Шест месеца са половин година. Това е разбираемо, но сега нека анализираме въпроса точка по точка:

 • шест месеца в дни. По принцип шест месеца могат да се броят, започвайки не само от януари, но и от всеки месец, което означава, че броим всички дни в онези месеци, които засягат тези шест месеца, например - от януари, февруари, септември, ноември, шест месеца е 181 дни, ако 28 февруари дни или 182 дни, ако 29. Шест месеца от март, май, юли, август 184 дни, от април, юни - 183 дни. От октомври, декември шест месеца 182, ако следващите 28 февруари и 183, ако 29 дни през февруари.
 • половин година в седмици. Винаги има 52 седмици и 1 или 2 дни в годината, което означава, че половин година е 26 седмици.
 • времето в месеци. Това е съвсем просто. Годината е 12 месеца, което означава, че шест месеца са 6 месеца.

6 месеца

Шести месец от бременността

Шестият месец от бременността е акушерска седмица 21, 22, 23, 24. Плодът вече е доста голям. До края на този месец той ще тежи 600-800 грама. Той обаче не е достатъчно голям, за да причини много дискомфорт на мама. Така че, ако няма противопоказания, живейте нормално - ходете, забавлявайте се (само без алкохол), отидете на гости. Не забравяйте, че след раждането на вашето бебе, известно време няма да имате тази възможност..

Какво се случва с тялото на бъдещата майка през шестия месец

Матката продължава да расте по ширина и дължина. Височината на дъното му е равна на броя на акушерските седмици на бременността. Това означава, че е точно над пъпа и е съвсем ясно видим за околните, ако сте в плътно прилепнали тънки дрехи. Много майки обичат този период. Те вече не приличат на дебели, а на истински бременни жени, но все още не са измъчвани, като раждат дете..

От този момент нататък настъпва по-активно наддаване на тегло. Така че, следете диетата си. Ако спечелите много, е по-трудно за носене. Освен това ще бъдете изложени на риск от раждане на голям плод (това е опасно за него и вас) и многократно хоспитализирани с диагноза воднянка. Отново не е нужно да ядете за двама. Ако имате въпроси относно храненето, попитайте антенаталната клиника, където сте регистрирани, за брошура по тази тема.

Лекарите препоръчват сами да контролирате теглото си. Можете да се претегляте ежедневно с помощта на електронна везна, сутрин, преди закуска и след изхождане. Можете също така да се претегляте веднъж седмично. Моля, имайте предвид, че увеличаването с не повече от 300-350 грама на седмица се счита за нормално. От тях до края на месеца около 700-800 грама ще претеглят плода, около 1 кг околоплодни води, 300-400 грама млечни жлези, до 1 кг извънклетъчна течност и количеството на кръвта, циркулираща в тялото, ще се увеличи с 1,5-2 литра.

Строгите диети обаче не се препоръчват дори за онези майки, които са били с наднормено тегло дори преди бременността. Не забравяйте, че гладуването отделя токсини в кръвта, които са много опасни за детето. И бебето може да има вътрематочно забавяне на растежа поради лошо хранене. Тялото на мама също ще страда от липса на микроелементи. Интересен момент: през шестия и седмия месец от бременността нивото на холестерола в майката се повишава. Това не трябва да е повод за безпокойство. След раждането холестеролът отново ще спадне. Факт е, че именно холестеролът позволява на плацентата да произвежда хормони, които са от съществено значение за бременността, включително прогестерон..

Неприятните чувства дават на мама два момента.

1. Много често уриниране. Това се дължи на изстискването на пикочния мехур от матката. Между другото, по същата причина бъдещите майки много често имат цистит, пиелонефрит и други проблеми с отделителната система..

2. Контракции на Бракстън Хигс. Всъщност това дори не са контракции, а периодичната поява на маточна хипертоничност. Мама го чувства като скованост в корема, обикновено в отговор на физическа активност, внезапно движение или движение на детето. Трябва да се потърси лекар, ако едновременно се появят неприятни, болезнени усещания, матката е твърде често в хипертоничност.

Най-простото и безопасно лекарство, което ще помогне да се отървете от дискомфорта под формата на хипертоничност, са магнезиевите препарати. Но те не помагат веднага, само при продължителна употреба. И за да премахнете бързо тона, трябва да вземете "No-shpa" или да поставите папаверинова свещ.

Какво се случва с бебето през шестия месец от развитието му

Както писахме по-рано, теглото му се увеличава до поне 600 грама, а височината му вече е повече от 30 сантиметра. Изглежда доста голямо, обаче, децата, родени по това време, все още са много слаби и дори да оцелеят, те имат много здравословни проблеми. Независимо от това, лекарите са длъжни да спестяват и да се грижат за деца с тегло 500 грама.

Сега бебето все още е тънко, току-що започва да натрупва мазнини, които след раждането ще му позволят да поддържа висока телесна температура и да не замръзва. Постепенно плодът придобива гънки по кожата, причинявайки такава нежност при възрастни..

Ръцете на бебето стават все по-сръчни. А някои пренатални психолози дори казват, че децата вече предпочитат дясната или лявата ръка. Това мнение обаче не е доказано. На практика може да се види, че децата, дори на възраст от 2-3 години, използват двете си ръце, когато играят.

Активното развитие на мозъка продължава. Вече са оформени огромен брой нервни клетки.

Бебето има свое ежедневие. По-голямата част от деня той спи, неволно разклатен от майка си, и е буден през нощта. Между другото, едно дете може да мечтае дори преди раждането..

Изглежда необичайно за мама да има много често сърцебиене на детето. 120-160 удара в минута. Много за възрастен, за когото нормата е 60-80 удара в минута. Но за нероденото дете това е абсолютно нормално. Плодът вече е толкова голям, че лекарят може лесно да прослушва пулса му с акушерски стетоскоп.

Гениталиите продължават да се подобряват. При някои мъжки бебета тестисите вече са се спуснали от коремната кухина в скротума, а при момичетата се е образувала вагината.

По принцип всички вътрешни органи вече са развити, както при новородено, с изключение на белите дробове. Такива бебета сами не могат да дишат в случай на раждане. Вещество, което предотвратява слепването на белите дробове, повърхностно активно вещество, току-що започва да се синтезира от алвеолите. Такива новородени ще прекарат повече от един месец в реанимация, докато не могат да дишат самостоятелно. Почти преди датата, когато е трябвало да се родят нормално. И това е най-доброто.

Прегледи и медицински прегледи

Този месец не се провеждат специални прегледи. Третото планирано ултразвуково сканиране, ако жената няма проблеми и не лежи в болница, се извършва само на 32-34 акушерска седмица. Но много майки не могат да чакат толкова дълго и правят ехографско сканиране още на шестия месец. Лекарите не препоръчват сами да си предписват този преглед. И не става въпрос за потенциалната вреда от ултразвук за дете, няма данни за това. Просто ненавременният преглед може да породи безпочвени притеснения. Повярвайте ми, периодичните прегледи от лекар, около веднъж на 2 седмици, плюс личното Ви проследяване на честотата на движенията са напълно достатъчни.

От лекарствата, сложни витамини и калций с витамин D ще бъдат предписани за един месец.

Колко седмици половин година

Статията е трудна, но всеки трябва да я прочете. (Не изглеждайте бременна)

Ужасно. Това е цял свят, скрит от нас зад стените на болницата. Толкова е страшно - веднъж мимоходом да заведете дете за общ кръвен тест, след това ВНЕЗАДНО да получите лоши резултати... Това е началната точка, от която започва болезнена, изтощителна борба. Всички са изложени на риск. Нито възрастта, нито полът, нито наследствеността имат значение. Това е като генератор на случайни числа.

Като груб, зъл и циничен човек видях зад тези редове не само страданието на болни деца и техните страдащи майки. Нашата държава не се нуждае от такива деца, не иска да ги лекува. И преди беше така. Така е и сега. Така ще бъде... Няма лекарства... няма гореща вода в чешмата... няма кръв... няма донори... няма желание да се развалят статистическите данни за смъртността в интензивно лечение... няма нормални легла... не... не... не.

И това е в нашата огромна, богата държава! Където губернатори, чиновници и дори представители на президента се забавляват да ловуват с хеликоптер в резервата.

С учудване разбрах, че всички детски левкемии могат да бъдат излекувани за сметка на бюджета (т.е. за сметка на данъкоплатците) и без осезаемо изчерпване на бюджетния „портфейл“! Необходимо е само едно - добрата воля на управляващите. Но тя я няма. И това не е случайно. ПРЕМАХА ни държавата. (((((((

И още... "Леля Надя, Леля Света, Леля Наташа"... Майки, майки, майки... А къде са ТАТЧЕТА? Печелете пари за лекарства за деца? Да, ъъъъъъъъъъъъъ. Смея се горчиво три пъти (((((. Баща е първият, който обръща гръб на неизлечимо болно дете. Това също е, сигурен съм, чисто руска черта. Оттук и заключението, че системата за отглеждане на момчета е напълно изкривена в страната. И това също не притеснява нашите управляващи. задачата е един прост зъбен зъб да бъде здрав и образован само достатъчно, за да обслужва интересите на „върха" и да може да постави „отметка" в избирателната бюлетина. Децата с рак на кръвта не са златни нито за едното, нито за другото. Това е причината, поради която няма което означава за държавата да се грижи за тях.

Нисък поклон и най-добри пожелания на Чулпан Хаматова и Дина Корзун.

Те са единствената надежда за нашите деца. В крайна сметка всяко дете, което е било абсолютно здраво вчера, може да бъде атакувано във всяка секунда..

6 месеца бременност: развитие на плода, благосъстояние на бъдещата майка, препоръки

Шестият месец от бременността е за майките първата подготовка за трудния последен триместър на бременността. Въпреки че раждането е все още доста далеч, но вече майка може да бъде посетена от тренировъчни контракции.

Здравословното състояние по това време се променя и се добавя от нови "спътници" на бременността. Междувременно бъдещото бебе е напълно оформено, сега то продължава да се развива и да се подготвя за раждане..

6-месечният период на бременността включва 23-26 седмици включително, вторият триместър продължава.

Ще ви разкажем за всичко важно, интересно и необходимо за тези седмици в тази статия..

Развитие на плода на 6-ия месец от бременността

23 акушерска седмица на бременността

До двадесет и третата седмица от бременността теглото на бебето е около 500-550 грама, височината е 29-30 сантиметра.

През периода на будност, хлапето е в състояние енергично да движи ръцете и краката; поглъщайте околоплодна течност; хващане за крака или пъпната връв и гримаса. През периода на почивка бебето вижда първите си сънища...

По това време бебето продължава да натрупва подкожни мазнини. Поради това то се закръгля и постепенно приема формата на новородено бебе, но засега бебето все още има вид на малък набръчкан червен мъж. Поради натрупаните пигменти кожата престава да бъде прозрачна.

На 23-та седмица от бременността продължава активната хемопоеза, при плода тази функция се изпълнява не само от костния мозък и далака, както при възрастен, но и от черния дроб.

Обемът на мозъка нараства, той се приближава до 100 г. Дихателната система става все по-съвършена: ако по-рано бебето правеше дихателни движения от време на време, поглъщайки околоплодна течност, сега по този начин „упражнява“ постоянно: до 60 вдишвания в минута.

24 акушерска седмица на бременността

На 24-та седмица от бременността растежът на плода вече е 30-31 см, а теглото достига 600 грама.

По това време органите и тъканите на детето се подобряват. Всички системи са активно включени в работата, бебето прави дихателни движения, пълни белите дробове с околоплодна течност и ги издишва обратно. Бронхиалното дърво вече се е формирало и от този момент нататък вътрешните повърхности на белите дробове постепенно ще започнат да се покриват със специален филм - сърфактант, който ще предотврати изсъхването на белите дробове отвътре и слепването им при издишване. От този момент нататък в работата постепенно се включват мастните и потните жлези, които отделят оригиналния лубрикант..

Нервната система на детето, зрението продължава да се подобрява, залагат се зачатъците на зъбите и се формират и външните полови органи. Появяват се мигли и вежди, на главата има малки косми, ушите са се издигнали на правилното място.

Мозъкът се усъвършенства активно - в него се създават извилини, канали и кортикални центрове с невронни връзки. Това прави възможно подобряването на рефлексите и сетивата. Детето вече може да вижда и чува, да прави разлика между вкусове и докосване!

25 акушерска седмица на бременността

На 25-та седмица от бременността растежът на плода вече е 32-33 см, а теглото достига 650-700 грама.

Развитието на плода протича с бързи темпове, има интензивно укрепване на остеоартикуларната система. Освен това костният мозък от този момент започва да функционира като основен орган, който произвежда кръв. Бебетата интензивно натрупват маса, скелетът им става все по-силен и по-силен.

Всеки ден броят на клетките в белите дробове, които произвеждат сърфактант, нараства. Това вещество е необходимо, за да могат алвеолите да се разширят при първото вдишване, също така ще им попречи да се слепват..

Черният дроб и далакът вече не участват в производството на кръвни клетки. Костният мозък на бебето е напълно функционален. Мускулно-скелетната система се променя. Костите стават силни и мускулите се диференцират активно. Репродуктивните органи претърпяват развитие. Момчетата развиват скротум, а момичетата прекратяват вагиналното развитие.

26 акушерска седмица на бременността

На 26 гестационна седмица растежът на плода е около 34 см, а теглото достига 750-800 грама.

По това време се укрепват нервните връзки между мозъка и органите. Първата проверка ще бъде при раждането, когато мозъкът "заповядва" на белите дробове да се отворят. Невроновите клетки се формират активно. В работата участва хипофизната жлеза, която произвежда собствен растежен хормон. Бебето започва активно да расте в утробата.

Мисленето най-накрая се формира, детето може да различава вкуса. Усеща се през околоплодните води. Ако мама яде нещо вкусно или сладко, бебето със сигурност ще бъде във възторг и ще го изясни с дръпвания.

По това време бебето за първи път отваря очи. Всичко, което вижда, са тъмни и светли нюанси, все още няма ясна визия. Появяват се вежди, растат мигли. Те могат да се видят на ултразвук. Определя се цветът на ириса. Тя все още може да озарява след раждането, но основният нюанс е ясен.

Окончателното формиране на белия дроб е важно за развитието на 26 седмици. Те заемат мястото си над диафрагмата вдясно от сърцето и вляво от черния дроб и са с триъгълна форма. Белите дробове все още са сгънати и ще се разширят веднага след раждането..

Много майки се страхуват от преждевременно раждане.За щастие повечето майки носят бременността си преди определеното време. Ако майката има здравословни проблеми и раждането се случва на 6 месеца, тогава степента на оцеляване в началото на месеца е под 40%. В края на месеца бебето има 75% шанс да оцелее.
Преждевременното раждане по това време е много опасно нещо. Но не можете постоянно да мислите за тях, особено ако няма причина. Важно е да мислите позитивно, да мислите само за доброто, защото бебето усеща всички емоции на майката!

Благополучие на бъдещата майка

Благополучието на мама по това време не е толкова „безоблачно“ и лесно. Всяка седмица става все по-трудно - умората от натрупаните килограми и изместването в центъра на тежестта поради нарастващия корем засяга. Тези промени причиняват болки в гърба и кръста, подуване и разширени вени, а понякога и крампи на краката..

През този период матката расте бързо и притиска вътрешните органи на бъдещата майка (стомах, пикочен мехур, черва), което причинява проблеми като:

 • хемороиди;
 • киселини в стомаха;
 • често уриниране;
 • запек;
 • стрии;
 • сърбеж в стомаха;
 • безценен или бял вагинален секрет.

Фигурата на бъдещата майка се променя значително - коремът вече е нараснал значително, а талията е станала изгладена, гърбът наведен напред, движенията са станали неприбързани и плавни.

Струва си да се отбележи, че бременността протича по различен начин за всички, дори по това време мнозина се чувстват спокойни. Въпросът е не само на индивидуалността, но и на физическата активност на майката, както преди, така и по време на бременността..

Ако състоянието ви позволява, тогава неадекватно водете активен начин на живот, направете фитнес за бременни жени, отидете на басейн, направете гимнастика.

След месец дъното на матката ще се издигне на четири до пет сантиметра и ще достигне височина от 28-29 см от пубиса. Сега матката увеличава дебелината на стените и се простира поради активния растеж на плода, който напълно заема цялата му кухина.

От този момент нататък теглото ви ще започне да се увеличава по-интензивно, като се увеличава с около 500 грама на седмица. От началото на бременността можете да качите 5-8 кг.

Движения на плода на 6-ия месец от бременността

Движенията на бебе на 6 месеца може да се усещат нередовно, въпреки че това се отнася за периода от време, когато се движите много през деня. По време на почивка можете добре да усетите движенията на бебето.

Колко движения на плода трябва да усетите на ден на 6 месеца?

Скоростта на активност е 10-15 движения в час, с почивки от 3-4 часа, когато детето спи.

Експертите обаче препоръчват да се броят и наблюдават трусовете след 28-та седмица. Всъщност дори преди 6 месеца бебето прави до 200 движения на ден, но майката може да усети само малък брой движения. Бебето все още не е толкова силно и майката изпитва само по-мощни сътресения.

Сега, ако се притеснявате, че не сте усещали движенията на бебето от няколко часа, можете да опитате да „разбъркате“ бебето. Това може да стане по следните начини:

 • Най-лесният начин е да легнете по гръб. Бебето ще усети промяната в позицията и ще реагира на нея. По правило те не харесват наистина положението на майка си по гръб..
 • Ако няма реакция, сменете позицията и се обърнете от лявата страна и я следвайте в продължение на 10-15 минути.
 • Трети начин: яжте сладкиши. По това време бебето различава вкуса на околоплодната течност. Сладкият вкус е приятен за тях, освен това ще реагира на появата на глюкоза в кръвта на майката.
 • Правете някои физически или дихателни упражнения, изкачвайте / спускайте стълби.
 • Друг начин е да погалите корема си и да говорите с бебето си. На тази „възраст“ бебето вече усеща докосването на ръката и чува гласа на майката.
 • Шестият начин е да вземете контрастен душ, като обърнете внимание на коремната област.

Ако след всички методи не е имало тласък от бебето и са минали повече от 8-10 часа от последните движения, трябва незабавно да се свържете с гинеколога. Такова продължително затишие може да означава липса на кислород, което е опасно със сериозни последици, ако не се вземат мерки своевременно..

Ако това е първата ви бременност, вероятно току-що сте започнали да усещате продължително треперене в стомаха за няколко минути. Така че бебето ви хълца от преглъщане на околоплодната течност. Не е нужно да правите нищо и също да се притеснявате. Хълцането ще изчезне от бебето само по себе си.

Анализи и прегледи от лекар, ултразвук

През шестия месец тя ще има две посещения при гинеколога. Преди всяко посещение на лекар, жената прави общ тест на урината, за да проследи бъбречната функция, да открие протеини или глюкоза в урината. При повишен риск от диабет също ще бъде предписана пълна кръвна картина и тест за кръвна захар. Освен това при редовно посещение:

 • измерва се теглото и налягането на бременната жена;
 • определя се обиколката на корема;
 • определя се височината на изправяне на очното дъно на матката;
 • усеща се положението на плода;
 • сърдечният ритъм се чува със стетоскоп;
 • изследват се краката на бременна жена, за да се установят отоци и нарушения в състоянието на вените.

По това време вторият планиран ултразвук не се извършва, тъй като скрининговият преглед на плода трябва да приключи преди 20-22 седмици. Повече за втория скрининг говорихме в статията 5 месеца от бременността.

Рискове и заплахи 6 месеца

Понастоящем тревожни симптоми могат да бъдат прояви като:

 • кървави отделяния от гениталния тракт;
 • остра коремна болка;
 • обилно водно прозрачно изпускане (изтичане на вода);
 • силно подуване на ръцете и краката, лицето. Отокът е доста опасно явление, което показва неспособността на бъбреците да филтрират и отстраняват метаболитните крайни продукти
 • наддаване на тегло;
 • появата на многократно повръщане;
 • главоболие;
 • повишаване на налягането.

Всички тези прояви изискват повикване на линейка и хоспитализация в медицинско заведение..

Освен това натискът от матката върху пикочния мехур причинява стагнация на урината, което може да доведе до инфекции на пикочните пътища. Ето защо трябва стриктно да наблюдавате редовното изпразване на пикочния мехур и хигиената на интимната зона..

Повишеният тонус на матката вече е опасен за плода, както и през други месеци. Ограничава достъпа на кислород до бебето, може да доведе до отлепване на плацентата и аномалии на бременността. Важно е да ограничите физическата активност и стреса, интимността и да спазвате строг режим. Също така могат да се предписват лекарства за намаляване на тонуса на матката, магнезиеви препарати и успокоителни.

Бременни съвети и трикове

 • Все още ходете много на чист въздух. Ако сега това не е толкова лесно, колкото преди, по-добре не ходете на дълги разстояния. Можете да седнете в парка на пейка.
 • Между другото, вече сега (ако не сте използвали годишния си отпуск), можете, според закона, да отидете в платен отпуск за 28 дни и след това да отидете в отпуск по майчинство! Говорихме за това как да издадем указ в статията: 7 месец бременност.
 • От 6 месеца е важно да се поддържа режим на пиене, като се консумират не повече от 1,5-2 литра течност на ден (това включва супи, сокове, компоти, вода). Опитайте се да ограничите количеството пиене през нощта;
 • За профилактика и премахване на запек, яжте сурови и задушени зеленчуци, богати на фибри, спазвайте правилното хранене;
 • Ако сте загрижени за разширени вени, опитайте се да не стоите или да седите твърде дълго. Сменяйте по-често положението на тялото си и носете специални компресионни чорапогащи или чорапи;
 • Ако имате стрии и болки в гърба, помислете за закупуване на превръзка, която ще поддържа корема ви, като същевременно намалите натоварването на гърба си;
 • При сърбяща кожа на корема използвайте овлажнители или масла. Вземете специална козметика за майчинство.
 • Не забравяйте да изпълнявате коляно-лакътна позиция, необходимо е: да премахнете задръстванията в коремните органи; профилактика на отоци, цистит, пиелонефрит; намаляване на натиска върху бъбреците и пикочния мехур; подобряване на кръвообращението във всички органи на малкия таз. Позицията на коляно-лакът допринася за правилното положение на плода, както и за нормализиране на налягането.
 • Заспивайте само от лявата си страна, забравете за спането по гръб. Под тежестта на детето и майката съдовете се прищипват, по-специално, кухата вена страда. Ако вената бъде притисната, кръвообращението ще се провали. Опасно е със загуба на съзнание по време на сън и хипоксия при плода..
 • В борбата с безсънието и за добра почивка по време на сън - вземете специална възглавница за бременни жени. Тя може да ви бъде полезна за последващо кърмене на бебето.
 • Погрижете се за подреждането на детската стая, ремонта, закупуването на зестра за бебето - стига благосъстоянието ви да позволява. По-нататък ще бъде по-трудно да се справим с такива въпроси..
 • Дори коремът ви да не е впечатляващ по размер, вземете широки дрехи за бременни жени. Прекомерният натиск от тесни дрехи може да не окаже най-добър ефект върху бременността.
обратно към съдържанието ↑

Секс на 6-ия месец бременност

Сексуалната близост е възможна при липса на противопоказания за нея. Например заплахата от прекъсване, тонус на матката и предлежание на плода са противопоказания за интимност..

В случай, че няма ограничения, е важно да се намери удобна позиция и за двамата партньори и да се намали интензивността. Сексът по време на бременност не вреди на здравето и развитието на плода, но когато се появят неприятни симптоми и болезнени усещания по време на полов акт, това е причина за прекратяване на интимността.

Бременна на 6 седмици

Всяка седмица от бременността носи все повече и повече нови усещания и емоции. Сега тялото на бъдещата майка изпитва хормонален взрив. Всичко е възстановено и променено, тялото насочва всички ресурси към запазването и развитието на един малък живот. Настроението през деня може да се промени няколко пъти от добро в лошо и обратно. Но въпреки всичко, жената изпитва истинско щастие, защото сега не е сама, тя расте вътре, става все по-могъща всеки ден, нейното малко съкровище.

6 седмици бременна колко месеца е

6 акушерска седмица е 2 месеца от бременността, I триместър.

Ранни признаци на бременност на 6 седмици

През този период настъпват постоянни хормонални промени, поради които се появяват първите признаци на „интересна ситуация“. Повишава се производството на хормона hCG и прогестерон. HCG е хормон на бременността, той започва да се произвежда едва след въвеждането на ембриона в матката и продължава да расте до 11-12 седмици. Помага за поддържане на бременността. Прогестеронът е необходим за изпълнението на защитни функции. Благодарение на него стените на матката се укрепват и кръвоснабдяването на ембриона се увеличава. От друга страна, именно неговото рязко увеличаване води до влошаване на благосъстоянието на бъдещата майка, което се проявява под формата на лошо храносмилане, гадене и повръщане. Така се появяват първите признаци на токсикоза..

Някои от най-честите симптоми на бременност на 6 седмици са:

 • бърза умора и сънливост, жените изпитват постоянна умора и желание за сън;
 • уринирането става по-често, това се дължи на преструктурирането на хормоните;
 • настроението може да се променя 10 пъти на ден, насладата и безграничното щастие могат да бъдат заменени от тъга и апатия за минута;
 • сутрин след събуждане се появява гадене или дори повръщане;
 • болки в стомаха, дърпа долната част на гърба - чести оплаквания на бременни жени на 6 седмици, но не трябва да се страхувате от това, ако болката не е изразена;
 • летаргия и обща слабост на тялото;
 • гърдите стават тежки и стегнати.

Ако все още не сте направили теста, сега е моментът, защото закъснението е около седмица. Тестът трябва да покаже две ярки ивици.

Разпределения

6 акушерска седмица може да доведе до някои обезпокоителни симптоми. Жената може да забележи кафяво отделяне. Ако те са в малки количества и няма болка в долната част на корема, тогава това може да се отдаде на индивидуални характеристики. Ако отделянето с кървави петна е доста изобилно и придружено от болка, тогава трябва спешно да отидете в болницата.

Обикновено на 6 седмици трябва да се наблюдава леко отделяне, разрешен е леко бежов или жълтеникав оттенък. Те могат да имат леко кисел мирис. Всяко отклонение на цвета или миризмата, сърбеж или дискомфорт трябва да са причина да посетите лекар.

Признаци на извънматочна бременност

В период от 6-7 седмици извънматочната бременност може да се почувства. Самото име подсказва, че това е бременност, когато яйцеклетката не е в матката. Може да се намери във фалопиевата тръба, корема или шийката на матката. Тюбалната извънматочна бременност е най-честата от тях.

Основните признаци за вероятността от извънматочна бременност са силни болки в долната част на корема. Обикновено те са локализирани от едната страна, в зависимост от това в коя тръба се намира оплоденото яйце. Такава болка винаги е придружена от кървене. Те не винаги са в изобилие, всичко зависи от размера на ембриона и местоположението му в тръбата (широка или тясна част от него).

Обикновените тест ленти също могат да показват извънматочна бременност. Когато ембрионът е прикрепен извън матката, hCG hubbub се освобождава в по-малки количества, отколкото по време на прогресивна бременност на матката. Рутинен тест за бременност, дори на 6 седмици, може да покаже бледа втора лента, което показва ниско ниво на hCG. По-точен резултат може да се получи чрез даряване на кръв за hCG. Обикновено на 6 гестационна седмица този показател трябва да бъде в диапазона 10 000-30000 mIU / ml.

Най-сигурният начин за диагностициране на извънматочна е ултразвук. С помощта на ултразвуков апарат специалист може лесно да определи местоположението на положението на яйцеклетката, било то коремната кухина или фалопиевата тръба.

Бебето е бременна в 6 седмици. Развитие на плода

Началото на 6-та седмица от бременността е първият пулс на бебето. Пулсът все още е много слаб, не може да се чуе със стетоскоп, но може да се чуе перфектно на ултразвук. Сърцето бие с огромна скорост - 150 пъти в минута.

Бръчките се образуват на тези места, на които в бъдеще ще се появят уши, нос, уста и очи. Мускулната тъкан също започва да се развива. Плодът вече реагира на стимули отвън.

Започва развитието на вътрешните органи (белите дробове, далака, червата, стомаха и хранопровода), костния мозък и хрущяла. Съдовете вече са се оформили и сега кръвта циркулира през мъничкото тяло.

Ембрионът на 6 седмици е все още много малък, изглежда не по-голям от грахово зърно. Размерът му е 2-4 мм, а теглото му е по-малко от 1 грам. Размерът на яйцеклетката е около 25 мм.

Често задавани въпроси във форумите

В.: 6 седмици от последната менструация, но ултразвукът не видя ембриона. Какво да правя?

О: Не се притеснявайте. Може да има късна овулация и реалното време все още може да е твърде кратко, за да се види ембриона. Отидете на ултразвук след една седмица. Ако всичко е наред, тогава плодът ще бъде намерен.

В: Защо нямам токсикоза?

О: Токсикозата не е задължително явление, може изобщо да не съществува. Може би времето е твърде кратко и ще се появи по-късно..

В: Тестът показа положителен резултат. Кога можете да разберете дали ще има близнаци? Близнаци често се раждали в роднини.

О: Ако това са точно близнаци (братски), тогава те се диагностицират още на 6 седмици. Ако говорим за близнаци (еднояйчни), тогава можете точно да определите присъствието на 2 деца до 8 седмици.

Какво става с мама?

Мама в този период изпитва цяла купчина нови усещания. Общото състояние се променя, емоциите са извън мащаба, вкусовите предпочитания може да започнат да се променят. Леки дърпащи болки в корема и кръста, уголемяване на гърдите и болезненост, повишена чувствителност към миризми, нарушения на съня, слабост, летаргия и раздразнителност - всичко това са прояви на променящия се хормонален фон на бременна.

Чувствата на жената през целия период са свързани с хормони. Активното им производство ще приключи до 10-14 седмици, заедно с това ще изчезнат и такива неприятни симптоми като токсикоза, болезненост в гърдите, внезапни промени в настроението, сънливост и чувство за общо неразположение. През първите 3 месеца от бременността тялото е на етап привикване към новото си положение..

Какво трябва да направи жената на 6 седмици?

След като научихте за вашата ситуация, първото нещо, което трябва да направите, е да се погрижите за ежедневието си. Липсата на сън и неправилното хранене под формата на леки закуски и суха храна няма да окажат най-добър ефект върху здравето и състоянието на майката и детето. Банална остра респираторна инфекция с висока температура, горещи вани, падания може да се превърне в заплаха. Трябва да бъдете внимателни и да се ограничите до посещение на бани и сауни.

Струва си да преразгледате диетата си. Към него трябва да добавите още плодове, зеленчуци, млечни продукти и морски дарове. Плодовете и зеленчуците се консумират най-добре пресни, тъй като се усвояват повече полезни елементи и витамини.

Що се отнася до секса, той не е забранен, ако няма рискове и заплахи. Във всеки случай трябва да сте внимателни и в случай на натискане, болезнени или неприятни усещания е по-добре да отложите интимността за няколко седмици.

Месеци на калкулатор до седмици

Онлайн конвертор на месеци е равен на седмици

 • Калкулатор за измерване
 • Таблица за преобразуване
 • мерни единици
 • Дати
 • Детски размери
 • Индекси

Преобразувате времето от месеци в седмици

Колко седмици в месеца - месеци са равни на седмици

Месеци
Месецът е времева единица, използвана в календарите. За първи път е използван в Месопотамия за определяне на естествения период, свързан с въртенето на Луната. Има различни видове месеци, които са важни в астрономията. Един месец може да продължи от 28 до 31 дни.

Седмици
Седмицата е мерна единица за време, което обикновено е 7 дни. Обикновено се използва в повечето страни по света като стандартен часови период за работния ден и уикенда.

Бременност 6 месеца

6 месеца е колко седмици бременност?

Началото на шестия месец е в края на втория триместър. Започва на 21-ви и завършва на 24-та акушерска седмица. В календарните показатели тези стойности се различават и падат в периода от 23-та до 26-та седмица.

От коя седмица започва месец 6? По целия свят бременността обикновено се изчислява чрез акушерски седмици, състоящи се от 28 дни. Това понякога обърква неопитните майки, които се ръководят от календарна дата..

6 месеца бременна: какво се случва

Ключовата характеристика на шестия месец се счита за активно наддаване на тегло, както за майката, така и за бебето. Редица „неприятности“ са свързани с това, причинявайки силен дискомфорт.

Обикновено наддаването на тегло към този период е 4,5-6 кг, в зависимост от телосложението на жената - при слабите бременни жени този процес е по-слабо изразен, отколкото при подпухналите жени. Като цяло, през шестия месец, мама наддава 2-2,5 кг (около 500 г на седмица).

По време на активния растеж на бебето и матката, бременни симптоми могат да се добавят към:

 1. киселини в стомаха
 2. запек
 3. чести изпражнения
 4. подуване на краката
 5. виене на свят
Тези "изненади" са свързани с бързото увеличаване на обема на матката, което отвътре оказва натиск върху всички органи и жизненоважни системи на бъдещата майка. Избягването им ще помогне: правилното хранене, нормализиран режим на пиене и физическа активност (разходки, гимнастика).

Бременност 6 месеца: развитие на плода

На шестия месец бебето също се променя значително. Хлапето вече прилича на пълноценен мъж, който е развил всички жизненоважни системи, с изключение на дихателната.

На 22-ра седмица теглото на плода е 350 g с увеличение от 19-20 см. Но за 28 дни почти се утроява - до края на 6 месеца плодът тежи около 900 g, докато расте с 4-5 cm.

Бебешко развитие на 6 месеца:

 • ръцете и краката на трохите стават напълно контролируеми, поради това той често бута и радва майка си с активността си;
 • бебето вече сънува;
 • при момчетата и момичетата започва развитието на гениталиите;
 • плодът чува добре и различава звуците;
 • мозъкът му продължава да се развива активно;
 • до 24-та седмица очите на детето са напълно отворени, които все още са покрити с филм, но вече реагират на светлина;
 • лицето на плода става по-смислено - на ултразвук можете да видите как бебето се мръщи или се усмихва;
 • ушите на бебето придобиват окончателната си форма.

Корем на 6 месец от бременността

Коремът на 6-ия месец от бременността вече е ясно видим по тялото на бъдещата майка. По това време матката достига височина от 30 см и следователно се издига значително над областта на пъпа.

Но при всички бременни жени по това време коремът изглежда различно. Зависи от предлежанието на плода и физиката на майката. Ако плацентата е прикрепена към предната стена на матката и жената е естествено извита, тогава коремът до шестия месец изглежда доста голям и закръглен, а при слаби бременни жени, чиито бебета са прикрепени към задната стена на матката, коремчето е малко и "спретнато".

По това време много майки се оплакват от болки в долната част на корема. Защо може да се появят? По принцип долната част на корема боли поради натиск върху вътрешните органи на уголемената матка. Това може да е и знак за „зареждане“ на матката, която се подготвя за раждане. Ако стомахът стане много твърд за няколко секунди до 10 пъти на ден, това е нормално и не трябва да се страхувате..

Ако долната част на корема ви дърпа постоянно, това е причина да се свържете с гинеколог, за да изключите преждевременно раждане.

Изписване по време на бременност на 6 месеца

На шестия месец вагиналните секрети продължават да бъдат постоянните „спътници“ на бременните жени. Не изпадайте в паника, ако те са се увеличили по обем - в акушерската практика се счита за норма, ако прозрачното отделяне се засили до края на второто тримесечие.

Ако в тях се появи кръв, е необходима спешна медицинска консултация. Кърваво и кафяво отделяне на по-късна дата може да се появи поради:

 1. неправилно разположение на плацентата в маточната кухина;
 2. проблеми с кръвоносните съдове на плода;
 3. травма на гениталния тракт, например след сексуален контакт;
 4. инфекции и заболявания на шийката на матката;
 5. генетични заболявания.

Спонтанен аборт на 6-ия месец от бременността

Късните спонтанни аборти в период от 22-27 седмици в медицинската практика се класифицират като преждевременно раждане. Спонтанният аборт обикновено започва с коремна болка и кървави секрети, което сигнализира за проблем.

Най-честите причини за късен спонтанен аборт са аномалии на плода или възпалителни процеси в тялото на майката, които провокират отлепване на плацентата. Този процес протича по различни начини - при някои жени е много болезнен, докато при други е абсолютно асимптоматичен..

Има случаи, когато млади момичета, които все още не са готови да станат майки, мислят как умишлено да предизвикат спонтанен аборт през шестия месец. Не се препоръчва да извършвате този процес самостоятелно, тъй като той е изпълнен със сериозни опасности за бременната жена, включително до смърт. Ако по различни причини искате да прекъснете бременността по-късно, тогава трябва да потърсите помощ от гинеколог, който може да проведе процедурата с минимални загуби за жена.

Аборт на 6 месеца

Прекъсването на бременността на 6-ия месец се преследва с наказателна отговорност, така че лекарите могат да извършат тази процедура законно, само ако има основателни причини..

Показанията за аборт за 6 месеца са:

 • сериозни нарушения в развитието на плода;
 • замразена бременност;
 • генетични заболявания на бебето;
 • инфекция на бременна жена;
 • тежко психично заболяване при жена.

Помня! Колкото по-дълга е бременността, толкова по-трудно ще бъде прекъсването й. Ето защо лекарите препоръчват да се определят планове за майчинство до 12 седмици - преди този период прекъсването може да се извърши по искане на жената на правно основание.

Раждане на 6-ия месец от бременността

Раждането на шест месеца е много опасно за плода, който по това време все още не е развил дихателната система. Ако раждането се случи между 22-ра и 26-та седмица, тогава раждането се нарича преждевременно и има сериозни последици.

Бебетата, родени на 6 месеца, са много слаби. Лекарите рядко успяват да оставят такива малки бебета. Въз основа на тези трудности акушер-гинеколозите настояват, че раждането, което се случва в края на втория триместър, е спонтанен аборт, тъй като само в единични случаи бебетата оцеляват.

Експертите препоръчват бременните жени в този опасен период да се грижат най-внимателно за себе си и бъдещото бебе от всички фактори, провокиращи раждането. Ако заплахата не може да бъде предотвратена, тогава при първите симптоми е необходимо спешно да се потърси помощ от гинеколози - в 85% от случаите те успяват да спрат процеса на раждане и да запазят бременността.

Гадене на 6-ия месец от бременността: причини

Друго "усложнение" от шестия месец е късната токсикоза, която е опасна за майката и бъдещото бебе. Гаденето и повръщането, които се появяват на 22-26 седмица, имат сериозни последици, водещи до кислороден глад на плода.

Защо се появява късна токсикоза? Причините могат да бъдат както индивидуалните характеристики на жената, чието тяло по това време не е успяло да се адаптира към "корема", така и физиологични, произтичащи от силния натиск на матката върху вътрешните органи на бъдещата майка.

Късната токсикоза може да се развие и поради преяждане, ядене на „нездравословни“ храни, пренебрегване на „правилата“ на интересна ситуация. Балансирайте диетата и активността, направете правилното меню, не се отказвайте от течности (в разумни граници), осигурете на организма пълен запас от витамини и минерали, необходими за развитието на бебето, и тогава ще можете да предотвратите появата на гадене на 6-ия месец.

Хранене на 6-месечна бременност

Хранителните правила за шестия месец не се различават от общите препоръки, които жените се насърчават да спазват от момента на зачеването на бебето. Не забравяйте, че по това време плодът започва активно да натрупва мастни слоеве под кожата, така че основната задача на майката е да осигури на трохите всички важни вещества за пълноценно развитие..

В края на втория триместър трябва стриктно да наблюдавате диетата. През деня диетата трябва да включва 6-7 хранения, а порциите трябва да се състоят от малки обеми - по-добре е да се храните по-често, но малко по малко. Фракционното хранене е важно за бъдещата майка, която в никакъв случай не трябва да напълнява, тъй като това ще усложни предстоящия трудов процес.

Възможно ли е да летите на 6-ия месец от бременността

До седем месеца можете безопасно да пътувате по света и да летите със самолети. Но не забравяйте, че когато планирате полет или дълго пътуване, трябва да се съсредоточите върху собственото си състояние..

Най-добрият въпрос е дали е възможно да летите на 6 месеца, за да решите с гинеколог. Лекарят ще може обективно да оцени състоянието ви и да даде необходимите препоръки преди полета.

Моля, обърнете внимание, че не всички авиокомпании се съгласяват да носят бременни жени по-късно. В повечето случаи, когато резервират място, те молят жена в интересна позиция да предостави сертификат от гинеколог, който показва, че жената няма противопоказания за придвижване във въздуха.

Секс на 6-ия месец бременност

Опитните майки отбелязват, че към шестия месец започват да изпитват силно сексуално желание. Но не всеки решава да прави секс, защото се страхува да навреди на бебето..

Гинеколозите обикновено не забраняват секс в късните етапи, ако няма медицински показания, като заплаха от спонтанен аборт, проявяваща се в повишен тонус на матката.

Важно е да се разбере, че оргазмът, по време на който се случват чести контракции на матката, може да провокира спонтанен аборт. Ето защо, ако решите да правите секс, не забравяйте, че сексуалният контакт трябва да бъде гладък и нежен, без резки и дълбоки прониквания и да се извършва в положение, което предотвратява натиска върху стомаха.

Съвети за бременни жени на 6 месеца

Краят на втория триместър има няколко „неприятни“ характеристики, които могат да бъдат избегнати и по-лесни за понасяне със следните съвети:

 • ако гърбът започне да боли и стомахът ви е опънат, значи е време да си купите превръзка. Това е медицински еластичен колан, който ще помогне за поддържане на корема и за облекчаване на стреса от гърба;
 • често до 6-месечна възраст кожата започва да сърби и сърби. Бебешкото масло или специален крем за стрии ще ви помогнат да се отървете от него;
 • ако ръцете или краката започнат да се подуват, тогава трябва да намалите дневния обем на приема на течности и да се опитате да не седите или лежите в едно положение.

Трябва да се добави, че 6-ият месец от бременността е последната граница за отпуск по майчинство. Ако сте работеща майка, тогава можете спокойно да започнете да се отпускате и да разчитате на почивка, по време на която е по-лесно да издържите всички трудности на интересна позиция..

Шести месец от бременността и развитието на плода през този период

Шестият месец на бременността включва интервала от 21 седмици до 24 включително. И това веднага е отговорът на въпроса коя седмица започва 6-ия месец от бременността. Този период се счита за един от най-благоприятните от всички тези трудни времена. Все още е далеч от раждането и първият триместър, в който има много рискове, е далеч назад. Жената вече е свикнала със своето състояние и чувства комфорт и спокойствие.

Какво се случва с детето

Много жени се притесняват какво се случва с бебето им на 6 месеца. Колко седмици е този период, вече казахме по-горе, а сега нека разгледаме по-отблизо какво отбелязва това време.

По време на 6 месеца от бременността развитието на плода и неговият растеж не спира нито за минута. На шестия месец всички вътрешни органи и системи вече са оформени, но плодът продължава да се развива.

По тегло той може да достигне по това време около 550-560 грама, а височината му е около 33 сантиметра.

Бебето е заобиколено от околоплодна течност, която изпълнява амортизационна функция. Благодарение на това бебето е защитено от сътресения. Те също така поддържат контрол на температурата. Ако сравним развитието с предходните месеци, можем да подчертаем следното:

 • скелетните мускули се развиват активно. Това се проявява в движенията на плода, които бъдещата майка започва да усеща. Те се появяват главно по време на събуждане. По-добре е да ги преброите, защото те са един от основните показатели, че развитието на детето протича според нормите;
 • нервната система също не стои неподвижна: масата на мозъка става по-голяма и навивките се появяват по-ясно;
 • сетивата започват да функционират, получавайки информация от външния свят. Бебето започва да реагира на звуци, като движи ръцете и краката;
 • има реакция на ярка светлина. Хлапето може да присви очи към него, въпреки че очите все още са покрити със специален защитен филм;
 • в ход е образуването на алвеоларна белодробна тъкан. Алвеолите са все още незрели и не са готови за работа в пълен размер, така че бебето получава кислород чрез плацентарната циркулация. Освен това в белите дробове започва да се произвежда специално вещество, наречено сърфактант. Той ще предотврати слепването на алвеолите, след като се изправят по времето, когато настъпи първото вдишване;
 • диафрагмалната мускулатура може да приема и реагира на нервни импулси. Следователно през този период бебетата често хълцат в утробата, което често се усеща от жената;
 • има укрепване на костната система, поради приема на калций в организма. По това време е много важно този елемент да бъде включен в диетата, защото е много важен в процесите на минерализация..

Активно се развива мастната подкожна тъкан и това допринася за увеличаване на телесното тегло на детето. В края на 6 месеца теглото на плода може да достигне седемстотин грама..

Какво чувства бъдещата майка

Промените в тялото не само на плода, но и на майката са много значителни. Жена на шест месеца от бременността започва да изпитва нови усещания, които се появяват във връзка с физиологичните процеси. Промените в тялото включват следното:

 • размерът на корема се увеличава, изглежда по-заоблен, в съответствие с размера на матката;
 • движенията на бебето стават постоянни и обикновено се засилват, докато бебето е будно;
 • налице е левкорея - отделяне от женските полови органи;
 • лигаментният апарат се напряга повече, тъй като подпомага увеличаването на матката. Това може да се прояви от наличието на дърпащи болки в долната част на корема и просто не много приятни усещания;
 • се появяват диспептични симптоми. Те са свързани с натиск от матката върху близките вътрешни органи. Често подвижността на червата е нарушена и в тази връзка може да се появи запек;
 • количеството на циркулиращата кръв се увеличава, което е необходимо за транспортирането на хранителни вещества и кислород до плода. Това става чрез съдовата система на плацентата. Увеличаването на този обем може да доведе до кървене от носа или кървене на венците;
 • преструктурирането на хормоналния план води до промяна в работата на потните жлези и често изпотяването се увеличава дори при леко повишаване на температурата на въздуха;
 • кожата също претърпява промени, особено в областта на корема. Може да се появи пигментация, сърбеж и лющене и да се образуват стрии. Обикновено всичко се нормализира след раждането, но за да предотвратите появата на стрии, трябва да използвате специални кремове, които добре овлажняват кожата;
 • гърдата се излива, става малко по-голяма по размер. Формата на зърното също може да се промени;
 • може да се появи оток на долните крайници, особено в областта на глезена, така че е много важно да се следи количеството консумирана течност;
 • емоциите на жената също могат да се променят. Често настроението не претърпява промени, но може да се появи тревожност, страх от раждане и т. Н. Бъдещата майка започва да се тревожи за това как се развива бебето, за здравето му, изслушва всяко негово движение.

Как да се храним през този период

По правило през този период токсикозата вече е далеч назад и бременната жена има отличен апетит. Постоянното желание да се яде нещо може да доведе до наднормено тегло, което може да усложни раждането, така че наддаването на тегло трябва да се следи внимателно.

Това ще ви поддържа в оптимална форма за раждане. При много голямо наддаване на тегло това може да се превърне в пречка за естественото раждане и да повлияе негативно на бебето..

Според препоръките на експертите на СЗО (Световната здравна организация) нормата за наддаване на тегло на седмица е 500 грама. Тоест за целия шести месец наддаването на тегло трябва да бъде приблизително два килограма..

За да постигнете такива резултати, трябва да се придържате към специалните принципи на доброто хранене. Не, никога не трябва да гладувате. Въпреки това, следвайки необходимите принципи, наддаването на тегло може да бъде контролирано. Правилата включват:

 • частични ястия, които трябва да са чести, но на малки порции;
 • диетата трябва да включва голямо количество пресни зеленчуци и плодове;
 • трябва да ограничите солената и пушена храна;
 • препоръчва се също да се откажете от прости въглехидрати, сладкиши в излишък, бърза храна и газирани напитки, особено сладки.

Освен това е важно диетата на бременната жена да съдържа храни с високо съдържание на калций. Това е необходимо за нормалното развитие на скелета на детето. Също така ще помогне за предотвратяване на дефицит на този микроелемент в тялото на майката. Необходимо е да се включат в диетата ферментирали млечни продукти, за предпочитане с ниско съдържание на мазнини, извара, броколи.

Матката по-силно притиска вътрешните органи на храносмилателния тракт, което може да причини киселини или запек.

Това е много неудобно, затова е по-добре да го коригирате с правилния избор на храна. Когато киселините страдат, помогнете да се справите с тях желе, сок от картофи или овесени ядки. Тези продукти имат обгръщащ ефект и предотвратяват агресивното въздействие на солната киселина върху стените на хранопровода..

При нарушени двигателни умения може да се появи запек. За да подобрите перисталтиката и да подобрите работата на червата, трябва да ядете храни, богати на фибри. Обикновено това са зеленчуци и плодове. Препоръчително е да ги ядете сурови, за да извлечете максимума от тях не само под формата на фибри, но и под формата на витамини и минерали..

Проучвания

Въпреки че шестият месец се счита за един от най-спокойните, здравословното състояние все още трябва да се следи много внимателно. Трябва редовно да се преглеждате от лекар, който управлява бременността. По това време се препоръчват някои изследвания за оценка на развитието на плода и вероятни проблеми. На 24 седмици трябва да посетите гинеколог в антенаталната клиника, който ще проведе преглед:

 • измерване на телесно тегло;
 • измерване на кръвното налягане;
 • също така лекарят определя положението на очното дъно на матката, неговия размер и местоположението на плода;
 • с помощта на специален апарат те слушат сърдечния ритъм на бебето;
 • проверете за оток в краката на бременната жена.

От началото на 5-6 месеца жената може да започне да има обезпокоителни мисли за предстоящото раждане, така че трябва да говорите със специалист за всички нюанси. Такъв разговор ще помогне да се установи емоционалният произход на жената и да се успокои..

В допълнение към гинекологичен преглед, по това време трябва да се направят някои лабораторни изследвания. Това обикновено е рутинен тест за урина, който проверява за протеини и глюкоза и пълна кръвна картина, за да се определи дали хемоглобинът е нормален. Жените, които имат вероятност от Rh-конфликт, трябва да се подложат на допълнителен тест, който помага да се определи дали в кръвта има антитела. Не трябва да пренебрегвате тестовете, тъй като те могат да помогнат за своевременно разпознаване на вероятния проблем и запазване на бременността.

Също така, в началото на този месец можете да направите втори планиран ултразвук. По време на това проучване специалист може да получи следните данни:

 • поза на бебето, в каква поза е;
 • вероятни аномалии в развитието;
 • какво е състоянието на плацентата;
 • количеството на околоплодните води;
 • Нормален ли е притокът на кръв в съдовете на плацентата?.

Проучването може да помогне да се оцени как се развива бебето, както и да се установи дали има фетални малформации. Също така помага да се определи дали бебето получава достатъчно хранителни вещества и кислород..

Преждевременна доставка

По правило през този период спонтанни аборти не се случват, но може да настъпи преждевременно раждане. Това е едно от най-негативните събития, които могат да се случат през този привидно спокоен период. Преждевременното раждане е опасно за дете, тъй като тялото му все още не е готово да изпълнява самостоятелно всички функции. В същото време бременната жена може да изпита следните симптоми:

 • се появяват силни контракции на матката и се отбелязва тяхната интензивна честота;
 • може да се появи маточно кървене;
 • болковият синдром се засилва;
 • може да се появи гадене или повръщане;
 • водата може да изтече.

Всичко по-горе изисква незабавна хоспитализация. Навременната помощ от специалисти може да помогне за запазването на живота и здравето на бебето. Ако по време на преждевременно раждане бебето е успяло да наддаде на тегло 500 грама, тогава специалисти с малка степен на вероятност могат да спасят живота му. Има случаи на оцеляване на новородени, родени между 21 и 24 седмици, но тяхното развитие е различно от бебетата, родени на термина. Те имат нарушена нервна система.

В някои случаи лекарите могат да поставят диагноза предварително - заплахата от преждевременно раждане. В този случай бременната жена се поставя на съхранение в болница, където маточната активност се намалява с помощта на лекарства. Освен това бъдещата майка трябва да спазва почивка в леглото, да изключва сексуалния живот и физическата активност. Показан й е мир.

Инфекциозни заболявания като грип, настинки, варицела и много други също могат да причинят преждевременно раждане, така че бременната жена трябва да обърне специално внимание на здравето си, особено в пика на епидемията, и да посещава по-малко обществени места, където рискът от заразяване е увеличен.