Усещане за изтръпване в долната част на корема трябва да изпитват всички хора, независимо от пола. Може да сигнализира за наличие на проблеми с червата или пикочната система. При жените може да придружава и естествени процеси, без да е признак на заболяване. Такъв дискомфорт често се появява в критични дни и по време на раждането на дете. Но ако силната болка се присъедини към изтръпването, не трябва да се колебаете да потърсите медицинска помощ..

Менструален цикъл и бременност

Неприятно изтръпване в долната част на корема се наблюдава преди менструация и в средата на менструалния цикъл, което е свързано с процеса на овулация. Леко изтръпване е естествено през първия триместър на бременността. Ако стане остър или остър, може да има сериозна патология..

Често усещането за изтръпване показва, че плодът се развива във фалопиевата тръба или корема (извънматочна бременност). В такава ситуация е необходимо спешно хирургично отстраняване на плода..

Възпаление на придатъците

Процесът на възпаление на придатъците също се отнася до чисто женски проблеми. Силните болки се добавят към усещането за изтръпване в долната част на корема. В същото време жените изпитват повишена сънливост, загуба на апетит, често се появяват промени в настроението, повишават се раздразнителността и умората.

Апендицит

Наличието на изтръпване в долната част на корема и болка, която по-често се усеща вдясно, може да са симптоми на апендицит. С развитието на острата си форма усещането за дискомфорт в долната част на корема се заменя с остра болка, температурата често се повишава значително, появяват се пристъпи на гадене и повръщане, възможна е диария. Острият апендицит изисква спешна помощ от хирург.

болест на Крон

Болката вдясно, съчетана с изтръпване в долната част на корема, може да сигнализира за опасна болест на Crohn, която се провокира от неизправности в работата на имунната система. В резултат на заболяването възниква чревно възпаление, евентуално нараняване на мембраната му.

Тумори

Изтръпването, съчетано с болки в болката, често съпътства развитието на чревни тумори от различно естество. Болката по време на развитието на туморните процеси се локализира отдясно. Мъжете и жените са еднакво засегнати от появата на новообразувания. Успехът на лечението зависи от ранното откриване на проблема.

Болести на отделителната система

Болестите на пикочните пътища често засягат мъжете. Това се дължи на структурните особености на мъжката пикочна система. Такива заболявания се характеризират с изтръпване, придружено от пристъпи на болка. С развитието на патологични явления в горните пикочни пътища болката и изтръпването се дават в слабините. Процесът на уриниране става болезнен. За по-късните етапи от развитието на уролитиазата е възможно да се открият примеси от кръв в урината..

Необходимо е да се вслушват в сигналите, които тялото подава, информирайки за опасността, и да реагирате на тях навреме. Започвайки лечението на уролитиаза на ранен етап, ще бъде възможно да се избегне необходимостта от решаване на проблема с хирургични методи, а лечението на други патологии ще бъде по-ефективно.

Боли и изтръпва в долната част на корема. Изтръпване в долната част на корема: ляво и дясно - каква е причината

Най-честите случаи на оплаквания от изтръпване в долната част на корема се наблюдават по време на бременност. Болките в шевовете и изтръпването в корема се появяват при заболяване като чревен дивертикулит. Изтръпването в долната част на корема може да не е свързано с гинекологията. Възпалението на придатъците може също да съпътства изтръпване в корема.

Подобни симптоми могат да се появят през различни периоди от живота: преди менструация, в средата на цикъла или по време на бременност. Дискомфортът в долната част на корема най-често се свързва с гинекологични проблеми. Вярно е, че в някои случаи това може да е и признак на проблеми с отделителната система или с червата. Случва се жена да изтръпва в долната част на корема преди менструация.

Причини за коремна болка

Проблемът може да се появи в средата на цикъла. Всичко е свързано с овулацията. Процесът е придружен от разкъсване на фоликула, което се превръща в основната причина за изтръпване в долната част на корема. Тук трябва да се помни, че изтръпването може да е първият признак за това. Ако бъдещата майка има изтръпване в долната част на корема, възможно е тя просто да се храни неправилно..

Нарушение на храносмилателния тракт

За момичетата, които няма да станат майки в близко бъдеще, изтръпването може да показва обикновена настинка. Ако дискомфортът в долната част на корема е от краткосрочен характер, не се повтаря твърде често, тогава не е нужно да биете аларма.

Изтръпването и дискомфортът в долната част на корема е често срещан симптом както за жените, така и за мъжете. При жените усещането за изтръпване в корема може да показва естествен процес като периоди или бременност. Една от честите причини за изтръпване в долната част на корема е апендицитът. Може да се появи както при жени, така и при мъже.

Патологии на бременността

В допълнение към болестта на Crohn, червата могат да сигнализират за възможни дивертикули и тумори. При остър апендицит дискомфортът в долната част на корема се заменя с остра болка. Лицето може да изпита пристъпи на гадене и повръщане. Възможно е и повишаване на температурата.

За разлика от мъжете, изтръпването в долната част на корема при жените е характерен симптом за първия триместър на бременността. Въпреки това, при нормална бременност жената може да изпита леко изтръпване вдясно. Изтръпване в долната част на корема, в този случай, придружено от силна болка. Болезнените усещания идват отдясно и имат притеглящ или болезнен характер.

Чревен дивертикулит

Понякога болката вдясно и изтръпването в долната част на корема са признаци на болестта на Crohn. Това заболяване е опасно както за жените, така и за мъжете. В допълнение към болката вдясно, това заболяване се характеризира с възпалителен процес в червата. Болестта на Crohn причинява при нарушения на имунната система.

Опасността при такова заболяване са язвите, които се образуват върху червата по време на развитието на болестта. Също така, при чревни тумори са възможни проблеми като запушване и кървене. В много случаи тези симптоми показват злокачествени тумори..

Характеризира се обаче с чести запеци и се намира в лявата част на корема. Болест като дивертикулит е особено опасна от образуването на нагнояване в червата и развитието на фистули.

Изтръпването в корема е придружено от синдром на пароксизмална болка. По време на развитието на заболявания на горните пикочни пътища болката и изтръпването в корема се излъчват надолу към слабините. Понякога пациентът изпитва остра болка при уриниране. Сега съм бременна, на 8 седмици, чувствам изтръпване в долната част на корема. Болката в долната част на корема може да възникне чрез фактори, които служат като дразнители.

Имайте предвид, че болката и изтръпването в долната част на корема често идват от преумора или спорт. Болките в долната част на корема са от различно естество, но могат да бъдат последица от заболяването. Те са разделени на видове: - остри и тъпи; - режещи; - пулсиращи; - колики; - болки; - пръсване. Много често жените отиват в гинекологичния кабинет с оплаквания от дискомфорт в долната част на корема: дърпаща болка, изтръпване в долната част на корема и т.н..

Ако има сериозна патология, изтръпването в корема е остро и понякога остро. Леко изтръпване в долната част на корема е нормално в този случай..

Какво трябва да направи жената, ако усети леко изтръпване в долната част на корема по време на бременност: бийте алармата и незабавно се консултирайте с лекар или вземете независими мерки за премахване на дискомфорта? Трудно е да се даде еднозначен отговор на такъв въпрос, тъй като всяка бъдеща майка чувства отговорността си към бебето и следователно не може да остане спокойна, усещайки изтръпване в долната част на корема по време на бременност.

Когато се появи изтръпване?

Веднага след като една жена разбере за това, тя трябва незабавно да отиде на лекар. Това е необходимо не само за да се провери здравето й, но и за да се получат пълни препоръки относно начина на живот, необходим в такива ситуации. Някои жени обаче отбелязват, че са вярвали, че изтръпването в долната част на корема е признак на бременност, тъй като е трябвало да се справят с това явление много преди да видят заветните две ивици на теста..

И така, какъв момент на изтръпване се счита за норма и кога е време да подадете аларма? Експертите отбелязват, че гестационната възраст не играе ключова роля по този въпрос, тъй като подобни усещания могат да се появят във всеки триместър. Друго нещо е, че малките изтръпващи усещания в долната част на корема по време на бременност може да са безопасни или да изискват съвет от специалист..

Заслужава ли си да се притеснявате?

Ако болката се появи през първия триместър, жената не трябва да се притеснява, ако изтръпването не е придружено от отделяне от гениталиите и не трае повече от час. За да се отървете от неприятните и плашещи усещания, се препоръчва бременната жена да легне в удобна поза. Упражненията с топката също ще бъдат ефективни, освен ако физическата активност не е забранена от лекар..

Изтръпването в долната част на корема вляво по време на бременност през втория семестър, както и вдясно, най-често е резултат от проблеми с храносмилателния тракт на жената (подуване на корема, запек и др.). Тук не се изисква специализирана медицинска помощ: достатъчно е да се промени диетата, за да се подобри храносмилането. Ако дискомфортът не изчезне дълго време или към него са добавени други опасни симптоми (изпускане, световъртеж, припадък), по-добре е да се обадите на лекар.

През третия триместър изтръпването в долната дясна част на корема по време на бременност (и вляво също) може да бъде както следствие от активни движения на детето, така и сигнал за началото на раждането. Ако сте заели удобна поза, но болката само се усилва, вероятно бебето бърза да се роди и е по-добре да се консултирате с лекар.

„Опасно“ усещане за изтръпване

За съжаление ситуацията не винаги е толкова лесно и просто разрешена: бъдещата майка си почива на дивана - и болката изчезва като ръка. В някои случаи трябва да се осигури медицинска помощ възможно най-скоро..

Независимо от продължителността на бременността, жена, която изпитва дискомфорт в долната част на корема, трябва незабавно да се обади на линейка или да стигне сама до болницата, ако:

По време на бременност бебето може да бъде заплашено от много опасности, но внимателното отношение на бъдещата майка към нейното здраве ще сведе до минимум риска, позволявайки своевременно откриване на проблема и отстраняването му.

Бременността е придружена от определени промени, които засягат различни органи и функции в тялото на жената. Това често води до не особено приятни усещания по време на носенето на бебе. Но тази ситуация е съвсем нормална и не изисква повишено безпокойство. Друго нещо е, когато съществува риск от патологични състояния, които се проявяват в подобна клинична картина. В този случай трябва да бъдете внимателни и да се консултирате с лекар, ако имате някакви притеснения..

Това се случва и когато жените се притесняват от изтръпване в долната част на корема по време на бременност. Това може да се случи по различно време и под влияние на голям брой фактори. Винаги е необходимо да се направи оценка на риска от някои прояви, тъй като здравето на бъдещата майка и дете може да зависи от това. Възможно е да се каже какво всъщност причинява подобни усещания само след консултация с лекар..

При пробождане на нож в корема по време на бременност трябва да се имат предвид всички причини за подобни прояви.

Причини

В повечето случаи изтръпването в корема на жената по време на бременност се дължи на физиологични причини. Тогава не трябва да се притеснявате, но трябва да се опитате спокойно да оцелеете в тези явления. Те не могат да носят никаква опасност. Но трябва да действате по съвсем различен начин, ако болката е свързана с патологични процеси, които често засягат самия процес на раждане на дете. Ето защо на етапа на първоначалния преглед е изключително важно да се знаят причините за това състояние. А болките в корема могат да бъдат резултат от следните фактори:

 1. Физиологични промени.
 2. Извънматочна бременност.
 3. Спонтанен аборт.
 4. Болести на храносмилателната система.
 5. Патология на отделителната система.
 6. Гинекологични заболявания.
 7. Инфекциозни заболявания.

Предвид разнообразието от причини за дискомфорт в долната част на корема по време на бременност, лекарят трябва да се съсредоточи върху диференциалната диагноза на състояния с подобни симптоми. Пълният клиничен преглед на жената помага в това..

Произходът на пронизващата болка в корема по време на бременност е трудно да се предскаже. Ако за някои жени това е норма, за други е признак на патология. Затова винаги трябва да търсите съвет от Вашия лекар..

Симптоми

По време на изследването и обективното изследване се анализират всички симптоми, за да има цялостен поглед върху клиничната картина. Правилната диагноза може да бъде поставена въз основа на медицински преглед и могат да се използват допълнителни методи за нейното изясняване..

Що се отнася до усещанията за болка, на първо място, трябва да установите техните характеристики:

 • По локализация: в долната част на корема, в страничните или горните отдели.
 • По продължителност: краткосрочни и дългосрочни.
 • По честота: периодична или постоянна.

Освен това трябва да се вземе предвид тяхната зависимост от външни фактори, прием на храна, движения. Необходимо е да се вземат предвид и други симптоми, които съпътстват усещането за изтръпване в корема. Всеки детайл е важен за диагнозата. Това ще позволи разграничаване на подобни състояния помежду им. Ето защо си струва да се вземат предвид признаците на най-често срещаните състояния, които могат да причинят изтръпване в долната част на корема по време на бременност..

Физиологични промени

По време на бременност хормонални промени се наблюдават още в ранните етапи, които се състоят в повишаване на концентрацията на прогестерон, естроген и релаксин. Резултатът е отпускане на мускулите, омекотяване на връзките и сухожилията, което подготвя тялото за растежа на матката. Още през втория триместър става забележимо увеличаване на размера на корема, което естествено ще доведе до появата на различни неприятни усещания, включително болки в шевовете.

В по-късните етапи ситуацията може да се влоши, тъй като матката започва да изстисква околните органи. Жените се притесняват от запек, често уриниране, задух. Когато дойде време за раждане, пронизващите болки в долната част на корема могат да означават началото на раждането..

Ако бременността протича нормално, тогава не трябва да обръщате внимание на лекото изтръпване в долната част на корема.

Извънматочна бременност

В ранните етапи болката в долната част на корема може да показва извънматочна бременност. Това се случва, когато яйцеклетката е прикрепена в други области: тръба, яйчник, коремна кухина. Първият вариант е най-често срещаният. В този случай всичко протича нормално, докато стената на тръбата започне да се разтяга, докато ембрионът расте. Тогава се появяват следните симптоми:

 • Болки в долната част на корема.
 • Кървави проблеми.
 • Болезненост при палпация и гинекологичен преглед.

В тази ситуация съществува опасност от спукване на тръбата. Тогава има признаци на вътрешно кървене: бледност, повишен пулс, понижено налягане, световъртеж. Мускулите на корема са напрегнати, има признаци на дразнене на перитонеума.

Спонтанен аборт

Не може да се изключи и друга акушерска патология, спонтанен аборт. Можете да помислите за това, когато неприятните усещания притесняват жената преди 20 седмици от бременността. Тогава се появяват следните симптоми:

 • Болка в долната част на корема.
 • Кървави проблеми.
 • Хипертоничност на матката.
 • Отваряне на маточния фаринкс.

Тази ситуация е най-лесно да се спре на етапа на заплаха от спонтанен аборт. Ако това не бъде направено, тогава процесът ще се развие по-нататък - до пълната загуба на плода..

Болести на храносмилателната система

Разумно е да се предположи, че коремната болка може да бъде свързана със заболявания на храносмилателната система. Най-често патологичният процес обхваща стомаха, червата, жлъчния мехур или панкреаса. В зависимост от патологията, клиничната картина ще има характерни разлики, но най-честите симптоми са следните:

 • Болка в различни части на корема: епигастриум, хипохондриум, странични или долни части.
 • Гадене.
 • Повръщане.
 • Оригване.
 • Запек или диария.
 • Подуване на корема.

Също така е необходимо да се отбележат някои от характеристиките на симптоматиката при различни заболявания. Панкреатитът е придружен от поясна болка, при холецистит често се излъчва в областта на десния раменен пояс, а при язвена болест по правило се локализира в един момент с възможно облъчване на гърба.

Болестите на стомашно-чревния тракт често се обострят по време на бременност. Както всяка патология, те се нуждаят от адекватно лечение..

Патология на отделителната система

Изтръпване в корема на жената по време на бременност също може да бъде свързано със заболявания на пикочните органи. Най-често човек трябва да се справя с явленията пиелонефрит или цистит. Това се дължи на влиянието на увеличена матка и хормонални нива. В този случай можете да забележите появата на такива признаци:

 • Болка в кръста или надпубиса.
 • Често уриниране.
 • Обезцветяване на урината.
 • Повишена телесна температура.

Тези заболявания са предимно от микробен произход и поради това диагнозата се потвърждава не само клинично, но и от резултатите от анализа на урината с идентифициране на бактерии в нея..

Лечение

След като установихме причините за изтръпване в корема на жената по време на бременност, е необходимо незабавно да започнем лечението. Обемът и естеството им ще зависят от диагнозата и състоянието на организма. Най-често те се ограничават до консервативни средства, но има ситуации, когато има нужда от хирургическа интервенция.

Винаги се взема предвид потенциалното въздействие на лечението върху плода. Използват се само най-безопасните.

Диета

Всички знаят, че жената трябва да се храни правилно по време на бременност. Но когато има предпоставки за развитие или обостряне на определени заболявания, тогава трябва да обърнете специално внимание на диетата. Това ще помогне не само за развитието на плода, но и ще осигури благосъстоянието на жената. Така че, трябва да следвате тези правила:

 1. Яжте редовно и пълноценно.
 2. Храната трябва да бъде разнообразна и висококачествена.
 3. Елиминирайте пикантните, пържени, мазни и пушени храни.
 4. Ограничете туршии и маринати, сладкиши.
 5. Дайте предпочитание на храна, печена, варена или задушена.
 6. Ограничете консумацията на зеле, бобови растения, газирани напитки.
 7. Пийте много течности.
 8. Спрете да пиете алкохол.

Медикаментозна терапия

При лечението на заболявания лекарствата са от първостепенно значение. Но по време на бременност е необходимо внимателно да се подходи към тяхната употреба, което се дължи на възможния ефект върху състоянието на плода. Жената обаче не трябва да се притеснява, тъй като лекарите използват само доказани лекарства, които разполагат с богата база данни, потвърждаваща тяхната безопасност. В зависимост от ситуацията се препоръчват следните групи лекарства:

 • Спазмолитици.
 • Токолитици.
 • Хормони.
 • Адсорбенти.
 • "Разпенватели".
 • Ензими.
 • Антисекреторна.
 • Виамини.
 • Фитопрепарати.

Какво конкретно лекарство да предпише, неговата дозировка и курс на приложение, лекарят ще посочи. Не можете сами да приемате лекарства - по този начин можете да навредите не само на себе си, но и на детето.

Физиотерапия

В някои случаи е показана физиотерапия. Най-често те се препоръчват в комплекса за лечение на спонтанен аборт. В допълнение, определени методи могат да се използват за различни хронични заболявания в ремисия. Следователно трябва да се имат предвид следните процедури:

 1. Електрофореза.
 2. Електрорелаксация.
 3. Рефлексотерапия.
 4. Балнеотерапия.

Оптималният курс на лечение ще бъде предписан от физиотерапевт съвместно с гинеколог. Ако по време на процедурите изпитвате неприятни усещания, трябва да се консултирате със специалист.

Операция

Когато една жена е диагностицирана с извънматочна бременност или аборт в ход, хирургичните методи не могат да бъдат отхвърлени. В първия случай се използва лапароскопска операция с отстраняване на яйцеклетката. Ако има усложнения под формата на вътрешно кървене, тогава ще трябва да отидете на интервенцията от отворения достъп. След аборт, който се е случил, е задължително да се извърши изстъргване на маточната кухина, така че там да не останат мембрани. В противен случай може да се очаква силно кървене или инфекция..

Когато се появи изтръпване в корема на жената по време на бременност, това изисква съвет от специалист. Само лекар може да каже с какво са свързани и ако бъде открита патология, да предпише подходящото лечение.

Хареса ми?

Щракнете върху бутона, ако статията ви е харесала, тя ще ни помогне да разработим проекта. Благодаря!

Какво означава изтръпване в долната част на корема при жените

Болките при зашиване в долната част на корема при жените могат да имат различни причини - от естествени физиологични до първите признаци на сериозно заболяване. Във всеки случай е важно да не пренебрегвате проблема, а да се опитате да откриете и премахнете факторите, които причиняват болка. Навременният достъп до лекар и ранната диагностика е ключът към успешното лечение и способността да се води нормален живот, без да се правят корекции за влошаване на благосъстоянието.

Причини за пронизващи болки в долната част на корема при жените

Експертите правят разлика между физиологични и органични причини за изтръпване в долната част на корема. Първите включват прекомерно образуване на газове в червата, преструктуриране на мускулния апарат по време на бременност през последния триместър, увеличаване на ежедневната физическа активност, началото на менструалния цикъл и т.н. По правило такива болезнени усещания са съвсем естествени и не изискват търсене на медицинска помощ. мине за кратко време.

По-сериозни са органичните причини, причинени от развитието на заболявания на вътрешните органи в тялото на жената. Най-често, когато лекуват пациенти с пронизващи болки в долната част на корема, лекарите диагностицират:

 • нарушения във функционирането на органите на репродуктивната система - яйчници и матка, развитие на кисти, пролиферация на съединителни тъкани и др.;
 • заболявания на отделителната система и храносмилателния тракт, развитието на възпалителни процеси поради инфекция, хипотермия и други причини;

В зависимост от причините за появата на пронизващи болки в долната част на корема при жените, те имат различен характер и интензивност. Болките могат да бъдат остри или едва забележими, тъпи и болезнени, напомнящи на родилни болки по време на раждане, пробождащи, излъчващи се през тялото като вълни, точно локализирани или несигурни и т.н..

В някои случаи естеството на болката служи като косвен признак на определено нарушение в тялото, което ви позволява да завършите диагнозата за кратко време и точно да установите причината за неприятните симптоми:

 • Острите остри болезнени усещания показват сериозна патология и изискват незабавна медицинска помощ. Те често придружават вътрешната травма с кървене, разкъсвания или деформация на вътрешните органи. По-рядко тези болки са признаци на инфекция на пикочните пътища..
 • Ритмичният характер на болката е признак за повишаване на вътрешното налягане в кухите вътрешни органи.
 • Вълнообразната болка, която се увеличава и след това намалява, показва развитието на възпалителен процес или запушване на отделителния тракт.

Продължителността на пристъпите на болка и честотата на появата им могат да показват остър или хроничен характер на заболяването, което помага да се очертаят точно тактиките на бъдещото лечение.

Тревожни симптоми

Натоварването на работното място и у дома често принуждава жените да игнорират болката в слабините, отлагайки търсенето на медицинска помощ. Съществуват обаче редица признаци, които изискват незабавно посещение на лекар. Между тях:

 • забележимо увеличаване на болката от слаба към по-силна, придружаваща дори леки движения;
 • продължителността на болката, която не изчезва в продължение на няколко дни и постоянно се усеща;
 • появата на кървави или гнойни отделяния, неприятна миризма, нередности в менструалния цикъл;
 • придружаващи болезнени признаци: гадене, виене на свят, треска, слабост, болезнени усещания при уриниране или преди него.

Често съпътстващите симптоми в комбинация с пронизваща болка в долната част на корема точно показват развитието на определено заболяване.

 • Ако болката е причинена от стомашно-чревно разстройство, тя е придружена от гадене, повръщане и изтощение..
 • Рязко повишаване на телесната температура, втрисане са признаци на инфекция на тазовите органи.
 • Болката с вътрешно кървене в коремната кухина е придружена от припадък и шок.
 • Болката по време на уриниране показва заболяване на органите на отделителната система.

Всеки от изброените фактори изисква бързо търсене на помощ и бърза диагностика, за да се установи точната причина за болката.

Диагностика на болката в корема

Ако имате изтръпващи болки в долната част на корема, трябва да потърсите медицинска помощ. Специалистите, които ще ви помогнат да определите причината за дискомфорта, са гинеколог, уролог, проктолог или травматолог. Пациентът може да избере една от изброените специализации въз основа на предварително диагностицирани здравословни проблеми или въз основа на собствените си чувства. В някои случаи е необходима консултация с няколко лекари наведнъж, за да се изключат странични заболявания и да се извърши най-бързата и точна диагноза.

На първия етап се извършва визуален и гинекологичен преглед, палпация на болезнената област. По-нататъшното цялостно изследване задължително включва ултразвукова диагностика на тазовите органи, бъбреците и черния дроб; общ анализ на кръв и урина; гинекологична цитонамазка; електрокардиограма; допълнителни диагностични мерки, ако подозирате развитието на съпътстващи заболявания.

Първа помощ

Ако усещанията за болка се увеличат и трябва да се отложи незабавното посещение на лекар, можете да облекчите благосъстоянието си с помощта на аналгетици и противовъзпалителни лекарства - кетонал, ибупрофен, нимезулид. Можете да намалите интензивността на болката, като приложите торбичка със студена вода или лед върху стомаха си..

Опитът за премахване на пронизващата болка в долната част на корема с помощта на народни средства, за да се избегне посещението при лекар, може да има много сериозни последици. Горещи вани, билкови инфузии, шепи лекарства от аптечката няма да облекчат, а само ще засилят неприятните усещания и дори могат да причинят сериозно кървене и разпространение на инфекцията в съседните органи.

Не винаги е възможно да се премахне отрицателният резултат от такова самолечение и да се запази репродуктивната функция на жената. Особено когато става въпрос за млади момичета и бъдещи майки в ранните етапи на раждането на дете.

Терапии

Основата за успешно лечение на пронизващата болка в корема е точната диагноза и елиминирането на основното заболяване. Заедно с неговите прояви, редица симптоми на свързани проблеми също ще изчезнат. В някои случаи след прегледа се предписва незабавна операция. Резултатът му зависи от възрастта на пациента, характеристиките на хода на заболяването и неговия характер - остър или хроничен. Колкото по-кратък е интервалът от време между появата на болката и операцията, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване със запазване на функциите на вътрешните органи.

За бързо възстановяване и предотвратяване на риска от усложнения е необходимо стриктно да се следват препоръките на лекаря в следоперативния период. Като правило това е лекарствен курс, диета, ограничение на физическата активност и нощна почивка в продължение на поне 8 часа на ден. Предпоставка след операцията е носенето на превръзка, която ускорява зарастването на коремните тъкани.

Както се вижда от изтръпване в долната част на корема

Каква е причината за дискомфорта в долната част на корема?

Изтръпването в долната част на корема е най-честият проблем сред жените. Подобни симптоми могат да се появят през различни периоди от живота: преди менструация, в средата на цикъла или по време на бременност. Дискомфортът в долната част на корема най-често се свързва с гинекологични проблеми. Вярно е, че в някои случаи това може да е и признак на проблеми с отделителната система или с червата. Нека се опитаме да ви разкажем повече за причините за проблема..

Причини за възникване

Случва се жена да има изтръпване в долната част на корема преди менструация. Това е напълно естествено явление, причинено от процеса на менструация. Проблемът може да се появи в средата на цикъла. Всичко е свързано с овулацията. От яйчника се освобождава неоплодено зряло яйце. Процесът е придружен от разкъсване на фоликула, което се превръща в основната причина за изтръпване в долната част на корема.

Дискомфорт в долната част на корема по време на бременност

Най-честите случаи на оплаквания от изтръпване в долната част на корема се наблюдават по време на бременност. Тук трябва да се помни, че изтръпването може да е първият признак за това. Матката се променя, стените й започват да придобиват яйцевидна форма и да се разтягат. Дискомфортът се усилва, когато бъдещата майка напряга мускулите си: по време на смях, кихане, усилие. Леко изтръпване в долната част на корема е нормално в този случай. Ако това причинява дискомфорт или болката се усилва, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Правилното хранене по време на бременност

По време на бременността тялото претърпява специални промени. Хормоналният фон се променя. Това води до проблеми с работата на червата. Ако бъдещата майка има изтръпване в долната част на корема, може би тя просто не се храни правилно. Храните, които причиняват метеоризъм, трябва да бъдат изключени. Също така трябва да следите количеството течност, което консумирате. Плодът расте и се развива, натискът върху пикочния мехур се увеличава и в резултат дискомфорт в областта на таза. Ограничаването на пиенето също ще помогне да се избегне ненужно подуване. По този начин не е необходимо да се алармира за всеки светлинен сигнал от тялото. Има само няколко случая, когато коликите в долната част на корема могат да застрашат здравето на детето и трябва да отидете в болница: първо, ако болката е интензивна или по-лоша; второ, ако се появява често; трето, ако изтръпването в долната част на корема е придружено от повишаване на телесната температура, появата на патологични секрети и други признаци на заболявания.

Изтръпване, което не е свързано с гинекологията

Изтръпването в долната част на корема може да не е свързано с гинекологията. За момичетата, които няма да станат майки в близко бъдеще, изтръпването може да показва обикновена настинка. Къси поли, „седнал“ на земята, плуване в открита вода - всичко това може да причини дискомфорт в тазовите органи. Болестта не трябва да се оставя на случайността - ако подозирате, че сте изстинали, трябва незабавно да предприемете действия. Едно от най-ефективните народни средства е вълнен шал на стомаха и отвари от червена боровинка, лайка, мечо грозде. Коликите могат да възникнат, когато червата не работят правилно. Увеличете количеството ферментирали млечни продукти, следете диетата. За известно време трябва да се ограничите до употребата на богати храни, бобови растения. Ако дискомфортът в долната част на корема е с краткосрочен характер, не се повтаря твърде често, тогава няма нужда да биете аларма. Но ако усещането за изтръпване в долната част на корема е интензивно, продължава повече от един ден или през целия ден, тогава трябва да се консултирате с лекар, за да установите причините, които могат да бъдат много.

Дискомфорт и изтръпване в долната част на корема

Изтръпването и дискомфортът в долната част на корема е често срещан симптом както за жените, така и за мъжете. Това явление може да показва различни заболявания на червата или отделителната система. При жените усещането за изтръпване в корема може да показва естествени процеси като периоди или бременност..

Ако към тези усещания се добавят силни болки, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Какво може да намери лекар при преглед на пациент с подобни симптоми? Помислете за най-честите причини за изтръпване в долната част на корема.

Една от честите причини за изтръпване в долната част на корема е апендицитът. Може да се появи както при жени, така и при мъже. Друга често срещана причина е извънматочна или редовна бременност. Друга често срещана причина са чревните проблеми като болестта на Crohn..

В допълнение към болестта на Crohn, червата могат да сигнализират за възможни дивертикули и тумори. Възпалението на придатъците може също да съпътства изтръпване в корема. Нека да поговорим за всеки проблем по-подробно. Нека започнем с апендицит.

Остър апендицит

Чести причини за усещания като изтръпване в долната част на корема и остра болка са апендицитът. Болката при това заболяване е остра. Локализация на болезнени усещания главно вдясно. При остър апендицит дискомфортът в долната част на корема се заменя с остра болка. Лицето може да изпита пристъпи на гадене и повръщане. Възможно е и повишаване на температурата. Понякога пациентът има диария.

Острата форма на апендицит при пациент се нуждае от спешна хирургическа интервенция - отстраняване на малък клон на цекума. Ако това не бъде направено навреме, са възможни опасни последици като чревна гангрена и последващ перитонит..

Патологии на бременността

За разлика от мъжете, изтръпването в долната част на корема при жените е характерен симптом за първия триместър на бременността. Въпреки това, при нормална бременност жената може да изпита леко изтръпване вдясно. Ако има сериозна патология, усещането за изтръпване в корема е рязко, а понякога и остро..

В много случаи усещането за изтръпване в корема сигнализира за извънматочна бременност. Този проблем се появява, ако плодът започне да се развива във фалопиевата тръба или коремната кухина. Опасностите от такава бременност са увреждане на тръбите на матката, сериозна загуба на кръв и последващо хирургично отстраняване на този генитален орган. По време на тръбна бременност е необходима спешна хирургическа интервенция за отстраняване на плода.

Възпаление на придатъците

За мъжете такъв проблем като възпаление на придатъците също е непознат. Изтръпване в долната част на корема, в този случай, придружено от силна болка. Болезнените усещания идват отдясно и имат притеглящ или болезнен характер. В допълнение към тези усещания, жените с възпаление на придатъците могат да получат повишена сънливост, чести промени в настроението и раздразнителност. Освен това пациентът бързо се уморява и губи апетита си..

Причини за възпаление на придатъците:

 • спонтанен аборт;
 • хистероскопия;
 • остъргване на кухината и стените на матката;
 • хипотермия;
 • физическо претоварване.

Последиците от възпалението на придатъците могат да бъдат загуба на плодовитост, отравяне на кръвта и смърт. Ето защо, при наличието на първите симптоми на това заболяване, трябва да се консултирате с квалифициран лекар.

болест на Крон

Понякога болката вдясно и изтръпването в долната част на корема са признаци на болестта на Crohn. Това заболяване е опасно както за жените, така и за мъжете. Симптомите на болестта на Crohn са много сходни с тези на острия апендицит. В допълнение към болката вдясно, това заболяване се характеризира с възпалителен процес в червата. Понякога са възможни пристъпи на диария.

Болестта на Crohn се причинява от нарушения на имунната система. Най-често тя отхвърля храната като чужди тела. В резултат на това левкоцитите се събират в ректалната лигавица, причинявайки възпалителен процес и последващо нараняване на чревната лигавица..

При такова заболяване трябва да спазвате специална диета, която включва изключване на храни, които имат груби фибри. Тези храни включват:

 • плодове;
 • зеленчуци;
 • бобови растения;
 • пресни билки.

Опасността при такова заболяване са язвите, които се образуват върху червата по време на развитието на болестта. Те могат да допринесат за рак на червата..

Чревни тумори

Изтръпването в корема и болезнените болки са чести спътници на доброкачествени и злокачествени чревни тумори. Локализация на болката, когато се появят такива явления, главно вдясно.

Също така, при чревни тумори са възможни проблеми като запушване и кървене. В много случаи тези симптоми показват злокачествени тумори..

Според статистиката съотношението на мъжете и жените, страдащи от рак на червата, е приблизително равно. Колкото по-скоро се открие такова заболяване, толкова по-лесно ще се извърши операцията и да се върне пациента към нормален живот..

Чревен дивертикулит

Болките в шевовете и изтръпването в корема се появяват при заболяване като чревен дивертикулит. Вдясно се усещат болезнени усещания. Дивертикулитът много прилича по симптоми на острия апендицит. Характеризира се обаче с чести запеци и се намира в лявата част на корема..

Причини за появата на дивертикулит:

 • неправилно хранене;
 • наследствено предразположение;
 • нарушение на движението на кръвта през малките съдове на червата;
 • повишено вътречеревно налягане в резултат на механичен стрес.

Болест като дивертикулит е особено опасна от образуването на нагнояване в червата и развитието на фистули. Дивертикулит може да се появи както при мъже, така и при жени.

Когато се появят първите признаци на това заболяване, трябва да потърсите помощ от медицинско заведение. Дивертикулитът обикновено се лекува с консервативно лечение.

Болести на пикочните пътища

Тези проблеми са по-чести при мъжете. Това се дължи на вътрешната структура на пикочно-половата им система. Изтръпването в корема е придружено от синдром на пароксизмална болка.

По време на развитието на заболявания на горните пикочни пътища болката и изтръпването в корема се излъчват надолу към слабините. Понякога пациентът изпитва остра болка при уриниране. Освен това в по-късните етапи от развитието на уролитиаза е възможно да се открие кръв в урината..

Причините за образуването на камъни са неправилна диета, излишък на витамин С в организма, използването на замърсена вода. Ранното откриване на този проблем ще помогне за избягване на операция и възможни сериозни последици, като хроничен пиелонефрит..

Защо изтръпване в долната част на корема - възможни причини

Причините за заболяването

Болките при зашиване не възникват в самите вътрешни органи, претърпели заболяването, а в мускулните влакна, които ги заобикалят. По време на спазъм се появяват спастични контракции, които причиняват дискомфорт..
Болките при зашиване в долната част на корема могат да бъдат еднакви по време на различни заболявания. Това се дължи на факта, че повечето органи, разположени в перитонеума, имат подобна структура. Те се състоят от серозната мембрана в горната част на органа, средната мускулна мембрана, която е пряко отговорна за функционирането на органа, и лигавицата, която е вътре в него..

Мозъкът директно регулира меса, принуждавайки вътрешния орган да изпълнява функциите си. Например, когато храната се усвоява, мускулите на червата се свиват равномерно, движейки храната по храносмилателния канал..

Поради много нарушения, възпалителни процеси, наранявания и отравяния, нормалното функциониране на мускулната система на органа може да бъде нарушено, което причинява неразумни болезнени контракции. Това води до появата на силна пронизваща болка..

За да се възстанови функционирането на мускулната система и да се облекчи дискомфорта, е достатъчно да се вземат болкоуспокояващи - спазмолитици. Те действат върху мозъка по такъв начин, че мускулите започват да работят нормално, в резултат на което спазмът преминава. Но такива инструменти само ще премахнат проблема, но няма да се справят с причината за появата му..

Доста трудно е да се определи незабавно конкретната причина за болка в долната част на корема; без допълнителни изследвания рядък лекар точно ще диагностицира. Пронизващата болка в долната част на корема може да е признак на сериозно заболяване или временен спазъм. В зависимост от локализацията на болезнените усещания можете грубо да определите техния източник. Болка при зашиване вляво:

 1. Далак. Това е доста важен, но не жизненоважен орган. При наранявания и вътрешно кървене могат да се появят силни пронизващи болки в областта на далака. Също така, болката в лявата страна може да бъде причинена от инфаркт на далака, неговото усукване, разширяване, остър възпалителен процес, при който възниква абсцес, както и редица онкологични заболявания (миелоидна левкемия).
 2. Тънко черво. Болестта може да се появи при наличие на остър възпалителен процес в лявата част на червата.
 3. Дебело черво. Причината за болката може да бъде не само във възпалителния процес, но и в нарушаването на секрецията на дебелото черво. Болести, които причиняват пристъпи на остра болка в червата: болест на Crohn, улцерозен колит, синдром на раздразнените черва, рак и др..

Болка вдясно:

 1. Черен дроб. По принцип при чернодробни заболявания заболяването се усеща горе вляво, но в някои случаи е възможно облъчване в долната част на корема.
 2. Черва. При остро възпаление, волвулус и запушване на червата се появяват остри остри болки в долната част на корема, човек започва буквално да събаря. В някои случаи болката може да причини частична загуба на съзнание.
 3. Дуоденум. При дуоденит, възпалително заболяване на дванадесетопръстника, болката се локализира в дясната долна част на корема.
 4. Панкреас. Болката в долната част на корема вдясно причинява основното заболяване на панкреаса - панкреатит.

Болката може да се появи навсякъде в долната част на корема:

 • със заболявания на репродуктивната система при жените;
 • в случай на възпалителни заболявания на репродуктивната система при мъжете (простатит, везикулит, възпаление на пениса при мъжете и др.);
 • с различни заболявания на пикочните пътища (при възпаление на пикочния мехур се появява остра болка веднага по време на уриниране);
 • с неврологични заболявания;
 • с възпалителни заболявания на костите на гръбначния стълб, таза и др.;
 • с тежка интоксикация (прободното заболяване е придружено от силно повръщане, диария или задържане на изпражнения, както и спазми в горната част на корема);
 • с наранявания с различна тежест.

Необходимо е да се обърне внимание на момента, в който се появи болката. Това помага за диагностициране на заболяването. Пронизваща болка в долната част на корема може да се появи спонтанно, по време на уриниране или по време на движение на червата, по време на упражнения, след хранене. С течение на времето може да спре, да се превърне в болка или пояс, спазмираща болка.

Синдромът на болка при болка се появява много по-често, отколкото при мъжете. Това може да бъде свързано с функционирането на женската репродуктивна система..

Основната причина, поради която боли, боли и дърпа в долната част на корема, е наближаването или началото на менструацията. За някои жени дискомфортът може да бъде доста значителен. През този период мускулите на матката започват рязко да отхвърлят лигавицата си, което става причина за остра пронизваща болка, след което обикновено се развива в болка.

Пробождането и хленченето в долната част на корема при жените могат да бъдат както по време на физиологични процеси (овулация, процес на зачеване, менструация), така и с развитието на някои заболявания (миома на матката, кисти на яйчниците, ендометриоза, полипи). Ако по време на менструация се появи пробождащо заболяване, жената обикновено не му обръща внимание и се спасява с болкоуспокояващи. Необходимо е да се консултирате с лекар, ако синдромът на болката:

 • настъпва много преди менструация и не изчезва след нея;
 • придружени от много малко отделяне или обилно кървене;
 • толкова интензивно, че жената губи съзнание;
 • има съпътстващи симптоми: слабост, повръщане, разстройство на изпражненията, болки в гърба, внезапна загуба на тегло.

Ако след менструация се появи лека пронизваща болка и е придружена от малко кървене, това може да означава възможно зачеване и прикрепване на яйцеклетката към стените на матката.

Шевовете са особено опасни по време на бременност. Появата им може да бъде първият сигнал както за успешно оплождане, така и за възможна извънматочна бременност и предстоящ спонтанен аборт..

Всяка болка и неприятно разтягане в долната част на корема, особено през първия период на бременността, трябва да са причина да посетите лекар. Ако в същото време жената започне да има обилно отделяне с кръв, е необходимо спешно да се обади на линейка.

Болката в долната част на корема в края на бременността може да сигнализира, че тялото се подготвя за раждане и коремът пада. Дискомфорт може да се появи, когато детето се движи, тъй като бебето оказва натиск върху близките органи. Опасно е, ако прободната болест е постоянна, придружена от обилно отделяне, болка в гърба и кръстната кост.

Това може да показва както началото на възпалително заболяване, така и началото на раждането..

Болките при зашиване в долната част на корема се появяват при спастични контракции на отделни мускулни влакна, разположени в мускулната мембрана на тазовите органи.

Такива органи на долния етаж на коремната кухина като матката, фалопиевите тръби, червата и уретерите имат различни функционални цели, но подобен тип анатомична структура.

Стените на тези кухи вътрешни органи са изградени от три части, наречени мембрани, като:

 • външна серозна мембрана, покриваща органа отвън;
 • средна мускулна мембрана, състояща се от гладкомускулни влакна и осигуряваща движението на съдържанието на органа (урина в уретера, чревно съдържание в червата и др.);
 • вътрешна лигавица, покриваща кухината на органа отвътре.

Добре координираната работа на мускулната мембрана се осигурява от сложни регулаторни механизми, които могат да бъдат нарушени както при различни видове патологии (възпалителен процес,

и др.), и при някои физиологични условия (

Тъй като пронизващите болки в долната част на корема са свързани със спазъм на мускулни влакна, този вид синдром на болката може лесно да бъде елиминиран със спазмолитични лекарства..

В много случаи обаче пробождащите болки в долната част на корема са свързани с патологията на пикочно-половата система, стомашно-чревния тракт или със сериозни нарушения на нервната система. Ето защо е по-добре да не се самолекувате, а своевременно да потърсите помощ от професионалист.

Болката може да се развие отдясно, а източникът е от противоположната страна. Причината за дискомфорта е трудна за определяне, вероятно след щателен преглед в медицински центрове.

 • заболяване на яйчниците;
 • възпаление на придатъците;
 • извънматочна бременност;
 • хипертоничност;
 • след операция (аборт, раждане);
 • появата на запек, повишено образуване на газове;
 • апендицит;
 • инфекция, предавана по полов път;
 • след физическо натоварване;
 • Панкреатит;
 • тумори на гениталните органи;
 • херния, заклещване на тъканите;
 • възпалителни процеси на пикочно-половата система.

Има много причини. Болезненият случай при бременни жени възниква след разтягане на мускулите, което води до разминаване на таза. Не забравяйте да се свържете с вашия гинеколог, за да проверите развитието на плода. Може да се появят запек, диария, гадене, загуба на апетит, отоци, така че медицинският преглед е незаменим.

Очакването на бебето притеснява бъдещата майка, неприятните усещания призовават да бъдете нащрек. Защо се случват сривове? Тялото се възстановява, хранителните нужди и хормоналните нива се променят. Първата седмица на бременността може да изтръпне поради маточните контракции.

 • прилив на кръв към репродуктивната система;
 • изкълчване на връзки, мускули;
 • уголемяване на матката.

Експертите препоръчват да се отпуснете през такива периоди. Но ако болката продължава, трябва незабавно да посетите лекар. В по-късните етапи се появява дискомфорт поради фалшиви контракции, които се различават от реалните по неравномерност и лека болка. Препоръчително е да носите превръзка, за да подпомогнете поддържането на матката, плода на бебето. Не забравяйте, че бебето има свой собствен живот, то може несъзнателно да нарани от движение, активност.

Причините за дискомфорт могат да причинят стомашно-чревни заболявания, неправилна диета. Дори банална обилна вечеря може да причини неприятни усещания, да се появят дисбактериоза, запек и подуване на корема. Може да започне възпалителен процес, придружен от висока температура, силно повръщане, болка в долната част на гърба, ребрата, ключиците.

No 1. Ако бременните жени развият подобни коли, това означава, че има несъответствие на таза и разтягане на мускулите, които са свързани с развитието на плода. Ето защо, при чести и болезнени изтръпвания, трябва да се свържете с Вашия лекар..

№ 2. Усещането за изтръпване може да се появи при жени, които имат следните симптоми:

 • заболяване на яйчниците
 • хипертоничност
 • извънматочна бременност
 • възпаление на придатъците

Пиелонефрит

Това е възпалително заболяване

, което се случва най-често при бактериални лезии. Това, което пациентите смятат за болка в червата и кръста, може да е проява на пиелонефрит. Обикновено болезнените усещания са тъпи и болезнени, но понякога те са с висока интензивност, като придобиват спазми. Това се наблюдава при запушвания на уретера с камъни и поява на уролитиазен пиелонефрит.

В допълнение към болезнените прояви, клиничната картина на острия пиелонефрит включва:

 • обща слабост;
 • развитие на синдром на интоксикация;
 • повишаване на телесната температура до 38-40oC;
 • втрисане;
 • гадене, понякога повръщане.

Хроничният пиелонефрит постоянно тревожи пациента с тъпа болка в страната и кръста. Разликата от болката в червата е, че синдромът на болката става особено изразен при влажно и студено време. В допълнение, пациентът има повишен и

, тъй като при тази патология поражението често се простира и до

Болки при зашиване в долната част на корема по време на бременност

Болките в долната част на корема по време на бременност са свързани с преходни (преходни) контракции на отделни влакна на мускулната мембрана на матката.

Обикновено тези болки се причиняват от физиологични причини. По време на бременността матката бързо се увеличава по размер. В същото време увеличаването му е свързано както с разтягане на съществуващите мускулни влакна, така и с образуването и растежа на нови.

Всъщност само за девет месеца от бременността органът се увеличава многократно по размер и има време да се подготви за изключителната си мисия - раждането на нов човек! Ето защо не е изненадващо, че по време на такъв бърз растеж и развитие се появяват „незначителни проблеми“ при регулирането на отделните мускулни влакна, клинично проявяващи се от атаки пронизваща болка в долната част на корема.

По правило този вид синдром на болка е преходен, няма изразено облъчване (болката не излъчва нито в кръстната кост, нито в долната част на гърба, нито в гениталиите) и не е придружена от влошаване на общото състояние на тялото.

Трябва да се отбележи, че пронизващите болки в долната част на корема, причинени от физиологични причини, понякога са доста интензивни и причиняват разбираемо безпокойство на бременните жени. Ето защо, поне за лично спокойствие, по-добре е бременната жена да се свърже с предродилна клиника, когато се появят прободни болки в долната част на корема..

Освен това бременността сама по себе си не изключва възможността за други заболявания на органите на долния коремен под, възникващи с пронизващи болки в долната част на корема.

И накрая, естеството и интензивността на болката са субективни симптоми, които не винаги отразяват точно степента на анатомична лезия. Затова трябва незабавно да потърсите медицинска помощ в случаите, когато пронизващите болки в долната част на корема са придружени от следните симптоми:

 • болката става спазми и / или херпес зостер;
 • появява се облъчване на болка (синдромът на болката излъчва обратно към кръстната кост и долната част на гърба, надолу към гениталиите и краката или до хипохондрия);
 • се появяват кървене от влагалището и / или симптоми на вътрешно кървене (бледност на кожата, световъртеж, слабост, повишен сърдечен ритъм в комбинация с намаляване на кръвното налягане);
 • рязко влошаване на общото състояние (главоболие, гадене, повръщане, повишена температура и др.).

Холецистит

Е възпаление на жлъчния мехур с остър и хроничен вариант на протичане.

Основните симптоми на остър холецистит:

 • пароксизмална болка в дясната страна на корема, подобна на болка в червата, но ирадиираща в дясното рамо и лопатката;
 • гадене;
 • повръщане;
 • втрисане и треска;
 • жълтеница;
 • сърбеж на кожата.

Хроничната форма на холецистит може да бъде безразлична и калкулозна (свързана с образуването на камъни). Калкулозният холецистит често е един от резултатите от жлъчнокаменната болест. Хроничният холецистит се проявява с гадене и

появата на тъпа болка в дясната част на корема, която се появява 30-40 минути след хранене.

Болката в долната част на корема е признак на заболяване на червата

Болките при зашиване при заболявания на червата, като правило, са свързани с хронични възпалителни процеси в лигавицата му. При дълъг ход на заболяването се нарушава нормалното функциониране на мускулната мембрана на червата, което води до периодични спазми на мускулите му.

Освен това пробождащата болка може да възникне в резултат на краткотрайно дразнене на ерозиралата повърхност на чревната лигавица (например, когато повредените стени на сигмоидното дебело черво влязат в контакт след акт на дефекация).

Периодично появяващите се пронизващи болки при хроничен дивертикулит и хроничен апендицит са доста опасни. При тези хирургични патологии болката се локализира в дясната илиачна област и като правило не се придружава от никакви допълнителни симптоми..

Хроничният дивертикулит е заболяване, свързано с възпаление на вродени или придобити дефекти в стената на сляпото или възходящото дебело черво - дивертикули. Дивертикулът е вид торбичка, която се свързва с чревния лумен през тясна уста. Самата анатомична структура на дивертикула допринася за стагнацията на чревното съдържание в него и следователно създава всички условия за развитието на възпалителни процеси.

Освен хроничен апендицит, хроничният дивертикулит може по всяко време да се превърне в остра форма и да изисква спешна операция. Ето защо, ако има пронизващи болки в долната част на корема вдясно, най-добре е да се консултирате своевременно с хирург. Изборът на метод на лечение (консервативен или хирургичен) ще зависи от резултатите от изследването.

Освен това трябва да се има предвид, че пронизващата болка в долната част на корема вдясно може да бъде първият симптом на злокачествени тумори, разположени близо до сливането на тънките черва в дебелото черво. На това място е разположен специален клапан (така наречената клапа на Bauginia), която предотвратява хвърлянето на дебело чревно съдържание в тънките черва.

Ако работата на клапата на баухиния е нарушена, може да се появи болка от спастичен характер (пробождане или спазми), дължаща се на мускулен спазъм в отговор на дразнене на тънките черва със съдържание на дебелото черво.

В допълнение към туморите, възпалителен процес (болест на Crohn, улцерозен колит) може да наруши клапата, но в такива случаи ще се развият пронизващи болки в долната част на корема вдясно на фона на подробна картина на заболяването (диария, често с кръв, рязко влошаване на общото състояние на пациента).

Както се вижда от клиничния опит, най-често пронизващите болки в долната част на корема се появяват при проктосигмоидит - възпаление на крайния отдел на дебелото черво. Функционалните и анатомични особености на структурата на тази част на храносмилателния тракт (естествени завои и стеснения, плътен характер на съдържанието) предразполагат както към появата на възпалителни процеси, така и към продължителното им протичане.

В същото време причините за проктосигмоидит могат да бъдат различни: специфична инфекция (дизентерия), автоимунен процес (неспецифичен улцерозен колит), нарушения на кръвообращението (исхемичен сигмоидит) и др. Общите симптоми на патологията обаче са тенезми (болезнено желание за дефекация), чести болезнени изпражнения и болка по-долу корем вляво, който може да бъде дърпащ, болен, прободен и спазми.

Пронизваща болка в долната част на корема вляво с проктосигмоидит, като правило, се появява след разклащане (спазми на гладката мускулатура в отговор на механично дразнене), както и преди акта на дефекация (дразнене на ерозиралата лигавица с фекални маси) и след изпразване на изпражненията (контакт на засегнатата чревна лигавица пълно изпразване).

Ако подозирате проктосигмоидит, трябва да се свържете с Вашия лекар. Лечението и прогнозата на заболяването зависят от причината за възпалителния процес..

Болки при зашиване в долната част на корема отдясно или отляво могат да възникнат при спазми на гладкомускулни мускули в съответния уретер. В такива случаи болката често се придружава от така наречените дизурични явления (често уриниране, позиви за уриниране, болка по време на уриниране).

Най-честата причина за спазми на уретерите е уролитиазата. Камъните и пясъкът, образувани в горните пикочни пътища, потъват надолу по уретера, дразнят лигавицата му. В отговор на силно дразнене възникват спазми на гладката мускулатура.

При тежки спазми или голям камък, блокиращ прохода, болката придобива спазмен характер и става изключително интензивна (т.нар. Бъбречна колика). В такива случаи трябва да посетите лекар, за да избегнете сериозни усложнения.В допълнение, пронизващите болки в долната част на корема могат да показват възпаление на пикочния мехур..

При остър цистит пронизващите болки в долната част на корема се появяват на фона на често болезнено уриниране (при тежки случаи на всеки 10-15 минути). В този случай желанието за уриниране е наложително, урината става мътна, а в тежки случаи приема формата на „месни помия“ поради голяма примес на кръв. Характерно е, че телесната температура не се повишава и общото състояние на пациента остава относително задоволително..

Ако подозирате остър цистит, консултирайте се с лекар (терапевт или уролог). Липсата на своевременно и адекватно лечение може да доведе до развитие на възходяща инфекция (гноен пиелонефрит) или до преход на заболяването в хронична форма.

Дискомфортът може да предупреди за хронично стомашно-чревно заболяване.

Дългосрочният ход на заболяването нарушава нормалното функциониране на червата, на интервали се появяват спазми на гладката мускулатура. Неприятните симптоми засягат качеството ви на живот. Колики, които се появяват в долната част на корема вдясно, сигнализират за хроничен диверкулит, апендицит. Болезненото състояние увеличава риска от рак на дебелото черво.

Възпалителните процеси водят до улцерозен колит, придружен от остри признаци на рязко влошаване на здравето, кръвна диария. Продължителните възпаления водят до сериозни заболявания:

 • диария - разхлабени изпражнения;
 • автоимунен процес, който атакува нормални клетки;
 • исхемичен сигмоидит - нарушения на кръвообращението;
 • болест на Крон.

Болестите се изразяват с признак на често желание за дефекация, болки в лявата страна в долната част на корема. Те се проявяват особено при преминаване на изпражненията, по време на механично пътуване в резултат на разклащане. Трябва да се избягват усложнения, да се извършват редовни медицински прегледи.

Болките при зашиване се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете, това се дължи на структурните особености на пикочно-половата система на жените. Симптомите се наблюдават ежемесечно: започва да боцка, боли, дърпа долната част на корема поради наближаващо или започващо менструално събитие. Много жени изпитват силна болка, матката започва да отхвърля лигавицата. Причината са физиологичните процеси на организма, свързани с бременността, зачеването, овулацията, менструацията.

Следните женски заболявания причиняват дискомфорт:

 • миома на матката - доброкачествен тумор;
 • киста на яйчника - изпъкнала торба с течност;
 • ендометриоза - гинекологично заболяване на новообразувания;
 • полипи - туберкули на лигавицата на матката.

Ако болката след менструалния цикъл изчезне без последствия, значи е добре. Струва си да се свържете с гинеколог с непоносима болка, обилна загуба на кръв, слабост на тялото, повръщане и други болезнени симптоми. Струва си да се обадите на линейка. Причините са различни.

Разширени вени на малкия таз

Тъй като части от стомашно-чревния тракт са разположени, включително в тазовата кухина, болка

малкия таз може да се разглежда като болка в червата.

Клиничните прояви на разширени вени в малкия таз включват:

 • хронична болка с неинтензивен болезнен характер, от едната или от двете страни на корема, без конкретна локализация;
 • чувство на тежест в сакроилиачната област и / или долната част на корема;
 • повишена болка вечер или след продължително стоене и седене;
 • при жените - менструални нарушения и увеличаване на количеството загубена кръв по време на менструация;
 • появата на болезнени усещания по време на полов акт.

Болки при зашиване в долната част на корема при деца

Децата, особено малките деца, не винаги могат да опишат точно своите чувства, особено когато неочаквано ги обзема силна болка.

Пробождащо заболяване в долната част на корема е доста често при новородени. Това се дължи на така наречените "колики". Причини като неспазване на диетата от кърмеща майка, попадане на кислород в червата, изкуствено хранене, могат да причинят повишено образуване на газове при бебето. Детето не може да се справи самостоятелно с газове, те изпълват червата му и причиняват силна болка. Обикновено в този случай детето плаче бурно, до истерия, отказва да яде и не може да заспи.

То може да бъде причинено от опасно възпаление или спукан апендикс. Когато се опитва да палпира корема, детето крещи, плаче, избухва, опитвайки се да избегне неприятна процедура. Ако стомахът се усеща, тогава се оказва доста напрегнат, подут. "Остър корем" почти винаги е придружен от силно повръщане, диария, треска и липса на апетит. При всяко съмнение за остър коремен синдром детето трябва да бъде хоспитализирано.

Ако пронизващите болки в долната част на корема се появяват често, но преминават бързо, те могат да бъдат свързани с вродена патология, недохранване, дисбиоза, развитие на хронични заболявания на вътрешните органи на перитонеума.

Дискинезия на жлъчния мехур и жлъчните пътища

- Това е нарушение на подвижността и изтичането на жлъчка от жлъчния мехур. Симптомите на тази патология са:

 • тъпи или остри болки в корема вдясно и в епигастриалната област, подобни на болки в червата, но свързани с хранене или усилие и ирадиращи нагоре към дясното рамо;
 • гадене и повръщане, горчивина в устата;
 • болезненост при усещане;
 • лош дъх.

Как се развиват пронизващи болки в долната част на корема?

Болезнените усещания се причиняват от спазматични контракции на гладки мускули, разположени в тъканите на мембраната на долната тазова област. Тук са разположени органите на пикочно-половата система: уретер, яйчници, матка, черва и други органи. Всеки изпълнява определена функция, всички те са обединени от анатомичното сходство на структурата.

Състои се от три обвиващи тъкани:

 • външен - серозен слой;
 • обвивка на мускулни влакна;
 • лигавица вътре в кухината на органа

Те покриват мускулната тъкан, осигуряват функциониране, защита на тялото. Добре функциониращата система се изпълнява от регулаторен механизъм, но може да бъде сериозно нарушена от различни патологии: невроза, лошо физическо състояние, възпалителни процеси и други фактори. Нарушаването на клетъчната функция води до сериозни заболявания на храносмилателната, пикочно-половата система, стомашно-чревния тракт.

Какво да направите, ако има пронизваща болка в долната част на корема?

Изпитвате ли дискомфорт? Седнете, легнете, отпуснете се. Болката трябва да изчезне след няколко минути. Продължава ли дискомфортът? Трябва да се свържете със специалист.

За облекчаване на болката можете да използвате естествен спазмолитик, който можете да си направите сами. Необходимо е да се излее 1 супена лъжица. сухи листа от босилек с чаша вряща вода. Оставете бульона да се запари за 10 минути, филтрирайте. Вземете 3 пъти на ден по 1/3 чаша. Босилекът има полезни свойства - той е естествен антибиотик, който помага за справяне с инфекции, спазми, заболявания на храносмилателната и пикочно-половата система. Етеричните масла от босилек помагат на тялото да отпусне гладката мускулатура и стимулира кръвообращението. Действа като превантивно средство.

Кога да посетите лекар?

Причините за дискомфорт в гърдите могат да бъдат различни. Те често показват невралгия, остеохондроза и други неприятни заболявания. Въпреки това, има признаци, че трябва да посетите Вашия лекар, ако имате. Те включват:

 • шевове дискомфорт, излъчващ в областта на лявата ръка, врата, раменете;
 • виене на свят и гадене;
 • чувство на изтръпване в ръцете;
 • чувство на недостиг на въздух;
 • прекомерно изпотяване;
 • слабост.

При наличие на такива признаци е необходимо спешно да се извика екип на линейка, тъй като горните симптоми могат да показват опасност от инфаркт на миокарда или инсулт. На пациента се препоръчва да се успокои, да вземе 2 таблетки аспирин, да отвори прозореца или балкона, да свали тесни дрехи.

Проктосигмоидит

Когато, може би, пациентът има заболяване като проктосигмоидит. Тази патология обикновено се разбира като възпалителен процес, който засяга лигавицата на ректума и сигмоидното дебело черво. Този процес принадлежи към една от проявите на колит. Болестта има тенденция към рецидив.

Болезнените усещания имат пронизващ характер и често се локализират в долната част на корема. Повишен синдром на болка се появява по време и след изпразване на чревния тракт.

Има допълнителни симптоми под формата на:

 • интоксикация на тялото;
 • развитието на фебрилно състояние;
 • миалгия;
 • общо неразположение;
 • чести позиви за дефекация;
 • усещане за непълно изпразване на чревния тракт;
 • примеси от кръв и слуз във фекалиите;
 • продължителен запек;
 • гадене.

Патологията може да бъде диагностицирана с помощта на бактериологична култура, ректоскопия, цитология и биопсия.

Ако убожда долната част на корема, тогава лечението ще се състои в спазване на строга диета, поставяне на клизми, прием на антибактериални и хормонални лекарства, поставяне на супозитории в ректума с противовъзпалителни и аналгетични ефекти.

Остър апендицит

Когато долната част на корема е силно колит, причината се крие във възпалителния процес, който е локализиран в апендикса. Това е малък процес, който идва от сляпото черво. Възпалението в него възниква в резултат на нарушение на чревната микрофлора, злоупотреба с алкохол и вредни продукти.

Болковият синдром се проявява главно от дясната страна. Но всичко започва от пъпната област и постепенно намалява. Неприятен симптом е пробождащ характер и се отличава със своята острота..

Когато колит в долната част на корема с апендицит, ще се появят допълнителни симптоми под формата на:

 • нарушения на апетита;
 • гадене и многократно повръщане;
 • оригване;
 • диария;
 • увеличаване на температурните стойности до 40 градуса.

Когато се появят такива симптоми, трябва незабавно да се обадите на линейка. Когато диагнозата се потвърди, лекарите извършват операция. След това се предписват антибиотици за премахване на инфекцията в организма. Трябва да се спазва и строга диета за един до два месеца.

Дивертикулит

Ако стомахът започна да боли силно, тогава може би причината се крие в развитието на възпалителен процес по стените на чревния тракт. При диверкулит се образуват малки издатини, в които се натрупват остатъци от храна. Когато стагнират, микрофлората се нарушава, което води до възпаление..

Болезнените усещания най-често се появяват в областта, където се намират сигмата и низходящото черво. Ако синдромът на болката се усети, той продължава няколко дни. Укрепването му се наблюдава при физическа активност, кихане, смях, кашляне.

Като допълнителни симптоми те отбелязват:

 • разстроен стол. Продължителният запек се редува с диария;
 • появата на кръв във фекалиите;
 • субфебрилна треска;
 • обща интоксикация на тялото, която е придружена от гадене, повръщане, намален апетит, апатия.

Терапевтичните мерки се състоят в прием на антибиотици и антимикробни средства, блокери на хистаминовите рецептори и лекарства с лаксативен ефект, спазмолитици.

Цистит

Когато едно момиче има колит в долната част на корема, често се диагностицира цистит. Това заболяване може да се появи не само при жените, но и при мъжете. Но най-често женската популация страда от патология. Защо се случва? Това се дължи на факта, че отделителната система е разположена близо до аналния вход. При замръзване или неправилна хигиена микробите навлизат в пикочния мехур, активират се там и причиняват възпаление.

Като допълнителни симптоми се различават сърбеж и парене след уриниране, повишаване на температурните стойности до 38 градуса и чести позиви за отиване до тоалетната.

Лечението се състои в пиене на до два литра течност на ден, прием на антибиотици и диуретици и инжектиране на антисептични разтвори в пикочния мехур..

Апоплексия на яйчниците

Това заболяване се диагностицира при момичета в детеродна възраст. Под тази концепция е обичайно да се разбира внезапното развитие на кръвоизлив в яйчниковата тъкан. Този процес води до увреждане на яйчника и попадане на кръв в коремната кухина..

Причините за патологичния процес могат да бъдат коитус, силна физическа активност, патологично местоположение на маточната кухина. Заболяването се характеризира с отделяне на кръв от влагалището, обща слабост, замаяност и общо неразположение.

За да се идентифицира патологията, на жената се възлага ултразвукова диагностика, кръвни изследвания и лапароскопия. След потвърждаване на диагнозата пациентът се подлага на операция.

Язва на стомаха

наречен дълбок възпален дефект на лигавицата и подлежащите слоеве на стомашната тъкан. Основният му симптом е болката в епигастриалната и пъпната област, която може да бъде объркана с болка в червата. Интензивността на болката при язвен дефект варира в широки граници. Дори при обостряне на язвена болест, болката е много слаба или изобщо липсва.

Информативен показател е връзката на болката с храненето. При язва на стомаха синдромът на болката не се появява веднага при гастрит, но въпреки това тази зависимост се проследява съвсем ясно. Друг симптом, характерен за стомашната язва, е повтарящ се ход, който се проявява в редуване на обостряния (по-често през есента или пролетта) и ремисии.

За стомашни язви също са характерни следните симптоми:

 • честа поява на киселини и оригване с киселинно съдържание;
 • гадене и повръщане след хранене;
 • отслабване.

Опасен симптом е острата, остра болка в коремната кухина, която се нарича "кама". Това може да показва перфорация на стомашната стена с язвен дефект, тоест образуването на отвор, през който съдържанието на стомаха прониква в коремната кухина. При това състояние интензивността на болката е толкова голяма, че пациентът понякога развива болезнен шок. Това е животозастрашаваща патология и такъв пациент трябва незабавно да бъде откаран в болница за спешна операция..