценното време за всяка жена. Ето защо, всички заболявания, които възникват през този период, представляват потенциална опасност за здравето на нероденото бебе. Особено неприятни са инфекциозните лезии на влагалището, които са причинени от нарушения във флората и провокират появата на млечница. Кандидозата е опасна както за жена, която страда от болезнени симптоми на заболяването, така и за неродено дете, което ще трябва да се роди през родовия канал, заразен с гъбични инфекции. За бърза и ефективна борба срещу инфекция и гъбички, бременните жени се предписват Polygynax.

Polygynax се произвежда под формата на супозитории, които се използват за лечение на инфекции, причинени от гъбични микроорганизми, грам-положителни и грам-отрицателни бактерии. Лекарството се предписва за рехабилитация на родовия канал, т.е.подготовка за появата на детето. Polygynax се използва и за хирургични и хирургични интервенции..

Възможно ли е да се използва полигинакс по време на бременност?

Възможно ли е да се използва полигинакс по време на бременност е въпрос, който интересува бъдещите майки, получили рецепта за това лекарство. Нека да разгледаме характеристиките на противогъбично средство и безопасността на употребата му по време на бременност. Така че, въпреки факта, че Polygynax е локално лекарство, тоест не прониква в лигавиците и не навлиза в кръвта, Polyginax се предписва само по медицински причини. Подобна предпазливост се обяснява с факта, че днес няма достатъчно клинични данни, които да потвърдят безопасността на лекарството за майката и нейното неродено дете..

Вниманието при използване на Polygynax се оправдава от факта, че той съдържа вещества, които не са безопасни за детето - полимиксин и неомицин. Но въпреки това Polygynax се предписва за бременни жени. Лекарството трябва да се използва под лекарско наблюдение. Преди да се използва антибиотик, се взема цитонамазка от бременна жена за бактериологичен анализ. В същото време периодите на употреба на лекарството са ограничени. Това е необходимо, за да се предотврати появата на резистентност към действието на лекарството..

Моля, обърнете внимание, че през първия триместър на бременността, Polygynax е забранено да се използва, обаче, както повечето лекарства. Но употребата на лекарството през третия триместър е гаранция за ефективно лечение. Полижинакс по време на бременност също се използва непосредствено преди раждането, за да се върне нормалната флора на влагалището и да се елиминират възможните заплахи за бебето.

Инструкции за употреба на полигинакс по време на бременност

Инструкцията за полигинакс по време на бременност е описание на правилата за използване на лекарството, неговите характеристики, възможни странични ефекти и други нюанси на лекарството, които се отнасят до всеки пациент. Полижинакс по време на бременност, съгласно инструкциите, може да се използва както за терапевтични, така и за профилактични цели. Предписвайте лекарството след лабораторни тестове, за да определите чувствителността на микрофлората към активни вещества.

Ако Polygynax се използва за профилактика, тогава бременната жена трябва да използва една супозитория в продължение на шест дни. Това е необходимо за подготовка на родовия канал или преди цезарово сечение. Но периодът на лечение с употребата на лекарството не трябва да надвишава 12 дни. Polygynax се използва за лечение на инфекциозни и възпалителни лезии на външните полови органи. Забранено е приемането на полигинакс без лекарско предписание, тъй като това може да има обратен ефект и да унищожи естествената микрофлора, увеличавайки възпалението и възпроизводството на патогенна микрофлора.

Показания за употребата на полигинакс

Лекарството се предписва за лечение на гъбичен цервиковагинит, неспецифичен и смесен вагинит, вулвовагинит. Polygynax е ефективен като профилактично средство преди хирургични операции в областта на гениталиите, раждане, вътрематочни диагностични процедури, диатермокоагулация на шийката на матката.

Противопоказания

Основните противопоказания за употребата на лекарството са свързани с действието на активното вещество. Poliginax е противопоказан за употреба в случай на алергични реакции към компонентите на лекарството. Лекарството е противопоказано да се използва без лекарско предписание по време на бременност и кърмене, особено през първия триместър.

Странични ефекти

Страничните ефекти на полигинакса се проявяват в случай, че продължителността на лекарството е надвишила препоръчаното време или не е спазена посочената доза. Супозиториите причиняват алергични реакции. Лечението на нежеланите реакции е симптоматично. •

Начин на приложение и дозировка

Начинът на приложение и дозите полигинакс по време на бременност са индивидуални за всяка жена. По правило профилактичният курс е 6 дни, а курсът на лечение е 12 дни. Супозиториите са предназначени за интравагинална употреба. Препоръчително е да използвате полигинакс преди лягане, като поставите свещ дълбоко във влагалището.

Супозитории Poliginax по време на бременност

Супозиториите Poliginax по време на бременност се предписват както за лечение, така и за профилактика на инфекциозни и бактериални заболявания на гениталните органи. Супозиториите са ефективни антибактериални супозитории с активната съставка неомицин. Основните показания за употребата на супозитории по време на бременност: възпалителни и инфекциозни заболявания на вулвата, шийката на матката, влагалището. Лекарството се използва за предотвратяване на гъбични и инфекциозни лезии преди раждане, операция или аборт.

Супозиториите принадлежат към комбинирани антибиотици с антимикробно действие. Polygynax има мека опаковка с овална форма с мазна хомогенна маса с жълтеникав или кафяв цвят. Свещите Polyginax са активни срещу много микроорганизми и гъбички.

Когато супозитория се вкара във влагалището, лекарството се разпределя равномерно върху лигавицата, но не навлиза в системното кръвообращение. Ако се използват свещи непосредствено преди раждането, това е необходимо, за да се предотврати заразяването на бебето с патогенни инфекции от майката по време на преминаването през родовия канал. Полигинакс супозитории по време на бременност е забранено да се използва без лабораторни изследвания и препоръки на лекар.

Полижинакс в началото на бременността

Polygynax не се използва в началото на бременността, това се дължи на действието на активните компоненти на лекарството. С настъпването на бременността имунитетът на жената намалява. Това се дължи на влиянието на хормоналните промени върху тялото, което прави всичко, за да роди здраво бебе. Това е в ранните етапи на бременността, когато детето тепърва се формира, а женското тяло не е напълно възстановено, бъдещата майка е беззащитна. Следователно лечението на всяка болест, възпаление и инфекция трябва да бъде под наблюдението на лекар..

Антисептичните лекарства, които включват Polygynax, са противопоказани в началото на бременността, тъй като това се отразява неблагоприятно на плода. Освен това, тъй като формата на освобождаване на лекарството е супозитории, тяхната употреба може да причини спонтанен аборт или кървене. Ако лекарството се предписва през първия триместър, то само по медицински указания, когато терапевтичната полза за жената е много по-важна от потенциалната опасност за нейното неродено дете. Във всеки случай бременната жена трябва да бъде запозната с патологичните странични ефекти на полигинакса.

Полижинакс по време на бременност през 1-ви триместър

Полижинакс по време на бременност през 1 триместър е забранен, както всички лекарства. Полижинакс е разрешено да се използва от втория триместър, т.е. не по-рано от 4-5 месеца от бременността. Това се дължи на факта, че до втория триместър процесът на формиране на плода е почти завършен, така че антибиотикът няма да причини патологии и аномалии при детето.

Ако една жена се страхува да приема полигинакс дори по медицински причини, тогава лекарят трябва да избере по-безопасен аналог с минимални странични ефекти. Днес на фармацевтичния пазар има много лекарства със сходни антибактериални и противогъбични ефекти, но с по-малко опасни странични реакции и противопоказания..

Полижинакс по време на бременност през 2-ри триместър

Полижинакс по време на бременност през 2-ри триместър може да се използва, когато ползата за жената е по-висока от потенциалния риск за детето. Такива предпазни мерки се обясняват с факта, че полигинаксът съдържа вещества, които са опасни за развитието на неродено дете - полимиксин и неомицин. Ако лекарството се използва за медицински цели, то се използва за лечение и предотвратяване на възпаления и гъбични инфекции, които засягат гениталиите.

Но полигинаксът има и положителни свойства, в допълнение към основните лечебни. Така че лекарството нормализира флората на влагалището, създавайки защитна бариера за различни гъбични инфекции, които могат да възникнат на фона на отслабен имунитет и хормонални промени. Повечето жени, които са използвали Polygynax по време на бременност, потвърждават неговата ефективност и надежден терапевтичен ефект..

Полижинакс по време на бременност през 3 триместър

Полижинакс се използва много често по време на бременност през 3 триместър. Лекарството се използва за саниране на родовия канал, тоест за подготовката им за раждането на дете. Polygynax ефективно унищожава инфекции, гъбични инфекции и възпалителни процеси, които могат да заразят бебето по време на раждането. През третия триместър на бременността лекарството е безопасно за майката и детето..

Polygynax се използва за лечение и профилактика на вагинит, лезии на вулвата, шийката на матката и влагалището. Polygynax може да се използва само по указание на лекар. Тъй като лекуващият лекар ще ви разкаже за правилата за използване на супозитории, продължителността на лечението и дозировката.

Цената на полигинакса по време на бременност зависи от броя на супозиториите в опаковката на лекарството. Така че, вагиналните капсули polygynax в размер на шест парчета ще струват от 80 гривни, а супозиториите в опаковка от 12 броя - от 150 гривни. Моля, имайте предвид, че цената от 80 и 150 гривна е приблизителната цена на лекарството в аптеките в Украйна.

Отзиви за полигинакс по време на бременност

Прегледите на полигинакса по време на бременност потвърждават ефективността на лекарството в борбата срещу инфекциозни, възпалителни и гъбични лезии на гениталните органи. Предписвайки полигинакс, лекарят изготвя схема на лечение и определя продължителността на терапията въз основа на резултатите от лабораторни тестове за чувствителност на микрофлората и индикации за употребата на лекарството.

Полижинакс по време на бременност е отлично терапевтично и профилактично средство. Основните противопоказания за употребата му са първият триместър на бременността и индивидуалната непоносимост към активните съставки. Но можете да използвате вагинални супозитории Polygynax само според указанията на лекар, тъй като самолечението може да причини усложнения на заболяването и патологии в развитието на нероденото дете.

ПОЛИЖИНАКС

Отзиви

Кой е използвал полигинакс, какви са отзивите.

Кой е използвал полигинакс, какви са отзивите.

Скъп и наистина не помогна

Сложих последния вчера. Все още не знам. Летя с уреаплазма.

И се наблюдават някои странични ефекти.

Глоба. Лекуван е след раждане. Помогна.

ATP всеки е страхотен за информацията.

Харесах си самите свещи и резултата

Скъпо и не помогна много

Кой влезе във втория триместър?

Кой влезе във втория триместър?

Сложих го преди три седмици, всичко е ок)

И как беше детето, не беше по-малко активно, когато го сложи?) Въпреки че мисля, че няма връзка, но все пак

Не забелязах това.

Сложих всичко добре, беше единственото нещо, което помогна само за 4_5 дни и след това млечницата отново започна. Но тогава вече разбрах защо... заради сладкото (очевидно такава особеност на тялото.

Между другото, аз също чух някъде, че заради сладкото се случва!

Аз също ще получа млечница веднага, ако има малко сладкиши ?
Можете ли да зададете въпрос ?! Какви тестове за млечница се вземат? ? Иначе гинекологът ми дори не обърна внимание на оплакванията ми

Оттам трябва да се вземе цитонамазка... И аз се качвам веднага щом ядем сладкиши... Жалко, че на 27 години осъзнах това едва по време на бременност. Веднага щом не ям сладкиши, това спира веднага без никакви лекарства

Благодаря ?
Забелязах този модел много отдавна, но здравият разум не винаги надделява над нашето „искане“ ??

Слагам ги точно сега

Детето активно ли се движи със свещи? (Откакто започна да поставя) просто се чуди

Обикновено само на гърба беше палав? и сега, във всяка позиция, символът се показва ?

Няма странични ефекти

Обзалагам се, че всичко е наред.

Сложих го, всичко е наред, без парене и неприятни усещания, помогна, но не за дълго, след няколко седмици започна отново ((те нямат ефект върху движенията на детето

Сложих всичко добре, стори ми се толкова здравословно, навлажних ги, за да могат по-добре да влязат

Че да, подобно на Яйцето, е трудно да се вмъкне (

от млечница ли е? също наскоро страда, очевидно от утрика започна, направо brrrr

Да xs. Лекарят казва, според тестовете, млечница и отделяне, както обикновено, по принцип, добре, малко по-обилно от стомана. + Имам уреоплазма и червеникава лигавица, вчера взеха цитонамазки и казаха. Преди това сложих тержинан, сега казаха полигинакс... като цяло ми казаха, че ще предписват такива лекарства през цялата бременност

и моите цитонамазки вече имат ток от 30 седмици ((така че мисля, че може да се използва за профилактика за четене.

Полижинакс по време на бременност за лечение на млечница

Бъдещите майки са склонни към млечница и вагинит понякога дори повече от жените, които не раждат дете. Това се дължи на факта, че защитните сили на организма естествено намаляват през този период. Оказва отрицателно въздействие върху вагиналната среда и стреса, както и използването на антибактериални лекарства. Полижинакс е известен на мнозина поради факта, че вагиналната кандидоза не е толкова рядък проблем. Но колко безопасно е лекарството по време на бременност??

Полижинакс и бременност

При регистрация за бременност, на тридесетата седмица и преди раждането, се взема цитонамазка от жена. Ако има някакви усложнения или има оплаквания от дискомфорт и освобождаване от отговорност, изследването може да се извърши по всяко време. Анализът на екскретите предоставя информация за околната среда и микробната флора на лигавицата. Има 4 степени на вагинална чистота: първата и втората не изискват лечение, а третата (дисбиоза) и четвъртата (вагинит) изискват лекарствена терапия.

В деня преди вземане на цитонамазка е препоръчително да се въздържате от полов акт, не е нужно да се къпете и да използвате местни лекарства. Непосредствено преди изследването, измиването трябва да се извършва без хигиенни продукти и сапун..

Ако се открият патогенна микрофлора, гъбични лезии или някакви признаци на възпаление, гинекологът предписва подходящо лечение. На бременна жена обикновено се препоръчват локални лекарства, например Polygynax, за да се намали възможният системен ефект на лекарствата върху майката и детето..

Polygynax - локални антибактериални капсули

Полижинакс е местен антибиотик. Опаковката съдържа вагинални капсули от 6 или 12 броя.

Действие на наркотици

Polygynax съдържа три активни съставки:

 • неомицин сулфатът е вещество, което инхибира растежа и развитието на различни видове бактерии, но не засяга патогенни гъби, вируси и анаеробна флора. Устойчивостта на микроорганизмите към него практически не се развива;
 • полимиксин В сулфатът има бактерициден ефект върху неприятелски микроорганизми, живеещи във влагалището;
 • нистатинът е силно активен срещу дрождоподобни гъби, принадлежащи към рода Candida. Достатъчно ефективен при млечница.

Такъв състав на сложен препарат причинява антибактериални, бактерицидни и противогъбични ефекти..

Използването на капсули в различни триместри

Ако жената е открила някакви симптоми на възпалителен процес или друга лезия на гениталната лигавица, трябва да се свържете с гинеколог за точна диагноза. Трябва да се помни, че не всички патогенни микроорганизми са чувствителни към Polygynax. Следователно терапията с това лекарство може да стане безполезна и дори да има отрицателни последици. Използването му по време на бременност през втория и третия триместър е разрешено само според указанията на акушер-гинеколог.

През първия триместър на бременността употребата на Polygynax е противопоказана..

Polygynax може да се използва от втория триместър на бременността

Млечница и други показания за употребата на Polygynax по време на бременност

Polygynax се предписва на бременни жени от втория триместър за лечение на заболявания, причинени от чувствителни към него микроорганизми. Лекарството се използва за:

 • кандидоза - млечница, иначе гъбична инфекция на влагалищната лигавица;
 • неспецифичен вагинит - възпаление на вагиналната лигавица;
 • вулвовагинит - възпалението се разпространява към вагиналната лигавица, както и към големите срамни и малки срамни устни;
 • цервиковагинит - възпалителният процес се разпространява и към шийката на матката.

Всяко от тези заболявания обикновено е придружено от дискомфорт и характерно отделяне..

Също така Polygynax може да се използва за профилактични цели преди раждането, така че детето, преминавайки през родовия канал, да не се зарази с патогенната микрофлора на майката..

Прегледи на лекарите за ефективността на лекарството Polygynax

Нежеланите реакции са нормални. Ефективността е отлична. Цена / качество - добро.

Професионалисти. Много ефективно лекарство за лечение на бактериална вагиноза, причинена от опортюнистична флора, особено при засяване със стафилококи и ешерихия коли. В същото време, важен плюс, който не засяга лактофлората.

Минуси. Много течаща. При използване е необходимо да се носят подложки, тъй като има много оплаквания от пациентите относно чувството на дискомфорт именно поради "високата влажност".

Щирлова О. В. Гинеколог, 12 години опит

https://protabletky.ru/polygynax/

Страничните ефекти са лоши. Ефективността е отлична. Цена / качество - добро.

Професионалисти. Широк спектър от действия, включително противогъбичен ефект; възможността за използване в детската гинекология; съотношение качество-цена.

Минуси. Алергични реакции.

Добро лекарство, използвам в практиката си, включително при лечението на деца и юноши. Чудесно за лечение на вулвовагинит.

Кондратенко О. В. Гинеколог 3 години опит

https://protabletky.ru/polygynax/

Страничните ефекти са добри. Ефективността е добра. Цена / качество - добро.

Не са открити отрицателни качества.

Професионалисти. Polygynax е лекарството по избор в моята касичка за лечение на вагинит и дисбиоза. Лекарството се понася добре, не причинява странични ефекти, не причинява пристрастяване.

Попова Е. И. Гинеколог 13 години опит

https://protabletky.ru/polygynax/

Страничните ефекти са добри. Ефективността е отлична. Цена / качество - отлично.

Професионалисти. Комбинирано широкоспектърно лекарство за лечение на неспецифичен вагинит и дисбиоза. Има минимален потискащ ефект върху нормалната микрофлора на влагалището по време на лечението.

Минуси. Не намерих.

Стрелина А. В. Гинеколог 9 години опит

https://protabletky.ru/polygynax/

Полижинакс - видео

Противопоказания и възможни нежелани реакции, описани в инструкциите

В резултат на факта, че Polygynax е локално лекарство, има много по-малко противопоказания за употребата му, отколкото при използване на антибиотици вътре. Инструкциите посочват следното:

 • свръхчувствителност към всеки компонент на състава;
 • I триместър на бременността;
 • лактационен период.

Странични ефекти, които могат да се получат от терапията:

 • алергични реакции;
 • парене, сърбеж;
 • дразнене във влагалището;
 • алергична контактна екзема.

Категорията на действие върху плода на антибиотиците, съставляващи Polygynax, според FDA за системна употреба е D, тоест има данни за риск за човешкия плод. Но тъй като лекарството се използва само локално, отрицателните ефекти са сведени до минимум или изобщо липсват..

За да се избегне възможният отрицателен ефект на Polygynax върху плода, не се препоръчва да се предписва, докато плацентата се оформи напълно, т.е.в първата половина на бременността.

Ако лекарството се използва неконтролируемо дълго време, тогава могат да се появят нежеланите му странични ефекти, характерни за аминогликозидите:

 • токсично увреждане на бъбреците;
 • увреждане на слуха и вестибуларния апарат;
 • нервно-мускулна блокада.

Препоръки за използване на свещи

Обикновено акушер-гинеколог препоръчва бременна жена да използва 1 капсула Polygynax на ден в продължение на 6 до 12 дни. Те се вкарват дълбоко във влагалището. Преди това ръцете трябва да се измият..

Препоръчва се употребата на лекарството през нощта, жената трябва да е в хоризонтално положение. Попадайки във влагалището, капсулата се топи и преминава в течно състояние, активните вещества обгръщат лигавицата. Част от продукта може да изтече. За удобство се препоръчва да се използва подложка след поставяне.

Ако бъдещата майка е пропуснала въвеждането на една или повече капсули, лечението трябва да продължи, придържайки се към същите препоръки, без да увеличава дозата.

Какво може да замести Polygynax по време на бременност

Ако жената почувства сърбеж, парене, появи се алергична реакция, употребата на Polygynax трябва да се прекрати и да се консултира с гинеколог. Лекарят може да замени лекарството с друго, чието действие се разпростира върху патогенната микрофлора на жената.

При вагинит при бременни жени лекарите почти винаги предписват локални лекарства

Polygynax няма пълни аналози. Има лекарства с подобни показания. Доста често гинеколозите предписват вагинални таблетки Terzhinan на своите пациенти..

Terzhinan се използва за лечение на вагинит, кандидоза и вагинална трихомониаза. В допълнение към неомицин и нистатин, той съдържа тернидазол (противогъбично средство с трихомонацидно действие) и преднизолон (синтетично хормонално вещество, което намалява нивото на секрецията, намалява алергичните прояви, потиска възпалението).

Полижинакс (Polygynax) свещи по време на бременност 1-2-3 триместър. Инструкции за употреба, възможно ли е, последствията

Polygynax са популярни и ефективни супозитории, които се използват по време на бременност и други състояния. Лекарството може да се предписва през 2-ри и 3-ти триместър, но по строги показания и след предварителен преглед. Лекарството се счита за доста ефективно и относително безопасно, но независимата употреба силно не се препоръчва..

Показания за употреба

Лекарството е сложно лекарство с противовъзпалително, противогъбично и антибактериално действие. Използва се за елиминиране на симптомите на патологии на вагиналната лигавица.

Основните показания за предписване на лекарство:

 • Инфекциозни и възпалителни заболявания, причинени от микроорганизми, чувствителни към компонентите на състава.
 • Вагинит и вулвовагинит с неспецифична или специфична форма.
 • Възпалителни патологии на вагиналната лигавица от гъбичен произход. В този случай лекарството се използва като независим метод на лечение и носи добри резултати..
 • Подготовка за лека операция на шийката на матката или вагиналната лигавица.
 • Първите няколко часа след началото на раждането. В този случай лекарството помага за предотвратяване на инфекция на плода, ако жената страда от някакви заболявания с инфекциозен произход..
 • Смесени форми на вагинит от гъбичен и инфекциозен произход едновременно.
 • Възпалителни патологии от гъбичен произход, засягащи лигавиците на влагалището, цервикалния канал.

Инструментът може да се използва и за предотвратяване на усложнения след хирургични интервенции на шийката на матката, както и преди подобни манипулации..

Състав

Лекарството съдържа 3 активни съставки и няколко спомагателни съставки. Основното действие се извършва поради съдържанието на нистатин, който има изразени противогъбични свойства.

В допълнение, ефектът на компонента се засилва от присъствието на неомицин и полимиксин В. Тези съставки имат антибактериални свойства, засягат много грам-положителни и грам-отрицателни микроорганизми.

Съставът на лекарството съдържа помощни съставки:

 • Глицерол.
 • Желатин.
 • Соево масло.
 • Диметикон.
 • Тефоза.

Помощните вещества нямат терапевтични свойства, те са необходими за запазване на химическата формула и придаване на продукта на желаната форма.

Под каква форма се произвежда

Polygynax се предлага на пациентите под формата на вагинални капсули или супозитории. Супозиториите се считат за една от малкото лекарствени форми, одобрени за употреба по време на бременност през 2 и 3 триместър..

Капсулите или свещите са с малки размери, опаковани в пластмасови блистери от 6 или 12 броя. Всеки блистер се поставя в индивидуална картонена кутия. Той е придружен от инструкции за употреба, които описват подробно всички характеристики на лечението.

Свещите имат овална изпъкнала форма, жълта. Те се разтварят добре и бързо във влагалището, осигурявайки терапевтичен ефект. Цената на продукта зависи от броя на супозиториите в опаковката. Средната цена варира от 350-600 рубли.

Фармакодинамика

Лекарството има изразени противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства. Тези ефекти се постигат чрез комбинацията на нистатин с два антибактериални компонента.

Нистатинът има фунгицидни свойства, активен е срещу гъбички от рода Candida. Които в повечето случаи засягат лигавиците на влагалището. По време на бременност тези микроорганизми са особено активни, размножават се интензивно, което е свързано с отслабване на имунитета и промени в микрофлората на влагалището.

Освен това нистатинът води до елиминиране на проявите на млечница на фона на употребата на други лекарства, въпреки съдържанието на антибактериални вещества. Неомицинът в състава на агента потиска жизнената активност на грам-положителните и грам-отрицателните микроби. Което води до постепенното им унищожаване, без да навреди на лигавиците.

Трябва да се отбележи, че полимиксин В също проявява антибактериална активност, засилва ефекта на неомицин. В резултат на това тъканите се почистват от микроби и се предотвратява разпространението им в здрави зони..

В допълнение, лекарството предотвратява проникването на микроорганизми в кръвта, както и дълбоко увреждане на тъканите. Благодарение на това периодът на възстановяване е значително намален..

Комплексният ефект на противогъбични и антибактериални компоненти води до бърз терапевтичен резултат и предотвратява усложнения, които могат да засегнат плода и тялото на майката. Струва си да се помни, че антибактериалната активност на лекарството не се проявява срещу стрептококи и анаеробни бактерии.

Фармакокинетика

Polygynax - супозитории по време на бременност (1 триместър се счита за противопоказание за лечение), използвани поради минимална абсорбция в системното кръвообращение. Агентът действа локално, което намалява риска от предозиране и някои системни нежелани реакции.

След проникване на лекарството във влагалището супозиторият се разтваря и се освобождават активните съставки, които имат терапевтичен ефект. Всички активни съставки се разпределят равномерно върху лигавицата и показват своята активност.

Лекарството почти не се абсорбира в системната циркулация, което се счита за основното му предимство пред другите лекарствени форми. При изследване на кръвта е почти невъзможно да се открият следи от активната съставка, тъй като тя не се свързва с плазмените протеини.

Следите от компоненти не се разпространяват през системната циркулация, поради което не се обработват в черния дроб и не се екскретират през бъбреците.

След осигуряване на терапевтичен ефект, компонентите на състава се екскретират с вагинален секрет. Съставките не се натрупват в тъканите, което също се счита за предимство.

Приложение за бременни жени

Лекарството се предписва само по строги показания и след преглед от специалист, когато се открие определено заболяване и степента на неговото пренебрегване. Дневната доза за бременна жена е 1 супозитория. Превишаването му е категорично противопоказано..

Ако е необходимо да се извърши превантивна терапия, достатъчно е да се използва агентът в продължение на 6 дни. Най-доброто време за прилагане на супозитория е вечер. Прилагането трябва да се извърши след извършване на хигиенни процедури, което предотвратява развитието на усложнения.

Свещта се поставя в легнало положение със свити колене и леко раздалечени крака. Това позволява влагането на супозитория дълбоко, което гарантира висока ефективност и предотвратява преждевременното отделяне на продукта..

Ако се открие някакво заболяване, курсът на лечение продължава 12 дни. През този период пациентът инжектира ежедневно по 1 супозитория във влагалището. Преди въвеждането не забравяйте да измиете ръцете си със сапун и вода. Не се препоръчва да държите капсулата в ръцете си дълго време, това може да доведе до преждевременна промяна в нейната консистенция..

Във всеки случай продължителността на лечението може да варира в зависимост от отделната пациентка и характеристиките на хода на нейното заболяване..

Противопоказания

Polygynax - супозитории по време на бременност (2-ри триместър често е придружен от патологии, които се лекуват с лекарство), които не са предписани през 1-ви триместър на бременността. Освен това лекарството е противопоказано по време на кърмене, тъй като може да провокира негативни реакции при жена и дете..

Въпреки минималната абсорбция в системното кръвообращение, лекарството не се използва при откриване на остри заболявания на бъбреците, храносмилателния тракт и нервната система. Лекарството не се предписва на жени, които по време на бременност страдат от тежка токсикоза или имат предразположение към преждевременно раждане.

Във всеки случай списъкът с противопоказания може да се увеличи в зависимост от конкретния пациент, наличието на съпътстващи отклонения. Струва си да се помни, че идентифицирането на тенденция към алергична реакция или непоносимост към компонентите на състава на лекарството не се използва, дори ако има индикации.

Предозиране

Лекарството почти не се абсорбира в системната циркулация, поради което не води до развитие на предозиране. Такива случаи не са регистрирани, но лекарите не изключват възможността за развитие на симптоми, ако инструкциите са нарушени..

В случай на предозиране пациентът се притеснява от главоболие, слабост и повишена умора. При отсъствие на лечение симптомите се влошават, замайване, нарушения на съня и влошаване на апетита се присъединяват.

Алергичната реакция в случай на предозиране е изразена, значително влошава състоянието на пациента. В този случай пациентът отбелязва появата на обрив на различни части на кожата, силен сърбеж и парене.

Обривът се разпространява по тялото, крайниците. Може да повлияе на лицето. Обикновено подобни прояви се наблюдават при жени, които самостоятелно използват продукта без предварително изследване и имат тенденция към алергични реакции.

В напреднали случаи предозирането е придружено от оток на Квинке. При това състояние има нарушение на дихателната активност на фона на оток на лигавицата на горното небце. В резултат на това има затруднено дишане, включително до задушаване. При такива отклонения е важно незабавно да спрете да използвате супозитории и да посетите лекар..

В болнична обстановка жената получава необходимото лечение, което често помага за предотвратяване на сериозни усложнения.

Странични ефекти

Нежелани реакции могат да възникнат при нарушаване на правилата за използване на лекарството, но лекарите обръщат внимание на факта, че спазването на всички препоръки не гарантира предотвратяване на нежелани прояви.

Най-честите усложнения:

 • От страна на нервната система се наблюдават главоболие, слабост и депресия. Освен това се отбелязва нарушение на съня. Симптомите се влошават от външни прояви, но могат да изчезнат след прекратяване на лечението. Малко пациенти се нуждаят от специално лечение.
 • От страна на храносмилателния тракт нарушенията са редки. В повечето случаи те са придружени от гадене, понякога пристъпи на повръщане, както и нарушено храносмилане и изпражнения. Състоянието води до намаляване на количеството консумирана храна, което провокира влошаване на проявите от страна на нервната система.
 • От страна на пикочно-половата система могат да се появят атипично отделяне, повишено уриниране, болка в областта на бъбреците.

Най-честите нежелани реакции са локални симптоми, например сърбеж във влагалището, зачервяване на лигавиците, дискомфорт при уриниране.

Леката алергична реакция е придружена от обрив в областта на външните полови органи, сърбеж и парене. Състоянието се влошава от дискомфорт по време на хигиенни процедури, както и носенето на неудобно стегнато бельо от синтетични материали.

Появата на негативни реакции се счита за причина за отмяна на лекарството. Ако те постепенно изчезнат, не се изисква специално лечение. Ако симптомите се влошат след прекратяване на лечението, струва си да посетите лекар, който ще проведе преглед и ще предпише симптоматично лечение. Като правило, след няколко дни терапия, състоянието се нормализира..

Лекарствени взаимодействия

Polygynax - супозитории по време на бременност (1 триместър се счита за противопоказание за терапия), които не могат да се комбинират с други местни лекарства, които имат подобни свойства. По време на бременност броят на използваните лекарства е минимален, така че лекарствените взаимодействия не се изучават толкова подробно..

Минималната абсорбция на съставките в кръвта прави лекарството безопасно и също така изключва възможността за влияние върху действието на системни лекарства, които могат да се използват по време на бременност за различни цели.

Експертите само силно не препоръчват използването на Polygynax в комбинация със спермициди, тъй като ефективността на първия е значително намалена и рискът от усложнения се увеличава..

Други лекарства за перорално приложение, разрешени по време на бременност, не влияят върху ефекта на супозиториите, а супозиториите не влияят върху ефективността на лекарствата. Във всеки случай е необходима консултация с лекар преди да използвате какъвто и да е продукт..

Условия и периоди на съхранение

Съхранявайте продукта само на хладно и тъмно място, ограничавайки достъпа на деца и пряка слънчева светлина. Въпреки това не се препоръчва поставянето на супозитории в хладилника..

Максималният срок на годност е 2 години. Датата на производство е посочена на опаковката, абсолютно противопоказано е употребата на лекарството след срока на годност.

Условия за отпускане от аптеките

Лекарството може да бъде закупено в аптеката с рецепта от лекар, което се счита за предимство, тъй като предотвратява възможността за самолечение без предварително изследване..

Аналози

При липса на оригинално лекарство можете да използвате заместител със сходни лечебни свойства..

ИмеФормуляр за освобождаванеХарактеристики на приложението
ПимафуцинСупозитории за вагинално приложение на базата на антибактериален и противогъбичен компонентЛекарството се използва за жени по време на бременност и кърмене, за небременни пациенти, които страдат от вагинит, млечница и други вагинални патологии от гъбичен или възпалителен произход. Инструментът се използва интравагинално, инжектира се 1 свещ на ден. Курсът на лечение продължава до 10 дни. Лекарството се счита за безопасно за жени, поради което се предписва по-често от други средства
ЕкофуцинСупозитории за вагинално приложение, съдържащи натамицин като основна активна съставкаЛекарството се счита за много ефективно, въпреки различния му състав. Инструментът помага за премахване на възпалението на влагалището, унищожава патогенните гъбички и предотвратява влошаването на състоянието. Курсът на лечение продължава до 6 дни, докато 1 свещ се вкарва във влагалището всеки ден преди лягане. Лекарството се дава на бременни и небременни жени със същата честота.
ТержинанВагинални таблетки на основата на няколко активни съставкиЛекарството се използва за лечение на вагинит и млечница и други патологии с възпалителен произход. Инструментът се счита за много ефективен, помага за премахване на симптомите на патологии, тъй като съдържа хормонален компонент, който подобрява действието на други компоненти. Лекарството се предписва на бременни и не бременни жени, като дозировката обикновено е 1 таблетка на ден, която се вкарва във влагалището преди лягане. Курсът на лечение продължава от 3 до 7 дни, в зависимост от пренебрегването на заболяването

Струва си да се помни, че аналозите на лекарството също не се предписват през първия триместър на бременността, тъй като рискът от усложнения се увеличава. Заместителите са категорично противопоказани за употреба без предварителна консултация със специалист, особено по време на бременност. Във всеки случай се изисква преглед, за да се установи причината за нарушението и степента на неговото пренебрегване.

Polygynax са популярни и ефективни супозитории, които се използват активно по време на бременност и за лечение на небременни пациенти. По време на терапията е важно да се вземе предвид, че 1 триместър се счита за противопоказание за употребата на лекарството. Инструментът е високо ефективен и относително безопасен, често се използва за терапевтични и профилактични цели..