Бременността и раждането е един от важните периоди в живота на всяка жена. При умишлен подход към раждането възниква въпросът коя е най-добрата възраст за бременност. Не е толкова лесно да се даде еднозначен отговор, тъй като тялото на всяка жена е индивидуално. Много акушер-гинеколози и психолози все още спорят за най-добрата възраст за раждане и мнението на всеки от тях има право да съществува..

Най-добрата възраст за бременност: сложността на въпроса

Най-добрата възраст за бременност за първото дете е 21-26 г. във физиологично отношение. Това обаче изобщо не означава, че на 30-годишна възраст бъдещата майка със сигурност ще има някакви проблеми. Медицинската практика показва, че с възрастта рискът от различни усложнения все още се увеличава..

Има ситуации, когато бременността настъпва на възраст 13-16 години и най-често се случва непланирано. Самата млада майка е още дете, а бащата не разполага с необходимото материално богатство, за да издържа семейството.

Всичко това влияе отрицателно на състоянието на нервната система на родилката и стресът може да повлияе неблагоприятно на развиващия се плод. От медицинска страна тялото на момичето все още се развива, а репродуктивната система все още не е напълно оформена. Младите момичета нямат стабилен хормонален фон и хормони като прогестерон и естроген може да не се произвеждат в достатъчно количество. Това може да причини аномалии при формирането на плацентата..

Лекарите казват, че ранната бременност, макар и възможна, все пак е нежелана. Освен това на възраст 13-16 години има голям риск от кървене и различни усложнения по време на раждането..

Раждането след 35 години е все по-често сред съвременните жени. Въпреки факта, че медицината прави невъзможни неща днес, бременността на тази възраст се счита за сериозен риск. Проблеми могат да се появят както по време на бременност, така и по време на раждане. Има висок риск от развитие на усложнения като липса на контракции, отлепване на плацентата, разкъсвания на мекия родов канал и кървене.

Често желанието на жените да имат дете е толкова силно, че дори не са спрени от възрастта след 35 и повече години. При повечето пациенти след 40-45 години се открива безплодие и рискът от спонтанен аборт се увеличава няколко пъти. По време на бременност е възможно развитието на заболявания като отлепване на плацентата, гестационен захарен диабет и обостряне на хронични заболявания.

Всъщност възрастта след 40-45 се счита за опасен период за бременност, следователно, ако искате да станете родители, трябва да се подложите на задълбочен медицински преглед. Тялото на всяка жена е индивидуално, следователно как ще протече бременността е доста проблематично да се предскаже. В същото време лекарите отбелязват, че при раждането на първото дете след 40-45 години менопаузата настъпва много по-късно и рискът от злокачествени тумори на гениталните органи намалява..

Идеална възраст за раждане според научни и физиологични критерии

Експертите казват, че теоретично жената може да роди, при условие, че има менструация и няма противопоказания. В същото време не забравяйте за здравия разум..

Гинеколозите са единодушни, че оптималната възраст за раждане на дете е 18-26 години. Факт е, че през този период женската репродуктивна система и цялото тяло са в разцвета си. Към тази възраст процесът на формиране на органите на пикочно-половата система вече е завършен и яйчниците работят с пълна сила. Това ви позволява да поддържате нормално ниво на хормони в организма, което се счита за едно от важните условия за успешна бременност. Мускулите на влагалището и тазовата област са вече добре опънати и еластични към 18-26 годишна възраст.

Трябва да се помни, че на тази възраст тазовите кости са достатъчно подвижни, което значително улеснява процеса на раждане, когато главата преминава през малкия таз.

Състоянието на коремните мускули също играе важна роля и на 18-26 години те са достатъчно обучени, което помага за бързото изтласкване на плода по време на опити. Освен това на тази възраст жената все още няма хронични патологии, които могат да повлияят на хода на бременността и раждането..

От 25-годишна възраст в тялото на жената започва процесът на стареене. Такъв момент може да бъде отложен с помощта на правилното хранене, здравословния начин на живот и рационалното редуване на съня и почивката. Природата обаче не може да отиде никъде и вече на 30-годишна възраст много пациенти имат липса на прогестерон в организма..

Съответно, нивата на тестостерон започват да се покачват, което може да попречи на нормалната бременност. Всичко това води до извода, че най-подходящата възраст за раждане на дете се счита на 18-26 години, а 18-35 години е условно безопасна..

Психолози: най-добрата възраст

Психолозите имат своя гледна точка за най-добрата възраст за раждане и е обратното на твърденията на акушер-гинеколозите. Някои от тях казват, че е най-добре да се роди дете на възраст между 20-35 години, но повечето европейски жени го правят след 35 години. Те виждат късната бременност като удовлетворение на амбициите си след постигане на желаното финансово благополучие..

Някои психолози казват, че най-добрата възраст за бременност е след 35 години. По това време жената вече има богат жизнен опит, изградила е кариерата си и е подготвена за майчинство. В допълнение, психолозите казват, че по това време майчините чувства са напълно пробудени в душата на пациента..

Много гинеколози опровергават това мнение и свидетелстват - много зрели жени са казали, че не чувстват нищо към детето си.

Психологическото нежелание на бъдещите родители да имат дете е свързано с физиологичната възраст само косвено и до голяма степен се определя от социалния опит. Днес има много тестове, с които е възможно да се определи психологическата готовност да станете родители..

Психолозите казват, че е най-добре да имате дете на възраст, когато можете да го храните, да купувате всичко необходимо и да се грижите за него. Бъдещите родители ще се чувстват много по-уверени, ако до раждането на първото им дете те ще имат образование, специалност и техният опит ще бъде търсен от обществото..

Прегледи на тези, които са родили на различни възрасти

Най-добрата възраст за бременност е различна за всяка жена, но преди да станете майка, трябва да помислите внимателно за всичко и да прецените здравето си. В случай, че има някакви съмнения, най-добре е да посетите специалист и да се подложите на необходимия преглед. Когато се откриват хронични патологии, не трябва да се паникьосвате, тъй като днес пациентите със сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и бронхиална астма успешно стават майки..

Жените имат различни мнения относно това коя възраст се счита за оптимална за раждане на бебе..

 • Ирина, 45-годишна, Москва: „За първи път станах майка на 37 години и родих втората си дъщеря на 41 години. И двете бременности бяха лесни, без никакви усложнения и аз родих по естествен път. Изписаха ме от болницата с всяко дете на 5-ия ден и нямаше проблеми с кърменето. Мисля, че жената трябва да усеща тялото си и да се съсредоточи върху здравето си, а не върху голи цифри ".
 • Алена, 41-годишна, Самара: „Родих първото си дете на 20, а второто на 40 и искам да кажа, че разликата във възрастта е голяма. С първото си дете пърхах като пеперуда, станах през нощта и родих без проблеми. Второто дете се появи след 40 години и възрастта вече се усещаше. Трудовата активност беше слаба, така че те поставиха капково и имаше много почивки. Вярвам, че е най-добре да се роди дете под 35 години, когато тялото все още е в разцвета на силите си. Нямам предвид обаче онези жени, които поради житейски обстоятелства или здравословни причини не са успели да направят това. Моето твърдение се отнася за онези, които вярват, че животът започва едва на 40 ”.

Накрая

Всъщност не е толкова лесно да се отговори на въпроса коя възраст се счита за най-оптимална за раждането на дете. Специалистите казват, че е най-добре да станете родители на 20-26 години, когато тялото на жената е напълно оформено, понася добре раждането и бързо се възстановява.

Оптималната възраст за първата бременност и раждане: за кой период е най-добре да планирате зачеване?

За повечето жени раждането на бебе е радостно и желано събитие. Някои жени решават да станат майка веднага след напускането на училище, други отлагат това събитие, докато придобият финансова стабилност и независимост. Кой е прав? Коя е най-добрата възраст за първото дете??

На каква възраст е по-добре да имате първо дете?

Нивото на съвременната медицина ви позволява безопасно да носите и раждате бебе както на 16, така и на 40 години. Лекарите обаче не препоръчват да бързате или да отлагате раждането на дете. За успешна бременност тялото трябва да разполага с ресурсите, които жената има само на определена възраст. Психолозите и социолозите също дават своите основания. Помислете за мнението на експерти в различни индустрии.

Медицински

Способността за оплождане се появява при момиче с началото на менструацията, така че можете да забременеете дори на 13-годишна възраст. За да роди дете обаче, тялото трябва да узрее и да стане по-силно. Физиологично жената става готова за бременност на 18-19 години. По това време се установява хормоналният баланс, репродуктивната система е напълно оформена, вътрешните органи придобиват способността да издържат на увеличени натоварвания.

След 25 години обаче ресурсите на организма започват да се изчерпват и до 30-годишна възраст предлагането на висококачествени репродуктивни клетки значително намалява и хормоналният фон се влошава. Според гинеколозите най-добрата възраст за бременност е 19-25 години. Като горна допустима граница много лекари наричат ​​възрастта от 30 години, а долната - 18.

Възраст 19-25 се счита за идеална поради следните фактори:

 • тялото има оптимално ниво на прогестерон и естроген;
 • яйчниците имат голям запас от репродуктивни клетки;
 • тазовите кости са станали по-здрави и имат достатъчна гъвкавост;
 • тялото не страда от голям брой хронични патологии.

Жената има висока работоспособност, така че може по-лесно да понася стреса, свързан с грижите за бебето.

От социална и психологическа гледна точка

За разлика от лекарите, психолозите и социолозите не изхождат от физическата форма на майката, а от нейното финансово състояние и психологическо състояние. Жената трябва да има увереност, че може безопасно да отгледа дете.

За психологическата готовност на едно момиче желанието да има деца не е достатъчно. Психологическото формиране на жената пада в периода 20-35 години. Повечето психолози смятат възрастта 30-35 години за най-подходящата възраст за раждането на първото дете. По това време жените са уверени в своите способности и имат достатъчно знания, за да възпитат нов член на обществото..

От социална гледна точка готовността за първата бременност се определя от способността на родителите да осигуряват финансово детето. По времето, когато децата се появят, мама и татко трябва да имат стабилен доход и жилище, подходящо за малък член на семейството. По правило семейните двойки достигат своя кариерно израстване до 30-35 години. Социолозите наричат ​​тази възраст най-благоприятна за първата бременност..

Ранна бременност и майчинство: плюсове и минуси

Бременността преди 18 години обикновено е непланирана. Младите майки не са психически готови за появата на бебе. Много от тях изпитват повишено нервно напрежение през цялата бременност и изпадат в депресия след раждането. Ранното първо раждане обаче е опасно не само поради липсата на психологическа готовност на майката. Има много негативни аспекти от медицинска гледна точка:

 • Гениталиите не са напълно оформени. Матката може да не е в състояние да издържи теглото на растящия плод, така че вероятността от преждевременно раждане е висока. По време на раждането рискът от разкъсване и кървене се увеличава.
 • Мускулно-скелетната система не е силна. По време на бременността момичето изпитва силни болки в гърба, по време на раждането костите не се отделят добре. Израствайки, млада майка ще се сблъска с патологии на гръбначния стълб.
 • Нестабилност на хормоналните нива. Дисбалансът в хормоните усложнява гестационния процес. Плацентата не получава достатъчно ресурси за нормално формиране и растеж, поради което ранната бременност често се усложнява от фетална хипоксия, плацентарна недостатъчност и изоставане в развитието на бебето. Младите майки имат бебета, родени слаби и с ниско тегло.
 • Тялото на мама се развива активно. Момичето има повишена нужда от витамини и минерали, но плодът също се нуждае от тях. На майките и бебетата липсват хранителни вещества, поради което младите майки често изпитват тежка анемия. Заплахата от прекъсване на бременността възниква както в ранните, така и в късните етапи.

Недостатъкът на ранната бременност е и липсата на материални ресурси сред младите родители. Те нямат собствени домове и добре платена работа. Повечето трябва да разчитат на помощта на баба и дядо. Според статистиката двойките, които имат ранно бебе, често се разделят..

Предимството на ранната бременност е само относително малка разлика във възрастта между родителите и децата. Пораствайки, детето ще намери в техния човек добри приятели, които разбират и подкрепят неговите възгледи..

Късна бременност

До 35-годишна възраст жената е напълно оформена личност. Тя умишлено решава да стане майка, има добра материална база. Трудно е обаче да забременеете и да родите бебе в зряла възраст, тъй като тялото произвежда недостатъчно количество хормони и всяка година в яйчниците има по-малко висококачествени зародишни клетки..

Състоянието на бременната жена се влияе от хронични заболявания, които се активизират по време на раждането на бебето. Усложнения, които често се появяват по време на късна бременност:

 • плацентарна недостатъчност;
 • спонтанен аборт, преждевременно раждане;
 • интензивна токсикоза през 2 и 3 триместър;
 • ранно отделяне на околоплодната течност;
 • лоша трудова активност;
 • забавено детско развитие;
 • фетална хипоксия.

Двойките над 40-годишна възраст имат повишен риск да имат бебе с вродени аномалии. Възрастните майки трудно раждат и бавно се възстановяват. Поради лоша трудова активност жените преживяват разкъсвания на родовия канал и усложнения след раждането.

Възраст на раждането

Начало »Разбиране коя е най-добрата възраст за бременност

Неприлично е жената да задава въпрос относно възрастта - но не по време на бременност и не в лекарски кабинет. В края на краищата бъдещата майка трябва да знае за всички възрастови характеристики на хода на бременността и раждането и да следва инструкциите на лекуващия лекар. Но вярно ли е, че има идеална възраст за раждане??

До 20 години

Смята се, че трябва да раждате, когато сте млади. Младата майка обаче не винаги е здрава майка. Раждането в ранна, по същество юношеска възраст (границите му се определят като 10-19 години) е сериозен тест както от физиологична, така и от психологическа гледна точка..

професионалисти

Ако младо момиче реши да има бебе, това означава, че има всички шансове да премине теста за бременност с чест и да стане прекрасна майка на красиво дете. В крайна сметка ходът на бременността и раждането до голяма степен зависи от здравословното състояние на майката, а в младостта си тялото все още не е натрупало голям брой „рани“, включително хронични. Усложненията на бременността могат да се появят (или да не се появят) на всяка възраст и не е факт, че млада, активна и енергична майка ще се сблъска със сериозни проблеми. В младостта всички проблеми по принцип са по-лесни за преживяване..

Разбира се, много е важно момичето да бъде подкрепяно от своите роднини, бащата на бебето, така че опитни лекари да са наблизо - и тогава всичко ще бъде успешно. Но малка разлика във възрастта с детето ще позволи на майката да бъде много по-близо до него психологически, да разбере стремежите и нуждите му, всъщност да принадлежи към едно и също поколение, което означава да говори един и същ език.

Минуси

До 20-годишна възраст органите и системите на женското тяло все още се „разклащат“, хормоналната и репродуктивната системи са незрели. Бременността често води до усложнения - токсикоза, гестоза, анемия. Липсват и хормони - естроген, прогестерон, така че може да има проблеми с образуването на плацентата. Бременността често завършва с преждевременно раждане.

При млади момичета в 15% от случаите се диагностицира анатомично тесен таз и недоразвитие на мускулния слой на матката. Това може да затрудни и раждането..

Друг фактор кара младите бъдещи майки да се притесняват. Не винаги бебе на тази възраст се ражда в резултат на обмислено решение, в хармонично семейство. Понякога бременността е придружена от инфекции, тъй като младите жени рядко мислят за контрацепция. Това, както и продължаващият пубертет, кара момичетата да реагират бурно на преживявания и стрес..

Психологическата незрялост пречи на наслаждаването на бременността, бебето също може да се роди възбудимо и да изнерви младата майка през първите години от живота.

На 20 до 30 години

Повечето акушер-гинеколози смятат това десетилетие за оптимално за раждането на първото им дете..

професионалисти

Тялото на жената е напълно узряло и готово за раждане. Менструалният цикъл е добре установен и единственото, което може да бъде неудобно, е предменструалният синдром, причинен от липсата на прогестерон. Останалата част от хормоналната система обаче работи ясно и хармонично. Благодарение на това, както и на факта, че жената все още не е успяла да „спечели“ хронични заболявания на репродуктивната система, ще бъде по-лесно зачеването, раждането и раждането на бебе, отколкото на която и да е друга възраст..

В тази възрастова група честотата на различни усложнения е минимална: рискът от генетични заболявания при дете е по-малък, рискът от преждевременно раждане е минимален. Раждането най-често протича по естествен начин, а мускулите са достатъчно еластични и лекарите няма да трябва да прибягват до епизиотомия, например.

Психологически бъдещата майка също е готова за майчинство. Тя има много сили, личният й живот е благоприятен и за нея е удоволствие да роди дете от любим човек. Децата на тази възраст са желателни, но желанието за зачеване все още не е прекомерно, както на възраст близо до четиридесет. Това означава, че няма страхове, няма психологически блокове, които да пречат на хармоничното протичане на бременността и раждането..

Ами кариерата? В края на краищата, след дипломирането си, жената по правило работи усилено и упорито, опитвайки се да създаде бъдещо благосъстояние. Изглежда, че няма време за деца? Всъщност 20-30-годишните имат толкова много енергия, че могат много успешно да комбинират майчинството и кариерата, освен това децата са тези, които насърчават младите майки да постигат творчески и кариерни постижения - все пак има за кого да се опита. И ако мама откаже да работи за известно време, ще й бъде лесно да компенсира "пропуснатите" години на седене с детето - времето все още не изтича.

В същото време младите 20-30-годишни вече нямат „вятъра в главите“: те подхождат отговорно към планирането на семейството, разбирайки колко е важно да се даде на бебето здравословен старт. Ако една двойка иска няколко деца, те имат цяло десетилетие да раждат две или три, с оптималната разлика във възрастта, която ще позволи на тялото на майката да се възстанови напълно след раждането - това са 2-3 години.

Минуси

От гледна точка на женската физиология практически няма такива. Но други съображения - желанието да направиш кариера, да видиш света, да се отдадеш изцяло на това, което обичаш - може да измести възрастта на майчинството към следващото десетилетие..

На възраст от 30 до 40 години

За лекарите 30-годишните жени, които се готвят да станат майки за първи път, са „възраст“. Но психолозите смятат, че е необходимо да се планира бременност по-близо до 30 години. Във всеки случай в Европа средната възраст на майчинството сега варира между 29 и 30 години и всяко 12-то дете се ражда от жена над 35 години.

професионалисти

Жената е морално готова да бъде майка, реализирала се е в професия, в материално отношение не зависи от никого. Тя познава тялото си. Ако има хронични заболявания, тя знае как да ги „държи под контрол“. Освен това, благодарение на внимателното отношение към себе си с много от тях - например студентски гастрит - тя благополучно се сбогува.
Жената води здравословен начин на живот. След като е била болна в младостта си с типични възрастови дефекти (алкохол, тютюнопушене, нощни партита и бдение над учебниците по време на сесията), тя прави спорт, редовни превантивни посещения при лекар и внимателно самообслужване нормата на живота си.

Между другото, късното майчинство - и това показват много изследвания - обновява тялото на жената. И това ви позволява да останете млади и активни много по-дълго от връстниците, които са родили деца под двадесет години..

Минуси

Отделни признаци на стареене на репродуктивната система се появяват от 27-годишна възраст, много преди менопаузата и периода на менопаузата. Репродуктивната функция намалява през това десетилетие, особено от 35-годишна възраст. Това се дължи преди всичко на промени в хормоналния фон, които водят до факта, че способността на естественото зачеване е намалена, менструалният цикъл и процесът на овулация са нарушени..

Възможна е появата на нови хронични заболявания, дори операция. Например, най-често миома на матката се среща при жени между 30 и 40 години, а мастопатията е по-млада - характерна е за 8 от 10 жени на възраст 25–40 години. Но въпреки всичко това, възрастна жена с внимателно отношение към здравето си е дори по-готова за раждане, отколкото безразсъдна млада жена. Шансът да имате здраво бебе е само с 3% по-малък от този на 25-годишно дете.

Възрастните майки са по-склонни да имат близнаци (включително в резултат на IVF) - пикът на ражданията на близнаци настъпва на 35–39 години. Само по себе си това е страхотно, но натоварването на тялото е двойно и трябва да се отнасяте още по-внимателно към препоръките на лекаря. Поради влошаването на свойствата на мускулите и нарушаването на техния тонус са възможни проблеми с хода на бременността, както и усложнения при раждането. И така, 40-годишните майки са по-склонни да имат цезарово сечение, отколкото майките на 20-25 години.

Свързани с възрастта промени в женското тяло не настъпват за една нощ. Те текат гладко, следвайки един след друг през целия живот. Могат ли да бъдат повлияни? Разбира се, начинът на живот, храната, лошите навици, обстановката в околната среда, дори способността да се отпуснете и да се наслаждавате на живота им влияят много силно. Вътрешните процеси играят важна роля в свързаните с възрастта промени. Ако знаете своите „слаби места“, ще бъде по-лесно да се справяте с проблемите, да живеете в мир и хармония със себе си, да носите бебе и да се радвате на последващо майчинство на всяка възраст.

Василий Грабовски,
акушер-гинеколог

Кога да раждам? Учените са посочили идеалната възраст за появата на деца

В някои житейски ситуации изборът обикновено е очевиден. Дали да използвате презерватив по време на първия секс с нов партньор (да), има ли шаурма от съмнителен павилион далеч от цивилизацията (не). Но кога е време да имаме дете (и дали изобщо си струва) е спорен въпрос за мнозина. Какво казва науката за това?

На пръв поглед отговорът е очевиден: няма възраст, която да е идеална за всички. Тази тема може да бъде затворена, ако не поради едно обстоятелство: плодовитостта не трае цял живот. Ето защо можете да изберете възрастта, на която да настъпи бременността с минимални негативни последици за здравето..

Малко теория

Важно е да запомните, че жената се ражда с пълен комплект яйца: средно има 1-2 милиона. Теоретично е възможно да забременеете след първата менструация, с помощта на която тялото показва, че е готово. Тогава е на разположение целият набор от яйца. Но е очевидно, че това е лош вариант и дори забранен в повечето страни, където възрастта за съгласие започва по-късно. Тялото може да е готово, но всичко останало... Като цяло, тийнейджърската бременност и ранните деца са скъпи във всяко отношение и не само за млада майка.

По този начин най-добрата възраст за раждане на деца е между 20 и 30 години. През тези години тялото е напълно развито, здравето все още не е развалено, присъстват отговорност и други необходими качества. Средно след 32 години плодовитостта намалява и след 37 години този процес се ускорява. Жена под 40 години има средно половината шансове да забременее в благоприятни дни, отколкото жена над 20 г. И като цяло можете да раждате здраво дете до менопаузата, която настъпва около 50-55 години.

Бременността след 30 (и колкото повече, толкова повече) е свързана с повишен риск от хромозомни аномалии като синдром на Даун и може да доведе до преждевременно раждане или да бъде придружена от гестационен диабет. Разбира се, това не означава, че дори не трябва да се опитвате, просто трябва да имате предвид тези функции. Вместо това статистиката показва интересен резултат. Проучване във Великобритания установи, че децата на възраст 10-11 години, родени от майки на възраст 35-39 години, имат средно по-добри когнитивни способности от ранните деца. Това се дължи преди всичко на по-високо ниво на образование на родителите и по-добро финансово състояние..

И други аспекти?

И така, природата „гласува“ за бременност между 20 и 30. Но в нашето време на безкрайни приплъзвания и модата за дългосрочно образование, не всеки ще роди, без да застане здраво на крака. Ето защо трябва да се вземат предвид и социалните фактори. Ако една жена ще има бебе в бъдеще, можете да започнете да планирате предварително. Например разберете колко яйца имате: има ли време за маневриране, преди да е станало късно.

Окончателното решение е във всеки случай за жената. Науката е пристъпила далеч напред и може да помогне както на много млади, така и на много зрели майки, но ако е възможно е по-добре да не се бавите: с раждането на дете всичко едва започва.

Най-добрата възраст за бременност

Невъзможно е да се каже точно на каква възраст е по-добре да забременеете, особено след като мненията на гинеколозите и психолозите се различават по този въпрос. И двете категории специалисти са прави по свой собствен начин, защото ясно аргументират препоръките си. В статията ще говорим за това защо най-добрата възраст за бременност и раждане от гледна точка на медицината е на 20-30 години, а от психологическа гледна точка оптималното време за майчинство при жените настъпва едва след 35-годишна възраст и как да се намери „средна позиция“.

Съдържание:

Най-добрата възраст за забременяване по медицински показания

Оптималното време за бременност и раждане от гледна точка на медицинската наука е до 30 години. През този период женското тяло функционира добре, менструално-овулаторният цикъл се коригира и хормоналният баланс е стабилен. Хормоните пряко влияят върху възможността за зачеване и развитието на бременност. От тяхната стабилност зависи дали лагерът ще продължи нормално. Енергията и витаминните ресурси на младата жена осигуряват бързо възстановяване след раждането (това се отнася за мускулния и съдов тонус, психоемоционалното състояние).

Тялото на момиче на малко над 20 години е много по-силно и издръжливо. Мускулестият корсет осигурява ефективно бутане. Вероятността от усложнения по време на бременността и раждането е няколко пъти по-малка.

След 30 години жените изпитват изчерпване на яйчниковия резерв - броят на яйцеклетките, които здравите деца могат да произвеждат в бъдеще, постепенно намалява и следователно вероятността за успешно зачеване и бременност също намалява. След 30 в тялото, количеството вещества, които осигуряват еластичност на съединителнотъканните структури (мускули, кожа, хрущяли), значително намалява. На тази възраст бременността се понася по-трудно и майката се възстановява по-бавно.

Бременността след 35 години е свързана с рискове. По-специално се увеличава вероятността от развитие на дете с аномалии, дължащи се на генетични мутации. Яйцата се влияят негативно от различни фактори (пушене, алкохол, прием на силни наркотици, сексуални инфекции и др.) През целия живот на жената.

Колкото по-късно те се "използват" за зачеване, толкова по-вероятно е за "срив" в генетичния апарат на нероденото дете. Бременността след 35 г. се счита за късна.

Практикуващите гинеколози настоятелно препоръчват на момичетата да планират бременност в интервала между второто и третото десетилетие от живота. Те вярват, че колкото по-близо е едно момиче до 20 години, толкова повече шансове за успешна бременност, раждане и майчинство..

Мнения на социолози и психолози за най-добрата възраст за бременност

От психологическа гледна точка жената става готова за майчинство на 35-годишна възраст. Специалистите по психология означават психоемоционалното състояние на жената. До тази възраст тя „узрява“ за премерения живот на майката, с желание да поеме отговорност, по-лесно толерира всякакви ограничения, свързани с нова отговорност.

Като правило до 35-годишна възраст жените се определят с личния си живот и кариера. Доверието в партньор увеличава желанието за бебе. Материалната стабилност в бъдеще допринася за вътрешния мир. По-възрастните майки имат опит в общуването с други деца, чували са за правилата на грижите, лесно усвояват нова информация и са по-селективни за това.

Особености на ранната бременност

В млада възраст жените нямат (или почти нямат) хронични заболявания.

Мускулите, кожата, връзките, хрущялите в тази възраст са много еластични. Това свежда до минимум вероятността от родова травма. Дори момичетата с тесен таз могат успешно да раждат сами - хрущялните стави на пазвата се разтягат, позволявайки на главата на бебето да премине. Поради напомпаната преса и стегнатите мускули на тазовото дъно детето се движи по-лесно по родовия канал.

Първото раждане при младите момичета е много по-бързо, отколкото при по-възрастните жени. След тях младите майки бързо се възстановяват. При активен метаболизъм сълзите и шевовете зарастват бързо, мускулите се свиват и стягат. За жената е по-лесно да отслабне.

Въпреки това, бременността на 18-25 години често се превръща в неочаквана новина за бъдещата майка. По правило по това време момичетата са заети с обучение или активно работят върху материалния аспект на собствения си живот..

По този начин раждането на дете по време на физическа зрялост има няколко предимства:

 • шансовете за раждане на здраво бебе са по-големи;
 • бременността е по-лесна;
 • раждането е по-бързо;
 • в ускорен режим тялото се възстановява (нараняванията зарастват, теглото се нормализира, тургор на кожата, хормонален фон);
 • има време да се мисли и да се планира втора бременност;
 • младата майка все още ще има време да направи кариера;
 • отношенията на децата с младите родители са по-близки.

Характеристики на късната бременност

Бременността след 35-годишна възраст може да засили обострянето на хроничните заболявания, така че ако жената все още страда от някои заболявания, нейното здраве трябва да бъде "затегнато" преди зачеването.

Вероятността от усложнения по време на бременността и раждането е по-висока, отколкото при по-младите момичета, особено ако тази късна бременност е първата.

Положителните аспекти на късната бременност включват следното:

 • при жените след 35-годишна възраст майчинският инстинкт е по-развит;
 • те са по-лесни за развитие на лактация;
 • имат по-малко следродилна депресия;
 • има много изследвания в полза на факта, че децата в зрели семейства се развиват по-бързо и всеобхватно.

Ако при младите момичета майчините чувства се разкриват напълно няколко месеца след раждането, то при възрастни жени това се случва дори по време на бременност.

Съвети за жени, планиращи първата си бременност

Задачата на жена на всяка възраст е предварително да бъде прегледана от специалисти, за да се открият всякакви рискове. Научете повече за това защо планирането на бременността е важно.

За успешна бременност се препоръчват следното:

 • да бъде прегледан от терапевт, ако е необходимо, той ще насочи към по-тесни специалисти;
 • цялостен преглед от гинеколог;
 • важно е да започнете да приемате фолиева киселина по една таблетка веднъж дневно със сексуален партньор, за да предотвратите аномалии в развитието на нервната система на плода;
 • ако подозирате бременност, трябва да се регистрирате своевременно, така че опитен специалист да наблюдава цялата бременност.

Бъдещите майки на всяка възраст трябва сериозно да изберат родилния дом и гинеколога, който ще управлява бременността. Ако Вашият лекар препоръча допълнителни прегледи, не трябва да пренебрегвате съветите му. Допълнителни тестове преди, по време и след бременност са предназначени за наблюдение на здравето на пациента и предотвратяване на усложнения.

Мненията на гинеколози и психолози за подходяща благоприятна възраст за бременност се различават..

Не забравяйте обаче, че всеки човек е различен и няма една правилна възраст за бременност! Жената трябва да започне само от собствените си чувства и здравословно състояние.

Някои хора успяват да запазят здравето на 20-годишните дори на 35-40 години и човек не бива да се отказва от радостта от майчинството само заради медицинската статистика.!

Лекарят посочи оптималната възраст за раждане на деца

По-добре е да се роди първото дете преди 35-годишна възраст, оптималният интервал между бременностите е най-малко две години. Това мнение изрази гинекологът Юлияна Абаева в интервю за радиостанцията "Говорене в Москва".

"Има репродуктивна възраст: ранна репродуктивна възраст - до 35 години и късна репродуктивна възраст - след 35 години и преди менопаузата. Оптималната възраст за раждане е ранна репродуктивна възраст до 35 години", смята експертът.

Абаева аргументира своята гледна точка с факта, че на тази възраст жените имат „добро“ снабдяване с фоликули в яйчниците и не се натрупват „генетични сривове“.

"Колко да се роди е индивидуален избор на жена, но оптималният интервал между раждането е две години. През този период тялото се възстановява напълно след раждането. След 40 години бременността и раждането носят значителни рискове, както за майката (усложнения на бременността и раждането), така и за плод (рискът от хромозомни аномалии се увеличава) “, добави гинекологът.

През 2018 г. в страната са родени общо 1,6 милиона деца

Родени са общо 1,6 милиона деца

Плодът получава най-лошото хранене и забавя развитието си

"> каза ръководителят на отделението по гинекология на перинаталния център на Щелковски.

"По-добре е да раждате преди 35-годишна възраст, ако се страхувате, ще направим упойка." Акушер-гинеколог за здравето на жените

- Акушерството и гинекологията е наистина мъжка специалност, това е тежък физически труд, - казва Сергей Василиев, заместник-главен лекар по медицинска работа в болница №2 в Минск.

Според него жената трябва да се лекува както със себе си, така и с бижутата и колата си и да бъде преглеждана от гинеколог поне веднъж годишно..

- За да не настигнем миома до пъпа след пет години, - директно отбелязва Сергей Василиев и абсолютно откровено говори за раждането, контрацепцията и здравето на жените.

Сергей Василиев, заместник-главен лекар по медицинска работа в клинично майчинство №2 в Минск. Той стоеше в началото на лапароскопията в гинекологията в Беларус. Женен с три дъщери.

„Скоро в Беларус, както и на Запад, първото дете ще се роди на 30-годишна възраст“

- Жените не се колебаят да бъдат прегледани от мъжки гинеколог?

- Не. Сега отношението към този въпрос се промени. Преди работех на непълно работно време в частни медицински центрове и, спомням си, в началото на 2000-те при нас дойде една французойка. Тя поиска да бъде наблюдавана от мъжки лекар по време на бременността си. Може би тази западна вълна вече е достигнала до нас, когато една жена не се срамува от мъж лекар. Освен това жените са по-склонни да слушат мъже лекари..

- Стана ли модата вече закъснели майки преди нас? На колко години можете да раждате??

- Най-добре е да се роди дете между 21 и 35 години. Оптимално, ако това се случи на 25-28 години. Според класификацията на Световната здравна организация нашата репродуктивна възраст е до 49 години. Но от 35-годишна възраст има рискове, свързани с генетични аномалии, същия синдром на Даун. На 40-45 години една жена вече е обрасла с миома, ендометриоза, артериална хипертония, нарушен метаболизъм на мазнините, чернодробни и бъбречни заболявания...

Ако ще роди след 40 години, тя трябва да подходи съзнателно. Подгответе се, премахнете всички рискове, консултирайте се със специалисти. Ако всички нейни органи и системи функционират правилно, няма въпроси.

- Ако сте на 30 години и все още нямате деца, освен това няма и подходящ партньор... Трябва бързо да го потърсите и да раждате по спешност?

- Разбира се, че не. Например в Германия средната възраст на първородната майка е 31 години. Постепенно се приближаваме и към такива показатели: първо, жената трябва да получи образование, да си намери работа, да стане на крака и след това да планира бременност..

Някога имахме термини като „млад първороден“ и „възраст първороден“. 30-годишна жена се смяташе за „възраст“. Сега няма такива понятия. 30 години - каква възраст е? Самата младост!

- Какво влияе върху способността на жената да забременее и да роди здраво бебе?

- здравословното й състояние. Важно е как тялото й се е формирало в репродуктивна възраст. Как тя, докато е била още тийнейджърка, се е хранила и се е развивала. Вземете днешната 16-годишна ученичка - тя има куп заболявания: хроничен гастрит, сколиоза, вегето-съдова дистония...

- Сега има по-трудни бременности?

- Да. И това всъщност е свързано с напредъка. Например преди 40 години жена със сложни хормонални дисфункции просто нямаше да има деца. Освен това този генетичен клон ще бъде премахнат. Днес помагаме на такива жени да забременеят и да родят..

"Ако ви боли да раждате, ще ви направят упойка."

- Днес много жени се страхуват да раждат. Какво да правят?

- За съжаление раждането е болезнен процес. И да се уверите, че жената изобщо не чувства нищо, няма да работи дори с помощта на съвременни методи. Но е възможно частично упойка както поради инжекции, така и например джакузи, в което пациентът може да легне по време на раждането..

Тук не е същото като в Америка. Където, веднага след като една жена влезе да роди, независимо дали искате или не, тя получава регионална анестезия.

Нашият подход е по-балансиран. Регионалната анестезия е интервенция. По време на него в гръбначния стълб се инжектира упойка. Чувствителността на болката изчезва, дълбоката тактилна чувствителност остава. Тоест, ако с такава упойка прережат с нож, жената ще почувства само някакъв натиск. Но за да се направи такава анестезия, трябва да има индикации: болезнени и активни контракции, когато шийката на матката е разширена най-малко четири сантиметра.

При първородени бременни жени средната продължителност на раждането е 12-14 часа, при многоплодни жени - 10-12 часа. Жената лежи в пренаталното отделение, наблюдавана е от акушерки и лекари. Те, както самата жена, оценяват болката от контракциите по 10-степенна скала. Решението за облекчаване на болката се взема в зависимост от ситуацията.

Ако контракциите станат така, регионалната анестезия ще ги отслаби още повече - и това няма да завърши добре.

- И ако самата бременна жена иска да й се инжектира упойка и просто попитайте лекаря...

- Всички бременни жени в очакване на раждането искат упойка. Това е естествено желание. Ако наистина я боли и иска, те ще го направят.

Но е възможно да се анестезира не само поради регионална анестезия. Масаж, скачане върху гумени топки, често срещани спазмолитици също помагат.

- Днес има много бременни жени, които използват регионална анестезия по време на раждане?

- В нашия родилен дом - до 10% от жените с естествено раждане. За цезарово сечение по време на избираеми операции, ние извършваме регионална анестезия за до 88% от пациентите. Жената остава в съзнание с нея. Ако раждането е започнало и е необходимо спешно цезарово сечение, тогава най-често прибягваме до обща анестезия.

- Ами ако една жена поиска цезарово сечение без свидетелски показания?

- В Колумбия и Венецуела 80-90% от бременните жени са със секцио. За това те имат една индикация - желанието на жената. Ние нямаме това. Трябва да има основателни причини, ситуация, при която жената наистина не може да роди сама.

"Преди бременността дори трябва да отидете на зъболекар."

- Как се отнасяте към партньорското раждане?

- Положително. И ние все по-често избираме такива раждания. Те са важни за жена, която никога не е раждала. Съпругът, когото тя обича и на когото се доверява, в този случай създава много добър психо-емоционален фон.

- И за раждане у дома?

- Има само един добър момент в раждането у дома - домашна среда. Тук положителното свършва. Раждането е непредсказуем процес и залогът е много голям: жената може да умре или да загуби дете. За щастие това се случва рядко. Но отново, как да наблюдаваме състоянието на детето по време на раждането у дома?

Например, патология като заплитане на пъпната връв се среща при 30% от бременните жени. В повечето случаи това остава незабелязано: детето се ражда и виждаме, че е имало преплитане на връвта. Но може да се случи, че по време на напредването на главата пъпната връв се затяга около врата, като примка. Всичко тук ще зависи от това колко бързо ще помогнете и спасите детето. Ако жена лежи в родилната зала, пет до седем минути - и бебето е изведено. Вкъщи бебето е оставено на съдбата.

Но например се роди дете и една жена имаше разкъсвания на тъканите по време на раждането. Кървенето може да е обилно. Това е все едно да отворите водата в чешмата и тя започва да се излива, без да дрънка. Не дай боже, у дома някой ще посегне там с ръка, за да откъсне нещо без упойка. Това може да доведе до шок, свързан със загуба на кръв. Какво стана след това? Добре е, ако жена живее в града и линейка пристига при нея след 15 минути.

- Във вашата практика имаше случаи, когато една жена се опитваше да роди вкъщи и тя спешно беше доведена в болницата?

- Имаше случай, когато линейка превозваше вече раждаща жена, кървяща, с налягане от 60 до 40. И веднъж беше приет пациент с клинично тесен таз и започващо разкъсване на матката. Тя вече беше родила от четири до шест часа. Детето беше голямо - 4,5 кг, тазът не му позволяваше да премине. Там вече са се подули всички вътрешни органи. Заведохме я направо от спешното до операционната.

Това се случва, но рядко. Но ако по време на раждането у дома загубите жена си или дете, кого ще обвините? Съсед, който те посъветва да раждаш у дома? Разбира се, че не. Тогава няма да си простите това през целия си живот. Така че защо да експериментирате?

- Привържениците на раждането у дома често цитират баби и прабаби, които също са раждали така?

- Знаете ли колко е била детската и майчината смъртност по времето на нашите баби и прабаби? Много. И днес имаме детска смъртност около 3 ppm. Това означава три случая на хиляда. В същото време в страната има около 120 хиляди раждания годишно..

- Въпреки тази цифра, не толкова отдавна имаше три громки истории, свързани със смъртта на деца в Слуцк и Новополоцк. Как може да бъде това?

- Невъзможно е да се намали смъртността до нула. И такива случаи са редки. По правило здравите деца при условие на физиологично протичаща бременност при здрава майка не умират. Това са глупости. Най-често има обективни причини за неблагоприятен изход..

Повечето смъртни случаи на бебета са свързани с необичайна плацента. Плацентата е хранителната повърхност на бебето. Когато се гледа под микроскоп, в перфектно състояние трябва да изглежда като нов килим с дълги купчини. Всяка вили е съд за хранене на дете. Колкото повече от тези съдове, толкова повече детето получава кислород, аминокиселини и други важни вещества..

Но ако по време на оплождането на яйцеклетката се получи долна яйцеклетка, от нея не може да се образува висококачествена плацента. Неговите власинки ще бъдат тънки и малки и няма да могат да хранят бебето правилно..

Следователно здравето на бебето се влияе от секреторната фаза и хормоналния фон на бременността, независимо дали жената е имала стрес. По време на войната дори имаше такова понятие - стресова аменорея, когато една жена просто нямаше менструация. Тялото възприема войната като неблагоприятни условия и овулацията не настъпва. Природата е предпазила жената от бременност.

- Как да намалим рисковете от детска смъртност?

- Подгответе се за бременност и се дръжте правилно по време на нея. Правейки всичко, което се нарича три букви - здравословен начин на живот (здравословен начин на живот). Също така е важно да избягвате стреса и да се храните пълноценно и балансирано..

Мозъчният стрес е като хронична отрова. Центровете, които регулират функционирането на женските полови органи, са разположени в мозъка..

- Как да живеем без стрес?

- Да се ​​прибегне до психотерапия, физическа активност... Когато мозъкът получава импулси от мускулите, стресът се блокира. Когато човек плува и бяга, той по този начин избягва проблеми..

- Колко често нашите хора планират бременност?

- Да?

- Все по-малко са сватбите "в движение".

- Но веднъж разговарях със служителите на Републиканския научно-практически център „Майка и дете“ и те казаха обратното...

- Републиканският научно-практически център „Майка и дете” е републиканска институция. Те работят много с жени от регионите. А нашите пациенти са от Минск. Според статистиката в нашия родилен дом най-често се планира бременност. Поне минимално, преди да забременее, момичето отива на преглед при гинеколога.

- Но какво точно трябва да правят мъжът и жената, когато планират бременност?

- Мъжът трябва да отиде на уролог, а жената да отиде на гинеколог и да се изследва. Ако някой от родителите е бил болен от диабет, има смисъл да премине тестове за тази част и да отиде на ендокринолог. Ако налягането се повишава периодично, трябва да посетите кардиолог.

И какво още трябва да се направи - отидете на зъболекар и сложете зъбите си в ред. Кариесът е инфекция и по време на бременност имунитетът се потиска. При определени обстоятелства тази инфекция може да проникне в кръвта и да причини тежки обостряния като пародонтит или сепсис. Как едно дете може да се развива нормално на този фон?

„Комбинирани орални контрацептиви могат да се приемат в продължение на години.“

- Да поговорим за контрацепцията. Прекъснат полов акт... Не смятате ли за странно, че днес, когато хората имат достъп до други методи за контрацепция, някой друг го използва??

- През живота си не съм срещал по-глупав, безсмислен и ненадежден метод на контрацепция. Трябва да разберете, че отделянето на сперматозоиди по време на полов акт се случва дори преди основната еякулация. Тоест, сперматозоидите започват да се секретират в самото начало и за 10-20 секунди те могат да проникнат не само във влагалището, но и в маточната кухина. Една сперма е достатъчна, за да забременеете..

В същото време прекъснатият полов акт не доставя удоволствие. Заради него мъжът има оргазъм не до края, жената още повече. Женските полови органи, които отговарят за получаването на положителни емоции, са концентрирани както във влагалището, така и в шийката на матката. Една жена просто започва да вкусва - тук всичко се извлича и спира. Какво удоволствие е това?

За щастие прекъснатият полов акт става все по-рядко срещан като метод за контрацепция. Хората стават все по-отговорни и използват презервативи, местни контрацептивни лекарства: вагинални кремове, топки, тампони. И всичко това може да се купи в аптеката без рецепта. Трябва да има по-балансиран подход към употребата на орални контрацептиви.

- Комбинираните орални контрацептиви не увреждат здравето на жената?

- Съвременните орални контрацептиви с правилния избор са най-добрият вариант. Ако следвате инструкциите и препоръките на лекаря, няма да има странични ефекти. Освен това такива лекарства имат не само контрацептивен ефект, но и терапевтичен.

Оралните контрацептиви са като санаториум за яйчниците. Когато една жена ги приеме, яйчниците й са в латентно състояние. Състоянието може да се сравни с това как колата работи на празен ход..

Преди това нашите баби на 18-19 години се ожениха, имаха сексуален живот, забременяха. След това детето беше носено, кърмено и отново бременна. Една жена за цялата си репродуктивна възраст е имала най-много 20-30 овулации. Тоест яйчникът й е работил 20-30 пъти през целия си живот. Сега какво? Яйцата узряват всеки месец напразно - бременност не настъпва. И днес една жена, която не забременее, има не 20-30 овулации, а 200-300. Колкото повече органът работи, толкова по-вероятно е да се счупи. Къде мислите, че се появяват миома на матката, ендометриоза?

- Колко дълго могат да се приемат комбинирани орални контрацептиви?

- В продължение на години, докато жената не реши да забременее и при липса на противопоказания.

- И не си правете почивка?

- Има смисъл да се правят почивки. Но нито една жена, чисто психологически, няма да може да приема орални контрацептиви в продължение на шест години без почивка. След шест месеца или година тя ще трябва да се увери, че женската репродуктивна система работи нормално, а самата тя ще прекъсне приема.

Във всеки случай такива лекарства трябва да се приемат под лекарско наблюдение. Така че ако нещо се случи, лекарят може да ги отмени.

- Казват, че жената не трябва да мие гениталиите си със сапун. По този начин тя убива естествената среда...

- Сапунът може и трябва да се пере, но не с домакински сапун, а с тоалетен сапун. Сапунът за пране е 70% алкален, който разяжда не само външните полови органи, но и мръсното пране. Но е важно да разберете, че не трябва да се миете със сапун всеки ден. Във влагалището трябва да се поддържа млечнокисела среда. Ако се измивате и измивате всеки ден със сапун, това най-накрая ще унищожи микрофлората на влагалището..

Геловете за интимна хигиена са по-меки препарати. И, разбира се, ако има избор, по-добре е да ги използвате, а не сапун..

- Колко често трябва да се извършва хигиена на половите органи?

- Като се замърси. Един до три пъти на ден - с обикновена вода, включително след използване на тоалетната. Можете да правите това със сапун не повече от веднъж на ден..

- Намазва ли цитологията наистина ли открива рак??

- С помощта на цитологията можем да открием рак на маточната шийка в ранен стадий и да го излекуваме. Ракът възниква от тумор не два сантиметра, а няколко клетки. Следователно всяка здрава жена в Беларус трябва да бъде изследвана за онкоцитология веднъж годишно..