Много хора се стремят да гарантират, че новородените бебета са изцяло естествени, по-специално в домашни пелени от марля. Какви са те, как да шият марлени памперси за новородени стъпка по стъпка, как да ги перат? Повече за това и още.

Какво е

Марлевите пелени са чудесна алтернатива на пелените, закупени в магазина. Те са добри с това, че позволяват на бебешката кожа да почива максимално и напълно в сравнение с пелените, изработени от синтетични материали. В допълнение, това е основният класически детски хигиенен продукт, изработен от естествени материали. Подходящ дори за чувствителна бебешка кожа.

Направи си сам пелени

В същото време ще бъде много лесно да направите такива водоустойчиви подложки, чудейки се как да шиете марлени пелени за новородени: просто вземете качествена аптечна марля и увийте бебето с нея в една от популярните техники.

Предимства и недостатъци

Подобно на закупените модели, домашните имат предимства и недостатъци. Положителното е, че се спестяват разходи, тъй като една опаковка марля е достатъчна, за да направите 25 артикула. В допълнение, подобни продукти:

 • помагат на кожата да не се затопля и да не се поти;
 • са абсолютно екологични и безопасни за детето;
 • подходящ по отношение на обема, тъй като всеки е направен за бебето;
 • износвайте се много бързо.

Забележка! Можете да шиете пелени за многократна употреба със собствените си ръце, но си струва да се отбележи, че такива продукти са фиксирани доста плътно, дразнят кожата, ако са мокри, те изтичат. Следователно, те се нуждаят от постоянно измиване и смяна, невъзможно е да отидете на дълга разходка.

Възможно ли е да се направи без памперси

Можете да се справите без домашни памперси, като ги замените с закупени. Въпреки това, според резултатите от много проучвания на семейни двойки, продължителното носене на закупени продукти причинява обрив на пелена с алергии, сърбеж и пристрастяване. Интересното е, че много производители вече създават марля, меки и удобни модели. Например това е фирмата Octopuska, Vitosha и Our mother. Трябва да се отбележи, че техните продукти се търсят.

Размери

Марлевите блотери са с различни размери за момиче и момче. По принцип има три вида продукти, които могат да бъдат ушити в зависимост от това колко тежи бебето и колко месеца е:

 • За бебета до един месец до 5 килограма са подходящи продукти с диаметър 60 сантиметра
 • За деца от един до три месеца до 7 килограма се зашиват блотери с диаметър 80 сантиметра;
 • За деца от три месеца до 9 килограма - обикновени продукти с диаметър до 60 сантиметра, 180 на 90 в кърпичката и 90 до 90 по унгарски метод.

Забележка! Трябва да се отбележи, че размерът ще зависи от характеристиките на детето и характеристиките на неговото развитие, физика, талия.

Видове тъкани

Трябва да се отбележи, че марлята не е единственият материал, от който се правят водоустойчиви чаши. Като правило, за това се вземат други тъкани под формата на chintz, фланела. Chintz е неалергичен материал. Отнася се до естествени и дишащи тъкани. Фланелът е памучен плат, който е приятен за тялото. Може да абсорбира влагата добре. Подходящ дори за най-деликатната бебешка кожа. Последният материал, а именно Мадаполам, е плътен марлен състав, който не съдържа багрила, които причиняват алергии..

Фланелът като вид подходящ плат

Направи си сам шиене

За да направите еднократна пелена, трябва да вземете един от изброените материали и конец, нанизан в игла. След това трябва да следвате схемата по-долу:

 1. Отрежете плата с размер, подходящ за възрастта и параметрите на детето;
 2. Почистете ръбовете на тъканта и ги сгънете от един до два сантиметра от всяка страна, така че тъканта да не се набръчква или разплита и продуктът да стане за многократна употреба;
 3. Сгънете плата наполовина, за да направите квадрат и го обърнете с главата надолу;
 4. С лявата си ръка преместете ръба отдолу към центъра и завъртете детайла на другата страна, като го увиете по същия начин;
 5. Зашийте извивките на детайла за по-удобно прилягане.

Забележка! По-подробен урок можете да научите от видеото..

Техники на сгъване

Има три метода за навиване на марлеви пелени. Те могат да бъдат направени по унгарския метод, шал и правоъгълник..

Унгарски метод

Състои се в превръщането на водоустойчиви панталони в слипове. Методът се състои в сгъване на марля или плат наполовина, прегъване на ъгъла отново отляво надясно в горния ъгъл, за да се образува триъгълник и завъртане на продукта обратно, така че да се окаже триъгълник.

Клондайк

Според техниката на шал е необходимо разрезът да се сгъне в триъгълник, да се разгъне и да се сложи бебето отгоре. След това трябва да повдигнете долния ъгъл нагоре и да свържете страничните ъгли, така че да не се разхлабят.

Правоъгълник

Има два начина за сгъване в техниката на правоъгълника. В първия случай трябва да направите две ленти от плат, да ги положите една върху друга и след това да поставите детето върху тях, така че половината от частта от домашно направените бики да изпъкне. След това просто трябва да повдигнете дъното до кръста и да завържете с панделка. Съгласно втория метод е необходимо да се направи колан за такива бикини, като се поставят панделки вътре в продукта.

Водоустойчиви подложки за многократна употреба

Това е икономичен вариант, който можете да направите сами, като започнете от схемата за създаване на закупени продукти. Обикновено съдържа място за инсталиране на слушалките. Продуктите се фиксират върху тялото с велкро и бутони.

Забележка! Те обаче изсъхват дълго време и абсорбират малко течност..

Производство на водоустойчиви облицовки

Всичко, което е необходимо за направата на водоустойчиви облицовки, е да шиете фланела или бамбука с размери 30 на 40 сантиметра и да ги поставите под обичайните гащи на детето. По правило тъканта трябва да се навива 3-4 пъти, за да поеме повече течност. Изгладете всички неща преди употреба..

Измиване и грижи

Измиването и грижите за водоустойчиви подложки за многократна употреба са много лесни. Достатъчно е редовно да ги миете с ръце, без избелващи средства в обикновен сапун за пране, и след това да ги сушите на радиатор или сушилня за дрехи. Желязо от двете страни преди употреба.

Шиенето на марлени памперси за новородени стъпка по стъпка не е толкова трудно, колкото може да изглежда. Марлята е естествен и дишащ материал, който ще позволи на дъното на бебето да диша и да не се вихри. Такива водоустойчиви чаши за многократна употреба или за еднократна употреба могат да бъдат направени по технологията, представена по-горе. Лесно е да се измие и да се грижи за тях. Достатъчно е периодично да се измивате със сапун със собствените си ръце..

Как да направите марлени пелени със собствените си ръце

Съдържание

 • Видове домашни памперси
 • Предимства и недостатъци на марлевите пелени
 • Оформете опции за марлеви пелени за еднократна употреба
 • Шиене на марлеви пелени за многократна употреба
 • Грижа за домашни пелени от марля

През първите месеци след раждането бебето прави средно около 18 изхождания на ден. Чувствителната кожа на бебето през този период изисква специални грижи. Преди това за тези цели се използваха памперси, които не само затопляха детето, но и абсорбираха излишната влага и бебешките изпражнения. Пелените обаче трябва да се сменят, да се перат и гладят постоянно, което отнема много време и усилия. Появата на пелени за многократна употреба улесни много грижите за новородените, но цената им води до високи разходи, които не всички родители могат да си позволят..

Домашните памперси ще помогнат за решаването на проблема със спестяването на семейния бюджет при раждането на дете. Един от най-подходящите материали за тяхното производство е марлята..

Видове домашни памперси

Налични са два основни типа пелени „направи си сам“:

  Еднократни продукти. Те са сгънати във формата на триъгълник или квадрат от мека тъкан и след това такава пелена се увива по определен начин върху тялото на детето. Пелените за еднократна употреба са най-простите и достъпни за създаване със собствените си ръце, но те трябва постоянно да се сменят, перат и гладят.

Марлевите пелени са много прости

Пелена със сменяема вложка

Специални изисквания се налагат върху характеристиките на материала на домашно приготвените продукти, предназначени да поддържат хигиена и поддържат здравето на кожата на детето:

 • липса на компоненти, които могат да причинят алергии и различни дерматити;
 • тъканта трябва да е здрава, но достатъчно мека, за да не разтрива нежната бебешка кожа;
 • материалът на пелената трябва да абсорбира добре влагата, да насърчава нейното отстраняване и изпаряване;
 • дишането на материала трябва да позволява на бебешката кожа да диша.

Марлевите пелени напълно отговарят на тези изисквания и имат редица предимства..

Предимства и недостатъци на марлевите пелени

Марлята е много евтин и достъпен материал

В полза на избора на марля като материал за домашни памперси могат да се нарекат следните предимства:

 1. Рентабилност. Един стандартен пакет марля е достатъчен за 20 памперса „направи си сам“.
 2. Безопасност на околната среда, отсъствие на вредни вещества и алергени в състава му.
 3. Лесна обработка на тъкани, което ви позволява да създавате пелени с желаната форма и размер
 4. Мекота на плата.
 5. Дишане, за да се проветри кожата и да се предотврати обрив от пелени.
 6. Всички изпражнения бързо се абсорбират в тъканта, поддържайки тялото на бебето чисто.
 7. Марлевите пелени, за разлика от стандартните памперси, не предизвикват пристрастяване и ви позволяват бързо да научите детето си на гърнето.

Предимствата на марлевите бебешки пелени са очевидни, но трябва да се помнят и техните недостатъци:

 • поради честото изхождане на детето през първите месеци след раждането, марлевите пелени за еднократна употреба трябва да се сменят постоянно;
 • ненавременната смяна на мокра марлена пелена води до различни обриви и кожни раздразнения;
 • марлевата пелена за многократна употреба не издържа дълго, докато ходите с дете или, например, отивате при педиатър, трябва да се запасите с резервни продукти.

Ако трябва да пътувате с бебето си, можете да използвате стандартни пелени за многократна употреба. Ще бъде много по-евтино от постоянното използване на такива продукти..

Оформете опции за марлеви пелени за еднократна употреба

Марлевите заготовки за производството на бебешки пелени за еднократна употреба не изискват специална обработка. Достатъчно е само да изрежете парчета чист плат с необходимия размер и да покриете краищата им. След това трябва правилно да сгънете и увиете марлята върху тялото на детето, така че то да не се загуби и да не се навие дълго време.

Можете да сгънете марлена пелена по един от трите традиционни начина:

  Клондайк. За тази опция ще ви трябва парче с размери 180х90 см. Първо се сгъва наполовина, а след това по диагоналите, така че да се получи триъгълен шал. Детето се поставя в центъра на триъгълника, долният му край се прекарва между краката, а другите два ръба се увиват около бебето отстрани и се връзват заедно с долния ъгъл на кърпичката на корема. За да закрепите такава конструкция, можете да използвате плитка или колан, изработени от мека, естествена тъкан..

Марлена пелена "Клондайк"

Марлена пелена "Правоъгълник"

Марлена пелена "Унгарска"

Трябва да се помни, че една домашна пелена трябва да е удобна за бебето, да не търка кожата му или да притиска твърде много тялото. Първо трябва да тренирате сгъването на марлевия плат в пелена и да изберете най-удобния начин за себе си.

Шиене на марлеви пелени за многократна употреба

За да се създадат марлеви пелени за многократна употреба, ще са необходими специални модели, тъй като такива продукти осигуряват наличието на допълнителни елементи - джоб и вложка.

Джобът трябва да е направен от водоустойчив материал. За да направите това, можете да използвате мушама или водоустойчива тъкан. За разлика от тях ушните калъпи трябва да абсорбират добре течностите. За тази цел можете да използвате руно, бамбук или марля. Така че материалът впоследствие да не се разпръсне поради излагане на влага, той трябва да бъде сгънат на няколко слоя и зашит около краищата. В този случай трябва постоянно да проверявате и периодично да сменяте мокрите облицовки. Средно на ден може да са необходими около 12 от тези комплекти. Можете да намалите броя им, като използвате парче хавлиена кърпа, зашито в марлевата вложка.

За да създадете шарки, използвайте дебела хартия или плат, заготовките трябва да съответстват на размера на бебето. Вложките могат да бъдат пришити или прикрепени с помощта на инсталираните бутони. Пелената ще държи бебето по-плътно, ако в страничните части на продукта са пришити копчета или велкро..

Грижа за домашни пелени от марля

Грижата за марлевите пелени е изключително лесна

За да могат домашните пелени от марля да продължат по-дълго и да не навредят на здравето на детето, трябва да се придържате към следните правила за грижа за продуктите:

 1. Комплектът от пелени за еднократна употреба и подложки за пелени за многократна употреба трябва периодично да се подновяват. Препоръчително е да ги смените напълно за нови продукти на всеки 2 месеца..
 2. Марлевите пелени трябва да се перат само на ръка, като се използват препарати, предназначени за бебешки дрехи. Можете предварително да сварите марля, подходящи прахове, гелове, сапуни за бебета и пране.
 3. След измиване и изсушаване на продуктите те трябва да се изгладят с ютия, което ще помогне не само за омекотяване на плата, но и за допълнителната му дезинфекция.
 4. При използване на домашни марлени памперси могат да се използват различни прахове и кремове за предотвратяване на дразнене и алергии.

Марлевите пелени трябва да се сменят своевременно и кожата на бебето трябва да се изследва внимателно. Ако откриете някакви обриви и повторения на такава реакция, трябва да изхвърлите избрания материал за пелена. Необходимо е да го смените с нов продукт или да изберете друга опция за хигиенна защита.

Как да шиете пелена за новородено за многократна употреба от марля?

Изработването на марлени пелени със собствените си ръце е по силите на всяка майка. За да направите това, достатъчно е да изберете желаната марля и да я навиете по определен начин. Ако имате нужда от многократна пелена за новородени, тогава парче марля може да бъде заменено с кърпа, която е по-подходяща за измиване, но достатъчно мека и нежна за кожата на бебето. Мадаполам вече се продава. По структура е подобен на дебела марля. Ако помитате краищата му, ще излезе пелена за многократна употреба.

Много от тях имат стари легла вкъщи. Домакините знаят, че след много измивания става меко и приятно на допир. Може да се използва и за шиене на домашни памперси. Ако няма шевна машина за преливане на плат, можете да закупите готови облачни заготовки. В този случай остава само да се научим как да ги сгъваме правилно..

Размери и техники на сгъване

Размерът на парче плат зависи от формата, която ще му бъде дадена. Има няколко техники за сгъване на памперси:

 • правоъгълник,
 • триъгълник (кърпа),
 • под формата на бикини (унгарска пелена).

За първите две може да е подходящо правоъгълно парче марля, а за третото е по-добре да вземете квадрат.

Правоъгълник

Най-простата техника за направата на пелена със собствените си ръце е да сгънете парче плат в правоъгълник. Тук всичко е просто: плат с размер 60 × 100 или 60 × 120 се сгъва няколко пъти по такъв начин, че да се получи правоъгълник с ширина 20 см и дължина 60 см. В началото ръбовете на тъканта се сгъват един към друг, така че шевовете да са вътре. При повиването, полученият правоъгълник се поставя под гърба, преминава между краката и се увива около корема. При момичетата по-дългата част е поставена отзад, а при момчетата отпред.

Тази опция е подходяща за най-малките, които все още се движат малко. Деца, които са по-възрастни и по-активни, които вече се обръщат или сядат сами, просто ще мачкат такава пелена - в края на краищата тя не оправя по никакъв начин. Понякога майките питат дали парче плат може да бъде пришито в правоъгълник, за да не го сгъва всеки път. Това не трябва да се прави по две причини. Първо, шевовете ще пречат на бебето, и второ, такава многослойна пелена ще изсъхне дълго време след измиване. Марла за еднократна употреба и изобщо няма смисъл да метете или шиете, тъй като се изхвърля след първата употреба.

Триъгълник

Мътното парче плат с размери 90 × 180 см се сгъва наполовина - така че да получите квадрат. След това квадратът се сгъва диагонално и резултатът е триъгълник. Когато бебето е увито, памперсът се поставя под дупето, така че два равни ъгъла да са отстрани, а третият да е отдолу. Този ъгъл се хвърля върху корема, преминавайки между краката. Страничните ъгли са увити около кръста на бебето и са закрепени. Трябва да го закопчаете, като натиснете краищата на плата зад оформения колан, не е нужно да го връзвате, тъй като това пречи на детето.

Панталон с гащи

За да направите „унгарска“ пелена, ще са необходими още няколко движения. Въпреки това, всяка майка, която е правила тази процедура веднъж, лесно ще я повтори:

 • Квадратна тъкан (80x80 или 90x90) се сгъва наполовина.
 • Един от горните ъгли се измества към противоположната страна, така че средата на страничния разрез да е срещу средата на върха. Например горният ляв ъгъл е изместен вдясно, но не и надолу. В този случай долният ляв ъгъл ще се сгъне наполовина и ще получите триъгълник отгоре на квадрат.
 • Пелената се преобръща добре от другата страна във вертикална равнина (като палачинка).
 • Страната, която образува квадрата, се прибира няколко пъти и резултатът е триъгълник с подсилена лента в средата.

Тази пелена се поставя върху бебето по същия начин като кърпичката. Разликата му е по-плътен слой марля или плат между краката. Може да се направи както от най-малките, така и от по-големите деца..

Характеристики на използването на марлеви пелени

За разлика от памперсите за еднократна употреба, марлевите пелени трябва да се сменят по-често и да се перат след всяка смяна. Ако са направени от марля, тогава е необходимо внимателно измиване - изплакнете с течаща вода и измийте на ръка. В тази процедура няма нищо сложно, тъй като марлята се отмива много лесно. Ако за пелените е използвана кърпа, след изплакване те могат да се перат с останалите дрехи на бебето, както обикновено..

С течение на времето и тъканта, и марлята пожълтяват. Ако памперсите са все още в добро състояние, те могат да бъдат избелени с водороден прекис. Пероксидът се добавя към гореща вода. Пелените, напенени със сапун за пране, се накисват в този разтвор за няколко часа.

Съотношение пероксид / вода:

 • хидроперит (таблетки с пероксид) - 3-4 таблетки на 5 литра вода.
 • 3% разтвор на пероксид (течност) - 2 супени лъжици на 5 литра вода.

Предимства и недостатъци на домашните памперси

Предимства на пелените за новородени

 • пестеливост,
 • екологичност,
 • добра въздухопропускливост,
 • не причиняват алергии.

Ако направите 20-25 памперса със собствените си ръце, това ще отнеме много малко пари, но те ще продължат дълго време, за разлика от тези за еднократна употреба. Така че този вид хигиенни продукти за новородени са достъпни за абсолютно всички. Фактът, че децата не са алергични към такива памперси и техните добри „дишащи“ свойства са факти, доказани от опита на много поколения. Често бабите или майките на млади родители препоръчват марлевите „памперси“ като надеждно средство, изпитано във времето. Марлевите пелени обаче имат недостатъци..

 • За разлика от фабричните памперси със специален пълнител, марлевите пелени абсорбират няколко пъти по-малко влага и те трябва да се сменят често - до 20 пъти на ден.
 • Те трябва да се перат и гладят за новородени бебета..
 • Оставянето на бебето с мокра пелена за продължителен период от време, например през нощта или на разходка, може да раздразни кожата..

Много хора отказват марлевите „памперси“, само защото често им се налага да повиват бебе през нощта. В резултат на това и майката, и детето не получават достатъчно сън. Някои родители ги използват само през деня, а през нощта обличат бебето с закупени. Майките, като се имат предвид предимствата и недостатъците на марлевите пелени, трябва да решат сами: да ги направят сами или да си купят готови за еднократна употреба. Бабите тук не могат да се считат за авторитет, тъй като по времето, когато отглеждат деца, такава услуга не е била достъпна за тях и те няма с какво да се сравняват. Можете да направите няколко парчета за тест, да разгледате реакцията на детето и да сравните в кои пелени е по-добре.

Как да шиете марлени пелени за новородени

Някои хора смятат, че памперсите и памперсите са вредни за малките деца. Например, те провокират изкривяване на краката и пречат на дресировката, причиняват цистит при момичета или безплодие при момчета. Но това не е така. Доказано е, че тези продукти са безопасни за бебета. В същото време те много улесняват живота на родителите..

Има два вида памперси, включително марлеви пелени за многократна употреба за новородени и пелени за еднократна употреба. В първия случай продуктите се използват многократно и се измиват след всяка употреба. Това не е много удобно, затова много съвременни родители често избират втория вариант..

Пелените за еднократна употреба са по-практични, тъй като използваната пелена не се пере, а просто се изхвърля. Такива продукти изискват повече разходи, но не отнемат време и усилия. Те обаче могат да донесат редица неприятности, включително тежък обрив на пелена при бебе, кожни алергии, ожулвания.

За да избегнете подобни проблеми, е важно да изберете правилния материал и размер и редовно да сменяте памперса. Как да изберете правилната пелена за вашето бебе, прочетете тук. В тази статия ще разгледаме предимствата на марлевите продукти за многократна употреба. Ще научим как да правим марлени пелени със собствените си ръце за новородени.

Характеристики на използването на марлена пелена

Марлевите пелени за многократна употреба се измиват след употреба в топла вода и сапун, след това се изсушават и гладят и се прилагат отново. Това е по-евтин и по-икономичен вариант. Освен това той става незаменим за бебета с алергии. Някои бебета развиват кожни обриви, зачервяване и сърбеж след съгласуване на памперсите в магазина.

Предимства на марлевата пелена:

 • Наличност и ефективност на разходите;
 • Многократна употреба;
 • Леко тегло;
 • Хипоалергичен материал;
 • Добра въздушна пропускливост;
 • Можете да го направите сами;
 • Позволява на кожата на бебето да диша, следователно не причинява обрив на пелена при бебето.

Сред минусите може да се отбележи, че домашните продукти от марля трябва редовно да се мият и гладят. Марлята не абсорбира влагата, поради което се намокря достатъчно бързо и изисква честа смяна. Трябва да смените такава пелена веднага след намокряне. Ако детето е мокро за дълго време, на кожата се появява дразнене, въпреки безопасността на материалите.

Но, въпреки недостатъците, много майки предпочитат марлеви продукти пред пелените за многократна употреба поради своята икономичност, достъпност и безопасност. В допълнение, такава пелена, ако е необходимо, може бързо да бъде направена от вас сами. Нека да разгледаме как да шиете марлена пелена със собствените си ръце..

Как да шиете марлена пелена

Класическите пелени от марля представляват квадрат или правоъгълник със страна 50-100 сантиметра, разположени от няколко слоя марля. За да се увеличи абсорбцията, памучната вата може да се вмъкне между слоевете. За производството на пелена се използва марля или естествен плътен и мек плат, който не е необходимо да се шие, но трябва да се сгъва по определен начин. Днес има три технологии за сгъване.

"Правоъгълник" се прави с помощта на марля или плат с параметри 60х100 сантиметра. Материалът се сгъва няколко пъти, за да се получи правоъгълник от около 20 на 60 сантиметра. Обърнете единия ръб, за момчето е положен отпред, а за момичето под гърба. Другият ръб се прекарва между краката на детето и се завързва.

„Клондайк“ или „триъгълник“ включва използването на плат или марля 90х180 сантиметра. Материалът се сгъва първо наполовина, след това по диагонал. Оказва се триъгълник-кърпичка, върху която се поставя бебето и долният край на плата се прекарва между краката. Страничните краища се полагат един върху друг и се прибират в оформения колан или се връзват.

„Унгарският“ метод включва използването на квадратно парче марля или плат, което се сгъва наполовина, първо през, а след това заедно. Развийте горния ъгъл, за да оформите ламела и обърнете плата с главата надолу. Сгънете свободния ръб няколко пъти. Бебето се поставя в уплътнената средна част, долният край на плата се вкарва между краката и страните се поставят една върху друга и се фиксират към колана.

Друг вариант е многослойна пелена. Такъв продукт не може да се използва няколко пъти, но ще бъде достатъчен за бебето в продължение на няколко часа, докато традиционните домашни модели от марля трябва да се сменят на всеки 30-60 минути. За производството вземете три парчета мушама и между слоевете сложете сгъната наполовина марля. За закрепване се използват връзки отстрани или пред корема. Когато бебето е описано, отгоре се отстранява слой марля и мушама, а останалото се оставя до следващата употреба.

Как да си направим пелена за многократна употреба

Има и специални гащи за бебешки пелени. Това са продукти за многократна употреба, изработени от хипоалергенни безопасни материали със специална марлева вложка. Подложката се измива след употреба или се заменя с нова. Гащички и подплати можете да си купите готови или можете също да го направите сами.

Гащичките са изработени от естествен памук или полиестер, а вътрешността е обшита с руно или бамбуков плат. Закрепете продуктите с велкро или копчета. За производството, обиколете обикновена пелена върху хартия или отпечатайте готов шаблон от Интернет. В първия случай добавете по един сантиметър към надбавката от всяка страна. Прехвърлете шаблона върху чиста, измита и изгладена кърпа и след изрязване зашийте ластика около кръста и гънките на краката. След това се пришива велкрото и вътре се поставя облицовката.

За да направите облицовката, вземете парче марля или памук и го сгънете няколко пъти, докато получите правоъгълник с дължина 10 сантиметра. Лентата се сгъва наполовина и се зашива на ръка. Можете да поставите малък слой памучна вата вътре. След производството, подплатата се вмъква или зашива в бикините за пелени.

Като алтернатива можете да направите пелена за многократна употреба от пелена за еднократна употреба. За целта вземете обикновен магазин или фабричен модел, който е бил предварително измит. Вътре пълнителят се отстранява и подложката се инсталира, което редовно се сменя. Използвайте велкро ластик, за да закрепите пелената.

Как да използвате правилно марлена пелена

 • Сменяйте кърпите за еднократна употреба, когато се намокрят. Не позволявайте на бебето да остане мокро дълго време;
 • Подплатите в бикините се сменят до десет пъти на ден, самите бикини се перат веднъж на ден;
 • Преди нова пелена избършете кожата на сухо и намажете със специален крем или гел за новородени и бебета. Когато избирате средства, погледнете състава, срока на годност и възрастта, за която са предназначени;
 • Пелените за еднократна употреба се измиват след всяка употреба. За измиване използвайте сапун за пране или хипоалергенна бебешка пудра;
 • Материалът се глади преди употреба, но не трябва да е горещ!
 • Когато тъканта или марлята пожълтеят, можете да използвате водороден прекис, за да я измиете. Напенете материала със сапун за пране и го поставете в разредения разтвор на водород за няколко часа. За разтвора използвайте две супени лъжици 3% водород в пет литра вода.

Много родители използват модели за еднократна употреба и многократна употреба. Така че домашните продукти са подходящи за събуждане и игра вкъщи, кратък сън. За разходки и нощен сън е по-добре да изберете търговска пелена, която добре абсорбира влагата. Основното нещо е да се спазва хигиената на бебето..

Направи си сам марлени пелени: 3 начина за правене с ръководство стъпка по стъпка и снимка

С раждането на дете всяка майка е изправена пред избора на памперси. Разбира се, сега намирането на подходяща пелена не е проблем - просто отидете във всяка аптека или магазин за детски стоки и ще ви бъде предложен огромен асортимент за всяка възраст и размер на детето. Много майки обаче отказват да използват памперси за еднократна употреба поради причини като: алергични реакции, обрив от пелена, висока цена и т.н. И преминават към метода на „баба“ - марлевите пелени. Днес ще ви разкажем и покажем как да направите марлени пелени по 3 начина бързо и стъпка по стъпка със собствените си ръце.

Научете се да правите прости марлени пелени със собствените си ръце в MK

За да направим марлени памперси ни трябват:

 • Марля (за една пелена - един квадратен метър).
 • Ножици.
 • Конец и игла.
 • Ластик (ако е необходимо).

Изберете марля с плътна структура. Разхлабеният материал бързо ще се провали - след няколко измивания нишките ще се "разпръснат", ще се образуват бучки и такава пелена ще стане неизползваема.

Размерите на оригиналните заготовки за памперси зависят от това колко е голямо бебето и каква техника на сгъване сте избрали. Имайте предвид, че след като сте нарязали тъканта на парчета с желаната форма и сте сгънати на няколко слоя, той трябва да бъде пометен по краищата..

Сгънете марлевата пелена, използвайки техниката "правоъгълник". Може да се направи в 2 вида: със и без ластик. Пелена без ластик е подходяща за дете, което още не се е научило да пълзи и ходи.

 1. За производството вземаме марля с размер 60x100 см, сгъваме я наполовина по дължина и след това няколко пъти напречно.
 2. Резултатът е малък правоъгълник, наподобяващ женска подложка, но по-дълъг (20x60 см).
 3. Зашиваме го по периметъра, за да запазим формата му.
 4. Обръщаме единия дълъг край на правоъгълника. Поставяме момичетата на сгънатия край с гръб, а за момчетата сгънатият край ще бъде отпред. Не обръщаме втория край, а го прекарваме между краката на бебето.
 5. Пелената е готова. Завързваме го с марля или притискаме плъзгачите с ластик.

Ако искате да направите пелена с еластична лента за по-големи деца, които активно се движат и обръщат, тогава принципът на производство е същият, само че ние зашиваме еластичната лента в пръстен и я слагаме на стомаха на бебето, подхлъзвайки краищата на пелената под такава приставка.

Втори метод на сгъване.

Ще научим как да сгъваме пелена, използвайки техниката "кърпичка". Напредък:

 1. Вземаме тензух с размери 90х180 см. Сгъваме парчето наполовина, за да получим квадрат, и след това по диагонал. Оказва се кърпа от 4 слоя плат.
 2. Почистваме получената "кърпа" около краищата, за да не се разгъне.
 3. Поставяме го върху кърпичката на новороденото, огъваме долния край към пъпа между краката, поставяме свободните ръбове един върху друг или завързваме.

Пелената е готова. Тази опция е подходяща за новородени от раждането до 3 месеца.

Трети метод на сгъване.

Последният метод на сгъване се нарича "унгарски". Тази опция може да се използва, когато се прави памперс за бебе на 4-5 месеца. Ние го свиваме съгласно следните инструкции:

 1. Сгънете парче марля 90х90 см наполовина.
 2. Сгънете получения правоъгълник наполовина.
 3. Поставете горния ъгъл на получения квадрат отстрани, така че да се оформи кърпа.
 4. Обърнете продукта.
 5. Навийте свободното парче марля на няколко слоя, за да получите уплътнен център.
 6. Поставяме детето на триъгълника, прокарваме долния ъгъл между краката и поставяме ръбовете един върху друг върху корема на бебето.

Тази техника е демонстрирана стъпка по стъпка на снимката по-долу:

Има и друг начин да направите пелена с помощта на марля. Нека го наречем „втора ръка“, тъй като ще използваме наличната в продажба пелена за еднократна употреба като основа. Отделете меката част от използваната пелена за еднократна употреба, като оставите само основата. Сгъваме марлята в правоъгълник, размерът съответстващ на размера на пелената, и я поставяме вътре. Важно е да наблюдавате пълнежа и да имате време да смените марлевата подложка навреме, тъй като контактът с урината може да предизвика дразнене.

Прегледахме основните съществуващи техники за сгъване на марлеви пелени. Когато ги правите, имайте предвид, че имате нужда от поне 20 от тези памперси. Можете да ги прикачите към детето по всеки удобен за вас начин:

 • Велкро ластик.
 • Носене върху плъзгачите на ластици или тяло.
 • Увиване на краката в пелена.
 • Шиене и закрепване на марлеви връзки.

Повярвайте ми, всяка жена може да направи марлена пелена, дори и такава, която не знае как да шие. Трябва само да сгънете марлята по един от горепосочените начини, не обработвайте секциите. Такава пелена ще издържи по-малко и няма да изглежда толкова спретнато, но полезните им свойства няма да намалят от това..

Подобни видеа

Съветваме ви да гледате селекция от видеоклипове на тази тема, които ще служат като нагледно помагало за бързо и лесно създаване на марлени пелени със собствените си ръце..

Как да си направим марлени пелени за новородени?

 • Характеристика:
 • Как да направя?
  • "Клондайк"
  • "Унгарски" вариант
  • "Триъгълник"
 • Как да използвам?

През последните няколко десетилетия, за голяма радост на всички млади майки, най-накрая в Русия дойдоха памперси за бебета, които значително опростиха живота както на децата, така и на техните родители: броят на измиванията значително намаля и дъното на бебето остава сухо и чисто по-дълго. Всичко би било наред, ако не беше един значителен, но. Цената на такива памперси за еднократна употреба е много висока и не всяко семейство може да си позволи да купува такива продукти..

Характеристика:

Марлевите пелени също са правени от нашите баби и дори майки. Мнозина дори сега не съветват младите хора да се увличат с „модни неща“, а да използват доказани хигиенни продукти, които лесно се правят със собствените си ръце от евтини, достъпни и най-важното, екологични материали.

Както подсказва името, марлевите продукти се правят от марля, но качеството на такава кърпа днес оставя много да се желае - в предишни години материалът беше по-здрав и нишките след измиване не се слепваха и не се слепваха една за друга. Намирането на марля като тази не е лесна задача в наши дни, така че повечето майки, които трябва да използват платнени пелени, ги шият от всякакъв друг фин памучен плат. Много хора съветват да се използват стари чаршафи или завивки, които са придобили необходимата мекота на допир от многобройни измивания..

Ползите от марлевите пелени са очевидни:

 • икономичност - цената им е минимална, цената на квадратен метър марля не надвишава 30 рубли и ако ги шиете от старо бельо, разходите ще бъдат напълно нулеви;
 • екологичност - марлята е направена от естествени материали, които не съдържат вредни и токсични вещества;
 • хипоалергенни - децата не са алергични към памучни материали, следователно, когато използвате, не можете да се страхувате от появата на алергични реакции под формата на обрив или подуване;
 • марлята е дишащ материал, така че бебето няма "парников" ефект при носене.

Не всичко обаче е толкова просто, марлевите пелени имат редица съществени недостатъци:

 • за разлика от многократните аналози, произведени в завода със специален пълнител, марлевите продукти абсорбират много по-малко вода, така че те трябва да се сменят след всяка "изненада" - тоест около 20 пъти на ден;
 • когато абсорбират вода, те се намокрят и ако родителите нямат възможност да ги сменят веднага (например на разходка), тогава на кожата възникват раздразнения, а на самото бебе е неудобно да бъде във влажна среда, така че става неспокойно и хленчещо;
 • платните пелени трябва да се перат постоянно, а за новородените да се гладят след всяко пране;
 • изделия от плат е доста трудно да се фиксират върху тялото на детето, така че да не се плъзгат.

Пелените от плат трябва да се сменят дори през нощта, така че нито мама, нито бебето могат да спят достатъчно - това е причината за пълното отхвърляне на такива домашно произведени продукти.

Отделно трябва да се спрем на съществуващите митове, свързани с използването на памперси за еднократна употреба. Привържениците на марлевите продукти твърдят, че магазинният продукт е опасен за репродуктивната функция и пикочно-половата система на момчето, причинява изкривяване на краката и също така пречи на дресировката на гърне. Всичко това не е вярно.

Няма доказана връзка между мъжката плодовитост и памперсите, които са използвали като бебета. Сперматозоидите започват да се произвеждат при момчета едва на 7-8-годишна възраст, така че повишената температура на тестисите в памперсите по никакъв начин не може да повлияе на половата функция в бъдеще..

Изкривяването на краката също не може да бъде следствие от носенето на пелена, тъй като децата в тях са в естествено положение, заложено от природата, което не причинява абсолютно никакви патологии на растеж и развитие.

Що се отнася до дресировката за гърне, тогава привържениците на марлевите пелени просто не вземат предвид факта, че детето започва съзнателно да контролира уринирането и изхождането само на възраст от 1,5 години и най-често психолозите и терапевтите препоръчват да се отложи до 20-24 месеца.

По този начин е очевидно, че единствената практическа причина да се откажат еднократните пелени в полза на марля е само завишената им цена..

Вземайки предвид плюсовете и минусите на хигиенните продукти, направени от марля или друга мека тъкан, всяко семейство взема независимо решение за това кои пелени да използва. Бабите тук не могат да бъдат авторитет, защото по тяхно време просто няма алтернатива на марлята и те нямат какво да сравняват с.

Като правило лекарите препоръчват да се шият 8-10 парчета и да се използват в продължение на няколко часа на ден в комбинация с закупена водоустойчива.

Как да направя?

За да направите платнени пелени у дома, трябва да изберете и обработите правилно основата им. Изобщо няма значение какъв плат избирате за това, основното е, че е много мек, дишащ и тактилно приятен.

Марлята или друг плат се нарязва на няколко квадрата, докато нито големи, нито твърде малки трябва да се режат, като правило марлята трябва да се огъне на 2-4 слоя, така че е по-добре да направите детайла със страни от поне 80 см. Ако обаче като абсорбент основите решавате да останете на стария лист, тогава страната на квадрата може да е по-малка - 50 см, тъй като тази тъкан е по-плътна и не е необходимо да се сгъва многократно.

Опитайте се да изчислите предварително количеството плат, което ще ви е необходимо, за това трябва да започнете от дневните норми за изпразване на червата и пикочния мехур на детето - това обикновено се случва на всеки 1,5-2 часа, но трябва да подготвите памперси с марж, защото в случай, че детето замръзне или майка му ще яде нещо нередно, изпражненията и уринирането може да минат по-често.

Малко преди раждането трябва да практикувате правилно сгъване на памперси - на практика това не е толкова лесно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Най-често срещаните начини са "унгарски", "кърпа" и "триъгълник". Помислете за технологията на тяхното производство стъпка по стъпка.

"Клондайк"

Най-простата версия на пелена за новородени, ако проучите отзивите, се счита за "кърпа". Направете го съвсем просто - за това трябва да вземете парче плат и да изрежете правоъгълници със същия размер с ширина 90 см и дължина 180 см.

Полученият разрез трябва да се разстила на масата и да се сгъне наполовина, а след това отново да се огъне наполовина, едва сега наклонено - диагонално. Така се образува един вид кърпичка. По желание можете да зашиете по краищата с игла и конец или на пишеща машина - това е условие по избор, но такава обработка ще удължи живота на продукта.

Кърпата се поставя на масата за повиване с ъгъл надолу и върху нея се слага детето. Долният ъгъл се опъва между краката на бебето до пъпа и след това тялото се увива със страничните части, така че да хване и фиксира ъгъла, удължен отдолу. Колкото по-дълги са страничните ръбове на шал, толкова по-удобно - в този случай ще бъде възможно да се завърже малък възел, така че домашните пелени да не се плъзгат. Ако това не е възможно, тогава ръбовете могат просто да бъдат внимателно прибрани в колана..

Всяка млада майка, която е далеч от уменията за шиене и кроене, може да се справи с такъв шал..

"Унгарски" вариант

"Унгарската" версия е малко по-сложна:

 1. трябва да подготвите квадратно парче плат с размери 90x90 или 60x60 (в зависимост от ръста и теглото на бебето);
 2. квадратът се сгъва два пъти заедно и полученият правоъгълник се огъва два пъти по-напред, така че изходът да е квадрат;
 3. един от ъглите на получения детайл трябва да бъде огънат, така че да се образува ламел;
 4. недовършеният продукт трябва внимателно да се обърне от другата страна - ще се вижда правоъгълник, който трябва да се навие няколко пъти на лента.

Пелената е готова за употреба - сега трябва да я сложите на бебето, така че правоъгълната лента да минава точно между краката, крайните триъгълници трябва да я хванат и да фиксират структурата.

"Триъгълник"

За да направите такава пелена за деца, ще ви трябва парче плат или марля с дължина 1 метър и ширина 60 см, освен това ще ви трябва малка панделка, която ще се използва като връв. Сегментът трябва да се сгъне наполовина, докато се образува правоъгълник 60x20 cm.

Ако имате момче, тогава при сгъване акцентът трябва да се постави върху горната част на детайла. Получената пелена трябва да се постави на масата, а новороденото трябва да се постави отгоре, така че задният ръб на марлята да се простира леко зад гърба на бебето. Марлевата пелена трябва да се постави между краката, за това останалата част от заготовката се сгъва отново и се поставя върху детето. След това трябва да вземете плитката и да привържете платното към тялото на бебето.

Ако продуктът се използва за момиче, тогава акцентът, напротив, е върху долната част на подготвената пелена. Като начало, половината от продукта се сгъва два пъти и след това бебето се полага върху него, докато останалият ръб на продукта се полага между краката и след това, както в първия случай, платът се фиксира върху тялото с панделка.

Тази пелена се препоръчва да се обработва на пишеща машина с оверлок, тогава ще бъде по-лесно да замените един продукт с друг.

Именно този метод се счита за оптимален за новородени и за по-големи бебета: удобно е да лежите в тях, удобни за бягане и лесни за пълзене.

И замяната им не е трудно за млада майка..

Трябва да се отбележи, че някои родители предпочитат по-модерна опция, при която продуктите от плат се представят само с вложки - обаче за това ще ви трябват водоустойчиви бикини.

Вземете парчета квадратна марля и ги сгънете 2-4 пъти и фиксирайте парче плат в центъра, например парче ненужна хавлиена кърпа. Ръбовете трябва да бъдат зашити с ръце или на шевна машина и по този начин получавате подобие на подложка.

Слагат го в бикини и го слагат на бебето заедно. Трябва да се отбележи, че този продукт ще бъде малко по-надежден от описаните по-горе. След всяко измиване обаче ще отнеме малко повече време, отколкото изправена марля..

В извънредни ситуации, когато няма марля или мека кърпа, редовната превръзка ще помогне да се спаси ситуацията. За целта вземете руло и развийте лентата с дължина поне 3 метра и навийте много пъти.

Като се има предвид, че превръзките, като правило, се продават вече стерилизирани, такава домашна пелена не е необходимо да се пере и глади, но трябва да се има предвид, че няма да е възможно да се използва многократно.

Как да използвам?

Както вече споменахме, марлевите продукти изискват честа смяна и ежедневно измиване - това е тяхната разлика от готовите колеги в магазина. Ако за основа е избран стар ленен или памучен плат, тогава можете да зададете нежен режим на пране на автоматична машина или да го изперете на ръка в гореща вода със специален прах за пране. Но марлевите пелени изискват по-внимателно боравене. Измиват се на ръка и се изплакват под течаща вода..

Марлата е лесна за измиване, така че процедурата не отнема много време и усилия и изсъхва за броени часове.

С течение на времето марлята започва да пожълтява - това по никакъв начин не влошава нейните експлоатационни характеристики, но при желание тъканта може да се избели, като за тази цел се използва водороден прекис.

За да направите това, съставът се добавя към гореща вода и памперси, напоени с разтвор, сапунени с обикновен сапун за пране за 2-3 часа.

За измиване в 5 литра вода ще ви трябват 2 с.л. л. 3% разтвор на пероксид или 3-4 натрошени таблетки хидроперит.

Не всеки разбира как да използва марлени пелени. Трябва да разберете, че те трябва да се сменят веднага след намокряне или замърсяване - в противен случай обривът от пелена и силно дразнене под формата на обрив и зачервяване неизбежно ще се появят на кожата.

Преди употреба измитите пелени трябва да се гладят с нагрята ютия от двете страни - това ще унищожи всички патогенни бактерии и други патогенни микроорганизми.

За това как да сгънете кърпа или марлена пелена вижте следващото видео.

Многократни пелени от марля и други естествени тъкани: какво има и как да го шиете сами

Без модерни памперси, изглежда, никоя майка не може да си представи грижа за новородено и деца през първите години от живота. Разбира се, памперсите са много удобни за пътуване, дълги разходки и по време на нощен сън. Не се притеснявайте за мокри памперси и спално бельо. Но напоследък пелените за многократна употреба, изработени от естествени тъкани, стават все по-популярни. Нашите баби и не само знаеха за марлеви модели или памперси. Жените преди много векове са обличали платнени устройства за деца. Има много причини, поради които съвременните майки изоставят памперсите в полза на марля, плат и т.н. Но основното е, че естествените материали не дразнят деликатната кожа на бебето при контакт. Как да използвате правилно такива памперси и възможно ли е да ги шиете сами, за да не губите пари.

Кои са: форми на домашни пелени

Домашните пелени са усъвършенствани от поколения, за да се определи от опит коя форма е по-удобна, коя тъкан е най-добре да се използва и как правилно да се фиксира пелената върху тялото на бебето. Днес има няколко форми на памперси, които се различават по начините на сгъване:

 • Унгарският е парче плат, което се сгъва по специален начин. Този модел не изисква шиене на пелени;
 • правоъгълна - подвижна подложка може да се добави към пелена, навита по този начин;
 • триъгълна - сгъната по такъв начин, че да се получи триъгълник. Облицовката може да бъде пришита върху плата или направена сменяема;
 • под формата на бикини - такива модели домашни пелени трябва да бъдат зашити. Най-често се използват два вида плат: памук за външния слой, марля за вътрешния. Вложката се пришива веднага. Не е нужно да се научите как да сгъвате такива памперси: просто го сложете на детето и го фиксирайте с връзки или велкро на колана.

Галерия: видове домашни памперси

Пелени от естествена тъкан също се продават в аптеките. Те са направени предимно от марля и са най-евтините от всички видове бебешки пелени. Такива модели не се различават: за момчета и момичета те са напълно еднакви. Разликата се крие в техниката на навиване на плата по един от начините.

Таблица: предимства и недостатъци на домашните пелени за новородени

професионалистиМинуси
Естествените материали не дразнят деликатната кожа. Това е особено вярно през първите седмици след раждането, когато пъпната рана все още не е заздравяла.Често пране: Мама ще трябва да мие памперси много пъти през деня.
Икономични по отношение на финансите: те са евтини и можете да шиете сами.Лошо задържане на течност: не само памперсът ще се намокри, но и дрехите, пелените и спалното бельо на бебето.
Добра въздушна пропускливост, позволяваща на кожата да диша.Детето се чувства неудобно в мокър продукт, следователно, веднага след като бебето отиде до тоалетната, пелената трябва да се смени.
Наличност: платът за такива памперси може да бъде закупен във всеки град в страната в магазини за детски стоки, платове или аптека.Не е подходящ за дълги разходки, особено през студения сезон. В крайна сметка мокрото бебе може бързо да замръзне и да се разболее.

Правим избор: от каква тъкан може да се направи памперс (марля, чинт, фланела, мадаполам)

Този тип пелени за многократна употреба са направени само от естествени материали. По този начин те се различават от другите модели, където може да присъства полиестер, синтетичен велур или мембрана. Мама може да шие домашни памперси от:

 • chintz: естествен материал, който не причинява алергии при бебето, идеално дишащ. За пелени се препоръчва използването на светъл плат. Това намалява риска от алергия към багрилни тъкани;
 • марля: най-популярният материал, използван от нашите баби. Марлята се продава в опаковки в аптеката, тя е евтина и екологична;
 • фланел: памучен или полувълнен плат с пухкав полар, който може да бъде както от едната страна на платното, така и от двете. Приятна е за тялото, диша добре и не дразни нежната кожа на бебето;
 • мадаполама: плътно тъкан памучен плат, обикновено бял, идеален за изработване на памперси. Външният вид напомня донякъде на марля, но Мадаполам е по-устойчив на износване.

Галерия: видове естествени материали, използвани за памперси за еднократна употреба

От какъв плат да се направи пелена всяко семейство решава индивидуално. Някой предпочита само марля, докато други предпочитат мека фланела. Затова експертите не дават еднозначен отговор на този въпрос: всяко бебе е индивидуално, а родителите се ръководят от неговия комфорт и техните възможности..

Изработване на памперс за бебе по различни начини

След като родителите са взели решение за плата, е необходимо да решите как да фиксирате пелената върху тялото на бебето. Струва си да се помни, че не е достатъчно само да увиете плата и да го завържете на кръста. Необходимо е да поставите пелената по такъв начин, че бебето да е удобно да движи краката, а ръбовете на тъканта да не търкат гънките. Затова родителите определено трябва да владеят няколко техники за навиване на памперси, за да определят коя е по-подходяща за тяхното бебе. Има три популярни метода. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно. Но първо трябва да решите размера на тъканта, който ще е необходим за всяка техника..

Таблица: размери на пелените в зависимост от техниката на опаковане

Възраст на детето"Клондайк""Правоъгълник""Унгарски метод"
От раждането до 1 месец60х120 см60х100 см60х60 см
1 - 3 месеца80х160 см80х80 см
3 месеца и повече90х180 см90х90 см

Ако неправилно определите размера на платната за пелени, няма да е възможно да го поставите върху бебето

Направи си сам триъгълна пелена за многократна употреба за новородени, използваща техниката „Клондайк“

Такава пелена не е необходимо да се шие, а просто парче плат с необходимия размер, което след измиване се сгъва отново по определен начин. Но много майки предпочитат да шият пелена с желаната форма за удобство..

 1. Разстелете плата с необходимия размер върху равна повърхност.
 2. Сгънете среза наполовина, за да направите квадрат.
 3. Вземете горния десен ъгъл с ръка и го сгънете в долния ляв ъгъл или обратно. Крайният резултат е триъгълник.
 4. Почистете страните по цялата пелена.
 5. Шийте на една линия, оставяйки 5 см от едната страна, за да може пелената да се обърне.
 6. Изключваме памперса и го гладим.
 7. Зашийте връзки отстрани, така че да е удобно да фиксирате продукта върху тялото на бебето.

В пелената може да се вмъкне подплата, за да се увеличи абсорбцията на продукта. Облицовката може незабавно да бъде зашита в тъканта или можете да я направите сменяема. Но родителите трябва да обърнат внимание на факта, че колкото по-голямо и по-мобилно е бебето, толкова по-бързо сменяемата подложка ще се загуби. Затова се препоръчва да го зашиете в продукта.

Принципът на поставяне и фиксиране на памперса

 1. Разстелете плата така, че долният ръб да е отдолу, а завързаните ъгли да са отдясно и отляво.
 2. Вземете бебето и го поставете върху кърпата. Моля, обърнете внимание, че долният ъгъл трябва да е между краката на бебето, а горната част на пелената трябва да е на нивото на ребрата на бебето, над пъпа..
 3. Разтворете краката на бебето отстрани, хванете долния ъгъл на пелената и го повдигнете до корема на бебето.
 4. Страничните ъгли могат да се прехвърлят един върху друг и да се заключват. И ако пелената има връзки, тя се фиксира с тяхна помощ върху колана на бебето. Основното правило е, че страните трябва да минат по долния ъгъл, който лежи върху корема на бебето, така че след завързване на пелената, долният ъгъл да не изпада.

Горните ъгли могат да бъдат просто прибрани или обвързани със струни

Как сами да шиете пелена от плат - видео

Как да си направим и сложим памперс по унгарския начин

Ако мама реши да овладее тази техника на поставяне на пелена, тогава трябва да знаете, че тъканта в този случай не е зашита заедно. Достатъчно е да подготвите квадрат от плат с необходимия размер, в зависимост от възрастта на бебето.

 1. Разстелете тъканта върху равна повърхност.
 2. Сгънете го наполовина по дължина. Моля, обърнете внимание, че гънката трябва да е отгоре.
 3. Сгънете тъканта наполовина отдясно наляво отново. Сгъването ще бъде отгоре и отдясно.
 4. Вземете долния ляв ъгъл на плата, само един слой, и дръпнете малко нагоре и надясно. Трябва да завършите с триъгълник с връх, съвпадащ с горния десен ъгъл на квадрата..
 5. Обърнете плата така, че гънката да е отдолу и отляво.
 6. Вземете квадратната част на пелената от лявата страна и я сгънете в центъра на пелената, за да оформите централна подплата.

Характеристика на тази техника е получената вложка от плат

Тази техника е много популярна, въпреки че е най-трудна. Факт е, че след правилното сгъване на плата, върху пелената се оформя вложка, която не се бърка, като подвижна и не изисква шиене. След употреба продуктът лесно се измива и глади. След това можете да го използвате отново по предназначение.

В процеса на поставяне на "унгарската" техника е подобна на метода "Клондайк"

За да облечете такъв модел пелена на бебе, трябва да следвате същите стъпки, както при техниката "Клондайк": първо сложете бебето върху плата, приберете долния ъгъл към корема, фиксирайте краищата, които се припокриват един с друг.

Навиваме пелената по техниката "унгарска" - видео

Метод "Правоъгълник": как да сгънете плат или пелена

Някои майки предпочитат да не шият такава пелена, за да може след употреба да изсъхне по-бързо. Въпреки това, експертите препоръчват въпреки това да шиете плата за удобство на майката, така че да не е необходимо да сгъвате голямо парче плат всеки път..

 1. Поставете тъканта за бъдещата пелена върху равна повърхност.
 2. Сгънете го наполовина веднъж, след това отново. Трябва да имате правоъгълник 30х50 с четири слоя плат.
 3. Бастиране на краищата на пелената, така че тъканта да не се отклонява и да не се зашива. Оставете 6 см в единия край и обърнете пелената.
 4. Зашийте този ръб.
 5. Изгладете тъканта по цялата дължина, така че шевовете да се поберат и да не пречат на използването.
 6. Зашийте връзките в горната част на пелената.

Връзките ще помогнат на майката да фиксира сигурно пелената върху бебето

Изрязването на краката предотвратява изтъркване на тъканите върху нежната бебешка кожа

В такива памперси можете допълнително да прикачите сменяеми облицовки.

Метод стъпка по стъпка за поставяне на правоъгълна пелена на бебе

 1. Поставете продукта на равна повърхност.
 2. Вземете бебето и го поставете на повърхност: маса за повиване или диван, легло.
 3. Огънете равномерно ръба на пелената, който няма връзки, навътре с 3-4 см. Ако повивате момиче, ръбът трябва да е под гърба на бебето, ако момчето е по корем.
 4. Разтворете краката на бебето и плъзнете плата между тях.
 5. Фиксирайте пелената с връзките на трохите в кръста.

Без помощта на струни правоъгълна пелена е трудно да се фиксира, тя ще падне

Как сами да шиете правоъгълна пелена и да я сложите на бебе - видео

Панталон с гащи

Такива модели са много удобни: не е необходимо да се сгъват преди всяка употреба, те седят сигурно върху бебето и не се губят, тъй като повтарят формата на тялото на бебето. На продукта могат да се пришият обикновени връзки или велкро, за да се постави пелената по-бързо и по-удобно. За да шиете такъв модел, имате нужда от два вида плат:

 • външният слой може да бъде зашит от chintz или фланела;
 • за интериора най-добре е марля или мадаполам.

Пелените с гащи са леки и удобни за бебето

Как изглеждат бебешките марлени гащи

 1. Първо трябва да решите размера. Можете да използвате пелена за еднократна употреба, която е подходяща за вашето дете. За да направите това, разстелете тъканта за външния слой върху равна повърхност. След това разгънете пелената и прикрепете към плата.

Моделите могат да бъдат различни: долният ръб може да бъде направен не дори, но с издатини отстрани

Марлевите памперси за гащи могат да бъдат закупени в аптеката или магазина за бебета

Как да шиете пелени под формата на бикини сами - видео

Какво може да се използва за шиене на вложки за пелени

Подложките са необходими, за да могат бързо да поемат течности, докато отиват до тоалетната. Затова основното правило за материала, от който мама ще шие вложки, е бързото усвояване. Разбира се, трябва да обърнете внимание на състава на тъканта: не трябва да има никакви синтетични материали. В крайна сметка подложката влиза в контакт с интимните части на бебето, където бързо могат да се образуват много нежна кожа и дразнене, обрив и сърбеж. Всичко това ще причини дискомфорт на бебето. Следователно следните материали са най-подходящи за направата на облицовки:

 • марля: вече говорихме подробно за свойствата на тази тъкан. Марлята, сгъната на четири слоя, е чудесен вариант. Препоръчва се такива вложки да се изхвърлят веднага след употреба, тъй като след измиване разфасовките от плат бързо губят формата си. По-добре да използвате нов плат за следваща употреба;
 • мадаполам: приличен вариант също. Някои майки използват тези подложки за многократна употреба, тъй като този материал е по-здрав от марлята и по-добре поддържа формата си след измиване;
 • микрофибър: макар и не съвсем естествен, той бързо абсорбира влагата и не предизвиква дразнене;
 • фланела: меката материя няма да причини дискомфорт на бебето, а освен това перфектно абсорбира влагата;
 • бамбукова кърпа: Много майки използват стари бамбукови кърпи, за да шият подплата за пелени. Тази опция също се осъществява. Но е по-добре да се даде предпочитание на кърпи от светли цветове..

Слушалките за уши могат просто да се навиват или зашиват, за да не се объркат по време на употреба

Процесът на шиене на облицовката със собствените си ръце

 1. Парче плат с размер около 30x40 cm трябва да се навие няколко пъти: три или четири слоя.
 2. Трябва да получите правоъгълник, който ще се побере между краката на трохите.
 3. По-добре е да закръглите ръбовете на тъканта, така че облицовката ще бъде по-удобна: ъглите няма да се огъват и да пречат на детето.
 4. Най-добрият начин е да намажете ръбовете по цялата дължина на облицовката или да направите зигзагообразен шев два пъти.
 5. Облицовката трябва да се изглади преди употреба.

Можете да си купите слушалките, без да се налага да ги шиете сами. Те се продават в опаковки в различни количества и не са много скъпи. Вложки от тъмен бамбуков плат се считат за най-добрите днес..

Какви са облицовките за памперси - видео

Как се използват памперси: измийте и изгладете

Самото наименование на памперсите - за многократна употреба, осигурява тяхната продължителна употреба. Но единственото условие за дълъг експлоатационен живот на продукта е правилната грижа и експлоатация. Много майки не се придържат към температурния режим по време на измиване и след това са искрено изненадани защо памперсът толкова бързо се разпадна. За да се предотвратят подобни ситуации, експертите препоръчват да се спазват основните правила за грижа за продукти, направени от естествени материали:

 • най-важното нещо, което една майка трябва да научи, е, че мократа пелена трябва да се смени незабавно, тъй като продължителният контакт на урина и изпражнения с кожата на бебето може да причини дразнене и обрив на пелена;
 • бебето може да се нуждае от около 20-25 памперса на ден;
 • след като бебето отиде до тоалетната, пелената трябва да се изплакне под течаща вода. След това можете да го заредите в машината и да перете при температура от 60 градуса на сушилня при 600 оборота;

Марлевите пелени и продуктите от Мадаполам се измиват най-добре на ръка, тъй като губят формата си по-бързо. Също така трябва ръчно да измиете облицовките: измиването на тези продукти в машината - машината е забранена;

Екологичните продукти, които не увреждат здравето на децата и околната среда, са на мода днес. Следователно памперсите за многократна употреба са популярни. Но експертите стигнаха до заключението, че е по-добре да се използват както такива продукти, така и еднократни пелени. Факт е, че когато се разхождате на улицата, особено през зимата, отивате в клиника или посещавате, пелените за многократна употреба са непрактични. Същото се отнася и за нощния сън: бебето усеща влага и се събужда няколко пъти през нощта. В тези случаи се препоръчва да закупите памперси за еднократна употреба и да ги облечете за бебето. В противен случай продуктите за многократна употреба са чудесен избор. Основното е правилната грижа и употреба.