Донякъде неудобни и често дори силно болезнени усещания, които жената изпитва в долната част на корема, се изпитваха, вероятно, буквално от всяка втора бременна жена и на различни етапи от бременността. В края на краищата трябва да признаете, че не можете да почувствате нищо по време на бременност и точно на мястото, където се случват толкова много промени по време на бременността! Така че сега със сигурност не можете да правите без абсолютно нови и неизвестни преди това усещания. Разберете, че буквално цялото ви тяло ще бъде възстановено по нов начин и самият център на подобни метаморфози, разбира се, ще бъде само вашата активно растяща матка.

Разбира се, вие като всяка нормална бременна жена се опитвате да слушате непрекъснато растящия си корем и вероятно се притеснявате, че всичко ще бъде наред с него и съответно с бебето. Често дърпащите болки, усещани от жена в долната част на корема по време на бременност, могат да сигнализират точно за какво трябва да се погрижите и, разбира се, да отидете при Вашия лекар, за да разберете истинските причини за появата им. Но просто изтръпване, усещано в матката по време на бременност, се усеща от абсолютно всички жени - в края на краищата матката по това време наистина расте невероятно интензивно и дори се измества донякъде от обичайното си място! Освен това подобни усещания могат да бъдат един от първите признаци на бременност..

Веднага трябва да се отбележи, че още в първите дни или седмици след началото на бременността, все още доста малкото коремче ще започне да живее съвсем различен живот. За съжаление нито една жена изобщо няма да може да се справи без никакви неприятни или неудобни усещания. Не всички жени обаче веднага им обръщат голямо внимание, обикновено това се случва само защото за много от нас подобни периодични болки или изтръпване в тази област са доста чести. И въпреки това, на практика през целия период на тази бременност и може би от време на време, а може би постоянно, определено ще усещате съвсем леко изтръпване или слаби спазми, а понякога и тежест и дори болка или дискомфорт директно в корема... Такива състояния са абсолютно нормални, честно казано, само при условие, че всички подобни усещания или някое от тези усещания няма да бъдат придружени от някои други по-опасни признаци или симптоми..

В случаите, когато вече изпитвате такова периодично, но по-скоро леко изтръпване или разтягане директно в матката или само отстрани (както от една страна, така и от двете страни наведнъж), тогава не бързайте да се изнервяте и не се тревожете. Не забравяйте, че от петата седмица на бременността матката буквално ще расте всеки ден. Връзките, които го държат, обикновено се разтягат активно през цялото време, което вероятно също постоянно ще усещате едно и също дърпане и често внезапна болка, понякога рязко усилваща се с твърде резки завои или движения (например, когато изведнъж станете от леглото сутрин).

Бременните жени често описват такова изтръпване в матката, нещо подобно: „Почувствах се като нещо убодено като малка игла и след това пуснах“. Нещо повече, такива усещания могат да бъдат както директно в матката, така и в областта над пубиса, а понякога може да се изтръпне дори перинеума. Това усещане за изтръпване прилича на усещанията, които се появяват по време на имплантирането на самото яйце (ако, разбира се, изобщо го помните). Това изобщо не боли, но въпреки това е доста забележимо и дори тревожи много жени. Тази "половин болка" обикновено изчезва буквално веднага, както се казва моментално, или веднага, когато промените позицията на тялото си, или след много кратка почивка. Подобна болка е ненатрапчива, тя е лека и много краткотрайна. Общото ви здравословно състояние или състоянието ви с такива болки не трябва да се променят. И между другото, в повечето от наличните случаи бременните жени усещат такова изтръпване в матката точно вечер или дори през нощта, когато тялото ви се отпуска след многобройни дневни суматохи и жената става по-чувствителна към всички подобни прояви.

Ако обаче по някаква причина сте специално загрижени за усещането си за изтръпване в матката, възникнало по време на бременност, което може да възникне директно по време на дневната ви активност, тогава просто легнете да си починете. Но какво, ако не работи? След това, разбира се, спешно посетете лекар!

"Лошо" или опасно усещане за изтръпване в матката, което се появява по време на бременност

В някои редки случаи усещането за изтръпване в матката, което се появява по време на бременност, може да бъде съвсем реален признак за вероятна заплаха от преждевременно прекратяване. И при такава заплаха усещането за изтръпване, като правило, се характеризира с по-голяма продължителност, причинява дискомфорт и дори сериозна болка, може да наподобява заяждане, същото като жената, която обикновено се чувства преди менструацията. Ако такава болка е придружена и от обилно кървене (да речем, кафеникаво или дори червено) и още повече, ако дори менструалното кървене е започнало на фона на такава болка, тогава определено дори не мислете и дори не гадайте - спешно трябва да отидете на стационарно съхранение в болница.

В този случай се свържете спешно с Вашия лекар за подходящ съвет, ако заедно с такова изтръпване ще почувствате и някакво напрежение в матката, ако Ви се струва, че тя спазмира прекалено много, или се свива, или може би също става камък трудно и трудно - отидете на лекар. Този знак недвусмислено показва рязко повишен тонус на матката, което също наистина заплашва да прекъсне бременността ви. Не забравяйте обаче, че не винаги ще става въпрос за строго задължителна хоспитализация - не забравяйте, че матката често се успокоява доста бързо дори у дома.

Със сигурност обаче ще трябва да посетите лекар, за да разберете сами какво точно трябва да се направи за подобна релаксация. Най-точното изпълнение на всички негови инструкции определено ще ви помогне да избегнете много проблеми. И не позволявайте на нищо и никога не ви наранява и не ви притеснява, и, разбира се, нека нищо не ви наранява!

Ако колит в дясната или лявата страна или корема по време на бременност, какво означава това?

Различни усещания при очакване на бебе, включително неприятни, придружават майката през цялата бременност. Девет месеца чакане на чудо е радостно чувство, но също така се притеснява колко дълго е нормален периодът на растеж на бебето. Понякога стомашен колит по време на бременност, понякога болки в гърба, но във всеки случай подобни усещания не остават незабелязани. Основното нещо е да се разграничат навременните естествени физиологични промени от опасните патологични състояния.

Колит в долната част на корема

Почти всяка 5-та бременна жена изпитва дискомфорт в долната част на корема. Понякога обаче такива промени се отнасят до физиологичните характеристики, а в други случаи същите промени са следствие от патология. Ако естеството на болката е постоянно, болките в долната част на корема по време на бременност имат едновременно пулсиращ съпровод, тогава това винаги е повод за безпокойство.

Необходимо е да се обърне внимание на местоположението на синдрома на болката и интензивността на проявата му. Понякога индивидуалното ниво на чувствителност, определено от прага на болката, изкривява клиничната картина на заболяването. Изтръпването в долната част на корема по време на бременност не е причина за паника, но само лекар може да диагностицира. Самолечението изостря ситуацията, провокирайки по-сложни състояния.

Ако естеството на болката има следните характеристики, не трябва да се притеснявате:

 • Колит в стомаха по време на ранна бременност след хранене през първите половин час.
 • Колит, но няма други прояви, отделяне, самата болка е поносима.
 • Без температура, спазъм.
 • Ректална температура (анална) не по-висока от 37,5.
 • Боли повече след прием на брашно, сладки продукти, съдържащи кафе.

Най-вероятно, ако изтръпва, но преминава с течение на времето, говорим за хранителен дискомфорт, който се дължи на особеностите на структурата на вътрешните органи по време на бременност. При хранене горната част на стомаха е в неправилно положение или жената се храни наведена. Защо стомахът колит по време на бременност в този случай? Най-вероятно - това е ферментация на храна, или поради особеността на приема на храна, или от нейното съдържание на калории..

Изтръпване в дясната страна на долната част на корема

Патогенезата на придърпващи и пришиващи болки в някои отделни места на корема, а именно, отдолу близо до дясната страна, сигнализира за съществуващи проблеми с панкреаса. Ако преди началото на оплождането жената не е имала хронични заболявания, предавани с храна, тогава трябва да се консултирате с лекар. В този случай си струва да се обърне внимание на такива характеристики и придружаващи знаци:

 • Гадене, независимо от приема на храна.
 • Гадене и дори повръщане от пържени, мазни храни или пълномаслено мляко.
 • Киселини с киселини, секретирани от киселина.
 • Болка, неясна болка през нощта в областта на целия перитонеум.
 • Леко покачване на температурата.
 • Намален апетит.

Тъй като болката в различни области на перитонеума се причинява не само от гинекологични патологии, струва си да се обърне внимание на заболявания на храносмилателната система. Често болезнени симптоми се наблюдават при хора с бъбречни заболявания, жлъчен мехур. Тъй като такива органи изпитват повишено натоварване по време на бременност, е необходимо да приемате лекарства и лекарства, препоръчани от лекаря, които поддържат функциите на системите и органите..

Защо изтръпва в ранните етапи на раждането на бебе

Лекото, не силно и не постоянно изтръпване в долната част на корема през първите месеци на чакане е по-скоро естествена реакция на организма към хормонални промени и физиологични промени. Тези дискомфортни усещания също са нормални при някои жени дори до 16-та седмица от ембрионалното развитие. Защо има вероятност от симптоми на болка:

 1. Придружаващите физиологични промени в матката, а именно нейното уголемяване, са естествени изменения, които са съвсем естествено придружени от дискомфорт и леко, безболезнено изтръпване. Тази тенденция е особено вярна по време на периоди на физическа активност. Разтягането на връзките, които поддържат органа, също са естествени промени, за които не си струва да се притеснявате.
 2. Промените на хормонално ниво причиняват болкови синдроми буквално във всички органи. Обикновено такива промени не са придружени от висока температура и болкови симптоми, не са изразени, промените са придружени едновременно от вегетативни нарушения на нервните влакна. Хормонът дразни нервните окончания, има леко зашиване, но поносима болезненост, която изчезва след почивка или сън.
 3. Болезнеността при бременни жени, които са претърпели множество аборти, травма или операция на репродуктивните органи или тазовите органи преди раждането, са естествени процеси, които изискват наблюдение от медицинския персонал.
 4. Реорганизация на функционалното натоварване на системите и органите на бъдещата майка. Застоялите процеси в червата, които се считат за норма, също провокират изтръпване. В резултат на този процес има възможност за образуване на метеоризъм, запек.
 5. Тъй като психоемоционалното състояние също се счита за основната форма на нормалния процес на промяна, струва си да се обърне внимание на страховете и преживяванията. Като ограничите жената от стрес, можете да гарантирате, че нейният комфорт и болката ще изчезнат за 2-3 седмици без лекарства.

Независимо от системния характер на пронизващата болка, не трябва да пренебрегвате дискомфорта. Проведената своевременно от лекарите диагностика ще премахне опасните патологии и ще запази бременността.

Откъде идва изтръпването в лявата част на корема в по-късните етапи

С хода на ембрионалното развитие на детето в утробата женското тяло на всеки нов етап се адаптира към съществуващите обстоятелства. И ако в ранните етапи такива промени са свързани с хормонално функциониране, то в по-късните етапи промените са по-вероятни поради физиологични характеристики, чиято цел е да подготви органите за раждащия процес. Връзките не реагират толкова рязко на постепенно нарастващата матка, но такива промени все още се чувстват с леки симптоми на изтръпване.

Ако боли или колит в слънчевия сплит между ребрата, това е причина да се свържете с гастроендокринолог, тъй като подобни прояви често са причинени от наличието на гастрит, колит или повишена киселинност на стомаха.

Причините, поради които може да изтръпне в дясната страна, докато чака бебето:

 • При внезапна промяна в положението на тялото, по-специално - обръщането на тялото, ставането от леглото провокира пронизващи усещания, които преминават след 15 минути. Тази причина е най-честата, която не изисква намесата на лекар, поради промени в тялото на майката, които се считат за естествени през последния месец, включително. Извършването на физически дейности понякога провокира усещане за парене на връзките, настъпва застой на киселина в мускулите, което се причинява от ниска активност и рязка промяна в позицията или повишен периодичен стрес. В същото време, симптомите на болка обикновено могат да се интегрират в перинеума, фокус в долната част на корема. Преразтягането на връзките провокира влошаване на състоянието, струва си да потърсите съвет.
 • С подхода на общото разрешение бебето потъва по-надолу в таза, което също провокира натиск с главата върху долните части на стената на гениталния орган - матката. В тази ситуация болката е остра, интензивна, пробождаща, но изчезва за 10-15 минути.
 • Фалшивите контракции, които се появяват периодично, провокират синдром на болка в дясната, лявата страна, но в същото време има стягане на целия корем, той става стегнат и еластичен. Усещането за натиск изчезва след 2-3 минути.

За да се определи точното местоположение на локализацията на болката, е необходимо условно да се раздели перитонеума на 4 съставни части: горен десен, долен, горен и долен ляв ъгъл.

 • Заболяванията на далака са чести причини за прободни проблеми през втория и третия триместър. Тъй като натоварването на кръвоносните системи на тялото на бременната жена расте и се увеличава, далакът е пренаситен с кръв, увеличавайки се няколко пъти. Ако в допълнение към това бременната жена преди това е имала съдови патологии, тогава промените влияят отрицателно върху работата на тази система..
 • Влошаването на потока урина провокира пронизващи усещания през третия триместър. Натискът на матката върху уретера, разположен от лявата страна, изостря работата на бъбреците, които многократно дестилират урината, а самата далака има колит. Възпалителният процес се сигнализира от болка от лявата страна.
 • Патологичните процеси или обостряне на хронични заболявания в хранопровода, червата са придружени от прободни прояви. Коликите и спазмите се появяват периодично, обикновено след хранене, голямо количество течност.
 • С наближаването на последния месец дъното на матката се издига, притискайки диафрагмата, това провокира пронизващи усещания.

Защо има изтръпване в матката

Сред патологиите в гинекологичния профил, изтръпване в долната част на корема по време на бременност се отбелязва в такива ситуации:

 1. Ектопично местоположение на оплодено яйце. Това състояние е най-опасното, но не се отнася за обичайната вече определена бременност. Струва си да се отбележи, че рискът от извънматочна бременност се увеличава, ако преди това е имало възпалителни процеси на тазовите органи, ерозия, някакви възпалителни процеси в органите на партньора.
 2. Адхезиите или кистите, които са се образували преди бременността, провокират болка и изтръпване през последните месеци. В този случай локализацията на симптомите на болка се отбелязва на мястото и в страната, в която е открита патологията.
 3. Растежът на матката е естествен процес, който се придружава и определя от растежа на хормоните. По време на подготовката на този процес се отбелязва и увеличаване на дискомфорта в тазовата област, но симптомите на болката не са изразени, най-вероятно е по-обширна, обгръщаща, боли и в гърба, мускулите, както след тежко физическо натоварване.
 4. Ако изтръпването в матката се определя в началните етапи на бременността, тогава можем да говорим за наличието на процес на прикрепване на яйцеклетката към стената на матката, след това на мястото на такова прикрепване се оформя място на дете. Не всички жени изпитват подобни промени, но ако те присъстват, но не постоянно и до края на втория месец те изчезват безследно.

Кога да посетите лекар за изтръпване в долната част на корема

Има обаче и такива опасни моменти, които да игнорирате, което означава да рискувате бъдещото дете и живота си, включително. Най-честите опасни прояви на пронизващи симптоми на болка по време на бременност, при наличието на които е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ от лекар:

 1. Остра атака на апендицит. Тази симптоматична характеристика се проявява с пристъпи на пронизваща болка, която преминава в покой. При напрежение или дори при завъртане на торса, повдигане на ръката нагоре се забелязва болка. В същото време е важно незабавно да се определи мястото на локализация на симптомите на болка, като се докладва на линейка..
 2. Възпалителни процеси на панкреаса, които са в остро състояние. Пристъпът на панкреатит е опасно състояние, особено за жена, която очаква бебе. Такива болезнени усещания не преминават, постоянно нарастващи. Забавянето на такава симптоматична характеристика е изпълнено с шок от панкреатит, смърт.
 3. Нарушена бъбречна функция. По-специално, трябва да обърнете внимание на застоялата урина, нейното незначително отделяне и оток, при които е невъзможно да се огънат пръстите на ръцете и краката. При наличието на такива симптоми патологичните особености провокират обостряне на болката, което е наблюдавано преди това.
 4. Циститът се отнася до неопасни състояния, но ако такова заболяване се проявява под формата на болезнени симптоми, треска, тогава трябва да се свържете с гинеколог или линейка. Назначете антибиотична терапия, поддържащо лечение на бъбреците.

Важно. Ако жената изпитва изтръпване в корема, не търсете лечение сама. Необходимо е да се следи състоянието на пациента, да се следи локализацията и, ако е необходимо, да се елиминира основната причина за такова проявление.

Повишен тонус на матката - честа причина за пронизваща болка в корема

Когато жените усетят леко повишаване на напрежението на матката, това не е признак на патология, но нарастващите усещания за болка са причина да посетите лекар. Повишеният тонус на матката може да е причина за такова безпокойство. По правило диагнозата се поставя в ранните етапи, поради особеностите на хормоналния фон или съпътстващите заболявания на жената.

Заплахата от прекъсване на бременността се посочва от пронизващи болки в долната част на гърба, а именно в опашната зона, която излъчва към перинеума.

Ако бременна жена изтръпне и повръща, гадене, треска, тогава трябва незабавно да потърсите помощ. Такива прояви показват наличието на опасни прояви под формата на интоксикация..

Мерки за превенция

В допълнение към факта, че жената в положение трябва да се тревожи за здравето на бебето си, тя трябва да се притеснява и за собственото си състояние. В края на краищата след няколко месеца или седмици предстои тежка работа - раждане. За да не изненадват опасните болезнени прояви, трябва да се спазват следните препоръки:

 1. Откажете се от пушенето.
 2. Предотвратяване на съществуващите хронични заболявания да поемат своя курс.
 3. При възпалителни процеси, цистит, се подлагайте на антибиотична терапия или профилактика през втория триместър.
 4. Яжте храна с ниско съдържание на мазнини по време на бременността.
 5. Умереното упражнение под формата на ходене е най-добрата алтернатива.
 6. Стабилизирайте съня.
 7. Носенето на предродилна скоба.

Болката при зашиване, докато чакате бебе, обикновено не е опасен симптом за повечето жени. Като правило се основава на хормонални промени и естествени физиологични подготвителни процеси. Но е важно да не пропускате опасните прояви на патологията..

Изтръпване в долната част на корема по време на бременност

Защо стомашен колит по време на бременност

Коликите, лумбаго в долната част на корема по време на бременност са свързани преди всичко с растеж, бързо увеличаване на размера на матката. Гениталният орган се развива всеки ден. С размера на ембриона, мускулите му, влакната се разтягат, стимулирайки пробождане, болезнени чувства. Кой каза, че бременността е "сладък" период, понякога се случват неприятни моменти.

Основните причини за болка, изтръпване в долната част на корема са:

 • хипертоничност на матката;
 • неуспех на храносмилането;
 • метеоризъм, образуване на газове;
 • патология на бременността;
 • наранявания на шийката на матката и провлака на матката;
 • възпаление на апендицит;
 • преждевременно раждане;
 • началото на раждането.
Тонусът на матката се наблюдава по време на цялата бременност: както в началния етап, така и в края. Това се дължи на работата на матката, хормонални промени. Не бива да изпадате в паника заради хипертоничността и да я „излекувате“. Необходимо е да се контролира нивото на дискомфорт по време на "вкаменяване" на корема и с влошаване на ситуацията, консултирайте се с лекар.

Често болезнени чувства при носене на дете се появяват при жени с наранявания на шийката на матката, възникнали поради предишно раждане с голям плод, използване на акушерски форцепс, аборти.

Изтръпване в долната част на корема понякога се забелязва при ходене по време на бременност. Експертите обясняват, че бързото ходене, бягането, динамичните движения провокират свиване на мускулите на матката, "вкаменяване", което реагира с дискомфорт в долната част на корема, пробождайки болезнени усещания. В този случай забавете, ако е възможно, вземете хоризонтално положение. След определен период от време ситуацията ще се нормализира.

Колит в дясната част на долната част на корема по време на бременност

Чрез конвенционално разделяне на дясната страна на корема на човек на два квадрата - горен, долен - тогава в горния десен сегмент ще видим черния дроб, жлъчния мехур, фрагмент на червата, дясната страна на диафрагмата; долният квадрат съдържа апендикса, уретера, който отвежда урината от бъбреците към пикочния мехур и фалопиевите тръби. Като се има предвид разположението на вътрешните органи, може да се предположи кой от тях ви притеснява.

Ситуацията изисква повишено внимание, когато дясната страна на долната част на корема колит по време на бременност. Особено, ако момичето не е премахнало апендицит - придатъкът на цекума. Симптомите на зашиване в долната дясна част на корема, които прогресират 12 часа или повече, спазмират в пъпната зона, сигнализирайки за възпаление на апендикса. Подобна симптоматика, намирайки се в положение, не бива да се пренебрегва, защото във всеки момент придатъкът може да нагнои, да се напука - да доведе до смърт.

Когато колит по време на бременност в долната част на корема вдясно в ранните етапи може да се предположи извънматочна бременност (оплодената яйцеклетка не се спуска в тялото на матката, оставайки във фалопиевата тръба). Особено когато динамиката на изтръпването е придружена от кървене, общо неразположение, припадък и понякога повишена телесна температура.

Понякога десностранна болка в долната част на корема, причинена от генитални инфекции: гонорея, хламидия. Понякога коликите сигнализират за появата на цистит: с такъв резултат изтръпването е придружено от често уриниране и режещи болки по време на този процес.

При никакви обстоятелства най-важното е да не се паникьосвате или да се занимавате със самодиагностика, самолечение - в случай на остра продължителна болка, дискомфорт, потърсете квалифицирана помощ.

Колит лява страна в долната част на корема по време на бременност

Изтръпването в долната част на корема вляво по време на бременност се причинява от същите причини като болката в долната дясна страна, с изключение на възпалението на апендикса. Обстоятелствата, които провокират дискомфорт, са следните:

 • цистит;
 • появата на различни инфекции, предавани по полов път (гонорея, хламидия, трихомониаза);
 • вероятността от извънматочна бременност;
 • възпаление на тазовите придатъци (възпаление на яйчниците, подуване).
Поради бременност, хормонални промени в тялото, коремните органи се изместват от траекторията си, губят мускули, еластичност, с растежа на плода - те се свиват и често допринасят за неправилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Храната преминава през червата с прекъсвания, често застоява, което води до запек. Затруднено изпразване на червата причинява колики, изтръпване в долната част на корема отляво, отдясно, спазми, болка в болката.

Експертите препоръчват на жените да подхождат компетентно към хранителния процес. Включете в диетата задължителната употреба на ферментирали млечни продукти, пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб: яжте често, но на малки порции. Необходимо е да се прибягва до употребата на лаксативи само по препоръка на гинеколог - самолечението по време на бременност е недопустимо!

Изтръпване на корема по време на ранна бременност

Изтръпването в долната част на корема в началото на бременността, на първо място, показва, че матката ви се променя. По време на оплождането репродуктивният орган постоянно променя своята конфигурация. И по време на 6-8 седмици той променя формата си от крушовидна до яйцевидна и след това нараства. Такава трансформация говори за правилния ход на бременността и вътрематочното развитие на плода като цяло..

Поради трансформацията и узряването на матката, стените й, мускулите се удължават, причинявайки понякога пронизващи болки в корема. Експертите отбелязват: такава симптоматика се смята за стандарт в началото на оплождането и обикновено притеснява момичета, при които менструалният цикъл е бил придружен от силна болка преди бременността, е наблюдавано възпаление на придатъците. Когато изтръпването в долната част на корема е кратко, изчезва в рамките на час и половина - лекарите препоръчват на майките да се успокоят, да легнат или да се разходят спокойно на чист въздух. При продължителни симптоми трябва да се консултирате с лекар, за да локализирате проблема.

Понякога убожда долната част на корема в началото на бременността при кихане или кашляне. В този случай не трябва да се страхувате и поради такива манипулации мускулите на матката се свиват, причинявайки известен дискомфорт. Има известен дискомфорт в долната част на корема при резки движения, когато има белег на матката след цезарово сечение. Тялото на матката с шев е по-малко еластично и когато се разтегне, причинява определени изтръпвания, дърпащи болки.

Повторно бременните момичета след операцията трябва да бъдат нащрек за близнаци. Тъй като шевът на матката може да се разпръсне, това води до разочароващ резултат.

Също така, необичайна бременност, причинена от образуването на яйцеклетка на грешното място, се характеризира с болка, изтръпване в дясната долна част на корема.

Колит в корема по време на късна бременност

Пробождането на стомаха по време на късна бременност често започва поради вътрематочен растеж на плода, съответно увеличение на гениталния орган. С оглед на това, детето натиска върху пикочните пътища и по време на уриниране или когато желанието да използва тоалетната, коремът отдолу провокира колики.

Започва да боцка в долния сегмент на корема от средата на бременността по време на тренировъчните контракции. В края на срока нарастващите продължителни колики се превръщат в един от признаците за предстоящо раждане..

Изтръпване в долната част на корема по време на бременност

Много бъдещи майки по време на бременност се оплакват от изтръпване в долната част на корема. Разбира се, това не може да не се притеснява, затова, за да не влошим ситуацията, бързаме да изясним за какво състояние е и дали е опасно за здравето на бъдещото бебе и майка..

Изтръпването в долната част на корема, според специалистите, е първият признак, че матката ви се разтяга и променя. Обикновено такива промени настъпват в периода от 5 до 8 седмици от бременността, понякога малко по-късно. Това означава, че ако преди матката е приличала на круша, сега тя, увеличавайки размера си, става като яйце. Тази форма е оптимална за развитието на вътрематочния плод и е нормалното протичане на бременността. Мускулите, които поддържат матката, се разтягат, като по този начин провокират дърпаща болка в долната част на корема или усещане за изтръпване. Боли особено при кашляне и кихане. Ако усещането за изтръпване е краткотрайно и не много силно, няма причина за безпокойство. В този случай, ако е възможно, трябва да заемете хоризонтално положение или, напротив, да се разходите спокойно из парка. Това, което не е нужно да правите, е да изпадате в паника и да измисляте немислими рани. Оставете правото да диагностицирате Вашия лекар и не прибягвайте до независими заключения и често далеч от розово.

Това състояние е добре, ако е придружено от кратки леки изтръпвания. Разбирам, че ограничението на болката на всеки човек е чисто индивидуално и ако някои може да не изпитват болка и дискомфорт, други просто страдат от това състояние. Това обаче не означава, че трябва да се превърнете в бременна алармена жена. Опитайте се да се успокоите и анализирате болката си: толкова ли е силна и трайна? И като цяло болка ли е или лек дискомфорт? Ако изтръпването изчезне след половин час, час, това е нормално явление, което трябва да се третира философски.

Опасност от болка в страната по време на бременност. Изтръпване в лявата или дясната страна по различно време

Често бъдещите майки се оплакват от болка в страната. Но болезненото усещане в дясната или лявата страна е много неточен знак за диагнозата..

Болката може да се появи внезапно и също така внезапно да отшуми. Но ако болезнените усещания не дават почивка в продължение на половин час, тогава трябва спешно да се обадите на линейка.

Последствията от страничната болка при бременни жени трябва да се разберат по-подробно, за да се предотвратят усложнения.

Болка в лявата страна

Ако болката се усеща отгоре, тогава има възможност за наличие на болестта. Слезката се намира в тази област. При заболяване органът расте на моменти и причинява остра болка. За да потвърдите диагнозата, трябва да погледнете областта близо до пъпа, ако се наблюдава цианоза, тогава има очевидни проблеми с далака.

Предполага се, че гастритът или наличието на диспепсия са предпоставка за болка в лявата страна. Наличието на болка в стомаха може да предупреди за язвени заболявания. Диафрагмалната херния също се диагностицира от болка отгоре отстрани.

Ако се усеща отдолу, тогава има възможност за дискинезия на жлъчния мехур. Поради възпалителния процес бременната жена през последните месеци се оплаква от тежест в левия хипохондриум. Често в такива случаи дискинезията е проява на жлъчнокаменна болест. Самият процес на бременност може да провокира болезненост в панкреаса.

Тъй като енергичната активност намалява и функционалността на вътрешните органи преминава в режим "бременност".

Женското тяло активно произвежда прогестерон, който има релаксиращ ефект върху матката и в същото време върху жлъчния мехур.

Поради факта, че последният не се изпразва достатъчно, той започва да се разтяга, което води до болка. Дискинезия може да възникне поради растежа на матката и нейния ефект върху черния дроб и жлъчния мехур, което води до неуспех на жлъчната секреция. Основните първични признаци - стомахът е подут, а устата е горчива.

Болка в дясната страна

Ако една жена в позиция в ранните етапи започне да има болка в долната част на корема, тогава съществува риск от извънматочна бременност. Също така, не трябва да се изключва фактът за наличие на генитална инфекция, която може да бъде придружена от болка. Не изключвайте разкъсване на тумори на яйчниците.

Но, диагностицирайки болка в дясната страна, отдолу най-често се определя обострянето на апендицит. Ако болезнеността не изчезне за повече от дванадесет часа, тогава диагнозата се потвърждава.

Уретера и фалопиевите тръби са физиологично разположени много близо и когато възникне възпаление, чувството за болка не може да бъде избегнато.

Ако локализацията на болката е горе вдясно, тогава си струва да помислите за заболявания на черния дроб, червата и жлъчния мехур. Възможно е да има риск от заразяване с хепатит.

Нарушенията в работата на панкреаса ще бъдат придружени от атака на болка, която излъчва в лумбалната област, с наличие на повръщане. По-рядко болката в тази област по време на бременност причинява бъбречна недостатъчност..

Болка в по-късните етапи

Често бъдещите майки се оплакват от тежест в десния хипохондриум, която се засилва всеки месец и болките се увеличават.

Това явление може да бъде следствие от дискинезия на жлъчните пътища или жлъчния мехур. Болестта може да се усложни от образуването на камъни. По време на бременност активността на работоспособността на вътрешните органи намалява, това се обяснява с хормонални промени.

Нервната умора или прекомерната емоционалност могат да засилят болковите усещания, тогава в хипохондриума се появява остро усещане за пукване. Тогава болката започва да се излъчва в областта на сърцето с изтръпване на крайниците и поява на мигрена - така се появяват признаци на вегетативна криза.

Ранна болка

Ако през първите месеци на бременността жената се притеснява от изтръпване в лявата страна, тогава няма причина за безпокойство. Такива усещания се дават от растежа на матката и увеличаването й по размер..

След което матката започва да оказва натиск върху най-близките вътрешни органи. Симптомът не е изразен, така че практически не притеснява бременната жена.

В случай на болка в лявата страна е спешно да информирате лекаря за тази информация. Такива болезнени усещания в ранните етапи могат да бъдат предвестници на спонтанен аборт. За да избегнете риска от неуспех на бременността, трябва да получите медицинска помощ навреме..

Странична болка при ходене

Чувството за дискомфорт, придружено от болка при ходене, може да се дължи на слаби коремни мускули. Ето защо се препоръчва да се увеличи физическата активност чрез терапевтични упражнения и ходене..

Ако по време на ходене жената усеща остър пристъп на болка, за да се отървете от нея, трябва да седнете за няколко минути. В по-късните етапи трябва да се носи превръзка, за да се избегне изтръпване встрани по време на ходене..

Болка в продължение на 20 седмици

Периодът 19-20 седмици се счита за опасен, тъй като съществува заплаха от бременност. Много често през тези седмици жените се оплакват от тъпа болка в хипохондриума по време на движения.

Болката може да се дължи на разтягане на маточните връзки. Възможно е да има и други по-опасни причини, така че е по-добре да информирате лекаря за всички промени и патологии..

Болка на 28 седмици

Болката през този период може да бъде както норма, така и проблем. Възможно е да има дърпаща болка от двете страни, когато жената рязко смени местоположението си (тя седеше дълго време и стана).

В този случай се счита за нормално. Ако болката е болезнена, тогава най-вероятно има проблеми с работата на храносмилателната система. Тогава ще има ясни признаци под формата на метеоризъм и дисбиоза..

Болка през 2-ри триместър

Болката през втория триместър е свързана с увеличаване на матката. Когато болката е в долната част на корема, това може да означава смесена бременност. Подобна болка може да показва извънматочна бременност. Затова се препоръчва да се подложите на ултразвуково сканиране и да се консултирате с Вашия лекар..

Хипохондриална болка

Възниква рязко и преминава много бързо - такава болка е характерна за бъдещите майки по време на бременността и се обяснява с факта, че плодът непрекъснато расте и става по-активен.

Честото натискане на ребрата води до болка.

Тъпа болка след хранене показва жлъчнокаменна холецистит. Острата болка след 28 седмици може да предупреди за отлепване на плацентата.

Причините за болка в хълбока по време на бременност могат да варират. Някои посочват наличието на патология, докато други в различни гестационни периоди се считат за норма. Ето защо, всеки път, когато се появи болка, е по-добре да се консултирате с лекар..

Дясната страна боли по време на бременност в долната част на корема: защо се дърпа под ребрата

Причини и характер на болка в дясната страна на корема

Коремът е условно разделен на 4 сегмента, във всеки от които са разположени определени органи. За да определите причината за болката, трябва ясно да разберете локализацията на болката, тяхното естество и честота на поява.
Горният десен сегмент съдържа:

 • черен дроб;
 • жлъчни пътища;
 • жлъчен мехур;
 • антрален (пилорен) стомах;
 • главата и тялото на панкреаса;
 • 12 язва на дванадесетопръстника;
 • част от тънкото и дебелото черво;
 • десен бъбрек.

По време на бременност активността на вътрешните органи намалява, кръвоснабдяването и нормалното им функциониране се нарушават, а имунитетът е отслабен. Това води не само до появата на нови заболявания, но и до обостряне на хроничните. Възпалението на горните органи е придружено от болка вдясно с различна интензивност.

Долният десен сегмент съдържа:

 • десен яйчник с придатък;
 • яйцепровод;
 • част от пикочния мехур и матката;
 • уретер;
 • апендикс;
 • тънко, дебело черво.

Причината за болка в дясната страна отдолу по време на бременност може да бъде възпаление на един от тазовите органи или апендицит. Не забравяйте, че нарастващият плод притиска органите, съседни на матката, причинявайки дисфункция, принуждавайки ги да работят с повишен стрес.

Само квалифициран лекар може да установи точната причина за болка в дясната страна по време на бременност след физически преглед и цялостна диагноза. Самата жена трябва само да се наблюдава: помнете времето и честотата на появата на синдрома на болката, разберете естеството на болката. Самолечението е строго забранено, тъй като това може да доведе до непоправими последици както за плода, така и за бъдещата майка..

Най-честите причини за болка в дясната част на корема по време на носене на бебе са:

 • Извънматочна бременност. Появата на непоносими режещи болки в ранните етапи на бременността може да е симптом на извънматочна бременност. Ако яйцеклетката е фиксирана в маточната тръба и жената не знае за това, след 3-6 седмици от оплождането тръбата започва да се разтяга, провокирайки дърпаща болка в дясната страна на долната част на корема. От този момент са възможни 2 варианта за развитие на събитията: тубарен аборт, който е придружен от схващащи болки и умерено кърваво отделяне и разкъсване на фалопиевата тръба със силно вътрешно кървене и внезапни остри болки в областта на слабините. Повече за извънматочната бременност →
 • Апендицит. Възпалението на апендикса е придружено от постоянна болка или остра болка в дясната илио-слабинна област, треска, гадене или повръщане. Повече за апендицит по време на бременност →
 • Холецистит, холангит. Възпалените жлъчни пътища и пикочния мехур водят до болка в десния хипохондриум с различна интензивност и характер: от тъп до остър пароксизмален.
 • Обостряне на панкреатит. Остра болка в дясната страна по време на бременност може да се появи на фона на възпаление на панкреаса. Освен това болките често са поясни с облъчване на гърба. Свързани признаци: разхлабени изпражнения, повръщане, други диспептични симптоми.
 • Холелитиаза. Самите камъни в жлъчния мехур нарушават навременното изтичане на жлъчка и по време на бременност ситуацията се усложнява от натиск върху пикочния мехур на уголемяващата се матка. Това провокира атака на заболяването, придружена от спастична болка в горната половина на дясното подребрие, горчивина в устата, гадене, редуващи се запек с диария.
 • Разкъсване на кистата на десния яйчник. Мястото на локализация на болката в кистата на жълтото тяло на десния яйчник е съответната страна на долната част на корема. Естеството на болката варира от умерено издърпване или тъпа до внезапна остра при разкъсване на кистата.
 • Проблеми с органите на отделителната система. Рисуването на болка в долната част на корема по време на бременност с често болезнено уриниране е характерно за цистит. С бъбречна колика, болки в гърба в лумбалната област.

Болката в дясната част на корема, която се появява след или преди хранене, обикновено е показател за проблеми с храносмилателната система. При язва на язва на дванадесетопръстника болката се появява около 3 часа след хранене или през нощта (гладна болка). След ядене на пържено или мазно се появяват дискомфорт и болка в горния десен сегмент на корема с дискинезия на жлъчните пътища, холангит, холецистит.

Други причини включват:

 • запек;
 • колит;
 • дисбиоза;
 • мастна хепатоза;
 • хемороиди;
 • венерически болести.

„Коремът“ е една сложна система, която включва органи и техните свързващи структури. За човек без медицинско образование е трудно да разбере кой орган е причинил болката, следователно, когато боли стомахът, пациентът преди всичко характеризира болката на мястото на локализация. На лекаря се казва, че боли дясната или лявата страна, долната част на корема, усеща се болка в пъпа и т.н. И едва тогава се оказва какво точно се тревожи и по каква причина.

За да разберем какво точно може да боли от дясната страна по време на бременност, нека се опитаме да погледнем вътре в корема на бременна жена. За целта условно разделете дясната страна на корема на горната и долната част.

 • В горната част са черният дроб, жлъчните пътища, жлъчния мехур, части на червата, стомаха и диафрагмата, бъбреците, дванадесетопръстника.
 • В долната част - уретера, фалопиевите тръби, апендикса, яйчника с придатък, тънките и дебелите черва.

Бременността силно натоварва цялото тяло и в частност тазовите органи. Това води до факта, че функциите на много органи подлежат на промяна. Под нарастващото тегло на плода и околоплодните течности те са изместени, компресирани, активността им е отслабена, кръвообращението е нарушено.

Отслабването на имунитета и промените в хормоналните нива дават зелена светлина за развитието на покой и обостряне на хроничните инфекции. В резултат - обновяването на старите и появата на нови проблеми, които никога преди не са тревожили жена..

Следователно, всеки от горните органи може да боли в дясната страна по време на бременност, колко опасно е това зависи от причините за болката.

Всеки дискомфорт, който се появява по време на раждането на бебе, е тревожен. Важно е да можете да разберете кога появата му е свързана с естествени физиологични процеси, които се развиват под въздействието на хормони, и кога с патологични състояния, които представляват заплаха за живота на майката и плода.

Докато жената забременее, матката й тежи само 50 грама и е малка. Анатомично той е защитен от тазовите кости и е прикрепен към тях с връзки. След като оплодената яйцеклетка е прикрепена, матката започва да расте, да става по-тежка. Мускулите, които го държат, се разтягат под въздействието на хормони.

През първия триместър много развиват тежка токсикоза. Началото му съвпада с пика на образуване на hCG - хормонът на плацентата, нов орган, на появата на който нервната система реагира бурно. Той активира процесите, които пораждат пристъпи на гадене и повръщане. Редовно желание стресиращо храносмилане.

През първите месеци на бременността нивата на прогестерон се повишават значително. Той отпуска гладките мускулни мускули и не позволява на матката да отхвърли яйцеклетката. Поради увеличаването на хормона става трудно изпразването на червата. Перисталтиката отслабва, изпражненията се задържат по-дълго в тракта, втвърдяват се и след това гният.

Втори триместър

Матката нараства още повече по размер. При правилно предлежание плодът опира до едната стена на матката. Ако се намира от дясната страна, дърпа дясната страна в долната част на корема, ако бебето се настани от лявата страна, дискомфортът се премества там. Увеличаването на налягането в една област увеличава натоварването на връзките. Такава болка е безопасна за бременни жени, когато матката е спокойна и не е напрегната..

Ако коремът стане твърд, като камък, непременно трябва да посетите акушер-гинеколог. Този симптом показва хипертоничност на матката. Опасно е за развиващия се плод: поради стресираното състояние на гениталния орган притокът на кислород и хранителни вещества намалява. Липсвайки необходимите компоненти, бебето печели лошо на тегло и изостава в развитието.

Трети триместър

Налягането на матката върху вътрешните органи се увеличава, при неправилно положение на тялото, натоварването върху тях става възможно най-критично. В резултат на това някои жени развиват цистит и пиелонефрит. Органите на пикочно-половата система, разположени от дясната страна, често участват в патологичния процес. Това се дължи на описаните анатомични и физиологични процеси. Матката притиска уретера и затруднява изтичането на урина от бъбреците.

Застоялите явления образуват благоприятна среда за размножаване на патогенни бактерии. Жизнената им дейност провокира възпаление. Инфекцията се разпространява възходящо, следователно в такива ситуации циститът и пиелонефритът често се развиват едновременно. Ако такива процеси са локализирани от дясната страна, се появява едностранна болка.

Етиология

Ако дясната страна боли по време на бременност, това може да се дължи както на патологични, така и на физиологични провокатори. В първия случай появата на такъв клиничен признак е свързана с вътрешните органи, разположени в тази област, по-рядко с други сегменти, но в същото време лекарите говорят за хода на рефлективната болка.
От страната на дясната страна са следните вътрешни органи:

 • черен дроб;
 • десен бял дроб;
 • апендикс;
 • дясната страна на диафрагмата;
 • дясна надбъбречна жлеза и бъбрек;
 • някои части на стомаха и дванадесетопръстника;
 • жлъчен мехур;
 • жлъчни пътища.

Отразената болка при бременна жена е както следва, ако е свързана с:

 • сърце;
 • бели дробове;
 • панкреаса;
 • органи на женската репродуктивна система;
 • гръбначен стълб.


Здрав бъбрек и засегнат от пиелонефрит
Представени са по-редки причини, поради които има болка в дясната страна по време на бременност:

 • пневмония и плеврит;
 • инфаркт на коремния миокард;
 • бъбречна колика;
 • миозит и бурсит;
 • херпес зостер;
 • мастна чернодробна хепатоза;
 • уретрит и лимфаденит;
 • възпаление или запушване на уретера;
 • патологии на тазовите органи.

Провокаторите за болка в дясната страна по време на бременност могат също да включват:

 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • извънматочна бременност;
 • млечница;
 • усукване на кистата или апоплексия на десния яйчник;
 • ендометриоза;
 • салпингит;
 • спонтанен аборт;
 • остър или хроничен аднексит;
 • преждевременно настъпване на раждането.

В процеса на установяване на правилната диагноза клиницистите вземат предвид допълнителния фокус на болката. Например, ако дясната страна от гърба боли по време на бременност, това може да означава:

 • уролитиаза;
 • пиелонефрит;
 • междуребрена невралгия;
 • широк спектър от наранявания;
 • рязка промяна в положението на тялото.

В ситуации, когато жената изпитва болка на нивото на талията, източникът може да бъде:

 • лошо хранене;
 • дисбиоза;
 • цистит;
 • заболявания на пикочно-половата система и гръбначния стълб;
 • дорсопатия;
 • изпъкналост.

В същото време, когато дясната страна в долната част на корема боли по време на бременност, това може да е следствие от:

 • чревна обструкция;
 • вътрешно кървене;
 • извънматочна бременност;
 • хода на възпалителния процес в придатъка на цекума;
 • заболявания на тазовите органи;
 • жлъчнокаменна болест.

Ако представител на жена има болка в дясната страна, когато ходи, докато носи дете, това може да е резултат от:

 • апендицит;
 • проникване на хелминти или протозои в тялото;
 • междуребрена невралгия;
 • остеохондроза на лумбалния или гръдния отдел на гръбначния стълб;
 • радикулит.

Когато има болка в дясната страна в долната част при дълбоко вдишване, това може да е признак:

 • плеврит;
 • пневмония;
 • бъбречна колика;
 • перикардит;
 • белодробна емболия;
 • счупени ребра;
 • възпалителни лезии на междуребрените мускули.

Също така трябва да се има предвид, че болката в дясната страна при бременни жени може да причини ситуации, които не са свързани с хода на някое от горните заболявания. Такива фактори се наричат ​​физиологични източници и включват:

 • ефектът от студените температури върху тялото за дълго време;
 • промени в хормоналните нива;
 • активен вътрематочен растеж на плода и увеличаване на размера на матката, което води до изместване и компресия на вътрешните органи;
 • лошо хранене;
 • пристрастяване на бъдещата майка към лоши навици;
 • прекомерна физическа активност;
 • рязка промяна в положението на тялото.

Независимо от етиологичния фактор, бременните жени не трябва да пренебрегват подобна клинична проява, но най-добре е да се консултирате с клиницист.

Причини, симптоми и характер на болката в дясната страна

В допълнение към естествените причини, болката в дясната страна може да се отдаде на състояния, които не са свързани с бременността. При жените, докато очакват бебе, апендицитът често се обостря. Има остра, режеща болка, която се локализира в епигастриалната област вдясно под ребрата. Телесната температура се повишава, започва гадене, повръщане.

След това болката се разпространява по-широко, спуска се в слабино-илиачната област. Пациентите се опитват да се свият, за тях е трудно да се изправят. Процесът не може да започне, тъй като възпалението на апендикса заплашва да се превърне в перитонит, което значително увеличава заплахата за живота на бременната жена. Трябва незабавно да се обадите на линейка.

Болката в дясната страна може да бъде причинена от редица сериозни причини. Ето защо, когато се появят първите признаци, е важно да се анализира какво точно е довело до такива прояви, а също така да се вземат предвид симптомите, които съпътстват появата на болезнени усещания.

Болката може да бъде слаба или силна, дърпаща или остра, постоянна или епизодична, те могат да бъдат причинени просто от увеличаване на матката или сериозни заболявания. Също така трябва да разберете дали те са локализирани в един момент или са дадени на други органи. Отговорите на тези въпроси са важни за навременната помощ.Нека разгледаме най-честите причини за болка в дясната страна при бременни жени:

 • Нормално физиологично състояние по време на бременност. Болката е краткотрайна (до 15 минути), лека. Може да е резултат от натискане на по-тежката матка върху един или друг орган.
 • Разтягане на матката. Болката е локализирана в долната част, има дълъг и болезнен характер и се усилва, когато бебето се движи. Такава болка възниква поради разтягането на матката: детето започва да наддава и натиска върху мускулите. Този симптом е характерен и за предстоящ спонтанен аборт, така че е важно да се оцени отделянето. Ако в тях има кръв, трябва незабавно да се свържете с гинеколог.
 • Камъни в уретера. Неприятна болка в долната дясна част на корема. Възниква от натиска на разширената матка върху уретера. По същата причина бременните жени изпитват често уриниране. Втората причина за болка в уретера е малък камък, стърчащ от бъбреците. В този случай болката е много силна, намира се на вълни, дава на слабините. Това състояние се нарича колики.
 • Извънматочна бременност. Симптоми: треска, гадене и повръщане, остра продължителна болка, кървене. Оплодената яйцеклетка не навлиза в матката, започва да расте и да се развива във фалопиевата тръба, която се разкъсва с увеличаването на плода. В този случай отначало симптомите могат да бъдат, както при нормална пълноценна бременност. Много е лесно да пропуснете извънматочна бременност, ако жената не е направила ултразвук.
 • Апендицит. Болката е локализирана на едно определено място (лесно е да се посочи), тя е много остра, продължителна, придружена от повишаване на температурата, поява на гадене (повръщане), общо тежко състояние на неразположение. Възниква поради възпаление на апендикса.
 • Киста на яйчника. В случай, че кистата е била в яйчника още преди бременността, болката възниква болезнена и тъпа поради дразнене на нервните рецептори поради растежа на плода. Ако кистата се разкъса, тогава болката става остра, възниква при атаки. Допълнителни симптоми: остра болка при натискане върху корема, дискомфорт в ануса (избутване), кървене, загуба на съзнание.
 • Възпаление на жлъчния мехур (жлъчнокаменна болест). Много силна болка, излъчваща се към гърба, придружена от гадене и обилно изпотяване. Състоянието е много опасно, ако не се консултирате с лекар, болката може да стане непоносима.
 • Възпаление на черния дроб, отравяне. В допълнение към болката в дясната страна се различават симптоми като пожълтяване на кожата и бялото на очите, обезцветяване на урината (потъмняване). Причина: възпаление на черния дроб, хепатит.
 • Инфекциозни заболявания на пикочно-половата система. Дългосрочна болка и тъпа болка. Среща се с различни възпаления, например с цистит и др..

Също така, сред причините за болка от дясната страна в корема при бременни жени, не може да не се посочат запек и хемороиди..

1 триместър (от зачеването до 12 седмици). През този период плодът активно расте. Бременната жена често се сблъсква с различни видове физиологична болка, тъй като матката расте, притиска всички органи, променя работните процеси, установени през годините. Основните рискове от този период: спонтанен аборт и извънматочна бременност.

Организмът напълно се приспособява към новото си състояние, настъпват хормонални промени. Често жената страда от токсикоза (общо отслабено състояние, сънливост, световъртеж, нарушен апетит, гадене и т.н.). В някои случаи токсикозата води и до болка в дясната част на корема..

2 триместър (от 13 до 27 седмици). По това време може да се появи болка поради изкълчване на връзките, които поддържат матката, което значително се увеличава по размер. През втория триместър е много важно да се следи храненето, тъй като този период често отваря различни гастрономически желания при бременни жени след токсикоза.

Преяждане, тежки храни, мазни храни - всичко това се отразява негативно на функционирането на червата, което от своя страна може да доведе до запек и поява на различни видове коремни болки.Също по това време има голяма вероятност от дискинезия (двигателни нарушения) на жлъчните пътища. Симптоми: поява на болка, чувство на тежест и раздуване в десния хипохондриум.

Причините могат да варират. Най-опасната е атака на жлъчнокаменна болест. Независимо от това, сред причините често се разграничават: психогенни фактори, недохранване, хормонален дисбаланс, растеж на матката и нейното налягане върху органите.3 тримесечие (от 28 седмици до раждането). През този период дъното на матката се издига високо, което предизвиква максимален натиск върху околните органи (стомах, панкреас, диафрагма, жлъчен мехур), в резултат на което се усеща дискомфорт, нарушава се кръвообращението.

Също така е важно да се има предвид, че в този период всяка дейност на бебето се усеща силно. Ако детето почива срещу който и да е орган (или удря рязко), тогава бъдещата майка изпитва силна болка. Характерно е, че такава болка изчезва незабавно, ако се опитате да промените позицията, като по този начин изместите малко детето, спасявайки органа от прекомерно налягане.

Трети триместър

Диагностика

Ако по време на бременност представител на слабата половина на човечеството е обезпокоен от подобен симптом, тогава на първо място, трябва да се консултирате с акушер-гинеколог и гастроентеролог. Такава необходимост се крие във факта, че често източниците на подобно проявление са именно заболявания от стомашно-чревния тракт..

Въпреки това, разчитайки на голямо разнообразие от провокиращи фактори, специалисти от различни области на медицината трябва да бъдат включени в процеса на установяване на правилната диагноза, например:

 • ендокринология и пулмология;
 • нефрология и вертебрология;
 • неврология или онкология;
 • обща терапия;
 • кардиология и травматология.

Търсенето на първоизточника винаги трябва да има интегриран подход, поради което първата стъпка в диагностиката има за цел да гарантира, че лекарят лично извършва няколко манипулации. От това следва, че първичната диагностика може да включва:

 • проучване на медицинската история за определяне на най-вероятния провокиращ фактор;
 • запознаване и анализ на историята на живота, за да се потвърди влиянието на физиологичните причини;
 • гинекологичен преглед;
 • задълбочен физически преглед;
 • измерване на телесна температура и пулс, сърдечна честота и кръвен тонус;
 • изследване на състоянието на кожата и лигавиците;
 • подробно проучване на пациента, за да получи лекарят подробна информация относно симптомите.

След това се показват следните лабораторни тестове:

 • общ клиничен анализ на кръв и урина;
 • кръвна биохимия;
 • копрограма;
 • серологични и PCR тестове;
 • хормонални и имунологични изследвания.

Що се отнася до инструменталния преглед, в този случай той се ограничава до ултразвук, CT и MRI - това са процедурите, които са разрешени за жени по време на бременност..


Ултразвук на коремната кухина по време на бременност

Болка в дясната страна на различни етапи от бременността

Болезнените усещания в дясната част на корема могат да бъдат признак на патология или вариант на нормата.

1 триместър

С преструктурирането на тялото настъпва хормонална промяна, функционирането на органите и системите се променя. Храносмилателната, сърдечно-съдовата, нервната система са под стрес, поради което хроничните заболявания, например, холецистит, гастрит и др., Се обострят. Те се проявяват с болка в десния хипохондриум.

Освен това токсичността е характерна за ранната бременност. Сутрешно повръщане, гадене през целия ден, метеоризъм могат да бъдат допълнени от дискомфорт или болезненост в корема, често вдясно.

Остра болка в дясната страна в долната част на корема по време на бременност се появява с апендицит или развитие на ембрион извън матката.

2 триместър

Плодът бързо се разраства, матката се разтяга, измествайки близките органи: разположени предимно в малкия таз (пикочен мехур, черва, уретери). При изстискване на дебелото черво и тънките черва преминаването на изпражненията се затруднява, появява се запек. Затягането на уретера предотвратява изтичането на урина, която се натрупва в таза на десния бъбрек. Нарушено е и нормалното функциониране на пикочния мехур. Тези неизбежни последици от бременността понякога причиняват коремна болка..

3 триместър

През 2 и 3 триместър плодът вече е достатъчно голям. Той започва активно да се движи, променяйки позицията си в маточната кухина, докато жената усеща шокове в различни области на корема. През последните седмици на бременността жената може да изпитва пронизваща болка в дясната страна поради ударите на бебето по вътрешните органи.

Очното дъно на уголемената матка притиска стомаха, панкреаса, диафрагмата, жлъчния мехур и нарушава кръвоснабдяването им. В резултат не се изключват болезнени усещания в дясната страна, което показва влошаване на работата на тези органи..

Самолечение с импровизирани средства или контакт с гинеколог?

Острата болка е тревожен признак, тя може да показва бързо протичащи процеси, които заплашват усложнения (например перитонит), а болките или придърпването - да бъдат първият признак на патологична бременност. Спешна нужда да се обадите на лекар, ако:

 • болката е остра, пароксизмална;
 • повишава се телесната температура;
 • има объркване, прималяване;
 • силно повръщане;
 • кървене.

За жената е трудно да се определи колко голяма е опасността, когато възникне болка. Трябва да се предупреждава за силна, продължителна или пароксизмална природа на болка, нечуплива телесна температура и температура, гадене, повръщане, припадък. Също така, болката вдясно може да бъде причинена от възпалителни или инфекциозни чернодробни заболявания, които изискват спешно лечение:

 • гестоза;
 • токсичен хепатит;
 • вирусен хепатит А, В или С.

Ако се появи болка в дясната страна по време на бременност, важно е да се оценят симптомите. Ако няма пряка индикация за незабавна медицинска помощ (кървене, силна или постоянна болка, треска, повръщане), тогава помислете за причините, които биха могли да доведат до това състояние. Като начало е важно да се успокоите и легнете удобно, да смените няколко пози и да намерите такова, при което болката да намалее.

Спомнете си какво, ако предния ден, колко отдавна сте отишли ​​до тоалетната за последен път. Ако болката продължава, не забравяйте да потърсите помощ. Ако тя е утихнала и никога не се връща, обърнете внимание на режима си. Почивайте си повече, разхождайте се на чист въздух, балансирайте диетата си, вземете храни, които не провокират запек.

Намалете приема на течности и носете превръзка. Най-важното е, бъдете позитивни и спокойни. Всяко лекарство по време на бременност може да се приема стриктно според указанията на Вашия лекар. Те могат да навредят на бебето или да предизвикат спонтанен аборт. Не се самолекувайте, внимавайте с рецептите на традиционната медицина, бъдете особено внимателни с подгряваща подложка, за много заболявания може значително да влоши състоянието.

Всяка болка не е нормална, не бива да е така. Но болката не винаги е сигнал за тревога, често стомахът боли в условия на дискомфорт или като предупреждение, че трябва да се промени нещо (например стойка или, по-общо казано, диета). Най-честите причини за болки в корема са проблеми с храносмилането и резултат от растежа на матката и наддаването на тегло на бебето..

Ако стомахът боли малко, важно е да се оцени наличието или отсъствието на други съпътстващи симптоми. Болките, които продължават не повече от няколко минути, се считат за приемливи и не се повтарят. Болка, която се облекчава, след като бременната жена легне или отиде до тоалетната. Моля, обърнете внимание, че най-"безопасното" болезнено тримесечие е третото, тъй като плодът достига максималния си размер и натискът му върху органите е твърде голям.

За съжаление се случва коремната болка да е симптом на патология, така че ако цените тази бременност, свържете се с вашия гинеколог в клиниката на Диана. Лекарят ще направи ехография на таза и ехография на корема. Обикновено тези два евтини теста са достатъчни за диагностициране и предприемане на действия..

 • Има остра остра болка в корема.
 • Не спира да боли след 30 минути, има усещането, че болката става все по-силна и по-силна.
 • Неприятно разтягане и болка в продължение на 2 дни.
 • Болка в дясната страна, съчетана с опасни симптоми: треска, студени тръпки, гадене, повръщане, повишено изпотяване, обрив и др..

Не забравяйте, че без медицинско образование вие ​​и вашите роднини сами можете да поставите диагноза само условно. Важно е да знаете причините и симптомите, за да не останете вкъщи в случай на реална опасност, а не за самолечение.

Ако откриете грешка, моля, изберете част от текста и натиснете Ctrl Enter

Как сами да облекчите болката?

Когато бременна жена развие болезнена болка в дясната страна, важно е да й осигурите почивка, да я легнете и да оцените състоянието и необходимостта от спешна помощ. Ако подозирате проблеми с панкреаса или апендицит, е позволено да приемат No-shpa, но жените в положението трябва да се консултират с лекар. Пациентът може да намери позиция, при която болката се усеща по-малко, и затова изчакайте лекарите. Ако повръщате, трябва да пиете много течности, за да компенсирате загубата на течности в тялото. Не можете да прилагате нагревателни подложки и да правите компреси за затопляне с алкохол - това може да повлияе негативно на бременността.

Ако болката се дължи на физиологична причина, а не на сериозно заболяване, почивката и диетата трябва да облекчат симптома. В бъдеще е необходимо да коригирате диетата, да се опитате да систематизирате движенията на червата, например с помощта на лаксативи, и да използвате средства за премахване на метеоризма. Разходките на чист въздух, спокойният сън и носенето на специална превръзка ще помогнат за нормализиране на работата на храносмилателната система. При отоци намалете приема на течности.

Когато болката в хълбока е нормална и когато не е?

Не се притеснявайте, ако болезнеността в дясната горна или долна част на корема е рядка, умерена и не е придружена от други симптоми като треска или повтарящо се повръщане. Най-често това е нормална проява на преструктуриране на тялото на различни етапи от бременността. Колкото по-близо е раждането, толкова по-често може да се усети лека болка, причинена от натиска на плода върху органите.

Обадете се на линейка или незабавно посетете гастроентеролог, терапевт или гинеколог в следните ситуации:

 • внезапна поява на остра болка във всяка област на корема;
 • постепенно нарастваща болка, продължаваща повече от половин час;
 • постоянна повишена честота на болка в продължение на няколко дни;
 • присъединяване към симптоми на интоксикация - студени тръпки, треска, тежка слабост;
 • диспептични разстройства - повръщане, подуване на корема, нарушения на изпражненията и др..