От края на миналата седмица лекарите вече наричат ​​нероденото ви бебе плод! Това е нов етап в неговото развитие. Той направи толкова огромна работа! И сега ще расте бързо. Ето защо плацентата вече завършва своето формиране и броят на кръвоносните съдове в нея бързо се увеличава: тя трябва да задоволи нарастващите нужди на трохите. От 12-та седмица той вече няма да е толкова уязвим към вредни фактори - той е надеждно защитен от плацентата.

Плод при бременност 11 седмици: тегло и размер

Хлапето все още е толкова забавно: главата е почти два пъти по-голяма от тялото, краката са къси, ушите са поставени ниско, очите са широко. Но всички органи и системи работят пълноценно! Мозък, сърце, черен дроб. А на 11-та седмица от бременността малкото тяло се подобрява още повече.!

Гениталиите на бъдещото момче или момиче започват да се открояват. А също и ирисът на окото е положен. Плодът първо ще започне да уринира, поемайки отпадъчните продукти в околоплодните води, откъдето те ще се отделят през плацентата в отделителната система на майката. Червата ще извършат първите си движения, подобно на перисталтиката. Но все още няма какво да се популяризира!

Дланите и пръстите на плода стават чувствителни, бебето вече знае как да се простира. И започва да реагира на „сигнали“ отвън - когато мама например киха, кашля или се смее. Плодът продължава да се удължава и да става по-тежък: той вече тежи средно 7-8 g и има дължина от короната до сакрума повече от 5 cm.

Шийната област на бебето е укрепена - сега то се опитва да вдигне глава. И това, което е много интересно: трохите имат обоняние! Той помирисва храната, погълната от майка му, и си спомня тези усещания. Формират се дори пристрастяване и вкусови предпочитания.

Въпреки че през предишното време един малък организъм вече е свършил основна работа, за да създаде основната „основа“ за бъдещи органи и системи, създаването и формирането на органи продължава. Плодът продължава да се удължава и да става по-тежък: той вече тежи средно 7-8 g и има дължина от короната до сакрума повече от 5 cm.

Бъдеща майка

На 11-та седмица от бременността се появяват първите лимфоцити на детето, които ще отговарят за неговия имунитет. Между другото, по това време той вече е добре защитен от инфекции на външния свят, но това, от което майката наистина трябва да се страхува, е рубеола. Също така, не трябва да прибягвате до лечение и анестезия (например в зъболекарския кабинет). Тъй като тези дейности са допустими само след 12 седмици от бременността.

Внимавайте за диетата си, опитайте се да изключите от диетата си пикантни, мазни, пържени храни и се храните правилно. Не разяждайте и не пийте много течности през нощта - запек и подуване могат да се развият всяка седмица на бременността.

Чувства на 11 седмица бременност

Досега външните промени във връзка с бременността на жената по отношение на появата на корем са трудно забележими за другите. Фигурата на бъдещата майка обаче е донякъде заоблена, движенията постепенно стават по-гладки, бедрата се различават донякъде. В зависимост от конституцията на тялото, при някои жени на 11 седмици се появява нещо подобно на „бременна корема“: коремът започва леко да изпъква, сякаш „намеква“, че след няколко седмици ще нарасне много повече. А през нощта спането по корем става неудобно. И макар в момента да няма фундаментални промени във фигурата на жената, все пак има смисъл да се мисли за актуализиране на гардероба в съответствие с „интересната ситуация“.

Може да забележите, че косата и ноктите ви са се променили към добро или лошо. Не се разстройвайте и не се прелъстявайте: във всеки случай това явление е временно и след раждането постепенно ще отмине. Но не може да не се радва, че съдържанието на мазнини в кожата постепенно намалява - масленият блясък изчезва, кожата става по-суха, акнето и акнето изчезват, ако има такива преди няколко седмици.

Ако сте страдали от токсикоза, тогава вече трябва да почувствате някакво облекчение в състоянието си. Вярно е, че не облекчава напълно и веднага, но гаденето постепенно се оттегля. Вярно, сънливост и умора все още могат да се усетят..

Няма специални промени отвън (освен ако гърдата не е станала значително по-тежка), но матката расте с растежа на плода. В същото време, докато расте, матката започва да се издига в коремната кухина, преставайки да притиска пикочния мехур. По този начин се наблюдават и промени в честотата на уриниране: сега необходимостта на бъдещата майка да остави "малко" се появява малко по-рядко.

Успоредно с това се увеличават метаболитните процеси (с 25%!) И обемите на кръвта се увеличават. Поради това можете да почувствате вътрешна топлина, постоянна жажда и да се потите много. Но психо-емоционалното състояние на майката постепенно се стабилизира. Въпреки това ще ви е необходима подкрепата и разбирането на съпруга ви през целия период..

Корем в 11 гестационна седмица: дърпа, боли

По-голямата част от бъдещите майки в различни периоди на бременността винаги се оплакват, че „там ще стреля, тогава ще боли“. Но при болезнени усещания определено трябва да сте нащрек, особено когато става въпрос за болки в корема.

Не винаги коремната болка може да показва патология - коремната болка може да бъде от различно естество. Например, случва се стомахът да боли на 11 седмици поради отслабването и напрежението на връзките, поддържащи матката, които са все по-опънати всеки ден. В този случай болката обикновено се локализира отстрани на корема, възниква епизодично, не е постоянна и следователно не причинява много проблеми на жената..

Но ако болката се появи в долната част на корема, е спазматична, стомахът боли и дърпа, сякаш по време на менструация, наложително е да кажете на специалист за тези симптоми. Такива болки обикновено са свързани с повишен тонус на матката и се превръщат в един от основните признаци на възможен спонтанен аборт. Освен това е необходимо да се действа незабавно, ако придърпването и спазмите на коремните болки са придружени от кафяво или кърваво отделяне - когато кръвта се появи на фона на коремни болки, спасяването на бременността ще зависи от навременната и правилна реакция на майката и лекарите.

Разпределения

Въпреки че, разбира се, на 11 седмици рискът от неуспех на бременността вече е много по-нисък, отколкото на по-ранните етапи. Това обаче не освобождава бъдещата майка от отговорността внимателно да следи здравето и състоянието си, като наред с другото се обръща внимание на естеството на вагиналните секрети..

Обикновено изхвърлянето на 11 гестационна седмица е с еднаква консистенция, лигавица, относително дебел, светло белезникав цвят. "Удебеляването" на отделянето се дължи на ефекта на прогестерона - "водещия" хормон от първия триместър на бременността. През втория триместър „доминиращата позиция“ ще бъде заета от естроген и отделянето ще се разреди до известна степен. Но както тогава, така и сега, разрядът не трябва да се различава по никаква неприятна миризма или да променя цвета си.

Появата на жълто, зелено-сиво, гнойно отделяне, отделяне, смесено с люспи или пяна, подсирена извара и дори с неприятна остра миризма показва добавянето на инфекция и развитието на едно от инфекциозните генитални заболявания. Като правило, в случай на инфекция, отделянето също е придружено от дискомфорт в гениталния тракт - сърбеж, парене, евентуално подуване на гениталиите. В никакъв случай не трябва да се пренебрегва тази ситуация: когато картината с изписването се промени, бъдещата майка трябва да отиде на лекар за преглед възможно най-скоро, за да обсъди възможността за лечение. В противен случай съществува голям риск от предаване на инфекция на плода вътреутробно и развитие на усложнения на бременността..

Незабавният отговор изисква появата на размазващи кафяви или кървави отделяния при бременна жена на 11 седмица. Кървавото отделяне, дори в малки количества, но придружено от коремна болка, показва заплаха от преждевременен спонтанен аборт. Без специализирана помощ в този случай няма да бъде възможно да се спаси детето, поради което дори след като е открила няколко капки кръв върху бикините, по-добре е жената незабавно да се обади на линейка и при необходимост да се съгласи да бъде приета в болница.

Между другото, зацапването не винаги може да показва възможен спонтанен аборт: може също да кърви поради заболявания на шийката на матката или при наличие на ерозия на шийката на матката. Обикновено зацапването в този случай не е придружено от коремна болка, а се появява по-често след гинекологичен преглед или полов акт. Каквото и да е било, но в този случай задължително трябва да се направи допълнителен преглед.

Обикновено на 11 седмица от бременността все още не се изисква ултразвук. Но в някои случаи - за да потвърдите нормалния ход на бременността, да оцените развитието на плода и да изключите възможни нарушения в развитието на бебето или плацентата, да диагностицирате състоянието на майката при наличие на болки в корема - жена, по решение на лекаря, може да бъде изпратена за непланиран ултразвуков преглед.

Не си струва да се притеснявате за бъдеща родилка - експертите уверяват, че ултразвукът е абсолютно безопасен метод за изследване, а някои дори се изследват с ултразвук много по-рано, на 10 и дори на 9 седмица от бременността.

По време на ултразвуково сканиране лекарят ще може да прослушва сърдечния ритъм на плода и въз основа на получените данни да направи изводи за неговото развитие. Също така, ултразвукът ще позволи на лекаря да оцени размера и състоянието на матката, да установи мястото на закрепване на плода и местоположението на плацентата, количеството и качеството на околоплодната течност. Като цяло ултразвукът ще бъде друг метод за "безопасност" за идентифициране на всякакви патологии в развитието на бебето и аномалии в хода на бременността като цяло.

11 седмици изтръпване.

Потребителски коментари

тъй като за 10 седмици през нощта беше намушкан, мислех, че всички PPC. Всичко се оказа добре, лекарят каза да пие магнезий, връзките бяха изтеглени.

Благодаря за отговорите! Успокой се!)

Черва и газ може

Да, и вдясно, и вляво, и вдясно отдолу имаше малки лумбаго... Мисля, че се простира

Тук, аз също, като че ли дойде 11 седмици, така че тук и там дърпа отстрани, мисля, че връзките

Добре, мускулите се разтягат.?

Изтръпна. Сега наляво, сега надясно. Веднъж през нощта, когато се обърнах, ме болеше. На ултразвука също всичко беше наред.Лекарят не каза нищо за това..

Причини за изтръпване по време на бременност

Бременните жени проследяват всякакви промени. Повишеното внимание към промените в тялото и собствените им чувства се обяснява със страха от пропускане на възможна заплаха за нероденото й дете.

Много бъдещи майки се оплакват от изтръпване по време на бременност. Жената не може да разбере с какво са свързани такива усещания, така че тя започва да се нервира и тревожи. Този симптом обаче може да не представлява опасност за по-нататъшното развитие на бременността, освен това понякога това е абсолютно нормално явление, отразяващо физиологичните процеси в женското тяло. Нека видим какво може да бъде свързано с появата на изтръпване по време на бременност.

Изтръпване в началото на бременността

Усещането за леко изтръпване в долната част на корема в началото на бременността, лекарите обясняват адаптацията на коремните мускули. Абсът на жената се адаптира към формата на уголемяващата се матка и разтягането често е придружено от изтръпване, особено при рязко свиване на мускулите (например при смях, кихане или кашляне).

В началото на бременността усещанията за изтръпване могат да се появят и при подуване на корема. При прекомерно образуване на газове поради чревна хиперекстензия, в някои случаи бременната жена може да почувства болка. Упражненията и специалната диета за бременни жени могат да помогнат за справяне с болезнените усещания. В случай на силна болка, лекарят може да предпише карминативни средства, например Espumisan.

Усещане за изтръпване в матката

Ако бъдещата майка периодично изпитва разтягане или леко изтръпване по време на бременност отстрани и в матката, не се тревожете: от петата гестационна седмица матката се увеличава по размер. Връзките, които държат матката, се изтеглят здраво, което е придружено от дърпаща болка, която може да се усили при резки движения.

Изтръпването в матката по време на бременност най-често изчезва след кратка почивка или след промяна в положението на тялото. Между другото, най-често изтръпването се появява вечер или през нощта, тъй като по това време тялото на бременната жена е по-чувствително към такива прояви.

Изтръпването в последния триместър на бременността може да сигнализира за началото на тренировъчните контракции.

Усещанията за изтръпване също могат да се появят поради натиска на матката върху пикочния мехур. За да се предотврати дискомфорт, лекарите препоръчват на бъдещата майка да ограничи приема на течности до един и половина литра на ден..

Изтръпването в матката е опасно явление по време на бременност, ако е придружено от следните симптоми:

 • Треска, диария и повръщане. Ако тези признаци се появят на седем до девет седмици, те могат да сигнализират за извънматочна бременност или заплаха от разкъсване на маточната тръба..
 • Кафяви, кървави или воднисти, обилни вагинални секрети. Всички тези симптоми отразяват такива процеси като нарушаване на целостта на околоплодните мембрани или разкъсване на плацентата.
 • Често уриниране с парене и рязане. Тези признаци могат да показват инфекциозен процес в пикочните пътища..

Ако се появи един от горните симптоми, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ..

Изтръпване в страната по време на бременност

Ако бременна жена има убождане в дясната страна, е необходимо да се провери състоянието на червата, жлъчния мехур и черния дроб. При някои заболявания, например панкреатит и хепатит, се появяват доста силни болки и изразени симптоми (например гадене и слабост).

Изтръпването и тежестта от дясната страна са прояви на холецистит, който се развива с намаляване на двигателната активност на бременна жена или в резултат на отпускане на гладката мускулатура на жлъчния мехур по време на хормонални промени в тялото на жената. Освен това растящата матка притиска жлъчния мехур, което също нарушава жлъчната секреция. Тези нарушения често са придружени от оригване, гадене и киселини. За облекчаване на дискомфорта ще помогне определена диета, която лекуващият лекар може да избере за бременната жена.

Изтръпването на лявата страна по време на бременност може да показва заболяване на далака, стомаха или червата.

Колики в корема по време на бременност

Изтръпването на корема по време на бременност най-често се свързва с усложнения на заболявания на вътрешните органи в хронична форма. Всички усещания за изтръпване в корема могат условно да бъдат разделени на следните видове:

 • Чревни. Те са придружени от запек, подуване на корема и подуване на корема. Такива усещания за изтръпване в корема по време на бременност могат да бъдат предизвикани от тежка храна. Ако жената се притеснява от неприятни усещания, тя трябва да се откаже от пържено, люто, нишесте и пикантно.
 • Бъбречна. Резултатът от обостряне на пиелонефрит или уролитиаза. Бременност изтръпване в корема може да излъчи към бедрата и срамните устни.
 • Възпаление на апендицит. Изтръпване отстрани от дясната страна, излъчващо към корема. Точна диагноза трябва да бъде поставена от лекар. При възпаление на апендицит бременната жена се нуждае от операция.

Изтръпването по време на бременност при някои бъдещи майки се появява редовно и има ясна локализация, докато при други се появява напълно спонтанно. Ако изпитвате редовни изтръпвания в корема, матката, отстрани или в кръста, трябва да се консултирате с лекар, за да може той своевременно да идентифицира възможни отклонения.

Защо долната част на корема изтръпва по време на бременност и какво да направя по въпроса?

Изтръпването в долната част на корема по време на бременност може да показва както патологични нарушения, така и нормално състояние през този период. Тялото на жената се променя на физиологично ниво: матката расте, плодът усеща тежест, хормоналният фон се променя. Най-важното е правилно да се идентифицира причината за изтръпването..

 • Възможни причини за изтръпване в долната част на корема по време на бременност
 • Какво да направите, ако стомахът изтръпне по време на бременност?
 • Когато имате нужда от медицинска помощ?

Възможни причини за изтръпване в долната част на корема по време на бременност

По време на бременност жената е особено чувствителна към всякакви прояви на дискомфорт в тялото. Следователно дори леко изтръпване в долната част на корема причинява безпокойство..

Причините за тези симптоми имат 2 основни форми:

 1. Физиологичната причина не представлява никаква заплаха. Той е свързан с преструктуриране на организма, обикновено се проявява през нощта и вечер и може да възникне на всеки етап от бременността.
 2. Патологичните причини са опасни, тъй като предполагат развитието на определено разстройство. Това може да бъде:
 • неврогенност на пикочния мехур, която се появява поради промени в хормоналните нива и няма особен риск;
 • развитието на цистит - възпалителен процес, при който усещането за изтръпване е остро;
 • възпалението на апендикса е пряка заплаха за живота на плода и майката (прочетете повече за апендицит по време на бременност тук).

Това са често срещани причини, поради които долната част на корема може да изтръпне по време на бременност. Но много зависи от времето, тъй като във всеки триместър могат да се формират различни физиологични и патологични усещания за изтръпване.

Първо тримесечие

Изтръпване в долната част на корема често се появява след зачеването. Обикновено през този период жената не обръща специално внимание на това, докато чувства малка слабост и сънливост. Тя може да е болна, да дразни всичко наоколо.

След 3-4 седмици формата на матката се променя - тя се увеличава и закръгля, защото кръвообращението в кръвоносната система на органа се ускорява. В този случай се забелязват изтръпвания от двете страни на корема..

Изтръпването в ранните етапи на бременността причинява дискомфорт, понякога придружен от незначителни болезнени усещания с дърпащ и болезнен характер. Затова една жена се опитва да намери най-удобното положение на тялото, за да се отърве от това. Доста често изтръпването не се усеща в спокойно състояние, но при резки движения понякога е достатъчно само да кихате или кашляте и този симптом веднага се появява.

Всеки организъм е индивидуален, така че една жена трябва да заеме удобна поза, а другата, напротив, да се разходи. И двата варианта се считат за норма. Медицината препоръчва да се извършват упражнения на топката за облекчаване на дискомфорта, но в същото време трябва да се изключат големи натоварвания.

Ако усещането за изтръпване е леко и временно, тогава не бива да се притеснявате. Но ако те се отбелязват постоянно (за един час или повече), тогава трябва незабавно да се свържете с гинеколог.

Втори триместър

Във втория триместър на бременността стомахът може да изтръпне по напълно различни причини. Основната безопасна причина е, че разширената матка значително притиска стомаха и червата. Това води до нарушаване на храносмилателния процес, което от своя страна води до киселини и запек. Поради нарушаването на функционалността на храносмилателния тракт се появява изтръпване. Не е опасно, но причинява дискомфорт.

За да се отървете от такива симптоми, трябва да обърнете специално внимание на диетата през втория триместър:

 • нежелателно е да се ядат храни, които причиняват повишено образуване на газове - зеле, боб, пшеничен хляб;
 • яжте повече зеленчуци и плодове;
 • пийте подсилени домашно приготвени компоти и сокове;
 • откажете се от сладките сладкиши, но отдайте предпочитание на пълнозърнест хляб;
 • консумирайте достатъчно ферментирали млечни продукти ежедневно.

Не забравяйте да дадете на тялото си малко физическа активност. Те ще предотвратят стагнацията в органите на стомашно-чревния тракт..

Трети триместър

През третия триместър на бременността плодът се счита за напълно оформен, така че тялото започва да показва подготвителни мерки, тоест да се подготвя за раждането във всеки един момент. Тези тренировъчни контракции се проявяват с леко изтръпване в долната част на корема. Не бива да продължават твърде дълго - само няколко минути. В противен случай трябва да се обадите на линейка..

Видео за причините за изтръпване в долната част на корема

Ето какво мисли Павел Андреевич Кузнецов, доцентът на катедрата и ръководител на KDO Павел Андреевич за изтръпващите болки в корема по време на бременност - в това видео ще научите по-подробно за причините за изтръпване във всеки триместър:

Какво да направите, ако стомахът изтръпне по време на бременност?

Ако усещането за изтръпване е много леко и не причинява силен дискомфорт, тогава не трябва да се притеснявате, но трябва да уведомите лекаря. Ако естеството на изтръпването е странно и рязко, незабавно се обадете на линейка.!

Можете да облекчите състоянието по този начин:

 • Усещането за изтръпване обикновено започва, когато мускулите са пренапрегнати, затова са необходими упражнения, за да ги отпуснете. Трябва да се качите на четири крака, като заемете коляно-лакътна позиция. Дръжте торса си строго успореден на пода и тавана. Наведете гърба си надолу и наклонете главата си нагоре. Сега бавно и плавно започнете да се издигате от лактите си, така че да отпуснете дланите си на пода. Фиксирайте позицията за 20-30 секунди. Ако усещането за изтръпване се засили, трябва да отидете в клиниката, тъй като това е лош знак. Ако почувствате облекчение, продължете с упражнението..
 • Никога не приемайте аналгетици, които са предназначени за облекчаване на болката. Първо, те притъпяват усещанията и няма да можете да разпознаете началото на раждането, и второ, те могат да навредят на плода. Единствените приемливи лекарства са "Drotaverin" или "No-shpa".
 • Не забравяйте да правите дихателни упражнения, които не само помагат при изтръпване, но и облекчават признаците на токсикоза. Трябва да сте в седнало положение с изправен гръб и отпуснати рамене. Дишането трябва да бъде бързо и ритмично. Той перфектно отпуска мускулната система на цялото тяло..

Когато имате нужда от медицинска помощ?

Има моменти, когато се налага спешна медицинска помощ. Необходимо е за такива опасни симптоми, които се появяват заедно с изтръпване, дори леко:

 • Ако забележите кървави или кафеникави вагинални секрети. Този симптом сигнализира за възможно отлепване на плацентата и може да се прояви на всеки етап от бременността. Ако в началото - тогава е възможен спонтанен аборт, в края - спонтанен аборт.
 • При натискане върху маточната област се усеща повишена твърдост. Това говори само за високо ниво на тонус на матката, което води до преждевременно прекъсване на бременността..
 • Дизурични разстройства, тоест болка по време на уриниране, тежест в долната част на корема. Особено опасно е, ако жената уринира твърде често, но на много малки порции. Това е доказателство за цистит и друга инфекция на пикочно-половата система..
 • При чревна инфекция жената изпитва не само изтръпване в долната част на корема, но и други симптоми. Гаденето й е придружено от повръщане, изпражненията (диария) са нарушени и телесната температура се повишава. Не трябва да приемате лекарства самостоятелно, тъй като лечението трябва да се извършва под наблюдението на лекар. На първо място, специалистът по инфекциозни болести ще разбере етиологията на произхода на инфекцията.
 • Изтръпването, придружено от силна болка, също е опасно..

Изтръпването в долната част на корема по време на бременност се счита за нормално във всеки триместър. В този случай е много важно да се наблюдават други симптоми, които се появяват, защото са възможни най-непредсказуемите усложнения. Ако една жена се регистрира своевременно в поликлиника и редовно посещава гинеколог, тогава няма да възникнат проблеми..

11 седмица от бременността

Какво се случва на този етап? Как се развива бебето и какво се случва в тялото на бъдещата майка? Нека да разберем заедно.

Признаци и симптоми на бременност на 11 седмица

Обикновено в такъв „сериозен“ период въпросът за наличието или отсъствието на бременност вече не си струва. Фактът на интересна ситуация се доказва от:

 • Няма менструално кървене. Последният период започна преди 11 седмици и не се появи отново. Кърваво отделяне може да се появи и по време на бременност. В този случай се нуждаете от помощта на лекар..
 • Сутрешно гадене. Ако тя не е престанала да се притеснява сега, спокойствието добавя увереност, че това ще се случва от ден на ден, а след това можете да се събудите с усмивка на лице, а не с желание да намерите крутон на нощното шкафче, което леко ще облекчи вашето благосъстояние.
 • Млечните жлези са чувствителни, еластични и изискват бельо, което не разтрива чувствителната кожа. Размерът на прането също се е променил - той е станал по-голям.
 • Ниво на HCG. Това е показател не само за наличието на бременност, но и за нейното развитие. Важно е от този момент нататък нивото на hCG да започне да намалява. Това е нормален процес. Сега плацентата е отговорна за поддържането на бременността. HCG в количеството, в което е произведен преди това, няма да е необходим.
 • Ултразвук. Къде се намира яйцеклетката, как продължава нейното развитие, колко бебета и колко фетални мехури са разположени - всичко това може да се установи чрез ултразвукова диагностика.

Какво се случва с бебето: развитие на плода

Най-важното в периода от 11 седмици е, че бебето вече има всички органи. Сега ще има усложнение на структурата, промяна в тяхното положение, началото на функционирането. Това означава, че той трябва да расте всяка секунда..

Външният вид на вашето неродено дете (мъничко тяло, ръце и крака и голяма глава) се променя малко. Вътрешните трансформации са много по-значими. Развитието на плода протича по следния начин:

 • Структурата на мозъка продължава да се усложнява. Обемът му се увеличава.
 • Броят на нервните клетки се увеличава всяка секунда.
 • Нервната система започва да работи активно. Той координира работата на мускулите, което увеличава двигателната активност на бебето. Може да стиска и разтваря юмруци, да отваря и затваря устата.
 • Черният дроб на бебето активно функционира. Обемът му заема 1/10 от цялото тяло. Именно в него се образуват протеини, които са градивните елементи на всички органи и системи..
 • Жлъчката започва да се образува в жлъчния мехур.
 • Сърцето е четирикамерно и честотата на неговите контракции е по-висока от тази на бъдещата майка. Това е норма.
 • Образува се хрущялната част на външното ухо.
 • Хипофизната жлеза започва да синтезира хормони.
 • На мъничко лице миглите и веждите стават различими.
 • Полагат се млечни зъби.
 • Еритроцитите се синтезират активно.
 • Пръстите на ръцете и краката показват физическа активност.
 • Мускулите в цервикалната област са толкова укрепени, че бебето може да повдигне главата си.
 • Зачатъците на ириса ще се подобрят, което ще определи цвета на очите.
 • Образуването на диафрагмата и гръдната кост завършва.
 • Чревната функция започва.
 • Бъбречната функция води до отделяне на урина в околоплодната течност. Оттам отпадъчните продукти се отделят в тялото на майката през плацентата.
 • Увеличава се броят на кръвоносните съдове в плацентата.
 • Метаболизмът се увеличава. Нарастващото бебе се нуждае от повече строителни материали, за да расте. Енергията постоянно не е достатъчна за движение и развитие.
 • Сетивата функционират. Кожата става чувствителна на допир, вкусът на околоплодната течност се усеща от рецепторите на езика.

Размер на плодовете

Бъдещата майка се притеснява от въпроса какво е бебето й сега? Какъв размер вече е достигнал, колко тежи и какво може да направи? На 11-та акушерска седмица бебето има дължина от короната до опашната кост 50 - 65 mm (CTE), вече може да се сравни с малък лимон. Теглото на плодовете е 8 грама.

Какво се случва с мама на 11 акушерска седмица

Матката също се увеличава на 11 гестационна седмица. Това дава възможност на бебето да расте и да се развива. Нейната височина на дъното (WDM - маточна дневна височина) се определя на ниво 10-11 см. Трябва да се разбере, че този параметър ще се различава при високи или дребни жени. Трябва да се измерва и проследява във времето. Това е, което ще даде възможност да се прецени как се увеличава размерът на матката..

В този момент формата на матката се променя. Крушовидният силует се заменя със заоблен от 11 седмици. Това е формата на матката до 3 триместър..

Чувства на жена

Основното усещане за бременна жена е подобряване на благосъстоянието. Причинява се от адаптация към бременността. По-малко притеснен от гадене. Повече възможности за разнообразяване на вашата диета чрез намаляване на непоносимостта към миризми.

Сънливостта може да се влоши. Това е нормална проява на рекордната скорост на растеж на бебето. За да му осигуря всичко необходимо, тялото на майка ми работи денем и нощем. Усещането за умора също може да бъде свързано с това. Бъдещата майка може да се умори дори докато седи на стол - вътрешната работа на тялото й в този момент е много важна.

Теглото на мама на 11 седмици. Напълняване и отслабване

Ако сте регистрирани при гинеколог, той определено ще следи теглото ви. Този показател ще представлява интерес за него не от гледна точка на хармонията на модела, а от гледна точка на здравето на бременната жена и нейното бебе. Допустимото наддаване на тегло зависи от съотношението на ръст и тегло, което жената е имала в началото на бременността. Този индикатор се нарича индекс на телесна маса (ИТМ). Тя може да бъде изчислена, като разделите теглото си преди бременността (в килограми) и го разделите на квадрата на вашия ръст (в метри). За да определите максимално допустимото наддаване на тегло, ще бъде важно в какъв диапазон е вашият ИТМ. Ако беше по-малко от 19,8, тогава увеличението може да бъде до 1,9 кг за 11 седмици. Ако ИТМ беше в диапазона от 19,8 - 26, тогава можете да добавите до 1,4 кг. Ако ИТМ надвишава 26, тогава максималното наддаване на тегло може да бъде 850 грама. За ваше улеснение на нашия уебсайт има специален калкулатор за наддаване на тегло, с негова помощ можете лесно да разберете допустимото си наддаване на тегло за всяка седмица от бременността.

При натрупване на наднормено тегло, това ще попречи както на детето, така и на майката по време на раждането. Постепенното наддаване на тегло по време на бременност е оптимално. Някои жени обаче дори изпитват загуба на тегло. През първия триместър това може да бъде причинено от токсикоза. На фона на гадене, повръщане, безкрайно слюноотделяне се наблюдава намаляване на апетита. Скоростта на загуба на тегло се наблюдава от лекар и, ако е необходимо, се коригира от лечението. Ако отслабнете, трябва да се консултирате с лекар.

Как се променя коремът

Бебето расте, матката се увеличава по размер. Коремът също постепенно започна да се закръгля. Това е особено забележимо при стройни момичета. Но дори и с тях не можете да видите нищо в горното облекло..

Матката се простира отвъд срамната кост, но е успешно маскирана от чревни бримки. Те станаха много опънати и увеличиха обема си. Изчакай малко. Скоро коремчето ви ще бъде видимо за всички!

Изписване на 11 седмица от бременността

Здравето на жената, нейните навици и хронични заболявания, с които е стигнала до периода на бременността - всичко това се отразява на растящото бебе. Особено важно е да няма инфекциозни агенти, които да навредят на бебето..

Възпалителните заболявания на гениталната област ще се проявят чрез вагинално течение. В същото време броят им се увеличава и ежедневното полагане вече не е достатъчно. Цветът на отделянето също може да се промени. От прозрачно или леко жълтеникаво течение може да се превърне в бяло, жълто, зелено, тъмно. Може да се появи кафяво, кърваво отделяне, което е особено опасно по време на бременност.

Миризмата също се променя. Разтоварването става неприятна, обидна, кисела, рибна или някаква друга осезаема миризма.

Последователност. Разрядът може да стане тънък и пенлив, дебел и сиренест. Те могат да включват фрагменти от слуз, гной, кръв.

В същото време има сърбеж във влагалището, дискомфорт в областта на гениталиите, болка и повишаване на телесната температура може да притеснява.

Всяко отклонение от обичайното под формата на прозрачно изпускане без мирис, включително и без мирис може да е признак на заболяване. Лечението на инфекции ще причини много по-малко вреда на бебето, отколкото инфекциозните агенти. Следователно, в случай на горните прояви на заболявания, е необходимо да се консултирате с лекар за медицинска помощ..

Болка в 11 гестационна седмица

Разнообразни оплаквания от промени във вкуса, гадене или замайване се възприемат от бременните жени спокойно. Болката е съвсем различна реакция. За да реагирате правилно на тях, трябва да разберете откъде произхождат..

Най-тревожни за бъдещата майка са болките в корема. Болки в корема Мога да се локализирам в горната трета (в подребрието или под гръдната кост, в стомаха) или на нивото на пъпа. Ако в същото време възникнат във връзка с приема на храна (преди хранене, по време или след), придружени от киселини, оригване, чувство на горчивина в устата или смущения в изпражненията (диария, запек), те могат да бъдат признак за заболявания на стомашно-чревния тракт. Появата им няма да бъде изненада за онези жени, които вече са страдали от гастрит, язва, холецистит и др. Дори ако хроничните заболявания на стомашно-чревния тракт ви притесняват по-рано, е необходимо да съгласувате лекарствената терапия с Вашия лекар. Обичайните лекарства могат да бъдат противопоказани по време на бременност в определени моменти и трябва да бъдат заменени с безопасни..

Съвсем различно предположение може да възникне, ако стомахът боли и се дръпне под пъпа. Ако усещанията за дърпане са възникнали по-рано, са с ниска интензивност, не са придружени от промени в отделянето, изпражненията или други оплаквания, тогава те могат да докладват за нормални промени в тялото на бъдещата майка във връзка с подготовката й за раждане. Рисуващи болки могат да придружават омекотяване на връзките. Ако обаче болката стане интензивна, придружена от кървави отделяния от влагалището, спешно трябва да се консултирате с лекар.

Ако млечните жлези болят на фона на симетричното им увеличаване и промяна в чувствителността, докато няма други оплаквания под формата на повишаване на температурата, зачервяване и деформация на жлезата, тогава не бива да се притеснявате. Гърдите се подготвят за началото на решаващия период - хранене на бебето. Ако имате допълнителни оплаквания, трябва да се консултирате с лекар, за да разрешите проблема с лечението.

Болката в гърдите, която се появява по време на тренировка, кашлица или треска, задух или неравномерен сърдечен ритъм не е нормално през периода на бременността. Ако се появят, трябва да потърсите медицинска помощ..

Може да ви боли и гърбът. Ако се касае за долната част на гърба, болка в сакрума и опашната кост с дърпащ характер, не силна, почти постоянна, това е проява на омекотяване на връзките. Този процес ще продължи до раждането на бебето..

Главата може да боли поради рефлексивно намаляване на кръвното налягане. На фона на такива явления се наблюдава замаяност. Ако болките често притесняват или те са тежки и са придружени от други оплаквания (загуба на съзнание, двойно виждане, замъглено зрение и др.), Трябва да се консултирате с лекар за помощ.

Яйчниците също могат да бъдат обезпокоителни по време на бременността. Това може да се дължи на много причини. Трябва да се помни, че с увеличаване на матката те смениха позицията си. А болката в яйчниците вече ще бъде локализирана другаде.

Страничната болка е най-коварният симптом. Това може да бъде резултат от безвредно разтягане на лигаментния апарат или такива страховити състояния като апендицит или уролитиаза. Само специалист може да реши какво го е причинило и как да се справи с него.

Възпалено гърло. Дори ако това не е първото подобно оплакване и гърлото притеснява всяка есен и зима, по време на бременността, трябва сериозно да подходите към този симптом. Факт е, че патогените водят до болки в гърлото. Те могат да навредят на бебето и да причинят усложнения при бременна жена на фона на намаляване на нейния имунитет. Също така е важно колко опасно може да бъде самолечението за ангина. Билковата терапия, която роднините обичат да съветват по време на бременност, може да бъде по-опасна от самата болест. Факт е, че билките имат не едно, а няколко действия. Те могат да имат противовъзпалителни ефекти и да повишат тонуса на мускулите на матката. Това може да доведе до аборт. Ако се появи възпалено гърло, не изкушавайте съдбата. Отидете в клиниката и вземете необходимото лечение.

Какво да направите, ако гърдите ви спрат да болят?

Болката в гърдите може да идва и да си отива от време на време. Това е нормално и не трябва да предизвиква безпокойство. Ако обаче гръдната болка спря внезапно, заедно с което сутрешното гадене спря, виене на свят, бледност на кожата, силна слабост, повишена температура, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Температура: норма, причини за повишението

Ако температурата се появи заедно с бременността и остане 37 ° C без други оплаквания, това може да служи като проява на бременност. На 11 седмици тя може да се нормализира или да остане същата. Това се счита за нормално и не трябва да предизвиква безпокойство..

Ако температурата е над 37,1 ° C и се появят други оплаквания: кашлица, хрема, болки в гърба, корема и т.н., ще е необходима медицинска помощ.

Анализи и изследвания на 11 гестационна седмица

При поява на оплаквания може да е необходима консултация с лекар (гинеколог, уролог, терапевт и други). За този период не са предвидени посещения при лекари.

Анализи. На 11 седмици може да се предпише скрининг, който се извършва през първия триместър и се нарича пренатален двоен тест. Състои се от провеждане на биохимични анализи, чиято цел е навременното идентифициране на вътрематочните фетални малформации. За целта се взема кръв (венозна) едновременно за hCG и PAPP-A. Самият тест не е диагноза. Това може да стане само причина за пълен преглед. Научете повече за първата прожекция на нашия портал.

Извършва се ултразвуково сканиране, ако не е направено на 10 седмици или има причина за повторно провеждане на изследването. С планирана диагностика се оценява местоположението на плода, темпото и благосъстоянието на неговото развитие.

Замразена бременност на 11 седмици

С наближаването на втория триместър както благосъстоянието на жената, така и прогнозата за по-нататъшна бременност стават все по-оптимистични. След преминаване на периода на откриване на извънматочна бременност, остава още една опасност от първия триместър - замразена бременност. Състои се във факта, че плодът прекратява живота си. Спира да расте и спира да се развива. Това състояние може да се установи, когато състоянието се влоши: поява на кървави секрети, спазми в долната част на корема, слабост, световъртеж. В този случай жената иска помощ. По време на диагнозата се установява несъответствие между размера на матката и гестационната възраст.

При липса на оплаквания прекратяването на развитието на плода може да бъде установено с планиран ултразвук. В този случай няма сърдечен ритъм, размерът на плода е по-малък от действителната гестационна възраст. Изследването може също така да разкрие липсата на признаци на плода за дадена възраст.

Независимо от това как е разкрит фактът на замразена бременност, жената, заедно с гинеколога, трябва правилно да прекъсне тази бременност. В противен случай токсините могат значително да навредят на жената и да направят бременността невъзможна в бъдеще..

Препоръки за бъдещата майка

Хранене

Когато жените се приближават, те се опитват да се придържат към правилното хранене. За някои това е отказване от алкохола, за други - намаляване на съдържащите кофеин храни, за трети - ядене на плодове. Всъщност правилното хранене по време на бременността се състои от набор от дейности. Струва си да се обърне внимание на:

 1. Замяна на алкохола с безалкохолни напитки. Това може да стане с голяма полза не само за нероденото бебе, но и за майката. Виното може да бъде заменено със сок (за предпочитане прясно изцедено). Противно на общоприетото схващане, гроздовият сок е отличен за поддържане на нивата на хемоглобина. Във всеки случай не по-лошо от червеното вино. Пиенето на алкохол може да бъде заменено с топло мляко - това насърчава релаксация и, не по-лошо от алкохола, ще насърчи здравия сън.
 2. Яденето на достатъчно протеини, мазнини и въглехидрати. Тези основни елементи са от съществено значение за вашето бебе да расте и да се развива. За да се получи достатъчно количество протеин, е необходимо да се яде месо, риба, яйца. Най-добре е да не прекалявате с бобовите растения, защото стимулират образуването на газове във вече застоялото черво. Източници на мазнини ще бъдат месо и риба, мляко, заквасена сметана, сирене, извара, масло. Зеленчуците са чудесен източник на "бавните" въглехидрати, от които се нуждаете. Не се хващайте за кифлички, бисквитки и сладкиши. Те могат да се превърнат в допълнителна тежест и да влошат ситуацията в червата. По-добре да ядете плодове. Те ще доставят витамини и ще имат по-малък ефект върху теглото.
 3. Диета. Ако по-рано сте могли да си позволите нередовно хранене с основното хранене преди лягане, то по време на бременността това е непосилен лукс. Плодът расте всяка секунда и се нуждае от постоянна доставка на вещества. За това 5-6 хранения на ден са идеални. Ако това е трудно да се направи по време на работа, тогава леки закуски под формата на ябълки, банани, бебешко пюре в буркан могат да ви помогнат много. Избягвайте да хапвате бисквитки, бонбони и чипс. Те са малко полезни. Работата не трябва да влияе неблагоприятно на здравето на вашето бебе.
 4. Метод за готвене. Бременната матка расте и заема все повече място в корема. Все повече и повече коремни органи постепенно ще бъдат компресирани. Това означава, че ще им бъде по-трудно да изпълняват преките си функции всеки ден. Как можете да помогнете на храносмилателния тракт? Вече можете да се научите как да готвите храна по такъв начин, че да я направите възможно най-удобна за храносмилането. За да направите това, по-добре е да въведете варени храни, приготвени на пара или на скара в диетата. Храната може да бъде задушена или печена. Преходът от пържено и пържено може да стане постепенно. В този случай ще имате време да си изградите правилния навик, който ще ви бъде полезен след раждането на бебе и няма да ви създаде вкусови разочарования..
 5. Отказ от тонизиращи напитки. Чаят и кафето са толкова здраво залегнали в живота ни, че се считат за неразделна част от него. Това обаче не е така. Тонизиращите напитки могат сериозно да навредят на развитието на вашето бебе. Това може да повлияе на формирането на нервната система. Освен това тонизиращите вещества допринасят за свиването на матката. Това може да доведе до заплаха от прекъсване на бременността. Ето защо е по-добре да замените чая и кафето с плодови напитки, компоти, мляко и сокове..

Физическа активност и пол

При липса на противопоказания (заплаха от прекъсване на бременността и др.), Няма нужда да се намалява физическата активност. По-добре е обаче да ограничите вдигането на тежести..

Ако винаги сте били далеч от спорта, време е да помислите върху факта, че раждането е значителна физическа активност и не може да мине без ваше участие. Също така е важно нормалното тегло на новородено да е около 3-4 кг, а едногодишно дете е 10-12 кг без дрехи и гащеризони. Ще трябва да го носите ежедневно. Затова си струва да се погрижите за физическото си развитие сега и да започнете занимания по йога или гимнастика в група за бременни жени..

Сексът, при липса на медицински противопоказания, ще ви достави много удоволствие. Това е необходимо не само за вас, но и за вашия партньор. Интимните връзки помагат да запазите вашия съюз и да подходите към раждането с взаимно разбиране. Мускулни контракции по време на оргазъм започват да се чувстват и вашето бебе. Те са източник на положителни емоции за него..

11 седмица бременна с близнаци

Статистиката показва, че на всеки 86 раждания при жени от кавказката раса има едно раждане с две бебета. Най-често жената научава, че ще има две бебета след ултразвуково сканиране на 11 седмици. И ако до този момент и ходът на бременността и тактиките за управление не се различават, тогава с откриването на втория плод ще бъдат направени собствени корекции. Това е така, защото натоварването върху тялото на майката ще бъде по-високо, отколкото по време на нормална бременност. Календар за наддаване на тегло, нивото на нормата на височината на изправяне на маточното дъно ще се различава от бременността с едно дете.

Изтръпване в долната част на корема по време на бременност

Защо стомашен колит по време на бременност

Коликите, лумбаго в долната част на корема по време на бременност са свързани преди всичко с растеж, бързо увеличаване на размера на матката. Гениталният орган се развива всеки ден. С размера на ембриона, мускулите му, влакната се разтягат, стимулирайки пробождане, болезнени чувства. Кой каза, че бременността е "сладък" период, понякога се случват неприятни моменти.

Основните причини за болка, изтръпване в долната част на корема са:

 • хипертоничност на матката;
 • неуспех на храносмилането;
 • метеоризъм, образуване на газове;
 • патология на бременността;
 • наранявания на шийката на матката и провлака на матката;
 • възпаление на апендицит;
 • преждевременно раждане;
 • началото на раждането.
Тонусът на матката се наблюдава по време на цялата бременност: както в началния етап, така и в края. Това се дължи на работата на матката, хормонални промени. Не бива да изпадате в паника заради хипертоничността и да я „излекувате“. Необходимо е да се контролира нивото на дискомфорт по време на "вкаменяване" на корема и с влошаване на ситуацията, консултирайте се с лекар.

Често болезнени чувства при носене на дете се появяват при жени с наранявания на шийката на матката, възникнали поради предишно раждане с голям плод, използване на акушерски форцепс, аборти.

Изтръпване в долната част на корема понякога се забелязва при ходене по време на бременност. Експертите обясняват, че бързото ходене, бягането, динамичните движения провокират свиване на мускулите на матката, "вкаменяване", което реагира с дискомфорт в долната част на корема, пробождайки болезнени усещания. В този случай забавете, ако е възможно, вземете хоризонтално положение. След определен период от време ситуацията ще се нормализира.

Колит в дясната част на долната част на корема по време на бременност

Чрез конвенционално разделяне на дясната страна на корема на човек на два квадрата - горен, долен - тогава в горния десен сегмент ще видим черния дроб, жлъчния мехур, фрагмент на червата, дясната страна на диафрагмата; долният квадрат съдържа апендикса, уретера, който отвежда урината от бъбреците към пикочния мехур и фалопиевите тръби. Като се има предвид разположението на вътрешните органи, може да се предположи кой от тях ви притеснява.

Ситуацията изисква повишено внимание, когато дясната страна на долната част на корема колит по време на бременност. Особено, ако момичето не е премахнало апендицит - придатъкът на цекума. Симптомите на зашиване в долната дясна част на корема, които прогресират 12 часа или повече, спазмират в пъпната зона, сигнализирайки за възпаление на апендикса. Подобна симптоматика, намирайки се в положение, не бива да се пренебрегва, защото във всеки момент придатъкът може да нагнои, да се напука - да доведе до смърт.

Когато колит по време на бременност в долната част на корема вдясно в ранните етапи може да се предположи извънматочна бременност (оплодената яйцеклетка не се спуска в тялото на матката, оставайки във фалопиевата тръба). Особено когато динамиката на изтръпването е придружена от кървене, общо неразположение, припадък и понякога повишена телесна температура.

Понякога десностранна болка в долната част на корема, причинена от генитални инфекции: гонорея, хламидия. Понякога коликите сигнализират за появата на цистит: с такъв резултат изтръпването е придружено от често уриниране и режещи болки по време на този процес.

При никакви обстоятелства най-важното е да не се паникьосвате или да се занимавате със самодиагностика, самолечение - в случай на остра продължителна болка, дискомфорт, потърсете квалифицирана помощ.

Колит лява страна в долната част на корема по време на бременност

Изтръпването в долната част на корема вляво по време на бременност се причинява от същите причини като болката в долната дясна страна, с изключение на възпалението на апендикса. Обстоятелствата, които провокират дискомфорт, са следните:

 • цистит;
 • появата на различни инфекции, предавани по полов път (гонорея, хламидия, трихомониаза);
 • вероятността от извънматочна бременност;
 • възпаление на тазовите придатъци (възпаление на яйчниците, подуване).
Поради бременност, хормонални промени в тялото, коремните органи се изместват от траекторията си, губят мускули, еластичност, с растежа на плода - те се свиват и често допринасят за неправилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Храната преминава през червата с прекъсвания, често застоява, което води до запек. Затруднено изпразване на червата причинява колики, изтръпване в долната част на корема отляво, отдясно, спазми, болка в болката.

Експертите препоръчват на жените да подхождат компетентно към хранителния процес. Включете в диетата задължителната употреба на ферментирали млечни продукти, пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб: яжте често, но на малки порции. Необходимо е да се прибягва до употребата на лаксативи само по препоръка на гинеколог - самолечението по време на бременност е недопустимо!

Изтръпване на корема по време на ранна бременност

Изтръпването в долната част на корема в началото на бременността, на първо място, показва, че матката ви се променя. По време на оплождането репродуктивният орган постоянно променя своята конфигурация. И по време на 6-8 седмици той променя формата си от крушовидна до яйцевидна и след това нараства. Такава трансформация говори за правилния ход на бременността и вътрематочното развитие на плода като цяло..

Поради трансформацията и узряването на матката, стените й, мускулите се удължават, причинявайки понякога пронизващи болки в корема. Експертите отбелязват: такава симптоматика се смята за стандарт в началото на оплождането и обикновено притеснява момичета, при които менструалният цикъл е бил придружен от силна болка преди бременността, е наблюдавано възпаление на придатъците. Когато изтръпването в долната част на корема е кратко, изчезва в рамките на час и половина - лекарите препоръчват на майките да се успокоят, да легнат или да се разходят спокойно на чист въздух. При продължителни симптоми трябва да се консултирате с лекар, за да локализирате проблема.

Понякога убожда долната част на корема в началото на бременността при кихане или кашляне. В този случай не трябва да се страхувате и поради такива манипулации мускулите на матката се свиват, причинявайки известен дискомфорт. Има известен дискомфорт в долната част на корема при резки движения, когато има белег на матката след цезарово сечение. Тялото на матката с шев е по-малко еластично и когато се разтегне, причинява определени изтръпвания, дърпащи болки.

Повторно бременните момичета след операцията трябва да бъдат нащрек за близнаци. Тъй като шевът на матката може да се разпръсне, това води до разочароващ резултат.

Също така, необичайна бременност, причинена от образуването на яйцеклетка на грешното място, се характеризира с болка, изтръпване в дясната долна част на корема.

Колит в корема по време на късна бременност

Пробождането на стомаха по време на късна бременност често започва поради вътрематочен растеж на плода, съответно увеличение на гениталния орган. С оглед на това, детето натиска върху пикочните пътища и по време на уриниране или когато желанието да използва тоалетната, коремът отдолу провокира колики.

Започва да боцка в долния сегмент на корема от средата на бременността по време на тренировъчните контракции. В края на срока нарастващите продължителни колики се превръщат в един от признаците за предстоящо раждане..