* Преглед на най-добрите според редакционния съвет на experttology.ru. Относно критериите за подбор. Този материал е субективен и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка. Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Кърменето е единственият начин да храните бебето си за дълъг период от време. С кърмата бебето трябва да получава не само необходимите вещества за растежа и развитието на тялото, като протеини, мазнини и въглехидрати, но и средствата за защита на бебето от инфекции - секреторни антитела или имуноглобулини, които проникват в кърмата и предпазват бебето от всякакви инфекциозни заболявания чрез формиране на пасивен имунитет.

Периодът на детските инфекции, като морбили, варицела, рубеола, просто съвпада във времето с края на периода на кърмене за повечето майки, когато майчинският имунитет вече не е в състояние да поддържа защитата на тялото на бебето срещу вирусни инфекции на правилното ниво, а детето все още произвежда антитела не достатъчно.

Но не само имуноглобулините се секретират в кърмата, но и жизненоважни витамини за растежа и развитието на бебето. Освен майчиното мляко, детето няма къде да ги вземе. Следователно съвременната фармацевтична индустрия е разработила специални мултивитаминни препарати, както и витаминни и минерални комплекси, които са предназначени да отговорят не само на ежедневните нужди на женското тяло, което се възстановява след труден период на бременност и раждане, но и да задоволят нуждите от витамини в бебето..

От само себе си се разбира, че жената може да приема тези комплекси не само когато кърми, но и ако няма мляко и бебето е изкуствено хранено. Само в този случай е необходимо да се коригира конкретно количеството витамини, които бебето получава заедно с млечните формули, за да се избегне техният дефицит и появата на забавяне на растежа и развитие на тялото.

Този рейтинг включва най-ефективните, балансирани по състав, витаминни и минерални комплекси за кърмещи майки, а рейтингът включва три ценови категории: най-достъпните и евтини лекарства, продукти от среден клас и първокласни витамини за кърмещи майки. Прегледът на витамините за кърмещи майки започва с най-достъпните средства..

Рейтинг на най-добрите витамини за кърмачки

НоминациямястоНаименование на продуктацена
Най-добрите евтини витамини за кърмещи майки1Плодов чай ​​(напитка) за кърмачки с витамини257 ₽
2Complivit "Мама" за бременни и кърмещи235 ₽
3Азбука "Здравето на мама"321 ₽
Най-добрите витаминни комплекси за кърмене средно ценови групи1Многоразделни перинатални645 ₽
2Vitrum пренатална663 ₽
3Femibion ​​Natalcare 2931 ₽
Най-добрите витамини за първокласни кърмачки1Сестринско следродилно здраве на Fairhaven1 100 ₽
2АСТРУМ-МАМИ КОМПЛЕКС2 466 ₽
3ELEVIT PRONATAL691 ₽

Най-добрите евтини витамини за кърмещи майки

Евтините витамини, специално разработени за кърмачки, обикновено включват само домашни препарати. По някаква причина се смята, че внесените средства трябва да струват значително повече. Но това не е така. И пример за добър, екологичен и балансиран комплекс, произведен в Швейцария, е витаминната напитка Hipp. Нека започнем нашия преглед с него..

Плодов чай ​​(напитка) за кърмачки с витамини

Напитката, или както я наричат ​​„чай“ Hipp за кърмещи майки с витамини, е направена от екологично чисти фитосуровини, отглеждани на специални фармацевтични земи, а при нейното производство не се използват хербициди или изкуствени торове. Напитката може да се продава опакована в сашета, но най-често може да бъде закупена в аптеките в кутии с тегло 200 g, под формата на гранули. Тази напитка може да се използва не само за задоволяване нуждите на майките и децата от витамини, но и за стимулиране на производството на мляко..

Съдържа екстракт от хибискус, сок от малина и ягода, шипка на прах, ябълков сок, лимонена киселина, калциев глюконат и лактат, аскорбинова киселина, магнезиев цитрат и железен лактат, незаменим цинков сулфат. От витамините напитката съдържа пантотенова киселина, витамин D, витамини от група В, ниацин. Също така съдържа калиев йодид.

Тази напитка е показана за използване като основна при здрави жени и при жени в състояние на следродилна депресия, със симптоми на недостиг на витамини, както и при астеновегетативни и астеноневротични състояния..

Необходимо е да се прилага по следния начин: 4 чаени лъжички или 16 g гранулиран концентрат се смесват с една чаша топла или охладена вода. Не се препоръчва гранулите да се заливат с вряща вода, за да не се унищожат някои витамини и минерални комплекси. Швейцарската компания със същото име произвежда напитката Hipp за кърмачки и можете да си купите една концентрат в аптека, като започнете на цена от 300 рубли. Една консерва е достатъчна за 12 порции.

Предимства и недостатъци

Една порция от такава напитка на ден напълно задоволява ежедневните нужди както на кърмачка, така и на дете от витамини и някои минерали. Недостатъкът ще бъде възможното развитие на алергия при детето към концентрата от ягодов и малинов сироп, както и необходимостта да се съхранява тази напитка след отваряне на опаковката далеч от продукти със силен аромат. Също така е необходимо да използвате отворената опаковка в рамките на 3 месеца. Значително предимство е ниската цена, приятен вкус, наличието на всички необходими витамини, както и липсата на захар, консерванти, изкуствени аромати и оцветители.

Complivit "Мама" за бременни и кърмещи

Компливит "Мама" за бременни и кърмещи жени съдържа малко количество от най-важните витамини и микроелементи, но този основен състав е добре балансиран. Една капсула, покрита с обвивка, съдържа аскорбинова киселина, тиамин и рибофлавин, пантотенова киселина под формата на калциево съединение, пиридоксин, фолиева киселина, витамини В12 и В6, желязо, мед, цинк, магнезий, фосфор и калций. По този начин този комплекс ще бъде мултивитамини, съдържащ минерали и микроелементи, подходящи за периода на хранене..

Този комплекс е показан за употреба както за профилактика, така и за лечение на недостиг на витамини и минерални дефицити в кърменето. Успешно се използва и при недохранване или небалансирана диета. При комплексното лечение на различни инфекции и други хронични заболявания, Компливит "Мама" се препоръчва за повишаване на устойчивостта на кърмещия организъм към инфекции.

Трябва да приемате лекарството веднъж дневно, по една таблетка наведнъж, за предпочитане след закуска. Complivit "Mama" се произвежда от местната фармацевтична компания Pharmstandard в град Уфа, а средната цена на една опаковка от 30 таблетки, изчислена за месечен курс, е 226 рубли. Минималната цена за 30 ноември 2018 г. за големите градове на Русия е 166 рубли.

Предимства и недостатъци

Голямото предимство на този комплекс остава много ниска цена и лекота на приложение: само една таблетка на ден. Лекарството присъства в почти всички аптеки в страната и това също е важно. Недостатъкът може би е само малък основен набор от витамини и микроелементи, но, както знаете, никой не отменя истината на твърдението „по-малко е повече, но по-добре“. Ако съставът на комплекса е значително разширен, това ще увеличи цената и ще увеличи честотата на страничните ефекти..

Азбука "Здравето на мама"

Евтин домашен витаминно-минерален комплекс, предназначен за гъвкава употреба при кърмещи майки, е азбуката „Здравето на мама“. Има три вида таблетки: "желязо +", "антиоксиданти +" и "калций D3 +". Една опаковка съдържа 60 броя, по 20 таблетки от всеки тип.

Таблетката номер едно съдържа освен желязо, тиамин, фолиева киселина и таурин. Втората таблетка, освен витамините С и Е, съдържа селен, бета-каротин и йод. И накрая, третата таблетка от комплекса съдържа биотин, калций, витамин К и витамин D3..

Показанията за това лекарство са същите, както и за други витаминни комплекси. Той е източник на витамини и минерали и се използва за предотвратяване на недостиг на витамини и за правилния растеж и развитие на бебето..

Азбуката за кърмачка може да се използва по различни начини. Можете да приемате и трите таблетки наведнъж в една доза. Можете да приемате една таблетка сутрин и две таблетки вечер или всяка таблетка на интервали от 4 или 6 часа. Такъв фракционен режим на прием на таблетки, съдържащи различни компоненти, ви позволява напълно да асимилирате набор от витамини и микроелементи и да избегнете взаимодействието между тях. Според производителите такъв отделен режим ви позволява да получите 50% повече ползи, отколкото да приемате всички хапчета едновременно. Този комплекс се произвежда от местната производствена компания Vneshtorgfarma, а цената на един такъв пакет е средно 400 рубли.

Предимства и недостатъци

Разбира се, липсата на ясни инструкции за приемане на лекарството се счита както за недостатък, така и за предимство. Недостатъкът е, че кърмещата майка трябва да приема хапчета на ден наведнъж и с неясни препоръки можете или да пропуснете срещата, или да объркате, или да вземете погрешно хапче. Предимството ще бъде свободата на избор, но е напълно неясно как производителят е успял да оцени в проценти по-голямата ефективност на приема на лекарството, като използва отделни дози..

За да се стигне до това заключение, е необходимо да се проведат скъпи и мащабни клинични проучвания при кърмещи майки с очевидни признаци на недостиг на витамини, с наличието на контролна сравнителна група и с мащабни биохимични изследвания на концентрацията на витамини в кръвната плазма. Тъй като това не е направено, оценката е емпирична. Въпреки това азбуката „Здравето на мама“ има ниска цена на месечен курс и се понася добре от кърмачките..

Най-добрите витаминни комплекси за кърмене средно ценови групи

Преминавайки към тази група лекарства, можем да я разгледаме като основната. Продуктите от този ценови диапазон съдържат не само минималния набор от витамини, минерали и микроелементи, но и техните по-обширни комбинации и се продават най-активно в аптеките. Тази ценова група включва не само вносни, но и някои местни витаминни и минерални комплекси.

Многоразделни перинатални

Multi-tabs perinatal е типичен представител на добър, качествен мултивитаминен комплекс не само за кърмачки, но и за бременни жени, тъй като перинаталният период в медицината се нарича време, близко до раждането. Една таблетка от този мултивитаминен комплекс съдържа 11 различни витамини. Съдържа още фолиева киселина, минерали и микроелементи - калций, магнезий, желязо, цинк, мед, манган, селен, хром и йод. По този начин Multi-tabs Perinatal се счита за много ценен комплекс.

Необходимо е кърмещите майки да го приемат за повишаване на имунитета и подобряване на секрецията на имуноглобулини в кърмата, за предотвратяване на недостиг на витамини и за нормалното развитие на детето и неговата имунна система. Удобно е да го приемате по време на хранене или веднага след него. Приема се по една таблетка дневно. Средната цена на една опаковка от 60 таблетки, предназначена за два месеца прием, е средно около 700 рубли. Произвежда се от един от лидерите в световната фармацевтична индустрия - Pfizer.

Предимства и недостатъци

Multi-Tubs Perinatal е ефективен, добре балансиран комплекс, който се произвежда от качествени европейски вещества. Лекарството има добро съответствие, тъй като се приема веднъж дневно. Multi-Tabs Perinatal има още една "жар": 700 рубли е двумесечен курс. Ако вземем предвид разходите за месечен прием (а това е половината от пакета), тогава цената автоматично се намалява до 350 рубли на месец и това лекарство може вече да е включено в списъка с евтини и висококачествени витаминни комплекси.

Vitrum пренатална

Витаминният комплекс Vitrum Prenatal съдържа 11 витамини, както и желязо, калций и цинк. Използва се като лекарство, което запълва дефицита на витамини и минерали, както и за профилактика на различни заболявания на майката и бебето, за повишаване на техния имунитет. Също така, това лекарство е показано в случай на лека анемия с дефицит на желязо с липса на калций в тялото на бременна и кърмеща жена, за предотвратяване на вродени фетални аномалии. По време на периода на кърмене Vitrum Prenatal е показан за прием с небалансирана диета и при преминаване от диета на бременна жена към диета на кърмачка.

Vitrum Prenatal трябва да се използва веднъж дневно след хранене. Производителят препоръчва да не се превишава посочената доза. Този комплекс се произвежда от американската компания Unipharm, а цената на една опаковка от 30 таблетки, предназначена за месечен курс, е средно 650 рубли.

Предимства и недостатъци

Vitrum Prenatal отстъпва на предишния представител по своя състав и го надминава на цената си и това е основният му недостатък, с еднакво качество. Като цяло всички витаминни и минерални комплекси от САЩ, които са представени главно от продуктите на компанията Unipharm, струват средно 30% - 50% по-скъпи от европейските препарати с подобно качество и състав. В противен случай този комплекс се счита за висококачествен, понася се добре, приема се веднъж дневно и причинява минимален брой странични ефекти като алергични реакции и на практика те не надвишават рядката честота на индивидуална непоносимост..

Femibion ​​Natalcare 2

Този витаминен комплекс от Merck продължава портфолиото на производителя на витамини. Съществува и лекарството Femibion ​​Natalcare 1, което се препоръчва на етапа на планиране на бременността и включително до края на първия триместър. И това лекарство, Femibion ​​Natalcare 2, се позиционира от производителя като лекарство, препоръчано за прием, започвайки от 12-та седмица на бременността, както и през целия период на кърмене. Лекарството се произвежда под формата на таблетки и меки капсули, в една опаковка и двете, по 30 броя всяка.

Всяка таблетка съдържа аскорбинова киселина, никотинамид, алфа-токоферол, пантотенова киселина, пиридоксин хидрохлорид, рибофлавин, тиамин, фолиева киселина, биотин, йод и витамин В12. Всяка капсула съдържа мастноразтворим витамин Е и специална киселина, която е еквивалентна по ефект на 500 mg концентрат рибено масло. Лекарството се приема за профилактика, с укрепваща цел, както и в комплексната терапия за лечение на различни остри и хронични заболявания при бременни и кърмещи жени..

Необходимо е лекарството да се приема веднъж дневно с храна, веднага се приема една таблетка и една мека капсула. Този комплект струва 1000 рубли, минималните разходи са 870 рубли, максимумът е 1605 рубли, ценовият диапазон е доста голям и зависи от формата на собственост на аптеката и от нейната ценова политика.

Предимства и недостатъци

Предимството на това лекарство е добра поносимост, способността да продължи да приема витамина след раждането, което означава, че тялото няма да има нужда от възстановяване и запознаване с ново лекарство. Продуктът е добре балансиран, съдържа необходимото количество витамини, но недостатъкът е липсата на минерали и микроелементи. Но това, от друга страна, ще бъде относителен плюс, тъй като намаляването на броя на компонентите подобрява поносимостта на лекарството и намалява броя на страничните ефекти. Фемибион се приема веднъж дневно, което също е удобно. На цената си това лекарство вече преминава от витаминни комплекси за кърмачки от средния ценови диапазон към първокласни лекарства..

Най-добрите витамини за първокласни кърмачки

Преди да купят, много посетители на аптеките искат да знаят защо тези „елитни“ витамини са толкова скъпи: 1500 - 2500 рубли и дори повече. Ако фармацевт, работник на рецепция или фармацевт обясни, че това са „вносните елитни производители“ и „качеството на витамините е много високо“, то това обяснение не е убедително. Както разбрахме, много комплекси от средния ценови диапазон се произвеждат от световни лидери и по нищо не отстъпват по качество на първокласно лекарство.

Всъщност такива продукти често имат специална „жар“. Най-често това е зеленчукова основа, към която след това се добавя витаминно-минерален комплекс. В някои случаи се нарича „специална билкова формула“, „биологични компоненти“. В някои случаи комплексите съдържат пробиотици или полезни микроорганизми за нормализиране на функцията на червата и предотвратяване на дисбиоза. Накратко, първокласните продукти често съдържат някакъв друг компонент освен витамини, минерали и микроелементи, но не винаги. Помислете за тези средства, които са посочени за прием от жени по време на кърмене..

Мултивитамин за кърмачки след раждането Fairhaven Health за кърмещи жени

Този витаминно-минерален комплекс се произвежда в Съединените американски щати и съдържа набор от 13 основни витамина, калций, желязо, йод, цинк, селен, магнезий, мед, манган и хром. Този комплекс е показан, за да поддържа здравето на кърмещата жена и според производителя съставът е подбран по такъв начин, че да задоволи напълно нуждите на кърмещата майка и бебето от витамини, минерали и микроелементи. Необходимо е да се приемат витамини по 1 капсула 2 пъти на ден. Този витаминно-минерален комплекс е само пример за продукт, който не съдържа никакви допълнителни добавки. Средната цена на един пакет, изчислена за един месец, е 1200 рубли.

Предимства и недостатъци

Предимството на този комплекс е неговата висока ефективност, балансиран състав, бързо нормализиране на благосъстоянието и настроението на кърмачка, а недостатъците на лекарството са липсата на подробни инструкции на руски език с подробно описание на противопоказанията и страничните ефекти, доста висока цена, както и недостъпност. Това лекарство се среща рядко в аптеките и най-често се купува чрез онлайн здравни магазини..

АСТРУМ-МАМИ КОМПЛЕКС

Произведен в САЩ, този мултивитамин е пример за билкови мултивитамини. В този случай говорим за екстракти от червено цвекло, малина, глухарче и люцерна. Той е източник на биофлавоноиди и фибри и е допълнително обогатен с компоненти като пара-аминобензоена киселина, която помага на нормалната чревна микрофлора да синтезира фолиева киселина, холин, който подобрява проводимостта на нервните импулси и прави клетъчните мембрани по-устойчиви. Включени са също инозитол и таурин, карнитин. В допълнение към тези компоненти, витаминният комплекс включва аскорбинова киселина, ниацин, бета-каротин, пантотенова киселина, витамини от група В, витамини D и E и микроелементи в размер на 11 разновидности.

Този витаминно-минерален комплекс се използва за профилактика и лечение на различни дефицити на витамини по време на кърмене, производителят подчертава, че продуктът намалява риска от увеличаване на чупливостта на ноктите и косопад, а лекарството е в състояние да предотврати развитието на депресия при жената след раждането. Необходимо е лекарството да се приема в количество от 1 или 2 капсули дневно по време на хранене и опаковки от 120 капсули.Може да е достатъчно за курс от 2 до 4 месеца. Средната цена на една опаковка от 120 капсули е 2450 рубли.

Предимства и недостатъци

Може би предимството на този комплекс ще бъде растителната основа, но винаги можете да го замените с добра диета. Има немалко витамини от среден клас, които могат напълно да заместят това скъпо лекарство, без да нарушават качеството и разнообразието на компонентите. В допълнение, това лекарство също има не много подробни русифицирани инструкции, то се закупува чрез онлайн магазини, което затруднява получаването на пълна информация преди покупката. Допълнителен недостатък е високата цена.

ELEVIT PRONATAL

Този популярен у нас витаминно-минерален комплекс се произвежда от Bayer, съдържа 12 витамини, омега-3 ненаситени мастни киселини, лутеин, калций, желязо, йод, селен и цинк. Лекарството се произвежда в меки желатинови капсули и се използва както за профилактика на недостиг на витамини, така и за лечението му, при промяна на диетата, както и в други подобни ситуации. Омега 3 ненаситените мастни киселини дават възможност за обогатяване на кърмата с необходимите компоненти, а лутеинът е необходим за пълното развитие на централната нервна система при бебе. Необходимо е да се приема по една капсула веднъж или два пъти на ден, а цената на опаковка от 60 капсули е средно 1400 рубли. При ежедневна употреба на една таблетка месечният курс ще струва около 700 рубли, което не е толкова скъпо.

Предимства и недостатъци

Предимството на този витаминно-минерален комплекс ще бъде богатият му състав, освен това съдържа мастни киселини, лутеин. Това помага на витамините да се усвояват лесно, кърмата става по-пълноценна, използват се висококачествени европейски вещества. В същото време недостатъкът на този комплекс, освен доста високата цена за голяма опаковка, е големият размер на капсулите, може да не е много удобно да ги погълнете..

Внимание! Тази оценка е субективна и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка. Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Най-добрите витамини за кърмачки

След раждането на бебето родителите са придружени не само от радост, но и от умора, безсъние, загуба на апетит, влошаване на състоянието на кожата. Витаминно-минералните комплекси, наситени с полезни компоненти, ще помогнат да се отървете от тези неприятни явления. Оценката, която описва безопасни и бързодействащи лекарства, ще помогне да се изберат най-добрите витамини за кърмещи майки..

Витамини за кърмачки, коя компания е по-добре да изберете

Витаминните и минералните препарати се произвеждат от различни производители, но не всички от тях заслужават внимание. Компании, разработващи най-добрите витамини за кърмещи майки:

 • Alphabet е руска марка, която произвежда витаминни и минерални комплекси за възрастни и деца. Всеки продукт съдържа голямо количество минерали, микро- и макроелементи.
 • Pharmstandard - компанията произвежда комплекси лекарства за цялото семейство, които насищат с полезни вещества, поддържат здравето на кожата. Създава над 1,7 милиарда пакета годишно, доставя ги в различни градове и държави..
 • Doppelherz е компания, която произвежда мултивитамини за деца и жени. Средствата са представени под формата на капсули и таблетки, доставени в европейските страни и във всички градове на Русия.
 • Vitrum е марка, която си сътрудничи с Takeda Russia от 2017 г. Той се занимава с доставка на лекарства не само за градовете на Русия, но и в чужбина. От 2019 г. той е най-добрият производител, който предлага ефективни продукти.
 • Bayer AO е германска фармацевтична компания, основана през 1863 г., от 1994 г. лекарствата се предлагат в аптеките в цяла Русия. Марката произвежда витаминни и минерални комплекси с най-полезния и естествен състав.
 • "Ferrosan A / S" - марката предлага мултивитамини за цялото семейство, които насищат с полезни минерали. Лекарствата се създават в Дания и се транспортират в цяла Европа.
 • АД "Oyu Verman Ab" - компанията се фокусира върху витаминно-минерални комплекси за деца, бременни жени и кърмачки. Марка от Финландия активно доставя средства за всички европейски страни.

Рейтинг на витамини за кърмачки

Изборът на витамини за кърмачки е широк, но не всички продукти са с високо качество, те изпълват тялото на жена и дете с основни хранителни вещества. Оценката е съставена така, че майките да знаят на кой наркотик да дадат предпочитание, за да възстановят нарушените функции на системите по време на кърмене. TOP-8 е съставен въз основа на резултатите от сравнителни тестове, експертни мнения и отзиви на клиенти. Освен това бяха взети предвид и допълнителни характеристики:

 • Състав;
 • Формуляр за освобождаване;
 • Курс за прием;
 • Странични ефекти;
 • Ефективност;
 • Цена.

Допълнителните характеристики ни позволиха да изградим рейтинг, който описва най-висококачествените лекарства за жени след раждане и кърмачета.

Най-добрите витамини за кърмещи майки за 2020 г.

Брой преглеждания: 513

 • Време за четене: 7 минути.
 • След раждането на дете, всяка кърмачка е озадачена от търсенето на вълшебен буркан с хапчета, който да й помогне да възстанови силите си. Нашата статия ще демонстрира класация на най-добрите витамини за кърмещи майки за 2020 г. и ще ви помогне да изберете най-подходящото лекарство..

  За какво сме

  По принцип витамините не трябва да се приемат, ако имате напълно балансирана, здравословна диета и получавате всичко необходимо от храната. Но това се случва изключително рядко, поради което по време на периода на лактация се изисква поддръжка на витамини под формата на специални комплекси. Нещо повече, приемът на лекарства е необходим, ако чувствате умора, сънливост, концентрацията на вниманието е намалена, има внезапни промени в настроението и състоянието на ноктите, косата и кожата оставя много да се желае.

  Как да изберем

  Ще бъде чудесно, ако лекарството е избрано за вас въз основа на кръвен тест, но практиката показва, че лекарите дават имената на лекарствата, които рекламодателите им носят. Нищо чудно, те не само съветват лекарството, но и му предоставят безплатна цветна брошура или пощенска картичка..

  Критериите за подбор задължително трябва да включват формата на лекарството, защото след като сте купили красива опаковка с огромни капсули, далеч не е фактът, че можете да ги погълнете. Ако имате проблеми с преглъщането, можете да изберете за дъвчене витамини. Ние на практика ги нямаме у нас, но добър избор от „желета“ има на американския уебсайт iherb.

  Ако имате обилна загуба на коса, тогава може да има липса на витамини А, В, С, Е или F. Достатъчно е, че само един витамин липсва на организма, за да даде отрицателна реакция. В този случай е добре трихологът да подбере витаминен комплекс, като вземе предвид периода на хранене. Но често трихолозите работят само в големите градове, така че трябва да изберете инструмент на случаен принцип. Така че, прочетете внимателно отзивите на клиентите.

  Видове лекарства

  Най-добрите производители внимателно обмислят нуждите на клиентите, така че витамините не се ограничават само до един вид (таблетки), а се произвеждат в приятно разнообразие. Лекарствата могат да бъдат закупени в течна форма. Има чай и има вкусен еликсир (продава се на iherb).

  Можете да го приемате в дъвчаща версия и ще ядете вкусни желирани желе, получавайки необходимите предимства. Можете да намерите малък размер таблетки, добре, ако не се страхувате от размера на лекарството, тогава можете спокойно да си купите такива, които са ви причинили доверие. Единственото „но“, тези витамини трябва да са специално за кърмещи или бременни жени, но не и за обикновен човек.

  Рейтинг на най-добрите витамини за кърмачки за 2020 г.

  Евтин сегмент

  Ако тялото не се нуждае от сериозна подкрепа, тогава според купувачите си струва да опитате Hipp плодов чай ​​за кърмачки с витамини. Напитката е формулирана без изкуствени оцветители, аромати или консерванти. Съставът съдържа няколко вида концентриран сок и изобилие от хранителни вещества. Функционалността му е насочена към задоволяване на ежедневните нужди от минерали и други важни вещества. Външен вид - гранулирани чаени частици, разтворени във вода.

  Можете да закупите от 350 рубли на банка.

  • Удобна форма на прием;
  • Добър състав;
  • Приятен плодов аромат;
  • Добавя сила;
  • Ниска цена.
  • Вкус за любител;
  • Може да причини алергии при майката и детето.

  Добър бюджетен и балансиран комплекс за кърмачки е Complivit Mom. Предлага се под формата на продълговати таблетки и няма мирис. Най-вече съставът съдържа ретинол ацетат. Комбинацията от мултивитамини е отлична в подкрепа на здравето на жената през цялото време на кърмене. Може да се приема, когато тепърва започвате да планирате бременност, по време на самата бременност и по време на периода на кърмене. Опаковката съдържа 30 таблетки, курсът на приложение е предназначен за един месец. Пие се по една таблетка на ден, препоръчително е да се организира прием за закуска, в процеса или след това, като не се забравя да се пие прилично количество течност. Преди да купите, прочетете внимателно инструкциите, тъй като има противопоказания.

  Можете да закупите от 270 рубли.

  • Бюджетни;
  • Висока ефективност;
  • Насища организма с полезни вещества;
  • Подходящ за бременни и кърмещи жени;
  • Подобрява състоянието на кожата и ноктите;
  • Повишава устойчивостта на организма към инфекции.
  • Може да провокира алергии;
  • На някои дами им става гадно.

  Ако търсите евтин витаминно-минерален комплекс, обърнете внимание на лекарството, произведено в Русия - Азбука „Здравето на мама“. Предлага се под формата на хапчета с три различни цвята. Розовите таблетки са отговорни за желязото (тиаминът и фолиевата киселина също са включени), сините за антиоксидантите, кремообразните за Калций-D3 +. Диетичната добавка напълно задоволява нуждата от макро и микро елементи, както и от незаменими аминокиселини. Удобно, когато имате кръвен тест на ръцете си, можете самостоятелно да изберете кои хапчета от комплекса са необходими и кои са вторични. Можете да вземете всички хапчета наведнъж, да го разделите на частична доза или да изберете хапче избирателно.

  Продава се от 400 рубли.

  • Достъпна цена;
  • Най-добрият витаминно-минерален комплекс от бюджета;
  • Удобно разделяне на цветовете;
  • Пълна и богата композиция;
  • Безопасни дози;
  • Подобрява благосъстоянието;
  • Ефективно насища организма с полезни вещества.
  • Възможно е да има повишена чувствителност към активните вещества на хранителните добавки.

  Средноценов сегмент

  Финландските витамини Minisun Multivitamin Mama се харесват от много кърмачки. Витаминно-минералният комплекс е подходящ за планиране на бременност, бременност и кърмене. Особеността на комплекса е, че е обогатен с фолиева киселина и не съдържа ретинол. Но тиаминът присъства в доза от 5 mg. Форма за освобождаване - таблетки, в опаковка от 90 или 120 броя. Препоръчва се прием на 1 таблетка дневно. Според купувачите благосъстоянието значително се подобрява и се виждат приятни външни промени, когато косата спре да пада и състоянието на кожата се подобри. Най-често те се поръчват онлайн чрез онлайн магазина.

  Можете да закупите от 720 рубли и повече.

  • Висока ефективност;
  • Финландско качество;
  • Подобрява благосъстоянието;
  • Поддържа здрава коса, кожа и нокти;
  • Има благоприятен ефект върху нервната система;
  • Голям буркан и достатъчно дълъг.
  • Не във всяка аптека го има, трябва да поръчате.

  Може би най-популярните витамини за кърмене у нас са Elevit Pronatal. Именно той е най-често предписван от гинеколози на родили жени. Произвежда се под формата на филмирани таблетки, има лека миризма. Най-вече Elevit Pronatal съдържа ретиноли палмитат (3600 IU). Съдържанието на витамини и минерали напълно съответства на дозите, препоръчани за кърмене. Лекарите предписват лекарство за лактация и за профилактика и лечение на хиповитаминоза. В допълнение, Elevit Pronatal може да се пие по време на планиране на бременността и по време на бременността. За съжаление има много противопоказания, така че трябва да проучите инструкциите, преди да купите..

  Цената зависи от броя на таблетките в опаковката. За 30 броя цената е около 600 рубли. За 60 броя 1200 рубли.

  • Богат състав;
  • Помага за подобряване състоянието на косата, ноктите и кожата;
  • Оказват положителен ефект върху общото благосъстояние;
  • Помага за запазване на зъбите;
  • Подходящ за планиране на бременност и раждане;
  • Укрепва имунитета и повишава устойчивостта към вируси;
  • Помага за предотвратяване на развитието на рахит при бебета;
  • Подобрява състава на кръвта.
  • Много противопоказания и странични ефекти;
  • Размерите на големи хапчета причиняват гадене.

  Друг популярен минерално-витаминен комплекс е Multi-tabs Perinatal. Специалистите го съветват за предотвратяване на хиповитаминоза и за избягване на недостиг на минерали в организма. Комплексът е насочен и към подобряване качеството на млякото и подпомагане на лактацията. Приемът е стандартен: 1 таблетка на ден, по време на хранене. Жените отбелязват, че се чувстват по-добре, косата им спира да пада, ноктите им стават по-здрави и зъбите им изглеждат така, сякаш никой от тях не изсмуква калций. Преди да започнете да използвате продукта, не забравяйте да прочетете инструкциите, има противопоказания.

  Продава се от 600 рубли.

  • Балансиран и ефективен състав;
  • Подпомага лактацията и повишава качеството на млякото;
  • Помага за подреждане на косата, ноктите и кожата;
  • Добър за зъбите;
  • Благополучието се увеличава след консумация;
  • Насърчава правилното образуване на кръв.
  • Голям размер, трудно за преглъщане.

  С iherb можете да поръчате вкусния Nature Way, Alive Prenatal gummies, идеален за жени с проблеми с преглъщането. Външно те са сладки гуми, направени във формата на портокал и плодове. Вкусът е деликатен с фина киселинност, определено няма да забравите да вземете такава хранителна добавка. Те се правят без желатин и съдържат 14 витамини и минерали, DHA, холин и бор. В опаковката има 75 здравословни гуми, трябва да приемате по 3 броя на ден. Те не могат да бъдат намерени у нас, така че трябва да поръчате чрез онлайн магазина iherb.

  Цената зависи от курса на долара, обикновено цената е около 1000 рубли.

  • Вкусно и без гадене;
  • Качествен и балансиран състав;
  • Оказват страхотен ефект върху благосъстоянието;
  • Те предизвикват прилив на сила;
  • Помага за подобряване състоянието на косата и ноктите;
  • Насърчава доброто настроение.
  • Трябва да изчакате, когато идват от САЩ.

  Премиум сегмент

  Ако искате да се поглезите със скъп витаминен комплекс, тогава обърнете внимание на Astrum-Mammy Complex. Лекарството е предназначено да попълни тялото на кърмачка с витамини и минерали. В допълнение към витаминните и минералните компоненти, съставът съдържа люцерна, малина, глухарче и червено цвекло. Билковата формула засилва ефекта на комплекса, което го прави особено ефективен за възстановяване на психологическа и физическа сила. Диетичните добавки се препоръчват да приемат 1-2 капсули на ден, препоръчително е да комбинирате приема с храна.

  Можете да закупите продукта в онлайн магазина за 2680 рубли. Опаковката съдържа 120 капсули.

  • Насища организма с полезни вещества;
  • За балансирана поддръжка на микроелементи;
  • Включен в топ на най-добрите лекарства в премиум сегмента;
  • Уникален състав, вътре има редки хранителни компоненти;
  • Предотвратява следродилни неврози;
  • Помага за справяне с косопада.
  • Висока цена.

  Един от най-добрите пренатални комплекси с iherb е Rainbow Light, Prenatal One. Разрешено им е да се приемат както по време на бременност, така и по време на кърмене. Опаковките се продават в няколко варианта: 30, 90, 150 и 180 таблетки. Опаковката е удобна, с винтова капачка и защитена от деца. Таблетките са големи, светлозелени на цвят и с малки пръски. Има специфичен аромат. Обогатеният състав радва не само с изобилие от минерали и витамини, но и с пробиотици, ензими, биофлавноиди и различни полезни билки. Трябва да поръчате онлайн в онлайн магазина iherb, в руските магазини хранителните добавки се препродават с голям марж.

  За 150 таблетки iherb ще трябва да плати 3200 рубли.

  • Страхотна и оригинална композиция;
  • С плодове, зеленчуци и пробиотици;
  • Комплексът съдържа всички необходими хранителни вещества за мама и бебе;
  • Оказва положителен ефект върху психологическото състояние;
  • Не предизвиква повишен апетит;
  • Перфектно регулира храносмилателния процес;
  • За балансирана поддръжка на микроелементи.
  • Висока цена;
  • Ниско съдържание на йод и магнезий.

  Друг популярен американски комплекс за кърмещи майки е Garden of Life, Vitamin Code, RAW prenatal. Тяхната особеност се крие във факта, че те се считат за сурови, тоест не са синтетични, а се получават от зеленчуци и плодове. Продуктът не съдържа млечни продукти, глутен и ГМО. Производствена форма - капсули. Съставът съдържа пробиотици и ензими, благодарение на които процесът на храносмилане се подобрява. Трябва да пиете по една капсула на ден, която съдържа толкова много хранителни вещества, че дори правилното хранене не може да бъде осигурено. Д-р Наталия Зубарева смята, че това са най-добрите витамини на iherb за кърмачки.

  Можете да закупите за 2390 (90 капсули) и 3540 (180 капсули).

  • Насища организма с полезни вещества;
  • За балансирана поддръжка на микроелементи;
  • Подобряват храносмилането;
  • Те имат благоприятен ефект върху космените фоликули;
  • Регулират стабилността на психологическото състояние;
  • Оказват благоприятен ефект върху кръвните тестове.
  • Висока цена.

  Заключение

  Без съмнение приемът на витамини е от съществено значение за пълноценното преживяване на живота. След раждането почти всички жени са под стрес, а храненето извежда от тялото голям брой важни вещества, което има тъжен ефект върху вътрешното и физическото състояние. Благодарение на правилно подбрания комплекс, силата се връща, има усещането, че планините са готови за движение. Спокойната и здрава майка е важна за всяко бебе, така че не пренебрегвайте допълнителната подкрепа за тялото.

  За да избегнете предозиране, препоръчително е да знаете какво липсва на тялото ви и да наблегнете на това. Всъщност, ако липсва желязо, приемът на други важни вещества няма да помогне за попълването му. Също така с калций и тиамин. Можете, разбира се, да пъхнете пръст в небето и да пиете всеки комплекс, където съставът е балансиран, но ползите ще бъдат значително по-ниски, отколкото когато знаете точно какво трябва да се попълни.

  Хранителните добавки от руско и чуждестранно производство са полезни, всяко лекарство има свои привърженици, които са готови постоянно да го купуват. Основното нещо е да се определи какво липсва и каква форма на лекарството ще бъде удобна за приемане..

  ТОП 10 най-добри витамини за кърмачки

  Раждането на бебе е едно от най-щастливите събития на майките. Но не трябва да забравяме, че раждането за женското тяло е значителен стрес, сравним с пълноценна хирургическа интервенция. Освен това майката има и такъв отговорен бизнес като кърменето на бебето. Млякото е ценна течност, наситена с полезни за детето съединения - витамини и минерали. Дори ако диетата на жената не е много разнообразна, храната за бебето все още остава идеална, тъй като се използват природните ресурси на женското тяло. Следователно попълването на хранителни вещества е задължително. Статията предоставя рейтинг на най-добрите витаминни и минерални комплекси.

  При избора на лекарства за ТОП-10 бяха взети предвид следните точки:

  • състав;
  • дозировка и лекота на приложение;
  • безопасност;
  • производствена компания;
  • цена. Прегледът включва както евтини лекарства, така и премиум комплекси;
  • наличност за продажба.
  1. Задължително ли е да се приемат аптечни комплекси
  2. Възможни противопоказания
  3. Как да изберем витамини за кърмачки
  4. От какви хранителни вещества се нуждае кърмещата майка?
  5. Най-добрите витамини за кърмачки
  6. Компливит "Мамо"
  7. Мултитабс Перинитал
  8. Елевит Пронатал
  9. Пренатална хранителна добавка Solgar
  10. Minisun Мултивитамини мама
  11. АЗБУКА Здраве на мама
  12. Допгергелц В.И.П..
  13. Предунатална светлина от дъга
  14. Мултивитамин за кърмене след раждането на Fairhaven Health
  15. Vitrum пренатална форте
  16. Витаминни митове или какво да избягвате
  17. Кърмещата майка определено трябва да приема няколко вида хранителни вещества.
  18. Без витамини млякото ще бъде „празно“
  19. Можете да изберете свои собствени хранителни вещества за повишаване на лактацията
  20. Трябва да приемате витамини през целия период на хранене.
  21. Количеството на приеманото кърма и хранителни вещества е право пропорционално

  Задължително ли е да се приемат аптечни комплекси

  Може би само много мързелив човек не е говорил или писал за необходимостта от балансирана диета за кърмещи майки. Жената получава повечето хранителни вещества от ежедневната храна. Необходимо е обаче да се приемат витаминни и минерални комплекси, тъй като хранителните продукти не покриват напълно нуждите на жената от хранителни вещества, дори при изключително благоприятни условия на живот.

  Лекарството се предписва от терапевт или акушер-гинеколог, като се вземат предвид благосъстоянието на жената, нейният начин на живот, резултатите от лабораторните изследвания.

  Приемът на мултивитамини за кърмачка е строго необходим в такива ситуации:

  • трудно раждане;
  • ранна и (или) късна токсикоза;
  • наличието на хронични възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт;
  • неблагоприятни условия на живот;
  • наличието на паразитни инфекции;
  • прояви на хиповитаминоза;
  • небалансирана диета (липса на месо, зеленчуци и др.);
  • тежък физически труд.

  Признаците на недостиг на витамини включват:

  • влошаване на състоянието на кожата, косата;
  • треперене на зъбите до загуба;
  • обрив по крайниците;
  • болки в ставите;
  • увреждане на ноктите (чупливост, скучна сянка);
  • намалена работоспособност, намален апетит, влошаване на паметта, концентрация на вниманието;
  • нарушение на съня;
  • напукани устни, яркочервен език;
  • чести настинки поради намален имунитет.

  Възможни противопоказания

  Противопоказанията за прием на витаминни и минерални препарати са минимални, но съществуват. На първо място, това са алергични реакции към компонентите на комплекса, както и хипервитаминоза. Наличието на определени заболявания диктува необходимостта да се въздържате от въвеждане на определени хранителни вещества в тялото:

  • А. Той е противопоказан при жени с чернодробни заболявания, жлъчнокаменна болест и панкреатит. Неконтролираният прием на лекарството веднага ще провокира обостряне;
  • В 6. Този витамин не се препоръчва, ако майката страда от коронарна артериална болест, пептична язва или гастрит;
  • противопоказания за прием на витамини В12 са хронична левкемия, както и склонност към тромбоемболия;
  • повишено внимание при прием на витамин С се препоръчва на жени, страдащи от тромбофлебит и склонни към тромбоза, тъй като излишъкът от това вещество води до образуване на пикочни камъни, нестабилност на нервната система;
  • D - нежелана за жени с бъбречни, чернодробни, сърдечни и стомашно-чревни пътища, както и страдащи от активна форма на туберкулоза;
  • PP. Забранено за кърмачки с чернодробни заболявания, метаболитни нарушения (диабет, подагра).

  Когато избирате витаминен комплекс, трябва да вземете предвид други видове добавки: специални смеси за кърмене, лактогонични чайове и др..

  Как да изберем витамини за кърмачки

  Комбинирането на храна със здравословни синтетични лекарства е от съществено значение. Това се дължи на следните причини:

  • трудно е да се намерят напълно естествени продукти с подходящо качество в градска среда;
  • някои полезни вещества се абсорбират само в комбинация с микроелементи;
  • усвояването на отделни витамини се случва в определен час от деня;
  • когато храната е обработена термично, съставът й се променя и някои от витамините са напълно унищожени;
  • когато се използват аптечни комплекси и добавки, не е необходимо постоянно да се изчислява дали тялото получава необходимото количество хранителни вещества;
  • повечето ястия, съдържащи витамини за мама, могат да провокират алергии при дете.

  За да може витаминният комплекс да донесе максимална полза, трябва да изберете според следния принцип:

  • да получите препоръки от лекуващия лекар за състава на лекарството или (дори по-добре!) от неговото име;
  • внимателно проучете инструкциите;
  • когато приемате витамини, следете вашето благосъстояние: вашето и детето;
  • не пийте витамини по-дълго от предписания курс.

  От какви хранителни вещества се нуждае кърмещата майка?

  Ако прочетете състава на почти всеки витамин и минерален комплекс, можете да видите дълъг списък от химични елементи от полузабравената периодична таблица (това са микроелементи) и имената на витамините. Нека се опитаме да разберем как точно се изразяват техните ползи. Първо - микроелементи:

  • калций - има благоприятен ефект върху развитието на костите, кожата, централната нервна система и зрителния апарат на бебето. За майките това е профилактика на остеопороза, средство за укрепване на зъбния емайл;
  • фосфор - участва в енергийния обмен на клетъчно ниво, е част от костите;
  • магнезий - нормализира дейността на нервната система на майката и бебето, е един от строителните материали на костната тъкан;
  • желязо - оптимизира нивото на хемоглобина, който транспортира кислород до клетките;
  • йод - подобрява умственото представяне, отговаря за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

  Сега - за функциите на витамините:

  • А - участва в образуването на костна тъкан, развитието на зрението при дете. Подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите при жената;
  • D - насърчава костната минерализация при бебе, предотвратява развитието на рахит;
  • Е е важен витамин за кърмещата жена, тъй като контролира хормона, отговорен за лактацията;
  • Никотинова киселина (PP). Нормализира кръвното налягане, участва в метаболизма (мазнини и протеини), стабилизира храносмилателния тракт;
  • В1 - участва в развитието на проводящите нервни структури на детето;
  • В2 - участва във формирането на костите, мускулите, централната нервна система на детето, има успокояващ ефект върху тялото на майката;
  • B12 - спомага за поддържане на нормалното функциониране на нервната, хемопоетичната и храносмилателната системи на майките и децата;
  • С - повишава имунитета на майката и бебето.

  Както можете да видите, всеки от хранителните вещества играе роля в поддържането на нормалното функциониране на тялото. Липсата на някоя от тях веднага води до нарушаване на функционирането на органите и системите..

  Най-добрите витамини за кърмачки

  Компливит "Мамо"

  Лекарство, което съчетава ниска цена с ефективност. Комплексът съдържа витамини В6, В12, С, РР. Микроелементи - цинк, фосфор, мед и други. Продуктът подпомага благосъстоянието на майката, която кърми бебето, като осигурява на нея и бебето нужните вещества. Курсът на прием е предназначен за един месец (опаковката съдържа 30 капсули, 1 на ден). При редовен прием жената става по-активна, умората изчезва. Желязото нормализира нивото на хемоглобина, калцият укрепва зъбите на майката и допринася за доброто развитие на костната тъкан при бебето.

  • високо ниво на ефективност (повишено ниво на хемоглобин, подкрепа на нервната система, нормализиране на съня);
  • лекота на употреба (те пият витамини веднъж на ден);
  • атрактивна цена;
  • богат набор от хранителни вещества;
  • лекарството винаги се предлага в търговската мрежа.
  • не твърде приятна миризма;
  • риск от алергии.

  Мултитабс Перинитал

  Продуктът съдържа 7 разновидности на витамини от група В, както и A, C, E, D3, които поддържат имунитета, здрави кости, коса и кожа, нормален състав на кръвта. Цинкът, заедно с фолиевата киселина, помага да се поддържат оптимални нива на хормоните. Съдържащият се в комплекса селен намалява умората, прави жената по-издръжлива.

  • удобство на приемане. Лекарството се приема веднъж дневно. Таблетките са с овална форма, така че лесно се поглъщат;
  • предотвратяване на недостиг на витамини;
  • хипоалергичен състав.
  • малко количество калций;
  • наличието на противопоказания. Лекарството не трябва да се приема от жени със стомашни заболявания.

  Елевит Пронатал

  Уникален препарат, съдържащ 12 хранителни вещества, който поддържа имунитета, нормализира нервната система и сърдечната функция на жените, носещи и кърмещи бебе. Витамините от група В нормализират състоянието на венците, зъбите и кожата. Колекалциферолът (D3) е добро профилактично средство при рахит при кърмачета. Калцият укрепва костната система на бебето и зъбите на майката. Медта и желязото нормализират състава на кръвта.

  • укрепване на имунитета, предотвратяване на настинки и инфекциозни заболявания;
  • дълготраен ефект. Резултатът от приема на добавката продължава 2-3 месеца след анулиране;
  • нормализиране на невропсихичното състояние на жената: премахване на раздразнителност, безсъние, прекомерен апетит.
  • няма йод в състава;
  • неудобна кръгла форма на таблетките (трябва да ги пиете с много вода).

  Пренатална хранителна добавка Solgar

  Продуктът представлява набор от вещества, които женското тяло активно губи по време на лактация. Препаратът съдържа 11 минерала, които повишават устойчивостта на женския организъм към болести, връщат храносмилателната система към нормалното. Витамини, съставляващи комплекса - A, B1, D3, C.

  • оптимизиране на нивата на хемоглобина, добра профилактика на анемия;
  • успокояващ ефект, премахване на раздразнителност и безсъние;
  • подобряване състоянието на кожата и косата. Резултатът е забележим след месец редовна употреба на продукта.
  • силна миризма;
  • не много удобен прием. Трябва да приемате 4 таблетки на ден.

  Minisun Мултивитамини мама

  Мултивитамините "Mama", разработени от финландската компания Minisun, са един от най-добрите комплекси, активно завладяващи руския пазар. Жената получава набор от основни хранителни вещества от зачеването до раждането и през целия период на лактация. Според данните от изследванията млякото от майки, приемащи това лекарство, е два пъти повече от това на жени, които не са попълнили диетата си с микроелементи и витамини. Препаратът съдържа витамини, необходими за майката и бебето (B, C, D, E), биотин, фолиева киселина. От микроелементи - желязо, йод, магнезий.

  • балансиран състав;
  • оптимална форма и размер на таблетките (те са удобни за приемане);
  • прием на лекарството - 1 таблетка на ден;
  • неутрален вкус;
  • адекватна цена.

  АЗБУКА Здраве на мама

  Този хранителен и минерален комплекс е специално създаден за кърмещи жени. Основната му характеристика е хипоалергенният му състав. Производствената компания включи в комплекса само онези компоненти, които няма да имат отрицателен ефект върху бебето. Комплексът съдържа 11 минерала, 13 витамини и таурин. Приемайки лекарството, майката възстановява запасите от хранителни вещества, нейната ефективност се увеличава и настроението й се подобрява. Комплектът е представен в три различни таблетки:

  • Калций-D3;
  • Желязо;
  • Антиоксиданти.

  Тази диференциация на хранителните вещества допринася за по-доброто им усвояване и минимизира риска от алергии..

  Положителните отзиви за комплекса са както следва:

  • ниска цена;
  • обмислен хипоалергичен състав;
  • висока ефективност.

  Единственият недостатък е необходимостта да го приемате три пъти на ден..

  Допгергелц В.И.П..

  Витаминно-минерален комплекс за бременни и кърмещи жени с набор от минерали, витамини и омега-3 киселини. Лекарството допринася за благосъстоянието на жените и правилното развитие на нервната система както на плода, така и на новороденото. Лекарството се приема според указанията на лекар 1 път на ден по време на хранене (закуска). От предимствата купувачите отбелязват разнообразния състав на добавката и умерените разходи. Недостатък - дозировката на лекарството е такава, че не задоволява напълно нуждата на кърмачка от хранителни вещества.

  Предунатална светлина от дъга

  Диетична добавка, която е предназначена за продължителна употреба: от зачеването до края на храненето. Продуктът съдържа витамини от група В (6 разновидности), A, C, D2, K, E. Минералите са представени от хелати и цетати, което подобрява смилаемостта. Екстрактът от водното растение спирулина помага за нормализиране на имунната система.

  • подобряване на храносмилането благодарение на пробиотиците, включени в комплекса;
  • наличието на йод, който е необходим за нервната система на майката и бебето;
  • способността да приемате хапчета на гладно.
  • когато са влажни, таблетките сменят цвета си (потъмняват);
  • можете да поръчате само чрез онлайн магазина.

  Мултивитамин за кърмене след раждането на Fairhaven Health

  Комплекс, базиран на витамини след раждането, разработен в САЩ специално за жени, които кърмят. Особеността на лекарството е разнообразен балансиран витаминен и минерален състав на растителна основа. От микроелементите са желязо, магнезий, цинк, калций и др. Аскорбиновата киселина и желязото нормализират нивата на хемоглобина, предотвратявайки развитието на анемия. Продуктът повишава жизнеността на майката и детето. Дневната доза е 2 капсули. Един буркан е предназначен за един месец. Отзивите за комплекса са отлични, това е една от най-търсените опции.

  • бързи резултати;
  • ефективност;
  • подобряване на състоянието на кожата, предотвратяване на косопад;
  • оптимален състав и пропорции на хранителни вещества;
  • защита на опаковките от деца.
  • висока цена;
  • недостатъчен калций;
  • не винаги в продажба.

  Vitrum пренатална форте

  Vitrum е комплекс с 11 витамина в състава си, както и цинк, калций и желязо, произведени от Unipharm (САЩ). Той успешно компенсира липсата на хранителни вещества в тялото на кърмачка и е добра профилактика на заболявания на бебето. Това лекарство се предписва и на бременни жени с лека анемия с дефицит на желязо, недостиг на калций, а също и за предотвратяване на малформации при дете. Vitrum е полезен и при замяна на диетата на бременната жена с храненето на кърмачка. Лекарството се приема след хранене, веднъж дневно. Не превишавайте дозата, предписана в инструкциите. Една опаковка е предназначена за един месец прием (30 таблетки).

  • ефективност;
  • добра толерантност;
  • удобен прием (веднъж на ден);
  • минимални странични ефекти, по-специално алергични реакции.

  Минус - висока цена (около половината повече от европейските колеги).

  Витаминни митове или какво да избягвате

  Преди да закупят витаминен комплекс, жените буквално бомбардират лекуващия лекар с въпроси. Освен това, както показва практиката, те се интересуват не само от ефективността на това или онова лекарство, но и от ефекта му върху бебето. Помислете за често срещани митове, за да избегнете грешки при покупка и прием на наркотици.

  Кърмещата майка определено трябва да приема няколко вида хранителни вещества.

  Тялото на кърмещата жена се нуждае най-вече от витамини А, С, D, Е и група В, минерали и полиненаситени мазнини. Практиката показва, че около 70% от нуждите се покриват от конвенционална храна. Следователно, един мултивитаминен състав е напълно достатъчен.

  Без витамини млякото ще бъде „празно“

  Това не е така, тъй като дори при лошо хранене на майката, млякото се насища с всички компоненти, необходими на детето от ресурсите на тялото на жената. Докато бебето достигне 2-годишна възраст, съставът на млякото остава стабилен, а мъничето получава всички необходими му вещества.

  Можете да изберете свои собствени хранителни вещества за повишаване на лактацията

  Това е нежелателно, тъй като съществува риск от алергии. Гинекологът ви помага да изберете лекарството. Той отчита фактори като възрастта на жената, условията на живот, вида на храната. Това ви позволява да избегнете както недостиг на витамини, така и хипервитаминоза, което е не по-малко опасно:

  • излишъкът от желязо води до лошо храносмилане и има вредно въздействие върху вътрешните органи;
  • излишъкът на витамин А провокира чернодробни заболявания;
  • неконтролираният прием на витамин D и калций в тялото на детето не оказва най-добър ефект върху мозъчната дейност, води до нарушаване на развитието на костите на черепа.

  Трябва да приемате витамини през целия период на хранене.

  Това погрешно схващане е едно от най-разпространените. Всъщност добър ефект дава хода на приемане на лекарства (схемата се разработва от лекар). Продължителността на приема варира от 20-30 дни. След седмична почивка приемът се възобновява, ако е необходимо..

  Количеството на приеманото кърма и хранителни вещества е право пропорционално

  Няма пряка връзка. Друго нещо е, че правилно подбраното лекарство ви позволява да попълните хранителните вещества, загубени от жената при хранене..

  При кърмене тялото на жената активно губи хранителни вещества. Следователно - бърза умора, нарушения на съня, лошо настроение, влошаване на кожата. За да се избегне това, е важно както да се храните добре (зеленчуци, месо, риба, яйца, ферментирали млечни продукти), така и да изберете правилния витаминно-минерален комплекс. В диетата на кърмачка не трябва да има място за алкохол, пушени, пържени, консервирани храни, силни бульони и ястия от екзотични кухни.